A betegeket nem érkezési sorrendben szólítjuk

2011.12.23. 06:00

Praxis!ezen uton szolnék hozzá az elöttem iró beteg elöjegyzési leirásához.Egészségügy,hmmmm,jol,helyre van téve az biztos,igy gondoltam én is leirom a tapasztalataimat.Sajnos nagyon sokféle betegségem van,nemsorolnám fel,ami bizony elképesztő az a kálvária amit végig kell csinálni.és sajnos hosszu honapokig várni egy idöpontra,de valojában nemértem hogy minek is az idöpont,mondjuk kapok eggyet sacc.2011 05 07 10óra 30percre,azt már nem is kellene leirnom hogy ez már nem is igaz,mert még eztsem tudják betartani,rá kell számitani még kb.2 órát.Még ennél is rosszabb eset,a páromnak rosszindulatu garatdaganatot diagnosztizáltak,még azon a héten meg is operálták,ez volt 2010 jan.ban.

 


utánna ct mr honapokat kellett várni idöpontra,majd közben növekedésnek indult egy nyirokcsomo,irány a patalogia,eredmény,ott már voltak rosszindulatusejtek,idöpontkérés Budapestre,PET CT vizsgálatra,ujjabb honapok,várakozással.2010 aug.lett mire eltudta kezdeni a kemo és sugárkezelést,én vittem 40 alkalommal kezelésekre,megint ct,mr,persze megint honapok teltek és sajnos az utolso mr eredményénél volt valami ami nem volt eggyértelmü,ezért ujabb idöpont,Budapest PET CT 3 honapot kellett várni az idöpontra,akkor már nagyon rossz állapotban volt a párom,állandó iszonyatos fejfájás,irány a háziorvos,aki elküldte a reumatologiára holott tudta hogy mia betegsége,ott nyakisérvet mondott az orvos,és ultrahangos kezelést irt fel,össz.3 alkalommal ment el,mert nemtudott már járni sem,és mégrosszabul volt,kb.300db flektort evett meg,olyan fájdalmai voltak.elérkezett a várva várt idöpont Pestre PET CT-re,ott rosszul lett,korházbakerült,és többé nemjött haza,erdménye, áttét,agytumor,és a tüdön két tumor,nem volt müthetö,nem volt segitség,


2011 07 04-én elhunyt,53 éves volt.Mit is mondjak???Azt hogy beleőrűlök????ha nem kellett volna ennyit várni,minden hol mindenre,talán még most is élne,még annyit,nem az orvosán mullott,ö mindent megtett amit tehetett,hanem azok akik a beosztásokat idöpontokat adogatják,és minden ajtora kivan irva,A BETEGEKET NEM ÉRKEZÉSI SORRENDBEN SZÓLITJUK,hanem ugy hogy kinek ki az ismeröse.Nesze neked egészségügy köszönjük jolvagyunk.


Van saját részemröl is irnivalom,de ehhez már nincs is eröm,csak annyit,a párom betegsége és a sajátom eggyütt nagyon sok volt,ugy lelkileg mint anyagilag,nagyon kivoltam borulva,annyira hogy önként mentem aphisziátriára,igaz,beutalo nélkül,hétvége volt,de ugyéreztem itt a vége,nembirom már,az ügyeletes dr nö,félignyitott ajtoban állva megkérdezte hogy mégis hogy gondolom hogy csak ugy beállitok beutalonélkül,leleteim nálamvoltak,belesem nézett,vagyis kidobott,lementem az épületböl,jol kisirtam magam,és visszamentem,nos??mit ohajt megint????mondtam,a nevét szeretném megkérdezni a dr.nönek,mert????mert a betegjogi képviselethez fogok fordulni,mondtam én,mire ö,adja a papirjait megnézem,mondtam most már talán nem kell,válasza,azért mert maga ideges??én is az vagyok,mondta ö,ezzel eljöttem.


Irtam egy levelet a korház Igazgatójának,hát persze hogy a dr.nönek lett igaza.Hát ennyi.Nagyon nem kell csodálkozni,a jo orvosok elmennek külföldre,mert nagyon kevés a fizetésük,aki marad az meg már megszedte magát a hálapénzekből,minek menjen?és van egy icike picike réteg,aki valoban jo orvos,és csak azért marad mert a gyógyitásra esküdött fel,félö hogy elöbb,vagy utobb,de ök is elmennek,meg miis a temetöbe.Üdv.Irén

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutykuruty 2011.12.23. 07:15:34

Kedves Irén,

nagyon-nagyon elkeserítő ilyen történetet olvasni, mint az öné.
Borzasztó belegondolni, hogy mennyire elkeseredett és milyen idegállapotban van.
Mindezek mellett tényleg azt érzem, hogy az élet valóban nagyon igazságtalan: "szegény embert ág is húzza".
Elképeszt a történet, követem több daganatos beteg kezelését és azt látom, hogy vannak akiknél szépen-rendben mennek a dolgok és van akinél akadozik, sőt elakad a gyógyítás folyamata.

Nem nagyon tudok többet írni és sajnos tanácsolni, javasolni sem.

A jövőre nézve nyugodtabb életet kívánok.

kutykuruty 2011.12.23. 07:50:20

@kutykuruty:
Mióta olvastam a történetét nem tud kimenni a fejemből és egy tanácsom mégis lenne.
Irja ki magából a fájdalmát, több hely is van ahol meghallgatják -akár az index fórumain is talál erre lehetőséget - és valós kapcsolataiban is keressen kapaszkodókat. Beszéljen és beszéljen. Ha most itt ülne mellettem, akkor is annyit tennék, hogy meghallgatnám. Annyiszor, ahányszor szüksége van rá.
A többi már szakember dolga, de a megfogalmazott gondolatok és a hangosan! kimondott bántalmak, fájdalmak veszítenek az erejükből. A leírt szavak sajnos nem segítenek annyit, mind az élő beszéd, de legalább kap visszajelzést.

Tehát a tanácsom -ha szabad így fogalmaznom -: beszélni és beszélni...
Természetesen szakemberek, orvosok segítsége és felügyelete mellett.

2011.12.23. 13:09:29

Sok sikert a szellemi és lelki megnyugváshoz, főleg így karácsony táján!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.23. 14:27:43

a várólistáért nem azt kell szidni aki adja az időpontot hanem azt aki a teljesítmény-volumen-korlátot kitalálta.
az nem teljesen tiszta miért kellett januártól augusztusig várni a kemoval? miért nem írtak neki fentanyl vagy durogesic tapaszt és miért függ minden a PETCT-től, pár éve még nem is volt

qbr 2011.12.23. 16:39:15

Kedves Levélíró, őszintén sajnálom, ami Önnel történt.

Sajnos az MR vizsgálatra több hónapos várólisták vannak, és pont azért, amit feljebb is írt 'csak néha benézek...', mert bár kapacitás lenne többet végezni, a TB nem fizeti ki. (Ráadásul ha agydaganat volt, ott azt hiszem a terápia indításának finanszírozási előfeltétele egy agyi képalkotó vizsgálat megtörténte, és aztán a megfelelő időpontban történő (3 hónap?) ismétlése.)

Az ajtókra a "nem érkezési sorrendben történő behívás" azért van kiírva, mert az érkezési sorrendet felülírhatják más szempontok - és nem csak az ismeretség, vagy pénz (mint az előző posztban), hanem sokkal inkább súlyosság, sürgősség, vagy adminisztratív sürgősség.

A leveléből úgy vettem ki, hogy osztályos pszichiátriai ügyeletről volt szó - az az igazság, hogy ha nem volt ott korábban ellátva, akkor tényleg erősen meg van kötve az orvos keze, hogy felveheti-e vagy sem, ez nem annyira egyszerű kérdés, hogy valaki odamegy és kéri a felvételét az osztályra. Nem vagyok benne biztos, hogy az adott doktornőnek volt választási lehetősége.

Pszichiátriai szakrendelésre viszont érdemes lenne elmenni esetleg, illetve a lelki segélyvonalak is nagyon jók, azok ünnepek alatt is üzemelnek, ha szükségét érzi, tényleg érdemes felhívni.

Megnyugvással teli, békés ünnepeket kívánok Önnek és mindenki másnak is!

irutavé 2011.12.23. 19:17:39

Minden kedves blog olvasónak,írónak békés boldog (ügyelet mentes)ünnepeket kívánok!!

Braincelle 2011.12.23. 20:10:37

Az biztos, hogy a területi ellátási kötelezettség megköti az ember kezét. Ettől függetlenül, ha hozzánk területen kívüli beutaló nélküli beteg akut panasszal jön, akkor meg szoktuk vizsgálni, megnézzük, mi a baj. Utána tovább kell küldeni területre ha kórházi ellátást igényel. De sajnos lehet, hogy máshol ennél kötöttebb finanszírozási szabályok vannak, és az orvos nem nagyon tehetett mást.

zsikuci81 2011.12.24. 10:55:39

Kedves Iren!
Engedje meg, hogy Parjaval kapcsolatban oszinte reszvetemet fejezzem ki!
Sajnos azt kell mondjam, hogy Onnek igaza van. A daganatos betegeknek nehez dolga van a Nagy Magyar Egeszsegugyben. Sajat tapasztalataim szerint "dobaljak" oket. A mi korhazunkban ugyeletben nincs onkologiai ellatas. Az ekkor erkezo beteget senki mas nem veszi fel, arra hivatkozva, hogy eddig az onkologia kezelte, panaszai daganatos betegsegevel fuggenek ossze. Igy jobb hijan marad a surgossegin, ahol gyakran transzfundaljuk oket ill. egyeb tuneti kezelest alkalmazunk. Masnap munkaidoben atkerul az Onkologiara, ahol leirjak, hogy aktiv onkologiai teendo mar nincs. Tuneti kezeles, erdemi fajdalomcsillapitas nem tortenik es visszakuldik a surgossegire (nem haza! a sajat pecsetjevel), hatha valahogy elintezzuk a sorsat es bevakarjuk a Belgyogyaszatra pl. Az altalunk frissen diagnosztizalt tumoros beteget szinten senki nem veszi fel. Ekkor kezdodik az ambulans kivizsgalas, melynek soran a beteget tobb vizsgalatra elkuldik, ezekre honapokat kell varni, az eredmenyekkel pedig szakrendelesekre kell visszamenni, melyre szinten idopontot kell kerni. Az ido elteltevel a potencialisan jol kezelheto, esetleg gyogyithato betegbol vegstadiumu roncs valik. Ha ezeket a betegeket felvennek osztalyta es nehany nap alatt a legfontosabb vizsgalatokat megszerveznek, ket-harom het alatt keszen allna a sebeszi-, kemoterapias- ill. sugarkezelesre.
Ami a Parjat illeti, nem ertem, mit keresett a Reumatologian. Daganatos beteg fejfajasa eseten agyi attetre kell gondolni es surgos kontrasztos koponya CT-t kell kerni. Nem MRI ill. PET CT idopontra varni. Ha volt is nyaki serve, valoszinuleg a legkisebb gondja lehetett a fenti kalvaria kozepette.
Iren minden rossz ellenere megbocsatast, megnyugvast es kellemes Karacsonyt kivanok!

Dwokfur 2011.12.28. 13:03:33

gbr hozzászólásában írottakat szeretném megerősíteni: kapacitás lenne több, de a teljesítmény volumen korlát (TVK) megköti az intézmény kezét. Ez azt jelenti, hogy adott határ felett a vizsgálatokat a TB nem fizeti ki az intézménynek. 8-9 éve voltak vasárnapi műszakok is. A TVK óta nincsenek. Karitatív alapon nem tud szolgáltatást nyújtani egy intézmény manapság.
A soron kívüliségre mondanám, hogy vannak sürgős kérések is. Ez a beutaló orvoson múlik. Ha fekvőbeteget hoznak, vagy sürgős kérés érkezik (beutaló orvos dönti el), azt előre vesszük. Így fordulhat elő, hogy 30-180 perces ún. "csúszások" alakulnak ki. De az ellenkezője is megesik, ha például hamar kiugrik a csőből 1-2 klausztrofóbiás beteg az MR-ben. A csúszás nemcsak a beteget, hanem az összes ott dolgozót sújtja. Tehát maguk ellen dolgoznak, amikor többet vizsgálnak.
Kíváncsi lennék, hogy hányan tudják, hogy milyen orvosnak hívják azt a specialistát, aki a CT és MR vizsgálatokat leletezi...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása