Sok a munkája és hülyék a betegek

2013.06.21. 09:44

26chen_600a.jpgAztán elkezdett vizsgálni. Úgy az első 1 percben 3 mozdulat után kinyögte, hogy nekem bizony semmi bajom nincs, csak beképzelem. Nem hagytam, hogy lerázzon , ha már ennyit vártam egy beutalóért,így hamar vita alakult ki köztünk.

Szép jó estét!   

 

Megpróbálom röviden összefoglalni az elmúlt pár hónapban történt dolgokat. Közel 3 éve fejfájással küzdök és nagyjából már mindent megvizsgáltak rajtam,egyedl CT-re nem küldtek el.5 hónapja kértem beutalót  a háziorvosomtól(kétszer összevesztem vele egy papírért) és időpontot neurológiára. Sajnos csak neurológus tud beutalót írni Ct-re. 

 

Vártam 2 hónapot a vizsgálatra és egy szép napon eljutottam Dr. XY neurológushoz(főorvos).Az első 10 percben csak össze vissza beszélt és szidott mindenkit,hogy neki mennyi munkája van és mennyi a hülye páciens. Aztán elkezdett vizsgálni. Úgy az első 1 percben 3 mozdulat után kinyögte, hogy nekem bizony semmi bajom nincs, csak beképzelem. Nem hagytam, hogy lerázzon , ha már ennyit vártam egy beutalóért,így hamar vita alakult ki köztünk. A vége az lett, hogy mindketten nagyon ideges lettünk és megvizsgált. Mivel sem a mozgásommal nem volt gond, sem a reflexeimmel, így azt mondta,hogy a drogok miatt fáj a fejem(20 éves vagyok)Közöltem vele,hogy 1 füves cigin kívül életemben nem fogyasztottam más kábítószert.

 

Akkor az alkohol és a dohányzás miatt. Elmondtam neki,hogy apám rengeteget ivott és emiatt váltak el a szüleim,így az Ő hibáján tanulva nem szoktam alkoholt fogyasztani,a cigit pedig egyenesen utálom. Hitetlenkedett egy darabig,de a végén elhitte. Már ott tartottunk,hogy aláírja azt a rohadt beutalót,de megint jött egy kifogás. Szerinte nekem lelki okok miatt fáj a fejem. Ebben viszont volt ráció,így ezt egy 10 perces társalgás keretein belül jobban átbeszéltük. Igazat adtam neki,mert nagyon meggyőző érvei voltak. Viszont ragaszkodtam a CT beutalómhoz.

 

Továbbra sem akart adni,nekem viszont az kell,hogy megnyugodjak. Mivel több rákos megbetegedés volt a családban,így nem vagyok túl nyugodt. Ebből a kis eszmecseréből egy 10 perces veszekedés kerekedett ki,aminek a vége az volt,hogy aláírta a beutalót és azt mondta,többet ne találkozzunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.06.21. 09:55:57

Mit mutatott a CT? Vagy az nem lényeg?

karcsibácsi 2013.06.21. 10:09:43

Hibát követett el a neurológus. Ha indokolatlannak tartotta a CT-t, nem szabad lett volna beutalót adni, bármennyirre hisztizik a páciens, mivel:
1. fölösleges, nem elhanyagolható mértékű sugárterhelésnek teszi ki a beteget.
2. Közpénzt dob ki az ablakon.
3. Ha a carcinofóbia miatti megnyugtatás motiválja, akkor meg kontrasztográfiás MR-re van szükség.

marand22 2013.06.21. 11:13:31

@karcsibácsi:
Íme a nyilvános árlista, ha valakit a megnyugtatás motivál, el lehet menni (nincs várólista). www.euromedic.hu/maganrendeles/
Nálam járt már beteg CT beutalóért, mert hasi UH-on nem látták az egyik veséjét. Nem voltam hajlandó adni neki, hanem másik radiológushoz küldtem volna el a hasi UH megismétlésére, amit nem fogadott el. Ilyen esetekben (szakmailag indokolatlan indikáció, nem veszélytelen vizsgálat) nem szabad beutalót adni. Önfinaszírozott vizsgálat esetén is fel kell világosítani az illetőt a vizsgálat veszélyeiről, haszonról-kockázatról, így is lehet "lyukra futni".

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.21. 11:28:51

@Turchi: @hibiszkusz75:
bizonyos szempontból lényegtelen. ezt most szubjektíve mondom. vannak helyzetek, amikor a beteg megnyugtatására kell valami vizsgálat (persze ha nem árt neki)
viszont ahogy @karcsibácsi: mondja, nem kell neki beutaló, menjen magánrendelésre, ha orvosilag egyáltalán nem indokolt.
de mondjuk megoldás lehet az is, ha egy orvos normálisan elmagyarázza neki a dolgokat..
már megint a fránya kommunikáció.
meg az elefántcsonttorony.

magam adom 2013.06.21. 11:40:01

Nem értem, miért kellett 2x összeveszni a HO-val, nem volt elég 1x? Mármint, ha úgysem adhat beutalót a CT-re.

A CT nyilván negatív. Smostmáraztán a paciens feje sem fáj tovább.... :-)

Dr.laikus PhD 2013.06.21. 11:42:15

@magam adom:
Egyszer a CT-ért, egyszer a neurológus beutalásért.

magam adom 2013.06.21. 11:46:16

@marand22:

Az önfinanszírozott vizsgálatokkal csak az a baj, hogy a betegnek gőze sincs, milyen vizsgálatot is kellene végezni. Mert ha neki a lába fáj, minek is a gerinc MR?
Szóval, legyen UH, CT, MR, vagy bármilyen képalkotó módszer, jó az az alapos, szakorvos által indikált beutaló.
Aztán meg, ha a szakorvos megtagadja, akkor születnek az ilyen posztok... :-(

magam adom 2013.06.21. 11:49:51

@Dr.laikus PhD:

Nos, A CT-beutalóért kár volt ... :-)

SzerződésSertés 2013.06.21. 12:07:30

Azért ilyenkor nem kellene az állítólag felesleges CT-vizsgálat helyett valamit mégiscsak lépni annak érdekében, hogy kiderüljön, miért fáj az illető feje évek óta? Az remek, hogy többeteknek eszébe jutott, hogy "ha vizsgálatot akar akkor fizessen" de bezzeg az, hogy mégis akkor hogyan tovább, senkit nem érdekel. Beteg fizessen, azt' jóvan.

Irkutszk 2013.06.21. 12:23:27

@SzerződésSertés: Menjen fejfájás ambulanciára, vagy fejfájás klinikára.

hibiszkusz75 2013.06.21. 13:31:52

@Babette_:
Ebben az esetben azonban nem feltétlenül lényegtelen, mivel a vizsgálat eredménye igazolhatja a vizsgálat indokoltságát. A posztoló nem ír az eredményről így elképzelhető, hogy vagy még nem történt meg, vagy nem volt indokolt a vizsgálat, bármennyire erőszakoskodott.
Kommunikáció szempontjából igazad van de kérdéses számomra a beteg meggyőzhetősége.
Nem vagyok biztos benne, hogy amennyiben magánrendelésre küldi, akkor meg nem abból született volna poszt.

2013.06.21. 13:48:04

@Babette_: engem erdekelt volna a ct eredmenye ettol fuggetlenul, ha mar a poszt pont errol szol

neduddki21 2013.06.21. 14:00:16

A fejfájás pszichés eredetét szerintem csak akkor lehet megállapítani, ha minden egyéb okot kizártak. Amíg nem készült CT, addig a beteg úgysem hiszi el, hogy a baja lelki eredetű, vagyis továbbra is orvostól orvosig megy, további költséges vizsgálatokat végeztet és ki tudja mennyi támogatott gyógyszert szed be. Elképzelhető, hogy a CT még mindig a kisebbik rossz és valószínűleg kevesebb költség is, mint a további évekig tartó orvoshoz járás. Ha a beteg ettől megnyugszik és elmúlik a fejfájása, akkor semmi esetre sem volt kidobott pénz, mert többet spórolt rajta a biztosító hosszútávon, mint amennyi kiadása még lett volna ezzel a beteggel kapcsolatban.

Dr.laikus PhD 2013.06.21. 15:11:10

@neduddki21:

Egy alapos neurológus jól kizárja a lelki eredetű fejfájást, de alapos vizsgálat kell hozzá.

Egy szakember sem szereti, ha kívánságlistával megy a beteg mire kér beutálót, lehetőleg jó drágáért.

Csöndben panaszkodni, aztán ölég kihívás lesz, hogy megtalálja az okot.

nemhiszem, hogy 2013.06.21. 16:26:10

tensios fejfajas. psychiatert neki

neduddki21 2013.06.21. 16:56:11

@Dr.laikus PhD: Egyetértek. A beteget viszont csak az győzi meg - mert nem ért hozzá - ha a CT leleten fehéren-feketén látja, hogy nincs szervi baja. Mondhatja neki a neurológus, hogy lelki eredetű a fejfájása, nem fogja elhinni, elmegy a következő orvoshoz és az azt követőhöz is, szedi a gyógyszereket, további vizsgálatokat végeztet stb. A CT lelet viszont meggyőzi, és más irányba (pszichológus, relaxációs technikák megtanulása stb.) indul el, nem terheli tovább az orvosokat. Tudom, hogy így van, nekem is volt ilyen múlni nem akaró, hónapokig tartó, alig elviselhető fejfájásom. Én magánorvoshoz mentem, aki szerencsére azonnal elküldött CT-re, ahol nem találtak semmi elváltozást. Ez meggyőzött, hogy a sok stressztől van és tettem róla, hogy elmúljon (sport, relax), de önmagában a tudat, hogy nincs szervi elváltozás, már fél gyógyulást jelentett. Pusztán az orvos szavára nem hittem volna el, kellett a CT.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.21. 18:29:00

A CT vizsgálat magas sugárterheléssel jár (kb 150-500 koponyaröntgennek megfelelő, a módszertől és vizsgálattól függően) ezért azt indokolatlanul kiírni műhibának számít.
önfinanszírozás keretében is beutalóköteles és az orvos aki beutalja felel az indikációért
egyébként meg MR kell a krónikus fejfájásra

Dr.laikus PhD 2013.06.21. 18:44:40

@neduddki21:

Nagyobb bajhoz kevés a CT. MR kell.
Azt gondolom, hogy megint nem beszélnek a beteggel, hogy értse amit nem ért, csak az elutasítást.

Látod, ha jó a kedvem és jól vagyok hivatkozásokat teszek fel, válasznak is és mihez tartás végett is.
Még az sem olvassa el akinek szánom, vagy a szövegértéssel van a baj.

Jó dolog az önsajnálat, de a migrénes, vagy azt közelítő fejfájás kutya rossz dolog.
Egy erotikus szembenézés az orvossal első lépcsőben azért nem ártana. Sokat lehet egy tekintetből megállapítani neurológusnak.

Engem sem küldtek CT-re csak akkor amikor a mozgásomon látszott, hogy valami nem kóser.

Babette_-nek tűnt fel elsőnek, hogy a személyiségemben valami változott, pedig csak olvassuk egymást...

Dr.laikus PhD 2013.06.21. 18:59:07

@Babette_:

Igen. :D
Valaki hülyeségén lettem annyira dühös, hogy eltűnt minden választékosságom és te szóltál, hogy nem szoktad meg tőlem.

Dr.laikus PhD 2013.06.21. 19:03:10

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Egy magyar magánklinika marketingjének a lényege, hogy a náluk elvégzett CT vizsgálat alacsony sugárterheléssel jár.

neduddki21 2013.06.21. 19:13:47

@Dr.laikus PhD: Még szerencse, hogy annak idején nem tudtam, hogy MR kell nagyobb bajhoz, mert akkor nem nyugodtam volna meg a CT-től. Nekem is látszott a mozgásomon a fejfájás, úgy szédültem, hogy leülni is csak úgy tudtam, ha megfogtam előtte a széket.
Nem tudtam, hogy ilyen bajod van, sok erőt kívánok a gyógyuláshoz.

Dr.laikus PhD 2013.06.21. 19:44:13

@neduddki21:

Köszönöm szépen.

Nekem a büdös életben nem fájt a fejem soha.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2013.06.21. 21:01:13

@posztoló: Húsz éves korban, három éve meglévő fejfájás esetén, ha nem mindennapos a fejfájás, és ha a neurológus nem talál kórjelet, akkor a CT és az MRI is pont akkora eséllyel fog lényeges bajt találni, mint annál, aki nem is fejfájós.
Amúgy a fejfájás nem úgy működik, hogy vagy daganat (ill. más nagy baj) van, vagy pszichés: a legtöbb fejfájás sem egyik, sem másik.
Valaki már írta fentebb, érdemes lesz elmenni egy fejfájás-ambulanciára, ha a CT nem talál semmit.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.21. 21:48:01

@Dr. Morcz: a barátnőmnek 30 éves korában elkezdett fájni a feje. küldték orvostól orvosig, senki nem tudott semmi. (a viszgálatokra már nem emlékszem)
3 hét fejfájás után egy hétfői reggelen 7,30kor meghalt.
aneurizma volt...

doc55 2013.06.21. 21:50:39

Een egy doki vagyok ees meglehetősen nagy tapasztalatom van a ki nem deritett fejfájások
okának megtalálásában, ees gyógyitátásában. -Fizikális vizsgálat, néhány kérdés, 5 perc.Ingyen megtenném, de talán nem adhatom meg a tel.sz.-mat.

Tempus-Anh 2013.06.21. 21:51:38

Várjunk, jól értettem, hogy a beteg KÉRTE a CT-t a neurológustól? :D
Ez mióta működik így?
Bemegyek egy orvoshoz és KÉREK egy CT-t? :)))

Az orvos legfeljebb megvizsgál és majd eldönti, hogy küld-e további vizsgálatra vagy sem.

De hogy egy húszéves takonyzsák bemenjen és diktáljon a szakorvosnak, az ultragáz kategória.

mr.louie 2013.06.21. 21:54:33

@karcsibácsi: KÖZPÉNZT? Amit az évek során TB gyanánt befizetett a semmibe? Hagyjuk már... Másik két ellenérvet megértem.

Tempus-Anh 2013.06.21. 21:57:55

@Babette_:
Az aneurysmát legfeljebb CT-angiográfiával vagy MRA-val derítik ki.
Az aneurysmaruptúra viszont (nem mindig halálos) subarachnoidealis vérzést okoz, amit ha időben műtenek, elég jó eséllyel túlélhető.

karcsibácsi 2013.06.21. 22:27:09

@mr.louie: ha tudnád, hogy mit jelent és hogy működik a szolidaritás elvű társadalom biztosítás (Bismarck), nem beszélnél butaságokat.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.21. 22:38:34

@Dr.laikus PhD: lehet ezt szépíteni, de a sugárzás az nem egészséges és ha nem muszáj akkor el kell kerülni
@neduddki21: azért a nagyobb bajokat főleg CT-vel látni (vérzés, törés). az MR már a finomabb dolgokhoz kell
@Tempus-Anh: attól függ hol van az aneurima. a SAH meg műtétileg nagyon nehezen kezelhető mert ugye a vér egy folyadéktérben oszlik el, nem alkot egy körülírt vérömlenyt (az ideális az epidurális amikor jó körülírtan a keményagyhártya és a koponya közt van a vérömleny). a nyomás csökkentésére lehet kamradraint betenni, de a SAH nem jó prognózis. az a jó ha a még ki nem szakadt aneurizmát találják meg és bele lehet tenni egy "coil"-t vagy le lehet csípni egy klippel. de ehhez az aneurizma alakja is jó kell legyen (zsákszerű), ha pl fuziformis (hosszabb szakaszon tágult anélkül, hogy a tágulatot le lehetne fogni) akkor már igencsak kemény dió lehet a megoldása

Tempus-Anh 2013.06.21. 22:40:36

Egy történelemtanár mit szólna, ha a gyerek szülője bemenne az iskolába és ráverne az asztalra, kkövetelve, hogy márpedig holnaptól az ő gyerekét csakis a Hóman-Szegfű féle történelemkönyvből oktassa, mert NEKI úgy tetszik.

Mondjuk ilyen szerencséjük nincs a mai nebulóknak, csak példaképpen hoztam fel.

Tempus-Anh 2013.06.21. 22:41:45

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Az ACoA területén a leggyakoribb.
De láttam leklippelt vagy spirálozott aneurysmát a Sylvius árokban az ACM-en is.

Tempus-Anh 2013.06.21. 22:43:42

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
A főnököm egyik barátjának egyik nyáron felfedezték a hasi aorta aneurysmáját és ugyanazon novemberben végül agyi aneurysmaruptúrában halt meg.

Fejesrob 2013.06.21. 22:55:12

Egy ismerősömnek a szeme vérzett be és a feje is néha fájt. A házi doki elküldte egy szakemberhez, az beutalta MRI-re, találtak is valamit (ér) az MRI-t kérő szakember tovább is küldte, a szakterület (műtétek) szakértőjéhez.

Úgy tűnik, a rendszer sima és bejáratott, bár kissé lassú. (Ez úgy 3 hónap)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2013.06.21. 23:32:31

@Babette_: Sajnálom szegényt, de:
- aneurysma boncolások alapján a lakosság >3%-ában (érfestéssel akár 5-6%-ában) fordul elő, azaz 100.000 lakosból legalább 3000-nek van
- aneurysma-vérzés évente 100.000 lakosból 10-20-nak van (populációfüggő), tehát a többségnek nem reped meg
- az újkeletű, erős fejfájás mindenképp kivizsgálandó (angol műszóval "first or worst headache" utal aneurysmára), ezért a 3 hetes panasz másként ítélendő meg, mint a 3 éves
- ha valakinek pl. 3 éve úgy fáj a feje, hogy minden hónapban 1-2-szer, akkor nagyon valószínűtlen az aneurysma vagy más komoly kórság (viszont neki is van 3-6% esélye ún. tünetmentes aneurysmára)
- a visszatérő (többször, hasonló tüneti kép mellett ismétlődő) fejfájások nagyon gyakoriak (migrén a lakosság 12-15%-át érinti)
- viszont ebből is látszik talán, hogy amit fentebb ír valaki, hogy 5 perc alatt megmondja a tutit, az eléggé elhamarkodott ígéretnek tűnik.

victor vacendak 2013.06.22. 01:47:11

3 év...ez migrénnek inkább tűnik, mint a tumornak, lévén azok nemcsak féjfájással manifesztálódnak és sajnos a tünetek megjelenése után már 1 év is ritkaság...

Dr.laikus PhD 2013.06.22. 05:12:39

@mr.louie:

A befizetésed az nem bankszámla.
Nem úgy működik, hogy megijedtél és kiveszed a vizsgálat árát a "közpénzből".
Ha szerencséd volt akkor te megnyugszol, más meg meghal, mert neki már nem jutott a közös kasszából.

Dr.laikus PhD 2013.06.22. 05:19:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Én is így gondolom. :-)
Azt akartam szemléltetni, hogy egy szép weboldal marketingjére jobban emlékeznek.
Orvos legyen a talpán akinek van energiája elmagyarázni, hogy ha nem muszáj felesleges sugárdózisnak ne tegye ki magát.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.06.22. 05:29:58

A nők döntő többségének fája feje a kabaré szerint:) Akkor őket mind:) A tömegesből következtetni az egyénire ami az orvostudomány alapja hozza a hibát rendesen.
Az egyéni pontos megoldás pedig, ami a fogorvos, mentőorvos, szemüveg íratás, lassan veszi maga mellé a többi megoldást.
Pedig vannak www.origo.hu/egeszseg/20130613-egyedulallo-vernyomascsokkento-mutetet-vegeztek-gyorben.html
Legyen az érettségi feltétele az önkéntes véradás, ami évente egyszer senkinek sem árt. Ha beleszeret, akkor az ott alkalmazott szűrővizsgálat eredményét megkapná egy kártyán és ez a kontroll sorozat kísérgetné élete során.
Ma is sok ember van akinél az első kórházi osztálybeavatkozás életében a hidegsebészet.

don padre 2013.06.22. 07:35:28

@Turchi: A CT valószinűleg negatív eredményt mutatott,viszont jó drága vizsgálat volt a "megfelelő" sugárdózissal együtt!

dr. saint555 2013.06.22. 07:39:51

@Dr.laikus PhD:

Egy szakember sem szereti, ha kívánságlistával megy a beteg mire kér beutálót, lehetőleg jó drágáért.

- Tisztelettel, de ....
A szakember persze hogy nem, hiszen ő érti a szakmáját. Csakhogy ebben a régióban én még ilyen neurológust nem láttam. Itt egyetlen egy van a saját körzetben. Igen közel a nyolcvanhoz, amennyire én tudom. De vastagon 70 felett, ez biztos. Vajon meddig hagyják még "gyógyítani"? Hány embernek kell majd feleslegesen leromlott életminőséggel élnie, ne adj isten meghalnia miatta, hogy egy kevésbé beképzelt és esetleg szakmailag frissebb tudású másik orvos kerülhessen a helyére?

Csöndben panaszkodni, aztán ölég kihívás lesz, hogy megtalálja az okot.

- Csendben panaszkodást az általam megjárt neurológus pl. magasról ******a. Én is így akartam eljárni. Esetemben pár alapvető vizsgálat (érintsem meg az orrom hegyét a mutatóujjammal, grimaszoljak, becsukott szemmel lépegessek előre - gondolom agyvérzésre vagy embóliára utaló jeleket keresett ...)
után kijelentette, hogy semmi bajom, mehetek. Hogy elmondtam neki, érdekes módon a kerékpározás megy (a rosszullét napján így tudtam csak egyedül bemenni a háziorvoshoz, mert gyalog mindennek nekimentem), de a járás nem. Hogy ha kerékpározás közben balra fordítom a fejem, a kezem is akaratlanul ugyanabba az irányba rántja el a kormányt és jobbra ugyanez. Hogy egyedül járni sem tudtam, mert mentem neki mindennek, az nem volt neki árulkodó jel (a nystagmust észre sem vette. Ha ez mentségére szól, mondjuk én sem, csak homályos volt a látásom, amit el is mondtam neki akkor) Amikor pedig a székről felálláskor hanyatt estem, olyan erővel mint akit hatan rántanak balra és hátra, akkor gyorsan átpasszolt az orr-fül-gégészeti ügyeletre. Érdekes. Ott első ránézésre észrevették a nystagmust. Végül a tőlük kapott kezelések (értágítás, tünetek gyógyszeres elnyomása) hatására (szeretném hinni legalábbis) az akaratlan szemmozgás szép lassan megszűnt, de időnkénti elesések (balra és hátra történő húzás érzéssel) továbbra is fenn állnak. Ennek harmadik éve. MR-el megnézték bő 3 hónappal később a belső füleket. Persze semmit nem találtak. Részükről ezzel vége is a dolognak. Nem keresik tovább az okot. Ha a kontrasztanyag már úgyis be volt adva, ami gondolom maga a sugárforrás és talán rosszul gondolom, de talán a drága a vizsgálatban, egy agyi érhálózat vizsgálat gondolom már nem fért bele az idejükbe. A végén még kiderült volna ha van egy kisebb területet érintő műthető érszűkület, ne adj isten egy kisebb stroke nyomaira bukkantak volna. Mindezt csak azért írtam le, hogy nyilván csak a szakorvosok kisebb részénél (értelemszerűen a szakmáját értő orvosnál ez felesleges), de a hiszti talán segíthet. Mert az ajánlott csendben panaszkodás nálam pl. marhára nem jött be. Mivel akkor hagytam magam lerázni, most életem hátralevő idejében nyelhetem a kapott gyógyszereket, amik csakis tüneti kezelést adnak, szép lassan tönkreteszik a májamat és amik hosszútávon tuti többe fognak kerülni az országnak, mint egy alaposabb vizsgálat került volna akkor, a már amúgy is beadott kontrasztanyaggal. + semmiféle többlet sugárterhelést sem jelentettek volna. Viszont úgy esetleg végül rejtve maradt és orvosolható hibát fedezhettek volna fel. Értem én, hogy védeni illik a mundér becsületét. Csakhogy ahhoz valósan jól képzett és tisztán gondolkodó szakemberek kellenének, istenkomplexus nélkül. Szerintem. Nem mondom, hogy nincsenek ilyenek. Csak azt mondom, hogy az országnak ebben a magasról le****t szegletében én egyet nem láttam még személyesen.
Ha ez menti valamelyest a neurológust, akkor elmondanám, hogy egyik reggel jött munkahelyen ez a rosszullét. Azonnal háziorvoshoz mentem. Az meg hazaküldött, hogy biztosan csak kiszáradtam. Majd nézzek vissza reggel. Na reggelre már egyedül közlekedni sem tudtam. Ekkor küldött át villámgyorsan a neurológiára.
Tudnék még mesélni gerincsérv - MR - kontrasztanyag - teljes féloldali zsibbadás, állandó vizelési inger vonalról is, aminek hála 2 évnyi könyörgés után meg is nézték a nyaki csigolyákat és kész. Gyorsan találtak is egy befelé domborodó nagyobb sérvet, ami bizonyítottan nyomja a myelont, az alatta levő porckorong gyakorlatilag nullára kopott és kész. Lejjebb már nem kell megnézni egy olyan embernél, aki 20 éven át iszonyatos súlyokat emelgetett. Az állandó vizelési ingert már nem válthatja ki lejjebb egy esetleges újabb, így soha fel nem fedezett sérv. Küldözgessük éveken át a beteget urológiára. Igaz, mindig negatív eredménnyel, millió beszedett gyógyszer után az mindig visszapasszolja a beteget a gerincsebészetre, de ez olyan jó buli. Nem lehet megunni. Ezek után elnézést, de itt felénk nekem nagyon hihetetlenül hangzik a jó szakember kifejezés orvosokra történő használata.

zellerlevél 2013.06.22. 07:55:43

@magam adom:

Ezzel csak egy gond van. Mindannyian ismerünk olyan történeteket, ahol a rákfóbiásnak kikiáltott beteg évekig panaszkodott, járt orvostól orvosig, aztán mire kiderült, hogy tényleg rákos, késő volt...

A másik, hogy az orvosok egy része minden beutalót úgy ír meg, mintha azt neki kéne fizetni. Volt egy ilyen gyerekorvosunk, a fél éves szakorvosi felülvizsgálatra is alig akarta felírni a beutalót, a szakorvos által felírt gyógyúszásra a kezelőlapot meg mindig megjegyzésekkel adta oda (nem értem, miért kell ennek a gyereknek gyógyúszásra járnia, az asztmások járhatnak a másik uszodába beutaló nélkül - igen, csak az fizetős-, ez a kislány nem olyan súlyos állapotú - valóban, mert a szakorvos segítségével, gyógyszerrel, úszással szinte tünetmentes. Ettől még asztmás.) Ő már nyugdíjba ment, és helyette egy fiatal, plulmonológus szakorvos van, azóta nem kötelező havi kellemetlen élmény a havi gyógyszerfeliratás (sem).

Dr.laikus PhD 2013.06.22. 08:52:37

@dr. saint555:

" MR-el megnézték bő 3 hónappal később a belső füleket. Persze semmit nem találtak. Részükről ezzel vége is a dolognak. Nem keresik tovább az okot. Ha a kontrasztanyag már úgyis be volt adva, ami gondolom maga a sugárforrás és talán rosszul gondolom, de talán a drága a vizsgálatban, egy agyi érhálózat vizsgálat gondolom már nem fért bele az idejükbe."

www.webbeteg.hu/mediatar/kepalkoto_diagnosztika/141/koponya-mr

Nyilván én egy nagyon-nagyon szerencsés beteg vagyok. Ahogy olvaslak én már gyógyultnak nyilvánítanám magamat, de szerencsére csak én vagyok közelebb a 70-hez (sajnos a képességeim se az igaziak egy ideje), mint az orvosom. Persze a tudása is friss, napra kész.

Az biztos akármennyire eldugott, elhanyagolt zugában laknék az országnak, biztosan keresnék egy megyei centrumot ahol rendesen elmondják mi a bajod, mekkora önerőre (nem pénzre gondolok) van szükséged, mit kell elfogadni végleges állapotnak.
Arról persze pártunk és kormányunk tehet, hogy ennyire kevés szakember maradt itthon és szükség van a megkopott tudású idős orvosra is. Így olvasva viszket az igazságérzetem, de jogod van elégedetlennek lenni a diagnózissal is, a tájékoztatással is.

Egy szóval.
Minden régiónak van jó ellátottságú centruma. Az biztosa, hogy ha beutálód nincs, egy hanyattesős beteget nem fognak elküldeni (itt helyettesítsd be a saját mérgeddel és csillagjaiddal).

Megsúgom én is így kerültem jó szakemberek karmaiba, hogy az idős már diagnózist felállítani nem képes orvossal elégedetlen voltam.

Ezen a blogon én kérdeztem, (kaptam tanácsot, sürgetőt) így jutottam majdnem időben a legjobb helyre. Hála minden ide író orvosnak. :-)

Ill. ha jól meggondolom időben. Ennek már három éve. A statisztika szerinti túlélési aránynak 12 hónapnak kéne lennie az én diagnózisomban.

2013.06.22. 09:57:55

@don padre: Tudom :-) nem a vizsgálatot hiányoltam, hanem a posztoló leírását az eredményről, ha már annyira akarta.

marand22 2013.06.22. 10:20:12

@nomad:
A cikk alapvetően reklám akar lenni, ti. az emlegetett beavatkozásból országosan már 100 felett járnak, az újfajta ballonkatéter is régóta elérhető. Győrben sem ma kezdték:
gyorplusz.hu/cikk/vernyomascsokkentes_kateterrel.html
A cikk megjelenése napján pl. a mi osztályunk katéteres laboratóriumában is végeztünk ilyen beavatkozást ilyen katéterrel.
Magyarországon már több mint 1 éve elkezdték a renalis ablációkat az egyetemi centrumok (SE, SZTE, DTE). Egyelőre jónak tűnik, azonban hiányoznak a hosszú távú eredmények (főleg a veseartéria esetleges beszűkülése kérdés). Világszerte már több 10000-nél tartanak. Az idei Balatonfüredi Kardiológiai Kongresszuson a holland regiszter eredményeit mutatták be, gyakorlatilag rutin eljárás lett, csak kicsit drága (a speciális ballonkatéter ára kb. 1.5 millió Ft).
Na ez viszont tényleg az első volt:
www.mkardio.hu/hirek.aspx?nid=30782#30782

marand22 2013.06.22. 10:33:02

@dr. saint555:
"Ha a kontrasztanyag már úgyis be volt adva, ami gondolom maga a sugárforrás és talán rosszul gondolom, de talán a drága a vizsgálatban, egy agyi érhálózat vizsgálat gondolom már nem fért bele az idejükbe. A végén még kiderült volna ha van egy kisebb területet érintő műthető érszűkület, ne adj isten egy kisebb stroke nyomaira bukkantak volna."
MR kontrasztanyag nem sugárforrás, hanem mágnesezhető (vas vagy gadolinium vagy mangán) molekulák oldata. A fent leírt tüneteket nem agyi érszűkület okozza, az "értágító infúzió" meg (magyar) humbug, jórészt placebo effektus.
A fent leírtak hátterében felmerül BPPV (jóindulatú, hirtelen jelentkező, helyzetváltoztatáskor jelentkező szédülés):
www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/egy-kevesse-ismert-szedulessel-jaro-betegseg-106606.html

mirx 2013.06.22. 11:23:52

A poszter rohadtul tudja, hogy neki CT kell, nyilván képzettebb az orvosnál is, csak épp nem sikerült a tüneteit, az eddigi vizsgálatok időrendi sorrendjét, és nem utolsósorban az eredményeit ide a plebsz elét tárnia, hiszen disznók elé gyöngyöt, nemigaz? Nem szokásom az orvosokat védeni, de ez a típus tényleg valami kib..ul irritáló. Okostojás, attól nem jár neked a CT, hogy a nagybátyádnak hererákja volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.22. 11:41:03

@dr. saint555:
Teljesen egyet értek veled, én is hasonlókat éltem át a szakorvosi hozzá állás vonatkozásában.

5 éve a jobb vállamba valami huncut gyulladás fészkelte bele magát, lényege, hogy a kezem csak a derekamig bírtam felemelni, és még a kanalat sem bírtam megtartani. A házi orvos nagyon rendes volt, minden gyógyszert felírt ami erre való, még a reumatológushoz is elküldött. A doki megemelte a kezem, megnézte a beutalómat és csoportos tornát írt fel. Beszélni nem beszélt, nem kérdezett és nem mondott semmit. Elmentem az elsőre, de nem bírtam tornázni a többiekkel, mert nem működött a kezem. A gyógytornász rendes volt, áttett egyéni foglalkozásra, és neki állt nyúzni. Kétszer 10 kezeléses tortúrán vettem részt, amiből annyi hasznom lett, hogy észrevettem milyen mozgások esnek jól. Ez később nagyon fontossá vált. Miután a gyógyszerek és a torna nem segített, a házi ajánlásával elmentem egy reumatológus-ortopéd szakorvoshoz magánrendelésre. Ő megemelte a kezem, és látta amit láthatott, majd közölte, hogy torna-torna-torna. Azt is mondta, ha egy év alatt nem javul, akkor meg lehet műteni, de százas már nem lesz a kezem. Nos én ettől betojtam, és útban hazafelé rögtön vettem egy bordásfalat.
Másnap elmentem a háziorvoshoz, és mondtam, hogy na most adja azt a régebben is ígért szteroid injekciót ( beadta ), és magán kívánságként előterjesztettem, hogy én szeretnék hosszabb idejű szumetrolim kúrát tartani, amibe szintén beleegyezett. Nos a kezem nagyon szépen rendbe jött. Persze rengeteget tornáztam a bordásfalamon, még éjszaka is ha arra ébredtem, hogy fáj a kezem. A nyújtó, lógó mozgások segítettek nagyon sokat. Elolvastam az interneten a betegségrmre vonatkozó írásokat, és étrendváltoztatással még pluszban sokat javítottam az izomzatom állapotán. Azóta kisebb fájdalommal járó rövid időszakok most is előfordulnak, de izomlazító krémen kívül másra nincs szükségem. Ennyit a szakorvosi hozzáállásról. A másodiknak az öt perces vizsgálatért még fizettem is, de csak arra volt jó az egész, hogy bepánikoltam, és mindent megtettem a magam részéről, hogy rendbe jőjek. Talán lehet, hogy ez volt a legjobb gyógymód? De ugye egy szakorvos nem csak erre kellene, hogy jó legyen?

borzimorzi 2013.06.22. 12:29:28

Unokahúgom fejfájására csak legyintgettek az orvosok, hogy á, biztos csak az a baja a fiatalasszonynak, hogy a férje külföldön dolgozik. A fejfájása valóban pár héttel azt követően jelentkezett, hogy a férje elment külföldre dolgozni, épp csak összefüggés nem volt a kettő között. 5-6 hét múlva már marokszám szedte a fájdalomcsillapítót, de a háziorvosnak ettől se esett le a tantusz, pedig ő írta fel mindet. Az utolsó reggel már nem látott, a telefont hiába próbálta kitapogatni, kiesett a kezéből. A nagyanyja nyitott rá délután, hozott neki meggyet a kertből. Ő hívott mentőt, de már késő volt. Csak a boncolásnál derült ki, hogy tumor volt az agyában, amelyik nőttében kárt tett valami érben, úgyhogy bevérzett. Unokahúgom élt 23 évet. :-(((

István Farkas49 2013.06.22. 13:03:28

Közelmultban barátom unokatesója is fejfájásra szokott panaszkodni de nemlényes ,nálais ezvolt a diagnózis,aztán munkahelyen eszméletvesztés mentő kórház,kivizsgálás agydaganat de korábban kellett volna jönni.:( Ilyenkormivan? kérdemén kéthét mulva temették.

Homokdűne 2013.06.22. 13:36:37

4 évig volt görcsös fejfájásom szinte minden nap, de nem hisztiztem CT-ért :-) Kikerültem a gimiből, és egyből elmúlt :-D
A fáradtság is okozhatja, és az esetek többségében sztem pszichés.

Mercel 2013.06.22. 14:50:25

@Tempus-Anh:

Ezt írta a posztoló:
" Közel 3 éve fejfájással küzdök és nagyjából már mindent megvizsgáltak rajtam,egyedl CT-re nem küldtek el.5 hónapja kértem beutalót a háziorvosomtól"
Ezt te:
"De hogy egy húszéves takonyzsák bemenjen és diktáljon a szakorvosnak, az ultragáz kategória."

Ezt meg én:

Elsőre leseggfejeztelek volna, és meggyanúsítalak azzal, hogy a magyar egészségügy egyik mintadolgozója vagy.
Letettem erről, mert attól, hogy megteszem sem a rendszer nem változik, sem a posztoló nem gyógyul meg. Sajnos. Te sem leszel okosabb. Az mindegy nekem.

De talán vesd össze a két idézetet, és próbáld a lényeget felfogni.
Ha fiatal akkor takonyzsák, ha öreg akkor vén fasz.
Jogos.
Mikor ember?

Dobáljátok állandóan a sárt a posztolókra, és közben senki nem veszi észre, hogy ebben az országban ha komolyan megbetegszel akkor csak dilettantizmussal, embertelenséggel, leszaromsággal, flegmázással találkozol.
Nem mentség az egészségügy szar helyzete.
Vannak emberek akik a szar helyzet dacára is tudtak emberek ÉS szakemberek maradni.
Nekik hatalmas tisztelet jár, de ők sajnos egy elenyésző kisebbség.
Az egészségügy nem a CBA ahol ha bunkók, át akarnak verni, akkor anyázol kettőt és elmész máshova.
Ott csak a pénzeddel, és az idegeiddel játszanak - az egészségügyben mitadisten az egészségeddel, vagy rosszabb esetben az életeddel.

"Frigyes"

István Farkas49 2013.06.22. 14:56:29

@Mercel: szivemből szóltál.A mainap első értelmes hozzászólójavagy.Mindenki a beteget pocskondiázza,bárnem tudja valójába mi a baja,de sajnos az orvosok nagyrészeis hasonló mentalitásu.És akkor csodálkoznak ,hogy nincs megelégedve az egészségüggyel senki.

zellerlevél 2013.06.22. 14:57:56

@Mercel:

"ebben az országban ha komolyan megbetegszel akkor csak dilettantizmussal, embertelenséggel, leszaromsággal, flegmázással találkozol"

Én nem ezt tapasztalom.
Sőt, szerintem az átlagemberek között nagyobb a bunkók aránya, mint az egészségügyi dolgozók között.
Igaz, ez egyetlen orvost, nővért, adminisztrátort sem ment fel, aki bunkó, flegma, nemtörődöm.

István Farkas49 2013.06.22. 15:06:58

@zellerlevél: ha egészségügyben dolgozol kérdeznék valamit.

tükörfúró 2013.06.22. 15:11:39

@Mercel: 100% egyetértek. A fejfájás egyébként nem okvetlen neurológiai probléma, vannak fejfájós emberek, ez egy civilizációs betegség. Az ember nem arra van tervezve ahogy manapság a többségünk él, egésznap ül, keveset mozog, vagy épp monoton melóban görnyed, mesterséges fény, bezártság, hozzá jönnek a mérgező élelmiszeripari szemét ételek, vegyszerek, illszerek, mosószerek, stb,stb.
Erre még rátehet annál, aki erre "érzékeny" a lelki, pszichikai faktor, problémák, egészen hétköznapi dolgok is, megélhetés, munkahelyi nyomás, egyebek.

Ezek miatt, és az egészségügy állapota miatt egyáltalán nem veszik komolyan, ha valaki kizárólag ilyen panasszal orvoshoz megy, nadehát annak a 100bol egynek sincs következménye, ahol utólag beigazolódik, nem vaklárma volt, és sulyos, esetleg végzetes probléma jele volt a fejfájás.

Furcsa módon egy kisvárosban több esélye van egy sulyos lappangó problémának, ott rövidebbek a sorok, előbbutób beküldenek CT-re legalább (ha mri-re nem is).

Itt a nagyvárosban megmondta a neurondoki nekemn 4éve kerek perec, miután megkapta a béllt borítékokat, felir amit akarok, vizsgál ahányszor akarom, de annyi csuszópénzt nem tudok adni, hogy beutaljon legalább CT-re.

Egyébként is mésfél éves(!) várólista van, kivételt csak bizonyitottan akkut életveszélyben tesznek, amikor már a sulyos baj nem lehetőség, hanem tény..megelőzés nincs.

Magánúton 100-150e ft egy ilyen alapos vizsgálat, alaphangon,de inkább 200e++ mert önmagában a körítés (kiegészítő vizsgálatok, 10-20ezres konzultációk, stb) nélkül csak ugy "besétálva" nem végzik el seholsem.

zellerlevél 2013.06.22. 16:04:20

@István Farkas49:

Nem. (A szociális és oktatási intézményfenntartásban.)

Droid 2013.06.22. 16:09:57

Bazmeg meber arra vart hogy megkenjed!!!

Dr.laikus PhD 2013.06.22. 16:38:48

@Droid:

"tt a nagyvárosban megmondta a neurondoki nekemn 4éve kerek perec, miután megkapta a béllt borítékokat, felir amit akarok, vizsgál ahányszor akarom, de annyi csuszópénzt nem tudok adni, hogy beutaljon legalább CT-re."

Kiesett? Különben is fizetett. Finoman értésére adta, hogy nincs szüksége CT-re, ha kitömi pénzzel akkor se.

A többi meg tömény hülyeség. CT-re, MR-re, PET CT-re nem ilyen hosszú a várólista.
A TB ennyi vizsgálatot fizet. A valóban beteg ennél több sajnos. Nem fér mindenki bele, de ha nagy a baj akkor elvégzik azonnal. Én még soha nem vártam egy hónapnál tovább.

CT, MR készpénzért kevesebbe kerül, mint a bélelt boríték.
Ha szükséges a PET CT is megfizethető, fizetés ellenében a már diagnosztizált beteg elé sorolják aznap.

Karcsibácsi már egyszer felrakta az árlistákat.

CT-VIZSGÁLAT

CT natív vizsgálat régiónként 14 000 Ft
CT kontrasztanyagos vizsgálat régiónként 25 000 Ft
CT natív és kontrasztanyagos vizsgálat régiónként 38 000 Ft
CT natív és kontrasztanyagos has és kismedence vizsgálat 49 900 Ft
Minden központunkban elérhető
Hatvan és Salgótarján Központjainkban árainkból visszavonásig 15% kedvezményt biztosítunk. A listán feltüntetett árak a kedvezmény mértékét nem tartalmazzák.

CT angiográfia koponya, rekonstruálva 48 000 Ft
CT angiográfia mellkas/has/egyéb régió – régiónként, rekonstruálva 53 000 Ft

MR-VIZSGÁLAT

MR natív vizsgálat régiónként 28 000 Ft
MR kontrasztanyagos vizsgálat régiónként 44 000 Ft
MR natív és kontrasztanyagos vizsgálat régiónként 70 000 Ft
MR natív és kontrasztanyagos has és kismedence vizsgálat 85 000 Ft
MR-vizsgálat kiegészítő 2-3 D rekonstrukciója 11 000 Ft

PET-CT vizsgálat magánfinanszírozással
A PET-CT rákdiagnosztikai vizsgálat önköltséges formában is igénybe vehető, ha valaki megelőzés céljából kéri, illetve ha az OEP nem támogatja az onkológiai beteg vizsgálatát.

A teljes test (koponyától combtőig) PET-CT vizsgálat ára 250.000 Ft

A vizsgálat az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
• előzetes állapotfelmérést és egyéni szakmai konzultációt (közvetlenül a vizsgálat előtt)
• az elkészült vizsgálati anyagot, PET-CT képanyagot névre szóló DVD-re írva
• az elkészült vizsgálati anyag kézhezvétele után, telefonon vagy személyesen előre egyeztetett időpontban konzultáció lehetőségét a leletező szakorvossal (konzultációs napok: hétfőtől csütörtökig, 14-15 óráig)
• 40 éves kor alatt, megelőzés céljából kizárólag írásos orvosi beutalóval, vagy orvosi javaslatra végezzük el a PET-CT vizsgálatot!

István Farkas49 2013.06.22. 17:02:54

@zellerlevél: köszönöm.Dicsérem az optimizmusod úgyvélem beteg nem voltálmég komolyabban.Ha nincs tömött pénztárcád neis kivándmegtapasztalni milyen a magyar egészségügy.Vannak nagyon rendes orvosok ezt tapasztaltamis,de sajnos a többség elvtelen pénzsóvár elhiheted tapasztalat beszél belőlem sajna.Anyámmal voltam úgy például dokiszerint kutyabaja öreg ennyi,zsebbe boriték maradhatmásnap kómába esett strók mondta a másik doki,képzeld hazaviszem otthonhalmeg milyen lelkiismeretfurdalásom lettvolna.:(De ha orvos hogy mondhatta rá hogy kutyabaja?Utánna átolvastam a tüneteket sajna mindmegvolt. Hogy kapott ő diplomát? vagy csak belexarok?

zellerlevél 2013.06.22. 18:48:41

@István Farkas49:

Hm... hetvenes szülőkkel, négy gyerekkel szerinted nem volt még egészségügyi élményem? Mi magunk szerencsére jó karban vagyunk a korunkhoz képest is, de azért volt már pár kórházi, szakvizsgálati élményem. Nekem úgy tűnik, hogy a megyeszékhelyi kórházunk az elmúlt 25 év alatt inkább kedvező irányban változott, főként, ami a páciensekkel való kommunikációt illeti. Az biztos, hogy aki pozitívan áll a dologhoz, együttműködőbb, annak kevesebb a rossz tapasztalata.

(Az én anyukám is nagyjából így volt, nem gondolom, hogy a neurólógiáknak kéne megoldaniuk minden problémát, amit a beteg az elmúlt 20-40 évben előidézett magának. A magyarok nagy része mindent megtesz azért, hogy idő előtt meghaljon, ivás, dohányzás, túlsúly, kevés mozgás, elhanyagolt betegségek, valamint jellemző az egészségügyi tudatlanság. Egyet nem tesznek: változtatni nem hajlandók. Nos azt, aki erre nem hajlandó, azt nem nagyon tudják megmenteni.
Anyut a világ egy másik részén megmentették volna talán, ha az orvos ügyeleti időben nem magánrendel (leírtam már ezt, rögtön megkaptam, hogy hazudok, nem, nem hazudok, ez történt, és történik most is, nem egy kórházi osztályon), és az MRI után nem négy órával kezdi kapni az agyi értágítót. De: a negyven évnyi dohányzás következményei akkor is megmaradtak volna, a beszűkült életterén sem változtatott volna. Ezek tények.)

Emelett valóban optimista vagyok, amit alátámasztanak az múltbéli tapasztalataim, valamint az a meggyőződésem, hogy az optimista a pozitívumokat vonzza, a pesszimista a negatívumokat.

Tempus-Anh 2013.06.22. 19:11:21

@Mercel:

OK, én sem seggfejezlek le, leteszek róla, Frici, bár ilyetén hangnemben HOZZÁMSZÓLTÁL és már ez egy rossz pont, tudod, ezt én nehezen tolerálom ( de ma kissé jobb kedvem van, úgyhogy vedd úgy, hogy ez számodra is jó, mert nem replikázok olyan vehemensen, ahogy ilyenkor szoktam). Az itt kommentelők tudják, hogy feleennyiért is zsigerelés volt ezen a fórumon.
Azonkívül ÉPP neurológus is vagyok, horribile dictu!.

Akkor tehát idefigyelj, te laikus, te hozzámszóló, nekem beszóló, te Frici:

Az orvos, így a neurológus munkáját szakmai protokollok irányítják, aszerint fejti ki tvékenységét, ez vonatkozik úgy a szakredelői, mint az osztályos diagnosztizáló/gyógyító munkájára.
Minden egyes betegségnek megvan a kivizsgálási protokollja, kezdve a legegyszerűbb neuralgiáktól és bevégezve a comatosus, életveszélyes állapotú beteggel.
Az orvos a beteget kikérdezve és megvizsgálva elsősorban felállít egy elkülönítő kórismékből álló rangsort magában és a kapott infók alapján próbál meg eljutni a pontos diagnosztizáláshoz.
Így tett a fenti orvos is.
Ha nem tud pontos kórismét megállapítani,akkor veszi igénybe a rendelkezésére álló vizsgálóeljárásokat.
Mindezt ő, saját kútfőből, hivatását gyakorolva, szaktudása és tapasztalata alapján.
És nem mert KÉRIK tőle különféle indokokkal.

Az orvosi rendelő nem hentesbolt, ahol karajt vagy bélszínt rendelsz, mert épp szűzpecsenyét lakmároznál délben, aztán a hentes lekanyarítja neked a kívánt darabot, perkálsz és viszed a cuccot.
Az orvosi rendelőt szigorú szabályok kötik és főleg az ott rendelő orvos VEZETI.
Tehát nem a farok csóválja a kutyát, Frici öcsém, hanem EGYELŐRE MÉG fordítva.

A következőkben ha még egyszer beszólsz nekem, nem leszek ilyen finom és babásan pozsgás.

Értem?

El Visco Stello (törölt) 2013.06.22. 19:59:30

Én, ha ilyen sokat vártam volna egy vizsgálatra, meg is operáltattam volna magam. Hát nehogymá ne! Addig el se jöttem volna onnan.

Reggie 2013.06.22. 20:16:19

@Tempus-Anh: Pedig teljesen igaza volt, hogy beszolt neked. Meg finom is volt es udvaras, az erdemeltekhez kepest.

zellerlevél 2013.06.22. 21:06:48

@tükörfúró:

"vannak fejfájós emberek, ez egy civilizációs betegség"

Szerintem ez nem így van. Ha valami fáj, annak oka van. A "civilzációs betegség" nem kórisme, az okok megszüntethetők, többnyire puszta életmódváltással, vagy kezeléssel.
Nem kell elfogadni ilyenket: "ezentúl ezt a gyógyszert örök életében szednie kell" (kivétel szervátültetés, és pár hasonló kivétel), "fogadja el, így kell élnie", stb.
Meg kell keresni, hogy mi okozza a tüneteket és változtatni kell.

Tempus-Anh 2013.06.22. 21:35:05

@Reggie:
Mondjuk neked pl. ki osztott lapot?
Mikor tanuljátok már meg, hogy egy orvosi rendelőben nem diktáltok, nem követelőztök és nem lesztek nagyobb orvosok az orvosnál?

Ha már hozzá fordult, akkor legyen olyan jólfésült és ne ő mondja meg, hogy milyen vizsgálatok indokoltak a bajában. Arra való a szakember.

Egy ilyen Frici-féle hozzászóló pedig jobb lenne, ha előbb tiszteletet tanulna.

Reggie 2013.06.22. 22:12:05

@Tempus-Anh: A tisztelet beloled hianyik. Lapot meg itt nem osztanak, barki hozzaszolhat. Ha nem tetszik, akkor ne jarjal forumra.

Mercel 2013.06.23. 01:47:19

"A következőkben ha még egyszer beszólsz nekem, nem leszek ilyen finom és babásan pozsgás."

Höhö:)

Csodásan hozod a magától elszállt paraszt, flegma, lekezelő hülye egészségügyis formáját.
Volt két tippem, az előző hozzászólásomban, mindkettő betalált ahogy elnézem.

De a lényeget még most sem érted.
A beteg legyen az akár egy húszéves srác akár egy nyolcvanéves öreg néni, normális esetben nem kell, hogy kiszolgáltatott legyen.
Leírsz egy protokollt ami szerint a betegeket el kell látni és meg kell gyógyítani, de közben azért ott van, hogy az van amit TE a méltóságos Dr. mond és akar.

A srác aki írt, 3 éve szenved a problémájával. NEM gyógyította meg 3 év alatt senki.
Pedig ez "csak" egy fejfájás.
Hoznék egy példát. Pontosan itt a praxis blogon pár éve beírt valaki akinek a hozzátartozója azért halt meg mert az orvosnő képtelen volt helyesen értelmezni a vércukorszint mérő adatait.
Az illető meghalt.
Tudod, hogy hozzád hasonló szar alakoktól mit kapott a levél írója?
A legváltozatosabb formában hazugozták és hülyézték le a kedves hozzászólók.
Akkor kivételesen "ügy" lett a dologból és hát kiderült, hogy a levél írója sajnos nem tévedett, bizony súlyos szakmai hibák történtek. Aminek a következményeként még egyszer mondom, a hozzátartozója meghalt.
Neki mit mondtál volna? Anyádért akarsz okosabb lenni majd én tudom?!

Rengeteg olyan eset kerül ide beküldésre amiket ha tisztességesen kivizsgálnának akkor fejek hullanának érte.
Azért olvasom ma már kifejezetten ritkán ezt a blogot, mert elborzaszt az, hogy mennyi olyan eset fordul elő ahol az embertelenség valamilyen formája miatt kerülnek betegek rossz helyzetbe, halnak meg, szenvednek feleslegesen, és ahány beküldött sztori annyi emberei fájdalom társul hozzájuk.
A kommentelők jelentős része az egészségügyben dolgozik akik itt élik ki a teljesen beteg hajlamaikat.
Akármilyen sztorit olvasok itt mindig ugyanaz a nóta, a posztoló hülye, a posztoló hazudik. Félelmetes.
Az egészségügy nem elsősorban azért szar mert kevés a pénz.
Azért szar, és veszélyes a betegek számára mert embertelenné vált.

normális országban te nem dolgozhatnál az egészségügyben, ahogy egy normális országban egyébként ez a blog egészen egyszerűen nem létezne, mert nem lenne rá szükség.
Tudod vannak helyek a világon ahol a beteg teljes jogú polgár marad egy egészségügyi intézmény falain belül is.
A kis monológoddal csak azt bizonyítottad, hogy emberileg alkalmatlan vagy arra amit csinálsz.
Rengeteg dolgot írhatnék még, de egyrészt agyrém vagy és úgysem értenéd meg, másrészt meghaladná az itteni keretet.

A fenyegetőzésedről pedig annyit, hogy mit ad isten én meg olyan szakmát művelek aminek a segítségével ez a blog is működik.
Mit gondolsz mennyire vagy anonym?
Bármikor állok személyesen a rendelkezésedre amennyiben fenyegetőzni támad kedved a továbbiakban.
A személyesen az azt jelenti, hogy szemtől szemben kell parasztnak lenned.
Bevállalod?

Egyébként a "frigyes" csak egy szándékosan hülye aláírás, amire egyféle embertípus szokott ráugrani - tippelj miféle:)

"Frigyes"

Lehet kitiltani.

Mercel 2013.06.23. 01:56:03

A posztolónak annyit mondanék, hogy bár orvos nem vagyok és nem értek hozzá, de esetleg kezdje el napi szinten mérni a vérnyomását.
Nekem akkor fáj a fejem amikor alacsony a vérnyomásom. De akkor nagyon:)
3 év alatt megnézték ezt már?

"Frigyes"

Terencius 2013.06.23. 06:36:32

A poszt toló nyilván Bubó doktoron szocializálódott (+ ledoktorált gugliból): Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor, diktál a beteg, írja a doktor.

Tempus-Anh 2013.06.23. 10:41:46

Mercelfrici halálra rémített, alig térek magamhoz :-DDD Az ultima ratio nála a fenyegetőzés, azt hiszi, mert ő tökös gyerek, azért más nem az. De az értemi fogyatékosok már csak ilyenek. Haver, hát mit mondjak, hozod a formádat, én kívánom, hogy sose légy beteg, mert kénytelen lennél a magyar egészségügyre szorulni, akit ma magasból leszarsz. Ha a betegjogokat összetéveszted azzal, hogy a beteg az asztalt verve jogosult méregdrága indokolatlan vizsgálatokat kikövetelni magának, akkor ajánlom az ovis kiscsoportot, aminek a szintjén megmaradtál. A vérnyomásmérős blőd tippedet pedig tedd el jobb napokra...a három év alatt valszeg százszor megmérték a srác vérnyomását. Na tejbepapi és csicsijja, Fricike, nőnöd kell még...:-)))))))

El Visco Stello (törölt) 2013.06.23. 10:54:18

@Tempus-Anh: Beleköptél Frici levesébe. Pont most jött volna a hirdetés, hogy vegyen Frici-féle vérnyomásmérőt.

magam adom 2013.06.23. 13:13:44

@dr. saint555:

"Ha a kontrasztanyag már úgyis be volt adva, ami gondolom maga a sugárforrás és talán rosszul gondolom, de talán a drága a vizsgálatban, egy agyi érhálózat vizsgálat gondolom már nem fért bele az idejükbe. "

Az MR-kontrasztanyag nem sugárforrás. Az MR nem ionizáló sugárzással működő berendezés.Az agyi érhálózat vizsgálatához (sem vénás, sem artériás) nem szükséges minden esetben kontrasztanyag, mert maga az áramló vér kontrasztanyagként "működik".
Amennyiben a beutaló szakorvos nem kéri az MRA-t, illetve az indikáció sem szól ennek szükségességéről (pl. AVM, cavernoma, sinus thrombosis) kizárása, valóban nem fér bele az időbe, ugyanis külön vizsgálatnak számít. Ugyanis az előjegyzésben 20 percenként van beosztva egy vizsgálat (nem önkényes, OEP döntés. Ha az orvosod 1 vizsgálatot kér, egy időpontot kapsz. Ezért nem megy az pl., hogy kérnek egy térd vizsgálatot, de a beteg jelzi, hogy neki a másik is fáj, "aztnemelehetnee??". Nem, mert nem erről szól a beutalás, így egy ellenőrzésnél bünti jár. Nem, mert a beküldő is egy kvótából gazdálkodik, s ha egyet kért, de kettőt kap (nem egy áráért) őt is szorítja a cipő. (az csak a hentespultban működik, hogy 10 dkg-ot kérsz, de 5-tel több, maradhat? - hozzáteszem, azt is ki kell fizetned) Nem, mert ha egy vizsgálat 20 perc, akkor kettő 2x ennyi. Ebben az esetben pedig tolódik a többi előjegyzett beteg vizsgálata, amiből ugyebár újabb posztok születnek "Megvárattak" "Minek hívnak időpontra, ha úgysem tartják be" stb. címmel. Éppen elég a sürgős vizsgálatok miatti tolódásokat, csúszásokat korrigálni az előjegyzéses rendeléseken.
Ennek ellenére, ha egy vizsgálat tovább tart, mint 20 perc, mert olyan elváltozásra derült fény a látott képek alapján, amelyhez nem elég a protokoll szerinti idő, és kiegészítő sorozatokra van szükség, akkor olyan még nem fordult elő, hogy félbeszakítják a vizsgálatot.

magam adom 2013.06.23. 13:46:45

@zellerlevél:

Nagyon összetett témát feszegetünk.

Minden kórház, klinika, szakrendelő, osztály egy meghatározott keretből kell gazdálkodjon. Kell a szabályozás, és kellenek a protokollok. Ennek ellenére rengeteg a feleslegesen elvégzett vizsgálat, és van nem egy eset, amikor a szükséges vizsgálat nem történik meg.
Ha a szakorvos nem küldi el a beteget adott vizsgálatra (jelen posztból kiindulva CT-re), de teszem fel évek múlva kiderül - lehet más indikáció kapcsán végzett vizsgálat során - hogy van vmi eltérés (nem feltétlenül kóros, vagy kezelendő), akkor az Isten se mossa le a doki bűnösségét. Ha elküldi- bár nem tartja indokoltnak - és nem igazolódik semmiféle elváltozás, akkor az osztályvezető, vagy szakmai vezető joggal kéri számon, miért ír ki felesleges vizsgálatokat. Mondja azt, hogy a beteg verte az asztalt a beutalóért? Mindenki panaszkodik a hosszú várólistákra, de mindenki hasonló vizsgálatokat akar végeztetni magán = ördögi kör. Sok beteg, sok várakozás, türelmetlenség (mindkét oldalról), kevés idő jut egy betegre, elnéz vki, vmit, nem hallgatja végig a panaszokat, ír gyorsan egy beutalót, majd ott megmondják mi a baja. De ott is sok beteg, etc.... És ez nem az eü dolgozók hibája.

De erről annyi mindent lehetne írni, és minden szóba bele lehet kötni mindkét oldalról, úgyhogy nincs is értelme.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.23. 14:08:24

@magam adom: "Ha elküldi- bár nem tartja indokoltnak - és nem igazolódik semmiféle elváltozás" és a beteg meningeomát vagy leukémiát kap a sok sugárzástól akkor nem a felettese fogja számon kérni tőle hanem a bíróság

magam adom 2013.06.23. 15:20:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Ja, aztán megint egy poszt, hogy: "Tönkretettek a felesleges vizsgálatok". Azt meg majd elfelejti beleírni, hogy ő verte az asztalt a beutalóért.

Egyébként érdekes: a radiológiai dolgozóktól mindig megkérdezik az ismerősök, rokonok, haverok stb., hogy nem félnek-e a sugárzástól. Maguknak meg állandóan CT-t rendelnének. Eszükbe sem jut, hogy egy vizsgálattal több sugárterhelés érné őket, mint a dolgozót az egész pályafutása alatt. (ez leginkább az új generációs készülékekkel dolgozókra igaz)

Csii 2013.06.23. 18:13:12

@Babette_: Igen, a normális kommunikáció hiánya ismét durva....
Azért az valahol nagyon szomorú, hogy senki nem háborodik föl azon, hogy egy orvos ledrogosozza a betegét, ha elfogynak az érvei. Próbálna velem így tenni valamelyik, ott törném be az orrát helyben a köcsögnek.

Reggie 2013.06.23. 20:45:52

@Csii: Igazabol az a problema, hogy az orvosnak fel sem tunik, hogy a beteg azert akar CT-t, mert nem erti, hogy az eddigi vizsgalatok hogyan zarjak ki azt, hogy olyan baja legyen, amit a CT-vel ki lehet mutatni, es nem bizik a diagnozisokban. Erre nem az a megoldas, hogy szakmai protokollrol magyaraz neki, ez csak a problema megkerulese. Ami vagy bejon, vagy inkabb nem. Az orvos tudasa es diganozia iratni bizalmatlansagon nem segit a folenyeskedo/lekezelo modor, csak ront. Hiaba okos es ugyes az orvos, ha a beteggel nem tud banni. Es ez alapvetoen nem a beteg hibaja. Es itt most az orvost sem szeretnem hibaztatni, a problema sokretu.

Tempus-Anh 2013.06.25. 22:11:29

@Reggie: Törvénybe foglalt dolog ilyen esetben, hogy az orvos megtagadhatja az orvosi ellátást. Az orvos tudása és diagnózisa iránti bizalmatlanság - nem életveszélyben lévő betegnél - önmagàban elég ehhez, amennyiben az orvos egyidejűleg más orvoskollegát ajánl maga helyett. Hál'Istennek a renitens beteg ellen még megvan ez a védekezèsi lehetőség.

kisQtya 2013.06.25. 23:49:16

@Turchi: Gondolom, a CT azt mutatta, hogy nincs ott SEMMI. :))))

2013.06.26. 09:44:32

@kisQtya: Lehet. Most már sosem fogjuk megtudni :-)

2013.06.26. 18:07:47

@Csii: "ott törném be az orrát helyben a köcsögnek." Azt próbálnád meg. Fali kép lennél kilapítva, levakarhatatlanul, örök tanulságként, hogy az orvos-beteg kapcsolat NEM a kommunikációról szól. Az orvoslás alkalmazott természettudomány. Ha a hozzád hasonlókon múlna, akkor Pakson kérvényt írnánk és szépen megbeszélnénk az atommaggal, hogy legyen szíves kettéhasadni, mert kéne némi energia. Bunkó.
Babette, nem neked szól, de te is gondolkozzál picit.

karcsibácsi 2013.06.27. 09:05:02

@Mercel:
"a "frigyes" csak egy szándékosan hülye"
Szándékosan, vagy véletlenül, nagyjából mindegy, de egyetértünk.

Ne búsulj Frigyes, inkább rigyess!
(Kosztolányi után, szabadon.)

zellerlevél 2013.06.27. 12:49:28

@magam adom:

Szerintem egyetértünk.

Egyébként az asztalt verő betegnek lehetősége van elmenni egy fizetős vizsgálatra, és talán lehetne olyan rendszert kiépíteni, amiben, ha kiderül, hogy valóban szüksége volt rá, akkor a tb utólag finanszírozná. Ez egyrészt munkahelyet teremtene, másrészt megnyugtatná a betegek egy részét, harmadrészt a tb. finanszírozott orvosokat nem csak egy oldalról piszkálná, hanem a másik oldalról is lenne egy erősebb kontroll.

Aztán ha a beteg a sok felesleges vizsgálattól megbetegszik, akkor az az ő baja, papír van róla, hogy hülyeséget kért, fizesse ki a kialakult betegség kezelését. Ez meg a betegek túlzott vizságálati igényeit fogná némileg vissza.

Irkutszk 2013.06.27. 14:42:01

@zellerlevél: "Aztán ha a beteg a sok felesleges vizsgálattól megbetegszik, akkor az az ő baja, papír van róla, hogy hülyeséget kért, fizesse ki a kialakult betegség kezelését."

Ezt szerintem nem lehet a betegre kenni. Ahogy az egészségügyi szakember dolga eldönteni a gyógyszerelés haszon-kockázat arányát, úgy a diagnosztikai módszerek haszon-kockázat arányát is egészségügyi szakember feladata eldönteni. Ezért tanulnak (tanulunk) 5-6 éven át az egyetemen (meg utána folyamatosan), hogy ezt meg tudják (tudjuk) ítélni. A beteg dolga megbízni a tudásu(n)kban.

zellerlevél 2013.06.27. 17:57:11

@Irkutszk:

Jogos, épelméjű embernél így van. :)

De tudjuk, hogy pénzért mindent lehet, akkor legalább következménye legyen, ha valaki a pénzével elér bármit. (Nem mindenki hal bele a hülyeségébe, mint Jackson.)

magam adom 2013.06.27. 23:07:08

@zellerlevél:

Nekem ezekkel a "fizetős" vizsgálatokkal van némi bajom. A "beteg" által indikált vizsgálatok nagy része nem szükséges, illetve nem azt a vizsgálatot kellene szakmai szempontból végezni, amit magának "megrendel". Pl. fáj a páciens válla, kér magának CT-t, MR-t. Lehet, hogy semmi baja a vállízületének, egy szakorvosi vizsgálat egy nyaki gerinc MR-t tartana indokoltnak. Az átlagember - aki simán "csak" a TB-t fizeti - is nem teljesíthető elvárásokat támaszt az eü. dolgozókkal és az ellátással szemben, aki pedig még ezen felül is fizet (itt most nem a borítékosra gondolok, hanem a hivatalos fizetős ellátásra), pláne hogy elvár. Na de kérem, mit? kitől? Az amúgy is kiszipkázott dolgozóktól? Attól, hogy a garniszállóra kiteszünk egy cetlit, hogy Intercontinental, attól az még nem lesz az.

zellerlevél 2013.06.27. 23:35:21

@magam adom:

Ha arról az oldalról közelítjük meg, hogy így is, úgy is fizetünk (merthogy ez van, mindenki tudja), akkor már fizessünk úgy, hogy az ne zsebbe menjen, hanem visszakerüljön a rendszerbe: adózó jövedelemként, fejlesztési forrásként, foglalkoztatásbővítési lehetőségként.
Sajnos ez egyelőre senkinek sem érdeke, mert mindenki úgy gondolja, hogy a jelenlegi rendszerben még mindig jobban jár. Pedig ez tévedés, mert senki nem jár most jól. Az állam veszíti a járulékokat; a gazdag beteg alig valamivel kap többet, mint az átlag; a szegény (vagy hátrányos helyen lakó) beteg kis túlzással semmit sem kap; az adót nem fizető lumpenréteg jó részének úgysem számít semmi, egy részük terrorral elér ezt-azt, de attól még átlagban húsz évvel kevesebb a várható életkoruk; az egészségügyi személyzet többsége semmit sem kap (csak a háborgó beteget), aki meg igen, az előbb-utóbb rájön, hogy a sok pénzzel sem tudja visszaszerezni az emberi tartását, önbecsülését, amit a borítékokkal elveszít.

Szóval ha erről a végéről nézzük, akkor még mindig jobb lenne, ha a fizetős formát fordítanánk a rendszer hasznára... Ez nem zárja ki azt, hogy az orvosok, pontosabban inkább az orvoslás visszaszerezze a tekintélyét, a hitelességét. (Bár ez utóbbi azt hiszem, hogy csak ábránd, mert minden ellene dolgozik, legfőképpen a gyógyszeripar, no meg maguk a páciensek, akik mindenra hajlandók, csak a saját egészségükért tenni nem.)

karamellcukorka (törölt) 2013.06.28. 07:16:11

@zellerlevél: Ebben a rendszerben a beteg jár jól. A dokik 10% kap zsebbe a többi meg hallgatja a hálapénzezést,meg azt hogy azért nem emelnek bért ,mert ott a hálapénz. Amit ugye nem kötelező adni...és nem is adnak a legtöbben csak szóban,de úgy annál inkább:).Az államnak is megéri, mert nem emel bért ha a hálapénzek legálissá válnának (az össz hálapénz osztódna az összes orvos közt béremelés formájában) marha kevés jutna így meg lehet azt mondani a dokiknak: coki legális a hálapénz..aztán csak néz mindenki,hogy a sok hálapénz ellenére középkorú orvosok is elmennek.S a szegény betegek is kapnak sokkal többet,mint amiért fizettek. Gondoljunk csak a 7 millió potyautasra.

zellerlevél 2013.06.28. 13:20:02

@karamellcukorka:

Szerintem a hálapénzt fizető beteg csak hiszi, hogy jól jár...
A pénzéért nem követelhet semmit, csak remélhet. Ha számlát kapna róla, akkor tiszta lenne, hogy miért, mennyit fizet, mit és kin kérhet számon.
A hálapénzt és adót tartósan, nem állapotuk folytán nem fizető beteg valóban jól jár ahhoz képest, amit elvárhatna, de pont ez az a réteg, aki nem képes megérteni az utóbbi húsz év változásait, nem érti, hogy ami "ingyenes" azért is fizetni kell valakinek. Ők a valódi potyautasok, a kérdés az, hogy ha népszavazásra kerülne a sor, akkor a járulékfizeték milyen mértékig akarnák vállalni velük a szolidaritást. Félek, hogy egyáltalán nem, pedig egy minimális szolgáltatási szintnek járnia kéne állampolgársági alapon. (Mentő beszállítja; begipszelik a lábát, ha eltört; levezetik a szülését; kiveszik a vakbelét; adnak neki görcsoldót, ha vesegörccsel beviszik; összevarrják a fejét, ha fél napja vérzik... stb.)

A potyautasoknak nevezett, de állapotuk folytán nem fizetők okozzák a nagyobb problémát: a gyerek még nem, a nyugdíjas (vagy többségük) már nem illeszthető be egy ilyen rendszerbe.
Előbbiek nem sokáig jelentenek problémát, mert lassan elfogynak, ha születik is gyerek, maximum egy, ott a többség számára vállalható lenne a szülői biztosítási rendszerbe a gyereket beemelni.
Az utóbbi réteg az, amelyik miatt egyetlen kormány sem vállalkozik arra, hogy az egészségügyet a kezébe vegye - ők szavazók, ellentétben a gyerekekkel. (Bár ahogy az oktatás kézbevételét elnézem, lehet, hogy még mindig jobban járunk így, de ezt csak nagyon óvatosan mondom.)

Bruteon 2013.06.30. 16:44:04

3 éve fáj a a feje? Az durva. Nekem csak másfél éve (néha csak alig érzem, néha meg majd megőrülök tőle), de én legalább tudom az okát, rák miatt kiszedték a pajzsmirigyemet, meg a jobb oldali nyaki nyirokcsomó hálózatot. Azóta szedem a hormongyógyszert. Doki azt mondta, hogy néha fájhat a fejem, szóval én legalább tudom az okát. De a srácot megértem abban a tekintetben, hogy a végére akarna járni a dolognak bármi áron.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása