Nem szóltak, hogy meghalt

2010.09.30. 06:00

Sajnos nekem nincsenek jó tapasztalataim a Hetényi kórházzal kapcsolatban. A nagymamám például úgy halt meg, hogy a fertőző osztály szubintenzív szobájában volt egy másik beteggel, tehát összesen ketten voltak a szobában, és a nővérek csak akkor néztek rá (rájuk), mikor gyógyszeradagolás volt, vagy vérnoymásmérés.

 


Igaz, hogy a életét sajnos semmilyen módon nem lehetett volna már megmenteni, de úgy gondolom, hogy a szoba nevéből adódóan fokozottabb odafigyelést igényelt volna. Aztán én meghalt, és bár le volt adva a telefonszámunk, címünk, minden fontos adat, nem értesítettek minket. Pár nappal később anyám kiment, vitt neki vasárnapi ebédet, és közölték, hogy "ja, T. néni meghalt"

 

A másik negatív élmény ami eddig ért a 6. emeleten töltött egy hét. Előzményként csak annyi, hogy a doki, akihez jártam maszekon lerendelt a kórházban, kórházi műszerekkel, kórházi ágyon stb., és szó nélkül zsebre rakta a lóvét. Hozzáteszem egyik vizsgálat sem volt 3 percnél hosszabb, és ezzel nem ferdítek a valóságon.A szülés utáni egy héttel "csupán" annyi gondom volt, hogy mint először szülő nő kérés nélkül is igényeltem volna egy kis segítséget.

 

Kezdődött azzal, hogy a sectio-s szobába (merthogy a kislány faros volta miatt császárral szültem) kihozták a kisbabát szoptatni, majd fél órára eltűnt a nővér. A gyerek szájából kiesett a cici, mozdulni nem tudtam, a gyereket pólyástól fél kézzel tartottam, és rettegtem, hogy ki ne csússzon a kezemből. Aztán fél óra múlva visszajött a "kedves nővér", és szinte leszidott, hogy miért nem tudtam megszoptatni a gyereket. Nem kértem, hogy körülugráljanak, de szerintem nem vagyok egyedül azzal a problémámmal, hogy némely csecsemős nővérek hozzáállása a dolgokhoz felháborító.


Aláírom, hogy sok kisbaba van, nővér meg kevés, de mint ahogy segédnővért tudnak alkalmazni az anyukák mellé, ez szerintem működhetne a kisbabák mellé is, és akkor nem kéne kikönyörögni a csecsemősöktől, hogy ugyan már legyen szíves megnézni, hogy jól kenegeti-e anyuka a kisbaba köldökét, meg ilyenek.


Nagyjából ennyi lenne az én véleményem a kórházról. De mint ahogy az emberek sem egyformák, nyilván a vélemények sem, az egyes osztályok, orvosok sem.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tódór piroska 2010.09.30. 13:34:10

(sakál és balerina)
engem má ojan soxó lehüjéztek, hoty szinte rosszú esikk ha asztat mongyák hoty nem vatyok asz. Úggy látom hoty itenn mindenkinek töb essze van. Mint nekem. tennap 1 elsőosztájos orvos. Tanhalgattó, máma má egy 6.-od osztájú okosíccsa ki a töbijekett. Úty. Hoty. Azé van fejlődés!

Hűbele 2010.09.30. 13:35:47

NemesekErnyő, egy fikarcnyit nem bírták jobban, csak nem volt választásuk. Ma meg van. És ez jó. Nem attól lesz magasztos élmény a szülés, hogy végigordítod a fájdalomtól; miért ne élne vk a fájdalomcsillapítással, ha teheti.
(Nem véletlen, hogy sokan azok közül is, akik úgy indulnak neki a szülésnek, hogy ők aztán nem kérnek fájdalomcsillapítást, menet közben meggondolják magukat)

NemesekErnyo 2010.09.30. 13:39:08

@Hűbele: Minden relatív. Sok ember ordít az injekciótól, de kivarratja a bőrét tetoválással. A cél számít, és az, hogy mennyire fontos nekünk. Azért még van, aki ébren, elgázosítás nélkül szeretné tudni, mi történik vele.

apolka11 2010.09.30. 13:41:18

@NemesekErnyo: ne csináljátok, mert sikítok!
a szülés igenis fáj! nagyon-nagyon.
Én nem féltem tőle, de nem hittem, hogy valami, valaha ennyire fáj. Oxytocin 4 órán keresztül, előtte 12 óra (persze ilyet mindenki mesélhetne),semmilyen fájdalomcsillapítás, max. labda (ha te azt annak nevezed).
Bár a videó mint fájdalomcsillapító, elég érdekes:)
És nagyanyáink is bírták, és bírjuk mi is, hiszen az eredmény elképesztő, egy gyerek, és meg kell élni, és nem mártírkodni, mert gyereknek életet adni egy csoda, de akkor sem tudok mást mondani (és ezt aztán ne is próbáljátok elvenni tőlem) hogy elképzelhetetlenül fájt (bárhogy ijesztgettek volna amúgy előtte, erre nem tudtam volna felkészülni)

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 13:43:01

@NemesekErnyo:

Nem ott romlott el.
Ott romlott el, hogy amikor falun szült az anya, a bába, a család, mindenki rá figyelt.

Most a kórházban ha bent van az apa, akkor nincs egyedül a vajúdó.

A gyermekágyas időszakban is nagy volt a kímélés.

Hűbele 2010.09.30. 13:51:10

"Azért még van, aki ébren, elgázosítás nélkül szeretné tudni, mi történik vele. "

Megnyugtatlak, fájdalomcsillapítás mellett is érzed és tudod, hogy mi történik veled, többféleképp lehet csillapítani a szülés alatti fájdalmat.
A szülés célja a gyerek, ebből e szempontból pedig nagyjából nyolc, hogy kérsz-e fájdalomcsillapítást. De ha kérsz, akkor lehet, a szülés végére nem fáradsz ki annyira, könnyebben kitolod, és nem lesz oxigénhiányos a baba pl.
(Persze nyilván nem mindegy, milyen fájdalomcsillapítást választ az anya, van olyan is, amelyik lassíthatja a szülést, az se jó).

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 13:51:53

@NemesekErnyo:

Hát a kibicnek semmi sem fáj.

Főleg ha nem neki kell szülnie.

Azt azért ugye tudod, hogy ha érvényteleníted más fájdalmát attól nem fog kevésbé fájni.

Hülyeség állítani bármit. Aki amit érez az úgy van. Akkor is ha az neked nem fáj.

Scala 2010.09.30. 13:52:59

A gyerekek azt mondogatják egymásnak az oviban, hogy nőnek lenni a szülés miatt rossz, de a fúknak ott van a katonaság. Ja, hogy az ma már nincs!
Ezért lettünk 10 millió szülészeti aneszteziológus és életadási filozófus országa...
Szánalmasak vagytok!

Más: jó, hogy ezt olvastam, nincs gyerekem, de amikor először kell etetnem, mindenki kitakarodik a szobából, az tuti!

Segítséget meg az ember ne idegentől várjon(értsd: alacsony empátiájú, unintelligens ápolónő - hozzátenném, én érdekes módon mindig megtaláltam azt eddigi kórházi tart. során, aki nem ilyen)... 9 hónapja volt a drága anyajelöltnek, hogy saját anyját, anyósát, férjét, barátnőjét vagy fizetett dadát odaszervezzen! Ha a gyerek tenyérrel megtartása a gond, abban bárki tud segíteni!
Az élet csak szervezés kérdése.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.30. 13:59:26

Kövezzetek meg, de szerintem a szüléshez és a gyerek-élményhez szerintem kell a fájdalom.

Blogger Géza 2010.09.30. 14:00:06

@phoenix102: Nyugodjál meg, ha akár csak 5-ször megpróbálták volna, tuti azt mondják, hogy 28-szor hívták. Szerintem meg meg se próbálták, vagy teszem azt olyan okosak voltak, hogy mondjuk munkaidőben felhívtak egy otthoni vezetékes telefont aztán annyi.

Tapasztalat... És láthatod, mások is írnak hasonló történeteket. Nem egyedi az eset.

NemesekErnyo 2010.09.30. 14:00:27

@Dr.laikus PhD: Nem azt mondtam, hogy ne kérjen fájdalomcsillapítót.
Hanem azt, hogy hiába kap, fájdalommentesen szülhet, de nem jó. Nem elég jó. A babázásra felkészülés ma többségnél abból áll, hogy feltöltenek fórumokra pozitív tesztek fotóit, ultrahang képeket, elképzelik, hogy totyog körülöttük egy édes kisbaba, nem a kisujjamból szopom, körül lehet nézni a neten. MIÉRT írja itt valaki, hogy "úgysem tudom megkérdezni senkitől", felsorolván a kifogásokat, amiért nem akarja. Szülés napján szembesülni hiányosságokkal, nehézségekkel valóban sokkoló. A csecsemővel hazatérés után újabb rakás gond adódik, muszáj családon belül kérni a segítséget.

Hűbele 2010.09.30. 14:01:36

"Az élet csak szervezés kérdése."

Gondolom, 9 hónap alatt azt is meg lehet szervezni, hogy ne akkor legyen pl. influenza vagy más miatt látogatási tilalom:-))))

Vagy épp vizit miatt ne engedjenek be látogatókat fél órán át:-)))

És persze a szobatársaid is megszerevezed előre, hogy csupa olyan legyen, akit nem zavar a szoptatásban, hogy bent van vmlyik férfirokonod.

(Azt az apróságot, hogy az előre betervezett kisérőddel történik valami, és mégse tud ott lenni 24 órában haptákban (a szülés ideje ugye nem kiszámítható)- pl. beteg lesz, meg se említem, gondolom van B, C, D terv is).

Hűbele 2010.09.30. 14:02:48

Babette_ 2010.09.30. 13:59:26
Kövezzetek meg, de szerintem a szüléshez és a gyerek-élményhez szerintem kell a fájdalom.

Melyik fájdalomra gondolsz pontosan?

50-es anyuka 2010.09.30. 14:02:56

Ismerős a helyzet, tarcsai Flór Ferenc kórházban történt 2004-ben, a megadott telefonszámot nem hívták föl a beteg halála miatt... látogatáskor derül ki, hogy a sok kaját nincs kinek adni.
"Ja, a bácsi az meghalt, nem tudja?"

Válasz:
HONNAN KÉNE TUDNOM?

Egyetlen orvos se bújt elő. Amikor a pénzt el kell rakni meg tenni kell a szépet, akkor minden oké... de csak addig... disznók.

Blogger Géza 2010.09.30. 14:03:50

@Scala: Azt esetleg be sem engedik a szobába, hogy ne zavarja többi kismamát a szoptatásban. Amúgy meg nehogy már a rokonoknak kelljen bemenni segíteni szoptatni, talán ezért vannak ott a nővérek, nem?

aronsatie 2010.09.30. 14:09:16

@Babette_: Egyetértek. Én is azt tartom jónak, ha neked fáj.

Terézágyú 2010.09.30. 14:09:43

@NemesekErnyo:
"Szülés napján szembesülni hiányosságokkal, nehézségekkel valóban sokkoló."

Arra hogy lehet felkészülni, hogy a császár után nem tud megfelelően mozogni, erőtlen, ezért az első szoptatáskor nem tudja megfogni rendesen a babát?
Vagy mindenki gondoljon erre előre, és rendelje be már akkorra, az első szoptatásra a családtagot, külön dadust??

Ha valaki begipszelt lábbal fekszik a kórházban, akkor rendeljen be maga mellé egy családtagot, ha ki akar menni vécére? :)

aronsatie 2010.09.30. 14:12:47

@NemesekErnyo: Köszi szépen, már megvan. Ennyi hülyeséget egy rakáson ritkán olvashat az ember. Csak azt nem értem, miért nem szégyellik. Te például miért nem?

Hűbele 2010.09.30. 14:15:44

Babette, tényleg kíváncsi vagyok, milyen fájdalomra gondolsz? Csak a vaginális szülés közben érzett fájdalom jó, és így pl. a császárosoknak nem is lesz "gyerek-élményük" (egyáltalán mi ez?) vagy hogy? Fejtsd ki, légy szíves.

Scala 2010.09.30. 14:30:58

@Blogger Géza: beengedik, pláne ha 'nagyon erősködik' ;-)
Sztem idegenekre nem szabad fontos dolgot bízni, amíg megoldható. A szoptatásnak ugyanis a táplálás mellett van egy másik oldala:
"A terhesség és a szülés, a megszületett gyermek valósága tudatos és tudattalan fantáziákat indít el az anyában, (amelyek általában a szüléssel, a saját anyjával való kapcsolatával, gyermekkori élményeivel függenek össze).Egy lassan szopó, nehezen megnyugtatható, sírós baba mamájának a magáról, mint anyáról kialakított képe egészen máshogy alakul, mint azé, akinek a gyermeke jól eszik és sokat alszik. (...)
/És a lényeg:/ Az anyai fantáziálásnak adaptív funkciója is van. Az újszülött tulajdonságokkal való felruházása segít integrálni az ismeretlen jövevényt az anya lelki háztartásába, valamint a család egészébe. (...) Az anyai fantáziálás segít a csecsemő belső világának a strukturálásában is."
(Dr. Daubner Béla, Az önismeret jelentősége a gyógyulásban és a gyermekvállalásban, Integratív Pszichoterápiás Egyesület, 2005.)

Hűbele 2010.09.30. 14:34:13

Scala

"@Blogger Géza: beengedik, pláne ha 'nagyon erősködik' ;-)"

Értem, tehát az, hogy te tudj megfelelő minőségben szoptatni, elengedhetetlenül fontos az anyaságodhoz - lsd. az idézeted.

Hogy a szobatársaid tudjanak megfelelően szoptatni (akiknek ehhez esetleg nyugalom kéne), az viszont le van tojva, az ő anyaságukhoz ez nem fontos.

Nos, ez is egy álláspont...

Fekete Dália 2010.09.30. 14:34:37

A távírat már nem divat?

A csecsemős nővérek mire valók?

A menstruálásról olvastam itt, hát örüljön az akinek nem fáj, és nem volt olyan élménye, hogy a ciklust megelőző napokban nem kerülgeti az agyvérzés, és nem kell befeküdnie pl. infúzióra 1-2 havonta, mikor görcsösen menstruál, mert sajnos ismerek ilyen állapotokat is.

Az akinek az egész családját beengedik segíteni a szoptatás alatt, az valószínüleg külön szobát kapott, vagy az idegeire megy a szobatársának.

Szélmalomharcos 2010.09.30. 14:37:39

@Hatodéves:
A szülési fájdalom (és másféle fájdalmak) megélése nagyon érdekes valami, mert sok szempontból ellentmond annak a vulgármateriális szemléletnek, ami a mostani tudománynak is az alapja. Érdekes összehasonlítani a szülés átélését a különböző kultúrákban. Van ahol a nő teljesen egyedül szül, (Pápuaföld) maga látja el a köldököt, stb, van ahol szülésznő segíti úgy-ahogy, de alapjában nem sok segítséget kap (Skandinávia), és van ahol a pszichodráma már jóval a szülés előtt elkezdődik. Ilyen szempontból Magyarország azt hiszem előkelő helyen áll a világon. Csoda hogy akad még nő aki nem sterilizáltatja magát rögtön

Scala 2010.09.30. 14:37:55

@Hűbele: Édes szívem,
Hidd el, én egyedül leszek a szobámban.
Látom, érdemes volt bekörmölnöm az idézetet... Kár beléd.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.30. 14:39:10

Nem szeretném elrontani a szórakozást, de annyit hozzátennék: A kórháznak kutyakötelessége a felvételkor elkért értesítési címre értesítést küldeni a halál beálltának órájában. Ha a cím elérhetetlen, ezt bizonyítania kell. Ez nem véleményes és független attól, hogy milyen sűrűn látogatták a hozzátartozók a beteget.
A szüléshez: Az elsőszülő nőnek szüksége van támogatásra(nem pátyolgatásra, de határozott iránymutatásra).Ha nincs mellette senki a családból, akkor ez a nővérek dolga.
Más kérdés, hogy kinek mi az elég. Ezt innen nem lehet megítélni.

Terézágyú 2010.09.30. 14:41:38

@Scala:
"Hidd el, én egyedül leszek a szobámban."

Abban biztos vagyok, hogy veled senki nem akar egy levegőt szívni...

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 14:43:57

@Babette_:

Igen van ilyen kutatás, hogy szükséges, anyának is, babának is.

Aztán egy idő után jön a cáfolat.

@NemesekErnyo:
Semmire nem tudsz előre készülni, de amiket olvasol az a felkészülés arra amire nem tudsz. :))
Az élet legnagyobb csodája, de aki oxytocinnal szül az a következőnél, ha erre nincs szükség akkor a mennybe megy és mondja, hogy az semmi volt...
Hidd el én tudom.
Otthonra szervezzél ha nincs kit. Attól még lehetsz jó anya és meg kell oldjad és mindenki meg is oldja.
@Hűbele:

Amíg nem szült még és nincs gyermeke a világ fekete és fehér, csak megoldandó feladat. Utána is, csak másképp ... :D

@aronsatie:

Volt kisérlet a szülési fájdalom elviselésére férfiaknál, más fájdalom amit ők jobban viselnek. Nem akarnák ezt elcserélni velünk.
De ne is tegyék. Szülni az olyan, mint teremteni, akkora élmény és boldogság, hogy a világ fájdalmát elviseli az ember az örömért amit az első kézbe vétel jelent, az első összekapcsolódó tekintet, az ismerkedés, a közös tanulás, áááááhhh, nagyon jóóóóóóóó. :DDD

Hűbele 2010.09.30. 14:49:43

Scala, én már nevelek kettőt, ez nem jött be. De ha a Telkiben készülsz szülni, akkor nem szóltam. De ott meg a csecsemős is fogja nyalni a hátsódat, nem csak a rokonok,

Ha meg nem a Telkiben vagy hasonló magánklinikán szülsz, akkor bizony vagy egyedül leszel a szobában, vagy nem. A legtöbb kórházban ugyanis max. 1 db egyágyas alapítványi szoba van, ahová vagy beférsz éppen, vagy nem...
Bizony ezek a rideg tények, amivel nem árt számolni a nagy tervezgetés közben.

Amúgy én nem írtam neked bunkón, te viszont bunkón válaszoltál. Ez elég sokat elmond a személyiségedről.

Terézágyú 2010.09.30. 14:53:22

@Scala:
"remélem jól esett. ;-) "

Annyira nem, mint ahogy neked esik jól szidni a többi nőt...

"Tájékoztatásul, erre céloztam:"

jaaaa, reklámozol egy fizetős magánklinikát...

Scala 2010.09.30. 14:54:21

@Hűbele: 'az viszont le van tojva, az ő anyaságukhoz ez nem fontos.'
Erre válaszoltam, de örülök, hogy közben sok minden kiderült a személyiségemről.

A tanácsokat is köszi, már linkeltem, de hogy teljes legyen ez a komment:
maternity.hu/miert-erdemes-maternity-maganklinikat-valasztani

Kalamona 2010.09.30. 14:55:15

Kapkodom a fejem, mert az értesítés hiánya - ami nagyon felháborít -, mellett kidomborodik a szülés utáni ellátatlanság?,hogy lehet egy posztban e kettőt kirakni?:(

arról nem beszélve, hogy a beírások 99,99 százaléka szubjektív, egyéni túlfűtöttség miatt értékelhetetlenek

Hűbele 2010.09.30. 14:56:25

"arról nem beszélve, hogy a beírások 99,99 százaléka szubjektív, egyéni túlfűtöttség miatt értékelhetetlenek"

Kalamona, ez a kommentelés lényege :-)))

Fekete Dália 2010.09.30. 14:57:25

Azért érdekes a hozzállása bizonyos nőnemű egyedeknek.
Pláne olyannak aki még csak filmen látott síró csecsemőt:))))
Legyél egyedül, csak nehogy túlságosssan.
Addig meg olvasgasd a szakirodalmat.

Terézágyú 2010.09.30. 15:00:23

@Kalamona:
"Kapkodom a fejem, mert az értesítés hiánya - ami nagyon felháborít "
...
"a beírások 99,99 százaléka szubjektív"

Stimmt. Ahogy a te beírásod is, hogy téged felháborít az a dolog :)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.30. 15:02:12

@Kalamona: Talán azért, mert fél posztot nem tesznek ki.
Valakinek két élménye volt, mindkettőt megosztotta egy posztban.
...hát így valahogy.

Scala 2010.09.30. 15:02:42

@fehérzaj: itt rinyál mindenki, hogy nem segít a szakszemélyzet, erre írom, hogy nem kell kétségbe zuhanni, szerintem meg kell szervezni, törekedni kell rá.
Erre megindult a 'nem fogod tudni, mert a többiek miatt nem lehet', majd írom, hogy én egyedül szeretnék lenni, mármint gyermekágyasként.

Ami neked nem sikerült az másnak sem fog, és 'nehogy már legyenek elképzeléseid, lenyomom a torkodon, hogy ostobának tartalak'. Magyarország, én így szeretlek.

Fekete Dália 2010.09.30. 15:09:49

@Scala:
Látod kár volt leírni, hogy még nem szültél:)

Ohh még mennyien vannak rajtad kívül akik egyedül akarnak lenni a nagy pillanatokban.

Mindez csak szervezés kérdése?:)))

Terézágyú 2010.09.30. 15:11:15

@Scala:
Látom fogalmad sincs a párbeszédről...

Az, hogy te a szüléskor majd egy hiperszuper magánklinikán fogsz szülni, méghozzá csakazértis önálló szobában stb., az nem válasz arra a kérdésre, hogy a levél írójának miért kellett volna otthoni segítségről gondoskodnia az első, a kórházi szoptatáskor, miért kellett volna előre látnia azt, hogy a császár után gyenge lesz ahhoz, hogy megtartsa a babáját, és hogy miért nem segített neki egyetlen nővér sem.

Hűbele 2010.09.30. 15:11:42

Scala, azért a magyar nők többsége nem engedheti meg magának, hogy félmillát költsön egy szülésre. Te igen, örülj neki, de a többségnek ez nem megoldás, édes szívem.

Hűbele 2010.09.30. 15:14:04

Mondjunk most nézem, hogy a Kútvölgyiben nincs pl. PIC. Annyira azért mégse érdemes akkor oda menni szülni. Csak ezt valahogy érdekes módon kihagyták a "tájékoztatóból" ;-)

Fekete Dália 2010.09.30. 15:15:23

Felénk sincs PIC, mert azt nálunk Neonatológiának hívják.

Scala 2010.09.30. 15:24:58

@Hűbele: "Értem, tehát az, hogy te tudj megfelelő minőségben szoptatni, elengedhetetlenül fontos az anyaságodhoz - lsd. az idézeted.
Hogy a szobatársaid tudjanak megfelelően szoptatni (akiknek ehhez esetleg nyugalom kéne), az viszont le van tojva, az ő anyaságukhoz ez nem fontos."
Erre válaszolva magamról írok... igen.
Mást is beleláttál a magyar nők többségét, igazad van, az én hibám!

Az általános részt 'az érdemes megszervezni, hogy legyen ott valaki'-nál zárom.
Ugyanis eredetileg vidéki, nagyon kedves, és anyagilag nem különösebben eleresztett ismerősöm a Dél-Pesti kórházban egy fiatal szakorvosnál cs.metszéssel szült, három napig iszonytató migrénje volt, a spinalis érzéstelenítés miatt, bevallotta, ha nincs ott anyukája, képtelen bármennyire is ellátni a gyereket. Ebből kiindulva bátorkodtam írni,hogy szervezés...

@Terézágyú: lásd előző bekezdés, és még valami a többidre nem válaszolok, kötekedő vagy.
@fehérzaj:
Szövegértés... nem akarok egyedül lenni, sőt!
Akkor nem mennék kórházba, csak ki az erdőbe, oké?

Fekete Dália 2010.09.30. 15:26:25

Van itt a olyan anyuka, aki előre leszervezte, hogy hüvelyi úton, vagy programozott császárral, esetleg sürgősségi császárral szül?

Hűbele 2010.09.30. 15:27:31

Scala, amit írsz, hogy érdemes odaszervezni vkt, az igaz, és teljesen okés. Csak sajnos nagyon sok esetben nem lehetséges, és nem szerevezés kérdése. Erre akartam rávilágítani.

Hűbele 2010.09.30. 15:31:41

Fehérzaj, a legtöbb helyen hivatalosan PIC a csecsemő intenzív.
Előre leszervezetten (is) szültem, mi a kérdés?

Hűbele 2010.09.30. 15:32:52

Fehérzaj, amúgy a sürgősségi császárt nem leehet leszervezni, azért sürgősségi;-)

Fekete Dália 2010.09.30. 15:33:11

@Scala:
Tudod más könyvből szülni, meg más az igazi szülés.

Te írtad, hogy amikor szoptatni akarsz, akkor mindenki takarodjon ki a szobából.
Ezzel mindenki egyetért, de a valóságban ez nem így működik:(

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 15:33:39

@Hűbele:

Mindenki úgy készül az első baba várására ahogy tud.

Aztán hogyan sikerül? Mindenkinek másképp.
Van akinek a tervezett szerint, van akinek nem.

Scala alaposan készül.
Nagyon alaposan.
Szerintem ez így van jól. :)))

Fekete Dália 2010.09.30. 15:34:38

@Hűbele:
Csak azér' írtam, mert van aki szerint mindez csak szervezés kérdése:)
Felénk régen hívták PIC-nek.

IrishOak 2010.09.30. 15:35:50

Szép Csütörtököt.

@fehérzaj:
Igen pont ebben a sorrendben:-D mondjuk a középső menüpontot a dokim szerette volna, én az sima opciónál megálltam a kívánságlistán. Aztán kiderül, hogy ember tervez....

Reggel óta olvasom a mai penzumot a reflexiókkal.
Hát hogy lesz a halálból születés azt még csak értem, hogy;hogy lesz a születésből haláli vita???:-))

én is feladok magamnak egy táviratot, hátha megértem:-)

Hűbele 2010.09.30. 15:38:52

Fehérzaj, a programcsászárt lehet előre szervezni, de annak súlyos egészségügyi indokai szoktak lenni. És persze ott is csak az időpont adott, a többi az ember tervez... kategória.

Scala 2010.09.30. 15:38:53

@fehérzaj: Tényleg más? Nem mondod? Hűha...
Most komolyan, sztem maradjunk inkább ebben:
@Dr.laikus PhD:
"Mindenki úgy készül az első baba várására ahogy tud.

Aztán hogyan sikerül? Mindenkinek másképp.
Van akinek a tervezett szerint, van akinek nem.

Scala alaposan készül.
Nagyon alaposan.
Szerintem ez így van jól. :)))"
Köszönöm. :-)

Fekete Dália 2010.09.30. 15:43:58

@Scala:
Nem kell megsértődni, csak Te még olyan rózsaszínben úszol, mint egy baba.

Scala 2010.09.30. 15:48:27

@fehérzaj: "Azért érdekes a hozzállása bizonyos nőnemű egyedeknek.
Pláne olyannak aki még csak filmen látott síró csecsemőt:))))
Legyél egyedül, csak nehogy túlságosssan.
Addig meg olvasgasd a szakirodalmat."

Ezzel tudod kiváló alapot teremtettél a nem sértegetésen alapuló, egyenrangú párbeszédnek...

NemesekErnyo 2010.09.30. 15:50:01

@Dr.laikus PhD: Na most akkor hogyan legyen? Otthontól az ügyeletes bűnbak a védőnő és a gyerekorvos :)
Most jól körbejártuk a témát, még utánad következők is. Előre tudjuk, hogy nem segít senki, egyedül pedig nem bírunk vele. Költői a kérdés: minek a gyerek? :DDD
20-25 év múlva érdekesebb lesz.

Fekete Dália 2010.09.30. 15:53:33

ˇ"Segítséget meg az ember ne idegentől várjon(értsd: alacsony empátiájú, unintelligens ápolónő - hozzátenném, én érdekes módon mindig megtaláltam azt eddigi kórházi tart. során, aki nem ilyen)... 9 hónapja volt a drága anyajelöltnek, hogy saját anyját, anyósát, férjét, barátnőjét vagy fizetett dadát odaszervezzen! Ha a gyerek tenyérrel megtartása a gond, abban bárki tud segíteni!
Az élet csak szervezés kérdése."

Nos ezzel én nem értek egyet.

NemesekErnyo 2010.09.30. 15:54:17

@Terézágyú: Vizualizáld: fekszik egy nő (feltehetőleg az oldalán) egyik karjában egy 3 kilós baba. Már (ismét feltehetőleg) levetkőzve, mert a cici kiesett a szájából. Tovább...

Fekete Dália 2010.09.30. 15:54:21

Erre írtam azt, hogy aki még nem szült az nem tudja milyen is az.

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 15:55:53

@fehérzaj:

Na és? Miért baj?
Készüljön fel, ha Daubnert olvas akkor nem csak a jóra készül.
A többit ő ismeri.

Az első szülésemnél a férjem elzárt mindenkitől aki nem csak szépet és jót mesélt.
Csodás burokban feküdtem végig otthon a 9 hónapot.
Ma is egy kedves és humoros emlék.
Sem jobb, sem rosszabb nem lett senkinek.
Anyósom mosolygott csak kedvesen.
Ő már 3 fiú szülésén volt túl. :D
Nem akart meggyőzni semmiről.
Mesélni sem mesélt.
Így volt jól.
A saját élményét neki kell megélni, ha rózsaszínben akkor úgy.

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 15:57:46

@NemesekErnyo:

Majd meglátod, ha neked is lesz.
Kialvatlanul kóvályogsz boldogan. :)))

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 16:00:53

@NemesekErnyo:

"Otthontól az ügyeletes bűnbak a védőnő és a gyerekorvos :)"

Ezt nem értem. Mire gondolsz?

Védőnő nem kel fel, nem tanít semmit, ellenőriz, (mindig rosszkor jön szegény) gyerekorvosnak is más dolga.

Első három hónap után kék az ég és zöld a fű, és várhatóan végig alszod az éjszakát. Utána már más a gondod. :D

Hatodéves 2010.09.30. 16:01:08

@fehérzaj:
A PIC és a Neonatológia elvileg nem ugyanaz (Persze lehet, hogy van olyan intézmény, ahol a Neonatológia része, és nincs külön neve, vagy nem ismert, hogy ez valami más, nem sima újszülött-osztály). Magyarországon körülbelül 20 PIC-osztály van, újszülött osztály viszont minden szülészettel rendelkező kórházban.

Budapesten 4 PIC-ről tudok, a régió összes koraszülött, veszélyeztetett gyermekét ide szállítják. Nagyon speciális ellátásról van szó, például az agykárosodástól veszélyeztetett babák hűtése stb.

És akárhol is tervez szülni az ember, fenyegető koraszülés esetén olyan intézménybe szállítják, ahol van PIC (a Szülészeti Klinikára van hogy Vácról, Kecskemétről hoz kismamákat a mentő). Nem arra gondolok, hogy valaki a 39. héten szül, hanem akkor, hogy ha a baba várhatóan annyira éretlen lesz, hogy intenzív ellátásra szorul.

Scala 2010.09.30. 16:01:30

@fehérzaj: Ha ezt írtad volna,
'Nos ezzel én nem értek egyet.
Aki még nem szült az nem tudja milyen is az.'
ahelyett amit előzőmben idéztem, az sztem párbeszéd.
Amit írtál, az gúnyos legyintés és argumentum ad hominem.
hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
Kb. mintha én azt mondom, 'jó lehet a gyerekednek, csupa türelem vagy és vitakultúra.'
Ez am. sok magyar hozzászólóra jellemző. Leegyszerűsítve a témát nem előrelendítő, személyeskedő támadás.

Hűbele 2010.09.30. 16:03:57

@Dr.laikus PhD: "Csodás burokban feküdtem végig otthon a 9 hónapot."

Azért ennek lehetett volna rossz vége is. Ha valami nem úgy megy, ahogy előre elképzeli a szülő nő, és nem készül fel erre az opcióra, akkor meg ott a nagy csalódás...

NemesekErnyo 2010.09.30. 16:05:50

@Dr.laikus PhD: Hát csak annak apropóján, hogy arról beszéltünk, amennyiben senki sem segít, akkor otthonról ők az elérhető szakemberek.

Terézágyú 2010.09.30. 16:06:13

@NemesekErnyo:
"Vizualizáld: fekszik egy nő (feltehetőleg az oldalán) egyik karjában egy 3 kilós baba. Már (ismét feltehetőleg) levetkőzve, mert a cici kiesett a szájából. Tovább... "

???????

Kalamona 2010.09.30. 16:07:31

@Terézágyú: nem háborított fel semmi, csak tényként jegyeztem meg az olvasottakat, hisz kommentelnek itt olyanok, akik láttak olyat, aki hallott arról, hogy valaki a szomszádjában szült...?(

Hűbele 2010.09.30. 16:07:43

Amúgy szerintem a legnagyobb felkészülés a szülésre, ha sikerül elfogadni és megérteni, hogy onnantól többé semmi nem 100 %-ig tervezhető az életben.

NemesekErnyo 2010.09.30. 16:10:06

@Terézágyú: naaaa.... tovább! Mi történhet?

Terézágyú 2010.09.30. 16:11:03

@Kalamona:
"nem háborított fel semmi, csak tényként jegyeztem meg az olvasottakat"

Hát te írtad ezt: "Kapkodom a fejem, mert az értesítés hiánya - ami nagyon felháborít -, mellett..."

Hűbele 2010.09.30. 16:11:57

na, elnyelte a blogmotor. Szóval szerintem úgy lehet a szülésre a legjobban felkészülni, ha elfogadjuk, hogy többé semmit nem tudunk 100%-ig mi tervezni és irányítani.

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 16:13:13

@Hűbele:

Én mindenre kész voltam.
Mentő cédula az ágy mellett.
Volt lány és fiú nevünk, de a fenyegető vetélés miatt bennem élt, hogy a lány ha korán érkezik életképesebb.

Ebből lett a végén, hogy kérdezték mi legyen a neve, hogy nem jutott eszembe csak az összes lány név amin gondolkodtunk, de fiú egy sem... :D

Férjemet hívta fel éjjel a szülész, egyrészt, hogy apa lett, és megkérdezni hogy is híjják a magzatját. :))

Dr.laikus PhD 2010.09.30. 16:15:19

@NemesekErnyo:

Nagy vigyor. :DDD

Bennem úgy élt, hogy egy másik blogon még a fiatal barátnőről meséltél és ott valami nagy-nagy butaságokat irkált hasonló néven valaki.

Kalamona 2010.09.30. 16:15:41

Szocsizol vagy csak kiragadsz a leírtakból félmondatokat?
A halál értesítésének elmaradása most is felháborít, de utána itt csak a szülés körlményeit vitatjátok.

szövegértés: nem véletlenül tettem gondolatjelbe

NemesekErnyo 2010.09.30. 16:16:16

@Dr.laikus PhD: Ide is írt, majdnem ugyanilyen néven.

NemesekErnyo 2010.09.30. 16:17:43

@Terézágyú:
"Arra hogy lehet felkészülni, hogy a császár után nem tud megfelelően mozogni, erőtlen, ezért az első szoptatáskor nem tudja megfogni rendesen a babát?"

Kalamona 2010.09.30. 16:18:19

@Kalamona: asszem nem véletlen, hogy ma sincs itt egy valódi doki sem:(

Terézágyú 2010.09.30. 16:29:35

@Kalamona:
"A halál értesítésének elmaradása most is felháborít, de utána itt csak a szülés körlményeit vitatjátok."

Előtte a másik témáról is sokat írtunk. Arról is szubjektíven, ahogy szülési témáról is. Te kifogásoltad ezt a szubjektivitást, ezért felhívtam a figyelmedet, hogy a te felháborodásod szintén szubjektív...

Leroi 2010.09.30. 16:51:26

Hát az a Fekete Angyalos kép kib@szottul nem illik ide, már bocs...

NemesekErnyo 2010.09.30. 16:53:04

@Terézágyú: Nem baj. Aki akarja, visszagöngyölíti, nem éri meg a fáradságot. Írtál, írtam, többet nem fogok :)

Szélmalomharcos 2010.09.30. 16:54:07

Persze joggal kérdezheti bárki, mit értek azon hogy vulgármaterialista szemlélet a szüléssel kapcsolatban. Ez tisztán benne van az egyik hozzászólásban, amikor valaki a gyerekszülést egy káposztafej áthaladásához hasonlította. Ha anyámnak káposztát kellett volna megszülnie, az biztos nagyon fájt volna neki, de én nem vagyok káposztafej, ez a nagy különbség

Leroi 2010.09.30. 17:01:47

A, hogy mennyire fájhat egy szülés el lehet képzelni: egy kis átmérőjű (igaz, tágulékony) csövön kell áttolni egy élő testet, amelynek átmérője többszöröse a cső átmérőjének.
Van egy természetes elfordulási hajlama a (koponyavégű szüléssel megszülető) babának, emelynek következtében nagy százalékban arccal lefele bukkan ki a szülőcsatornából, nos ez a tény, a szülőcsatorna nedvessége, a babán lévő magzatszurok, a a méh munkája és némi szülésznői ügyesség a napvilágra segíti őt, de az anya számára a folyamat nem tartozhat a kellemes élmények közé.
Kivéve amikor végre megpillantja a megszületett picit, természetesen...

Hűbele 2010.09.30. 17:02:24

"de én nem vagyok káposztafej, ez a nagy különbség "

Magasabb labda, leüssem? ;-)

Tágulás, repedés, vér, fájdalom bizony akkor is volt a születésednél, ha te vagy az atyaúristen. Szerintem lassan vegyél elő egy bioszkönyvet.

Hűbele 2010.09.30. 17:03:48

nem magasabb, hanem magas, na

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.09.30. 18:01:25

Raaj-ta!
Nincspénz-nincsember-nincspénz-nincsember. Jajszegényorvos-jajtúlterheltek-jajszegényorvos-jajtúlterheltek-jajjajj. Szemétabeteg-szemétabeteg-azorvostsajnáljuk-szemétabeteg-bezzegabeteg, jajjszegényorvos-kevésapénz-nincsember-jajszegényorvos.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.30. 18:04:49

@Dr.laikus PhD: Mi annyira nem tudtunk megegyezni a második gyerek nevén, hogy a végén a szülőágyon nem tudtam, mi legyen,
így a szülészorvos nevét kapta.
:)

Szélmalomharcos 2010.09.30. 19:21:57

@Hűbele: "Tágulás, repedés, vér, fájdalom bizony akkor is volt a születésednél, ha te vagy az atyaúristen. Szerintem lassan vegyél elő egy bioszkönyvet. "

Mit ír egy bioszkönyv az atyaúristenről?

De most tényleg: miért van az hogy akik telerakatják magukat piercinggel (tágulás, repedés, vér) sikoloznak ha csak szóba kerül a szülés? Lehet hogy a bioszkönyvből kimaradt a piercing?

bakela 2010.09.30. 21:38:26

Sztem. a kórházak az ilyen értesítéseket csak a hagyomány, ill. mexokás alapján küldözgetik. Van biz. 1997. évi CLIV. törvény, ami szerint betegről felvilágosítást csak annak /jelenlegi dögevő ügyvédi közegben: írásban, 8 tanú stb./ beleegyezése alapján, általa megjelölt kaphat. Ha még él. Asszem, a bakancs elhajításával viszont a jogképessége is mexűnik. Ahogy a jelenlegi ádám - bén ábrahám jogászi hozzáállást nézem, csak idő kérdése, hogy mikor akasztanak vmelyik kórház nyakába pár tíz milkás pert, mert az az egyik örököst 6 perccel előbb értesítette a szeretett nagymuter haláláról, és mire a lekkisebb királyfi is megérkezett a mámi kéglijébe, már nem találta az alpakkát, meg a nippeket. Állandóan asztat olvasom az itten megnyilvánuló fényevőktől, hogy az eü. is szolgáltatás. Nosza: Ha én kórház lennék, beérkezéskor tisztáznám, hogy kit, mikor kell értesíteni. ÉS: MENNYIÉRT /szolgáltatás, versenyszféra, tecsópénsztáros stb- ha még ismerős valakinek/ PL: A rögzített esetben az első 3 értesítési kísérlet -felvételkor kaucióként kicsengetve- 6000 HUF. Utána, szintén az előre rögzített módon, és számban minden további kísérlet 5000 HUF.
Ez hasonlítana a versenyszférához, nameg a szolgáltatás- ellenszolgáltatás elve is érvényesülhetne. Akinek ez nem teccik, hát előfordulhat, hogy üres ágyhoz viszi a banánt holnapután. /Jelentem a hűtési költség sem kismiska/
TEHÁT: Ha bármikor is értesít a kórház, asztat szívességből teszi, -nem elfelejteni mekköszönni. /Annál is inkább, mivel ezzel az értesítéssel mden bizonnyal alkotmányos alapjogokat + eü. törvényt sért./

huncut 2010.10.01. 06:36:00

@bakela: Nincs igazad. A kórházi felvételkor kikérdezik a beteget, ki a legközelebbi hozzátartozója, kit értesítsenek, ha bármi történik vele, tehát még életében rendelkezik ezekről a kérdésekről. És ahogy nem szabad az orvosokat sem egy kalap alá venni, úgy a többi embert sem. Előfordulhat, hogy eltűnik az alpakka, de azért vannak még normális családok is, szóval mélyen sértő ez a fajta hozzáállás. A kórházak pedig ne abban versenyezzenek, melyik tudja drágábban értesíteni a hozzátartozót a beteg halálakor, hanem az ellátás módjában és minőségében.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása