Hiába szenvedtem, ide-oda küldözgettek

2013.01.17. 06:00

fajdalmaim-vannak-gerincfajdalom.jpgAkinek már fájt valaha a dereka, az tudja, milyen  „öröm”  ilyenkor akár egy lépést is megtenni!

Történetem 2012. novemberében, az egri kórház Sürgősségi Osztályán.  Akkor már kb. két hete szenvedtem derékfájásom miatt, melyre 2 hónapra múlva MR vizsgálatra előjegyzést és tablettás, valamint injekciós gyógyszereket kaptam. Állapotom nem javult és nem bírva tovább a fájdalmat, a  4 napos ünnep második napja lévén, mivel máshová nem mehettem, kezeimmel a térdeimre támaszkodva bevánszorogtam a sürgősségi osztályra. Beírattam magam a triage pultnál és viszonylag rövid, kb. 20 perc várakozás után be is hívtak a vizsgálóba. Beérkezve a nővérke meglátva furcsa, hét rét görnyedt állapotomat, az első megjegyzése az volt” miért ide jöttél,mért nem az idegsebészetre, vagy a neurológiára”? Mit is mondhatnék?! Onnan ahonnan segítséget várnék, egy ilyen „kedves” fogadtatás igazán „jól esett”!!!

 

Szegényke biztosan nem tudta, hogy ezek az osztályok ünnepnap nem dolgoznak, de természetesen akut ellátást máskor sem végeznek, hiszen erre találták ki a sürgősségi osztályt. Azt az osztályt, ahol Ő dolgozik! (vagy csak kellene neki) A doktornőnek elmondtam a panaszomat, azt is, hogy már szedek gyógyszereket és az MR vizsgálatra is elő vagyok jegyezve. Meghallgatva panaszomat felajánlotta a fájdalomcsillapítást, de az MR vizsgálat kérését  nem, mivel   „Ő ezt nem meri, csak ha átmegyek és magamnak elintézem”. Átvánszorogtam tehát a RTG osztályra, ahol az ottani doktornő látva állapotomat, szenvedésemet, minden további nélkül, megígérte és kérte, küldjék át neki a vizsgálatkérő lapot. Akinek már fájt valaha a dereka, az tudja, milyen  „öröm”  ilyenkor akár egy lépést is megtenni! Nos, visszabotorkáltam a sürgősségi osztályra, ahol 5-10 perc várakozás után behívtak. Közöltem a doktornővel, hogy megcsinálják a vizsgálatot, csak küldjék át az MR kérő lapot. Meghallva ezt az adminisztrátor, máris beszólt  :,hogy már kaptam korábban kérőlapot!

 

(Megrémülhetett, mivel a másolat kinyomtatásához  rá kellett volna kattintania az egér bal gombjára és ez megerőltető lehetett a számára.)   Megjegyeztem, hogy nem hoztam magammal, mire kérte, menjek el érte! Nos, akkor szakadt el nálam az a bizonyos cérna! Megköszöntem a segítséget és elindultam kifelé, megjegyezve, hogy elmegyek Miskolcra, az ottani sürgősségire, az ambuláns lapomra pedig nyugodtam írják rá, hogy önkényesen távoztam! Ezután újabb vánszorgás következett vissza a RTG osztályra, szólni, hogy ne várjanak, nem jövök.

 

 Mikor mindezt elmeséltem a doktornőnek, ledöbbent, de a vele egy társaságban lévő traumatológus orvos is aki megkért, ne menjek máshová, hiszen állni sem bírok, mivel ő most a baleseti sebészeten rendel , majd ő megírja a kérőlapot és ellát gyógyszerekkel. Elfogadtam a segítségét, melyet köszönök G. T. Dr-nak. Az MR vizsgálat olyan betegséget mutatott ki, melyet hamarosan operálni kell. Ezután öt nap kórházi kezelés következett a neurológiai osztályon és most már talán rendbe jöttem, köszönet érte azoknak az orvosoknak, akik a saját munkájuk mellett a sürgősségi osztály munkáját is elvégzik! 

 

Tisztelettel  Egy volt kórházi dolgozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhiszem, hogy 2013.01.17. 06:27:50

na előre làtom milyen poszt fog születni az idegsebèszetről. azt hogy a baj okozoja kb porckorongsèrv màr a CT is kimutatta volna. egyszerűbb lett volna a neurologiàra befeküdni infuzios kezelèsre mint fura gúnyos posztot írni. Az MRI meg nem gyógymòd mègha fura módon sok beteg megnyugszik, ha befeküdhet a csőbe

hazank fia 2013.01.17. 07:01:43

@nemhiszem, hogy: Na es hol marad a "szent habakuk"? :) - Ez a poszt is pontosan az a kategoria.

Káin 2013.01.17. 07:20:53

@nemhiszem, hogy: ez a szent habakuk majdnem olyan, mint annó a Munkahelyi Terror blogon volt Baszod Béla hozzászólásai :). Ezt nem sértésként mondom, csak megemlítettem :)

Dr.laikus PhD 2013.01.17. 09:02:22

@hazank fia:

Naaaa! :-)

Tudja, hogy mi baja. Volt itt nálunk hozzáértőbb szakember aki pontosan azt emelte ki, hogy egy bizonyos stádium után az MR a biztonságos diagnosztikus eszköz.

Ettől még nem kell küldözgetni fájdalommal senkit (újabban az adminisztrátorok csesztetik a beteget), a gyakorlatlan fiatal orvost helyesbítve, fontosságuk tudatában nem a fájdalomcsillapítás az első, hanem saját hatalmuk demonstrálása.

Triázs sokszor nem is létezik, amit az admin megért a panaszból azt írja és meg volt a triázs. Annyira megszokott a lekezelés, hogy hét végén az adminisztrátor két nagymamát is letegezett lányos zavarában. Átharapott (kutyaharapás)felső ajakkal 5 órát vártunk azért, ert az admin. beszélgetés (trécs volt az)közben máshová nyomott.
Aztán a varrás 2 részletben, szakorvos nélkül, "orvoska":-) gyakorlott nővér segítségével varrta, össze többször felbontva, de még a cérnya is elfogyott egyszer.
Ott és akkor hüledezve nyugtattam a szomszédot, ájuldozott a kiszolgáltatottságtól és a fájdalomtól. Kicsit hisztisnek titulálta, na nem a rezidens aki ilyen sebet valszeg először varrt, hanem nagytudású nővér.

Ma, ha kronológikusan megírnám, kaffkai a történet. Nem, inkább angol abszurd.
Azért jó lenne tudni hová is kőne menni, mert jelen esetben pl. a kerületi működő sebészeten kezdtünk rendelési időben 2 órát várva és végeztünk az SBO-n (ahová küldtek) kezdő szabónál, ahol még a cérnya is elfogyott. Jellemző, hogy szegény rezidens ment keresni hímző cérnát. Legalább a szakértő többször felbontatta szegénnyel, mert egyszer ezt is meg kell tanulni. Mindezt szakorvos felügyelete nélkül.
Becsület szavamra így volt.
Most ott tart, hogy a bankkártyája hitelkerete terhére (fia mentős oxiológus) keresett jó plasztikai sebészt aki tud már rendesen hímezni. A sebtisztítás volt csak profi. Az nagyon.
Mpst csöngetett be, hogy az orvos nem fogadott el pénzt, megcsinálta tb alapon. Minden másnap kell hozzá visszamenni, hogy figyelje és megígérte, hogy minden szenvedést megért, mert bár már nem fiatal, valszeg nem fog fél év múlva látszani.:DDD

Pozitív a vég, de az előzmény fejetlenség és a kompetenciák össze-visszasága.

Nincsenek meg sokszor a feltételek. Rálőcsöltek megint feladatokat a kórházakra személyi feltételek nélkül. Nem tudom miért terjedt el, hogy aki SBO-ra jelentkezett azt tetőtől talpig ki kell vizsgálni és a legdrágább vizsgálatokat is azonnal elvégzik, biztos ami biztos.
MR-re várok 2 hónapja. Ha így lenne akkor a sebészem ezt tanácsolta volna és már régen túl lennénk egy bizonyosságon....

De nem olvastam a rendeletet, majd du. átbogarászom.

Dr.laikus PhD 2013.01.17. 09:23:08

@nemhiszem, hogy:

Malőr és nem tragédia (de én csak kibic voltam, igaz felháborodva).
Nyilván ha ráér a fia majd lépni fog.
Valakit a helyére tesznek, hogy gördülékenyebb legyen aminek így kéne működni és nagyobb lesz az ellenőrzés.

Többet biztosan nem fog szakorvos nélkül rezidens tanulni.

Senki ne akarja senki vérét venni.

karcsibácsi 2013.01.17. 09:37:07

Azért azt is említsük meg, hogy önmagában a derékfájás, bármennyire is szenvedett tőle a "volt kórházi dolgozó", NEM indikációja a sürgős MR vizsgálatnak.

Dr.laikus PhD 2013.01.17. 10:51:33

@karcsibácsi:

Erre gondoltam. Ha én elintézem akkor megcsinálják most, de ő nem mer beutalót adni, majd egy másik kolléga másként látja és napokkal vannak előtte a végleges diagnózisnak. :(((

Indokolt neurológiai osztályos kezelés, majd előjegyzés nélküli sürgős műtét. (én így értettem a posztot)

Egy bizonytalan orvos, arrogáns admin. És egy rakás elkötelezett szakember.

Ez azért is furcsa, mert pl. CT-n, MR-n az asszisztens minden betegért külön kijön, van, hogy az orvos, bekíséri, támogatja. Mindig sokat kell várni, de többször ránk néznek. Legutoljára a hashártya rákos (van ilyen?) betegnek fekvőhelyet csináltak.
Így is lehet.

karcsibácsi 2013.01.17. 12:48:10

@Dr.laikus PhD:
"Az MR vizsgálat olyan betegséget mutatott ki, melyet hamarosan operálni kell. Ezután öt nap kórházi kezelés következett a neurológiai osztályon és most már talán rendbe jöttem "
Én ezt úgy értelmezem, hogy műtétre nem került sor november óta, az nélkül jött rendbe. A lumboischialgia az esetek többségében valóban így zajlik: néhány napos konzervativ kezelés, fizioterápia akármilyen (ideg-, bel-, reuma-)osztályon, aztán a beteg "rendbe jön", legalábbis rövidebb - hosszabb időre.

Dr.laikus PhD 2013.01.17. 13:54:56

@karcsibácsi:

Könnyen lehet. Te vagy kérlek a szakiparos. :-)))

hazank fia 2013.01.17. 18:25:35

@Dr.laikus PhD: Elenzest a korabbi ironiaert.:)

Komolyra forditva a szot. A problemat at tudom erezeni, nekem is van gerincbetegsegem, pontosan tudom, milyen fajdalommal tud jarni egy discus hernia. Eppen ezert voltak es vannak fenntartasaim a poszttal. Elviekben a posztolo, mint "korhazi dolgozo" is tisztaban van a betegsegevel. Ha pedig nem, akkor minek emelte ezt ki...

Alapvetoen nekem sem tetszene, ha jaraskeptelen lennek a fajdalomtol, es nem foglalkoznanak velem a surgossegin, vagy beteghordo nelkul kellene a radiologiara atjutnom. De az a teny, hogy a sajat laban 2x megtette ezt az utat oda-vissza, majd egy neki nem tetszo bunko megjegyzes miatt (amiben nem is ketelkednek) hajlando lett volna egy masik varosba utazni (autoban zotykolodni, ami kulon kellemes ilyenkor!), az semmi masra nem utal, mint hogy a helyzet tul volt dramatizalva.

Az akut MRI pedig teljesen indokolatlan volt ebben az esetben, ugyanis semmilyen terapias kovetkezmenye nem lett volna. Miutan a fajdalom onmagaban nem muteti indikacio, igy kvazi lenyegtelen volt, hogy mit mutat az MRI. Arra a kerdesre, hogy miert "nem mert" a surgossegin az orvos MRI-t kerni, pedig az volna az elgondolasom, hogy a jarobetegellatas soran kert MRI, ha jol tudom OEP finanszirozott, mig a fekvobetegek eseteben az MRI-t a korhaznak kell kigazdalkodni. Igy a bentfekves alatt kert vizsgalatokat 5x meggondoljak (bar szerintem itt nem volt mit meggondolni, mert mint irtam, indokolatlan volt). Azt mondjuk nem tudom, hogy a surgossegin ellatott beteg bentfekvonek minosul e? @karcsibácsi: Te biztos tudod!

Dr.laikus PhD 2013.01.17. 19:06:27

@hazank fia:

Ó bennem nem a szükség, vagy nem szükség a kérdés, hanem a szervezés ami a posztoló története kapcsán jutott eszembe, ma már mint mese.
Velem történt én nem kérdőjelezem meg. :DDD

Végül pozitívan végződött és minden jóban van valami rossz, egy profi plasztikai sebészhez került a szomszéd. Ha mindez nem így történik, pelenkaöltéssel összevarrják úgy ahogy elsőre egy rezidens varrni tud. Sőt ebben a kórházban minden van, kivéve plasztikai sebészt. Illetve van osztály is, de cickókat varrnak nem kutyaharapott lifegő felsőajkat.

Itt is a csináld magad nem tetszik és az, hogy nem létezik, hogy nincs megfelelő rendszer, vagy ha van, nincs aki ellenőrizze.

A magam történetéből és a hasonlóság miatt jutott csak eszembe.
Így nem jó.
Orvosnak a legkevésbé, betegnek soha.

Szabál az szabál, de úgy tűnik néhol (Rika tudom, hogy nálatok nem!)nagyon lazán kezelik.

Tempus-Anh 2013.01.17. 20:35:14

Egy lumbalis CT vizsgálat könnyen kimutatja a rupturált, műtendő porckorongsérvet. Ha a beteg panaszai konzervatív kezelésre nem javulnak, akkor neurológia - CT - idegsebészet (+ műtét). Ilyen egyszerű.
Nem húzzuk az időt, nem vacillálunk, cselekszünk, amíg a betegnek még működik az alsó végtagja és nem utolsósorban a záróizmai...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.17. 21:02:11

@Tempus-Anh: nem sajnos nem mutatja ki, mert a CT csak nagyon korlátozottan alkalmas ennek a kimutatására. CT-t csak akkor készítünk ha nincs MR-re lehetőség.
az, hogy a sérv rupturált vagy sem, nem szempont a műtét indikációjában. ha rupturált akkor természetesen a rupturált rész (sequester) örökre ott marad, max lejjebb csúszik.
a műtét indikációját a neurológiai tünetek adják, az MR arra kell, hogy igazolja a gerincsebész elképzelését.
ha a betegnek csak fájdalma van az porckorongsérv esetén nem műtéti indikáció (ha mondjuk spondylolisthesise van akkor már más a helyzet). ilyenkor jönnek a konzervatív módszerek, fájdalomcsillapítás, gyógytorna, PDK stb.
porckorongot ugye sok helyen meg tudnak műteni, de a műtét után amikor instabillá válik a szegmens és kell egy spondylodézis (hátsó stabilizálás) azt hány helyen is tuják megcsinálni? és ha ez sem elég és elölről is kell egy lemez akkor ki az az 1-2 ember magyarországon aki meg meri csinálni?
szóval nem szabad a gerincnél csak úgy beleugrani a műtétbe mert aztán bánja az ember egész életében, persze ha megvan az indok akkor nem szabad szarakodni mint egy pár post-tal ezelőtti beteg esetén

bajkal 2013.01.18. 18:38:05

Sajnálom a poszt íróját, sajnos valóban sokszor előfordul, hogyha valaki akár gerinc akár más erős fájdalommal megjelenik valahol, akkor a pult túloldalán álló, sokszor nem rossz szándéktól vezérelve, de valóban nem tudja felmérni, hogy a páciensnek pontosan mekkora fájdalma is van. Attól, hogy bement, nem fájt neki kevésbé, csak pont hogy jobban, de feltételezem, a fájdalomcsillapítás reménye sokkal erősebb volt, mint az, hogy otthon szenvedjen tovább.

Egyébként azt valaki tudja, hogy miért van az, hogyha a páciens megmondja, hogy prockorongsérv vagy egyéb gerincprobléma volt már nála diagnosztizálva, de most AKUT nagyon erős fájdalma van, és nyilvánvalóan fájdalomcsillapításra van szüksége, akkor miért firtatják (nemcsak itt, hanem sok más helyen is), hogy miért nem megy az idegsebészetre? (Mármint ahelyett, hogy adnának fájdalomcsillapítót és közben mondanák, hogy de ettől függetlenül el kell mennie majd az idegsebészetre is...) Ahová beutaló kell és mondjuk minimum pár hetes várakozási idő, amikorra is, amúgy is várhatóan jobban lesz már. (és nyilván tudja az illető, hogy oda is fog menni!)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.18. 19:00:02

@bajkal: minden idegsebészeti osztálynak van ügyelete. az akutan fellépő tüneteket egy szakértő kell megvizsgálja, hogy az esetleg igényel-e műtéti beavatkozást. ha valakinek fáj a szeme azt ugye szemészhez küldjük, ha fáj a füle akkor fülészhez, mert jellemzően ezekhez a szakmákhoz nem értenek a sürgősségi osztályon

bajkal 2013.01.19. 01:52:42

@csak néha benézek ha marhaságot látok: koszonom. Akkor az csak pech, hogy en is jartam hasonloan es idegsebeszetre csak beutaloval akartak beengedni (amihez haziorvos epp nem volt), idegsebeszeti ugyeletrol meg emlitest se tett senki. Megj.: akut, eros fajdalommal mentem es csak telefonalgathattam osszevissza, hogy akkor hova mehetnek igy sos, de a megoldas vegul sima ugyelet lett, ahol adtak fajdalomcsillapitot.... Majd egyszer en is irok egy posztot:-).

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.01.20. 09:56:54

@bajkal: minden szakma aminek kevés képviselője van, igyekszik magát minél távolabb tartani a betegektől, magyarán ha lehet akkor csak szakrendelésen akarják őket látni. azonban minden osztálynak kell legyen ügyeletes orvosa, és bár az idegsebészek urak azért ügyeletben meg kell nézzenek egy beteget ha az gerincpanaszokkal jelentkezik. mondjuk a társszakmák (ortopédia, trauma) is egy jobb megoldás a vizsgálat szempontjából mint a sima ügyelet

Terencius 2013.01.21. 16:05:21

@Dr.laikus PhD: "Nyilván ha ráér a fia majd lépni fog."
Helyes, de hogy került a szomszédod csókos közelségbe a kutyulival? Jó lenne, ha a fia a mamát is felvilágosítaná, hogy a kutyának sincs kedve mindíg csókolózni és olyankor harap.:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása