Diagnózis több méter távolságból

2010.12.22. 06:00

Tisztelt Címzettek!


Mivel az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján a beteg jogosult az egészségügyi ellátással kapcsolatban az egészségügyi szolgáltatónál, illetve fenntartójánál panaszt tenni, így ezúton szeretnék élni e jogommal.2010.12.16-án jártam az Uzsoki utcai kórházban, az ügyeleten. Abban a hitben látogattam ide, hogy megfelelő ellátás keretében megszabadítanak a problémámtól.A farokcsontom fájt, ott éreztem ugyanis az addigra elviselhetetlen fájdalmat.

 


Az ügyeletes orvos "látott el". Elmondtam neki, mi a problémám, vártam volna, hogy megkéri, mutassam meg mi a gondom, kivizsgál, diagnosztizál. Ehhez képest, még messziről sem nézte meg, mintegy 2-3 méterre ült tőlem, onnan javasolgatott, anélkül, hogy látta volna a problémás területet. Szó szerint még a nadrágom sem kellett letolnom, ő már írta az ambuláns lapot, kaptam fájdalomcsillapítót, javasolt ülőpárnát. Természetesen azt sem sikerült megkérdeznie, van-e bármilyen gyógyszerallergiám.


Pedig hát én nyilván nem vagyok orvos, nem tudom megállapítani, hogy valóban a farokcsontommal van a probléma, ezt neki kellett volna. Meglepetten, és felháborodottan távoztam.


Persze szedtem a gyógyszert, amit felírt, tapaszoztam a "fájó farokcsontom". 2010.12.18-án éjjel 11 órakor jutottam arra a pontra, hogy egyszerűen nem bírom tovább, elmegyek ismét ügyeletre, de ez alkalommal már Szlovákiában, mert jelenleg itt tartózkodom. El is jutottam az orvoshoz, aki elképedve nézte, hogy juthatott idáig a "farokcsont" problémám, ami egyébként, mint kiderült, nem is csont probléma volt, hanem kelés a csonton.


Mint kiderült, épp idejében érkeztem, hogy ne húzódjon rá a gerincemre. A doktor úr azonnal neki látott, érzéstelenített, vágott, ellátott, és mára óriási terhet sikerült levennie a vállamról, mivel az ő segítsége előtt már sem ülni, sem állni, sem feküdni, sem járni nem tudtam.


Így ezúton szeretném kérni az eset szakszerű kivizsgálását, mert véleményem szerint az ilyen orvos, nem orvos. Mélységesen fel vagyok háborodva, az ellátás mikéntje végett. Pontosabban az ellátás hiánya miatt, mert ezt nem nevezném ellátásnak.Mellékletben csatoltam a két ambuláns lapot, látványos a különbség a két diagnózis között, lévén az egyik kivizsgált, és ellátott, a másik messziről felállított egy diagnózist, és onnantól kezdve kezdjek a dologgal, amit akarok.


Várom mihamarabbi válaszukat az ügyben, mely reményeim szerint kielégítő kivizsgálás után történik.

Üdvözlettel, és köszönettel

 



 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 06:23:23

Természetesen felháborító a távdiagnózis.
De...
Mire való a tükör, a kéz, vagy a családtag, aki néz és lát. aki megmondja, hogy van egy kelés a farpofák találkozásánál. Egyelőre még csak a felszínen, nem a csontban.

Kérem! Kérem! Egy ügyeletre elmegy és azt mondja, hogy fáj a farokcsontja és adnak rá fájdalomcsillapítót, láthatóan csak tüneti kezelést.
Nem ment el másnap sehová, csak hagyta fájni. Mire várt? Külföldön szólt, hogy ez egy kelés? Furunkulus? Megnézte az alfelét tükörrel, megnézte barát a saját szemével?

Kínos, nagyon kínos.
A posztolónak is, meg az első orvosnak is.
Hol van a beteg felelőssége?

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.22. 07:19:16

Ne mondjuk azt, hogy a farokcsontom fáj, hanem mondjuk azt, hogy a farokcsont tájékom, vagy a végbélnyílás tájékom. Jó? Mert félrevisz a dolog, még akkor is ha idézőjelekbe van egyes helyeken írva. Azért mondom ezt, mert ennek a résznek aztán semmi értelme nincs: "nem is csont probléma volt, hanem kelés a csonton".
Ha ellenben valaki a tájék szót használja, akkor az a környék összes szövetére érvényes, nem mint jelen esetben csak egyre, a csontra.

Amúgy azt remélem mindenki tudja, hogy a farokcsont a gerinc része. Csak érdekességképpen: 3-5 db. csökevényes csigolyából áll. Gyakorlatilag szóra sem érdemes. Viszont a 2 nemben nem csak számban tér el (férfiaknak van általában több), hanem abban is, hogy a férfiak farokcsigolyái összecsontosodtak (ezért csont a neve) egymással és a feljebb lévő keresztcsonttal. Míg nőkben nem csontosodtak el a csigolyák közti ízületek, sőt a keresztcsonttal sincs összenőve az első farokcsigolya. Ez pedig a szülésnél jön jól. A magát kitoló magzat ugyanis a buksijával eltolja az útjából, így a kismedence kimenete alul megnagyobbodik. A kiskrapek meg kifér... :)

Na, de hogy mi a fenti sztori?
Hát, az, hogy a posztoló valószínűleg borotvával esett neki a szebbik felének, csak ezután egy gonosz szőrszál nem kifele, hanem befele kezdett el nőni, és gyulladást okozott. Ez a sinus pilonidalis.

Súlyos esetben frankó tályog keletkezhet a területen. Ez pedig tényleg fáj, mert feszít, nyom, tényleg nem lehet ülni sem állni sem...
A tályog ténylegesen erodálhatja az alapon lévő csontot, illetve, ha a végbélnyíláshoz van közel, akkor akár a tályog össze is nyílhat a végbéllel. Na, ilyenkor nagyon frankó megkönnyebbül ám a beteg... :)

Hózentróger 2010.12.22. 07:27:43

@miklos.rabai:

Helló. Nekem ugyan ez a problémám, januárban megyek vele a sebészetre.

Hidd el, nem kell hozzá borotva, elég, ha az ember rengeteget ül. Én napi kb 13+ órát. Ettől is kialakulhat.

Tényleg borzasztóan fáj, de ha kifakad, akkor egyből csökken a fájdalom. Tegnap reggel nagyon fájt, aztán kifakadt, mára semmi bajom.

Mindegy, januárban sebészet.. Magától nem gyógyul meg sajnos.

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.22. 07:31:05

@Hózentróger:
Tévedni emberi dolog, mármint a borotvát illetően... Bár borotvával izgalmasabb a sztori...
Jobbulás!

petya.bacsi 2010.12.22. 07:32:23

Egy kérdés: a levélíró személyes adatait nem kellene kisötétíteni?

IoSonoGerardo 2010.12.22. 07:46:21

Érdekes, hogy 1 hetes, nem sérüléses jellegű panaszával baleseti sebészeti ambulanciára ment.
Ideális esetben azokat a vizsgálatokat írják a státuszhoz, amiket el is végeztek. Jelen esetben nyomásérzékenységről (amihez meg kell nyomni az adott területet) és mindkét oldali Lasegue pozitivitásról írnak (ehhez meg kell emelni a páciens alsó végtagját). Még ideálisabb esetben a fizikális vizsgálat első, legköltséghatékonyabb része az inspectio=megtekintés. Ez a status szerint is elmaradt.
Északi szomszéd diagnózisa: dermoid cysta. Ez egy veleszületett jóindulatú daganat, általában a test középvonalában kívül-belül bárhol előfordulhat, illetve gyakran a herében/petefészekben fejlődik ki.
Érdekessége, hogy mindhárom csíralemez (ekto-mezo-endoderma) származékait tartalmazza, azaz kb bármilyen érett szövetet. Így gyakran van benne haj, köröm, fog, porc, csont, nyálkahártya és pajzsmirigyszövet (ez pajzsmirigy hiperfunkciót képes okozni)
Ezen tulajdonságai miatt nevezik teratomának = szörnydaganat. A cisztikus szerkezetű, érett szövetet tartalmazó teratomát nevezik dermoid cystának. Kezelése sebészi.
Nagyobb problémát okozhat, ha agyban, szemben, tüdőben helyezkedik el, méretéből adódóan nyomja a környezetet. Az is előfordulhat, hogy gyomornyálkahártyát tartalmaz, sósavtermelő sejtekkel => sósav => kijut a daganatból =>környezetének nem jó.
Nehéz lehet elkülöníteni a pilonidalis cystától (amiról miklos.rabai is írt).
Terápia szempontjából kb mindegy, hogy a kettő közül melyikről van szó, így is-úgy is kivágják a villámkezű sebészek. NEM a traumatológusok...

Hózentróger 2010.12.22. 08:06:26

@IoSonoGerardo:

Ez egy egynapos sebészeti beavatkozás, vagy be kell feküdni esetleg? Helyi érzéstelenítés? Megújulhat?

Kérlek írj még egy két dolgot erről!

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.22. 08:07:26

@IoSonoGerardo:
Tök jó volt újra átolvasni a patológia egy kicsiny szeletét!

IoSonoGerardo 2010.12.22. 08:58:28

@Hózentróger: Azok a beavatkozások, amiket láttam, ambuláns műtétek voltak, helyi érzéstelenítésben és néhány percig tartottak. Nem valószínű, hogy emiatt be kellene feküdni. Ilyenkor csak tályogról van szó (körülírt gennyes gyulladás), nincsenek sipolyjáratok. A műtét lényege a megnyitás, genny kiürítése és mosása.
Ez kiújulhat, ha egy másik szőr benő és újrakezdődik az egész, vagy ha a műtét során a folyamat tokja-fala nincs teljesen eltávolítva.
Ha komplikáltabb a helyzet, azaz sipoly-járatrendszer alakult ki, akkor picit bonyolultabb a helyzet.
_Szerintem_ ilyen esetben epidurális érzéstelenítésben (gerinccsatorna és kemény agyhártya közé adják az érzéstelenítőt) végzik, mivel ez több időt vesz igénybe, mint egy tályogmegnyitás.
Pontosabb információkat találhatsz drbanfalvipeter.blogspot.com oldalon.

Hózentróger 2010.12.22. 09:24:21

@IoSonoGerardo:

Köszi az infót. Elolvastam, elég kemény.

ccke 2010.12.22. 09:38:02

Ha azt mondja, "fáj a farokcsontom", az orvos arra gondol, biztos elesett, és nagyon fáj, szeretne fájdalomcsillapítót. Persze ettől még illik megvizsgálni, nem helyes vakon diagnózist írni.

Amúgy feltűnt valakinek, hogy a szlovák ambulánslapon milyen kevés a szöveg?(pedig a magyar doki is viszonylag röviden oldotta meg), talán több idejük van a munkára?

TamásD 2010.12.22. 09:52:42

@IoSonoGerardo: A dermoid cysta a gyakorlatban csak bőrben lévő üreget jelent, magyarul tályog, a sebészek régen olvasták a patológia könyvet.
Akutan megnyitás maszkos narcosisban, ha vissza-visszatér (mert nagyon gyakran vissza szokott), akkor lehetőleg teljes járatkiirtás, akár bőrplasztikával (ez altatásban megy, nem spinálban).

Rotoxis 2010.12.22. 09:53:32

Lehet, hogy ma meg fognak kövezni, de akkor is leírom.

Ha valaki éjszaka beállít a traumatológiai ügyeletre azzal, hogy "Doktor úr! Kelés van a s...en.", az egészségügyi kultúrta teljes hiányára vall. Magyarul mondva a pofátlanság csimborasszója.

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 10:00:05

@Rotoxis:

"Doktor úr! Kelés van a s...en."

Jaj ne! :DD
Ha ezt mondja, akkor mondanak neki párakötést, paradicsomszeletet... bármit. Ha már megfelelő állapotban van, felnyitják.

Farokcsontja fájt!

Igazán szokom sajnálni (első körben biztosan) a beteget. De itt az első reakcióm a vigyor (sajnálom Kedves Posztoló).

Ráth Végh István begyűjtötte volna ezt a történetet.

Mr. Beer 2010.12.22. 10:56:12

Ugy gondolom leirom az egesz sztorit en is, mint laikus, es mint a szenvedo alany csaladtagja...
Szlovakiaban elek, a parom is itt lakik velem. Azon a heten mikor a problemaja elojott(mint valaki helyesen megjegyezte, legnagyobb valoszinuseggel az ulestol keletkezett), latogatoban volt Pesten. En csutortokon este mentem utana, es akkor mar heves fajdalomra panaszkodott. Megneztem az erintett teruletet, fel volt dagadva, de nem az a kifejezett pattanasszeru daganat volt, hanem kb fel pingponglabda nagysagu homogen feluletu daganat. Estere olyan eros lett a fajdalom, hogy mar a szabadon kaphato fajdalomcsillapitok nem hatottak. Ekkor mondtam a paromnak hogy ezt tuti vagni kell, es menjunk el valamilyen ugyeletes sebeszhez. Megkerdeztuk melyik a legkozelebbi korhaz ahol ugyelet van, es elmentunk orvoshoz.
En is bementem a parommal, furcsanak tartottam a doki viselkedeset(a vizsgalatot), de nem szivesen szolok be mas szakmajaba, ezert nem is szoltam neki semmit. Nem ismerem pontosan a magyar egeszsegugyben mukodo procedurakat, lehet mashova kellett volna menni, de este volt, es nem volt alkalmam utanakerdezni hogy hogyan is mukodnek a dolgok. A paromnak meg olyan fajdalmai voltak, hogy ha abban a pillanatban azt mondom neki hogy en vagom fel, valoszinuleg meg abba is belement volna.
Ami nekem nem tetszett, az az orvos "segitokeszsege" volt. Nalunk ilyen elo nem fordul, hogy elmegyek barhova ugyeletre, es nem vizsgalnak meg.

tisztító 2010.12.22. 12:02:59

Ez a bejegyzés nyilvánvalóan kamu.Kár szót és időt pazarolni rá.

Murderface 2010.12.22. 12:54:35

@Dr.laikus PhD:
"Mire való a tükör, a kéz, vagy a családtag, aki néz és lát. aki megmondja, hogy van egy kelés a farpofák találkozásánál. Egyelőre még csak a felszínen, nem a csontban."

Mire való az orvos?

Mr. Beer 2010.12.22. 12:55:52

@tisztító: nyilvanvalo kamu, csatolt orvosi leletekkel.a parom sajat keresere tavolitotta el a leleteket a blog tulajdonosa, de mindenesetre csatolva voltak/vannak....

Ciklon X 2010.12.22. 13:09:35

@tisztító: Jó dolog, ha valakinek van ideje kamu orvosi storykat gyártani, nekem nincs. Mi több, ambuláns lapokat is alkottam, külön a praxis blognak, amelyek már nem láthatóak, mivel megkértem őket, ezeket ne tegyék fel, ugyanis minden személyes adatom látható volt rajtuk. Ugyanis a blog több más címzett mellett kapta a levelem (ÁNTSZ, Orvosi Kamara, Uzsoki utcai kórház, etc.)
Előtte szólóknak:
Borotváról szó sem volt...Árulja el nekem valaki, mégis mit borotváljak a farokcsontom környékén? A bőrt???
Nem baleseti sebészes ambulanciára mentem, hanem ügyeletre. Mentősök küldtek egyenesen oda, mert hogy felhívtam őket, elmeséltem mi a gondom, bánatom, és mindezzel hova menjek.
Mellesleg azért annyit megkérdezett a doki, hogy elestem-e, mire én mondtam, hogy nem. Határozottan kifejtettem, nem tudom mi fáj, de a farokcsontom környékén van a dolog. Ennél többet, mint laikus nem tehetek, ezért ő az orvos, nem pedig én, hogy megmondja, mi bajom. Szerintem. És még egyszer mondom, nem úgy állítottam be, hogy kelés van a s...emen, hanem hogy valami rettenetesen fáj, csináljon vele valamit. Jól láthatóan nem bírtam vele szemben állni, még jópofán el is humorizált, hogy "akkor nem is kínálom hellyel". Hát milyen marha vicces, nem?!
Remélem ezzel minden részlet világossá vált.

Terézágyú 2010.12.22. 13:12:07

Szerintem tipikus eset.
Én többször is tapasztaltam ezt, hogy az orvos még csak rá se néz a beteg testrészre... Tapintás???? smafu.

sárga nyúl 2010.12.22. 13:46:22

@Ciklon X: Nem irigyellek, remélem lesz eredménye a reklamálásnak!

Káin 2010.12.22. 13:54:11

Értem én, hogy sok a szkeptikus, de azt nem, miért kell állandóan a "kamu" dologgal előhozakodni.

Káin 2010.12.22. 13:56:00

@Terézágyú: Nekem is volt hasonló tapasztalatom, de volt sok olyan is, amikor rendkívül lelkiismeretesen megvizsgáltak. Remélem ez az utóbbi a gyakoribb eset mindenhol.

kendike 2010.12.22. 13:58:33

@Káin: Egész biztos, hogy ez a gyakoribb, de ettől még az ilyen dolgokról nem szabad hallgatni.

Despota 2010.12.22. 14:04:54

Valóban leszedtem kérésre az ambuláns lapokat.

Despota 2010.12.22. 14:10:29

Droidfigyelő, írd le újra a kommentet, ha gondolod, de hülyézés és személyeskedés nélkül. Köszi!

Droidfigyelő (törölt) 2010.12.22. 14:11:24

@Despota:

Ööö, plz olvasd el. Hajlandó vagyok idézőjelbe tenni az első bekezdést, de most vmit azért rendesen benéztél.

Despota 2010.12.22. 14:13:55

@Droidfigyelő: Ne haragudj, de ez nem fér bele

"Kamu sztori, ti vagytok a hülyék, hogy a toszba nem kezeltétek otthon (milyen családban éltek, vazze??????)"

Nem az a bajom, amit, hanem ahogy írtad.

Despota 2010.12.22. 14:17:02

@Despota: Amúgy pedig értem, hogy irónia, de a keretekkel gond van :).

Droidfigyelő (törölt) 2010.12.22. 14:17:30

@Despota:
A kommentek mögöttese egy cseppet sem jobb annál, ahogy fogalmaztam. Sőt, százszor rosszabb és végtelenül szomorú öndiagnózis. Nem folytatom, ehhez idén már fáradt vagyok.

Irise 2010.12.22. 14:19:48

Hát,ha valaki traumás előzmény nélkül ballag be akut popsifájással, de még krónikussal is,akkor én nyilván megtekinteném az említett holdvilágot.
Ha azt mondja,hogy sejhajra huppant a jégen,akkor megkérdezném,hogy vérzik-e,oszt,ha nincs seb, akkor hazaküldeném fájdalomcsillapítóval, ülőpárnával.
Más szóval, a fent említett doktor igazán vethetett volna egy gyógypillantást a bánatos területre.

Ciklon X 2010.12.22. 14:24:18

@Droidfigyelő:
Nem vagyok orvos...Hogyan kezeljek valamit, amiről azt sem tudom micsoda??? Ezért mentem orvoshoz, mert az ő dolga megállapítani, milyen kezelés szükséges, és hogy egyáltalán mi bajom.
Ehhez nem kell különösebb családban élni, elég ha még nem volt senkinek ilyenje...
És megjegyezném, tényleg elég bunkó hozzászólás, akármilyen fáradt is vagy már idén...
A minősítést pedig kérlek mellőzd, mind a családomra, mind rám nézve, mert nem gondolom, hogy ez a megfelelő hozzáállás, inkább tartsd magadban, mindenki jobban jár...Kösz.

Droidfigyelő (törölt) 2010.12.22. 14:25:53

@Ciklon X: @Mr. Beer:
Nos, V2.

Szemezgessünk csak a véleményekből és fordítsunk le néhány üzenetet:

1. Az a baj veletek, hogy diszfunkcionális családban éltek, ahol a az ember meggebed a fájdalomtól, de senki nem vet egy pillantást a farokcsontjára - pardon, a tájékára.
2. Mert, ugye, nem is a feleséged farokcsontja fájt, hanem a farokcsont-tájéka. Ezek után mit pattogtok?
3. Aztán az is baj veletek, hogy meg kellene néznie az orvosnak. Nem is fáj! Mondom, nem fáj! Na, ugye, hogy jobb?
4. Aztán az is baj veletek, hogy egy értelmesen összefogott posztot és kommentet sem tudtok írni. Akkor minek irogattok?

A fentiek egy látleletet mutatnak. Ez egy öndiagnózis, egy pszichés állapot-felmérés a blog olvasóközönségéről. És mint ilyen, elég szomorú ambuláns lapot állítottunk ki magunkról.

Én azért örülök, hogy a szlovák orvos megnézte a farokcsonti fájdalom okát.

Irise 2010.12.22. 14:26:10

@Rotoxis: Nekem volt hajnali 3-kor betegem (igen,még Magyarországon), aki úgy ébredt,hogy fáj a feneke. Értsd: a jobb fara a mucinak. Nem nagyon, de kicsit. Úgyhogy bejött.
Semmi baja nem volt. Picit tán meghúzta az izmot. Oly nagyon fájt neki,hogy egy tabletta algopyrinnel simán végigaludta az éjszakát a sürgősségin.
Nem szabad csúnya és gonosz megjegyzéseket tenni más fájdalmára. Ki tudja, lehet,hogy a lelke fájt, csak rossz helyen volt épp.

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 14:26:59

@Ciklon X:

Mellettetek ironizált nem ellenetek! :(((

Droidfigyelő (törölt) 2010.12.22. 14:27:15

@Ciklon X:
Nem olvashattad a kommentemet, csak amit Despota idézett belőle. Most megírtam újra, ha kinn marad, láthatod. Ha az olvasás után is úgy érzed, hogy bántottam a családod, akkor bocsánatot kérek.

Mr. Beer 2010.12.22. 14:28:32

@Irise: Nem ismerem a magyarorszagi szabalyozast, de nalunk ha valaki bemegy a korhazba azt kezelik. Ha az orvos ugy veli hogy nem ugyeletre valo az eset, akkor is kezeli, de utana a kezelesert fizetni kell(nem nagy cucc, csekely 2 eurot).

Ciklon X 2010.12.22. 14:33:19

@Droidfigyelő:
Másodszorra elolvasva értem hova szeretnél kilyukadni, és ezúton elnézést a félreértésért... :S

Irise 2010.12.22. 14:33:32

@Mr. Beer: Hömm, hát, a fent említett posztban is kezelve volt, szóval mi itt a hiba?
Egyébként van egy csomó dolog,amit 2-3 méterről gyönyörűen lehet diagnosztizálni. Pl.:
1.croup
2.alkoholos fejsérült
3.szülés
4.vesegörcs
5.pánikroham (ha ismered a beteget)
persze mindegyikőjüket meg is kell vizsgálni, csak épp gyakorlatilag biztos a diagnózisod náluk.

tisztító 2010.12.22. 14:35:21

@Ciklon X:
Ezek szerint semmi mást nem özölt abeteg csak annyit,hog fája a farokcsontja Az állítólagos kelést meg a duzzanatot meg sem említette a "beteg" ,na ezért kamu.

Bármely orvos, de még egy felcser is megnézi a duzzanatot ha említést tesznek róla.
Nem elég annyit mondani hogy fáj.Közölni kell a konkrét tüneteket is.
Továbbra sem hiszem el a sztorit

Irise 2010.12.22. 14:40:36

@tisztító: Nyugodtan lehet,hogy nem mondta el a beteg, ezért rá se nézett a doki. Törött farokcsonttal nincs mit tenni, minek nézze.
Ha meg nem mondta el, hát akkor az az ü baja, néma gyeröknek anyja se érzi a szagát.
Ha a doki rendesen ledokumentálta,hogy mit mondott a beteg és mit nem, akkor nem lehet baja, lehet nyugodtan élni a sírdogálási jogokkal.:)

Irise 2010.12.22. 14:44:55

@Dr.laikus PhD: Akkor meg van védve a se@@e. Hamár a poszt erről szól.

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 14:48:36

@Irise:

Talán nem, mert a diagnózisa a farokcsont fájdalomról szól.
A valóság meg tályog.
Ráírta, ha nem tud dolgozni menjen a háziorvoshoz és a betegállomány jogos. Szóval a mostani ismeretek birtokában, még arról sem volt fogalma, hogy nem Magyarországon él.

Droidfigyelő (törölt) 2010.12.22. 14:48:45

@Irise:

Mindig azt hittem, hogy a croup valójában Krupp:)))) Vhogy úgy gondoltam, hogy a német acélgyáros másodállásban kutató volt, és felfedezett egy betegséget:)

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 14:52:55

@Irise:

Kész a szövettan, de az orvos aki beküldte szabadságon, 27-én lesz. Addig rágom a körmöm, mert senki nem mond semmit személyesen sem.

Nálatok ez hogy működik.
Amerikában felhívnak és közlik - főleg ha rossz.
A vége pszichiátria lesz...

kpityu2 2010.12.22. 14:55:25

@Dr.laikus PhD: Arról nem is beszélve, hogy miért nem diagnosztizálta magát a beteg, és megfelelő tanácsokkal is elláthatta volna az orvost a kezelést illetően. Végül is a tükör meg a rokon mellett van már internet is. Mindent az orvos találjon ki?

Reggie 2010.12.22. 14:57:38

@IoSonoGerardo: Nekem is volt mar dermoid cysta-m. Otthon kifakadt 1 het szenvedes utan(doki azt mondta, hogy varjam meg mig kifakadt, mert olyan gyulladt, hogy nem tud vele mit kezdeni), aztan ambulansan kezelgettek (naponta tamponaltak, hogy belulrol kifele forrjon ossze), de vegul muteni kellet. Mondtak hogy nagyon szetterjedt volt a jarat es sok szovetet kellett eltavolitani. A mutet utan drain cso is volt bennem vagy 3 napig, es kb 10 napot voltam vele korhazban. Mivel sok szovetet tavolitottak el, igy nagyon sokaig ereztem, hogy huzodik a borom( es persze a gyogyulas kozben a seb huzodasat is ereztem).

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 14:59:47

@kpityu2:

Nézd ha fáj valamim, megpróbálom definiálni.
Látták a duzzanatot.
Az első posztban nem írta le, hogy valójában mi történt.
Később kiegészítette, hogy valójában hogyan zajlott.

Valaha nálunk is így zajlott egy vizsgálati, mint Szlovákiában. A többség ma is ilyen.
Ugyanakkor egy tályog egy nap alatt is képes kevésbé fájni és látványosabb lenni.

Irise 2010.12.22. 15:03:22

@Droidfigyelő: :o) én csak croupként ismerem, sztem nincs köze Herr Krupphoz, de amilyen műveletlen vagyok, nincs kizárva.

@Dr.laikus PhD: Az is lehet. Ki tudja már.
Mindenesetre a kérdés az: higgyünk-e a betegnek, vagy nem?
Ha a beteg azzal jön be,hogy a farokcsontja fáj, és én hiszek neki és aszerint kezelem,mint a fenti ábra mutatja, bajba kerülhetek.
Ha viszont nem hiszek a betegemnek, akkor kötsög orvos vagyok, aki lenézi a betegét, és azt feltételezi,hogy nem tudja a beteg,hogy mit beszél.
Egész az utóbbi időkig hittem a betegeimnek,mikoris
egy nővérke jött be hozzám,hogy allergiás reakciója van, új étel után nyelvalatti, majd torokduzzanata keletkezett, mintegy 20 perccel ezelőtt,jókora kiütései vannak, úgy érzi, nem kap rendesen levegőt. Tekintve,hogy nála súlyosabb betegben voltam épp, gyorsan felírtam antihisztamint és szteroidot intavénásan, mondtam a nővérkének,hogy adja be, monitorozza a beteget és azonnal ott vagyok.
Ugye hittem a betegnek, pláne,mert egészségügyis.
Aztán odaértem, megvizsgáltam és kiderült,hogy tüszős mandulagyulladása van a betegnek.
Ami ugye nem 20 perccel és nem étkezés után alakul ki, ráadásul kiütései se voltak...
hát, így higgyünk a betegnek. Nem okoztam neki bajt, de azért nem esett jól a dolog.

Droidfigyelő (törölt) 2010.12.22. 15:04:28

@Dr.laikus PhD:

Önként vallottam be:)) egyébként biztos az is közrejátszik ebben, hogy a legtöbben két pével ejtik (még eü dolgozók is), és ha nem tudod, hogy kell leírni, akkor azt hiszed, hogy jól ejtik. Lásd köppeny, pappír, esső.

De most megnéztem a gugliban, és érdekes módon a magyar oldalak közül több kruppnak írja, és van olyan is, ami croup (krupp) megnevezést használ. Érdekes.

kpityu2 2010.12.22. 15:04:33

@Dr.laikus PhD: Laikusként nem tudhatom, hogy a duzzanat egy tályog, porcleválás, csontrák, vérömleny, vagy akármi. Különösen nem okoskodik az ember olyasvalaki előtt aki tizenvalahány évig tanulja a szakmát. Még esetleg megbántódna...
Arról nem is beszélve, ha mondjuk megemlítek valami bagatell dolgot amit a doki készpénznek vesz és ezért nem vesz észre valami súlyosabb okot.

Irise 2010.12.22. 15:09:37

@Dr.laikus PhD: Lelki ölelés megy. Szövettanilag ez nem tudom,hogy megy nálunk. Volt olyan betegem, aki úgy jött be, hogy elkészült a CT-je, de nem tudja az eredményt és tudni akarja, de azonnal,mert megőrűl az aggodalomtól, és úgy érz,hogy a biztos rossz eredménnyel is könnyebb lenne neki.
Nem én rendeltem a CT-t, nem az én betegem volt, de úgy döntöttem, megnézem és elmondom neki,mert az ő teste, az ő élete, joga van tudni,hogy mi történik vele.
Aztán persze volt kolléga aki céltáblának nézte érte a sejhajom, de akkor is tartom,hogy a betegnek joga van tudni az eredményeit. De azt is megmondtam a betegnek,hogy semmi egyebet nem tudok mondani, se terápiáról, se prognózisról,mert ahhoz nem értek.
Szóval, itt is meg szokták várni a kezelőorvost az eredménnyel.

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 15:10:42

@Irise:

Azt hiszem, ha lenne idő az általános vizsgálatra és ez lenne a természetes, fel sem merül a kötsög orvos dilemma.

Nevem Earl 2010.12.22. 15:13:15

Vajon miből gondolta a posztoló, hogy egy blog kivizsgálja a panaszát? :) Nem tévedt el ez a levél? :))

Irise 2010.12.22. 15:17:07

@Nevem Earl: Igaza van, itt ülésezik a rögtönítélő bizottság. Mi szakértők vagyunk abban,hogy félinformációk alapján mindenkit lebarmozzunk.

Állítsuk meg a ......... 2010.12.22. 15:17:13

Hagyjuk már ezt, mert mindjárt megfájdul a farokcsontom, ami ugyebár egyesek szerint nekem nincs is.
Ugyanmár vesegörcsöt diagnosztizálni sem tudnak egyesek, mi végigjátszottuk 3 hétbe telt, 5 orvosba, 1 rtg-be, 2 uh-ba, pedig már a legelején vérzett, és mivel férfiúról volt szó, nem lehetett a vérzést semmi mással összetéveszteni.
Mi lett a vége?A kő elmozdult a helyéről, sajnos már nem volt a vesében, de megakadt így kellett szétzúzni.

Alapos kivizsgálás hehe.

Az orvos biztosan telepatikus úton akarta meggyógyítani szegény páciens baját.

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 15:20:39

@Irise:

Asszisztensen túl nem jutok, fogalma nincs miért küldtek be.

Csak ennyit akarok +, vagy -.

A többi már megy magától - gondolom.
De az életet le kell rendezni így, vagy úgy. Patológusnak volt emberi hangja - na ettől aztán jár az agyam - de nem mondhat semmit. Kínomban felhívtam, mert azt mondták nincs még kész.
Nem jó így, ráadásul valaki félre olvasott valamit és azt mondta keddre kész, menjek, mert akkor lesz orvos.
Isten biza gondoltam rád, mert hisztiztem egy sort.
Egyszerűen nem arra válaszolt amit kérdeztem, ijedtében félre beszélt, mert a kolléganő tévedett, nekem meg minden önuralmam elszállt.
Egyszerű kérdés volt, meddig tart és hogy működik és nézze meg a számítógépben, ne a kis kockásban.
Még jó, hogy a fiam velem volt. Ő kért bocsánatot.
Banya lesz belőlem hétfőig. :((

Ciklon X 2010.12.22. 15:21:53

@Nevem Earl:
Fentebb említettem, hogy a blog csak mellékelten kapta meg a levelem, több más intézménynek küldtem el, ambuláns lappal csatolta, etc...

Ciklon X 2010.12.22. 15:32:02

@tisztító: @Dr.laikus PhD:
Nem kell elhinni, senki sem kényszerít rá...Fel lett világosítva mindenről, kezdve onnan, hogy annyira fel van dagadva, hogy összeragadnak a farpofáim.
Arról pedig pontosan tudott, hogy nem Magyarországon élek, mert mondtam neki ezt is, mire ismét jött a jópofa angol humorával: "És most onnan jött?"
Egyszerűen pofátlan volt a doki, és jó napot.
@Irise: Nyugodtan lehet, hogy nem vagyok néma gyerek, mindenről tudott. Csak a helyzet az, hogy van ilyen doki, meg olyan doki, és ennyi. Persze ettől még lehet ítélkezni, ilyen cinikusan főleg...És ha törött farokcsont lett volna, azt ugyan már miért ne kéne megnézni? Rendben van, hogy nem lehet gipszelni, stb., de azért na...ezért fizetem a TB-t, hogy letolassa velem a nadrágot, ha épp arra van szükség...

Dr.laikus PhD 2010.12.22. 15:34:33

@Ciklon X:

Hiszek Neked!

A posztodban nem ezeket írtad.
Folyamatosan egészíted ki és lesz egy élő disznóság az egészből.

Ciklon X 2010.12.22. 15:40:22

@Dr.laikus PhD:
Talán célszerű lett volna ezeket is leírnom,hátha akkor nem szednek ennyire szét, de remélem, lassan összeáll a kép. Nem vagyok egy panaszírogatós típus, sőt, soha nem tettem még panaszt senkire...De ezen annyira megrökönyödtem, hogy muszáj volt.

Irise 2010.12.22. 15:51:38

@Ciklon X: Mert ha eltört a farokcsontja,azzal mit csinálok szemezésügyileg? Semmit. Rtg-ezni nem kell,mert nincs terápiás konzekvenciája, minek tegyem ki felesleges sugárzásnak a beteget. Megnyomkodhatom én gatyeszon keresztül is a törött farokcsontot, sirdogálni fog,max ezt érem el vele. Látni meg éppen semmit nem fogok rajta.
De ha te tényleg attól érzed magad jobban,hogy nézegetik a csupasz hátsód, irány az ablak, tégy egy gesztust a világ felé, esetleg írd rá,hogy Buli Karit, hátha még jobb lesz.
Ha a beteg azt mondja,hogy minden traumás előzmny nélkül fáj a popsikája akkor persze,hogy megnézzük.
Namost mitől lennék én cinikus? lol

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.12.22. 16:11:38

Többnyire bőrgyógyászokra jellemző a távolról diagnosztizálás. Igaz találkoztam már olyannal is, aki nagyítóval nézte végig az anyajegyeket. Hozzá máskor is elmennék, ha kell..

Irise 2010.12.22. 16:20:44

@Sparhelt: Az attól függ,mivel mész. Psoriasist távolról nézünk, rühöt nagyon távolról, melanomát közelről.

Ciklon X 2010.12.22. 16:26:23

@Irise:
Igen, kifejezetten élvezem, ha mutogathatom a fenekem...Feltettem mindent egy lapra, kitaláltam, hogy fáj a farokcsontom, és elmentem megmutogatni az épp ügyeletes dokinak, hátha jól megtapizza. Ezt maga sem gondolja komolyan szerintem...
Kiforgatja minden szavam, kedves Irise.
"Ha a beteg azt mondja,hogy minden traumás előzmny nélkül fáj a popsikája akkor persze,hogy megnézzük."
Nah akkor ha ez megtörtént, akkor miért is nem lettem kivizsgálva??? Miért is én vagyok a hibás?
A cinikus ítélkezést nem erre a válaszára írtam, lévén még nem is létezett, mikor írtam. Szerintem pontosan tudja, mire gondolok. Több kommentjéből is lazán süt, hogy teljesen idiótának tart, pedig higgye el, messze jár az igazságtól.

Irise 2010.12.22. 16:37:42

@Ciklon X: Kedves Ciklon X!
Rögtön az első hozzászólásom a posztjához ez volt:
"Irise 2010.12.22. 14:19:48
Hát,ha valaki traumás előzmény nélkül ballag be akut popsifájással, de még krónikussal is,akkor én nyilván megtekinteném az említett holdvilágot.
Ha azt mondja,hogy sejhajra huppant a jégen,akkor megkérdezném,hogy vérzik-e,oszt,ha nincs seb, akkor hazaküldeném fájdalomcsillapítóval, ülőpárnával.
Más szóval, a fent említett doktor igazán vethetett volna egy gyógypillantást a bánatos területre. "

És most legyen szíves szálljon magába,mivel egy szóval nem mondtam, hogy Ön magácskája a hibás. Vagyis az elején még nem tartottam idiótának.

Irise 2010.12.22. 16:42:41

@Ciklon X: Egyébként aki ilyet ír, "ezért fizetem a TB-t, hogy letolassa velem a nadrágot, ha épp arra van szükség... " az a saját sírját ássa, hülyének nézés ügyében.

Ciklon X 2010.12.22. 16:51:12

Idéznék akkor mire gondolok, csak mert úgy látom, szándékosan néz hülyének ISMÉT...
"Ha meg nem mondta el, hát akkor az az ü baja, néma gyeröknek anyja se érzi a szagát."
"Igaza van, itt ülésezik a rögtönítélő bizottság. Mi szakértők vagyunk abban,hogy félinformációk alapján mindenkit lebarmozzunk. "
Megint más kérdés, hogy hogyan tudta ebbe az egészbe belekavarni a Holocaustot...Hát azért na...Dumcsizzuk meg, zsidógyűlölő vagyok-é, vagy sem. Passzol a témához. Vicc...
És igen is, szerintem azért fizetem, hogy elássanak, ha tetszik, ha nem. Azért lett orvos, mert állítólag gyógyítani szeretne, én azért fizetem a TB-t, hogyha gyógyulni szeretnék, gyógyítson az, aki arra tette fel az életét...elvileg. Az, hogy magácska megint nem látja a fától az erdőt, az megint nem az én problémám. Fenn lehet akadni kifejezéseken, a lényeg attól még ugyanaz marad. Ennyi.

Leroi 2010.12.22. 16:55:41

@Irise:
Az Zyklon volt, és B is...
Kéksav és klórszénsavmetilészter elegye, eredetileg rovarirtásra használták...

Ciklon X 2010.12.22. 16:58:44

@Leroi:
Vajon ha harmadszorra leírom, mindenki megérti-e, hogy ez csak egy mellékelt üzenet volt?
Egyéb intézményeknek lett küldve a panasz, a praxis blog csupán másodsorban volt címzett, ez lett ide is postolva. Nagyon bonyolult.

Mr. Beer 2010.12.22. 17:04:39

Informatikus vagyok, en sem kuldom el melegebb eghajlatra a szamomra(kizarolag szakbarbarkent tekintve) analfabeta osembernek tuno orvost, aki ezredszer is ugyanazzal a huzassal vagja haza a szamitogepet. :D
Epp ezert egy orvostudomanyban laikus embertol sem varhato el hogy pontosan azokat a dolgokat es ugy sorolja fel hogy azokbol akar egy kezdo orvosnak is nyilvanvalo legyen hogy mi a pontos diagnozis. Ugyanakkor szakemberkent elvarom egy masik szakma avatottjatol, hogy ha en a kliense vagyok, akkor ugy vegezze el a munkajat, hogy en is azt erezzem hogy mindent megtett a siker erdekeben. A beteg ember altalaban serulekenyebb, maskepp veszi a dolgokat, igy az orvos helyzete biztosan nehezebb, de epp ezert kicsit tobb emberseggel kell csinalni a munkajat. Nem azon van ebben az ugyben a hangsuly hogy jol diagnosztizalt vagy nem, hanem hogy nem teljes odafigyelessel vegezte a munkajat. Ha mar azt elerjuk, hogy a legkozelebbi 1-2 betegevel picit maskepp banik, akkor maximalisan elegedett leszek. Reszemrol a temat lezarom, mindenkinek kivanok bekes boldog karacsonyt, es boldog uj evet...

Ciklon X 2010.12.22. 17:05:33

@Leroi:
Az a baj, hogy azt hiszi, hanyatt esek olyan kifejezésektől, hogy dihidrogénoxid... H2O, víz. Ez talán még egy általános iskolás agyát sem tornáztatja különösebben...
Nem vamzer vagyok, de ha nem tetszik valami, nem fogom "lenyelni" (lehet ebből is viccet csinálni). Elmondtam ezt is korábban, nem vagyok panaszírogatós típus. De nyilván azt gondol, amit akar.
A higiéniai szokásaimról lehet tárgyalni, de megkockáztatom, sterilebb vagyok, mint ön...

pepikebaba (törölt) 2010.12.22. 17:08:03

A távdiagnosztika létező jelenség, főleg ügyeletben. Annak mondom, aki nyilván lelkiismeretes orvos, és el sem tudja képzelni, én gyakorló szülőként a gyerekekkel mindig az ünnepek alatt szívom meg, illetve mindig szombat éjszaka, amikor jön az erős fülfájás, fuldokló köhögés, hasi görcs, stb. Azon lehetne vitatkozni, hogy indokolatlan esetben kérhetnének érte pénzt, de azon nem, hogy ha ott van egy beteg, akkor azt ugyanolyan alaposan kell megvizsgálni, mint aki normál rendelési időben jön.
Nekem az egyik fiamnak farkastorka van. Enyhe, nem vészes, kívülről ugye nem látszik, belülről viszont igen, most már hogy tudom, mit kell látni, de azért panaszokat okozott (gyakori felsőlégúti betegségek, beszédhiba...). Ha nem látta ügyeleten, nem ügyeleten minimum 10 különböző orvos, akkor egy sem. 4 éves múlt, alvás közben fullad, emiatt kerestük fel a sokadik orvost (a legtöbb azzal hajtott el mókásan, hogy férfi, ezért horkol), amikor most kiszúrták. Kérdem én, a többiek miért nem érzékelték??? Gégészeten voltunk vele átlag évente 6x.
Ezt csak azért mondom, mert a diagnosztika és a vizsgálatok alapossága a kezelő orvos tudásán és hozzáállásán múlik. És ez egyénenként nagyon eltérő. Vannak lelkiismeretes orvosok és vannak lusták ill. csak a pénzre hajtók. Sajnos az utóbbiak miatt bélyegzik meg az előbbieket is.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.12.22. 17:11:50

Szerintem nem kéne bunkózni a posztolóval, volt egy problémája amire rá se néztek, volt eredetileg a posztban két ambuláns lapnak a másolata, amiből egyértelmű volt, hogy rá se néztek az első helyen, a másodikon pedig normálisan ellátták azonnal, megműtötték.

Ennyi a történet, a betegnek pedig joga van feltenni a kérdést, vagy panaszt tenni, hogy miért kellett még napokig a falat kaparnia a fájdalomtól.

@Leroi:
ne haragudj, de ez nagyon bunkó beszólás volt.
Komolyan néha már tényleg nem tudom, mintha két Leroi kommentelne.

Leroi 2010.12.22. 17:16:27

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:
Nem haragszom, ha lebunkóznak.
Mindenki magából indul ki végtére is...

Irise 2010.12.22. 17:19:13

@Leroi: Tom, de nem bízván tudásomban gondolkodtam, hátha van neki egy X változata is... de aztán megaszonta nekem a gugli,hogy nem. Mármost amúgy is meg vagyok rémülve,hogy mi van,ha tényleg Krupp találta fel a croupot...

@Ciklon X: Mindkét említett esetben mással társalogtam, nem magácskával. Ha úgy érzi,hogy nem érti egészen,hogy miről volt szó, kegyeskedjen elolvasni azt a hozzászólást,amire válaszoltam anno, tehát Tisztító és Nevem Earl hozzászólását.
Egyebekben kéretik elolvasni a szarkazmus címszót, hátha tudja értelmezni.

sárga nyúl 2010.12.22. 17:19:51

@pepikebaba: Ez döbbenet. Látta azóta más doki is, hogy igaz-e? Én egyszer csináltattam egy gerincröntgent, a diagnózisra ráírták, hogy enyhe nyitott gerinc, de a filmet nem adták oda... Nem találták. Megnézettem MR-rel is, és nincs is semmi baja...

Leroi 2010.12.22. 17:20:52

@Irise:
Ja, Krupp a croup-ot és Thyssen a tüsszentést...:)))
Mindkettő meg is munkálta acélból a találmányát...:)))

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.12.22. 17:21:22

@Leroi:
nem azt mondtam, hogy bunkó vagy, hanem hogy bunkó beszólás volt
jól van akkor mára ennyi
én vagyok hülye, hogy ezerszer megfogadtam , hogy többet nem kommentelek ide, illetve, hogy nem is fogok itt még olvasni sem.
Megérdemlem.

Irise 2010.12.22. 17:24:27

@pepikebaba: Ez tényleg érdekes kérdés. De ha lefényképezed a fiad torkát és beküldöd ide, megszavazzuk neked,hogy hányan mondtuk volna azt,hogy farkastorka van, és hányan,hogy nem.
De ha nem azonnal volt szembeötlő a dolog, nem okozott táplálási/légzési problémát azonnal születés után, akkor nem lehetett egy tényleges hatalmasan "kifejlett" farkastorok.
Beszéltünk korábban arról,hogy a betegségek spektrumot képviselnek, vagyis valakinek lehet mondjuk "kicsit tüdőgyulladása - közepesen- nagyon-OMG-meghalt tüdőgyulladásban " . Ugyanígy a fejlődési rendellenességek esetén is.
És biza könnyen lehet,hogy csak egy tapasztalt gégész ismerhette fel, olyan enyhe az elváltozás a kisfiad esetében.

sárga nyúl 2010.12.22. 17:25:24

@Mr. Beer: Na... :((((( Ha visszaolvasol Leroi régi kommentjeiből, más posztoknál, akkor rögtön rájössz, hogy nincs igazad. :((( Egyébként most Irise se kötött bele senkibe. Értem, hogy érzékenyek vagytok a témára, és értik az orvosok is, hidd el.

Despota 2010.12.22. 17:26:04

Na jó, faszfejezést, hülyézést, személyeskedést lehet abbahagyni. Köszönöm!

Irise 2010.12.22. 17:26:38

@Leroi: Tudom, a Robi Thyssen ugye? Akinek az az undorítóan jógyerek-iskolaelsőtípus kislánya édeleg a reklámban,hogy mit kell mondani,ha valaki köhög... brrr

Irise 2010.12.22. 17:27:36

@sárga nyúl: Nem kötöttem bele? Kihagytam? Wazze, éreztem,hogy nem ittam elég kávét. Na hol az a hsz, hadd pótolom be!

sárga nyúl 2010.12.22. 17:28:53

@Irise: Intravénásan kell tolni. :DDD

Ciklon X 2010.12.22. 17:29:21

@sárga nyúl:
Én a részemről csak arra vagyok érzékeny, ha valaki szemlátomást szándékosan vak :D
Meg azért a higiéniai szokásaim ( amivel eddig tudomásom szerint semmi gond nem volt)és a holocaust tárgyalása e helyütt nem biztos, hogy idetartozó... :P

Irise 2010.12.22. 17:29:57

@Ciklon X: "A higiéniai szokásaimról lehet tárgyalni, de megkockáztatom, sterilebb vagyok, mint ön." *már nem szól semmit, csak kacarászik*

Despota 2010.12.22. 17:30:36

Na jó, úgy döntöttem, hogy lezárom a kommentezési lehetőséget a poszt alatt. Nincs szükség ilyen indulatokra, egymás szapulására. Emellett kiteszek egy pozitív posztot.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása