A folyosón kellett szülnie

2012.04.09. 09:15

Tisztelt Praxis blog!

 

Ne haragudjon senki, hogy hozzaszolok de en Angliaban elek es mindenkit kerek ne szidja a magyar egeszsegugyet(biztos van olyan orszag ahol jobb)de ha valaki szidni akarja akkor jojjon Angliaba es nezze meg itt mi folyik. Sokan elkepednenek. Tenyleg nem minden orvos szuletik orvosnak itt sem es Magyaro-on sem. Szerintem Magyaro-on nagyon is jo az ellatas.

 


Csak nehany pelda Angliabol: Terhes no, szulesi fajdalmak bemegy a korhazba majd onnan hazakuldik meg nincs itt az ideje es kulonben sincs agy majd menjen vissza kesobb ha mar tenyleg szul. Nem ment haza mert felt elmenni es leult a korhaz varotermeben ahol aztan az ott levo betegek es hozzatartozok segitsegevel meg is szult es az orvos mer csak akkor ert oda amikor mar 50%-ban kint volt a gyerek. A korhazi varoterem padlojan. Az unokatesom is szult es neki is elkezdett folyni a magzatviz es o is bement a korhazba (masik korhaz masik varos) ahonnan ot is hazakuldtek es majd menjen vissza ha a fajasok sokkal rovidebbek. Haza is jott (egyutt laktunk) de erezte hogy baj van es kis ido mulva visszament es tenyleg baj volt. Rosszul felmert helyzet vezetett nehez fogos szuleshez es az anyukaja elmondasa szerint meszarszek volt annyira osszevagdostak.


En is voltam beteg tobbszor is de akkor meg csak mas etnikumba tartozo haziorvosom volt (ahhoz tartoztam nem valaszthattam)aki engem mint feher embert nem szivesen kezelt. Nekem nem jart gyogyszer csak paracetamol es orvosi igazolas sem csak 20 fontert egy jegyzettombbol kitepett kezzel megirt igazolas mert hat igazolas nem jar csak a 8 naptol mert 7 napig onigazolast kell benyujtanom a munkahely fele de a munkahely meg kert igazolast es az orvos azt mondta ad nekem maganigazolast 20 Fontert de tappenzes papirt nem mert azt csak a 8. naptol ad es az lesz az elso nap is egyben mert az elso het nap nem szamit. Maganigazolas is van hivatalos nyomtatvanyban de en csak egy kitepett kezzel megirt papirlapot kaptam es szamlat sem adott pedig az jar. Egy masik ismerosom is elment amikor beteg volt es ot meg elzavartak, hogy kerjen telefonon idopontot ahol meg azt mondtak majd 2 het mulva lesz. Hat az ido alatt sok minden tortenhet meg is gyogyulhat a beteg magatol meg meg is halhat.


Es amikor az unokateso volt beteg meghozza olyn nagyon, hogy felhivtak az ugyeletet ami nem jott ki mikor meg rosszabul lett a mentot ami szinten nem jott ki es azt mondtak neki telefonon, hogy a tunetei alapjan sertesinfluenzaja van mert ok ezt meg tudtak telefonon keresztul allapitani. Akkor mikor reggel lett ketten vittuk el a haziorvoshoz ahol elmondtuk mit mondtak ejjel a telefonba es ahol a recepcios leorditott minket, hogy hogy mertunk odamenni betegen es azzonnal hagyjuk el a rendelot es nem voltak hajlandoak megvizsgalni mert orvos kozelbe sem jutottunk. Akkor bementunk a korhazba ahonnan szinten elzavartak, hogy mit kepzelunk, hogy betegen odamegyunk es az unokatesom menjen haza es tegye magat karantenba mi meg menjunk el a gyogyszeret amit telefonon javasoltak az ejjel. Es amugy is azt mondjak az orvosok, hogy nem kell odamenni ha valaki beteg es meg nem 2 hete beteg. Ha mar 2 hete beteg akkor el lehet menni az orvoshoz es nem rohognek ki. Amugy meg ha valaki elmegy ido elott mert megfazott vagy lazas vagy egyeb baja van az orvos legyint egyet es ajanl paracetamolt.


Egyebkent akkor is ha elestel vagy eltort a labad vagy megy a hasad vagy barmi mas a jelszo PARACETAMOL. Egyebkent en nem birom ezt mert amig szedem addig jol vagyok dolgozni is tudok am amint abbahagyom eszreveszem hogy sokkal betegebb vagyok mint elotte mert nekem csak elfedi a tuneteket de nem gyogyit es sokszor mar szovodmeny van ezrt nem is szedem sosem. Magyaro-on legalabb ha valaki beteg es azonnal elmegy az orvoshoz kap gyogyszert megvizsgaljak es torodnek vele nem azt mondjak, hogy menjen vissza 2 het mulva ha meg beteg addig meg szedjen paracetamolt. Itt tehat szo sem lehet arrol, hogy valaki elmenjen az orvoshoz meg a betegseg kezdeten. Itt sokba kerul a valodi gyogyszer, az antibiotikum stb es az itteni Tb nem akar sokat kolteni a betegekre legalabbis azokra nem akiknek nincs kiegeszito maganbiztositasuk valamely intezmenynel es sok esetben egy csomo vizsgalat, mutet es kezeles nem finanszirozott Tb altal mint pl a mammografia meg sulyosan indokolt esteben sem.


Azert azt el kell mondanom, hogy az eredeti angol orvosok kedvesebbek es sokkal jobban torodnek a betegekkel mint a nem eredeti angol orvosok es (nekem mar ilyen van)nekem 2 napra is kiadta a tappenzes papirt es nem kellett megvarnom a 8. napot es fizetnem sem kellett 20 Fontot. De az eredeti angol orvosok nincsenek sokan viszont annal tobb mas pl pakisztani meg indiai akiket nem erdekelnek a feher ember betegsegei es toluk az ember nyugodtan meg is halhat(ok vannak nagy nagy tobsegben. )Itt nalnunk az embernek nagyon de nagyon vigyaznia kell magara nehogy beteg legyen es mindent meg kell tenni a megelozesert mert ugyan most eredeti angol orvosom van de ha tovabb kuld 1 korhazba mas vizsgalatra ott mar nem eredeti angol orvos fogad.


Meg meg sorolhatnam de azthiszem ennyi izelito eleg. Koszonettel T

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2012.04.09. 13:25:54

Nagyon köszönöm a posztolónak, hogy leírta, amiről már évek óta próbálok "po*ázni".
Ez van, és nem 6390 Ft- os sárga csekkért, hanem úgy jó 200 GBP- s EÜ- járulékért.
Meglepődnének sokan, ha végre- valahára eljönne itt is ez a világ.
És ott nem "lesziázom" az orvost, ha a drága telefonos/ triage nővér úgy ítéli meg- simán hazazavar.
Ugye, kedvenc példám a makkegészséges 40-es férfi- erős fulladással, mellkasi fájdalommal az ER- ba- ahonnan a triage nővér hazaküldte, hogy csóringerkém, köhörésszen csak tovább otthon.
A triage nővérnek nem fog leesni, amit az orvosi gyakorlat során megtanulunk:
ha makkegészséges ember jön be az SBO-ra, ott bizony már nagy baj van, ha már idáig eljutott vele.
Vagy, ha ismerné a beteget/ kórtörténetét, mint egy normális háziorvosa.
Amúgy a szülészet, az 100% úgy zajlik- unokatesóm is ott szülte 2. gyermekét- a 3. már megint itthon fogja...

Bélabáttya (törölt) 2012.04.09. 14:48:31

Gondolom ők is nézik a dr. House-t, és ők sem értik...

Anti Anyag (törölt) 2012.04.09. 14:48:58

Egy haverom most volt szlovákiában egy kb. Hódmvhely méretű városban.

Komoly problémái keletkeztek. Bement a rendelőbe (rendelési időben) és mondták neki, hogy nincs rendelés, mert nincs orvos. Passz. Nem tudják mikortól lesz.

2 napig kínlódott, majd elment a kórházba, (külföldiként fogadták) ahol azt mondták neki, hogy nagy mázlija volt, hogy jött és kezelték is.

Azóta mindig inkább hazajön. Mondtam neki, kenje jó vastagon az itteni dokikat.

ágota77 2012.04.09. 15:26:46

Ha mindenhol annyira rossz (vagy éppen rosszabb) mint itthon, akkor a statisztikák szerint az egészségügyet illetően miért mi vagyunk a sereghajtók a legtöbb vizsgált kérdésben (elhalálozás rákban, diagnosztizálás, betegek kórházi ellátása, stb.)?

szeberenyi 2012.04.09. 15:31:50

@ágota77: kifejtenéd, hogy milyen statisztikákra gondolsz?

Flector67 2012.04.09. 15:31:59

@ágota77:
1. Emberek később mennek orvoshoz. Általában rosszabb a környezetük.
2. Szar eszközeink vannak. Abból is kevés.
3. Erre tudsz Statisztikát mutatni? Mellesleg jóval kevesebb a nővér, mint külföldön.
Gondolkozz mielőtt írsz.

Sajnos csak akkor becsülünk meg valamit, amikor már nincs. De hát ilyen az átlag magyar. Ez van.

mirx 2012.04.09. 15:37:23

ha egyszer kinyírják az angol királyi családot, az tuti az NHS miatt lesz

keptelen kepkeret 2012.04.09. 15:48:52

Oooo hat igen,az angol GP ellatasrol oldalakt lehetne irni:-))Nekem is megvolt az osszes vesszofutasom 6 ev alatt,es tokmindegy,h feher,angol,paki,fekete etc szimplan nem tudnak gyogyitani.A korhazba kivizsgalasra csak akkor jutsz be ha haldokolsz,igyhat itt az emberek zome elkezdte sajat magat diagnosztizalni.Ez nem rasszizmus a dokik reszerol,az angolokkal is ilyenek,a vilegenyem ettol kap sikitofraszt:-)Mindegy,evekkel ezelott volt egy problemam,elmentem a dokihoz,elondom mi az,mire vagyok allergias-mondja,ne haragudjak,de o nem tudja mi bajom,de probaljam ki ezt a gyogyszert-es erre felirta.Megegyszer megkerdeztem h ez kompatibilis e azzal a masik gyogyszerrel amit szedek,a valasz igen volt.Par oraval esobb felhivtam a magyar maganorvosomat,elmondtam h milyen gyogyszert kaptam,a dokim egy perc alatt mondta,h ne vegyem be,mert NEM kompatibilis a gyogyszeremmel.Kesobb fogfajas,orvos,persze paki,mondom hellooooo faj a fogam,diskurzus,mondom penicillian allergiam van,mondja cool,erre ad egy penicillint tartalmazo antibakteriumot:-))Erre otthon jottem ra,amikor kikerestem az osszetevoit az orvosi szakkonyvben-))Evekkel kesobb volt egy problemam,besetalok,angol doki,leulok,vazolom mi a helyzet,meg sem vizsgal es kozli:nezze,fel keszitenem arra,h soha nem tudjuk meg mi a betegsege:-)))Csodalatos,persze nem esem ketsegbe,leven nem vegzetes dolgokrol van szo,nem rak,aids,etc mindossze egy bakteria a szervezetemben,amit 2 honapja M.on-egy het alatt kikezeltek,es 5 napon belul mar megvolt a diagnozisom:-))Viszont h jot is mondjak az angolokrol,ha mar egyszer bejutsza korhazba,akkor nagyon kedvesek,segitokeszek es nagyon alaposan kivizsgalnak:-))2 bicikli,1 motor,1 teves(ezt nem fejtenem ki-))),es egy vetelesem volt,es maximalisan toppon voltak az osszesnel.Kivalo ellatas,megerto dokik es telleg nem lehet okom panaszra.Viszont a korzeti GP kozveszelyesek a betegekre:-)))

bunkocska 2012.04.09. 16:16:26

Sziasztok,
Én viszonylag rövid ideje élek Anglia fővárosában (1,5 év), és én többször is voltam orvosnál, de nekem a tapasztalatom mást mutat eddig hála isten. Az igaz, hogy mindent meg kell keményen fizetni, de eddig az egészségüggyel nem volt gondom. De hozzáteszem az is, igaz még nem nagyon használtam ki, de fizetek privát EÜ-t is. Szerintem nem is rosszabb, de nem is jobb mint otthon, azt viszont el kell ismernem, hogy a magyar orvostudomány valoszinű előrébb tart. Mondjuk körzetinél eddig egyszer voltam, de elég is volt:)

Irkutszk 2012.04.09. 16:41:37

"Ha mar 2 hete beteg akkor el lehet menni az orvoshoz"

Hmm, és ilyenkor mit csinál a praktikus magyar ember? Második napja betegként felhívja az orvost, hogy ő már két hete nagyon beteg. Azért ennyire ne legyünk már élhetetlenek, hogy az ilyet egy posztban kell elpanaszolni.

kpityu2 2012.04.09. 16:57:46

Az angol módszer praktikusabb és olcsóbb. Nem nyavalyog állandóan, hogy fáj a hasa, ha pedig meghal, egy nyűggel kevesebb.

Droidfigyelő (törölt) 2012.04.09. 17:01:58

Az már volt, hogy:
1. megérdemli
3. tanujjá' má' meg komunikállani, vagy mit, megérdemled
4. ügyfé' akartál lenni, aszitted, lyobban jász, akkó legyé', oszt bekaphatod

Csókolom.

Droidfigyelő (törölt) 2012.04.09. 17:11:29

Mindenképpen javaslom egyébként, hogy bárkit, aki a "kuki, punci, szedtevetteteremtette" valamint hasonló szavak, fordulatok, szókapcsolatok, mondatok és egyebek esetében durvábbat használ, függetlenül a kommentje tartalmától, annak lényegétől (lásd még üzenet, wc-papír és hasonlók), azonnal tiltsák ki, de a komilfó fogalmazású faszságokat toló droidok kapjanak korlátlan hozzáférést, akár adminként is, köszöntem, csókolom.

2012.04.09. 17:11:36

Ha már ott tartunk, "hogy Nyugaton mennyivel jobb, bezzeg a magyar egészségügy milyen rossz", akkor beszéljünk az USA-ról is, ott ugyanis NINCS tb-alapon mindenkinek járó ellátás, most akar ezen Obama változtatni:

"Eddig az amerikai állampolgárok közel harmadának nem volt biztosítása. Az USA-ban még nincs szolidaritáson alapuló TB, ehelyett mindenki magának fizet – már akivel a biztosítók hajlandók leszerződni. Idős, beteg emberek csak komoly anyagi áldozatok árán juthatnak biztosításhoz, hiszen túl nagy kockázatot jelentenek."

kfrhungary.wordpress.com/2010/03/22/lesz-tb-amerikaban/

hawkeye 2012.04.09. 17:59:09

"Megtagadják a kezelést az idősektől a kórházban
2012.04.07. 22:30
A 78 éves Kenneth Wardent nem volt hajlandó kezelni a kórház, mert mint mondták: a férfi túl öreg. Egy brit felmérés szerint évente több ezer idős ember hal meg, azért mert az orvosok a koruk miatt, nem akarják gyógyítani őket.

Kenneth Warden a Daily Mail riportereinek mesélte el megdöbbentő történetét. A férfit 2008-ban diagnosztizálták húgyhólyag rákkal, ám az akkor 78 éves férfi gyógyírt nem kapott betegségére, az orvosok hazaküldték meghalni. A kemoterápiát és műtétet, amelyek könnyíteni tudtak volna a fájdalmán megtagadták tőle, mert túlkorosnak találták.

Wardent végül lánya mentette meg, akit annyira felháborított az eset, hogy elvitte apját egy privát orvoshoz, akinek fizetett azért, hogy idős apját kezelje. A lánynak köszönhetően Wardent megműtötték és megkapta a rákja gyógyításához szükséges gyógyszereket. Négy évvel az eset után, a ma 82 éves férfi kigyógyult a betegségből."

karcsibácsi 2012.04.09. 19:46:27

Angliában a paracetamol valóban nagyon kedvelt szer, különféle formákban (szirup, drazsé, por, granulátum) szabadon hozzáférhető. Egyébként nem veszélytelen, sokan meghalnak tőle, nagyon szűk a terápiás ablak ( a hatékony és a mérgező adag közti különbség).
"Angliában évente 70 000 paracetamol mérgezést kezelnek, ebben benne van a rengeteg öngyilkossági szándékkal elkövetett túladagolás is. (Nem ötletnek írom, mert nem szép halál, de paracetamol mérgezéshez elég 20 szem tabletta. Próbálna valaki 20 szem Algopyrinnel öngyilkosságot megkísérelni!) 1993 és 1997 közt Angliában 500-an haltak meg paracetamol túladagolásban. Ezek az adatok azt jelentik, hogy Angliában egymillió lakosra 1400 paracetamol mérgezés esik, és a fejlett egészségügyi ellátásnak köszönhetően csak 10 paracetamol halál jut egymillió emberre. Világszerte, a túladagolásos mérgezések feléért a szabadforgalmazású paracetamol felelős!"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.04.09. 19:46:27

Nekem teljesen mas tapasztalataim vannak az angol orvosokkal. Nekem odahaza volt rengeteg rossz tapasztalatom, itt eddig csak jo van.

Az meg nem igaz, hogy nem lehet szabadon orvosi korzetet valasztani, igenis lehet. Raadasul az otthoni rendszerrel ellentetben az NHS oldalan meg a betegek elegedettsege is kinn van. pl : www.nhs.uk/Scorecard/Pages/Results.aspx?OrgType=1&Coords=1812,5396&TreatmentID=0&PageNumber=1&PageSize=0&TabId=0&SortType=1&LookupType=1&LocationType=1&SearchTerm=e161be&DistanceFrom=5&SortByMetric=0&TrustCode=&TrustName=&DisambiguatedSearchTerm=&LookupTypeWasSwitched=False&MatchedOrganisationPostcode=&MatchedOrganisationCoords=&ServiceIDs=&ScorecardTypeCode=&NoneEnglishCountry=&HasMultipleNames=False&OriginalLookupType=1&ServiceLaunchFrom=HomePage&Filters=&TopLevelFilters=

Kezelt mar brit, de mas etnikumba tartozo orvos is, eddig csak pozitiv tapasztalatokat tudok mondani.

Dr.laikus PhD 2012.04.09. 19:49:53

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL

...........
Egészségügyi rendszer

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi ellátás állampolgári alapon biztosított, adóalapú un.
Beveridge rendszer, az ellátás döntő részét állami egészségügyi intézményrendszer nyújtja.

...........

Alapellátás

Az Egyesült Királyságban az alapellátás – a nyugat-európai rendszerekhez viszonyítva is – ki-emelkedő
szervezettséggel és hatékonysággal rendelkezik, amit a szigorúan területi alapú szervezetnek, valamint
az egészségügyi hatósággal szembeni éves szintű pontos tervezési és elszámolási kötelezettségnek
köszönhető.
Az ellátás első állomása a hetente 7 napon át napi 24 órában működő telefonos tájékoztató szolgálat,
az NHS Direct. Célja az egészségügyi ellátás javítása, bizonyítékokon alapuló számítógépes
döntéstámogató szoftver segítségével a pácienseknek az ellátás megfelelő szintjére irányítása. A
rendszernek a háziorvosi szolgálattal, megkülönböztetetten az ügyeleti szolgálattal történő integrációja
azt célozza, hogy az alapellátás szolgálataihoz egyetlen gyors elérhetőséget biztosítson, az igényeket
megfelelően menedzselje.
Az egészségügyi alapellátásban a háziorvos igen fontos helyt foglal el. A lakosság 99%-a regisztrált a
háziorvosoknál, akik a nap 24 órájában teszik hozzáférhetővé a megelőző, diagnosztikai és gyógyító
ellátást. Az NHS-en belül a betegek orvoshoz fordulásainak kb. 90%-a a háziorvosokra esik. A betegek
elvileg szabadon választhatnak orvost, mivel azonban a választásnak igazodnia kell a területi
beosztáshoz, be kell jelentkezniük egy háziorvos körzetébe és minimum 6 hónapig ennél az orvosnál
kell maradniuk. 2010-től a kormány el kívánja törölni a háziorvosi ellátásban fennálló határokat, így a
betegek szabadon regisztrálhatnak majd bármelyik háziorvosnál. Az általános orvosok szerepét erősíti,
hogy kapuőr funkciót töltenek be, csak az ő beutalójukkal vehető igénybe a kórházi, illetve a szakorvosi
ellátás. Így megszűrhetik a költséges vagy korlátozottan hozzáférhető ellátásokat.
A háziorvosok önálló vállalkozó orvosok, akik az NHS-től részesülnek finanszírozásban különböző
tevékenységek szerint: praxis térítések, fejkvóta, ügyelet, védőoltások nyújtása, méhnyak
szövetvizsgálat, fogamzásgátlással kapcsolatos szolgáltatások, egészségfejlesztés, krónikus betegség
menedzsment programok, anyasági orvosi szolgáltatások, sürgősségi kezelések, telefonos tanácsadás,
kisebb műtétek.
Az 1991-ben induló reformok fontos eleme volt a fundholding (alapkezelő) rendszer bevezetése. Ebben
a rendszerben a háziorvos a szorosan vett alapellátáson kívül egyéb szolgáltatások végzésére is kapott
anyagi támogatást, az összegeket a háziorvos kezelte. Így lehetőség nyílt arra, hogy a kórházakkal
történő szerződéskötés alapján különböző vizsgálatokra küldje betegét, járóbeteg-szakellátást kérjen,
kezelje a ráeső gyógyszerár támogatási keret egy részét. Az elért megtakarításokat a praxis
fejlesztésére használhatta fel. Ez a rendszer a háziorvosok tevékenységének, betegirányító
funkciójának erősítését jelentette.
Az ellátásszervezés új formájaként 1999 áprilisától kezdte meg működését a primary care groups
(PCG) rendszer. Ezek az alapellátási csoportok az egy területhez tartozó háziorvosokat fogták össze,
akiknek kötelező volt a részvétel. Az ellátásszervezők a szolgáltatások teljes körét megvásárolhatták
betegeik számára. A korábbi szerveződésekhez képest jóval nagyobb, 50-250 ezer fő közötti lakosságszám tartozott egy szervezőhöz. Egy szervező átlagosan 20 praxis kb. 100 ezer lakosát fogta
össze. A forrásallokáció általános fejkvóta alapján történt.
A PCG-k végső fejlődési stádiumát az alapellátási trösztök alkotják (primary care trust, PCT). A PCT-
kben a háziorvosok pénzügyi alapokban részesülnek, hogy együttműködjenek a helyi közösségek
egészségügyi szolgáltatásainak szervezésében és nyújtásában. Ezt a szerepet korábban az
egészségügyi hatóságok (Health Authority) látták el. Így a helyi szolgáltatásokat érintő döntéseket a
helyi szinten azok hozzák, akik a legmegfelelőbb helyzetben vannak mindehhez. A PCT-knek
gondoskodniuk kell arról, hogy elég háziorvos álljon rendelkezésre a lakosság ellátásához, biztosítania
kell más egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést (kórház, járóbeteg ellátás, szűrés,
sürgősségi ellátás stb.).
A PCT-k (jelenleg 152 fedi le Anglia teljes területét) a minisztériumtól származó egészségügyi
költségvetés kb. 80%-át ellenőrzik, amely lehetőséget ad a minőség javítására, a szolgáltatások
integrációjára, az egyenlőtlenségek csökkentésére, az egészség javítására. A PCT-k maguk határozzák
meg prioritásaikat a Stratégiai Egészségügyi Hatóságok és az Egészségügyi Minisztérium általános
célkitűzésein belül. A PCT-k finanszírozák a háziorvosokat és vásárolnak kórházi és mentális
egészségügyi szolgáltatásokat.

Kórházi ellátás

A kórházi ellátás felügyelete a regionális (NHS Strategic Health Authorities) egészségügyi hatóságokra
tartozik. Az NHS kórházai három csoportba sorolhatók: általános kórházak, szakkórházak és helyi,
illetve közösségi kórházak. Az NHS fontos alappillérei a körzeti általános kórházak (District General
Hospital, DGH) hálózata.
Minden körzeti egészségügyi hatóság felügyelete alá tartozik legalább egy körzeti általános kórház,
amely ellátást biztosít a vonzáskörzetébe tartozó (átlagosan (150-200 ezer főnyi) lakosság számára a
regionálisan kialakított költségvetési és ellátási tervek alapján. Az orvosok és az ápolószemélyzet az
NHS alkalmazottai. Egyes kijelölt kórházak oktatókórházként is működnek, néhány közülük a regionális
és szupraregionális szakellátás központjai, magasabb technikai, infrastrukturális háttérrel.
Mivel a PCT-k felelősek a helyi lakosságnak nyújtott egészségügyi szolgáltatások vásárlásáért, a
fekvőbeteg szolgáltatásokat is ők vásárolják az NHS (akut) kórházi trösztöktől. Az NHS kórházi trösztök
közül némelyek a magasabb szintű szakellátás regionális, illetve országos központjai (NHS Special
Health Authorities), egyesek pedig az egyetemi kórházakhoz kapcsolódva segítik az egészségügyi
szakemberek képzését. A kórházak finanszírozása az egészségügyi hatóságok és a trösztök közötti
szerződések alapján történik, amelyekben meghatározzák a fizetendő összeget, valamint az annak
ellenértékeként nyújtandó ellátások fajtáját és mennyiségét, határidejét. A PCT-k hagyományosan az
állami tulajdonú kórházaktól vásároltak fekvőbeteg szolgáltatásokat, azonban jelenleg ezt már független
non-profit kórházaktól (NHS alapítványi trösztök) vagy magánellátóktól is tehetik.
Az angliai alapítványi trösztöket szabályozó testület (Monitor) valamennyi NHS kórházat három éven
belül függetlenné kíván tenni. A Monitor elnöke dönti el mikor alkalmas egy kórház a központi
irányítástól való függetlenségre. Jelenleg kb. félúton tartanak abban a folyamatban, amikor az állami
tulajdonú NHS kórházak egymással versengő szervezetek hálózatává alakulnak. Összesen 225 akut és
mentális egészségügyi tröszt működik Angliában. A Monitor várhatóan évente 40 új alapítványi kórház
engedélyét adja meg, így 2011-re vagy 2012-re az egész rendszer kikerül a kormányzat irányítása alól.
Az NHS fekvőbeteg ellátás térítése 2004-ig helyileg megállapodott fix összeg szerint történt, amit a
PCT-k fizettek az NHS ellátóknak. Az akut kórházakban bevezetett új teljesítmény szerinti fizetési
rendszer (Payment by Results) egy esetátalány alapú díjszabási rendszer, melyben a kórházaknak
nyújtott térítés közvetlen kapcsolatban áll az ellátott betegek számával és összetételével. A PbR célja,
hogy átláthatóvá tegye az NHS pénzügyi folyamatait és hogy szabályozott rendszerrel szolgáljon a
trösztök fizetésére. A PbR jutalmazza a hatékonyságot, támogatja a betegek választási lehetőségét, és
elősegíti a várakozási idők csökkentésére irányuló tevékenységet. A díjszabás lefedi a fekvőbeteg
ellátást, egynapos sebészetet, a járóbeteg és sürgősségi/baleseti ellátást, az NHS trösztök, az NHS
alapítványi trösztök és az alapellátási trösztök által nyújtott szolgáltatásokat. A szolgáltatásokon átívelő
egységes árazást a HRG (Healthcare Resource Groups) teszi lehetővé, ami a klinikailag hasonló
kezelések standard csoportjait képezik. A HRG program segítségével az Egészségügyi Minisztérium az
NHS szolgáltatások széles skáláján hozhat létre egy országos árszabást.
A kórházak ágyellátottsága az utóbbi években folyamatos csökkentést mutatott, és nemzetközi
viszonylatban is igen alacsony (1990-ben ezer lakosra 5,9; 1995-ben 4,1 és 2007-ben 2,6 aktív ágy
jutott). Emellett a betegek átlagos kórházi ápolási tartama viszonylag hosszú. Gondot okoz, hogy az
aktív kórházi ágyak egy részét a krónikus betegségben szenvedő idős betegek foglalják el. Ezek a
jelenségek vezettek a folyamatosan növekvő várólistákhoz. A kormányzat kiemelt egészségügyi
feladatként kezeli a várólistáknak a csökkentését, mely 2008-ra 18 hétben lett maximalizálva. Az angol
kórházak másik jelentős problémája a kórházi fertőzések (MRSA, C.difficile) viszonylag magas aránya.

Dr.laikus PhD 2012.04.09. 19:51:43

@tildy:):

Azt elégedettségi adatokat most kerestem. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.04.09. 19:59:29

@Dr.laikus PhD: Jo, mondjuk nekem alap, hogy 90 szazalek alatti gp nem is jatszik, mindezek mellett a velemyeket is elolvasom. ELozo gp-nk 91%-ot kapott, es mi is elegedettek voltunk vele. A papirtorulkozo nogyogyaszati vizsgalatnal alap, ahogy a diszkrecio is,meg az emberszamba vetel is, mindent elmondtak.

Odahaza 7 nogyogyasznal is jartam, 1 -2 kivetelevel mindegyik olyan stilusban beszelt velem, hogy inkabb nem kommentelnem.

A GP=tol amugy rendszeresen kaptunk szurovizsgalatra papirt, es eddig egyszer sem volt problemank veluk,nagyon korrektek voltak. (es ez szamomra van olyan fontos, minthogy ertsen a szakmajahoz)
Mivel kulon biztositast nem fizetek, ezek nhs tapasztalatok persze.

Dr.laikus PhD 2012.04.09. 20:07:45

@tildy:):

Barátnőm most abból él kint, hogy akik kint dolgoznak azokat világosítja fel a lehetőségeikről, főleg az egészségügyben.

Irdatlan nagy a tudatlanság a magyarok egy részében.

Ellie Arroway 2012.04.09. 20:10:25

@ágota77: mert az emberek itthon nulla egészségtudatossággal rendelkeznek, nem vigyáznak magukra, isznak, nem sportolnak és halálra dolgozzák magukat. Nem az egészségügy miatt halnak jobban.

bazd meg 2012.04.09. 20:31:04

@tff: Egeszen maskeppen van itt az USA-ban, de mindegy, ha egy cikk alapjan akarsz altalanositani az a te bajod.

Szinkópa Emő 2012.04.09. 20:38:39

Hat eve elek Angliaban, hasonlo tapasztalataim vannak a haziorvosi ellatassal, mint a posztolonak de a jelenlegi haziorvosom elott megemelem a kalapom. Tudvan, hogy kivizsgalasra kb nulla eselyem volt, pesszimistan fordultam hozza magas vernyomassal es palpitaciokkal. Azonnal szivklinikara kuldott ahol megultrahangoztak a szivem majd 24 oras vernyomasmonitort adtak. Jo, meg mindig nem olyan mint Magyarorszagon ahol a hazidokinak benyogom hogy teljes verkep es mar irja is a beutalot de az angol helyzethez kepest fonyeremeny. Azota en nem is akarok a varos ezen keruletebol elkoltozni mert nem akarom ezt a doktornot elvesziteni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.04.09. 20:43:46

@Droidfigyelő: Regebben azt mondtam volna, hogy igen, de nagyon sok ember egyszeruen mas mentalitasu, vagy nem is tudom, mit is mondjak. ( ertsd, nem mindenki diplomas, hogy a torveny midnen betujevel tisztaban legyen).

Ettol meg mindenkinek joga van a korrekt ellatashoz. Itt is, ott is.

A magyar egeszsegufy sokkal, sokkal jobb lehetne, ha :
1. az orvosok meg lennenek fizetve
2. ha az orvos emberkent banna a beteggel. customer-face role, illene. Nem kene hulyere venni a beteget.
3. logisztika , minden teren.

Es meg lehetne sorolni, csak igy laikus szemmel.

Unokatesom nogyogyasz, neki elmondtam mi volt a gond, de nem o volt az orvosom viszont teljesen korrekten magyarazta, milyen vizsgalatok kellenek, miikre kerdezzek ra a dokinal, stb. Oke , rokon, de valahol elvarna az ember, ha lathatoan hormonvaltozasra reagal nagyon durva modon a szervezetem, akkor hormont tartalmazo gyogyszer eseten kicsit komolyabban utanajarnak a dolognak. De meg csak vervetel sem volt. Volt olyan doki, aki meg a korabbi betegsegekre / csaladban elofordulo betegsegekre sem kerdezett ra.

Bromwyn 2012.04.09. 20:44:20

Mi éltünk Angliában elég sokáig. Speciel a szülésem szuper volt, mert nagyon könnyen szültem, és nem abajgattak - az rosszabb lett volna itthon, ahol betegségként kezelnek. A kórház kulturált volt és szép, jó volt a kaja, kellemes a közeg.

Viszont a GP-hálózat borzalmas. A GP-k eleve irtó képzetlenek szerintem, fölösleges "etnikum"-ozni, a fehér orvos ugyanolyan tudatlan, empátiahiányos hülye, mint a többiek. A szakorvosok jók, de hozzájuk nehéz bejutni. Rákgyanúval hónapokig váratják az embert egy sima ultrahangra.

Anyósom pár hónapja halt meg, hirtelen, 60 évesen, Angliában. Simán megmenthették volna, ha egy pillanatra is odafigyelnek, amikor bement a kórházba, és elmondta a panaszait. Ehelyett hazaküldték, hogy pihenjen. Még aznap meghalt. Laikusként pontosan tudtam volna, hogy mi baja, az orvos - vagy lehet, hogy csak nővér látta - vizsgálatra sem tartotta érdemesnek.

Angliába csak úgy leszek hajlandó valaha is visszaköltözni, ha meg tudjuk fizetni a legjobb, mindenre kiterjedő magánbiztosítást. Az NHS-ben egyszerűen nem bízom.

Egyébként ha az NHS körülményeit és a magyar orvosok javának szaktudását és hozzáállását vegyítenénk valahogy, egész jó eredményt kapnánk.

Bromwyn 2012.04.09. 20:48:43

Ja, és hogy mindent a GP csinál. Nincs is külön gyerekorvos, hanem csak a GP. A nőgyógyászati rákszűrést is a GP csinálta - csodaszép, vékony, pillangó-szerű indiai doktornő - úgy fájt, hogy azt hittem, ordítani fogok. Imádom Angliát és szívesen visszaköltöznék, de ha az NHS-re gondolok - soha!

kpityu2 2012.04.09. 21:01:48

Mennyibe van Angliában egy szakorvosi végzettség megszerzése?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.09. 21:11:06

@Bromwyn: "Angliába csak úgy leszek hajlandó valaha is visszaköltözni, ha meg tudjuk fizetni a legjobb, mindenre kiterjedő magánbiztosítást. Az NHS-ben egyszerűen nem bízom."

És hamarosan itthon is ez lesz, ha tovább züllik az eü.
Lehet, hogy ez a cél?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.04.09. 21:13:48

@Bromwyn: Nekem is volt ilyen szuresem, de meg sem ereztem. Orvosa valogatja ezek szerint.

Bromwyn 2012.04.09. 21:15:23

@tildy:): Nyilván. Más országokban, kb. 20, más-más, de KÉPZETT nőgyógyász által végzett rákszűréseim teljesen normálisak voltak, az egyetlen, GP által végzett meg pokoli fájdalommal járt. Lehet, hogy nem reprezentatív a statisztikám, neme mégis sokatmondó.

lpt1 2012.04.09. 21:28:03

@szeberenyi: Az egészségügy által gyógyítható halálozás az OECD 31 országában: Becslések és
Módszertani kérdések” OECD Working Papers No 55. 2011.

www.eski.hu/new3/kiadv/healthonline-pdf/2011/3-2011-03-17.pdf

reccs 2012.04.09. 21:34:44

@ColT: Rájöhettél volna már, a mai kormány szemében csak az egészséges, gyerekes, fiatal, jólkereső felső középosztálybeli az ember, a többi minél előbb megdöglik, annál jobb.

igazságos 2012.04.09. 21:34:58

Valaki meg tudná nekem mondani, hogy Angliában miért általános ez a két hét? Itt nem csak az egészségügyre gondolok, hanem például arra, hogy elromlott az albérletben mondjuk a hűtő.

Tényleg el vagyunk itthon kényeztetve, ilyen téren, nem becsüljük meg azokat sem, akik itthon maradnak.

Biztos vannak jó orvosok is Angliában, általánosítani nem kell, mint ahogy itthon is. De tény, hogy itthon a főorvosok kapják a legtöbbet, minden szempontból, viszont csak egy-kettő normálisabbja. És igen, lehetne nálunk említeni még a nőgyógyászokat, főleg a férfiakat, akik még öregek is, tényleg olyan szövegeket lenyomnak, hogy otthon hasamat fogom a röhögéstől, de ott helyben meg érzékenyen érint és felháborodsz.

Amúgy meg tényleg inkább a megelőzésre kellene jobban odafigyelni, saját magunk érdekében. Mindenhol azt látom, hogy bizony 40 éves kor után szinte mindenkinél, kivétel nélkül jön a vérnyomásos dolog.

Azt meg úgyse tudhatja senki, mennyi adatik meg itt a Földön. Ennyi.

romesz 2012.04.09. 21:56:40

@tff: remelhetoleg nem tud valtoztatni Obama a jelen helyzeten.
Nem igaz, hogy a 2/3nak nincs biztositasa.
kb 10% az akinek nincs biztositasa es azokat is ellatjak. Vagy teljesen ingyen vagy alacsonyabb osszegert amit havi reszletben lehet kifizetni.

DarthVader 2012.04.09. 22:16:20

És ha még megemlitem, hogy az angol GP évi egyzázezer fontsterlinget keres, baromira csodálkozom, hogy van még Magyarországon háziorvos. Aki ezek szerint pontosabban és gyorsabban (= azonnal) hozzáférhetően dolgozik, mint angol kollégája, mindezt teszi durván évi 7000 fontsterlinggért. (De maradjunk a realitások talaján: az angol GP bér az ottani átlagbérnek nagyjából ötszöröse. Az nálunk, ugyebár 5x kb 200 000 az annyi mint havi durván 1 millió. Lenne. Na ennek az ötödét , azaz a havi átlagbért keresi a magyar GP.
És a magyar orvos - úgy zusammen, via Kamara - ennek a 3-szorosát - havi 600 ruppót - igényelné. Amire a nemzet egyöntetűen
jobb kar balon keresztbe, és lóbál. Amire az orvosok valahol mélyen, belül szintén bal kar keresztbe, és lóbál. Ez van. Amig van orvos. Nem túl sokáig.

DarthVader 2012.04.09. 22:18:21

@DarthVader: a lóbálásnál a balkezes orvosokra gondoltam. A jobbkezesek szintén jobb kar keresztbe, stb . A lóbálás stimmel.

2012.04.09. 23:52:01

Nemsokára én is meglátom, milyen ez az Anglia. Eddig nagyon vegyesen hallottam róla dolgokat.

@tildy:): Ez így hadonászás a levegőbe, kb. olyan szintű, hogy Magyarország fő problémája, hogy az emberek nem mosolyognak, és nincsen sokkal több pénzünk meg egy működőképes gazdaságunk ja, és őszinte politikusaink, mert ez azért elvárható lenne.

Ezt meg végképp nem támadásként kérdezem, de miért ragadsz meg minden alkalmat arra, hogy közöld a néppel, hogy mennyire rossz magyar és mennyire jó angol nőgyógyászod volt? Mit csináltak veled, ami ekkora traumát váltott ki? Tényleg érdekel.

Btw, nem te mondtad, hogy tudsz egy csomó 30.000font/éves tanári állást?

Valahol lemaradtam a linkről, de privibe is küldheted :)

jágör68 2012.04.10. 09:33:45

@ReignOfdark:
Csak óvatosan!
Bár amíg fiatal vagy nem kell aggódni.
Amúgy én a nőgyógyógyászokból német- és angolhonban is kb olyan "szakértelmekkel" találkoztam, mint itthon, úgyhogy annyira nem gázos a szitu.
Persze, a papírkendő a vizsgálószékben- érdekes, mert az Veszprémben is volt pl..

Tower13 2012.04.10. 14:59:02

Mosolygok is meg nem is.
1. nem érdekel hogy angliában milyen az ellátás. Engem csak az érdekel, hogy itt milyen. De ha már példálózunk akkor, itt megtapinttotta a doki kézzel a sérült részt, közölte gyulladás. tesség egy bogyó. lelohadt tőle? akkor jó. Biztos nem jön elő többet.
Előjött. külföldön. Az "elmaradott" lengyeleknél. Ahol teljes vizsgálotot tartottak, vérvétellel, ultrahanggal. Miután kezeltek, közölték azt is, hogy a gyulladás vissza fog már térni, mert elsőre tovább kellett volna kezelni, illetve egy ultrahanggal a begyulladást okozó csomót ki lehett volna venni, de sajnos már máshol is van. már csak egyébb részekkel együtt lehetne...
2. Fizetem a tb, a munkáltató is fizeti a tb. Még szalagszakadással is türelmesen várok, mert van aki nyílttöréssel, vagy súlyosabb szakadással van a sebészeten. Meg már hova rohanjak. De az hogy olyan választ kapjak, hogy "Fiatal, még nem érdemes kezelni, mert rendbejön magától" nem igazán van ínyemre. Pláne hogy mellettem meg azt mondták valakinek, aki 50 éves, "Ezt már nem kezeljük, ilyen korban inkább mondjon le a sportról, vagy ússzon" na most akkor fiatal vagy idős? :D A lényeg az, idehaza van jó orvos is, meg szar is. Van normális beteg meg nem is. A fizetés nincs, de nekem se adnak. igaz én most nem is dolgozom halálra magam. végre. De a nővéreknek üzenem: azon ővéreket üvöltsék előszőr le, akik munkaidejük alatt órákat beszélgetnek a már müszakkal végzett társukkal, ahelyett hogy a betegekkel törődnének. Ezek nélkül őket is jobban megbecsülnénk.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.04.10. 18:17:01

@Tower13:
"egy ultrahanggal a begyulladást okozó csomót ki lehett volna venni"
ultrahanggal hogyan lehet csomót kivenni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.04.10. 23:10:48

@ReignOfdark: A nogyogyaszat pont az a terulet, ahol az alapveto illem , a masik tisztelettel kezelese hianyzik az orvosokbol. Akik tobbnyire ferfiak.

Igen komolyan megsertettek , felrekezeltek, kioktattak , magas lorol beszeltek ( nem volt ra reszemrol okuk). Ha minden orvosnal ez lenne, akkor valoszinuleg bennem lenne a hiba.

Azert emlegetem ennyiszer, hatha valaki vegre veszi az adast, es valtoztat.

A Link megy privben,

macska69 2012.04.12. 08:23:21

Olvasom itt, hogy a megelőzés fontossága.
Aha, igen. Minden év elején elmegyek (nőgyógy, kétévente mammo is, labor, fogászat, háziorvos) szűrővizsgálatra. (Az idén csak a felére) Ahányszor elmegyek, mindig kapok valahol beszólást, hogy ha nem is vagyok beteg, minek tartom fel az orvost, kérek vizsgálatot, tán unatkozom? Gyakorlatilag nincs olyan, hogy "megelőzés érdekében, mert az időben észrevett ilyen-olyan betegség gyógyítható", stb., az orvos szemében csak túl aggódó, unatkozó álbetegek vannak. Minden évben megtapasztalom.
Az idén magamra nem volt időm, de -mint arról időnként tanácsok kérése formájában írtam is nektek- tavaly nyár óta apukámat hurcolom mindenféle eü intézményekbe, mert ráktól a szúnyogig mindent találtak nála. Év végén, december 18-án, amikor egy kemo kezelés után hoztuk volna haza a kórházból, késett a "kiadás" mert egy koponyaröntgenen volt, leesett szegénykém az ágyról. Nos, nincs törés, vihetik. Igaz törés nem volt, de azóta vérzett belül az okos fejecskéje. Mindenféle zavarokkal küzdött, aztán amikor már beszédzavarai is voltak -úgy kb. két hete írtam nektek, hogy hova forduljunk, kaptam is sok tanácsot, amit köszönök még egyszer- akkor beindítottam a gépezetet. Mindenhonnan elküldték, nem volt olyan, hogy sürgős lehet esetleg, vagy nagyon indokolt, mindenhol kioktatás, hogy nem ám csak úgy jövünk beutaló nélkül szélütésszerű panaszokkal, gyerünk háziorvoshoz, onnan beutaló, onnan időpont kérés a neurológián, onnan beutaló CT-re és két hónap múlva CT, aztán meglátják... Sikerült egy hét múlva ismerős által bekerülni egy CT-re. Onnan pedig egyenesen irány a műtő. Szép kiterjedésű vérömleny a koponyában. Ha fiatalabb lenne és nem lenne kissé összezsugorodva az agyi szövetállománya, már régen belehalt volna- mondták az orvosok. Szóval három havi agyi vérzés okozta panaszokkal senki nem foglalkozott a kis öregemmel, na de most aztán! Két nap után sokat javult az állapota, aztán váratlan agyi esemény történt, lefittyedő száj, nyálzás, motyogó beszéd, és itt jön az, amitől sírva kell fakadni: éjjel a nővér iszonyatosan megijedt, hogy most mit kezdjen a beteggel, elszaladt felébreszteni az ügyeletes orvost, aki a folyosóról benézett, látta, hogy a beteg él, majd finoman szólva "morgott" egy sort, hogy a francért kellett őt ezért felébreszteni és elment. Be sem lépett a kórterembe, a beteg közelébe sem ment. A reggelesek pedig rohangáltak szegények, vizsgálatok, újabb CT, gyógyszerek, stb, hogy kiderüljön, mi a baj, mit lehet tenni. Eddig nyugodt voltam, hogy jó kezekben van apukám a "csapolás" után, tényleg jó és emberséges az orvosunk, már csak fel kell épülnie és utána megint összpontosíthatunk a rákja gyógyítására, haladunk előre, de így enyhén kifejezve is aggódom, hogy az éjszakai ügyeletes orvosi hozzáállás mellett lesz-e még lehetőségünk végig menni az úton -ami amúgy sem kellemes, tudjuk mi minden vár még rá- vagy itt fejeződik be a történet, mert nem fog felkelni az orvos, ha szól a nővér, hogy baj van...
Szóval egyazon kórházon belül található itt a nagyon emberséges és nagyon jó orvos és a "csúnya bácsi" is, már csak azon kell drukkolni, hogy utóbbi legyen bent ritkábban...
Amúgy köszönjük, jól vagyunk, javult a szájfittyedés, tisztult a beszéd. Én már értem őt.

macska69 2012.04.12. 08:32:04

Ja, és kiegészítésként, történetem szereplője nem a János Kórház. De a Jánosban is ugyanez a helyzet. Ott is van nagyon jó és nagyon nem jó orvos is. Azért a jók előtt megemelem a kalapom, mert pl. ami a Merényiben folyik, az az eszközhiányos, orvoshiányos állapot, hát az embertelen, mégis helytállnak és mindent megtesznek -a jók- a betegért. Ha nyerek a lottón, kapnak is szépen támogatást tőlem...

zsikuci81 2012.04.12. 08:44:44

@macska69:
Szia Macska! Ugyesen szervezted az Apukad dolgait! Sajnalom, hogy akkor elkuldtek a surgorol, amit akkor irtal, az nem tur halasztast. Beutalo nelkul is fogadni kellett volna, majd CT es neurologiai vizsgalat kell keszuljon. (Ha en egy ilyen beteget elkuldok a HO-hoz vizsgalat nelkul, masnap mehetek beszelgetni a fonokkel, hogy hol kepzelem el a tovabbi munkamat.)
Azert minden jot Apukadnak es vigyazzatok magatokra!

macska69 2012.04.12. 10:22:27

@zsikuci81: köszönöm szépen, aranyos vagy!Most indulok hozzá kissé remegő lábakkal, hogy vajon jobb-e az állapota.

okina48 2015.04.09. 12:56:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Szándékos rosszindulat!Jól tudod,hogy nem úgy értette!Ezért kár volt benézni!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.04.11. 11:45:15

@okina48: csak rávilágítok arra, hogy ha nem értünk valamihez nem kell okoskodni róla

okina48 2015.04.11. 21:48:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Te nem világítol rá semmire,csak a kákán is csomót keresel!Tömény rosszindulat!

okina48 2015.04.12. 12:29:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A te nézőpontod egyértelműen részrehajló és rosszindulatú!

csakmotyogok 2015.04.12. 13:56:05

@okina48: Ő jóindulatú,te vagy egy felfuvalkodott végtelenül tudatlan hazug alak alak,a rosszindulatod/gonoszságod pedig messziről látszik.Nem hiába csak eszelőssel tudsz egy platformon lenni.

okina48 2015.04.12. 15:09:09

@csakmotyogok: Ezek csak a tehetetlen düh diktálta szavak,amivel nincs mit kezdeni!
Esetleg,ha bővebben kifejtenéd,hogy honnan ered ez a "távolba látásod,meg esetleg elárulnád,ki az az"eszelős",akivel egy platformon vagyok,akkor talán még érdemben válaszolni is tudnék.
Azt viszont nem tudtam,hogy itt platformok is vannak!Erről szívesen hallanék közelebbi infót!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása