Vigyázat, az epekőbe bele is lehet halni!

2012.09.19. 08:16

big.jpgAmint megtudják az emberek, hogy epekövük van, forduljanak orvoshoz, ne bagatellizálják el, mert bármilyen hihetetlen bele lehet halni. Engem megmentettek az utolsó tizenkét órában.

2012. január közepén Gyöngyösön a Bugát Pál kórházban végeztek gyomortükrözést, vastagbél tükrözést, majd epeműtétet.  Az összes ehhez kapcsolódó vizsgálatot  szintén itt végezték.

 

Annak ellenére, hogy a dolgozók szemmel láthatóan jól elvoltak látva beteggel, munkával beosztástól függetlenül,  ebből semmit nem éreztettek velünk –rászorulókkal.  Kedvesek, figyelmesek, udvariasak voltak. Vérvétel, röntgen vizsgálat előtt a sok beteg ellenére alig kellett várakozni  és kedvesen viselkedtek velem. A sebészeti osztály kórterme minden igényt kielégítően tiszta volt. Az étel ízletes, diétára szabott, mennyiségileg megfelelő.

 

Nem utolsó sorban említem az orvosi kart, elsősorban  gasztroenterológus sebész  Makai Gábor főorvos urat, segítőit, valamint hazatérésem napján ügyeletes ifj. dr.Budai István doktor urat aki sok jó tanáccsal látott el. De említhetem az altatóorvos igazán kedves megnyugtató szavait. Köszönet érte dr.Csányi Máriának.

 

A nővéreket hívni sem kellett, jöttek és kérdeztek mire van szükségem. Köszönet nekik érte.

 

Valamit kiszeretnék emelni ami számomra igen fontos. Amikor egy embert lecsupaszítanak élete delén innen, de főleg túl, az nagyon megalázó tud lenni. A műtőbe ugy adták rám a műtéti lepedőt, hogy egyetlen percre sem kellett

 

ilyen helyzetben kerülnöm és ez nekem nagyon jól esett. Hálásan köszönöm a két beteghordónak.

 

Egyszerű, nem vagyonos ember vagyok, a jó szó híve. Jó szóval és hálával emlegetek mindenkit aki ott volt mellettem és nem mellesleg megmentettek, mint később megtudtam.

 

Valamit szeretnék még ide írni: Amint megtudják az emberek, hogy epekövük van, forduljanak orvoshoz, ne bagatellizálják el, mert bármilyen hihetetlen bele lehet halni. Engem megmentettek az utolsó tizenkét órában.

 

Köszönöm, hogy elmondhattam.

 

Lívia

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2012.09.19. 08:27:28

Köszi a pozitív posztot-ehhez megint nem lesz sok komment,mert nem lehet csócsálni.:(.
A hála kifejezésén túl érdemi infó ami konkrét lenne,nincs benne.
A probléma lényegét nem ártott volna leírni,miért is mondták,hogy utolsó 12 óra?
Örülhetnek a gyöngyösi eü.-sök,nemcsak a fizetésük rendeződött,de most igazán meg lettek dícsérve.

Seligsohn 2012.09.19. 14:53:00

@SusanneF: Mindjárt jön a karcsibácsi, azzal, hogy az biztosan nem úgy volt, hazudik a posztoló... :)

Valaki tud erre a mondatra magyarázatot:

"Amint megtudják az emberek, hogy epekövük van, forduljanak orvoshoz, ne bagatellizálják el, mert bármilyen hihetetlen bele lehet halni."

Ez tényleg így van? Akkor is, ha tünetmentes, nem okoz fájdalmat?

A posztolónak pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!

nemhiszem, hogy 2012.09.19. 15:10:12

sok ember tudnà, hogy epehólyagràkot okozhat a kő, valamint a hasnyàlmirigy gyulladàsàt is ki tudja vàltani. Tünetmentesen

Irkutszk 2012.09.19. 15:16:35

@Seligsohn: Ha már az elmúlás felé közelít a dolog, akkor már nem fájdalommentes.

Nem tudom, milyen fajta és hol elhelyezkedő epeköve lehetett a poszt írójának, de általában a kis epeköveket tartják veszélyesebbnek. Egy-két darab, az epehólyagban keletkező epekővel ellehet az ember jó ideig, hiszen az ott elcsücsülget magában. Persze az epének ki kell kerülnie, de azért tud még csurdogálni. Azonban ha apró kövek keletkeznek, azok bejuthatnak az epevezetékbe, és elzárják azt. Nos, ez fáj. Egyrészt elzárja az epe útját, tehát a máj felé megnő a nyomás, károsodhat a máj. Másrészt, ha már a hasnyálmiriggyel közös részen zárja el a vezetéket, akkor a hasnyál útját is elzárja. Nos, ez pedig életveszélyes állapot. Hogy miért? A hasnyálmirigy fehérje-bontó enzimeket (is) termel. És ugye mi is leginkább fehérjéből készültünk. Az enzimek inaktív formában (pro-enzimek) vannak jelen normál körülmények között a hasnyálmirigy kivezető csöveiben, azonban a megnövekedett nyomás és az abnormális körülmények hatására aktiválódhatnak (akár azért is, ha epesavakkal érintkezik, mert mondjuk az epevezeték elzáródása miatt epe kerül a hasnyálmirigy kivezető csövébe). Az egyik rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy ha egy aktiválódik, aktiválni képes a többit, a másik rossz hír, hogy elbontja maga körül a szövetet, azaz a hasnyálat, és így még több fehérjebontó enzim szabadul fel. Ezt nevezzük hanyálmirigy-gyulladásnak.

aescular 2012.09.19. 16:53:34

@Seligsohn: te olyan vagy mint móricka...mindenről karcsibácsi jut eszedbe.. Nem tűnt fel,hogy jóideje nem jelentkezik? pedig szerintem pont ehhez a témához érdemben hozzá tudna szólni.

Seligsohn 2012.09.19. 18:05:04

@nemhiszem, hogy:
@Irkutszk:

Köszönöm mindkettőtöknek a korrekt információt!

cenzorilla 2012.09.19. 18:12:12

@Seligsohn:

Ez egy epés poszt ugyan, de azért jó lenne, ha nem tennél személyeskedő megjegyzéseket.
Karcsi bácsi minden esetre többet tudna hozzátenni, mint bármelyikőnk.

További személyeskedésnél törölni fogok.

Seligsohn 2012.09.19. 18:19:18

@cenzorilla:

Nem értem ugyan az indulatodat, meg is tudnám indokolni miért.
De nem látom értelmét, hiszen te vagy döntési helyzetben, és egy vitában csak én maradhatok alul.

Ennélfogva karcsibácsi elfelejtve, remélem kompromisszumként neked is megfelel!

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.20. 11:03:23

nekem azt mondta több orvos, hogy ha az epekő nem okoz panaszokat, akkor nyugodt lehetek...

Seligsohn 2012.09.20. 13:29:31

@Babette_:

Én is ezért bátorkodtam firtatni a dolgot. Van ugyanis kettő (prémiumnak ugyanennyi vesekő), és nekem is azt mondta egy nemdoktorhouse, hogy amíg nem fickándoznak, nem érdemes piszkálni. A jövő héten megkérdezek egy másik írástudót is ezügyben.... :)

Farkasokkal táncoló 2012.09.20. 15:28:36

Nekem meg azt mondták, hogy az emberek 80%-ának van epeköve, és nagy részük úgy hal meg, hogy nem is tud róla, mert csak akkor veszi észre, ha bekerül az epevezetékbe, és ott problémát okoz.

Seligsohn 2012.09.20. 16:12:44

Nos, a jövő héten összehozok egy "konzíliumot" egy nagytudású gasztroenteorológus főorvos kolléga és Irkutszk között. :)

Majd jelentkezem az eredménnyel...

IrishOak 2012.09.21. 15:29:11

Szép Napot:-)

Ez az epekő egy nagyon érdekes dolog.Főként nőknél.Mivel 85-90%-ban ők érdekeltek a dologban:-D A fiúk csak akkor, ha borzalmasan rossz dolgokat esznek, és más nagy bajuk mellett ez is problémát okoz.

Sok éven keresztül én sem hittem -magamról- hogy az epekő belém tudott volna nőni, de legfőképpen azt nem, hogy tényleg nagyon nagy bajt tud okozni. Na jó azért nem sok olyan esetről tud a világ, hogy az epekövességbe haltak volna meg,de amit tud okozni, az valóban akár életveszélyes is tud lenni.

@Irkutszk:;-) ez alapos volt!

Azonban a sok sok-sok csaj aki szüli a gyerekeket, az nem nagyon szerez arról tudomást, hogy az ösztrogén nevű hormon az nagy ludas a dologban -még akkor is, ha egyébként egy nő pálcika formájú:-)(vagyis csak akkor, ha a terhessége alatt hirtelen borzalmassá válik a májfunkciós véreredménye) Ezért van az, hogy akik voltak már terhesek, azok elég nagy bizonyossággal növesztik a köveket -mert a szervezet magzatvédő funkciója üzemel teljes gőzzel. Aztán, hogy ez mikorra lesz kiteljesedve, az függ a gyerekek számától, a kajától, és még pár -lényegtelen dologtól.

Én spec úgy jártam, hogy kb 10 éve volt egy epehólyag gyulladásom, és tavaly-miközben a sürgősségin épp a vesekövemet szenvedtem kifelé - rám csodálkoztak az uh-on, hogy : há'magának van egy tucat,vagy több fél centinél nagyobb köve.Akkor most melyik fáj jobban? Mondom, a pisilés. a másik soha nem fáj. Mondták, az nem létezik. Pedig : de.

Úgy "meginformáltak", hogy ha begyullad a berendezés, a hasnyálmirigyet is kiveszik, meg nagy darálás lesz bent, hogy kivetettem a tavasszal.

Most már tudom ám, hogy fájt az, nem kicsit.Ez csak azóta tűnik fel, amióta nem szenvedek egy-egy evés után. Pedig a koromra fogtam, meg a késői gyerekre:-DD

dzsemes bond 2012.09.24. 12:39:00

én meg hallottam a 4f-ről, mint az epekő kockázati tényezőiről. Vagyis forty (negyvenes) female (nő) fertile (fogamzóképes) fatty (kövér). Vagyis leginkább ezek kapnak epekövet.
Rákot állítólag nem okoz, inkább epeműtét után nől meg bizonyos rákok (pl. vastagbél) gyakorisága.
Szal sztem nem kell elkapkodni az epeműtétet, csak ha komolyabb panaszt okoz.

IrishOak 2012.09.26. 14:08:43

@dzsemes bond: :-D

Ezt a 4F-et én is hallottam már,nálam az utolsó f nem stimmelt, ezért jókat kacagtam is azon, hogy epekövem lehet:-) Főként, hogy a 3x-es éveim elejétől datálódott a dolog,és akkor meg főleg pálcika 'jány voltam.

Most viszont a dokival pont azt beszélgettük, hogy mivel az egész epehólyag nincs már meg, hogyan fog változni a teljes berendezés működése...említette, hogy másként kell enni. Ha az ember nem tartja a normális és visszafogott étkezést, akkor elég evidensnek hat,hogy előbb utóbb nagy bajok lehetnek a bél más szakaszaiban.(magyarázat szerint pont amiatt, hogy a máj epetermelése folyamatosan ürül, így a nagyobb vagy nehezebb étkeket nem tudja ellátni epével) Ebből következő, hogy a mindig megterhelt bél előbb utóbb feladja.

Abban egyetértünk, hogy tényleg csak akkor kell epeműtétre menni, ha nagyon sok gondot(fájdalmat, egyéb rossz dolgokat)okoz.Meg akkor amikor pár orvos azt mondja, hogy hiába nem fáj, mindjárt nagy baj lesz. Én olyan orvosban bízó vagyok, és mindig igazuk volt -eddig is:-))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása