Tönkreteszi a párkapcsolatokat a mobiltelefon

2012.10.12. 16:00

iphone.jpgA mobiltelefon puszta jelenléte is károsíthatja kapcsolatainkat. Ha ugyanis egy baráti vacsora alkalmával az asztalra tesszük a telefonunkat, azzal azt üzenjük a másiknak, hogy ő kevésbé fontos.

Két kutatás eredménye is azt mutatja, ha a mobiltelefon látható a beszélgetés közben, az a beszélgetőpartnerben rossz érzéseket kelthet. Sőt az eredmények azt sugallják, ha csupán a látóterünkbe helyezzük a telefonunkat egy randi vagy egy baráti vacsora közben, az súlyos szociális hibának minősülhet - állítják az Essex Egyetem tudósai a Journal of Social and Personal Relationships folyóiratban megjelent cikkükben. 

 

A kutatók 37 idegen párt kértek fel, hogy 10 percig beszélgessenek egymással valamilyen érdekes dologról egy privát szobában, olyasmiről, ami nemrég történt velük. A csoport felénél egy mobilt helyeztek az asztalra, félúton a két személy között. A csoport másik felének az asztalára azonban egy notebook-ot helyeztek el. A beszélgetések után minden résztvevőt arra kértek, hogy értékeljék a másik fél személyiségét, és árulják el, mennyire tartották szimpatikusnak.

 

Az eredményekből kiderült, hogy azok a párok, akiknél egy telefont tettek az asztalra, negatívabban nyilatkoztak egymásról, és kevésbé tartották valószínűnek, hogy később barátokká válhatnak. A második kísérletben a körülmények azonosak voltak, csupán a téma mélységét változtatták meg. Ebben az esetben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a mobil mennyire befolyásolja a kapcsolat intimitását. Az eredmények itt is hasonlóan alakultak.  A tudósok szerint a mobiltelefon ezért automatikusan olyan gondolatokat indít el a másik félben, amely hatására a beszélgetés során csökken az empátia és a megértés foka. ”Mindkét kutatás során bizonyítékokat találtunk arra, hogy a mobiltelefonnak negatív hatása lehet a kapcsolat szorosságára és a beszélgetés minőségére” - magyarázta Andrew Przybylski, a kutatás vezetője.  A szakemberek szerint a mobiltelefon jelenléte ugyanis azt eredményezi, hogy az egyén figyelme más események és olyan személyek felé orientálódik, akik nincsenek jelen.

 

Forrás: betegszoba.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása