Ügyelet minek van?

2011.04.28. 06:00

Tisztelt Praxis blog és olvasók!


Nem tudom mire találták ki az orvosi ügyeletet, de úgy látszik nem arra amire én eddig gondoltam. Április első hétvégéjét elég rossz állapotban töltöttem. Nemrég költöztem fel Budapestre, egyelőre elég egyedül érzem magamat. Szóval nem volt senki akit áthívhattam volna és megkérhettem volna, hogy hozzon nekem gyógyszert az ügyeletes patikából. Az a helyzet, hogy sajnos én magam nem tudtam elmenni a gyógyszertárig.

 


Vasárnapi napon estefelé jött meg a menzeszem, de olyan görccsel és fájdalommal, ami eddig soha nem fordult nálam elő, pedig nem kiskamasz vagyok, nemrég múltam 20 éves. Annyira, de annyira fájt, hogy úgy éreztem belehalok. Folyt a könnyem, szűköltem, ráadásul egyfolytában a wc-be kellett kivánszorognom, hányni. Ami görcsoldó volt otthon (Algoflex M) semmit az égvilágon nem használt, a görcs és a fájdalom egyáltalán nem csillapodott. El akartam menni az ügyeletes patikába, hogy adjanak valami hatékonyabb cuccot, de tényleg annyi erőm sem lett volna, hogy a buszmegállóig levonszoljam magamat.


Végső elkeseredésemben a netről kikeresem a kerületi ügyelet számát és felhívtam őket. Bíztam benne, hogy ők segítenek, mert ugye ilyenért a mentőket nem hívja az ember. Ugye nem is kell mondanom, hogy mekkorát tévedtem...? Egy kedvesnek távolról sem mondható női hang vette fel a telefont, majd miután meghallgatta a panaszaimat, gyakorlatilag elküldött a búsba. Kérdezte, hogy menstruációs fájdalomról beszélünk-e, én pedig a valóságnak megfelelően mondtam, hogy igen, arról van szó. "Azért nem megyünk ki, legközelebb tartson otthon gyógyszert"- hangzott a válasz. Sírva kérlelni kezdtem a nőt és magyaráztam neki, hogy van gyógyszerem, nem használ és hogy soha egyszer sem voltak eddig ilyen erős görcseim, hányni sem hánytam. Nem hatotta meg, még egyszer kategorikusan kijelentette, hogy nem jönnek és kész, majd letette a telefont.


Senkinek sem kívánom azt az éjszakát… Egyetlen másodpercre sem hunytam le a szememet, csak azt vártam egyre, hogy reggel legyen, és valahogy sikerüljön kikászálódnom az ágyamból és eljutnom az orvosomhoz, vagy egy patikáig. Nem hazudok, ilyen fájdalmat eddig soha nem éltem még át. Reggelre egy hangyányit csillapodott a fájdalom, de az első utam az orvosi rendelőbe vezetett, ahol a doktor úr felírt nekem egy gyógyszer, amelyet bevettem és a fájdalom, ha nem is elmúlt, de csillapodott, alább hagyott.


Eddig abban a hitben éltem, hogy az ügyelet azért van, hogy ha az ember rászorul, akkor jönnek és segítenek. Nem indokolatlanul hívtam őket, bíztam bennük, de hiába. Azt sem értem, hogy ha eddig nem voltak ilyen erős görcsim, hirtelen mitől alakultak ki, de ez más lapra tartozik. Mindenesetre ezentúl íratok magamnak és mindig tartok majd otthon gyógyszert, az ügyeletet pedig többé nem zaklatom, mert úgy sem jönnek.
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 12:07:00

@Leroi: Ha leírnám hogy a HP mi akkor engem kitiltanának, ezt csak a Máriának engedik meg:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 12:09:16

@Leroi: Ezt nevezik reformnak, nem tudtad? Ezért majd biztos itt maradnak az orvosok, és nem mennek farok felvágva külföldre...mert megéri ..nem?

Leroi 2011.04.28. 12:10:16

@batgirl:
Értem én, csak tréfáltam...:)
Lehetne Horse-Power is, nemde?:)))
Úgy mint "kancaerő".
:D

Leroi 2011.04.28. 12:11:42

@batgirl:
Szerintem a Skandináviában dolgozók is fejvesztve tolonganak majd hazafele jönni, annyira vonzó egy alternatíva lesz...

serfecs (törölt) 2011.04.28. 12:12:25

@batgirl: :-))
@Dr.laikus PhD: igen, ahhoz nem nyúltak. De nem a peteérést érzem, az tudom, milyen. Konkrétan a görcsöt érzem (persze jóval enyhébben), a bal combomba sugárzó fájdalmat és még néhány ismerős tünetet. És nem pszichés, nem is most lenne az ideje...

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 12:13:41

@Leroi:

"Én viszonylag sokat ügyelek és láttam már olyan esetkocsival behozott nőcit is, aki felköltötte éjjel a férjét, rámászott és nem kapta meg amit akart, erre berágott és behozatta magát egy teljesen idióta indokkal."

Most komolyan kéne ezt venni?
Esetkocsinál van már orvos. Nem tudja eldönteni, hogy szüksége-e bevinni, vagy nem?
Ha te tudod, hogy csak viszkető punciról van szó, akkor ezt látja ő is.

Járt már nálunk mentő többször, nem vitték mindig kórházba, de ellátták mamát. 10 perc volt összesen és esetkocsi, tekintettel a korára....

"Na én ezekre ráverném én a 600 Ft/km-es szállítási díjat és még egyéb büntetést is."

Igen indokolatlan szállítás kerüljön pénzbe. Sokba. Fele-fele. Annak is aki beviszi és annak akit indokolatlanul visznek.

Könyörgöm! Csak szakember a mentőtiszt, vagy az orvos aki kíséri. :(((

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 12:15:10

@Leroi:

Biztos?
Mindent feltételezek róluk, de ez már vérlázító!
50-es évek! :(((

jágör68 2011.04.28. 12:15:14

@Leroi:
Na ja.
Bár nekem még mindig a fizetés a legkisebb baj.
A legnagyobb az a '80-as évek szintjén megrekedt finanszírozás, technika, módszerek- no meg szemlélet (orvosi vezetés, poltika és beteg szintjén)...
Modern gyógyszeres, eszközös háttér nélkül a XXI. században már nem ér olyan sokat az ingyen, bármikor, bárhol hívható ügyeletes orvos sem.
Úgyhogy:
MINDENKI ÉLJEN EGÉSZSÉGESEN, MOZOGJON SOKAT, TARTSA BE A KRESZT, NE ROHANJON- és akkor elkerülhető a magyar egészségügy.
Mindenkinek ez a jótanácsom.

serfecs (törölt) 2011.04.28. 12:19:35

@Leroi: may the "horse-force" be with you :-DD

Leroi 2011.04.28. 12:19:56

@panni75:
Az a n.genitofemoralis.
Máskor is "működik" és nem épp fájdalomérzetet továbbít...:)

Mágia 2011.04.28. 12:20:21

@Leroi:

Kéne egy blog, ahol az orvosok okosítják az embereket, hogy miért is botrányos a kormány adott lépése...

Tételesen, napról-napra, hírről-hírre.

Nálam mondjuk már az a tegnapi hír is kiverte a biztit, ami szerint majd az orbánék mondják meg, hogy melyik gyógyszernek melyik betegnél mennyi idő alatt mit kell hatnia, és ha nem, akkor a beteg veheti a gyógyszerét TB nélkül, teljes áron.

Ezeket tényleg nem akarja seggbe rúgni senki?

Mindennel foglalkoznak, csak éppen azzal nem, aminek az elvégzésére tartjuk őket...

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 12:22:21

@panni75:

Mondjuk nem akarom elhinni, de enyhe fantomfájdalmam van nekem is.

Nyúlok, aztán tudatosul, hogy nincs és elmúlik... :(((

Leroi 2011.04.28. 12:25:37

@Dr.laikus PhD:
Ilyesmit rebesgetnek, legalábbis a szóvívő asszony bejelentette a "költségvetési csalás" fogalmának bevezetését a szabadságvesztéssel büntethető tényállások közé...
@jágör68:
A gondjaink többségét csak görgetik tovább, mint egy egyre növekvő hótömböt...
@panni75:
Yeah, actually I have to use it!:)))

Leroi 2011.04.28. 12:27:19

@Dr.laikus PhD:
Minden szervre érvényes, amelynek érző beidegzése volt.
Nagyon sok ****** Neked...

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 12:27:38

@Máгia:

Ez jó ha így van!

Orvos mondja, hogy ő nem hatóság, nem ellenőriz és nem is tudja, hogy mi történik, miért nem hat a gyógyszer.
Jó a terápia, vagy nem.

Persze majd kitalálják a Kínai módszert, hogy háziorvos szakadjon meg, hogy megelőzze a bajomat, kis baksist majd kap. a spórolás jegyében.
Ha nem sikerül, finanszírozás visszavonva, útlevél bevonva, dolgozzon ingyen.

Ja, hogy már most is így dolgozik?
Az nem nagyon érdekel senkit.

Ettől már lehet kézen fogva kimenni tüntetni a közös célért!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 12:27:42

@Leroi: Tudom, hogy érted:)) De lehetne még, mondjuk Harry Potter is:)

Leroi 2011.04.28. 12:31:08

@Máгia:
Az a gond, hogy a hülyéből okosat nem lehet csinálni.
A Habsburgok is a trónon tartották a maga őrültjeiket ha kellett-ha nem, mert ők voltak a "legitim" uralkodók.
Itt és most valami szörnyűség van kibontakozóban.
Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nincs ma olyan politikai erő, amely alkalmas lenne ezt az országot kormányozni.
És mondom ezt jobboldaliként.

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 12:31:40

@Leroi:

Még mindig nem kész a szövettan... :(((

De én tényleg jól vagyok, 1,5 hónapja nem kaptam kemot, kezdem a régi állagom visszanyerni. Persze fogom kapni, de most a sebfájáson kívül, fizikailag sokkal jobban érzem magam.

*******, Neked is!

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 12:33:52

@Leroi:

Az nincs, de ennél csak jobb van, volt....
Rá kell ébredni. (erre kell ébredni...)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 12:36:06

Elképzelem, hogy a beteg mennyire fog majd elmenni az orvoshoz, ha nem gyógyul meg. Azon fog morfondírozni, hogy mit csinált rosszul, pedig ő betartotta amit az orvos előírt, és mégis szarul érzi magát. Most aztán bukta a Tb -jét, és ha vissza megy, lehet, hogy leis ültetik. (jó, most túlzok egy kicsit, de lehet hogy ez a mondat egy év múlva aktuális lesz) De tényleg! nincs egy normális ember sem ott fenn???

Leroi 2011.04.28. 12:37:37

@Dr.laikus PhD:
Köszönöm én is és örülök, hogy az állapotod jobbra fordult.

Leroi 2011.04.28. 12:40:07

@batgirl:
Az lesz a csodás, hogy ha kifizettetik a teljes árú gyógyszerét vele, ami aztán nem használ, majd egy hónapi otthoni kínszenvedés után jön az idézés, hogy menni kell két évre a hűvösre táppénzcsalás miatt, ugyanis nem beteg, mert nem hatott a gyógyszer.

Leroi 2011.04.28. 12:43:08

Kb. olyan szitu, mint amikor szegény Grósz fűszeres hazajött Bergen-Belsenből, aztán mivel "kizsákmányoló" volt, elküldték a Gulágra is.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 12:49:47

@Leroi: És majd a doktor bácsit is leültetik, mert részt vett a táppénz csalásban..De legalább a rabok között sok orvos lesz, és ők viszont egészségesek lesznek:))Nézzük mindennek a pozitív oldalát:)

serfecs (törölt) 2011.04.28. 12:51:43

@Dr.laikus PhD: ajjaj, nem kellett volna emlegetnem a múltkor a szövettanos szívást? :-(
(Nekem azóta ideadta a dokim gépből kinyomtatva, a lelet dátuma március 24, az osztályon április 22-én még állították, h nincs kész...)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 12:52:34

@Leroi: És az hogy tetszik, hogy akinek a kétkeze hiányzik, az csak 50%-os rokkant, és megvonnak tőle minden pénzt, mert hogy ilyen %-kon simán elmehet dolgozni..Hm??
Mert tele van az ország üres munkahelyekkel, és tárt karokkal fogadják a sérült embereket, csak menjenek..

Mágia 2011.04.28. 12:57:55

@Leroi:

Tényleg nincs, mert a politikai erő dolga nem az uralkodás lenne, hanem a szolgálat.

Az lenne a dolguk, hogy az élet egyes összehangolandó területein hangolják össze az érdekeket.

Méghozzá úgy, ahogy az egyes területek szakértői javasolják, és konzultálnak egymással.

A kormány feladata az egyeztetés lenne, a PR lenne, és a szakértő csoportok felett álló +1 szavazati jog (vesd össze: arany részvény) által a végső döntés meghozása lenne.

Debazmeg ezeknek az kell, hogy élet-halál urainak érezhessék magukat és "uralkodhassanak"...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 13:03:21

Most olvastam:
Schmitt gratulált a leendő ápolóknak
Schmitt Pál elismerését fejezte ki az egészségügyi tanulmányokat folytató diákoknak, és azt kérte tőlük, ismerkedjenek meg az új alaptörvénnyel. Az államfő most Székesfehérváron tartott osztályfőnöki órát.

Mágia 2011.04.28. 13:09:44

@batgirl:

Monnyuk aztat nem gondótam vóna hogy a két kivénhedt tévétornás még nyugger korában is haknizni kényszerül a pízecskéjéér:)

www.stop.hu/articles/article.php?id=866344

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 13:12:57

@Máгia:

Minél több a szivatás ami a betegnek is rossz és az orvos nem tud más tenni, annál szolidárisabb lesz a beteg.

Talán megvilágosodik.

Leroi 2011.04.28. 13:14:40

@batgirl:
Ezért is írtam, hogy megoldódik az orvosok helyzete!:)

Ja, hasonló esetet ír le Hasek a Svejkben. A sorozáson egy mindkét alsó végtagját vesztett falábú emberkét az oda sem néző ezredorvos "tauglich"-nak nyilvánít és a besorozandók közé küld.
A falábú emberke megszólal:-Jó, akkor kimegyek a harctérre, a lábamat már nem lőhetik el, de ha egy ágyúgolyó elsodorja a fejemet, csináltatok magamnak egyet fából és eljövök ezredorvosnak".
@Máгia:
És mi is a hatalom?
Pénz.
És fordítva.
Sajnos erről szól ez a politika is, nem a piros-fehér-zöldről meg a nagy magyarságról...

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 13:15:35

@panni75:

Nem itt az orvos nézi meg és nem találja.
Rájuk is telefonált.
Nálam nagyon fontos lenne a pontos diagnózis az áttét mértéke.

Az egész disznóság nyirok-bajság, nem mindegy a mértéke.

Leroi 2011.04.28. 13:16:21

@batgirl:
A Schmitt nem nyelvtanórán vett részt véletlenül?:)

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 13:18:47

@Leroi:

Hát a nyelvtanóra rám is rám férne... :(((

Tele szóismétléssel amit írok.
Bocsánat!

Irkutszk 2011.04.28. 13:18:57

@belekotyogok: Nono, azért van nem egy görcsoldó recept nélkül (papaverin. drotaverin, hioszcin). A Meristinben lévő barbitál-származékot meg talán nem kéne se reklámozni, se recept-mentessé tenni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 13:19:47

@Leroi: Elképzelhető, hogy az új magyar helyesírást is ismertetni fogja velük. Vágül is azt már mi is tudjuk, az álamot hogy kell helyesen írni.

serfecs (törölt) 2011.04.28. 13:21:31

@Dr.laikus PhD: tudom, hogy Nálad nagyobb tétje van a dolognak... Drukkolok!!!

cottonmouth 2011.04.28. 13:24:13

@Leroi: mármint a posztoló fájdalma nem élettani, igaz? A sajátom még szerintem belefér. Meg aztán terhességnél-szülésnél vizsgálgatják az ember lányát eleget, csak kiderült volna, ha van valami baj. Vagy nem?

Az egészségügy helyzetéről alkotott véleményeddel mélységesen egyetértek.

De hogy van az, hogy te folyton viszketős asszonykákkal találkozol? :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 13:28:40

@cottonmouth: szerintem azokat jegyzi meg:) Leroi, hány éves is vagy?

Mágia 2011.04.28. 13:30:53

@Leroi:

nem.

A hatalom nem a pénz.

A hatalom egy illúzió, egy módosult tudatállapot.

Hatalomra úgy kerül valaki, hogy ahhoz a kisebbséghez tartozik, amelyikről a többség elhiszi, hogy alá kell vetnie a döntéseinek magát.

A hatalom a fejekben dől el, nem a bankokban.

Mágia 2011.04.28. 13:36:05

@Irkutszk:

Emlékszel, amikor az uniós csatlakozás előtt le akarták tiltani az étlapokról a mákos gubát?

Meg engedélyhez kötni az étkezési mák termesztését?

Tanult ember vagy, elvárná tőled a köznép, hogy észérvekkel gyere.

2011.04.28. 13:40:29

@Máгia: Siettem. De most olvastam a többit is. Azért lásd be, hogy Leroi belpolitikai témája érdekesebb, mint egy első kommentben megoldott probléma.

@Leroi: Aki tudja, csinálja. Aki csinálja, de nem tudja, az a hivatalnok. Aki nem tudja és nem is csinálja, az a köztársasági elnök. Szerintem röviden ez az új alkotmány.

@batgirl: A legjobb az lesz, amikor bevezetik az orvosikon az új biológiát, mert az elnök feleségét Robert Young gyógyította meg a savasodó elméletével meg jön a pí víz és a jel a maradék túlélőnek, hogy irány Ukrajna. Kb. azonnal megoldaná a nyugdíjügyet, nem sokan maradnának életben.

@Dr.laikus PhD: Szorítok én is a jó szövettanért! :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 13:43:54

@ReignOfdark: jaj, nem kell gyerekek itt hőbörögnünk, úgy olvastam, hogy 3 nagy ufó közeledik a földfelé, 2012.12 hóban érnek ide. És itt lesz a vége. Addig már csak kibírjuk!

szabidoki 2011.04.28. 13:45:06

Aki azt hiszi, hogy a menstruációs görcsök ellátása orvosi feladat, az nagyon téved.
A mamapicilánya egyedül volt a nagyvilágban, és még az a fránya mensi is megjött, és úgy gondolta, hogy ilyenkor jár neki a gondoskodás...
Angliában sokkal egyszerűbb lett volna ez a poszt, mert ott nincs orvosi ügyelet, vagy bemegy a sürgősségire (ahonnan már a recepciós elhajtja), vagy mentő, vagy másnap patika. Mert a háziorvos két hétre ad időpontot (ha nincs sok betege).
Mondjuk otthon mind mentőorvosként, mind ügyeletesként rengeteg egetverő baromsághoz kellett kimennem - én rendkívül örültem volna, ha ki lehetett volna számlázni egy alap orvosi vizsgálat díját (~5000Ft), az talán jobban hatott volna, mint a hülyéknek izomba adott C-vitamin.

Mágia 2011.04.28. 13:52:18

@ReignOfdark:

"Azért lásd be, hogy Leroi belpolitikai témája érdekesebb, mint egy első kommentben megoldott probléma."

Nem tudsz Leroi ellen hangolni, szeretem, amiket ír.

Te meg szánalmas vagy.

serfecs (törölt) 2011.04.28. 13:52:25

@Máгia: ez egy UL.
@szabidoki: vérzéssel, erős görccsel, hányással még Angliában is megvizsgál az ügyeletes.

Mágia 2011.04.28. 13:57:34

@panni75:

Lószart urban legend. Olvass utána.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.28. 14:03:09

@Máгia: nálunk nem volt, sose használt, csak a ridol.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 14:04:12

húúú, ebben azt írják, hogy 2009-ig hozható csak forgalomba 2,8% -os tej. Esküszöm, hogy tegnap is láttam a polcokon!!

cottonmouth 2011.04.28. 14:16:05

@szabidoki: azért a hányás nem a normál üzletmenet része. Nyilván a sima menstruációs görcs nem az ügyeletre tartozik, de ez nem tűnt simának. Biztos vagyok benne, hogy sok esetben indokolatlanul hívják az ügyeletet, de ezért nem kéne mindenki szavahihetőségét megkérdőjelezni.

KAR-TON-HAL 2011.04.28. 14:25:45

A helyzet, hogy mindkét félnek igaza van, szerintem. A posztoló rohadt módon érezte magát, segítségre volt szüksége, mást nem talált, csak az ügyeletet. A diszpécsernek is igaza volt, ilyen esetben nem küldünk orvost.

KAR-TON-HAL 2011.04.28. 14:27:18

Esetleg, ha a posztíró hozzátette volna, hogy az elvérzés veszélye fenyegeti, annyira sok vért vesztett már.... akkor persze mentőt kellett volna hívni...
sehogyse' jó.

Mágia 2011.04.28. 14:29:15

@cottonmouth:

Az idő bizonyította, hogy a diszpécser jól mérte fel a helyzetet és nem vett el rendelkezésre álló embert feleslegesen mondjuk egy infarktusos, egy agyvérzéses beteg, vagy egy szülni kezdő kismama ellátásától.

Arra egyébként kíváncsi lennék, hogy ha a poszt illusztrációja nem egy gyomorfájós kívánatos szőke cica lenne, hanem egy átlagos húszéves pattanásos zsíros hajú leány, akkor is ekkora lenne-e az együttérzés a menstruációs görcsök azonnali ügyeleti ellátásával kapcsolaban.

cottonmouth 2011.04.28. 14:34:28

@Máгia: Az általad leírt esetekben nem mentőt hívunk? Csak mert itt ügyeletről volt szó. Az idő még nem bizonyított semmit, mert ha a szokatlanul erős fájdalom mögött valami kóros áll, az még felderítetlen.

A szőke cicák nem hatnak meg, nő vagyok :)

KAR-TON-HAL 2011.04.28. 14:39:46

@Máгia:
Részemről biztosan, mert gyengém a fent leírt külső. Élek-halok értük.

Mágia 2011.04.28. 14:42:36

@cottonmouth:

Magamból kiindulva, ha bajban lennék, a háziorvost, vagy az ügyeletet hívnám, és azt tenném, amit mondanak.

Bármilyen furcsa, itt vidéken mindkettő telefonszáma publikus...

Egyébként is azt gondolom, hogy az csak Pesten divat, hogy minden szirszarral a mentőt hívják.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 14:44:10

@Máгia: Ha esetleg még se élte volna túl, mert valami nagyon komoly baja lett volna, akkor meg úgy járt??

Mágia 2011.04.28. 14:45:55

@KAR-TON-HAL:

Soha nem értettem, miért csorgatnak nyálat a pasik olyasmi után, amire esélyük sincs, hogy megkapják... :)

Leroi 2011.04.28. 14:46:26

@Máгia:
ReignOfdark-ot mindig tiszteltem, Téged is tisztellek, aztán nem ám összeveszni!:)

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.28. 14:47:43

@Máгia: amiért a nők kirakatot nézegetnek.

Dr.laikus PhD 2011.04.28. 14:49:24

@Babette_:

Hú, ez nagyon jó! :DDDDDDDD

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 14:51:24

@Babette_: vagy amiért Bruce Willist nézegetik:))

Leroi 2011.04.28. 14:53:28

@Máгia:
A főnököm szokta mondani, ha egy-egy cicifixes szőke buksza végigriszálja a seggét a kórházudvaron és megbámuljuk:
-"Hagyjátok el, fiúk, ezt is unja otthon valaki..."

Leroi 2011.04.28. 14:56:45

@batgirl:
Mint mondá a Napkirály:
"-A szemem?...Az egészen az apám...Az orrom?...Hát az viszont az anyám...
De az állam?
Az ÉN vagyok!"

serfecs (törölt) 2011.04.28. 14:59:43

@Máгia: szerinted egy átlagos húszéves nő az pattanásos és zsíros hajú? Apu, te vagy az?!

Leroi 2011.04.28. 15:01:36

@ReignOfdark:
A régi Lao-ce-mondás:
"Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az bolond : kerüld.
Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az tudatlan: tanítsd.
Aki tud és nem tudja, hogy tud, az alvó: ébreszd fel.
Aki tud és tudja, hogy tud, az viszont próféta: kövesd."

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 15:04:22

@panni75: Kinek A Willis, kinek a Sági:) Nem veszünk össze, te csöpögtesd a nyálad ságira..:)))

Leroi 2011.04.28. 15:05:44

@batgirl:
És ha az a három ufó nem ufó, hanem csak három brüsszeli gép, egyiken Deutsch ül, a másikon Kovács Laci, a harmadik pedig csak tankergép?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 15:07:37

@Leroi: Én azt hittem ezt Orbán mondta..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.28. 15:08:16

@Leroi: akkor is végünk, a tudósok is megmondták..

Leroi 2011.04.28. 15:12:45

@cottonmouth:
Az asszonykák többnyire belémbotlanak.
Gondolom, mindig csak véletlenül...:)

Igen, ez a fájdalom eléggé összetett dolog. Én egy ekkora pelvic pain-t azért nem tartok fizológiásnak.
Mint ahogy gáborka-seventyeight vérvételkori collapsusainak is utánanéznék. Nem mintha nem hinném el, hogy így van, de mért is van így?

Leroi 2011.04.28. 15:14:06

@batgirl:
Hát ha ez a kettő hazajön, akkor biztos itt a finish.
Inka múmiák fognak forgolódni a sírjukban, hogy ők ennél szebb véget jósoltak...

2011.04.28. 15:19:09

OFF:

@Máгia: Ki hangol itt Leroi ellen? Nemár :-)))

@Leroi: Én is így vagyok. :-)

Békejobb, Mária?

ON

serfecs (törölt) 2011.04.28. 16:08:31

@batgirl: jaj, nekem brucewillis is bejövős :-)

Leroi 2011.04.28. 17:38:25

@batgirl:
Azaz, maják, köszi...
Ma egyik szenzuális nőbetegem elmondta, hogy nemrég egy vizsgálattal kimutatták róla, hogy "perubalzsam"-érzékeny, tehát perubalzsammentes étrendet írjak be a lázlapjára.
Lehet ezért volt az inka-baki...:)))

Leroi 2011.04.28. 17:40:43

@panni75:
Willis a kötelezően hétnapos füst-korom-vér-verejtékfoltos atlétájában...:)
"Lásd be McCaine, te egy felhúzós óra vagy a digitális korszakban"...(Die Hard 4.0)
:)

csillagbogár 2011.04.28. 18:59:13

POSZTOLÓNAK üzenem, hogy írasson fel magának Apranaxot. Hasonló problémám volt, de azóta megszűnt ettől.

Bikli néni 2011.04.28. 20:18:43

A poszthoz (hátha holnap elolvassa még valaki...): önmagában menstruációs görcshöz valószínűleg tényleg nem szívesen megy ki az ügyelet. De az a tény, hogy korábban soha nem tapasztalt fájdalommal és hányással jár, okot adhat az aggodalomra (és akkor nem vettem ide azt a körülményt, hogy egyedül volt, segítség nélkül, még jobban megijedt). Ha nem használ semmi, akkor is illett volna kimenni, és adni neki egy görcsoldó szurit. Max annyit mondani neki, hogy nézze, nagyon sürgős eseteink vannak, de amint felszabadulunk, megyünk, addig pedig kitartás.
Jó, tudom, a telefonos nő is már teljesen bele van fásulva a debil hívásokba - egyszer egy ilyen beszélgetésnek pont fültanúja voltam, hát csak a fejemet fogtam, és azt vártam, mikor küldi el az assz. a telefonálót a bánatba... (kibírta addig, amíg le nem tették a telefont).

@El Visco Stello: A pia sok minden másra is jó :D Nekem egyszer a szűnni nem akaró fosós-hányós vírusom úgy szenderült jobblétre, hogy (amikor már semmi nem használt) apám belém diktált éhgyomorra kb másfél deci konyakot (vagy brandy volt?). Egyébként szinte teljes alkohol-intoleranciában szenvedek, de megittam... hát, fél napig voltam belezuhanva az alkoholgőzös álmomba, de utána kutya bajom se volt :D

_Anand_ 2011.04.28. 20:29:42

@Leroi: nahát, nem tudtam, hogy van ilyen, pedig de :) onkormanyzat.mconet.biz/megye-hirek/a-perubalzsam-erzekenyseg-kezelesenek-dietas-lehetosegei_4208_500621.html
Egyszer találkoztam egy olyan hipermultiszenzitív -vagy hogy is mondta- allergiás csajszival, hogy még a bőrfertőtlenítőre és a fizsóra is szuperérzékeny volt, alaposan kikérdezett az általunk használt összes anyag kémiai és fizikai tulajdonságairól és azok minden összetevőjéről, majd kijelentette, hogy nem megy be a váróba mert ott valakinek erős a parfümje és ő attól fullad mert allergiás a szagokra is, és kapcsoljuk le a villanyt mert a fénytől meg bedagad a szeme. A végére kezdett hiperszupermultiérzékeny-hölgy-allergiám lenni. :)

Hatodéves 2011.04.28. 22:14:42

Az első mintegy húsz hozzászólást olvasva csatlakozom az "ostoba együttérzők táborához."

1. Nem tudom, ki fogadta az ügyeletben a hívást, és azt sem, hogy mi a szabály. De ha asszisztens/nővér volt, neki minden józan ész szerint egyeztetnie kellett volna az orvossal.

2. Lehet, hogy sokan voltak, és nem tudott kimenni az ügyelet. Ilyenkor is két percre oda lehetett volna adni az orvost, aki tanácsot ad, vigasztal, elmondja azokat az okosságokat, amiket Laikus leírt. Mondhatták volna, hogy tegye ezt meg azt, és szóljon vissza egy-két óra múlva. Ha továbbra is rosszul van, kis bátorítással rávették volna, hogy hívjon taxit és jöjjön be, szeretettel látják, segítenek (A világ összes létező fájdalma legalábbis csökkenthető kedvességgel, törődéssel, a magára hagyottság csökkentésével.)

3. Különben is, ha életében először volt ennyire rosszul, akkor azért felmerül, hogy talán más gond is van.

4. Az, hogy a telefont kezelő valaki hősiesen tűri a saját "menstruációs hisztijét", az nem szakmai érv.

5. Menstruációs görcs tud így fájni. Az ember fekszik, és valóban nyüszít és talpra sem bír állni. Ha itt x db ember azt mondja, hogy ez hiszti, az nem változtat azon, hogy ilyen van. Sok nőnek ez az életében megélt legsúlyosabb fájdalom, tízes skálán ezt tartja tízesnek (nyilván még nem szültekre gondolok).

6. Most nagyon tudnék káromkodni. Visszafogom magam, de most már legyen elég a sok okosságból. Tényleg mire van az ügylet? Mert a szívrohamra és az életet veszélyeztető helyzetekre a mentő való. Ha végigkérdez az ember ügyeletes orvost, akkor ennél kisebb szenvedéssel járó, veszélytelen esetek sokaságát látják el....

Szóval én RM-hez csatlakozom: az ügyeletnek valamit tennie kellett volna. Ha kimenni nem tudtak, akkor a föntebb leírtakat.

gaborka78 2011.04.29. 13:28:16

Egyébiránt, valaki tényleg össze szedhetné, hogy mire van az ügyelet. Eddig nekem eddig egyszer jöttek ki. Kollégiumi szobatárshoz egyetemen. Egy köhögési rohama volt és amikor már 3 órája nem tudta abba hagyni és könyörgött, hogy csináljanak vele valamit nagy nehezen kijöttek (előtte jöttek a jobbnál jobb tanácsok igyon hideg vizet, álljon fejen /bár ez a tanács nem az ügyeletről származott ezt az egyik helyi okos találta ki/! stb.). Kijött az ügyelet. Megállapították: "tényleg csúnyán köhög!" (ekkora már rosszul is volt). Közölték vele: "jobb lenne ha ezzel felkeresne egy orvost!". Majd ezzel távoztak. Na itt dobta le a szíjat az agyunk. 104 következett, ellátták, bevitték, bent tartották, egy hét után volt újra "otthon". A diagnozisra nem emlékszem már pontosan de több összetett probléma volt.

thbogyó 2011.04.29. 13:35:16

@Hatodéves: Nekem sajnos az a tapasztalatom, hogy "veszélytelen" esetekben sem akarnak eljárni az ügyeletes orvosok. Inkább kiküldik a mentőt, mert azt egyszerűbb - de legalább azt megteszik.

S igen, sajnos létezik ennyire fájdalmas menzeszgörcs. Tiniként minden hónapban szenvedtem tőle - s mindig az ügyeleten kötöttem ki. Ott volt, hogy vénásan adtak görcsoldót, s csak az segített. Mindig mondták, hogy majd amikor szülök, utána jobb lesz... Nem sokkal lett jobb... Most is ugyanolyan fájdalmas néha, ráadásul az elmúlt 2 évben még gyakoribbá is vált. Átlag 20-22 naponként jön meg, rengetegszer görcsölök, s néha 10 napig is elhúzódik. Uh-on voltam többször is, néha van egy kis ciszta vagy mioma, egyébként semmi. Ezek is 1-2 hónap alatt felszívódnak, eltűnnek. Egyedüli furcsaság az, hogy éppen csak elmúlik a menzeszem (kb. a ciklus 10. napján), s a méhnyálkahártya vastagsága már 8-10mm. Eddig senki nem tudja, miért...

Dr.laikus PhD 2011.04.29. 13:54:12

@gaborka78:

Az alapellátás

88. § (1) A beteg lakóhelyén, illetve annak közelében biztosítani kell, hogy választása alapján igénybe vehető, hosszú távú, személyes kapcsolaton alapuló, nemétől, korától és betegsége természetétől függetlenül folyamatos egészségügyi ellátásban részesüljön.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt alapellátás célja

a) az ellátott lakosságra vonatkozó, a 79. § szerinti megelőző tevékenység;

b) az egyén

ba) egészségi állapotának figyelemmel kísérése, valamint egészségügyi felvilágosítása és nevelése,

bb) külön jogszabályban meghatározott kompetencia keretében történő gyógykezelése, gondozása és rehabilitációja az adott diagnosztikus és terápiás háttér mellett,

bc) szakorvoshoz történő irányítása a betegség megállapítása, kezelési terv készítése vagy terápiás ellátás céljából,

bd) gyógykezelése, házi ápolása és rehabilitációja a kezelőorvos által javasolt terápiás terv alapján;

c) szükség esetén a bb) és a bd) alpontban foglaltaknak a beteg otthonában történő ellátása, illetőleg a beteg otthonában végzendő szakorvosi konzílium kérése.

Járóbeteg-szakellátás

89. § (1) Az általános járóbeteg-szakellátás a beteg folyamatos ellátását, gondozását végző orvos beutalása vagy a beteg jelentkezése alapján, szakorvos által végzett egyszeri, illetve alkalomszerű egészségügyi ellátás, továbbá fekvőbeteg-ellátást nem igénylő krónikus betegség esetén a folyamatos szakorvosi gondozás. Az általános járóbeteg-szakellátást a beteg egészségi állapotának veszélyeztetése nélkül, rendszeres tömegközlekedés igénybevételével megközelíthetően (a továbbiakban: lakóhelyének közelében) kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt ellátás feladata

a) a megelőző tevékenység,

b) az egyes betegek gyógykezelése, szakorvosi gondozása, ideértve az otthoni szakápolás elrendelését és a rehabilitációt is,

c) szakorvosi konzíliumok elvégzése, szükség esetén a beteg otthonában is,

d) speciális szakmai, diagnosztikus, illetve terápiás háttér szükségessége esetén a beteg - vizsgálatát követő - más járóbeteg-szakrendelésre vagy szakambulanciára történő beutalása,

e) a járóbeteg-szakellátás kompetenciakörébe tartozó olyan egyszeri vagy kúraszerű beavatkozások végzése, amelyeket követően meghatározott idejű megfigyelés szükséges,

f) intézeti hátteret igénylő ellátás szükségessége esetén a beteg fekvőbeteg-gyógyintézetbe történő beutalása.

90. § (1) A 89. § szerinti általános járóbeteg-szakellátás mellett a betegségek gyakorisága alapján meghatározott lakosságszámra - a külön jogszabályban foglaltak szerint - biztosítani kell speciális diagnosztikai és terápiás háttérrel működő járóbeteg-szakellátást (a továbbiakban: speciális járóbeteg-szakellátás).

(2) A speciális járóbeteg-szakellátás olyan betegségek ellátására szervezett egészségügyi ellátás, amely különleges szaktudást, illetve speciális anyagi, tárgyi és szakmai felkészültséget igényel.

Fekvőbeteg-szakellátás

91. § (1) Az általános fekvőbeteg-szakellátás a betegnek a lakóhelye közelében, fekvőbeteg-gyógyintézeti keretek között végzett egészségügyi ellátása. Ennek igénybevétele a külön jogszabályba foglaltak szerint a beteg folyamatos ellátását végző orvos, a kezelőorvos vagy az arra feljogosított más személy beutalása, valamint a beteg jelentkezése alapján történik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátás lehet

a) folyamatos benntartózkodás mellett végzett diagnosztikai, gyógykezelési, rehabilitációs vagy ápolási célú fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, ideértve a hosszú ápolási idejű ellátásokat is,

b) az a) pontban foglalt céllal, meghatározott napszakokban történő ellátás,

c) olyan egyszeri vagy kúraszerű beavatkozás, amelyet követően meghatározott idejű megfigyelés szükséges, illetve a megfigyelési idő alatt - szükség esetén - a további azonnali egészségügyi ellátás biztosított.

92. § (1) A 91. § szerinti ellátás mellett az egyes speciális diagnosztikai és terápiás hátteret, illetve szakmailag összetett feladatok megoldását igénylő betegségek gyakorisága alapján meghatározott lakosságszámra - a külön jogszabályban foglaltak szerint - speciális fekvőbeteg-szakellátást kell működtetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott speciális fekvőbeteg-szakellátás

a) a járóbeteg-szakellátást vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti keretek között nyújtott szakellátást végző orvos,

b) sürgős szükség fennállása esetén, illetőleg a területi ellátási kötelezettséggel összefüggésben a beteg ellátását végző orvos, illetve mentőorvos vagy mentőtiszt,

c) a speciális ellátásra indokul szolgáló szakmai feltételek esetén a háziorvos

beutalása alapján vehető igénybe.

4. Cím

Egyéb egészségügyi ellátások

Ügyeleti ellátás

93. § (1) Az ügyeleti rendszer a napi munkarenden kívül bekövetkező sürgősségi esetekben a 88-92. §-ok szerinti egészségügyi ellátás folyamatos igénybevételének lehetőségét biztosítja.

(2) Az ügyeleti ellátás célja az egészségügyi szolgáltatók napi munkarend szerinti munkaidő befejezésének időpontjától a következő napi munkarend szerinti munkaidő kezdetéig a beteg vizsgálata, egészségi állapotának észlelése, alkalomszerű és azonnali sürgősségi beavatkozások elvégzése, illetőleg fekvőbeteg-gyógyintézetbe történő sürgősségi beutalása, valamint a külön jogszabályokban meghatározott eljárásokban való részvétel.

Mentés

94. § (1) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre feljogosított szervezet által végzett sürgősségi ellátása, illetve az ehhez szükség szerint kapcsolódóan - az egészségi állapotának megfelelő ellátásra alkalmas - legközelebbi egészségügyi intézménybe szállítása, valamint a szállítás közben végzett ellátása (a továbbiakban: mentés).

(2) A beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul

a) személyi sérüléssel járó baleset, tömeges baleset, katasztrófa esetén,

b) ha életveszély vagy annak gyanúja áll fenn,

c) heveny vagy riasztó tünetekkel járó esetekben, ha a sürgősségi ellátás elmaradása életveszélyhez, maradandó egészségkárosodáshoz vagy a gyógyulás elhúzódásához vezethet,

d) szülészeti esemény során,

e) ha az erős fájdalom vagy egyéb súlyos heveny tünet csillapítása sürgős orvosi beavatkozást igényel,

f) heveny tudatzavar esetén,

g) veszélyeztető állapot vagy annak gyanúja esetén.

(3) A (2) bekezdésben foglalt esetekben bárki jogosult a mentés kezdeményezésére.

(4) Mentésnek minősül továbbá

a) az orvos által rendelt sürgős (azonnali és egy órán belüli), illetve sürgősségtől függetlenül a mentési készenlétet igénylő őrzött szállítás,

b) a más jogszabályokban meghatározott életmentő ténykedésekhez az azt végző orvos, illetve munkacsoport szállítása (pl. szervátültetés),

c) életmentő orvosi eszköz és gyógyszer, valamint sürgős átültetésre kerülő szerv szállítása,

d) a mozgóőrség (mentési készenlét biztosítása meghatározott helyen és ideig).

95. § A mentés igénybevételéhez való jog a Magyar Köztársaság területén - állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására való tekintet nélkül - mindenkit megillet.

96. § (1) A mentés biztonságos, egységes és összehangolt működéséhez szükséges feltételrendszer biztosítása és megszervezése állami feladat.

(2) A mentés feladatait az ország egész területére kiterjedően az Országos Mentőszolgálat (a továbbiakban: OMSZ), valamint - a működési engedélyben meghatározottak szerint - más, mentésre feljogosított szervezetek látják el az OMSZ koordinálása mellett.

hairless chicken 2011.04.29. 14:23:25

én ált. suli 4 évétől húzom a menzesz igát és 20 évesen azért az ember akkor is sokmindent tud a lehetőségekről, ha neki éppen nem is görcsölős a periódusa. én olyan szinten rutinból nyomom, hogy ihajj. már a meristin, no-spa, no-spa + meriszin, egytől-négy darabig egyszerre gyógyszereket letudtam, most az advil ultra van befogva. csak az első napon kell. ha nincs, akkor bizony ahogy a posztoló is leírta, hányás, görcs, felkelni nem tudás. ezért már az első "nyikkra" tolom is befele az első pirulát + törökülés a földön, derék körbetekerve pokróccal és laza előre-hátra ringatózás. az advilből nem is kell több általában. viszont érdekes, hogy ugyanazon hatóanyagú, más gyogyik nem működnek. meg a kifejezetten menstruációs görcsre készítettek sem.
és nekem az elsőtől kezdve ugyanilyen fájdalmas volt, meg lesz is mindig. éljen.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.29. 18:50:02

@Bikli néni: na olyanom nekem is van, már felnőttként alakult ki, de annyira, hogy egy korty pálinkától legutóbb fél óráig hideg veríték, őrült szédülés és halálfélelem volt rajtam, úgy vészeltem át, hogy hason feküdtem a kanapén, de ott is úgy éreztem, rögtön lesüllyedek a pokolba. szó szerint.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.05.01. 11:51:29

Igy nottem fel:( Minden honapban az 1. napon a falat kapartam a kormommel. Ugyanezen tunetekkel. Korhazban mindig legyintettek az ugyeleten, vagy befektettek kivizsgalasra, vakbelgyulladas gyanujaval...
14 even keresztul, amikor is hirtelen rajottek, hogy epekovem van.
Azota nincs panasz:)

epres négercsók 2011.05.01. 22:11:07

@Leroi: Kérlek, szorítkozz a tényekre. Arról lehet beszélni, írd le nyugodtan újra, de az érintettek hovatartozásáról szóló elméletedet mellőzd :)

csutkababa 2011.05.01. 22:36:56

A menzeszgörcs spéci formája, ami vagotóniával jár: a simaizomspazmus, görcs aktiválja a váguszideget, ami aztán alacsony vérnyomást és ehhez képest feltűnően lassú pulzust produkál, erős ájuláshajlamot, hideg verejtékezést, falfehérséget.
Ha erre rámegyek simaizomgörcs oldóval, lásd drotaverin, esetleg rontom a helyzetet, mert ez a gyógyszer tágítja az ereket, ezzel a vérnyomást tovább csökkentve.
Ami ilyenkor bevált: anamnézis alapos felvétele után, terhesség lehetőségének kizárása után, bármilyen szívritmuszavar-hajlam tudakolása után fél ampulla atropin inzulinos tűvel a bőr alá, hasfalon.
Mire kitöltöm az ambuláns lapot, a hölgy rózsás lesz, leszárad, és nincs görcse. A szájszárazságra, pupillaeltérésre meg fel kell hívni a figyelmet.
Egy nagy fájdalmat, görcsöt okozó menzesz, ha a páciens szokásos gyógyszerei nem hatnak, vagy vagotónia van, megítélésem szerint egy kategória a veseköves rohammal, amit ugye , remélem, mindenki belát, segítségre szoruló eset...

Mille38 2011.05.03. 14:15:41

"Nemrég költöztem fel Budapestre, egyelőre elég egyedül érzem magamat. Szóval nem volt senki akit áthívhattam volna"
TESSÉK JÓBAN LENNI A SZOMSZÉDOKKAL!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása