Kalandos történet a siófoki traumatológiáról

2013.05.25. 06:00

injured-1024x614.jpgA padlón volt vér, sár, pisi és egyéb azonosíthatatlan mocsok. A lábukon sérült emberek jó részén nem volt cipő, mint Anyun se, mert nem tudták felvenni, ők ebben jártak.Az ágy amire Anyut felületették az előző páciens vércseppjeivel volt tele.

A hétvégén volt a szülinapom, (nagy)családilag ünnepeltük meg, és a délután előrehaladtával, ahogy túl voltunk a sütögetésen, a kajáláson meg a csúsztatott palacsintán is kicsit bevert mindenkit az egész nap készülődő eső a házba. Anyu még igyekezett menteni a menthetőt a kinti asztalokról, és ahogy szedte le az elázott terítőt az egyik vasasztalról, annak kiesett a lába és rádőlt az élével Anyu lábfejére. Én a ház közepe táján voltam éppen, de a szörnyű nagy hangra kirohantam.  Mire kiértem, Anyu már egy székhez ugrált a tornácon, épp elkezdte nézni a lábát, hogy mi van vele.  Vacakul nézett ki, a rüsztjén egy pillanat alatt akkora púp nőtt, mint a lábfeje és nagyon fájt is neki. Rövid, de heves veszekedés után rávettük, hogy igenis kórházba kell vinni, ezt jobb, ha megröntgenezik. Én kaptam magam, felhívtam a tudakozót, hogy itt vagyunk, Fonyód-Alsóbélatelepen egy törés gyanús lábbal, hova menjünk. 

 

A tudakozó végül is rendes volt, vagy Siófok vagy Marcali, közölte, amin én azért nagyon csodálkozom, ezek 50-60 km-re vannak tőlünk. Tudom, hogy van Fonyódon is valami kórház jellegű, ott nincs ügyelet, egy orvos, aki adott esetben egy gipszet felrak?  Autóba ültünk, és elvittük Anyut Siófokra. Beszéltem előtte a kórházzal, telefonon GPS benyom, huszon-egynéhány perc alatt ott voltunk. Anyósom intézkedett a portásnál, aki mondta, hogy persze menjünk be helyből hátra kocsival az ügyeletig. Betámogattuk Anyut, és amikor ráfordultunk a liftről a folyosóra, ahol várni kellett, akkor tárult elénk minden borzalom.  Az, hogy milyenek a kórházak, tudjuk, ez még egy egész jól karbantartott darab volt, bár a váró sárga linóleumán gyanús foltok éktelenkedtek, régi, kék sorba kötött műanyag székek és mindenhol különböző állapotú emberek. Úgy tűnt, hogy leginkább egymás hegyén-hátán. Volt két szerencsétlen, akik görgős ágyon feküdtek, az idősebbik, egy néni mintha már nem is élt volna, a másikuk, egy középkorú nő nagyon is halhatóan élt, jajgatott olykor, szídta az orvosokat, hogy egy órája itt fekszik és rá se néznek. 

 

A legtöbben rezignáltan maguk elé bámulva ültek.  Volt két cigány ember, az egyikük gurulós kocsiban, a lábán nagy átvérzett kötés (belevágott a láncfűrésszel a lábába), a nyitott kezelő ajtaján mindenki beláthatott és halhattuk, ahogy veszekszenek az orvosok, hogy ötödször nem találják el szegény páciens vénáját. Mikor már kezdett látványosan sok bámészkodó lenni az ajtónál, akkor a beteg hozzátartozója tört át rajtuk, hogy becsukja az ajtót.  Hiába nézelődtem, nem volt sorszám, semmi rendszer, hogy miként kerülsz a gépezetbe. Jó tíz percig tartott míg ellátták a szerencsétlent, akit kitámogattak, hatalmas kötéssel az orrán, friss és megalvadt véresen, amit jól-rosszul letörölgettek, de a tarkóján, a fején, az ingén mindenhol… Őt elütötte egy motoros a járdán, mint az elkövetkező nem rövid időn belül megtudtuk.  Volt ott egy matróz is, aki véreset pisilt és türelmesen de állandóan élcelődve a kórházi személyzeten várt a sorára. Volt ott egy néni, akinek annyira felvizesedett a lába, hogy a bőrén kezdett átszivárogni a cucc, és volt egy váll sérült focista srác.  Az, hogy végül viszonylag gyorsan, kb. két óra alatt végeztünk csak az Anyósomnak volt köszönhető, aki nem szállt le a nővérke nyakáról. Felpörgette kissé az ügyintézést.

 

A helyzet urai 

 

Mert az orvosok nagyon alul teljesítettek. Gondolom nem lehet egy kéjhömpöly egy ilyen traumatológiai ügyelet, értem, hogy alul vannak fizetve és azt, hogy kevesen vannak egyértelműen láttuk. Fáradtnak, kedvetlennek, enerváltnak tűntek. A nővérke idegesen mászkált, egyedül volt két orvosra, ami nehéz lehet, de meg se próbált valami rendszert vagy szervezést vinni a dologba. Ha te nem másztál rá, hogy itt vagy, akkor észre se vett. Azon, hogy a sürgős betegeket előre vették senki nem pattogott, egyértelmű, hogy a balesetet szenvedett ezer helyről vérzőt ellátják előbb, mint a lába töröttet mondjuk.  És biztos hosszú a műszak és nehéz a meló, de nekik azon kívül, hogy ellátják a sebet annyi empátiát kéne tanúsítaniuk, hogy ne érezzed magad egy beteg állatnak, egy törött szárnyú pontynak, a Tesco akváriumából, mondjuk. Mert igazából mindenkit letudtak. És ez szörnyű volt. A bácsi, akit elütött a motoros hazaküldték, az orvos nagyon flegmán adta ki a folyosó népe előtt az elbocsátó papírt, azzal, hogy jöjjenek vissza három nap múlva kötözésre.

 

A bácsi szarul volt, mindenki látta, lerogyott egy székre aztán sírt. Fájlalta a kezét, a nyelvét elharapta így csak töredékesen de szídta az életet, sajnálta magát, össze volt törve.  Közben mi elkerültünk röntgenre, a láncfűrészes bácsi korábban elugrált így anyu megörökölte a kerekes székét, abban gurítottuk át. Nem adták ezeket az eszközöket, találtuk. Elvettük.  Mikor visszaértünk a bácsi már nem sírt, éppen sokkot kapott, összeomlott, na akkor már ugráltak az orvosok, felpakolták egy görgős ágyra, rohantak el vele, fasz tudja hová, a családja rémülten a nyomukban. Többet őket nem láttuk. Remélem túlélte, és remélem rendbejön. Ha nem így történt, akkor azok az orvosok, akik ott elküldték egyértelműen felelősek azért, ami történt vele. Tanúsíthatjuk mindannyian akik akkor és ott azon a folyosón ültünk-álltunk-feküdtünk.  A dokik, amikor benn voltunk náluk hasonlítottak a nővérhez, csak ők nem idegesek hanem vér-flegmák voltak. Senki nem tűnt úgy, mintha komolyan venne bárkit is. Anyunak szerencsére zúzódása volt csak, felírtak neki valami kenőcsöt meg pihentesse, de fájdalomcsillapítóra már nem gondoltak, pedig éjjel hármat vett be. Igen, az ő baja gyakorlatilag semmi nem volt azokéhoz képest, akik még ott voltak, de ezt mi nem tudhattuk. És elsősorban nem is az volt a baj, ahogy őt kezelték, letudták, hanem, hogy láthatólag ez nem neki és a bajának szólt: mindenkit letudtak. A szétnyílt fejű nagymamát ugyanúgy, mint Anyut. Legalább nincs első az egyenlők közt, ezt még méltányolhatnánk is, de nem így.

 

Ez nem Amerika 

 

Ez így nem normális. Az egészségügy méltatlanul kihasznált és leharcolt az országban, ezt tudjuk. De itt most nem az állt fenn, ami miatt az egészségügyi dolgozók protestálni szoktak, hogy nincs eszköz, hely. Egy jól felszerelt kórházban voltunk, ahol csak őrajtuk múlt, hogy szervezett, logikus, pörgős ellátás legyen. Ez nem kormányzati, vagy finanszírozási hiba volt, szerintem, ők nem tudták elvégezni a dolgukat. Jó, mondhatnák, hogy az ő dolguk a gyógyítás, de minden munkának vannak járulékos feladatai és lehetsz te a legprofibb, maga Gregory House, akkor is el kell végezni ezt is.  Nem menti semmi a kórházat sem, azzal, hogy egy ilyen sürgősségin nincs egy rohamtakarító. A padlón volt vér, sár, pisi és egyéb azonosíthatatlan mocsok. A lábukon sérült emberek jó részén nem volt cipő, mint Anyun se, mert nem tudták felvenni, ők ebben jártak.  Ugyanaz volt igaz a kezelőre is. Az ágy amire Anyut felületették az előző páciens vércseppjeivel volt tele. Guszta.  Igen, kevesen voltak az orvosok, és ez nem az ő hibájuk, de mivel 100km körzetben, ha nem nagyobban ők voltak hárman, akik elláthatták a rászorulókat megemberelhették volna magukat. És biztos nagyon nagy a hiány a nővérkékből, de azért az kínos, hogy nekem kellett szólni a nőnek, hogy az anyám születési helye nem kinga. És hogy minden nevet kis betükkel írt.  Szánalmas volt.

 

 

http://www.creativslave.hu/2013/05/16/north-balkan/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2013.05.25. 20:22:32

Vicces, amikor bizonyos napisajtók online verziói az Angliai orvosi rémtörténeteket nyomja. Pedig azt amit ott egy hónap alatt össze hoz, az itt ahol a posztoló volt, egy nap alatt összeszedhetné. Olcsóbb is lenne mert a fordítást megspórolhatják. Ó miket beszélek hisz a Google-t használják arra is.

qbr 2013.05.25. 20:53:31

Szóval ha összefoglalom a történetet, egy enyhe zúzódást a siófoki traumatológián még úgy is elláttak megfelelően 2 órán belül, hogy tele volt a váró súlyos sérültekkel.

Ha jól olvastam, felháborítóbbnál felháborítóbb dolgokat követett itt el az egészségügy:
- kezdjük azzal, hogy mi az, hogy nincs sürgősségi ügyelet a levélíró nyaralója közelében!!!
- a sürgősségi osztály tele volt sérült és beteg emberekkel!!! Ez egyszerűen gyalázatos!
- nem adtak új, tiszta inget az összevérzett ing helyett!!!
- ahelyett, hogy empatikusan foglalkoztak volna mindenkivel plusz 5 percet, inkább a következő súlyos sérültet látták el!!!
- "fasz tudja hova" rohangásznak a betegekkel!!!
- az anyuka zúzódását nem vették elég komolyan!!!
- az orvosok nem fogtak felmosóvödröt és nem kezdték feltakarítani a folyosót!!!
- a nővér rossz helyre írta be a beteg nevét!!!

qbr 2013.05.25. 21:04:36

Jé, eltűnt a hozzászólásom. Moderálásra került, vagy csak a blogmotor?

bajkal 2013.05.25. 23:47:42

@qbr: tenyleg ezeket emeled ki mint a történet lényegét? Érdekes.

Nekem is furcsa, hogy kezdődő turista- és nyaraló szezonban nincs olyan ügyelet, ahol hétvégén a lábzúzottat megnyugtatják, hogy csak zúzódás. (vagy még nincs hivatalosan szezon, és nyári időszakban lesz/szokott lenni megerősített ügyeleti rendszer).
Viszont az szánalmas, hogy nyitott ajtó mellett veszekszenek orvosok...és hogy fáradtság miatt (?), lehetnek "vérflegmák" és olyannyira empátia mentesek, hogy az elutott bacsi (aki lehet amúgy is sokkot kapott volna, de így biztosan) így kerüljön valóban vészhelyzetbe.
A posztíró írta, hogy se a várakozással, se az anyja kezelésével semmi baja, csak azzal, hogy "letudtak mindenki".
Traumatológiára traumát elszenvedettek kerülnek (részben), nem nekik van hivatalosan leginkabb megnyugtatasra, empatiara szukseguk? Az empátia miért is plusz öt perc?
Az a bájcsevej, amikor hálapénzt vagy mást vár egy adott orvos, vagy magánrendelőben rendel, nem?;-)
Tb-s leterhelt orvos eleg, ha szimplan empatiaval dolgozik, ez eleg sokuknak megy is. A kiveteleknek lehet rossz napja van, de akkor ne csodalkozzanak, ha verflegmanak nevezik oket egy posztban.

magam adom 2013.05.26. 00:13:15

Néhány megjegyzés, csak úgy általában, nem konkrétan a poszt kapcsán:
Értem, hogy az orvosok, meg az egyéb eü. személyzet nem tudja, vagy nem csinálja a dolgát (egyesek szerint), de vajon a betegek, páciensek úgy viselkednek egy orvosi váróban, ahogyan az elvárható lenne?
-Kezdjük a köszönéssel - érkezéskor, távozáskor - ez az esetek igen nagy százalékában elmarad.
-Folytassuk a ruházkodással: Az előjegyzésre érkező betegek ruházata időnként kiveri a biztosítékot. Félre értés ne essék, egyáltalán nem a márkára, és trendiségre gondolok és nem is feltétlenül a tisztaságra, bár az is látszik egy ruhadarabon, ha éppen foltos lett, vagy összekenődött, vagy netán a sarokból arrébb mászna, ha levenné az illető. Itt éppen az alsónemű hiánya, ami - úgy gondolom - a maximális tiszteletlenség jele, már ha a páciens szeretné megtisztelni az őt ellátó eü. személyzetet azzal, hogy a hálós-bélésű sport-short helyett egy normális nadrágot vesz fel alsógatyástól. Még egyszer mondom, az előjegyzésre érkező, és nem az otthonában balesetet szenvedő, akut esetekről beszélek.
-Ne hagyjuk ki a váróteremben, folyosón várakozó páciensek viselkedését. Időnként akkora a - bocs a kifejezésért - ricsaj, hogy a vizsgálóban zavarja a személyzetet és az éppen ellátott, vizsgált beteget. A szemetet (pl. üres üdítős, vizes palack, műanyag kávéspohár, papírzsebkendő stb.) a széken, szék alatt, de nem a szemetesben szeretik hagyni egyesek. Nos, lehet, hogy nem is ők panaszkodnak a tisztaság hiánya miatt.
-Említsük meg a megrongált várótermi padokat, a WC-kből ellopott papírt, papír-tartót, WC-ülőkét, sőt mi több, a WC tartályt. A vetkőzőkben eldobált véres vattadarabkákat vérvétel után.
-Végül ne felejtsük el, hogy kötelességei nem csak az egészségügyben dolgozóknak, hanem a pácienseknek is van, mint ahogyan jogai is mindkét félnek. Persze az más kérdés, hogy a dolgozón elsősorban a kötelességeit végző, míg a páciensen elsősorban a jogait hangoztató embert értjük.
Ez a néhány dolog csak úgy, hirtelen felindulásból kívánkozott ki belőlem a teljesség igénye nélkül. Biztosan lehetne folytatni a sort, és lesz, aki meg is teszi.

Ha ezeket végiggondolják, Kedves Egészségügyhöz Kiválóan Értő, Bár Ott Soha Nem Dolgozó olvasók, kommentelők, talán egy pillanatra elgondolkoznak, mielőtt csak a negatívumokat veszik észre és jegyzik meg felháborodott hangnemben.

Az egészségügyi dolgozó is emberből van, ugyanúgy elromolhat, mint bárki más, ugyanolyan családi, anyagi egészségügyi problémája lehet, mint minden átlagembernek. Sok esetben rosszabb a dolgozó fizikális állapota, mint a rendelésen megjelenő páciensé. Hogy ezt hagyja otthon, mert nem a munkahelyre való? Ugyan már, az összes pedagógus, bolti eladó, banki-ügyfeles, és egyéb, emberekkel foglalkozó munkakörben ugyanilyenek az elvárások? És mindenki elvárja magával szemben is a munkája során azt, amit másnak hibaként ró fel? És itt ne hozakodjon elő senki a kiszolgáltatott helyzettel. Mindannyian kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, mindenhol, ki többé, ki kevésbé. De a legbetegebbek, a hosszú, évekig tartó vizsgálatokra-kezelésekre-kontrollra járó emberek a legtürelmesebbek a személyzettel. A legtöbb blogbejegyzés egyszer megtörtént eseteket mutat be, általában akut, sürgősségi ellátás kapcsán. Nem igazán találtam krónikus, vagy daganatos betegektől származó írásokat. Talán nekik nem az a legfontosabb, hogy itt panaszkodjanak.
Jó éjszakát.

fabatka2 2013.05.26. 04:11:36

Hogy egy kicsit jobban értsétek, mi miért van:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/felmondtak-a-baleseti-sebeszek-a-siofoki-korhazban-455817
"– Amikor külföldre távozó kollégánkat megpróbáltuk pótolni, akkor derült ki, hogy például kaposvári és marcali kollégáink bérének mi csak a felét keressük – állította Szekér Zoltán, a baleseti sebészeti részleg volt vezetője. – Mi is csak a megye többi baleseti sebészéhez hasonló fizetést akartunk, s azt kértük még a főigazgatótól, hogy távozott kollégánk pénzét négyünk között helyettesítési díjként ossza fel. Egyikre sem volt hajlandó, tárgyalások helyett inkább a katasztrófa-védelemhez fordult. Pedig mi nem ígérkeztünk el sehová a felmondási időnk alatt sem, szerettünk volna maradni. Nyolc éve együtt dolgozó, szakmailag felkészült traumatológus csapatot vert szét a kórházvezetés.
És egy-két hozzászólás:

23. porter7 2012. augusztus 22. 15:13

A legnagyobb probléma az,hogy mindenki (TV,újság,stb.)csak az orvosokkal foglalkozik,pedig a személyzet többi tagja is iszonyúan keveset keres a Siófoki Kórházban.Arról meg abszolút nincs semmi hír,hogy a nővérek,asszisztensek közül hányan mondanak fel hetente Siófokon.Ez nem hír?Az orvos személyzet nélkül nem tud ám dolgozni!Ki vesz vért,ki ad injectiót,ki sterilizálja a műszereket,stb? .Ha nincs aki elvigye egyik helyről a másikra a beteget vizsgálatra,akkor,hogy gyógyít az orvos?Ezt nem látja senki,mert azt hiszik ez természetes.Addig amíg van ki elvégezze!
21. morgó7600 2012. augusztus 11. 08:08

Eddig Siófok látta el az egész déli part baleseteseit, ami a nyári szezonban óriási betegszámot jelent.Ha egy nyavalyás taknyos képviselő - aki a parlamantben pihenget, szabad a hétvégéje és számtalan ingyen juttatást kap - megér az államnak havi több milliót a nulla teljesítményért, ugyan miért nem lehet teljesíteni a cikkben szereplő traumatologusok egyáltalán nem túlzó bérkövetelését?
17. soska1 2012. augusztus 10. 13:56

Én csak azon csodálkozom,hogy, hogy a másik két orvos nem vette a vándorbatyut. Németországban pl. négyszer annyit keresne. (netto 1 millát!) A napi megélhetés pedig kevesebbe kerül, mint itthon. Természetesen a képviselők sem netto 300.000 Ft-ot keresnek. Egy kaposvári kezdő orvos (ismerősöm) 200.000 -ret keresett. Most németországban a többszöröslét. Lehet, hogy nem is olyan sokat akarnak ezek a traumatológusok?
Lehet, hogy csak tisztességesen szeretnének élni és majdan tisztességes nyugdijat akarnak. Hát ez tényleg felháborító.

És így tovább...

hibiszkusz75 2013.05.26. 09:28:09

@magam adom:
"Nem igazán találtam krónikus, vagy daganatos betegektől származó írásokat. Talán nekik nem az a legfontosabb, hogy itt panaszkodjanak."

Nem, mert a daganatos beteg, jobban mondva a hozzátartozója kétségbeesve szalad az onkológushoz(akiben megbízik),a kisvárosuk kórházában (nem a siófoki) történtek után, hogy segítséget kérjen.
Az ő segítségével sikerült kimenekíteni az édesanyámat és átvinni a baleseti intézetbe és megtapasztalnom, hogy lehet emberségesen is bánni a betegekkel. A doktor úr gyorsan, határozottan végzi a munkáját, mégis empatikusan és igen láttam őt nyúzottan, kimerülten, mérgesen a folyamatosan lefagyó számítógép miatt, egyet nem tapasztaltam soha, hogy a betegein vezette volna le a mérgét. Lehet így is és a gyógytornászáról is csak jót mondhatok, pedig gyakran öt beteget is kezelt egyszerre.
Ha úgy gondolnád, hogy nem lenne elég bajunk, akkor nagy vonalakban:
Vastagbélrák, műtét, kemo, kontroll eredménye miatt "pánik", emiatt újabb vizsgálatok, Majd műtéti szövődmény miatt jj stent. Mikor már élvezhettük volna, hogy viszonylag minden rendben, elesett és eltörte a csuklóját és amilyen a mi szerencsénk ezt sem úsztuk meg szövődmény nélkül, a balesetiben mindent megtettek emberileg és szakmailag, de igen kimerítő volt a 180 km utazás hetente háromszor, és a kezelés a várakozás. Mindezek ellenére soha nem jutott eszembe máson kitölteni a frusztrációmat, akkor sem, mikor megtudtuk, hogy ismét műtéti szövődménnyel állunk szemben és azon a napon halt meg a nagybátyám is. Most ott tartunk, hogy vesetágulat miatt el kellett távolítani a stent-et és várunk a vizsgálati eredményekre, hogy hogyan tovább. Mindezt gyakorlatilag egyedül csinálom vele végig, mert nekem nincs "családom", csak részben vagyunk magyarok és a papámék hadiárvák voltak.
Van egy nagynéném és egy unokabátyám több tíz kilométerre tőlünk, akikre nem tudok számítani, de nővéremre sem, mert ő akkor sem nyitotta ránk az ajtót, mikor lázas influenzás betegen három napig remegő lábakkal végeztem a feladatom.
Mindezt csak azért írtam le, hogy lásd van elég bajunk, mégsem tudnám megtenni még egy egészséges emberrel sem azt, amit a városunk kórházában tettek anyuval. A baleseti intézet és az ooi dolgozóinak viszont végtelenül hálás vagyok minden segítségért és emberségért.
Lehet, hogy néhol zavaros a hirtelen felindulásból keletkezett írásom, de a lényeg, hogy a beteg sem hibás mindig az orvosnak sincsen joga a betegen kiélni a frusztrációit. Magam sem teszem, igyekszem kedvesen udvariasan viszonyulni az embertársaimhoz, akkor is mikor belülről sírok.

Dr.laikus PhD 2013.05.26. 10:00:53

@magam adom:

Daganatos beteg azonnal az onkológusához fordul aki megkeresi a számára legjobb ellátóhelyet, előzetes megbeszélés alapján küldi hozzá a beteget _nem hálapénzért_.
Akkor is ha műteni kell, akkor is ha konzíliumot akar.

Mi a betegek látjuk minden nap mi folyik az ellátás körül, mekkora az erőfeszítés, hogy megkapjuk ami mindenkinek sikerélményt okoz.
Mi naponta vagyunk a közelükben.

A poszter meg elolvasta a cikkeket, hogy mennyire jó nekünk és szembesült a valósággal.

Egy nagy forgalmú onkológián kezelnek és nincs kosz, senkit nem inspirál eldobásra a véres vatta, mert ha piszok van, hívják a takarítót az ő dolga rendet tartani, pedig szokott lenni baleset nem is kevés.
A főorvos és helyettese nem tűri a hanyagságot, a fertőzés veszélyt meg különösen nem.

Az orvosoknak a főigazgatóval szemben igazuk van. Más jogorvoslat hiányában más nem marad, mint a felmondás. _Senkit_ orvost sem lehet nyomorúságra kényszeríteni.
Nincs a világon annyi pénz amennyit némelyek hálapénzként hisznek az orvos zsebében. Egy tartósan beteg ebbe tönkre menne. A többség el sem fogadja.

magam adom 2013.05.26. 12:12:48

@hibiszkusz75: "Ha úgy gondolnád, hogy nem lenne elég bajunk, akkor nagy vonalakban:"
Nem gondolom, hogy nem lenne elég baja a daganatos betegeknek, sőt. Éppen azt fejtettem ki egy szűk mondatban, hogy az Ő türelmük, kitartásuk példamutató lehetne bárki számára. A hozzászólásomban csak annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy az egészségügynek is két oldala van. Az egyik az ellátó, a másik az ellátott. Mindannyian kellünk hozzá, hogy egy élhetőbb egészségügynek legyünk részesei.
Nem gondolom, hogy az elutasító és a beteget bántó viselkedés megengedhető a személyzet részéről, és nem mentegetem a feladatukat naponta így végzőeket. Nem is erről szólt az, amit írtam. A kiemelt néhány eset mindennapi tapasztalat, bármelyik oldalán ülök is az ajtónak.
Sajnálom, és együtt érzek a hozzátartozódat ért problémák miatt. Kívánok erőt és kitartást Neki a gyógyulásához, Neked az ápoláshoz.

magam adom 2013.05.26. 12:40:49

@Dr.laikus PhD:

"Mi a betegek látjuk minden nap mi folyik az ellátás körül, mekkora az erőfeszítés, hogy megkapjuk ami mindenkinek sikerélményt okoz.
Mi naponta vagyunk a közelükben."

Igen, vannak, akik észreveszik, hogy van erőfeszítés az ellátásban dolgozók részéről. Vannak, akik nem. A dolgozók tudják, a dolgozó hozzátartozói érzik. Természetes, hogy a személyzet 8, 12, 24, vagy akárhány órában szolgálatot lát el. Az is természetes, hogy ehhez igyekszik tudása, empátiája legjavát adni. Nyilvánvaló, hogy aki több időt tölt az egészségügyben - mint beteg - többet lát a nehézségekből is. Van, aki értékeli a dolgozók munkáját, van akinek minden kevés. Vannak még nem kiégett dolgozók, akik valóban a közös sikerekért mennek be nap mint nap dolgozni.

"Egy nagy forgalmú onkológián kezelnek és nincs kosz, senkit nem inspirál eldobásra a véres vatta, mert ha piszok van, hívják a takarítót az ő dolga rendet tartani, pedig szokott lenni baleset nem is kevés.
A főorvos és helyettese nem tűri a hanyagságot, a fertőzés veszélyt meg különösen nem."

Örvendetes, ha vannak helyek ahol rendben mennek a dolgok. Én - nem főorvosként, és nem helyetteseként - magam sem tűröm a hanyagságot és a fertőzésveszélyt. Éppen ezért jegyeztem meg a véres vatta esetet. Ha az éppen kiürült vetkőzőbe új beteget tessékelne be az ember, és azt látja, hogy ott az említett vattapamacs, akkor kis türelmet kér, és feltakarít, fertőtlenítőszerrel lemos. Nos, ez idő, olyan idő, amit a betegellátásra kellene fordítani. Ha ilyen eset miatt a takarítónő után rohangál a dolgozó, még több idő, mert ahogyan szakdolgozóból, úgy takarítóból sincs túl sok.

"Az orvosoknak a főigazgatóval szemben igazuk van. Más jogorvoslat hiányában más nem marad, mint a felmondás. _Senkit_ orvost sem lehet nyomorúságra kényszeríteni. "

Nem mondhat fel mindenki, és nem mehet külföldre mindenki. Nem feltétlenül a legjobb szakemberek mennek el. Az aki ittmarad, "önként" vállalja ezt a "nyomorúságot", és nem is panaszkodik lépten-nyomon. ÉS igen, vannak, akiknek teher a munka, de épp azt kérdezem, ez csak az egészségügyisekre érvényes?

hibiszkusz75 2013.05.26. 12:48:47

@magam adom:
Köszönjük szépen a jókívánságokat! :)

Hát egy biztos van pár ember az említett intézményekben, akiket a szívünkbe zártunk, a kedvességük, elkötelezettségük és segítségük ad számunkra erőt. :)

kisvirag78 2013.05.26. 13:18:48

10 éve volt "szerencsém" egy baleset után kipróbálni a román mentők gyorsaságát (4 óra gerincsérült gyanúhoz), a kolozsvári sürgősségi higiéniáját és felkészültségét (kb. középkor), és összességében azt mondhatom, hogy a siófoki egy álomkórház. Lehet, hogy egyszer tanulságul majd megírom a kolozsvári rémtörténeteimet, mindenesetre itt Magyarországon még most is egész jó a helyzet, pedig 10 év alatt sokat romlott. Lábzúzódás után a szám sem nyitnám ki.

JimGilmoure 2013.05.26. 13:26:31

Amikor nekünk kellett súlyos baleset miatt a siófoki kórházba menni, nem oly régen, az orvosok és ápólónők, valamint az összes személyzet a maximumont nyújtotta.
A szokásos, romboló, aljas hazugság az egész cikk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.26. 13:41:47

@JimGilmoure: nana, azért az biztos nem volt olyan súlyos, mint a kerti partin történt lábzúzódás! amiért 50-60 km-t kellett száguldani huszonegykét perc alatt!

lipicai menés 2013.05.26. 13:44:19

nagyon örülök, hogy végre valaki konkrétan megirja, hogy melyik kórházról van szó...remélhetőleg ezt a posztot majd a kórház igazgatója is elolvassa, és szembesül vele, hogy nem képes ellátni a feladatát...nem mindig pénz kérdés a kórházi ellátás, de ha itt éppen az, akkor az ő feladata pénzt szerezni arra, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat...én nem a túlterhelt orvosi és ápoló személyzetet hibáztatnám, minden, minden a vezetéstől függ...

lavór 2013.05.26. 14:03:13

Szólj Viktornak, intézkedjen. Semmi más nem kell, csak pénz az egészségügynek... is.

ius murmurandi8 2013.05.26. 14:06:39

"A padlón vér sár pisi volt." Összetévesztette a sürgősségit az istállóval? 10Km-re lakok a kérdéses korháztól, számtalanszor voltam a sürgősségin, noha sor volt de ilyen állapotok soha.
Egy traumatológián nincs fölös 5 perc a babusgatásra, mert a többi beteg nem várhat. Ha kellene nekik, akkor meg azért hőbörögnének. Pláne mind ezt létszámon alul. Mert a kedves kormányunk több pénzt költ a szociális hálóra mint az eü-re, sőt a régióban mi költünk rá a legkevesebbet.
Le lehetne húzni pár hetet a hőbörgő, hőzöngő betegekkel(tisztelet a kivételnek) is. És utána ilyen pocskondiázó, lehúzó bejegyzést írni.

Foxtrotty 2013.05.26. 14:25:13

Aki sokallta a 300 forintos vizitdíjat, az most ne ajvékoljon hogy nem kap amerikai színtű szolgáltatást ingyért

Az ingyenes állami egészségügy minimál szintű ellátást eredményez, és mellesleg kitermelte a nagyszájú, folyton csak követelődző csőcseléket. Jó tippjei persze mindig vannak az ilyeneknek, hogy a kórház még kiket alkalmazzon (de miből?) és hogyan igyekezzen gondoskodni a jó közérzetéről, miközben persze letojja hogy másnak milyen körülmények között kell végezni a munkáját

csaladtag 2013.05.26. 14:37:24

Hát, érdekes egy poszt. Kedves anyukát hálistennek rendben ellátták. Nyilvánvaló emberhiány van (ott is, mint mindenhol), de azért számon van kérve az empátia hiánya. Gondolom vagy nincs hétvégén takarító cég - ugyanis a legtöbb helyen már külsős cégek végzik a takarítást, nem közalkalmazottak - vagy sürgősen kellett az a hordágy, és ezért nem lett letakarítva.
A nővérkétől, aki egymaga dolgozik két orvos keze alá, nem tudom milyen alapon lehet elvárni, hogy még rendszert is vigyen az egészbe. Ahhoz betegirányítás kéne, ami gondolom ott nincs, nővérkének meg erre kapacitása nincs, mivel egyszerre ő is csak egy helyen lehet, és amíg szervezi meg rangsorolja a sürgős eseteket, ki fogja elvégezni a többi teendőt?
Egyébként én úgy vagyok vele, hogy amíg egy orvos adott esetben 24 óra ügyelet után még mindig betegeket lát el, és engem is normálisan lát el, akkor megalkuszom azzal, hogy flegma. 24 óra folyamatos munka után én is az lennék, függetlenül a körülményektől.
Megjegyzem, kár volt részletekbe menően taglalni a borzasztóbbnál borzasztóbb véres eseteket, ugyanis aki járt már traumán, az tudja, hogy ez ilyen. Oda sérült emberek jönnek, tehát nagy valószínűséggel lesz vér és mindenféle kötések, ezen kár fennakadni.

Dr.laikus PhD 2013.05.26. 15:08:20

@lipicai menés:

JimGilmoure 2013.05.26. 13:26:31
Amikor nekünk kellett súlyos baleset miatt a siófoki kórházba menni, nem oly régen, az orvosok és ápólónők, valamint az összes személyzet a maximumont nyújtotta.
A szokásos, romboló, aljas hazugság az egész cikk.

Na ige...! Ehhöz maga kedves mit is szól?!

Ugyanarról, nem először. Lehet, hogy nem vagyunk egyformák?
Hozzátartozó tehetetlen, szorozni - jelen esetben osztani - kell a poszt hitelességét.

Traumán az embör olyant is lát amit neki nem köll, vagy nem akar.

Dr.laikus PhD 2013.05.26. 15:12:29

@magam adom:

"Nem mondhat fel mindenki, és nem mehet külföldre mindenki."

Tudom. :(

A kormányról az államtitkárról minden visszapattan.
Meg kell magam erőszakolni, hogy ne átkozódjam.
Közben rettegek, hogy a saját orvosom megunja.

SarahConnor 2013.05.26. 15:19:22

Egyfelől értem a keserűséget, másfelől meg nem. Na most ki mondja meg, mi volt a padlón? Pisi? Ugyan honnan tudjuk, hogy nem az előző felmosás vizét sározták össze a betegek? Vér. Nos, igen. Ahol sérült, vérző emberek vannak, ott vér is van, és sajnos a vérre is hat a gravitáció, tehát lecsöppen a földre. Ha a padlót suvickolták volna, míg a beteg várakozik, akkor most az lenne a baj. Hogy a motor által elütött beteg ruhája véres, szintén szörnyű, de nem a kórház hibája.
A betegek leírása is öncélú, inkább hangulatkeltő, a sztorihoz nem tartozik hozzá, csak a szörnyűségérzetet növelik. De hát kérem szépen, ilyen egy kórház. Sose volt vidámpark sérülten traumatológián várakozni.
Szóval ha spórolt volna a poszt a hangulatkeltéssel, még együtt is éreznék.

Drago Brutic 2013.05.26. 15:38:29

A posztíró meglehetős öntudattal és némi arroganciával rendelkező hölgy. Amolyan korunk típusa, aki könnyedén küld el mindenkit a francba, de nem esik nehezére leírni sem " fasz tudja hová". Anyukája kisebb sérülésével érkezett a kórházba, ahol a kedves anyós élelmes módon kikerülve a sort, benyomta anyukát más betegek elé. Eközben a posztírónak némi aggódás mellett bőven jutotta a figyelemre végigmérni a betegek állapotát, sőt származását is. Éles szemmel szűri ki a "normál" betegek közül a cigányt. Aztán elámul, hogy egy traumatológián vér van és pisi (talán itt elgondolkodik, hogy anyut inkább a kedvenc pedikűröshöz kellett volna vinni). Végül kimondja az igazságot: ez nem Amerika.
Nekem most így jött le a poszt.

miislegyenanicknevem 2013.05.26. 16:19:47

Én itt lakom siófokon, voltam többször is a traumatológián, de a padló ilyen állapotát én sem tapasztaltam. Amikor a 15 hónapos kislányommal vártunk este 7-kor ott, aki lefejelt egy lépcsőt, emiatt felrepedt a feje, amit meg kellett röntgenezni, össze kellett varrni, egyedül ültünk a váróban, 1 óra múlva hívtak be (miután az asszisztens érkezésünkkor megnézte, mi a baj). Nem mondom, hogy értettem, miért történik így, de nem gondolom, hogy az asszisztens esetleg úgy gondolta, hogy nem ébreszti még fel az ügyeletest, vagy éppen az ügyeletes még a Fókuszt megnézte, és gondolta, addig ráérünk... Azt gondolom, ahogy tehették, behívtak minket, ellátták a kiscsajt, sajnálkoztak egy sort, hogy hogy is fog kinézni a homloka a 6 öltéssel... Amit egyébként nem volt egyszerű megejteni az ordító, rúgkapáló babával... Végig ott voltam mellette, fel sem merült senkiben, hogy ki kéne küldjenek, tök normálisak voltak.

Amúgy Siófokon most vannak problémák az új sürgősségi központ építése kapcsán, ahol kiderült, hogy nem fogja elbírni a helikoptert, sőt magát az épületet sem, így most áll a dolog...

jágör68 2013.05.26. 16:27:40

@miislegyenanicknevem:
Ez volt- van Szegeden is...
Uj központ, uj szarny- csak kisporoltak belöle a maltert..
Na meg azt sem tudni, ki fogja az uj központokban azt a tulmunkat elvegezni.
Hihetetlen, hogy a kormany(ok) mennyire x@rnak az egeszsegügyre.
Pedig innen sugnek nekik- öket se nagyon fogjak tudni mar ellatni SÜRGÖS esetben es egy nagyobb traumaval...
Nincs se magan- sürgössegi ellatas, se magan- szivkateter- labor, se magan szivsebeszet.
Talan a stadionok helyett..
Na de mindegy, amig az atlagmagyar is ott csalja a "TB"-t ahol lehet, addig az atlagmagyar- kormanyok is ugy x@arnak az egeszsegügybe bele...
Fogalmuk sincs meilyen iszonyatos- es legalis- penzeket öltek Nyugaton az egeszsegügybe.
Meg arrol sem, hogy ennek eredmenyekeppen milyen sulyos betegeknek sikerült evtizedekkel meghosszabbitani az eletet...

hibiszkusz75 2013.05.26. 16:31:23

@Dr.laikus PhD:

"Közben rettegek, hogy a saját orvosom megunja."

Reménykedj, hogy nem fogja, néha nekem is megfordul a fejemben és meg is érteném, de bizakodom, hogy marad és azok is, akikhez ő irányított. :)

miislegyenanicknevem 2013.05.26. 16:57:02

@jágör68: Na, igen, és Siófok súlyponti kórház... Most áll a beruházás, és megy az egymásra mutogatás, hogy ki nem vette észre, hogy a homokos terület nem fogja elbírni az épületet... Nekünk is égnek áll a hajunk, hogy tudnak százmilliókról így "dönteni".
Egyébként ebben a súlyponti kórházban azért nem szűnt meg két éve a komplett gyerekosztály, mert az egyik kórházi gyerekorvos a saját újszülött kisfia mellől bejárt ügyelni a Gyed alatt (hogy munkajogilag hogy oldották meg, nem tudom), így meglett a minimum létszám.
Azért a nyaralóknak mondjuk elmondanám, hogy Siófok állandó lakossága kb. 25 000 fő, nyáron 125 000 fő. Úgy szokták megoldani a helyzetet, hogy a nővérszállóban elszállásolnak nyaralni vágyó dokikat, meg a családjukat, és cserébe az ingyen szállásért, bedolgoznak kicsit a kórházban az orvosok. És azt is elmondanám, hogy a nem helybelieknek például van gyerekügyelet, amit a helyi lakosok nem vehetnek igénybe...

nyünyüge 2013.05.26. 17:08:14

Véleményem szerint minimális anyagi befektetéssel lényegesen lehetne javítani a traumatológiai ügyeletek megítélésén, az ott megforduló betegek hangulatán és főleg biztonságérzetén.
Sérültként és kísérőként is többször részese voltam a sürgősségi traumatológia működésének (konkrétan János kórház), és meg kell mondanom, hogy a szervezettség némi látszata igen sokat javított volna a helyzet megítélésén és valószínűleg az ellátás minőségén is. Még egészségesként is nehezen tolerálható, ha nincsen betegfogadás, nincs a várakozókra legalább időnként rátekintő és nem menekülő vagy ész nélkül rohangálónak tűnő nővér vagy legalább betegápoló. Órákig ül ott az ember fia-lány, egy baleset okozta kisebb-nagyobb sokkban, fogalma sincs, hogy mi baja, mire az orvos elé jut. Az orvos meg vagy bír figyelni, vagy nem. Nekem csak egy elszakadt inam bánja a bicepszemben, mert hiába mondtam akkor is meg a felülvizsgálaton is többrendben, hogy valami ott nagyon nyilallik - rá sem ....... Mire egy másik orvos hónapokkal később diagnosztizálta, addigra késő volt a korrekcióra.
Tehát: már a szervezettség érzése is segítene. És akár a szakképzetlen segítő is, aki tájékoztatná a betegeket arról, hogy mi a dolgok menete (és adott esetekben a nővért, orvost is, hogy "helyzet van". És az sem feltétlenül pénzkérdés, hogy van-e külön bejárat, külön helység a mentők által behozott betegek számára.

légügyi megfigyelő 2013.05.26. 17:29:25

A tapasztaltak teljesen egybeesnek az általam tapasztaltakkal. Magam agyrázkódást kaptam, ez persze a vizsgálat után derült ki, de mindenesetre az "eseményt" követő reggelen az erős fejfájás miatt munkahelyemről elkéredzkedtem, hogy felkeressem az ügyeletet. Naívan több kórházat is körbejártam, mire eljutottam az épp szolgálatos Traumatológiai intézetbe. A nevét pontosan nem tudom, számomra ez marad, mert mióta eszemet tudom, így hívták. De ez most lényegtelen. A portán jelentkeztem, elmondtam, mi a bajom és elirányítottak az ügyeletre. Magam civilként az elmúlt sok-sok évben pusztán egyszer voltam sebészeti ügyeleten, de akkor nem volt módom megfigyelni a történéseket. Egyszer a keresztfiam verte be a fejét, vele gyerekkórházi ügyeleten ücsörögtem.
A Traumatólógián el kellett fogadnom, hogy az élet mégiscsak úgy zajlik, mint a hülye kórházas filmekben: a legkülönfélébb bajokban szenvedő emberek jelennek meg. Felbukkant így egy idős néni, akit kiraboltak, fejbe vertek. Volt ott egy különös lány, akit a társai le kellett fogjanak, mert valami rögeszmés menekülhetnékje volt, és valami sérülése is egyúttal. Öt-tíz percenként hozott a mentő valakit, azt az ügy súlyossága szerint besorolták. Orrtörések, miegyéb, egyszóval rémségek kicsiny boltja. És amint a szerző is megjegyzi, én is úgy éreztem, hogy a magam gondja semmiség a többiekéhez képest. Egy fontos dolgot ugyanakkor meg kell jegyezzek. Miután vagy két órát várakoztam és sorra kerültem, a rendkívül fáradtnak tűnő orvos elnézést kért amiatt, hogy nem tudott hamarabb sorra keríteni. Igyekezett korrekt módon megvizsgálni, egy rossz szavam nem lehet rá. Magamban a tanulság úgy csapódik le, hogy a traumatológiai ügyelet sajátossága ez a kavalkád, és végtelenül együtt érzek a balesetet szenvedett emberekkel, de az orvosokkal is, akik ezt a helyzetet kezelni igyekeznek valamiképp. Tanulságos esetnek gondolom a magamét abból a szempontból, hogy az élet e határterületének sűrűjébe kaptam bepillantást. Talán lesz olyan szerencsém, hogy ennyi elég is lesz egy szép hosszú életre.

Foxtrotty 2013.05.26. 17:29:28

@Drago Brutic:
Pontosabban: ez nem az az Amerika, amire a Vészhelyzetet meg a többi limonádét habzsolók asszociálnak. Jobb ha tudják, a valóságban nem is létezik. Egy álomvilág, ami teljesen máshogy jön le a gyakorlatban

Nemrég olvastam egy realista írást az ottani viszonyokról, amennyire ismerem megfelel a valóságnak:

hataratkelo.blog.hu/2013/04/18/a_mutet_es_a_lyukas_fank_kozepe

légügyi megfigyelő 2013.05.26. 17:31:55

@Foxtrotty: Te másutt nem épp a vizitdíjas népszavazás nyerteseit (kormányerő) szoktad reklámozni? nincs ebben valami bődületes ellentmondás?

magam adom 2013.05.26. 18:01:19

@Dr.laikus PhD:

"A kormányról az államtitkárról minden visszapattan. "

Hát persze, hogy visszapattan. Ők nem ugyanolyan körülmények között vannak ellátva, mint az egyéb halandó. Soha nem láttam még "közjogi méltóságot" a folyosón ülni, és várni a sorára. Így aztán felmérni sem tudják az áldatlan állapotokat.

"Meg kell magam erőszakolni, hogy ne átkozódjam."

Ez a mondat az én számból is elhangozhatott volna.

"Közben rettegek, hogy a saját orvosom megunja."

Van az ismeretségi körömben olyan onkológus és immunológus is, aki a betegei miatt nem ment el. (nem a hálapénzük, hanem a szeretetük tartja itt)

Foxtrotty 2013.05.26. 19:01:05

@légügyi megfigyelő:
A vizitdíj bevezetése demagóg húzás volt, a kivezetése népszavazással hasonlóképp. Pont az az egy szempont nem került elő, hogy mi volna jó az egészségügy szempontjából

Erre most azt mondhatja bárki, hogy ilyenek a politikusok, ez a demagóg népség. Mert könnyebb ezt mondani, mint szembenézni azzal, hogy ilyenek a magyar választó igényei, amit a politikusok csak kiszolgálnak. Működőképes rendszer helyett kívánságlisták vannak, áldozatot senki se hajlandó hozni, csak még többet akar kapni ingyért. Itt van ez a posztoló mintaképnek, hatalmas egó bebugyolálva vastagon demagógiával

Ha találsz olyat a hozzászólásaim között, ahol reklámoztam bármelyik politikust, akkor linkeld már be, mert csak nyelvbotlás lehetett!

Részemről megmaradok annál, hogy odaszóljak ha valami nagy hülyeséget hallok, amire elég gyakran van alkalom

rikitiki 2013.05.26. 19:52:14

Az eü-ben folyamatos a pénzkivonás, megszorítás már ki tudja hány éve. Mert pl. nem olyan fontos kérdés, mint focistadionok és akadémiák építése, ahol a szeretett vezérünk megfelelő körülmények között tud szórakozni.

Jelen kormányunk, a költségvetés hiányát többek között úgy foldozgatja, hogy zárolja a költségvetési intézmények pénzét. Azaz elveszi. Az egészségügyből is, ahol pedig eddig is a kevésnél is kevesebb, és egyre kevesebb a pénz.

Ennek eredményeképpen az egyik egyetem, hogy fenn tudja tartani egyéb nélkülözhetetlen, és néhány nélkülözhető tevékenységét a következőket léptette életbe: hétvégén nincs a lépcsőházakban világítás, továbbá az egyetem intenzív osztályán éjfél után a takarítás (pl. padló tisztán tartása) az egészségügyi személyzet feladata, és nem takarítószemélyzeté (mert így olcsóbb).

A linóleum olyan lesz amilyen a finanszírozás.

Eddig a betegek felmosására nem jutott elég pénz, most már a padló felmosására sem jut.
De Magyarország jobban teljesít, és sok szép új stadionunk lesz.

légügyi megfigyelő 2013.05.26. 22:30:14

@Foxtrotty: És akkor mi nem demagóg? Orvos ismerőseim kifejezetten örültek a vizitdíjnak, mert tudtak fejleszteni, korszerűsíteni. Másrészt a hálapénzadás - úgy hírlik - csökkent. Legalábbis valami tisztulásféle elindult. A bevezetés demagóg volt, de működött, a kivezetés demagóg volt, mert konzerválta a rendszert? Van nem demagóg megoldás is?
A korábbi megnyilvánulásaid alapján a népszavazás demagógnak nevezése meglepett. Emiatt bátorkodtam felhorkanni.

Foxtrotty 2013.05.26. 23:49:58

@légügyi megfigyelő:
Tényszerűen nem igaz amiket írsz

A vizitdíj bevezetésekor szó nem volt arról, hogy az orvosokhoz fog kerülni, sőt még a gyógyintézményekhez se. Ezt csak akkor dobták be a kormányzat részéről, amikor veszélybe került az egész projekt a népszavazás kiírásakor

Maszek véleményem szerint egy átfogó eü roformra nagy szükség lett volna éa lenne most is, de ezt csak szélesebb társadalmi konszenzussal, előre bejelentett ütemerv szerint. Amit az akkori kormány csinált, az nem erről szólt: "nem lesz vizitdíj, ön hazudik" - ahogy mondta Gyurcsány

Dr.laikus PhD 2013.05.27. 10:01:58

@Foxtrotty:

Nem Gyurcsány mondta, hogy nem lesz vizitdíj.....

Eleve úgy vezették be a vizitdíjat, hogy visszakapják, de ellentételezésként pénzt vontak ki a rendszerből.

Az orvosok útálták a pénzt szedni és arról bizonylatot is kellett adni.

Ezt használta ki a Fidesz és indította el a népszavazást és mert kommunikációban és demagógiában mindig jók voltak, hát sikerült.
Most már senki nem emlékszik orvos létére sem, hogy mennyire nem akarta a vizitdíjat.

Ott kezdődött az öregek elleni gyűlölet, azótától nyugger a nyugdíjas.
A saját idős szüléeink akit egyedül hagytunk, némely jobbos szerint beszélgetni jár orvoshoz, mert az nagyszerű szórakozás.
Fiatal eppen beteg háborog, hogy alig élő nyugdíjas mindig akkor megy orvoshoz amikor ő és még a helyet is foglalja és nagon náthás ifjúság nem tud ülve várni az orvosra.

Az inkriminált mondatot a "gyűlésben" nem Gyurcsány mondta.

Dr.laikus PhD 2013.05.27. 11:12:36

@Foxtrotty:

www.c3.hu/scripta/buksz/98/3/02.htm

Érdemes elolvasni. Ma is érvényes használható.

Óvasni kőne jó jobbos-konzervatív hatalmasságoknak a stadionépítések helyett.

magam adom 2013.05.27. 11:28:06

"Az orvosok útálták a pénzt szedni és arról bizonylatot is kellett adni." (Dr.laikus PhD)

A vizitdíjat, annak tiszavirág élete alatt magam miatt egyszer sem fizettem. Mások helyett többször. Volt, hogy elfelejtettem elkérni...Volt, hogy szégyelltem elkérni...Volt, hogy 5 Ft-os érmékben a földre szórta a páciens "Szedje fel, ha ennyire rászorul!" felkiáltással. Majd néhány mondatban megemlékezett felmenőimről, és az összes eü. dolgozóéról, "megkért" hogy szégyelljem magam, mert egy jó keresztény ember nem áll be ebbe a vizitdíj szedő sorba. Kértem, szedje fel, ez nem a kifizetés módja, és vizitdíj nélkül nem vizsgálhatom meg. Azt mondta, hívjak oda nyugodtan bárkit, majd azt mondja, hogy véletlenül kicsúszott a kezéből, és felszedni ugye nem tudja, mert ízületi problémák miatt jött vizsgálatra.
Sem a nevét, sem az arcát nem felejtem el soha. Néhány hete újabb vizsgálaton járt intézetünkben. (rendszeres "látogató", korai 50-es, sok éve rokkantnyugdíjas. Hangosan háborgott, hogy az egészségügyben évről-évre egyre rosszabb a helyzet, hiszen ő már csak tudja, rendszeresen ide jár.

Nincs konklúzió, illetve van, de mindenki vonja le a saját olvasatában.

Dr.laikus PhD 2013.05.27. 11:50:27

@magam adom:

Uhhh! :(((

Én akkor is sokat írtam, hogy az én háziorvosom ügyesen megoldotta a nyugtaadást, nyomtatást és a beszedést is.

Megértem, hogy az orvosnak (habár a legtöbb helyen vagy az automata, vagy az asszisztens intézte a pénz fogdosását) megalázó volt pénztárosként működni.

A betegek ingerlését az akkori ellenzék és a hozzá lojális orvosok (a többség ma már bánja) sziszegve, disznózva ésatöbbi....

Bőrklinikán a telep végében volt az idős hölgy aki a nyugtát adta, jó félóra többletidőt jelentett mindenkinek. A passzív ellenállás akkor lassította le először az ellátást.
Aki sokat járt orvoshoz, gyűjtenie kellett a nyugtának hívott fecnit amit aztán kérvényeznie kellett, hogy a kerületi jegyző javaslatára visszautalja a már nem tudom melyik szervezet.

Durva politikai csata lett és bűzlő Kossuth tér :((

hibiszkusz75 2013.05.27. 12:56:09

@magam adom:

Ez nagyon durva, sajnálom. :(

Foxtrotty 2013.05.27. 13:00:26

@magam adom:
Egyetlen párt programjában sem szerepelt egyetlen egyszer se az átfogó egészségügyi reform. Gondolom mert pontosan tudják, hogy csak buknának vele. A demagógia tengerét nem lehet kanállal kimerni, inkább rajta úszva akarnak célba érni, és a maguk szempontjából igazuk is van

Ingyért adjuk mások munkáját erre vevő a nép, persze ha nem a sajátjáéról van szó. Ezen a szájon kitocsoghatják magukat

Dr.laikus PhD 2013.05.27. 13:26:35

@Foxtrotty:

Volt program, csak a mindenkori ellenzéken megbukott. Nem vita volt hanem elutasítás, pénzéhség, másikra mutogatás. (nem a fizetésekre gondolok, hanem az önjelölt közgazdász orvosok számolási technikájára).

Nincs ingyen az orvosi ellátás csak a munkáltató befizeti a munkavállaló helyett, ezért maradt a beidegződés, mintha állambácsi buksisimogatás mellett megoldja helyettünk.

Most majd megoldja. Szerintem még te sem ilyen lovat akartál.

hibiszkusz75 2013.05.27. 19:13:50

@magam adom:
"Van az ismeretségi körömben olyan onkológus és immunológus is, aki a betegei miatt nem ment el. (nem a hálapénzük, hanem a szeretetük tartja itt)"

Azok, akik emberségesen, szakmai tudásuk legjavát adva bántak velünk, hát őket nem lehet nem szeretni, de néha elbizonytalanodom, mert kevésnek érzem, amit adhatok.
Úgy érzem, hogy számukra nem is annyira a jövedelmük, hanem a munkakörülményeik jelentik a nagyobb nehézséget. Nem panaszkodnak, és igyekeznek nem mutatni, de aki sok időt tölt el kórházakban, óhatatlanul is látja.....,
Mikor a kontroll vizsgálaton "baj van" és a kisebb rosszat kell választani a többi közül, mert nincs szabad műtő, nincs szabad ágy...,
Mikor a kiváló szervező tehetséggel rendelkező doktornőnél még sok beteg vár és nemsokára bezár a cito labor, de nem tud haladni a munkájával, mert le van lassulva a számítógép....,
Mikor a baleseti sebész fáradtan, majdnem futva issza meg a kávéját, miközben át kell mennie az osztálytól a rendelőbe a másik épületbe...,
Nincs ez jól, mert ők tényleg szívvel-lélekkel teszik dolguk, de se pénz, se paripa, se fegyver és ez nemcsak számunkra nehéz, hanem számukra is.
A szeretet, tisztelet megvan csak nem tudom elég-e......, csupán reménykedni tudok.

Foxtrotty 2013.05.27. 21:34:07

@Dr.laikus PhD:
Az a benyomásom, hogy te is csak szlogeneket pufogtatsz, ugyanúgy mint a politikusok. Az összes. Amiből persze mindenki azt kapja fel, ami a neki kedvesek szájából ered

Ha az SZDSZ féle eü "reformra" céloztál az nem volt reform, mert nem volt hozzá egy világos jövőkép, eszközrendszer és út megadva. Nem is azért vágtak bele, hanem mert meg akartak felelni az IMF és egyéb lobbik, meg persze Kóka Jani üzleti érdekeltségeinek. Ennek megfelelően voltak drágán fizetett tanulmányok, betegágy melletti széf, vizitdíj automata. Ez nem reform volt, hanem biznisz, és legkevésbé az orvosoknak hozott bármit is, miközben elvett a betegektől

Dr.laikus PhD 2013.05.28. 05:35:36

@Foxtrotty:

Majd elmondom sokszor és hinni fox.
Emlékezni csak úgy érdemes ha hű vagy a történtekhez.

karcsibácsi 2013.05.28. 10:43:57

Mégsincs minden veszve, a facebookos hozzászólásokat olvasva látni, hogy vannak még normális, nem hazudozó emberek (a poszt íróját nem sorolom közéjük).
Íme:
"Ez egy irreális történet, mese habbal. Mi akárhányszor voltunk, rendesen elláttak minket, és szerintem sincs sárga linóleum a kórházban. Az egyik legjobban felszerelt kórház szerintem, és a fáradt orvosokat és nővéréket is meg lehet érteni. Nem kéne ilyen vádaskodónak lenni, édesanyám 45 évet dolgozott le a Siófoki kórházban, becsülettel, tisztességesen."

"a kemény az,hogy van ember,aki hazugságokat ír.19 éve dolgozom a kórházban,jól ismerem a nővéreket és az orvosokat is,de állíthatom mindenki becsülettel és tisztességgel végzi a munkáját.Jó lenne,ha ez az ember ideállna elém és úgy mondaná el a kis sztoriját a szemembe nézve.Biztosan vannak dolgok,amiken lehetne változtatni,de kérdem Tőletek,ki az,aki délután 5 körül,mondjuk a 100.beteg után is tiszta bűbáj és kedvesség,mikor lehet egymás után a második nappalos (12 órás) műszakját nyomja?"

"Feláll a nemlétező bicska a zsebembem.A kedves mama felpörgette az ügyintézést, hogy nem szállt le a nővér nyakáról.Hát ettől volt olyan ideges.sürgősséget a mentő által hozott beteg élvez, nem az aki a száját járatja, de ez az ő lelkiismeretét csöppet sem zavarja, hogy mások előtt bement.Nem találták a vénát?Ha olyan okos miért nem próbálta meg, akkor tudná, hogy van akinek főleg időseknek szinte varázslattal ér fel vénát találni.Lehet nem voltak tökéletesek, e hát ez egy ideiglenes hely arra várunk , hogy végre elkészüljön az új sürgősségi.Addig is kitartást."

"Fel a fejjel lányok nem midennapi dolog az amit nap mint nap csináltok csak így tovább!! :) A hölgynek meg csak annyit üzennék hogy pofázni fekve is lehet. Meg kell próbálni utána lehet kritizálni"

"Kicsit sok a túlzás, az ellátás nem érkezési sorrendben történik,én is voltam nem is olyan rég, de semmi hasonlót sem tapasztaltam, pedig várni kellet mert a doki rohangált a kezelő és a műtő közt. Minden tisztelet a Siófoki Kórház összes dolgozójának."

"Kedves levél író,én nem csak hiszem hanem tudom hogy ez a levél eltúlzott volt, tele mesével. Az egészség ügy szar, de azért nem ennyire, főleg nem Siófokon.Sajnos volt hozzá szerencsém nem is egyszer, hét közben, hétvégén, sőt éjszaka is, soha nem tapasztaltunk ilyen balkáni állapotot mint amit ide leírtál.Megértem hogy amikor az ember közeli hozzátartozóját éri baleset az ember kicsit túloz, de erre semmi szükség,átérezzük a kétségbe esésedet akkor is ha nem vetítesz. Nem kell mindent szent írásnak venni, amit olvastok."

"Szerintem sincs már linóleum, de ha lemegyek Siófokra, meg fogom nézni. Sajnos a közelmultban hét hétig jártam be a siófoki kórházba minden nap. / Budapesti vagyok/ Én csak és kizárólag jót tudok mondani mindenről. A liftes nénitől kezdve a professzorokig mindenki hihetetlenül rendes, becsületesen végzi a munkáját.És az intenziv osztály pedig CSÚCS!!!!!"

Hajosagi 2013.06.05. 22:05:28

Én is siófoki vagyok, nem dolgozom a kórházban, de voltam ott jó néhányszor az utóbbi időben is. Nem védem sem az orvosokat, sem a a többi dolgozót, mindenki hibázik. DE az egész történet hihetetlenül eltúlzott és rosszindulatú. Lehet szidni az egészségügyet, de ebben a kórházban tisztaság van (persze, mindenki tudna jobbat), és hálapénz nélkül is ugyanúgy ellátják az embert (két gyereket szültem itt!). Annyira irigylem az ilyen embereket, akik ilyen eltúlzott sztorik írásával töltik a valószínűleg elég nagy szabadidejüket.

Tempus-Anh 2013.06.07. 21:51:58

Az összes rinyáló, a traumatológust ekéző süket f@szfejet beültetném egyetlen egyszer egy éjszakára ügyelni a baleseti sebészeten, garantálom, hogy többször is maga alá szarna...

Tempus-Anh 2013.06.07. 22:02:47

Annál is bántóbb és bosszantóbb ennek a hisztériás rosszindulatú némbernek a fröcsögése, hogy pia- meg zabapartiról bemenve egy túlzsúfolt, súlyos betegekkel, sérültekkel tele ügyeletre, azzal van elfoglalva, hogy a kevéssé sérült anyját betolja a súlyosabbak elé, a túlhajszolt, agyongyötört, munkáját végző eü. személyzetet kritizálja és a végén van képe egy elíráson rugózni. Nagy H és nagy P, b+...:(((
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása