Nem vizsgálták meg rendesen, ezért meghalt

2010.09.07. 06:00

Nekem sajnos egy sürgősségi döntés után édesanyám került be május elején a szekszárdi kórház pszichiátriai osztályára. Idegorvosi konzílium után került be, ahova a saját lábán érkezett, majd került elhelyezésre.


A részletektől mindenkit megkímélve: a negyedik napon nem tudott lábra állni, az ágyról nem tudott felkelni, önállóan nem tudott étkezni, stb. Nagy nehezen sikerült a kórházba kerülését követően egy héttel személyesen beszélni - korábban csak telefonon - a kezelő orvosával, aki megdöbbenésünkre egy hét elteltével nem tudta, hogy van egy betege, akit ő kezel.


Miután elmondtuk édesanyánk korábbi kórtörténetét, több gyógyszert megvont tőle az orvos, többek között a 90-es vérnyomására kiírt vérnyomás csökkentőt is. Mivel állapota rohamosan romlott kizárólag csak koponya CT vizsgálatot végeztek, ami negatív lett. Annak ellenére, hogy az elhelyezését követően egyedül felkelt, saját magát ellátta, viszont a negyedik napon csak fal mellett, segítséggel tudott WC-re kimenni, majd az ötödik napon már nem tudott az ágyból sem felkelni, semminemű célirányos vizsgálatra nem került sor. Gondolok: gerinc MR, izom vizsgálat stb. Ezen állapot 12 napon keresztül tartott.


Természetesen egyedül már étkezni sem tudott, ágyban fekvő, ágyrácshoz kikötözött, "egy a sok közül" beteggé vált. Mivel több esetben a kiszáradás jelei mutatkoztak ( több főorvosi vizit, állítólagos nővéri odafigyelés ) ellenére, infúziót kapott. Állapotából kifolyólag II. fokú felfekvése lett a bekerülést követő 8-9. napon.


Állapota oly mértékben megromlott, hogy a Kaposvári Kaposi Mór Kórházba került átszállításra, ahol megvonták azon antidepresszáns gyógyszereket, melyet Szekszárdon naponta többször édesanyánkba bele erőltettek. Az átszállítást követőe napon - érdekes módon itt voltak olyan orvosok, akiknek eszükbe jutott - gerinc MR vizsgálat elvégzése, ami sajnos gerinc velő gyulladást mutatott ki. Ezen ok miatt nem tudott lábra állni, nem tudta magát ellátni, fekvő beteggé vált, melynek következménye lett a felfekvés, mely olyan mértékűvé vált, hogy csak műtéti beavatkozással lehetett kezelni.


A Kaposvári gondos orvosi konzíliumok és ellátások ellenére, mivel későn került felismerésre a betegség súlyossága és alakultak ki annak szövődményei, édesanyánkat tavaly június 22-én elvesztettük.


Munkámból kifolyólag sajnos nagyon sok orvosi, boncolási véleményt olvasok és vizsgálok. Véleményem, hogy a mai orvos tudomány szerint, persze ha az orvos az esküjében vállaltak alapján, elkötelezve, lelkiismeretesen végzi a munkáját, mind ahogy ezt kellett volna a jelen esetben is, akkor a betegség korai stádiumban felfedezhető lett volna és édesanyánk még most is köztünk lenne.

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epres négercsók 2010.09.07. 16:21:13

@Lesből Támadó Szárítókötél: Hagyd, kiszedtem.
Nullnick, légyszíves viselkedj már.

szabidoki 2010.09.07. 16:58:57

@Dr.laikus PhD: nincs igazad. Maga a posztoló is leírja, hogy telefonon már beszélt a kezelőorvossal, mielőtt személyesen is találkoztak volna. Viszont ha valakivel telefonon megbeszélték, hogy ő X beteg kezelőorvosa, akkor a személyes találkozón ez nemigen lehetett meglepetés. Az nem valószínű, hogy egy betegnek nincs kezelőorvosa egy egész hétig. Az az első viziten kiderült volna. Minden osztályon más rendszer szerint, de mindenkinek van kezelőorvosa. Vagy az, aki felvette, vagy aki akkor az ügyeletvezető volt. Ha közben valaki elmegy szabadságra, akkor átadja a betegeit egy másik kollégának.
Diagnózishoz jutni meg nem feltétlenül egyszerű, főleg a határterületi pszichiátria-neurológiai megbetegedések körében.
Értem a posztoló indulatát, csak amit leírt, nem támasztja alá kellőképp az elképzelését.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 17:17:00

Nem a poszthoz kapcsolódik közvetlen, de megkérdezem. Járt már más is úgy, vagy véletlen, egyedi eset, hogy világ életében vegetáriánus, idős párcienssel kefírbe darált felvágottat akartak megeteni a kórházban?
Normális vegetáriánus kosztot nem tudnak kórházban biztosítani, de mi hozzátartozók minden nap vittük be az ételt, etettük családtagot. Kértük is az ápolókat, ha lehet kíméljék meg az etetéstől, de mikor nem voltunk ott bele próbáltak húst erőltetni (olyan emberbe, aki több mint 60 éve egyáltalán nem evett húst, ugyanis 20 éves kora előtt már vegetáriánus lett)! Normálisak ezek, hogy húst akarnak etetni vele? (Egyébként hozzátartozó csak azért volt kórházban, mert leesett a lépcsőn és több mindene eltört (mind két karja is, homlokánál meg összevarták...stb.), ill. megfigyelés miatt is még tartották...stb.
Természetesen az idős, 80 év feletti családtag reflexből kiköpte a felvágottas kefírt, és állítólag telibetalálta az ápolót... Ezt csak onnan tudom, mikor beértünk látogatni aznap, ezzel fogadtak az ápolók, hogy modortalan volt a "papa". Aha, persze...

(Megjegyzem, a "modortalan papa" azóta már rég jól van, rendbe jött és immáron 86 évesen aktívan a kis konyhakertjében tevékenykedik).

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 17:46:27

@zöldpohár: Azt nem tételezném fel, hogy szándékosan, rosszindulatból etettek húst a papával. Egyszerűen arról lehetett szó, hogy figyelembe sem vették amit hallottak. Pláne egymásnak nem adták át az ápolók.
Előfordult ez már gyógyszerrel is, nem csak párizsicskával. Kimerültség, motiválatlanság, jellemek szerencsétlen találkozása, képzetlenség. Persze ez nem ment fel senkit. Aki így viselkedik, nem a pályára való.

lüke 2010.09.07. 17:46:57

@Cpt. Flint:
dehogy alkotnak
a ductusból nem térithet el egy rutinos, jó orvost semmi

lüke 2010.09.07. 17:48:39

@egerészölyv:
azt hittem hallottad a lópokrócos interjúm:)
jaj ne, ilyen messze ne menjetek

Jim Raynor 2010.09.07. 17:50:28

@szabidoki:

"Azt sem gondolom, hogy a posztoló ostoba lenne, én inkább úgy fogalmaznék, hogy műveltség terén kihívásokkal küzd. Helyesírása gyenge, a stílus csapongó, összeszedetlen."

ehh, ez alapján joggal gondolhatom, hogy a dokik többsége is kihívásokkal küzd a műveltség terén, lévén hogy még olvashatóan sem tudnak írni?

szabidoki 2010.09.07. 17:58:38

@Jim Raynor: azt gondolsz amit akarsz, csak előbb tanulj meg rendesen olvasni.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 17:59:03

@zöldpohár:

Vegetárius menüt kellett volna rendelni.

Nem ritka a moszlim beteg, a számukra is speciális a menü.

Minden kórházban van ilyen.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 18:03:02

@El Visco Stello:

Hát, nem tudom, jó lenne, ha neked lenne igazad. Egy fokkal jobb színben tűntetné fel az ápolókat, ha "csak" nemtörődömségből adódott és nem rosszindulatból :D

Polifémosz 2010.09.07. 18:03:44

Szekszárdon nincs MR...............

nullnick 2010.09.07. 18:04:37

@epres négercsók:

Akkor ezt is ki kellene szedni:

@Lesből Támadó Szárítókötél:

"Erre te azzal jössz, hogy nem elég szabatos a megfogalmazása, nincs napra pontos kronológia meg szakszerű esetleírás (mely alapján egyébként szerinted érthető, hogy miért kell leszarni a beteget és/vagy a hozzátartozóit).

NORMÁLIS VAGY, BAZDMEG?"

Mert A ZÁRÓJELES MONDAT HAZUG CSÚSZTATÁS: semmi ilyesmi nem szepelt a kommenteben.

Polifémosz 2010.09.07. 18:04:38

Az EMG is gyakran rossz ........

Jim Raynor 2010.09.07. 18:05:27

@szabidoki:

hidd el, elég jól tudok olvasni, de az a macskakaparás, amit írás címén műveltek, elég aljas.

Jim Raynor 2010.09.07. 18:09:24

@nullnick:

idézet tőled:

"NEM TUDNAK AZ EMBEREK EGY ESEMÉNYSORT ÉPKÉZLÁB MÓDON MEGÍRNI?!

Talán nem véletlen, hogy nem kezeli partnerként a beteget az eü-i ellátórendszer. "

ennek a lényege azért az, amit Szárítókötél írt........

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 18:26:36

Javaslom,hogy csak olyan poszt jelenhessen meg itt, amit már valami neves orvosi szaklap, pl. British Medical Journal, vagy a Lancet c. leközölt. Így elkerülhető a szakszerűtlen, esetleg pongyola fogalmazás és közelít az itt kommentelő orvosovicsok(orvosovicsovák) igényeihez is.
Aki meg hülye, haljon meg.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 18:29:18

@Dr.laikus PhD:

Köszönöm, nagyon értékes információ, soha nem hallottam, hogy valójában van lehetőség vega menüt kérni kórházban.

Amikor a családtag a kórházba bekerült, mi megkérdeztük az ápolókat, hogy van-e vegetáriánus, teljesen hús mentes menü, de nekünk azt mondták nincs...

Megjegyzem, családtag "színmagyar" vegetáriánus ember.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 18:32:51

@zöldpohár:

Az orvosnak kell szólni, a nővér végrehajtja a rendelést.

Sőt a kórházak étkezési szabályzata is fenn szokott lenni a neten.

Utánrendelést hány óráig lehet leadni pl.

Sőt van kifejezett fehérjementes diéta pl. vese betegnek.
Nem kell nővérke hüleségét mindíg elfogadni.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 18:35:15

@zöldpohár:

Ez azért furcsa, mert egy igazi vega az rosszul lesz a hústól, a szervezete elszokik a feldolgozásától.

Én pl. simán gyomor rontást kapok a disznó, vagy a marha hústól, ezer éve csak baromfit eszem.

epres négercsók 2010.09.07. 18:42:33

@nullnick: Kiszedtem mindkettőtök beszólogatásait, úgyhogy most már elég a kakasoskodásból.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 18:46:11

@Dr.laikus PhD: köszönöm, mi megbíztunk az ápolókban, azt hittük korrekten tájékoztatnak.

Az tény, hogy a vega roszzul lesz a hústól. Én "álvega" vagyok, disznó és marha húst egyáltalán nem eszek, se, halat, de nagy ritkán baromfit igen (kb. havonta-kéthavonta egyszer).

Én is rosszul lennék disznó hústól, lehet baromfitól is, ha hirtelen ettől gyakrabban enném...

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 18:48:16

@Dr.laikus PhD: köszönöm, mi megbíztunk az ápolókban, azt hittük korrekten tájékoztatnak.

Az tény, hogy a vega roszzul lesz a hústól. Én "álvega" vagyok, disznó és marha húst egyáltalán nem eszek, se, halat, de nagy ritkán baromfit igen (kb. havonta-kéthavonta egyszer).

Én is rosszul lennék disznó hústól, lehet baromfitól is, ha hirtelen ettől gyakrabban enném...

drboborjan 2010.09.07. 18:48:37

Nem annyira a posthoz szól:

Az a baj hogy a biológia nagy művész, úgy át tudja verni az embert hogy csak na. Qrva nehéz orvosnak lenni, főleg jó orvosnak, és nincsen olyan orvos, akit a biológia nem tud átverni! Lehetetlen.

Más...Az a baj mostanság, hogy az embeek elfelejtették a sok drhouse és egyé sorozatok nézelődésében, hogy BÁRKI,írom BÁRKI BÁRMIKOR MEGHALHAT, NEMRE KORRA VALLÁSRA st. tekintetnélkül. AZ emberek azt hiszik, ha valaki meghal, az csakis orvosi hiba miatt lehet, mintha amúgy ÖRÖKÉLETŰEk lennénk. Hát nem. A halál nem válogat semmilyen szempont szerint.
A halál tényét tudni kell feldolgozni, elfogadni. Persze vannak akik ilyenkor 20 milláért perbe mennek, amiből 5 az ügyvédé!!! A sajtó pedig gyalázatosabb hangnemben beszél az orvosokról, akkor is ha nem történt valódi mulasztás, és a perek többségében nem történik mégis elmarasztalják, ami a bíróságokat minősíti, szóval gyalázatosabb hangnemben beszél a sajtó, mint egy 3-as gyilkosságot elkövető postarablóról. Hogyan lehet így gyomorideg, és kimagasló infarktusveszély miatt orvosként dolgozni? Nézzük egy kicsit a másik oldalt is.

12. Pausz 2010.09.07. 18:49:35

@Jim Raynor:

Van NÉMI különbség a nem partnerként kezelés, meg a leszarás között.

Ha lenne kisgyereked, értenéd a különbséget.

12. Pausz 2010.09.07. 18:50:49

@zöldpohár:

"Az tény, hogy a vega roszzul lesz a hústól."

Ezt hívják hisztinek.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 18:52:38

@zöldpohár:

Ez csak szakmai inkompetencia, nem rossz indulat.

12. Pausz 2010.09.07. 18:55:30

@zöldpohár:

A húsundor lehet

köszvény vagy hasnyálmirigyrák

tünete.

De leginkább szimpla hiszti.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 18:57:10

@12. Pausz:

Ha a köszvényes undorodna a hústól (mondjuk a purim tartalmútól) akkor hely de jó lenne....

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 19:04:47

@12. Pausz:

"Ezt hívják hisztinek."

Te rendszeres húsevő vagy? Hisztiznél-e, ha valami csoda folytán kórházban pl. kefíres csótány vagy hernyó menüt kapnál? Pedig azok is husok :)

Hidd el, egy régóta vegának, nem hogy a szervezete nem tudja feldolgozni a húst, - ami igaz, hanem emellett legalább annyira undorodik a te általad netán kedvelt disznó, pulyka, marha...stb. husoktól, mint egy átlag magyar a csótány/hernyó evéstől.

ui: amúgy vega családtagnak jó a vérképe, nincs köszvénye :)
Az én 86 éves családtagom azért lett 20 éves kora előtt vega, mert nagyon szereti az állatokat, tiszteletben tart más élőlényeket, -egyszerűen elvei voltak fiatalon, amit nem adott fel később sem (másrészről több mint 60 évig tartó, sőt már 70-hez közelítő foylamatos vegetáriánus étrend után, kötve hinném, hogy jól viselné a szervezete a húst...)

Én is rosszul tűrném, ha valaki dísznó húst akarna etetni velem, vagy csak baromfit gyakrabban mint szoktam...

12. Pausz 2010.09.07. 19:07:11

@Dr.laikus PhD:

Ha gondolod, vitatkozz egy USA hivatallal.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621839/pdf/jnma00851-0066.pdf

"In the third (Azotemic) form there is
retention of nitrogen and symptoms of
uremia. "Protein foods cause an ex-
acrebation of uremic symptoms, these
symptoms being headache, great tired-
ness, disgust for meat, nausea ..."

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 19:09:46

@12. Pausz:

Nem vitatkozom az USA hivatallal, mert ennek az ellenkezőjére lehet az USA hivatalnál találni bizonyítékot.

Baromság amit írsz, régi hiedelem, hogy a rákos undorodik a hústól.
Nem igaz!

Leroi 2010.09.07. 19:14:26

A köszvényesek nagyon szeretik a húst, azért alakul ki náluk a purinanyagcsere felborulása és a podagrha.
Sőt, köszvényesen, több podagrhás roham után is zabálják a vörös húsokat, úgyhogy nem annyira a húsundor, mint inkább a húsimádat az, ami rájuk jellemző...:)
Húsundor mellrákban és gyomorrákban (vagy bármilyen más rosszindulatú daganatban) is kialakul(hat), de nem kötelező

Leroi 2010.09.07. 19:16:15

Hogy mért biggyeszettem be a h-betűt a podagrába, nem tudom.
Az ógörögök meglincselnének emiatt! :)))

Leroi 2010.09.07. 19:21:05

A vegáknak üzenem, hogy az ember MINDENEVŐ.
Nézz bele a szájüregedbe és vedd szemügyre a fogazatodat.
Felső és alsó szemfogak...azok a ragadozók tépőfogaira hajaznak és nem a patások foghíjas konfigurációjára.
A vegetáriánus táplálkozási mód egy aberráció.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 19:21:21

@Leroi:

Purin helyett én is purimot írtam.
Ugyi az egy zsidó ünnep.:))

Leroi 2010.09.07. 19:21:53

@Dr.laikus PhD:
És a jom-kippur...:)))
Meg a hozzá fűződő háború 1973.-ban...

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 19:26:03

@Leroi:

Akkora off vagyunk, hogy kimoderálnak mindjárt. :))

Leroi 2010.09.07. 19:26:07

Én furcsának tartom, ha egy ma 86 éves embernek volt ideje és alkalma vegetáriánusnak lenni...
A XX. század mindenről szólt, csak épp a magyrok túlzott finnyásságáról nem.
1945.-ben Bp. romjai közt a döglött ló ínyencfalatnak számított...
Valszeg a nagypapa valahol a szovjet főparancsnokságon vagy a német Oberkommandatur-on árulta a hazát egy vega-menü társaságában...

Leroi 2010.09.07. 19:31:36

@Dr.laikus PhD:
Na az igen, persze, erről megfeledkeztem...Köszi!:)

12. Pausz 2010.09.07. 19:42:42

@Dr.laikus PhD:

Ha gondolod, vitatkozz a szaklap 2001-es cikkével:

http://ovidsp.tx.ovid.com/sp-3.2.2/ovidweb.cgi?&S=FNIAFPJIMKDDJHBONCDLBGMCHBBBAA00&Link+Set=S.sh.15.17.22.29.34|17|sl_10

Particular complaints that appeared >6 months before abdominal pain and jaundice regarded specific forms of disgust with sudden onset: for coffee in four patients, for coffee and smoking in three patients, for smoking in one patient (a further patient had had this disgust for 3 months), and for wine in three patients (Table 1). Overall, a total of 11 (3.6%) patients had sudden onset of such disgusts 7–24 months before pain or jaundice. In the absence of other clinical signs or symptoms, these patients either failed to seek medical advice or were reassured by their family doctors. Disgust for meat was also reported by five (1.6%) patients, but the onset was relatively late (1–6 months before major symptoms).

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 19:44:44

@12. Pausz:

Muszáj?

Magyarok a dietetika úttörői nem az amerikaiak.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 19:45:47

@Leroi:

a családtagom a szovjetek elfogták, hadifogságba került, néhány bajtásával sikerült megszöknie mielőtt az országból még kivitték volna őket (ide of, amúgy érdekes sztori).
Azaz, túlélte a háború borzalmait, repülős volt (szerelőként, nem repült, de bombázásokat is túlélt).
Saját bevallása szerinti egyedüli erőszakos cselekedete az volt életében, mikor szovjet katonák meg akartak erőszakolni egy nőt, családtagom a társaival együtt "elagyabulálta" a hölggyel erőszakoskodókat! (A hölgy amúgy később e családtagom felesége lett, de nekem nem volt módom megismerni, mert tüdőgyulladás elvitte fiatalon a nőt). Tudom, ezek ide nagyon offok, emiatt elnézést is kérek.

Csak azért írom, hogy a családtagomra irányuló fenti sértő megjegyzéseidet, feltételezéseidet kérem, a továbbiakban legyél kedves mellőzni!

Amúgy, ha szovjet főparancsnokságon is lett volna,mai egészégügyi személyzetnek semmi joga családtagom saját választása alapján vegetáriánus életmódjáról eltéríteni, húsevésre kényszeríteni! Nem beteg, jó a vérképe, nincs hiánybetegsége!

Az ember mindenevő megjegyzésedhez:

Fogazat alapján nézve igazad van, ellenben ajánlom figyelmedbe az Egészég-igazság című könyvet, amit dr. Csiszár Miklós írt egy szerzőtársával. Csiszár Miklós sebészként dolgozott eredetileg, és a vega életmódot preferálja! :)

Orvosok közt sincs egyetértés napjainkban mi a jó menü :)

Amúgy mindenki azt eszik amit akar :) Én is mint már írtam, csak "álvega" vagyok.

Béke :)

12. Pausz 2010.09.07. 19:49:03

@Dr.laikus PhD:

Nem muszáj.

Meg persze szájat befogni se muszáj,

mikor alaptalanul állítod, hogy butaság meg baromság az, amit írok -

csak épp tanácsoks lenne laikusként.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 19:49:44

@12. Pausz:

Ez hasnyálmirigy valami.

És én laikus vagyok azért nem szaki, csak erősen érdeklődő laikus. Kicsit bele tanultam családi nyűgök okán.

Ahogy látom Te is. Annyira szakmai, hogy ennyire nem értek hozzá.

12. Pausz 2010.09.07. 19:51:51

@Dr.laikus PhD:

Néhány százalékos statisztikai adat annyira szakmai?

Nem is kell érteni hozzá, csak angolul.

Dr.laikus PhD 2010.09.07. 19:59:01

@12. Pausz:

Ez mit bizonyít?
Köszvényesekről volt szó.

Leroi 2010.09.07. 20:02:22

@zöldpohár:
Bocsánat a minősítgetésért.
A papa nagyon nemesen cselekedett, amikor megmentette a nőt...

De a Homo sapiens tényleg mindenevő...
A majmok is, a sertések is...
Nem vagyunk egyedül...:)

12. Pausz 2010.09.07. 20:14:02

@Dr.laikus PhD:

Eldönthetnéd már, miről is akarsz beszélni.

"Baromság amit írsz, régi hiedelem, hogy a rákos undorodik a hústól.
Nem igaz!"

praxis.blog.hu/2010/09/07/nem_vizsgaltak_meg_rendesen_ezert_meghalt?fullcommentlist=1#c10942814

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 20:22:04

@Leroi: Semmi probléma, szent a béke :)

Én elhiszem azt is, hogy mindenevő az ember (de érdekes azért Dr. Csiszár Miklós könyve, miért is jobb ma már hanyagolni inkább a húst). De azt had jegyezzem meg, hogy én jobban érzem magam sok hús nélkül.

Találkoztam már olyan orvossal, aki mikor megtudta, hogy alig havonta, kéthavonta eszek húst, azzal jött, de akkor biztos hiánybetegségem van. Főleg akkor állt égnek a haja, mikor megtudta, hogy tejet egyáltalán nem iszom, és egyéb tejtermékekért se rajongom. Azonnali labor lett és minden rendben volt, pedig külön vitaminokat sem szedek. (Ami egészségi problémám adódott eddig, az nem étrendre visszavezethető, hanem sportolás közbeni sérülés, porcleválás, vagy bölcsességfog gondok...stb).

Te orvos vagy? Akkor megnyugtatlak, eszek sok zöldséget, gyümölcsöt, néha tojást is, tehát tojás végett még állati fehérjefogyasztásom is van, és imádom az indiai konyhát,megtanultam elkészíteni európaibb módra azokat az ételeket, ezáltal elég változatos az étrendem, nem az átlag magyar által képzelt rántott gomba-rántott tök-patiszon vonalon fullad pusztán ki :) Sőt az egyéb magyaros ételek jó részét is el lehet vega módra készíteni, hazai ízekről sem kell lemondanom :)

Ma már nincs éhezés, nekem meggyőződésem, hogy max. minőségi éhezés van, mikor valaki sok junk food-ot eszik, túl sok cukorfogyasztás...stb.

Mai világunkban szerintem nem nehéz úgy vegának lenni, hogy közben minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezet. (Hazánkra, ill. Nyugat Eu-ra, USA-beli átlagemberre vetítve, nem mélyszegénységben élőkre, se nem másutt, pl. Harmadik világra vonatkoztatva).

Persze 86 éves családtagomnak nem volt könnyű vegának maradnia. Még a háború sem vitte rá a húsevésre...

Fekete Dália 2010.09.07. 20:22:26

No és mi van azzal, aki állandóan édességeket kíván?

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 20:25:39

@zöldpohár:

Írtam:
"Ami egészségi problémám adódott eddig, az nem étrendre visszavezethető,"

Kivéve néhány nappal ezelőtti gyomorfájásom, hányingerem. De elmúlt :)
Jó, időnként elkapott valami vírus...stb, de semmi komolyabbnak értékelhető betegségem nem volt még, így értem (elmúltam már 30).

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 20:30:12

Magánvélemény: Az ember rendszertanilag mindenevő. Tehát a szervezete úgy építtetett fel, hogy szüksége van a húsra is. Persze azóta nagy változások történtek, nincs szüksége pl a meneküléshez robbanékonyságra, vagy a végkimerülésig munkára, a párzáshoz harcra stb. Tehát bizonyos táplálék-féleségeket tud nélkülözni. Ha úgy gondolja, saját magától megvonhatja az állati fehérjéket. Ugyanezt nem teheti meg a gyermekével. A fejlődő szervezetnek szüksége van a húsra is és aki megvonja tőle, szerintem bűncselekményt követ el.

pakesz (törölt) 2010.09.07. 20:30:13

@zöldpohár: "Köszönöm, nagyon értékes információ, soha nem hallottam, hogy valójában van lehetőség vega menüt kérni kórházban."

pedig kellene hogy lehessen...
en is megszoktam hogy burasan hozzak be a kajat es 3 pincer mellemgyulik, hogy egyszerre kapjak le a fedot...
ugymond en igy szocializalodtam :)
nem is ertem nekem ezt miert nem teszik meg :)))

szerintem is kellene tudni plusz szolgaltatasokat venni, engem is idegesit amikor nem hivnak be azonnal, pedig idom nincsen mint sok nyugdijasnak kivarni a fel napot...
en azert fizetnek is, hogy be tudjak soron kivul menni

jo hogy van mas is aki megfogalmazza az igenyeket...
ugymond kulon etetes lenne naponta 1000 Ft
nekem meg hogy elobb tudjak sorra kerulni az 2000 Ft
meg kellene teremteni a lehetoseget hogyha nagy az igenyunk akkor penzert megkaphassunk :)

Fekete Dália 2010.09.07. 20:41:11

@zöldpohár:

Volt vega ismerősöm, és ne sértődj meg, de az arcukról mindig az aszkétizmus tükröződött.
Olyanok voltak, mint akik direkt kiéheztetik magukat, sőt volt olyan aki 6 év után abbahagyta, mert a testén kiütések jelentkeztek, és nekem hányingerem lett tőle, ha az űlőgarnitúrámra feltette a pucér kiütéses lábát.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 20:42:37

@pakesz: ...ha nagy az igényed, pénzért meg is kapod. A példának felhozott nagyságrendekből ítélve te olcsóbban akarod és közkórházban. Ez nem fog menni és nincs is rá szükség.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 20:47:03

a 2000-hez tegyél még egy nullát és el sem kell menned az orvoshoz. Majd ő eljön hozzád.

rostast 2010.09.07. 20:47:13

Azt azért ne felejtsd el, hogy Szekszárdon nincs MR, Pécsen hosszú a várólista, Kaposvár nem igazán vizsgál Szekszárdról. Szarból sajnos nem lehet várat építeni.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 20:48:39

@El Visco Stello:

az én gyermekem nem eszik húst. Mielőtt megganúsítanál bűncselekménnyel, én még bébiételből a vadas mártás félét is megvettem neki, amit kiköpött, utána én nem erőltettem.
Oviban is adtak neki húst, de nem eszi meg, óvónénik kértek, hogy vigyek külön menüt a gyereknek, mert nem tudnak vele mit kezdeni :)

Csak lassan a bűncselekményezéssel! :)

Amúgy mind a védőnőnek, mind a gyerekorvosnak az volt korábban már a véleménye, hogy a gyerkőc megkap minden szükséges tápanyagot (kikérdezték az étrendet, tudják miket adok neki).

Nincs semmiből hiánya! :)

És gondolj bele abba is, hogy vannak alapból vegetáriánus társadalmak, és jé, felnőnek ott is az emberek.

Nekem a terhességemnél volt gyanús, hogy nekem egyáltalán nem volt hányingerem, soha nem hánytam, emiatt panaszkodtam az orvosomnak, én nem úgy "működök. Okoztam is neki fejtörést, majd utánanézett és egyszer mikor mentem, széles mosollyal közölte, ne aggódjak, talált valami kutatást, végeztek terhességi hányingerrel kapcsolatosan felméréseket valahol. Kiderült, azokban a társadalmakban, amelyek vegetáriánusok, nem jellemző a terhességi hányinger úgy mint máshol, húsevő társadalmakban. Azzal magyarázta, hogy húsevésnél, káros enzimek lehetnek, amit terhességnél nem feltétlen tolerál a szervezet, ezektől is igyekszik megszabadulni.

Azóta egy ismerősöm mondta, ő erről még a Szendi féle egyik könyben is olvasott, pedig Szendi Gábor a húsevésre ösztönzi a népet :D

Azaz, terhes nőknek csak csínján a különféle husokkal :)

(És igen, azt is mondta az orvos, hogy azoknál a nőknél, akiknél nincs hányinger, hányás, statisztika komplikáltabb szülést valószínűsít, de ez húsevőkre, nem vegákra. Húsevőknél lehet akkor nem dob ki valami oda nem való anyagot a szervezet. Tudom, ez nagyon konyhanyelvesre sikeredett, de ezekre varrj gombot :)

ui: szülésnél sem volt semmi komlikáció nálam-szerencsére :)

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 20:52:26

@fehérzaj:

hát, az a vega ismerősöd valószínűleg nem helyesen étkezett. Vega életmódon belül is lehet egészségesen és nem egészségesen enni, ugyanúgy mint húsevőknél is van rosszul és egészégesen étkező is :)

Én most mindenkitől elköszönök, spurizok haza, vége az ügyeletemnek (nem, nem vagyok egészégis, de más szakmákban is van készenlét...stb. :)

pakesz (törölt) 2010.09.07. 20:52:31

@El Visco Stello: nanana
ezt ma meg tudom tenni?
elarulom: nem
ha a fene fenet eszik az egeszsegugyi TB-t be kell fizetni

amugy meg manapsag a rendes orvos az az allamiban van, csak es kizarolag a tapasztalat alapjan, ugyan mar, en mint magyar allampolgar ne legyek mar ebbol kitaszitva, hogy rendes orvos tudjon ellatni ok?

csak mert sok toketlen az "egyenlok vagyunk" meg "szolidarisak vagyunk" maszlagot beszopja, ne kelljen mar nekem koklerekhez eljarni (vagy kulfoldre)

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 20:56:21

@fehérzaj:

hát, az a vega ismerősöd valószínűleg nem helyesen étkezett. Vega életmódon belül is lehet egészségesen és nem egészségesen enni, ugyanúgy mint húsevőknél is van rosszul és egészégesen étkező is :)

Én most mindenkitől elköszönök, spurizok haza, vége az ügyeletemnek (nem, nem vagyok egészégis, de más szakmákban is van készenlét...stb. :)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 20:57:04

@zöldpohár: Példa mindenre van. Meg az ellenkezőjére is. A bűncselekményt nem jogi kategóriaként említettem, hanem én személy szerint(magánvélemény) bűnnek tartom. Tudom, hogy ilyen törvény nincs. Az meg szinte természetes, hogy a gyermek utánozza a szüleit. Vagy nem, de akkor az ellenkezőjét csinálja. Mindenképpen determinált.

Doryyka 2010.09.07. 20:58:01

90-es vérnyomásra nem csökkentő kell, hanem sok kávé.

zöldpohár (törölt) 2010.09.07. 21:06:11

@El Visco Stello:

szerinted azért köpte ki a gyerek már az összes olyan bébiételt ami husos, mert utánozza a szüleit? :)

Amúgy a férjem húsevő (hetente 2-3 alkalommal eszik húst, míg én havonta, kéthavonta egyszer) A férjem veled ellentétben viszont azt a nézőpontot képviseli, hogy ha nem kell a gyereknek hús, nem kell erőltetni. Gyerek jól elvan nélküle.

Kihangsúlyozom, egészséges a gyerek, nincs semmilyen hiánybetegsége!

De már tényleg megyek, elmúlt végre 21 óra :)

További jókat! Ne kíméljetek eztán se :)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.07. 21:07:07

@pakesz: A TB-t persze hogy be kell fizetned. Az egy biztosítás. Az meg egyenesen nem igaz, hogy a magánszektorban nincs jó szakember. Már csak azért sem, mert rendszerint egy orvos a magánpraxisán kívül rendel államiban is. Egy-két kivétel szubspecialitás van. Fogorvos, ilyesmi.

bakela 2010.09.07. 21:07:09

Nem-e lehetne-e az ijen irományokat a zeredeti nyelven feltenni?
Hát, még magyeri nyelven a gugli transzlét csak esztet tuggya!

Mijen antaldepresszánsot szoknak naponta többx alkalmazni /MAO-Ce-Tung inhibitor???/
Csak nem Heminevrin-e vót? A kórlefojás beleférne. HEGYIBETEGSÉG?
A többi kevésbé:
Guillen-Barré?
SM?
Lyme?
B12 hiány/mint fent/?
Diab?
Adamkievicz thr?
Egyéb vasculitis?
/dermato/myositis?
Vírus?
Coccus?
Mycobact? /ez nem az a TéééBééé!/
Franczia betegség?
Decompressió? /Búvár?/
Tu?<>Paraneoplasia?
Cicatrix?<>Arachnitis?
Arvalin® kósti?
Beri2x /beri-beri/
porphyria?

Endszóvanendszóvan

GYÓGYÚJJATOK ÜGYVÉDNÉ' !!
Mehr Licht!

tódór piroska 2010.09.07. 21:15:11

@bakela:
Esztet még én se bírtam vóna ijjen ügyessen leírni. Má sokszó montam hoty a sok hüje orvos miat vanak a bajok meg azé betegednek meg a zemberek merhoty direktibe nem gyógyíccsák őket csak a pízüket akarják

fuzzykinkyfunk 2010.09.07. 21:24:08

az agyatok puha, betapintható :DDDD

12. Pausz 2010.09.07. 21:27:12

@bakela:

EZ QRVAJÓ KOMMENT! :DDD

sokáig nem lesz ez itt felülmúlva

@tódór piroska: :D
@fuzzykinkyfunk: :D

pakesz (törölt) 2010.09.07. 21:30:49

@El Visco Stello: aham...
es ha en olyan mutetre megyek be a korhazba, ahol a vegen a papirt amit adnak azon 2 milla szerepel, akkor azt is a doki a maganrendelojeben le tudja zavarni?

12. Pausz 2010.09.07. 21:32:23

@bakela:

maga najrológus vagy unesztétikus?

12. Pausz 2010.09.07. 21:35:48

@bakela:

"endszóanendszóan"

sokkal többet nem nagyon lehetne hozzátenni ehhez a listához

ha mégis, kiváncsian várom, mi lehetne még

bakela 2010.09.07. 22:06:47

@12. Pausz:
Valaha Anasztázia volt a menyasszonyom, de má' régen csak "circularis docens"

12. Pausz 2010.09.07. 22:43:28

@bakela:

Mindegyiket tudom micsoda, de így felsorolni az összeset nem ment volna.

Persze az évek meg a rutin ... :)

Leroi 2010.09.07. 22:45:03

@ehja:
Az orvosi dokumentációkban ezt a fogalmazásmódot használjuk.
Ez még egy enyhe "bikkfanyelv"...:D
Törvényszéki leiratot olvastál már?
Na oda nekem is szótár kell...

Leroi 2010.09.07. 22:47:29

"...Szekszárdon nincs MR, Pécsen hosszú a várólista, Kaposvár nem igazán vizsgál Szekszárdról. Szarból sajnos nem lehet várat építeni...."

És még irigyeljük a Dunántúlt...:(

Scala 2010.09.08. 01:24:48

@zöldpohár: Olvastam egy könyvet a nyers koszt diétáról (1986-ból), de inkább ösztönös táplálkozásnak hívják. Kb. egybevág azzal,amit írsz. Angol nyelvű, de francia klinikai tapsztalatokat ír le.
A gyerek állítólag ösztönösen táplálkozik, amíg hagyják, terhesség alatt nem javasolják elkezdeni, mert veszélyes lehet a méregtelenedés miatt (oké, tudom ez orvosliag nem létező dolog, a méregtelenítés), de ha valaki így élt már egy ideje terhesen is táplálkozhat ösztönösen. Érdekes diéta, sokfajta mézet is előír, és nyers húst, na az elég brutális gondolat, de állítólag letisztulnak az érzékszervek, mindegyik, és ösztönösen diktálja mi a jó neked.
A terhességi nyűgök csökkennek, a gyereket a magzatvíz löki ki, mert ez az eredeti funkciója, az ősasszonyt sem viselhette meg a szülés és a terhesség... fene tudja. Az tuti, hogy el vagyunk kényelmesedve.
Húsevés: simán elhiszem, hogy 20 éves kora előtt határozta el a családtag, én is 18 voltam... de nem tartom be állandóan... pláne mert a nyers kosztban engedélyezett a spanyol szárított sonka, ami finom és jó drága. :-)

szabidoki 2010.09.08. 03:29:26

@Scala: "a gyereket a magzatvíz löki ki"
Ezt fejtsd ki légyszi bővebben, mert nagyon érdekel, hogyan "löki ki" a magzatvíz a gyereket. Egyszercsak gondol egyet a magzatvíz, és zutty, kijön a gyerek, vagy hogy? Te jó ég...

Dr.laikus PhD 2010.09.08. 06:25:13

@Scala:

"A terhességi nyűgök csökkennek, a gyereket a magzatvíz löki ki, mert ez az eredeti funkciója, az ősasszonyt sem viselhette meg a szülés és a terhesség... fene tudja."

Bölcsész Lányzó hát nézzél utána.

Csak azért, hogy összezavarjalak. Húsevő vagyok és egyik terhességemnél sem volt reggeli rosszul lét. :D

Sőt az egyiknél elfolyt a magzatvíz aztán "szárazon" (sic) is világra jött.

Leroi 2010.09.08. 07:24:03

@Dr.laikus PhD:
Az ősasszonynak olyan has-és gátizomzata lehetett, mint ma egy öttusázónőnek.
Ősember folyamatosan "látogatta" a hatalmas gerjedelmével, egészen a szülésig, úgyhogy a folyamatos oxitocintermelés megvolt...:)
Ergometrint sem kellett kapnia, a méhizomzata ép volt és erős, hisz soha meg nem császárolták.
Idilli helyzet.:P

Dr.laikus PhD 2010.09.08. 07:56:22

@Leroi:

Hát a sportolóink extra nehéz szülései?

Nem tudom. Nyomni lehet, az ment nekem is, de addig? :)))

Ősember gerjedelme? :D
A túlélésért lehet? Gondolod? Ma meg csak a gerjeledelemért? Nem rossz!

:DDDD

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.08. 12:17:01

@fehérzaj: 20 éve vagyok vega, nincsenek kiütéseim, teljesen jó az összes laborom, (most csináltattam,) és nem nézem sóvárogva azt aki húst eszik. Nincs köszvényem, reumám. Így érzem jól magam.Szerencsére négy gyerekem közül kettő szintén vega, a másik kettő megeszi a húst. Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne.

zöldpohár (törölt) 2010.09.08. 14:11:11

@Scala:

Utána fogok nézni ennek a könyvnek, érdekes lehet.

@Leroi:

"Az ősasszonynak olyan has-és gátizomzata lehetett"

Én úgy tudom, a nehéz sportolás (ami súlyok emelésével jár, sok futással, ugrálással, mai divatos erőgépek) az pont meggyengítheti a gátizmokat, vizeletviszatartási gondjuk lehet, méhsüllyedésük...stb. (A gátizmai azoknak edzettek, akik külön edzik azt is. Egy csupán feszes, betonkemény has, nem garancia az erős gátizmokra, mint ahogy a zsírhas sem. Vannak mozgásformák, amik nem károsítják külön a gátizmokat, de ha azt elhanyagolják, elgynegülnek. Az ésszel végzett torna mellé ajánlott a gátizom torna is. Ez csak úgy eszembe jutott :)

@Dr.laikus PhD:

Én úgy szültem, hogy egyáltalán nem nyomtam szüés közben (csak a hasizmommal párat még az elején mikor kérték, gátizommal egyszer sem), akkor sem, mikor az orvos azt mondta, nyomjak. De erről pszt neki még ma is! :D Nem tudom megmagyarázni, de úgy éreztem, pont akkor nem jó ha nyomok, amikor ők kérik. Én csak ellazítottam a gátizmaim, próbáltam nem "görcsösködni", és a baba kijött (gátmetszés sem volt). A légzésem sem a felkészítőn javasolt volt, hanem egész máshogy vettem a levegőt...

Persze nekem összegészében vidám szülésem volt, mert mikor jöttek a fájások, a férjem viccet mesélt, vagy valami ökörséggel szórakoztatott, és a fájdalmak közepette nekiálltam röhögni :D Tulajdonképpen ezen a szülésznő is röhögni kezdett, és az orvos is nekiállt :) Ilyen is van:)

Leroi 2010.09.08. 14:45:49

@zöldpohár:
Gondolj bele, én öttusáról beszéltem.
Kizárt, hogy ne edződjenek meg a perinealis izmok is...

Dr.laikus PhD 2010.09.08. 16:35:10

@Leroi:

Tényleg más izmokat mozgat meg.

Egész furcsa felismerés amikor olyan izmokat fedezel fel amiről addig fogalmad nem volt.

Semmi lefelé ható mozgás, erőltetés nem használ, ha ezeket az izmokat nem tartja az ember leánya karban.

Dr.laikus PhD 2010.09.08. 16:37:28

@Leroi:

Fijugnál is működik, mert hogy nekik is van ilyen.

Dr.laikus PhD 2010.09.08. 16:43:24

@zöldpohár:

Hát én már régen szültem, akkor még férjnek kint volt a helye körmöt rágni.

És kissé nagyok voltak a srácok, ha bent lett volna sem tudtam volna vigyorászni.

De csak jó emlékem maradt meg.
Anyának lenni fantasztikus jó dolog, akár egyedül, akár a férjével éli át az ember.

Eufórikus csoda. :)

zöldpohár (törölt) 2010.09.08. 18:34:27

@Leroi: én gyógytornásztól úgy tudom, nőnél az erős fizikai sport gátizmi károkat okoz, de még fitnesz gépeken is, a magas hasűri nyomás miatt vizeletvisszatartási problémák és tényleg méh, hólyagsüllyedés és aranyér lehet (gyengébb szöveti felépítés is mint férfiaknál), külön gátizom tornát kell végezni a károsító hatások ellensúlyozására. Állítólag tesi szakosok között is van olyan, aki Tena betéttel tud bizonyos ugrálós órákat megcsinálni, katonanőknél is van probléma, és van olyan fitnesz oktató, aki nagyon gyenge gátú, sokkal gyengébb mint egy átlagnőé, mert károsító hatásoknak tette ki magát. Hosszú távon nőknek futni akkor ajánlott, ha erős a gát (külön edzéssel), különben vizeletcsöpögés is jöhet, -nem idős korban, hanem már fiatalon. Akiknek alkati sajátossága, vagy szülés után van kialakult problémája, ott is gátizomtorna segíthet, ill. a kritikus időszakban, amíg gátirész meg nem erősödik, olyan mozgásformák ajánlottak, ami nem ugrálós, hanem pl. pilates...stb.
Ezen torna elvekkel tudomásom szerint a magyar gyógytornászok társasága egyetért, valamint van egy külföldi professzorasszony, Kari Bo, aki uttörő munkát végzett e téren.

A magyar gyógytornászok szemben állnak Kriston Andreával (nem lényeg miért a harc), de lényegében ugyanazért küzdenek. Kriston Andrea lehetőséget kapott konkrét méésekre egyik kórházunkban orvosok felügyelete mellett is.

Kriston Andreának is van nem csak gátizom tornája, hanem olyan egyéb, az egész testet átmozgató gyakorlatsorozata, ami "kívűl formál, belül óv", kiiktatta a női szervekre káros mozgásokat, más, módosított gyakorlatokkal éri el a kívánt testi izomfejlesztő hatást és emellé jön még a gátizomtorna.

A hagyományos aerobik órákon a nőkkel végeztetett kitörés gyakorlatok, mélyguggolások egyenes gerinccel hosszabb távon megbosszulják magukat. (Nyilván nem 18 évesen, de lehet már 25 évesen kijönnek a tüntetek).

Fent említettem, hogy fitnesz tanár gátja is gyenge edzés nélkül. Annak a fitnsztanárnak az idősebb, már szülésen túl esett testvérének, aki nem fitneszes volt, erősebb volt a hüvelyi szorító ereje, mint a még nem szült, fitnesz tanár testvérének. A vizsgálatoknál kiderült, hogy az általa végzett gyakorlatok által extrém hasi nyomás keletkezett rednszeresen, nagyobb mint amit a gátja, gáti szervei elbírtak. De nem részletezem tovább.

A lényeg, a nők és a férfiak egyenjogúak, de nem egyformák, különböző szöveti felépítés. Ami egy férfinek meg sem kottyan,úgy értve saját testi súlyához képest ugyanolyan arányú súlyt emel mint egy nő, az már nőre káros lehet. Eltérő a biológia felépítés, a lágyabb szövetek a szülés képessége miatt.

Az ember mozgásra termett, csak ésszel. A mi kultúránkból az egyre gyakoribb felvilágosítások ellenére hiányzik a gátizomtornára nevelés, sokszor már csak akkor jutnak el szakemberig, ha kész a baj, vagy még akkor sem, mert szégyelik... A mi kultúránkban nem véletlen emiatt a sok vizeletszagú idős ember sem...stb.
Ázsiában már a kislányokat ránevelik a gátizmaik védelmére, edzésére (a távol keleti lányok muttaványai ott is extrém kategóriák). Bocs, ha hosszú és fárasztó vagyok, netán csapongok is, fáradt vagyok éppen.

@Dr.laikus PhD:
bizony ám, eufórikus csoda :)

Scala 2010.09.08. 23:41:13

@szabidoki: ezt olvastam, és írom, hogy fene tudja.
@Dr.laikus PhD: szintén.
a bölcsészt ne, köszi.
@Leroi:
Simán lehet.
@zöldpohár:
elküldöm, .pdf-ben van.
Kriston andrea és a gyógytornász háború miért van? pénz?
a gátizomtornáról ugyanezt gondolom + olvastam: itthon nincs megfeelő kultúrája. Mozgás: érdekes amit írsz, sőt, sztem épp ebben a cipőben járok, szüneteltettem is az éves bérletet orvosi igazolással... :-( azért megmaradok, de ki kell gondolnom a változásokat.

Gátizom ellazítás és úgy általában ellazulás a szüléskor: egy ismerősöm ezt kriston andreától tanulta, sztem jó módszer, használt neki is. ;-)

zöldpohár (törölt) 2010.09.09. 17:00:55

@Scala:

"Kriston andrea és a gyógytornász háború miért van?"
Szia, bocs, ezt csak most olvasom, erre ezért nem reagáltam a reggeli válasz mailemben.

Amit mailben küldtem linket, abban megtalálod, hogy az a gyógytornász (Sasvári Éva) mit kifogásol szakmailag a Kriston módszerében - amely amúgy ugyanúgy fejleszt és működik mint a gyógytornászé...:D

Kriston Andrea meg azért orrul rájuk, le akarta az intimtorna megnevezést védetni, Kriston Andrea bejáratta hazánkban, állítólag az elején a gyógytornászok nem fektettek a gátizmok védelmére nagy hangsúlyt, állítólag hiába kopogott Kriston a gyógytornászoknál elveivel. Amikor a módszer nagy utat tett be általa már hazánkban (pontosabban Kriston már kitaposota az ösvényt), akkor állítólag a gyógytornászok is használni akarták az intimtornát rögtön. Per lett belőle, az intimtorna megnevezést nem tulajdoníthatta ki Kriston Andrea, ugyanis levédette, de elvesztette a pert, így lett neki végül is KIT (Kriston Intim torna, a KIT már védett megnevezés).

A gyóygtornászoknak meg még az is bajuk volt, hogy állítólag Kriston Andrea nem megfelelően hivatkozott Kegel gyakorlatokra (amúgy Kriston Andrea gyakorlatai is módosított Kegelnek felfoghatók, abból is építkezik).

Privát véleményem, az egész háború, herce-hurca oka -jó a meglátásod-, a pénz. Hiszen nem nagy a magyar piac, és nyilván mindegyikük profitálni akar a saját gyakorlataival.

Szerény véleményem, bármlyik módszert is válassza valaki, ha a gátizmokat tornáztatja, azzal csak nyerhet :)
Szerintem átlagember szimpátia alapján dönt, kinek a könyvét, DVD-jét veszi meg, sőt aki belemerül, az mindegyik módszert is megnézheti, kipróbálja és mikor melyikhez van kedve, azt csinálja :D

Úgy vélem, mindegyikük dolgozott sokat a saját tornájával, mindegyik színvonalas, talán szebb lenne, ha befejeznék a marakodást, másik szapulását. Szerintem mindegy, hogy a Kriston, vagy a Sasvári féle módszerbe is fut valaki, vesztes nem lesz, nyerni fog az elsajátított gyakolratokkal :)

Scala 2010.09.09. 22:25:55

@zöldpohár: Köszönöm.

Radaron nézd, ha jött új komment arra amihez írtál, jelzi. Pár hónapja használom én is, véletlenül elmagyarázták. Csak katt a keret alján a 'Radaron'-ra

Barnamaci 2010.09.11. 22:12:25

@nullnick: legelső hozzászóláshoz: az emberek ennél lényegesen egyszerűbb dolgokat nem tudnak megfogalmazni és leirni. Sőt, szerintem 80% még olvasni sem tud úgy, hogy azt megfelelően értelmezni is tudja :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása