Hónapokig kínlódtam, mert nem vizsgáltak meg rendesen

2011.01.28. 06:00

Jó pár éve történt. Egy rossz mozdulat, és beütött a mennykő... Gondoltam, a sokat hallott hexensussz, és igyekeztem kímélni a derekam, de nem akart múlni, így már elmerengtem a dokilátogatáson. Természetesen, mint volt egészségügyis, én sem kapkodtam el a dolgot, aztán a karma elintézte, mert egyik délelőtt egy már-már hetyke oldalra sandítás közben úgy maradtam. A jobb csípőm kacéran előre, a vállam hátra. Úgy néztem ki, mint egy jobb napokat látott örömlány, aki akciósan árulja a még használható jobbik csípőlapátját. Na ekkor már nem volt apelláta, menni kellett a reumatológiára. (azt nem ecsetelném, hogy miként sikerült kb. 7.5 perc alatt beszervülnöm a kocsiba, és túlélni a ritka rossz zalai utakat)

 


Beértünk az sztk-ba. A lift előtt sor. Na nem - mondtam - és elindultam a lépcsőn. Egyszercsak felértünk. Ahogy kinéztem, attól még a harcedzett rendelőlátogató nyugdíjas nénikék is majdnem átadták a helyüket, de egy idő után megértették, hogy vagy állva maradok, vagy eldőlök, de behajlítani semmimet nem tudom. A szokásos röpke negyedórás várakozás után kinézett az asszisztens, lemondóan konstatálta, hogy igen, még mindig itt van az a sok ember, senki nem unta meg a várakozást, majd kikerekedett szemekkel végigmért. A nénikék egy emberként engedtek maguk elé, így bekerültem aránylag gyorsan.


A doktornő (aki egyébként a nővérem barátnője, de ezt sajnos(?) nem közöltem vele, mert nem tartom gusztusosnak jópofizni) lemondóan rámnézett, közölte, hogy pontosan tudja mit érzek, és megkért, hogy feküdjek fel a vizsgálóasztalra... mondom feküdnék én, de nem tudok. Ettől kissé még unottabb képpel leült, majd feltett két-három kérdést. Próbáltam én tömören, de mégis informatívan válaszolni, hogy mégis valami anamnézis-szaga legyen a dolognak, de az előzmények láthatóan nem érdekelték. Ekkor megírt két receptet, közölte, hogy ezeket szedjem, majd ha elfogyott, akkor jöjjek vissza. Szigorú fekvés és nyugi. El fog múlni! Gyanítottam, hogy valami mágia van a dologban, vagy a dokinéni minimum látó, mert se rtg., se tapintás, és mégis tudja, hogy mit kell szednem! Sebaj, Ő az orvos, és különben is lehet, hogy naponta százan jönnek hasonlóan hetyke spirális kitekeredéssel, így már zsebből nyomja a recipét.


Hazafelé út dettó kínszenvedés. A közben kiváltott gyógyszereket (Aflamin, Sirdalud) otthon elkezdtem szedni, fájni még fájt, de legalább már nem játszottam Ká szerepét, és mindenem a megfelelő irányba nézett. Mikor elfogyott a gyógyszer, és nekem még mindig fájt mindenem visszamentem, de csak azt értem el, hogy még egy adagot kaptam a gyogyikból, mert ennek ettől el KELL múlnia! Hát ha ilyen határozottan mondja, akkor annak így kell lenni! További fekvés, gyógyszer, a következő dokilátogatáskor megemlítettem, hogy kíváncsi vagyok, vajon ez mitől van, de érdemi választ nem kaptam. Rtg most sem volt, továbbra is csak fél méterről nézett, és mivel úgy találta, hogy nem csak mondom, hogy jobban vagyok, hanem láthatóan nem vagyok kitekeredve, felírta a mcKenzie torna egyes gyakorlatait, amit még szenvedés nélkül tudok csinálni, de a lelkemre kötötte, hogy eszembe ne jusson előrehajolni, a cipőmet bekötni, vagy hasonló badarságokat csinálni! A fájdalom pedig el fog múlni! Valahogy nem sikerült meggyőznie...Magamban végigpörgettem a szolgálók, cselédek és bejárónők listáját, hogy vajon melyikük lesz az, aki majd kiszolgál, mikor a családom már iskolában/munkahelyen van?


Hónapokig kínlódtam így, az állandó mozgáshiánytól tetemes súlyfelesleget szedtem össze, majd egyszer elegem lett, és megkértem a háziorvost, hogy utaljon be valaki máshoz! Ok, hogy ez vidéken nem egyszerű, de próbálkozzunk! Elküldött jobb híján egy ortopéd rendelésre, ahol előadtam Tiborc panaszait, mire a kedves pocakos doktor közölte, hogy ez mind szép, de addig semmit nem tud mondani, míg nem látta. Nahát! Ő még annyit se tud, mint a másik, aki 70cm-ről diagnosztizált anamnézis és rtg nélkül? Elmentem röntgenre, a szokásos fél nap múlva vittem a felvételt. Nézegette, nézegette, aztán megkérdezte, hogy mit szedtem én és miért? Elmondtam mit, mennyit, meddig. Sóhajtott, majd közölte, hogy az égvilágon semmi baja a gerincemnek, semmi értelme gyógyszereket szednem, eszembe se jusson feküdni, inkább mozogjak, mert a gerinc melletti izmokat erősítenem kell. Van egy egészen apró fejlődési rendellenességem, emi miatt a statikám kicsit más, mint a normális, és valószínűleg túlerőltettem a gyenge ízületeimet, ezért reagált így....


Kedvem lett volna felmenni a reumatológushoz, hogy a fejébe húzzam a felvételt. Végül nem tettem semmit, mert nem vagyok veszekedős típus. Viszont mindenütt elmeséltem, ahol csak tudtam, hogy óvakodjanak tőle.

 

 

Azóta Pesten élek, itt találtam meg egy remek reumatológust,aki csontkovács is, és 2-3 havonta "kihajtogat", így tökéletesen működök, még kertészkedni is tudok. Megfejtette a titkomat is, miszerint az a pechem, ami a hendikepem is, nagyon lazák az ízületeim, így jobban kell vigyáznom a hirtelen mozdulatokkal.



Köszönöm mindenki türelmét, aki végigolvasott!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P75 2011.01.28. 14:10:27

@apolka11: az ízületek és csontok fájdalma elég brutál tud lenni. Én szülés előtt éreztem ilyet, sírva fakadtam, úgy fájt :-)

Leroi 2011.01.28. 14:11:38

@Bikli néni:
Szia!:*
A Szájrujj-ról nem hallottam, ez valami ógermán beütés lehet, ulyen érdekes kifejezések az újnémetben már nincsenek.
Olyan ez, mint az északi mitológiában a "ragnarök", amit újabban Götterdaemmerungnak neveznek és amelyből Wagner oly szép operát írt...(Az Istenek Alkonya)

Leroi 2011.01.28. 14:12:23

@Anna Doktor:
Örülök, én is. Marosszék!:)

P75 2011.01.28. 14:13:22

@El Visco Stello: mert ott a szerkesztő elolvassa és értelmezi a leveleket posztolás előtt.

Leroi 2011.01.28. 14:15:21

Amúgy a beteg kórisméjeként lumbalis porckorongelőboltosulást valószínűsítek, gyöki érintettséggel.
Gyakori, harmincat látok naponta, a kialakulási mechanizmus és tünetek tök ugyanazok.
Inkább neurológushoz jönnek, mint rheumatológushoz.

P75 2011.01.28. 14:18:26

@Leroi: tudod, az a különbség Miklós és a Te írásaid között, hogy az övét értem, a Tied mögé pedig egyre határozottabban körvonalazódik egy arc, egy hozzáállás, ami beteg-szemmel nézve minden csak nem szimpatikus.
Ez itt nem egy orvosi fórum, az olvasók többsége laikus, légy szíves a mi nyelvünkön beszélni, ha nem magadban szeretnél beszélgetni.

Irise 2011.01.28. 14:46:16

@Leroi: Mindezeket a vizsgálatokat nekem kell megcsinálni a sürgősségin :) Ki is röhögnének, ha megpróbálnám neurológiai státusz nélkül továbbutalni a beteget, ortopédushoz, aki továbbutalja idegsebészhez. És nem említetted a rektálást, pedig az is kötelező cauda equina sy kizárása céljából :D

Bikli néni 2011.01.28. 14:47:48

@Leroi: A szájrujj olyan, mint a magyarban a hallgass! Nem német, sváb. Az idősebb rokonok a mai napig használják, murisak :) Szerintem a "sei in Ruhe" (a nyelvtan sosem volt az erősségem, elnézést, ha elírtam...) kifejezésből ered, de én azt is el tudom képzelni, hogy a "száj" azért is van benne, mert utal a magyar szájra (mármint ahol a kaja bemegy :D). Mint a lekvároskenyér - lekfabrot :)

Mária 2011.01.28. 15:04:54

@Orvosként Németországba:

Hogy te mekkora takony vagy ezzel a linkkel a neved mellett.

Fizetős hirdetésre nem telik?

Bocs.

helenésafiúk 2011.01.28. 15:08:45

@P75: és nem estél hátra? hogyan tudsz leguggolni úgy, hogy a törzsed és a combod 45fokos szöget zár és a talpad lent van a földön?
amúgy szerintem ugyanarról a testtartásról beszélünk, csak félre értjük egymást vhol. szerintem ott, hogy te leguggolásnak hívod én meg a fenék hátranyomásának.
én is vékonyka lány vagyok:)

Mária 2011.01.28. 15:12:15

@Orvosként Németországba:

Hogy a bánatba lehet 2 hónap alatt HÉT DARAB lájkolót összegyűjteni?

jágör68 2011.01.28. 15:19:07

Na erről egy valódi történet jut eszembe:
unokatesóm férje UK- ban dolgozik, mint patológus orvos. 2x ment el hasonló panasszal, nagylábujját sem tudta mozgatni+ elviselhetetlen fájdalom a kint sürgősségi osztályra (A & E), mind 2x felírtak neki erős fájdalomcsillapítót és hazaküldték. Ortopéd sebésszel is szeretett volna beszélni, de épp mindig műtőben voltak. Aztán 1 hét után megunta hazajött, MR és műtét kiszakadt porckorong miatt.
Ennyit arról, hogy mennyire "szar" a magyar egészségügy....

P75 2011.01.28. 15:19:39

@helenésafiúk: most kipróbáltam, igazad van, tényleg minimálisan hátra kell nyomni a feneket, szóval igazad van :-) Amivel kevertem, az az emelő mozgás: annak mindenképpen egy függőleges vonal mentén kell történnie. Szóval mea culpa :-D
Egyébként durva, hogy így, másfél évtized távlatából a teli talppal leguggolás egyáltalán nem megy már könnyen, pedig anno... :-)

Irise 2011.01.28. 15:26:07

@jágör68: Ritka félreértés. Angliában a beteg nem tud "csak úgy" ortopéd sebésszel beszélni, akárhogy is szeretne. Ha a sürgősségis nem tartja indokoltnak az azonnali ortopédiai rápillantást (ami jelzem nem ortopéd szakorvosi vélemény, hanem az esetek 98%-ban ortho SHO vélemény, ami megfelel az 1 éve az orvosiról kikerült magyar , egyébként belgyógyász rezidens tudásának; nagyon ritkán ortho reg, vagyis szakorvosjelölti vélemény), akkor visszaküldi a GP-hez.

Mária 2011.01.28. 15:39:12

@Orvosként Németországba:

Elmész a bánatba.

A közösségi marketinget meg alapjaiban érted félre, de ingyen nem fogok neked órákat adni, fizetni meg nyilván nem tudsz.

Tök gáz egyébként, hogy így próbálsz kuncsaftokat fogni. Gondolom, valami Gábor nevű úriember, vagy valamelyik tanítványa volt a mestered abban, hogy efféle megközelítésben értelmezd félre a kzösségi marketing üzleti célú felhasználását :)

Vivi a veréb 2011.01.28. 15:58:13

@Leroi: A forditott ekezetrol tudtam, bar a nevet nem (kosz), de hat a magyar ekezetet se tudom gepelni... Hat akkor rendben van az iras, csak azert furcsalltam, mert biztos egy orvos neve volt, es megerdemelne, hogy jol legyen leirva.

Vivi a veréb 2011.01.28. 16:01:21

@P75: igazan nem vedeni akarom Leroit, es a sajat betegeivel jo, ha erthetobben beszel, de itt nem kellene olyan stilust raeroszakolni, ami nem az ove. Nem banom, ha nehany szot ki kell szotaraznom, miattam inkabb ne butitsa le a hozzaszolasait.

rikavagyok 2011.01.28. 16:09:31

@Irise:
Jól értem, hogy nálatok, ami bekerül sürgősségi eset MINDENT ugyanaz a gárda lát el?
Se trauma/bel, se felnőtt/gyerek elosztás nincs?

(Bocs, de ezen a téren az egyetlen "tapasztalatom" a Vészhelyzet című sorozat)

Mária 2011.01.28. 16:22:14

@Orvosként Németországba:

Dehogynem szpemmeltél.

Ha nem szpemmelni jöttél volna, nem lógna a nicked mögött kilométer hosszan a hét lájkos FB üzletedre mutató link :)

Olvass egy kis social media "how not to comment" irodalmat és meg fogod érteni, mire gondolok. Magyar nyelven nem találsz hozzá irodalmat.

Tudom, hogy kiválóan marketingelem magam, ezért szoktam multiknak dolgozni, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy én ezt NEM ITT, sőt, nem is a bloghu rendszerében teszem.

Amit csinálsz, szánalmas, nem magyarázom el, miért, ha érdekel, olvass utána, vagy kérdezz meg bárkit, lehetőleg a saját köreiden kívülről.

epres négercsók 2011.01.28. 16:39:08

@Mária: Elképzelhető, hogy én tévedek, de nem kommentbe írta a linket, hanem ugyanolyan, mint a te neved mögött a blogodra mutató link.
Szerintem pont nem (neked) kellene ekézni emiatt.
De - én sem vagyok tévedhetetlen.

epres négercsók 2011.01.28. 17:05:07

@Orvosként Németországba: Te se provokáld Máriát légyszíves.
Ha tovább veszekedtek, kiraklak titeket.

Mária 2011.01.28. 17:06:38

@epres négercsók:

Az én linkem magánblogra mutat, nem üzleti oldalra. Van üzleti oldalam is, mégsem azt tettem oda.

A szóban forgó kommentező viszont egy néhány hozzászólásos szpemmer, kattints a nevére és látni fogod az adatlapját, hol, mikor, mihez szólt hozzá.

A netes etikett szerint nem illik "kommentnek látszó" hozzászólásokkal bombázni olyan blogok kommentlistáját, ahonnan ügyfeleket remélsz, egy olyan nick mögül, aminek a létrehozásával KIZÁRÓLAG az volt a célod, hogy az azzal elkövetett szpemekből látogatói forgalmad legyen az üzleti oldaladon.

Ha TÉNYLEG hozzászóló lenne, nem pedig szpemmer, akkor nem az lenne a nickje, ami, és nem az a link lenne a nickje mögött, ami.

Leroi 2011.01.28. 17:16:31

@P75:
Nem kötelező a hozzászólásaimat olvasni, látod, én a tieidet egyszerűen átugrom, ezt is csak ezért olvastam el, mert nekem szólt.
Tessék bátran lapozni.
Én is azt teszem veled.
Erről kb. ennyit.

Leroi 2011.01.28. 17:22:17

@Bikli néni:
Jaja, ez így lefordítva "légy csendben", miután a sei a sein ige imperativusza.
Lekfabrot, nagyon jó :)))...érdekes, hogy az én vidékemen is éltek németek, de elég kevés szót vettünk át tőlük: eszcájg, früstük, vercájg, tringeld, fertály, hóbelevanc, hapták...
No meg itt a fájront, amit sehogy sem tudtam, mit jelent, amíg egy öreg szaki el nem mesélte.
Feuerabend=fájront...:)

Bikli néni 2011.01.28. 17:27:02

@Leroi: Móricztól lehet jókat tanulni, én a fájin-t, a purgermájsztert, a lanckenétet és a paraplit tanultam onnan :) (A parapli ráadásul francia, ha jól emlékszem, esernyő, de nem akarok hülyeséget mondani -majd kijavítasz :P)
A fájrontot én sem tudtam, köszi :D

epres négercsók 2011.01.28. 17:30:19

@Mária: Netes etikett részben igazad van, ezt én is látom. Azonban az eredeti hozzászólását én nem tekintettem offnak a téma szempontjából, ezért nem bannolhattam. Ha nagyon szúrja a szemed, szólhatsz Despinek ez ügyben, lehet, ő másképp látja; de ettől függetlenül nem kellene ilyen hangnemben beszélni.

P75 2011.01.28. 17:44:38

@Vivi a veréb: egy orvos a munkaideje jó részében laikus emberekkel foglalkozik. Ha velük szót ért - amit remélünk és feltételezünk -, akkor az "emberi nyelv" használata nem lehet egy lebutított dolog a számára. Ha ilyen nyelven és hangnemben beszél a betegeivel is, akkor viszont az előző kommentem lép érvénybe: únszimpatikus és megtestesíti mindazt, amit egy beteg nem kíván magának.

Leroi 2011.01.28. 17:49:37

@Bikli néni:
Bizony, a fájrontot a munka végére értik, amikor befejeznek valamit.
Fogalmam sem volt, mit jelent...
Érdekes, hogy pl. a csenevész kifejezés a genovese (génuai) elnevezésből jön, az onnan származó nyeszlett olaszokat illette ezzel a jó húsban levő magyar, így lett a cingár, sovány emberek elnevezése a csenevész...:)
A pernahajder a Baerenhauter (medvebőrös) zsiványokból magyarosodott...stb...:))

Bikli néni 2011.01.28. 17:54:57

@Leroi: Tényleg, a fájrontot a munkaidő végén mondják!
Na ezeket meg én nem ismertem abszolút, amiket most írtál, köszi.
De ez már a totális off kategória, bocs mindenkitől :)

Irkutszk 2011.01.28. 17:55:19

@P75: Az általad említett két komment között az a nagy különbség, hogy míg miklos.rabai általános leírást írt, a nagyközönségnek, addig Leroi miklos.rabai-val beszélgetett, személyesen neki címezve mondandóját. Mindkét megszólaló teljesen normális hangnemben, közönségének megfelelő stílusban és szóhasználattal formálta meg mondandóját.

Leroi 2011.01.28. 18:13:54

@Bikli néni:
Bocsánat a moderátoroktól, bár nem tudom, olvasnak-e most minket.

P75 2011.01.28. 18:26:49

@Irkutszk: ebben így, betű szerint igazad van, de hozzátartozik, hogy az a komment, amire válaszoltam, csak az utolsó csepp volt. Amin nagyon felhúztam magam, az ez volt: @Leroi:
Kínpoénos szófosás? Milyen frusztrált ember mond ilyet? Járni tud, feküdni nem? Igen, ilyen létezik, főleg derékfájásnál és nagyon érdekes, hogy ezt éppen egy orvos vonja kétségbe.
És ezek a szavak nem egy kollégához intéződtek és semmi építő nincs bennük, csakis a frusztráció és a rosszindulat süt belőlük.

epres négercsók 2011.01.28. 18:48:33

@Leroi: Jelen. Offot privátban szabad folytatni ;)

Hatodéves 2011.01.28. 18:52:57

@apolka11:
Na tessék, egyszer merek elmenni szigorlatozni, és a távollétemben már plyetykatéma lettem :D

Bikli néni 2011.01.28. 18:56:20

@Hatodéves: És hogy sikerült a szigorlat? Milyen vizsga volt?

apolka11 2011.01.28. 19:02:26

@Hatodéves: Ne haragudj:)
Látod, ilyen egy 2 hete otthon ülő anyuka:)
Ígérem, hogy a jövőben nem leszek gyalogboszi:D
Szigorlat belgyógyászatból? Hogy ment?

Irkutszk 2011.01.28. 19:06:07

@P75: Már elnézést, de miért várja el a beteg, hogy kezeljék, ha nem lehet megvizsgálni? Ezt már egy korábbi posztnál egyszer kiveséztük, ha jól emlékszem. Diagnoszta módszerek nélkül nincs diagnózis. Diagnózis nélkül nincs megfelelő kezelés. Van egy olyan érzésem miklos.rabai posztjának elolvasása után, hogy mindkét orvos ugyanazt a betegséget diagnosztizálta, csak az egyik jobban adta elő.

Hatodéves 2011.01.28. 19:09:23

@apolka11:
Te ezt honnan tudod?? :D Lehetett volna bármi másból is. Mondtam volna?
Sikerült, bár nagyon ki voltam már addigra és majdnem beszéd közben elaludtam :)

Hatodéves 2011.01.28. 19:21:05

@apolka11:
Amúgy meg a fenekem mérete utáni kérdezgetés azonnali kizárást von maga után a pasijelöltek listájáról. Szóval sajnos meg kell cáfolnom a híreket :D :D

apolka11 2011.01.28. 19:24:11

@Hatodéves: Mondom, hogy boszorka vagyok:)
Azt hiszem pár napja említetted, hogy mész belgyógyászatot tanulni.
Gratulálok egyébként!

Most lazíthatsz, ünnepelhetsz, bár gondolom, ezzel korántsincs vége.

P75 2011.01.28. 19:24:58

@Irkutszk: "Van egy olyan érzésem miklos.rabai posztjának elolvasása után, hogy mindkét orvos ugyanazt a betegséget diagnosztizálta, csak az egyik jobban adta elő."

Igen. Az egyikük pl nem azzal kezdte, hogy a poszt stílusát kicikizze, hanem a lényegre szorítkozott. Éppen ez a problémám. A lekezelés, a felsőbbrendűség. A poszt stílusa igenis szórakoztató, pont ebbe belekötni elég szánalmas dolog volt szerintem.

apolka11 2011.01.28. 19:29:06

@Hatododéves: Én nem húznám ki egyből a helyedben.:)

Irkutszk 2011.01.28. 19:40:03

@P75: A posztban szereplő két orvos, nem a kommentelő kettő...

scopolamin 2011.01.28. 19:40:08

Nem egészen értem a posztot, de lehet hogy megválaszolták előttem, ez esetben bocsi :) Azt írja végül a posztoló, hogy gerincének semmi baja sem volt, de mivel kínlódott hónapokig? Mi hiányzott a vizsgálatok sorából, ami megállapíthatta volna az elején, hogy nincs gerincbaja, és ettől korábban gyógyult volna?
A végső diagnózist megadó orvost így jellemzi: "Nahát! Ő még annyit se tud, mint a másik, aki 70cm-ről diagnosztizált anamnézis és rtg nélkül?"

Hatodéves 2011.01.28. 19:57:23

@apolka11:
Te nem ismersz engem: nem vagyok egyszerű eset ;)

Amúgy meg holnap pihenek, de ez most egy nehéz időszak, mert még szakdogát is kell leadni, és kicsit összetorlódtak a dolgok, de remélem, pár hét alatt azért tisztul most már a helyzet.

Remélem, Ti jól vagytok és hamar elmúlik a Picúr hasfájóssága!

rikavagyok 2011.01.28. 19:58:25

@scopolamin:
"Az irónia nem más, mint a szellemes emberek gorombáskodása."

@Hatodéves:
És hogy ment az álmosságon túl? (Nekem bikém szigorlaton szó szerint sikerült bealudnom tétel kidolgozás közben:P) Jókat húztál?

P75 2011.01.28. 20:00:53

@Irkutszk: Igaz :-) Amúgy a posztban szereplő két orvos és az említett két kommentező orvos esete között látok párhuzamot :-) Nem derült ki amúgy, hogy az első orvos mivel kezelte, lehet, hogy csak vizsgálható állapotba akarta hozni a gyógyszerekkel és utána korrekt diagnózist mondott volna, de ezt meg kellett volna beszélnie a beteggel is és akkor nem születik meg ez a poszt.

Hatodéves 2011.01.28. 20:03:29

@rikavagyok:
Ja, nem húztam: nincs tételsor (!!) Nefrósis szindróma, osteoporosis, 2DM (ezeket kaptam). Nem feleltem valami átütően, de aztán ötöst adtak, ami ebben az esetben (súlyozott tárgy) nem mindegy.

Képzeld el, amúgy felkeltem reggel a másfél óra alvásból, bakker annyira fáradt voltam, hogy következetesen mellényúltam a tárgyaknak, szédültem, kár, hogy azt nem néztem, van-e nystagmusom :D

Persze az meg az én hülyeségem volt, hogy ennyire az utolsó pillanatra maradt az egész. De az vesse rám az első követ, akink nem.

Remélem, Te is jól vagy, és nem nagyon fárasztóak a műszakjaid.

Irise 2011.01.28. 20:12:49

@rikavagyok: Jol erted :) Mi latunk el mindent:
gyerek es felnott trauma, bel, neuro, ful-orr-gege, szemeszet, szuleszet-nogyogyaszat, sebeszet, alt gyerekgyogy is, minden hozzank jon :) we are having fun!!!!
Szoval az athatolo szemserules, a peritonsillaris talyog, a vetelo 14 eves, a DKA,a polytrauma, a szeptikus shock , croupos 3 eves mind-mind hozzam jon :) Nagyon szeretem! Nem lattam ilyen osztalyt Magyarorszagon. Van?

Bikli néni 2011.01.28. 20:24:10

@Hatodéves: Júj, az szörnyű, mikor készül az ember, és a vizsgán közlik be, hogy ja, nincs tételhúzás, és odadob 3 témát (nem kérdést, kifejtős témát), hogy erről beszélj. Főleg, amikor ezt azzal überelik, hogy ki se dolgozhatod, csak kezdj bele. Húh, de utáltam!!
De a lényeg, hogy sikerült, gratula! Menj, aludd ki magad :)

Egyébként nálatok nem szokott ilyen holtpont lenni, hogy már annyira fáradtak vagytok, hogy attól nem tudtok elaludni? Nekem tök sokszor volt :s

Leroi 2011.01.28. 20:30:38

@P75:
Lehet, hogy nem voltam elég világos, de semmiféle vitát nem akarok veled folytatni.

Hatodéves 2011.01.28. 20:33:17

@Bikli néni:
Nálunk általában szóbeli, témakifejtős vizsgák szoktak lenni, szóval azt megszoktam már. Azt én se szeretem, ha nem adnak időt kidolgozni, bár akkor általában toleránsabbak is arra, ha kicsit lassabban megy a dolog...

Nálam nem szokott olyan lenni, hogy bármilyen okból ne tudnék a nap bármelyik részében ülve/fekve elaludni, de nekem sajnos túl magas az alvásigényem, és ez egyetemen nem előny.

Te?

Leroi 2011.01.28. 20:33:40

@Hatodéves:
Márminthogy 2DM mint Zwo Deutsche Mark?;)
Vagy II. típusú diabetes mellitus?
:)

P75 2011.01.28. 20:36:26

@Leroi: ebben kivételesen egyetértünk és én is ehhez tartom magam. Kapcsold be az ignore gombot, ahogy én is tettem :-)

Bikli néni 2011.01.28. 20:56:46

@Hatodéves: Nekem is nagy az alvásigényem, főleg, mert gyógyszert szedek, az rá is tesz egy lapáttal. De nálam többször is előfordult az, hogy nem aludtam éjjel a vizsga előtt, alvás nélkül vizsgáztam, és mikor hazamentem és zúgó fejjel beestem az ágyba, egyszerűen képtelen voltam elaludni :(

apolka11 2011.01.28. 20:59:59

@Hatodéves: Hát a kialvatlanság az valóban gyilkos egy dolog.
Ősi kínzási módszer egyébként, mikor az embert állandóan felébresztik, épp mikor elalszik. Egy kis idő után bármit bevall, beismer a kínzott fél.

Vizsgaidőszakom már nem volt pár éve (mondjuk én tinglitangli-egyetemre jártam), de a gyerekek visszahozzák majd az élményt. Bár tanulni nem kell, de mikor óránként, kétóránként egy jó kis sírásra riadsz, na annak is van hangulata:)
Persze nem panaszként mondom:)

Leroi 2011.01.28. 21:02:47

@P75:
Amibe beletartozik az is, hogy nem minősítjük egymást, nem célozgatunk a másikra.
Remélem, elég higgadt és érthető voltam.

ccke 2011.01.28. 21:23:14

@Irise: Már egyre több sürgősségi lesz itthon is.
Honvéd(ÁEK) sürgősségin pl. ha jól tudom minden van trauma, és a legtöbb háttérszakma is, műtőkkel, PCIvel...
Gyerek-felnőtt talán mindenhol külön van, szerintem jobb is, gyereknek azért más tudás, eszközök kellenek.

Irise 2011.01.28. 21:46:00

@ccke: Nem lehet olyan nagy wasistdas, ha én is meg tudom csinálni. Meg olyan nagyon jó,hogy változatos. Kiugrasz az egyik betegből , fejest a másikba, totál más kor, más panasz, más dózisok, másként néz ki a rtg korfüggően stb. Nagyon szeretnivaló dolog!

ccke 2011.01.28. 22:22:13

@Irise: na igen, változatos lehet, az biztos, szívesen kipróbálnám pár évre, de hosszú távon...
Mondjuk itthon hmm... mondjuk szépen, hogy "nem rendeltetésszerűen" használják a sürgősségi osztályokat (három hete fáj a derekam, keddre kaptam időpontot CT-re de már nem bírtam tovább, nem mertem ilyen állapotban nekimenni a hétvégének...)

rikavagyok 2011.01.28. 22:39:15

@Irise:
Sárgulok... bár ez azóta megvan, hogy néhány eseted leírtad. (Mondjuk a gyerekektől mindig kicsit tartottam, lévén primeren felnőttorvos) Alapból oxyológia szakvizsgád van?
Elvileg van ahol "egykapus" a rendszer, de ott is külön van a trauma és a bel. Meg a gyerekosztály is külön van. "Mindenevő" csak a központi ügyelet (de az se mindenütt), és az OMSZ.

rikavagyok 2011.01.28. 22:48:28

@Hatodéves:
Ezek jó kérdések. És rossz nem lehettél ha végül 5-t kaptál. :P
Felénk béke van: conjuctivitis, bronchitis, tons. foll., tensio kiugrás, epegörcs.

@Bikli néni:
A random kiosztott kérdések nem rosszak, ha témánál maradtok. Nálunk anatómiából játszottak szabad asszociációs kérdésláncot. Azzal engem gyilkolni lehetett. (amit tovább súlyosbított, hogy állva kellett felelni, ami nekem nem megy...)

2011.01.28. 22:49:27

@Leroi: Imádom, amikor német-nyelvészkedel. :-)

@Hatodéves: És van alapja a pletykáknak? :-D (Grat a vizsgához, nephrosis szindrómát én is szívesen húztam volna!)

A poszthoz annyit, hogy amikor gyakorlaton voltam egy reumatológia/rehabilitációs osztályon, az egyik gyakvez szívesen emlegette, hogy reumatológiában a betegek egyik fele otthon is gyógyítható, a másik felük meg igazából nem gyógyítható, az igazi szakmai munka (a - talán erős szóval élve - szortírozáson túl) csak a betegek kis részével van.

De azzal milyen szép!
Ma már kisebbfajta csodákat lehet tenni gyógytornával, vizes tornával, tangentorral, gyógymasszázzsal, különböző gépekkel, amelyek mondjuk a segítik a kiesett mozgásfunkciók újbóli begyakorlását, stb.

Szóval akinek ilyesmi problémája van, az inkább előbb és jogosan több bizalommal menjen orvoshoz, mintsem később ne tudjanak vele mit csinálni...! :-)

rikavagyok 2011.01.28. 22:50:09

@rikavagyok:
És "meddig" kell ellássátok őket, mert (akit ambuláltok, azt gondolom csisszre), de aki felvétel lesz, az mennyi időt tölt ott?

Eleven Ezüst 2011.01.28. 23:07:55

@ReignOfdark: megijedtem!!
Egy ideje fáj a jobb csípőm tája, ha nem mozgok akkor nem, de ha mozgatom akkor nagyon, viszont mozgatás után javul. Mennem kéne orvoshoz?

Bikli néni 2011.01.28. 23:13:06

@rikavagyok: Nálunk teljesen elkalandoztak örökké. Ha volt egy téma - akár volt tételhúzás, akár nem - és abban felmerült egy mondat, ami akár csak érintőlegesen kapcsolódott egy másik témához, akkor átugrott arra a tanár. Hiába volt az, hogy szuggerálta az ember, hogy mondjuk a 47-es tételig bezárólag húzzon, egy tökéletesen elmondott tétel után is meg lehetett bukni. És az általános gyakorlat: beugró kérdések, vagy külön beugró írásbeli vizsga - akinek az sikerült, annak megengedték, hogy tételt húzzon, vagy megkapta a lehetőséget a random kérdésekre. Aztán kiugró kérdések...
A római jog vizsgám iszonyú gyilkos volt. Megbuktam első éven. Nem szégyellem, mert az évfolyam 90%-a megbukott. (Állítólag egy másik tanszékről átment a tanár, és csapkodta az asztalt, hogy szálljon le az évfolyamról, mert az ő vizsgájára nem készül senki :D) Emlékszem, öt perc híján két órát szenvedtem bent, már a többedik tételt veséztette velem, és a végén ugyanúgy egyessel jöttem ki, mint előttem az évfolyamtárs, aki egy laza mozdulattal visszaadta a tételt :( Mindegy, a lényeg, hogy nem római jog kutatónak mentem, de a diploma megvan :D

2011.01.28. 23:20:30

@El Even Ezüst: Nem akarok rossz tanácsot adni: sem ijesztgetni, sem feleslegesen biztatni.
Nekem például most eléggé fáj a bicepszem, kb. a karomat nem tudom fájdalom nélkül kiegyenesíteni. De ez az edzés miatt van, szóval nem rohanok a kórházba.

Mellesleg én még gyerekcipőben vagyok, vannak itt sokkal nagyobb tudású és tapasztalatú gyógyítók, biztosan jobb tippeket adnak, mint én, mivel ez nem is tartozik ahhoz, amit igazán értek, noha gyógymasszőr végzettségem is van (azért az mégsem egy reumatológus szakorvos...).

Én csak leírtam, amit anno tapasztaltam :-)

Anna Doktor 2011.01.28. 23:23:48

@Hatodéves: Gratula!!!!!!!!!!!
5-ös belgyógy, nem semmi!
Ünnepelj és aludj. Csak így tovább!

Eleven Ezüst 2011.01.28. 23:37:26

@ReignOfdark: Neked van bicepszed, nekem az már befelé nőtt. Úgyis készülök dokihoz, nem hagyom elvadulni. Nincs a közelben javasasszon, meg egy szál látó sem ugyhogy...

Népi gyógymódként a kerti munka jöhet még szóba, de csak utasítás szerint tudok tevékenykedni, lévén hogy nem értek hozzá.
Tavaly is gyomláltam, de az se nekem való, mert a gyomok gyökerei valahol Kínában végződnek, meg aztán vízszintesen is haladnak nem tudom hova, ezeket kirántani csak panírral tudom.

Hatodéves 2011.01.28. 23:46:44

@Anna Doktor: (+ Mindenki)
Köszönöm.

Hatodévben azért nem szoktak fukarkodni a jó jegyekkel. Illetve nagyon vizsgáztató és tételfüggő a dolog, néha nagyon okos és jól felkészült embereket is keményen elkapnak, máskor meg komoly tévesztéseket néznek el. Eléggé lutri.

@ReignOfdark:
Hát persze, épp most érkeztem Amerikából :)

2011.01.29. 00:00:49

@El Even Ezüst: Aha. Valószínűleg csak félreértettük egymást.

@Hatodéves: Így megy ez, látom. A fiatalok... :-)

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.30. 01:26:25

@Leroi: @Irise:
Köszi a kiegészítéseket. Tanulságos volt!

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.30. 01:44:31

@tódór piroska:
Köszönöm, amit írtál, de nagy valószínűséggel nem édesapám volt a belgiumi beszélgetőpartner; ugyan vízaknákban néha előfordul, de orvosi kongresszusokra nem jár... :)
Minden jót!

Irise 2011.01.30. 16:53:56

@miklos.rabai: Szivesen. Honnan van ennyi turelmed mindig elmagyarazni a dolgokat?! Le a kalappal!

@ccke: probald ki! Nagy kaland :) Meg hacsak egy feleves helyettes allast probalsz ki,az is jo.

@rikavagyok: nem,en csak szakorvosjelolt vagyok. Most tavasszal szeretnek egy UH-os szaktanfolyamot,meg egy MCEM A (a&e) alapvizsgat tenni,meg egy PILS,hogy kicsit okosodjak mar. De a gyereksurgossegit en is utalom,es elmeletileg a kovetkezo evem az lenne..... grr.. Aztan viszont fogalmam sincs - ha visszamegyunk MAgyarorszagra,mit kezdek mindezzel? Soha tobbet nem fogok latni ennyi erdekes es szep dolgot! :( Soha tobbet peritonsillaris abcessus, soha tobbet sarlosejtes krizis :(

rikavagyok 2011.01.31. 23:27:01

@Irise:
Erről még akarok kérdezni p.m.-ben, ha lehet :)
Addig kiguglizom azt a sok 4betűs káromkodást, mint MCEM meg PILS.

Irise 2011.02.01. 00:41:17

@rikavagyok: Jé, ezt eddig nem is láttam ,bocsánat:D
4 óra az a&e-n tölthető idő.
van egy obszervációs területünk,ahol maximum 24 órát lehet a beteg. (Mondjuk nem akarom hazaküldeni hajnali 3-kor a nénit).
Persze vannak kivételek.
Ha nincs ágy üresen a kórházban (volt olyan ügyeletem, ahol összesen 2 ágy volt a kórházban,mindkettő az a&e-n, ebből egy a resuscitációs területen)
akkor értelemszerűen tarthatatlan ez az irányelv. Vagy,ha mondjuk a beteg állapota nem engedi meg,hogy 4 órán belül elmozduljunk vele a resusból (ritka). Vagy,ha mondjuk annyira elfoglalt a fogadó rezidens,hogy nem tud lejönni átvenni a beteget tőlünk (pl egy femurtöröttet, a mi ellátásunk után ((fájdalomcsillapítás, rtg, folyadék, vérek)) neki le kell adminisztrálnia, felírni a következő napokra a gyógyszerelést, előkészíteni műtétre), akkor is várnunk kell. Ilyenkor a bed manager ideges.
De én egyébként gyorsnak számítok, optimális esetben tokától bokáig max fél óra alatt megvagyok a beteggel. (anamnézis, fizikális vizsgálat, vérek,vérgáz, terápia, rtg, referálás a fogadó szakorvosjelölt vagy rezidens felé).

rikavagyok 2011.02.01. 00:55:18

@Irise: mi a PILS, mert a google, csak söröket ajánlgat nekem...

rikavagyok 2011.02.01. 01:10:14

@Irise:
A félóra itt is reális de csak a betegfelvételre, eredmény az kb 1-2óra után. A képalkotók, meg a labor miatt szokott elakadni minden: a labor messze van, a Rtg túlterhelt. Ami gyorsan megvan az a vérgáz, ill nappal a vérkép, meg troponin, D dimer.

Irise 2011.02.01. 02:04:30

@rikavagyok: Paediatric immediate life support. Egy fokkal a PALS (Paediatric advanced Life support alatt, mert PILS szokott lenni a kórházunkban, de PALS nem , úgyhogy ahhoz utaznom kell.)
A labor nálunk leginkább attól függ,hogy ki dolgozik,merthogy csőpostán küldjük a véreket. A kedvencem a 4 egység crossmatched vér 25 percen belül, hát az nagyon jól esett (meg a betegnek is).
A trop T és D-dimer, hát, ezek a jóemberek itt nem ismerik a drop testet, a trop T-t is normál esetben másfél órán belül kapjuk kézhez (és csak 12 órával a fájdalom kezdete után vehetjük le..).

Irise 2011.02.01. 02:05:53

@Irise: Ja,merthogy esküsznek ,hogy 1 órán belül nem tudnak crossmatchelni.. hát, bevallom őszintén, nem emlékszem,hogy mennyinek kellene lenni a szintidőnek.

rikavagyok 2011.02.01. 13:19:32

@Irise:
Nekem a leggyorsabb s "nagyembör vérzik" esete volt: 10perc után telefonált izgatottan a véradó, hogy AB poz FFP-t adjon most, vagy várok kicsit míg kicsöppenti...
A plazma 15perc múlva már olvadozott, a csoportazonos vér kb 30perc múlva köthető volt.
Figyelembe véve hogy nem volt megelőzően hivatalos vércsoportja, gigamega rekord.

Trop T teszt nálunk szóróeszköz: 3órás panasztól, 6 óra múlva ismételve. És nemcsak a mellkasfájósnak, hanem a fulladós card. decomp.-osnak is.

Irise 2011.02.01. 16:35:12

@rikavagyok: FFP-ről: volt egy édes esetem, vérző, 4 egység trafot rendeltem, és hát bolondokháza volt aznap (volt kemo utáni neutropenias szepszisesem vele egyszerre), mikor egyszercsak csörög a telefon és mondja nekem a haematológus,hogy van egy zacskó FFP-je (ez este 10-kor van), ami éjfélkor lejár. És az aznap leküldött vérek közül kettőnek is bemehetne, nincs kedvem bekötni valamelyiknek?
Komolyan, olyan volt,mint a zöldségárus piaci kofa a nap végén. "Féláron adom, csak vigye!" Úgy rám jött a röhögés tőle.

Tök jó,hogy nálatok így van trop T, egy hét szabadságomat odaadnám érte! :))

rikavagyok 2011.02.01. 17:22:32

@Irise: Értékcsökkent FFP rulZ:)

Eleven Ezüst 2011.02.01. 19:06:34

@Irise:
FFP lejáratra: Remélem ez nem itthon történt, mert alig elképzelhető.

Van egy logisztika, ami szerint forog a rendszer. Az FFP nagy része a gyógyszerfeldolgozóba kerül. A betegek számára mindig megfelelő minőségű és mennyiségű kell hogy rendelkezésre álljon, és ezt asszem piszkosul betartják. Tehát még jóval a lejárat előtt vagy beadják, vagy a gyógyszergyártónak leszállítják.

Ilyen utolsó napos lejáratú vérkészítmény nem lehet a rendszerben, azért nagy fenékberúgás járna, és ezt sehol sem vállalják be.

Irise 2011.02.01. 19:31:30

@El Even Ezüst: Nem Magyarorszagon tortent :)) Kicsit masok a protokollok, nalunk van a korhazban sajat verellato, az utolso percig be lehet adni, es nem kell semmilyen probat csinalni,amit a "verellatobol" kapunk, az teljesen konyhakesz, nem kell melegiteni se, csak felkotni azt ihaj. Asszem fel ora mulva kell a noverkenek vernyomast merni a betegnel. Ennyi.

Eleven Ezüst 2011.02.01. 19:58:20

@Irise:
nem kell próba? brutál!!

Irise 2011.02.01. 20:16:05

@El Even Ezüst: Ne is mondd, eloszor a hideg razott tole.:D

Eleven Ezüst 2011.02.01. 20:25:06

Hát kívánok Neked mind kevesebb trafót ott ahol vagy:-DD

2011.02.02. 09:26:22

@Irise: Irsie, lehet egy kérdésem?

Feltűnt, hogy a vérgázanalízist úgy emlegeted, mintha nálatok rutinszerűen együtt menne a klinikai kémiával. (Mintha az alapszűrés része lenne.)

Tényleg így van?

rikavagyok 2011.02.02. 11:10:35

@ReignOfdark:
Belekotty: Nálunk is megcsinálja a labor. De mivel az ember azért vesz artériás vérgázt, mert izgatott a beteg jóllétével kapcsolatban, inkább átslattyog olyan helyre (nálunk az ITO-n van csak), ahol van gép.

2011.02.02. 11:51:40

@rikavagyok: Nagyjából minden klinkém labor hasonló p1 p2 panellel dolgozik:

www.prodia.hu/xls/panelresz.pdf

Csak azt szeretném tudni Irise-től, hogy Angliában az alapszűrés "vérkép" részében van-e a vérgázparaméterek vizsgálata.

Amúgy a sürgősségi esetekben, illetve abszolút indikációk esetén perszehogy megcsinálják a hazai laborok is.

rikavagyok 2011.02.02. 13:29:24

@ReignOfdark:
Nálunk a sima sürgős laborban benne van opcionálisan, ahol előtte voltam ott pl nem lehetett.
Ettől még a kétórás vérgázt kb olyan hasznosnak látom, mint a tegnapelőtti troponint.

Irise 2011.02.02. 13:38:07

@ReignOfdark: nem alapszűrés . Lehet kérni a labortól,hogy csinálják meg, de az tényleg csak a szűken vett vérgázokat fogja és morogva.
Viszont van saját gépünk az osztályon, úgyhogy elég sokat szoktam csinálni.
Megnéztem a liinket, nálunk a koleszterint külön kell kérni, és csak a stroke-osoknak szoktunk kérni, májfunkcióból sincs ilyen sok, Cl, kreatinin kinaz, Mg, LDH, LDL, transzferrin, süllyedés, triglicerid és vas, ezek szintén nincsenek benne. Gondolom lehetne kérnem, de nagyon meg kellene indokolnom.

2011.02.02. 14:49:16

@Irise: Amindenit!

Nálatok a klinikus indokolva kérhet csak vizsgálatot?! Kösz a választ! :-)

@rikavagyok:

Én is. Én vérgázokat nagyon sürgős esetekben meg műtét/nagy beavatkozások előtt nézném leginkább.

caixa 2011.02.04. 11:30:23

@miklos.rabai:
akkor sem árulom el, hogy a végtag milyen állása esetén mondhatja az orvos azt, hogy szimulálsz, kis tesó, keress magadnak más balekot... :))

- nem az van, hogy a kinyújtott lábat emelni tudja kb. 45 fokig, addig ok és még nem kell jajgatni ? :)) csak feljebb emelve van fájdalom?

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.07. 10:38:07

@caixa:
Egy kis kiegészítés: nem a beteg emeli a saját lábát, hanem az orvos emeli a betegét. A betegnek csak ernyedt állapotban hagynia kell, hogy az orvos sarokban megemelje a kinyújtott lábat. Oké? Lehet félreérthető volt, amit a kommentben írtam.

De sajnos a tipped sem jó... :)
Nem ilyen egyszerű a dolog... :)
De azt azért elárulom, hogy a 45 fok és a környéke nem szerepel a határok között... :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása