Betegek meztelenül az ágyuk mellett állnak

2013.07.16. 09:13

images_4.jpgElképesztő, hogy miket tapasztaltunk! Betegek meztelenül az ágyuk mellett állnak, és szerencsétlen öregek várják, hogy kész legyen pl. az ágyhúzásuk. Mindez nyitott kórterem ajtónál - talán ez az a dolog, ami könnyen megoldható lenne egy kis odafigyeléssel. Mi van az emberi méltósággal?

Tisztelt blog!  

 

Mai személyes tapasztalataim egy budapesti KÓRHÁZBÓL:    Úgy kezdem, hogy egyetlen másodpercig sem hibáztatom a nővéreket! Sőt, minden elismerésem azért a munkáért, amit ennyi pénzért mindennap próbálnak elvégezni.     A 99 éves nagymamám került be éjjel a kórházba, mert otthon elesett, és rendesen összetörte magát. Délelőtt 10 óra után értünk be a kórházba, mint látogatók. Szerencsétlen nagymamám teljesen maga alatt volt, mert senki nem törődött vele.  Az igaz, hogy éjjel bepelenkázták, így a WC-re járásról szerintük már nem kellett gondoskodni (otthon önállóan jár ki). Csakhogy így már korábban felfekvése lett, amit nagyon nehezen tudtak ebben a korban meggyógyítani. Az előttünk lévő hozzátartozó is próbált segítséget kérni, hogy levegyék róla a pelenkát (férfi látogatóról lévén szó,  nem fogott neki), nem sok sikerrel. Amikor végre odaért a nővér, felállította a Mamát, lekapta végre a pelenkát, és kirohant vele. A Mama meg ott állt pisis, kakás hátsóval az ágya szélén. Kénytelenek voltunk mi, hozzátartozók nedves WC-papírral letörölgetni, amennyire ez lehetséges volt. Ismételten hangsúlyozom, egy cseppet sem okolom a nővéreket, láttuk mi is, hogy szerencsétlen rohan egyik ágytól a másikig, egyszerűen nem volt több ideje törődni a beteggel. 

 

Amikor próbáltam hozzájutni a Mama saját kenőcséhez, amit szintén a gyógyszerekkel együtt be kellett vinni, hogy bekenjük vele, amit be kell, akkor kérdezte a nővér, hogy a reggeli gyógyszereit megkapta-e? Visszamentem megkérdezni a Mamát, a válasz nem volt. Délelőtt 11 óra volt. Erre azt mondja a nővér, hogy akkor vegyem ki, ami kell, mert neki erre még nem volt ideje, ezt el is tudom hinni. Csakhogy a Mama nem velünk él, tudom nagyjából, hogy mit szed, de nem olyan szinten, hogy mikor, melyiket és mennyit. Szerencsére SMS-ben elküldte a húgom a pontos beadandó gyógyszereket.  Újból nővér keresés, de az illetékes nincs meg, aki odaadhatná azt, ami kell. Azt javasolja a kolléganő, hogy figyeljem itt a folyosón, és ha jön a kocsival - éppen kötözi a betegeket, tehát nem kávézni ment, vele intézzem, amit akarok. De én látogatni jöttem, nem nővéreket vadászni. Nagy sokára, de sikerült! Így kb. fél 12-kor megkapta a reggeli gyógyszereket. És mi van a többi beteggel, akihez éppen nem ment látogató? Amíg ott voltunk, mindent nekünk kellett segíteni, a WC-re menéstől kezdve az etetésen át, mindent.

 

   A körülményekről csak egy mondat. A szomszéd ágyról a néni éppen a szoba -WC-n próbál valamit produkálni, míg a Mama eszik. Amikor szól egy másik beteg, hogy neki is intézni valója lenne a WC-n, az a válasz, hogy várjon egy keveset, amíg a szomszéd végez, akkor kiviszi a művet, és hozza vissza a bilit. Nem a nővér a hibás, ha nincs több bili, nem tud másikat adni! Mi van, ha esetleg nem tud várni a beteg, ő sem üdülni van bent. És mi van a fertőtlenítéssel?    

 

Elképesztő, hogy miket tapasztaltunk! Betegek meztelenül az ágyuk mellett állnak, és szerencsétlen öregek várják, hogy kész legyen pl. az ágyhúzásuk. Mindez nyitott kórterem ajtónál - talán ez az a dolog, ami könnyen megoldható lenne egy kis odafigyeléssel. Mi van az emberi méltósággal? Elismerem, ha becsuknák az ajtót, az így is borzalmas szagok még elviselhetetlenebbek lennének.   

 

Mint említettem, a Mama novemberben lesz 100 éves! Ledolgozta bőven, amit kellett, volt része háborúkban, nélkülözésben. Mindig befizette, amit kellett, és most áttételesen az Ő pénzéből is épülnek a stadionok, amíg neki így kell arra várnia, hogy valaki megszánja. És hányan vannak így, meg még rosszabb állapotban, akihez esetleg látogató sem megy, de ha ezt túléli, majd mehet a stadionokba élvezkedni!  Hány kórházat lehetne rendbe tenni ezekből a pénzekből? Hány dolgozót lehetne megfizetni ezekből a pénzekből, hogy végre legyenek elegen, hogy értékeljük a munkájukat!     A békemenet az nagyon kell, mert hiszen minden rendben van, minden csodálatos, csak azok a ronda kommunisták! Ezt tűzzék ki a transzparensükre! És jöjjetek lengyel barátaink tüntetni a kormányunk mellett, mert hát Ti is ott fekszetek azokon az ágyakon, Ti is ezt élitek át, biztos tudjátok, hogy nekünk milyen jó, ezt érdemes megvédeni!  Magyarország jobban teljesít!?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsázsika 2013.07.16. 11:45:57

Végre, végre , végre! Valaki mocskolódás, hibáztatás helyett megragadta a lényeget! Köszönjük, az adott kórházban dolgozó nővérek és orvosok nevében is!

P.Boby 2013.07.16. 13:40:01

Ezt az utolsó bekezdést nem kellett volna idebiggyeszteni, tudtommal ez nem politikai blog.

A néninek jobbulást és még szép éveket kívánok a családja körében!

zünüke 2013.07.16. 14:10:56

Milyen évet is írunk??? Igen 2013-at.Nos,2003 őszén egészen pontosan tíz éve ugyanez volt a helyzet.A 89 éves nagymamámat ideiglenesen kellett a Péterfy Sándor utcai kórházhoz tartozó "krónikus belgyógyászatra" "utókezelőbe" (ahogy tetszik)vinni,míg nem találunk neki egy "fizetős" és természetesen emberi körülményekkel rendelkező kórházat.A nővérke bemutatkozása a következő volt: Nem mosdatok,nem emelek,nem etetek,nem pelenkázok. Jó, én meg X.Y vagyok és nagyon megkérem,hogy arra a kevéske kis időre míg nem vagyok itt,legyen szíves a nagymamámra egy kicsit jobban odafigyelni-majd megköszöntem és,hogy senki ne lássa belegyűrtem a zsebébe a már előkészített pénzt.Kár volt.Ugyanúgy semmi sem történt.A reggeli gyógyszere délben a lepedőjébe- itt ott amott- a mosdatás rám várt délutánonként,az etetések szintén.Talán annyit megtettek,hogy az ágyneműjét áthúzták ha már nagyon tré volt a helyzet.Visszaemlékezve a kórházra: Penetráns pisi és szarszag,szerencsétlen idős remegő kezű emberek ültek az asztalnál(már amelyik még tudott)próbáltak valahogy egyedül enni aminek az lett sok esetben a végeredménye,hogy a fele a földön,fele az abroszon.Voltak akik nyakig be voltak pisilve,de olyan szinten,hogy ázott a matrac,az ágynemű,és az ágy alatt lévő linóleum.Borzasztó látvány volt,elhihetitek mert ott voltam naponta órákat.Nővérkét órákig nem is láttam,csak néha elsuhanni a folyosón.Ha valamit kérdezni szerettem volna,minimum 6-7 percig kellett hajkurászni míg valahol elkaptam egyet,ha sikerült végre megállítanom, olyan magas lóról beszéltek az emberrel, mintha nem is tudom kik lennének. Ismétlem ez tíz évvel ez előtt történt nem most,tehát a helyzet semmit sem változott ezek szerint ami elég szomorú.

zünüke 2013.07.16. 14:20:07

@P.Boby: Igazad van ez nem politikai blogg,de sajnos a mai politika szorosan kapcsolódik az egészségügyben zajló káoszhoz. A betegek nincsenek kellőképpen ellátva,alapvető hiányosságok a kórházakban,bezárt kórházak,omladozó egészségügyi intézmények,időszámításunk előtti alapszolgáltatás,több pénzért harcoló mogorva orvosok,nővérek és még lehetne fokozni.Akkor szerinted nem tartozik ide a politika?? Hogy ez a helyzet kialakult kinek a hibája?? Ok és okozat...szerintem.

taknyos zsiráf 2013.07.16. 15:27:04

Igen, ott a politika!!!!!!!
Kimutatták, hogy Mo.-on az állami pénzek 4%-át költik az egészségügyre!!
Sehol nincs ilyen a zunijóba! Az is csessze meg aki orbánc királyra savazott!
(ja és semelyik politikai tróger egylettel sem szimpatizálok)

Margó És Attila Marton 2013.07.16. 17:41:00

tISZTELT ZÜZÜKE!
pONTOSAN AHOGY LEÍRJA 10 ÉVE SEMMIT NEM VÁLTOZOTT A HELYZET,SŐT CSAK ROMLOTT.Az "elittebb" kórházban jut sok mindenre,főleg ha plusszt is tud adni a beteg,de a kisebb kórházakat nem,hogy javítanák,főleg mostanság igyekszenek még jobban tönkre tenni.Gondoljanak bele mi lesz akkor ha még több kórház kerül bezárásra,vagy mint most,hogy már a minimál feltételeket sem adják meg,dolgozzunk ahogy tudunk.Az hogy 25-30 beteggel egy nővér dolgozik,már nem baj,hisz van aki azt vallja az is elég.Ilyen helyre fektetném be pár napra azokat a "nagy" embereket akik ilyen döntéseket hoznak,had tudják meg milyen amikor várni kell,hogy sűrgős dolgaikat elintézhessék.
NE szólják meg a nővérek munkáját,ne csodálkozzanak ha néha idegesebbek,de még mindenki őket ugráltatja/délelőtt pl.4-5 orvos egyszerre,de mindenkinek az ő utasítása a legfontosabb/ és persze a betegeket is ellátni,hát nem egyszerű.
A nővér az akiért nincs ember aki egy jó szót szóljon.S ez a kormány még többet vedd el mint eddig bárki más.A hálapénzt büntetik,de hisz miből adnának a szegények,kis nyugdíjasok,munkanélküliek.Nézzen szét a kormány s majd meglátja ki az aki ki követeli mert addig a beteghez sem nyúl.na az az ember nem az ápoló.

Otovszky E. 2013.07.16. 17:59:04

@P.Boby: A szerző jól tette, hogy odabiggyesztette az utolsó bekezdést. Egyrészt mert vannak bizonyos összefüggések. Másrészt mert ő így gondolta jónak, ezzel a befejezéssel.

2013.07.16. 19:08:54

@P.Boby: Ez nem politikai blog, hanem a magyar valóság !!

A szerző pedig csak a magyar valóságot írja le. Itt nem a zemberek fontosak, hanem a stadionok, amelynek pénzeiből, Viktor és bandája, hülyére lopja magát.
Mert itt a lényeg az, hogy minnél több idős, öreg haljon meg , mert akkor nem kell nyugdijat fizetni, nem kell a kórházakra költeni, nem kell gyógyszertámogatást és egyéb járandóságot fizetni.
Igy több jut Viktornak és haverjainak, mint pl: Mr 16%-nak.
Na, ha a CÖF tüntetésére van állami pénz, akkor legyen a gyógyításra és a gyógyulás elősegitésére. Mert hazugsággal , ráolvasással, lopással nem lehet gyógyitani !Mint ahogy a Viktor féle levelezés sem old meg semmit, csak tovább folytatja a hazudozását, miközben a probléma még nagyobb és még súlyosabb lesz.

2013.07.16. 19:40:56

Megérne egy riportot írni a Kútvölgyi műintézet működéséről és színvonaláról is. Azt hiszem a vezetőink nem ezt látják az egészségügyben, mint mi hétköznapi zemberek. Nekik jár a külföldi, /grázi/ gyógykezelés is ingyen, állami költségen. Rohadjanak meg egytől egyig, akik ezt látják és eltűrik, ill. megszavazzák.

P.Boby 2013.07.16. 21:30:55

@zünüke: Nyilván a felszerelések hiánya, az épületek omladozása összefügghet a politikával. De a nővérek, orvosok hozzáállása nem. És nem is pénzkérdés.
Ha már így szóba jött, röviden az én tapasztalatom:
Szintén János kórház, ott szültem mindkét gyerekemet. Az orvosról nincs mit írni, választott doki volt, hozzá jártam mindkét alkalommal végig magánrendelésre. Kb. az elvárhatót hozta.
Az első gyereket 2002. márciusban, a másodikat 2003. márciusban szültem. Hogy ez miért érdekes? Közben volt a 100 napos program, 50% fizetésemelést kaptak. Ugyanabban a kórteremben voltam, ugyanazon az ágyon szültem, nagyjából a nővér garnitúra is ugyanaz volt. És pontosan ugyanolyan utálatosak is voltak. Minden nehezükre esett, ha kérdeztem valamit kioktattak, pofákat vágtak stb. Nem akarom ragozni, a lényeg ebből is látható, az emberi hozzáállás nem pénz kérdés. Arról nem is beszélve, hogy nem az elfekvő osztályról beszélünk, ahol öregek ágytálazásáról szól a nap, hanem a világ legszebb helyén, egy szülészeten dolgozhatnak, ahol - úgy gondolom - öröm minden csecsemő megszületése.

Tempus-Anh 2013.07.16. 22:05:09

"Amíg ott voltunk, mindent nekünk kellett segíteni, a WC-re menéstől kezdve az etetésen át, mindent."

Na, b+, csak nem a nagyanyádról volt szó...
Ja, hogy te csak látogatni mentél. Az más...

Tempus-Anh 2013.07.16. 22:15:34

Általában azok pofáznak az ilyen posztokban, akik egyébként a kisujjukat sem mozdítják a hozzátartozójukért, hanem mindent az egészségügytől várnak.
Egy fekvőbetegekkel tele osztályon a nővér majd meggebed, annyit szaladgál egész nap, emel, cipel, forgat, stb. Emellett ápolási lapot, ápolási dekurzust ír, kőkeményen adminisztrál.
Szarért-húgyért dolgozik, annyiért havonta, amennyit egy Nyugaton dolgozó nővér egy hét alatt keres meg.

A "kedves" posztoló szerintem egy hét után maga alá szarna, ha ezt a munkát el kellene végezze.

Több tiszteletet a nővéreknek, kedvesem, mert a nagyanyádat ápolják, akire NEKED kellett volna tulajdonképpen vigyáznod, hogy ne essen el, ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Betegek meztelenül az ágyuk mellett állnak írója 2013.07.16. 22:32:12

@Tempus-Anh:
Ne haragudj, de nincs igazad, a posztoló ezzel kezdte a bejegyzést: "Úgy kezdem, hogy egyetlen másodpercig sem hibáztatom a nővéreket! Sőt, minden elismerésem azért a munkáért, amit ennyi pénzért mindennap próbálnak elvégezni. "
Egyáltalán nem szidta őket, máshol is leírta, hogy tudja, hogy nem az ő hibájuk.

lester104 2013.07.16. 23:01:49

@Tempus-Anh: Egyrészt igazad van, ha kicsit durván fogalmaztál is, szerintem ennek a posztnak egyetlen oka volt, hogy odabigyesze a végére az utolsó bekezdést, mert ha nem építenének stadiont-akkor minden szép és jó lenne az egészségügyben...És mi az hogy meztelenül ácsorognak a betegek ágyhúzásra várva?Ez nem pénzkérdés!(bár kicsit torzításnak gondolom) Ami meg általánosságban az egészet illeti, ahogy a korábban hozzászóló már leírta: "Milyen évet is írunk??? Igen 2013-at.Nos,2003 őszén egészen pontosan tíz éve ugyanez volt a helyzet."

karcsibácsi 2013.07.16. 23:04:36

Ennél a "mi mindent lehetne csinálni a stadionok árából" szerű demagógiánál kevés nagyobb ostobaság van a világon, ha egyáltalán. A világ kicsit bonyolultabb annál, mint ahogy a posztoló egyszerű lelkében összeállt. Elárulok egy titkot: az országnak szüksége van jó kórházakra, fejlett egészségügyre, autópályákra, gyárakra éppúgy, mint stadionokra és ad absurdum, még éjszakai mulatókra is. Személy szerint én se foci meccsre nem járok, se kocsmába, sőt "éhbérért" húzom az igát, akarom mondani tolom a kocsit a kórházban, de nem vesztettem el a józan eszemet, szemben a " vagy stadion, vagy kórház" tipusú gondolkodókkal. Bár a gondolkodó kifejezés az ő esetükben anakronizmusnak tűnik.
Amúgy meg igaza van Tempusnak, okoskodás meg kekeckedés helyett vigyázni, ápolni kell(ett volna) a Mamát, akinek ezúton is kívánok jó egészséget és boldog századik szülinapot!
Meg egy kicsit okosabb unokát...

zünüke 2013.07.17. 03:30:32

@Tempus-Anh:
"Egy fekvőbetegekkel tele osztályon a nővér majd meggebed,annyit szaladgál egész nap,emel, cipel,forgat, stb.
"Szarért húgyért dolgozik"-írod

A válaszom erre a két mondatodra. Nem kell ahhoz nővérkének lenni,hogy valaki beszarjon a műszakja végére, ezt ugye belátod.Egy három műszakban dolgozó gyári munkásnő,egy sok esetben 16-18 órát ledolgozó pincérnő,egy szobalány akivel 40 szobát takaríttatnak ki,egy zöldséges alkalmazott aki hajnali 4-kor már ládákat pakol szerinted azok nem gebednek meg mire lejár a munkaidejük? Elárulom neked,hogy lábra nem tudnak állni a munkaidejük leteltével, és ugyanúgy szarért húgyért dolgoznak mint alkalmazottak.Nehogy azt hidd,hogy a fent felsorolt melóhelyeken nem kell emelgetni,ide-oda szaladgálni,nehéz súlyokat cipelni nő létükre, valamint mások mocskát is takarítani.Ja és még valami fontosat lehagytam,ha valamit rosszul csinálnak,vagy rossz hangulatukban nem eléggé udvariasak, másnap már nem kell menni dolgozni.Így a fentiek fényében én azért megnézném,hogy ki "szarik" maga alá a munka végeztével, a nővérke, vagy esetleg pl.a 40 szobát pöpecen kitakarító szobalány,esetleg a 16- 18 órát folyamatosan talpon lévő pincérnő aki vécére nem tud kimenni sokszor,esetleg a mázsás súlyokat mozgató kora hajnaltól késő délutánig dolgozó zöldséges alkalmazott.Szerintem a lábán mindegyiknek folyik...és még kedvesnek is kell lenni. Ők sem keresnek sokat ezt elhiheted, ráadásul a főnök általában az ilyen helyeken árgus szemmel figyel,és gyötri a szerencsétlen melóst mindenért.
A másik: Abban igazad van,hogy a hozzátartozók ne csináljanak magukból mártírt ha a mama bekakál és azt ott helyben rendezni kell.De mi van akkor ha a hozzátartozó már nincs ott,és a mama akkor kakál be,vagy csak kiszeretne menni a vécére, de egyedül nem tud.Akkor mi van?? Egyszerű.Ott fekszik, vagy esetleg áll,nyakig szarosan míg valamelyik nővér be nem megy a kórterembe és ha egyáltalán észreveszi.

2013.07.17. 08:32:09

@zünüke: Igazad van, de a különbség csak annyi, hogy a cipősdoboz, a zölség, az alma vagy bármely gyümölcs, nem tud meghalni, ha rossz gyógyszert, vagy injektrciót kap--mert valamit elnézett, mikor Mari-néni orditva leesett az ágyról és hozzá sietett elsőre, meert a beteg azelső.
Amellett egy egy osztályon --ahol mondjuk 80 db önmagát ellátni nem tudó beteg van, azt etetni, tisztába rakni, fürdetni, gyógyszerét kirakni--már bocsánat, nem hasonlitható sem egy zöldséges, sem egy pincérnő munkájához sem.
Az én nejem 40.-ik éve dolgozik az eü-ben. Na nem 800 ezer ft-ért, csak 90-95 ezerért. Mindezt úgy hogy veszélyességi, ágymelletti, és havi 2-3 túlműszak--mert a létszám 3 fővel kevesebb, mint kellene, de embert felvenni, spórolásból--nem lehet.
Nos, ezek után meg tudnád csinálni mindazt, amit ezek a nővérek , munkájukként végeznek--szart mosnak, szaros pelenkát cserélnwk, és mind emellett, még nevessenek is!?

Lehet jelentkezni Szócskánál, hogy ennyi pénzért ők majd megcsinálják mindezt.
Mert akik ezen a pályán még itt vannak, azok vagy örültek, vagy megszálottak . De szerintem mindkettő !!

wektor77 2013.07.17. 08:44:06

Szerintem a fidesz az oka ennek az egesznek..nem tudom miert de biztos igy van...

jágör68 2013.07.17. 08:47:40

Elég sok minden pénzkérdés.
Ha átlátható, legális módon nem tesznek rengeteg pénzt az egészségügybe- ott nem segítenek a zsebbe dugdosott pénzek, perrel fenyegetések, stb sem.
Nálunk pedig ez a helyzet.
Mondjuk, csak a 6x nagyobb lakosságú Nagy- Britannia évi 110 milliárd GBP-t- kb 38.000 milliárd Ft- ot költ egészségügyre- és ez csak az állami rész...
Na most nálunk 1/6- od ennyi lakost kéne 700 milliárd Ft- ból ellátni.
Itt van bizony a kutya elásva.
De nézzük csak a visegrádi országokat, azok is jóval többet költenek GDP- arányosan.
Sajnos egy többségében feketézésen, szürkézésen, zsebbe fizetésen- még bizony az állami, önkormányzati szektorben is! működő (?) országban ennyire futja.
Másik kérdés pedig, hogy a soha semmit nem fizető munkaképes korúaknak miért is jár ugyanaz, mint a fizetőknek...

micsoda? 2013.07.17. 09:09:35

@P.Boby: Mi az, hogy nem politikai blog? Végre valaki megírta a hátteret is az egész rendszerről. Békemenet, bűnős EP, inkább a hazai állapotokkal törődne Semjén Zsolt is. Persze neki nincs ilyen gondja, de még lehet. Köszönöm a blogot.

neduddki21 2013.07.17. 09:19:50

Tempus-Anh menetrendszerinti közönséges hozzászólása - mely köszönőviszonyban sincs a poszt tartalmával - már meg sem lep. Tükrözi az egész rendszer állapotát. Remélem, a posztolónak van annyi tapasztalata már, hogy nem veszi a szívére.

Most olvasom az indexen: index.hu/belfold/2013/07/16/miert_kell_uvolteni_a_korhazban_hogy_eszrevegyenek/

Tanulságos az ügy előzménye is:
index.hu/belfold/2013/07/15/az_elso_korhazi_elmeny._lesujto./

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.07.17. 09:25:07

@neduddki21:
"Tempus-Anh menetrendszerinti közönséges hozzászólása - mely köszönőviszonyban sincs a poszt tartalmával - már meg sem lep."

Na és ki az, aki még helyeslően bólogat tempusnak??? Íme:

@karcsibácsi:
"Amúgy meg igaza van Tempusnak, okoskodás meg kekeckedés helyett vigyázni, ápolni kell(ett volna) a Mamát, akinek ezúton is kívánok jó egészséget és boldog századik szülinapot!
Meg egy kicsit okosabb unokát..."

IrishOak 2013.07.17. 09:29:30

@jágör68:
2 napos infóm: Angliába nagy számmal keresnek betegápolókat.1800-2400 GBf/hó fizetéssel.Férfiak kiemelt juttatásokat is kapnak.

Itthon a II. bel - elfekvőből (ami mindig is egy tragikus hely volt) szépen kifogynak majd az ápolók.Aztán bezárják, és mindenki megoldhatja majd, hogy otthon ápolja szerettét.

@post: tragédia; a nagyit azonnal haza kéne vinni, melléülni, és hallgatni miről mesél.Simogatni, és gondoskodni.Csodálatos dolog, és kitüntettet életérzés, ha egy családban van majd száz éves élő ember!A legjobbakat kívánom -szívemből! Még sok boldog pillanatot, és nagy tortát, meg száz szál rózsát:-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.07.17. 09:36:28

Miért ismételgeti a postoló, hogy nem hibáztatja a nővéreket? Hát kiket hibáztat, hogy az idős hölgy olyan helyzetbe került reggelre, amilyenbe?

NemNick 2013.07.17. 10:03:53

Nekem is nagyon tetszett, hogy végre valaki felfogta és elfogadta a kórházi személyzet munkájának nehézségeit, és nem jött azzal, hogy ez nem pénzkérdés... Már hogy a p...ba ne lenne az, ha azon jár az eszed a munkában, hogy neked időre el kell indulnod, hogy az akciós áruházat még nyitva találd, mert ott 200 ft-al olcsóbban tudsz csirkefasirtot venni a gyereknek.
És ez csak egy példa.

Miközben, ha hibázol, a beteg és rokonsága valamint a szentséges orvosi kar is belédrugdos, keményen.
Még egy hülye medikus is - senki ne vegye magára, akinek nem inge, de elég sokat láttam ilyet, kivételt meg elég keveset- is mérföldekkel felette állónak képzeli magát az akár 20-30 éves szakma múlttal rendelkező nővéreknél. Pedig a gyakorlatban amaz - lehet, hogy elméletileg kevésbé megalapozottan - de napi szinten lealázza szaktudásban...

Ha már az időbeni változásnál tartunk: egyik kórházi kalandom során, ahol éppen mint beteg léptem fel, a következő felállást vázolta a nővérke, még 2005-ben (az egyik olyan kórház, amit mostanában savazgat az Index, valami oknál fogva): ezen az osztályon van most 86 beteg. Éjszakára egyedül van beosztva, de most, délelőtt ketten vannak. Reggelre meghalt három beteg, összecsinálta-összehányta magát 10 (két napja rossz egy csomó nővérhívó, nem működnek, ők jelezték, de a javítás "majd" jön)
és elmennek 12-en.
Kért ezért 25 komplett ágyneműt.
Kapott 5 lepedőt, hogy ossza be.
És ez nem kirívó eset volt, állítása szerint... talán délutánra, más osztályok segítségével össze tudnak vadászni pár komplettebb garnitúrát, de azt neki kell intéznie, ha nem akar "égni".
Miközben természetesen vizit, mosdatás, etetés stb.
Súlyponti kórház (akkor ez volt a hivatalos), a fővárosban.
Akkor azt gondoltam, nincs lejjebb.
De mindig van lejjebb.

kovácspéterke 2013.07.17. 10:08:13

És ez mégis melyik kórházban volt? vagy azt nem lehet leírni?
Azért a látogani jöttem, nem nővért vadászni kicsit erős volt.

jágör68 2013.07.17. 10:33:35

@NemNick:
Ez bizony így van.
De a "szentséges orvosi kar" védelmében úgymond:
nekik is hasonló szinten kell dolgozniuk- kifogyóban az altatógáz- de azért ugyanolyan esetszámmal pörögjön a műtéti program- plusz még a nyári szabadságolási szezon plusz tízezer- százezer potenciális betegét is el kell látni- pölö Balaton északi part- ugyanannyi személyzettel, eszközzel, anyagi ráfordításból.
Nehéz úgy operálni is, hogy nincs éppen a megfelelő bélvarrógép.
Nehéz az intenzív osztályt működtetni már a hónap 10. napján -10.000 Ft- os adósságból

ohrana 2013.07.17. 10:37:59

Az a lényeg, hogy a börtönökben van padlófűtés, konditerem, megfelelő étkezés, és talán még valami celebek is fellépnek időnként.

o

babraba 2013.07.17. 11:01:49

@Tempus-Anh: tudod mit? a kölyködnek remélem egy kurva szót sem tanít senki az iskolában, majd Te otthon! mégis mi a büdös fenét képzelsz? a pedagógusok is kurvára alul vannak fizetve, úgyhogy max. vigyáznak majd a kölyködre, hogy ne törje apró porcokra magát, de ha egyetemre akarod járatni, fogadj magántanárt, vagy tanítsd te mindenre, vagy legyen belőle szemétszedő, ahhoz nem kell tanulni! mekkora paraszt vagy

Mókus ős 2013.07.17. 11:05:20

Persze, a kurva anyjukat a hozzátartozóknak, az ő hibájuk az egész. A János kórházról szóló emailtömeg megvan? Mind a 150+ emailező hazudott?

Riasztó, tényleg rémisztő, ahogy meg lehet magyarázni azt, hogy miért kénytelen a hozzátartozó adja be a gyógyszert a kórházban a betegnek: sok a dolga a nővérnek, szarért-húgyért rohangál.

Naná, és akkor a buszvezető ne fékezzen időben, mert szarért-húgyért, 80 fokos melegben, 8 óra alatt 5 perc pihenővel viszi a BKV-buszt, a vonat ne álljon meg a gyerekednek, mert évtizedek óta szopat a minisztérium és a kormány minden pedagógust.

Barmok. Már bocs.

Mókus ős 2013.07.17. 11:06:36

Azt akartam írni, hogy én meg csak a nyelvtan felét tanítsam meg a gyerekednek, mert évtizedek óta szopat a minisztérium és a kormány minden pedagógust.

jágör68 2013.07.17. 11:26:46

Senki nem írta, hogy a hozzátartozók hibája mindez.
De valamennyire mégis minannyian bűnösek vagyunk:
-a feketézés- szürkézés, zsebbe fizu vagy egy része
-albérlő utáni jövedelem be nem jelentése
-számla elsumákolás- "mer úgy ócsóbb"
és napestig lehetne sorolni.
Sajnos gyógyíthatatlannak tűnik ez a betegség

zünüke 2013.07.17. 11:30:52

@jános515: Nézd, én erre már csak azt tudom mondani,hogy akkor ott kell hagyni az egészségügyet nem kötelező ezt csinálni.El kell menni máshova dolgozni,ahol nincsenek jajveszékelő bekakált szerencsétlen idős emberek,nem kell fürdetni,nem kell etetni.Egyébként ezt én soha nem értettem meg.Miért kell olyan szakmát választani ami se megfizetve nincs,három ember helyett dolgozik,és a többi nyalánkság.Én azt is elhiszem,hogy 80-90 ezer forintot kapnak fizetésként ami hideg vízre nem elég de ezzel szemben nagyon ritka eset az,hogy egy nővér ne kapjon borravalót egyáltalán senkitől soha.Ha meg nem kap,az valószínű azért van mert a stílusa az egészhez a hozzá állása ezt nem érdemli meg.Csak magamból indulok ki amikor a nagymamám bent feküdt a kórházban.Olyan nap nem volt,hogy a nővéreknek (még az is kapott aki nem érdemelte meg)ne adtam volna pénzt,fél kilós kávékat,díszdobozos csokoládé bonbonokat,sőt még női kozmetikumokat is...csak úgy.Tehát az a 90 ezer valójában nem annyi ha össze számoljuk,mert nem csak én vagyok vagy voltam, aggódó unoka.Szóval ezt a témát hagyjuk..

zünüke 2013.07.17. 11:40:12

@babraba: Tökéletesen igazad van,és akkor az óvónőkről se feledkezzünk meg akik szintén szarért húgyért vigyáznak a kölkökre reggeltől délutánig.Ugyanúgy etetnek,szart mosnak,hányást pucolnak,altatnak,ágyaznak,öltöztetnek,szórakoztatnak sok esetben húsz harminc gyereket.És akkor még nem beszélek a szemtelen kioktató,pimasz néhol agresszív szülőkről, ha nem tetszik nekik valami a "gyermekük megőrzésével" kapcsolatban.Ha jól értesültem ők sem kapnak többet.És mondjak valamit?? A világ összes kincséjért sem csinálnám, nem 80-90 ezerért, de még ennek a duplájáért sem.

koborvadász 2013.07.17. 11:41:03

@Tempus-Anh:
Kretén! Ha nem érted amit olvasol akkor ne írogass.
Nem csak a nővérek keresnek keveset a nyigatiakhoz képest, hanem a legtöbb munkából élő ember is.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2013.07.17. 12:16:59

Kedves posztíró és kommentelők!
Sajnos tipikus a történet, egész egyszerűen sem a létszám, sem az eszközök, sem a kiégettség miatt nem lehet a legtöbb helyen normális ellátást fenntartani. Ettől még szörnyű olvasni.
Valaki már fent leírta, hogy ennyi pénzből nem lehet lényegesen jobb egészségügyet üzemeltetni. Csak az a baj, hogy eddig egy kormány sem merte vállalni a biztos bukást, ami akkor jön, ha ezt meg is mondja az embereknek. Hogy a választás kb. így néz ki: vagy így marad a finanszírozás és szépen lassan romlik minden tovább, vagy több járulékot kérünk a befizetőktől (plusz esetleg mindenkit bevonunk a járulékfizetésbe, tehát pl. a nyugdíjasokat és gyerekeket is), vagy egyes szolgáltatásokat kiveszünk a TB-támogatott körből, vagy pl. azt csináljuk, mint Romániában, hogy a tartósan ágyhoz kötött agyvérzetteket pár hét kezelés után szépen hazaküldik a családhoz, oszt' oldják meg...
Az OK, hogy a Praxis jórészt frusztráció-kiengedő (és persze frusztráció-generáló) blog, de aminek igazán értelme lenne, az párbeszédet kezdeni arról, kinek mit ér meg az egészségügyi ellátás.

Henriette Ráczmolnár 2013.07.17. 12:26:32

de igenis politikai kérdés. sokszorosan az.
rosszak a fejlesztési, támogatási prioritások. gyerekvállalási pénzek számolatlanul, akár az egészségügy leépítése (nem fejlesztése) árán is?

mégis, miért ne tudná Csodás Magyar Kisgyerekes Anya ugyanúgy ingyen (=tisztességből, felelősségvállalásból) törölgetni a friss szaporulat szaros-pisis seggét, mint ahogyan a hozzátartozók kényszerülnek a nagymamáét?

vagy gyest, gyedet, adókedvezményt és minden más, a gyerekesekével azonos mértékű juttatást az időseknek, ill. mindazoknak, akik törődnek a társadalom öreg tagjaival, vagy a közpénzek igazságos elosztását, 1 ember = 1 ember alapon, ha öreg, ha csecsemő, ugyanannyit érjen az élet.

lac64 2013.07.17. 12:38:54

@zünüke: Az óvónő hétfőtől péntekig munkaidőben dolgozik, ha kicsit késel, már pofákat vág. A nővér éjjel-nappal, hétvégén is. Egy nővérre sok esetben 40 beteg jut, az óvodai csoportokra általában két óvónő jut és van még dadus is, aki segít az étkezéseknél (és a szarpucolásnál is). Egy gyereket valószínűleg könnyebb átöltöztetni, mint egy 100 kilós magatehetetlen beteget, és ez igaz valószínűleg a tisztába tevésre is. És akkor a pszichikai teherről nem beszéltem, mivel óvódában valószínűleg ritkábban hal meg egy a gondjaira bízott személy, mint egy krónikus osztályon.

multi84 2013.07.17. 12:40:44

Hát ti hülyék vagytok, az nem szeretet kérdése hogy a látogató felháborodik vagy csak szóvá teszi azt hogy neki kell pelenkát cserélni a gyógyszereit felkutatni és azt időben beadni egy kórházban. Nem otthon a négy fal között hanem egy kórházban ahol ez a munkája az ott dolgozóknak. És nem mellesleg ezek a dolgok is szakszerűséget igényelnek, egy fekvő betegnél nyilván nem mindegy hogyan lett tisztába rakva a beteg.

Valaki azt írja fent hogy egy zöldséges stb... nem tud meghalni, ha rossz gyógyszert ad be. Hát a cikkből világosan kiderült hogy még odáig sem jutott el a dolog hogy rossz gyógyszert adna. A semmilyen gyógyszerbe nyilván nem halhat meg a szerencsétlen....

Ennyi erővel ki is lehetne rúgni az összeset aztán minden hozzátartozó kapna egy listát hogy mikor jöjjön be gyógyszert adni ágyneműt cserélni, tisztába tenni stb... mert ez szeretet kérdése és nem az ott dolgozók feladat....

Nem a nővér hibája ha egyedül van xy emberre de basszátok meg nem is a látogató feladata szakszerűen tisztába tenni a gyógyszerit szakszerűen és időben adagolni, az ágyneműt cserélni. Ezek nem szeretet kérdése hanem hozzáértést igénylő munkák. Ha valaki azzal jön hogy felelősség beadni a jó gyógyszert akkor azt miért hárítják át minden gond nélkül a hozzátartozókra, hmmm? Akkor az most felelős munka ami hozzáértést igényel vagy megcsinálhatja minden jött ment az utcáról?

lac64 2013.07.17. 12:40:48

@lac64: Javítva:

A nővér éjjel-nappal, hétvégén is is dolgozik

lac64 2013.07.17. 12:48:02

@multi84: Csak az utolsó mondatodra reagálnék:

"Akkor az most felelős munka ami hozzáértést igényel vagy megcsinálhatja minden jött ment az utcáról?"

Sok dologhoz nem kell különösebb hozzáértés (ágynemű csere, étkezésben segítség, tisztába tevés, fürdetés). Ezeket végezhetnék segédápolók, pl. a felmagasztalt közmunka keretében. Így a szakképzett ápolók el tudnák látni azokat a feladatokat, amikhez szükséges a képzettségük. Szerintem.

fórumtag 2013.07.17. 13:54:14

Épp ma jöttem ki egy elég *rossz hírű* kórházból (Merényi). A tapasztalataim a baleseti sebészetről: napi 24 órás ütemben érkező törött kezek-lábak, egyebek. Idejét múlt technikai felszerelés, túlhajszolt orvosok, ápolók. Fent kb. 11-13 kórterem (nem volt kedvem végigsétálni a folyosón) javarészt magatehetetlen balesetesekkel. Erre jutott 2 ápoló aki tisztába tett, ágyneműt cserélt, gyógyszert osztott, takarított, étkezést intézett, adminisztrált, tűrte a felette állók szeszélyeit, csinált ezer más dolgot amiről még nem is tudok. Sok *beteg* közelében rendőrt, büntetésvégrehajtós embert láttam. Mindezek mellett még éjjel is kaptam egy kedves futó mosolyt Tőlük amikor kint sétáltam a folyosón.
Hogy a posztolóval is próbáljak egyetérteni: igen, a mellettem fekvő is volt, hogy bepiszkított és nem rakták tisztába azonnal. De: a hozzátartozók kb. 3-4 percenként érdeklődtek telefonon napi 16-18 órán keresztül (éjjel is), a nővérhívó csengő 2-3 percenként szólt vélt vagy valós probléma miatt (pl. egyik ápolt éjjel kettőkor azért nyomta mert a csap néha csöppent egyet, kérte, hogy most azonnal javítsák meg).
Az utóbbi pár nap alatt tapasztaltak mellett/ellenére minden elismerésem és köszönetem az ott dolgozóké.
Kissé vulgárisan fogalmazva úgy összegezném: Sz@rból nem lehet úgy várat építeni, hogy állja az ostromot.

neduddki21 2013.07.17. 14:01:43

@IrishOak: Bizonyára elkerülte a figyelmedet (Tempus-Anh-nal, karcsibácsival együtt) a poszt harmadik mondata:
"A 99 éves nagymamám került be éjjel a kórházba, mert otthon elesett, és rendesen összetörte magát."
Ha valaki összetöri magát, kórházba kell vinni, hogy ellássák a sérüléseit. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a hozzátartozók otthon gondoskodnak-e róla. Remélem, nem gondolod komolyan, hogy ilyenkor "a nagyit azonnal haza kéne vinni, melléülni, és hallgatni miről mesél.Simogatni, és gondoskodni."
Nyilván, ha meggyógyul a sérüléseiből, hazaviszik és gondoskodnak róla, mint ahogy eddig is. Ez a poszt nem erről szól, nagy kár idekeverni a szokásos terokonodgondoskodjálróla felelősséghárító mantrát, vagy az idézett szépelgő tanácsot.

Ezen kívül: Borsodban pl. sokan keresnek munkát, ápolók/ápolónők is, nem tudnak elhelyezkedni, mert a kórházak nem veszik fel őket és mert egymás után zárják be a kórházi osztályokat. Azok az ápolók, akik nem kívánnak a kevesellt pénz ellenében becsületes munkát végezni, nyugodtan keressenek másik, jobban fizető munkát, vagy menjenek ki az általad ajánlott angliai munkahelyre. Lenne, aki a helyükbe lépne, és becsületes munkát végezne a kevés fizetésért is, ami még mindig több, mint a munkanélkülieknek fizetett 28.000 forint körüli szociális járadék, vagy a közmunkáért kapott megalázó 47.000,-Ft, melyből - mint sikerült megtudnunk - meg lehet élni.

Betegek meztelenül az ágyuk mellett állnak írója 2013.07.17. 14:13:41

Köszönöm a hozzászólásokat!

Pesti Lokista: Én ezt nem a Klub rádióban hallottam, ez velünk történt, ez a mai valóság. Talán az lenne a helyes, ha hallgatunk róla? A bejegyzésben le se írtam Orbán nevét. Az igenis a kormány döntése, hogy mire költi az adózók pénzét. Ha megkérdeznénk az ott bent fekvőket, nem hiszem, hogy a stadionokra szavaznának. Úgy gondolod, hogy te nem leszel öreg, nem kerülhetsz ilyen helyzetbe? Nem is kell ehhez öregnek lenni, elég ha a focipályán kitöröd a lábad vagy elesel télen a jeges úton. Ha két napja fekszel kakás pelenkában, mert nem tudsz felkelni akkor is a stadionok fognak éltetni?

Róbertné Hangya: Az nem a nagymamám volt, aki meztelenül állt az ágy mellett. Én ezt a folyosóról láttam, amikor kint voltam és nem a földet néztem, hanem jobbra-balra figyeltem, hogy esetleg mikor jön ki valaki járókerettel (ezen az osztályon ez előfordul), hogy időben ki tudjam kerülni. Ekkor láttam a szomszéd kórteremben, hogy egy öreg bácsi járókerettel meztelenül áll az ágy mellett, a nővér pedig éppen ágyat húz neki. Azt nem tudom miért volt meztelenül, hogy éppen tisztába tették-e vagy nem volt hálóinge, de nagyon megalázó volt a helyzet, hogy bárki láthatja őt ilyen állapotban - betegek, látogatók, mindenki, aki a kórterem előtt elmegy.

Azoknak, akik a nővért okolják: Azért védtem a nővéreket, mert úgy gondolom, hogy nem gonoszságból, hanyagságból ilyenek (kevés kivétellel), hanem mert egyszerűen kevesen vannak, ennyire jut idejük. Ha a nővér a pelenka levétele után ottmaradt volna mosdatni, akkor ki látja el azt a másik 20-30 beteget, aki szintén hosszú idő óta rá vár, úgy, mint ahogyan ezt mi is tettük?

Köszönjük a jókívánságokat, a Mama éppen úton van hazafelé, mint írtam, nem velünk él.

Betegek meztelenül az ágyuk mellett állnak írója 2013.07.17. 14:22:20

Utóirat:
Ha bárki is úgy gondolná, hogy nem vigyáznak rá eléggé, higgyék el, erőn felül mindent megtesznek érte. Talán egy kicsit ezt igazolja a kora is.

szaszmarianne 2013.07.17. 14:32:59

Kedves acsarkodók! Nyilván nem a saját tapasztalat beszél belőletek, hanem hallottátok, mondták, stb. Április 4-én (jeles nap volt ez valamikor és lett most az én életemben is)
Rosszul lettem az utcán. Illetve egy presszóban ahová bementem. Magam hívtam a mentőket. Hogy merre és hogyan mentünk csak később tudtam meg. Három hét kómás állapot után - ami alatt egy tíz órás nyitott mellkasi műtéten estem át - Balatonfüredre szállítottak rehabilitáció végett.
A kezemet nem tudtam felemelni. És egy hónap alatt talpra állítottak. Nagyon kicsi a nyugdíjam, nem adtam senkinek semmit, de emberségben, szeretetben, együttműködésben, segítségben mindent megkaptam. Nem elvárható módon. Ugyanezt kapta mindenki, mégis elégedetlenkedőkkel volt tele a szanatórium. Rossz a koszt, ilyen-olyan a gyógytornász, nem lehet a területen cigizni és inni... Történetek mentek arról, hogy hogyan lehet a szabályokat - amik a betegek érdekében születtek - kijátszani.
Az Acsarkodóknak csak azt kívánom, hogy ha egyszer oda kerülnek pont azt kapják, amit ma festenek azokról, akik éjt nappallá téve dolgoznak kevés pénzért értük.

zünüke 2013.07.17. 14:55:02

@lac64: És még nagyon sokan ebben az országban dolgoznak éjjel- nappal, hétvégén, ünnepnapokon,lázasan,betegen, csak az állás megmaradjon.

IrishOak 2013.07.17. 15:26:39

@neduddki21:

"2012 első félévében 542, 2013-ban június 30-áig 454 orvos kérvényezett hatósági bizonyítványt. Közülük az idén 247, míg tavaly 342 orvos volt, aki első alkalommal fordult ez ügyben a hivatalhoz.
Az egészségügyi szakdolgozók esetében viszont ellentétes a tendencia, míg 2012 első felében 300, addig az idén június végéig már 360 egészségügyi szakdolgozó kért külföldi munkavállaláshoz igazolást." (hvg.hu/egeszseg/20130715_Rezidensek_uj_hianyszakmak_az_egeszsegugy) de a pontos bérezést csak azért tudom, mert épp most jött haza egy barátunk (a sokból)szabira; és kérdezte, hogy nem tudunk-e embereket, mert kéne sok.. a pénz meg annyit amit írtam. (sajnálom, ha bántó -ezek tények)

Mint a kedves posztoló írja a nagyi már megy is haza.
És azért is: a legjobbakat kívánom nekik! meg a 100.szülinapot is - még ha neked nem is tetszik:-)

jágör68 2013.07.17. 15:46:55

@zünüke:
Meg feketén- szürkén, zsebbe...
Csak adózni meg járulékot fizetni ne kelljen.
Az a pénz is hiányzik az egészségügyi kasszából.
Fura, mert még felsőfokú végzettséggel rendelkező jóbáratom sem fogja fel, hogy azzal, hogy ő hétvégén "maszekol" azzal bizony adó- és járulékcsalást követ el- és közvetlenül luadas- az egyébként általa is nagyon jól ismert egészségügyi állapotokért.
Nem hiszem, hogy nem tudja összekombinálni a kettőt...

2013.07.17. 16:00:10

@zünüke: Csak a tisztánlátás és a gyengébbek kedvéért mint te is vagy, fussunk neki még egyszer.

Egy közel 40 évet dolgozó szaknővértől, volt oszt. vez főnővértől, ha kérhetem ne legyél már okosabb. (Most adta le, mert ha megéri--nyugdijas lessz, hamarosan.)
Mert aki az eü-ben ledolgozza a 40 évet, az igenis megdolgozott és dolgozik a pénzéért, mint a többi szakdolgozó is az eü-ben..
Hogy ki és mennyi hálapénzt kapott zsebbe, azt te jobban tudod, hiszen egyszer nagymamád érdekében adtál. Bár szerintem nem adtál, csak duma az egész. Igaz, annak kiváló.

De felhomályositalak, hogy egy Mentálhigiénés és Pszichiátriai Szakkórházban a betegállomány , hogy is mondjam--nem mindennapi. Úgy hogy a stilust,amiért nem adnak hálapénzt-- inkább a tükörben keresd, ha belenézel-- abban meglátod.

Inkább maradj a cipősdoboznál és a zöldségespultnál. Ott lehetsz szép, lehetsz okos is, de ha valamihez nem konyitol, akkor ha kérhetem--hülyeséget ne irkálj.
Ám ha egyszer majd te is bekerülsz egy méltatlan eü körülménybe, akkor jusson eszedbe, akiktől várod a segítséget, azokat leszóltad és lenézted, közben pedig elvárod hogy megtegyenek mindent a gyógyulásodért.. De oda se neki, "jön még kutyára teherautó".

neduddki21 2013.07.17. 16:40:43

@IrishOak: A barátod elbeszélése nem cáfolat arra, amit írtam. Sajnos sokan nem tehetik meg, hogy külföldre menjenek dolgozni, mert nem hagyhatják itthon a gyerekeiket, ápolásra szoruló szüleiket, nem akarják szétszakítani a családot, nincs kellő tőkéjük az első napokra (bérlakás, kiutazás költségei, az első hónap egyéb költségei), mert elváltak és a másik szülő nem járul hozzá a gyerek kiviteléhez, stb. stb. Ezek az emberek sokszor örülnek, ha egyáltalán bármilyen állást kapnak itthon. Sok jelentkező van egy megüresedő helyre a helyi, vagy megyei kórházban Kelet-Magyarországon. Ez nem mond ellent a barátod történetének és a statisztikának sem. Nyilván az itthon kevés fizetésért dolgozó ápolónők sem önfeláldozásból, vagy valamilyen homályos küldetéstudatból dolgoznak, hanem mert adott helyzetben nincs jobb alternatíva. Egy kicsit elegem van már az ilyen kevés fizetésért nem várhatunk jobb munkát tőlük, vagy ne adjunk hangot a véleményünknek, mert még ilyenek sem lesznek, ha kimennek külföldre típusú érvelésekből. A munkaerőpiac nem így működik.

A jókívánság mindig szép dolog, örülök, hogy módosítottad a kontextust, amiben eredetileg elhangzott.

Rotoxis 2013.07.17. 16:57:38

@lac64: Rohadt nagy tévedés. Az is szakmunka. A szakembert pedig úgy hívják, hogy ápolási asszisztens.

Rotoxis 2013.07.17. 17:02:34

@neduddki21: Kis hazánkban néhány száz ápoló van állás nélkül, de több ezerre volna szükség. Az állástalanok többségének nincs meg a megkövetelt szakképzettsége, csak egy régi képzés. Legfeljebb segédápolónak vehetők fel.

jágör68 2013.07.17. 17:03:45

@neduddki21:
A "magyar munkaerőpiac" elég érdekesen működik.
Akár az állami, akár a versenyszféra.
Az bizony kemény.

Rotoxis 2013.07.17. 17:12:46

@neduddki21: Épp ez a gond, hogy nincs piac. Szakképzett ápoló egyszerűen nincs. Hiába járt valaki 30 éve eü. iskolába, azzal ma már nem szakképzett ápoló. Azokra is nagy szükség lenne, de alkalmazásukra a kórháznak nincs pénze.

jágör68 2013.07.17. 18:06:33

Normális munkaerőpiacon, ha valamiből hiány van- akkor annak az értéke megnő.
Namost nálunk ez érdekes KGST módon éppen fordítva történik.
Sőt még jól bele is rúgnak, hogy miért nem képes 2x-3x annyit húzni a belét.
Nemcsak egészségügyről van szó.
Rengeteg szakmában kezdve az asztalostól, a gázszerelőn át a végrehajtókon át az óvónőkön és a nővereken/ ápolókon keresztül az orvosokig NINCS utánpótlás.
A fiatalok nem élnek meg a "jobban teljesít" szövegekből, miközben minden szélsebesen zuhan a szakadék mélye felé, amit újabb és újabb mélységek követnek.
Ott volt az unijós csatlakozás- sikerült ezt is elcs*szni, qrva drága ótópályákon meg az utolsó faluba is működésképtelen wellness- fürdők helyett lehetett volna azt a pénzt jobban is elkölteni.

IrishOak 2013.07.17. 18:21:06

@neduddki21:
Az megy az eü-s szakképzettségével külföldre: akinek van bátorsága,van szakképzettsége,gyakorlata,és betelt nála a pohár.
Az marad aki úgy dönt, hogy vállalja a hónapról-hónapra rosszabb körülmények közötti küzdést,és valamiféle romantikus érvekkel meggyőzte magát,hogy maradnia kell; mert szükség van rá.(mindig elmondom: azt csodálom,hogy még nem dőlt össze az egész.(Számomra ők a hősök -ja én is egy idealista barom vagyok amúgy.)
Ez igaz orvosra, ápolóra,mindenkire.
Kelet Mo-on sem hiszem, hogy olyan nagy bőség lenne "valódi" szakápolókból,meg orvosokból.

A munkaerőpiac ugyan olyan elven működik az eü-ben, mint bárhol máshol.Csak ott tényleg 'látható vérre megy,mert a munka tárgya maga az ember. Az a piac 'aki a keresletét magasabb értékben ellentételezi; afelé fog áramlani a kínálat. Azért nem írok hasonlatot, mert nem lenne etikus.
Arról a piacról ahol; nem,vagy minimálisan ellentételezik a munkát végzőt - el fognak 'áramlani.(Az egyének személyes befizetése láthatóan nem fedezi sem az eszköz, sem a hozzáadott érték,de még csak az élőmunka arányát sem.
Azon a piacon ahol már rájöttek erre - na azok szépen elszipkázzák az élőmunkát képviselőket; mert minden más megvan már - de el is kérik az árát minden egyes személytől aki ezen a piacon mint 'igénybevevő, megrendelő, potenciális használó ezen szegmensen belül.

A posztoló -akarva; akaratlanul- egy pontos doku képet adott egy belgyógyászati osztályról.Bepillantást engedve a mai valóságra. Ez a helyzet; ezt a dokik pontosan látják,a sűrűn kórházakat látogatók is.

...a jókívánságaim kontextusán nem változtattam, legfeljebb az olvasással összefüggő érzelmi árnyalat változott, de az sem bennem:-)

zünüke 2013.07.17. 19:23:52

@jágör68: Ne viccelj,ha itt mindenki rendesen fizetné is a kötelező járulékokat ,mennyivel lenne jobb a helyzet?? Semmivel.Igen, vannak emberek akiknek elegük van abból,hogy a fizetésük felét leadózzák hosszú évek óta, és a helyzet változatlan mindenféle téren.

jágör68 2013.07.17. 19:59:13

@zünüke:
Az adó meg a TB és az EÜ- járulék 3 külön dolog.
Mennyivel lenne jobb?
Hát, ember, ha már így megszólítottál- ugye a nagy szagértők évi 1500- 2500 milliárd Ft- ra teszik a fekete- szürkegazdaságot.
Mivel 9% az EÜ- járulék- az kb plusz 150- 250 milliárd Ft lenne az egészségügybe. A mostani 700 milliárdhoz képest plusz 25- 35%.
Mennyivel lenne neked jobb, ha ennyivel több jutna bérekre, eszközökre miegymásra.

Fekete- és szürkegazdaság országnak az egészségügye is szürke- fekete.
Zsebbe lóvéból nem lesz se Draeger- altatógép, se Philips CT/ MR/ PET, ultrahang, ami tetszik.
Vagy milliós kemoterápiás gyógyszerek.
Olyan országoknak van hiper- szuper egészségügyük, ahol átláthatóan, legálisan, szabályozottan pumpálnak iszonyatos összegeket az ágazatba.
Csendben megsúgom, hogy aki azt hiszi borítékkal elintéz mindent- annak nagyon nagy meglepetésben lesz része.
Azért nem lesz se többmilliós gyógyszer hirtelen az onkológián, se új altatógép, se éles szikék meg normális sebészeti endószkópos műszerek stb, stb.
Aki zsebbe lóvét ad, az csupán valakinek a feketejövedelmét finanszírozza, miközben a jelenlegi állapotokat konzerválja illetve taszítja még mélyebbre.

Másrészt ez a "helyzet" még így is irigylésre méltó, tekintve, hogy Németországban vagy Ausztriában a magyar EÜ- ráfordításból kb két közepes várost bírnának ellátni.

zünüke 2013.07.17. 21:16:38

@jános515: Bár igen nehéz értelmezni a zagyva beírásodat,azért megpróbálok válaszolni is rá talán megérted.

-Fogalmam nincs milyen 40 évet ledolgozó szaknővérről beszélsz,de szerintem nem is lényeg, bár 40 évet elég sokan ledolgoztak már ebben az országban tehát ez nem hinném,hogy egy extrém eset lenne.
-A pénzért mindenki kőkeményen megdolgozik nem csak az eü. területén ezt jó lenne már végre felfogni.
-1. A hálapénzről:Ugye nem azt akarod mondani barátom,hogy a magyar egészségügyben ismeretlen fogalom a hálapénz?? Ugye nem?? Meg ugyebár azt sem akarod elhitetni,hogy csak az orvosok kapnak borítékokat, a nővérek,ápolók azok soha semmit.Ne már..
-2.Szerintem jól jönne neked az az összeg amibe a nagymamám kórházi tartózkodásának idején le lett tejelve az osztály összes dolgozójának (talán még nekem is jelenleg)
-3.Nem maradtam meg a zöldséges ládáknál,és a cipős dobozoknál sem(bár én ilyet nem írtam)mert az évek alatt belegebedtem,így szakmát változtattam mindenféle ajvékolás nélkül.
-4.Méltatlan egészségügyi körülményben nekem is volt részem,és a véleményeddel ellentétben semmilyen ott dolgozót nem néztem le.Viszont bevallom neked,hogy az állandó éjszakás nővérke stílusa,szemtelen pimasz válaszai a betegekkel egy hét után kezdett nem tetszeni.Majd amikor egy egészen egyszerű kérdésemre vállrándítással,és flegma válasszal reagált,elküldtem a ku@va édes anyjába ott mindenki füle hallatára.
-5.A "gyógyulásomat" példának okáért nem a nővérkétől vártam,hanem a kezelő orvosomtól akivel semmi problémám nem is volt.A nővérkéktől ugyan várhattam volna,hiszen egyszer láttam hajnalban őket,és egyszer a vizitnél,aztán ennyi.

Én meg szeretnélek felhomályosítani, (mint ahogy írtad hogy a "lessz-t" azt egy "sz"el írjuk,valamint a "konyitol" az "konyítasz".

hibiszkusz75 2013.07.17. 22:19:11

@zünüke:
Azért ne essünk át a ló túloldalára sem légyszi. :)
Nekünk nagyon jó tapasztalataink vannak két fővárosi intézménnyel kapcsolatban és nem kellett senkit lefizetnünk, a városunk kórházában átéltek után nem is számítottunk ilyen színvonalú ellátásra, pedig az egy főre eső betegek száma klasszisokkal magasabb ebben a két intézményben. Utólag adtunk ugyan ezt azt, de miután 3 év alatt 5 kisebb nagyobb sebészeti beavatkozáson és egy féléves kemoterápiás kezelésen van túl az édesanyám csak jelképesen van módunk kifejezni a köszönetünket.
Ezért kérlek ne általánosíts, mert tényleg vannak jópáran, akik a lelküket is kidolgozzák a semmiért és igen a nővérnek is köszönheted a gyógyulásodat,mert korán sem mindegy, hogy milyen fizikai és lelki állapotban kerül haza a beteg kórházból.

sorica123 (törölt) 2013.07.18. 00:00:43

@P.Boby: nem politikai, de tetszőleges érában ugyanígy lehetett szentségelni azon, hogy az egészségügy az inkább betegségügy és mint ilyen mostohagyerek (persze, hogy se az előző Orbánék, se a szocik alatt nem tudtak mit kezdeni vele, csak toszogatták odább, mert "jaaaa az eü, az bííírja, jóulesszaz parasztnakvidékre. Minek bagózik, eszik szalonnyát, vesz pesti levegőt [stb] az marhája, hát ne betegedjen meg, és megoldva!"). Bocsi, hogy ennyire belementem, itt és most ez ebet nem érdekli, csak hát tényleg elég abszurd, hogy (nem csak nálunk, káeurópában általában) az eü az utolsó, ahova megy állami lóvé (nem kutatásos pénz meg új hűdefasza kísérleti gép, az más, az szokott lenni, szememet is egy ilyen szuperrel műtötték Márai utcában.).
@zünüke: drága vezetőink is arra bazíroznak, hogy még mindig rá lehet varrni a balhét a "kurva bliccelőkre". De hát ekkora adók mellett, most nem akarok demagóg adóforintozó háziasszony lenni, de kontrával kéne menjünk a Himalájára. Ehhez képest orrán-száján ereszt a rendszer, és persze ezt az látja, aki lent a gépházban tiporja a pedált, nem a főfőfők, akik kavarnak-kevernek vígan és pufogtatják az okosságokat, hogy kinek kéne még mit fizetni.
Csóri nővéreket nem irigylem, oldják meg, jó, hogy nem nekik kell főzni hat szem rohadtkrumpliból levest. Se a betegeket:( Mikor Tatám volt bent, még nem volt ennyire horrorhelyzet (Péterfy kardiológia mondjuk lehet, hogy azóta is bezzeggyerek, ki tudja). Volt saját kis fürdőjük, hárman voltak, mondjuk a szomszédja kb beszélni se tudott, se menni, olyan öreg és beteg volt, de őt hozták-vitték, vizsgálat, tudták, mit kell adni neki. Bent halt meg, de az olyan volt, hogy ha fejükre állnak se tudnak mit tenni, mert 78 éves volt és kb 20 éves kora óta bajok voltak a keringésével (gondolom mert a korabeli átlaghoz képest baromi magas és hosszú kezű-lábú volt).

2013.07.18. 09:36:08

@zünüke: Na akkor ismételten, leirom mert úgy látom kicsit zavarosan értelmezel dolgokat.
De csak neked és hogy ne tévedj el, a valóságban.
1.Ha fogalmad nincs, akkor minek szólsz olyan dolgokhoz amihez, már bocs de kicsit butus vagy.
2.Amit leirtál azt te irtad le és fejtetted ki. Én csak azt mondtam és mondom, hogy a Mentálhigiénés és Pszichiátrián nincs hálapénz.De van közel 200 ember,aki annak is örül, hogy ha valamit kap a nővértől--mondjuk, egy melegitő alsót, eg pólót vagy egy nyári papucsot, mert a hozzátartozójának nem fut rá. Még arra sem, hogy meglátogassa az ország másik végéből !
3.Agyilag még mindig a zöldséges ládánál vagy és nyomod a süketet, holott azt sem tudod, hogy mit írkálsz.
4. Örülj neki, hogy nem vágtak pofán a dumád miatt, ott Pesten. Itt Borsodban, már lehet hogy fogatlan lennél és a törött kézzel törölgetnéd a véres orrodat.
Mert véleményed lehet, sőt legyen is, de a"nyázni" tahókám, az bunkóság, akárki vagy vagy akárkinek is képzeled magad.
5. Lehet az észt osztani, de hidd el, nem kell.
Hidd el akinek 12-re nem jött meg az esze, az 1-re csak hülyébb lesz! Nálad pedig ha jól látom 1 óra van !

A vitát részemről befejeztem. Buta vagy, mellette még beképzelt is. Inkább az okoskodás helyett nézz tükörbe és meglátod azt amit keresel az emberekben--a nagyképűséget, a tahóságot és a rosszindulatot, mert ezek mind benned vannak és nem másokban !

zünüke 2013.07.18. 11:36:11

@jános515: Szerintem itt a témában te tévedtél el, de nagyon.Elsősorban nyomokban nem volt szó Mentálhigiéniás és Pszichiátriai osztályokról-bár te csak ezt hajtod.Ha tudnál szöveget értelmezni,akkor olvashattad volna,hogy az "utókezelőkről" "elfekvőkről" és az ottani állapotokról szól a poszt valamint a nővérkéknek adott borravalóról, ami igenis létezik, ez ha tetszik neked ha nem.Én a zöldséges ládánál ragadtam le,te meg a pszichiátrián gondolom egy ápoló lehetsz,hogy ennyi marhaságot hordasz össze egy egészen másfajta intézményről.
Hogy Borsodban pofán vágják a betegeket ha éppen szóvá mernek tenni valamit,ezen nem lehet csodálkozni,hiszen Borsod megye hallatára mindenkinek csak az agresszió jut eszébe.Igazán sajnálom az ottani Mentálhigiéniás és Pszichiártiai gondozottakat eltudom képzelni mit művelnek velük, főleg azokkal akiknek nincs hozzátartozójuk.Élő példa a tévében leadott esetek,amikből nem egyszer még büntetőeljárás is indult az ,illetve az ápolók ellen.Ugyebár erről nem írsz semmit.
Szerintem az észt neked nem kéne osztani onnan Borsod megyéből,és főleg meg kéne tanulni értelemszerűen elolvasni egy posztot, és úgy hozzászólni a témához.A veled való párbeszédet inkább én fejezném be,mert nem vagy vitapartner.

Rotoxis 2013.07.18. 14:08:07

"Az én apukámnak meg CSÉB-je van." Óvodások!

Haynau (Sons of Monarchy) 2013.07.18. 15:58:52

"Mindenki lássa azt az üzenetet, hogy már az egészségügyi béremelés második köre zajlik, de megengedhetetlen az a hozzállás az egészségügyben, hogy amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatunk" - mondta Szócska Miklós az Indexnek. Az egészségügyi államtitkár mindenkit arra biztatott, hogy kórházi panaszaikkal forduljanak az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz. Minden panasz esetén azonban a tényeket is alaposan meg kell vizsgáln, ezek nélkül ugyanis soha nem szabad elhamarkodottan ítélni az egészségügyi ellátásról, hangsúlyozta Szócska.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ elérhetősége:

Zöld szám: 06-80-620-055; (külföld): +36-20-489-96-14;
e-mail: obdk@obdk.hu

jágör68 2013.07.18. 16:53:10

@Haynau:
"Mindenki lássa azt az üzenetet, hogy az átlagos béremelés- egyrészt szemfényvesztés, mivel ÁTLAG ugye, ami ugye statisztikailag semmit nem jelent- másrészt az ösztöndíjak nem épülnek be a fizetésbe és nem mindenki pályázhatja. Amit extrán kell pályázni, az nem fizetés..
Valamint az állítólagos fizetésemelés nem haladja meg azt a mértéket amennyi a többletmunka a nyugatra távozó kollégák miatt.
És csupán a béremelésnek nevezett szemfényvesztéstől nem lesz hirtelen az intenzív osztálynak plusz 15 milliós költségvetése, hogy a modern antibiotikumokat, készítményeket megkapják a betegek. Valamint a sebészeten és az aneszteziológián használt ősrégi eszközök sem cserélődnek ki- illetve a kórházak sem vakolják ki magukat újra és nem épülnek maguktól modern, XXI századi központok az elavult múlt előtti századból ránkmaradt pavilon- épületei helyett"

2013.07.18. 17:12:44

@zünüke: Ide süss kedves butácska !
Hogy te miről, kiről írtál az a te dolgod.
De hogy te jobban tudod, hogy ki mikor és mennyi hálapénzt kapott, azt te emlegetted.
Butuskám ! Olvasd már el hogy mit is írtál, mielőtt belegabajodsz , mint a kismacsek a gombolyagba.
Nem magamról irtam , ha tudsz értelmezni és ne okosits másokat, pont te aki anyázod a nővért.
Már bocs, de nagyon nagyon nagy tahóságra vall, amit írsz.

Az meg hogy ide születtem, kedves buta liba--arra büszke vagyok.
Tudod, lehet hogy nem csak buta vagy, hanem értelmezni sem tudsz és olvasni sem.
Maradj a ládáknál , azt anyázhatod--mint tetted a nővérrel is, az nem szól vissza.

Igaz, nem anyázom a nővéreket, sem a betegeket, mert nem vagyok velük kapcsolatba.
Illetve egy volt főnővérrel igen, aki most készül nyugdijba és aki már 40 éve a feleségem.
De ha megtalálod az elgurult gyógyszert, amit felirtak neked a kezelésen, akkor vedd be gyorsan és talán visszajön, az ami elment egy rövid időre--az eszed.

Ha itt anyáznál, biztosan a törött kezeddel törölgetnéd a véres orrodat drágaságom. És tudd, még a mentőautóban is ütnének az anyázásért. Mifelénk az anyázásért ez jár, csak hogy tudd!
Mert ha anyázol, akkor azzal kezdjed, annak mondjad először, aki eléd rakta a kaját kiskorodban--ha megengedi. Bár a birkák, nem tisztelik a saját anyjukat, mint ahogy a mások anyját sem.
De más anyját--kedves bunkócska--ne szidd, mert előbb utóbb elvernek érte,mint záporeső, a libaszart.

Na ezennel befejeztem. A továbbiakban szórakozz jól és nyugodtan k.anyázzál, hiszen csak ezt tudod, meg talán a neved leirni. Jó szórakozást ! Üdv Borsodból--János 515

De ne add fel, lehet még belőled, talán egyszer --de nem biztos-- értelmes lény.
Igaz, ahhoz meg kell tanulni olvasni, értelmezni és viselkedni, de legfőbbképpen azt kell megtanulni, hogy más anyját, miként a sajátodat, sem szidni, sem bántani nem szabad, soha, semmilyen körülmények között.

Amna 2013.07.19. 22:11:55

Kedves János, zünüke, nagyon eldurvult a vitátok. Szerintem mindkettőtöknek van igazsága- Tény, hogy a nővéreket sokszor nem becsülik meg, pedig nagyon is megérdemelnék. A kórházak olyan helyek, ahol elesett, kiszolgáltatott, beteg emberek vannak. Aki fizikailag nincs topon, az nyilván lelkileg sem lesz az, nem lehet elvárni tőlük azt a viselkedést, amit normál körülmények közt. Ezt egy eü.-ben dolgozónak tudnia kell, és türelmesebbnek kell lennie, lényegesen türelmesebbnek, mint másoknak.
Ugyanakkor a betegeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy az ápolók emberek, akiket ráadásul túlhajszolnak, ezért ez a bizonyos türelem nem mindig jön össze. Szerintem amikor valaki 18 évesen érettségizik, és ETK-ra megy, nem azzal a gondolattal teszi, hogy milyen jó dolog lesz egész nap rohangálni, embereket ágytálazni, tisztába tenni, 80 emberre egymaga felügyelni. De sajnos a magyar eü. ilyen.
Szóval, az ápolót és a beteget is meg lehet érteni. Végezetül: én személy szerint nem pofoznék meg valakit, aki anyámat emlegeti. Pláne nem egy beteget. Magamban leírom őt, de erőszakot nem alkalmaznék sosem. Akinek így eldurran az agya, nem való ilyen stresszes pályára. Szerintem megütni valakit súlyosabb, mint anyázni. Persze, egy álmos, ügyeletben lévő, agyonhajszolt nővér valószínűleg nem a legideálisabb idegállapotban van, de pofozkodni törvénysértő is.

Amna 2013.07.19. 22:13:20

Bocsénat, aki fizikailag nincs a topon, lelkileg sem lesz. Már én is álmosodom. :-)

zünüke 2013.07.20. 09:15:02

@jános515:
Te borzasztóan buta ember lehetsz:))

macsa51 2013.11.16. 16:53:02

@P.Boby: Valóban nem politikai blog, de tényleg nem lehetett volna a rengeteg stadion helyett inkább az egészségügyet "rendbe tenni"?

Jozsef Andras Kiss 2013.11.17. 18:13:59

@zsázsika: Angliában beszélgettem egy ír fiuval aki Dublinban él .Kérdeztem mi a foglakozása .Kórházban SZÉKLETHORDÓ !Csak néztem és kérdeztem nincs nővér talán ?Van ,de neki nem ez a dolga ,azért én csinálom ezt !Puff csak néztem ki a fejemből.Nem elég hogy a magyar nővérek mélyen alul fizetettek, de még ezt a szaros munkát is neki kell végezni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása