Az egészségügy és az internet

2011.11.07. 06:00

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Sziasztok, Praxisblog!

 

A sok vérborzoló sztori után, egy szimplán nevetségeset.

 

 

Vérvételen voltam ma reggel, kérdezem az ablakosnővérkét, hogy elküldik-e emailben a dokinak az eredményt. Nem, érte kell menni. Kérdem, hogy maguk itt nem használnak internetet? Válaszként felnevetett a szomszéd nővérke: Persze, majd emailben elküldjük 500 embernek a leletét.

 

Tényleg, sokkal egyszerűbb 500 embernek visszamenni a szabadidejében, és plusz 1-2 embert megfizetni, hogy kiadja a papíralapú leletet, aminek a kinyomtatása szintén pénzbe kerül.

 

Biztos, hogy kevés a pénz az egészségügyben? Vagy csak rosszul használják fel?

 

Íródott a Magyarországról is elérhető internet 16. évében.

 

Üdv: Parmezanidész

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scopolamin 2011.11.07. 08:20:59

Nálunk csoportosan elküldik a beutaló orvosnak. Vidék-megyeszékhely.

záporeső 2011.11.07. 09:30:53

Nálunk érte kell menni, nem küldik orvosnak se. Természetesen csakis a nap közepén lehet menni, hogy akinek olyan a munkahelye nehogy megússza szabadságkivétel nélkül.
Másik vidék-megyeszékhely.

Ugyanazanő 2011.11.07. 09:56:20

Szerintem, ha a beküldő orvosnak elküldik e-mail-en, az már jobb. Hiszen az biztos nem 500 e-mail cím. 500 e-mailt küldeni az tényleg rengeteg!!! Ugyanakkor az orvos, ha a páciens kéri, továbbküldheti neki e-mail-ben.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.11.07. 10:48:29

nyugaton dolgozom, mi kinyomtatjuk és levélben küldjük el a háziorvosnak, a rendszerünk zárt abból adatot nem lehet e-mailben kiküldeni, adatvédelmi okokból. így még drágább, de ez a sporlós nyugat

cottonmouth 2011.11.07. 10:49:37

Teljesen jogos észrevétel. Egyébként 500 e-mail egy számítógépes rendszerből egyetlen gombnyomással/kattintással elküldhető, csak bele kell építeni a nyilvántartásba az orvosok e-mail címét és hozzáadni egy "küldés" gombot. Egy programozónak ez nem különösebben bonyolult feladat. Egy havi papírköltségből meg is lenne (internet előfizetéssel együtt).

cottonmouth 2011.11.07. 10:52:11

@csak néha benézek ha marhaságot látok: igen, az adatvédelem. Azért biztos erre is lenne technikai megoldás (titkosítás, esetleg a háziorvos jelentkezhetne be és hívhatná le a páciensei adatait, vagy valami. Nem vagyok IT-s, csak egy okoskodó :)

gaborka78 2011.11.07. 12:28:02

Amikor egy lakás vételárát az ember átutalja a bankszámlájáról az interneten... Amikor az egyes bankfiókok és a központ között van adatkapcsolat (hány éve is, és nem internet kapcsolat, hanem zárt hálózat?). Amikor naponta milliárdos tételben fordul meg "pénz" a GIRO-n a kereskedelmi bankok-MNB között. Azért ez nem egy megoldhatatlan feladat.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.07. 12:30:40

Én annak is örülök, ha 500 embernek van munkaidőben annyi szabadideje, hogy visszamehessen a leletért.
Most hirtelen nincs előttem, de a napi 500 nem sok egy kicsit? Legalább is minden nap.
Egyébként az EÜ személyzet részéről hihetetlen nagy az ellenállás. Félnek a számítógéptől. Márpedig amíg a személyi feltételei sem adottak a technológia bevezetésének, addig semmi esély.
Különben ez nem adatvédelmi, hanem rendszer-biztonsági kérdés. Nem a beteg leleteit féltik, hanem a rendszert.

gaborka78 2011.11.07. 12:44:42

El Visco Stello:

Néha (egyik végzettségem mérnök informatikus) elgondolkodom ezen. Komolyan olyan érzésem van sokszor, hogy nem azért félnek mert "nem nőttek fel a feladathoz". Hanem a "nagy testvér figyel" miatt. Meggyőződésem, hogy ha minden számítógépre kerül és ez korrekt akkor jóval kevésbé lehet a zavarosba halászni, ami meg nem ördögtől való a mai magyar EÜ-ben. (pl. főorvosúr magán betege hivatalos időben...)

szabidoki 2011.11.07. 13:53:46

@gaborka78: mérnök létedre elég kevés eszed van. A főorvos magán betege már ma is bekerül a számítógépbe, különben nem lehetne neki labort, röntgent, miegyebet kiírni. Egyedül az nem kerül bele, hogy az a beteg már meglátogatta a magánrendelést is, és fizetett X forintot. Mondjuk úgy, hogy a kórházi számítógépes rendszerben lévő adatok pontosak, de nincs benne minden adat.
Ezért is nehéz kiszűrni a maszekolást, mert papíron minden kerek.
Az igazi kutya ebben a dologban az OEP-nél van elásva, már tizenévekkel ezelőtt elsíboltak 300millió Ft-ot egységes informatikai rendszer kialakítására, ami azóta sem működik, pedig nem lenne bonyolult kialakítani egy egészségügyi dokumentum-szabványt, amit kötelező lenne implementálni minden eü-szoftverbe egy biztonságos, kódolt adatátvitelt lehetővé tevő modullal együtt, aztán lehetne küldözgetni a leleteket keresztül-kasul.

Irkutszk 2011.11.07. 14:01:15

1, adatvédelem

2, hivatalos dokumentumok, bizonyíthatónak kell lennie, hogy elküldték, hogy megkapták, fizikailag léteznie kell a dokumentumnak

De azért örülök, hogy a kedves posztoló gondolkodik.

Egy ehhez kapcsolódó ügy: Januártól be akarják vezetni az elektronikus receptet. Én nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, viszont az is hivatalos dokumentumnak számít, nem is az orvos, nem is a beteg tulajdona (rá van ugye írva: Az Országos Egészségpénztár vénye). Amennyit én a saját kis fejemben el tudok képzelni, hogy zárt hálózaton belül történik az adatátvitel. Majd ha ilyen lesz az összes rendelő és labor között, akkor el lehet gondolkodni a leletek elektronikus átvitelén is. Külső belépőtől fizikailag elválasztott rendszerben.

cottonmouth 2011.11.07. 14:26:14

@Irkutszk: Ez mind megoldható elektronikusan is, sok szervezet meg is oldja. Még államiak is (pl. NAV, stb.).

@szabidoki: ott a pont, ezt a pénzt (is) kellett volna jól használni.

gaborka78 2011.11.07. 14:29:34

@szabidoki: Pont erre akartam célozni, hogy "nincs benne minden adat". Minnél több adat van benne annál nehezebb lesz trükközni. De ez nem a mi feladatunk megváltani.

szabidoki 2011.11.07. 14:40:52

@gaborka78: ami adat belekerülhet a kórházban, az benne is van. Ahhoz a kórháznak hivatalosan semmi köze, hogy a beteg előtte magánrendelésen már találkozott az orvossal. Mint már említettem, a maszekolást ezen az úton nem lehet kiszűrni.
Ami segíthetne, az az lenne, ha az előjegyzéseket kivennék a főorvos kezéből. Angliában ez úgy működik, hogy a beteg először elmegy a háziorvosához, aki ha úgy gondolja, hogy szakorvosi ellátás szükséges, akkor ír egy levelet (=beutalót), de azt nem a betegnek adja oda, hanem ő maga elküldi a szakrendelőbe, ahol felrakják egy várólistára, és ahogy sorra kerül, beosztják valamelyik kollégához - ekkor kap egy levelet, hogy x-én jelenjen meg ekkor és ekkor. Nyilván ebbe is bele lehet nyúlni, de itt az orvosokat rendesen megfizetik, és senkinek nem érdeke némi aprópénzért kockáztatni a működési engedélyét, úgyhogy nem is jellemző az ilyesmi.

marand22 2011.11.07. 14:44:29

1. Az emailben küldött lelet felejtős (email cím megváltozhat, illetéktelenek hozzáférhetnek, vírus elküldi még mondjuk 1 millió email-címre, stb.).
2. Egy nem zárt rendszerhez hozzá lehet kívülről férni (évekkel ezelőtt az előző munkahelyemen eltüntek file-ok a szerverről, érdekes módon csupa olyan adat, amik a kórházzal perben álló betegek ellátásához kapcsolódtak, pl. CT-lelet, angol IP-címig tudták visszakövetni). A GIRO jó példa, de annak a működtetése nem két fillér.
3. Van olyan betegem, aki 1985-ben kapta az első infarktusát (Svédországban). Zárójelentést nem kapott, csak ún. Medical Lettert. Ellátásának csaknem valamennyi adata hozzáférhető volt a kezelőorvosok (háziorvos, ill. más intézetben dolgozó szakorvos) számára interneten.
4. Az államigazgatás számtalan területén lehetne használni az internetet, van is fejlődés, de lassú. Legutóbb okmányirodában veszekedtem, amikor telekkönyvi kivonatot kértek (papíron), a bankok számára ma már elérhető online (Takarnet), az állami hivatalnak nem !?
5. Kollégám tagja az egészségügyi informatikai szakmai kollégiumnak, dolgoznak a problémán, de nem ilyen egyszerű a megoldás. Ráadásul teljeskörűen, országosan egységes rendszer sehol a világon nincs !!!

serfecs (törölt) 2011.11.07. 14:53:46

@Irkutszk: "1, adatvédelem

2, hivatalos dokumentumok, bizonyíthatónak kell lennie, hogy elküldték, hogy megkapták, fizikailag léteznie kell a dokumentumnak"

1, tőlem még soha semmilyen okmányt nem kértek lelet kiadásakor. Magyarul az veszi fel a leleteimet, aki akarja és tudja a nevemet.

2. soha nem iratták még alá, hogy átvettem ambuláns leletet, tehát nem bizonyítható.

Egy olyan dolog igenis működhetne, amilyen pl a magyarorszag.hu; regisztráció, vagy neadj isten, a már meglévő ÜK regisztráció adataival azonosítom magam és már látom is a leleteimet. És a HO is látja és nem kell átbumlizni a fél világot, hogy neki is meglegyenek a leleteim.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.07. 17:42:55

@marand22: off
az okmányirodához adalék, hogy a tv értelmében kikérheted elektronikusan a dokumentumot (elektronikus aláírással)és ezt kötelesek is elfogadni a hivatalok.
az más tészta, hogy nincs meg hozzá a technikai feltétel, legtöbbször egyik oldalon sem.

Okusaba 2011.11.07. 19:25:07

Az egészségügy mindig is a félmegoldásokat "kedvelte".
Táppénzigénylés ma: (Nem tb kifizetőhelyeken)Előzetes regisztráció, és egyéb ínyencségek után, elektronikus nyomtatvány, beküldés elektronikusan a MEP felé és csatolmányként küldd el vele a beszkennelt kézzel írt táppénzes igazolást.

SusanneF 2011.11.07. 19:39:57

Mi ebben a nevetséges??
Ez egy semmilyen poszt-egy kérdéssel,és egy válasszal-pont.
Még kommentelni se igen lehet....

qbr 2011.11.07. 20:32:41

@Panni75:
Ez már működik, megnézheted te is és a háziorvos is, de csak azt tudod megnézni, hogy megtörtént egy adott beavatkozás/vizsgálat/stb., a leletek, laborvizsgálatok eredményét nem látni. Ez amiatt van, hogy ez a rendszer az OEP-től kapja a bemenetet, az egyes laborok az adott intézmény informatikájába táplálják be a maguk adatait, amik (ahogy mások is írták) zárt rendszerek.

ujjujjuj 2011.11.07. 20:33:49

Akkor marha nagy szerencsém van: 13. ker, Szegedi út, sztk. Beküldő szakorvos kézhez kapja a leletet, papír alapon, PLUSZ benne van a rendszerben, tehát ha nem a beküldő szakorvoshoz megyek vissza, hanem egy másikhoz, akkor ott is látják, nyomtatják ha kell. Kár, hogy nem ez az általános, de ilyen is van.

qbr 2011.11.07. 20:42:26

@ujjujjuj:
A laborok általában egy adott intézményt (kórházat és/vagy szakrendelőt) szolgálnak ki, és egy informatikai rendszeren belül vannak azokkal, tehát az adatok ott megvannak elektronikusan.
Vannak olyan intézmények, amelyeknek olyan az informatikai rendszere, hogy a területi háziorvosoknak lehetősége van csatlakozni (általában x db. pénz megfizetése után), és akkor ők is megkaphatják elektronikus formában a laborvizsgálatok eredményét.
Ezek a rendszerek önállóan, szigetszerűen működnek az országban, nincs egységes informatika.

tódór piroska 2011.11.07. 20:54:09

@marand22:
Az 1985, ugye, csak elírás?
Én 1998-ban voltam tanulmányúton Göteborgban, a Sahlgrenska kórházban, ami azért Svédországban is az egyik csúcsintézmény. A vezető informatikusuk részletesen bemutatta az akkor működő rendszert, nagyon kellett vigyáznom, hogy ne essek hanyatt a csodálkozástól. A kórházon belüli rendszer (intranet) már akkor minden diagnosztikai és betegkezelő osztály között működött, és nemcsak lelet, de
kép továbbítására is alkalmas volt, amennyire vissza emlékszem kb. annyit tudott, mint az általunk használt MedSol most... Viszont internetkapcsolatuk a háziorvosokkal még (1998-ban) nem volt, elmondták, hogy néhány éven belül szeretnék elérni, hogy a háziorvos is hozzájusson a saját betege minden adatához.

serfecs (törölt) 2011.11.07. 21:19:53

@qbr: ja, hát ezt tudom, az beteg szemszögéből kb halottnak a csók, elszámolás szempontjából lehet jelentősége. De nem sok fejlesztést igényelne, hogy ugyanezen a felületen a leletek is megnézhetők, letölthetők legyenek.

qbr 2011.11.07. 21:48:07

@Panni75: Pont amiatt igényelne sok fejlesztést, mert ez az adat (tehát az eredmények) kismillió különböző, és egymással nem kompatibilis rendszerben keletkezik. Egyébként tudtommal ezt az adatot az OEP sem kapja meg automatikusan, hanem csak célzott ellenőrzések alkalmával kéri le.

FuBu 2011.11.07. 22:41:53

Vidéki lyányként megkérdeztem a 16. kerületben, hogy mikor jöjjek a vérvétel eredményéért oszt kiröhögtek, hogy a háziorvosom megkapja.
Amikor röntgent csináltak, mire visszaballagtam az urológiára (veseproblémám volt) és sorra kerültem ott figyelt a két felvétel a monitoron. (egy épület)
Mint Piroska annak idején én ennek idején dobtam hátast. :)))

marand22 2011.11.08. 08:05:33

@tódór piroska:
Lehet, hogy rosszul emlékszem a pontos évre, de az biztos, hogy 2000 előtt volt.

2011.11.08. 08:52:22

@El Visco Stello: 500 nem sok, egy kisebb megyeszékhely laborjában napi 6-800 lelet készül. De hogy mindenki elmegy érte, háát :) Ez azért nem így van. Meglepő, de relatív sokan nem is veszik át soha a leletet, ezt csak azért mondom, mert a lelet körüli problémákhoz nem elég a hülye rendszer, kell hozzá a hülye felhasználó is.

2011.11.08. 08:56:17

@qbr: "Egyébként tudtommal ezt az adatot az OEP sem kapja meg automatikusan, hanem csak célzott ellenőrzések alkalmával kéri le." Pontosan!

2011.11.08. 08:59:52

Ja és azt ne tudjátok meg, milyen háború van, amikor Juli néni nyolcvanéves barátnője jön be az azóta elhunyt ismerőse leletéért! Igaz történet...

qbr 2011.11.08. 10:45:12

@qbr: Még egy érdekes dilemma ezzel a kérdéssel kapcsolatban:
Tegyük fel, Magyarországon is magánbiztosítók lennének a finanszírozók, nem pedig egy állami biztosító.
Akarnánk-e ebben az esetben, hogy az ellátást finanszírozó biztosító lássa a vizsgálatok eredményeit - hiszen ez alapján megfordulhatna a fejében, hogy megpróbáljon megszabadulni azoktól a biztosítottaktól, akiknél várhatóan egy drága terápiára van szükség.

Irkutszk 2011.11.08. 19:07:06

@qbr: Amennyiben magánbiztosítónál szeretnél szerződést kötni, szerintem még a kutyád születési anyakönyvi kivonatát és oltási bizonyítványát is elkérik, nemhogy a te leleteidet. Hiszen miből állapítanók meg különben a biztosítási összeg?

beste 2011.11.08. 20:29:40

tudod te, kedves posztoló, hogy ha ezeket az apróságokat elektronikus útra terelnék, hány embernek szűnne meg a munkahelye, vagy valami értelmesebb munkakörbe kellene helyezni, ne adj isten többet, jobban tudna dolgozni?

na ez az, amire Agyarországon sem az egészségügyben, sem az államigazgatásban nincs szükség...

az agyam megáll, tényleg. Itt vagyunk a 21. században és még a kőkori módszereket istenítjük. Én is frászt kapok, amikor nem lehet elintézni egy orvoshoz való bejelentkezést interneten, nem lehet egy leletet átküldetni az orvosnak elektronikusan (mert így csak 2 másodperc, 1 teljes nap szabadság helyett) és még sorolhatnám. Az adatvédelmet is meg lehet oldani: "Kérem, kívánja, hogy elektronikusan jusson el a dolog X.Y doktorhoz? - Igen. - Akkor itt írja alá." kábé ennyi.

Meg néhány milliárd forint invesztáció a szoftver és hardver részbe, ami szerintem piszok gyorsan megtérül.

Kinek nem érdeke?

serfecs (törölt) 2011.11.08. 21:33:44

@Irkutszk: de nem ám! A nevemet kérdezték és bemondásra megkaptam! Volt, hogy a férjem hozta el nekem, senki nem kérdezte, kicsoda ő.

bélabácsi2 2011.11.09. 20:08:24

@Irkutszk: szia alexin, ide is írogatsz?

bélabácsi2 2011.11.09. 20:12:47

működik helyenként ez, a háziorvos is megkapja emailben a leleteket nagyon vidéken is, pedig egyes vérminták a fél országot bejárják közben, nálunk megy, országosan is fog

Irkutszk 2011.11.10. 14:56:16

@bélabácsi2: Szerintem Ön összetéveszt engem valakivel.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása