Engedjenek ki, én nem csináltam semmi rosszat

2013.03.14. 06:00

16408547_192c6a91e16a2f8b777fe406951def5a_m.jpgNéha csak bámulunk ki az ablakon. Mit lehetne tenni. Akartam már mentőt is hívni, de minek? A néninek nem sürgősségi ellátás kellene, hanem egy család. Vagy egy gondozó otthon.

Talán egy éve lehetett. A körfolyosós-gangos társasházunkban a szemben lévő pici lakást megvették. Régóta üresen állt már. A pici lakásba egy pici néni költözött be. Aprócska, fehér hajú. A hangja vékonyka, halk, erőtlen, mint a madárcsipogás. A fia költöztette be, aztán látogatta két-három naponta.

 

Tél volt. A néni hosszú barna kabátban és kis kötött sapkában bóklászott a gangon, beszélgetett a szomszédokkal, a lakókkal. Nagyon világos kék szeme van, és kicsit mintha mindig riadt lenne. Sokszor alig érteni, amit mond, a fátyolos vékony hangján.

 

Mikor jobb idő lett, kisszéken kiült az udvarra vagy a gangra, ahová odasütött a nap. Vödörben borsó vagy bab, tálba fejtette.

Néha jött kérni, hogy segítsünk. Nem tudta kinyitni a lakása ajtaját. Feledékeny lehetett már. A két zárból csak az egyiket nyitotta ki a kulccsal és nem értette, miért nem nyílik az ajtó.

Néha kérte, hogy hívjuk fel neki a fiát ezért vagy azért. Kis noteszben hozta a számot.

Béla, az egyik enyhén alkesz szomszéd „pártfogolta” a nénit. Zárat szerelt, redőnyt igazgatott, fúrt-faragott.

 

Aztán egyre gyakrabban jött segítségért. Egyre többet felejtett. Néha egy emelettel feljebb akart bejutni egy lakásba. A postás vezette oda a saját ajtajához.

Eltelt egy év, és újra tél volt.

A néni már nem bejutni, hanem kijutni szeretne.

 

Esténként áll a nyitott ajtóban, a hosszú barna kabátjában, a kis kötött sapkában. Ajtó és ablak nyitva, a mínusz fokok süvítenek befelé. A néni áll bent a nyitott ajtónál és markolja a rácsot, bámul ki és könyörög.

 

-          Engedjenek ki, én nem csináltam semmi rosszat, miért zártak be ide? Haza akarok menni…

A szomszédok odajárnak, nyugtatgatják. Itt tetszik lakni, ne tessék menni sehová. Tessék bezárni az ajtót meg az ablakot, kihűl a lakás, meg tetszik fázni!

Nem, én nem itt lakok, haza akarok menni, nyissák ki az ajtót, kérem, kérem….

 

Valaki felhívja a fiát. Jó, majd jön, egy-két óra múlva. Néha nem jön. A néni pedig órákig álldogál esténként a rácsba kapaszkodva és az udvaron végig hallatszik a sipogás: - engedjenek ki kérem…

Néha csak bámulunk ki az ablakon. Mit lehetne tenni. Akartam már mentőt is hívni, de minek? A néninek nem sürgősségi ellátás kellene, hanem egy család. Vagy egy gondozó otthon.

 

De semmiképpen sem egy idegen ház, ahová berakták egyedül, a szomszédok jóindulatára bízva.

Nem tudom, mit lehetne tenni. Mit?

Esténként pedig újra és újra kezdődik.

 

-          Engedjenek ki, én nem csináltam semmi rosszat, haza akarok menni…

 

Helia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2013.03.14. 08:08:06

Helia által jegyzett posztot többé nem olvasok. Ezt már a véradósnál is írni akartam, de akkor jobban respektáltam a témát annál, hogy a tálalás módját bíráljam. Borzasztóan agresszív hangvételű, hatásvadász és rossz írások. Ott(is) támad, felelősségre von, bűntudatot próbál kelteni önkéntes véradás ügyben, ami az emberek jó érzésén, felelősségérzésén, segíteni akarásán múlik. Mellékesen jegyzem meg, hogy mindezt tegeződve. Ennél az irománynál hasonló érzésem van. Nem tudom, mi lehet a szerző motivációja, de az álművészieskedő stílusból arra következtetek, hogy elsősorban a szereplési vágy és csak utána a segíteni akarás (ha egyáltalán...)

Helia 2013.03.14. 08:26:05

@El Visco Stello: hűh, ez erős kritika volt és megütött. De azért köszönöm...

karcsibácsi 2013.03.14. 10:03:07

@El Visco Stello:
Szerintem nem annyira rossz ez az írás: kétségkívül hatásvadász, érzelmekre ható, de ez nem feltétlenül hiba abban az esetben, ha a szerző szándéka a figyelemfelkeltés. Márpedig itt erről van szó: egy létező, megoldatlan problémára hívja fel a figyelmet, nevezetesen a magára maradt, idős, önálló életvitelre már csak korlátozottan alkalmas emberek helyzetére. Kicsit merít az elidegenedés és az egzisztencializmus kelléktárából, kicsit nem is burkolt társadalomkritika, kicsit figyelmeztet arra, hogy a mai rohanó, elanyagiasodó világban többet kell törődnünk az emberi - rokoni kapcsolatokkal, és a megélhetésért folytatott hajsza nem lehet fontosabb, mint a szeretet, megbecsülés, hála...

Rotoxis 2013.03.14. 10:26:06

Úgy gondolom, a poszt jelentősen túlmegy azon, amit ez a blog felvállalhat. A probléma szociális, sőt társadalmi, az egészségügyhöz semmi köze. Látom, néhány napig megint nincs értelme ide látogatni.

El Visco Stello (törölt) 2013.03.14. 10:29:53

@karcsibácsi: "megélhetésért folytatott hajsza nem lehet fontosabb"
Hanem?

-na srácok és nagymuter, ma három fogásos vacsora lesz: Szeretet, megbecsülés, hála.

Ajánlom figyelmedbe: www.habitat.hu/files/Habitat_kihules2013.pdf
A jelenség se nem a globális felmelegedésnek, se nem a szeretetmegbecsüléshála rendszerváltás utáni betiltásának nem tulajdonítható.

Helia 2013.03.14. 11:31:11

@El Visco Stello: Egyrészt: mi akkor a megoldás? Mamit kiköltöztetjük a megszokott környezetéből idegenek közé és hagyjuk, hogy esténként, mikor elborul, csináljon, amit tud?
Másrészt: ami engem igazából foglalkoztat, mit tudunk mi ott a házban csinálni? Magyarázzuk neki, hogy de igen, ott lakik, ne menjen sehová? Neki olyankor teljesen idegenek vagyunk. Nem ismer meg minket. Látja a rácsokat, be van zárva, haza akar menni és közben néhány idegen magyaráz neki, hogy de csak maradjon? Iszonyúan kétségbe van esve, látni, hallani. Tehetetlenek vagyunk. Nem tudom, hogy tudnánk mi segíteni neki, pedig szívesen tennénk. És tudod mi a legszomorúbb? Mikor már senki nem megy oda hozza. Mert mindenki úgy érzi, hogy nincs értelme...

El Visco Stello (törölt) 2013.03.14. 12:35:45

@Helia: "Mert mindenki úgy érzi, hogy nincs értelme..."
Mikor látnád értelmét és mi lenne az?
Egyébként pedig érvényt kell szerezni a törvénynek. Bárki kezdeményezheti. Van hozzátartozó, akinek kutyakötelessége gondozni a mamit. Ebben a konkrét esetben szerintem még egy kis önbíráskodás is belefér (persze kizárólag a nemes cél érdekében): Az enyhén alkesz szomszéd és a ház épkézláb férfiai enyhe ráutaló magatartást tanúsíthatnának egy jövőbeni seggberúgásra.

karcsibácsi 2013.03.14. 12:38:55

@El Visco Stello:
" ma három fogásos vacsora lesz: Szeretet, megbecsülés, hála."
Nagyon jól tudod, hogy nem erről van szó, hanem az ún fogyasztói társadalom túlkapásairól. Enni, persze, hogy kell, az idős szülőket - néhány extrem esetet leszámítva - nem is azért hanyagolják el, mert a családtagok a napi betevőért robotolnak.

El Visco Stello (törölt) 2013.03.14. 12:55:05

@karcsibácsi: Az a néhány extrém eset nem is annyira néhány, mint amennyire extrém. Nem véletlenül linkeltem a statisztikát. Jól látható, hogy a '80-as évek végéig egy alacsony, egyenletes értéket mutat, majd sokszorosára ugrik és ott állandósul 2011-ig. 2013-ról még nincs összesítés, de már most a táblázat rekordjának a kétszeresénél járunk. Tudom én, hogy ennek az általam elképzelteken kívül is bonyolult szociológiai okai vannak. Nem is akarok következtetéseket levonni, csak elgondolkodnék rajta, hogy a jelenségnek a kisember az oka.

Helia 2013.03.14. 13:42:34

@El Visco Stello: az odamenés értelme az lenne, hogy ha meg tudnánk nyugtatni a nénit. Ha meg tudnánk értetni vele, hogy ott lakik, nem kell mennie sehová, nincs bezárva, nem követett el semmi rosszat. Ha el tudnánk érni, hogy ne álljon ott órákig a rácsba kapaszkodva, könyörögve, kétségbeesve.
Egyszerűen csak mert rossz látni, mert sajnáljuk szerencsétlent.

2013.03.14. 17:30:15

Elismerésem Helianak, hogy így reagált a kritikára, függetlenül attól, hogy jogos volt, vagy sem. A történetnek van némi köze az egészségügyhöz, de semmiképpen sem az egészségügynek kell kezdeményezni, hanem a rokonnak, magánembernek, házbelieknek. Amennyiben a szenilitás betegség, akkor orvosi segítségre is van szüksége. Nyilván kora alapján jár orvoshoz, tartozik valamilyen rendszerhez, csak nem kapja meg a közvetlen segítséget a saját rokonától.

sárga nyúl 2013.03.14. 19:03:26

Szerintem ez a probléma színtisztán szociális jellegű és az ilyen -a gyakorlatban egyedülálló, magányos- idősek ellátása állami/önkormányzati feladat. Én felhívnám az önkormányzat szociális osztályát és segítséget kérnék. Esetleg egy tisztább pillanatában megkérdezném, hogy vallásos-e és ha igen, akkor a megfelelő egyháztól is kérhető segítség.

Helia 2013.03.14. 20:07:18

@Turchi: amennyiben úgy gondolom (és úgy gondolom), hogy bárkinek joga van a véleményéhez és az észrevételeihez, akkor ezt úgy is el kell fogadnom, ha az rám nézve nem kellemes...
@sárga nyúl: az önkormitól jár ki gondozó, aki a mindennapi életben segít, ügyintéz, bevásárol, csekket fizet. A probléma az, hogy a néni nappal viszonylag rendben van (mentálisan), estére borul el szegény. Kb 7-8 óra körül kezdődnek ezek a "jelenetek".

sárga nyúl 2013.03.14. 20:12:14

@Helia: Elfekvő lesz a vége. :( Ha meg nem fagy addig. :(

Helia 2013.03.14. 20:21:03

@sárga nyúl: ahogy én látom (persze abszolút laikusként) az boríthatta meg a nénit, hogy kiköltöztették a megszokott környezetéből. A egyik szomszéd utcát emlegeti állandóan, hogy oda akar hazamenni. Azt hiszem, az ilyen kis öregeket nagyon össze tudja zavarni, ha kikerülnek a megszokott közegből. Lehet, h nincs igazam. Lehet, hogy ez akkor is így alakult volna, ha ott marad.
Erre ráadásként ha még kórházba/elfekvőre kerülne, azt hiszem, a maradék egyensúlyát is elveszítené.

CPR 2013.03.14. 20:29:03

A szociális gondozónak kell elmondani, hogy a néni estére bezavarodik, mert azt ő nem látja. Több, mint valószínű, hogy orvosi probléma áll fenn /demencia vagy alczheimer/. Minnél előbb meg kell oldani a 24 órás felügyeletet, mert előbb utóbb nagyobb baj lesz, mint a kiabálás.

mldrv 2013.03.17. 23:21:39

@El Visco Stello: lol... :) többet árul el ez a vélemény rólad, mint akiről írtad.

@Helia: ha sikerülne megoldani a helyzetet, feltétlen írj (esetleg egy posztot) arról is.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása