Az egészségügyet át kell alakítani

2011.02.08. 06:00

Tisztelt olvasó!


Mi előtt bár mit is leírnék előre bocsátom,belülről látom a rendszert nem a pálya szélérő kiabálok befelé hogy mit kellene csinálni.Az egész rendszer elavult,korrupt,sok olyan dolgot lőcsöltek rá amivel nem kéne foglalkoznia,és azt állítják forrás hiányos.Ezt cáfolom.

 


Akkor amikor fogfájáshoz mentő megy,akkor mikor a telefonáló csak arra kíváncsi hogy kézsérült hozzátartozóját melyik baleseti intézetbe vihetné és nem mondják meg hanem az a válasz küldöm a mentőt,amikor családi perpatvarhoz mentő megy,amikor egy hetes panaszokkal az éjszakai ügyeletet lehet kihívni,amikor a háziorvos a praxis pénz fejébe azt mondja a betegnek hívja az ügyeletet,akkor ne beszéljünk forráshiányról.Inkább pazarlásról beszélhetünk.

 

De kezdjük az elején.Itt eben az országban mindenki azt hiszi minden ingyenes.Korántsem.Mindennek megfizeti valaki az árát.csak az a baj hogy ezt az árat kevesen fizetjük,a többség csak igénybe veszi,nekem jár alapon.ez addig nem is fog megváltozni, amíg ebben az országban havi 4500 Ft ért biztosítási jogot lehet szerezni. Kérdezem én mire elég ez az összeg?Semmire! Egy egyszerű általános orvosi vizsgálat veri a 10 000 Ft költséget.És még kórházról szó sem volt.


A kórházak helyzete.Senki ne csodálkozzon.A 94-98 között regnáló politika sikeresen beengedte a maszek világot az állami egészségügybe.Mi az eredménye tessék megnézni!Vegetáló kórházak a jól fizető ágazatokat mind kinyúlták a rendszerből.


Az intézményeknek csak a költséges ápolás gyógyszerelés maradt.Mi a megoldás?Maszek urakat ki kell tessékelni az állami rendszerből,éljenek ha van fizetőképes keresletük,mint nyugaton.A pavilon rendszerű egészségügyet át kell alakítani,centralizálni kell.A mostani elavult intézményekből ápolási osztályokat kell csinálni /ha van rá kereslet némi térítés ellenében is/ ne az legyen hogy aktív osztályokon cronicus betegek fekszenek döntő súlyban. fel kel mérni és a párhuzamos finanszírozásokat fel kell számolni.


A szociális gondozást ki kell venni az egészségügyből,mivel egészen más terület,és forrás sincs biztosítva rá.Az ország összes kórházának számítógépét egy központi szerverrel összekötni,hogy ha a beteg az ország bármely intézményében jelentkezik képet lehessen kapni az egészségügyi múltjáról.Ez az adatbázis csak és kizárólag Eü intézmény szerveréröl lehessen elérni kikerülendő a visszaéléseket,és csak is kizárólag betekintés céljából.Egyenlőre itt most befejezem de szívesen válaszolok minden felmerülő kérdésre.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2011.02.08. 06:39:33

Az egészségügy forráshiányos, de nagyon. Pont. Akárhány összesítést néz meg az ember, nem csak abszolút értékben, de GDP százalékban, lakosságra számra nézve, akármire, lassan már csak Albánia költ kevesebbet nálunk az egészségügyre.
A posztoló önmagát cáfolja, amikor azt írja - teljes joggal - hogy a jelenlegi havi TB befizetés semmire sem elég, no ez a forráshiány. Természetesen a jelenlegi forrásokkal is lehetne ennél jobbat csinálni, de jót egyszerűen nem.
Hasonlóképpen forráshiányról ír mégis a posztoló, amikor a co-payment bevezetésének szükségességét részletezi a krónikus ellátásban.

A nemzeti átfogó betegadatbázis elméletileg működik, IKIR a neve, csak annyira kezdetleges és nehézkes, hogy senki nem használja szinte.

P75 2011.02.08. 07:23:36

Olyat nem lehetne, hogy csak annak a posztját leközölni, aki a saját anyanyelvét képes helyesen beszélni és írni és annak legelemibb szabályait betartani?
Az első mondatban 6 db helyesírási hiba van. Viszont egészségügyis, éljen.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.08. 07:52:31

Megkaparom magam, mi az hogy az alapvető orvosi vizsgálat 10000 Ft. Kérem, ne túlozzunk. Az egész cikk egy túlzás.

petroselinum 2011.02.08. 08:01:27

kár, hogy nem tudhatjuk, ki írta ezt a posztot

Fekete Dália 2011.02.08. 08:04:06

Biztos egy felelős beosztású eü dolgozó, aki ki akar vágni minden beteget a rendszerből.
Persze még van egy tippem ki írta.
De azt nem írom ide, mert az már politika.

petroselinum 2011.02.08. 08:05:51

(idáig 4950 Ft volt egyébként, ebben az évben pedig 5100 Ft)

Dr.laikus PhD 2011.02.08. 08:06:52

2010 Kincstári költségvetés az Egészségbiztosítási Alap költségvetésére
és az Alap által folyósított ellátásokra
www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_UVEGZSEB/KOLTSEGVETESEK/OEP%20KINCST%C3%81RI%20K%C3%96LTS%C3%89GVET%C3%89S%202010.PDF

Érdemes átböngészni. Kiderül belőle mit finanszíroznak az E alap terhére.

2011.02.08. 08:28:36

Összeszedetlen írás. Mivel tévedések meg önellentmondások is vannak benne, nem igazán tudok mit hozzátenni.

Bikli néni 2011.02.08. 08:36:40

A szerző kicsit ellentmondásba bocsátkozik önmagával, amikor egyrészt leírja, hogy nem forráshiány van, hanem pazarlás, másrészt, hogy 4500 forintokból nem lehet fenntartani egy ekkora rendszert, ezt pedig úgy hívják, forráshiány.
Azt hittem egyébként, valami rendkívül hosszú és kifejtős írás következik, kicsit meglepődtem, amikor vége lett. Most a szerző mentős, orvos vagy nővér?

tbjárulékfizető 2011.02.08. 08:39:03

Egy szakmát ragadott ki a posztoló, nyilván azért, mert ez egészségügyi blog. De ha a többit is végignézzük, a termelő szakmákat, a befizetésekből élő szakmákat ( rendőr, tűzoltó, közalkalmazottak...)és végig elemeznénk, ha értenénk hozzá, szintén horribilis hülyeségek derülnének ki arról, hogy hol folyik el a pénz.
A matematika és a fizika már van olyan szinten, számítástechnikai háttérrel, hogy igen komoly, nagy adattömeggel rendelkező témákat modellezzen, ha lenne rá igény. De van-e olyan vezető réteg Magyarországon, akinek érdeke lenne mindez?
Vannak közgazdász iskolák, ráolvasásos módszereik vannak az én szemszögemből ( műszaki vagyok), kicsit úgy, mint a rabbi, aki gyógyítaná a libákat, és mikor mind megdöglött, még mindig volt ötlete.
Mi lenne az offshor cégekkel, a multiknak adott ismeretlen célú kedvezményekkel,az egymásra nem épülő presztizs beruházásokkal, a hirtelen felszámolt multi magyar nagyvállalatokkal és így tovább?
Meg látott valaki törvényt és arra épülő végrehajtási rendeletet jól megfogalmazva, úgy, hogy minden feltétele biztosított a végrehajtásnak és így tovább?
Még egységes árképzési alapelvek sincsenek., akár humán erőforrás megfizetésénél, akár a búza áránál. ( most nincs elég, hát drága, ha meg sok van, fizessük együtt a raktározást és keressünk együtt vevőt)
Szóval ez az ország már nincs központilag vezetve, ez biztos jó, de a piac sem működik, mert az meg nem ez.
És amúgy a mai helyzetben ki fizetné meg az egészségügyet az ideális áránál?
Nincs a vevőknek sem pénze.

"likus?" 2011.02.08. 08:58:21

Látom sikerült ledobatni az ékszíjat sok emberrel.De a tények tények maradnak.kevés ember járulékaiból finanszírozzuk a rendszert.Van egy ismerősöm,Svájcban dolgozik,mint háziorvos.Ö elmondta,ott mindenki fizet az ellátásért,cserébe számlát kap és utána leboxolja a biztosítójával,hogy jogos volt e az orvosi ellátás vagy sem.Jó ez nálunk az emberek anygi helyzete miatt nem menne,de azt azért elvárhatom hogy az álltalam befizetett járulék fejében megfelelő,várólista mentes ellátást kapjak.És ami a leg fontosabb,az egészségügyi dolgozó ne fáradtan,ki tudja hanyadik munkahely után foglalkozzon velem.Tudom sok embernek a lábára léptem ezzel a témával de ez is volt a célom,felébreszteni minden álmodozót,vége a kommunizmusnak,mindenért fizetni kell.

Bikli néni 2011.02.08. 09:05:28

@"likus?": Nem azzal a megállapítással van a baj, hogy kevés ember fizet sok helyett, mert ezt a jelenlévők szerintem mindannyian tudják.
Az a baj, hogy ehhez a megállapításhoz kár volt egy ilyen összeszedetlen írást iderittyenteni.

Mária 2011.02.08. 09:25:22

Tény, hogy nálunk sokkal többen kapnak, és sokkal többet kapnak a közösből finanszírozva, mint amennyi reálisan adható lenne.

Másrészt még ezeket a valós lehetőségekhez képest irreális közeli juttatásokat is kevesellik sokan, és azt gondolják, hogy nekik még ennél is sokkal több jár.

Meg lehet nézni csak ezen a blogon, bármelyik posztot...

Ha mindenki valóban meg is kapná mindazt, ami szerinte neki az élet bármely területén alanyi, állampolgári jogon jár, akkor ennek az országnak nagyjából a Dubai Emirátus négyszeres költségvetéséből kellene gazdálkodnia.

A helyzet egyébként, bár szomorú, de érthető. Az okok pedig a folyamatos politikusi ígérgetésekkel hozhatók kapcsolatba.

Ugyan melyik politikus merne kiállni a kamerák elé és megmondani az embereknek, hogy bilibe lóg a kezük, és nézzenek már végre egyszer magukba?

P75 2011.02.08. 09:38:19

@Mária: "Tény, hogy nálunk sokkal többen kapnak, és sokkal többet kapnak a közösből finanszírozva, mint amennyi reálisan adható lenne."

És főleg mint amennyi indokolt lenne.

Mária 2011.02.08. 10:10:37

@P75:

Tegnapi hír:

"Pénzeső hullik Észak-Magyarországra. 21 milliárdra pályázhatnak Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vállalkozói."

Már a megfogalmazás is tenyérbe mászó stílusú, egyszerre sugalmazza tudat alatt a korlátlan bőséget és a pazarlást, a pénz szétszórását.

De nem is ez a lényeg.

1. A támogatást leplezetlenül a finoman fogalmazva sem "Fidesz-közeli" régiók kapják.

2. A céljuk az osztogatással több más mellett az egészségipar, a foglalkoztatás, az otthonteremtés, a közlekedés fejlesztése.

Önmagában 21 milliárd csak a hétköznapi ember számára sok. Ha a fentebbi területeken eredményeket szeretnénk látni, akkor nagyjából semmire nem elég ez a pénz.

A kérdésem mégis az, hogy szerintetek ennek a 21 milliárd forintnak hány százaléka kerül majd a további fejlődést serkentő befektetésként okosan felhasználásra és hány százaléka lesz jó magyar módon szétmutyizva?

A jó öreg Pareto-elv nyilván ebben az esetben is működni fog. :(

Eleven Ezüst 2011.02.08. 10:12:16

Nem tudjuk, hogyan is néz ki az a rendszer, amit reformálni akarunk. Ez a legnagyobb baj.

tódór piroska 2011.02.08. 11:13:32

@TamásD: minden további csűrés-csavarás felesleges, ez a lényeg!
Pénz nélkül bármilyen átalakítás vagy reform duma csak a felülúszó (faeces) klavargatása majd elsímítása.
A poszt egyébként úgy hülyeség, ahogy van (csak egyetlen példa " a háziorvos a praxis pénz fejébe azt mondja a betegnek hívja az ügyeletet" ez így működik, a háziorvosi ellátás és a sürgősségi, ügyeleti rendszer két külön dolog).

Nehogy még kérdésekre is válaszoljon a posztoló!

Hipper 2011.02.08. 12:18:53

Mit várunk egészségügyi reform címen, ha még a benne dolgozók is ilyen "összeszedett", "alapos" cikkeket írnak... jójó ne általánosítsak :)

Öregnővér 2011.02.08. 12:25:19

@El Even Ezüst: "Nem tudjuk, hogyan is néz ki az a rendszer, amit reformálni akarunk. Ez a legnagyobb baj. "

De tudjuk. Kiváló egészségpolitikusaink ( Pl. Prof.Dr. Orosz Éva)és egészséggazdaságtan ( Dr. Kaló Zoltán)tudorok vannak.
Csak a politikai akarat hiányzik.

Öregnővér 2011.02.08. 12:29:47

@tódór piroska:

"minden további csűrés-csavarás felesleges, ez a lényeg!
Pénz nélkül bármilyen átalakítás vagy reform duma csak a felülúszó (faeces) klavargatása majd elsímítása."

Van benne pénz. Még mindig. Annak ellenére, hogy kb. 50 %-t "azállam" fizet..
Gondolj arra, hogy az egészségügyből kítűnően megélnek a gyógyszergyárak, műszergyárak stb. beszállítók. Körülötte mindenki.
Tehát, egyszerre van jelen a pazarlás és a hiány.

pacula 2011.02.08. 13:12:21

@tódór piroska:
Nem vagyok szakavatott a témában, de azt hiszem itt tudom mire gondolt a posztoló: a háziorvos (ha jól tudom) napi 8 órából 4-et rendel és 4-et kijár a betegeihez. Legalábbis normálisan így működne, ezért kapja a pénzt. Nemnormálisan pedig 4-et rendel. És ha a beteg házhoz akarja hívni azt mondja hívja az ügyeletet.

pacula 2011.02.08. 13:20:10

Azt gondolom az egészségügyis akkor is egészségügyis ha nem orvos, és ha nem ír helyesen. Attól még nem kevesebb mint a krém. És lehet építő a hozzászólása.
A kedvenc főorvosom mondta egyszer mikor még dúlt az osztályharc nálunk hogy "nővérek nélkül meghalnánk"...

Hatodéves 2011.02.08. 13:29:57

Érdekel, hogy mért megy a fogfájáshoz mentő?

Mert egyszer nem ment ki, a fogfájás valójában állkapocsba sugárzó szívinfarktus volt, a beteg meghalt, a hozzátartozók pedig próbálják szétperelni a mentőszolgálatot.

Az a baj, hogy az irányításnak kell eldönteniük, kihez küldenek kocsit, vagy mit továbbítanak az ügyeletnek, és telefonon igen nehéz vállalható döntést hozni. Van olyan ember, aki akkor is üvölt fájdalmában, ha valami banális problémája van (és ezért nem hibáztatom, mert az ember sokszor nem tudja az ilyesmit megítélni, megijed stb). Nemrég itt fejtette ki egy kedves kommentelő, hogy ő direkt súlyosabb tüneteket mondott, két alkalommal is, hogy hamarabb kiérjenek ahhoz, amiről ő is tudta, hogy vesegörcs.

És van, aki szelíden annyit mondott, hogy ez vagy az fáj, de hát nem olyan vészes, még akkor is ha a halálán van.

Az emberi tényezőkhöz pedig vegyük még hozzá a jogot, ami lassan nem értünk (emberekért) van, hanem mi vagyunk érte. Vannak dolgok, amiket az ember a legnagyobb elővigyázattal sem tud előre látni, vagy aminek a valószínűsége elhanyagolhatóan csekélynek tűnik, például a fogfájós infarktusosé.

Hatodéves 2011.02.08. 13:32:42

@Hatodéves:
Nem értettem elsőre a mondatot, ezért elnézést kérek, de továbbra is tartom, hogy a mentőkiszállások indokoltságát nem olyan könnyű megítélni, előre meg főleg nem.

Leroi 2011.02.08. 14:57:19

Na vajon melyik irányzat sugallta az ilyen "centralizációs" tendenciájú cikkeket.
Na vajon melyik?
Államosító szaktárs, holdingosító szaktárs vagy felelősségiszintesítő szaktárs?
Szó...Pe...vagy Sze...?
Amire rábólít Tar... és mosolyog hozzá Orb...
Az orvos pedig továbbra is szí...

Leroi 2011.02.08. 15:23:33

@Bikli néni:
A poszt olyan, mint az egyszeri nyeszlett cowboy kérkedése a kocsmában, aki bemegy és megkérdi a benti nehézfiúkat, hogy kérnek-e egy hatalmas jobbhorgos átszállót? (igen,lássuk!) kérnek-e egy óriási, lópusziszerű rúgást? (igen, lássuk!) kérnek-e egy lengő maflást? (igen, persze, hadd lássuk!), utána pedig felajánlja a felhergelt tömegnek, hogy menjenek át a szomszéd kocsmába, mert ő is ott kapta ezeket...

Leroi 2011.02.08. 15:26:41

Az pedig, hogy a végén leírja: "egyeNlőre befejezem", felteszi az orthographiara a koronát.
Az egyelőre az egyelőre, az "egyenlőre" pedig egy olyan rosszminőségű borfajta, amit öntudatos munkásőrök isznak egy lepukkant söntésben, egyenlő mennyiségben és minőségben...

rikavagyok 2011.02.08. 15:34:44

@Leroi:
Inkább arra gondolhatott, a költő, hogy legszívesebben felkockázná őket egyenlőre. :)

P75 2011.02.08. 15:41:40

@Leroi: Biztos azért felyezte be egyenlőre, mert muszály volt neki, vagy valamitől annyira megilyedt, hogy magába folytotta a szót. De ne aggódjunk, később vissza jön és ott fojtatja, ahol abba hagyta.

Leroi 2011.02.08. 15:51:36

@P75:
Egyenlőre az egészségügy megfojtatása következik.
Salynos...
:)
:(

Dr.laikus PhD 2011.02.08. 16:06:22

Mennyei javaslat az OEP költségeinek csökkentésére

A páciensek betegségeinek diagnosztizálása és kikúrálása oly nagymértékben megterheli az OEP kasszáját, hogy az már az OEP finanszírozási képességeit meghaladja. Éppen ezért a privatizáció helyett a következő javaslatcsomagot dolgoztuk ki az OEP költségeinek csökkentésére.

1) A OEP alapítson egy kolduló szerzetesrendet, és az orvosképzés a továbbiakban ezen szerzetesrend keretein belül működjön.

Az orvostársadalom szigorúan hierarchikus rendben való tagozódása könnyen illeszthető egy szerzetesrend hasonló alá- és fölérendeltségi viszonyokat tartalmazó struktúrájához, így a jelenlegi rendszernek a szerzetesrendbe való átfordítása könnyen végrehajtható. Az orvos munkájának már most is integráns részét képezi a napi megaláztatások eltűrése, az önkizsákmányolás, a lemondás, az önfeláldozás, a betegellátás problémáinak a saját érdekei elé helyezése, de ezek a jelenségek még csak az elvárások szintjén jelentkeznek, ahelyett, hogy egy szilárd keretbe beépülve a követelmények szerves részét alkotnák.Több évtizedes, masszív hagyománya van, hogy nálunk az orvosok fizetésük jelentős hányadát vatikáni valutában (Isten fizesse meg!) kapják, s emiatt hálapénznek nevezett alamizsnából élnek. Kéregetésből fedezik az új orvosi eszközök, például laparoszkópok vagy inkubátorok beszerzésének költségeit is, ha a régi annyira leromlott, hogy a tovább már nem használható. Éppen ezért a társadalom tudatában a „koldulás” és az „egészségügy” összetartozó fogalmakká váltak.

Ha nem csak évtizedekkel, hanem évszázadokkal, évezredekkel korábbra tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy a gyógyítás tudományának letéteményesei kortól és helytől függetlenül mindig olyanok voltak, akik a transzcendenssel közvetlen kapcsolatot tartottak, s ezt a transzcendens kapcsolatot javasoljuk a jelenleginél jóval alaposabban kiaknázni. Éppen ezért a „közhasznú szerzetesrend”, méghozzá a kolduló szerzetesrend adhatná a leginkább megfelelő szervezeti keretet az orvosok képzéséhez és működéséhez, hiszen ennek már megvan a megfelelő társadalmi beágyazottsága.

2) A szerzetesrend szabályzata szerint a hallgatóknak vállalniuk és szeretniük kell az aszkézist, szüzességi fogadalmat kell tenniük, cölibátusban kell élniük, családot nem alapíthatnak.

Így munkájuktól a zajongó gyermekek nem vonják el a figyelmüket, és nem kell azzal foglalkozniuk, hogyan fogják a családjukat eltartani.

3) A hallgatók és a végzett orvosok kötelezően a kolostorban laknak, ellátásukról a szerzetesrenden belül, saját maguk gondoskodnak.

A nap 24 óráját a betegellátásnak szentelhetik, mivel megszabadulnak a lakásvásárlással, a lakás berendezésével, a lakás fenntartásával kapcsolatos gondoktól, s a világi hívságok sem terelik el a figyelmüket a kötelességeikről. A szerzetesrend tagjai nem alkalmazottak, ezért a Munka Törvénykönyve, különösen annak minimál
bért előíró és munkaidőt korlátozó passzusai sem vonatkoztathatók rájuk. Csakis hivatástudatból dolgoznak, munkájukért a szerzetesrendtől fizetés nem jár, pénzt vagy más juttatást (száraz kenyéren vagy krumplihéjon kívül) a betegektől sem fogadhatnak el. A hálás betegek adományaikat a kolostor bejáratánál elhelyezett urnába dobhatják, de a bevételek szigorúan lekönyvelésre kerülnek, s a KHT.a megfelelő adókat is megfizeti utánuk. A kolostori elhelyezés előnye, hogy a doktorok éjszaka is bármikor elérhetők, az ágyukból kiugraszthatók, és az éjszakai munkáért sem kell külön ügyeleti díjat fizetni nekik.

4) A hagyományos orvosképzést a szerzetesrend a gnosztikus, hermetikus, kora keresztény és buddhista hagyományok, valamint az okkultista irodalom birtokában a következőkkel egészíti ki:

a) A”harmadik szem” megnyitása

A „harmadik szem” megnyitása révén a jó doktor közvetlen kapcsolatba léphet a negyedik dimenzióval, a transzcendenssel, és különleges képességek birtokosává válhat. Folytonosan villódzó, a beteget körbevevő fénypalást formájában látja az aurát, s az aura színösszetételéből, a színek egymáshoz viszonyított elhelyezkedéséből, az aura formájából az orvos felállíthatja a diagnózist. A kórkép felállításának helyességét úgy ellenőrizheti, hogy a szeme egyúttal NMR (MRI)-ként is működik, amellyel a páciens testén végigpásztázva képszeletekben láthatja a test belső, rejtett részeit. A „harmadik szem” megnyitása révén az orvos a szemét Röntgen-üzemmódba is beállíthatja, és a beteg csontvázát is megszemlélheti. Így a diagnózis felállításához szükséges időt és költségeket radikálisan csökkentettük, hiszen nincs szükség vérvizsgálatra, ultrahangra, MRI-re, CT-re, egyéb drága berendezésekre, amelyeknek nem csak a beszerzése, hanem a fenntartása és működtetése is nagyon sokba kerül.

b) Kézrátétellel való gyógyítás

Az orvos a beteget a TAJ kártya átvétele után kézrátétellel gyógyítja. Beállítja a vérnyomását, csökkenti a vércukor szintjét, elmulasztja a gombás, bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzéseit. Feloldja a szorongásait, megszabadítja skizofrén képzelgéseitől. Elmulasztja az epehólyag gyulladását és a derékfájását, megszünteti a veseelégtelenségét és a bélelzáródását, optimális értékre állítja a máj- ill. pajzsmirigy funkcióját. Mintaként Isten közvetlen hozzátartozója, Jézus Krisztus, vagy a szintén isteni leszármazottnak tartott szakrális királyok, például Szent István, Szent László szolgálhatnak. Igyekvő hallgatók a sziklából való vízfakasztást is megtanulhatják, hogy a kolostor víz- és csatornadíja ne a szerzetesrendet terhelje. Szakirodalmi adatok alapján kézrátétellel nem csak az akkut szomatikus és pszichés eredetű panaszok, hanem a vakok, süketek, sánták és nyomorékok is gyógyíthatók. Ezzel a módszerrel nem csak a felhasznált gyógyszereket, hanem a gyógyászati segédeszközöket (bot, szemüveg, hallókészülék, kerekes kocsi, TENA betét, stb.), sőt a méregdrága mozgásszervi implantátumok mennyiségét is minimalizálhatjuk. Ezen kívül a csökkent munkaképességű, leszázalékolt, rokkantosított emberek rehabilitálhatók, újból munkába állíthatók, így a nekik fizetendő nyugdíj sem jelentkezik már az OEP-nél a kifizetendő járulékok között.

c) Távgyógyítás

A hallgatóknak természetesen a távgyógyítás Cayse-féle, Gyurcsok megoldásával kombinált módszerét is el kell sajátítaniuk. Ha a beteg nem tud eljönni, akkor a hozzátartozó elhozza a beteg TAJ kártyáját, és az orvos ennek alapján idézi gondolatai közé a páciens virtuális képét, azonosítja és lokalizálja a betegségét. Majd egy megfelelően irányított energiadózissal nem csak a tüneteket, hanem a baj kiváltó okát is megszünteti, és ezáltal a táppénzben töltött napok számának csökkentéséhez is jelentősen hozzájárul.

d) Levitáció

A gépjárművek vásárlásával, javíttatásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségeket úgy elimináljuk, hogy a hallgatók számára kötelező a levitáció elsajátítása. Ha a távgyógyítás nem működne megfelelően, és a doktornak ki kell mennie a beteghez (például baleset esetén), egyszerűen kilevitál hozzá. Azok a hallgatók, akiknek a levitációját sajátságos fény- és hangeffektusok kísérik, némi továbbképzés után átvehetik a rohammentő vagy mentőhelikopter szerepét, és a pácienst elszállíthatják.

e) Teremtés a semmiből

Az ókori tanítás szerint ahhoz, hogy valaki a teret uralhassa, először az időn kell úrrá lennie. Ezért a jó orvosnak Aszklépioszhoz hasonlóan a botjára kell tekernie az Idő Kígyóját, meg kell tanulnia a téridő hajlítását, hogy szükség szerint azt az eszközt, vagy gyógyhatású anyagot materializálhassa, amelyre éppen szüksége van. A nővérek varázsceruzát kapnak, amely életre kelti azon tárgyakat, amelyeket lerajzolnak. Így megtakaríthatjuk az oly drága orvosi műszerek, fecskendők, tűk, varrócérnák, köpenyek, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek, egyéb segédanyagok árát, és az orvosnak orvosi táskát sem kell magával cipelnie. Mintaként a hallgatók számára a modernebb korból a kánaáni menyegző, Jézus Krisztus csodálatos kenyér- és halszaporítása szolgálhat, de a munkájukkal szemben igényesebb doktorok a világot teremtő istenek (a hindu Brahma, a héber Elohim ill. Jahve, az egyiptomi Atum-Ré, esetleg Ptah) utánzására is törekedhetnek.

A doktorok 9 évi, az orvoslás minden területén eltöltött gyakorlati idő után szakvizsgát tehetnek. A szakvizsga sikeres letétele arra is feljogosítja a gyógyítót, hogy neve előtt a „doktor” helyett a „szent” kifejezést használja.

Az OEP költségvetés javasolt terápiájának sajnos egy kedvezőtlen mellékhatását is prognosztizálnunk kell. A szentéletű doktorok működése azoknak a mértékadó köröknek minden bizonnyal nem fogja elnyerni a tetszését, akiknek a forgalma és profitja a transzcendens technikát alkalmazó doktorok működése következtében várhatóan drasztikusan lecsökken. Hogy korábbi piaci pozícióikat visszanyerjék, valószínűleg szövetségre lépnek az orvosok likvidálására, majd kimondják a társadalomba belesulykolni kívánt értékítéletet: ezek a doktorok nem kellenek nekünk, mert csak csodákat tesznek, ahelyett, hogy tisztességes orvoshoz méltóan az életüket is feláldoznák a páciensekért. A dolgok szokványos menete szerint a gyógyítókat a modern kor inkvizíciója, a média elé idézik, pellengérre állítják őket, a lakosságot ellenük hangolják, és keresztre feszítik őket. A doktorüldözés miatt várhatóan elég nagy lesz a szerzetesrend orvosainak halálozási rátája, és jelentősen megnő a mártíromsági koefficiensük (a mártírok és a szerzetesrendben valaha élt összes orvos hányadosát mutató viszonyszám).

De az előzőekben felvázolt megoldásnak az a különleges előnye, hogy az OEP még ezt a negatív társadalmi attitűdöt is kihasználhatja a maga számára, és az orvosokat még holtukban is hasznosíthatja. Ugyanis haláluk után a szerzetesrend a testüket és csontjaikat apró darabokra porciózhatja, amulettbe foglalhatja, és a „ Johannita Béla népegészségügyi program ” keretében a lakosságnak prevenciós célból szétoszthatja, vagy gyógyító ereklyeként árusíthatja, s ezáltal is csökkentheti a megbetegedések kezeléséből származó kiadásokat.

Forrás: NoszaDoki.hu

Irkutszk 2011.02.08. 16:29:33

@Dr.laikus PhD: Réges-régen (XIX. század) a fiatal orvosok a kórházakban laktak, kis legénylakásokban. Nem találom a neten a könyvet, amiben erről olvastam, de Bókai János életrajza volt. Kedves emlékem még ebből a könyvből, amikor említi, hogy szülei az Isten háta mögé, a Nemzeti Múzeum mögött lévő utcába költöztek. :)

Irkutszk 2011.02.08. 16:32:37

@Dr.laikus PhD: Egyszer a bátyám elmagyarázta, hogy van negyedik dimenzió: az idő. :) Van ötödik, meg hatodik is, de azok nem ennyire könnyen megfoghatók.

Hatodéves 2011.02.08. 16:38:43

@Hatodéves:
Na jó, nem minden pont, de az MR-szem és a levitáló mentőautó jöhet :)

Leroi 2011.02.08. 16:49:26

@Dr.laikus PhD:
Kiváló!...:DDD
Benne vagyok, legyen így!

/A szüzességi fogadalom tekintetében lehetne azért engedményeket kérni?:))/

Irkutszk 2011.02.08. 16:51:50

@Leroi: Nem!
De azt senki nem mondta, hogy orvosság előtt nem lehet az embernek bármilyen más élete. Utána jól megbánod ;)

Dr.laikus PhD 2011.02.08. 17:03:26

@Irkutszk:

Mama is a Bókai Klinikán lakott, mint cselédkönyves...:))

Irise 2011.02.08. 17:15:15

@Dr.laikus PhD: Mindenki bolond, csak én vagyok helikopter!

Irkutszk 2011.02.08. 17:17:17

@Irise: A levitációs vizsgán már át is mentél ;))

Hatodéves 2011.02.08. 17:31:08

@Irkutszk:
Most már biztos, hogy ez az egyetem nagyon eltol valamit... Minket belgyógyászatból vizsgáztatnak... sebészetből.

De már tudom, hol a hiba. Holnap megyek reklamálni a levitáció és kézrátétel, továbbá a túlélés krumplihéjon tárgyak után!

Irkutszk 2011.02.08. 18:24:41

@Hatodéves: Sose feledd, hogy Kohn úgy adta el az eszkimóknak a hűtőszekrényt, hogy abban csak +4 fok van, odakint meg -20!

Leroi 2011.02.08. 18:43:48

@Irkutszk:
Gondolom, hősugárzó gyanánt árulta...

Irkutszk 2011.02.08. 18:49:15

@Leroi: A teljes vicc így szól:

Kohn egy hűtőszekrény gyár házalója. Felosztják az emberek között a területeket, és szerencsétlennek épp Alaszka jut. Mindenki csóválja a fejét, hogy ott mit fog kezdeni. Egy ideig nem is jön tőle megrendelés, aztán egyszercsak beindul az üzlet, egyre több megrendelés érkezik Kohntól, Alaszkából. Nem tudják mire vélni a gyárban a nagy keresletet, elküldenek egy megfigyelőt, vajon mi történik ezzel a sok hűtőszekrénnyel Amerika leghidegebb államában. Az ellenőr megérkezik, és azt látja, hogy minden házban több hűtőszekrény is van. Megkérdezi Kohnt, hogy ugyan mit csinált. Erre az kinyitja az egyik hűtőt, hát ott kuksol benne egy eszkimó. A felügyelő megkérdezi, mit csinál ő ott bent. A válasz: Itt bent csak +4 fok van, míg odakint -20.

bakela 2011.02.08. 21:00:25

First attemt:
Brékó-, brékó-, brékó...
Cinderella itten-e vagyol?

bakela 2011.02.08. 21:27:02

@cenzorilla:
Akkó el20tam Rejtőt olvasni.
Cső!

gaborka78 2011.02.09. 11:45:05

Nem szedegetem össze, hogy kinek a posztjára reagálnék, inkább összefoglalóan írnék. Alapprobléma amivel szerintem mindenki egyetért, hogy az EÜ alulfinanszírozott. Szerintem ennek következménye, hogy pazarló. Miből következtetem ezt? Alulfinanszírozott, a betegek ellátása csúszik, a rendelési idők már egyáltalán nem alkalmazkodnak a munkaidőhöz. Házi orvos: reggel 8-tól 12-ig, 16-20-ig. De este 7 után már csak ... A napi nettó munkaidő 8 óra és már nem számít bele az ebédidő amit a legtöbb munkáltató be is tart, így már kb. 8,5 óra. Utazás a munkahelyre jobb esetben fél-fél óra, de átlagban kb. 1 óra. Ez azt jelenti, hogy a bruttó munkaidő 10,5 óra naponta. Bele számítom a nem rövid várakozási időt esély csak arra van, hogy az ember a délutáni rendelésre jut el egy kisebb problémával (amihez nem kell táppénz), ha egyáltalán eljut oda. Vagy mi a másik lehetőség, hogy hétvégén megy az ügyeletre a korábban irt két hetes hátfájással, vagy amikor már nagyon nem bír az ember magával kihívja az ügyeletet éjszaka a két hetes hátfájásához. Ha lenne pénz nyilván lehetne ezt úgy szervezni, hogy legalább hetente egy nap mondjuk este 10-ig legyen háziorvos (tudom ez rengeteg pénzbe kerülne ezért írtam, hogy az alulfinanszírozás és a fent írt pazarlás összefügg).

Másik amit láttam: részeg hajléktalan elesik, több helyen felszakad a homloka, mentő beviszi ügyeletre. Emberünk kb. egy óra után megunja a várakozást (addig rá se néz senki), majd "saját felelősségre távozik", el jut a következő sarokig ahol megint elesik, most már a homlokán van még egy vérző seb, mentő ismét beviszi az ügyeletre, emberünk kb. egy óra után megunja a várakozást (addig rá se néz senki), majd "saját felelősségre távozik", el jut a második sarokig ahol megint elesik (egyre rosszabbul mozog, hiszen azért ha nem is sok de vérvesztesége van, és közben a kocsmában tölt rá fájdalomcsillapító helyett), ekkor már az orra is vérzik meg a keze is, mentő ismét beviszi az ügyeletre... Hol nem pazarlás, hogy egy mentő a kórház max. 1km-es körzetéből viszi vissza ugyanazt a részeg hajléktalant egyre súlyosabb állapotban? Ha nem lenne alulfinanszírozva és lenne elég orvos az első esetnél el lenne látva (utána el lehetne vinni a megfelelő szoc. intézménybe legalább addig amíg valamit javul az állapota és kijózanodik). És nem "foglalna" egy mentőt teljes személyzettel az, hogy visszavigye az ügyeletre ahol nem fogják ellátni mert közben egyre hátrább és hátrább kerül. A fenti esetet nem egyszer megfigyeltem.

Dr.laikus PhD 2011.02.09. 11:56:38

@gaborka78:

"Alapprobléma amivel szerintem mindenki egyetért, hogy az EÜ alulfinanszírozott. Szerintem ennek következménye, hogy pazarló."

Ezt így hogy????

"Alulfinanszírozott, a betegek ellátása csúszik, a rendelési idők már egyáltalán nem alkalmazkodnak a munkaidőhöz. Házi orvos: reggel 8-tól 12-ig, 16-20-ig."

Neked mikor lenne megfelelő a rendelési idő?

Alulfinanszírozott igen, de ebből nem a fentiek következnek!

Ha a pocikádra ütsz attól az még másképp műxik....

gaborka78 2011.02.09. 12:37:30

@Dr.laikus PhD:

Ahogy leírtam, a beláthatatlan várakozási idők. A külső gazdasági környezethez nem illeszkedő rendelési idők. Miért kell egy szabadnapot kivegyek azért, hogy a hátfájásommal eljussak az orvoshoz? Amikor ezek a rendelési idők kialakultak szocializmus volt, mindenki nagyjából azonos műszak beosztással dolgozott. Ma mindenki más műszak beosztással dolgozik a legtöbben délután 6-ig, esélytelen, hogy 7-ig oda érjen az orvoshoz, és a legtöbb helyen 7 után már nem osztanak sorszámot se, az SZTK-ban nálunk már fél 7-kor se...

Szerinted az a méretű orvos és műszer hiány ami van az országban az nem pénz kérdése? Én (korábbban már leírtam mérnök vagyok, de munkám miatt gyakran vagyok kapcsolatban kórházakkal), mindenhol ezt látom, borzalmas hosszú kígyózó sorok. Beláthatatlan várakozási idők (ismerős 6 hónapra kapott daganat miatt időpontot CT-re, végül 4 hónap után meghalt) korábbi posztban meg sok posztban le van írva pl. traumán a 4-5 órás várakozási idők. Ez miért van? Mert nincs pénz sem emberre sem műszerre, ha meg is veszik a műszert amikor elromlik vagy csak reagens kéne bele akkor arra már nincs pénz tehát áll kihasználatlanul->pazarlás. Nem tudok eljutni egy egyszerű problémával az orvoshoz, megyek az ügyeletre -> pazarlás mert nem erre van kitalálva. Vidéki kórházba kerültem be mentővel szombaton délelőtt baleset gyanúja miatt, mint később kiderült nekem volt igazam és semmi bajom nem volt, igazán nem is zavart a várakozás (laptop elő és tudtam dolgozni amíg le nem merült), de ott volt minden: "egy hete fáj a gyerek sarka", "hát mondták, hogy jöjjünk vissza kontrollra csütörtökön, de csak ma értünk rá", "azt hiszem kedden vagy szerdán, belerúgtam az ágy lábába, röntgenezzék meg a kis-lábujjamat" és ezt sorolhatnám, milyen sürgős ügyeleti eseményekkel mennek az emberek az ügyeletre -és egy csomóan azért mert máskor nem tudnak eljutni mert dolgoznak. Ez szerinted nem pazarlás a javából?

Mikor lenne megfelelő rendelési idő? Amit írtam, hogy hetente egy nap de ha hetente nem is de havonta lehetne egy nap amikor pl. este 10-ig van (nyilván nem ingyen, hanem ezt jól megfizetve), vagy ne adj isten szombaton.

Menj be egyszer egy nagyáruházba este 8 és 9 között hány embert látsz akkor vásárolni? Szerinted szórakozásból vásárolnak akkor? Sajnos ma ilyen az egész gazdaság, hogy akkor van az embernek ideje bevásárolni. Ugyanígy orvoshoz menni is.

Egoplazma 2011.02.10. 09:40:28

Ezt most találtam, gondoltam, hátha érdekel itt valakit.

A fix összegű egészségügyi hozzájárulást nem az eho formájában hoznák vissza. A tervek szerint bevezetnek egy alsó korlátot a munkáltatót terhelő, jelenleg a bruttó bér 3 százalékát kitevő egészségbiztosítási járulékra. A minimális hozzájárulás összege 3-5 ezer forint között lehet. Ma az alacsonyabb jövedelmek utáni munkáltatói tb nem éri el ezt a szintet, a minimálbér után a 3 százalékkal számolva havi 2340 forintot kell befizetni. A fix minimumot az egyéni vállalkozóknak is be kellene maguk után fizetniük. A tb-járulék minimális összegének bevezetéséből pár tízmilliárd forint pluszbevételhez jutna a büdzsé.

Abban is gondolkodik az apparátus, hogy amolyan hamburgeradót vessenek ki. Az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná, amit az egyik elképzelés szerint meg is pántlikáznának, és az egészségkassza lenne a pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel végállomása. A színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki ezt a terhet.

forrás: index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/10/hamburgerado_minimum_tb-hozzajarulas_e-utdij/

lüke 2011.02.10. 19:17:43

ajánló:
egyétek elö-kérjétek ki- az elsö Csehák kormány amerikai szakértöinek a dossziéját, és
csak a fizetést kell kicsit modosítani, a többi szám jó

lüke 2011.02.10. 19:20:00

ja és nem kormány miniszterség

wowerman 2011.02.21. 11:21:49

Az egészségügy forráshiányos, ez tényleg tény. Már kijött a költségvetés lebontása és összhasonlítása más régióbeli országokéval. A szociális ellátásra szinte dupláját költi Mo. mint más ország, az egészségügyre viszont kevesebbet, ennyi. Meg lehet nézni, a magyar mentőszolgálatnak alig van pénze. Az hogy kimennek sok helyre, nem oszt nem szoroz, az csak benzin. Közben a mentőállomások nagyon rossz állapotban vannak. És úgy vélem egyetérthetünk hogy az orvosoknak is azért alacsony a fizetése mert forráshiányvan és nem azért mert pazarlás :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása