Átvágták a beteg beleit, amibe belehalt

2011.03.27. 06:00

Tisztelt blog!

 

Röviden szeretném önökkel megosztani tragédiánkat. Kérem az adataimat ne tegyék ki a blogba. Az előzményekkel és korábbi kálváriánkkal nem untatnék senkit, a közepébe vágok. Anyósom 65 éves volt, amikor végbél daganatot diagnosztizáltak nála. Rengeteg kivizsgálást követően az orvosok úgy látták, hogy az állapota még műtéti beavatkozással javítható, akár a teljes felépülést is elképzelhetőnek látták. Természetesen a műtét mellett döntöttünk.

 

 

Elérkezett a műtét napja. Aggódtunk, szorongtunk, feleségem eléggé maga alatt volt és rossz megérzése volt. Nyugtatgattak, de én biztatgattam, hogy nem lesz semmi gond. Sajnos nem nekem lett igazam, az ő balsejtelme vált valóra. A beavatkozás ugyan sikerült, de amikor összevarrták (állítólag géppel, ezt nem értettük) felsértették a beleit, melynek következtében elhunyt.

 

Mindezt csak akkor tudtuk meg, amikor délután bementünk a kórházba, bár elvárható volna azt gondolom ilyen esetben, hogy azonnal értesítsék a hozzátartozókat. Feleségem összeroppant, zokogott, az ájulás szélén volt és sajnos ő is kórházba került idegösszeomlással. Majdnem egy héten keresztül kellett kórházban feküdnie, miközben gyógyszerekkel próbálták talpra állítani. Még ma is nagyon rossz állapotban van.

 

Nem tudom, hogy egyáltalán hogyan fordulhat elő hasonló eset. Figyelmetlenség, túlterheltség, véletlen? Egy ember, egy anya élete ért véget idő előtt, 3 unokája soha nem bújhat már oda hozzá, soha nem ölelhetik, puszilhatják meg őt.

 

Kihez forduljunk? Mi ilyenkor a metodika? Van-e helye a jogorvoslatnak? Nem, nem a pénz miatt, hanem azért, hogy ilyen a jövőben senkivel se történhessen meg.
 

Tibor

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.03.27. 06:26:18

Részvétem!

Nagyon szeretném, ha majd visszalátogatna ide.

Sajnos rákos betegség esetén előfordul, hogy az előzetes prognózis másképp fest a műtét alatt, után.

Csak kérdem, honnan tudja, hogy átvágták a beleit?
Megműtötték, át kellett vágni, ki kellett vágni a daganatos bélszakaszt.

Varrás az egy műtéti technika. Nagyon jó technika. (Sebész biztosan többet mond majd róla)

Műtéti beleegyezés aláírásakor anyósát - de a betegség felfedezésekor is - tájékoztatják nagyon alaposan. Rákos betegről lévén szó, nagyon őszintén.

Értesíteni azt kell aki a betegfelvételkor be van írva, névvel, telefonszámmal.
Felvilágosítást is csak neki adnak telefonon.

Feleségének jobbulást.

ccke 2011.03.27. 07:19:29

Gépi varrat van, gyorsabb, mint a kézi, és megbízható. Az egyik első varrógépet Petz Aladár fejlesztette ki(gyomorra), azóta is hasonlót használnak az egész világon.

A posztból nem derül ki, hogy miben halt meg a beteg. Ha ilyen hamar, még a műtét közben, vagy rögtön utána halt meg, akkor nem a bél felsértése, hanem valamilyen érsérülés, nagy vérzés miatt lehetett szerintem.
Ha a posztoló kideríti, hogy mi történt, akkor lehet eldönteni, hogy volt-e hiba, vagy ez a műtéttel sajnos együttjáró kockázat.

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.27. 07:53:42

@ccke: Petz Aladárról nevezték el a győri kórházat, aminek nagy hírű és remek orvos hírében álló igazgatója sajnos nemrégiben hunyt el (dr. Gardó Sándor, van emlékoldala a neten).
----------------

a bél megsértése esetén akár fertőzés is lehet, nem?

Leroi 2011.03.27. 09:07:26

Előfordulhat, hogy a daganatos idős betegek vastagbélvarrata nem tart kellőképpen.
Nem vágták át a vastagbelét, hanem elégtelenül tartotta össze az end-to-end anastomosis a két vastagbélrészt.
Műtéti komplikáció, sajnos, amit a beleegyező nyilatkozat aláírásakor a beteg vagy a hozzátartozói vállalnak.

Részvétem a posztolónak, de ilyen esetek előfordulnak.

bakela 2011.03.27. 09:07:36

@Babette_:
Még 1x, hátha most átmegy:
Az említett úr soha nem volt a PAMOK igazgatója.
"aminek nagy hírű és remek,-mammonita keresztény- orvosa"... velem pl. akkora takony volt, hogy az még a mocsokblogon is megérne, egy kivételesen igaz 5-600 szavas szösszenetet.

ccke 2011.03.27. 09:10:15

@Babette_: persze lehet fertőzés, hashártyagyulladás, bélelzáródás, még egy sor más szövődmény, de ezek legalább 1-2 nappal a műtét után jelentkeztek volna. Ilyen gyorsan csak vérzés miatt, vagy esetleg valamiylen aneszteziológiai ok miatt halhatott meg a beteg, ezt ki kellene deríteni a zárójelentésből, űtéti leírásból.

Dr.laikus PhD 2011.03.27. 09:20:56

@bakela:

Ez is egy gyászfeldolgozás?
Csak nekem ízléstelen?

Nem én vagyok, hanem én 2011.03.27. 09:27:22

A végbél egy 20 cm hosszú béldarab. A rajta lévő daganatok kezelésénél 2 fajta műtétet végezhetnek el alapvetően.

A 2 műtét között van egy nagy különbség. Az egyik esetben a daganat viszonylag magasan helyezkedik el a bélen, ezért a műtét során a végbélnyílást meg lehet tartani, és a bélfolytonosságot helyre lehet állítani. Míg a másik műtétet alacsonyan lévő tumoroknál végzik, itt a bél folytonossága nem állítható helyre a kimetszése után (nem marad a tumoros szakasz után elég bélszakasz, amihez a tumoros szakasz előtti bélszakaszt hozzá lehetne varrni), így a végbélnyílást is körbevágják, és eltávolítják, alul zárják a nyílást, majd a hasfalra vezetik ki a belet, ott képeznek neki egy kimeneti nyílást, a béltartalom meg egy zsákba ürül.
Hogy itt melyik műtétet végezték, az ebből nem derül ki. De nem is fontos.

A bél megsértésétől még senki sem halt meg a műtőasztalon. Ha megsértik a belet (ugye a tumoros bélszakasz kivágása is a bél megsértésével jár, de ott pont az a cél, és mégsem halnak bele az emberek) egy műtét során, és nem veszik észre, akkor napokkal később a fertőzésbe hal bele az illető. Itt másról kell, hogy szó legyen. Ahogy ccke írta, inkább érsérülés állhatott a halál hátterében, már ha egyáltalán megsértettek valamit a bélben, és nem csak leállt a beteg szíve a műtét során egyik pillanatról a másikra.

Az, hogy valaki meghal a műtőasztalon nem műhiba, hanem a műtéti beavatkozás egyik lehetséges szövődménye. Sajnálatos, hogy megtörténhet, de nagyon alacsony százalékban az egész világon megtörténik. Ez a szakma velejárója. Minden beavatkozásnak van veszélye. Egy műtétnél meg hatványozottan veszélynek van kitéve az ember, mert a beteg belehalhat az altatásba is és a beavatkozásba is. Ezért van a beleegyező nyilatkozat. El kell olvasni, ott le van írva, hogy mik a szövődmények, a halál is szerepel benne a végén.

És akármit tesz a hozzátartozó, ez sajnos a jövőben is elő fog fordulni. Mert mindenkiben kicsit más az anatómia, kicsit máshol futnak az erek, kicsit máshogy reagál a szervezete az altatószerre... stb...

Leroi 2011.03.27. 09:38:31

@Dr.laikus PhD:
Az igazság az, hogy ha valaki nekem átvágja a torkomat, aztán azt követően még sokáig szépen, Isten szerint él és elhunyta után a hálás utókor tisztelete övezi, attól még az én torkom nem forr össze...

Dr.laikus PhD 2011.03.27. 10:11:50

@Leroi:

Ez nem a hálás utókor, hanem a család megemlékezése.

A hálás utókor a tudományos munkásságát értékeli, de nem egy ilyen blogon.
Demonstrálva a kilfeldi útjait, barokkosan felértékelve.
Nekem.

Nem bakela sérelmére gondoltam, de igazad van.

Leroi 2011.03.27. 10:29:50

@Dr.laikus PhD:
Nem akartam én senkire semmi rosszat mondani, csak bakelát tartom annyira komolynak, hogy amit (nem humorosan) állít, azt komolyan veszem...

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.27. 12:41:05

@bakela: akkor lehet, hogy csak szó volt róla, hogy kinevezik...rég jártam arrafelé.

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.27. 12:43:25

@Leroi: Világos. Mint embert, nem ismertem, nem is erről beszéltem.
nagy hírű és jó szakember hírében álló.
anyák dicsérik.
hogy kollégák között milyen a megítélése szakmailag és/vagy emberileg, az meg nem tartozik rám. meg ide sem, úgyhogy abba is hagyom.

Leroi 2011.03.27. 12:52:21

@Babette_:
Nem ismertem, csak bakela kommentjére reflektáltam, megpróbálva az Ő szemszögéből megközelíteni.

Irkutszk 2011.03.27. 13:20:49

Részvétemet szeretném nyilvánítani az elhunyt családjának.

Egyszer régen, mikor a nagyállatklinika még a Rottenbiller utcában volt, láttam egy lóbeteget (vagy beteg lovat?). Az oldalán volt egy nagy zsák, ahogy miklos.rabai is említi. Barátném elmondta, hogy a végbelét kivezették az oldalára, mert valamilyen sérülés meg kell gyógyuljon a végbelében (sajnálom, nem emlékszem, hogy tumort vágtak ki, vagy baleset történt az állattal). Nem az volt az igazi csoda, hogy kivezették a belét az oldalára, mert ilyen már létezett akkor az embergyógyászatban. Az igazi csoda az volt, hogy a terv sikerült. Az állatban meggyógyult, aminek meg kellett gyógyulnia, a belet visszavezették a végbélen keresztül, abból a műtétből is felépült az állat, és "gyógyult betegként" hagyhatta el a kórházat.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem mészárszék, hanem műtét, és a kockázatok ellenére van, amikor sikerül. Tragikus, és kétségbeejtő, amikor nem (az orvosok fenntebb leírták, szerintük hogyan is történhetett), de az ilyesmire minden műtétkor fel kell készülni. Akár az ötéves gyerek manduláját veszik ki, akár a nagymama vastagbél daganatát.

A poszt elejére kell koncentrálni az én véleményem szerint. Az orvosok azt mondták, hogy az állapota műtéti beavatkozással MÉG javítható. Megpróbálták javítani, tették a dolgukat, nem sikerült. Kérdésem: Milyen volt a beteg állapota, hogy érezte magát a műtét előtt? Mit mondtak, mennyit élhet még, ha nem műtik meg?

kalandfereg 2011.03.27. 13:54:45

Közvetlenül nem a poszthoz tartozik, de a bloghoz igen, meg a kommentekhez, hogy azért milyen már, hogy most, hogy a latin nyelv kezd elavulni az orvosi szakmában is, természetesen szó nincs arról, hogy az orvosok átszoknak a magyarra, ó nem.
Átszoknak az angolra! Természetesen az angol kifejezések szinte mindegyiknek van kézenfekvő magyar megfelelője, de akkor hova lenne a felsőbbrendűség?

Az én szakmámban is külföldről származik az eredmények nagy része, ott is kialakulhatott volna az, hogy ahol csak mód van rá, a szakmát nem űző emberek számára érthetetlen szöveget nyomatunk nagy bennfentesen. Mégse tesszük, érdekes.

Leroi 2011.03.27. 14:41:46

"Közvetlenül nem a poszthoz tartozik, de a bloghoz igen, meg a kommentekhez..."

Lám, egyetlen sorban három idegen kifejezés...
Hogy is van ez?:)

johevi 2011.03.27. 14:44:16

Minden részvétem, nyilván ki kell vizsgáltatni.
Ettől függetlenül sosem értem ezt a befejező közhelyet "csak azért hogy a jövőben mással ne történhessen meg". Meg fog.

Leroi 2011.03.27. 15:04:25

"A beavatkozás ugyan sikerült, de amikor összevarrták (állítólag géppel, ezt nem értettük) felsértették a beleit, melynek következtében elhunyt."

Az egész poszt tragikuma benne van ebben a nagyon logikátlan, de logikátlanságában is nagyon informatív mondatban.
Mindenki értelmezheti tetszése szerint, itt a csattanó...:(((

DreamerX 2011.03.27. 15:26:21

@Leroi:
Éppen én is erre figyeltem fel.
Egy biztos: a normál tájékoztatás már megint elmaradt.
Ez nekem nagyon úgy tűnik, mintha az, aki a beteg halálának okáról tájékoztatta a hozzátatozókat megpróbált volna valamit abban bízva elmaszatolni, hogy a laikusok majd belenyugszanak. Nem sikerült, úgy tűnik.

Kun András 2011.03.27. 16:41:01

Az azért jogilag nem olyan egyszerű, hogy aláíratnak egy papírt a műtét előtt, ami alapján minden jogodról - még az életedről is - lemondasz, és ők azt csinálnak utána, amit akarnak. Igenis felelősséggel tartozik az, aki műhibát követ el.
A kártérítést sajnos nem az orvossal fizettetik meg, hanem a biztosító fizet. Igaz, hogy ennek következtében a kórház biztosítási díja növekszik, de azt meg te meg én fizetjük. Az orvos meg csinálja tovább a sintérmunkát, ahogy eddig. Ez sajnos elsőkézből szerzett tapasztalatom.

Leroi 2011.03.27. 16:55:50

@Kun András:
A papírt a műtéti szövődmény tudomásulvételére írod alá, nem az orvosi műhibára.
Tételesen fel van sorolva, hogy melyik műtétnek milyen komplikációi lehetnek.

A műhiba büntetőjogi tárgykör, arról az orvos tehet, mert nem tartotta be a szakmai szabályokat, hibázott, vétett.

Van egy nagyon kedves, általam igen szeretett és nagyrabecsült Barátnőm itt a blogon, a László Erika, Vele a los angeles-i szemműtéte (!) előtt aláiratták
a beleegyező nyilatkozatot, amelyben a lehetséges elhalálozás is szerepelt.
Az USA-ban tehát nem bíznak semmit a véletlenre.
Mért gondolod, hogy mi itt ostobábbak lennénk?

jágör68 2011.03.27. 17:09:51

@Leroi:
Pontosan. A gyakoriság is említve van jobb helyeken.
De valóban lenne mit fejleszteni a beleegysező nyilatkozatokon- mint a (már megint általam idealizált) németeknél:
sémás rjzocskák, 4-5 oldalas leírás, szövődményekkel, kockázatokkal.
Na az korrekt.

:osbourne. (törölt) 2011.03.27. 17:10:45

Keresztapámnak és vastagbéldaganata volt úgy szették össze darabokból a beleit és felépült. Sajnos azóta másban hunyt el.

Szóval van lehet pozitív tapasztalat is.

Leroi 2011.03.27. 17:11:51

@jágör68:
Lehet, hogy az összes szövődmények pontos ismeretében senki nem feküdne műtőasztalra, de gondolom, ők bíznak a beteg intelligens belátóképességében.

Leroi 2011.03.27. 17:13:23

@:osbourne.:
Részvétem a keresztapud miatt!
Sajnos elég gyakori megbetegedés, mondhatni, a modern kor betegsége.:(

upsalla 2011.03.27. 17:16:25

Mi áll a boncolási jegyzőkönyvben?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.03.27. 17:57:04

Jó pár évvel ezelőtt kisfalumban is volt hasonló eset.
Csak ott a doki mata részeg volt és összekaszabolta a beteg belsőségét...

kalandfereg 2011.03.27. 17:58:45

@Leroi:
Látom, nem érzékelted, hogy miről szól a bejegyzésem. ;)
Nos, arról, amikor emberek a kívülállók számára ismeretlen szavakat használnak, esetleg kifejezetten azzal a céllal, hogy az idegen szavakat nem értők szemében beavatottnak, többnek látsszanak, mint aminek pusztán szakmai tevékenységükkel látszanának.

Leroi 2011.03.27. 18:26:20

@kalandfereg:
Akkor elsorolom Neked mindezen kifejezések magyar megfelelőit is, a csikóhaltekervénytől kezdve a farkosmagon, lencsemagon, kérgestesten, látótelepen és madársarkantyúhasadékon keresztül az övtekervényig és előagyi kötegekig, érintve a középagyi kocsányokat, ikertesteket, vörösmagokat és feketeállományt és a három hídkarpárt is, a nyúltagy olajkamagvairól nem is beszélve...
Ennél szebb magyar kifejezés-sort még nyelvújítóink sem alkottak egykoron...

TamásD 2011.03.27. 18:28:17

@miklos.rabai: Csak egy megjegyzés a szokásos oktató poszthoz, ha azt említi az író, hogy varrógép volt a dologban, az nyilván nem lehet teljes végbélkiirtás, mert akkor ugye nincs anastomosis és nincs varrógép. A vastagbél daganatainál sincs, mert ott meg luxus, jól megvarrható kézzel.

Varrógépet (ami rossz szó, inkább tűzőgépet kéne mondani, angolul is stapler) csak a végbél-sigmabél műtéténél (Dixon) használunk, általában egy egyeneset és egy körköröset. Ennél a műtétnél az anastomosis elégtelenség kockázata kb. 5-10%, tehát eléggé reális veszély. Ennek a jelei tipikusan a 6-8. napon jelentkeznek, addig kompenzál a szervezet.

Nem világos viszont, hogy mibe halt meg a beteg. Akár varratelégtelenség, akár vérzés, nem volt második műtét, csak úgy meghalt? Akkor miértírta a posztoló, hogy a bélsérülés volt? Ha az első műtét közben lett volna, azt csak ellátják.

Leroi 2011.03.27. 18:29:59

@Turk Hava Yollari:
Ez gondolom, egy kocsmai késelés volt, Török Légitársaság...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.03.27. 19:07:15

kamu poszt
a tudomány sosem téved, az orvosok nem hibáznak, és kórházban mindenki meggyógyul

ezt mindenki tuggya

Erika László 2011.03.27. 19:42:29

@Leroi:

jo, ha tudjatok, nemcsak a halalomat irattak ala itt, hanem a megvakulasomat is. 1 egesz paksameta volt a muteti beleegyezo nyilatkozat, minden elkepzelheto szovodmennyel. holnap ugyanezt fogom alairni az itteni 2. mutetem elott.

Erika László 2011.03.27. 19:47:32

ja es azt is alairattak, h nem megyek muhibaperre, hanem bekesen es csendben megegyezunk egy gyorsanitelo birosag elott. itt ha 1 orvosnak muhibapere van,ami itt is evekig tart, az halott ember. barki leelenorizheti az itteni orvosi kamara honlapjan, van-e neki vagy volt-e neki.

Leroi 2011.03.27. 19:59:40

@Erika László:
Én csak reménykedem, hogy minden simán megy majd.
Épp tegnap néztem újra a Cadillac Drive első részét, a Wahorn-Fábry páros elindulását Los Angelesből, gyönyörű helyen vagy!

Javulást, kitartás!

Erika László 2011.03.27. 20:07:48

@Leroi:

koszonom, en is nagyon bizom benne, h ez a 8. mutetem vegre sikerrel fog jarni, be fogom tudni csukni a szememet. szep mar sajnos nem lesz, de elso a gyogyulas. jo forumozast nektek.

bauchi 2011.03.27. 21:02:41

@Erika László: Hát ez meg miféle btegség?Nem hagynak aludni?

Erika László 2011.03.27. 21:08:13

@bauchi:

itt del van es ezzel nem kell fekudnom.

bauchi 2011.03.27. 21:12:53

Végre van itt valami amihez hozzá tudok szólani,mert a szomszéd faluban lakott egy nyugdíjas sebész,aki sok rémtörténetet mesélt,sajnos meghalt akkor,mikor a nyersrezső a közgazdasági reformokat feszegette és a kádártól kapott egy brezsnyevi pofont.
Egyszóval a vastagbél daganat nem egy gyerekjátéki leányálom.A sebész is mondta,hogy azt bizony ki köll vágni.
De!!
Nem mindegy hogy,hogyan!!!

bauchi 2011.03.27. 21:15:11

Valamint mi lesz a szarral,ami a belekben halad?

kalandfereg 2011.03.27. 21:49:11

@Leroi:
Látom, továbbra sem szeretnéd úgy érteni, ahogy én. ;)
Elkezdhetnék én is listázni kifejezéseket, melyeknél pofonegyszerű a magyar változat, aztán mérhetnénk, hogy kinek a listája hosszabb (meggyőződésem egyébként, hogy az enyém, elég hozzá megnézni pár orvos által írt szöveget, pl. leleteket).
Meg elelmélkedhetnénk a megfelelő nyelvújítás elmaradásának okán egyes orvosi kifejezéseknél...

Viszont én azt mondanám ehelyett, hogy amit írtam, az egy már-már közhelyszerűen létező jelenség, ahol a részletekbe bele lehet kapaszkodni, de attól még a probléma megmarad.

rikavagyok 2011.03.28. 06:39:39

@kalandfereg: Az angolban a latint vették át, ott se ért többet belőle az átlag páciens.
(Egyébként, el sem tudod képzelni, hogy milyen kényelmes, amikor minimál angollal meg tudod értetni magadat szakmabeliekkel, mert titokban már megtanultad ezeket a kifejezéseket. )

Leroi 2011.03.28. 07:14:34

@kalandfereg:
Ez most árnyékbokszolás...
Mi is az értelme a vitánknak?

adamantium 2011.03.28. 10:51:12

szerintem itt a család információmennyisége minimális az ügyről, nyilván találgatásokon alapul.
1 a végbéldaganat az a fajta betegség ami műtét nélkül a beteg halálához vezet mégpedig nem épp a legszebb és legkellemesebb módon, idő kérdése mikor záródik el a bélszakasz és akkor majd jön a kényszer műtét de már nem éppen ideális körülmények közt
először is nem tiszta, hogy milyen daganata is volt a kedves betegnek: nem tűnik végbéldaganatnak mert ugye összevarrták a beleket, tehát nem kapott anus pre-t. persze lehet valami sygmadaganat is azt ki lehet úgy irtani, hogy utána varrható legyen a dolog, bár ilyenkor is szokás időlegesen egy tehermentesítő sztómát készíteni - ezt asszem soha nem tudjuk meg :)
2 ezt a bélmegsértéses dolgot honnan vette a kedves hozzátartozó az is érdekes lenne? nem ritka dolog, hogy egy jól összetapadt bélrendszer kibogozása során itt ott megsérül a bélfal, az sem ritka, hogy ez nem vevődik észre azonnal, de ha úgy is van nem hal meg bele a beteg órákon belül, meg ha ilyet csinálok és
a) észreveszem, megvarrom és nem feltétlenül kotyogom ki a betegnek vagy hozzátartozójának
b) nem veszem észre és akkor meg pláne nem tudom kikotyogni
3 akkor most miben is halt meg a kedves beteg? mert úgy tűnik, hogy vagy műtét közben történt vagy közvetlenül utána:
itt a zavaró tényező a következő mondat: "A beavatkozás ugyan sikerült" ha a beteg műtét közben halt meg akkor nyilván a műtét nem sikerült, ha nem a műtét közben halt meg de utána valami bélperforációban akkor ugyancsak nem sikerült, ha meg a beavatkozás sikerült akkor nem a bélperforációban halt meg - szal ez paradoxon
magyarországon tényleg a pénzhiány miatt varrnak kézzel belet, ezért nem annyira egyértelmű, hogy géppel történt az anasztomózis, de itt nálunk a múltkor megkérdeztem a sebészet főnökét, azt mondta, ő nem emlékszik mikor varrt utoljára bélanasztomózist kézzel, sőt csodálkozott is, hogy minek is tenné, hisz van gép elég és (bár technikailag nem biztosabb a dupla varratnál) de ha baj van akkor ebbe nem lehet belekötni.
azt mondta már csak azért sem varr belet mert nappal mindent laparoszkóposan csinál, és tényleg láttam sygmarezekciót, hemicolectómiát meg mindent laparoszkóposan kiírva (sőt van itt a környéken egy sztár laparoszkópos csávó aki single portban csinálja a sygmarezekciót, ez még itt is nagy szám. persze a végbélrezekciót nem tom, hogyan csinálná meg laparoszkóposan de kinézem belőle

bauchi 2011.03.28. 12:40:36

@adamantium: Fasza,külföldön mindenki császár.Mikor a hasban láccik minden három,dimenzióban lesed,pl-nycs vagy sem,kivegyed,ha tudod vagy sem akkor hadd altassák a beteget 100 óráig,de legyen kisebb a hasán a heg,mert űgy sikkes.És kúrd szét a danatsejtek,hadd szóródjanak.Éjjen a laparoscopia és mellette én.

adamantium 2011.03.28. 12:47:19

@bauchi: te, nyilván más mentalitás, de itt egy csomó dolgot másképp csinálnak és bizony nem halnak a betegek, sőt. kétségtelenül jobban hisznek a gyógyszerekben és a beteg immunitásában meg a rehabilitációban. sokkal lazább a bemosakodás, a lemosás, kevesebb antibiotikumot adunk és mégse történik semmi drámai. pl itt akkor hívnak a műtőbe amikor a beteg el van altatva és már elkezdték lemosni a műtősnők, magyarországon meg, jaj nehogy 2 perccel tovább altassuk mert mi lesz. olyan dolgokat csinálunk arthroszkóposan meg laparoszkóposan, hogy magyarországon elképzelhetetlen lett volna.
egyébként a tag a single port sygmarezekciót megcsinálja jó egy óra alatt, vagy a hemicolectómiát laparoszkóposan max 2 óra alatt, ezeket nyitva se hiszem, hogy gyorsabban csinálná valaki

bauchi 2011.03.28. 15:03:11

@adamantium: OK.
Messziről,aki,amit akar.Nigériában sem volt olyan fontos a lemosás.Nehogy már nekünk kéne követni külországot,mert le vagyunk maradva.De különben el vagyok ájulva.Pontosan vágom a magyar és kilfeldi orvosképzés közötti diff.-t.Mind szar.Nehogy már gyengébbek legyünk.

adamantium 2011.03.28. 22:34:56

@bauchi: én magyarországon oktattam az egyetemen, nem kell ecseteld az ottani oktatást, sem az egyetemit sem a szakorvosképzést, ez nem az a hely ahol ezt meg kellene vitatni, de nem egyezik a véleményünk mindenben

bauchi 2011.03.29. 05:25:24

@bauchi: Követni csak a jót kéne.Próbáltam szigorúbb rendszert bevezetni,de nem volt értelme.Hatalmas ellenálló képességük van.Volt mikrobiológiából egy gyakorlatvezetőm,aki előttem ment ki Zariába,az egyetemre oktatni.Felfedezett olyan immunvalamit,feketék és európaiak közötthogy kintmaradt kutatni.

bauchi 2011.03.29. 05:29:51

@adamantium: Nekem Te nem mondod meg mit ecseteljek.Oktatnod meg pláne nem kell.Én már csak höje maradok.A helyet meg én válogatom meg,ahol megszólalok.Természetesen igazad van.A véleményünk nem egyezik mindenben.

bauchi 2011.03.29. 18:49:26

@adamantium: OK.
Kesztyű felvéve.
"nem kell ecseteld az ottani oktatást"
magyarul : "nem kell,hogy ecseteld az ottani oktatást ".
" magyarország " magyarul " Magyarország ".
Kérdés ?

bauchi 2011.04.02. 08:12:25

Kedves cenzorilla,
adamantium,hozzászólását megkaptam e-mailben,de itt nincs a hsz-k között,így nem tudok neki válaszolni.Törölve lett?Igaz elég udvariatlan és becsmérlő volt személyem iránt,pedig csak arra hívtam fel a figyelmét,hogy nem magyarország,hanem Magyarország.

cenzorilla 2011.04.02. 08:24:00

@bauchi:

Igen töröltem. Adamantium nevére bal felső sarokban ráklikkelsz (ami szürke), megjelenik az adatlap, harmadik fül az üzenetküldés.

Legalább priviben béküljetek meg két jó orvos generációs különbséggel. :))

bauchi 2011.04.02. 08:36:52

@cenzorilla: Kösz,de erre már válaszoltam többször is.Az első mondata mindig : - te elvesztetted az agyad Nigériában és most hiába keresed - stílusban megírt.
Istenbizony nem zavar,hiszen lényegében igaza van velem kapcsolatban - majd ő is megöregszik - de ha életben találkoznák vele,akkor pofást kapna,hogy kiesne a hóna alól a sok tudományos értekezés,dolgozat és illemtankönyv.Kérlek ezt ne töröld.

bauchi 2011.04.02. 08:37:54

@bauchi: Bocsánat,"akkora pofást".

Mágia 2011.04.02. 08:54:45

@bauchi:

Szerintem ahelyett, hogy indulatból felveszed a kesztyűt bárki beszólogatásai miatt, ahelyett inkább azt kellene nézned, hogy mit kompenzálhat a beszólogató azzal, hogy beszólogat.

Őt nyilván bántja valami veled kapcsolatban és azért szól be, hogy te is rosszul érezd magad.

A nigériai orvosi múlt SZEXI.

Az európai orvosi praxis meg nem szexi, hanem bárki számára elérhető napi gyakorlat.

bauchi 2011.04.02. 18:09:57

@Máгia: Űgy látszik,hogy hiába bizonygatom,de utána lehet nézni.Az első mondatában elzavart lótrágyát ültetni.
Nem érdemi volt a témához,hanem kikezdett.
A nigériai orvosi múltban,ha a kameruni csajokra gondolsz...tényleg szexi volt.
Dél Afrikában meg minden szexi volt...

Mágia 2011.04.02. 18:52:03

@bauchi:

Szia, Bauchi :)

Ezután ha ilyeneket találsz, nyomd meg a billentyűzeten a printscreen gombot, majd nyisd meg a Paint programot és a Szerkesztés opciónál a Beillesztés parancsot válaszd.

Ekkor megjelenik a printscreen a Paint programban megnyitva, amit el tudsz menteni.

Ha átküldesz ilyeneket, öszegyűjtöm, kitörlöm róla a nickedet és írok belőle blogposztot, az átküldött képekkel.

Az ilyen típusú gyűjtemények mindig Index címlaposak szoktak lenni.

;-)

Bárki más is küldhet hasonlókat, ha kéri, kiírom a nickjével társszerzőnek :)

bauchi 2011.04.03. 07:52:24

@Máгia: Sajnos a négy elemimmel nem vágom.Mire gondolsz?Mit találok?Igaz,ügyeletben vagyok még holnap reggelig és aludni is kéne.de a Schlaghammer betegség már fokozódik.

Mágia 2011.04.03. 08:09:19

@bauchi:

Mi az a Schlaghammer betegség?

Leroi 2011.04.03. 10:54:04

@Máгia:
Amikor kalapáccsal rávágnak a páciensre, biztosan...

Mágia 2011.04.03. 11:01:38

@Leroi:

Nem tdtam, hogy a reflexkalapács maradandó károsodást tud okozni :)

Leroi 2011.04.03. 11:14:59

@Máгia:
Az orvos csuklóját károsíthatja a hosszas használat....)

bauchi 2011.04.03. 18:26:12

@bauchi: Eszembe jutott!!! Alchammer betegség.

bauchi 2011.04.03. 18:36:32

@Leroi: A könyökét inkább...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása