Miért nem csinálnak ultrahangot?

2011.06.22. 06:00

Tisztelt blog!

 

Az eset ami velem történt hihetetlen, de sajnos mégis igaz.2011.Június.08 délután 15 órakor háziorvosomnál nagyon nagy alhasi fájdalommal jelentkeztem.Sebészeti ambulanciára küldött és a laborba. Laboreredmény után séta vissza az ambulanciára, a fájdalomtól sírtam, de az ügyeletes orvos "enyhe megfázás" mondta.Sírva könyörögtem csináljalak egy hasi ultrahangot, mire ő azt felelte a kolléganő otthon van.

 

 

Gyógyszert irt és hazaküldött.Fájdalmaim nem szűntek, sőt erősödtek.Így másnap az ügyeleti részleget kellett felkeresnem.Az ügyeletes miután megvizsgált ,újra a sebészetre küldött kontrollra.Ekkor már ugye 5 napja szenvedtem. Az ügyeleten is kértem az ultrahangot, mondták majd a sebészeten megcsinálják, na vissza megint a sebészetre. Félórát kelet várnunk az éppen ügyeletes orvosra.Mindhiába,mert ultrahang elmaradt hiába kértem.

 

Annyit értem el az úgyis fájó hasamat ő is összenyomkodta,majd azt mondta mit is keresek én a sebészeti osztályon.De ha gondolom feküdjek be pár napra, mire én ezt nem fogadtam el. Ő egy nőgyógyászati betegséget említett.Eltelt egy hét, miután végre Tapolcán megtudtam csináltatni az ultrahangos vizsgálatot, mert beutaló nélkül is be tudtam jutni a nőgyógyászhoz.Igaz sajnos még nem vagyok panaszmentes, de sokkal jobban érzem magam. Egy hét alatt 5 orvosnál fordultam meg, és igen fel vagyok háborodva és azt kérdezem:első nap miért nem lehetett az ultrahangot megcsinálni, hisz van Tapolcának ultrahangja, és mért kelet ennyi időt várnom a diagnózisra.

 

Sajnos vannak olyan betegségek, amihez nem kel egy hét és belehalnak,mert nincs ultrahang. De hát akkor kérdezem, kell-e nekünk ilyen kórház és bánásmód?Minden hölgynek aki olvassa alhasi panasszal ne várjon heteket,ne könyörögjön ultrahangért, úgysem csinálnak.Első nap mennyen Ajkára a kórházba. Huszon éve még nem létezett az ultrahang ,én majdnem az életemmel fizettem,de hála az istenek akkor az orvos még a beteg mellé állt, őt így hívták: Dr.Zsirai főorvos

 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2011.06.22. 06:49:12

Kedves posztoló: mi volt végül az ultrahang eredménye? Milyen kezelés oldotta meg a fájdalmat?

VaTi 2011.06.22. 06:53:21

Mi a beteggség? Mi az, amit az ultrahang kimutatott? A sebész akkor végül is segített, ha annyit meg tudott mondani, hogy nem az ő szakterülete, hanem nőgyógyászat, és lám, valóban úgy lett.
A fél óra várakozás ügyeleti időben ajándék. A has "összenyomorgatása" nyilván az a kitapintós vizsgálat, ami alapján a sebész (ugyehogyugye) meg tudta mondani, hogy nőgyógyászati probléma.
Ez az egész sztori annyira hiányos és kusza. Hogy kerül a végére hirtelen egy 20 évvel azelőtti történet? Mert akkor még nem volt UH, de emberségesek voltak az orvosok? Vagy mit akart abból kihozni a posztoló? Hogy egy melléálló orvos UH nélkül is meggyógyítja? Vagy mit?
Másrészt egy hétig szenvedett, de sosem jutott el normál rendelésre, csak ügyeletre? Jún. 8, az első nap szerda volt, du 3-kor megy háziorvoshoz. innen szakrendelésre, ahová már csak késő délután kerülhetett. Másnap újra meg szakrendelésre, azt írja ügyeletre. Az csütörtök. Kivárta megint az ügyeleti időt?
"Eltelt egy hét, miután végre Tapolcán megtudtam csináltatni az ultrahangos vizsgálatot, mert beutaló nélkül is be tudtam jutni a nőgyógyászhoz" Hmm. Egy hetet vártál, hogy beutaló nélkül bejussál nődokihoz? NEM kell hozzá beutaló!
Na jó, nem kötekedek tovább.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.22. 06:57:13

Én is csak kötekedni tudnék, ezért nem is kommentálom. Jó reggelt drágaságaim, szép a reggel, de szebb lenne egy egészen más országban. Most sajnálom, hogy nem vagyok orvos, egészségügyes..stb. Nem akarok itt élni!!!!!!!!!!!

SusanneF 2011.06.22. 07:18:34

Szép nyári nap van,fürödjetek-akár csak a napsütésben-örüljetek,szeressétek egymást,mosolyogjatok...:)
Nincs ma helye itt acsarkodásnak,egymás földbe döngölésének...:(

Ennek a posztnak se füle,se farka...
Nem tudunk meg belőle szinte semmit a panaszkodáson kívül...
Konkrétumok nélkül van értelme bármilyen posztot is írni????
Épp ezért nem is tudok érdemben hozzászólni,mert NINCS MIHEZ...:(

epres négercsók 2011.06.22. 07:38:45

OFF: Káin, nem tudom, olvastad-e tegnap, de küldtem neked mélt.
Este jövök, addig szépen viselkedjetek :)
Szép napot :ON

Druzsba 2011.06.22. 07:42:04

Sziasztok! Eddig nem tudtam, hogy az ultrahang gyógyító erővel bír... meg minek az ügyeletre szaladgált? napközben nem volt rendelés? ::-o

P75 2011.06.22. 08:10:19

Úristen, ez meg mi a retek? Oké, hogy mindent kiposztolunk, de ez...? Ez mi?!

Káin 2011.06.22. 08:23:27

@epres négercsók: Mindjárt nézem, kösszentyű :).

Káin 2011.06.22. 08:29:56

@epres négercsók: Nem tudok rá válaszolni, valamiért nem engedi, de értem minden szavad és akkor majd kölcsönösen tájékoztatjuk egymást, ha kiderül valami.

Káin 2011.06.22. 08:35:41

A poszthoz: kissé valóban keszekusza és hiányos, ha jól értelmeztem és szűrtem ki a lényeget (még elég korán van az én mércémmel nézve) akkor a posztoló azt sérelmezi, hogy nem küldték el egyből uh-ra. Való igaz, akadnak olyan esetek, amikor szerintem is indokolt volna egyből a vizsgálat, de mivel jelen esetben nem tudjuk a részleteket, ezért ezt így eldönteni mindenesetre elég nagy botorság volna. Persze elég gáz, ha valakinek mondjuk 5 napon keresztül erős fájdalmai vannak és a felírt gyógyszerek ellenére sem javul az állapota, csak azt nem tudom (és itt hagyatkoznék a nálam jobban informáltabb olvasókra, hogy abban az esetben mi a teendő. Ügyelet, mentő, újra háziorvos?

Csalamádé 2011.06.22. 08:47:24

Minden vizsgálatra várni kell, miért pont az uh lenne a kivétel?

SusanneF 2011.06.22. 09:41:04

@Káin: Ha valakinek valóban erős fájdalmai vannak,akár hullámokban-akkor szerintem 1 napon belül megoldás kell.
Nőgyógyászat,sebészet,ügyelet,kórház,minden,ami szóbajöhet.Mert akár élete is veszélybe kerülhet.

Kolleganőm pár hetes terhes volt,elment a bébi,de továbbra is erősen görcsölt...
Kiderült,hogy ikerterhesség volt-a másik bébi méhen kívül fejlődött-ez okozta az erős görcsöket.
Sürgős műtét,egyik petefészkét elvesztette,de él...

Széphalmi Izett 2011.06.22. 09:53:45

Lehet, az én házi orvosommal baj van :-))) Szintén erős hasi fájdalommal jelentkeztem nála a rendelés kezdetén. Nem küldött sem sebészetre, sem nőgyógyászhoz, - ultrahangra adott beutalót, ahol másnap (a segítségével) fogadtak is. 2x volt hashártyagyulladásom (1-et sem könnyű túlélni), gondolom úgy volt vele, ne kockáztassunk. Mondom én, hogy baj van vele :-)))

2011.06.22. 09:59:13

Tapolcán ha legközelebb ilyen (tényleg, milyen?) baja van, keresse meg dr. Hubert Jánost, lelkiismeretes, nagyszerű orvos, édesapámat is kezelte, édesanyámmal is jó kapcsolatban vannak.

A tapolcai kórházról meg annyit, hogy igenis kell az ottaniaknak egy ilyen kórház, legalábbis akkor nem lett volna belőle ekkora balhé, amikor be akarták zárni:

www.nol.hu/belfold/20100224-bezarhat_a_tapolcai_korhaz

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/allohaboru-a-tapolcai-korhaz-ugyeben.html

www.mellekhatas.hu/index.php?p=news&act=show&cid=8434

www.privatbankar.hu/cikk/egeszseg/katasztrofahelyzet_a_tapolcai_korhazban_36234

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.22. 10:05:50

@ReignOfdark:

A posztot talán valamelyik bezárásban érdekelt ember félanalfabéta rokona írta.

Semmi más konkrét infó nincs benne, csak a település neve :)

Káin 2011.06.22. 10:27:45

@SusanneF: A kolléganőd esete elég kemény,szerintem is jobb félni, mint megijedni.

Káin 2011.06.22. 10:31:58

@ReignOfdark: Szerintem nincs olyan kórház ma MO-on, amit be kellene zárni. Átalakítani, pénzt pumpálni bele, stb, igen, de bezárni....

tonhalas rizs 2011.06.22. 11:06:36

Hasonlo dolgon mentem en is keresztul, igaz nem Mo.-on. Nekem cirka 1,5 honapig nem csinaltak ultrahangot, pedig kemeny fajdalmaim voltak, allando hoemelkedes,enni sem birtam. 8 fele kulonbozo antibiotikumot irtak fel a dokik. Mondjuk en voltam a hule, h beszedtem oket - azota kronikus gyomorhurutom is van - , de elegge kiszolgaltatott voltam, alig birtam menni is...Az volt a gond, hogy kapkodtam, vagy 5 haziorvos latott, mind mast mondott. Utolag jobb lett volna egyet kovetni. Egyebkent kismedencei-gyulladast diagnosztizaltak, par napos korhazi kezeles lett e vege.

phoenix102 2011.06.22. 11:17:16

Az ultrahang hasznos bizonyos esetekben, de ennél azért a legtöbb kórképben van alkalmasabb vizsgálati lehetőség is. Úgy gondolom, hogy a vizsgáló orvos kompetenciája eldönteni, hogy milyen módszert választ a diagnózis megállapításához, a hibát itt inkább a fájdalomcsillapítás elmaradásában látom, ami igen gyakori probléma. Persze ilyenkor lehet jönni a 100 éves okosságokkal, hogy a fizikális vizsgálatok esetében a fájdalomcsillapító elfedheti a tüneteket de attól még vizsgálat után kaphatott volna.
Az ultrahang amúgy igen gyakran haszontalan, mert em radiológus végzi, hanem önképzőkörös minimál gyakorlattal és ismerettel rendelkező más kolléga. Így annak értéke megkérdőjelezhető.

SusanneF 2011.06.22. 11:23:12

Engem szülész-nőgyógyász akart genetikai UH-ra küldeni-3 héttel szülés előtt-mindezt azért mert elmúltam 35...
Akkor már minek is??

2011.06.22. 11:33:22

@mariablog: Talán nem akarta odaírni, hogy székrekedése volt. Nem tudom, ámde az a szűrő, amit említettél... azon fennakadt volna.

@Káin: Ki tudja? Némelyik ősöreg kórházat olcsóbb lenne eldózerolni és építeni egy újat, mintsem a régit felújítani (lásd Szfvár vs Pécs Megyei Kórház). Meg aztán, ez a centralizáció vs decentralizáció dolog is örök vita. Majd a nálam nagyobb tudásúak elmondják a véleményüket, én még nem látok tisztán a kérdésben.

Irkutszk 2011.06.22. 12:08:38

Kelet Nyíregyháza felé van, ott kel a Nap. A 'kell' illetve 'kellett' szavakat hosszú mássalhangzóval írják. Kb ennyi konkrétumról számol be a poszt.

thbogyó 2011.06.22. 13:04:15

Ez így elég kesze-kusza... Csak azon gondolkodom, hogy vajon miért nem írta a posztoló, hogy milyen eredménye született az UH-os vizsgálaton? Kicsit gonosz leszek, de talán azért nem írta, mert negatív lett az UH-os vizsgálat? Amúgy egy betegség jut eszembe a posztolóval kapcsolatban: Münchausen by Proxy...

thbogyó 2011.06.22. 13:05:40

Amúgy meg a sebész nem mondott neki hülyeséget. Egy nőnél hasi fájdalomnál a differenciál diagnózishoz hozzátartozik a nőgyógyászat is...

tódór piroska 2011.06.22. 20:16:33

Egy diagnózis megállapítása, nem is beszélve a beteg meggyógyításáról, egyáltalán nem az ultrahang vizsgálaton múlik. Az esetek túlnyomó többségében a beteg kikérdezésével és alapos fizikális vizsgálattal meg lehet mondani, hogy mi okozza a panaszokat. Akut hasi kórkép (üreges hasi szerv átfúródása, bélelzáródás, stb.) teljes biztonsággal diagnosztizálható ultrahang vizsgálat nélkül, legfeljebb egyszerű nativ hasi röntgen vizsgálatot végzünk, bár a diagnózishoz az sem szükséges mindig. Az azonnal műtét szükségessége is megmondható ultrahang nélkül, szóval, ez az egész ügy túl van lihegve. "Miért nem csináltak ultrahangot?" Mert nem volt rá szükség. A hozzá nem értő beteg nem tudja eldönteni, csak a szakember, hogy kell-e egy bizonyos képalkotó vizsgálat! Jó, hogy nem azonnali CT-t, MRI-t, izotóp vizsgálatot, angiográfiát meg PET-CT-t követelt!
Ha szervizbe viszem az autómat, nem mondom meg a szerelőnek, hogy milyen diagnosztikai lépéseket tegyen, pedig csak egy gépről van szó.
A hejesirás meg télen borzacskó. "Mennyen" az ijen ember visza az ellemi iskolában.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.06.22. 20:56:25

A posztról csak az ugrik be, amit egy háziorvos kollégám mesélt egyszer.

Megjelent nála az egyik idősebb női páciense, és arra kérte, hogy utalja be őt CT-re. Amikor az orvos megkérdezte, hogy mégis, miért kellene a vizsgálat, teljes öntudattal jött a válasz:

- A szomszédasszonyomnak a múlt héten volt!

Mille38 2011.06.22. 21:50:37

@VaTi: @Irkutszk: @thbogyó: és a többiek: kegyetlenek vagytok. Adva van egy vidéki, írásmódja alapján legfeljebb érettségizett személy, aki azért igyekszik választékosan és viszonylag pontosan leírni a vele történteket. Valamilyen fájdalma volt, elment orvoshoz, az általa ismert vizsgálati módszert hiányolta és nem kapott megnyugtató választ arra, hogy miért nem látja az orvos célszerűnek azt. Lehet, hogy a betegnek nem volt igaza, lehet, hogy helyesírási hibákat vét, DE: állampolgár. Joga van a lehető legjobb orvosi ellátáshoz és ahhoz, hogy a fájdalmát csillapítsák, hogy kezelést kapjon és legfőképpen ahhoz, hogy EMBERSZÁMBA VEGYÉK. Nem, nem kell tudnia, mi az a differenciáldiagnózis, mi a "hasfájás" vizsgálati protokollja, milyen egyéb diagnosztikai lehetőségek vannak, stb. Még helyesen írnia sem kell tudni. Nem kellene másokat ennyire lenézni a "todomány" magaslatairól. Már megint a kommunikáció.

adamantium 2011.06.22. 21:55:14

már megint odajutottunk, hogy a beteg mondja meg milyen vizsgálat is kell neki, mert ő jobban tudja. negatív labor és fizikális vizsgálat mellett nem csináltak UH-t, minek is? egyáltalán volt olyan aki értsen hozzá? nem azért ajánlották fel a kórházi bentfekvést mert másnap munkaidőben már lett volna aki megcsinálja, csak ez nem tetszett a kedves levélírónak. aki a kezelést visszautasítja annak inkább ne járjon a szája

Irkutszk 2011.06.22. 22:08:38

@Mille38: A tudomány magas tornyába semmilyen adatot, semmilyen konkrétumot nem küldött jelen esetben a posztoló. Én arra reagáltam, ami benne volt a posztban. Az egész arról szólt, hogy őt nem vizsgálták meg a sebészeten ultrahanggal. Arról, hogy mi is volt a probléma, mit mondott az orvos amellett, hogy nem hajlandó megultrahangozni, nincs szó a posztban. Ismétlem, arról kommenteltem, ami legalább benne volt a posztban.

thbogyó 2011.06.22. 22:42:00

@Mille38: Nem hiszem, hogy kegyetlen lennék. S nem nézem le a származása miatt. És egyetértek adamantium és Tódor Piroska véleményével. Hiányoltam a diagnózist, s nekem az jött le, hogy a posztolónak semmi nem volt jó - az sem, hogy be akarták fektetni a sebészeti osztályra.

adamantium 2011.06.22. 23:09:55

@Mille38: joga van a lehető legjobb ellátáshoz ami helyben adott, de nincs joga megmondani, hogy milyen vizsgálatot végezzenek rajta, csak azért mert ő azt hallotta, hogy az jó. én meg azt hallottam, hogy tömegspektrográffal kell megmérni a szérum szelén szintemet, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem lyukadt ki a gyomrom, akkor ezt el is fogják végezni mert én állampolgár vagyok és jogom van hozzá?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása