Epeköves kismama - aki nem kaphat gyógyszert

2011.09.05. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

 

Egy ismerősöm ajánlotta, hogy írjam meg Önöknek a történetemet - az elmúlt fél év negatívabb oldala, néhány mondatban összefoglalva.Jelenleg 31 hetes kismama vagyok. Terhességem 14. hetében egy éjjel iszonyatos gyomorszáji fájdalomra ébredtem - mivel a terhességem előtt is refluxos voltam, ezért először arra gyanakodtam, hogy a kései vacsora kínoz meg egy kicsit. Azonban a fájdalom nemhogy enyhült volna, erősödni kezdett, és az addig jól bevált praktikák (Rennie tabletta, valamint pár korty hideg kóla) sem enyhítettek a tüneteken. Mikor a görcs kezdett kibírhatatlan méreteket ölteni, felkeltettem a párom, aki láthatta rajtam, hogy komoly a baj, és azonnal mentőt hívott.

 


Mint még akkor éjjel kiderült egy hasi ultrahang alkalmával: epekövem van - pontosabban köveim. Sok picuri kavics, amelyek - a vizsgálatot végző doktornő elmondása alapján - meg fogják keseríteni a terhességem hátralévő időszakát.


Sajnos akkor még nem tudtam, hogy a próféta szólt a doktornőből.
NosPa tablettát írtak fel görcsök esetére, diétát javasoltak, és hazaküldtek.
Két nappal később beszéltem a nőgyógyászommal, elmondtam mi történt, és átadtam a leleteket. Bólogatott, ő is alátámasztotta, amit a kórházban mondtak, miszerint csak és kizárólag a szülés után fognak megműteni, előtte csak akkor, ha közvetlen életveszély áll fenn. Azonban a lelkemre kötötte, hogy ha az epegörcsök 3-4 óránál tovább tartanak, hívjak ügyeletet, és kérjek NosPa+Algopyrin kombinációjú injekciót.


Teltek a hetek, és elég hamar kitapasztaltam, hogy a görcsök - számomra és a kisbabám számára - könnyebben átvészelhetők, ha egy meleg vízzel teli kádban ücsörgök, soha nem volt akkora a kín, vagy tartott olyan sokáig, hogy úgy érezzem, ügyeletet kellene hívnom. A gyermekem szívhangját ettől függetlenül folyamatosan ellenőriztem itthoni szívhang hallgatóval a görcsök alatt és után, hogy ha mégis baj van, akkor azonnal hívhassak segítséget.


Alig három héttel ezelőtt egy éjjel újabb epegörcsre ébredtem - ekkorra már kitapasztaltam a tipikus tüneteket: izomfájdalom a jobb vállamban, erőteljes görcsös érzés a gyomorszájban, szaggatott légzés, stb. - úgyhogy kicammogtam a fürdőszobába, és "kényelembe helyeztem magam" a kádban, várva a görcs végét. A párom végig ott volt velem, mint mindig, próbálta tartani bennem a lelket, azonban az addigiakkal ellentétben a görcs nem akart múlni. Mivel hajnali három óra előtt néhány perccel kezdődött, és nem éreztem javulást, ezért 6:50-kor felhívtam az ügyeletet, és beszéltem egy nagyon kedves diszpécserrel, akinek elmondtam, hogy 28 hetes, epeköves kismama vagyok, majdnem 4 órája görcsölök, és az orvosom javaslatára hívom őket, szeretném ha kijönnének, és megkaphatnám az előírt gyógyszert. Azt mondta rendben, bár várnom kell egy kicsit, mert éppen címen van az autó, de sietnek, ahogy tudnak.


Rendben, vártunk. Kereken fél órával később csörgött a telefonom, az ügyeletről telefonáltak. A telefonos közölte, hogy átadja nekem az ügyeletes orvost, majd egy érdes férfihang kezdett kérdezgetni arról, hogy mi is a problémám. Elmondtam újra, érthetően, mire közölte, hogy bocsássak meg, de ők nem hajlandóak kijönni, mivel kismama vagyok, és nem kaphatok semmilyen gyógyszert. Kérdeztem, hogy ugyan, miért ne kaphatnék, főként, ha a belgyógyász és a nőgyógyász is engedélyt adott rá?


Egyszerű volt a válasz: mert kismama vagyok. Azonban, amennyiben hajlandó vagyok aláírni egy papírt arról, hogy saját felelősségemre vállalom, hogy az adott gyógyszert beadják nekem, akkor kijönnek.


Megmondtam, hogy vállalom, csak jöjjenek már.
40 perccel később (!) ki is érkeztek, a házunk előtti teraszon vártunk rájuk a párommal. Az ügyeletes "orvos"(?) azzal a meglepően kedves mondattal pattant ki a kocsiból, hogy "Ne aggódjon anyuka, vegyen csak mély levegőket, mert mi úgysem adunk magának semmit!".


Eztán odalavíroztak hozzánk (egy másik fickó is volt vele, nem igazán tudom, ki lehetett az, sofőr-e, asszisztens, vagy szimplán csak egy haver), és megkérdezték, hogy ki a nőgyógyászom. Megmondtam, hogy XY ebből és ebből a kórházból, mire az "orvos" közölte, hogy akkor én bizony mondjam meg a nőgyógyászomnak, hogy adja vissza a diplomáját, mert terhes nőnek semmiféle gyógyszert nem adunk. Néztem rá kistányér-méretű szemekkel, és megkérdeztem, hogy akkor ugyan mondja már meg, hogy mi a fészkes fenéért jöttek ki, ennyivel inkább hívtam volna egy mentőt, egy taxit, vagy akár egy teherszállítót. A kérdésre választ nem kaptam, a doki elkérte a kiskönyvemet és a papírjaimat, átnézte őket, majd közölte - anélkül, hogy akár csak egy vizsgálatnak a gondolata is felmerült volna! - hogy nyilván nem epegörcsöm van, hanem beindult a szülés, ezért ők lesznek azok, akik mentőt hívnak hozzám.


Lehet, hogy laikus vagyok, főleg első gyermekét váró nőként, azonban biztos voltam benne, hogy nem a szülés indult be, és ennek hangot is adtam. Nem érdekelte. Ez volt az a perc, amikor a páromnak elege lett, és felkérte őket a távozásra. Az orrom alá dugtak egy papírt, amit alá kellett volna írnom, miszerint saját felelősségemre elutasítom, hogy mentőt hívjanak - ezt nem írtam alá, kitessékeltük őket a kapun, majd a párom visszatuszkolt a fürdőkádba, és felhívta a nőgyógyászom, hogy megkérdezze, hívja-e a mentőket, vagy egyáltalán, hová menjünk. Erre az esetre ugyanis nem volt forgatókönyv, leszámítva pár elejtett mondatot a terhesgondozások alkalmával, hogy epegörcs esetén csak akkor szorulok kórházi ellátásra, ha a görcshöz láz is társul, esetleg elkezdek besárgulni, ezek hiányában érdemben nem fognak velem foglalkozni.


20 perc elteltével a nőgyógyászom nyitott rám a fürdőszobában, ő volt az, aki beadta az injekciót, felöltöztettek, és a saját autójával vitt be az SZTK-ba (ahol eredetileg rendel), hogy ultrahangon ellenőrizze a picúrt is.


Mind ő, mind az asszisztense el volt hűlve az ügyeletes hozzáállásától. Főként, mert a kiskönyvembe ő maga írta bele még anno piros tollal, hogy X tünetek esetén Y kezelés javasolt.

 

Én mindössze két dolgot nem értek:


- Epekövem van. Miért ne kaphatnék gyógyszert egy esetleges epegörcs esetén, főként, ha az adott készítmény betegtájékoztatójában is benne van, hogy terhesség alatti szedése nem ellenjavallt?


- Bocsánat, tényleg laikus vagyok, de nincs rá nagyobb esély, hogy egy adott görcs más típusú görcsöket is generáljon? Teszem azt, méhösszehúzódást? Mennyivel nagyobb ennek a kockázata, mint annak, hogy bajt okoz a gyermekem számára egy gyógyszer, amit javallottan szedhetek?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2011.09.05. 06:18:55

Kedves Kismama, kívánom, hogy a terhesség a továbbiakban zökkenő,- illetve görcsmentesen teljen!
Vannak ilyen orvosok, akiknek a kismama "rázós". Egyikük egyszer megütötte a bokáját, mert "nem ismerte fel, hogy az adott helyzetben" a szülész-nőgyógyász által javasolt gyógyszer és módszer nem alkalmazható, ezért lett némi baj, ami komoly felelősségre vonással végződött. Azóta reszket, ha kismamához hívják. Persze tahó viselkedésre nem lehet egy ilyen előzmény sem magyarázat.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.05. 07:57:08

A szokásos meg nem értett orvostipus. Nem elég, hogy keveset keres, hogy mindenféle alsóbbrendű lény ugráltathatja, még igaza se legyen? Majd ő megmutatja...

Advanced Flight 2011.09.05. 09:52:55

Te jó ég....
Szegény posztoló, hát nem ezt hívják zavartalan terhességnek. Részvét és kitartás! :-)

qbr 2011.09.05. 09:54:12

-> Algopyrin:
www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/ALGOPYRIN_1_g_2_ml_oldatos_injekcio/11117

"Terhesség és szoptatás
(...)
Az Algopyrin nem alkalmazható a terhesség első három hónapjában.
A következő három hónapban csak az előny/kockázat, orvos által végzett gondos mérlegelését követően alkalmazható.
Az Algopyrin nem alkalmazható a terhesség utolsó három hónapjában.

-> NoSpa
www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/NO-SPA_40_mg_oldatos_injekcio/1171

"Terhesség
(...)
Állatkísérletes és emberen végzett ún. retrospektív vizsgálatok alapján, terhesség alatt való alkalmazása esetén, magzatkárosító hatás nem volt kimutatható. Terhességben kezelőorvosa egyedi elbírálás alapján fogja alkalmazni a készítményt."

-> Az ügyeletes orvos nem vállalta fel a NoSpa + Algopyrin kockázatát, a nőgyógyász felvállalta.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 10:29:23

Nem irigylem a kismamát.
Nekem nem meglepő az ügyeletes orvos hozzáállása:(
Azt sem értem, hogy Magyarországon miért csak Algopyrin injekció van forgalomban láz és fájdalomcsillapításra?
Mi történik azzal, akinek nem adható valamilyen okból kifolyólag?

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.05. 10:31:02

hm.
anno sem javasolta az orvos az algopyrint.
de a pipolphent gondolkodás nélkül.

hawkeye 2011.09.05. 10:31:35

Óbudán az IMS adja az ügyeletet. Pár éve elviselhetetlen bal kari fájdalmak, az ügyelet megtagadta az ellátást azzal, hogy majd reggel menjek a háziorvoshoz.
Fogcsikorgatva, de kibírtam valahogy.
Nyolc óra helyett már hétkor ott ültem, s amikor a nővér meglátott, azonnal hívta a háziorvost, aki 10 perc múlva ott is volt.

Kaptam egy rakás szurit (a háziorvos, Dr. Izsó Krisztina, még a földszinti gyógyszertárat is kinyittatta.)

Valami vehemens ideggyulladás volt, nem értek hozzá, de utána még egy évig jártam iontoforézisre.

Mivel ellátás híján, szerintük "percek" választottak el a bal kar teljes bénulásától, orvosom illő módon tudatta a történteket az IMS-sel.

Tavaly némi vesekővel kinlódtam, kénytelen voltam két alkalommal vegzálni őket.
Mindenféle ellenvetés nélküll jöttek, úgy emlékszem, hogy a posztoló által említett hatásos koktélt kaptam én is.

Naív vagyok, ha azt gondolom, hogy az ügyeletnek kicsit meghúzgálták a fülét, attól lettek ily szolgálatkészek?

P.s.: A posztolónak könnyű szülést, és egészséges kisbabát kívánok!

a végzet aszonygya 2011.09.05. 10:46:02

Az ügyelet kifogásai(főnix med):
-miért késő este jött, mikor délelőtt rendelt az orvosa-azért mert a láz este jelentkezett
-miért nem hűtőfürdőzött?
Hűtőfürdő volt, de az orvos meghazudtol
-miért nem másnap megy el orvoshoz?
Azért mert másnap délután rendel az orvos.
Orvos:Ez nem kifogás.
Mindez 40 fokos lázas beteggel történik.

Diagnózis tüdőgyulladás.
A mi háziorvosunk is hívta már a főnixeseket, balhézott is velük.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 10:53:36

Jaj és az egyik tüdőgyulladásra ajánlott gyógyszer amit felírt egy papírfecnire az antibiotikum mellé az orvos egy homeopátiás cukros víz volt, sajnos már a kiváltás után derült ki, hogy ez cukros víz 1.000 ft-ért.

A kismamának meg sok erőt, kitartást, gondtalan szülést, örömteli babázást kívánok.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 10:56:27

@a végzet aszonygya: a perfalgan erre a célra sokkal jobb csak kicsit drágább, ráadásul terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható, ráadásul nem okoz agranulocitózist mint az algopyrin (mondjuk hosszú távon máj és vesekárosító lehet)
@hawkeye: tudod nekem is volt egy főnököm aki mindenkit az utolsó pillanatban mentett meg akkor is ha már 10 éve kínozta a betegség a szegény pácienst. mondjuk azért érdekes, hogy egy egy év alatt elmúló betegséget a háziorvos kezel, pláne, hogy tünetileg, nem kellett volna valami szakértőhöz menni?

DreamerX 2011.09.05. 10:57:40

Ha valaki nem akar dolgozni, akkor hihetetlen mennyiségű ellenérvet elő tud rángatni, s néha az sem zavarja, hogy a nagy részük totál átlátszó.

Ami a fájdalomcsillapítást illeti:
Valóban nem kell nyakra-főre alkalmazni.
DE!
ÉN mindig azt mondom annak, aki ódzkodik, hogy nem csak a tabletta okoz károkat, hanem a fájdalom, és az az állapot is, amit az a fájdalom jelez, mert a fájdalom ugye csak jele valami másnak.
Nem csak arról van szó, hogy idegileg bírja-e valaki, hanem hogy mi okoz nagyobb kárt: ha beveszi, vagy ha nem veszi.
Itt a nőgyógyász nagyon körültekintően azt saccolta meg, hogy mi az a határ, ami után már maga a görcs nagyobb bajt jelent, mint egy adag gyógyszer. Le a kalappal előtte, míg a mentős előtt meg nagyon nem. A görcsös fájdalmas időszak neki hála messze jobban elnyúlt.
Ha mondjuk ez a görcs valóban valami más zűrt is okoz a testben, mondjuk a baba körül, akkor mi van? Kit vesznek elő? Nyilván a kismamát, mert nem volt hajlandó elmenni "szülni", csak azért, mert az a doki azt mondta neki. Röhej.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 10:59:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
akkor a főnix-med miért állította, hogy ez az egyetlen gyógyszer, ami a rendelkezésükre áll, sőt az egész országban csak ezt a injekciót használják?

Dr.laikus PhD 2011.09.05. 11:00:06

@Babette_:

Én szülésindításkor kaptam...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 11:00:42

@a végzet aszonygya: mert a perfalgan drága, az algopyrinhez képest. magyarországon nem mindig a szakmai szempontok uralkodnak, hanem az amire pénz van

DreamerX 2011.09.05. 11:01:45

JA, ha valaki görcsölős olvassa, a forró fürdő nem feltétlen nélkülözhetetlen, ha nem akar ennyire vizes és helyhez kötött lenni, akkor próbálja ki a forróvizes palackot a görcsölő területhez rakva.
Nagyon könnyen, pár pillanat alatt elkészíthető (hamarabb, mint a fürdővíz). Csak egy üres műanyag flakon kell, elég egy félliteres üdítős is, amit a csapból teleengedünk forró vízzel, belecsavarjuk konyharuhába, hogy ne a forró műanyagot kelljen közvetlenül fogdosni, bőrhöz érinteni, és máris alkalmazható. :)
Nem csak epegörcsre, de fül, esetleg fogfájásra is igen jó, mensi görcsökhöz ... persze kinek mi a beállítottsága, lehet, nem esik jól mégsem, de kipróbálni érdemes..

a végzet aszonygya 2011.09.05. 11:04:08

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
mondjuk hasonló görcsök esetére, mint amilyen a kismamának volt, vagy annak aki allergiás az algopyrinre, azoknak a részére kötelező lenne tartani.
1.000 forint egy ampulla, annyiba kerül amennyit feleslegesen kifizettem a homeopátiás baromságra.

qbr 2011.09.05. 11:05:32

@a végzet aszonygya:
És a főnixesek teljes áron veszik a gyógyszereket (nem pedig receptre, támogatottan, mint te)

A poszthoz pedig: a kismama 28 hetes terhes volt (31-3), az algopyrin leírásában pedig az van, hogy a terhesség utolsó 3 hónapjában nem adható. A 28 hét pedig igencsak ennek a határa.
A nőgyógyász, aki gondozza, ismeri a kismamát, sokkal nagyobb biztonsággal tudja megítélni, hogy adható-e neki algopyrin, mint az ügyeletes orvos, aki először látja életében a beteget.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 11:07:36

@qbr:
Akkor nem hazudozni kellene, hogy nincs forgalomban másik szer, hanem az igazi okokat sorolni, és esetleg kiváltatni egy receptet a beteggel a közeli gyógyszertárban.

qbr 2011.09.05. 11:08:19

@qbr: mondjuk speciel se a perfalganra, se az algopyrin injekcióra nincs támogatás, úgyhogy most épp hülyeséget írtam, de nem baj, ilyen is kell :)

TamásD 2011.09.05. 11:18:10

Pár gondolat:

- aki reflux betegségben akár hideg, akár meleg kólát (szénsavas bármit) iszik, megérdemli a sorsát. Hideg VÍZ!
- ilyen esetben, ha tudja az ember, hogy valószínűleg epegörcsről van szó, illik bemenni az ügyeletre, ha megoldható (van férj, van kocsi, stb.). Pusztán gyógyszer beadatásáért mentőt hívni luxus. Akár kismama, akár nem.
- A gyógyszer kérdésében valahol mindkét félnek igaza van, alapvetően egy kismamának ismeretlenül nem szívesen ad senki semmit; olyan meg, hogy tessék elhinni, xy mondta, hogy nyugodtan be lehet adni, ma, a perek korszakában már nem elfogadható.
- Ha nagyon panaszos egy epekövesség, a 2. trimeszterben nyugodtan meg lehet operálni laparoszkóppal is, persze van némi kockázata a vetélésnek, de sokszor nincs más választás. A szoptatás alatt egy fokkal jobb a helyzet, de akkor meg néhány napra le kell állni a szoptatással, mert az altatószerek átmennek az anyatejjel.

EmpatiaTolerancia 2011.09.05. 11:20:17

Konzultálni kellene orvossal (szülész ÉS belgyógyász), hogy adott esetben szabad-e gyógyteát (Mecsek epehajtó) vagy gyógyvizet (Mira) inni, és ha igen, akkor milyen adagolásban.

A diéta pedig - ha már ennyire eldurvolt a helyzet - jószerivel egyenlő kellene, hogy legyen az epeműtét után alkalmazott legszigorúbb étrenddel. A cél érdekében mindent ki lehet/kell birni.

Egészséges babát, görcsmentes utolsó időszakot kívánok.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 11:20:34

Az ügyeletes orvosi kocsi, amely ott áll az épület mellett 4-5 db, mióta számít mentőnek?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 11:33:15

@a végzet aszonygya: szerintem nincs a világon olyan háziorvosi ügyelet ahol 4-5 orvos dolgozik egyszerre

DreamerX 2011.09.05. 11:38:33

@TamásD:
Bele volt írva a terhes kiskönyvébe, a nőgyógyásza írta bele a rendelkezést, és a doki, aki kiment, az olvasta is. Csak úgy vélte, hogy ő annak ellenére, hogy most látja a nőt először, és nem is nőgyógyász, attól még jobban ért hozzá. Na, itt érzem én a problémát.
Meg ott, hogy "aki terhes, az semmiféle gyógyszert nem kaphat". Aki csak ekkora kategóriákban tud gondolkodni, azzal komoly gondok vannak.

a1941 2011.09.05. 11:41:54

Remélem ez a komment nem veszik el!
Kismama,
Az általad szedett fájdalomcsillapítók+forró fürdők nálam nulla eredményt hoztak.
Kiváló volt a Voltaren, sok szenvedéstől menekültem meg, sajnos a legtöbb orvos csak izületre adja, pedig vese/epe görcsre 99%-ban segít.
Beszélj az orvossal a terhességi kockázatról.
Fontos:tablettát csak étkezés közben sok vízzel, de van kúp is gyenge gyomruaknak.
Görcsmentes időszakot!

TamásD 2011.09.05. 11:41:54

@a végzet aszonygya: Itt nem az a kérdés, hogy konkrétan eset (mentő)kocsi jön-e ki. A 4-5 db. várakozó ügyeletes orvosi kocsihoz nem tartozik 4-5 db. unatkozó ügyeletes orvos, hanem a meglévő egy darabnak az idejét-energiáját aprózzák ezek a házhoz hívások.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.05. 11:42:06

@Dr.laikus PhD: én meg görcsök ellen.
miután a gyereknek születés után láthatóan elvonási tünetei voltak, a másodiknál nem voltam hajlandó beszedni.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 11:44:24

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Kocsiról írtam, annyi főnix-medes kocsi parkolt az épület mellett.
Az ügyelet meg nem mentő, csak sima ügyelet, sima orvossal.

Egyébként ha valaki üzemorvosi és háziorvosi szakvizsgával nem tud dönteni, akkor miért nem utalja a beteget kórházba?

a végzet aszonygya 2011.09.05. 11:46:03

@TamásD:
Nem hiszem, hogy egy kismama többórán át tartó epköves görcse olyan eeccerű eset lenne.

Mi meg személyesen járultunk az ügyeletre, bár nem hajbókolva jöttünk ki.:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 11:50:37

szerintem egyetlen orvost sem lehet rákényszeríteni, hogy beadjon egy gyógyszert amit nem tart biztonságosnak, még ha esetleg más orvos ezt írásban ajánlotta is (persze az életmentés az kivétel). itt az a gond, hogy indulásból meg kellett volna mondja, hogy nem fog gyógyszert adni, ha erre van szüksége a kedves kismamának menjen kórházba

_Molly 2011.09.05. 11:54:46

Csak nekem tűnt föl ez a mondatrész a történetből: "Eztán odalavíroztak hozzánk (egy másik fickó is volt vele, nem igazán tudom, ki lehetett az, sofőr-e, asszisztens, vagy szimplán csak egy haver)"?

Miért van az, hogy Magyarországon az orvosok sz@rnak bemutatkozni? Milyen szép is lenne: "Jó napot, dr. X.Y. vagyok, mi a probléma?" Vagy ha ez olyan megoldhatatlan feladat, akkor legalább lenne rajtuk egy kitűző vagy valami.

DreamerX 2011.09.05. 12:02:22

@_Molly:
Igen, azok utána, amit az ember nap mint nap tapasztal eü. terén, meg itt olvas, ez már fel sem tűnik. Kétségtelenül alapvető lenne.
Mi a héten kapunk ellenőrzést, és az előzőnél azt kifogásolták, hogy a dolgozók ránézésre nem azonosíthatók azonnal, azaz legyen kitűző. És ez egy könyvtár "csak".
Nemhogy akkor bemutatkozni kéne az orvosnak, de a betegnek visszamenőleg is joga lenne tudni (megnézhesse valahol), hogy aznap ki jött ki hozzá. (Mert akkor nem biztos, hogy képes ezt megjegyezni.)

DreamerX 2011.09.05. 12:05:34

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Ha csak erről lenne szó. De elébb azt ígéri, hogy hajlandó beadni, ha a kismama aláír egy papírt. Aztán meg mégsem. Majd közli, vizsgálat nélkül, hogy a nő szül. A gyerek, ha jól sejtem még mindig odabenn van. Ezt a dokit lehet mosdatni, de akkor sem lesz patyolattiszta.

qbr 2011.09.05. 12:05:55

@_Molly:
A levélben nem az orvos nem mutatkozott be. (Legalábbis igen kicsi a valószínűsége, hogy két ügyeletes orvos jön ki egy autóval)

marand22 2011.09.05. 12:07:00

@DreamerX:
4.6. Terhesség és szoptatás
Az Algopyrin nem alkalmazható a terhesség első trimeszterében. A második trimeszterben csak az előny/kockázat, orvos által végzett gondos mérlegelését követően alkalmazható.
Az Algopyrin nem alkalmazható a terhesség utolsó három hónapjában. Annak ellenére, hogy a metamizol csak gyenge prosztaglandin szintézis gátló, nem zárható ki a ductus arteriosus Botalli idő előtti elzáródásának veszélye és az anyai és magzati vérlemezke aggregáció következtében a perinatalis komplikációk fellépésének kockázata.

Ezt a hivatalos Pharmindexből másoltam ide. A nőgyógyász tudta rosszul. A 3. trimeszter a 28. héten kezdődik.

DreamerX 2011.09.05. 12:07:43

@qbr:
A kismama nem volt tisztában vele, hogy a két fickó közül melyik az orvos, vagy van-e közöttük egyáltalán, mivel egyik sem mutatkozott be.

_Molly 2011.09.05. 12:10:46

@DreamerX: Nem egyszer tapasztaltam már abban a szakorvosi rendelőben, ahová járok, hogy 2 középkorú, fehér köpenyes nő ül egymással szemben és mindkettő teljes magabiztossággal kérdez és ad utasításokat. Én meg csak kapkodom a fejemet (szó szerint!), hogy akkor most melyiknek válaszoljak, tulajdonképpen melyik az orvos és melyik az asszisztens, vagy mindkettő orvos?:-o
Nagyon idióta helyzet. Mintha szimultán sakkoznék.

DreamerX 2011.09.05. 12:11:10

@marand22:
Csakhogy a nő megkapta azt a gyógyszert, jól van, és a gyerek is. Ellenben, ha a görcsök miatt még rosszabbul lesz, és megszül a 28. héten, az kinek jó?
Tudod, erre mondják azt, hogy "hála a jó égnek sem a görcs, sem a magzat nem tud olvasni, így nem tudták, hogy másképp kéne viselkedni".

Ami az orvosi szabályokat illeti, a legtöbbet nem a beteg érdekében hozzák. Ez az, ami mögé az orvos bújhat. Anno én is kiszedtem ezt a dokimból jó pár alkalommal, amikor a rendelkezés mögötti logikára kérdeztem rá.

DreamerX 2011.09.05. 12:13:12

Tavasszal műtötték a fiamat. Egy cosmó ember jött-ment a kórteremben, volt aki odajött hozzá, volt, aki nem, volt aki kérdezett, volt, aki megtapogatta a hasát, de jóformán egyik sem mutatkozott be, és nem lehetett tudni, hogy orvos, nővér, vagy a műtős, esetleg az ágytologató.

marand22 2011.09.05. 12:14:05

Elôször Dixon mutatott rá retrospekív tanulmányában,
hogy a mûtéti kezelés a második trimeszterben hatékonyabb,
mint a konzervatív kezelés [19]. Negyvennégy, epegörcs
miatt kezelt terhesbôl 26 konzervatív kezelést kapott.
A betegek 58%-ában a tünetek visszatértek, egyiküknél
pancreatitis alakult ki. A betegek 12%-ánál spontán vetélés
történt, 15% megszakíttatta terhességét. A mûtéttel kezelt
terhesek közül 12-nél érett, egynél koraszülés zajlott, 3 esetben
terhességmegszakítás történt. Hasonló eredményeket
közöltek a közelmúltban is [20].
A laparoszkópos cholecystectomia kapcsán kevesebb
spontán vetélés és idô elôtti fájástevékenység fordul elô,
mint a laparotomia során elvégzett cholecystectomia
során[21].

Egyre több közlemény szól amellett, hogy operálni kell a terhesség alatt is az epeköves epehólyaggyulladást, és a műtét biztonságos mind az anya, mind a baba számára (DE ez a 2. trimeszterre igaz !).

_Molly 2011.09.05. 12:14:59

@qbr: Ne légy naiv. Az orvosok soha nem mutatkoznak be és nem fognak kezet a klienssel-beteggel. KIVÉVE a magánpraxist. Ott igen.

qbr 2011.09.05. 12:16:32

@DreamerX:
Az előnyöket és a kockázatokat mérlegre kell tenni. Kockázata van a gyógyszer beadásának, és kockázata van a gyógyszer nem beadásának is. Ez nagyon sokszor nem egzakt döntés, hanem az adott betegen (és azon, hogy az orvos mennyire ismeri a beteget), a körülményeken, vagy akár az orvos tapasztalatán is múlhat (pl. egy nőgyógyásznak vélhetően több a tapasztalata a 28. héten adott algopyrin injekcióval, mint egy ügyeletes orvosnak)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 12:16:48

@DreamerX: pl a Contergan is nagyon jól csillapítja a terhesség egyes kellemetlen mellékhatásait, de azért nem adnám egy terhesnek sem, a rossz tapasztalatok miatt

marand22 2011.09.05. 12:16:54

@DreamerX:
Majd amikor 34 hetesen halva szül az anyuka, és kiderül, hogy Algopyrint kapott, akkor kit fognak beperelni ?
A nőgyógyász vajon mit nézett meg UH-gal (szerintem nem az epehólyagot) ?
Szerintem nem kellene olyan dolgokról kinyilatkoztatni, amihez nem értünk.

a végzet aszonygya 2011.09.05. 12:19:09

@DreamerX:
:)))
bocsánat, de ezen nevetnem kellett, mert ez tényleg így zajlik.

Holott inkább elkeserítő ez a helyzet.

Egy kivételtől eltekintve, nálunk a háziorvosom, aki népegészségügyi karon is tanít, na annál szokott lenni gyakornok, olyankor szól és bemutatja a kolleginát és megkérdezi, hogy nem zavar-e, ha bent marad a vizsgálatnál.

Dr.laikus PhD 2011.09.05. 12:19:41

@DreamerX:
Belépett a harmadik trimeszterbe.
A gyógyszer ellenjavallt!

Te most mit írnál, ha az orvos beadja a gyógyszert és koraszül a mama és baj is lenne belőle?

Akkor is azt írnád amit most?

Nem kéne gondolkodnod?

qbr 2011.09.05. 12:21:12

@_Molly:
1. bemutatkozás: Az orvos neve ki van írva az ajtóra, szóval a bemutatkozásnak nem feltétlenül van értelme. Hasonlóan egy önkormányzathoz vagy bankhoz, ahol szintén többynrie nem mutatkoznak be az ott dolgozók

2. kézfogás: Képzeld el akkor, hogy influenza időszakban minden betegével kezet fog a háziorvos. Azzal is, aki beletüsszögött két perce a kezébe, meg azzal is, aki még nem beteg.

marand22 2011.09.05. 12:21:15

@qbr:
28. terhességi héten adott Algopyrin a hivatalos gyógyszerkönyv alapján műhiba, akinek ezzel tapasztalata van, annak jó ügyvédet kívánok.

DreamerX 2011.09.05. 12:22:08

@qbr:
Pontosan ezt nehezményeztem én is. Hogy noha az orvos nem ismerte a beteget, és nem volt tapasztalt a kérdésben, mégis felülbírált.

DreamerX 2011.09.05. 12:25:54

@qbr:

1. Szerinted abban a két esetben, amit említettünk, amikor ügyelet kimegy, illetve ki be járnak ismeretlenek a kórtermekbe, melyik ajtóra van kiírva az orvos neve? Nem láttam, hogy akár az ügyeletes, akár a műtőorvos ajtóval a hóna alatt járkálna fel-le. :)

2. Az orvos ezeket a betegeket kezeli. Megvizsgálja, benéz a torkába, közel megy hozzá, tapogatja. Nem egy kézfogáson múlik. Amúgy meg kezet kéne mosnia a betegek között. Te tényleg azt hiszed, hogy egy kézfogástól lesz veszélyesebb a helyzet? :D

Esetleg jó lenne gondolkodni is.

qbr 2011.09.05. 12:28:13

@marand22:
Akkor ez csak a 27. hét volt :)

@DreamerX:
Nem felülbírált, mert a gyógyszer beadása vagy nem beadása az ő döntése, jogköre volt az adott pillanatban, és úgy gondolta, hogy nem vállalja a gyógyszer beadásának a kockázatát.

DreamerX 2011.09.05. 12:28:39

Most tényleg el tudjátok képzelni, hogy ez a trimeszter dolog így működik? Hogy a természet anyánk úgy osztotta be a dolgot, hogy 28. hét elmúlt egy másodperccel, tikk, a mama és a magzat innentől másképp működik. Tikk, egy másodperce még nem ártott a gyógyszer, most meg igen.
A trimeszteres beosztás azért van, mert egy nagyjából jó közelítés, amit könnyű megjegyezni. A teljes valósághoz ennyi köze van.

DreamerX 2011.09.05. 12:31:04

Azt kéne megérteni, hogy amit az orvosi tankönyvekben is írnak manapság, annak is a nagy része közelítés, becslés, leegyszerűsítés. Ráadásnak nincs két egyforma beteg. Az az orvos, aki kaptafa módszerrel gyógyít, vagy mereven ragaszkodik egy könyvhöz, anélkül, hogy néha gondolkodna is, az a legtöbb betegét félrekezeli.

DreamerX 2011.09.05. 12:34:16

@qbr:
Szar döntést hozott.
De neki könnyű otthagyni egy ismeretlen terhes nőt szenvedve, hiszen aligha látja többet. Így könnyű átlépni egy problémán. Jól esik kioktatni egy beteget, és egy ismeretlen, ám a leírás alapján igen alapos, és lelkiismeretes orvost leszólni. Biztos jól esett neki, és csökkent a frusztrációja. Csak éppen ő akkor nem azért volt, hogy ő jobban legyen.

qbr 2011.09.05. 12:38:12

@DreamerX:
1.Ügyeletnek illene bemutatkoznia, de ha nem teszi, az csak udvariatlanság, nem szakmai hiba. Az, hogy kint járt a betegnél rögzítve van.
A műtőorvos többnyire bemutatkozik, de aki nem kezeli a beteget, vagy oktató kórházban a medikusok miért kellene, hogy minden ágynál bemutatkozzanak egyenként? Elég furcsa lenne az a szituáció is, nem?

2. És a reumatológus? Ő nem néz bele a torkába senkinek.
Vagy a bőrgyógyász egy kézen levő vírusos szemölcs esetén? Vagy neki akkor felmentése van a kézfogás alól?

Egyébként pedig igen, egy kézfogástól is nő a fertőzésveszély - és ha valaki egy nap 100 beteg emberrel fog kezet (mert az orvosok többnyire beteg emberekkel foglalkoznak), akkor ezt a fertőzésveszélyt 100-zal meg lehet szorozni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 12:38:20

@DreamerX: valami objektivitást kell vinni a dologba, ezek az irányelvek. természetesen el lehet térni tőle, de ha rosszul sül el akkor a bíróságon majd azt kérdik, hogy: bár népünk nagy tudósai kiegyeztek benne, hogy a vakbelet jobb oldali metszésből kell kivenni, maga még is baloldaliból vette ki, oszt mér? erre te meg azt mondod, hogy
1 hülye voltam
2 a beteget megvizsgáltam és situs inversusa volt
nagy különbség. a nőgyógyász is kockáztatott, az irányelv ellen cselekedett, most várjuk meg mi sül ki belőle, ha nem jó akkor majd hátha kitalál valami értelmes magyarázatot

DreamerX 2011.09.05. 12:40:17

Nem tudom, mi a helyzet pontosan (mint ahogy ti sem), de simán el tudom képzelni, hogy a nőgyógyász doki pontosan tudta, miért is veszélyes a gyógyszer, mely élettani folyamatra van hatással, és azt is tudta, hogy az a folyamat nem a 28. héten indul be, hanem mondjuk a 30-on. És csak a trimeszteres kerekítés miatt van így leszabályozva, a könnyebb megjegyezhetőség végett.
Mellesleg az orvos, aki kiment a kismamához nem azzal indokolt, hogy "asszonyom, Ön belépett a 3. trimeszterbe a 28. héten, és ez a konkrét gyógyszer ettől kezdve ellenjavallt, hanem azzal, hogy "terhes nőnek nem jár semmilyen gyógyszer". Ez a hozzáállás nem a felkészültség mintapéldája.

Hamma 2011.09.05. 12:44:16

Engedjétek meg,hogy hozzászóljak, mint olyan aki nemrég esett át ugyanazon, mint a posztoló kismama, csak szerencsésebb végkifejlettel.Egész pontosan a 2010-es évem a terhességem alatti epekövességről szólt. 14 hetesen diagnosztizálták nálam is egy iszonyatos görcs után,hogy rengeteg apró epekövem van. Ehhez nekem hozzátársult akut pancreatitis is minden egyes alkalommal, amikor görcsöltem. Ezért mindig kórházban kötöttem ki, minimum 3 napra. Minden Vácon történt, ahol csak infúziót kaptam, illetve algopyrin-No-spa kombinációt. Először azt hitték nálam is, hogy vetélek. De nem. Amikor már másodszor mentem a sürgősségire, akkor rögtön infúziót kaptam,gyógyszert, sürgős labor és vártunk. Mi rögtön bementünk a sürgősségire, mert a nőgyógyászom is azt mondta, illetve szerintem is ez volt a leglogikusabb döntés.Sebészek csak aszaltak, mert kismama vagyok nem nyúlnak hozzám, illetve elhangzott az is, hogy ha sürgősséggel operálnak,akkor a lényeg én vagyok, a magzattal nem kell annyit foglalkozni, ha esetleg nem éli túl a műtétet. Ezzel egyébként tisztában voltam. De akkor is. Micsoda szerencse, hogy van ismeretségem, ugyanis az ÁEK-ben egy ismerős sebész a terhességem 24. hetében megműtött laparoscoppal, mindenféle szövődmény nélkül. Szerencsére, mert a kiírt műtéti nap előtt két nappal 24 órán keresztül görcsöltem, persze mindenzzt szombaton, mire a műtőbe kerültem már "áteresztő falú epehólyagot" távolítottak el. A fiam makk egészséges és én is. Ami még hozzátartozik a történethez, hogy kb. 2-3 helyen műtenek epeköves kismamákat az országban és csak a 25-ik terhességi hétig lehet elvégezni a műtétet, de csak laparoscoppal, ellenkező esetben az utolsó trimeszterben már nem tudja a kismama kihordani a magzatot a műtéti seb miatt. Még laparoscopos műtét után sem áll neki az ember terhesen futkározni, de hálás vagyok, hogy megműtött, mert nem tudtam volna folyamatos görcsök között végigcsinálni a terhességet. Őszintén szólva inkább egy szülés, mint egy újabb órákon keresztül tartó epegörcs. Természetes úton szültem a fiamat mindezek után. Sajnálom, hogy a posztoló kismama is megtapasztalat a nem nyúlunk kismamához hozzáállást kis hazánkban. Meg kell mondjam őszintén, amúgy is kiszolgáltatott az ember, de amikor kerek perec azt mondják nem segítünk, mert kismama, azt nem kívánom senkinek.

DreamerX 2011.09.05. 12:45:02

@qbr:

Ez az ellenkezésed már mind logikát nélkülöz.
A reumatológus mért kezelne éppen influenzás betegeket?
És ha a bőrgyógyász egy olyan beteget kezel, akinek a kezén van egy vírusos szemölcs, annak mért is az influenza lenne a gondja? ÉS ha a szemölcs az illető kezén van, akkor azt eleve megfogja nem?
Szerinted ha kezelésből fogja meg, akkor nem fertőz a vírus, csak ha bemutatkozásból?
Mellesleg ne fogjon kezet, csak mondja meg a nevét. Annyi. Az talán csak nem növeli a fertőzésveszélyt. :) Vagy ha igen, akkor ezentúl az orvosok kéntelenek lesznek írásban, vagy kézjelekkel kommunikálni a betegekkel, mert ugye beszélni fertőzésveszélyes.
Ja, hogy a nevet el is lehet mutogatni meg le is lehet írni? Ciki. Akkor mégiscsak kénytelen lesz.

Szóval az ellenvetéseidnek semmi értelme.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 12:54:05

@Hamma: "akut pancreatitis is minden egyes alkalommal"
az akut hasnyálmirigy gyulladás az egy életveszélyes állapot, elég magas a halálozása is, és kifejezetten gyakori, hogy maradványtünetekkel gyógyul.
a kezelése a teljes étel-ital megvonás úgy 2 hétre, rendszeres CT vagy MR és szükség esetén ERCP vagy nyílt műtét SOROZAT.
nem hinném, hogy ez veled többször előfordult volna a terhesség alatt

El Visco Stello (törölt) 2011.09.05. 12:54:39

Annyira túlbonyolítjátok. Azt a görcsöt oldani lehetett volna. Ez a doki már akkor feltette magában, hogy nem fogja oldani, amikor még el sem indult. Ennek olyan egyszerű oka van, mint a faék: abból az örökké sértett tipusból való, aki elégedetlen az életével, szakmai sikereivel stb. Ez az ember soha sem a gyógyítást fogja szolgálni, hanem kioktat, sérteget, belekapaszkodik az egyetlen betűbe is, ami az ő igazát alátámaszthatja.
Kiment, mert muszáj volt, mert kizavarták. De a betegnél már ő az úr.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 13:02:33

az ambulancián és a szakrendelésen minden beteggel kezet kell fogni és lehetőleg bemutatkozni (persze ha a beteg is képes ezt viszonozni, pl ha le van vágva a keze akkor ugye nem erőltetem a dolgot)
az osztályon fekvő betegek esetében az osztályos orvos minden friss beteggel kezet fog és bemutatkozik, illetve főorvosi vizit során bemutatja a főorvost a betegeknek, de a főorvos már nem fog kötelezően kezet a beteggel. a további látogatókat akik nincsenek befolyással a beteg kezelésére nem szükséges bemutatni egyenként, vagy név szerint

serfecs (törölt) 2011.09.05. 13:24:08

Sajnos az ügyeletes orvos nem mondott nagy hülyeséget, még akkor sem, ha tévedett. Velem ugyanez történt 12 hetesen, vesegörccsel. Berobogtak velem szirénázva a kórházba, de semmit nem adtak, sőt, azt mondták, hogy a no spa köztudottan teratogén (ez persze nem igaz).
A mentősök, ügyeletesek félnek a kismamáktól és óvatosságból semmit nem adnak nekik.

Hamma 2011.09.05. 14:12:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: a gondolod átküldöm a zárójelentéseimet. egyébként igen kb 3 hétig egyáltalán nem ettem terhesség alatt akut pancreatitis miatt. És megtörtént. Nem gyógyult maradványtünetekkel, mert azonnali evésmegvonással reagáltunk a laborleletek alapján és infúzióval. Minden doki seggében ott volt a zabszem pont ezért, mert mi van ha. És épp ezért operált meg sebész is, nehogy átcsapjon necrotizálo pancreatitisbe. Érdemes utánanézni, tudom mi történt és én sem vagyok teljesen laikus.

Hamma 2011.09.05. 14:15:25

No-spat nekem 14 hetesen kúraszerű szedésre javasolt a gastroenterológus, hogy megelőzzük a görcsöket..... A nőgyógyász inkább azt mondta ha kell szedjem, de ne rendszeresen, mert nem áll rendelekzésre elegendő tapasztalat, infó a terhesség alatt hosszútávon, redszeresen szedett No-spa hatásairól. Erről ennyit.

serfecs (törölt) 2011.09.05. 14:24:42

@Hamma: hát én rendszeresen szedtem, onnantól, hogy a vesegörcs után kiengedtek a kórházból (14-15 hetesen), a 37. hétig.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.05. 14:34:10

@Hamma: türelem rózsát terem, apósomnak traumás pancreatitise volt, 2 év múlva lett cukorbeteg. a pancreatitis mindig necrozist okoz, csak az a kérdés mekkorát.

Hamma 2011.09.05. 14:38:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Pont ezért CH diétára is voltam fogva terhesség alatt, szerencsére jól alakult. most ugyanezt játszuk a köv gyerekkel. Plusz járkálhatok kétévente terhelésés vércukorvizsgálatra ezért is, meg a nagymamám is cukorbeteg volt. Szóval jól indulnak a dolgaim. A panaszmentes terhesség nálam csak álom.

Hamma 2011.09.05. 14:42:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Amúgy ERCP-m volt a műtétet követő 24 órán belül. :( Na az még egy brutál dolog. Rosszabb volt, mint a műtét. Még egyet akart a gastrosom idén tavasszal, mert újra begörcsöltem kicsit ( ismét terhesség alatt), de nem került rá sor, mert a terhesség kicsi volt, nem mert ő sem kockáztatni, inkább a szigorú diéta. MR ugyanezen okból elmaradt az első trimeszterben. Ha begörcsöltem volna újra, akkor viszont azonnali indikációval megcsinálták volna a vizsgálatokat, beavatkozást. Szerencsére nem volt szükség rá.

Hamma 2011.09.05. 14:43:55

@Panni75: Szerencsére mivel a műtét megoldotta a problémát és a No-spa amúgy sem használt, így nem kellett tartósan szednem.

serfecs (törölt) 2011.09.05. 16:09:27

@Hamma: az ERCP-t nem bódításban csinálják???

_Molly 2011.09.05. 17:23:37

@qbr: "Vagy a bőrgyógyász egy kézen levő vírusos szemölcs esetén? Vagy neki akkor felmentése van a kézfogás alól?"

Speciel én éppen bőrgyógyászhoz jártam magánrendelésre. Elém jött az ajtóhoz, kezet fogtunk, bemutatkozott (én is), aztán hellyel kínált és megbeszéltük a problémát.

Mikor távoztam, akkor kezet mosott - ahogyan egyébként előttem is - ezután szólított be a következő klienst.

_Molly 2011.09.05. 17:28:10

@DreamerX: "Nem láttam, hogy akár az ügyeletes, akár a műtőorvos ajtóval a hóna alatt járkálna fel-le. :)"

Vizuális típus vagyok, elképzeltem.
:D :D :D

tódór piroska 2011.09.05. 17:56:59

Várandós nőnek általában jobb nem adni gyógyszert, különösen az első- és a harmadik trimeszterben. Persze, kivételek vannak, mindig egyedileg kell dönteni, a kockázat-terápiás eredmény (risk-benefit) arány mérlegelésével. Ha egy gyógyszer ellenjavallt a terhességben, vagy annak egyes szakaszaiban, akkor azt nem szabad adni, mert egyrészt ezzel veszélyeztetnénk a kismama és születendő gyermeke életét/egészségét, másrészt olajat öntenénk a malpractise hiénák tüzére.
Az más kérdés, hogy az orvosnak, ha első alkalommal találkozik a beteggel, be kell mutatkoznia, még akkor is, ha kitűzőt visel (amit egyébként minden beosztottamtól megkövetelek), de ez nem orvos-szakmai kérdés, hanem jómodor, intelligencia, társadalmi érintkezés alapvető szabálya körébe tartozik. Ami pedig a műtétet illeti, ha fennáll az indikáció, a terhesség egész időtartama alatt biztonsággal elvégezhető, bár kétségkívül az anaeszteziológusnak és az operatörnek is komoly kihívást jelent az ilyen beavatkozás. Én magam több alkalommal végeztem endoszkópos epeúti műtétet (EST, kőeltávolítás) kölönböző terhességi korú kismamáknál, soha nem volt semmilyen szövődmény ebből. Igaz, az én adrenalinszintemet meg a coronáriáimat nem vizsgálta senki...

rikitiki 2011.09.05. 18:04:30

Mindig öröm és bódottá olvasni, amikor emberek tárgyi tudástól nem zavart elmével magabiztosan ragaszkodnak a véleményükhöz :(

A gyógyszerek egy része nem volt vizsgálva (sokféle okból) megnyugtatóan terheseken, újszülötteken. Nem ellenjavallt, az orvos saját tapasztalatának megfelelően alkalmazza vagy nem.
Más gyógyszerek esetében nagy esetszámú vizsgálatok alapján a gyártó és az engedélyező szakmai hatóság meghatározza az alkalmazás körét. Ha nem érzi biztonságosnak, ellenjavallja. Ez csökkenti a lehetséges hasznát, tehát nem szórakozásból teszi, hanem mert nagyobb anyagi kárt okozhat az alkalmazása, mint hasznot.

Végső esetben az orvost megilleti a kezelés megválasztásának joga, tehát azzal és úgy gyógyít, ahogy akar, a szakma szabályain belül maradva. Ha nem érzi biztonságosnak, nem ad gyógyszert a kismamának. Beutalhatja, vagy mentőt is hívhat a helyzettől függően. A kismama pedig felkeresheti másnap kezelőorvosát és gyógyszerészét, ha nem elégedett az ügyeletessel.

@DreamerX figyelmébe: azt javasolnám, a témában addig ne ossz észt, amíg utána nem olvasol, mi is az a ductus Botalli, mit csinál az újszülöttben, mikor és mitől záródik el, és milyen köze van mindehhez az Algopyrin hatóanyagának.
Utána pedig a saját terhességedben nyugodtan szedheted, másokat ne biztass rá.

sárga nyúl 2011.09.05. 18:58:32

@tódór piroska: Kérdezhetek egy Off-ot? Anyukám beteg, szerintem a Te szakterületed, de nem vagyok benne biztos, lehet, hogy Adamantiumé. Nem tudom, milyen orvoshoz vigyem.

qbr 2011.09.05. 19:10:18

@_Molly: @DreamerX:
Oké-oké, megadom magam :)

El Visco Stello (törölt) 2011.09.05. 20:41:01

Azért árnyalatnyi különbség van a "kezelés megválasztásának joga" és a nem kezelés(vizsgálat sem) között.

DreamerX 2011.09.05. 20:43:10

"Végső esetben az orvost megilleti a kezelés megválasztásának joga, tehát azzal és úgy gyógyít, ahogy akar, a szakma szabályain belül maradva. Ha nem érzi biztonságosnak, nem ad gyógyszert a kismamának. Beutalhatja, vagy mentőt is hívhat a helyzettől függően. A kismama pedig felkeresheti másnap kezelőorvosát és gyógyszerészét, ha nem elégedett az ügyeletessel."
Természetesen megteheti mindezt, csak éppen az ok és a motiváció nem mindegy.
Vizsgálat nélkül, minden szóbeli, és papíros info ellenére kijelenteni, hogy nem görcs, hanem szülés, számomra továbbra sem jelenti az orvostudomány csúcspontját, de még az alját sem.

Amúgy utánaolvastam, s most már értem miért nem ajánlott az a gyógyszer a harmadik trimeszterben. Igazából közvetlenül szülés előtt nem ajánlott lenne, hiszen amely folyamatot befolyásolja, az közvetlenül a gyermek megszületése után kell, hogy bekövetkezzen.
Csak ugye ilyet nem lehet szabályba írni, hogy közvetlenül a szülés előtt nem adható, hiszen honnan lehetne tudni, hogy mikor szül a nő? :) Ergo beírták, hogy harmadik trimeszter, oszt csókolom. Végtére bárki koraszülhet is. De a nőgyógyász feltehetőleg ismerte a kismama állapotát, és nem keverte össze a görcsöt a koraszüléssel ellentétben a nagyszájú és nagymellényű kollégával. :)

rikitiki 2011.09.05. 23:56:06

@DreamerX: Mindenekelőtt az alaphangot azzal a felütéssel szeretném megadni, hogy őszintén örülök, hogy utánanéztél - nem mindenki tenné meg, ez dícséretes.

Elsősorban nem a posztban szereplő orvosokat minősítettem, hanem azt, aki bármilyen orvost arra biztat, hogy (teoretikusan alaposan megalapozott ellenjavallattal) kontraindikált gyógyszert adjon betegnek, kockáztatva ezzel főként saját magát, mint jogi személyt, másrészt a kismama gyermekét. Az egy hét ide vagy oda pont elég lehet, ha máshoz nem, ahhoz hogy az orvost meghurcolják.
Ez az én szememben azért erős "vélemény", még egy fórumon is, ne maradjon meg senkiben, hogy ez így helyes - ezért tettem szóvá.

(A magzat kora egyébként sem mindig határozható meg pontosan, 1 hét eltérés könnyen előfordulhat)

A nagyszájú és mellényű kolléga szakmailag helyesen járt el akkor, amikor nem kívánt NSAID gyógyszert adni.
Ezzel szemben a nőgyógyász, bármennyire is ismeri a terhes állapotát, saját felelősségére nyugodtan adhat ilyen gyógyszert, de más orvosnak ne írja azt elő (feltételezem, nem is szerepelt ott olyan kitétel, hogy X kezelést javaslok, a 3. trimeszterben is).

Ez a gyógyszerkérdésről a véleményem. A posztoló kérdése pedig erre irányult.

A többi számomra nem ellenőrizhető, szubjektív, nem vonom kétségbe hogy bunkó volt az orvos (de ugye észrevettük, hogy mentőt szeretett volna hívni, ami szakellátó intézetben történő kivizsgálást von maga után - pont ez történt később, a nőgyógyász magánidejében, de remélem elfogadjuk, hogy az ügyeletes orvosnak mégsem az a dolga, hogy a nőgyógyászt otthonában felverje egy sürgős magán UH-ra, hanem hogy adott esetben mentőt hívjon).

Nagyon nem szép dolog a bunkóság, maximális ejnye-bejnye jár hetedíziglen.

Sok boldogságot a posztolónak, Dreamernek pedig köszönöm a lehetőséget, hogy ma is feleleveníthettem magamnak valamit :).

DreamerX 2011.09.06. 07:54:17

Összegezve ezt a posztot, és sok más előbbi posztot, az orvosoknak valami kommunikációs tréning kellene. Meg mentális.
Nekem az az érzésem, hogy sokan közülük ellenségnek tekintik a betegüket és nem partnernek. Nekik nem a beteg az ellenségük, hanem a betegség. Nem kéne a kettőt azonosítani.

Hamma 2011.09.06. 16:03:45

@Panni75: DE igen, bódításban csinálják, kaptam én is , de azon túl, hogy tompább lettem agyilag sok előnye nem volt. No meg utána következő 12 órában cefetül éreztem magam. Se aludni nem tudtam, de ugyanakkor ébren sem voltam. Plusz még ERCP-hez rtg sugár is kell. Kaptam ólomkötényt a pocakra és hajrá. Hát én nem kívánom senkinek ezt a vizsgálatot.

hawkeye 2011.09.07. 09:57:28

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Én meg akkor válaszolok, ha marhaságot kérdeznek.. :)))

Honnan veszed, hogy volt előzménye az ideggyulladásnak?

Ilyet nem írtam.

Késő este kezdett el fájni, 1 körül kapcsolt rettenetesbe, s kb. hajnali kettő körül hívtam (volna) az ügyeletet.

Olvass figyelmesebben!

Ha pedig én fogalmaztam volna félreérthetően, elnézést érte!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.09.07. 21:09:03

@hawkeye: hol mondtam én, hogy előzménye volt, arra írtam egy példát, hogy egyesek minden betegséget halálosnak adnak elő, magukat meg megmentőnek, és arra céloztam, hogy egy betegséget ami 1 évig tart nem tünetileg kezelünk hanem szakértőhöz megyünk

hawkeye 2011.09.09. 14:20:35

Sorry, magamra vettem... :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása