Gasztro - A méz jótékony hatásai

2012.12.09. 14:00

honey.jpgA görög mitológia a mézet nektár néven magasztalta és fogyasztójának örök fiatalságot, egészséget ígért. De még a Korán is szól róla, mint olyan italról, amely az ember megbecsült orvossága.

A görög mitológia a mézet nektár néven magasztalta és fogyasztójának örök fiatalságot, egészséget ígért. De még a Korán is szól róla, mint olyan italról, amely az ember megbecsült orvossága.  A méz már az ókorban kedvelt csemegének számított, amit a 16 ezer évvel ezelőtti barlangrajzok is bizonyítanak. De az ókori egyiptomiak is nagyra becsülték. Egyik alkotórészét, a propoliszt például sebek kezelésére, fáraóik bebalzsamozására is alkalmazták.    

 

Az egyik legegészségesebb édesítő    

 

A méhek termékeit, a mézen kívül a virágport, a perga néven számon tartott méhkenyeret, a méhmérget, illetve a méhviaszt és az olyan szépen csengő Gelée Royalt, amellyel a dolgos kaptárlakók újszülöttjeiket táplálják, az ember sok ezer éve gyógyírként tartja számon és hasznosítja. A méz tehát a legrégibb édesítőszer, és egészségesebb, mint a rafinériákból nyert cukor.  Maga a sűrű nedű, de minden olyan termék, amelyet a méhek előállítanak és kaptárukban tartalékolnak, az egészséget szolgálják, illetve természetes gyógyszerek.

 

Propolisz: természetes fertőtlenítő    

 

Az egyik legkeresettebb méhtermék a propolisz, mely patikákban és gyógynövényboltokban szerezhető be, alkoholos folyadék vagy krém formájában. Olyan ragacsos anyag, amelyet a méhek a fák és bokrok rügyeiből vonnak ki, és mirigyük váladékával gyantaszerűvé változtatnak. A méhek a kaptárukban afféle fertőtlenítőként használják. Ezzel kenik be a kas bejáratát, és segítségével óvják szállásukat a vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól. De a kaptáron támadt réseket is ezzel foltozzák be. Ez a gyanta a fala a kas celláinak is, amelybe aztán a méhkirálynő lerakja a tojásait. 

 

Nos, a propolisz a természetgyógyászat egyik legértékesebb anyaga: gyulladást csillapít, baktériumokat, vírusokat és gombát semmisít meg. Már Hippokratész, az orvostudományok atyja is használta az emberi test külső és belső kelevényeinek kezelésére. Ma is vannak, elsősorban Németországban olyan kórházak, amelyek a méhek termékeinek használatára specializálódtak. Különösen vírusos megbetegedések gyógykezelésére hasznosítják a propoliszt. Mások a szájüregi fertőzésekben, öblögető folyadékként használva esküsznek a gyógyhatására. Mézből állítanak elő olyan bőrbajok elleni szereket is, amelyek a pattanások, szemölcsök, fisztulák, hegek felszámolását szolgálja.   

 

Allergiát okozhat a mézekben lévő virágpor    

 

A méhek minden terméke, az összes mézfajta természet adta gyógyszer. Ám ügyeljünk arra, hogy vannak, akik allergiásak rájuk, a bennük lévő virágpor miatt. Vagyis használatuk előtt hallgassuk meg a szakember tanácsát. 

 

Dr. Nemes János

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása