Miért nincs tisztelet a betegek iránt?

2010.06.02. 06:00

Monstre hosszúságú bejegyzés következik olvasónktól, a neveket a személyiségi jogok védelme okán töröltük.


Nemcsak hogy értem, de látom is, hogy az egészségügy oltári nagy bajban van. Kb. Semmelweis óta.

Isten látja lelkemet, hogy próbálok megértő meg belátó lenni, de iszonyú nehezen megy, ha azt látom, hogy a másik oldal (értsd egészségügy, azon belül is az orvos) Istent játszik. Értem én, hogy elfoglaltak, hogy rettentő sok a beteg, sokkal több, mint amennyit el tudnak látni, de az nonszensz, hogy egy orvosnak öt, azaz öt perce sincs a betegre, lekezelő, nem néz az orránál tovább.

Történt ugyanis, hogy Édesapám kb. két hónapja rosszul lett. Saját lábán elfáradt az ügyeletre, onnan sérvgyanúval tovább küldték az I. Sebészeti Klinikára. Itt egy kedves doktornő (Dr. S.) megállapította hosszú-hosszú-hosszú várakozás után, hogy valóban lágyéksérvről van szó. A dolog nem akut, de műteni kell. Kérdezte Édesapámat, hogy mikor volna alkalmas neki. Megállapodtak 2010. május 4-ében. A doktornő megadta Édesapámnak a saját mobilszámát, hogy egyeztessenek a műtét előtti héten, hogy mikor megy be majd vizsgálatokra.

Apa próbálta hívogatni április 26-án és 27-én, nem tudta elérni. Végül a korház központi számán próbálkozott, ahol kiderült,hogy Dr.S. doktornő már nincs a korháznál. Mivel Apa zárójelentését Dr. N. írta alá anno, hát őt kezdte el üldözni. Szerdán (április 28.) sikerült elérnie. Közölte vele az orvos, hogy már előző napra várták vizsgálatokra Apát. Apa sajnálkozott, de erről ő mit sem tudott. Neki Dr.S. anno azt mondta, hogy egyeztetni kell, hogy mikor menjen be. Doktor úr közölte, hogy náluk az a "bevett gyakorlat", hogy a műtétet megelőző héten kedden kerítenek sort a vizsgálatokra. Hát kérdem én: honnan a viharból is kellett volna ezt az Apámnak tudnia????? Mindegy is,

Apám tovább sajnálkozott, másnapra megbeszélték, hogy bemegy a vizsgálatokra, de azért megkérdezte a Doktor urat, hogy mikor tudnának beszélni, mivel őt még sosem műtötték, konkrétan retteg a műtéttől és volna néhány kérdése, hogy készüljön, mire számítson, hogy zajlik stb. Doktor úr válasza: nem tudja, nem sok értelme van rá várni másnap, főleg ha műt, időpontot nem tud adni de majd sort kerítenek rá, legkésőbb, ha már bent lesz a korházban.
Édesapám iszonyúan retteg az orvosoktól, még sosem műtötték, így lett volna a műtétet megelőzően néhány számára nagyon fontos, az orvos szerint valószínűleg oktondi kérdése.

Apám rettentően izgult, ráadásul azt mondta az orvos, hogy május 4-e csak a felvétel napja, még nem tudja, hogy mikor műtik. Gondoltam egyet és felhívtam én is az orvost. Tudom, tudom, mit csesztetem, főleg, hogy mondta, majd a korházban legkésőbb beszélnek, de én Édesapámat akartam megnyugtatni, hátha megtudok még egy-két dolgot a műtétről.

Azt megértem, hogy hirtelen fogalma sem volt az orvosnak, amikor Édesapám hívta, hogy ki ő és pontosan mit merre, ill. csak haloványan emlékezett rá, hogy van vagy lesz egy ilyen betege (Később, saját bevallása szerint Dr. S. a lelkére kötötte, hogy ő műtse Apát). Így nem lepődtem meg, hogy fogalma sincs, hogy Édesapámnak stroke-ja volt néhány éve (jobb lábát húzza, nem jó szó, hogy lebénult, hiszen tud járni, de a bokája nem igen mozgatható, a jobb karja gyengébb, sutább, a mozgása ettől lelassult, de teljesen önellátó, dolgozni jár), ami fontos infó, mert így az egynapos sebészet lehetősége szóba sem jöhet, így nem altathatják, a műtétet helyi érzéstelenítésben csinálják (Dr. S-tól) anno kapott infók) stb., mindenesetre tisztáztuk, hogy a stroke miatt Apa befekszik május 4-én.

A Doktor úr kedves volt és alapból szimpatikus telefonba, próbálok is elvonatkoztatni az ő személyétől, és inkább a rendszerben látni a hibát, de mondom, iszonyú nehéz, mert mi vele állnánk kapcsolatban vagy mijaszösz. Mondta, hogy fogalma sincs, hogy mikor műtik az Édesapámat, kedden, május 4-én be kell feküdni, aztán meglátják. Nem bocsátkozik jósolgatásokba, mert az számon kérhető később rajta, de előfordulhat, hogy a héten végül mégsem műtik meg. Hogy tessék???

Hogy is van ez??? Befekszel május 4-én és senkinek fogalma sincs, hogy mikor kerül rád a sor??? A munkáltatónak ilyenkor mit mond az ember??? Főleg, hogy ez azért nem egy baleset, hirtelen jött rosszullét, ami ugye kiszámíthatatlan. Itt konkrétan megkérdezték Édesapámat, hogy mikor lenne neki alkalmas a műtét. Apa szabadságot vett ki erre a hétre. Mondván: 4-én műtik (oké, simán belefér, hogy csak 5-én, hiszen a 4-e csak a felvétel napja), kb. 2 max 3 napot kell utána bent lenni megfigyelésen, még a hétvégén otthon marad, aztán jövő héten mehet dolgozni. Persze, történhet malőr, de azért ez elvileg egy kiszámítható és tervezhető műtét. De mondjuk, hogy ezen túlteszem magam, a munkáltató le van érdekelve, majd lesz valahogy.

Hétfőn, azaz május 3-án felhívta V.  Doktornő Édesapámat, hogy - és ez a gyönyörű: vajon volt-e előző héten vizsgálatokon. Hogy tessék???

Igen volt. Ugyanabban az épületben, ahol előzőleg is volt, ahol a Doktor úr is dolgozik. Kérdezem én: nincs nekik olyanjuk, hogy kompjúter????????????????? Hallottak már olyanról, hogy: egyeztetés???? Valóban egyszerűbb telefonálni, értem én. De ez még mind semmi, ez a Doktornő egynapos sebészetről beszélt. Mondta neki Apám, hogy biztos, hogy az szóba sem jöhet, mert neki stroke-ja volt néhány éve. Ja. Oké. Akkor várják május 4-én.

Elég érdekes, hogy felelősségre vonják, hogy miért nem ment a „bevett szokás szerint” előző hét kedden vizsgálatokra, az orvossal nem találkozhatott, a kérdéseit senkinek sem tehette fel – még telefonon sem, mert a Doktor úr sietett -, többször több helyen elmondta/tuk, hogy stroke-ja van, erre felhívják, hogy volt-e vizsgálatokon és össze-vissza beszélnek.

Végül május 4-én három óra várakozás után felvették a sebészetre.
Doktor úrral május 6-ig nem is találkozott az Apám. Örültem volna, ha az az orvos, aki majd műti Apámat, előtte a szemébe néz, esetleg válaszol a kérdéseire, és megnyugtatja, mert nem hiszem - bár nagy Vészhelyzet és Grey's Klinika rajongó vagyok - hogy az Apámat az én műtéti leírásom és tájékoztatásom megnyugtatná.

Május 6-án Apa egészen aljas módon levadászta N. Doktor urat. Történt ugyanis, hogy Apa meghallotta, amint egy fehérköpenyes pasi után kiabál az egyik nővér és N. Doktornak szólítja. Apa nem volt rest, hát utánament. Doktor úr bement egy helységbe, majd amikor kijött, Apa már lesben állt. Így történhetett meg, hogy kénytelen volt találkozni Apával. Apa - iszonyú türelmes és megengedő - azt mondta, hogy mentségül szolgál végülis a Doktor úrnak, hogy legalább megnézte a sérvét. Ha Apa nem vadássza le, akkor az a Doktor, aki állítólag műti a műtőasztalon találkozik Apával és az ő sérvével? A Doktornak persze nem volt ideje Apával beszélni, így megígérte, hogy délután bemegy hozzá a kórterembe. Megfeledkezett róla. De Apa megint csak levadászta a folyosón. Persze már rég elhaladt Apa szobája előtt és mikor Édesapám utána szólt, visszanézett és odavetette, hogy valószínűleg pénteken, azaz másnap, május 7-én műtik, de lehet, hogy mégis hétfőre csúszik.

Természetesen – nem is lepődtünk meg – pénteken, azaz május 7-én végül nem került sor a műtétre, Apát a hétvégére hazaengedték. A hétvége jól telt, Apa vacsorát csinált nekünk, vasárnap sétált egy nagyot, fagyizott. Aztán vasárnap este visszament a korházba. Konkrét felvilágosítást még ekkor sem kapott a műtétről. Sőt, össze-vissza beszéltek. Először arról volt szó, hogy N. Doktor műti. Majd közölték, hogy Dr. V. (mint utóbb kiderült rezidens orvos) fogja műteni és N. Doktor asszisztál (?).
Hétfőn, azaz május 10-én délelőtt előkészítették Apát a műtétre. Persze ahogy azt jósolni lehetett, felment a vérnyomása, iszonyú ideges volt. De ami a lényeg, hogy Apa még a kórteremben a műtét előtt kapott egy nyugtatót a fenekébe, amitől fura mód elzsibbadt a nyelve. Szólt ugyan erről, mire a műtőbe értek, de azon túl, hogy azt mondták neki, hogy ez szokatlan, ezzel nem törődtek. A műtőasztalra felfektették majd jó egy órán át otthagyták meztelenül, leszíjazva és mindössze egy lepedővel letakarva. Úgy 4-5 alkalommal telefonáltak Dr. N-nek, hogy a beteget előkészítették, ugyan jöjjön már. Eközben Apám egyre idegesebb lett, fázott, majd érezte, hogy valami baj van a jobb lábával. Szólt is rögtön róla, de mindösszesen annyit foglalkoztak ezzel, hogy meglazították a lábain a szíjat. Aztán megjött Dr. N. és Apát megműtötték. Annyit mondtak a műtét előtt, hogy semmilyen fájdalmat nem fog érezni. Ehhez képest, többször elviselhetetlen, égető fájdalmat érzett.

Hétfő este bementünk hozzá. Apa jobb lába teljesen befeszült. A jobb oldala eddig is gyenge volt és húzta a lábát, hiszen egyfajta izomfeszülésben volt, de most szemmel láthatóan befordult a jobb, vagyis eddig is rosszabb lábfeje, sehogy sem tudta megmozdítani. Próbáltam masszírozni, de mintha betont masszíroztam volna. Szóltam a nővérnek – orvossal mi hozzátartozók még egyszer sem tudtunk találkozni, pedig napjában többször mentünk be -, hogy ez egy új tünet, saját lábán érkezett a korházba, nem szorult segítségre, de most egészen biztos, hogy nem fog tudni lábra állni. Így is lett. Kedd reggel megpróbálták lábra állítani. Járókerettel egy-két lépést tud csak megtenni, azt is csak a talpélén, mert annyira fordult be a bokája. Gyógytornász szerint majd jobb lesz. Vajon mitől?

N. Doktor mindenesetre közölte Apával kedden, május 11-én, hogy szerdán hazamehet. Hát felhívtam N. Doktort. Először is megkérdeztem, hogy jól sikerült-e a műtét? Minden rendben ment-e? N. Doktor válasza: az hogy jól sikerült-e a műtét, majd akkor derül ki, ha meggyógyult a beteg. Érdekes mondat. Vajon hálóval csinálta? Simán összevarta? Simán összevarta. Oké. Legalább már ezt is tudjuk. Megkérdeztem, vajon hogy gondolta, hogy haza engedi Apát, mikor járóképtelen? Valami történt a műtőasztalon. Közölte, hogy ők semmit sem csináltak az idegeivel. Semmit? Én csak egy laikus, ideges, sőt idegesítő hülye hozzátartozó vagyok, de nem kell hozzá nagy ész, hogy egy stroke-os beteget nem stresszelek egy hétig (nulla információ, hitegetés, halogatás stb.), hogy aztán a műtétre sík ideggé váljon. A minimum, hogy megpróbálom megnyugtatni, informálni. Halálra idegelték. Ezt csinálták. És ez épp elég volt. Kérdeztem, hogy én mit tehetnék ebben a helyzetben. Hogy vigyem haza? Közölte, hogy én nem is tehetek semmit. Visszakérdeztem, hogy talán ő tud-e valamit tenni? Kicsit hallgatott, úgyhogy segítettem neki és megkérdeztem, hogy nem gondolja-e, hogy esetleg, talán egy neurológus megnézhetné Apát. Közölte, hogy akkor ne is beszélgessünk tovább, majd meglátja másnap, hogy Apa hogy van, annak függvénye, hogy hazaengedi-e.

Mire kedden este mentünk látogatóba, N. már elrendelte a neurológiai konzíliumot. Szerdán megnézte a neurológus, azonnal koponya CT-re küldte stroke-gyanúval . Még aznap délután megcsinálták. Hál’Istennek negatív lett. Nem egy újabb stroke, ezt legalább már kizárhatjuk. Nyaki ultrahang is volt, gondolom nem láttak semmi érdemlegeset, mert május 10-én hazaengedték Apát. Néhány lépést már meg tud tenni úgy, hogy belém kapaszkodik. Remélhetőleg csak a stressz váltotta ki ezt a totális lábmerevedést és nincs nagyobb baj. De ugye ezt senki sem tudhatta, így azt gondolom, hogy nem ártott, hogy neurológus is látta.
Csak néhány gondolat és kérdés:

Május 4-én ment be Apa a korházba. A felvétel napjának május 3-át írtak be. Miért??? Ágypénz??? Tévedés? Kétlem. Tudom, rosszindulatú vagyok.
Rossz a rendszer, ez kétségtelen. De emberi tényező és hozzáállás kérdése, hogy az orvos szán-e 5-10 nyugodt percet a betegre, amikor is tájékoztatja az állapotáról, a műtétről, a várható gyógyulásról,. Ha ezen tájékoztatást megkapja a beteg, lehet, hogy nincs is több kérdése. Megnyugtató, ha a szakembertől hallja a részleteket a beteg, nem internetről vagy hasonló műtéteken átesett ismerősöktől szerez információt.
Miért kell egy orvosra a műtőben egy órán át várni? Miért kell négy-öt alkalommal rátelefonálni? Miért nem lehet – ha már napokra előre nem tudnak tervezni – legalább aznap követni a menetrendet?

Miért kell a beteget leszíjazni még mielőtt az orvos megérkezik a műtőbe?
Milyen az a helyi érzéstelenítés, ahol a beteg olyan égető, elviselhetetlen fájdalmat érez, hogy az ájulás kerülgeti és ordít?

Dr. N. Apámnak is és nekem is többször mondta, hogy Apám nem is az ő betege. Akkor kié?, Engem kijavított, mikor bemutatkoztam a telefonba és mondtam, hogy a Doktor úr betege az Édesapám, hogy, „hát valami olyasmi”. Mi az, hogy olyasmi? Most az ő betege vagy sem? Ha nem az ővé, akkor kié? Kihez forduljak? Nem is irányított senkihez, közölte, hogy akkor jó, az ő betege. Nekem ne duzzogjon, mondja azt, hogy Gipsz Jakabé és akkor őhozzá fordulok.

Miért viselkednek az orvosok és a nővérek a korházba került betegekkel úgy, mintha azok fogyatékosok vagy magatehetetlen gyerekek lennének? Miért nincs meg a kellő tisztelet a beteg iránt? Miért kell vele úgy beszélni, mintha gügye lenne?
Miért én, a hozzátartozó kell kezelést javasoljak, ötletet adjak az orvosnak, hogy mi a teendő?

Miért hárítja az orvos a felelősséget? Időpontot nem mond a műtétre, nem bocsátkozik jósolgatásba, mert aztán az számon kérhető. Ő nem is csinált semmit Apa idegeivel. Ezek mind-mind hárítások. Apám a saját lábán ment be. Nem szorult segítségre, se járókeretre. A műtétet követően csak járókerettel ill. segítséggel tud közlekedni. Miért nem jut eszébe magától, hogy így nem lehet elengedni a beteget?

Vitatott téma a hálapénz, de én olyan hálás tudtam volna lenni N. Doktornak és a többieknek, ha azt látom, hogy törődőek, informatívak. Így viszont gyógytornászra költjük az előzetesen nekik szánt nem csekély, több tízezres összeget. Így jártak.
Megkaptam azt is egy orvostól (barátnőm kolléganője), hogy ha törődésre, tutujgatásra vágyunk, fizessük meg. Mondom, megfizettem volna az odafigyelést, tájékoztatást, törődést – nem tutujgatást, mert arra nem vágytunk-., de egyfelől a magánklinikák csak egynapos sebészetet vállalnak, így maradt az I. Sebészeti Klinika (az ügyelet oda irányította Apát, most már tudom, hogy bárhová mehettünk volna), de nem előre vagyok hálás az orvosnak. Vagy tévedek? Előre kellett volna a borítékot adni? Annak az orvosnak, akinek Apám talán nem is a betege? Akiről azt sem tudtuk a műtét napjáig, hogy tényleg ő műti-e? Akivel nem sikerült találkoznunk?

A fenti eset nem feltétlenül a rendszer hibája. Tudok jó példát is mondani. Nagybátyám az amerikai úti idegsebészeten feküdt (kissejtes tüdőrák többszörös agyi áttéttel) majd a Balesetiben (itt is halt meg). Nem tudok elég hálás lenni e két kórház dolgozóinak. Törődést, odafigyelést, tájékoztatást kaptunk. És legfőképpen emberséget tapasztaltunk. Pénzt egyik intézményben sem fogadtak el, pedig bármennyit adtunk volna nekik, mert olyan hatalmas dolog volt számunkra, hogy emberszámba vettek minket, hogy törődtek, odafigyeltek a nagybátyámra, megpróbáltak rajta segíteni, pedig kilátástalan volt.
 

A történet akkora, mint egy tengeri kígyó (félek is, hogy nem fogok tudni mindenre kitérni a válaszomban), de több szempontból is teljesen tipikus. Adva van egy beteg ember és a családja, akik teljesen jogos, hogy aggódnak. Akkor is jogos, ha a sérvműtét egy rutin beavatkozás. És adva van egy szervezetlen kórház, ahol gyakorlatilag az elsőtől az utolsó pillanatig csak rossz történt velük, vagy legalábbis ez maradt meg a levélíróban.


A helyzet, amit a levélíró leír, a szervezési és kommunikációs kudarcok sorozata. Úgy látszik, mintha az adott helyen senki sem lenne képben a saját kompetenciáját illetően, senki sem figyelne rá, hogy a beteg megkapta-e a következő lépéshez szükséges segítséget stb. Tervszerűtlen a munka, nem tudják ütemezni a rutinműtéteket, emiatt napokat kell semmittevéssel tölteni a kórházban (ez a kórháznak naponta többezer Ft veszteséget jelent). Senki sem törődik azzal, hogy érző ember foltoz, nem cipőt. Stb stb.


Anélkül, hogy bárkit is mentegetni akarnék, a barikád túlsó oldaláról lenne pár gondolatom.

1. Számomra a történet egyik legfőbb üzenete az, amivel én is naponta küzdök: a legtöbb kórházban uralkodó teljes fejetlenség. A betegellátásnak, a betegek kórházon belüli útjának tervezése abszolút kimarad a legtöbb helyen. Ezzel részben megkeserítik a beteg életét, részben a kórházi dolgozókét is. Nekem legalábbis személyesen rengeteg frusztráció, hogy olyan dolgokat is rajtam kérnek számon, amihez egy fél diszpécser is bőven elég lenne, hogy a betegek telefonjait a központos válogatás nélkül nyomja át a mobilomra stb. Nyilván más is rájött már, hogy ez így rossz, de kevés helyen változtattak. Egyszer kiszámoltam, hogy ha naponta csak egy beteggel néznék meg többet (ennyi idő minimum elmegy a telefonokkal, szerezéssel), ÉS ezt a pluszt az OEP ki is fizetné (volumenkorlát!), ÉS a plusz pénzt nem nyelné le a kórház (nyilván visszaforgatják valahova, de nem tudnám elérni, hogy hozzánk), akkor csak az én munkámból havi 80 nettót vihetne haza valaki, aki helyettem ügyintéz. És szerintem 3 orvosra egy ilyen segítség bőven elég lenne…


2. A magyar betegek legtöbbje elvárja, hogy saját orvosa legyen, akihez bármikor fordulhat kérdéssel, és aki méltó is a bizalmára. (Még medikus koromból emlékszem egy vidéki főorvosra, akit a helyi egyik híresség csak így mutatott be: a „végbélsebészem”.) Ez a „fogadott orvos” rendszer nem általános. Mikor pár éve egy skandináv országban voltam (sajnos) rövid tapasztalatszerzésen, meglepetve láttam, hogy az orvosok teljes forgórendszerben dolgoznak, az osztályon mindennap más vizitel stb. Így aztán minden nap mindenki mindenkinek bemutatkozott, de ez láthatóan nem verte ki senkinél a biztosítékot. Szóval ahány ház, annyi szokás.


3. Mivel nálunk a „fogadott orvos” rendszer dívik, egy jó sebészt nyilván sokan keresnének. Ez (és a hülye szervezés) megmagyarázza azt, hogy mért nem tudtak vele sem telefonon, sem személyesen beszélni. Szerintem egy jó sebésznek ne is legyen telefonja. Ő műtsön, tanítsa a fiatalabbakat, és esténként üljön le a másnap műtendő beteg ágya mellé, megbeszélni a várható dolgokat. Mondjuk, ehhez viszont hozzátartozna, hogy lenne egy diszpécser, aki megszervezné a beteg műtét előtti kivizsgálását (labor, EKG, altatóorvos, szükség esetén mindenmás, a konkrét sztoriban pl. neurológus). Ill. az is, hogy a kórházba kerülés napján (=1 nappal a műtét előtt) alaposan kérdezze ki és vizsgálja meg egy fiatalabb orvos, akitől mindent meg lehet kérdezni, tud is rá felelni, és meg is van neki engedve, hogy feleljen (nálunk pl. csak a szakorvosok világosítják fel a betegeket /„tudja, Szabó bácsi, a madarak és a méhek….”/).


4. A másik nagy gond a rendszerrel abból ered, hogy az orvosok nem fán nőnek, hanem hosszas képzéssel szerzik meg a tudást. Emiatt amikor elkezdenek egy új helyen dolgozni (és épp eleget pakolgatják őket a rezidensi években, érdemes pl. Savanyúcukor blogját olvasgatni erről / http://diventadottoressa.blogspot.com /), akkor először olyan alapvetéseket kell megtanuljanak, hogy hol a mosdó, hogy lehet vizsgálatokat rendelni, kit mivel szabad zavarni és mivel nem stb. És persze nekik kell végezni az aljamunkát (telefonos és online vizsgálatkérések, rutin orvosi vizsgálat, kórlapkészítés, zárójelentések begépelése stb). Emellett ügyelnek, plusz másodállásban hétvégén is ráhúznak (l. rezidensi fizetések), tanulják a szakirodalmat, jobb napokon alszanak is.


5. Szintén a képzéssel kapcsolatos, hogy az egyszerű műtéteket előbb-utóbb tényleg rábízzák a kezdőkre. De ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előtte második, majd első asszisztensként már egy csomó műtétet láttak, és amikor eljő a nagy nap, és ők lesznek az operatőrök, akkor egy tapasztalt szakorvos ott áll mellettük, asszisztál nekik, és segít, ha valami zűr van. Szóval nem játszanak a betegek életével orosz rulettet.


6. Amire nagyon kíváncsi lennék, de a levélből nem biztos, hogy értem, az a levélíró édesapjának a lába. Hogy mitől lett merevebb, gyengébb is lett-e, milyen hamar jött helyre, lett-e olyan, mint korábban volt stb. Elvben lehetett a műtét előtti kikötés (bár ezt mi rögzítésnek mondjuk, szépek a szakmai eufemizmusok) következménye, lehetet újabb stroke (CT a friss és apró érelzáródást nem mindig mutatja ki), lehetett a fenekébe adott injekció (pl. a midazolam csökkenti az agyi vérátáramlást, és elvben okozhat agyi keringészavart), lehetett idegsérülés (kis eséllyel), sőt lehetett a nagy stressz miatti pszichés reakció is. Ha gyógytorna kellett, akkor valószínűleg tartósabb gyengeség alakult ki a műtét során, én mindenképp elküldeném egy neurológushoz.


A kérdések egy részére idő hiányában (pedig nem is én vagyok a rohanó sebész) nem válaszolok, bízom abban, hogy a blogot rendszeresen látogató orvosok is beszállnak.


Végezetül egy dologban vitatkoznék a levélíróval. A leírása alapján a doktorok nem Istent játszottak, inkább egy Monty Python-szkeccset.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P75 2010.06.02. 07:23:07

Engem is műtöttek ott, nekem 10 napot csúszott a műtétem, de nem kellett bent feküdnöm, csak mindennap 3 után betelefonálni, h bent vagyok-e a másnapi listában. A bejelentkezésnél feltűnő helyen, olvashatóan ki van írva, hogy várólista van, az akut esetek és a daganatos betegek elsőbbséget élveznek. Erről nem az orvosok tehetnek, ebbe a helyzetbe egy pár évvel ezelőtti kormányrendelet kényszerítette bele a kórházakat.

A műtőben a leszíjazás azért kell, mert az injekciótól szédülhetsz, mert állítólag nyugtató (engem nemigen nyugtatott le anno). Muszáj azonnal leszíjazni, mert a műtőasztal igen keskeny. Én anno megkértem, hogy duplán takarjanak be, szó nélkül megtették.

Nagyon rossz, ha az embernek nincs saját kezelőorvosa, és nagyon sajnálom, hogy apukádat ilyen dolgoknak tették ki. Nem értem azt sem, miért nem engedték haza rögtön az első nap. Valószínűleg itt is és az előzetes vizsgálatok szervezésénél is volt egy kis félrekommunikálás.

Káin 2010.06.02. 08:22:54

Mindig az a fránya kommunikáció...Jól írja Dr.Morcz, tényleg nagy a fejetlenség és ez mindenkinek rossz. Talán itt, az alapoknál kellene kezdeni a változtatást.

Káin 2010.06.02. 08:38:38

@P75: "A bejelentkezésnél feltűnő helyen, olvashatóan ki van írva, hogy várólista van, az akut esetek és a daganatos betegek elsőbbséget élveznek."

Szerintem azzal speciel semmi gond nincs, hogy a daganatos betegek elsőbbséget élveznek.

aesculap 2010.06.02. 09:48:27

Sok beszédnek sok az alja...
Oldalakon keresztül ír a semmiről, biztosan nagyon ráér. Kíváncsi lennék, mi a foglalkozása...

epres négercsók 2010.06.02. 10:03:24

Jelezném, hogy dr. N. teljes neve többször is benne maradt a szövegben. Egyébként tényleg piszok hosszú a történet.

fruitella 2010.06.02. 10:05:52

Nem vagyok az orvosok pártján, de tudtok olyan foglalkozást mondani, ahol minden egyes szakember pontosan ugyanolyan szakmai tudással, odafigyeléssel és precizitással végzi a dolgát?
Persze a dolog pikantériája abban van, hogy itt nem asztallábakról vagy villanykapcsolókról, hanem emberi életekről van szó.
Én ezért szűrném sokkal-sokkal jobban az orvosokat pszichikailag, és időről-időre újra, illetve szükség esetén akár szigorúan pihenőre küldeném.
És akkor még a legnagyobb motiváló erőről, a pénzről nem is szóltunk...

Despota 2010.06.02. 10:21:17

@epres négercsók: Bocsánat, hajnali 1 óra környékén szedegettem ki belőle, most átfutom újra.

aesculap 2010.06.02. 10:28:02

Mai hírt másoltam be alább, csak személyiség jogi okokból a neveket kivettem (nem kaptam felhatalmazást rá az érintettektől). Bezzeg, a munkáját végző orvost teljes névvel meg lehet hurcolni, az esetek túlnyomó többségében méltánytalanul és igazságtalanul!

Az I sz Sebészeti Klinika egyébként a szakma csúcsintézménye, Európában és a tengerentúlon sincs sok, hasonló magas színvonalú szolgáltatást nyújtó klinika. És akkor a hír:

"- Rendszeresen megfenyegetnek bennünket éjszakai munkavégzésünk során - árulta el x.y. az n-i orvosi ügyeletet is üzemeltető kft. orvos igazgatója. - Ha például az ügyeletes orvos nem azt a gyógyszerkészítményt írja fel, amit a beteg szeretne, nem ritka, hogy megfenyegetik. Előfordult, hogy az ügyeletes doktornak a lakását is kipakolták - folytatta. - A kisebb jelentőségű tettlegességet nem is jelentjük, hiszen senkinek nem hiányzik az ezt követő procedúra, a szembesítés, stb. Ezzel szemben az orvosokat már azért is feljelentik, ha a beteg szerint nem kedvesen nézett. Ha súlyosabb bűncselekmény nem történik - hanem például csak életveszélyesen megfenyegetnek bennünket -, nem tehetünk semmit, aminek tényleges következménye is van.

- Másfél évvel ezelőtt ... városban egy újraélesztés során a beteg családtagjai megfenyegették a sofőrt és az orvost: ha meghal a beteg, ők sem távoznak ép bőrrel - tájékoztatott N.N. a...-i központi orvosi ügyelet vezetője. - Esetkocsit hívtak, csak a kórházban merték közölni a családdal a szomorú hírt.

Mentés közben rúgtak hátba tavaly egy z-i mentőst, aki rendőri segítséggel hagyta el a helyszínt. A történtek miatt indult eljárás még jelenleg is tart."

Despota 2010.06.02. 10:31:00

@epres négercsók: Gebedjek meg, de csak egyszer találtam benne a nevet.

Káin 2010.06.02. 10:39:56

@aesculap: Tényleg baromi hosszú, de most legalább nem jöhet azzal senki, hogy kimaradtak a fontos részletek :).

P75 2010.06.02. 10:42:31

@Despota: utolsó előtti bekezdés első mondata...
@Káin: szerintem sincs, sőt!!! Vagy ilyet írtam volna?

Despota 2010.06.02. 10:45:26

@P75: Köszönöm szépen, javítva.

gld 2010.06.02. 11:06:35

Én azzal kapcsolatban írnék néhány gondolatot, amit Dr. Morcz a "magánorvos" témakörben írt. Nálunk általában úgy működik, hogy a beteget az kíséri végig, akivel először találkozik a szakrendelésen. valszeg itt is ez lett volna, ha a doktornő közben nem megy el.

Amúgy bennünk betegekben talán azért van ez az igény, mert azt gondoljuk, hogy ebben az esetben nem kell minden új orvosnak elmesélnünk a néha igencsak hosszúra nyúló kórtörténetünket, és talán kicsit abban is bízunk, hogy a minket kezelő orvos emlékszik ránk. Erre egy olyan kis városban, ahol mondjuk én élek, reális esély van :) Én is tapasztaltam olyat nem kis meglepetésemre, hogy az orvos, akinél több mint 2 éve jártam, totálisan képben volt velem kapcsolatban, minden bevezető nélkül. Egy nagyvárosi, vagy egy fővárosi kórházban minden bizonnyal elég kicsi az esély ilyesmire.

Amúgy biztos van ennek valami pszichológiai magyarázata, hogy miért szeretjük azt érezni, hogy az orvos, aki kezel minket, "ismer" bennünket :)

Káin 2010.06.02. 11:08:49

@gld: A kulcsszó a bizalom. A beteg ember az orvosba helyezi bizalmát és akinek úgymond kiadja magát, attól várja, hogy "mellette" legyen, tájékoztassa, tegyen meg minden tőle telhetőt. Nem hinném, hogy ez baj volna.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.02. 11:33:58

@gld: Egyetértek, a bizalom és a konkrét ismeret is fontos. Nagy centrumban, mint a posztban említett, kérdés, hogy van-e erre lehetőség. Az orvosnak is könnyebb lenne (nem kell minden beteggel Ádámtól-Évától kezdeni az ismerkedést), de mint ahogy a posztból is kiderült, erre nem mindig van lehetőség.
Csak apró szőrszálhasogatás: ez NEM magánorvos, az ui. olyan, aki TB-től függetlenül gyógyít.

gld 2010.06.02. 11:51:41

@Káin: igen, én is ilyesmire gondoltam, és egyáltalán nem baj.

gld 2010.06.02. 11:52:53

@Dr. Morcz: "Csak apró szőrszálhasogatás: ez NEM magánorvos, az ui. olyan, aki TB-től függetlenül gyógyít."

Igen, érzem a különbséget, ezért is tettem idézőjelbe a kifejezést.

epres négercsók 2010.06.02. 12:06:53

@Despota: Én összesen kétszer, de most felületes átfutás után nem találok többet :)

epres négercsók 2010.06.02. 12:10:39

@gld: Igen, ezt már én is tapasztaltam, hogy ha a beteg orvosa valamiért elmegy, mondjuk szabira, más helyre dolgozni, kirúgják, meghal stb, akkor utána a beteg "elanyátlanodik", senki nem akar vele foglalkozni. Nyilván ennek is megvan az oka. Átveszi X doktor Y volt betegét, és mond neki A-t. Mire a beteg kétségbeesetten visszaszól, hogy hát de doktor úr, Y azt mondta, hogy B... És akkor a beteg elveszti a bizalmát X-ben és Y-ban is. Én sem szeretek más "levetett ruhájával" kezdeni valamit. Ama másik tudja, hogy mit miért csinált, és miért úgy.

gld 2010.06.02. 12:32:18

@epres négercsók: igen, ez egy nehéz helyzet. És ha az ember nem talál partnerre X után Y doktorban, akkor csak sodródik az árral, és az még rosszabb. mert akkor a bizalom, mint olyan, végkép eltűnik, de nem csak egy bizonyos személy iránt, hanem globálisan. Az meg azért veszélyes is lehet.

másikpista 2010.06.02. 14:02:51

Ha ilyen eszméletlenül hosszú és nyakatekert módon fejti ki a mondanivalóját ne csodálkozzon hogy rossz a kommunikáció. Egy rendelőben a betegre összesen ha jut annyi idő mint ezt elolvani

kendike 2010.06.02. 14:07:35

Elfáradtam, mire végigolvastam, de azért sajnálom a posztoló édesapját.

másikpista 2010.06.02. 14:08:21

Miután csak sikerült a végére jutnom tényleg nem tom miért ezt a címet kapta az írás. Úgy látszik olyan hosszúra nyúlt hogy a végére a szerző is elfelejtette mit akart mondani valójában

szabidoki 2010.06.02. 14:16:01

Hát, tényleg elég hosszú a poszt, és látható, mekkora őskáosz uralkodik abban az intézményben - nyilván a normál kapacitása felett, létszámhiányosan működik.
Az orvos általában nem azért elérhetetlen, mert bujkál a beteg elől, hanem mert ezer és egy dolga után kell rohangásznia, amit senki más nem csinál meg helyette. Nyilván ebben az esetben a vezető felelőssége is felmerül, egy jó főnök általában nem engedi, hogy ekkora káosz legyen az osztályon.
Mondjuk amikor én kórházban dolgoztam, meg volt mondva, hogy nem X doktornak van betege, hanem az intézménynek, és attól, hogy X elment szabadságra, a betegeivel foglalkozni kellett. Persze lehet, hogy ez másutt máshogy van.

petya.bacsi 2010.06.02. 14:30:33

Ijesztő történet. Elég nagy fejetlenség van, nem tudom, hogy lesz-e változás.

"A műtőasztalra felfektették majd jó egy órán át otthagyták meztelenül, leszíjazva és mindössze egy lepedővel letakarva. "

"Örüljön", hogy letakarták lepedővel...

Olvasom Dr.Morcz véleményét is, azért egy ilyen rendszerben is "öröm" lehet dolgozni, tehát nem csak nekünk, a rendszert kívülről szemlélőnek ijesztő ez az egész.

2010.06.02. 14:42:07

Nagyon tanulságos Dr Morcz hozzászólását olvasni, köszönöm. A posztolónak pedig kitartást kívánok...

Káin 2010.06.02. 14:47:45

@Humbino: Ez a legjobb a blogban.

másikpista 2010.06.02. 14:50:32

Amilyen kaotikus az eü rendszer pont olyan kaotikus az írás

Durva talán amit mondok de az őskáosz olyan nemzeti vonás nálunk. Ez a normális állapot amiből néha sikerül kilábalni, bár inkább csak külső hatásra. Itt van mindjárt az eü mint olyan: ezt a rendszert a szovjetek hozták be, magunktól sose csináltunk volna ilyet. Megváltoztatni viszont nem tudjuk, legfeljebb csak itt-ott beltúrni bár ez csak olyan púder inkább

Cicmaláj 2010.06.02. 15:13:59

Huhh, de hosszú, na mindjárt végigolvasom.

Rotoxis 2010.06.02. 15:28:50

A poszt alapján valóban meglehetősen kaotikusnak tűnik a kórház. Hogy ez mennyiben rendszer- és mennyiben menedzsmenthiba, ennek eldöntésére nem mernék vállalkozni. Végül is mindegy, valóban annak tűnik.

A bácsi két hónapra kapott műtéti időpontot, ami szerintem teljesen korrekt idő. Megoperálták, a műtét sikerült.

A beteg műtét miatti aggodalma érthető, bár ez esetben kicsit túldimenzionáltnak tűnik. A lágyéksérv azért nem szívátültetés, a lényegét a családorvos szívesen elmagyarázza (ha megkérdik).
Egyébként a hozzátartozó minden további nélkül elmagyarázhatta volna apukának mi történik majd. A műtét után ugyanis rákérdezett a sebészre, hogy hálót használt-e, vagy simán összevartta. Ez arra utal, hogy nagyon-nagy utána nézett a dolognak (hja, az internet).
A poszt ezen része kifejezetten rosszindulatú, hangulatkeltő.
Mint kiderült, hálapénzt senki nem kért, így az erre vonatkozó megjegyzések szerintem kifejezetten gonoszak.

Véleményem szerint a posztoló valós problémát erősen felnagyítva írt eposzt az esetből

epres négercsók 2010.06.02. 15:32:38

@szabidoki: Azt írod, az orvosnak ezer és egy dolga van. Nem belekötős szándékkal, de tök komolyan kérdezem. Egy rendelőintézetben/kórházban dolgozó orvos munkaidejének nagyjából mekkora részét tölti olyan munkával, amiért évekig gürizett az egyetemen? Úgy értem, mennyi a gyógyító munka, és mennyi az adminisztratív, futkosós, telefonálós, stb? Mert feltételezem, hogy a sok vacaktól, amit az orvos nyakába aggatnak, és amit egy asszisztens, titkár, akárki el tudna végezni, nem jut idő a tisztességes gyógyító munkára. Ez természetesen nem az orvosokat minősíti (ha így van).

Gest anyó férje 2010.06.02. 16:14:58

Úgy nagyjából 2 fajta eü rendszer lehetséges: az orvosközpontú és a betegközpontú. Paradox de sztem idehaza a beteg számára az orvosközpontú a jobb megoldás

Ez magyarán arról szól hogy az orvos szervezi meg maga körül a feladatokat, ő dönti el mennyi beteggel tud fogalkozni és milyen ütemezésben, milyen eseteket vállal fel és kiket utal tovább. Tisztán betegközpontú pedig a szovjet rendszer, ami nagyjából a mostani rendszerünk alapja: rázúdul annyi beteg a rendszerre amennyi éppen van és az illetékes doktor elvárs köteles allátni őket. Rugalmas szervezésre annyi a lehetőség mint amennyire a szovjetrendszer rugalmas volt. Azt se feledjük, hogy ezt a közelgő harmadik világháborúra tekintettel alakították ki annak idején. Több százezer sugárkárosult és biológiai, vegyi fegyverrel letámadott jelentkezik kezelésre az árokparton felállított segélyhelyen meg hasonlókra kell gondolni

A másik véglet, az orvosközpontú ahogy tom Franciaországban szokás például. Egy orvos végzi az ellátást az alapszinten és attól fölfelé. A kórházban bérel egy bizonyos ágyszámot, az ottani szolgáltatásokkal együtt, konzílium meg más orvos bevonása is belefér, de közben ő a kezelőorvos. Ez így elsőre kaotikusnak tűnik, de működik akár szakmai akár elszámolási szempontból mivel a középpontjában álló magánvállakozó orvos működteti saját érdekében

A svéd rendszer is érdekes lehet, de nem hiszem hogy ez dominánssá válhatna bármikor is Magyaroszágon, túl sok mindennek kéne megváltozni ideértve természetesen a betegek elvárásait

Ha már én is ennyit írtam röviden összefoglalom: amíg az orvost össze-vissza ráncigálják helyezgetik cseszegetik mint ahogy megszokott nálunk addig ebből semmi rendszer se fog kijönni. Ki ügyesebben lavírozik ki kevésbé szerencsés, utóbbira példa a mostani blog. Azért tegyük hozzá olyan nagy baj vszeg nem történt, bár én is kíváncsi volnék a folytatásra

másikpista 2010.06.02. 16:57:34

@Gest anyó férje: ez mind szép de a poszt írójának egyik sem kell. Ő nagy "Vészhelyzet és Grey's Klinika rajongó " azt szeretné látni itt is

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.02. 16:58:55

@epres négercsók:

"Úgy értem, mennyi a gyógyító munka, és mennyi az adminisztratív, futkosós, telefonálós, stb? "

Az átlag fekvőbeteg-osztályon dolgozó orvos munkaidejének mintegy 20-30 %-a effektív betegellátás, a többi 70-80 % az adminisztráció.

Az operatív szakmákban a műtétek időigényessége miatt a betegellátásra fordított idő felmehet akár 40 %-ra is.

Ez hihetetlen nagy erőforrás-pazarlás, hisz mondjuk egy CT-előjegyzés vagy egy konzílium megkérése nem orvosi, hanem adminisztrátori feladat, mint ahogy a zárójelentések krampácsolásához sem finom sebészujjak kellenének.

A radiológusok munkaidejének 70-80 %-a diagnosztika, 20-30 %-a papírmunka. (mondjuk egy állami egészségügyben végzett ultrahangvizsgálat durván 15 perc, ebből 10 perc a vizsgálat, 5 perc az adminisztráció, a magánrendelésen ez kicsit módosul: összesen 20 perc az idő, 10 perc a vizsgálat, legalább 5-6 perc a pácienssel való kommunikáció, kérdésekre válaszolás, magyarázat, a papírmunka meg csak 3-4 perc).

szabidoki 2010.06.02. 17:08:36

@epres négercsók: hát, ez nagyon változó, intézetenként meg osztályonként más, sőt egy osztályon belül is változhat a beteganyagtól függően, nehéz konkrét adatot mondani. Általában az a szabály, hogy a nővér ápol, a beteghordó cipeli a beteget, minden más az orvos dolga. Néhol van adminisztrátor, akinek le lehet diktálni a zárójelentést, ami nagy segítség lehet, de dolgoztam olyan adminisztrátorral is, aki programfrissítés után nem igazodott el a rendszerben (pedig volt neki tanfolyam tartva), meg általában a helyesírás szabályaival sincsenek mindig tisztában, szóval ott kellett állni mögöttük, viszont sok helyen még ilyen adminisztrátor sincs, hanem az ember maga pötyögi be a dolgait.
Csak hogy érthetőbb legyen, leírom egy átlagos sebész átlagos napját:
reggel általában megbeszéléssel kezd, amin az előző napi történéseket, illetve az aznapi tervet vitatják meg a kollégák, utána jön a reggeli vizit (főorvossal vagy anélkül), ezután az operált betegeit kötözi, majd elintézi a viziten/megbeszélésen elrendelt vizsgálatokat (vérvételek, röntgenek, konzíliumok), ha van műtétje, megy a műtőbe operálni vagy asszisztálni, dokumentál egy jó csomót, ez áll egyrészt a hazamenő betegek zárójelentéséből, másrészt a bennfekvőkről írandó napi állapotjelentésekből, vizsgálati kérőlapokból, leszalad az ambulanciára, ahol egyrészt fogadja a kontrollos betegeit, másrészt megvizsgálja, ellátja és ha kell osztályra felveszi a frissen megjelenteket (természetesen ez is plusz papírmunka), leadja a másnap operálni kívánt betegei neveit, más osztályokon konzíliumot ad. Közben jönnek a betegek hozzátartozói, folyton csörög a telefon, néhány betegnek speciális vizsgálat kell, amit csak félórás telefonálással lehet elintézni, néhányat át kell adni más osztályra, azzal is megy az idő, mentőt kell intézni sok betegnek hazamenetelhez/spec. vizsgálathoz, közben jön a délutáni vizit, ami helytől függően főorvossal vagy anélkül zajlik.
Szóval elég összetett a dolog, és nem kell sok hozzá, hogy az ember úgy érezze, hogy csak szalad az események után.

FelixJager 2010.06.02. 17:12:24

Ez nagyon durva arányszám. Ha lenne egy kórházam, akkor pl a belgyógyászaton minden orvosnak lenne szolgálati diktafonja. Bemondja, hogy kettes terem, hatos ágy, XY, betegkód, vérnyomás, láz nincs, etc..., majd ezt a vizit után, vagy este egy, az orvosi nyelvben képzett, megfizetett gépíró bepötyögi egy olyan szoftverbe, ami integráltan a kórház minden részlegéről elérhető, szükség esetén exportálható egyéb intézmény által használt platformra. A kórteremben lévő munkaállomásról meg vizitkor meg lehet nézni a szép lázgörbét.

szabidoki 2010.06.02. 18:14:38

@DrGenya: szép álom...
Anno az OEP 300 millió forintot költött el arra, hogy kifejlesszenek egy szoftvert, ami használható úgy kórházban, mind a háziorvosi rendelőben, össze lehet kötni az egyes gépeket az interneten, meg ilyesmik, azóta sincs semmi eredmény. Még egy árva megegyezés sincs, hogy ha több különböző programot használnak is, milyen legyen a közös csatolófelület... :(
Az orvosi nyelvet jól ismerő, megfizetett gépíró meg ugyanazért nincs, amiért jól megfizetett orvos sincs :(

Mária 2010.06.02. 18:35:35

@Despota:

Legközelebb nyomj egy Ctrl+F kombinációt és a kapott keresőmezőbe (többnyire a bal alsó sarokban látod) írd be a keresett szót, majd lépegess végig a teljes szövegen :)

2010.06.02. 18:43:15

@szabidoki: a közös szoftver hiányára nem csak a magyar egészségügy cseszett rá, hanem akkora cégek is mint az Airbus, például. Az A380-800-as repülőgép fejlesztése 1 évet csúszott, mert nem tudták megoldani azt a problémát hogy a franciák és a németek eltérő szoftvert alkalmaztak... Szóval máshol sem jobb...

szabidoki 2010.06.02. 19:14:38

@Humbino: ha jól emlékszem, volt egy NASA-ESA kooperációban fellőtt műhold is, amit azért vesztettek el, mert a NASA-nál láb-ban számoltak, az ESA-nál meg méterben, és nem egyeztettek :)

adamantium 2010.06.02. 19:31:07

mivel magyarországon vagyunk elvárt, hogy a beteg műtét előtt és után legalább tízszer találkozzon és hosszasan beszélgessen a betegével, mind a 10-szer elmagyarázva mi is fog történni/történt a beteggel ha az pl. alzheimeres. ráadásul az egész rövid idő alatt zajlodjon le. ez tőlünk nyugatra úgy zajlik, hogy: észreveszed a problémát magadon (sérvem van!), telefon, időpontkérés a háziorvosnál - telefonos kikérdezés, megállapítják telefonon, hogy nem akut a baj, 3-4 hét múlva megnéz a háziorvos, remélhetőleg ő is úgy gondolja, hogy ezzel kellene tenni valamit. ad beutalót a sebészhez: újabb telefonos egyeztetések, kapsz időpontot 3-24 hónap múlva. bekerülsz a sebészhez. megvizsgál, ha simán fizikális vizsgálattal el tudja dönteni, hogy mi a gond és a kezelés akkor nyert ügyed van 2 éven belül meg is műtenek, ha esetleg kell UH, CT miegymás akkor 4-5 év (jah, hogy közben teljesen megváltozik a status az nem érdekel senkit). az aki megvizsgált garantáltan nem lesz az operáló orvosod, sőt mire megoperálnak már nem is fog az országban dolgozni. kapsz időpontot meg beutalót laborba, röntgenre, aneszteshez meg egy csomó nyomtatványt: mi a sérv? mi a trombózis? milyen műtéti megoldások vannak meg hasonlók. majd otthon van rá 2 éved, hogy kiművelődj belőle. műtét előtt egy héttel felhív egy nővér, hogy élsz-e még egyáltalán és remélhetőleg nem felejtetted el az időpontot mert ha igen akkor az újabb 3-4 év. majd bekerülsz a kórházba: egy bangladeshi orvos felvesz (alig beszéli a nyelvet, így garantáltan nem jön rá, hogy 101 féle alapbetegséged, és 200 féle allergiád van, sőt ha nem hozod az összes gyógyszeredet eredeti csomagban akkor a nevüket se tudja leírni). az operatőr soha nem látod mert mire hozzád nyúl már alszol, mire felébredsz már vége a műtétnek. délután hazazavarnak, nem, nem adnak fájdalomcsillapítót, nem nem ismerik mi az a betegszállítás, úgy mész haza ahogy akarsz. a varratokat meg kiveszi a háziorvos, azt, hogy mi történt veled megtudod a zárójelentésből ha kapsz egyáltalán. szerintetek nem jobb a magyar rendszer?. egyébként a beteggel a műtétről beszélgetni az darabja egy hét az életedből mínuszban, példák: jános bácsi meg kell műteni a lábát, beleegyezik - nem tudom, lehet gipszelni meg műteni is melyiket válassza, nem lehetne csak úgy hagyni?. jános bácsi, kipakoljuk a fél máját, tüdejét, vastagbelét, ezt azzal varrjuk össze, kap 10 egység infúziót, meg 30%, hogy nem bírja ki a műtétet, van kérdése? - igen varrnak majd vagy kapcsoznak?, el van törve a lába meg kell műteni! - nem engedem, majd teszek rá otthon káposztalevelet, attól is meggyógyul. mijét ütötte meg? nem tudom, mije fáj? mindenem, de a legjobban? a kezem, de nem arról volt szó, hogy a lábát ütötte meg? de, de a kezem fáj, igen és az mióta? amióta megnyomta a disznó 8 éve, és ezek csak az enyhébb példák

TamásD 2010.06.02. 20:18:50

@szabidoki: Azt a félórát kihagytad, amikor az aznapi betegektől kapott 50000-100000 forintokat kiszedjük a borítékokból, és gondosan dokumentáljuk, hogy ki fizetett és ki nem:)

adamantium 2010.06.02. 20:22:50

@TamásD: 50-100 ezer naponta? hol van az a hely? átmegyek oda dolgozni :)

TamásD 2010.06.02. 20:24:15

@adamantium: Jól van na, nem kell lenézni a vidékieket, mifelénk csak ennyi...

adamantium 2010.06.02. 20:27:41

@TamásD: nem azt mondtam, hogy nem ismerek olyant aki ilyen összegekkel dolgozik, de messze nem ez a jellemző. a napi átlag 50-100 forint+1alma+2tojás az gyakoribb az orvostársadalomra

TamásD 2010.06.02. 20:29:36

@adamantium: Hát, a plasztikai sebészünk gondolom ezért járkál mobil hitelkártyaolvasóval a zsebében:)

adamantium 2010.06.02. 20:31:29

@TamásD: azért a plasztikai sebészetet nem kell ide sorolni, mert az nagyrészt fizetős mindenütt a világon, és aki szilikont megy rakatni magának az indulásból tudja, hogy nem ingyér van a dolog hanem kiegyeztek mondjuk 600 ezerbe

szabidoki 2010.06.02. 20:35:26

@TamásD: amúgy történt már olyan, hogy egy kolléga üres borítékot kapott :)

adamantium 2010.06.02. 20:37:33

@szabidoki: én olyat hallottam, hogy egy ezüst cigarettatárcát akart adni a kollégának aki azt mondta nem dohányzik, és 50 a tarif. jah, mondta az illető, akkor rosszul voltam informálva: kinyitotta a cigarettatárcát, kivette belőle a 100 pengőt, a felét eltette, a másikat meg odaadta :)

TamásD 2010.06.02. 20:39:56

@adamantium: Viccek ezek, Szilágyi bácsi... (mondta egyszer egyik nagy sebészünk, miután rossz betegnek ecsetelte, hogy meg fog halni gyomorrákban)

TamásD 2010.06.02. 20:43:34

@szabidoki: Azért az inkább véletlen lehetett, mint taplóság.

adamantium 2010.06.02. 20:51:36

@TamásD: olyan velem is történt, hogy mondták magyarázzam el a 19/6 osnak, hogy kb miben áll a műtétje, elmentem elmondtam, nézett is nagyot a néni, hogy miért akarjuk, megműteni a bokáját amikor neki a csípője van eltörve. kiderült, hogy közben a nővérek átszervezték az osztályt és más beteg került arra a helyre, de mivel én nem névre mentem, hanem számra ezt nem vettem észre

epres négercsók 2010.06.02. 21:15:10

@radiologus.hu: @szabidoki:

Köszi a felhomályosítást. Azért ez nagyon durva...
Azt egyébként én is észrevettem, hogy az orvosok mindenhez értenek, kivéve a gépelést :) Mikor írnak nekem vmi ambulánslapot a szakrendelésen, az úgy néz ki, hogy a doki gyakorlott mozdulatokkal pötyög vmi DOS-kinézetű rendszerben, heves enter-veregetésekkel kiválasztja a megfelelőt, majd bekínlódja az aktuális szöveget. Úgy, két ujjal, ahogy az egyébként soha nem gépelők szoktak, tele helyesírási hibával. Mondjuk ezt nem hibának fogom fel, csak mindig jót mosolygok. Mennyi időt meg lehetne spórolni ezzel, ha valaki más - akár asszisztens - csinálná...

Ahol korábban laktam,hosszú idő után egy fiatal kis doktornő váltotta a nyugdíjas dokibácsit. Új rendelő, modernebb elvek. Semmi teadélután a betegekkel, mint az elődjénél. A rendelés úgy működik, hogy a doki behívja Manci nénit, aki eltűnik a rendelőben, majd max öt perc múlva behívja Pista bácsit is, majd újabb öt perc múlva Iluskát, ezzel egyidejűleg Manci néni egy másik oldalajtóban felbukkan. Mert úgy működik, hogy a doki szobájából nyílik az asszisztens csajszi szobája, a doki fénysebesen megvizsgál, egy félcédulára felkaparja a gyógyszer nevét vagy a beutaló címzését, vagy amit kell, és minden adminisztrációt a szomszéd szobában intéznek, mialatt az orvos a köv. beteggel foglalkozik. Annyira szupi olajozottan megy minden. Az előző doktor bácsinál simán ültem a váróban 2-3 órákat.

epres négercsók 2010.06.02. 21:19:01

@epres négercsók: Az említett rendelővel két gond akad csak. A kisebbik, hogy a létező legtávolabb rakták a gyógyszertártól (öregek dombon felfelé caplathatnak másfél km-t), a másik, hogy a rendelési idő rendkívül rugalmatlan: 8-11 vagy 13-17. Ennek fényében, bár új lakhelyemen a rendelő valahol 30 évvel ezelőtt van, de legalább létezik a 16-20 óra közötti rendelési idő (dolgozó embernek ez nagyon hasznos tud lenni,mert nem kell szabit kivenni).

2010.06.02. 22:17:00

@adamantium: Ezt a telefonos kikérdezési módszert el sem hinném, ha éppen nem ezzel szórakoznának velem szintén külföldön. Miután itt minden gyógyszert recept nélkül is be lehet szerezni, sokszor nem is találkozunk az orvossal, kiváltjuk a gyógyszert amit telefonon javasolt, és ennyi. Már nagyon várom hogy hazamenjünk, és találkozhassak személyesen is orvosokkal. :-)

bazd meg 2010.06.02. 23:53:39

Az I sz Sebészeti Klinika egyébként a szakma csúcsintézménye, Európában és a tengerentúlon sincs sok, hasonló magas színvonalú szolgáltatást nyújtó klinika. És akkor a hír:
Reg nevettem ilyen jot, kulonben is mit varsz, amilyen az orszag olyan a egeszsegugy is. A lenezett nyugaton pl az USA-ban kopni nyelni nem tudnal amilyen itt a kiszolgalas, de csak locsolgassatok magatokat hogy MO-n jo az egeszsegugy, ha, ha ,ha;^)

szabidoki 2010.06.03. 01:44:46

@bazd meg: itt gondolom a szakmai munka színvonalára akart utalni a kartárs, nem a hotelszolgáltatás minőségére. Az tényleg elég gáz mindenütt. Persze az USA-ban csak addig frankó a szitu, amíg van jó biztosításod.
@adamantium: én ezt a legendát bonbonnal ismertem, de nem kizárt, hogy valahol tényleg megtörtént egyszer :)
@epres négercsók: mint már említettem, van, hogy dolgozik asszisztencia is, de nem mindig halad jobban a munka vele :(
De az tény, hogy főleg az idősebb kollégák meg vannak lőve a számítógép miatt. Mondjuk önmagában a DOS-os programokkal nem lenne baj, ha jók lennének, de ritkán azok. Mondjuk ugyanez igaz a windózos cuccokra is, attól még ritkán lett jobb egy nyilvántartó szoftver, hogy grafikus felülete van. Amennyire tudom, azt még csak kevés helyen sikerült megoldani, hogy a digitális röntgen és CT felvételeket külön szoftver nélkül, magából a betegkezelő rendszerből lehessen megnyitni :(
A rendelési időről meg már volt szó, a háziorvosnak is 8-16 között van a munkaideje, azért rendel akkor. Ha valaki fenntart ilyen 16-20-as rendelést, akkor az vagy szent őrült, vagy lúzer, de mindenképp elismerésre méltó.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.03. 01:52:05

@szabidoki:

"Amennyire tudom, azt még csak kevés helyen sikerült megoldani, hogy a digitális röntgen és CT felvételeket külön szoftver nélkül, magából a betegkezelő rendszerből lehessen megnyitni :("

Na igen, ezek a HIS/RIS cuccok modulonként meg felhasználónként számolódnak milliós nagyságrendben....

vlgymir 2010.06.03. 02:15:38

Na jó. Nekem is volt hasonló kalandom az egészségüggyel. Nálam az verte ki a biztit, hogy amikor megtudtam, hogy az egyik értékem a maximum 4 helyett 28,6, akkor visszakérdeztem, hogy tessék? Mert nem hittem a fülemnek, erre az orvos ordítva megismételte a számot, mintha süket lennék. Ezután felírta egy darab papírra, hogy mit kéne szedni, és ezzel számára a dolog el volt intézve. Aztán a gyógyszertárban majdnem a rendőrt hívták, hogy hogy képzelem, hogy odaadnak nekem ilyen gyógyszert orvosi utasítás nélkül. Bocsánatot kértem a gyógyszertártól, és elhatároztam, hogy a további teendőket Ausztriában intézem, ahol dolgozom. Innen kezdve a többi sikertörténet.
Mellesleg a kórházban biztos sokkal kedvesebbek lettek volna az apukával, ha mindjárt az első napon kiosztotta volna a postoló a lét. Akkor aztán még az orvos is a saját betegének tartotta volna.
Ja, még valami: Ausztriában a műtét előtt el kellett olvasni egy részletes tájékoztatót, amit aztán alá is kellett írni, és a papíron volt hely arra, hogy a kérdésemet feltehessem. Ezt a kérdést aztán egy orvos megválaszolta, méghozzá emberi hangnemben. Ez így összességében kevesebb időt vett el az orvos idejéből, mintha állandóan a sarkában lettem volna a folyosón, vagy telefonálgattam volna a válaszért.
Nagyon szomorú, hogy miközben tény, hogy a Magyar orvosok tudásszintje világszinvonalú, a körülmények embertelenek.

vlgymir 2010.06.03. 02:25:38

Ehhez a komputeres dologhoz is hozzá szeretnék szólni. Abban a kórházban, ahol Ausztriában feküdtem, nincs szoftver, mert nincs szükség rá. Anélkül is simán működik a rendszer. Amikor jelentkeztem, akkor lett egy dossziém, ami mindíg kéznél volt, és minden abban volt egy helyen. Amikor jött a vizit, gurultak a dossziék egy kis szekrényben, és amikor hozzám értek, az orvos elővette és bele nézett. A vizit résztvevői nem egymással beszélgettek, hanem az orvos beszélt hozzám. Megint csak mondom, hogy ez nem fogyasztott több időt, mint a Magyar módszer, amikor minden fellelhető orvos sorban bejön a kórterembe a nagyvizittel, majd kimegy. És az előbb leírt rendszerhez nem kell szoftver licenszet vásárolni, nem kell tudni, hogy melyik gomb mit jelent a klaviatúrán, és még sorolhatnám az előnyöket. Az emberséges bánésmódot nem lehet megvenni licensszel, ahoz EMBER kell és nem robot.

vlgymir 2010.06.03. 02:38:44

@Turchi: Ahol én vagyok, ott is van családi orvos, akit ha látni akarsz, jön. Kb. annyiért, mint otthon a hálapénz lenne. Van még rendelő intézet is, ahová beeshetsz személyesen, ez ingyen van, ha biztosítva vagy. Ezen felül még vannak specialisták is, ahová szintén mehetsz, és azt fedezi az alapbiztosítás. Engem is műtöttek, december közepén kaptam egy január végi időpontot a kórházba. A műtét mindössze 1 órát csúszott.

szabidoki 2010.06.03. 02:48:32

@vlgymir: ne aggódj, a kis dosszié itton is megvan, úgy hívják, hogy kórlap :) És itthon is ki kell nyomtatni meg kézzel le kell írni majdnem mindent, úgyhogy papíron is megvan a dokumentáció, a számítógép azért lenne jó, mert abban benne vannak a korábbi leletek, amiket a beteg vagy elhozott, vagy nem, nem írom el a beteg nevét/TAJ-számát, nem kell más orvosok olvashatatlan kézírását böngészgetni, ha kész van egy laborvizsgálat, vagy egy CT-lelet, nem kell a másik épületbe telefonálgatni, majd átmenni elhozni, szóval meg tudja könnyíteni az életet.
Amúgy nem az lenne a baj, hogy venni kell szoftvert, hanem hogy van a piacon harminc szoftver, ebből 27 eleve szar, és az összes inkompatibilis egymással. Volt, hogy az egyik cég kifejlesztett egy programot, majd ugyanők kifejlesztették a saját programjuk következő változatát, de a második változat nem tudta importálni az első adatbázisát (!), úgyhogy 8-10 év betegadatai mentek a levesbe :(

bastian 2010.06.03. 05:07:30

Nem akarnám megbántani a mindig létező kivételeket, de a helyzet az (és ez nem is ágazat specifikus), hogy az orvostársadalom hihetetlenül "felhígult".
Emberileg mindenképpen, de a szakmaisággal is gondok vannak. A rendszer hibás, mert beenged a soraik közé olyanokat, akiknek máshol volna a helye, de hát az orvoshiány ugye...
Az orvoslás egészen más jellegű, mint a legtöbb szakma. Egy rendkívül bonyolult összetett rendszer az ember, nem lehet csak szikével kezelni ill. pirulával.
Az az orvos, aki nem ismeri a betegét és egy bütyöknél bonyolultabb esetről van szó, az valójában semmit nem tud.
Nincs általános mindenkire alkalmazható (és eredményes) gyógymód mindenkinek, mégha hasonló problémáról is van szó. Minden ember egyedi és ezért személyre szabott gyógymód kell (ami esetenként lehet persze ugyanaz is, de ennek tudatosnak és nem gépiesnek kell lennie).
Például a matematikai logikát kötelezővé tenném az orvosoknál, mert a szakmai tudáson túl az teszi lehetővé a diagnosztika megfelelő művelését. Ha én nem tudom biztosan, hogy mi a bajom, addig egy orvos hozzám sem érhet, legtöbbször rávág minden a témával kapcsolatos lehetőséget és elkezd próbálkozni különböző terápiákkal, aztán majd valamelyik bejön. Nevetséges.
Mondom, tisztelet azoknak a kivételeknek, akik a hazai helyzet miatt már régen külföldre helyezték át a tevékenységüket.
Rendezni kell az orvosok fizetését először, addig nem lehet tenni semmit. Utána pedig szigorú követelményrendszert kell felállítani, komoly szankciókkal, persze ehhez meg kell szervezni a gyógyítás folyamatát is az intézményekben, mert én ott csak egzaltált, borostás, félőrült, végkimerülés előtt álló orvosokat látok. Ma is megyek, vérnyomásom már az egekben, pedig nem is komoly dologról van szó....

cseho · http://autizmus.blog.hu 2010.06.03. 06:13:14

"Miért viselkednek az orvosok és a nővérek a korházba került betegekkel úgy, mintha azok fogyatékosok vagy magatehetetlen gyerekek lennének? Miért nincs meg a kellő tisztelet a beteg iránt? Miért kell vele úgy beszélni, mintha gügye lenne?"

Szerinted a fogyatékosok nem érdemelnek tiszteletet csak nem fogyatékosok? Érdekes.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.03. 06:18:29

Az a baj,hogy a sok tetves grészklinika és hasonló nyugati világbeli sorozatot vetítik a birka magyarnak és abban a hitben van ezáltal,hogy itthon is biztos ilyen az eü ellátás és mikor még sem bájolog a doki az ágy mellett mint a sorozatban,akkor kezdődik a hiszti.Továbbá a beteg ember nyilván kissé túlérzékeny és egy rossz beidegződés az is hogy folyton keressük a rosszat ha kórházba kerülünk és csak azt látjuk meg,azt meg már nem vesszük figyelembe egyáltalán ha sikeresen meggyógyítanak bennünket vagy egy többszázezres műtétet csinálnak rajtunk ingyen.
Én imádom az orovoskat és minden minden tiszteletem feléjük.Semmi pénzért nem csinálnám,semmi pánzért nem vagdosnék gennyes fekélyeket,rákos ragyákat és egyéb szürnyűségeket senkiből!

ninimimi 2010.06.03. 07:19:23

"félek is, hogy nem fogok tudni mindenre kitérni a válaszomban"

Valóban így lett. Mert arra az apróságra, ami az egész levél, és a teljes magyar "egész"-ségügy alapkérdése, tényleg elfelejtett kitérni:

Miért nem lehet emberként viselkedni emberekkel?

Miért "kötelező" úgy kezelni őket, mint tárgyakat, vagy legjobb esetben egy nyugati ország állatkórházának pácienseit?

Mert az, hogy egy "humán" orvos emberekkel kerül kapcsolatba, az mindenhol azonos tényező, bárhová helyezik is. Nem kell mindig újra tanulni, mint az olyan fontos kérdéseket, hogy "hol van a mosdó"...

A válaszokat persze sejtjük. 40 év embergyűlölő, kommunista diktatúrája mély nyomokat hagyott a lelkekben. Azonban magukat intelligensnek tartó emberek 20 év alatt már kezdhetnének túllépni ezen.

ninimimi 2010.06.03. 07:44:20

@aesculap: "Oldalakon keresztül ír a semmiről."

Egy ilyen nagytiszteletű embernek, akinek ilyen műveltségről árulkodó blogger neve van, bizonyára "semmi" a történet. Az, hogy az egészségügyi személyzet, az orvosoknak a jó részét is beleértve, hazánkban a legelemibb fokú civilizáltság kommunikációs szokásaival sincs tisztában.

lüke 2010.06.03. 08:01:59

88 éves nem maga tehetetlen - autót vezető, fizikailag fitt-édesapám kórházba került.A mentő vitte be a körzeti rendelöböl,s már egy órája, ott vártuk a lányommal.Az egyik budai felvételi osztályra került,abba a kórházba ,ahol elözöleg 8 évig dolgoztam.
Mikor a mentő bevitte a vizsgálóba én is bementem vele .A növér rám kiabált, hagyjam el a helységet.
-A világon nincs olyan hely ahol egy 88 éves ember hozzátartozóját kiküldik, így én se megyek kiválaszoltam.
A következő körben ,az igen tágas helységben többször rám szólt, hogy nem tudja az ágyat körbejárni miattam.Nem is értettem miért velem, miért, nem a beteggel foglalkozik,nekem eszembe nem jut a hozzátartozót figyelgetni.

Beathryche 2010.06.03. 09:45:37

A történetet olvasva sok dolog felmerült bennem. Részben igaza van a posztolónak, de valóban, inkább a rendszer a hibás, mint az abban tevékenykedő emberek. Egy dolog jutott eszembe. Az apukát megvárakoztáttak a műtőben egy órán át. Fene se tudja. Amikor engem műtöttek néhány éve helyi érzéstelenítéssel én is úgy éreztem, hogy kb. egy órát vártam az asztalon fekve. Később a barátnőm felvilágosított, hogy betolástól kitolásig alig telt el több egy óránál. Nem is ez a lényeg. Könnyen előfordulhat, hogy azért kellett várnia, mert éppen "10 percnyi" felvilágosítást adott egy betegnek, vagy rokonnak a következő műtétről.
Teljesen egyetértek Morczzal. A felvilágosítást normál esetben a rezidensek végzik, itt is így kellett volna történnie, mert nap mint nap előfordul, hogy a beteg a folyosón, az orvosiban, a kórház előtt "elkapja" a beteget azzal, hogy csak egy percet szeretne, csak egy kérdése van. Általában ebből lesznek a maratoni, fél órás felvilágosítások. Félreértés ne essék, természetes, hogy a beteg szeretne mindennel tisztában lenni, csak valamit valamiért. Ha nem állnak le vele beszélgetni ő lesz dühös. Ha leállnak, az ambulancián/műtőben stb... megváratott páciens lesz az.
Szép lehetsz, de okos nem.

miskabá 2010.06.03. 10:03:29

Nekem is úgy tűnik inkább az egyik betegnek a másik beteggel szembeni türelmetlenségéről szólnak a történetek, noha az orvost szidják bennük. Hogy képzeli az orvos miért nem ővele foglalkozik hanem mással

pillekosbor (törölt) 2010.06.03. 10:21:22

Tisztelt Doktor Urak! Nagyon fontos és megoldandó dolog a betegek időben történő, és érthető felvilágosítása. A betegnek ugyanis az az egy élete van. Hiába az internet, sokszor inkább árt, ha kiokoskodjuk, például a legelrettentőbb változatot. Amikor már műtenek, szerencse hogy előjön amit tanultak, és a rutin. Egy helyrehozandó gépezetnek kell bennünket tekinteniük, hiszen ha másként lenne, a lelki terhét nehezen lehetne elviselni. Ez minden orvosra vonatkozik. Hála és áldás legyen minden mozdulatukon. Azonban, minden beteg tudni akarja, mit is akarnak művelni vele. Higgyék el, nem vagyunk annyira sötétek, a normális hangnemben történő időbeni felvilágosítás a műtét, a gyógyítás sikerét is szolgálja. Az orvosok folyosón üldözése során még idegesítőbb, amikor a borítékkal teszi a beteg ugyanazt.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.03. 11:58:14

@ninimimi: Nem kötelező úgy kezelni őket, ahogy írod, és nem is általános.
Én olyan dolgokat próbáltam írni, amik egy kicsit a másik oldal szempontjiat is megvilágítják, de a bunkóságra nincs magyarázat. Itt nem bunkók, hanem szervezetlenek voltak szerintem. Páran leírták, hogy egy jól szervezett eü-ben sem feltétlen megy minden úgy, ahogy a posztíró szeretné, ez ország-, kultúra-, és pénzfüggő is.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.03. 12:03:48

@pillekosbor: Egyetértünk, nagyon fontos a flvilágosítás, törvény is van rá. Alá is kell írtani a műtét előtt, hogy megtörtént.
Azt írja már egyszer le valami okos ember, hogy egy olyan helyzetben, amit szabidoki írt le egy sebész napjáról, hová fér ez bele. Én értem, hogy bele kell férnie, de akkor azért kéne a betegeknek is harcolniuk, hogy legyen rá az orvosnak ideje, és ne pl a számítógépet etesse a zárójelentésbe bekerülő laborokkal...

szabidoki 2010.06.03. 12:46:01

Az is nagy probléma, hogy a kisebb kórházakat elsorvasztják, ezzel párhuzamosan a nagyokat meg túlterhelik, mert a több feladathoz nem adnak plusz embert.
Meg lehet nézni a megyei kórházakat, meg egyetemi klinikákat, mekkora a káosz majd mindegyikben.
@bastian: rossz hírem van, a világ a protokollok ész nélküli alkalmazása felé halad, angolszász területen legalábbis, nem nagyon van egyéni mérlegelés. Persze rendkívül udvariasak. Meséltek olyan esetet, hogy Angliában a kiemelt kardiológiai központ nem volt hajlandó átvenni az infarktusos beteget, mert csak 25 éves, és 25 évesen a statisztika szerint (!) nem lehet infarktus, hanem biztos valami más.

pillekosbor (törölt) 2010.06.03. 13:02:14

@Dr. Morcz: Doktor Úr már ismét egy olyan dologra figyelmeztet finoman, amit tudnunk kellene.Én eddig két esetben tudtam hogy olyan papírt írtam alá, amiben le volt írva, hogy minden felvilágosítást megkaptam, ami igaz is volt. A többi esetben a főnővér az orrom alá dugta azzal, hogy ez csak egy a műtétbe beleegyező nyilatkozat. Olyan is volt, hogy ezt napokkal az események után pótolták. Melyik stresszben lévő műtétre váró nem írja alá? Véleményem szerint ne a sebészek világosítsanak fel, és mivel tudom erre nincs külön ember ez sem megy, akkor a gyakorlóidejüket töltő fiatal orvosok. Esetleg váltva, tőlük is elfogadja a normális beteg, és lehet, hogy türelmesebbek, mivel még nem annyira leterheltek. Ha ez most is így van, bocsi. Én még nem találkoztam ilyen esettel. A műtétet végző csak akkor tegye, ha tényleg tud időt szakítani rá, vagy nagyon fontos számára a beteg valami okból, pl. személyi ismeretség. Kímélni kellene az orvosokat. Az adatok rögzítésének megoldására nekem sincs fogalmam sem, hiszen majdnem annyira értenie kellene hozzá egy nem orvosnak, mint az orvosnak. Nem tudom, de már talán írták, hogy nálunk jobban hogyan működik ez más országban.

2010.06.03. 13:34:10

@DrGenya:
Dániában (legalábbis abban a kh-ban, ahol a gyerekgyógyászat gyakorlatomat töltöttem), így van. Minden adminisztrációra való szoba falán ott lógnak ilyen kis diktafonfélék, abba diktál az orvos, nem írogat.
Mondjuk ott is vannak hibái a rendszernek: Az orvosok rotálnak időben is meg helyszínekben is, a beteget szinte sose látja ugyanaz kétszer.

MajorAnna · http://manna.blog.hu 2010.06.03. 17:29:40

A posztot én írtam. Hosszú lett. Sajnálom.
Megpróbáltam leírni és érzékeltetni, hogy nem ajnározást, babusgatást vártunk, hanem TÁJÉKOZTATÁST, INFORMÁCIÓT. Én "kellően" informált vagyok - hála az internetnek - de lássuk be, nem ez a legmegnyugtatóbb a betegnek. Engem sem biztos, hogy megnyugtatna, ha anyám azt mondaná: idd meg ezt kisfiam, most olvastam az interneten, jót fog tenni. Szerintem. De lehet, hogy tévedek.
Apám 55 éves, kétszer volt stroke-ja. Lehet, hogy túlaggodalmaskodta/tuk, de mivel a stroke-ot leszámítva, más betegsége nincs és nem is volt, sosem műtötték, neki egy sima rutin sérvműtét is mátrix volt.
A rendszer valóban szar. Az orvos pedig flegma, nemtörődöm volt, de ez nem a rendszer hibája.
Láttam olyat is a kórház folyosóján ülve, hogy az orvos odament egy fel-alá sétálgató hölgyhöz és megkérdezte, tud-e segíteni. A hölgy elmondta, hogy a férjét most műtik és nem tudja, hogy mi van vele. Persze piszok szerencs, hogy pont az a doki kérdezte tőle, hogy segíthet-e, aki tudott információval szolgálni, de elmondta neki, hogy a műtét rendben lezajlott, a férje az intenzíven, ne aggódjon. Mennyi is volt ez? Kb. 2 perc? És a hölgy láthatóan megkönnyebbült. Így is lehet.

MajorAnna · http://manna.blog.hu 2010.06.03. 17:32:06

Dr. Morcz kérdésére: Apám lába lassan javult. Neurológus helyben látta és a CT alapján azt mondta, hogy nem stroke. Gyógytornász jár hozzá. Már tud járni, de nem úgy, mint a műtét előtt. Most a saját neurológusa vizsgálja tovább.

Mille38 2010.06.03. 17:34:22

@szabidoki: De nem is az a baj, hogy nem működött, hanem hogy valaki átvette az új szoftvert és elismerte a teljesítést ahelyett, hogy ragaszkodott volna ahhoz, hogy a korábbi adatok az új SW-en is használhatóak legyenek. Illetve hogy valaki úgy specifikálta az új SW-t, hogy ezt az apró "kényelmi" funkciót nem követelte meg.

vlgymir 2010.06.03. 22:00:55

@szabidoki: Úgy látszik éjjel kicsit félreérthetően fogalmaztam. Nem vagyok szoftver ellenes. Csak azt szeretném még egyszer kiemelni, hogy jó szervezéssel, és motivált emberekkel csodákat lehet művelni bárhol, még az egészségügyben is. Ha a jó szervezettség jó informatikai rendszerrel párosul, akkor mégjobb az eredmény, vagy fordítva, hiába van a körházban szuper szoftver, és minden integrálva, ha a munka szervezetlen.
Emellett nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügyben a munka tárgya nem a betegség, hanem az EMBER. És emberekkel csak EMBEREK tudnak emberként bánni. A jó kommunikáció pedig nem idót visz, hanem időt és energiát teremt. Aki nem hiszi, próbálja ki.

nyílméregbéka 2010.06.04. 09:30:51

Előre is bocsánat minden olyan orvostól, aki nem ilyen, de sajnos nekem is az a gyanúm, hogy némi előre odaadott borítékkal ez a folyamat sokkal gyorsabb lett volna.
Egy barátnőm papájával szinte pontosan efféle történt: befeküdt, és várt a műtétre. Eltelt két hét, még csak le se köpték. Óvatosan megkérdezte a többi beteget, hogy ez most mégis hogy van itt? Ők pedig javasolták a nagyobb összeg borítékba helyezését, majd azt az orvosnak adását. Ez meg is történt, bácsit másnap operálták.
Jó, persze ez csak 1 eset; itt a posztban valszeg a sima magyar káosz volt jelen :-(
Remélem, a papa jobban van.

aesculap 2010.06.04. 13:10:54

@bazd meg:
Jártam amerikai kórházakban. Az hogy egyágyas kórtermek (is) vannak, benne szines TV, Internet, külön WC és fürdőszoba, mosolygó hosstessek, minden csillog-villog stb., nem az ellátás szakmai szinvonalát jelenti.
Az I sz Sebészeti Klinikához hasonló magas színvonalú ellátást a sok ezerből csak néhány amerikai kórház (Rochester, Mayo Clinic, John Hopkins University, Mount Sinai, Veteran Administration, etc) képes nyujtani. Ezek tények.

lüke 2010.06.04. 15:16:19

@aesculap:
bár bejáratos vagyok az inkriminált helyre:)
ezt nem hiszem!
mert akkor nem lenne ICFMG!

aesculap 2010.06.04. 21:30:56

@lüke:
Az ECFMG (Educational Comission for Foreign Medical Graduates)-nek ehhez semmi köze.
Ez lényegében a nem Egyesült Államokban szerzett orvosi diploma honosítása, úgy mint ahogy az EU csatlakozás előtt nekünk is honosítani kellett a diplománkat, ha Angliában, Svédországban, Németországban stb. akartunk orvosi munkát végezni. Vagy az erdélyieknek Magyarországon, illetve az Ukrajnában végzett magyaroknak jelenleg is.
Maga az ECFMG vizsga meglehetősen nehéz, ti. vizsgát kell tenni a preklinikai tárgyakból (anatómia, biokémia, élettan, kórbonctan) majd az összes klinikai tárgyból, de semmiképpen nem nehezebb, mint ugyanezen tárgyakból a budapesti egyetemen a vizsga. A nehézséget inkább a nem angol anyanyelvű vizsgázóknak a nyelvi problémák jelentik, ti. a tesztvizsgáknál (több választási lehetőség) a helyes válaszok megjelölésénél a nüansznyi nyelvi különbségekre is figyelni kell.

Ennek a kórházak szakmai szinvonalához semmi köze nincs.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása