Megalázott a nőgyógyász

2011.01.24. 06:00

Sok évvel ezelőtt történt! 34 éves voltam, már megszületett – szerencsére – mindkét gyermekem! Egyik reggel iszonyatos alhasi fájdalomra ébredtem, elmentem a háziorvoshoz. Ő tovább küldött a nőgyógyászhoz, aki megvizsgált, miközben iszonyatos fájdalmat éreztem. Vizsgálat közben többször is megkérdezte, hogy érzek-e fájdalmat. Folyamatosan válaszoltam, hogy igen, nagyon fáj, és közben már a könnyeim folytak a szenvedéstől.

 


A következő feltett kérdésre, az éppen akkor belém hasító fájdalomtól nem válaszoltam azonnal, mire az orvos rám rivallt, hogy: „na mi van, nem tud beszélni?” Aztán választ sem várva, durva, barátságtalan hangnemben közölte velem, hogy meg kell műteni, ki kell venni a méhemet. Ezzel véget is ért a vizsgálat a szokásos, odadobott szöveggel: öltözzön fel! Természetesen elmentem másik szakorvoshoz is, akitől sajnos megerősítést kaptam a műtét elvégzését illetően.


Nagy volt a különbség! Utóbbi, aki méltán volt a város legjobb nőgyógyásza, olyan módon volt képes tudtomra adni a műtét szükségességét, az azzal járó következményeket, hogy bár nagyon szomorúan, de a helyzethez képest nyugodtan, nem megalázva szálltam le a vizsgálói székről. Huszonhárom évvel ezelőtt történt a műtét, de azóta is elszomorít, hogy miért volt annyira lelketlen az akkor, első alkalommal vizsgáló nőgyógyász!


Életre szóló, keserves pillanatokat szerzett nekem, amit soha nem tudok elfelejteni, és abban bízom azóta már megkapta a sorstól az ezért járó büntetést!

 

Csatlakozz  facebook oldalunkhoz és nyerj vérnyomásmérőt, wellness hétvégét és egy iPad-et.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2011.01.24. 07:10:35

Alapvető, hogy miután a diagnózisunkat jól megállapító orvosról lehúzzuk a keresztvizet, jól meg is átkozzuk.
Ez hozzátartozik a tiszta emberi lelkiismerethez.
Szerintem közölni kellene a posztolóval, hogy "igen, persze, a doktor megkapta az urológusától a magáét, rectalis vizsgálatkor jól megalázták - mondjuk, sima gumikesztyűvel"...
Gondolom, ettől majd kielég.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 07:13:28

Számít az ember valami jó kis perverz orvosra, szexuális megalázásra, és tessék... Kapok egy 23 éves sztorit(?) egy kellemetlen modorú orvosról. Ami persze véleményes, de egy posztot nem ér.
Egyébként aki meg tudja fizetni a város legjobb orvosát, miért megy esztékába?

Már a címben sem bízhat az ember?

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 07:46:55

@El Visco Stello:
Miért a tegnapi mi volt? "Haza küldte a betegek felét". A mai cím legalább a posztról szól... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 07:53:20

Kicsit kezd olyan érzésem lenni, hogy a következő poszt arról fog majd szólni, hogy a beteghordó véletlenül nekitolta a váróban ülő nénike lábának az egyik ágyat... Félelmetes...

És 23 év távlatából szó szerint idézi az orvost! Tényleg ennyire kicsinyesek az emberek?

Mai kérdés: milyen büntetést érdemel a sorstól a fenti orvos?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 07:55:55

Ahelyett, hogy örülnétek, hogy már csak a régmúlt időben fordult elő ilyen megalázás...beeeeeee

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 08:05:42

@batgirl:
Régmúlt? Te nem olvasol posztokat?... :)

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 08:08:27

@miklos.rabai: Ha már nem él, megkapta.
Ha még él, akkor is.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 08:09:10

@miklos.rabai: szó szerint tudom idézni anyám 35 évvel ezelőtti szavait egy fájó vasárnap délutánról....

csak mondom...

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 08:12:40

@Babette_:
Ő az édesanyád... Szerintem, van különbség...
Ha a fenti írás igaz, akkor a ma 57 éves hölgynek nem volt azt az egy vizsgálatot leszámítva fájdalmas, megalázó élmény az életében. Akkor azért az nem egy rossz élet!

Káin 2011.01.24. 08:55:59

@miklos.rabai: A kettő hogyan függ össze? Miért is ne lehetett volna más negatív tapasztalata?Itt arról van szó, hogy akár egy hasonló eset is mély nyomot hagyhat az emberben, akár egy egész életen át kísértheti.

Mesebeli Disznó 2011.01.24. 08:58:50

@miklos.rabai: egy aránylag fiatal nőnek - gondolom - eléggé meghatározó pillanat az életében az, amikor közlik vele, hogy ki kell venni a méhét. Ha holnap közli veled az orvosod, hogy le kell vágni mindkét golyódat, valószínűleg életed végéig emlékezni fogsz a szavaira.

(Nem piszkálódás, csak úgy mondom.:))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 09:02:13

@miklos.rabai: ó dehogy nem, csak gondoltam ma nem megyek bele a harcba:)

Leroi 2011.01.24. 09:05:55

Az orvos nem volt hibás amiatt, hogy olyan betegséget diagnosztizált,ami miatt hysterectomiát kellett végrehajtani a nőn.Az, hogy nem cirmoskodva és nyalizva tálalta /"Kedveském, magácskának ki kell operálni a méhecskéjét, érti, édeském ?"/ , az nem okvetlenül a gonoszság jele volt.

Az utolsó egy mondat az ateista gulyáskommunizmus szülötteinek jellemző felfogását tükrözi: aki megsért engem, az kapja vissza ugyanezt, ha lehet hatványozottan. Ez a keresztényietlen, istentelen duma, ami lépten-nyomon előbukik egy-egy ilyen lelki nyomoroncból híven tükrözi mindazt, ami a társadalom egy része súlyos lelki handicapjének okozója...

2011.01.24. 09:12:51

@miklos.rabai: Zsinór! (Köldök.)

@Leroi: Amúgy igen, bár kétlem, hogy ennek a valláshoz sok köze lenne. A bosszúszomjas ember mindig leegyszerűsödött, és kívülálló számára érthetetlen dimenziókban látja a világot, amikor van ő, a másik szenvedése és az ahhoz vezető út.

Elveszti a jelentőségét a tér (csak az a vizsgáló létezik számára) az idő (23 év után is), a napsütés, a gyerekek örömei, a sikeres beavatkozás eredményessége, minden.

Beteg ember az ilyen, jobbulást kívánok! Ezen műtét sajnos nem segít, de még a város legjobb orvosa sem.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 09:15:24

@Káin:
Úgy gondolom, hogy gyerekük gyilkosának bűnhődésért fohászkodhatnak a szülők. Vagy haláltábort túlélők mondhatnak ehhez hasonlókat, mint a posztban az utolsó sor. De akkor is csak a megbocsátás az utolsó lehetőség.
Ha meg ez az eset olyan mély következményekkel járt, mint amikre utalsz, akkor ott komoly konfliktus kezelési probléma húzódhat meg a háttérben.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 09:20:37

@Mesebeli Disznó:
Ha olvastad a posztot, akkor nem a méheltávolítás volt a központi sérelem: "már megszületett – szerencsére – mindkét gyermekem". Sőt információ hiányában bennem felmerül, hogy a korábbi szülések okozták a bajt, ami a méheltávolításhoz vezetett.
Egyebekben meg here és méh nélkül lehet teljes életet élni!
Amúgy meg férfiban a here nem felel meg a méhnek... Ezt meg csak én mondom úgy, tudod, nem piszkálódás... :)

Mesebeli Disznó 2011.01.24. 09:24:40

@miklos.rabai: Lehet hát, csak senki sem szeretne.:)

Nem felel meg, persze, csak erős hasonlatot akartam.

Mária 2011.01.24. 09:29:03

@ReignOfdark:

"kétlem, hogy ennek a valláshoz sok köze lenne"

Nincs is. A latin és a római joghoz van köze, bár a perzsáknak is bejövős volt a dolog és az Úr is pampogott róla valamit az Ószövetségben. Kommentezni sajnos nem lehetett akkor.

SusanneF 2011.01.24. 10:08:52

@miklos.rabai: Te még nem voltál nőgyógyászati vizsgálószéken,téged szerencsére nem alázott meg egy urológus sem,semmivel,honnan gondolod,hogy nem jogos az,hogy életre szóló negatívumot hagyott az a doki abban a páciensben?
Nekem is volt egy nőgyógyász,aki méhszájsebet akart -mint utóbb kiderült -feleslegesen műteni,ma is negatívan gondolok rá,pedig majd 30 éve történt...

Hogy hogy alig vagytok együttérzőek ezzel a pácienssel?

Mikor jutunk már el egyszer odáig,hogy a beteg elvárhatja a megfelelő bánás módot bármelyik orvostól,nővértől????

Irise 2011.01.24. 10:12:55

Attol meg a kolleganak igaza volt,paraszt volt.
Masik dolog az,hogy mar hosszu ideje tapasztalom,hogy a betegek azt hiszik a kedves modor egyenlo a szakmai kompetenciaval. Sose felejtem el nogyogyaszat gyakorlatomat, hatodevben, mikor egy roppant kedves (es buta) felettes volt nekem kirendelve, akinek ma mar maganrendelese van a szomszed varoskaban es dolnek hozza a betegek a modora miatt... a betegek nem vettek eszre,hogy mekkora baromsagokat csinal! Csak mert tundibundizett veluk,azt hittek,jo szakember is.

Széphalmi Izett 2011.01.24. 10:14:20

@miklos.rabai:
"És 23 év távlatából szó szerint idézi az orvost! Tényleg ennyire kicsinyesek az emberek?"
Nem, nem ennyire kicsinyesek, csupán vannak orvosok, akik egy életre meghatározzák az első, no jó, talán a második "élményt"...
Én 17 évesen voltam először nőgyógyásznál, mely annyira megalázó és meghatározó volt a továbbiakban, hogy a szülésemet kivéve nem jártam náluk. Tudom, nem helyes, de hosszú évek óta éppen ezért nem járok semmilyen szűrésre.

Leroi 2011.01.24. 10:14:21

@SusanneF:
Kedves Susanne
A posztoló leírta, hogy iszonyú alhasi fájdalmai voltak.
Együttérzünk vele így 23 év múltán is.
A nőgyógyász megvizsgálta.
Helyesen tette
A nőgyógyász jó kórismét állapított meg és helyesen műtétet javasolt.
Helyes.
A nőgyógyász a folyamatosan siránkozó beteget kissé keményebb hangon felszólította, hogy válaszoljon, fáj-e ott, ahová betapintott.
A nőgyógyász tehát DIAGNOSZTIZÁLT közben és a nőt együttműködésre szólította fel.
Hogy nem egy eunuch hangján, hanem
férfiasan, keményen, az nem az ő hibája, ilyen volt ő.
Hogy a nő így reagálta le, így reagálta le.
Együttérzésünk, de attól a kollegát még nem fogjuk mi is szarral bekenni, eléggé bekente már a posztoló.

Irise 2011.01.24. 10:17:41

@SusanneF: A megfelelo banasmodhoz a betegnek joga van.
Mas,hogyha a betegnek akkora fajdalma lett volna,mint amilyet leir, szerintem nem vesztegeti az idejet arra,hogy elmegy maganrendelesre ellenvelemenyert,hanem azert konyorog,hogy vegyek ki belole a fajdalmat okozo dolgot.
Megint mas az,hogy 23 evig dedelgetni egy ilyen epizodot mentalisan nem egeszseges.
Biztos vagyok benne,hogy legtobben tudnank talalni olyan dolgot a multunkban,ami megalazo, talan megalazobb is,mint az a kommunikacio,amit itt leirtak, de a legtobben megtanulunk tullepni rajta. A beteg orvosanak igaza volt,a helyes dontest hozta a masik orvos szerint is. Az volt a megalazo,hogy rakiabaltak,hogy "Mi van,nem tud beszelni?"
Konyorgom,azert ennel vannak megalazobb dolgok is az eletben, ezt 23 ev alatt el kellett volna engedni.

Leroi 2011.01.24. 10:19:04

@Széphalmi Izett:
A nő nem 17 éves virgo volt, hanem kétszer szült nő.

Széphalmi Izett 2011.01.24. 10:23:59

@Leroi:
"A nő nem 17 éves virgo volt, hanem kétszer szült nő."
Ja, ez nekem is lejött elsőre...
Én "csak" az "élményről" szóltam...

ace911 2011.01.24. 10:49:34

Biztos nem volt kellemes a hír, de:
"Ezzel véget is ért a vizsgálat a szokásos, odadobott szöveggel: öltözzön fel!"
Miért, mit várt? Nekem is jó volt vagy mit??

SusanneF 2011.01.24. 11:00:25

@ace911: Ne légy ennyire cinikus!!!

SusanneF 2011.01.24. 11:02:10

@Széphalmi Izett: Attól,hogy valaki kétszer szült,még remélhet emberséges közlést,hiszen senkinek nem mindegy,ha a méhét kell kivenni....
A közlő orvos is biztos másképp viselkedik,ha a családtagjáról,.lányáról,feleségéről van szó....!

tódór piroska 2011.01.24. 11:03:46

Ez egész egyszerűen nevetséges. Leroi-nak (megint) igaza van: a kolléga, akit a posztoló megátkozott, korrekt vizsgálat alapján korrekt diagnózist állított fel és korrekt terápiát (műtét) írt elő. 23 évvel ezelőtt állítólag határozottan szólt a pácienshez, és a vizsgálat végén azt mondta neki, hogy öltözzön fel.

Milyen büntetést szán neki a posztoló?
Csak adalékként még annyit, hogy aki 23 évvel ezelőtt netán gyilkolt vagy rabolt, mára az is elévült, nem büntethető.

SusanneF 2011.01.24. 11:05:24

@Irise: Én 3 gyermeket azért szültem,adott orvosnál,mert tudtam,hogy szakmailag jó.
Nem volt bűbáj,nem gratulált egyik szülésem után sem,de mindent korrektül csinált...
Viszont a bánásmódban is vannak fokozatok...!
Van a tárgyilagos,meg van a bunkó....

Mária 2011.01.24. 11:10:23

@SusanneF:

Nem biztos. Vannak gyárilag pokróc stílusú emberek. Bár nekik általában nem sokáig szokott lenni szerető családjuk.

A stílusról csak annyit, hogy nyilván senki nem venné jó néven, ha a hivatalokban az egyébként penge ügyintéző kezelné az ügyfeleket hasonló stílusban, vagy a tescoban az egyébként villámgyors kasszáslány ripakodna rá a vevőre, hogy tempósabban vigye arrébb a szarjait a kasszától.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:12:29

Kedves drága jó férfi társaim! Hagy kívánjak nektek egy prosztata vagy egy aranyér vizsgálatot, egy hasonló modorú orvossal. Akkor tessék nyilatkozni:)))

Mária 2011.01.24. 11:12:40

@Mária:

Vagy az étteremben a fizetőpincér szólna be, hogy gyorsabban tömje a fejét a kedves vendég, mert kellene az asztal.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:13:07

@batgirl: pardon, ez úgy hangzott mintha én is férfi lennék..de nem:)

SusanneF 2011.01.24. 11:16:20

Az orvosok egy része fennsőbbrendű lénynek tartja magát...!Adott esetben ezt "érvényesíti" a beteggel szemben!
Amikor életem első szülését láttam,majd 30 éve,hiába tudtam,hogy úgy zajlik,amikor felkapta az orvos az ollót,és belevágott az anya gátjába,majdnem elájultam....A következő mondat hangzott a szülésztől"A k.... életbe,de szűk itt minden!"
Eldöntöttem,nem szülök...aztán mégis jöttek a gyerekek.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:16:50

Én sem felejtem el, annak a nőgyógyásznak a szavait, aki az első terhességemnél megvizsgált. Közölte, hogy kövér vagyok, és rám fért volna egy koncentrációs tábor, mert ott csak káposzta levest kaptak, na attól lefogynék.. A másik egy kedves nővér volt, aki egy szintén túl súlyos terhesről nyilatkozott, (ez már nem én voltam), hogy legszívesebben a vonalzóját törné szét rajta, azért mert ennyire kövér..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:19:38

Még mielőtt jönnétek azzal, hogy a kövérség veszélyezteti mind a gyerek mind a mama egészségét, nem kell. Számtalanszor hallottam már.4 gyerekem, mindegyik egészséges, én is, pedig igen csak sokat híztam terhességeim alatt. Vagyunk így páran.

kendike 2011.01.24. 11:21:12

@batgirl: ezt nem hiszem el...Nekem szó szerint ugyanezt mondta a nőgyógyász (kövér vagyok, és rám fért volna egy koncentrációs tábor) és ez nem rég volt, csupán két és fél éve. Meg is írtam már ide de még nem került ki. Ez nagyon durva.

SusanneF 2011.01.24. 11:21:53

@Mária: Gyárilag pokróc ne menjen nőgyógyásznak....
Nekem is volt kismamaként nőgyógyász-nő-akitől az UH-ról sírva jöttem ki!!!Pedig csak azt mertem megkérdezni,hogy a kint várakozó férjem bejöhetne-e?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:27:30

@kendike: Nekem ezt harmincegy éve mondta, a XIV. kerületi szakrendelőben. Idős orvos volt, nem hiszem hogy ő mondta volna neked is. Esetleg egy tanítványa, aki jópofának tartotta ezt a szöveget.

apolka11 2011.01.24. 11:27:34

A tündibündi stílusról: ez a nőgyógyászok egy részénél nagyon dívik. Elég ilyet hallottam, na jöjjön be tündérkém, Gizikém, angyalkám, hogy vagyunk, stb. bizalmaskodás, jófejkedés. De ez nem áll egyenes arányban a hozzáértéssel. Mint ahogy fordított arányosság sincs (minél pokrócabb a doki, annál jobb)
Az én mostani szülészemben imádtam, hogy volt egy kis távolságtartás, kedves volt, segítőkész, de sosem akart barátkozni, kedveskedni, stb. Szerintem ez a tökéletes, hiszen a páciense vagyok, nem a felesége, kislánya, stb.
Ja, mellesleg jóképű volt nagyon, a férjem morgott is, hogy épp egy ilyen "Udo Brinkmannt" kellett választanom?:D

SusanneF 2011.01.24. 11:28:09

@Leroi: Nem kell senkit szarral bekenni,-de ma sem értem,hogy aki sorozatban követ el műhibákat-azt miért nrem vetik ki maguk közül a kollegák????A saját érdekükben.

Irise 2011.01.24. 11:29:32

Jezusom,tyukfarm!!!!
Valakivel nem bajolog a nogyogyasz,de nem sertegeti,ti meg maris a koncentracios tabornal tartotok?!
Komolyan,mint egy csapat tyuk nagyanyam udvaran, valamelyik elkezd kotkodacsolni, a tobbi meg meg hangosabban...

Micsoda sertes,azt mondtak neki,hogy oltozzon fel!

SusanneF 2011.01.24. 11:29:45

Kende Péter könyvében elborzasztó eseteket lehet olvasni...

kendike 2011.01.24. 11:30:31

@batgirl: Az vicces, hogy szintén zuglói vagyok...Nem, ezt nem egy idős nőgyógyász vágta a képembe, de a tanítvány simán benne van a pakliban.

Irise 2011.01.24. 11:31:23

@SusanneF: Megkerdezted,hogy bejohet-e a ferjed, es erre mit mondott a nogyogyasz?
"Nem!"
Bruhuhu.

Irise 2011.01.24. 11:32:32

@batgirl: Hat orulok,hogy nem vagyok olyan,mint ti.
Kende Peter konyve Istenem, Valo Vilagot is neztek?
Azok am az elsorendu informacioforrasok!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:33:53

@Irise: Én is örülök neki, hogy nem vagyok olyan mint te.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 11:34:55

@batgirl: Kedves Batgirl! Korom okán is, de a körülmények szerencsétlen alakulása következtében is jókívánságaid mindegyikén átestem. Sőt némileg túl is teljesítettem, um szívkatéter, stentek, gerincsípoly, vesekő, stb.
Ezért vagyok bátor kijelenteni, hogy a posztoló története nagyon messze van a megalázástól. Szimplán egy tarackgyökér orvossal hozta össze jósorsa.

SusanneF 2011.01.24. 11:37:24

@Irise: Olvastad??
Ez nam Való világ,ez megtörtént való világ,nem regény!
Nem kitaláció,valóság-nevekkel,helyszínekkel...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 11:39:00

@El Visco Stello: Te nyertél, ezentúl vissza utasítok minden olyan posztot, amiben az van, hogy egy nőgyógyászati vizsgálat alatt valaki megalázva érzi magát. Szórom a hamut a fejemre, és tépkedem a tollaimat kifelé.

sárga nyúl 2011.01.24. 11:42:32

Bunkó volt a doki, ez tény. Na de évekig puffogni ezen...? Nekem is volt ilyen esetem mindenféle orvosokkal, nem megyek ahhoz vissza, és ennyi. A lényeg a helytálló diagnózis.
Én nagyon kedvelem a nőgyógyászomat. Nem bájolog, viszont ha figyelemelterelésre van szükség pl. vizsgálatnál, akkor folyamatosan beszél hozzám.
Még a terhességem elején megkértem, hogy a vérszegénységem ellenére se kelljen vért kapnom, oldja meg, hogy keveset vérezzek. Valamint ne kelljen epidurál, és ne legyen császár. (Mindössze ennyit rendeltem... :D ) Megoldotta.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 12:06:16

@batgirl: Nem, nem akarok győzni. Csak azt mondom, hogy a megalázottság érzése(alkati kérdés) a vizsgálat jellegéből fakad. Persze az élményt tudja fokozni egy bunkó. Aki mellesleg - mint kiderült - szakmailag nem utolsó.
Gyanítom, a posztoló nem vette igénybe az ilyenkor alkalmazható lelki rehabilitációt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 12:21:13

@El Visco Stello: lelki rehabilitáció??? viccelsz?:) hova kell menni???

Leroi 2011.01.24. 12:23:12

Az az első nőgyógyász jó orvos volt.
És a nőgyógyászok egy része ilyen, kemény, mint minden sebészeti szakma művelője.
Természetesen a hölgyek egy rész kedveli a férfias, határozott orvosokat, még ha huszáros is a stílusuk. Mások a herélt stílushoz szokottak, elvárják, hogy a gynaecologusuk együtt nyögjön és szenvedjen velük. Eygsezzünk ki abban, hogy az orvos mindenekelőtt JÓ legyen, kiváló diagnoszta legyen, helyén legyen az esze meg a szíve, akkor segítsen és ott, ahol kell és akkor tökmindegy, hogy épp milyen a hangfekvés amellyel a betegekkel kommunikál.
Első urológusi élményem - haematuria miatt mentem az engem különben tanító egy. adjunktushoz:
"Mennyiszer dugsz hetente?
Őszintén, b@szd meg, nálam nincs köntörfalazás.
Na lássuk azt a tábornokot.
OK, nem nagy a baj, hagyd nyugodni egy-két hétig, de ha még egyszer vért pisilsz, légy felkészülve rá, hogy hólyagtükrözés lesz. Gatyát fel, viszlát!"
Túléltem a párbeszéd okozta lelki megrázkódtatást és ma sem ébredek fel zokogva miatta.

sárga nyúl 2011.01.24. 12:28:13

@Leroi: Hú, basszus... utána még volt nála vizsgád...?

Bikli néni 2011.01.24. 12:30:07

Az itten a helyzet, hogy a nőgyógyászati vizsgálat önmagában megalázó (érzést vált ki), de azért én el tudok képzelni ennél sokkal rosszabbat is.
Egyszer nekem is volt részem ilyenben, hogy a saját orvosom szabadságon volt, és átkerültem a szomszéd rendelőbe. Hát kérem, hogy az milyen sintér, gonosz dög vót, majdnem otthattam a fogamat nálla! ;)
Kissé bárdolatlan volt a doktorbácsi, erre emlékszem, de azért fontosabb szempont volt, hogy nem sajnálta az idejét-energiáját, és elintézett nekem mindenféle soron kívüli vizsgálatot.
Most ha jól értem, a posztban szerepel egy bárdolatlan nőgyógyász, aki viszont (sajnos) korrekt diagnózist állított fel.
Mindamellett, hogy együtt érzek a posztolóval, azért szerintem ez a "23 éve csúnyán beszélt velem az orvos" nem ért meg egy egész levelet.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 12:33:54

@Leroi: Az én nőgyógyászom, jó orvos, és ez mellett kedves is. Nem nyálasan, nem csacsogó szerűen, egyszerűen kedves ember.
A jó és a kedves, nem zárja ki egymást. Nem mennék egy rossz orvoshoz, még akkor sem ha kedves. És nem mennék egy bunkóhoz sem, még akkor sem ha jó orvos. A kettőt együtt szeretem.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 12:35:47

@batgirl: módosítom magam. Hülyeséget írtam. Talán ,ha a szükség úgy hozná, akkor bunkó, de jó orvost bevállalnék. Nem szivesen.

Bikli néni 2011.01.24. 12:45:50

A vizsgálat végén pedig azt mondta az orvos, hogy "öltözzön fel". Most nem azért, de tegye már fel valaki a kezét, akinek NEM ezt mondja az orvos a vizsgálat után :) (Bár nálam a "fel lehet öltözni" a gyakoribb.)

Bikli néni 2011.01.24. 12:49:09

@batgirl: Na EZ viszont nagyon durva!! Koncentrációs tábor?! Mindjárt falnak megyek... Állat.

Bikli néni 2011.01.24. 12:51:45

@apolka11: Udo Brinkmann :DDDD Ezt nemrég én is megállapítottam valakiről :) Bár ki nem járt még így, hogy kifogott egy Udo-t az esztékában...

tbjárulékfizető 2011.01.24. 12:55:33

Elnézést,hogy megszólalok, esetleg lehet?
A fogorvosom és a nőgyógyász magánorvos.
Ennyit ki kell tudjak fizetni. A szakmai hátterére rákérdezek, tehát jó is.
Mi a megalázó egy nőgyógyászati vizsgálaton? Egy szerv, amit megnéznek.
A kórházban nincs magánorvos, ott lehet rossz modor, de jó az orvos, innentől lényegtelen a dolog.
A fogorvosom modorát néhányan sérelmeznék, én nagyon bírom ( vadász ember is egyébként), a keze arany.
Voltam a napokban kórházban. A betegtársaimnak folyamatosan magyarázni kellett, hogy a nővér nem rosszul szólt, csak siet és dolgozik. A túlérzékenység és a félelem és az értetlenség kéz a kézben.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 12:58:46

@tbjárulékfizető: A posztoló is ki tudta fizetni a város legjobb orvosát.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:00:42

@tbjárulékfizető: Azt áruljátok már el, hogy, hogy lehet a túlérzékenységről leszokni? Azt mondom, hogy hű, de bunkó velem..és leszokás után meg azt, hogy csak a munkáját végzi.ZZIIIIZIIIII

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 13:04:46

@batgirl: Sehogy. Esetleg uralkodni lehet magunkon. De megfordítom a kérdést: Honnan tudja az orvos 10 másodpercnyi ismeretség után, hogy a páciens túlérzékenységben szenved?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:07:12

@tbjárulékfizető: Egy szerv, amibe beledugnak egy "kacsa" nevezetű feszítő eszközt, vagy a doki több újjal belenyúl, jó mélyen,mellékesen ez egy intim zóna. előfordul, hogy ultrahangot is használ, aminek a menete a következő..húzza fel a lábát, tárja szét, 20 cm vasra egy kotont húznak, rányomnak egy adag zselét, és ezt bedugják, ide-oda forgatják. stb..stb..Ez nem torok vizsgálat.

tbjárulékfizető 2011.01.24. 13:07:17

@batgirl: nem értem a kérdést. Mit jelent a túlérzékenység?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:08:22

@El Visco Stello: Mert ha 10 másodperc alatt közlik vele, hogy túlérzékeny vagyok, akkor hirtelen nem lesz bunkó? Vagy ha nem közlöm vele, akkor lehet bunko? Nem értem a kérdésed.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 13:10:28

@batgirl: Szimpatikus nekem ez a hiszti:))) Aranyos vagy:)))

tbjárulékfizető 2011.01.24. 13:11:21

@batgirl: csak ötleteim vannak a kérdéseddel kapcsolatban, meg ne kövezzenek érte. Nem szereted a tested, nem fogadod el a nőiségedet, ott érzed intimnek a dolgot, ahol nem kéne. Orvosnál csak egy szerv, egyéb helyen , mással intim testrész.
Mit gondolsz, az orvos mit lát benned a vizsgálat alatt?
amúgy, már ne haragudj, de néha és néhol és akinek ehhez van kedve, annál a torok is a szex része...
De a gégésznél nem erre gondolsz, remélem.

Irise 2011.01.24. 13:11:38

@batgirl: Probald meg belekepzelni magat a doki helyebe. Nyilvan egy "koncentracios taborban a helye" stilusu megszolalast nehez atertekelni, de ha megkerdezed magadtol : "Vajon miert mondta nekem az orvos,hogy oltozzon fel?" Akkor lehet,hogy beugrik,hogy "Lehet,hogy vegeztunk? Hurra,mehetek!" Es mindjart jobb.

Legutobbi magyarorszagi nyaralasunk soran az egyik boltban a penztarosno nyilvanvalo orommel konstatalta,hogy nem tettunk vonalkodot a gyumolcsre, igy nem adja oda. A paprikanal mar szelesen mosolygott ugy mondta: "es ezt sem". Nem kepzelodok, 2 masik felnott csaladtagom volt a tanu, csak neztunk.
Kesobb belekepzeltuk magunkat a helyebe (magyaran: atbeszeltuk egymas kozt), es arra a kovetkeztetesre jutottunk,hogy nagyon kompenzal szegeny. Igy sajnaltuk, es igyekszunk a tovabbiakban elkerulni a helyet.
De nem csinaltam belole homar-posztot. Azert megsem egy vilagvege.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 13:12:59

@batgirl: Pedig érthetnéd: ...ha a páciens nem túlérzékeny, lehet hogy a bunkóság nem is bunkóság.

tbjárulékfizető 2011.01.24. 13:21:36

@Irise: még egy gondolat: Amióta az analóg gyümölcs és paprika története azonnal reagálok, udvariasan, de nem hagyom szó nélkül, a tapasztalat az, hogy ritka a durva ellenreakció, és így nem érzem megalázva magam.
Sokszor tovább beszélgetünk, meghallagatom a problémáját, mert azért ingerült, hogy nincs kihez emberi szót szólnia és arra is rájöttem, hogy szeretek beszélgetni.
A kórház is nagy élmény volt, ezért. Közönséges, nyafogó emberek és néhány percen belül érdekes sorsok, szokások. Sokszor ők sem tudták, hogy a világukon kívül van más is. A legnagyobb élményem egy oláh cigány asszony volt és a történetei.
Ehhez persze az is kell, hogy egyre több a szabadidőm.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:21:45

@tbjárulékfizető: SZeretem a testem, nőies vagyok, hódító és férfivér forraló:) Viszont az a szervem mindíg az intim zónába fog tartozni:)..és most ne szexeljünk:)

tbjárulékfizető 2011.01.24. 13:23:38

@batgirl: nincs több ötletem. Én ilyen vagyok, Te olyan, majd megoldod.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:24:10

@Irise: hátha még tudnád, hogy az uborkát, hányszor kellett a pénztárnál hagynom!!!!!!:)Mindíg elfelejtem, hogy az 1 db uborkára rá kell nyomtatnom, hogy 1 db uborka.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:26:23

@tbjárulékfizető: Azt hiszem végül nálad a pont, mert hatalmas igazat írtál. Nem vagyunk egyformák:)Te olyan vagy én meg ilyen vagyok:))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 13:27:55

@tbjárulékfizető: Azt hiszem végül nálad a pont, mert hatalmas igazat írtál. Nem vagyunk egyformák:)Te olyan vagy én meg ilyen vagyok:))

tbjárulékfizető 2011.01.24. 13:31:24

@batgirl: Én azt szerettem volna, ha a megoldod szavam ragad meg, amiben azért biztos vagyok.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 13:33:12

@Leroi: @miklos.rabai: Mi van veletek? Nem kívánom senkinek de azért biztosan nem így reagálnátok ha egyszer csak unottan bejelentenék nektek hogy az aznap reggeli volt az utolsó erekciótok..mindezt bunkó módon,, hogy megműtöm magát, bizony levágom na, mit néz, mit nem ért, mi a baj??
Tényleg mi van veletek? Milyen egy nyomorult országban élek?

zsiráffff (törölt) 2011.01.24. 13:34:19

Nem kell az orvosnak tündibündiznie, meg nyaiznia, attól minden nőnek herótja van. Nekem legalábbis.

Pont elég normálisan, szakszerűen kezelni a beteget, mindezalatt pedig normális hangnemben beszélni vele, megértően odafigyelve kezelni a helyzetet. A végén el lehet mosolyodni és kezet fogni az illetővel, majd azt mondani: Viszontlátásra!

Na ilyet keveset találni, pedig szerintem nem kell hozzá sok.....

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 13:38:41

@Aki a zsiráfotszereti: ...bizony. De valakivel közölni hogy mostantól biológiailag nem NŐ többet, az azért egy kicsit kényesebb minden felvilágosultabb országban. Kivéve nálunk, ahol az egészségügy úgy működik mint egy katonai juntában!

akdiana (törölt) 2011.01.24. 13:43:13

@Mária: egyet értek.

Akik szerint rendben van az, hogy az orvos megengedhet magának prosztóságot, azoknak nyilván az is rendben van, ha a pénztáros szól majd be nekik, vagy a pincér, vagy az ügyintéző, végül is jó szakemberek. Nyilván elfogadják azt is, ha egy penge ügyfélszolgálatos is modortalan lesz velük, -hisz jól végzi a dolgát.

Valami baj van a fejekben, ha a prosztóság megengedhető többek szerint.

Érdekes mód, magán rendeléseken nem jellemző a prosztó stílus. Jah, mert ott rájönnek, hogy szolgáltatnak.

Az orvosok az állami rendeléseken sem istenek, hanem általában mezei alkalmazottak, akiknek a gyógyítással kapcsolatos teendőik a munaköri kötelességük közé tartozik. Mint ahogy az összes többi olyan szakmában, ahol embrekkel foglalkoznak nem megengedett a prosztóság, gondolom evidens, hogy orvosok, nővérek sem engedhetnék meg maguknak! A negédesség is kerülendő, ugyanúgy a modortalanság is!

Egy magát értelmiséginek és jó szakembernek gondoló, ellenben prosztó orvost még egy Call Centerbe se vennék fel!

Aki nem képes normális kommunikációra, az menjen olyan szakmába, ahol nem embrekkel kell foglalkoznia!

az_igazi_trebitsch 2011.01.24. 13:45:22

Nem ártana a (férfi) nőgyógyászokat időnként alaposan tökön rúgni, hogy el ne felejtsék, milyen érzés egy nőgyógyászati fájdalom. Továbbá hasznos lenne őket néha felfektetni egy nőgyógyászati vizsgálóra, ahol a csupasz alsótestüket női orvosok tapiznák, vizsgálgatnák, természetesen pökhendi megjegyzésekkel...

Betelgeuse-2 2011.01.24. 13:46:34

Teljesen egyetértek azokkal, akik a 23 évre hivatkoznak. Tök félrevezető az Index is, amely a címlapján hozza a sztorit, mintha manapság történt volna... Gondolom a blog lényege, hogy ilyen eseteken keresztül a MAI orvos-beteg kapcsolatot javítsuk.
Holnap én is meg fogom írni egy blog-posztbejegyzésben, hogyan aláztak meg egy fiatal lányt a belgyógyászaton. A fiatal lány a nagymamám volt, és az eset 1916-ban történt, amikor ő 17 éves volt...

Rui Blaaz 2011.01.24. 13:48:56

@Legelő Őse:
ó, ezek itt élik ki a frusztrációikat. minden blognak megvannak a nyomorult megmondóemberei - itt ők. vannak még páran, majd jön mind, ha éppen ügyel és kurvára leterhelt. közös bennük az übermensch-tudat és a szélesre tárt tenyér. nem, nem ütni akarnak vele, hanem a pénzedet várják. aztán meglepődve állnak, ha valami csúnyábbat kapnak.
na, AZ az érzés megfizethetetlen.

Bikli néni 2011.01.24. 13:50:00

@Legelő Őse: Abszolút nem lekicsinylendő a posztoló eü. problémáját, azért lássuk be, két gyerek után nem szülni többé, illetve a nemi élettel való örök leszámolás nem ugyanaz...
Attól, hogy valakinek kiveszik a méhét, még lehet boldog házasélete. Ellenben, ha a Zembernek nincs többé erekciója, akkor a Zasszony vagy a tolerancia mintaszobra lesz, vagy előbb-utóbb félre/lelép olyannal, akinek viszont van.
Két gyerek után a házasélet szempontjából közel sincs egymáshoz a két probléma (erekció hiánya <--> eltávolított méh).

akdiana (törölt) 2011.01.24. 13:51:19

@Betelgeuse-2:

Az, hogy ennyire régia sztori, nekem sincs ínyemre, ellenben rávilágíthat, hogy az orvosi bánásmód, egy orvos szavai milyen mély nyomokat képesek hagyni az emebrekben.

Ami viszont nagyon felháborít, az az olyan hozzászólások _ma_, akik szerint ha valaki jó orvos, az lehet prosztó nyugodtan. Mindez 2011-ben. Röhej...

Hát, ez nagyon nem így van.

hollario 2011.01.24. 13:51:27

@Leroi: "Az utolsó egy mondat az ateista gulyáskommunizmus szülötteinek jellemző felfogását tükrözi: aki megsért engem, az kapja vissza ugyanezt, ha lehet hatványozottan. Ez a keresztényietlen, istentelen duma, ami lépten-nyomon előbukik egy-egy ilyen lelki nyomoroncból híven tükrözi mindazt, ami a társadalom egy része súlyos lelki handicapjének okozója..."

Az tény, hogy ti magatoknak és a kollégáitoknak bármilyen szemétséget naggyon keresztényien meg tudtok bocsátani.

Öreg Sam 2011.01.24. 13:55:08

@Leroi:
Heheee..
Az enyémet csak őrmesternek szólitotta a piszok! :D
Engem kiráz a hideg a negédeskedő orvosoktól,sokkal jobban megbizom a korrekt,szakmai,érzelemmentes,engem partnernek tekintő dokikban.
Iszol,cigizel? Van max 5 éved!-mondotta volt belgyógyfődoki barátom.
10 éve temettük...

Bikli néni 2011.01.24. 13:57:01

Na, hogy megőrizzük jókedvünket, elmesélek egy vidámabb nőgyógyászos történetet. Olyan 70 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Történt, talán a '30-as években, hogy volt egy testvérpár Pécsen, az volt a vezetéknevük, hogy Görcs. Az egyik testvér, a László igazgató volt egy igen neves leánygimnáziumban (nem urban legend, elég sokszor mentem el a fényképe előtt ;)). A másik testvér, akinek a keresztnevére sajnos nem emlékszem, nőgyógyász volt.

Történt egyszer, hogy egy idősebb néni elzarándokolt Görcs doktorhoz. Még a vizsgálat előtt beszélgettek, amikor a néninek beleállt valami zsába a lábába, és elkezdett hangosan jajgatni. Görcs doktor megkérdezte, ugyan mi lelte az asszonyságot. Mire ő: AJJAJJAJ, DE HÚZZA A GÖRCS A LÁBAMAT! Erre a nőgyógyász: dehogy húzom asszonyom, még magához se értem, különben sem a lábát fogom huzigálni... :DDDDDDDD

caixa 2011.01.24. 13:58:00

Még a legprimitívebb betegnek is el lehet mondani normálisan a dolgokat és megérti és nem lesz rossz érzése.

Én számtalanszor hallottam, ahogy anyám bármit el tudott normálisan, értelmi szinthez igazítva a pácienseinek és a férjem is igyekszik így beszélni a betegekkel. Akár telefonon is, még néha este is.

Nem kell bájologni, de arra azért minden doki tekintettel kell legyen, hogy a beteg ember sértődékeny, érzékeny, hiszen kiszolgáltatott (vagy annak érzi magát). Ebben az esetben két jó szó kell és ennek összrakása tanulható és gyakorolható készség a dokiknak.

Ettől függetlenül kétségkívül vannak extrém nehéz esetek és nehéz személyiségek.

Bikli néni 2011.01.24. 13:59:58

@akdiana: Nem mondta senki, hogy aki jó orvos, az lehet prosztó nyugodtan. Csupán azt állapítottuk meg, hogy attól, hogy valakinek kissé mogorvább stílusa van, még lehet, hogy jó szakember; illetve attól, hogy valaki mézesmázos, még nem feltétlenül lesz jó szakember is.
A "nem feltétlenül" itt azt jelenti, hogy az emberi tulajdonságai és a szakmai hozzáértése két külön dolog, egyik sem befolyásolja a másikat.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:03:58

@Bikli néni: Te most viccelsz velem? szerinted ezt azért írtam hogy valamiféle beteges versenyt hirdessek? Tényleg mi van veletek? Lehet hogy pusztán érzékeltetni akartam. Szerinted én tényleg azt kívántam nekik hogy ne legyen többet erekciójuk? Ezen a blogon mindig ez van, vagy csak ma szaladtam bele valami fura napba?
Végül pedig, felháborodásom engedd meg, hoyg nehogy már Te döntsd el hogy milyen érzés ha valaki két gyermek után nem lehet nő többé. Természetesen élhet teljes életet, de bizonyára hallottál már arról, hogy mikor a hölgyek többet nem menstruálnak többé, lelkileg szintén meglehetősen megviseli őket, pedig olyankor jó 20 évvel idősebbek az említett hölgynél... Az embernek vannak érzései, gondolatai, és legfőképp méltósága, és minimális elvárásai az emberséggel, kommunikációval kapcsolatban. Ezt sem a posztoló nem kapta meg annak idején, sem pedig itt a kommentelőktől. Ennyi pusztán a véleményem!

mérien 2011.01.24. 14:04:27

Ha nincs épp friss szitkozódó poszt, akkor lehetne dícsérőt is bekarcolni. Vagy az derogáló? Évtizedekkel ezelőtti poszt, nevetséges.

Sztk 2011.01.24. 14:05:09

nekem azért az furcsa ebben a nőgyógyászban, hogy még a diagnózis felvétele alatt (széttárt láb, megalázó póz, remegő páciens) kurtán furcsán közölte, hogy ki kell venni a méhét és UTÁNA mondta, hogy öltözzön fel. Én 30 év alatt akárhány. akár SZTK nőgyógyásznál jártam, mindegyik előbb azt mondta, hogy "öltözzön fel", aztán, ha szépen, RUHÁBAN odaültem az asztalához, elmagyarázta a diagnózist és a teendőket, megírta (aláírta) a recepteket, a beutalót stb. Szerintem ezt hiányolta a posztoló.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 14:08:47

Ok..írjunk pozitív dolgokat:) Jó? Nem blog szerűen, de biztos vannak pozitív élmények is! Kezdem: Amikor a harmadik gyerekem született, összefutottam egy nagyon nagy gyerekorvosnővel. Emesének hívták. Mind szakmailag mind emberileg teljesen a toppon volt:)Ja, és újpesten volt gyerekorvos, nem tudom milyen Emese. Jószívvel gondolok most is rá:)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:12:15

@Bikli néni: ebben tévedsz,. Mert elvileg aki elvégezte az iskolát, és praktizál, csak jó orvos lehet. Csak olyan, akiknek a döntéseire életek vannak bízva. De hogyan lehetne valaki jó orvos, ha az egyik alapvető szakmai követelménynek nem felel meg - nem képes emberi módon kommunikálni a beteggel? Európa legtöbb országában ezért mér 20 évvel ezelőtt is olyan fegyelmit kapott volna hogy csak úgy nyekken...

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 14:12:53

@batgirl: én kaptam már meg fogorvostól (mert én attól féltem), hogy a szülés jobban fáj, ne ríjjak. mondtam, inkább a szülés:)

Bikli néni 2011.01.24. 14:13:57

@Legelő Őse: Úgy látszik, nem ugyanarról beszélünk. Te vontál egy párhuzamot, hogy akkor is így osztanák-e a jelenlévő férfiak a posztolót, ha velük közölte volna az orvos, hogy nem fog többet felállni. Erre én leírtam, hogy ez nem ugyanaz. Nem tudom, melyik mondatomból sikerült - tévesen - arra a következtetésre jutnod, hogy szerintem te kinek mit kívánsz :O
És mivel nőből vagyok, el tudom képzelni, hogy bizony, ez is lehet érzelmi megrázkódtatás, ha valakinek ki kell venni a méhét.

sárga nyúl 2011.01.24. 14:15:32

@akdiana: A privát doktor sem mindig udvarias! A gyerekem (volt) pulmonológusa akkora paraszt, hogy az ember esze megáll. Mindezt alkalmanként 5-10e-ért (rendelőtől függően). Személyesen is bunkó, de elnéztük, mert szakmailag jó. Az utolsó csepp az volt a pohárban, mikor a férjem felhívta, a doktornő épp nem ért rá nyilván, mert nem vette fel. Utána pár perccel megcsörrent a férjem telefonja, amit meg ő nem tudott felvenni. Mivel számot nem írt ki, gondolta a doktornő lehetett (volt már példa rá, hogy visszahívott minket, mivel csak a mobilján lehet időpontot kérni), felhívta a doktornőt, ő pedig anélkül, hogy hagyta volna a férjemet megszólalni, elküldte melegebb éghajlatra (nem részletezem, de nagyon durva stílusban), hogy miért zaklatja. Én nem vagyok túlérzékeny, de ez túlmegy minden határon. A férjem tajtékzott. Azóta más orvoshoz járunk.

Bikli néni 2011.01.24. 14:18:20

@Legelő Őse: Nem tévedek. Elég sok kontár van (nem csak az orvosok között, minden szakmában), aki elvégezte az iskolát, de attól még egy szakbarbár. Tudod, hogy hány ilyet tudnék mondani?
Egyébként ezen is sikerült volna már túllépned, ha nem csak akkor jönnél ide fröcsögni, mikor az index kirakja a címlapra a posztot.
Ettől természetesen még lehet igazad, meg tiszteletben is van tartva a véleményed (tényleg!), csak mi ezen már réges-rég túl vagyunk. A diploma csak egy papír, nem garancia arra, hogy valaki jól is dolgozik.

Rui Blaaz 2011.01.24. 14:20:00

ez a blog amilyen aktuális és érzékeny, konstruktív és humánus lehetne, sajna annyira gagyi - jelen formájában különlegesen csak arra alkalmas, hogy a már önmaguktól amúgy is elszállt, többségében fiatal, mindjárt-elmegyek-külföldre-aztán-szoptok (mindazonáltal roppantul keresztyényi) orvoskák egymásból erőt merítsenek, önnön egójukat a végtelenhez közelítsék és a zsebük zsarolás és megfélemlítés általi paranormális megtömését kvázi-legalizálják.
fujjbazmeg.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:20:03

@Bikli néni: én reagáltamkét beírásra, mind a kettő gyakorlatilag semmissé tette a problémát az egyikük azt állította hogy a posztoló attól elégül ki, hogy a rossz hír hozóját utólag bántja, a másikuk pedig úgy relativizált, hogy ez nem nagyobb probléma, mint ha a beteghordó véletlenül kicsit nekitol a falnak. Én erre írtam egy példát. Nem írtam hogy ez ugyanaz, ezért hiába írtad hogy ez nem ugyanaz, ezzel nem tudok egyetérteni, mert a példám a relativizálásnak szólt. Annak örülök hogy nem gondolod hogy ilyesmit kívánok bárkinek is:-)

SusanneF 2011.01.24. 14:20:47

Elnéztem,vagy nem kaptam választ arra a kérdésre,hogy az az orvos,aki sorozatosan műhibáz,miért nincs kivetve a becsületesek közül?
Hiszen az ő érdekük is azt kívánná,nem?

Minerva12 2011.01.24. 14:23:15

Szerintem nem a megalázás volt a megfelelő kifejezés, de lehet, hogy a posztoló ezt is érezte, ettől ő még nem "lelki nyomoronc", ahogy itt Leroi megjegyezte.Beteg vagy te Leroi, minden szavadból az agresszió süt.

holla 2011.01.24. 14:24:01

@Leroi:
"OrvosNŐ (aki egyébként az adjunktusod is): Mennyit dugsz hetente?
Leroi:öö
Orvosnő: Mindegy bazmeg most egy darabig tuti nem fogsz. Hererákod van, mindkettőt le kell vágni. Öltözz fel."

Jó érzés lenne, ugye?

SusanneF 2011.01.24. 14:24:19

@Sztk: Egyetértek!
A páciensben meg kéne látni az embert!
Különben én sem szeretem,amikor az aszisztens látja,ahogy vizsgál a doki....
A hüvelyi UH-ról:
A férjem előtt szégyelltem,amikor ott volt,és előtte bedugták a cotonos vizsgálófejet....

Rui Blaaz 2011.01.24. 14:24:52

@Bikli néni:
nekem az volt maradandó emlék (pedig csak látogattam), ahogy anno a Honvéd urológiai osztályát vezető Dr. Végh-et egy valamiért az osztályon tartott, de máshova is érett "ápolt" nagyvizit idején minden szobába bejelentette:
- Készüljenek, mindjárt itt a vég!

Leroi 2011.01.24. 14:25:28

@Legelő Őse:
Azért ne tévesszük össze a hysterectomisalt nőt a kasztrált pasival vagy egy erectiozavarban küzdővel.
Méheltávolításkor meg szokták hagyni a petefészkek legalább egyikét, különösen
fiatalabb életkorban, ezenkívül kiképeznek egy eléggé optimális befogadóképességű hüvelyt is.
Van tehát lehetőség nemi életet élni, teljes értékű a csikló, a lubrificalódik a hüvely és van ösztrogéntermelés is a megmaradt petefészek (no és a mellékvesekéreg) révén...
Vesd össze ezt egy kasztrált pasival, akinél abszolút megsemmisül a férfiúi lét.

Rui Blaaz 2011.01.24. 14:27:13

@holla: lassabban írd, ez így gyors lesz neki

sárga nyúl 2011.01.24. 14:27:23

@Visegrádi: Nekem Leroi segített. És másoknak is. Jóindulatból. Vedd ezt is figyelembe, mikor b@szogatod.

Sck: 2011.01.24. 14:28:06

Jó lenne ha valaki szólna a dokiknak, hogy a DR.-től nem lesznek felsőbbrendűek, ahhoz mérnök pályára kellett volna menniük. :)) Sajnos én is tapasztalom, hogy jó néhány orvos nincs tisztában az etika alapszabályaival sem. Ennyi.

akdiana (törölt) 2011.01.24. 14:28:14

@Bikli néni:

A negédességért egy ügyfelekkel foglalkozó, középfokú végzettségű ügyintézőt is ugyanúgy kilapátolnak, mint a prosztóságért. Egyik sem pozitivum, mind kettő kerülendő!
Tehát szó nincs arról, hogy a negédes orvos jobb lenne, mint a bunkó!

Az orvosok lehet úgy gondolják, hogy a szakmai tudásukkal nincs összefüggésben, hogy miként kommunikál, ellenben aki emberekkel foglakozik, azoknak a szakmájuk része a megfeleő kommunikáció más emberekkel!

Ha az orvos nem olyan családi háttérből származik, hogy lett volna lehetősége megtanulni a nem lekezelő, határozott, de egyben udvarias kommunikációt, akkor tanulja meg utólag!

A magam részéről okos embernek nem tudok gondolni egy orvost, ha a tőle elvárható hangvételű kommunikáció is gondot okoz neki, arra nem képes, mint amire egy mezei ügyintéző.

Szerintem az állami rendeléseken túl "nagy arcuk" van az orvosoknak, ebből vissza kéne venniük!

Ha értelmiséginek gondolja magát az orvos, akkor viselkedjen is úgy!

Egyébként az az eddigi tapasztalatom inkább az, hogy az igazán nagy szakemberek, akik tekintélyes tudással rendelkeznek, pont hogy képesek normálisan kommunikálni! (Maximálisan pozitív tapasztalat).

A prosztó orvosoknak is az a szerencséjük, hogy amúgy békés ember vagyok, nem hisztizek, de a magam módján utalok mindig rá, ha nem úgy vislekedik, mint az tőle elvárható lenne.

Én még nem vislekedtem prosztóként egy orvossal szemben sem, így nem érdekel, ha előző beteg felhúzta, mert én már másik vagyok, tanulja meg kezelni az indulatát, nekem ne morogjon! (Tudtommal még egy mezei ügyfeles sem moroghat, ha bunkó volt vele az előző ügyfél).

Ha egy orvos prosztó, még egyszer nem teszem át a rendelője küszöbén a lábom.
Végül is, rólam van szó...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.01.24. 14:33:16

57 éves nőbeteg. 23 évvel ezelőtti szakszerű diagnosisban majd radicalis operatióban részesült. Psychoticus módon túlreagálja azt a medicalis szempontból absolut jelentéktelen tényt, hogy az orvos megalázta, ill. üvöltözve közölte vele, hogy uterusát el kell távolítani. Javaslat: 1 aspirin, 2 mg alprazolam, pofáját befogja.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:34:26

@Leroi: ne haragudj, de Te ezt az egészet nem érted. Gyakorlatilag valószínűsíthető hogy nincsen érzelmi intelligenciád. Ez persze már önmagában sem biztosít problémamentes életet, ezért cserébe, mivel nekem így könnyebb, neked van igazad. ok? Mit szólsz? A lehető legkevesebb személyeskedéssel próbáltam tehát most leírni neked, hogy mit gondolok rólad, és az egészségügyről! Mivel mint olyan nem létezik, hanem az alkotóelemek részeiből tevődik össze, és ha jól értem, Te is az egyik ilyen vagy, jó ha tudod, hogy valószínűleg ezért nincs a hazai egészségügynek sem érzelmi intelligenciája. Mert a részeknek sincs benne.

holla 2011.01.24. 14:35:22

@Bikli néni:
Én azt gondolnám, hogy a rossz hírek közlése része a szakmának.
És itt kurvára nem a mézesmázos szövegekről van szó, hanem arról, hogy ha pl. rákos vagy, vagy az egyik hozzátartozód meg fog halni, akkor ezt _normális_ hangnemben közöljék veled.

Ha annyi lett volna, hogy a posztolónak gombás fertőzése van és ezt közli ilyen paraszt módon, akkor valszeg nem emlékezett volna olyan pontosan a pillanatra. Egy szaros fertőzés és mondjuk egy mell eltávolítása nem ugyanaz.
És döbbenetes, hogy ez magadtól nem jött le.

Leroi 2011.01.24. 14:36:23

@akdiana:
Nyilvánvalóan minden orvosból kitör a zokogás, amiért többé nem léped át a küszöbüket...
Gondold el, mennyire gyásznap számukra ez a mai, hogy ezt így, hosszas illemtani előadásod végén kijelentetted. Holnaptól fekete szalagot hordanak, amiért többet nem kezelhetnek egy okoskodó hisztériást.
Meg kell a szívnek szakadni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:36:38

@Pók: szánalmas vagy, és én kérek elnézést..

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:38:41

@Leroi: uh...őszintén remélem hogy Te nem vagy orvos, hanem csak kiadod magad annak. Mert ha igen, akkor remélem sosem engednek emberekhez. Soha. Megdöbbentő ez a stílus és hozzáállás a páciensekhez. Egyszerűen megdöbbentő. Te jó ég!

holla 2011.01.24. 14:39:22

@akdiana:
teljesen egyetértek!
Az orvos ugyanúgy ki lenne akadva, ha mondjuk egy hivatalban bunkóznának vele. Pedig neki még szét sem kellett tenni a lábait :-)

holla 2011.01.24. 14:43:11

@Leroi:
Ez most valami vicc?

Irkutszk 2011.01.24. 14:43:48

@Leroi: Doktorbácsi, kérem, ha unja, ne olvassa el ;) Olvassa újra inkább Irise írását (egész pontosan azt, amelyet kommenteltem), és mosolyogjon, szép az élet.

Mindezt a többieknek is ajánlom :)

mérien 2011.01.24. 14:48:59

"ez a blog amilyen aktuális és érzékeny, konstruktív és humánus lehetne, sajna annyira gagyi" - Teljes mértékben igaz, és ehhez a megfelelő tartalom mellett hozzájárulhatna az is, hogy az ellenkező oldalon állók (és nem ellenfelek, mint azt mindkét oldalon többen hiszik) egymással kulturáltan osszák meg nézetüket, s ezt a kulturált véleményformálást különösképp a tanult embereknek kellene példaként alkalmazni. De sajnos nem minden esetben esik egybe a tanultság az intelligenciával és egészséges lélekkel.

Irkutszk 2011.01.24. 14:49:49

@Leroi: Nem a nemi életre (hormontermelődésre), hanem a szaporodásra gondolt, aki a párhuzamot vonta. És a posztoló is ezen pontot tartotta elsősorban fontosnak, nézd meg, az első mondatai között van: szerencsére már megszületett mind a két gyerekem.

Mária 2011.01.24. 14:50:42

@Pók:

LVII annorum female patiuntur. XXIII annos recepit propria absoluta operatióban diagnostic et. Overreacting medicalis Psychoticus modo absolutum consideretur, quod minimum doctoris erubescebant respective. clamor indicat uteri tollatur. Proposal: I aspirin, II alprazolam mg, faucibus circumdabit.

Via Google Translate :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 14:51:20

@Pók: értem én, csak szerintem nem vicces ha valakinek kiveszik a méhét. De lehet hogy mégis, csak velem van a baj..
@Leroi:
nem, nem engedtek haza, de klinikai szakpszichológus vagyok. Ha tényleg olyan gondolataid vannak mint amiket itt leírsz, én nem tanácsolom hogy betegekkel foglalkozz. Ezt egészen komolyan írom! Nem mellékesen szívesen látlak, mint páciens!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 14:51:23

húú..ba...us, párpercre leveszem rólatok a szememet, és máris elvadulnak az indulatok...

Irkutszk 2011.01.24. 14:53:06

@Mária: És érted is, amit leírtál (by google fordító), vagy csak szövegelsz? Csak mert tudod, az orvosok úgy általában tudják is, hogy mit írnak szép latinsággal a papírra... És ha te ezt ennyire fontosnak véled, akkor ennyiben máris többek: egy nyelvvel többet beszélnek, mint te. Még ha halott nyelv is. Ahelyett, hogy cikiznéd, esetleg tanulnád meg, értenéd meg a gondolkodásmódját a nyelvnek, a szépségét, olvasnád eredetiben Dantét!

sárga nyúl 2011.01.24. 14:53:26

@Leroi: Próbálom, de kurvára idegesítenek.

sárga nyúl 2011.01.24. 14:55:36

@Legelő Őse: Az emberismeret elsősorban tehetség kérdése, persze iskolákat is el lehet végezni ebben a témában, ha nagyon unatkozik az ember.
Javaslom, hogy előbb olvass (pl Leroi összest), mielőtt égeted magad.

Irkutszk 2011.01.24. 14:57:17

@Legelő Őse: egyetértek sárga nyúllal. Én a pszichológiát azért komolyabb tudománynak ismertem meg, mint egy-két internetes kommentből diagnosztizálásnak.

Leroi 2011.01.24. 14:58:06

@Irkutszk:
Életünk nagy igazságai közé tartozik, hogy bármilyen sorspróbáló fordulat esetén tökéletesen egyedül állunk a probléma előtt. Senki de senki nincs mellettünk, mi magunk vagyunk.

A posztolónak akkor ez a műtét életmentő volt, amellett, hogy panaszait is enyhítette.
Semmiért nem hysterectomisalnak.
Egy valós helyzet előtt állott, amelyet értelme nem akart valósnak elfogadni.
Ez van gyász esetén is: meghal a szerettünk és agyunk ezt nem akarja elfogadni, tiltakozik ellene.
És akkor minden keményebb hangnemű hozzánkszólás érzékenyebben érint.
Az orvosnak a nő egy eset volt a sok közül. Kórismézett egy kórképet és közölte a teendőket.
Én magam is finomabban tettem volna.
Világosítottam már fel halálos beteg tumorost a várható kimenetel felől, nehéz, nagyon nehéz úgy megtenni, hogy
közben azon a vékony sávon maradj, ami a tárgyilagosság és a látszólagos részvétlenség között húzódik.
Neked sem szabad gyengének mutatkoznod, mert még jobban kétségbeejted a beteget.
Nehéz ez és aki nincs benne, az a partszélről könnyen pofázik és osztja az észt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 14:58:12

@sárga nyúl: ez most mi????sárga nyúl megvédi Leroit, mint ember ismerő??????? Na itt feladom, ez már nekem is sok. Nyuszika, reszelgesd a körmödet.

Leroi 2011.01.24. 14:59:48

@Legelő Őse:
Na ez más dolog, ha klinikai szakpsychológus vagy. Lehet, hogy ismerlek is...:)

akdiana (törölt) 2011.01.24. 15:01:49

@Leroi:

Amíg van választási lehetőségem reális távolságon belül máshoz menni, addig élek vele.

Az ok nélkül velem szemben prosztó orvos szivének nem kell megszakadnia miattam, ellenben az enyém sem szakad meg az övéért! Hiszen hívhatom a betegjogi képviselőt is, illetve adott esetben egy udvarias hangvételű, térti vénnyel feladott levelet el lehet juttatni az adott orvos feletteséhez, ha netán a prosztó orvos lenne az intézmény igazgatója (nem jellemző rájuk a prosztóság), akkor meg az intézmény fenntartójának (pl. állami fenntartású intézmény esetén) lehet címezni a panasz levelet. Ha nincs reakció, akkor is megvan, hova lehet még feljebb. Előbb-útóbb lenne foganatja.

Némely orvos amit megenged magának, az tűrhetetlen. Mondom mindezt úgy, hogy az igazán magasan kvalifikált, nagy tekintélyű orvosok, nem szoktak modortalanok sem lenni, se negédesek, tlejesen korrektek, udvariasak, tehát akinek nem inge, ne vegye magára. Őket maximálisan tisztelem, becsülöm.

Irise 2011.01.24. 15:01:57

@Legelő Őse: Nézd nemrég láttam egy jó karikatúrát egy betegfelvilágosításról. Az orvos mondja az elhízott betegek:
"-Dönthet: minden nap egy óra testedzés, vagy napi 24 óra holtan fekvés."
Szal: attól,mert kivették a méhét még nő maradt, bár nem fog menstruálni.
És jééé, a nap 24 órájában élni fog!!! Azért talán erről is egy picit illenék megemlékezni,amellett,hogy a doktor elfelejtette használni a "kezicsókolom" és "kéremszépen", valamint "tetszik" kifejezéseket.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 15:02:06

@sárga nyúl: miért kellene az összes hozzászólását elolvasnom? ezt nem értem. Most keveredtem ide. Az első komment az övé volt. Véleményem szerint, azt írta amit gondolt, amit érez, és ami a véleménye. Ez nekem nem szimpatikus, sőt vitatkoztam is vele. Ez a stílus ahogy pedig másokra reagál: "okoskodó hisztériás", nos erre reagálni szerintem nem égő.
Nem kell tisztelned a szakmám, és persze megjegyzéseket is lehet rá tenni, de szerintem inkább információ hiányra vall ha pszichológiáról a klinikumban azt gondolod hogy mindössze az emberismeretről szólna.

akdiana (törölt) 2011.01.24. 15:02:58

Elütésekért megint bocs, ma nem az én napom van...

Leroi 2011.01.24. 15:04:24

@Legelő Őse:
Ó, Atkinson Atkinsonovics...:DDD

Eleven Ezüst 2011.01.24. 15:06:54

@Irise: érzéketlen durvaság hová vezet?

Leroi 2011.01.24. 15:07:14

@akdiana:
Anyu, nézd, szíved joga...
Engem nem lehet feljelenteni, mert immunis vagyok.
Ugyanis nem adok rá egyetlen betegnek sem okot.
Hogy itt idegesít egy-egy hozzászólás vagy poszt?
Nyilvánvaló, hogy egy kafferbivaly is beledögölne, ha némely ostoba irományt végig kellene szenvednie.
Hát ez van.
Csók, Anyu.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 15:09:26

@Leroi: "Hogy itt idegesít egy-egy hozzászólás vagy poszt?
Nyilvánvaló, hogy egy kafferbivaly is beledögölne, ha némely ostoba irományt végig kellene szenvednie.
Hát ez van."

hát igen, másnak sem könnyűűűűűűűűűűű:)))))))

Irise 2011.01.24. 15:10:56

@sárga nyúl: Bár biztosan lehetett túlérzékeny, vagy PMS doktornő, egy lehetséges változat:
tegnapelőtt egyszerre láttam egy aorta aneurysma ruptura gyanús beteget, meg egy olyan allergiás reakciót,aki tényleg majdnem megfulladt (a beteg kapott iv 60 mg chlorphenamin maleate-ot, 400 mg hydrocortisont, 2,5 mg adrenalint im, 0.1 mg adrenalint iv, és még mindig épp csak kezdett lenyugodni a reakció), ha nekem eközben valaki csörög, megpróbálom visszahívni, de nem veszi fel, majd megint elkezd csörögni, vszínűleg úgy szólok bele,hogy nem köszöni meg.
Nem azért,mert paraszt vagyok, hanem azért,mert képzeld bele magad életed legfeszültebb helyzeteinek egyikébe, amikor nagyon kell koncentrálnod, és nagyon a topon kell lenned, hogy akkor csörög az a nyamvadt telcsi. Viszont nem felejtheted otthon,mert esetleg azon is szólhatnak, hogy szaladj Áronkához a kettesbe,mert megint hányja a vért... juhhéjj

Leroi 2011.01.24. 15:11:31

@batgirl:
Huss, denevérlány!:)
/kezdhettem volna k-betűvel is/

Irise 2011.01.24. 15:13:57

@holla: némmá, fentebb leírtam orvosként,hogy hogy bunkóztak velem a boltban , s mégsem akadtam ki... jééé... nézdmár ... meg vagy cáfolva.. leléphetsz.

Bikli néni 2011.01.24. 15:14:28

@Legelő Őse: Magad írtad le a lényeget. Sárga nyúl azért javasolta, hogy olvass kicsit több Leroi-t, hogy megértsed a kissé cinikus hangnem mögött a mondanivaló értékes voltát. Ez a baj, hogy most keveredtél ide, és ítéletet mondasz olyan emberek fölött, akiknek a hozzáállásáról nem tudsz semmit.
Ja, és mi nem a Leroi fan-club tagjai vagyunk, egyszerűen csak megszoktuk a stílusát, és a mondanivaló lényegére koncentrálunk. Vannak még itt egy páran a blogon, akik hasonlóan állnak hozzá. Gyere, olvass minket egy pár napig, hétig, és nem fogsz ilyeneken fennakadni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 15:14:47

@Irise: kérlek olvasd el még egyszer a posztot, majd a vitát ami utána keletkezett. Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy ő a fájdalomból és az információhiányból fakadó alapvető diszkomfort érzésre még felháborítóan beszéltek hozzá, majd közölték vele hogy ki kell venni a méhét. ezt megírta mint sok éve benne gyülemlő nagyon negatív érzést az egészségüggyel kapcsolatban. Ez a blog például fóruma az ilyen jellegű posztoknak is! Ezek után olvasd el a hozzászólásokat. Szerintem itt csak az embereséről van szó, a kommunikációról, sőt a jogról, hogy emberként bánjanak veled!
A példád nem értem hogy jön ide. Nem a felelősségről volt szó a saját életével kapcsolatban.
Nem szeretnék itt vitatkozni, csak azét is ellentmondani, sem egy összeszokott kommnentelő brígádnak trollkodni, de a véleményem mellett továbbra is kitartok, Az egészségügyben a kommunikáció és a hozzáállás nem pénzkérdés! Ha már csak ezekben lehetne változás nagyon nagyot lépnénk előre. A fenti poszt sem szólt másról, és remélem ebben egyet tudtunk mindannyian érteni!

sárga nyúl 2011.01.24. 15:15:07

@Irise: Lehet igazad, mert az volt az első, amit beleüvöltött a telefonba, hogy épp rendel. A butaság az, hogy a saját mobilját adja meg a bejelentkezéshez.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 15:15:32

@Leroi: kezdhetted volna..még se tetted:))

Irise 2011.01.24. 15:16:26

@holla: Te jó ég, te a méheddel szoktál dugni? Az nem egészséges.

@SusanneF:Azért,hogy neked legyen mit kérdezni.

sárga nyúl 2011.01.24. 15:16:42

@batgirl: :DDD Leroit nem kell megvédeni. De az idegrendszeremet annál inkább. Kérlek leányka, hívj Nyuszkónak...

holla 2011.01.24. 15:17:54

@Leroi:
pont erről beszélt a legtöbb hozzászoló. Ez csak akkor egyértelmű, amikor te mondod? Ha más mondja neked _ugyanazt_, akkor miért felismerhetetlen a lényeg?

nem kell válaszolni, ha ignorral könnyebb, akkor legyen úgy

holla 2011.01.24. 15:19:06

@Irise:
és még mindig emlékszel rá... ugyanarról beszélünk

holla 2011.01.24. 15:19:50

@Irise: olvasd el még egyszer, az előzménnyel együtt

sárga nyúl 2011.01.24. 15:19:54

@Legelő Őse: Ha visszaolvasnál, cizellálhatnád a "kórképet". Persze nem muszáj, csak így butaságot írsz. Szíved joga.

akdiana (törölt) 2011.01.24. 15:19:55

@Leroi:

"Engem nem lehet feljelenteni (...)
Ugyanis nem adok rá egyetlen betegnek sem okot."

Aha, értem, kezd világosodni a kép. A való életben, hús-vérként mások előtt, udvarias ember vagy, ám névtelenség mögé húzódva a kommentben meg frusztráció levezetésként másokat virtuálisan rugdosol, ha érveid nincsenek, személyeskedni kezdesz. Kettős élet? Te szegény...

Irise 2011.01.24. 15:22:08

@sárga nyúl: Szegény apám sokszor felhívott munka közben a mobilomon, veszekedtem vele sokat,hogy hagyja abba,mert zavar a betegvizsgálat közben.
Megértette, abbahagyta.
Mit tett?
Felhívott az osztály vonalas számán,hogy a nővérek jöhettek kutatni utánam,hogy melyik betegben vagyok, azt hittem here-ekvivalens-szerven szúrom magam. :D

epres négercsók 2011.01.24. 15:22:26

Tisztelt Doktornők és Doktor Urak! Legyetek szívesek figyelembe venni, hogy sok laikus hozzászóló csak alkalmanként jár ide, és nem feltétlenül szokott hozzá itt néhányotok stílusához. Több türelmet, kevesebb sértegetést, mert ezzel nem jutunk sehova sem.

sárga nyúl 2011.01.24. 15:23:25

@batgirl: Édes vagy, Denci. Pusy, drága.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 15:24:20

@sárga nyúl: naja, végülis az enyémet is megadhatta volna....

Irise 2011.01.24. 15:24:24

@Legelő Őse: Elolvastam: nem beszéltek hozzá felháborítóan. Kemények voltak, de nem szídták, nem mocskolták, korrekt ellátásban részesült.
Mindezt képes 23 éve dédelgetni! Ez vihar a biliben!
Milyen cirkuszt rendezhetett,mikor a fia nőt hozott a házhoz?!

Villantó 2011.01.24. 15:26:34

Megérthetnéd szegény nőgyógyászokat, megalázó fizetésért turkálnak muffokban, még azt a kis hálapénzt is elirígylik tőlük...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 15:26:37

@sárga nyúl: Denci????????????Kijaza Denci??????????????

Irise 2011.01.24. 15:27:38

@epres négercsók: Tisztelt Modi(e)k!
De Mamaaaaa!!! Őőő kezdte!!!!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 15:27:52

@Irise: Húúú..és milyen cirkuszt rendezne, ha téged vinne a fia haza...beeeeeeeee

Irise 2011.01.24. 15:30:29

@Leroi: Mélyen egyetértek.
Csak azt nem értem,hogy az eltelt 23 év alatt miért nem sikerült a betegnek arra az apró tényre koncentrálnia,hogy megmentették az életét?

U.I.: Nézzetek Russell Peterst és olvassatok Pratchettet.

sárga nyúl 2011.01.24. 15:30:43

@Babette_: Biztos jobban jártunk volna. ;)
Egyszer felhívtam a könyvelőmet a lakásán. Ismerem a férjét, többször találkoztunk. Felveszi a telefont egy férfi, nagyon jól elbeszélgetek vele félórát általánosságokról (közben időnként Istvánnak szólítottam), majd kérem "Zsuzsát". "Zsuzsa? Nálam nem lakik Zsuzsa, de nagyon jó volt Önnel beszélgetni, szép hangja van. Viszonthallásra." :DDD

Irise 2011.01.24. 15:31:56

@batgirl:megalol! mennem kell,pedig még úgy maradnék, de mindjárt kezdődik a műszakom. :) Imádom az aljas beszólásaid, és szívesen osztalak ki,mert olyan jól tudsz pattogni :D Baráti üdvölettel: I.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 15:32:02

@Irise: Olvasok Pratchettet, márha Terry-re gondolsz:))

sárga nyúl 2011.01.24. 15:32:21

@batgirl: Kijaza Denci. Óóóóóké.

epres négercsók 2011.01.24. 15:32:42

@Irise: Én is látom, hogy ki kezdte és mivel. De reménykedem, hogy egyszer csak sikerül beleverni a buksitokba, hogy az ilyenekre a legegyszerűbb megoldás, ha nem foglalkoztok vele. Ha visszavágtok, az senkinek sem jó. Dicséretes dolog, ha nem ti kezditek. Még ennél is jobb, ha nem is folytatjátok. :)

Irise 2011.01.24. 15:32:46

@sárga nyúl: :DDDDDDD
@batgirl: jaja. Jót tesz ez a nézet a világnak!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.24. 15:33:20

márha= jessus, milyen idióta szó..bocsi érte:)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 15:36:09

@Irise: „na mi van, nem tud beszélni?” szerintem ez felháborító, de azt elfogadom, hogy mindannyian mások vagyunk, és más a tűrőképességünk. Ha én a fájdalomtól eltorzult arccal szétnyitott lábakkal feküdnék félmeztelenül, nekem ez nem férne bele, de tényleg mások vagyunk.
@sárga nyúl: nyilván nem diagnosztizáltam, és értem a szarkazmust, a malíciát stb. De szimplán nem értek vele egyet, és pusztán annyit rítam, ha ő a betegeivel is így beszél, akkor azt nem javaslom. Sőt, ennek az okát is ki lehetne deríteni. Mert lehet hogy ő egyébként egy jó orvos. De lehet hogy mások is ezt gondolnák róla, ha normálisan kommunikálna. Így tehát nem értem mi a hozzáadott értéke annak hogy ő így kommunikál. Persze a környezete meg asszisztál hozzá. Van ilyen, de azért nekem ez nem szimpatikus, nem értek vele egyet, és bizony más a véleményem, a konkrét poszttal kapcsolatban pedig teljesen képes vagyok megérteni a poszt íróját. De ha nem így tennék, a tiszteletet akkor is megadnám neki. Szerintem ez ennyi, és nem több, nem is érdemel többet.

Irise 2011.01.24. 15:36:15

@epres négercsók: Tévedésben vagy: orvosok vagyunk, nem Istenek.

Roooz 2011.01.24. 15:37:38

Sajnos én is ilyen hozzáállással találkoztam... 24 éves vagyok, másfél éve diagnosztizáltak nálam PCOS-t, miután egyszer csak rendszertelenül kezdtem menstruálni... Igazán nem tudtam mi ez, de nem is kaptam felvilágosítást, sőt, mikor mondtam, hogy írjon fel valamit (korábban nem szedtem fogamzásgátlót), hogy tudjam, mihez tartani magam, azt mondta a drága orvos, hogy "minek? aki magát felcsinálja, az Nobel-díjat kap!" Mit ne mondjak, elvették a kedvem az élettől is, szinte. Azóta, voltam másiknál, aki nem viselkedett ennyire durván, de amikor közlöm a "kórt", akkor meglepődnek, de nem foglalkoznak vele különösebben. Elintézik egy ráérünk, ha gyereket akar felkiáltással... Mondanom sem kell, hogy meg sem fordult a fejemben, hogy egy kis hálát érezzek irántuk, feléjük.

31/48 2011.01.24. 15:37:45

Az én apámat meg egyszer leköpték.

Megvan vagy már ötven éve is annak, de a kutya teremtésit a bestének!

31/48 2011.01.24. 15:39:07

@Irise: az istenek kis 'i'.

Ami nagybetűs annak nincs többesszáma, mivel kvázi személynév.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 15:40:01

@Tīmūr-e Lang: engem egyszer gyíkká változtatott... de már elmúlt...

Irise 2011.01.24. 15:40:22

@batgirl: Én is! Most az Elveszett próféciákat olvasom, hát szét vagyok esve.

@Legelő Őse: Képzeld el,hogy turkálsz a páciensben, próbálod kitalálni,hogy most merre fáj pontosan (merthogy nagyon nem mindegy, hogy 12 3 6 vagy 9 óránál fáj-e a cucc). Egyszercsak a beteg elhallgat. Felnézel, látod,hogy veszi a levegőt, nyitva a szeme, tehát nem ájult el, de nem is válaszolt sokadik kérdésedre,miszerint fáj-e ez?
Akkor most mit kérdezel tőle?
Fáj? Fáj? Fáj? Fáj?
Drága asszonyom, szereti-e Brahms-ot?
Vagy: Na mi van, nem tud beszélni?

Én vszínűleg egyébként Brahmsot kérdezném meg, mert a beteg válaszából azt is tudnám,hogy mennyire a pszichés komponens.

Irkutszk 2011.01.24. 15:41:57

@Legelő Őse: Leroi többször említette már, hogy nem, a betegeivel nem szok így beszélni. (Ez is kiderült volna a visszaolvasásokból. Mint ahogy az meg talán nem, hogy nem, a környezete (legalábbis az itteni) nem asszisztál ehhez a viselkedési jegyéhez, nem egyszer voltak törölve a túl személyesre sikeredett kommentjei.) Egyáltalán nem véletlenül írtam, hogy egy pár kommentből egy kissé elhamarkodottnak vélem a tanácsadást.

csabaj 2011.01.24. 15:48:17

Ha ilyen orvossal találkozol,ahogy szállsz le,véletlenül rúgd szájba és mond neki hogy bocs!

2011.01.24. 15:50:44

Mit ér az ilyen poszt, ha nem ír nevet és címet ? Tudjuk, hogy vannak szemét emberek a világon és maradnak is amíg nem pellengérezzük őket ki.

Irkutszk 2011.01.24. 15:51:13

@Alikam: Hát, akkor most kérném Legelő Őse szakvéleményét :D

akdiana (törölt) 2011.01.24. 15:51:36

@epres négercsók:

Laikus olvasónak az a véleményem, hogy a magukat orvosnak beállító nick nevek között van olyan személy (történetesen egyre gondoltam, akivel én nem személyeskedtem, ő velem mégis azt kezdett), aki megnyilvánulása az egészégügy, orvosok iránti sztereotípiákat nem pozitív irányba változtatja, hanem kifejezetten fel is erősíti.

Remélem nem valódi orvos...

Ha a való életben mégsem ilyen, csak itt, akkor is ajánlatos lenne neki, hogy "Legelő Őse", vagy bármely más pszichológus páciense legyen...

Mert addig jó, nincs semmi gond, míg itt, kommentekben vezeti le a frusztrációját, de ki tudja mikor csap át súlyosabb esetbe. Ki tudja mikor viselkedik majd úgy a való életben, amit eddig csak kommentekben? Egy _valódi_ orvostól intelligensebb hozzászólások lennének elvárhatóak. Persze ha nem orvos, és a komment is puszta játék neki, akkor sincs semmi baj :)

Ha orvos, akkor viszont a betegeknek sem jó, ha pszichés eset az orvosuk, kit tudja mikor lesz a jövőben "rohama".

Nem vagyok kilinkai szakpszichológus (bár van némi pszichológia ismeretem), de véleményem szerint ha igazából orvos lenne, akkor veszélyes, hogy ilyen mentális állapottal praktizálhat az, akire gondolok.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 15:54:10

@Irkutszk: egy kis tanácsadás mindenkire ráfér...aki emberekkel foglalkozik, azokra meg különösen..akik körül meg is halnak, azokra meg pláne.
@Irise: releváns kérdés Brahms is, de a megszólítás nem mindegy. De nem akarok ezen rugózni, mert attól még nem fogok egyetérteni veled. MIndennek meg van a menete. Először megvizsgálja. Nem kell nyálasnak lennie, de mivel a betegnek joga van, mondja hogy éppen mit csinál. Aztán befejezi a vizsgálatot, és miután felöltözött, elmondja hogy sajnos ezt és ezt kell tenni, de milyen kilátások vannak stb. Ez így korrekt szerintem. Ez a blog nem arról az egyébként remek sok százezer orvosról aki így csinálja, hanem néha azokról, akikben nyomot hagy ha nem így csinálják.

epres négercsók 2011.01.24. 16:00:07

@Alikam: Tegnap is szóltam már. Ha nem fejezed be ezt a stílust, pihenni küldelek.
És mindenki mást is, aki így beszél.

SusanneF 2011.01.24. 16:01:14

@Kulics: Nem írhatsz,mert kitiltanak!
de ezt már annyiszor leírtuk itt...

Mária 2011.01.24. 16:02:22

@Irkutszk:

Turgenyevet már olvastam eredetiben, 17 évesen, a címe az volt, hogy Первая любовь, Stanisław Lem két regényét is, (Opowieści o pilocie Pirxie, Solaris) Montesquieu Perzsa leveleibe csak belekezdtem, mert közben elmentem nyaralni az algíri barátommal, aki egy zöld szemű mediterrán félisten volt, Dante viszont soha nem vonzott.

Csak azért nem fogok megtanulni latinul, hogy megnyerjem a Praxison a ki beszél több nyelven szkanderbajnokságot.

epres négercsók 2011.01.24. 16:02:54

@akdiana: Nem az a dolgom, hogy megítéljem az itt kommentelő embereket. Az én dolgom annyi, hogy aki sértőeket ír a másikra, azt figyelmeztessem, töröljem, végső esetben kitegyem. Ennek semmi köze ahhoz, hogy magánemberként kivel értek egyet és kivel nem.

holla 2011.01.24. 16:04:57

@Irise:
"Akkor most mit kérdezel tőle?
Fáj? Fáj? Fáj? Fáj?
Drága asszonyom, szereti-e Brahms-ot?
Vagy: Na mi van, nem tud beszélni?"

Na mi van, nem tud beszélni?-kérdést teljesen értelmetlen feltenni, mert a válasz (igen/nem) _nem_ arra vonatkozik, hogy fáj-e. Ez nyilvánvalóan inkább egy indulatot fejez ki a beteg felé és nem a lényegről szól.
Szerintem a legtöbb orvossal semmi baj nincs, pont ezért semmi szükség nincs arra, hogy a vállalhatatlan dolgokat próbáljátok indokolni, csak azért mert orvos csinálta.

Alikam 2011.01.24. 16:06:39

@epres négercsók: ja értem, tehát ha más valószínűleg szándékosan gerjeszti a hangulatot, akkor az semmi. Ha viszont ezért valaki megszólja, az már egyből probléma.

Azért jó lenne ha a fától látnád az erdőt.

Vagy nem vagy rutinos fórumozó, vagy csak nem akarod észrevenni, hogy itt páran szándékosan gerjesztik a feszkót.

Amúgy nem érdekel, hogy kitiltasz-e vagy sem. Ha ennyi eszed van...

sárga nyúl 2011.01.24. 16:07:34

@Legelő Őse: Értem. Természetesen mindenkinek meg lehet a saját véleménye. Továbbra is javaslom, hogy olvasd vissza a korábbi posztokat, én ugyanis csak annyit látok, hogy nem ismered Leroit egyáltalán.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.24. 16:11:21

@Irkutszk: :-) ne keverjük össze a trollkodással azért:-)

Irkutszk 2011.01.24. 16:11:33

@Mária: Akkor ne is irigyeld tőlük, nekik a munkájuk része a latin. Egy csomó kórképnek, anatómiai részletnek vagy fogalomnak nincs is magyar megfelelője. És nem a praxis blog miatt tanulták meg, hanem hogy pontosan tudjanak fogalmazni. Ha több nyelvet beszélsz (és kommentedből ez tűnik ki), akkor gondolom egyértelmű, hogy a különböző nyelvek különböző gondolkodásmódot is tükröznek, mást tartanak fontosabbnak (több szó, finomabb jelzők), és mást kevésbé annak. Persze, lehet cikizni, hogy az orvosok latinul beszélnek, csak éppen semmi értelme/valós alapja. Azért tanulták meg ezt a halott nyelvet, hogy a betegek ellátásában a segítségükre legyen, és a legpontosabban fogalmazhassanak.

epres négercsók 2011.01.24. 16:11:44

@Alikam: Nem emlékszem a pontos számokra, de a tegnapi párbeszédetekből Leroi-nak kb 3x annyi kommentjét szedtem ki, mint neked, pedig emlékeim szerint nem ő kezdte a cirkuszolást. Értsd már meg légy szíves, hogy ez nem személyes kérdés a részemről, mert mindenkit kiszedek, aki a másikat ilyen stílusban sértegeti.
A kitiltás és az én észbeli képességeim pedig nem tartoznak egy lapra. Egyelőre próbálok veled értelmesen szót érteni, de látom, nem megy...

Irkutszk 2011.01.24. 16:13:36

@Legelő Őse: Mindegyik nick mögött egy érző ember van, mindegyikkel lehet foglalkozni! :P De azért egyetértek.

mérien 2011.01.24. 16:36:03

A legtöbb orvossal nincs baj, mint ahogy a legtöbb beteggel sem. A gyűlölködő, vulgáris, szubjektív emberekkel- álljanak akármelyik oldalon- na, azokkal van gond.
S itt bizony találkozhattunk nagyon kemény, bántó megnyilvánulásokkal. Szavai (is) minősítik az embert, vagy az embertelent.S a bizonyítványon nincs mit magyarázni.
Az én általam választott pályát is sokszor szidják- igyekszem csak azért is jó példával az ellenkezőjét erősíteni. S ettől jól érzem magam. Jól érzik magukat, kontrollt vesztett Uraim, Hölgyeim?

Majda 2011.01.24. 16:37:33

Posztoló sérelmei:
1. Fájdalmas volt a vizsgálat (erről nyilván nem a doki tehet), de épp egy nagyon fájdalmas ~elakadó lélegzet~ pillanatban kérdeztek tőle, majd amikor még nem volt képes válaszolni, _rárivallt_a_doki_.
2. Durva, barátságtalan hangnem.
3. Nem tudom, észrevettétek-e, de még nem volt felöltözve, amikor odavetette neki a diagnózist. Ez mondjuk egy kis jelentőségű gombánál lehet, hogy sértő, de ki nem sz* le. De egy histerectomiát így közölni? Ez minimum a bunkóság fogalmát kimeríti... Emberi méltóság? Valami?

Simán megértem, hogy ennyi idő után is rossz szájízzel emlékszik vissza erre az esetre és hogy nem akarta ezzel a dokival megműttetni magát (aki egyébként szakmailag lehetett akár topon is, de ezt egy beteg honnan a francból tudná megállapítani?)

Mellesleg szerintem minden itteni doki egy ilyen kaliberű diagnózis után elment volna máshoz is megerősíteni, hogy tényleg csonkítattni kell magát - függetlenül attól, hogy mennyire normális hangnemben beszélt vele az, akinél az első alkalommal volt.

akdiana (törölt) 2011.01.24. 16:38:26

@epres négercsók:

Teljesen értem én, hogy nem feladatod megítélni a kommentelőket. Ha így jött ki, elnézést kérek.

Nem is személy szerint neked szántam észrevételem, hanem csak a szavaid kapcsán jutott eszembe, bár inkább azoknak szólt, akik nagyon pártfogolják a "blog kötözködő komment bajnokát".

A mostani szavaim is nekik szól. Úgy gondolom, van egy határ, amit egy valódi orvos, ha aznap bal lábbal kel is fel, még virtuálisan sem lép át (privát vélemény).

Ha valódi orvosok képesek mások elleni, ok nélküli személyeskedésre, támadásrohamra, akkor szégyelljék magukat!

Ha nem orvosról van szó, puszta játék az illető részéről, akkor viccnek elmegy :)

Bocs, ha ez a vélemény erős volt.

akdiana (törölt) 2011.01.24. 16:42:13

Amúgy további szép napot mindenkinek! Mára, sok is volt ebből a blogból...

Mária 2011.01.24. 16:53:40

@Bikli néni:

"Ez a baj, hogy most keveredtél ide, és ítéletet mondasz olyan emberek fölött, akiknek a hozzáállásáról nem tudsz semmit."

Erre mondják azt, hogy senkire nem lehet kétszer első benyomást tenni.

Rigor Mortis 2011.01.24. 16:56:03

@Irkutszk: az orvosi latint azért nem mondanám szépnek, ez egy göröggel kevert műnyelv. Lásd pld hydrocephal (vízfejű) görög kifejezés. A jogi latin közelebb áll a klasszikus latinhoz.

Dante a legtöbb művét olaszul írta.

Leroi 2011.01.24. 17:00:28

@Bikli néni:
Kszönöm szépen, méga végén elbízom magam...:* :* ;*
Valószínűleg új psychiatriai kórképként fog bekerülni a nomenklatúrába a Leroi-fil és Leroi-fób kifejezés...:D

Nyilvánvalóan szerény porhüvelyem nem ér annyit, hogy miattam akár "fan-klub" is alakuljon...:)) Itt sok kedves Úrhölgy nagyon pipa rám, mert nem nyivákolok együtt a posztolóval, ami tudvalevőleg a legrosszabb hozzáállás egy orvos részéről.
Együtt sírni és rettegni a beteggel egyenértékű azzal, hogy kiesik a kezedből a kórkép, nem vagy ura a helyzetnek, vagy a véletlen vagy a beteg irányít.
És nem tudni, melyik a rosszabb...

Mária 2011.01.24. 17:00:34

@sárga nyúl:

"Nálam nem lakik Zsuzsa, de nagyon jó volt Önnel beszélgetni, szép hangja van."

Jól fizető otthoni távmunkád lehetne az emeltdíjas telefonszám bizniszben.

Bocs :)

Leroi 2011.01.24. 17:01:35

@Rigor Mortis:
Ez a "Hullamerevség" nagyon jó nicknév, üdvözöllek!:)

Bikli néni 2011.01.24. 17:02:07

@Mária: Ellenben az első benyomás - a közhiedelemmel ellentétben - módosulhat. Volt egyszer egy tanárom, akit utáltam, mert elég szókimondó és bárdolatlan stílusa volt. Aztán egy napon felfedeztem valahogy, hogy ha kiszűröm a gúnyolódó részt a hangjából, akkor egy ritka jó embert látok mögötte. A mai napig az egyik legjobb barátom.

Leroi 2011.01.24. 17:03:15

@akdiana:
Ó de szívesen olvasom a soraidat! Különösen ezt az utolsót...
Csak ilyeneket várok tőled ezentúl.:PP

Mária 2011.01.24. 17:12:19

@Bikli néni:

Persze hogy módosulhat, és ha az első benyomásod nem a legjobb, de adsz második lehetőséget, akkor nagy százalékban módosul is.

Csak sokan nem adnak második lehetőséget, hanem rohannak tovább.

sárga nyúl 2011.01.24. 17:12:57

@Mária: :DDDDD Hogy erre még nem gondoltam.

Irkutszk 2011.01.24. 17:21:37

@Rigor Mortis: Ehh! Elnézést kérek a pontatlanságért :) Bevallom, sosem voltam jó latinból. Mea culpa.

Irkutszk 2011.01.24. 17:23:28

Szeretnék panaszt benyújtani egy nővérke ellen, mert mosolyogva döfte belém a tűt! :)

Kérdés: Azért bökött belém a karom hátsó oldalán, hogy ne lássam, vagy valami más oka volt? Eddig még sose kaptam oda az oltást. Vagy csak helyi szokás?

Rigor Mortis 2011.01.24. 17:31:09

@Irkutszk: én sem vagyok jó latinos. Annak idején belelapoztam a volt feleségem orvosi tankönyveibe némi jogi latin- és tűrhető olasz tudással, és nem sokat értettem belőle :)

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 17:35:53

A rossz hírt lehet közölni tapintatosan is:

- Özvegy Kovácsné?
- Nem.
- Na fogadjunk!

Irkutszk 2011.01.24. 17:36:00

@Rigor Mortis: Én sose tanultam olaszul, latinul is csak a declinatiokig, mégis (vagy épp ezért) elolvasom a receptet ;)

Való igaz, spec. nyelv az orvosi. Dehát, ez van, a jogi is az :P

trimalchio 2011.01.24. 17:36:27

@Irkutszk: "Csak mert tudod, az orvosok úgy általában tudják is, hogy mit írnak szép latinsággal a papírra... És ha te ezt ennyire fontosnak véled, akkor ennyiben máris többek: egy nyelvvel többet beszélnek, mint te"
Ezen azért jót mosolyogtam. Orvosok beszélnek latinul? Én igen jól tudok latinul (több, mint 30 évig tanítottam), eredetiben olvasok, Caesart, Cicerót, Tacitust, Senecát, stb., stb. De azt nem nagyon merném mondani, hogy beszélek latinul. Meg azt sem, hogy az orvosok úgy általában jól tudnak latinul.

Irkutszk 2011.01.24. 17:39:29

@trimalchio: Most jól leszeditek itt rólam a keresztvizet! :D Már elnézést kértem! Kegyelem! :)

Irkutszk 2011.01.24. 17:41:03

@trimalchio: Egyébként... elhiszem, hogy nagyon bonyolult a latin, de talán még mindig jobban meg lehet tanulni, mint az élő nyelveket, lévén elvileg már nem változik...

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 17:41:09

...és ha egyszer egy latin megkérdezi az utcán, hogy merre van a Keleti?

Rigor Mortis 2011.01.24. 17:45:59

@El Visco Stello: Dino Risi Il Sorpasso/Előzés című örökzöldjében (érdemes megnézni) a defektet kapott külföldi papok latinul próbálnak segítséget kérni az út szélén :) fel kell készülni mindenre :)

trimalchio 2011.01.24. 18:03:54

Irkutszk: Nem bonyolultabb, mint más nyelvek, csak más módon. De, változik.
Eszem ágában sem volt bántani! Ha mégis úgy érzed, elnézést kérek!

El Visco Stello:

Ez nem is lenne nehéz. Egyébként, ha valakit érdekel: yle.fi/radio1/tiede/nuntii_latini/
Ezen a címen napi hírek olvashatóak latinul. Ez a link pl. a tunéziai helyzetről tudósít. ha valakit érdekel, hogyan hangzott valójában a latin (nem úgy, ahogyan nálunk meghonosodott):

www.fas.harvard.edu/~classics/poetry_and_prose/tarrant.catul.5.html
(Lehet, hogy csak Explorer alatt szólal meg).
Latin propagandának vége. Elnézést a hosszú OFF-ért, nem fordul elő többet.

Irkutszk 2011.01.24. 18:07:22

@trimalchio: Jaj, nem kell bocsánatot kérni, teljesen igazad volt :)

Eddig minden érdekes és lelket-szellemet építő off bent maradt, szóval szerintem emiatt ne aggódj ;)

Hatodéves 2011.01.24. 18:21:34

@trimalchio:
Egy biztos: én nem tudok latinul. A szakszavakat igen, de azokat egyszerű fogalomként ismerem, például sinusitis = melléküreg-gyulladás, esetleg azt, hogy egy szó valamilyen jelzők, tünetek csoportját jelenti, pl. demens.

De ennek semmi köze egy nyelv tudásához.
(Egyébként részemről utálok nyelvet tanulni, kivétel nélkül, az angol, a német, a latin egyaránt kínszenvedés volt).

Hatodéves 2011.01.24. 18:23:17

(Szegény öt nyelven beszélő és másik sosem tanult tízet megértő Édesapám, aki órákat tud azon lelkesedni, hogy melyik szó miért és hogyan különbözik, és a hangsúly, a szólások, a bármi... na, velem kevéssé tudja megosztani a lelkesedését :) )

Rigor Mortis 2011.01.24. 18:30:01

@trimalchio: ez még a postnak :)

Érdekesek ezek a linkek, kár az erős angol akcentusért...

El Visco Stello (törölt) 2011.01.24. 18:37:13

@Irkutszk: Hát nem lehetsz mai sütés. Hátul lazább szövetet vélt felfedzni anővérke.

trimalchio 2011.01.24. 18:39:41

@Rigor Mortis: " kár az erős angol akcentusért..."
Ebben tökéletesen igazad van. De a nyelv zeneisége, az eredeti, ún. restituált kiejtés szépsége kiegyenlíti. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 18:44:19

@Irkutszk: én nem is értem, a holt nyelvnek nem az a definíciója, hogy nem beszéli senki?

Irkutszk 2011.01.24. 18:55:06

@Babette_: Nem. Azt jelenti, hogy nincs olyan népcsoport, amelyiknek ez lenne az anyanyelve. :)

félig nigger 2011.01.24. 19:09:10

@Leroi: Mondjuk, legalább van humorod, ezért én elvisellek - itt ;).

tódór piroska 2011.01.24. 19:13:50

This is a selfprotrait, I suppose.

Leroi 2011.01.24. 19:16:41

@tódór piroska:
Es ist gut für Dummköpfe, wahrscheinlich...

Mária 2011.01.24. 19:25:11

@Babette_:

Vannak nyelvek hozzájuk rendelt népek nélkül és vannak népek saját anyanyelv nélkül.

Nyelv saját nép nélkül, amelyik anyanyelvként beszélné, pl a latin vagy az eszperantó.

Nép saját anyanyelv nélkül például a pirézek ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 19:26:39

@Mária: most hogy mondod, akkor az eszperantó holt nyelv is:D

a pirézek meg tanuljanak meg latinul, mindenki jól jár
(szeretem a latint:))

Irkutszk 2011.01.24. 19:27:12

@Mária: Wow, és akkor a pirézek milyen nyelven kapják az első altatódalokat?

Irkutszk 2011.01.24. 19:28:02

@Babette_: Az eszperantó mesterséges nyelv, te is tudod :P

holla 2011.01.24. 19:28:11

@Leroi:
"Itt sok kedves Úrhölgy nagyon pipa rám, mert nem nyivákolok együtt a posztolóval, ami tudvalevőleg a legrosszabb hozzáállás egy orvos részéről.
Együtt sírni és rettegni a beteggel egyenértékű azzal, hogy kiesik a kezedből a kórkép, nem vagy ura a helyzetnek, vagy a véletlen vagy a beteg irányít.
"

Egyszerűen döbbenet, hogy neked a kommentek így csapódtak le: a normális hangnem igénye = együtt nyivákolás és kontrollvesztés. :-(((

félig nigger 2011.01.24. 19:30:44

@Leroi: Hát, az agysorvadáson már túl lehetsz, ezért elnézőbb vagyok veled, EGY beteggel.

Irkutszk 2011.01.24. 19:30:58

@holla: Hátrébb az agarakkal, Leroi megírta, ő hivatalos szituációban hogyan viselkedik, próbál viselkedni. És teljesen igaza van abban, hogy az orvos nem sírhat együtt a beteggel, mert akkor a beteg még azt a reményét is elveszti, hogy majd az orvos segít az ő baján.

rikavagyok 2011.01.24. 19:31:22

@Bikli néni:
Trauma ügyelet: Dr. Bárdos vs Dr. Mészáros.
Lehet, hogy kifordulnék a tetthelyről mikor meglátom.:)

Irkutszk 2011.01.24. 19:31:58

@Babette_: Jó, csak az sosem volt élő, tehát nem holhatott meg ;)

szabidoki 2011.01.24. 19:33:53

Megnyugtatnám a posztolót, hogy Viktorék (meg az előző kormányok) komoly lépéseket tettek, hogy ilyen atrocitás senkit ne érjen többé - nem lesz ugyanis orvos, aki megvizsgálja és kezelje:
hirszerzo.hu/belfold/20110124_orvoshiany_orvoselvandorlas

Felhívnám a tisztelt nagyérdemű figyelmét arra az aprócska tényre, hogy több mint ötszáz szakvizsga nélküli, azaz fiatal orvos akart külföldre menni tavaly - csak hogy perspektívába helyezzük a dolgot, ez nagyjából az évente végző orvostanhallgatók létszáma.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 19:34:36

@Irkutszk: jó érvelés, de akkor a holtan született nasciturussal mi van?:P

félig nigger 2011.01.24. 19:35:05

@Irkutszk: Nem csak az fontos, hogy mit, hanem az is, hogy hogyan! Tévhit, hogy a mit és a hogyan között bármiféle alá-fölérendeltségi (v)iszony lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 19:36:34

@szabidoki: szeretem ezeket aszámokat, több forrás évi 1000-1100- at említ,
miszerint kb 1000 végez, és kb 1100 vándorol ki.
egyik forrásom a sote dékáni hivatal, a kivándorlók számát épp tegnap említette a tv (Napló)

Mária 2011.01.24. 19:36:49

@Irkutszk:

A pirézek egy kitalált nép, a Tárki közvélemény-kutató cég munkatársainak fejéből pattantak ki, mint Pallas Athéné Zeusz fejéből.

Az idegenelleneséget mérték velük, mint fiktív etnikummal, hogy mennyire elutasítóak velük szemben az emberek.

A megkérdezett emberek többsége ismerni vélte a piréz etnikumot és jól megvolt róluk a véleménye...

hu.wikipedia.org/wiki/Pir%C3%A9zek

félig nigger 2011.01.24. 19:38:49

@Leroi: Hát nem te vagy az orvosom?

Irkutszk 2011.01.24. 19:39:59

@Mária: Kezdem érteni is, miért nem szeretek semmilyen kérdőívre válaszolni :) Sosem tudhatom, mikor csapnak be :D Avagy ez az igazi olyan kérdés, amikor már az sem igaz, amit kérdeznek? :)))

Köszi az infót! Ezek szerint a pirézek altatódalai sajnos eltűntek a közvélemény-kutató munkatársak fejében, és sosem kerültek elő. :)

szabidoki 2011.01.24. 19:41:42

@Babette_: nem ártott volna tényleg elolvasni a cikket, mert ott le van írva, hogy összesen 1111, abból általános orvos (=fiatal, szakvizsga nélküli orvos) 564.

Te kung-fud nem erős.

Leroi 2011.01.24. 19:45:13

@Emberi méltóságot a hulláknak!:
Most komolyan, mit akarsz?
Hidd el, hogy nem vagyok meleg, csak a nők érdekelnek, hiába próbálkozol nálam.

Irkutszk 2011.01.24. 19:48:17

@Leroi: Mária el van foglalva a pirézekkel :)

És a saját gondolataimat írtam le, és teljesen jókedvemben, úgyhogy doktorbácsi sem fog ebben megakadályozni :)

Szerintem lehet vitatkozni. Sok kérdésben, meg minden. Csak akkor tessék elolvasni azt, amit a másik ír, ÉS észérvekkel vitatkozni.

Más: Van valami ötleted arra, hogy miért a karom hátuljába kaptam a szurimat (MMR egyébként)? Mondjuk igaza lehet El Visconak, mert összecsippentette a nővérke a bőrömet beadás előtt. Vagy ezt most nem izomba, hanem bőr alá kaptam?

Leroi 2011.01.24. 19:51:01

@Irkutszk:
A legtöbb nővérke oda adja, ahová épp éri. Nekem a hatalmas deltáimba szokták beadni...:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.24. 19:54:37

@szabidoki: nem figyeltem, miért is szóltál be nekem?:)

jágör68 2011.01.24. 19:58:58

Ilyen alapon:
Sok évvel ezelőtt történt! A rendszerváltás hajnalán 10 Ft- okért adták vették a többmilliárdot érő magyar ipart képező cégeket, gyárakat ( a dolgozók nagy részét elzavarták). Ezzel (is- nagyrészt) eljutottunk oda, hogy 2,8 millió ember fizet EÜ- járulékot, a többi 7 millió meg csak veszi ki a pénzt- "mer ez jár" alapon.
Na ezért tart a magyar egészségügy ott, ahol...

Leroi 2011.01.24. 20:00:21

@Babette_:
Alfa, béta, gamma, delta...:)
Alef, bet, gamel, dalet...:)

holla 2011.01.24. 20:07:14

@Irkutszk:
Azt már értem, hogy mások eltérő véleményét támadásnak élitek meg, csak az nem világos, hogy miért. (Ezért nem is tudok mit kezdeni ezzel a "hárta az agarakkal" felütéssel)

Igen, valóban nem kell együtt sírni a beteggel és nem kell átadni neki az irányítást, de ezt _senki_ nem reklamálta. Egyszerűen arról van szó, hogy a kommentelők egy része szerint egy ilyen - valaki életére jelentős hatással lévő - rossz hír közlésekor nyugodtan meg lehet várni, amíg a beteg felöltözik, és az asztalhoz leülve közli vele az orvos, hogy ez a helyzet, és ezt kell csinálni. Aki meg nem fél görcsösen a kontrollvesztéstől, az akár egy 'sajnálom'-ot is elpotyogtathat közben. Ennyi.
Azt nem értem - és most írom le nagyjából harmadjára - hogy a _normális_ közlést miért kell összemosni a picsogással. Ennek csak akkor van értelme, hogy ha maga az összemosó nem képes kezelni az ilyen irányú érzelmeit.

Intizar 2011.01.24. 20:12:57

@Irkutszk: Uram, az orvosok brutális konyhalatinsággal "beszélnek". Dante pedig olasz népnyelven írt. Mária viszont mulattató műlatin szöveget állított össze a google segítségével, amit természetesen mindenki ért, aki csak félig-meddig is művelt. Nem tudom, miért kell tőle behisztizni.

Mária 2011.01.24. 20:15:46

@jágör68:

"A rendszerváltás hajnalán 10 Ft- okért adták vették a többmilliárdot érő magyar ipart képező cégeket, gyárakat ( a dolgozók nagy részét elzavarták)."

Majdnem.

A legdurvább nem ez volt, hanem az, hogy a dolgozók nagy részét rábeszélték az MRP-re, ez volt a Munkavállalói Résztulajdonosi Program.

Az állami cégek átalakultak részvénytársaságokká, de a kivásárlásnak csak egy részét fedezték hitelből, a másik részét abból fedezték, hogy a dolgozóknak azt mondták, akkor lesz biztos munkahelyük, ha részvényeket vásárolnak a cégben és tulajdonosokká válnak.

Konkrétan összekalapozták a cégvezetők a pénzt az alkalmazottaktól és adtak helyette szép színes papírokat.

A dolgozók meg, akik akkor először hallottak a piacgazdaságról, lehetőségeiktől függően, ki egy garzon árával, ki egy autó árával beszálltak a cég árába és váltak büszke részvényesekké.

Ennek annyi haszna volt a számukra, hogy attól kezdve szabadon pampoghattak az éves közgyűléseken, a befektetett tőkéjük viszont úgy járt, mint a fagyi a nyári napon.

Közgyűlésen kívül persze senki nem pampoghatott, továbbra is csak annyi közük volt a cég sorsához, mint bárhol bármelyik sima alkalmazottnak.

Mire észbe kaptak és ki akartak szállni, vagy nyugdíjba mentek és ki KELLETT szállniuk, és a cég visszavásárolta tőlük a részvényeiket, a névérték 10-40%-át kapták kézbe a lelkes amatőr tulajdonosok.

Hát így történt Magyarországon a legújabb kori kapitalizmus hajnalán a tulajdonosváltás.

Irkutszk 2011.01.24. 20:15:53

@holla: Na, most az egyszer, csak mert már kezd elfogyni a cérnám, idézek, a közutálatnak örvendő, hírhedt neurológustól, Leroi-tól (és ezen idézetet te is visszakeresheted, csak egy kis figyelem, és idő kérdése LENNE, de nem vagy képes belefeccölni ennyit):
'Én magam is finomabban tettem volna.
Világosítottam már fel halálos beteg tumorost a várható kimenetel felől, nehéz, nagyon nehéz úgy megtenni, hogy
közben azon a vékony sávon maradj, ami a tárgyilagosság és a látszólagos részvétlenség között húzódik.
Neked sem szabad gyengének mutatkoznod, mert még jobban kétségbeejted a beteget.'

A beszélgetést befejezettnek tekintem.

epres négercsók 2011.01.24. 20:19:45

Na most már aztán befejezni a másik hozzászóló ekézését!
Nem szeretek tiltani senkit, de ha nem hagytok pihenni, megteszem.

Irkutszk 2011.01.24. 20:20:28

@Intizar: Nő vagyok. Kb tudom, milyen latinsággal beszélnek az orvosok, bár én gyógyszerész vagyok. Szerintem én még náluk is rosszabb vagyok ebben a nyelvben. Mária latin kommentje az én olvasatomban arra vonatkozott, hogy miért írnak az orvosok folyton latin szavakat még akkor is, amikor itt kommentelnek. Már megkaptam érte a letolásomat, az Öné a harmadik, de rendben, majd eljut addig a kommentig is, amikor a kegyelemért könyörgök (vagy se, de az meg engem már nem érdekel). És akkor az utolsó mondatra: Akkor hisztizek, amikor én akarok! :D

Leroi 2011.01.24. 20:21:44

@Irkutszk:
Ajaj, Irkutszk, ennivaló csaj vagy, de hagyd, hagyd...

Mária 2011.01.24. 20:22:23

@Leroi:

Hiszen nem is szóltam hozzád.

Leroi 2011.01.24. 20:22:33

@epres négercsók:
Ezt én is aláírom, lepecsételem!

Irkutszk 2011.01.24. 20:24:28

@Leroi: Kérlek, amennyiben lehetőség van rá, tegyél ki magadnak avatart, mert rettenetes nehéz visszakeresni a kommentjeidet :D (vicc volt)

Leroi 2011.01.24. 20:24:58

@Mária:
Pár napja megígérted, hogy fikanevekkel térsz vissza, gondoltam, itt a nagy alkalom...
A Víg hullarabló, vagy hogy a túróba hívják nyíltan nekem esett, a stílusa is hasonlított, született bölcsész vénája volt neki is, persze, hogy megtévesztett.

Mária 2011.01.24. 20:25:09

@epres négercsók:

Létezik olyan gomb, hogy "Kitiltom örökre" O:-)

Én csak azt szoktam használni nálam otthon, két sikertelen figyelmeztetés után.

Leroi 2011.01.24. 20:25:39

@Irkutszk:
Tegyek ki egy szép kék arcot magamról?

Leroi 2011.01.24. 20:27:20

@Mária:
Nem, a moderátorok lassan külön billentyűzetet rendelnek az IBM-től, amin az egyik billentyűn Leroi felirat lesz.
Ha azt leütik, én bannolva leszek.

Mária 2011.01.24. 20:28:09

@Leroi:

Akkor arról lemaradhattál, de csak poénból jöttem vissza valami Márió bácsi nickkel, meg egy másikkal, de Cenzorilla törölte :)

Nem tudom most megnézni, mik voltak, mert a másik, nem beüzemelt blogom fiókjában csináltam őket :)

Irkutszk 2011.01.24. 20:29:39

@Leroi: Remélhetőleg a jó példa hatással lesz, és nem kell visszakeresgetnem ezentúl a kommentjeidet, de egyébként is teljes mértékben rád van bízva. Látod, nekem is nagyon élethű képecském van :)

rikavagyok 2011.01.24. 20:29:57

@Leroi:
Szerintem teljesen más dolog egy rutin vizsgálat során tapasztalni valamit, és ezután rossz hírt mondani a betegnek, mint épp életet mentve/egyéb sürgős esetben. Az előbbi esetben nincs indok az érzéketlenségre,munkaköri kötelesség az empátia. Az utóbbi esetben valóban mindenki közös érdeke, hogy az orvos minél inkább kívül helyezkedjen el a szituáción és objektív döntést tudjon hozni; így sokkal több minden megengedett. Szerintem általában a beteg is megérti ezt.

Legalábbis én ezzel mentem föl magamat, mikor a mély ganyéba beletapicskolva nem épp a királykisasszonyi modoromat veszem elő.

Leroi 2011.01.24. 20:30:53

@Mária:
Mindenesetre kemény cikked volt a 101 bullshitről 20 perc alatt. Mesteri, elismerem.
Az elején nem tudtam, mi a horseshit az a bullshit, aztán rájöttem...

Leroi 2011.01.24. 20:31:43

@Irkutszk:
Az egy hangyászsün egy berlini Love-Parade-n? :)

Mária 2011.01.24. 20:34:06

@Leroi:

Ilyet már árulnak, tetszőleges színű billentyű, amit az eredeti billentyű helyére kell bepattintani, és hozzá a megrendelő által választott felirattal egy felragasztható matrica:

thumbs.dreamstime.com/thumblarge_446/1256089963Mw9zR7.jpg

Intizar 2011.01.24. 20:34:38

@Irkutszk: Eljutottam utólag. Mit mondjak. Nekem a nyelvek fontosak, és mindig fölkapom a vizet az olyan "érvektől", hogy valaki több a másiknál, mert "tud" egy nyelvet, amit az nem. (Bocsánat, ez egyenes idézet Öntől.)
Sok a tapasztalatom azzal a különös jelenséggel, hogy emberek hatalmat gyakorolnak a nyelv segítségével. Nem kell hozzá okvetlenül latin. Elég egy kissé ezoterikusabb szaknyelv. Csodálatosan el tudja magát határolni vele a szakember a laikustól, mégpedig olyan módon, hogy fölébe kerül. Azt hogy az orvosok maguk között latinul beszélnek, nem sorolom ide. Szaknyelv, szabatos, használható. Ha viszont a páciensnek vet oda efféle csodákat magyarázat helyett, az már "hatalomgyakorló" magatartás szerintem. De ez már messzemenő következtetés, a posztban ilyenről nem volt szó. Viszont előfordul.

epres négercsók 2011.01.24. 20:36:11

@Mária: Észrevettem. Én azonban egy jószívű négercsók vagyok, és csak végső esetben konfrontálódok emberekkel. :)
A legtöbbeknek egy napos pihenés bőven elég, ha nem ért a szóból.

Leroi 2011.01.24. 20:37:09

@rikavagyok:
Cérna és cérna közt különbség van, ezt a rövidáruboltban is így tartják...:)
Szóval egész más a betegek ( EMBEREK, hogy a Víg Hullarabló is megértse) hozzáállása egy jó vagy rossz hírhez.
Eléggé jól ki kell tapasztalni mindegyik embernek a reakcióját, hogy megfelelőképpen adagolhass egy frusztráló infót.
A psychiaterek szerint a szó is gyógyszer, olyan folyamatokat indít el a központi idegrendszerben, amelyek (működésükben) sérült struktúrákat meggyógyíthatnak vagy ellenkezőleg, fokozzák a "sérülést"...

Leroi 2011.01.24. 20:40:00

@Mária:
Jó ez a PANIC- billentyű...

holla 2011.01.24. 20:41:23

@Irkutszk:
Olvastam és így reagáltam rá:

"pont erről beszélt a legtöbb hozzászoló. Ez csak akkor egyértelmű, amikor te mondod? Ha más mondja neked _ugyanazt_, akkor miért felismerhetetlen a lényeg?

nem kell válaszolni, ha ignorral könnyebb, akkor legyen úgy
"

Tehát felfogtam, hogy Leroi IRL ezek szerint normális, csak az nem világos, hogy _ebben_ a posztban miért hivatkozik állandóan a picsogás káros, szakmaiatlan voltára, amikor azt _senki_nem_vitatja, mert _nem_ az volt a baj, hogy a pasi nem nyalta körbe.

És akkor negyedjére: a foghegyről bunkózás és a sírásrívás között még rengeteg olyan lehetőség van, ami nem akaszt ki valakit 23 év távlatából is.
Kábé.

Leroi 2011.01.24. 20:43:17

@Intizar:
A pénzügyi szakemberek vitáját egy orvos úgy hallgatja, mint az óvodás az egyetemi tanárok párbeszédét, úgyhogy minden hivatásnak megvan a mások számára érthetetlen szakzsargonja.

Én máskülönben a matematikusokat tartom az emberiség csúcsának.

Leroi 2011.01.24. 20:45:45

IRL is sokszor zabos vagyok, úgyhogy ne legyenek illúzióik velem kapcsolatban.:)

Roooz 2011.01.24. 20:49:21

Olyan jó olvasni szinte vérre menő vitátokat! Ember és ember között is van különbség, ahogy orvos és orvos között is... Én pl. az ortopédsebészem nem adnám semmiért, bár hála istennek évek óta nem láttam. :)(és fent megtalálható a rossz tapasztalatom is) De a közértben mindig mindenkivel megfelelően viselkednek? Ha nem lennének tuskó orvosok, nem tudnánk értékelni a jókat sem... :))

Irkutszk 2011.01.24. 20:49:33

@Intizar: Nem értek egyet, mármint az elejével.

Több nyelvet beszélni igenis azt jelenti, hogy betekintést nyer az ember egy másik kultúrába, még hacsak kívülállóként is (hisz nem abba született bele). De mégiscsak tudás, és mint olyan, több, mint egy adott esetben csak anyanyelvét ismerő másik emberé. Ha én beszélek németül és magyarul (csak hogy egy egyszerű példát említsek), akkor tudok magyar szemszögből is érvelni, és német szemszögből is. És ez igenis tudás, és hatalom. Az már más kérdés, hogy én ezt mire használom. Arra, hogy az egyik oldalon messziről jött embert játsszak, vagy arra, hogy a két oldal nézetét megpróbáljam valamilyen kompromisszum felé mozdítani. Higgye el, hogy tudom miről beszélek, a gyógyszerész a laikus (beteg) és az orvos között álló valaki. Érti, amit a beteg mond, és érti, amit az orvos. És ehhez nem kell mégcsak idegen nyelveket sem tudni (jó, ok, túloztam, igenis kell, a diplomához egy középfok és egy alapfok, a PhD-hoz két középfok, amelyekből az egyik angol mindkét esetben).

Leroi 2011.01.24. 20:50:24

@Dandie:
Köszönjük szépen, de nem megyünk el, hidd el.:)

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.24. 20:51:15

@miklos.rabai: @El Visco Stello: @SusanneF: @Irise:

Előre bocs, hogy nem fogom szortírozni, ki mit kommentelt, de mint általában minden az életben, itt is minden összefügg mindennel. Tehát ne vegyétek magatokra, amit esetleg másnak írok, de valamilyen módon, egyetértően vagy éppen nem, kapcsolódni fog a mondandótokhoz. És lesz, ami nemi alapon is megkülönböztetendő, lásd alant, vagyis így tessék értékelni.

1. Nem mindegy, mikori az élmény? Mennyiben van közünk ahhoz, ki mikor élt át olyat, ami máig fáj? És ha régen, akkor az már nem is lehet máig ható és gyógyítatlan szubjektív tapasztalat?

2. Milyen jogon mondunk értékítéletet valaki felett, mi, férfiak, aki valami olyasmit élt át, amit mi, férfiak, sosem fogunk tudni igazán megérteni? Honnan tudja egy férfi, milyen egy nőnek szétfeszített lábbal, hanyatt feküdnie egy vizsgálóasztalon, miközben éppen azt vágják a fejéhez, hogy a méhe leó? Vagy anélkül?

3. Mennyiben kicsinyesség egy 23 évvel ezelőtt, szubjektíven megrázó élmény publikussá tétele? Ki a tosz a kicsinyes itt, kérdem Rabai doktort? A 23 év, a méh kivágása, a posztoló, az internet, az orvos, te magad, a kommentelő - légy szíves, magyarázd meg, őszintén érdekel.

4. Irise, az, hogy a mészáros, kontár orvos giga-praxissal bírt, a leírásod alapján kizárólag annak tudható be, hogy kedves volt. Ez nem valami jó dolog, nem biztató a betegek, ebben egyetértünk. De várjunk csak... Ööö... Hogy is van ez?... Ez miért nem üzenet a szakmának: legyél kedves IS, és nem mellékesen legyél jó orvos IS, és nem csak boldog lehetsz, mert sok embert gyógyítasz meg, hanem még jól is keresel??? Nem lehet ezt párhuzamosan? Csak az járja, hogy a jó orvos paraszt, a rossz meg kedves, viszont milliomos? Valami itt nem stimmel. Nincs ebben használható üzenet a jövőnek, és elégedettebb betegeknek, elégedettebb orvosoknak?

Leroira széndékosan nem reagálok másképp, csak úgy, hogy óradíjért (számlára) adok anamnézist, és javasolok terápiát is, elvégre, nincs elveszett lélek, de ennél többet így, itt ennél nem többet: empátia, baszod, look it up. Bocs, moderátor.

Intizar 2011.01.24. 20:53:46

@Irkutszk: Teljesen egyetértek. Mostani önmagamnál többé válhatok, ha elsajátítok (még) egy nyelvet. De sohasem lehetek több valaki másnál efféle módszerrel. A puszta igyekezet, hogy ilyesmire törekszem, semmivé teszi önmaga célját.

Leroi 2011.01.24. 20:54:06

@Irkutszk:
Szerintem, csak ha gondolkodsz is azon a nyelven.
Ez csak abban a nyelvi közegben lehetséges.
Volt egy idegen hadsereg, amelyben embertelenül hosszú ideig szolgáltam és amelyet porosz mintára szerveztek meg.
Akkor és ott éreztem egy adott pillanatban, hogy bizonyos gondolataim nem anyanyelvemen fogalmazódnak meg.

Irkutszk 2011.01.24. 20:56:00

@Intizar: De azért a saját szakmájában ha egy hozzá-nem-értő beleszól, azért azt mondja neki, hogy köszönöm, de hagyja rám, mert értek hozzá?

rikavagyok 2011.01.24. 20:56:23

@Leroi:
Stimt.
Ez most egy személyes, és piszkosul OFF kérdés (de szerencsére jó kis anonim nickem van):
Az az érdekes, hogy míg az, hogy akár a nehéz természetű betegnél elérjem, hogy beleegyezen kellemetlen/rizikós diagnosztikus/terápiás lépésekbe, amire épp szakmailag szükség van, az kb az 1. perctől megy.
Az hogy kifejezetten rossz hírt közöljek, mint daganat, szívinfarktus ilyesmi, az is kb korrektül működik.
Halálhírt nem tudok közölni. Tulajdonképpen fogalmam sincs hogyan kell "szakszerűen". Ha "szerencsém van", lefagy a hozzátartozó és pragmatikus kérdéseket tesz föl, akkor elmondom a tényeket, meg elnyöszörgök egy őszinte részvétemet. A síró családdal egyszerűen nem tudok mihez kezdeni. Érzem, hogy kéne mondjak valami vigasztalót/kedveset/hasznosat, de semmi értelmes nem jut eszembe.
Személyesen ez áthidalható, mert nonverbálisan viszont lekommunikálom a dolgot. De telefonban...
Komolyan, hogy a pitsába kell ilyet jól/kíméletesen/szakszerűen csinálni???

Leroi 2011.01.24. 20:56:27

@Droidfigyelő:
Egy pillanat.
A posztoló közénkdobta a rossz tapasztalatát megvitatásra, egy történet formájában.
Önként, felkérés nélkül.
Innen tovább a "kinek van joga" kezdetű kérdések értelmüket vesztik.

Intizar 2011.01.24. 20:58:03

@Leroi: Helyes, hogy megvan a szaknyelvük. De a legszimplább "szaknyelvet" is (pl. boltos) ki lehet játszani fölényeskedés céljából a kívülállóval szemben. Abban a pillanatban nyomorúságos erőfitogtatássá válik. És itt már nem számít, hogy "göngyölegekről" beszélünk, vagy mit tudom én, "sztátusz epileptikuszról".
Szakemberek maguk között szaknyelven tárgyalnak. Mi sem természetesebb. Alázásra használni? Természetes és emberi, hogyne. Mi sem ocsmányabb.

Leroi 2011.01.24. 21:00:28

@Droidfigyelő:
Nyilván a hozzászólásod úgy összességében pátoszos és giccsesen szemforgató.
És kösz, hogy nem szólítottál meg, mert nincs veled amit tárgyalnom.
Érted, baszod?

Intizar 2011.01.24. 21:02:52

@Irkutszk: Hozzá nem értő? Már kicsoda? Az, akinek a testéről van szó? Még jó, hogy beleszól a saját dolgába, ha nem is "hozzáértő" módon. Nem lesz okvetlenül igaza, de hát üvölteni bárkinek szabad, ha éppen vágják. Ha a saját érdekében is.
Vagy Mária? Szerintem a fölöslegesen, kifelé fölényeskedő szaknyelvhasználatot lehet kissé csipkedni, nem árt meg.
Egyébként dr. House a példaképem, mert ő beismeri, hogy a beteg szervhez hozzánőtt páciens csak zavaró faktor.

Leroi 2011.01.24. 21:07:47

@rikavagyok:
Nos, elég sok halálhírt közöltem már, mert sokat és sok helyre ügyelek és a krónikus osztályok menthetetlen, ügyeletben elhunyó betegeinek hozzátartozóit olyankor én tájékoztatom.
Nem tartozik a lélekben legfelemelőbb élményeim közé, általában objektíven közlöm a tényt és részvétet vagy vigasztalást kívánok a családnak, majd elmondom, hogy a személyes holmikat és az elhunytat hogyan, hol kérhetik ki a kórházból. Utána elköszönök, persze sosem jó napot vagy jó estét kívánva.

Leroi 2011.01.24. 21:09:34

@Intizar:
Akinek nem inge, nem veszi magára.
Részemről téma ex.

rikavagyok 2011.01.24. 21:10:07

@Intizar:
Szerintem ehhez semmi erőfitogtatás nem kell. Elég, ha 3-ból 2 ember ért csak valamihez, és elkezdenek róla beszélgetni. Én is csak kapkodom a fejem, ha az emböröm összekerül egy másik kockával.

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.24. 21:11:24

@Leroi:

Megítélni. Ez a kulcsszó. A kommentelés és az ítélet - remélem mindannyiunk nevében, és a Biblia megítéléssel kapcsolatos állásfoglalása szerint - nem ugyanaz. Úgyhogy a baszod áll. A terápiára emailben jelentkezhetsz, van egy pár jó szakember, kiközvetítem neked, veled is tud mit kezdeni.

Intizar 2011.01.24. 21:12:18

@rikavagyok: Természetes. Szakemberek egymás közt, az - mint több ízben említettem - más téma. A baj akkor kezdődik, amikor a szakember hozzád kezd el ilyen nyelven beszélni, éreztetve veled, hogy kis butus vagy, ha nem érted.

félig nigger 2011.01.24. 21:24:21

Moderátor: Ha már töröltél, kérlek, töröld a nekem címzett Leroi féle szerelmi vallomásokat is, okafogyottá váltak. Leroi továbbra is egy megkérgesedett hülyegyerek, aki azt hiszi, küldetése van. Holott csak (néha) szolgálatos a halálsoron. Ahová némelyek meghalni, mások dolgozni mennek...

félig nigger 2011.01.24. 21:34:37

@Leroi: Ok, csak hagyd rajtuk a szikéd nyomát, azaz a hippokratészi kézjegyed, kispofám.

rikavagyok 2011.01.24. 21:38:21

@Leroi:
OMSZ-nál úgy tanítottak, hogy az első mondatból derüljön ki, hogy meghalt. Nincs kozmetika, nem elhunyt, eltávozott, stb., meghalt. A kórházban azt mondták, hogy célszerűbb "beadagolni", teljes kórtörténettel, mindent megtettünk, de blábláblá. (kb mint a Vészhelyzetben).
Most akkor melyik a helyes metódus?

Mária 2011.01.24. 21:40:01

@Leroi:

Most nézz jobbra a kommentlista dobozba!

Két külön nick alatt 28 mp különbséggel 2 kommentet küldeni még én sem tudok, vagy legalábbis nagyon aljasnak kellene lennem hozzá, hogy ezt tegyem :)

womanestomen 2011.01.24. 21:43:34

@akdiana: bakelával te ne találkozz:):):)

Leroi 2011.01.24. 21:44:36

@rikavagyok:
Én közlöm, hogy ki vagyok és kit keresek.
Utána azt, hogy meghalt, de nem mindig ezzel a kifejezéssel, elhunyt, elment, megpihent.
Értik szegény hozzátartozók.

Figyelj, nem tudnád megmondani, ezt a két köcsögöt hogyan rázhatnám le már magamról? Egész este engem buzerálnak.

Leroi 2011.01.24. 21:49:26

Jól van fiúk, farpofákat összeszorítani, párnát a lábak közé és szundi.
A móka ennyi volt mára.
Jó éjt!

rikavagyok 2011.01.24. 21:50:56

@Leroi:
Talán ha valóban használod az ignore funkciót, az segít:)

fuzzykinkyfunk 2011.01.24. 21:51:14

@Leroi: ha csak kalapácsuk van, mindent szegnek néznek,) egyébként a legfontosabb, hogy nil nocere!

félig nigger 2011.01.24. 22:00:13

@fuzzykinkyfunk: Azért igencsak hülye szög az, amelyik felháborodik, ha kalapács illeti a csúnyáját.

epres négercsók 2011.01.24. 22:05:11

Leroi, utolsó figyelmeztetés.

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.24. 22:05:19

@Emberi méltóságot a hulláknak!:

Nem vezet sehova, ha olyanokat mondasz, mint pondró és rák. Rossz irány, bocs. Főleg nem szimpi, hogy a másodikkal mintha rosszat kívánnál - nem mondod, de implikálod (nekem, ami szubjektív, persze). Nekem az empátia full hiánya volt a nagyon feltűnő, másodsorban pedig ez az óvodás "aki nem ért velem egyet, az buzi" érvelés. A dolog kb. ennyit ért, úgyhogy jó éjt.

apolka11 2011.01.24. 22:06:58

@Leroi: Drága Leroi!
Ígérd meg nekem, hogy nem reagálsz már ezekre a fiúkra! Nem éri meg.

womanestomen 2011.01.24. 22:07:31

én ugyan ritkán szólok, de gyakran olvasok. nekem is beletelt anno kis időbe, míg el tudtam különíteni a reagens rekommentelőt az objektív szakembertől(:)), viszont sosem trollkodtam a megfelelő információk megléte nélkül, izomból. ha az újhusik nem tudnak ide indulatmentesen beszervülni, akkor inkább csendben ignoráljuk őket. namár. hamár. ha nincs akció, nem lesz reakció. uff.

rikavagyok 2011.01.24. 22:09:56

@epres négercsók:
Nem érzel indíttatást egy kiadós kommentirtáshoz?
Én ugyan világéletemben kedveltem a cifra káromkodásokat, de ez már nagyon rég személyeskedés és nem pedig vita.

fuzzykinkyfunk 2011.01.24. 22:10:37

@Emberi méltóságot a hulláknak!ahány kalapács, annyi szög |)

epres négercsók 2011.01.24. 22:13:41

@rikavagyok: Azt csinálom már percek óta egyfolytában... Csak egyedül tartom a frontot, meg beteg is vagyok, fekve pötyögök, kicsit lassabban megy így. De figyelek továbbra is.

szabidoki 2011.01.24. 22:23:30

@epres négercsók: pedig már kezdett egész jó lenni a buli... :)
Házmester-lelked van! :)

rikavagyok 2011.01.24. 22:26:39

@epres négercsók:
No, akkor próbáld meg az egyik kezeden kilakkozni a körmöd és azt szárítani, meg még stikában enni is. Úgy az igazi gépelni ;)
Tulajdonképp mi vitt rá, hogy moderátornak állj? Kb olyanmazochista hobbi, mint mikor a magyar-matek tanárszakos exlakótársam hétvégére focibírónak állt: nonstop anyázódást biztosít a hét minden napjára.

epres négercsók 2011.01.24. 22:27:12

@szabidoki: Igyekszem jól csinálni a dolgom, és nem kirúgatni magam :D
Tényleg kérek minden érintettet, hogy ne bomoljon már, nem vezet sehova.

epres négercsók 2011.01.24. 22:35:07

@rikavagyok: Enni azt nagyon tudok gépelés közben :D Meg úgy általában sok mindent.
Hogy miért lettem az, aki, ennek több oka van. Vannak nehéz pillanatai, de ez ezzel jár. Néhányan (az anyázós levelek tulajdonosai) már tiltólistán vannak a levelezőládámban.
Na jó, most már lassan magamat is kibannolhatom az off miatt.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 22:35:10

@batgirl:
Hogy lehet leszokni a tulerzekenysegrol?
6 ev orvosi egyetem eleg ra... :)

epres négercsók 2011.01.24. 22:36:10

@Leroi: Rettentően megnehezíted a dolgom, ugye tudod? :)

Leroi 2011.01.24. 22:44:14

@miklos.rabai:
Miklós bátyám, kaptunk ma hideget-meleget, nincs gond!

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 22:46:21

@Leroi:
Azert en egy percig sem aludtam rosszul e harc kozben... :)

Leroi 2011.01.24. 22:47:35

@miklos.rabai:
Aquila non captat muscas...:)

Leroi 2011.01.24. 22:48:44

@epres négercsók:
Itt és most bocsánat és minden alaplángra áll...

rikavagyok 2011.01.24. 22:51:04

@epres négercsók:
Azért az önbann folyamatát megnézném. ;)
Vmi ilyesmi: www.tumblr.com/tagged/andy+riley

Leroi 2011.01.24. 22:52:39

@rikavagyok:
Akkor az Obersturmbannführer, az a bannolva támadók fővezére volt?:)))

rikavagyok 2011.01.24. 22:54:15

@Leroi:
Nézzetek Bizarre ER-t, és közben játszatok Pandemic-kel. Sokat segít pszichésen ;)

epres négercsók 2011.01.24. 22:56:59

@rikavagyok: :DDDD Amúgy volt már rá példa, hogy saját magamat szedtem ki, nem is egyszer.
Rosszabb vagyok, mint Torma Gedeon :) (Talán rémlik még az Abigélből valakinek Piroska mondata: "Az én nagybátyám, ha bűnön kapja magát, önmagát is kicsapja!")

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.24. 22:57:48

@Leroi:
De vajon ki a legy es ki a sas?... :)

Leroi 2011.01.24. 22:58:11

@rikavagyok:
Én Leni Riefenstahlt néztem...:P

Leroi 2011.01.24. 23:00:14

@miklos.rabai:
A sas fekete színű, kék mezőben arany Napba néz, a balján félhold, alatta arany mezőben hét vörös bástyával...

isolde 2011.01.24. 23:06:25

rikavagyok: szerintünk (pszichiáterek) úgy kell, hogy megmondod, hogy meghalt, és ha utána sírnak, sokkolódnak, akármi, akkor csendben vársz. Tök felesleges beszélni, úgyse hallják. Élőben könnyebb csendben lenni, mint telefonban, meg akkor lehet hozzá együttérzően nézni is, de telefonban is nyugodtan lehet egy kis ideig. Ha valamelyest magához tért az illető, akkor úgyis elkezd kérdezni, hogy akkor most mi a teendő, vagy hogy pontosan mi is történt, de ezt érdemes kivárni. Ha nem bírod kivárni vagy nem térnek magukhoz sokáig, akkor olyanokat kell mondani, amiből kitűnik, hogy érted, mi bajuk van, azaz "tudom, hogy most nagyon nehéz ezt hallani", ilyenek.

Leroi 2011.01.24. 23:13:19

"Románok, most is látom azt a
csüggeteg temetői órát:
ti jöttetek hátunk mögött,
hallom kürtötök riadóját.
Észak, Kelet és Dél kardjától
vérzett immár óriás testünk,
s ti akkor jöttetek reánk
a hegyekből, mikor elestünk."
(Gulyás Pál)

Irkutszk 2011.01.24. 23:15:06

@Intizar: A maga szakmájában.

@isolde:
Ilyenekért érdemes erre a blogra feljönni, köszönöm.

Leroi 2011.01.24. 23:16:43

@isolde:
Ha már felkészültek arra, hogy bármikor elmehet a beteg, akkor a tájékoztatás könnyebb. Utalni lehet arra, hogy mindez a további szenvedéstől mentesíti az elhunytat (és a hozzátartozók tudják, hogy az ő várakozó szenvedésük egy része is megszűnik így)...

Leroi 2011.01.24. 23:27:54

Most már valóban jó éjszakát mindenkinek, a békéseknek és békétleneknek egyaránt.

A Békés békében aludjon, aki inkább Tolna az tegye, a Heves higgadjon le...
:)
Jó éjt!

rikavagyok 2011.01.24. 23:30:38

@isolde: Thx.
Ahogy így végiggondolom, csak ott vannak kommunikációs problémáim, ahol nem látom a másikat. IRL kifejezetten ritkán van olyan problémám, h félreértenek. De főleg telefonban (meg néha írásban, ahol azért nem olvasok át mindent amit leírok pl fórum, blog),gyakran a szememre hányják hogy nyegle vagyok, flegma, meg ilyesmik. Nem egyszer szedtek ki kollégák "nagyember" szájából épp mielőtt keresztbe lenyelt volna, mert összeugrottam vele telefonon keresztül.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.25. 03:43:10

@Legelő Őse: @Aki a zsiráfotszereti: @akdiana:

Engedjetek meg, kerlek, hogy valamit elmondjak nektek!

Senki nem allitotta, hogy a proszto stilus elfogadhato egy orvostol. De nem csak egy orvostol nem fogadhato el, hanem senkitol sem. Egy betegtol sem.
Na, most az orvos a beteggel egyutt kuzd a beteg egeszsegeert, igaz? Vagyis annyit varjatok el egy orvostol stilusban, hozzaallasban es profizmusban, amennyit ti hozzaadtok a az egeszhez. Sportoltok? Egeszseges eteleket esztek? Jartok szuresekre? Vigyaztok a testi epsegetekre? Es masokera? Rendesen szeditek a gyogyszereket?...
Ha ez utobbi teljesul, akkor biztos vagyok benne, hogy az elso fele is teljesul a dolognak. Mert akkor a tokeletes vilagban elunk.
De meg egyszer mondom, annyit varjatok el, amennyit ti is hozzatesztek!

1. Egyebekben a penis (valaki feljebb a herevel peldalozott) es az erekcio nem felel meg a noi mehnek es a menstruacionak. A clitoris felel meg a penisnek, es a petefeszek a herenek. A noi mehnek nincs megfeleloje a ferfiban. Igy ezzel peldalozni nem erdemes.

2. A no nem csak attol no, hogy kulso illetve belso nemi szerveit tekintve no. Tobb fele nem is letezik. Van a genetikai nem, itt a no 2 db X kromoszoma miatt no, van a gonadalis nem, itt a petefeszek miatt no a no. Van a kulso nemi szervek alapjan meghatarozott nem, itt vulva eseten tekintheto nonek a no. Van a hormonalis nem, itt a noi nemi hormonok miatt no a no. Van a szocialis nem, vagyis hogy a tarsadalomban noi szerepet tolt be a no, nokent viselkednek vele. Es utoljara van a psziches nem, vagyis, hogy nokent gondolkodik, nonek erzi magat a no.

Higgyetek el nekem, a mai vilagban csak az utolso 2 szamit igazan! Ha valaki meheltavolitas (esetleg petefeszek eltavolitas, mert ebben az esetben serul a hormonalis nem) miatt a tovabbiakban nem erzi magat nonek, akkor annak segitsegre van szuksege!

A mai vilagban, ahol leteznek rekonstrukcios mutetek, nem atalakito mutetek, hormon potlas, magas szintu pszichologiai betegvezetes, aki no aki no akar lenni az no tud lenni!
De hiaba az orvosi erofeszites, ha a beteg kornyezete ezt nem tamogatja! Vagyis, hogy legyen no egy no, ha a szocialis nem nem tud teljesulni? Ha a novel nokent banik a kornyezete, akkor a psziches nem is teljes lesz. Ez pedig szocialis problema, es nem egeszegugyi.

Dr.laikus PhD 2011.01.25. 05:22:08

@miklos.rabai:

Óh Anyám!

Képes voltam végig olvasni, pedig csak Téged kellett volna.

Már most félek, hogy rád is úgy fogunk emlékezni, mint hazánk büszkeségre érdemes szülöttéről, akinek nem mi adtunk sem teret, sem lehetőséget...

Kalapom emelem, nagyon mélyen ismét. :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.25. 06:23:14

@SusanneF: @Széphalmi Izett:
@Droidfigyelő:
Mindharman megszolitottatok, ezert valaszolok!

A beteg elmenye regi. Azt kerdezitek, hogy miert nem mindegy ez. Azert nem, mert 23 evvel ezelott Magyarorszagon, jo ha elterjedoben voltak az ultrahangok, az elso CT-k akkor jelentek meg, MR-rol meg meg senki sem hallott. 23 eves serelmet hordozni nem egeszseges lelkuletre vall, hanem minimalisan kicsinyessegre. Ahogy az egeszsegugy, ugy a lelek is fejlodik. Remek technikakat, problemak megoldokepesseget fejlesztheti ki az ember, bar az is igaz, hogy 34 eves (a posztolo akkori eletkora) korra ezeket mar reg ki kellett volna fejleszteni. De tovabb is mennek. Hogy miert nem lehet egyutt erezni ezzel a posztoloval? Azert mert ahelyett, hogy azt latna, hogy ugyan egy csonkito mutet reven, meg legalabb 23 evet kapott a magyar egeszsegugytol, inkabb a dolog negativ oldalat nezi. Ez is kicsinyesseg. Az utolso mondat viszont nem kicsinyes, hanem gonosz. Na ezert nem fogom ezt a posztolot sosem sajnalni.
Foljebb is irtam, ilyet gyereket eroszakos korulmenyek kozott elveszto szulo mondhat, mikor a tetteshez beszel, vagy halaltabort tulelo, amikor az orok jonnek szoba. De nekik is egyetlen lehetoseguk a megbocsatas.

Izett, tessek nagylelkuseget es megbocsatast gyakorolni, es elmenni a szuresekre!
Susanne, eggyel korabbi kommentemben mar foglalkoztam a kerdeseddel: "mikor jutunk már el egyszer odáig,hogy a beteg elvárhatja a megfelelő bánás módot bármelyik orvostól,nővértől????". Ez volt ra a valaszom: "az orvos a beteggel egyutt kuzd a beteg egeszsegeert, igaz? Vagyis annyit varjatok el egy orvostol stilusban, hozzaallasban es profizmusban, amennyit ti hozzaadtok az egeszhez. Sportoltok? Egeszseges eteleket esztek? Jartok szuresekre? Vigyaztok a testi epsegetekre? Es masokera? Rendesen szeditek a gyogyszereket?...
Ha ez utobbi teljesul, akkor biztos vagyok benne, hogy az elso fele is teljesul a dolognak. Mert akkor a tokeletes vilagban elunk.
De meg egyszer mondom, annyit varjatok el, amennyit ti is hozzatesztek!"
Amugy meg nem biztos, hogy a muhiba (habar ott nem hozzam szoltal) szo ertelmet jol tudod. A blogon volt mar rola szo, biztos lesz is meg.

Droid, kerlek ne szemelyeskedj, en sem tettem!

Egyebekben pedig gyertek maskor is blogra, lehet tanulhattok valamit a testetekrol.
Udv.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.25. 06:27:43

@Dr.laikus PhD:
En is vegig olvastam, lehet nem kellett volna... :)
De most hazamegyek, vacsizom valamit, aztan irok egy picit a blogra, majd alszom... :)
Minden jot!
M.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.25. 06:29:05

@Dr.laikus PhD:
Marmint irok, de nem erre a blogra, hanem a sajatra... :)
Akkor most minden jot!

Dr.laikus PhD 2011.01.25. 06:29:42

@miklos.rabai:

Pihenj jól, álmodj szépeket! :)

SusanneF 2011.01.25. 09:05:40

@miklos.rabai: Ebben nem értünk egyet....
Mert ha én hozzáteszem a magam részét-attól még lehetek beteg!
Én úgy érzem,hogy nem köthető feltételekhez,hogy a beteg emberséges bánásmódot kapjon...
Rám is emberek vannak bízva,nem is kevesen,kiszolgáltatottak,esendőek,DE én nem teszek különbséget,pedig igen sokfélék....
A kanadai kórház dok.sorozata is ezt sugározta,hogy minden esetben lehet,és kell méltó módon foglalkozni gyermekkel,felnőttel,hozzátartozóval és pácienssel!
Saját friss történés-
a közeli,de nem illetékes rendelőben nem vette le a rákszűrést a doki,és úgy beszélt velem,mint egy óvodással-én szégyelltem magam,pedig lehet,hogy inkább neki kellett volna....

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.25. 09:28:21

@SusanneF:
Tudod, azt senki sem mondta, hogy ha hozzá teszed a magad részét, akkor sosem lehetsz beteg. Sőt, lehet nagy megrendülést fogok érzékeny lelkedben okozni, de egyszer meg is fogsz halni. Mert az élet már csak ilyen. Kell hozzá egy kis szerencse és/vagy gondviselés (a mai poszt is erről szól egyébként).

Nem feltételekhez kötöttem a betegellátást (bár a pénztelenség, felszerelés hiány súlyos feltételeket szab), az emberséges bánásmódot. Csak azt mondtam, hogy annyit várj el, amennyit te is beleadsz. Mert úgy fair a dolog.

Egyebekben természetesen jogod van
betegnek lenni, jogod van rombolni a testedet és lelkedet. Jogod van haragot táplálni és másokat hibáztatni. Jogod van követelni. De el ne feledd a jogaid ismételgetése mellet, hogy az orvosoknak is vannak jogai!

Amúgy köszönöm a választ!

tbjárulékfizető 2011.01.25. 09:53:44

@miklos.rabai: tényleg köszönet az információkért, amik egy laikusnak is érthetőek. Az a mondat ragadott meg, hogy megkérdezted, egészségesen élsz, az ételek is megfelelőek?
sok a tévinformáció ezen a területen is, pl tojás, margarin, édesítők, van-e jó házi tartósítószer, a dioxinos húsokról meg nem is tudunk.
lehetne erről is valamit tudni?
ha esetleg Irkutszk is beszállna, megköszönném.
nem diétás tanácsadásra gondoltam, arra van irodalom bőven, csak milyen? hihető, vagy nem, egymástól veszik át az információt, vagy mit érdemes elfogadni.
a legújabb, amit felfedeztem, hogy a grapefruit durván befolyásolja a gyógyszerek hatását, pedig reggel mézzel eddig nagyon jó volt. és egyáltalán igaz-e?

Mária 2011.01.25. 10:47:55

@miklos.rabai:

"Sőt, lehet nagy megrendülést fogok érzékeny lelkedben okozni, de egyszer meg is fogsz halni."

Ugye csak viccelsz?

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.25. 11:04:33

@Mária:
Ha én vicceltem, akkor ezt trollként kérdezed?

Mária 2011.01.25. 12:51:09

@miklos.rabai:

Persze, hogy trollként kérdeztem :)

Más:

Már van saját blogod, vagy még csak tervezed? Ha még csak terv, szívesen segítek a technikai részletekben. Testreszabás, HTML/CSS belepiszkálások, közösségi média, mérőkódok, stb... ilyesmire gondoltam.

Mária 2011.01.25. 13:06:17

@Dr.laikus PhD:

Mivel nincs ott a hozzászólásoknál a link, így nem tudtam.

Dr.laikus PhD 2011.01.25. 13:13:03

@Mária:

Lemaradt a vigyor... :DDDDD

Pótoltam! :)

Mária 2011.01.25. 13:46:58

@Dr.laikus PhD:

Miért is a vigyor, ami lemaradt?

bauchi 2011.01.25. 18:32:02

Nem rajongok a nőgyógyászokért,de nem sok az őket érintő fájdalmas panaszkodás?

Hatodéves 2011.01.25. 19:30:21

@Dr.laikus PhD:
Te nagyon vágod ezt a blogosdit. Egyszer már idéztél fiatal dokinő általam is olvasott blogjából. :D

Dr.laikus PhD 2011.01.25. 19:39:36

@Hatodéves:

Évek óta küzdök laikusként a magam módján.
Azóta sok-sok orvosblog létezik.
Vannak a szívemhez nagyon közel állók és kevésbé is.

"Egyszer már idéztél fiatal dokinő általam is olvasott blogjából."

Igen, igen. Meg is kért, ha jót akarok, akkor ne szabadítsak rá trollokat.

Én ezt tiszteletben tartom, de őt magát is.
Titeket tartalak nagy-nagy tiszteletben fiatal rezidenseket.
Most aztán különösen. Életemben ennyi pozitív tapasztalatom nem volt ilyen rövid idő alatt, mint mostanában.

Na jó. Az egy ügyeletes orvost kivéve. :((

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.25. 22:28:55

@miklos.rabai:

MIklós, nem akartam személyeskedni, ha így hangzott, bocs. Nem erről szólt a kérdés. Amit írtál, az nekem nem volt egyértelmű, ezért kérdeztem rá. Üdv

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.26. 00:10:11

@Droidfigyelő:
Nem veszem szemelyeskedesnek!
Minden jot!
Remelem meg talalkozunk!... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.26. 01:10:02

@Mária:
Koszonom a felajanlast! Latom laikus mar lebuktatott... :)
Szivesen vennem, minden tanacsod arrol hogyan lehetne szebb es jobb, ami nem szep es nem jo...
Udv.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 08:22:29

@tbjárulékfizető:
Amit a grapefruitról írtál, az teljesen igaz, mert módosítja a májbeli metabolizmust. Ezért könnyen túl lehet adagolni egyes gyógyszereket grapefruit hatására.

A dioxinról sajnos nem sokat tudok mondani. A dioxin szó önmagában több vegyületet is jelöl. Ezekre általában igaz, hogy policiklusos heteroaromás vegyületek, a vázban mindenféleképpen 2 db oxigén molekulával. Általában a tökéletlen égés során keletkeznek.
Az aromás vegyületek nagy dózisban mérgezőek. Hosszú távon, kis dózisban meg rákkeltőek. Jól oldódnak zsírban, ezért ott halmozódnak fel.
A Németországból származó állatokba közegészségügyi szabályok nem megfelelő követése révén kerülhettek.
Itt többet is olvashatsz róla:
hu.wikipedia.org/wiki/Polikl%C3%B3r-dibenzodioxin

Hogy honnan szerezhetsz jó tanácsot az egészséges táplálkozással kapcsolatban? Erre szintén nehezen tudok tanácsot adni. Talán egy dietetikustól.

Remélem, tudtam segíteni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.01.31. 21:52:24

@Dr.laikus PhD: @miklos.rabai: Én sem tudtam. Keserédes élmény, na tessék, már megint egy normálisnak tűnő magyar orvos - ofkorsz külföldön. :-(

Átnézem a blogot, köszi a linket.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása