Csernobil: 25 éve történt az atomkatasztrófa

2011.04.26. 08:37

A csernobili atomkatasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki után a legsúlyosabb katasztrófa.

 


A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban hullott le.


Ukrajnában még mindig sok a sugárfertőzött élelmiszer


A Greenpeace jelentése világított rá arra a közelmúltban, hogy Ukrajnában a mai napig több százezer ember fogyaszt sugárfertőzött élelmiszereket, még 25 évvel a csernobili atomkatasztrófa után is. Az aggasztó helyzetre elsősorban a nemrégiben Japánban történt hasonlóan tragikus esemény hívta fel a figyelmet.

 

A Greenpeace adatai szerint Ukrajna északnyugati részén két nagyobb területen is elfogadhatatlanul nagy mennyiségben tartalmazzák az alapvető élelmiszerek a radioaktív cézium-137 izotópot, ami a csernobili atomerőmű katasztrófája után szabadult fel. A csoport burgonyából, tejből, gyökérzöldségekből és bogyós gyümölcsökből vett mintát a jelentés elkészítéséhez – írja az Associated Press.


Mindkét terület kívül esik az atomerőmű körül kijelölt 30 kilométeres „tilalmi zónán”, ugyanakkor közvetlenül útjába estek annak a sugárfelhőnek, ami a reaktor felrobbanása után alakult ki, és terjedt el a környező országok felé.

 

A magas értékek ellenére az ukrán kormány már két évvel ezelőtt leállította azokat az intézkedéseket, amelyekkel csökkenteni tudták az élelmiszerekbe kerülő radioaktív izotóp mennyiségét. Ezek közé tartozott például, hogy a szarvasmarhák számára távolabbi területekről szállítottak olyan szénát, amely mentes volt a sugárfertőzéstől.
 

Forrás:drinfo.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása