Szörnyű ez a várakozás

2012.02.01. 07:50

Egészségügyi dolgozó létemre sokáig gondolkodtam,hogy illik –e nekem leírni azokat a dolgokat ami engem érintett.De most betelt a pohár. Első: lányom terhessége.UH –ra volt bejelentve egy nap 10 órára a ceglédi kórházba.lányom, férje és én várakoztunk,majd amikor szólítottak be kellett menni a vetkőzőbe ami kb. 1*1 méteres luk ajtó a folyosóra ajtó a vizsgálóba levegő sehol 1 1/2 óra múlva szóltak ,hogy hoztak egy kisbabát 10 percet várni kell.12ó30 p .már kissé idegesek voltunk de sehol semmi ,majd amikor már ...akkor elő került egy orvos 13 ó 30 perc-kor.

 


Na végre láthatjuk a babát,hát nem sokáig 7 perc alatt vége volt az ultrahangos vizsgáltnak.Szépen meg köszöntem 3 és fél órát vártunk ezért a 7 perces vizsgálatért.

Második:lányom terhessége. Úgy gondoltuk ,hogy ha itt is van 3D UH nem megyünk messzebbre.Meg volt a tarifa is CD fotó x ezer.Befizettük,először nem volt semmi a CD –n ,egy hét múlva újra.. na a CD.volt valami de a fénykép A4 papírra történt,kérdésemre miért nem foto papír, válaszuk nincsen.De a pénz arra szólt.Harmadik: Pajzsmirigy UH. mivel a munka helyem nem szereti ha munka időben intézzük a dolgokat,ezért kértem ,hogy délutánra menjek dolgozni.10 órára kaptam időpontot a ceglédi kórházba.


Mint jó Eü-s kicsit előbb érkeztem.Vártam és vártam majd jött egy ismerős és neki is 10 –re volt időpontja.Már 8 ember várt és mindenkinek 10-re volt a dátum.12 órakor már nem bírtam,elindultam a nővérekhez,mi az ,hogy ennyi ember 10-re jön válasz ,mit képzelek mennyien lennének ha nem adnának időpontot,erre én nem érted miről beszélek .Háromnegyed kettőre beértem a munka helyemre.Negyedik.Mammográphia.dec. elváltozást találtak,Az orvos közölte kérjek UH időpontot, mert valamit látott január 30 –ra kaptam .Mondom a kolleganőnek ,nem látod mi van a RTG-n. sajnálom akkor is ez az időpont.Hát kösz amikor az embernek felmerül a gyanú valami rosszra akkor várjon másfél hónapot.De az az orvos is tudhatná,hogy daganatos betegségeknél az IDŐ SZÁMÍT.Hát én nem kértem ebből már aznap délután UH mentem egy nagyon rendes orvoshoz.Dr. Kiss Ferenc.


Majd úgy gondoltam elmegyek mégis a jan. 30 –án.Hát az pont ma volt dolgoztam nem tudtuk megoldani csak ha 11 körül átmennék a Rtg.be.Felhívtam őket elmondtam mi a problémám, nem fél 12-re mennék hanem 11-re Jó ..menjek de nem biztos, mert a főorvosnő lehet,hogy nem ér rá.Hát itt telt be a pohár.Ha velem ezt megtudják tenni mi tesznek a többi emberrel.Fogtam a telefon felhívtam Kiss doktort és Ő már adta az időpontot controlra és nem másfél hónap múlva .Eü –s létemre két tűz közt vagyok Kórház –Nővér. Kórház-Beteg.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárga nyúl 2012.02.01. 09:23:35

Nővér létére megír egy ilyen posztot? Az ember esze megáll. Az még rendben, hogy a nép egyszerű gyermeke, de ebben dolgozik!!

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 09:37:36

@sárga nyúl:

Szerintem nem baj.
Erodálódik az egészségügy.
Vagy csak Cegléd.
Én nem ezt tapasztalam.
Azért beteg kollégát beengednek soron kívül.
Engem vizsgáltak még, amikor bejött.
Szép volt és fiatal, Aranykezű szeme rábiluxolt. :)
Később egyszerre műtött minket. :((

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.02.01. 09:42:48

Basszus, a helyesirasi hibak miatt nem tudtam kovetni a posztot. Mirol szol?

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 09:58:46

@kekecke:

Egészségügyi középkádert Cegléden nem kezelik az etikai kódex elvárása szerint.

Nem veszik figyelembe a munkaidejét - amit betegekkel foglalkozva tölt el, - ugyanúgy megváratják, mint a mezei beteget. Na, kicsit kevésbé, de ehhez a sarkára kell állni.

Hozzátartozója esetén ő is szembesül a korrupcióval (nőgyógyász, nem ad csak másolt papír képet, nem írja CD-re, 7 percet foglalkozik velük).
Nincs kivétel a számára és felháborodott, nem kicsit, nagyon.

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 10:00:03

@kekecke:

A várakoztatás természetesen időpontra történő előjegyzéssel történik. 3! órát várt, ott ahol a többiek, 1x1 méteres öltözőben, tájékoztatás nélkül.

sárga nyúl 2012.02.01. 10:03:33

@Dr.laikus PhD: Aranykezű is férfiből van. :)
Sajnos ez a dolog a fiatalokat se kíméli. De reméljük, ő is jól van, mint Te.
Anyukámnak most csinálták a második szürkehályog műtétjét a MÁV Kórházban. Gördülékeny volt, technikailag hibátlan, mindenki aranyos volt, a nővérke stílusát meg imádtam. Pl. megkérdezte a szoba három 60 feletti betegét, hogy "Hogy vannak, lányok?". Biztosította a jó hangulatot. :)

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 10:20:51

@sárga nyúl:

Igen, mindenki ilyen. :))

A szemészeti műtő az onkológia folyosóján van. Rohangálnak a betegekkel a várakozók között a tömegben, mindig valami vicces mondattal kérnek utat.

De az ott dolgozó nővérek is csodásak.
Baromi sokat dolgoznak, nagyon kevés nyafival.
Az osztályon dolgozóknál nyafi sincs. Az ambulancián is a betegek mennyisége miatt van csak és az ólmos fáradtság miatt.
Egyszerre manuális és szellemi munka. Iszonyú mennyit talpalnak.

Aranykezű férfi. Naná, de milyen férfi! :)

sárga nyúl 2012.02.01. 10:26:17

@Dr.laikus PhD: Tudom, mert rohantam velük. Nem tudom, hogy bírnak így rohanni álló nap?? Nekem oxigénpalack kellett már az odaúthoz is. :D

Néztem, hogy nem futunk-e össze. :)) Én már megismernélek. :)

Mesélj. :)) Most már tudom az utat. :))

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 10:48:59

@sárga nyúl:

A kedvenc beteghordóm - aki két éve csak mosolygott és mindenkit megjegyzett és masinisztát játszott velünk vén és még vénebb betegekkel - elvesztette a jókedvét.
Olyan lett, mint bárki más egy másik kórházban. Kifáradt, elfáradt, kedvét veszítette.
Amíg tolt két beteget, addig telefonált, hogy hová rohanjon tovább, visszaszólt az orvosnak. Nem vigyáztak rá. Kár. :(

Pedig ő is erőt adott nekünk. Rossz látni hogy önvédelemből mi lesz belőle.
Viszek holnap neki kis boldogsághormont.
Ő is csak jót adott.
Nagyon megérdemli.

Most rohanok, majd este tovább a dicsőítést, mert megérdemlik.

sárga nyúl 2012.02.01. 10:53:35

@Dr.laikus PhD: Lehet, hogy családi problémája van. De halálra vannak hajtva, az biztos. :(

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.02.01. 11:40:16

Az "állami" rendelés egyetlen és legfőbb feladata, hogy a betegeket az orvosok fizetős magánrendelésére irányítsa. Sok esetben.

Legalábbis nagyon így tűnik. Sok esetben.

IrishOak 2012.02.01. 14:06:16

Amennyiben nagymamaként ennyit foglalkoznék a lányom terhességi uh.ival kérnék egy "agyonütést" a tisztelt blogtársaimtól:-))

Az eü. egy csoportos foglakozás... egyéni gyors, és kiszolgáló jellegű ellátást lehet igénybe venni privát alapon. Én is szoktam várni...de ez már csak így megy.
Majd nemsokára átterelik a ceglédi betegeket Pestre aztán lehet pislogni, hogy egy nap az élet:-))

orulet 2012.02.01. 14:08:30

"Már 8 ember várt és mindenkinek 10-re volt a dátum.12 órakor már nem bírtam,elindultam a nővérekhez,mi az ,hogy ennyi ember 10-re jön válasz ,mit képzelek mennyien lennének ha nem adnának időpontot,erre én nem érted miről beszélek".
Csak tömören: sok az eszkimó, kevés a fóka.

karcsibácsi 2012.02.01. 14:38:40

Eddig azt hittem, hogy én vagyok az a hóttmax beteghordó, akit a buxusblogba pelerinre álítottak, de mosmá egy kicsit elbizonytalanodtam: lehet, hogy Laikus doktor úrnő kedvenc beteghordója vagyok? Egész nap rohangászok mint 1 töketlen kutya közbe tróbálok jópofi lenni, poénkodni a betegekkel, oldani a feszültségüket, elintézni apróbb cseprőbb ügyesbajos dógaikat stb. Néha elegem van az egészből, nagyon, de ezt nem éreztetem a kuncsaftjaimmal. Deazé ha engemet vagy akármelyik hozzá. Tartozómat kell vizsgálni vagy kezelni, az biztos, hogy nem kell várakoznom sehol. Se.

Sokorai_Atala 2012.02.01. 14:48:17

A Kapásban nagyon gördülékeny a mammográfia. Nem másodpercre, de nagyjából időben történik minden. És főorvos úr egy tünemény.

Sokorai_Atala 2012.02.01. 14:50:39

Akkor most az egész család bement a vetkőzőbe? Amúgy ez nem csak Cegléden ilyen kicsinyke, ha eü dolgozó láthatott volna már ilyet.

Irkutszk 2012.02.01. 14:54:40

@karcsibácsi: Erről a kommentről eszembe jutott mikor nagymamámat hurcolászta egy beteghordó körbe az XY kórházban. Ő is ilyen jófej volt :) Minden tiszteletem ezért a munkáért!

gioni44 2012.02.01. 16:36:55

Eü középkáder canossája.

Mindenütt csak a trehányság.Ellenőrzés ,felügyelet elmulasztása a vezetés részéről.
Tudatos hergelése az államolgárokak.

punka 2012.02.01. 16:38:18

@Sokorai_Atala:
Ezt én sem értem :)
Nem csoda, hogy nem volt levegô...

R2D2 & C3PO 2012.02.01. 16:45:28

@Dr.laikus PhD:
Ne haragudj, de félreértetted.

Arról szól, hogy időpont kérése ellenére várakoztatták mindenhol órákon keresztül, és vajon mit csinálhatnak azokkal, akik nem eü dolgozók, ha az elsőbbséget élvezővel ezt teszik!

Sajnos, igaza van...

Viszont nem értem, nektek ez nem probléma? Ez nem a ti szakmátok renoméját nyomja a béka segge alá? Hol van a szakmai öntudat?

orulet 2012.02.01. 16:56:34

@R2D2 & C3PO: Én úgy látom, hogy sok helyütt azért nem tartják az időpontot, mert képtelenség. Mindenütt kudarcba fulladt, kivéve talán magánrendelésen, ahol eleve tízen vannak naponta. Max. annyi értelme van a mostani rendszernek mégis, hogy nem fordulhat elő a százas forgalom ott, ahol 30-ra van kalibrálva a volumenkorlát miatt.
Egyébként a jelenség más szakmákban is okoz fennakadást. Fodrász ismerősöm mondta, hogy mennyire bosszantó tud lenni, ha valaki időpontot kér vágásra, aztán ott jut eszébe (vagy derül ki), hgoy festeni kéne, dauerolni, melírozni, esetleg beesik valaki váratlanul, hogy neki marhára sürgős. Ha belőle kettő lenne, akkor egyik vendég a székben ülne, a másiknak haját mosná, de így sajna, csak várakoznak.

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 17:02:16

@R2D2 & C3PO:

A nevem fricska. Nem vagyok orvos.

Értettem mit írt. Sokszor volt már szó az időpontok hiábavalóságáról, arról, hogy az asszisztencia nemtörődömsége miatt ez is devalválódik.
A cinikus mondat, hogy mennyien lennének, ha nem lenne időpont csak azt jelenti, hogy a fagyi visszanyalt.

Nem az orvos dolga időpontot adni.
A segítség neki is a betegnek is a beosztás. Ha jó akkor mindenki elégedett.

ma21 2012.02.01. 17:38:36

Szavaztatok az Astellas díjra jelölt orvosokra?

zsikuci81 2012.02.01. 18:13:16

Teljesen jogos! Idopont adasa mellett ez a varakozas nagyon sok. Az okokat on is tudja. Egyebkent en ilyenkor vinni szoktam olvasnivalot es probalok nem szervezni azutanra fontos dolgot.

Igazság, hol vagy? 2012.02.01. 18:16:24

Kedves poszt író!Igen,néha nekünk is várakozni kell egy-egy vizsgálatnál.A nőgyógyászati usg-ban pedig nem szoktak "babákat"vizsgálni!Ha az egészségügyben dolgozol,akkor van rálátásod sok mindenre.Ha Te így reagálod le a dolgokat,akkor mit várunk egy laikus embertől?

Dr.laikus PhD 2012.02.01. 18:35:17

@Igazság, hol vagy?:

Azért kicsit furcsa, hogy az egészségügyi dolgozót a büfében soron kívül kiszolgálják, de kollégát, annak hozzátartozóját nem.

Már hogyne lenne dühös?
Ráadásul ott akartok összezárni ahol nem kell? Mert nem tetszik?

Igenis soron kívül, a betegekért végzett munkaidejét figyelembe véve kell ellátni.
Nem is értem.

Nálam konstatálták a bajt, azonnal UH és biopszia és nem időpont, pedig csak mezei beteg vagyok.

Igazság, hol vagy? 2012.02.01. 19:11:11

@Dr.laikus PhD: Hát Engem még soha nem szolgáltak ki a büfében soron kívül.Ellenben szakrendelésen is voltam,tudták rólam ,hogy "kórházi"dolgozó vagyok",előttem behívták az aznapra időpontra érkező beteget.Utolsónak kerültem sorra.Nem háborogtam,nem mentem panaszra,posztot sem írtam.Nálam itt kezdődik a türelem és a tolarencia is.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.02.01. 22:22:35

Mostanában egyre többször van az az érzésem a Praxis sztorijait olvasva, és ez a mai is ezt erősíti, hogy tényleg romlik az ellátás színvonala. És csak remélni merem, hogy ez a hosszabb várakozáson, egyéb apró-cseprő dolgokon túl nagyobb bajt nem jelent.
Nem hiszem, hogy mindezt pusztán hanyagsággal, kimerültséggel, az empátia hiányával, vagy kiégettséggel meg lehetne magyarázni. Szerintem egész egyszerűen kezdenek elfogyni az eü. dolgozók, a még hadrendben állók pedig egyre inkább fáradnak.

Dr.laikus PhD 2012.02.02. 06:30:11

@Igazság, hol vagy?:

Valamit félre értesz.
Helyes, ha kiszolgálnak a büfében soron kívül.
Helytelen, hogy időpontnak hívják az azonos időre behívott betegek sokaságát.
Azt ugye te is elismered, hogy azonos időben 8-10 beteg az már sokaság.

Nehezen értem, hogy miért nem kérsz te is időpontot? Ha már nem akarod a szerzett kiváltságod igénybe venni.
Már azt, hogy úgy kapjál időpontot, hogy ne a bejegyzett helyett hívjanak be. Hamár..

Van még pár variációm, hogy is lehet megoldani, hogy legalább ti ne érezzétek azt amit itt sokan.

Sokszor linkeltem már, de lusták vagytok elolvasni, de amikor a hadra foghatók kevesen vannak, de még így is döcög a szekér, az ember elkezd szervezni és hatékonnyá tenni az _időt_, a métereket.

Furcsa pont tőled olvasni, hogy betartod a rendet, de mindig van kifogás, hogy miért nem veszed fel a telefont. Ebben persze nem a telefon a lényeg.
Én is tudok olyan osztályon csöngő telefonszámot amit évek óta _soha_ nem vettek fel.
Van, megadják, csörög, beteg az ágyban feszeng, nővér baromira végzi a dolgát a nővérszobában, 1 méterre a telefontól.

Na ebben a feszült - mindenki számára az - helyzetben el kéne azt onnan rakni.
Orvosnak nem kéne elereszteni azt az epés? (rád bízom mit jelent) mondatot, hogy ki kell érdemelni a munkahelyi mobil számát pl. Hozzá teszem, hogy hívni kell, mert előírja, de csak a mobilszámán lehet elérni.
(nem vitatémának írtam, ilyen is van)

Szóval még az én galamb epém is felforr, ha nővér leírja, hogy ő úgy viselkedik, mint egy beteg itt a praxison. :(((

Igazság, hol vagy? 2012.02.02. 17:23:48

@Dr.laikus PhD: Az egészhez azt fűzném hozzá,hogy nem keresek kifogásokat a telefon felvétele miatt,de vannak bizonyos szituációk,amikor nem tudjuk felvenni.Tudtommal semmi olyant nem írtam amiből azt szűrted le,hogy úgy viselkedek mint egy beteg itt a praxison.

Dr.laikus PhD 2012.02.02. 18:21:53

@Igazság, hol vagy?:

Tényleg a fenébe is....
Védekezel, hogy nem veszed fel a telefont, mert,,,
Nem használod ki a szerzett jogaid, mert...

Émmeg a beteg vagyok, meg a hozzátartozó, akinek fel kell hívni valakit aki dolgozik, de a hozzátartozó is dolgozik és itt a patthelyzet és a sértődés és a panasz a felesleges védekezés és kezdődikelőlrőlazegész.

Helló! Itt vagyunk mi is!

Ennek az egész praxisosdinak tényleg jó célja lehet, hogy a beteg jogos, vagy vélt panasza ne védekezést indítson el, hanem valamit ami nem szembe állítja a munkáját végzőt és azt akin a munkát végzik, hanem eljussunk oda, hogy a munkavégzés úgy nézzen ki _akivel_ a munkát végzik.

Az a szomorú, hogy nem értitek.
Olyasmiért vagytok frusztráltak amiről nem a beteg tehet.
Mondjátok, hogy a beteg is harcoljon, mert neki lesz rossz, de mindent megtesztek, hogy eltávolítsátok a betegeket magatok mellől.

A szomorú, hogy nem értitek és nem értitek és nem értitek... :(((

Igazság, hol vagy? 2012.02.02. 18:50:25

Értem amit mondasz,részben egyet is értek Veled,sajnos akkor is védekeznünk kell a sok rágalmazással szemben.Már lassan azt is dokumentálnunk kell ha elmész a mosdóba.Sajnos a betegek jogos vagy vélt sérelmeiket rajtunk vezetik le.Minket szidhatnak,nekünk szidhatják az orvost.Ha az orvossal beszélnek nem mondják el kifogásaikat,mélyen hallgatnak,bólogatnak és nekiállnak a személyzetet szidni.Sajnos ez a valóság.Mi igen kis pontok vagyunk,a nekünk címzett vádakat,panaszokat másnak kellene címezni .Az,hogy a beteget eltávolítsuk magunktól,ahhoz a beteg hozzáállása is közrejátszik.Én itt lezártnak tekintem"vitánkat"Üdvözlettel.

Dr.laikus PhD 2012.02.02. 19:10:35

@Igazság, hol vagy?:

Igen ez baj, hogy lezártnak tekinted.
(már régen nem rólad van szó)
Ettől még a probléma létezik.
Ettől még a nővérnek véleménye van az orvosról és a beteggel cinkosan összekacsint.
Veletek van többet.
Én mostanában sokat járok kórházba. Magam miatt, mama miatt.
Tudom hol dolgoznak jól és emberien, ahol a nővért nem lehet kijátszani az orvos ellen és viszont.
Ez mindig ott keletkezik ahol valaki rosszul dolgozik.
Ott esik el a beteg, ott nem tudják mi történt vele, ott nem veszik fel a telefont, ott tegezik a 99 évest ésatöbbi.

Ahol viszont a beteg társa a sikerélményben, de a tragédiában is, ahol a nővér és az orvos teamben dolgozik, ott érdekes nincs betegpanasz.
A körülmények rosszabbak a fentinél és mégis...

Be lehet fejezni, el is lehet menni, Lehet is a kiszolgáltatottat fenyegetni, de az eredmény az lesz, mint a sarokba szorított állt esetén.
A vele szemben állót - azt is aki jó szándékkal közelít - válogatás nélkül megmarja, megharapja.

Ilyen az ösztön.
Ez van belénk kódolva.
Ez a szakmád, vagy a része kéne legyen, azaz ezt nektek tudnotok kell.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása