Nem lehet bent maradni éjszakára a gyerekekkel

2010.11.02. 06:00

Sziasztok!

 

Sajnos nincs jó véleményem a pécsi gyerekklinikáról. Gyermekemet kétszer műtötték a gyereksebészeten 2 hónapon belül, mivel az első műtét nem sikerült, zárójelben megjegyzem, hogy a második sem, de most épp egy másik kórházat és orvost keresünk neki. A legnagyobb problémám nem is az, hogy nem sikerült egy műtét, ennek több oka is lehet. De! Egyik alkalommal sem tudták az okát a betegségének (annyit mondtak, hogy ez egy ciszta lehet, de amit egy másik kórházban dolgozó orvos mondott az okára, azt felejtsük el), csak műtötték, és azt mondták, hogy reménykedjünk, hogy nem jön vissza. Hát ez kevésnek bizonyult.

 


Miután az első műtét nem sikerült, a férjemnek kellett kierőszakolnia egy ultrahangos vizsgálatot, ami után az ultrahangos orvos közölte, hogy vizsgálhatatlan a beteg (a kisfiam két éves, végigsírta, le kellett fogni, de megmagyarázni nem tudtuk neki, hogy ez így nem megy).

 

Így műtötték meg másodszor. Kértük, hogy csináljanak altatásban egy vizsgálatot. Kinevettek, hogy ha már altatnak, akkor másért altatnak. Így is lett, nem csinálták meg, újra sikertelen lett a műtét, kiújult a ciszta.


Amit én láttam, hogy az orvosok reggeltől estig hajtanak, viszont ez a betegellátás rovására megy. Nincs idő az egyes betegekre.


A másik nagyon nagy problémám, hogy nem lehet bent maradni éjszakára a gyerekekkel. Én erőszakoskodtam, hogy nem akarok ágyat, nem zavarok senkit, egy széken elüldögélek (ami már ott van eleve a szobában az ágy mellett), csak had maradjak a két éves gyerekem mellett. Határozottan elutasítottak, azzal a válasszal, hogy ilyen itt még nem történt, még a Professzor Úr betegeinek sem engedték meg!


Egy 2 és fél éves gyermek édesanyjának azt mondták az ott dolgozó nővérek, hogy ne sírjon hangosan a gyereke éjszaka, mert zavarja a többi beteget (a gyerek combnyaktöréssel feküdt a kórházban), de az édesanyját kiküldték.

A kórteremben, ahol az én fiam feküdt, éjszakára egy 8 hónapos csecsemő maradt, akit csak szoptatott az édesanyja. Nem engedték neki, hogy a teljesen üres kórteremben ott maradjon a babával, anyaszállóra küldték.


Ez a dolog nem a pénzen múlik, csak az emberségen.
Másik fiammal voltunk más kórházban (kaposvári fül-orr gégészeten), ahol a betegfelvétel kb. fél óra alatt megvan (itt reggel 8-tól kb 11-ig a zsúfolt ambulancián), és természetes, hogy ott lehet (akár egy ágyban, de ha van hely, még egyet adnak) aludni a gyerekkel. Sajnos itt teljesen más a mentalitás.

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apolka11 2010.11.02. 06:57:09

Ez tényleg durva, hogy nem lehet bentmaradni a kicsivel, ilyenről még csak nem is hallottam, azt hittem, ehhez joga van a szülőnek (én a Bethesdában maradhattam a gyerkőccel és mindenki más is). Nagyon nehéz lehet így, szülőnek és babának is.

P75 2010.11.02. 08:10:06

Törvény teszi lehetővé, hogy 14 év alatti gyerekkel bent legyen valamelyik szülője, amelyik kórház ezt elutasítja, törvényt szeg.

Borcsika 2010.11.02. 10:50:35

Én biztos nem hagytam volna magam "meggyőzni", hogy lehetetlen bent maradni. Ha kell, akkor toloncoljanak ki karhatalommal, de csak azért, mert a nagytudású nővérke azt mondja, hogy nem lehet, kb. leszarom.
A minimum, hogy a betegjogi képviselőtől kérek egy talákozót, és felhivom a jogszabályra, amelyet P75 is emlitett.
Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát...

Koholmány 2010.11.02. 11:09:12

"A másik nagyon nagy problémám, hogy nem lehet bent maradni éjszakára a gyerekekkel"
Azért nem maradhat bent a szülö, mert előfordult hogy "más kultúrkörből" jött családok egész pereputtyal mentek virrasztani. Ment közben a szotyi, meg az IVÁSZAT. Sajnos ez van. Erről nem az orvos tehet, ők ezzel védik a többi beteget.

Károgó Kritikus 2010.11.02. 11:12:05

Én is úgy tudtam, hogy az anyuka minden körülmények között ott maradhat a gyerekkel.

Károgó Kritikus 2010.11.02. 11:12:39

@Koholmány: No de kérem szépen, azért mérlegelni lehetne nem?

kozmopolita 2010.11.02. 11:19:28

Kozismert teny, hogy a gyogyulasra a lelkiallapotnak is hatasa van. Azt pedig szuksegtelen taglalni, hogyan befolyasolja a kicsik lelkiallapotat, ha egy ilyen stresszes helyzetben a szuleik sem lehetnek ott. Erthetetlen hozzaallas a korhaz reszerol.
Ami a pereputtyot illeti, megoldhato, ha csak egy embernek engedik meg, hogy bent maradjon. Az amugy is eleg.

mireina 2010.11.02. 11:25:06

Alább a Eü.tv hatályos vonatkozó rendelkezése. Ez alapján nemhogy egy kétéves, de egy 13 éves mellett is bent maradhat a szülő. Külön felhívnám a figyelmet az első bekezdésre, amelyben kihangsúlyozzák, hogy a részletes szabályokat ugyan a kórház határozza meg, de az nem korlátozhatja e jogok tartalmát. Ergo pl. felnőtt betegeknél megszabhatják a látogatás idejét (du.2-7-ig), de nem mondhatják azt, hogy nem lehet látogatni és kész.
Ettől eltérni csak akkor lehet, ha a jogszabály másként rendelkezik. Ennek tipikus esete, hogy nagy járványok esetén korlátozzák a látogatást.

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
A kapcsolattartás joga

11. § (1) A (2)-(7) bekezdésekben foglalt jogokat a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait - e jogok tartalmának korlátozása nélkül - a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg. A házirend a (2)-(7) bekezdésekben foglaltakon túl további jogokat is megállapíthat.
(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.

mireina 2010.11.02. 11:30:28

@Koholmány: gyenge érv, mert ezt lehet úgy is megoldani, hogy meghatározod a látogatók maximális számát.
Ez megint nem lenne lényegi korlátozás, de a hasonló problémáknak elejét venné.

Általánosságban pedig, ha már lehet a posztolót is szidni: mi a fenéért egyeztél bele, hogy otthagyod. Engem max. rendőrrel vihettek volna el a 13 hónaposom kórházi ágya mellől. Pont. Tessék tájékozódni a betegjogokról, felkeresni a betegjogi képviselőt, ügyvéddel, rendőrrel fenyegetni. Oké, jogászként nagy a pofám, de a saját alapvető jogaiddal, főleg a gyerekkel kapcsolatos jogokkal illene tisztában lenni. Mert utólag már szabhatod, ha akkor nem álltál ki mellette. Bocs, ennek ki kellett jönnie. :(

single 2010.11.02. 11:50:10

@Koholmány: Bizonyára van ilyen is. De azért az már messziről látszik, hogy melyik család milyen mentalitású nem? Esetleg lehetne ésszel is dönteni.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.02. 12:17:43

Itt egyértelmű jogsértés történt. Ki kell vizsgáltatni és az intézményt elmarasztalni. Az intézmény meg majd marasztalja el a felelőst!
Nem olyan bonyolult a törvény. Egyetlen hozzátatozó, vagy vele egyenértékű személy folyamatosan a gyermek mellett lehet. Ülőszéken, az ágy mellett. Ha van szabad ágy, térítés ellenében igénybe veheti. Ha nincs és mégis aludni akar, a kórház más területén, vagy annak közelében biztosítani kell neki fekvőhelyet. Természetesen ezt is térítés ellenében.

flora.a 2010.11.02. 12:19:41

@mireina: egyetértek. A Szt. Lászlóban benn maradhatott egy anyuka/gyerek, és igaz, csak egy széket adtak, de vihettünk be kempingágyat, ételt az én számomra is - ha meg nem, akkor a széken ültem volna. Egész más egy kisgyerek hangulata, ha mellette van az anyja vagy apja, mintha magányosan kell ráadásul betegen lennie egy idegen helyen szenvtelen emberek között. Én átéltem ezt kiskoromban, amikor még valóban nem maradhattak benn a szülők - velem sem, ráadásul felnőtt betegek között voltam, borzasztó rossz emlék, és ezért is tudom, miről beszélek, ha azt mondom, nincs olyan kórházi dolgozó (se überkirály prof se nővér) aki engem kitenne a gyerekem mellől. Néha az embernek túl kell tudnia lépnie saját határain.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.02. 12:30:36

@mireina: teljesen igazad van, de ugye nem gondolod, hogy nekiállsz balhézni? És ha mégis, utána gondolod, még mindig teljes odaadással végzik a munkájukat?
Orvossal, rendőrrel nem vitázunk, különben nagyon megüthetjük a bokánkat!

harpagon 2010.11.02. 13:14:01

@Humperdickk: Emiatt a mentalitás miatt tartunk ott, ahol... Nincs, ismétlem, nincs olyan valós, ez esetben inkább vélelmezett hatalmi szituáció, amiben nem a gyereked érdekét kell fontosabbnak látnod!
Főleg, hogy ez inkább az intézményben dolgozók kényelmét (?) szolgálja! Leginkább portásmentalitás! Bizonyítható a családtag ápolásának jótékony hatása, és leveszi a feladatok nagy részét a személyzetről. Orvos, rendőr nem isten, tévedhet. Nem feltétlenül kapsz jobb ellátást ha kussolva eloldalogsz! Felháborító eljárás!

2010.11.02. 13:17:20

Kíváncsi vagyok, hogy hányan cikkeznek még a pécsi egészségügyről, pláne olyanok, akiknek fogalmuk sincs a történtekről. Nemrég halt bele egy fiú, aki pont a Hotel ****** tulajának velem egyidős fia volt, abba, hogy rossz diagnózist kapott. "Fájt a hasa", mondta _egy rezidens_, és valójában egy súlyos, akut emésztőrendszeri problémja volt. És még sorolhatnám hozzátartozóim eseteit, hogy hogyan nézték félre a bélcsavarodást méhen kívüli terhességnek, holott a lány égre-földre esküdözött, hogy nem, egyébként dugni sem dugott.

Csakhogy itt nem ez a probléma, és a helyes kérdést senki sem teszi fel. A Gyermekklinika egyébként nemrég kapott pénzt az orvosi kar külföldi hallgatói önkormányzatától. Nem nagy összeget, de mégis. Szóval a helyes kérdés az, hogy hogyan jutott ide a pécsi egészségügy (röviden, egyébként tucatnyi oldalban tudnám taglalni)?

1. A POTE-t összevonták az ezredforduló idején a PTE-vel.

2. A Megyei Kórház, és a magánszféra kivételével gyakorlatilag minden eü. ellátás Pécsett jelenleg az egyetemhez tartozik.

3. A PTE ellen csődeljárás folyik, több gazdasági vezetőt letartóztattak.

4. A PTE anyagi érdeke nem az eü. ellátás színvonalának növelése, hanem a költségvetési egyensúly.

Most magyarázzam, hogy milyen összefüggésben van az az ilyen esetekkel és számos halálesettel illetve hiányos/rossz ellátással, hogy a FEEK karon tucatjával vannak senki által nem használt számítógépek a folyosón? Ugye nem kell?

És akkor a helyes kérdés az ugyebár, hogy miért egy rezidens ült ott, ahová a srác ment, ahol egy szakorvosnak kellett volna lennie? Hogyan lehet, hogy a pediátrián a betegre nem jut elegendő idő? Mi köze ennek a jogászhallgatók 30.000-es ösztöndíjához?

Kb. hetente hallok egy "rémtörténetet" a pécsi egészségügyből, bár hozzáteszem, orvosin tanulok. (A múlt héten át is estem egyen.) Mégsem írom le. Miért - védem a mundért? Nem. Azért, mert semmit sem old meg a nyafizás.

Ha közös kasszán van egy kazánkovács meg egy szülészbába, ne csodálkozzunk, ha kormos lesz a baba.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.02. 13:56:13

@ReignOfdark: Vadászblézer legyek, ha egyetlen mondatot is értek! Pedig itten jó sok van. Mostanában nem olvastam újságot. Pécsett emésztési zavar és bélcsavarodási járvány volt? Olyan súlyos, hogy egy családból több áldozatot is szedett? És azt mind félre diagnosztizálták a rezidensek?
Igen, magyarázd el légyszíves, az összefüggést a titokzatos halálesetek és a folyosón lévő használatlan számítógépek tucatjaival.
Min estél át a múlt héten? Egy rémtörténet halláson, vagy egy rémtörténeten? Mégis írd le!
Személyesen ismerek kazánkovács-szülészbába kombót, de nagyon tisztán járatják a gyerekeiket. Egyik sem kormos.
Tényleg! Mi köze a pediátria zsúfoltságának a jogászhallgató ösztöndíjához?

mireina 2010.11.02. 14:17:07

@Humperdickk: sajnos én balhézok, születési rendellenesség ez nálam. :)
Mindig szépen indítok, de tapasztalataim azt mutatják, hogy sok embernél szép szóval nem lehet elérni, amit akarsz, mert nem jut el az agyáig a mondanivaló. Onnantól - ha kell - akár az asztalt is csapkodom. Sok nagyképű orvos-jogász-ügyfélfogadós-stb. (tisztelet a kivételnek, vannak bőven!) hátrább veszi az agarakat, ha nem lapulsz előtte a földhöz.
Családi ügy nálunk, nagyapám volt ilyen világéletében: csak azt tudta tisztelni és vitapartnernek tekinteni, aki nem hunyászkodott meg előtte.
Aki meg meghunyászkodik, az ne csodálkozzon, ha tarkón harapják. :D

mireina 2010.11.02. 14:17:41

@ReignOfdark: ööö, ezt biztos, hogy ide akartad írni?

adamantium 2010.11.02. 14:20:34

@ReignOfdark: ha orvosira jársz akkor majd megtudod, hogy a rezidensévek a feketeleves, én is volt amikor 500 beteget láttam szakrendelésen havonta és 10 vagy több ügyeletem volt egy hónapban emellett, közte persze nem lehetet hazamenni, mert ugye így lehet a legjobban tanulni. a főnökeim meg verték a nyálukat, hogy ők annakidején kétszer annyit dolgoztak és 15-16-ot ügyeltek. amíg nem változik a rendszer addig ezen át kell esni és mosolyogni hozzá 90 pár ezer forintért

adamantium 2010.11.02. 14:27:45

egyébként most nem teljesen tiszta számomra, hogy a kedves levélíró mit is nehezményez főleg? azt, hogy nem maradhatott a gyereke mellett, vagy, hogy nem tiszta miért is műtötték meg a gyereket kétszer eredmény nélkül? mert szerintem az utóbbi a fontos.
sajnos az ágyak számát nagyon lecsökkentették, gyakorlatilag az ágyak száma arra elég, hogy normál esetben befogadja a betegeket, már egy súlyosabb járvány vagy tömegbaleset túlterhel minden kórházat, mert ugye így hatékonyabb. régen az ágyak 50%-a általában üresen állt, ma az elvárt a legalább 80%-os ágykihasználtság. a beteg gyermek szüleje az ugyan elkódolható de valójában egy veszteség a kórháznak, nem hoz pontot, de lefoglal egy ágyat, ezt ágicáék határozták el így, őket szidjátok ne a kórházi dolgozókat.
mi nagyon ritkán operálunk gyerekeket, csak olyan eseteket amit a gyereksebészek nem tudnak megoldani eszköz vagy kompetencia hiányában de ha alőjegyzett a gyerek akkor 10 év alatt kap a szülő is ágyat a fölött meg 06-22 óra közt ott lehet (minusz kötözések, vizit meg hasonlók amikor ki kell menni)

mireina 2010.11.02. 14:40:23

@adamantium: igazad van az ágykihasználtság tekintetében, de én úgy tudom, hogy a legtöbb kórházban - de lehet, hogy mindben - az ott alvó szülőnek fizetnie kell külön az ágyért és külön az ellátásért. Én is fizettem, más kérdés, hogy az ellátást nem vettem igénybe. Akkor miért veszteség?
Vagy esetleg a tb többet fizet az ágyért, mint a hozzátartozó?

Unter Bahn (törölt) 2010.11.02. 15:38:31

Először is: Azzal lehet kib.szni, aki hagyja magát!!!
Másodszor: Sötétben a vascső is meghajlik!!!

Anno "sima" fulladással robogtunk az ügyeletre, ahonnan 1 éves gyerekkel rögtön a gyerekosztályra küldtek, felvétel után távozásra szólítottak fel. Nej eü. dolgozó OTT(!), ellenállt... Odahívták a biztonságiakat, akik TUDTÁK hogy hozzátartozóként JOGA VAN a gyerek mellett maradni, így a gonoszság kimerült abban, hogy hagyták a széken aludni (a kollégájukat!).

Később vittem be összehajtható nyugágyat, hepciáskodtak, de akkora már kilátásba volt helyezve egy kiadós verés, így szájkarate-szinten megállt a dolog...

Nem mondom, hogy melyik kórház, mert a nej még mindig ott dolgozik... de sokszor el sem mondja, hogy mi folyik ott, mert ismer...

Amúgy félő, hogy lesz még híre a kórháznak, új közgyűlés, új seggnyalók... ahogy Nagybandó is megénekelte:-(((

sorica123 (törölt) 2010.11.02. 16:33:56

@Koholmány: na most egy rakat distinkcióra képtelen, terpeszkedő, hangos trotli miatt - ne vicceljenek már velem... Mert mondjuk róluk van egy olyan véleményem, hogy legyen nekik másmilyen a kultúrájuk, de legyen annyi kultúrájuk akkor, hogy felfogják, hogy a sajátjukon kívül van más szempont is és nem kell bunkónak meg korlátoltnak lenni. Az egy dolog, hogy eleve négy generációra visszamenőleg látogatják a beteget, de legalább próbáljanak meg addig csöndbe maradni.
@kozmopolita: na igen. Ilyen szabály lehet, elvégre nincs gumiból a kórterem.
@adamantium: degáz... de úgy látszik, mindenhol ilyenek az öregek, hogy őőők voltak a Sztahanov meg a Vasember szerelemgyereke és hű meg ha. Elismerem, hogy sokat dolgoztak, de miből gondolják, hogy a maiak nem teszik ezt? Meg főleg egy ilyen szakmában még ezzel is nyiszálni a tanuló idegeit, minek?

TamásD 2010.11.02. 16:58:03

@sorica123: A legjobb az, amikor a fennt nevezett hozzátartozók a felnőtt osztályon is ott akarnak éjszakázni, mondván, hogy majd ők vigyáznak Gazsi testvérükre. Konkrétan volt olyan esetegy pár éve a sebészeten, amikor egy nagyszoknyás asszonyságot este 10 körül hálóingre vetkőzve ott találtak a nővérek a férje mellett az ágyban a férfi kórteremben. Aztán persze neki állt feljebb, hogy dehát nem zavar ő senkit...

apolka11 2010.11.02. 18:42:12

@TamásD: Hát, ez nagyon jó!:):)
Ilyet még nem hallottam! Ez ám a szerelem:)

(jó, gondolom, ott és akkor nem volt olyan vicces)
Egyébként meg lehet, hogy nagyszoknyás asszonyság tisztában volt vele, hogy egy beteg férfi néha egy gyereknél is rosszabb (persze tisztelet a kivételnek)

adamantium 2010.11.02. 18:58:13

@mireina: általában a külön szobáért fizetsz, mert ugye ha lehet nem egy 6 ágyasba raknak be egy anyukát (legalábbis nálunk ha ilyen eset van akkor 2 ágyas: gyerek meg anyuka) van olyan kód, hogy hozzátartozóként vagy bent:
Z7630 Kísérő személy
Z7631 Fogyatékos beteget kísérő személy
tehát a bentfekvésnek van legális alapja, csak ez a diagnózis emlékeim szerint abszolut semmilyen HBCS háttérrel nem rendelkezik, tehát az állam nem ad egy ilyen kísérőért semmit (de ha valakinek más az infója nem tartom elképzelhetetlennek, hogy mégis). tehát elfoglalsz egy helyet amin ugye használod a hotelszolgáltatásokat (kb 10 ezer per nap) és nincs azon az ágyon egy beteg aki mondjuk 5 nap alatt termelne a kórháznak 200 ezret vagy többet, innen a veszteség

adamantium 2010.11.02. 19:03:33

én olyat láttam, hogy a pereputty lesátorozott a kórház udvarára és nekiálltak tyúkot kopasztani meg abból levest főzni a szabadban mert attól gyorsabban megerősödik az ő ki winnetú-juk. a pizsamás történet nem ritka, én is láttam már, meg a 20 bőröndöt: TV, Video, HiFi hangfalakkal mikró, kenyérpiritó meg minden ami kell behozva a kedves betegnek nehogy hiánya legyen

Dr.laikus PhD 2010.11.02. 21:51:40

@TamásD:

Ez is egy jó urban legend.
Gyerekkoromban már én is hallottam.
Mire hozzánk eljutott már a saját kórház osztályán feküdt az asszonyság a férje mellett.

TamásD 2010.11.02. 23:01:53

@Dr.laikus PhD: Nem voltam ott, de nálunk bizony itt a debreceni klinikán tényként terjed:)

adamantium 2010.11.02. 23:31:57

@TamásD: nem hinném, hogy urban legend lenne, mert én láttam kettőt is: az egyiknek az apja illetve a bátyja aludt benn felváltva vele, hogy kiszolgálja ha kell, a másik huszonévesnek meg az anyukája, feleséget azt kint láttam az előtérben alukálni, az épületet az sem hagyta el, úgy, hogy a feleség az ágyban teljesen elképzelhető

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 00:14:12

Bármelyik íráshoz leírhattam volna ezeket a sorokat, tehát nem konkrétan ehhez szól. Talán jó lenne egyszer leszámolni a mítosszal, hogy a "magyar orvosok a legjobbak" vagy "két kézzel kapkodnak utánuk bárhol a világban", mert ez nem igaz. Egyszer tényleg el kellene fogadni a tényt, hogy

A MAGYAR ORVOSOK ROSSZAK.

Persze valahol – részben – fel lehet hozni mentségeket, de egyszer végig kellene gondolni az egészet. Elsősorban azt a lekezelő hozzáállást lehet felhozni, mellyel próbálják lustaságukat és hozzá nem értésüket elrejteni. A pácienssekkel való együttérzésük a semminél is kevesebb, egyszerűen felesleges rossznak tartják őket.

Sokan azt hozzák fel mentségül, hogy milyen megalázó ez a hálapénz rendszer. Ez egyáltalán nem igaz. A "lelkiismeretesebbeknek" csak a szeme sem rebben, mikor elfogadják, miközben a nagyobbik rész arra utalva – vagy konkrétan megjelölve az összeget – elvárja a nem is olyan alacson összegű baksist. A rendszer így jó, kényelmes megélhetést, minimális befektetést és szinte semmi kockázatot nem jelent. Magyarországon gyakorlatilag következmények és felelősségrevonás nélkül lehet orvosi műhibákat elkövetni, miközben a többször is megbukott orvosok tovább praktizálnak.

Nem, nem igaz, nem kapkodnak ezek után az orvosok után. Persze egyes helyeken a magyarnál magasabb fizetésért szívesen alkalmazzák őket, de csak ott, ahová más orvos be nem tenné a lábát.

Persze nem rosszabb a hozzáállásuk, mint egy betanított munkásé, de azok legalább nem szegik meg az esküjüket.

Scala 2010.11.03. 05:08:33

@Hans Lopkowitz: Ööö.
Kubában jobb a klíma, messze földön jó az orvosképzés, ráadásul még ez is:
divany.hu/eletmod/2010/11/02/skorpiomereggel_a_rak_ellen/
(ráadásul homeopátia).
Nézz már körül arra, hátha megnyugszol.

Lekezelni meg azt lehet, aki hagyja. Akár orvos, akár beteg. Mi itt imádjuk az áldozatszerepet, az fekszik a magyar léleknek.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 13:02:44

@Scala:

Persze így van. Személy szerint csak akkor van panaszom, ha épp itt Magyarországon vagyok és itt akarok valami miatt orvoshoz menni. Az év nagyobbik részét a tengerentúlon töltöm, van némi fogalmam az ottani orvosi ellátásról. Ott is van jobb és rosszabb ellátás, de az megállapítható, hogy az alsó szint még mindig magasabb, mint itt a jónak nevezett valami.

Nem állítom, hogy a magyar orvosok valamilyen különlegesen rossz emberek. Egyszerűen tényleg csak ugyanolyan a hozzáállásuk, mint pl. a "mesterembereknek": lelkiismeretlen, a szakmáját rosszul ismeri, lusta és pénzéhes.

A magyar lélek pedig tényleg ezt érdemli. Én mindenkinek azt tanácsolom, ha ezzel elégedetlen és többet vár, akkor el kell menni. Ha pedig fizetős orvoshoz kell mennie, akkor azt is intézze külföldön mert az egyértelműen megállapítható, hogy a magyar orvosnál ugyanazért a pénzért rosszabb hozzáállást, rosszab szolgáltatást kap.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 13:06:31

Még egy mai tapasztalat:

IMS Kft.
Lepukkant épület és öregkori elbutulásban szenvedő orvosok. Üzletnek tényleg jó, mert kis befektetés, nagy haszon.

A név azért megmosolyogtató:
IMS – International Medical Service
(Szerintem csak néhány leszázalékolásra váró cigány miatt "International")

adamantium 2010.11.03. 13:08:06

@Hans Lopkowitz: hazugság és hülyeség minden szavad

adamantium 2010.11.03. 13:09:46

@Hans Lopkowitz: mégis mi neked a tengerentúl? hadd tudjuk meg mi a Kánaán

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 13:23:46

@adamantium:

Sajnos nem. Attól pedig nem lesz jobb, ha elhiteted az emberekkel hogy a magyar orvosok jók. Ez olyan, mint Észak Korea: az emberek azt hiszik, hogy a világon a legjobb rendszer.

Sajnos a magyar orvosok igenis ROSSZAK!

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 13:26:56

@adamantium:

Többnyire USA és Kanada, ott vagyok a legtöbbet. De kb. 10 országban volt tapasztalatom orvosi ellátással kapcsolatban és eddig azt kellett tapasztalnom, hogy a legrosszabb a magyar.

A felszereltség csak másodlagos, a legrosszabb hozzáállást még mindig a magyar orvosoknál tapasztaltam.

adamantium 2010.11.03. 16:00:12

@Hans Lopkowitz: az egyesült államok egészségügyi ellátása messze a legrosszabbak egyike a világon, 60 millió embernek egyáltalán nincs is egészségügyi biztosítása, rengeteg a műhibaper és valaki diploma nélkül is lehet plasztikai szépségsebséz ahonnan egy 2 hetes kurzussal plasztikai sebész, szóval az amerikai rendszert ne istenítsd már nekem, nem mindenütt van ott Mayo klinika, az átlag az a magyar alatt van százszor, pedig a magyar se nagyon jó

Scala 2010.11.03. 17:55:37

@Hans Lopkowitz: @adamantium: ez a külföldre szakadt hazánkfia hozzáállás már 20 éve is megvolt, pedig akkor még jobban működött a magyar eü.
A leírt hozzáállás egy magyar jellemző, nem mondhatjuk, hogy ne ismernénk magunkra. Csakhogy jóval több a kivétel, mint amit Lopkowitz sugall.
Ki a kivétellel találkozik, ki a főszabállyal, bár a megoszlás lehet simán, hogy 50-50%.
Van valami elmélet az előítéletekről, idő, amíg egy gondolat meggyőződéssé alakul, de onnantól csak azt látod meg. Valószínűleg Lopkowitznál minden mindig úgy fog összeállni, hogy kiélhesse ezt a jóleső (?) elkülönültséget.

Pedig döbbenetes tapasztalat amikor megjelenik egy szakadt, összenyitott kórteremben a csupasz emberi összetartás. Mint pl. a vakbélműtétem utáni éjszakán a Szt. János sebészetén. Egy olyan gátolt, formalitások és elfojtások közt élő embernek mint én receptre volt összehozva. /'Csak nyugodtan hányja ki magát.'/

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.04. 01:14:56

@Hans Lopkowitz: Mint minden általánosítás, a bejegyzésed sem fedi a valóságot. Emellett tévedés, hogy magyarokat csak alja munkára alkalmaznak. Annyi alapja lehet, hogy nyilván a hazai munkaerő olyan helyekre törekszik, ahol a legjobb viszonyok vannak, a többi helyre várják a külföldieket, akik mindegy, hogy magyarok, lengyelek vagy indonézek, bár egyes forrásaim szerint a fehér bőrszín Ny-Eur-ban nem kimondott hátrány....

terra01 2010.11.04. 10:27:24

Vannak azért emberséges helyek. Egy ismerőst Pesten műtöttek. 20 éves srác, nagy műtét volt, előtte is 2-3 hét bennt fekvés, szülők, rokonok mindenki több, mint 200 km-re. Hétvégén tudtak hozzá eljönni látogatni, mivel nem volt hol aludni 1 napra. Volt rá példa, hogy valamelyik szülő a váróban aludt a műtét, hogy másnap se legyen egyedül a fia. De a nővérek egy szót sem szóltak. Lehet empátiával is találkozni és ez megnyugtató.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása