Túl drága az allergia teszt

2011.06.10. 06:00

----------Eredeti üzenet----------
Dátum: 2011. május 5., csütörtök, 12:34:53
Feladó:
Tárgy: érdeklődés vizsgálat elvégzéséről
Címzett: gazdig.titkarsag@peterfykh.hu
Tisztelt Pétery Sándor Utcai Kórház Gazdasági Vezetőség!

 

 

Tisztelt Gazdasági Vezetőség!


2011.március 9-én allergia vizsgálatra vettek vért tőlem a laborukban, hogy a rendszeresen jelentkező csalánkiütéseim okát felderítsük. A laboros hölgy említette, hogy a vizsgálat időtartama 2-3 hét lesz, így nem is türelmetlenkedtem.


2011. április elején azonban felhívtam az engem vizsgálatra elküldő bőrgyógyászatot, hogy megkapták-e a leleteimet. Nemleges válasz után javasolták, hogy érdeklődjek a laborban. Ott telefonon jelezték felém, hogy még várnom kellene májusig, mert a számomra előírt vizsgálat (IGE, Inha) drága és nem kaptak reagenst.


A mai napon (2011.05.05)telefonáltam ismét, a vizsgálatok állapota felől érdeklődve, és azt a felvilágosítást kaptam, hogy a vizsgálat drága és lehetséges, hogy SOHA nem fogják tudni elvégezni.

 

A hölgy a telefonban nagyon kedves és elkeseredett volt, így érdeklődtem, hogy hogyan tudnám segíteni a munkájukat. Jelezte, hogy sehogy, de köszöni. Arra a kérdésemre, hogy mikor derül ki a vizsgálatok sorsa, azt a felvilágosítást kaptam, hogy próbálkozzam jövő héten.


Mint napi sajtót olvasó, tudom, hogy nagy Önökön a nyomás, de közeledik az allergia szezon is, így kénytelen vagyok magamra is gondolni. Szeretném kikérni a véleményüket, hogy várjak-e Önöknél a vizsgálatra továbbra is, vagy keressem meg az orvosom (akivel abszolut elégedett vagyok) privát rendelését?


Amennyiben segítené ügyemet és az Önök munkáját az, hogy jelzem nehéz helyzetüket a szolgálati út magasabb szintjein, őszinte örömmel teszem meg, ha megadják az illetékesek elérhetőségét.


üdvözlettel:
Sz Nóra
 


2011.05.23-án ismét, immár mondhatjuk, hogy szokásos módon, telefonáltam a Péterfy Sándor utcai kórház laboratóriumába. Kérdésem a szokásos. A 2011.március.9-én leadott allergia vizsgálatom eredménye után érdeklődtem. A válasz a szokásos. Sajnos nem kaptak reagenst.


Tisztelettel érdeklődnék, hogy mikorra várhatom az allergia teszt eredményét, mert az okai nem múltak el. A csalánkiütésektől hetente feldagad a kezem vagy a lábam, járok az ügyeletre esetei ellátásért vagy kapkodom be a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszert. Szerintem így a tb kasszának is többe kerülök. Egyszerűbb lenne nekem és Önöknek is, ha tudnám milyen anyagokat kerüljek el és nem írnám hetente a válaszra sem méltatott leveleimet.


Ismét kérem, segítsenek, hogy várhatom-e, ill. mikorra várhatom allergia vizsgálatom elkészültét, illetve ha Önök nem tudják megmondani, akkor kérem adják meg az illetékesek elérhetőségét.


üdvözlettel:
Sz. Nóra


ui. sajnos előző leveleimre nem reagáltak, így más fórumokon is megpróbálok eredményt elérni. Jelen levelemet mellékelem a praxis.blog.hu szerkesztőinek és megkeresem a betegjogi képviselőmet. A fejleményekről természetesen tájékoztatom Önöket is.


----------Eredeti üzenet----------
Dátum: 2011. május 16., hétfő, 15:09:03
Feladó:
Tárgy: Fw: érdeklődés vizsgálat elvégzéséről
Címzett: gazdig.titkarsag@peterfykh.hu
Tisztelt Gazdasági Vezetőség!


2011.05.16-án ismét telefonáltam a laborba, érdeklődve a leleteim állapotáról, a helyzet változatlan, sajnos nem tudtak megközelítő időpontot sem mondani.


Kérem segítsenek, hogy várhatom-e, ill. mikorra várhatom allergia vizsgálatom elkészültét, illetve ha Önök nem tudják megmondani, akkor kérem adják meg az illetékesek elérhetőségét.


Válaszukat előre is köszönöm,
üdvözlettel:
Sz Nóra

 

 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.06.10. 06:21:57

- nincs pénz vizsgálatra
- nincs szándék a kommunikációra
Előbbi akármilyen szomorú, lassan már megszokott lesz
Utóbbi meg még szomorúbb, mert...
Viszont végre egy poszt, amiben nincs vagdalkozás, van korrektség, együttműködési szándék és tényszerűség. Nagyon kíváncsi lennék majd a fejleményekre.
Kedves Nóra! Ha a saját érdekedben mégis magánútra kényszerülsz, ezt a levelezést szerintem akkor se add fel, és ha van folytatás, küldd el azt is.

vakuljmagyar 2011.06.10. 06:31:29

A hogy a magánorvos majd nem ugyanabba a laborba küldi el mintádat, és akkor majd lesz reagens. Csak éppen zsebből zsebbe vándorol egy kis pénz. A vizitdij olcsóbb lett volna.

health 2011.06.10. 06:38:30

@vakuljmagyar: Nem zsebből zsebbe vándorol a pénz, hanem a beteg elmegy a laborba (vagy a vérét küldik oda), elvégzik a vizsgálatot, a beteg pedig kifizeti a labornak.

vakuljmagyar 2011.06.10. 06:52:31

@health: biztos van olyan is, de engem még magánorvos nem küldött fizető laborba. Adott egy beutalót és elvégezték a vizsgálatot. Fizetni az orvosnál fizettem.. persze nyugta, számla nélkül.
Vidéken élek, fülészhez beutaztam a városi rendelésre. Kiderült ugyanaz az orvos reggel 7-9-ig tart tb rendelést, 9-11-ig magánrendelést. Ugyanabban a szobában, ugyanazokkal a műszerekkel. 9 óra 2 perckor került rám a sor, elkérte az 5000.- Ft-ot, berakta a fiókba:))

Öregnővér 2011.06.10. 07:18:06

Kedves Nóra!

Mint sokszor, itt is Te magad tehetsz a legtöbbet:
- a kiütések után 1 hétig szigorú fehérjementes étrend (gyakorlatilag nyúlkaja:-)
- fokozatos visszavezetés
- méz teljes kerülése- vigyázat, a müzli és gabonapehely kutyulmányok nagy része is tartalmaz mézet
- nyúlkaján belül vigyázni, hogy egy bizonyos olcsó áruházlánc(L)gyümölcseit, gyümölcsleveit nem fogyasztani, mosószereit nem használni (tapasztalat)
- napló vezetése: időpont- pollenek!
vegyszerek (tisztálkodó és illatszer,
az étrend fokozatos visszavezetése.
Így legtöbbször kiszűrhető a "bűnös" Sokszor a méz teljes elhagyása is elegendő. Nem azért, mert arra vagy allergiás, hanem mert csupa pollen.

A pénz nem minden. 1 db tesztet nem fognak venni. Bármennyiért sem. Ezért iskell a beszerzéseket 1 kézben tartani, ill. összehangolni ( lsd. utóbbi napok jogszabályváltozásai)

De ha már mindenképpen vérvétellel történő meghatározás: tudomásom szerint a János kórházban( igeeeen !)van az ország nagy részét lefedő diagnosztkiai labor.Ha ott sem végzik el, akkor szinte sehol, a lebegő pontok miatt.
A laborkassza egy zárt kassza, ha egész évben összesen 1 db vizsgálatot végeznek el az országban, akkor arra az egy vizsgálatra fizetik ki az egész összeget. De nyilván ez nem így van, tehát a sok tízmillió vizsgálat között oszlik meg ez az összeg. Itt az a paradox helyzet áll fenn, hogy minél többet dolgoznak a laborban, annál kevesebb pénzt kapnak, tehát nem veszik meg a drága reagenst, mert soha nem jön vissza az ára, a semmiért senki nem dolgozik szívesen. Még érdekességképpen említeném, hogy senki nem visítozik, pedig itt(is) sérülnek a betegjogok igazán: limitálva van a laborokban a havonta megjelenő betegek száma, így bizony sokszor 1-2 hónapot is kell várni egy közönséges vérvételre.

Öregnővér 2011.06.10. 07:19:48

@vakuljmagyar:
Azért azt lehet tudni bejelentkezéskor, hogy privát, vagy tébés rendelésre megyek(:-

Borcsika 2011.06.10. 07:26:46

@Öregnővér: De jó, hogy itt vagy. Nagyon köszönöm neked a Pötyi-s mesét, a fiam a haására megtanult orrot fújni!!!

Csalán kiütés: tavaly végigéltük a fiammal. egyik pilanatról a máskra (egy déltáni alvás folyamán) elborította őt is a csalánkiütés. Botrányosan nézett ki. Hol jobban volt, hol kevésbé, 8 hétig folyamatosan jelen volt a kiütés. Volt olyan, hogy a szemérem része kétszeresére duzzadt, máskor a szája dagadt fel, és rohantunk az ügyeletre. A vérvétel teljesen negatív volt. 8 hét után, ahogy jött, úgy el is múlt. Utólag feltételezzük, hogy lelki okai voltak a kiütésének, mert azóta sem jelentkezett, viszont a 8 hét, amíg pöttyös volt, pont összevont csoportos időszak volt az oviban. amint helyreaállt a rend, 2 hét alatt megszüntek a tünetek.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 07:30:15

Nincs reagens? Ehh...de van Nemzeti Konzultáció./Csinibaba után szabadon/

@VaTi: Azért érzed Te is a nyájas modor mögött a fenyegetőzést? Ami mellesleg még cinikus is és lekezelő. Ilyen mondat után én sem szívesen kommunikálnék, jelezzen akinek akar és azt amit akar.
"Amennyiben segítené ügyemet és az Önök munkáját az, hogy jelzem nehéz helyzetüket a szolgálati út magasabb szintjein, őszinte örömmel teszem meg"

Öregnővér 2011.06.10. 07:32:20

@Borcsika:
Tiszta szívből örülök, hogy sikerült! Nem mindig egyszerű a gyermekekkel bánni, de látod, egy kis csel segíthet:-)) Nálam mindig van néhány kinyomtatott példány ebből, jók a visszajelzések. Gratulálok a gyermeknek! Ő is jobban érzi így magát, nem az a nyámnyila, aki volt, hanem már igazi nagyfiú:-))

VaTi 2011.06.10. 07:37:54

@El Visco Stello: ööööö, akkor nekem furcsa az ízlésem, de én szeretem az ilyen udvarias hangú kicsitelküldlekafrancba hangú dolgokat, ami azért teret hagy a másiknak, hogy mégis normálisan reagáljon és összességében mindkét fél jól jöjjön ki a dologból. Igen, van benne kicsi gúny, kicsi irónia, de azért nem vészes ez. Van benne mozgástér a másik félnek, hogy megfelelően válaszoljon. Így a posztoló nyitva hagyott egy lehetőséget. Lehet szépen is meg csúnyán is folytatni.
(Lehet nekem ez azért tetszik, mert a munkám egy része hasonló kicsit: hülye ügyfél hülyeséget akar, én meg nagyon udvariasan leírom neki, hogy nézd, ez van, hülye vagy. De olyan szépen, hogy megköszönje a felvilágosíást :) Szeretem ezt, van kihívás benne :) )

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 07:46:54

@VaTi: Annyiban igazad van, hogy tényleg nem vészes. Meg sem hallották.
Egyébként az eleve csúnyát nem lehet szépen folytatni. Tudod, Kőőőőőőőőolajfinómítóóóóóóóóóóóóóó! Nóóóóórmális? Hát a kőolaj eleve nem finom. Miért nem olyannal kezdik, ami már majdnem finom?

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 07:53:27

Idézet 1.:

"még várnom kellene májusig, mert a számomra előírt vizsgálat (IGE, Inha) drága és nem kaptak reagenst."

Idézet 2.:

"azt a felvilágosítást kaptam, hogy a vizsgálat drága és lehetséges, hogy SOHA nem fogják tudni elvégezni."

Idézet 3.:

"A válasz a szokásos. Sajnos nem kaptak reagenst."

Idézet 4.:

"a helyzet változatlan, sajnos nem tudtak megközelítő időpontot sem mondani."

*

Mit nem lehet ezen érteni? Háborúban áll az ország. Szerelemben és háborúban meg mindent szabad, még azt is, hogy ne legyen pénz a vizsgálatokra és a gyógyításra.

Szerintem a posztoló mondja azt, hogy neki ez jár, mert ő fizeti az adót meg a laborosok bérét. És akkor majd lesz sok pénz.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 07:58:43

@VaTi:

A baj csak az, hogy a posztoló nem azokat bactatja, akik páncélaudit meg molt vesznek a Zemberek pénzén, meg alagutat az alföldi síkságba, hanem azokat, akiknek nem adnak felszerelést a munkájukhoz a laborosoknak.

Te mit szólnál, ha favágó lennél, a főnököd meg beállítana a kerek erdő közepébe, hogy vágjad azt a sok fát szaporán, mert megfagynak az emberek a hidegbe? Fűrészt meg nem adna hozzá, azt mondaná, hogy növesszél magadnak fogakat, mint a hódok szoktak. Ha a hódok meg tudják oldani, neked is menni fog.

Utána meg rád küldené a Zembereket, hogy miattad fagynak meg a lakásukban, mert te nem akarod nekik vágni a fát a kandallójukba.

VaTi 2011.06.10. 08:08:42

@mariablog: akkor legalább mondják meg neki, hogy kit baxtasson, merthogy ezt kérte is.
Egyébként azért tetzik ez a pozt, mert a témában hasonlók a következőképpen szoktak kinézni (figyelm, a szemlélktetés kedvéért túlzások következnek):
- nem tudom mi bajom van, mert baxtam elolvasni a pappírt, amit a doki adott
- valami vizsgálat tart valahol, de nem tudom mi-hogy, mert az eü miniszter nem hívott fel
- én nem akarok senki vádolni, de ez azért történik így, mert engem meg akarnak ölni. Az orvosok. Vagy a kormány. Vagy az ufók.
- Valakit fel kéne jelenteni. De inkább írok posztot.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 08:10:55

Mószer Aranka eleve a gazdasági igazgatónak írta levelét, őt fenyegette meg azzal, hogy bemártja felettesénél Budaházy úrnál, ha nem lesz reagens.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 08:22:12

@VaTi:

A posztoló problémájára egyébként pofonegyszerű a megoldás.

Bele kell gondolnia, mihez kezdett volna a kiütéseivel ötven évvel ezelőtt, amikor még nem léteztek csodatesztek és csodagyógyszerek.

A válasz pedig brutálisan egyszerű: nem csak a csodatesztek nem léteztek, hanem azok a tényezők se, amiktől folyamatosan szenved a posztoló és a sorstársai.

Mit kell tehát tennie?

El kell felejteni az agyonfinomított ételeket, a beléjük kevert stabilizátorokkal, ízfokozókkal, aromákkal, mesterséges színezőkkel együtt.

El kell felejteni a csodakozmetikumokat, csodasamponokat, csodakrémeket a 2678-féle összetevőjükkel együtt.

El kell felejteni a felvágottakat, a dobozos desszerteket, CSAKIS abban az állapotában szabad megvenni az élelmiszert, ahogy az a földből kinőtt, ahogy az állat megnövesztette magán.

Ki kell dobni a lakásból a minden baktérium 99,9%-át kinyíró fertőtlenítőszereket.

Dagonyázni kell a koszban, a konyhapulton baktériumokat kell tenyészteni és meg kell mártózni az udvaron a pocsolyában.

Ennyire egyszerű a dolog.

Az allergia nem azért van, mert a természet gonosz, hanem azért van, mert az emberek ostobák.

VaTi 2011.06.10. 08:28:46

@El Visco Stello: Ez esetben a címzett ennyit válaszol: tisztelt hölgyem, az Ön által feltett kérdésekbnen ez és ez a zosztály illetékes. Viszonlátás.
Mondom, szerintem a posztoló még midíg többet tett, mint az átlag idesírók.

Desiderata 2011.06.10. 08:36:24

Ha nincs pénz a reagensre, nincs pénz a reagensre. (Kicsit emlékeztet ez arra,mikor épp nincs nálam pénz,a fagyis kocsi meg arra jár, a gyerkőc meg hisztizik.) Bármennyi levelet írunk,attól pénz nem lesz ott.
Keresni kell egy másik helyet, ahol el tudják végezni a kért vizsgálatot.
Ami nagyon sajnálatos, az az,hogy nem válaszoltak. Az bunkóság.

ondol 2011.06.10. 08:37:23

@mariablog: "CSAKIS abban az állapotában szabad megvenni az élelmiszert, ahogy az a földből kinő"

Termeljük meg magunk? Vegyszerezik a zöldségeket, gyümölcsöket, azt árulják, még a kistermelők is.

A többivel egyetértek, a gyakorlat nálunk is ez:-D Kivéve a pocsolyában fetrengést:-))

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.10. 08:39:53

már megint a kommunikáció.
hiánya.

@mariablog: így van.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 08:40:58

@Desiderata:

Ezt írja az első levél végén:

"Amennyiben segítené ügyemet és az Önök munkáját az, hogy jelzem nehéz helyzetüket a szolgálati út magasabb szintjein, őszinte örömmel teszem meg, ha megadják az illetékesek elérhetőségét."

Ez azt jelenti lefordítva:

"Oldd meg bazmeg, ahogy akarod, mert felnyomlak a főnöködnél!"

Én se válaszoltam volna :)

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 08:44:36

@ondol:

A zöldségeket tényleg vegyszerezik, de:

- pár nap tárolás után a nagy része lebomlik a vegyszernek

- lényegesen kevesebb oda nem való anyagot eszel meg vele, ha te készíted el, alapanyagokból, mint ha magas szinten feldolgozott ételt eszel

Nem azt mondtam, hogy TERMELD meg az ételt, hanem azt, hogy célszerű nem feldolgozott formában megvenni.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 08:44:45

@Desiderata: Válaszoltak. Többször is. Igz, telefonon. A hölgy nem fogadja el a választ és egy másikat akar.
Nagyon sajnálatos, hogy az intézmény nem tudja elvégezni a vizsgálatot, de ezt megmondták. Innentől más megoldást kell keresni és nem ezzel erőszakoskodni. Ezt pedig jogi útra terelni - amit a hölgy nem is mulasztott el.
Orvosoktól kérdem: A beteg csalános. Ez a vizsgálat nem a gége, hörgő tünetekre irányul?

Desiderata 2011.06.10. 08:46:30

@mariablog: bármit mond a beteg, nekünk muszáj udvariasnak maradni :)

Desiderata 2011.06.10. 08:47:10

@El Visco Stello: De aztán írt levelet is, amire írásban illik válaszolni.

VaTi 2011.06.10. 10:07:27

Csillagocskáim, egy kicsit nem értelek most titeket. Betegnek van problémája. Gazdasági jellegű, tehát a gazdasági igazgatóhoz fordul. Sokan sokszor nehezményeztétek/tük már, hogy ha baja van, miért nem lép. Lépett. Ráadásul: ti elfogadtok egy szóbeli tájékoztatást (telefonost)? Én nem. Az, hogy bármily kedvesen is, de azt közlik vele, h nincs pénz, NEM oldja meg az ő problémáját. Megy tovább, keres megoldást. Hangnem? Ok, legyen probléma. Nekem nem az, elfogadom, hogy 2 hónappal a semminemtörténés után némiképp ironikus/cinikus a hangneme. Ennek ellenére ez egy hivatalos megkeresés? Igen. Illik rá válaszolni? Igen.
Az, hogy itt életmódtanácsokat kap, szép és megszívlelendő (ki tudja, nem így él-e már most is?) De ez sem fogja sztem megoldani a problémáját. Arról nem beszélve, hogy majd ha asszondják, hogy nincs pénz vakbélműtétre, akkor majd kap okos leírásokat, hogy kedves beteg!Tapintsa i ezt és ezt a pontot a hasán. Jelölje be piros filccel. Vegye kézbe a szikét, elegánsan eltartva a kisujját...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 10:21:52

@VaTi: Ahol valamilyen feltétele - agyagi, tárgyi, személyi - hiányzik a gyógyításnak, ott a gyógyítást nem lehet elvégezni. Van ez így még néhány intézményben. Mi az a hivatalos megkeresés?
OK, a válaszlevél mehetett volna.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.10. 11:01:34

Oh Istenem nem kellene pihentetnetek egy kicsit az itt kommentelest?
erdekes, hogy mindenkit szedszedtek barmilyen alaposan irja le a problemajat.

a posztolo egyaltalan nem fenyegetozott, csak segiteni akart, mert tudja milyen az egeszsegugy.
ott is rosszat lattok ahol nem kellene...

Most szembe szellel fogok pisilni tudom, de: ne legyetek mar ennyire rosszindulatuak:(

Blobov 2011.06.10. 11:06:26

Sok okoskodás helyett: az egészségügyi intézmény, ha a kezelésre területileg köteles vagy aztt vállalta, köteles azt el is végezni. Innentől kezdve nincs vita, a vizsgálatot el kell végezni, méghozzá tisztességes határidő mentén. Ha ebből a panaszosnak bármilyen kára keletkezik majd, úgy bezony a felelősség az intézményt terheli majd.

Irkutszk 2011.06.10. 11:38:44

@El Visco Stello: A kőolajat azért küldik a finomítóba, mert nem finom ;) Ott aztán kicsinosítják, megtilolják, gerebenezik, hogy finomabbá légyen. Aztán az egyik frakcióját meg a popsira kenjük :P

És azért nem kezdenek olyan alapanyaggal, ami majdnem finom, mert azt a cukorfinomítóba küldik, és egyébként is, a kőolajfinomító a nagyobb kihívásokat szereti. :)

Irkutszk 2011.06.10. 11:41:58

@Desiderata: Ezzel egyetértek. A hivatalos kommunikáció egyik tétele, hogy olyan formában válaszolunk, amilyenben megkerestek bennünket. Ha szóban, akkor szóban; ha írásban, akkor írásban.

Irkutszk 2011.06.10. 11:44:17

@Blobov: Itt a határidővel van gond. Némelyek (remélhetőleg minél kevesebben) hónapokat várnak pl. egy műtétük vagy kezelésük elvégzésére. Mert szépen beállnak a sorba (a nem-sürgős sorba), mert életüket nem veszélyezteti közvetlenül az állapotuk, és amikor majd meglesz a kezelőszervük szakmai, tárgyi és anyagi feltétele a kezelés elvégzésére, akkor elvégzik rajtuk a kezelést. (Bocs, Desiderata:) Tiszta Anglia.

Desiderata 2011.06.10. 12:46:29

@Irkutszk: Magyarországon még mindig sokkal rövidebb a várólista. :) És sokkal olcsóbb a magánszektor,mint Angliában.

Leroi 2011.06.10. 13:09:05

Az allergia népbetegség.
Jómagam is kutyául szenvedek júl.-aug. hónapokban, de mégsem gyilkolászom a labort allergiatesztek miatt pedig a nejem a kórház labororvosa.
Különösen, ha nincs reagens vagy nincs pénz reagensre.
Utóbbi mindenhol valószínűbb.
Nem nem törődömség, nem hanyagság.
"Háború van, ne válogass"- írta valaha a húsboltok kirakatában.

Cetirizin vagy levocetirizin, két tonna papírzsepi és jónapot...
A csalánkiütések jelentkezése pedig nem mindig jelenti azt, hogy pollenallergia is kialakul, fel kell keresni egy allergológus-immunológus szakorvost és
a dolog megoldódik.

Bikli néni 2011.06.10. 13:09:13

Blogmotor, adodvissza a kommentem

Leroi 2011.06.10. 13:16:37

@Bikli néni:
Blogmotor, add vissza Bikli nénimet!:) :*******

Bikli néni 2011.06.10. 13:28:27

Feladom... ótvar blogmotor! Utoljára pötyögöm be, h írásos megkeresésre írásban kell válaszolni.
@Leroi ;)

VaTi 2011.06.10. 13:45:48

@Leroi: ahogy olvastalak, eszembe jutott, én is hányszor gondoltam, hogy az a is sügér ügyfél miért nem érti meg első szóra azt, amit én belülről évek óta átlátok, csinálok, értem a működését/nem működését :)))
Az a kis hülye beteg meg mindenáron vizsgálatot kar, ami alapján mondjuk (ő úgy képzeli) kitalálható lenne, hogy hogyan legyen elviselhetőbb az ő állapota. Meg még választ is akar, hogy miért nem lehet. Szemtelen. Ahelyett, hogy elfogadná egy telefonbéli kedves hangocskától,hogy "Kuss, csak. Mert nem, azért"
Meg ne haragudj. Értem én nagyon jól, hogy nincs pénz. És akkor se lett, ha erről 5 ímélt írnak a posztolónak. Sőt, én nagyon is ugrok az olyan hülye kérdésekre, mint az "akkor mire fizetem a tb-t?" Kalányos Kokozsambóka körömbenövés kezelésére, arra. DE! Úgy gondolom, hogy a posztolónak igenis legyen már joga megkérdezni, hogy mijafacértnem? És dobjanak már neki egy kamuválaszt legalább. És ne várják el, hogy ő majd pont olyan jól átlátja ezen dolgok működését, mint aki benne dolgozik, meg a felesége is.
Mindentisztelettel. Őszintén.

qbr 2011.06.10. 14:01:30

Mivel senki nem magyarázta meg részletesen, ezért megpróbálom, bár sok körülírás kell hozzá, elnézést, hosszú lesz:
- A laborokat a társadalombiztosítás egy külön keretből finanszírozza(az ún. laborkasszából, ahogy Öregnővér is írta). Ez a kassza felülről zárt, és úgy működik, hogy az elvégzett vizsgálatokhoz pontok, a pontokhoz pedig forintértékek vannak rendelve (természetesen a pontok forintértéke többnyire nem fedezi a laborok valós kiadásait).
- A laborok egy intézményen belül általában valamennyire önálló gazdálkodási egységek, sokkal inkább, mint pl. egy adott kórházi osztály: egy labor meglehetősen felelős a bevételeinek és kiadásainak egyensúlyban tartásáért
- Egy adott labornak van egy pontkerete a járóbetegellátásra (a fekvőbeteg vizsgálat kicsit másképp van, de az most nem érdekes), viszont a beküldött vizsgálatokat KÖTELEZŐ elvégeznie. Ebből következik, hogy a gyakorlatban több vizsgálatot kell elvégezniük, mint amennyi pénzt kapnak.

- A mai laborok már nem úgy működnek, hogy áll a laboros doktornéni, rázza a pipettát, a fény felé tartja, és hümmögve megmondja a tutit. Ehelyett magas szinten automatizált gépek végzik ugyanezt az összerázást, aminek két következményét kiemelem:
1. gyorsan, nagy mennyiségű mintát lehet feldolgozni -> 2. a minták feldolgozásához szükséges reagenseket a beszállítók csomagokban küldik, amivel 100-500-1000-stb. minta elemzése végezhető el
- Egy reagens csomag mennyisége és ára adott, viszont eltarthatósága viszonylag rövid.
- Ebből következik, hogy egy labor akkor tudja valamilyen szinten a működését fenntartani és biztosítni, ha igyekszik a kifizetett reagenseit maximálisan kihasználni.
- A vérből végzett allergia-vizsgálatok a kifejezetten drága vizsgálatok közé tartoznak, a labor önköltsége sok ezer forint. Ha nem gyűlt össze elég vérminta, a labor nem engedheti meg magának, hogy berendeljen egy csomag allergia-reagenst, ami aztán ráromlik

- A vérből végzett allergia-vizsgálat egy kényelmi szolgáltatás ahhoz képest, amilyen feladatokat egy labor ellát, mert míg az allergia-vizsgálat más úton elvégezhető, egy vérzsír vagy vércukor-meghatározás nem.

Összegezve a fentieket: ahhoz, hogy egy labor fenntartható, működőképes maradjon, bizonyos, nem sürgős és drága vizsgálatokat hátra fog rangsorolni. (Egyébként sajnos ez még a sürgős vizsgálatoknál is előfordul).

Tanácsok:
1. Sok labor nyújt piaci szolgáltatást is, és vannak magánlaborok, ahol a vizsgálat árának kifizetésével meg lehet kapni az eredményt gyorsabban. Tudom, fizeted a TB-t, meg ez jár, meg oldják meg az adódból, de hát ez van, az ingyenesre várni kell, a fizetős gyorsabb.

2."Amennyiben segítené ügyemet és az Önök munkáját az, hogy jelzem nehéz helyzetüket a szolgálati út magasabb szintjein, őszinte örömmel teszem meg, ha megadják az illetékesek elérhetőségét."
Ebben segíthetek: oep@oep.hu

3. "Szerintem így a tb kasszának is többe kerülök."
Ó, ha tudnád, hogy ez mennyire nem érdekel senkit, beleértve a tb kasszát, de erről nem írok :)

Irkutszk 2011.06.10. 14:03:52

@Desiderata: Ez most akkor tényleg egy pirospont a magyar rendszernek?

Irkutszk 2011.06.10. 14:04:32

@El Visco Stello: Tudom-tudom, de olyan jól esett rá válaszolni. (egyébként én meg a vakond kisnadrágjából idéztem ala 100 folk celsius)

VaTi 2011.06.10. 14:07:06

@qbr: nnnna, ezért most kapsz egy lájkot :) Ez így már érthető is. Szerintem ennyi volt a cél, mert ha az ember megér valamit, azt könnyebben e is fogadja.

VaTi 2011.06.10. 14:08:20

@VaTi: ha nem kajálnék a laptop föött, nem volna tele morzsával és nem hiányoznának betű a kommentjeimből...

2011.06.10. 14:22:00

@qbr: Ez így van, de nem teljes a kép :-)

2011.06.10. 14:28:59

Most szólok, hogy hogy megy ez, illetve mire lehet számítani, nem csak a Péterfyben, hanem általánosan. A nincs reagens egyik oka, amit qbr írt. A másik sokkal kézenfekvőbb, ha belegondolunk. A labordiagnosztikában az igazi problémát az okozza, hogy rengeteg felesleges vizsgálatot végeznek el. Pl. háziorvosok előre megszerkesztett panelekkel tömegével küldik vérvételre az embereket, és a kapott eredményeket eleve nem tudják használni, nem szakmai hiányosságok miatt, hanem mert munkahipotézisként nem határozták meg azt, hogy milyen betegségekre keresnek (erről részletesebben még írok). A lényeg, hogy egyre inkább szűkítik annak a körét, hogy egy adott orvos csak a saját szakterületén használható vizsgálatokat végezhesse el. A párom egyik barátnőjét egy kardiológus látta el, kért pajzsmirigy hormonokat a labor meg visszadobta, hogy nincs reagens, ezért bementem, de a fenét, egyszerűen kardiológusnak nem csinálják meg ezt a vizsgálatot.

= a kérdés az, hogy ki küld be

(most sietek, majd később kifejtem jobban)

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 15:04:10

@VaTi:

Létezik USB-vel csatlakoztatható, MOSHATÓ billentyűzet :)

ccke 2011.06.10. 15:05:08

@qbr: "A mai laborok már nem úgy működnek, hogy áll a laboros doktornéni, rázza a pipettát, a fény felé tartja, és hümmögve megmondja a tutit. " :))))

Amúgy első években annyit pipettáztunk, meg titráltunk, meg fotométereztünk kémián-biokémián, hogy azt hittem, hogy a laborban valami ilyesmit csinálnak az asszisztensek. Aztán egyszer elkeveredtem egy laborba, és kiderült, hogy a fő feladatuk(kis túlzással), a csöveket betenni-kivenni az automatába, minden mást csinálnak azok.(Nem vagyok valami műszaki alkat, de tök jól néz ki, ahogy ide-oda mennek a csövek, pipetták szívnak fel belőle, aztán tovább megy...)

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 15:13:49

Sokminden felmerült a kommentlistán, egy kérdés kivételével.

Ha én küldök egy mailt a puncimanci@ingyesmail.net mailcímről, ami akár kamu is lehet, mert semmi nem bizonyítja, hogy azonos vagyok önmagammal, és felvilágosítást kérek a posztoló kezelésére vonatkozó résszletekkel kapcsolatban, akkor mennyire kell, hogy az intézmény, aminek a fejét secperc alatt leharapják, ha illetéktelennek ad ki betegadatokat, mennyire kell, hogy komolyan vegye az emailemet?

Sőt, mennyire SZABAD, hogy komolyan vegyen egy puncimanci@ingyesmail.net címről érkezett kérdést, ami mögött ugye bárki állhat, nem csak jó szándékkal, hanem rossz szándékkal is.

Nem kizárt, hogy a posztoló is valami citromailes címről levelezgetett, amire kapott valami udvarias, semmitmondó, sablonválaszt, ami helyett inkább azt írta ide, hogy nem válaszoltak a levelére.

Nyújtsa fel a kezét, aki tényszerű, részletes tájékoztatást adna akár egy konkrét beteg kezelését illetően, akár a munkahelye behatárolt anyagi lehetőségeit illetően, ha a mail valami vacak ingyenes mail fiókból érkezik, ahol mindeni annak hazudja magát, aminek csak akarja?

qbr 2011.06.10. 15:22:52

Egyébként tényleg, miért a gazdasági igazgatóságra írt a posztíró? Mi közük van ehhez a kérdéshez? Van e-mailcíme a labornak is, igaz, nagyon el van dugva ezen az oldalon, én is alig találtam meg :)

lmgtfy.com/?q=k%C3%B6zponti+laborat%C3%B3rium+p%C3%A9terfy+k%C3%B3rh%C3%A1z+el%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9g

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 15:36:22

No ezért kérdeztem, hogy mi az a hivatalos megkeresés? Mert ez nem az.
De ez egyébként nem befolyásolja a poszt lényegi részét, hogy ti nincs reagens. Tehát nem az van, hogy kivárnak, hátha összejön annyi vizsgálat, hogy érdemes legyen felbontani az reagens üveget.

qbr 2011.06.10. 15:53:44

@El Visco Stello:
"Tehát nem az van, hogy kivárnak, hátha összejön annyi vizsgálat, hogy érdemes legyen felbontani az reagens üveget"

Ez technikai kérdés,nem is rendelik be, tehát valóban nincs ott fizikailag (ha berendelik, a kiszállítás nagyon gyors)

Széphalmi Izett 2011.06.10. 15:54:57

@El Visco Stello: Mit gondolsz hivatalos megkeresésnek? Ha előfizetéses e-mailről ír valaki, az nem az? Ha postai úton küldi, az hivatalos?

Irkutszk 2011.06.10. 16:24:55

@mariablog: Ha a beteg papírjai között szerepel az email címe, úgy arról a címről küldött levélre válaszolni köll. Csak ezt tudom válaszolni. Valóban, légből kapott email címre nem kéne. Ugyanígy a levelezési címmel (bár az ugye elvileg megvan alapból).

Ha már itt tartunk viszont ámdebár, mióta emailezünk azzal a laborral, amelyhez az orvosunk elküldte a vérmintánkat? Szóljatok, hogy le vagyok maradva technikailag de nagyon!

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 16:36:13

@Irkutszk:

Ha szerepel a papírjain a mailcíme, és ugyanazon a papíron a szövegben benne van a nyilatkozata és rajta az aláírása, hogy a mailcím hozzá tartozik, akkor hitelesítette a mailcímét.

Ha csak oda van firkálva a papírra egy mailcím, de nincs benne a nyilatkozat szövegében, hogy arra küldhet az intézmény maileket, akkor meg nem.

epres négercsók 2011.06.10. 16:38:58

@mariablog: Légyszíves és ne sértegess másokat!

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.10. 16:41:24

@epres négercsók:

Rendben.

Csak nem szeretem, ha valami noname lehülyeségezi azt, amit szakmailag kifogástalanul érvelve leírtam.

qbr 2011.06.10. 16:42:43

@ Irkutszk: je, tenyleg, visszavonom, amit irtam. mondjuk a gazdasagi igazgato titkarnoje nem sokat tud tenni

epres négercsók 2011.06.10. 16:50:29

Kiszedtem, de most már te is nyugodj meg. Most mennem kell, ne öljétek egymást, ha kérhetem :-)

2011.06.10. 17:03:49

@ReignOfdark: Most picit jobban kifejtem.

_______________________________________
A laborvizsgálatokat nem vaktában, véletlenszerűen kell rendelni, hanem célzottan, az anamnesztikus adatok, fizikális és egyéb diagnosztikai vizsgálatok alapján; csak így érhető el, hogy a többi vizsgálat eredményét értékelhetően kiegészítsék. Ebből következik, hogy laborvizsgálatokat csak úgy érdemes kérni, hogy a gyanúdiagnózist vagy a differenciáldiagnosztikailag releváns kórképek körét előre meghatároztuk. Ezt hívják a racionális laboratóriumi diagnosztikának.

Ha a helyzet nem sürgős, akkor lehetőség van a lépcsőzetes diagnosztikára. Ez a differenciáldiagnosztikailag releváns kórképek szisztematikus, egymás utáni kizárását vagy megerősítését jelenti. Ennek két fázisa van, az első az alapvizsgálati fázis, amelyeket az adott diagnózisok valószínűsége és a költségük közti arány megállapításával választunk ki. A második fázis a célzott vizsgálati fázis, amikor az egyes kórképek megerősítésére vagy kizárására alkalmazunk egy vizsgálatot.
_______________________________________

Gondolom senkinek nem újdonság, hogy az eüben nincs elég pénz. Tehát mindenki ott spórol, ahol tud. Hol tud úgy spórolni bárki, hogy az az ellátás színvonalát ne csökkentse (látványosan)? Hát úgy, hogy a szakmai irányelveknek nem megfelelő kiadásokat lefaragja. Mi nem felel meg ennek? Pl. a töméntelen, semmilyen fizikai, képalkotó, stb. vizsgálattal összhangban nem lévő vizsgálati kérelem. Hogyan lehet ezeket a legegyszerűbben kiiktatni? Úgy, hogy az amúgyis komoly tartozásra hivatkozva a rendkívül költséges és felesleges vizsgálatokat nem végzik el reagenshiányra hivatkozva.

Soroljunk fel párat a legnépszerűbb, és önmagukban semmitmondó vizsgálatok közül!

Pl.:

- szérum glükóz háziorvosi beutalóval egy évtizede diabeteses 60 éves bácsinál,

- szérum vas vizsgálata a vérszegénység meghatározására egy 20 éves pirospozsgás arcú lánynál,

- vizeletvizsgálat menstruáció közben egy 40 éves nőnél (aztán berendelik további kivizsgálásra a veséi miatt)

- pajzsmirigy hormonok meghatározása fiatal anya nyomására a japán atomkatasztrófa miatt

- allergiavizsgálat, mert a gyerek nem eszi meg a mustáros virslit, csíp a csalán, könnyezik a hagymától és hány a meleg tejtől.

www.synlab.hu/3989.html?&no_cache=1&cid=10161&did=1186&sechash=38c808bf

Egy kis matematikai segédlet.
Gondolom egyértelmű, hogy mely vizsgálatokra nem lesz reagens?

2011.06.10. 17:06:02

@ReignOfdark: Talán ha közben nem kell beállítanom egy routert, magyarosabb mondatokat írtam volna. Srry. :-(

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 17:56:54

@qbr: Tehát NINCS és nem is lesz reagens. Ezt - ha nem is érthető - tudomásul lehet venni. A kérdés az, hogy mennyire fontos ez a vizsgálat a statisztikák szerint. A posztoló tüneteire ez a vizsgálat tipus milyen arányban szokott eredményes lenni, megoldást hozni? Csak nagyságrend érdekelne, hogy millió az egyhez, vagy tíz az egyhez? Csak azért érdekel, hogy tudjam hová tenni a hölgyet. Hogy egy feleslegesen aggódó, kötekedő, unatkozó cicababa, vagy megvan minden oka az aggodalomra?

VaTi 2011.06.10. 19:12:59

@El Visco Stello: ó, csillagom, lehet, hogy a beteg maga sem tudja ezeket az arányokat. Nem az arányok miatt aggódik, mert az egyén esetében neki minden 100 %. Ebből hogy tudnál következtetést levonni?

2011.06.10. 19:21:27

@mariablog: "Az allergia nem azért van, mert a természet gonosz, hanem azért van, mert az emberek ostobák"

Sajnos ezeknek a betegségeknek egy része sokkal bonyolultabb, minthogy elmúljanak pusztán az általad említett javaslatoktól. És nem tartom magam ostobának. 9 éves fiam sokféle allergiájával hosszú évek óta élünk együtt. Megoldjuk. Néha nagyon nehéz.

2011.06.10. 19:28:43

A Heim Pálban 3 hónap alatt van kész a laborteszt kiérékelése. Nem pattogunk, kivárjuk. Ez így van évek óta. Akkor érdeklődünk, amikor mondják. Van, hogy telefonálnak, kész az eredmény. Egyébként meg postán kiküldik, felesleges a telefonon ülni hetente. Sürgetni nincs értelme, attól nem lesz kész hamarabb. Ha súlyosabb tünetek vannak, akkor meg bőrtesztekkel próbálják kiszűrni a problémát, ill. minden elhagyható ételt, italt, és egyéb, Mária által is felsorolt dolgokat el kell végezni, és közben kezelik a tüneteket. Tej,tojás,hal, és egyéb allergiát gyakrabban okozó ételeket el kell hagyni átmenetileg.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 20:45:52

@VaTi: Nem is a beteget kérdeztem, hanem hozzáértőt. Persze hogy a betegnek saját maga a legfontosabb.

qbr 2011.06.10. 21:30:16

@El Visco Stello:
Nagyon kedves tőled de nem vagyok orvos, és hozzáértőnek sem nevezném magam, inkább csak egy laikusnak, akit talán az átlagnál jobban érdekel az EÜ :)

Kérdésedre válaszul: ha amiatt nem volt eddig elvégezve a vizsgálat, amit én írtam (tehát bevárják a kellő mennyiségű vizsgálat-kérést), akkor a vizsgálatot el fogják végezni valamikor. Lehet,hogy behívják új vérvételre a posztolót, de elvégzik. (Elvileg - hangsúlyozom, elvileg - a labornak el KELL végeznie a szabályszerű laborkéréseket. A szabálytalanokat viszont nem)
Ha amiatt nem volt elvégezve, amit ReignOfdark írt, akkor könnyen lehet, hogy nem lesz elvégezve - bár szerintem egy bőrgyógyász szakorvos valószínűleg kérhet ilyen vizsgálatot.
Persze olyanról is hallottam már, hogy egy olyan vizsgálat sikkadt el teljesen, és nem is egyszer, amin később egy többmilliós terápiás le-, vagy le nem folytatása múlt volna. (Megnyugtatásul: lefolytatták, csak lehet, hogy emiatt feleslegesen) Szóval minden lehetséges.

"A kérdés az, hogy mennyire fontos ez a vizsgálat a statisztikák szerint. A posztoló tüneteire ez a vizsgálat tipus milyen arányban szokott eredményes lenni, megoldást hozni?"

Ezt a mondatodat viszont nem teljesen értem - ez egy diagnosztikus eszköz: akár pozitív, akár negatív eredményt ad, az egy információ az orvosnak, ami segíti továbblépni a terápia irányában. A felesleges vizsgálat az az, amit ReignOfdark írt. Akkor nem ad eredményt a vizsgálat, ha elromlik a labordiagnosztikai berendezés, vagy rossz a reagens, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Azért írtam, hogy "kényelmi szolgáltatás" ez a vizsgálat, mert annak feltárása, hogy mire allergiás a beteg, történhet bőrteszttel, vagy életmódbeli/étrendbeli próbálkozásokkal is, de ezeknél egyszerűbb egy egyszeri vérvétel. Ugyanakkor az is lehet, hogy mindenfajta diagnosztikával próbálkozott már az orvos, és ez volt számára a következő diagnosztikus lépés.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 21:56:03

@qbr: Igen, pongyolán fogalmaztam. Az érdekelne, hogy a posztoló tüneteit mekkora valószínűséggel okozhatja az az allergén anyag, amire ez a vizsgálat irányul? Egyáltalán milyen anyag lehet ez és mennyire gyakori, hogy ez okozza a galibát?
Mert én azt sem tudom, hogy mit keresnek ezzel a vizsgálattal.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.10. 21:57:49

Persze tudom, hogy ez az esély növekszik ahogy fogynak a lehetőségek.

GZsan 2011.06.10. 23:09:28

Kedves hozzáértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy koponya műtét hegét el lehet-e tüntetni (esetleg plasztikailag), hogy annak ne maradjon nyoma?
A látszattal ellentétben, nem egy hiú hátterű kérdésről van szó.
Köszönöm a felvilágosítást, ha segítetek!

ccke 2011.06.11. 00:37:11

@ReignOfdark: Durvák az árak... ennyi az önköltség, vagy azért kicsit fel van tolva?
Egy "alap" szűrés már 10 rugó fölött van, ezt nem gondoltam volna. Sokszor tényleg csak "biztos ami biztos", vagy "mindig így szoktuk" alapon rendelnek vizsgálatokat. Ugyanakkor néhány egyszerű vizsgálat rengeteg kórkép irányába vihet el, vagy épp zárhat ki sok mindent. Nem könnyű válogatni, jó lenne, ha lenne több protokoll, ami szakmai ÉS költséghatékonysági szempontokat is figyelembe venne.

2011.06.11. 11:27:58

@ccke: Nagyjából önköltségeket fedezik az árak a szokásos vizsgálatoknál. Mondjuk sokat lehet javítani a hatékonyságon a műszerekkel, munkaszervezéssel, informatikai háttérrel, stb. Ami anyagilag egy kész csőd, azok a ritka vizsgálatok, amelyeket általában az országban egy helyen végeznek a laborhálózaton belül (pl. tumormarkerek).

Sok protokoll évek óta a padláson hever :-( Ha konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok priviben, az egyik labor szakmai protokolljait megkaptam tananyagnak... :-)))

qbr 2011.06.11. 21:17:19

@El Visco Stello:
Nézd meg ReignOfdark linkjében (ez egy pdf) a p18 és p43-48 paneleket.

rikavagyok 2011.06.12. 19:26:35

@ReignOfdark:
Ezek nekem bővebb sémáknak tűnnek mint amit mi használunk...

Egyébként már mér ne kérhetne a kardiológus pajzsmirigy vizsgálatot? Friss pitvarfibrillálónak szoktuk kérni...

2011.06.13. 10:29:41

@rikavagyok: Egyik barátnőmnek sem végezték el szintén reagenshiányra hivatkozva, egyszerűen a laborok _némelyike_ bizonyos beküldők által kért vizsgálatok közül szelektál. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a reagenshiány csak szöveg, és hogy a labort nagyon sokan nem arra használják, amire kéne.

migren 2011.06.14. 18:12:36

Annyit tudok hozzátenni hogy a hozzánk kijáró orvosok,a saját és h.tartozóik+a nagyon kérdéses betegeik vérét kihozzák hozzánk,mert a Péterfybe nem tudnak(csöd biztos)extra vizsgálatokat csináltatni.
Ja mi a prodiával vagyunk szerzödésbe
!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása