A sérvet mandulagyulladásnak nézték

2011.05.30. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

 

Már jóideje olvasom az írásokat, valóban elszomorító, hogy nagyon kevés (egy kezemen meg tudom számolni) pozitív történetet írnak. Talán mert azt természetesnek véljük (ez is elhangzott már párszor).

 

 

Apró felvezetőm után egy szintén nem pozitív történetet írnék le. Ugyanakkor nem is negatív, inkább (most már!) csak mosolygok az egészen.

 

Néhány évvel ezelőtt (23 évesen) egy egyhetes tábort követően fura dudort vettem észre magamon, lágyéktájon. Vezető kollegám kapásból mondta: szerinte sérv. Oké, a szerintemmel nem tudok mit kezdeni, így a tábor utolsó napján (előtte való nap észleltem a jelenséget) elmentünk ügyeletre. Egy hölgy fáradtan, de kedvesen megvizsgált, miszerint nyirokmirigy duzzanat, borogassam!!! Megköszöntem és elmentem, kicsit megnyugodva, oké, Ő az orvos, biztos így van. Másnap hazautaztam (hozzáteszem, valami belső sugallatra nem borogattam), és kb. 1-2 napon belül hőemelkedésem lett.

Hőemelkedés? Na és, gondolják sokan, nem kell vele különösebben foglalkozni. Ugyanakkor kicsit azért furcsálltam, hisz 15 éves korom óta NEM voltam lázas! Soha, semmikor!! Nem vicc, ha megfáztam, vagy rosszul éreztem magam, bizakodva mértem a hőmérsékletem, de mindhiába! Szóval, újabb orvos megvizsgált, mondtam én a dudort is odalent, erre doktor bácsi kérte, hogy dobjak le alulról mindent, hát na, ő az orvos… a lényeg a diagnózis: tüszős mandulagyulladás!!!

 

Eltelt kb. 2 hét (a dudor nem múlt, azért vártunk ilyen „sokáig”, mert az orvosom szabadságon, biztos ami biztos, nézze meg ő is), ekkor újabb doki. Ránézett a dudorra, már írta is a beutalót: lágyéksérv!

 

A történetnek szerencsére jó vége lett, hiszen két „tévedést” követően csak megműtöttek. Fiatal koromra való tekintettel annyira nem is kellett félni a kizáródástól (doktor néni fogalmazott így). Anyagiakban sem lettem megkárosítva, hisz ügyeleten voltam, illetve háziorvosnál stb. Mosolygok ugyan az egészen, de lehetett volna rosszabb vége is, ki tudja. Mindenesetre a műtét rendben volt, kedvesek voltak (győri kórház), hálapénzt nem fogadtak el, karácsonyra már otthon voltam. J

 

Azóta még egy komolyabb kórházi élményem volt, ami Nyíregyházán esett meg, itt sem tudok rosszat mondani, az életemet mentették meg, az utolsó pillanatban. Köszönöm Nekik, illetve saját orvosomnak is, aki a szabadságából hazatérve rögtön jött a HELLP szindrómám diagnosztizálását követően, így nála történt a császármetszés. Ez egy másik történet….

 

További szép napot Mindenkinek!

 

K. Katalin

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.30. 06:18:06

Akinek lágyéksérve van, annak lehet ugyanakkor mandulagyulladása is?
Én nem tudom...

El Visco Stello (törölt) 2011.05.30. 07:10:21

@miklos.rabai: Paraszti logikával csak azt mondhatom, hogy akinek egy életen át van lágyéksérve, az sem védett a mandulagyulladással szemben.

"dobjak le alulról mindent, hát na, ő az orvos… a lényeg a diagnózis: tüszős mandulagyulladás"
Jó mélyre nézhetett.

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.30. 08:01:22

@El Visco Stello:
Szerinted a sérv miatt volt hőemelkedése?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.30. 08:15:51

@miklos.rabai: Szerintem nem. Miköze a sérvnek ehhez? De smmi nem zája ki a sérvet+nyirokcsomó duzzanatot együtt. Úgy még szebb is. Különben lehet, hogy a sérvet észre sem veszi még egy darabig.(autentikus kazánfüttői vélemény)

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.30. 08:23:30

@El Visco Stello:
Lehetett volna a sérvtől is.
Csak akkor az fáj, piros és kemény. Erről meg egy szó sincs az írásban. Az orvos megnézte a sérvet (azért kellett mélyre néznie), és megállapította, hogy nem attól volt beteg a posztoló. Mellesleg, ha a sérv lett volna, akkor lehet, hogy nem húzza ki a következő 2 hetet a posztoló.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.30. 08:25:44

@miklos.rabai: hát ja. Ha kizáródott. Egyébként meg élete végéig elélhet vele így is, meg úgy is.

Dr.laikus PhD 2011.05.30. 09:13:17

Talán ezért nem vették komolyan.
Nőknél a lágyéksérv előfordulása mindösszesen 1%.

www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Lagyekserv?id=261

serfecs (törölt) 2011.05.30. 09:39:27

Én azt nem értem, h miért kellett ügyeletre menni egy - nem kizáródott - sérvvel.

2011.05.30. 09:54:14

HELLP szindrómát diagnosztizálni pár általános vértesztből lehet. A szó egy rövidítés a hemolízis, magas májenzim érték és alacsony vérlemezkeszám (Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet) szavak angol megfelelőiből. A rosszul működő máj megnagyobbodik, ezért a has felső részén, jobb oldalon fájás tapasztalható. Ezekhez járul émelygés, hányás, rossz közérzet.

Maga a betegség egyébként elég veszélyes, központi idegrendszeri károsodást, a tüdőt és a vesét is tönkreteheti, a máj ugye szintén érintett. Egyik érdekessége hematológiai szempontból, hogy komoly zavarokat okozhat a véralvadásban (DIC), amire nem is számítanánk az alacsony vérlemezkeszám miatt. A HELLP-szindrómát 3 különböző csoportba osztályozzuk a vérlemezke-hiány alapján.

Nemrég marand22 írta le a folyamatot, ahogyan a hemolízis történik: fibrin háló alakul ki az érfalak közt, és ez szétvagdalja a vörösvértesteket, ez HELLP-szindrómában is fellép (microangiopátiás hemolitikus anemia). Az elpusztult vvt-k és vérlemezkék lebontása tovább gyorsítja a folyamatot.

A szülésztől rendes, hogy hazajött :-)
Ámde!

A HELLP mind az anya, mind a gyerek életét veszélyezteti! A másik baj, hogy túl hamar jelentkezik (20-26 hét), még a magzati tüdő kifejlődése előtt. Ezért ilyenkor szteroidokkal, stb. próbálják gyorsítani a tüdő érését. Amúgy a problémát a szülés megindításával szokták megoldani.

2011.05.30. 09:59:25

@ReignOfdark: Még annyit, hogy a HELLP nem egy régi kórkép, régebben a pre-eclampsia (vö. hypertonia, preteinuria) egyik változatának tartották.

bauchi 2011.05.30. 10:05:35

@Dr.laikus PhD: Ls inkább femorális sérv.

bauchi 2011.05.30. 10:07:40

@miklos.rabai: Miért ne lehetne?Sőt esetleg a keserű felekezet tagja is.

bauchi 2011.05.30. 10:13:01

Tetszik a történet pozitív kicsengése.ANYAGI KÁROSODÁS BEM ÉRT.
Vagyis az orvosok nem lopták meg.A mai világban nem semmi.Örüljünk a kis örömöknek is.

2011.05.30. 10:17:04

@bauchi: Bemérte, de mégse. Van könyörület is az eüben.

Desiderata 2011.05.30. 10:23:59

Szerintem lehetett lágyéksérve, meg tüszős mandulája is együtt.
(A posztról jutott eszembe: a világon a legidegesítőbb dolgok egyike, mikor már "végeztem a beteggel" pl: helyretettem a ficamát, elláttam a felfázását, gyakorlatilag már köszönnénk el, mikor hirtelen eszébe jut még valami, és lehetőleg valami fontosabb,vagy időigényesebb (jut eszembe, doktornő, itt ez a gyenge kis 20 centis vágás a vádlimon, nem akartam megzavarni, míg a többi bajommal foglalkozik, örülök,hogy elpakolta a felszerelést már és az asszisztend szólt a következő betegnek,hogy készüljön, ja és asszem üveg is van benne, szóval, gondolom rtg-be is elküld.).. kérek minden beteget, szedje össze magát, szedje össze a panaszait és rendesen viselkedjen. Evvolt a hétfői lebasz, hogy ne csak mindig az orvosok kapjanak!

El Visco Stello (törölt) 2011.05.30. 10:29:16

@Desiderata: Ha van rám egy röpke fél éved, kezdeném is...

Desiderata 2011.05.30. 10:48:23

@El Visco Stello: Kérlek, hallgatlak. :D

Ja igen, házi feladat a mai napra és a jövőre:
mindenki hordjon magánál listát a gyógyszerszedéséről, a gyógyszerérzékenységéről és a betegségeiről.

Aztán így már effektívek is vagyunk.

IrishOak 2011.05.30. 10:49:15

Szép Hétfőt:-)

Aranyos, hogy különféle "megesett velem" történetek között vannak olyanok, amik több szálon futnak, így fenn tudják tartani az érdeklődést a végkifejletig:-)

Szval, volt egy mandula gyulladás, meg egy sérv,(mindkettő beszerezhető egy táborozás alatt) meg talán egy ovuláció(a hőemelkedésre utalván;-) ami ugye nem láz.

Na akkor öröm, boldogság, mindent kikezelek.:-) 40 felett több olyan nap lesz amikor nyíg-nyög az ember,és nem a nyári táborban;-)
A HELLP szindrómát meg sok minden okozhatja - de annak semmi köze sem az eü-höz,sem a kórházakhoz. Ha nagy a baj,és életképes a baba -akkor tudnak segíteni.

Legjobbakat a babának is:-)

IrishOak 2011.05.30. 10:54:52

@Desiderata:

:-D , igen is:-)
átadom az üzenetet másoknak is :-D

IrishOak 2011.05.30. 10:58:33

@miklos.rabai:
De jó, hogy megint...

Na hát'doktorbácsikérem; nem ugyan ott volt a sérv, mint a mandula gyulladás:-DD
az egyik a "táborban" volt, a másik meg az "orvosi rendelőben";-)

tódór piroska 2011.05.30. 11:13:16

Lehet csűrni-csavarni a dolgot, eléggé egyértelműnek tűnik, hogy két különböző betegség (lágyéksérv + mandulagyulladás) coincidenciájáról van szó. Mind a kettőt meggyógyították.
Mi a baj?

Irkutszk 2011.05.30. 13:05:18

@Desiderata: Igenis, értettük! :DD Szépen halkan megkérdezhetem, hogy van-e minden napra valamilyen ilyen figyelmeztetés, vagy letudtuk erre a hétre most ezzel? 0:-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.05.30. 14:04:58

@miklos.rabai: Hát te meg mit keresel itt?
(Örülök, hiányoztál. Napok óta nem jártam erre: én ide főleg azért jövök, hogy orvosokat olvassak, és továbbfejlesszem a szövegeikből a saját kioktató stílusomat is. ;-))

ace911 2011.05.30. 15:58:35

@ReignOfdark: a tüdő érésének meggyorsítása mivel jár a baba számára? Sok helyen hallottam már, hogy amikor esélyes egy koraszülés "tüdőérlelőt" adnak. Köszi

ccke 2011.05.30. 16:58:42

@ace911: tüdőérlelő-ez jó:)
A tüdő érésének gyorsítása azzal jár, hogy amikor megszületik akkor képes lesz levegőt venni.
Ugyanis amíg a méhben van a tüdőre nincs sok szüksége, a gázcsere (oxigén be, szén-dioxid ki) a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül zajlik.
Attól a pillanattól viszont, amikor megszületik, már a saját tüdejére van utalva.

Ez normálisan 30-32.héten lesz eléggé érett, régen ezalatt esélytelen volt életben tartani egy gyereket.
A "tüdőérlelő" steroid hormon, ami normálisan is kell a tüdő-fejlődéshez, ha nagyobb dózisban adják, és van 1-2 nap a szülés előtt, akkor sokkal jobb esélyekkel kezdi meg az életét a baba.

adamantium 2011.05.30. 18:00:59

megint egy IQ bajnok kedves levélírónkkal állunk szemben. ha már az első ember megmondja neki a diagnózist akkor miért nem megy a megfelelő orvoshoz? ez olyan mintha csepeg a csap a fürdőben de kihívom az órásmestert hátha meg tudja javítani, és persze vakon hiszek is a diagnózisában.
nőknél egyébként, főleg fiataloknál ritka a lágyéksérv, inkább femorális sérv van, a műtéti indikáció meg relatív mindaddig míg ki nem záródik. tehát túl van dramatizálva a dolog: az akut betegségét meggyógyították időben. a krónikus betegségével meg mindenkit megkeresett csak a sebészt az szt-ban nem

Leroi 2011.05.30. 18:37:26

@adamantium:
Csöpög a csap és kihívom az órásmestert, aki beállítja 60/perc cseppszámra, aztán
az lesz a legmegbízhatóbb óra a házban.:))

Leroi 2011.05.30. 18:39:22

Amúgy sátortáborozás közben 23 évesen gyakran észlel reggelente ébredéskor furcsa dudort magán a fiatal (pasi)...
Ami azért nem műtendő...:D

ccke 2011.05.30. 18:48:13

@Leroi: :)
igaz nem műtéti, de szerencsére létezik specifikus és hatékony kezelés erre az állapotra, csak gyakran recidívál

Leroi 2011.05.30. 19:00:17

@ccke:
Szerencsére hevenyen "gyógyítható"...
És hál'Istennek, recidivál...:D

adamantium 2011.05.30. 20:29:11

@Desiderata: nekem a kedvenc történeteim:
- és néni mije fáj?
- nekem mindenem
- de pl itt ahol van ez a dudor a fején az fáj?
- az nem, de a térdem
- és az mióta fáj?
- amióta a II világháborúban belement egy repesz
variáció 2:
- néni mije fáj?
- nekem semmi
- de akkor miért jött?
- mert hozott a mentő
- jó de nekem ha nincs semmi bajom csak úgy nem hoz be a mentő. mégis ki hívta a mentőt?
- hát én
- és miért?
- mert van időpontom
- és hova?
- hát az ortopédiára mert fáj a térdem
- jó de most éppen este 10 van, szakrendelés 4 kor zár. mikorra van időpontja?
- holnap reggel 9-re
- de akkor miért most jött?
- mert gondoltam jó időben odaérni
röntgenezéssel a legjobbak egyike:
14 éves gyerek elesik robogóval volt rajta sisak is, van egy kis horzsolás a kezén azt meg is röntgenezem, semmi, így hazazavarom
még aznap este visszajön családostól, nekem áll az apuka:
- miért nem röntgeneztem meg a gyerek fejét
- mert nem fájt neki, nem volt rajta seb és különben sisak is volt rajta
- de ilyen balesetnél gondolhatnék a fejsérülésre
- de mondom nem volt az neki
na ezen vitatkoztunk egy negyed órát, nem engedtem neki, feljelentett, azzal maradt
és folytathatnám :D

Desiderata 2011.05.30. 20:46:03

@adamantium: "- mert gondoltam jó időben odaérni" Ez volt a kedvencem. Imádom az öregeket.

@Irkutszk: az attól függ,milyen hangulatban érek haza holnap reggel.

ne hazudozz megint 2011.05.31. 09:56:20

@bauchi:
Azzal szemben, hogy anyagi kar nem erte a tisztelt posztolot,ugy latszik sokkal kisebb mertekben hagyott nyomot benne az, hogy az orvosok megmentettek az eletet,azert hogy ehhez hasonlo inyencsegeket irogasson.
Jo, ha tudjuk,hogy HELPP szindromaban nem szegyen meghalni.
Az igazan fontos a sztoriban, azonban az, hogy "anyagi kar nem erte".:(
Hat, gratulalok a posztolo szerencsejenek es jo egeszseget kivanok a tovabbiakban!

Terézágyú 2011.05.31. 10:49:16

Három orvosnak kellett megmutatni a dudort ahhoz, hogy a harmadik végre kimondja/észrevegye, hogy sérv, és hogy műteni kell.

Nincs ezzel a történettel semmi probléma...
Nincs???

Terézágyú 2011.05.31. 11:08:29

@adamantium:
"megint egy IQ bajnok kedves levélírónkkal állunk szemben. ha már az első ember megmondja neki a diagnózist akkor miért nem megy a megfelelő orvoshoz?"

???? az ügyeletre ment el, azt írja. Ahol egy orvos volt. Hogy megfelelő-e vagy sem, azt nem az ő tiszte eldönteni ugyebár.

"...ha már az első ember megmondja neki a diagnózist "

Tehát szerinted hinnie kellett volna a kollégájának... érdekes, a legtöbbször az a gond, hogy "ne Mari nénit kérdezzük már meg a betegségről, hanem az orvost!"...

Punk is not dead 2011.05.31. 11:11:22

@adamantium: az első ember megmondta? az nem a kolléga volt - aki ha jól értem, nem orvos? IQ bajnok?

Még mindig megdöbbenek ezen a tömény rosszindulaton, ami a kommentek egy részéből árad. Nem is értem a népeket, miért küldenek ide posztot, hisz csak lehazugozzák, lehülyézik (lásd IQ bajnok), kiforgatják a szavait...

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.31. 15:10:23

@El Visco Stello: biztos, hogy van neki.
rabai.miklos óta tudjuk, hogy hány van egy embernek:)) és az összeset csak nem veszik ki.

adamantium 2011.06.01. 09:59:11

@Terézágyú: nem tudom, hogy gondjaid vannak-e a magyar szavak értelmezésével, de nézz utána mire való az "ügyelet". az egy olyan orvosi szolgálat mely sürgősségi eseteket lát el. ki volt záródva a sérv? nem akkor az nem sürgősség.
egy hirtelen duzzanattal beállítasz egy belgyógyászati sürgősségi ellátó helyre (mert az ügyeletet nem nevezném sebészeti sürgősségeket ellátó helynek) akkor nyilván gyulladásnak véleményezik, másodjára is találtak rajta egy relatív sürgősséget igénylő bajságot.
aki ilyennel sürgősségre megy az minimum bunkó paraszt, aki más betegektől veszi el az időt. ezzel háziorvoshoz kell menni vagy sebészeti sztk-ba

adamantium 2011.06.01. 09:59:54

@Punk is not dead: ha a füled fáj akkor szemészetre mész mert az van közelebb? gondolkozz már, minimális egészségügyi kultúra nem árt a háznál
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása