Levél: Nem adott elég pénzt, hogy megműtsék?

2013.10.24. 08:29

mi_lenne_halapenz_helyett__20100312124929.jpgŐ persze úgy érzi, hogy nem várnak tőle annyi pénzt, ill nem adott még eleget ahhoz, hogy normálisan ellássák. Én csak annyit szeretnék tudni, hogy ez így normális-e?

Mit jelent a várólista?  Idős rokonom szívműtétre vár - sajnos nagyon hiányosak az infóim, ezért elnézést kérek az esetleges bizonytalanságokért. Amit tudok, hogy nyár elején volt egy nagyon csúnya rosszulléte, légzési problémák - akkor úgy került kórházba, hogy (állítólag) nagyon nagy szerencséje volt, hogy egyáltalán túlélte. Akkor, egy bp-i kórházban, mihamarabbi műtétet javasoltak, miután kivizsgálták.

 Ő elég nehezen fogadta el, hogy szívműtétre van szüksége, alaposan átgondolta, végül úgy döntött, hogy nem marad Bp-en, hanem a lakóhelyéhez közelebb eső kórházba megy. (Nem ítélhetem meg a döntését, de sajnálom - Bp-en közelebb lett volna a legtöbb rokonához, ha nem is kerül sor azonnal a műtétre, tudott volna hol lakni, de miután több, mint 60 éve lakik ugyanabban a házikóban, már az is fizikai fájdalmat okoz neki, ha csak 1 napra el kell hagynia. Arról nem beszélve, h a lakóhelyéhez "közeli" kórházba is csak fél napos, elég nehézkes utazással, átszállásokkal tud eljutni sajnos).  

Amit nem értek: abban a megyeszékhelyi kórházban azt mondták, súlyos az állapota, nyáron megműtik - arra már nem emlékszem, hogy legelőször mikori várható időpontot mondtak. Lényeg, hogy elkezdett tolódni, augusztus, mégsem, szeptember eleje, illetve inkább a vége... stb. Végre felkerült az interneten megtalálható várólistára - annak is a végére. A bácsi fia nézte rendszeresen a várólistát, kicsit furcsállta, mert azt mondták, október 2-án műtik, és ahhoz, hogy akkor sorra kerüljön, a várólista szerint minden munkanapon 9 embert kellett volna megműteni, nem számítva a váratlanul beeső betegeket - ez picit soknak tűnt, de nem értünk hozzá. Okt. első napjaiban az 1. helyre került a netes várólistán.

 Okt. 2-án bement, kiderült, h nem műtik, csak néhány vizsgálatot csináltak, és visszahívták másnapra, mert az orvos, aki műteni fogja, aznap lesz bent, és beszélni akar vele. Visszament, beszéltek, elmondott néhány tudnivalót, és azt, hogy "nemsokára". Azóta eltűnt a bácsi a várólistáról, kb olyan, mintha megtörtént volna a műtét. Pár nap után telefonált a kórházba, hogy mire számíthat, mire azt mondták, hogy kb október vége.

 Az érdekelne, hogy

1) milyen célt szolgál a netes várólista?

2) lehet-e, érdemes-e lépéseket tenni, nyaggatni a kórházat (de konkrétan kit, az orvost, aki műteni fogja?!), hogy ugyan műtsék már meg? Vagy hagyni kell, mert annyi a beeső beteg, hogy azért csúszkál?

Ő persze úgy érzi, hogy nem várnak tőle annyi pénzt ill nem adott még eleget ahhoz, hogy normálisan ellássák. Én csak annyit szeretnék tudni, hogy ez így normális-e? Nekem fura, hogy van egy elvileg a tájékoztatást szolgáló információs oldal, de lényegében haszontalan, félrevezető, csak úgy ripsz-ropsz eltűnnek róla a betegek, mintha sor került volna a műtétre, pedig nem.  

Köszi az esetleges válaszokat, kispotzak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2013.10.24. 12:16:32

Érdekes a címválasztás...eléggé épphogy találkozik a levéllel...

A várólista nyilvántartó rendszert (SOR-REND) az OEP működteti, az intézmények által leadott adatok alapján. A levélben írt hiba keletkezhet az intézményben, de az OEP-nél is. Ha jól emlékszem pár hete volt egy cikk egyébként arról, hogy az OEP (vagy a GYEMSZI?) felülvizsgálja a várólistákkal kapcsolatos témaköröket, úgyhogy lehet, hogy ők is észleltek ilyen anomáliákat.

Még egy dolog jutott eszembe: ha valaki első a várólistán, de az állapota miatt halasztani kell a műtétet, azt nem tudom, hogyan kezeli a rendszer.

kispotzak 2013.10.24. 13:48:23

@qbr: Valóban érdekes, hogy a fene egye meg :-( Én írtam a levelet, a cím az lett volna, hogy "Mit jelent a várólista?" Nem egy ütős cím, tény, de az én kérdésem erről szólt volna. Igyekeztem a leírásban is kerülni mindenféle patetikus vagy a témát messze sodró megjegyzést, de persze ehhez képest azért ki lehetett emelni mégiscsak egy olyan mondatot, aminek semmi köze a témához. (Más kérdés, hogy az említett rokon tényleg eléggé maga alatt van, most éppen van egy "konkrét" időpont, okt utolsó napjaiban, kíváncsi vagyok, hogy sor kerül-e a műtétre.)

Amikor október elején bent volt, szó sem volt róla, hogy az állapota miatt kellene halasztani (a korábbi vizsgálatoknál sem mondtak ilyet, inkább pont azt, hogy jó lenne minél hamarabb).

Annyit sikerült tájékozódni, hogy a kórházban azt mondták, a netes várólistával ne törődjön, "az nem számít".

qbr 2013.10.24. 16:57:44

@kispotzak: Igen, az egy központi tájékoztató rendszer, és a betáplált adatokkal dolgozik, de megkerestem most neked ezt a cikket:

nol.hu/belfold/20130930-torz_es_hibas_varolistak

Ez alapján a betáplált adatok nem igazán pontosak.

christophe 2013.10.24. 20:00:09

A betàplàlt adatok,egyenesen arànyosak a befizetett vesztegetèsi pènz arànyàval....

tükörfúró 2013.10.24. 23:07:24

A dokik sosem lesznek érdekletek abban, hogy egy ennyire korrupt rendszerben, ahol pl a magánegészségügyben komoly pénzért elvégzett mütétek és vizsgálatok is a közegészségügyi rendszerben mintegy "feketézve" történnek nagyrészt, bármiféle átlátható várólista vagy számonkérhető lekérdezhető dolog legyen.

Politikai célbol fentről erőlködtek ezen, de ott sem nagyon, mert tudták, lentről ahogy lehet szabotálják és szétcseszik az egészet, egyszerűen teljes az egyetértés abban, hogyha a dolgok kimutathatóvá válnak, az nekünk hatalmas gáz, tehát minden összebeszélés nélkül is mindenhol kb a rosszvicc és a paródia ami a várólisták kezelése körül zajlik.

rikavagyok 2013.10.24. 23:12:14

@kispotzak: Gondolom katéteres tágítás lenne (erre következtetek a szívműtét + nyilvános várólista + megyei kh mozaikokból). Az a várólista sajnos határozottan meg tud csúszni tapasztalataim szerint. Ugyanis nincs belekalkulálva rendesen, hogy hányan kapnak aznap infarktust (az ugye beugrik a sor elejére), hányszor lesz nehezebb egy beavatkozás a tervezettnél, plusz a különböző technikai jellegű problémák (lerohadt a röntgengép, beázott a tető, hó végére elfogyott a kontrasztanyag, stb) mennyi időt vesznek el. Ilyenkor jön az "újratervezés". :(

@christophe:
Állítólag még a kórlapot is bekérheti ellenőrzésre az OEP, ha beelőzik várólistát...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.24. 23:52:31

81 éves rokonunknak pár hete végeztek szívműtétet (aortabillentyű cseréje) a pécsi szívklinikán. A műtét szükségességét megállapító vizsgálat után kb. egy hónappal már el is végezték azt - az egy hónap is csupán a góckutatás miatt volt szükséges.

Ja, és még csak célzás sem történt hálapénzre sem a műtét előtt, sem utána, mégis maximális odafigyeléssel és kedvességgel látták el a beteget. Szóval csak óvatosan a címben kérdésként megfogalmazott állítással.

kispotzak 2013.10.31. 10:53:06

@rikavagyok: Én is erre gondoltam, mármint, h ilyen okok miatt történt csúszás, de akkor egyáltalán mi értelme a várólistának...? Főleg így, hogy nem látható, hanyadik helyre csúszott vissza pontosan, mikorra várható, h mégis megműtik? :(

kispotzak 2013.10.31. 10:56:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A címben kérdésként megfogalmazott állítás engem is bosszant, ha olvastad a posztot és a későbbi kommentemet, láthattad, hogy egyáltalán nem ezt a mondatot tartottam a legfontosabbnak - ez csak egy keserű megjegyzés volt a beteg részéről, sőt, talán nem is ő, hanem a párja mondta, aggódásában és félelmében, hogy lehet-e ez az ok. Nekem egyébként nagyon pozitív tapasztalataim vannak, tőlem soha senki nem kért pénzt, nagyon ritkán adtam - és ettől függetlenül korrektül láttak el - , és amikor adtam, akkor is volt, h nem fogadták el.
Szóval ez a cím csodálatosan kifejezi azt, amiről a poszt NEM akar szólni, és ahogy a poszt írója SOSEM gondolkodott.

rikavagyok 2013.11.01. 00:21:44

@kispotzak: Az biztos nem jó úgy, hogy nem látszik, ha torlódás van. Maga az elv nem rossz, de a program nem valami okos. Már az is idegölő a listával kapcsolatban, h nem a kh-i informatikai rendszer adatait használja, hanem mindent újra be kell pötyögni, aztán 800X újra kiválasztani.
Valami hír van azóta?

kispotzak 2013.11.24. 10:56:39

@rikavagyok: Igen, konkrétan hagyták a francba a netes oldalt, a dokival értekeztek csak. Megvolt azóta a műtét, úgy tűnik, minden rendben :-)

reepach 2013.11.25. 21:21:20

@rikavagyok: Nyitott szívműtétet egyetlen megyei kh-ban csinálnak (Zalaegerszeg), katétereset is csak néhányban.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása