Imádkozz, ha nincs protekciód

2010.05.12. 07:00

Rátaláltam erre a blogra, és nagyon sokat gondolkoztam mit es hogyan írhatnék... Előre szeretném leszögezni, hogy nem akarok senkit sem bántani, csupán megosztani bizonyos eseteket az emberekkel, mert lehet pont ebből tanulhatnak sokan... Elsőként talán a húgom történetet írnám le...

 

Másfél éve erős hasi görcsökkel kórházi ambulanciára vittem a húgomat (28 éves volt akkor). én meg abban a kórházban dolgoztam, bár nem betegellátó osztályon, de ismervén a kórház működését és a kollégákat, előzetesen tájékozódtam hogy merre kihez mehetünk jelen esetben felvázolva a tényeket.

 

Sebészeti ambulanciára kerültünk, ahol elsődleges vizsgalatokat követően rtg készült és vakbél gyanúját állapítottak meg. Maradt a bentfekvés, semmi étel, minimális italbevitel. eEtelt az éjszaka, másnap újabb vizsgalat, újabb rtg, mire közöltek, hogy mégsem vakbél (késő este fáradtan elnéztek a leletet???), de meg bent tartják további kivizsgálás végett.

 

A fajdalmai erősek voltak, meg mindig nem ehetett, újabb vizsgalatok következtek, mire 3-ik napon átküldték a nőgyógyászatra, mondván biztosan onnan ered a probléma. Uh vizsgalat negatív, vissza sebeszet, onnan tovább urológiára ahol minimális felfázást diagnosztizáltak. 3-ik napon ehetett egy keveset, akkor mar ereje nem volt meg arra sem hogy wcre menjen. Kapott gyulladáscsökkentőket, hazaengedtek 4-ik napon. Én közben külföldre utaztam, csak a levelekből és telefonokból értesültem a továbbiakról.

 

Nem egészen egy hónap elteltével újra jelentkeztek a hasi fajdalmai, étvágytalanság, folyamatos hányingerrel, újabb fogyással (hogyan az elején is - összesen 11 kg-ot fogyott kb 5 hét alatt). Egyik kedves barátnője kb 100km-re tolunk szinten egy kórházban dolgozott sürgősségi ambulancián, elmondta az esetet egy orvos ismerősének, aki megkérte testvéremet, hogy az összes papírjával utazzon oda pár napra, mert szeretne megvizsgálni.

 

Testvérem leutazott, megvizsgáltak, végbéltükrözést csináltak és szövettant vettek, aminek egy hét múlva az eredménye CROHN szindróma lett... Hozzáteszem ismét nem vagyok egészségügyi dolgozó, nem tudok pontos adatokkal szolgálni, azokat írtam le amiket én mint hozzátartózó tudok.

 

Számomra ez az eset megdöbbentő:


-csalódtam azokban akikről úgy gondoltam hogy felkészült, tapasztalt és ügyes szakemberek (számomra)

 

-tapasztalataim alapján, ha nincs ismerősöd vagy legalább egy kis protekciód akkor imádkozz hogy időben kaphass segítséget... Ráadásul olyat ami tényleg segít az adott problémán.

 

Számtalan kérdés felmerül bennem, olvasgatom a bejegyzéseket, a kommenteket... jelen esetben őrjönghetnék én is, hogy mekkora banális tévedés áldozatává vált a testverem, de semmi értelmét nem latom... a probléma "megoldódott", megtanult együtt élni ezzel a betegseggel.

 

Nem szeretnem ha a kommentelok elkezdenének hibáztatni bárkit is, én sem teszem, egyszerűen leírtam mi történt. Sajnálom az orvosokat, maximálisan megértem őket is, tudom, hogy nagyon nagy nyomás van rajtuk, helyt kell állniuk mindenhol minden helyzetben, ezert tisztelem és becsülöm is őket. de mi történik ha a húgom esete nem így végződik??? Vajon akkor is így állnék a témához???
 

Kedves Levélíró!

 

Itt az orvosok és a beteg közti kommunikációt érzem az egyik problémának. Ha valakinek hirtelen, előzmény nélkül alakulnak ki hasi görcsei, akkor vakbélgyulladás mellett egy sor más veszélyes kórképet is ki kell zárni.

 

Amíg a diagnózis meg nem születik ill. a beteg állapota nem stabilizálódik, addig bizony diéta és folyadékkorlátozás járja (folyadékot vénán át, infúzióban lehet és legtöbbször kell is adni), no meg fájdalomcsillapítás, egyéb kezelés és ide-oda rángatás a vizsgálatokra. Lehet, hogy jobban fel lehetett volna készíteni a beteget a rá váró procedúrákra, s akkor könnyebb ezt elfogadnia, de nagyobb kivetnivalót ezen túlmenően nem láttam.

 

A másik probléma az, hogy (ha jól értem a posztból) ha már a kórházban nem tudták megállapítani a beteg baját, de elengedték (hiszen jobban volt), akor miért nem jegyezték elő további vizsgálatokra, beleértve az endoszkópiát is. Ezekre a vizsgálatokra akár járóbetegként is sort lehetett volna keríteni, elvégzésük valóban indokolt volt.

 

Persze kérdés, hogy az elsőként felkeresett kórházban elérhető-e pl. egy korrekt végbéltükrözés és szövettani feldolgozás.

 

Dr.Morcz

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemesekErnyo 2010.05.12. 07:55:26

Kedves levélíró!
A történet főleg a második hónapot érintő résztől érdekes. Az első rosszullétnél ugyanis az akut ellátás általában ilyen - mint írod, eü. dolgozó vagy, tehát ismered-, ezen a ponton valószínűleg az ügyet egy vírusos hasi kólika diagnózissal lezárták, ami rendkívül gyakori eset. Sőt, az esetek többségében egy ügyeleten vizsgált hasgörcs mögött soha nem derül ki komolyabb betegség. Az ambuláns lapok zárómondata ebben az esetben így szól: "AKUT sebészeti teendőt nem igényel", és ez bizony kulcsszó. Sajnos, jövőbe látásra még az orvosokat sem képezték ki. Nem szól a fáma az ezt követő hónap eseményeiről. Két dolog lehetséges. Ha panaszmentesen telt, akkor a szokásos hascsikarás címével mindenki lezárta a történetet, ha azonban nem, két elágazóhoz érünk: háziorvos vizsgálta-e, vagy sem. Innen indul az előjegyzés alaposabb kivizsgálásra. Hiányolom ennek részletezését. Nyitott a kérdés, vajon miért.

Káin 2010.05.12. 08:05:35

Mindenekelőtt most kiguglizom mi az a CHRON szindróma, mert laikusként fogalmam sincs. Lehetne egy linket is belerakni ilyenkor ám...

kacorka 2010.05.12. 08:34:39

@Káin: Megtörtént, most a fejlécet próbálom kattinthatóvá tenni.

epres négercsók 2010.05.12. 08:49:50

@kacorka: Nu, az nagyon hasznos lesz, remélem sikerül!
A poszthoz: ha valaki bemegy bármilyen has(táj)i görccsel az ügyeletre, akkor mindjárt az az első, hogy a vakbelet nézik. Pisilés, vérvétel, ultrahang, tapizás. Életem során legalább 4-5x kötöttem így ki az ügyeleten, hogy piszokul fájt, mindig vakbélre gyanakodott a háziorvos vagy az ügyeletes doki - a vakbelem egyébként azóta is köszöni, jól van :) (lekopogva)
De azért vizsgálni kell, a legutóbbi ilyen szenvedésemnél pl. a vakbélgyanú végén/helyett vesekövet találtak. És én sem ettem egy egész napig, infúzió, meg másnap hajnalban kórházi lötty-tea. Nem hinném, hogy ez az orvosok szenyósága lenne, kb 3 különböző kórházi ügyeleten jártam már életem során, és igaz, hol alaposabban, hol kevésbé alaposan, de mindenhol nagyjából ez volt az ellátás menete.

epres négercsók 2010.05.12. 09:14:56

Nah, ez a poszt szempontjából nagyon OFF lesz, de kérnék egy jelenlévő orvost, hogy segítsen nekem kicsit: pár napja piszokul fáj a térdhajlatom, de már egyre jobban. Olyan fájdalom, mint amikor pl. vérvételkor erősen elszorítják az ember felkarját azzal a gumiszalaggal, és már a lábam térdtől lefelé zsibbad is. Tehát nem izomláz, nem porc vagy csont, az nem ilyen. Ez mitől lehet? Légyszi valaki mondjon valamit, mert már rendesen járni is alig bírok, annyira fáj :S
ON

Káin 2010.05.12. 09:23:55

@epres négercsók: Durva... Nem vagyok orvos, de nem lehet valami keringési zavar?

epres négercsók 2010.05.12. 09:25:54

@Káin: Laikusként én is erre tippelek, de megvárom, mit mondanak a nálam okosabb emberek :) Délután tervezek egyébként háziorvost látogatni, de ha valaki azt mondja, nem érdemes, mert csak hipochonder vagyok, akkor kihagyom :)

Káin 2010.05.12. 09:29:20

@epres négercsók: Szerintem ártani nem árthat, ha dokihoz mész.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.12. 11:03:48

@epres négercsók: Lehet keringészavar, ortopédiai betegség, kisebb eséllyel "valami ideg". Menj el a háziorvoshoz vagy az ügyeletre. Ettől még lehetsz hipochonder, ha úgy jobb neked.

kendike 2010.05.12. 11:30:30

Nem a protekció itt a fő tényező, hanem a pénz. Ha megfelelő mennyiséggel rendelkezel, akkor a legjobb ellátást is megkapod, amenny9iben szűkében vagy és ne adj isten súlyos beteg vagy, akkor neked annyi.

kacorka 2010.05.12. 11:33:42

@epres négercsók: Egyelőre a régi "design" marad, majd igyekszem, de nem vagyok nagy geek.

Káin 2010.05.12. 11:41:52

@kendike: Sajnos vannak olyan esetek, amikor tényleg számít, hogy van-e pénzed, vagy sem, pl. egy-egy daganatos betegség kezelésénél.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.05.12. 11:42:00

Gondolom nem vigasztal, de vannak ennél döbbenetesebb esetek is.

No nem nálunk, hanem a fejlett nyugaton. Van egy tévésorozat rejtélyes diagnózisuk címmel. Embereket évekig vizsgálgatnak, de nem tudják kideríteni mi a bajuk. Vagy ami még megdöbbentőbb kitalálnak egy diagnózist és hosszú évekig kezelik vele a pácienst. Persze hatástalanul, mert nem is az a baja. Köszvényes volt. Mikor erre végre rájöttek rengeteg év után és azonnal elhagyták az összes addigi gyógyszert és megfelelőt írtak fel gyorsan rendbe jött. De addig. :-(

Nem tudom a magyar egészségügy kevésbé rosszul működik-e vagy csak nem csinálnak ilyen riportfilmeket a hasonló esetekről. Lehet csak ez utóbbi.

Káin 2010.05.12. 11:48:51

@Akitlosz: Elhiheted, hogy nálunk is vannak döbbenetes dolgok, félrekezelések, műhibák, figyelmetlen orvosok, de szerencsére még mindig ez a kevesebb.

szundyka 2010.05.12. 11:50:04

Hasonló cipőben járok, azzal a különbséggel, hogy engem az éjszakai ügyelet látogatás után azonnal, 1 rán belül meg is operáltak vakbél gyulladással, majd 2 nap múlva (mivel a műtét szombat hajnalban volt és természetesen az orvos hétvégén nem dolgozott), közölték, hogy a vakbelemet egészségesen távolították el, de láttak valamit, valamikor majd nézessem meg magam Gastroenterologussal...nem szűnő fájdalmaim miatt a "valamikor majd"-ból kórház után azonnal lett, a diagnózis: Crohn betegség.
Most, 1 évvel később már csak egy 8 centis heg emlékeztet a hasamon arra, hogy első benyomásra vakbélgyulladásnak tűnt a problémám.

Brekkancs 2010.05.12. 11:55:16

Dr.Morcz azt írja, hogy teljesen normális, ha ezekénél a tüneteknél a beteg nem kap enni, inni, infúzióval kell táplálni. Na már most, a levélíró arról beszél, hogy a húga a harmadik napon már menni sem bírt, úgy legyengült, ergo nem kapott infúziót. És ez normális így?

Brekkancs 2010.05.12. 11:55:56

Dr.Morcz azt írja, hogy teljesen normális, ha ezekénél a tüneteknél a beteg nem kap enni, inni, infúzióval kell táplálni. Na már most, a levélíró arról beszél, hogy a húga a harmadik napon már menni sem bírt, úgy legyengült, ergo nem kapott infúziót. És ez normális így?

Cicmaláj 2010.05.12. 12:03:28

@Akitlosz: És mi ebben az egyedi?Simán előfordulnak hasonló dolgok itthon is.

OlefGunnarson 2010.05.12. 12:09:06

Efféle fájdalmaknál minden esetben jönnek a felsorolt vizsgálatok, még a nálunk jobb helyzetben levő Norvégiában is. A különbség a tájékoztatás minőségében van.

meronem 2010.05.12. 12:22:48

Teljesen oké, ha 1 hónapon belül kiderül a Crohn. Itt a fogyás felhívta a figyelmet erre is. Ha lett volna véres széklete, akkor már az első alkalommal is megnézték volna.
Ha meg minden vakbélgyanúsnak, ill. mégsem vakbelesnek egy hasi fájdalom miatt végbéltükrözést csinálnak, akkor meg az lenne a posztolás apropója, hogy felesleges és megalázó vizsgálatokat csinálnak.
"késő este fáradtan elnéztek a leletet???" Nem, de van, hogy nem derül ki elsőre, hogy valóban az-e vagy nem.

ibafaipap 2010.05.12. 12:30:22

Sajnos a Crohn már csak ilyen, nem "elsőkörös" betegség. Sajnálom a húgodat...

tonyo71 2010.05.12. 12:33:29

@epres négercsók: Novemberben nekem is így kezdődött, majd mélyvénás trombózis lett belőle...

pigglet 2010.05.12. 12:34:55

@epres négercsók: Udv, csak az en allapotomat tudom leirni, 2 eve hasonlo fajdalmakkal kuszkodtem, bevizesedett a terdem, meg bent meloztam a korhazban es kertem segitseget... UH + egyeb vizsgalatok es a dg: Baker cysta. kaptam rogzitot, pihentetni kellett aztan gyogytornasz baratnommel is beszelgettem... szerencsere elmult (kopp kopp) bar idonkent erzem egy kicsit... nezesd meg, nem erdemes halogatni! lehet csak meg van eroltetve...

ier6w7i 2010.05.12. 12:36:04

A Chron betegséggel nem kell feltétlenül megtanulni együtt élni. Kezelhető, javítható. Van rá gyógyszer (Entocort) - a testvéremnek bejött, nem gyógyult meg, de sokkal-sokkal jobban van, bár olykor még fáj.

Ez persze nem garancia, mert a gyógyszerek nem mindenkinél és feltétlenül okoznak javulást/gyógyulást.

Javaslom, hogy keress egy jó gasztroenterológust, aki ismeri a betegséget és tudja is kezelni.

Sok sikert és jobbulást!

Káin 2010.05.12. 12:36:35

@epres négercsók: Vigyázz. már trombózissal " fenyegetnek".

harmoka 2010.05.12. 12:45:23

Nekem a 15 éves lányomról van történetem: Elkezdett fájni a nagylábujja feletti rész, de nem látszott rajta semmi, bekentük, borogattuk, elmúlt. 2 hét után szobat reggel megduzzad, piros, kicsit fáj.
Hétfőn reggel Örs vezér téri gyerek sebészet, doki nézi, mondja gyulladás, bekeni valamivel beköti, másnap reggel vissza. Ő azt mondja javul én nem látok semmi javulást. Tanács egy hétig naponta 2X áztassuk kamillába és kenjük betadinnel. Nem javult semmit, visszamentünk beküld a sebészetről a Madarász utcai kórházba a sebészetre, hogy nyissák fel és tisztítsák ki.
Ő is sebész és elküld máshova. A kórházban a doki rögtön kérdezi hogy a sebészetről mért küldtek a sebészetre?? Ismerték már az öreg dokit. Ők ellátták rendesen most gyógyulunk.
Csak azt nem értem az öreg minek van ott a gyereksebészeten, mert hogy semmit nem csinál a beutaló irásán kívül, az tuti. De mégis bocs, azt mondta, ha kell akkor majd átkötözik. Na kösz ahhoz elég egy nővérke, vagy akár én is átkötöm.

pigglet 2010.05.12. 12:47:52

@Brekkancs:
Irtam az elejen hogy kozben kulfoldre jottem, nem voltam ott, hogy lassam mi tortenik... abban biztos vagyok, hogy kapott infuziot... hogy mit es mennyit az nem ram tartozik, de ahogy telefonon ertekeztem a csaladdal szornyen nezett ki a hugom...

Egyebkent belegondolni sem merek, mi tortent volna akkor ha mondjuk mar nem dolgozok a korhazban -ami hozzateszem Egyetemi Oktato Korhaz- tehat nem egy kis volumenu intezmeny... Fogadtak volna azonnal? Megvarakoztatjak? Ami meg mindig nem lenne gond, de hol marad a megfelelo kommunikacio? hugom elmondasa szerint amikor elkezdtek kuldozgetni egyik osztalyrol a masikra, legszivesebben elsirta volna magat a hangnemen... megkerdojeleztek azt is hogy valoban vannak-e fajdalmai, mert lehet csak szimulal...
Te jo eg... ilyenkor ujra elkap az indulat, de nem lehet azonnal vadaskodni, meg kell nezni mindket oldalt, meg kell erteni es el kell fogadni mindket fel hozzaallasat a dologhoz...

folytassam?????

Egyebkent van -sajnos- ket masik sztorim is, szinten csaladtagokkal...

ibafaipap 2010.05.12. 12:47:57

@epres négercsók: Ez nekem érrendszeri problémának tűnik. Vagy lehet egyfajta periferiális neuropáthia is. De először az érszűkületet vagy a trombózist kell kizárni, de kurva gyorsan. Mondd el a háziorvosodnak a tüneteidet és kérj olyan nagylabort, ami kizárja a trombózis gyanúját. Aztán verj ki belőle egy kétoldalú végtagi ultrahang vizsgálatot meg egy belgyógyászati szakrendelésre időpontot. Ha tudsz, menj el magánrendelésre, sokkal gyorsabb.

kacorka 2010.05.12. 12:53:13

@pigglet: Ha nem gond, azt is elküldhetnéd majd.

pigglet 2010.05.12. 12:54:12

@OlefGunnarson: pontosan erre celzok lentebbi hozzaszolasomban... a megfelelo kommunikacio...

Annyi posztot olvastam itt az elmult napokban, es javareszt a paciensek 90%-a ezen haborodik fel, hogy a vizsgalatok es kezelesek elotti illetve kozti idoben a kutya sem szol hozzajuk, mindenki ingerulten szaladgal (tisztelet a kivetelnek), dobaljak oket mint egy darab rongyot... ez az ami leginkabb serto es felesleges indulatokat kivalto problema...
Ezzel szemben viszont, ha az egeszsegugy oldalarol nezzuk a helyzetet, csak azt lehet latni, hogy irdatlanul keves az apolo, a segito szemelyzet, mindenki tul van terhelve, 10szer tobb munkat kell elvegezniuk mint kellene...

A betegek es hozzatartozoik turelmetlenek, felnek es idegesek... ezek utan mutasson valaki egy szemelyt aki meg tud allni legalabb 1 percre es par jo szot tud mondani turelemmel, biztatassal es nagy nagy nyugalommal a nehez helyzetben levoknek... (bar az en fonokom ilyen volt :D )

pigglet 2010.05.12. 12:57:46

@meronem: korrigalnam levelemet utolag is bocsanatot kerve: konkretan azt a valaszt kaptak, hogy fiatal es tapasztalatlan kollega volt ugyeletben, valoszinu hogy nem volt tisztan lathato a rtg felvetel, de barkivel elofordulhat ilyesmi... hm... rendben elfogadom... senki sem tokeletes

pigglet 2010.05.12. 12:58:46

@kacorka: igy mint hozzaszolast szeretned? :)

kacorka 2010.05.12. 13:00:18

@pigglet: E"gyebkent van -sajnos- ket masik sztorim is, szinten csaladtagokkal... "

Gondoltam E-mailben, hogy majd ezt is kitegyük és mindenki okulhasson belőle.

pigglet 2010.05.12. 13:01:53

@ier6w7i: szerencsere gyogyszerei vannak, idonkent begyulladnak a belei, bar bevallom errol o is tehet :) -akkor jon egy kis dieta es ujra normalizalodik...
ausztriaban el... es van egy jo haziorvosa...

sho_run 2010.05.12. 13:04:31

Kedves Levélíró!

Sajnálom, hogy így alakult, azt pedig pláne, hogy egy ilyen gusztustalan betegséget sikerült beszerezni húgodnak. Sajnos páromnak csak hosszú idő után találták meg. Nála az egész egy rutin vérvétel után megállapított vérszegénységgel és vashiánnyal kezdődött. Erre kapott gyógyszereket, de a helyzet nem sokat javult, eleinte elintézték annyival, hogy a nőknél amúgy is gyakori a vérszegénység a havi ciklus miatt. Az első hibát talán itt követtük el, hogy nem voltunk rámenősebbek. Azonban idővel rosszabb lett, a vérszegénység, vashiány sem akart változni, de megjelentek hasi fájdalmak, emésztési problémák, indok nélküli hasmenés, gyenge közérzet, stb. A háziorvos szerintem itt tette a dolgát beutalta szakorvoshoz, gasztroenterológiára. Járt ide egy párszor, ahol megállapították, hogy valószínűleg idegi, pszichés okai vannak ezeknek a problémáknak. Tükrözést nem végeztek, ez még a későbbiekben lesz lényeges. A párom eléggé drukkos, izgulós így elfogadta, mégis csak egy szakorvos mondta. Sajnos egy idő múlva ismét jelentkeztek a problémák és rosszabb lett. A háziorvos a vashiány és vérszegénység miatt elküldte Hematológiai szakrendelésre hasi fájdalmak miatt pedig egyelőre egy uh vizsgálatra. Az UH volt először. Maga a vizsgálat kb. 10 másodperc volt! Majd kapott egy negatív hasi uh. leletet... Másnap volt a hematológia szakrendelés. Vérvétel, majd szakorvos. Párom vitte az összes régebbi leletét. Párom elmondta a problémáját, a doki elkérte a régi leleteket és teljesen kiakadt, hogy miért lett ez így elhanyagolva és a gasztroenterológián, hogy mondhatták, hogy pszichés eredetű, előbb talán mindent ki kellett volna zárni, de egy tükrözés a minimum lett volna. Írt is egy szép levelet az orvos. Nekem ez volt nagyon furcsa akkor, mert ő csak megnézte a régi leleteket amit látott előtte már mindenki és 99% biztonsággal megmondta, ez egy nagyon csúnya bélgyulladás és gyanús a Chron betegség is. Mint a későbbiek során kiderült, az orvos csak a MEGLÉVŐ leletek alapján tökéletes diagnózist állított fel! A többieknek vajon ez miért nem sikerült? Mindig vitte magával az egész paksamétát párom. Itt még volt egy kis kavarodás is, hogy cím szerint nem oda tartoztunk, de egy véletlen ismerős segítségével sikerült egy jó kórház, jó osztályára kerülni, ahol maximális ellátásban volt/van részünk. Itt is végeztek uh. vizsgálatot a párom megmutatta, hogy hol fáj, a doki odarakta a vizsgálófejet és látta, hogy nagyon csúnyán begyulladt az adott bélszakasz. Utána volt tükrözés, szintén szövettan és megerősítést nyert, hogy Chron betegség. Ott az orvosok még egy hetet adtak, utána biztos, hogy műteni kellett volna olyan csúnya gyulladás volt. A kezelés sikeres volt, de sajnos a Chron betegségre nincs gyógymód, csak kezelni lehet, hogy többé kevésbé tünetmentes legyen.

Üdv: sr

nemezisazis 2010.05.12. 13:39:20

naív vagy. de nagyon.

a másik meg.. nézel te house-t? itt is az megy, csak nincs csini kádi 13as meg félőrült orvoszseni, itt sem egyből oldják meg, de közben legalább fapofával hazaküldenek és szívességet tesznek minden vizsgálat alkalmával mire néha eltalálják mi bajod.

3éves öcsémnél egyszer nyilvánvaló kulccsonttörésre "nyakferdeségi vírus"-t állapítottak meg. és könyörögni kellett egy rtgképért amire nem volt hajlandó beutalni dr kuruzsló. nem háziorvos, kórházban történt.

végül a honvédben maguktól felismerték hogy törés rtg javítás. érdekes.

de ilyenekre van bízva az életed. biztató.

pigglet 2010.05.12. 13:53:31

@sho_run: huuuuu .... gratulalok a kitartashoz es a turelemhez mind Neked mind a Parodnak...

Erdekes modon a hugomnak is mondtak hogy mivel ennyi negativ lelete van valoszinu el kene mennie egy pszichiaterhez mert ez lelki eredetu problema nala...

na most erre mit mondjak?????

igen tudom hogy minden testi baj alapveto forrasa a lelki problemak felhalmozodasa... de... amikor mar nagyobb es szembetuno fizikai fajdalmakkal kisert testi tunetek vannak, akkor talan alaposabb kivizsgalas utan celzott kezelessel meg lehetne szuntetni a bajokat...

Aztan johet a lelkis resz... mar ha valaki fogekony ez iranyban a sajat gyogyitasara... remelem ertheto mire gondolok...

pigglet 2010.05.12. 13:56:19

@kacorka: megirtam az egyiket es elkuldtem...

kacorka 2010.05.12. 14:00:12

@pigglet: Köszi szépen, a hét vége felé lesz kirakva szerintem.

Alvarez 2010.05.12. 14:04:37

Egyik ismerősömnek 3 éve találgatják, hogy Crohn betegsége van-e. Már volt több tükrözés, 20 vérvétel, UH, CT, FBI, CIA, minden ami kell. Sajnos ezt nem egyszerű diagnoztizálni, gyakran megműtik vakbéllel és kiderül, hogy nem az volt (ahogy szundikával is történt)

snaggletooth 2010.05.12. 14:08:56

1. vakbélgyulladás és kizárása nem röntgendiagnózis.
2. napok óta fennálló térdhajlati fájdalommal ne menj ügyeletre.
3. miért kellene egy xy kórházi dolgozó hozzátartozóját bármiféle előnyben részesíteni?

sho_run 2010.05.12. 14:13:19

@Alvarez:

Szia!

Igazán egy gusztustalan betegség ez. Páromnak rendszeresen kell visszamenni kontrollra, Kicsit szomorkodva mondta az orvosnak, hogy hát fiatalnak érzi még magát ilyen nyűgökhöz, mire azt mondta neki az orvos, hogy az elmúlt pár év alatt eléggé megnövekedett az ilyen betegek száma, valamint az előző héten egy öt éves kislánynál diagnosztizálták!

sr

Irkutszk 2010.05.12. 14:16:04

@pigglet: "Egyebkent belegondolni sem merek, mi tortent volna akkor ha mondjuk mar nem dolgozok a korhazban"

Bizonyára én vagyok a naív, de akinek fájdalmai vannak, azt kezelik (legalább a fájdalmat csillapítják), úgyhogy mi történt volna vele? Esetleg az ügyeleten köt ki először, és nem a kórházban, ott kezelik a fájdalmát. Utána háziorvosi beutalóval mehet további kivizsgálásra a helyi szakrendelőbe/kórházba/klinikára.

repecs 2010.05.12. 14:19:51

Olvasom itt a hozzá írásokat. Egy kérdés merült föl bennem. Akkor ez igy teljesen rendben volt?

Alvarez 2010.05.12. 14:38:08

@sho_run: az összes autoimmun betegség gusztustalan. A szervezetet saját magától kellene megvédeni, és ez nem egyszerű feladat.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.12. 14:46:18

Ez is orvosi műhiba volt.

A végbéltükrözést ma Magyarországon miért csak szimpla, szonte semmit sem érő helyi érzéstelenítéssel végzik, ugyanúgy , mint a bonchoszkópiát.
Ezt a leírást találtam:

"Avizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik.Az eszköz bevezetése előtt rövid ideig ható nyugtató vénás injekció adása indokolt. A légúti tükrözés (bronchoszkópia) során a garat helyi érzéstelenítését követően egy ujjnyi vastagságú, hajlékony optikai műszert (bronchoszkópot) vezetnek le a szájon át a légcsőbe, majd a tüdő fő és lebenyhörgőibe. Régebb merev bronchoszkópot alkalmaztak, amely előtt általános altatásra-érzéstelenítésre, valamint a légzés biztosítása céljából a légutak előzetes intubációjára (a gégébe történő cső bevezetésére) volt szükség."

Az általam ismert egyik esetben sem történt meg a nyugtató injekcció beadása, csak egy spray-vel való befújás volt és kész.

Ha jól tudom, tőlünk nyugatabbra altatásban végzik a végbéltükrözést is.

Gyógyult 2010.05.12. 15:05:25

A Crohn-betegség tényleg gusztustalan, pláne ha fiatal nőről van szó. És az orvosok szerint gyógyíthatatlan... Vagy csak nem tudják gyógyszerekkel, szteroidokkal megoldani??? Ja, mert a gyulladáscsökkentő után a szteroid jön, (aki még nem tartana ott, tudjon róla). Az elmélet azért hibás, mert én meggyógyultam!Még csak azt sem mondanám, hogy helyesen táplálkozom... de a gondolkodásmódom és a magamról kialakított képet gyökeresen meg kellett változtatni. Ez viszont egyedül nem megy.

Run in The Sun · http://roadworks.blog.hu 2010.05.12. 15:20:16

Sziasztok! Az én történetem is érdekes: Nekem 2001-ben volt a bal térdemben egy baker cysta. Ezt kezelték, felszúrni akkor nem kellett. Utánna évente begyulladtak az izületeim, csak nem tudták mitől! Évente jártam góckutatásra, szinte semmi eredménnyel, nagy nehezen azt találták ki hogy talán? a mandulám így 2003-ban ki is vették.

2004-ben viszont újra kezdődött. Újból góckutatás stb. persze eredmény nuku. Felírtak gyulladásgátlót amit mindig évente hetekig hónapokig szedtem aztán annyi. a fájdalmak minden éveben jöttek, egyre tovább tartottak aztán múltak. Az orvosok ténykedése annyiból állt hogy kétszer felszúrták a térdem, ebből egyszer jött belőle folyadék, ezen kívül felírták a gyulladásgátlót és kész.

2008-ban már nem múlt el az ízületi fájdalom ,annyira rosszul voltam hogy járni is csak több fájdalomcsillapító beszedése után tudtam! Eddig egyébként SZTK rendelőkbe és kórházakba jártam míg 2008-ban a munkahelyem, a vele szerződésben lévő magánkórházba küldött kivizsgálásra. Itt egy hónap alatt kiderítették hogy CHRON betegségem van, az okozza az ízületi gyulladást! A vastagbéltükrözés és a CT igazolta is valamint a mintavétel is. Egyébként ezt vastagbéltükrözéssel diagnosztizálják mert legtöbbször a vastagbélben vagy a vékonybél elején található. Gondolom a posztban lévő végbéltükrözés csak elírás lehet.

Én szerencsés? vagyok mert miután elkezdték kezelni a fájdalmaim szinte teljesen elmúltak és abban is hogy nekem ettől függetlenül az emésztésem nem rossz, ha aktívizálódik a betegség az ízületeim fájnak tőle. Azért a magánkórházban fogták a fejüket az orvosok hogy miért nem gondoltak erre nálam előbb? Ráadásul miért etettek olyan gyulladásgátló gyógyszerrel ami hosszú távon hazavágja a májam?? :(

Szomorú hogy 2010-ben Magyarországon fizetned kell keményen ha normális egészségügyi ellátást szeretnél...

Gabbahey · http://baranya.blog.hu 2010.05.12. 15:29:31

@epres négercsók: az érszűkület elsősorban fáj, mégpedig nagyon. Ha a teljes lábszárad zsibbad, akkor egy nagy érnek kellett volna elzáródnia. Ilyenkor a láb hűvös tapintatú, és kékes-sápadt. A trombózisos láb duzzadt, kékes, ott sem a zsibbadás a fő tünet.
Amúgy nekem is a lábszáram zsibbad, hasonlóan a tiédhez, nekem porckorongsérvem van. Ám ez nem jelenti azt, hogy neked is...orvos mindenképpen indokolt.

kvadrillio 2010.05.12. 15:30:54

Rossz kórházban dolgozol.Ahol rossz orvosok /is/ dolgoznak.
Sajnálom a húgodat.A rossz diagnózis megöli a beteget, rossz esetben.
Elég sok, szaporodik a félrekezelt betegek száma.ű
Most már csak azt szeretném tudni, vajon a VIP részlegek a kórházakban hatékonyan működnek ?????

Gabbahey · http://baranya.blog.hu 2010.05.12. 15:32:13

Ja, bocsi nem olvastam elég alaposan. Ha a fájdalom a fő tünet, akkor keringés a fő gyanúsított.

trimalchio 2010.05.12. 15:44:52

Elnézést, ha kicsit hosszabb lesz!

2008 szeptemberében egy hasi ultrahang során kiderült, hogy a bal vesémen egy hatalmas daganat van, ami panaszokat nem okozott. Kivették a bal vesémet, majd sugárkezelést kaptam. Voltam hasi CT-vizsgálaton 2009 áprilisában és októberében. Ennyi volt az összes kontrol. 2009. szeptember elején egy apró pont elkezdett fájni a szegycsontomon. Elmentem háziorvoshoz, azt mondta semmi. Októberre már látható kis duzzanat volt a szegycsonton, megmutattam az urológusnak, aki a vesémet kivette. Azt mondta: "passz, ennek biztos semmi köze a daganatos betegséghez". A duzzanat tovább nőtt és fájt. Házi orvos azt mondta ízületi gyulladás, nincs mit kezdeni vele. Duzzanat tovább nőtt és olyan fájdalmaim voltak már a vállamban, nyakamban, hogy feküdni, aludni sem tudtam. Visszamentem urológushoz, ismét azt mondta passz. Házi orvoshoz ismét, adott beutalót ízületi UH vizsgálatra. UH vizsgálatot végző orvos azt mondta, hogy nem tudja mi ez, kér konzultációt egy sebésztől (ez egy vidéki SZTK), sebész is megnézett UH-val, ő sem tudott diagnózist mondani. De (és ez komoly, nem hazudok) azt mondta, hogy bár nem tudja mi ez, de ha beleegyezek, körbeinjekciózza gyulladáscsökkentővel. Nem kértem. Elmentem reumatológus magánrendelésre (már 2009. novemberben, borzalmas fájdalmaim voltak), orvos döbbenten nézte a daganatot a szegycsontomon és adott beutalót izotópos csontvizsgálatra, ami decemberben meg is volt. Diagnózis: csont és ízület rosszindulatú daganata. Reumatológus (magánrendelés) beutalt annak a jó nevű budapesti kórháznak az onkológiájára, ahol a vesémet kivették. Ott fiatal onkológus doktornő nem akarta elhinni, hogy nem voltam onkológiai team előtt, hogy bár már több mint egy éve vették ki a vesémet nem csináltak egyetlenegy mellkas CT-t sem. Majd azt mondta, hogy ő jobbnak látná, ha egy másik intézetben kezelnének, ahol sokkal jobbak a feltételek. Csak senkinek ne mondjam el, hogy ő küldött másik intézménybe! Közben a daganat nőtt, már igen nagy volt.
Az egész végeredménye: egy elég komoly műtét árán ki kellett venni a szegycsont egy elég nagy darabját, ennek minden következményével.
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ha szakszerűbben járnak el betegségemben, akkor nem jutok el idáig.
Gyakorlatilag közvetlen veszélyben voltam, mert a daganat elért 3 nagy eret.
Nem akarok én átkozódni és szitkozódni, nem akarom senki fejét és vérét venni és pláne nem akarok általánosítani. De úgy érzem a dolgok nem helyesen mentek és talán (ezt nem tudom megítélni) nem is az előírt protokoll szerint. Erre a gondolatra a későbbi orvosi vizsgálatok, beszélgetések során jutottam. Hiszen többször elmondták, hogy veserák után a legszorosabb követés a módszer. Ebből esetemben szinte semmi nem valósult meg. Pl. utólag derült ki, hogy a 2009. április hasi CT eredménye nem is volt egyértelműen negatív. Utána kellett volna járni néhány dolognak. Vajon az urológus miért nem tette meg? Soha nem fogom megtudni.

A teljesség kedvéért:

2009. decemberétől az Országos Onkológiai Intézetben ("Kékgolyó") kezelnek. Erről csak a lehető legjobbakat mondhatom el: nagyon udvariasak, nagyon emberi hangon beszélnek, kellő időt szánnak az emberre, ha kell nagyon gyorsan cselekszenek, és nem pénzért! Komolyan mondom, hogy a beteghordótól a főorvosig nekem csak jó és pozitív tapasztalataim vannak.
Itt megállapították, hogy a veserák áttétéről van szó. Sugárkezelés után megoperáltak.Annak ellenére, hogy a tüdőkben is látszódnak gócok, de a daganat oly mértékben fenyegette azokat a bizonyos nagy ereket, ha újra megnő, hogy a konzílium a műtét mellett döntött.
Mindenki ápolónők, sebész, altatóorvos, intenzíves orvosok mindent megtettek, hogy segítsenek rajtam.
És nem a hálapénz miatt!
A doktornő, aki kezelésemet kézben tartja, maga is egy csodálatos jelenség!
Fantasztikus orvos-embereket, ápolónőket ismertem meg, akiknek örökké hálás leszek.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a hálapénz miatt! Protekcióm sincs, sima "mezei" betegként kerültem oda.
Ugyanakkor az intenzív osztály egyik ápolónőjéhez fűződik életem (minden túlzás nélkül) legborzalmasabb és legmegalázóbb élménye, amiről még most sem nagyon tudok beszélni.
Szóval nem szabad általánosítani.
De semmi sem segít azon, hogy szerintem hanyagság, nemtörődömség miatt súlyosabb állapotba kerültem, mint kellett volna. Hiszen 3 hónapig semmi nem történt! Nehéz békés lélekkel elviselni a gondolatot, hogy miközben ez a betegség, amúgy is rövidebbre szabta az életemet, még ebből a rövidebbre szabott időből is elvettek. És ennek keserűségétől, azt hiszem soha nem fogunk szabadulni, sem én, sem a szeretteim.
(Érdekel Dr. Morcz véleménye, mert kíváncsi vagyok, hogyan látja ezt egy kívülálló orvos.)

kacorka 2010.05.12. 15:46:45

@trimalchio: Felhasználhatjuk ezt a történetet önálló posztként?És akkor Dr.Morcz is tud véleményezni hosszabban.

kacorka 2010.05.12. 15:48:30

@Run in The Sun: Tőled is kérdem, kitehetjük önálló posztként?

pigglet 2010.05.12. 15:48:48

@kvadrillio: mar kulfoldon elek... teso jol van szinten kulfoldon el...

VIP ellatasrol juliusban irok, akkor lesz majd eredmeny, ugyanis anyosom akkor fog befekudni...

epres négercsók 2010.05.12. 15:59:29

@Gabbahey: Nem mondom, hogy érszűkületem van. De, mint már mondtam, fáj. Térdhajlatból indul, és onnan még egy kicsit kisugárzik lefelé, és a zsibbadás csak az alsó lábszáramban van, de az is csak a lábszár alsó felében.
Én nem látom, hogy meg lenne duzzadva, lilának se lila, látható visszerem sincs.
A hőmérséklete azért nem számít, mert nekem mindig mindenem jéghideg :)
Köszi szépen mindenkinek a tippeket!

pigglet 2010.05.12. 16:04:51

@trimalchio: oszinten aterzem amiket leirtal, ha olvasgatni fogod az oldalt es bekerul a kovetkezo tortenetem, megerted miert...

en csak kitartast tudok kivanni, sok sok erot es pozitiv hozzaallast a tovabbiakban!!!

adamantium 2010.05.12. 17:52:15

egy kicsit kellene beszélni a Baker cisztáról mert látom ez egy elég sötét terület: a lényeg, hogy ez a térdízület tokjának kiboltosulása a térdárokba, közlekedik általában az ízülettel, lehet babszemtől alma vagy még nagyobb méretig. maga a ciszta nem egy önálló kórkép (felnőtteknél) mindig valami térdbajság áll a háttérben ami nagyobb mennyiségű térdízületi folyadék termelést okoz: meniscussérülés, térdízületi kopás, üvegporcsérülés, stb. hogy vizuálisan illusztráljam, ez olyan mint amikor az autó gumijával nekimégy az útpadkának egy helyen megsérül a gumiköpeny ott a belső nyomástól lesz egy kidudorodás. szóval ha még véletlenül le is szívják, vagy szteroidot adnak bele az csak időleges javulást okoz, mert nem oldja meg az alapbajt. általában terhelésre okoz panaszt, ilyenkor meg is nőhet méreteiben, illetve pihenéskor visszahúzódik. néha hirtelen kiszakad, ilyenkor jelentős panaszokat okoz. műtéti indikációja akkor van ha a betegnek állandó panaszt okoz, ilyenkor azonban érdemes először egy artroszkópiát csinálni, megnézni mi is a kiváltó ok, majd kiszedni a Baker cisztát

epres négercsók 2010.05.12. 18:27:51

Wazze, szabadságon van a doki. Majd holnap a helyettesítés... ha bejutok...
@adamantium: Ha esetleg olvastad a problémámat, (@epres négercsók: ) annyit szeretnék kérdezni, hogy amit most érzek a lábamban, az lehet egy korábbi sérülés következménye? Ugyanez a térdem sérült meg három éve, de most határozottan nem azt érzem. Az a helyzet, hogy ez óráról órára kellemetlenebb, most már behajlítani is nehéz és fájdalmas a lábamat, és egyre nagyobb területen fáj :S
Nem akarok hisztizni, meg nem temetem el magam mindjárt azzal, hogy trombózis (nyilván nem az, a nagymamámnak volt, és az ő lába elég csúnya volt akkor, az enyémen meg a világon semmi nem látszik). Csak zavar, mert még sosem találkoztam ilyennel. Határozottan olyan érzés, mint amikor elszorítják az ember ereit, és úgy érzem, mintha fel lenne dagadva az egész lábam, pedig szemmel láthatóan nincs. Valami borogatás segít rajta esetleg, amíg nem látja az orvos? Nem akarok gyógyszert bevenni, meg egyébként sincs lövésem, mit lehetne erre szedni.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.12. 19:57:30

@epres négercsók:
Én a helyedben megdolgoztatnám egy kicsit a helyi sűrgősségi ügyeletet, mert legalább UH-val megvizsgálnak, nehogy véletlenül trombózis legyen, persze én csak laikus vagyok.
Igaz egy éjszakádba fog telni, de legalább kizárják a trombózist, aztán mehetsz tovább az orthopédia helyett a neurológiára, egy ENG vizsgálatot harcolj ki magadnak, ott kizárhatják a porckorongsérvet.
Semmiképpen sem várnék holnapig, ha nagyon zsibbad.

epres négercsók 2010.05.12. 20:44:51

@pcr: Kigugliztam a trombózis jellegzetes tüneteit. Azt írja több oldal is, hogy forró bőr a gyulladás miatt, látványosan duzzadt láb, és kékes-vöröses elszíneződés. Ezek közül én egyiket se tapasztalom, tehát valószínűleg nem trombózis. A zsibbadás mértéke változó, azt nem is mindig érzem, csak a konstans feszítő fájdalmat. Reménykedem benne, hogy adamantium még jár ma erre és válaszol. Ha nem muszáj, nem mennék ügyeletre...

Állítsuk meg a ......... 2010.05.12. 20:57:36

@epres négercsók:
Végül is a saját egészségedről van szó.
Nekem a kollegám 28 évesen kapott trombózist, csak zsibbadt a lába.

"Legjellegzetesebb tünete az alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma. A láb duzzadt, kékesen elszíneződik. Az érintett alsó lábszár bőrfelülete a gyulladás miatt meleg, körfogata mérhetően megnő. A lábfej hátrafeszítésével a térdhajlatban a beteg erős fájdalmat jelez (Homan-tünet).

Késői tünet a bőr barnás elszíneződése a bokáknál, amit a kitágult vénákból kivándorolt vörösvértestek okoznak. Itt a bőr sérülékenyebb, könnyebben fekélyesedik.

A trombózis azonban minden tünet nélkül is bekövetkezhet, ez az ún. néma trombózis, és csak a későbbi évek során bekövetkező lábszárödéma, visszértágulat, a bokatáj kötőszövetes megkeményedése és rozsdabarna elszíneződése (= poszttrombotikus szindróma) jelzi a vérrögösödés korábbi lezajlását. A vérrög leszakadásával kialakulhat masszív tüdőembólia, mely hirtelen halált eredményez."

Bár én mint írtam laikus vagyok.

adamantium 2010.05.12. 22:03:20

@epres négercsók: az általad leírtak lehetnek tünetei sok mindennek. az, hogy volt korábban egy térdsérülésed, főleg ha az valamilyen porcsérüléssel járt és nem volt megműtve akkor az idővel ízületi kopáshoz vezetett és következményesen egy Baker cisztához ami valamilyen megeröltetés hatására megduzzadt, begyulladt vagy kiszakadt. de ugyanúgy lehet egy sima gyulladás is ott, vagy vénagyulladás, íngyulladás, vagy mélyvénás trombózis. a mélyvénás trombózis nagyon alattomos tud lenni, néha semmi tünete, én azért tapasztalataim alapján azt emelném ki, hogy az érintett végtag duzzadtabb (körfogatbeli különbség) a lábszár hátsó izomcsoportja fájdalmas, főleg nyomásra vagy a lábfej hátrafeszítésére, esetleg nehézlégzés, mellkasi szúró fájdalom (ha már kezdenek darabok leszakadni belőle). a lényeg, hogy ezzel vagy belgyógyászati sürgősségre menj el (SBO), vagy ha valamilyen sérüléshez kötöd, vagy Baker cisztára gyanakodsz akkor traumatológiára (az ortopédia bár általában mindenütt van ügyeletes orvos, jelentős ügyeleti tevékenységet nem lát el). talán helyi jegelés, felpolcolás segíthet, de ha bárminemű bizonytalanságot érzel inkább mutasd meg orvosnak

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.12. 22:07:49

@Brekkancs: Azt nem írja a posztoló, hogy kapott-e infúziót, úgyhogy erről nem tudunk érdemben beszélni. De hátha olvassa a kommenteket, és válaszol erre.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.12. 22:09:23

@Dr. Morcz: Bocs, most látom, meg is válaszolta, és kapott infuziót.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.12. 22:15:50

@kacorka: Látom, nem lesz nyugtom a hétvégéig ;)

epres négercsók 2010.05.12. 22:27:57

@adamantium: Köszi szépen!
Felpolcolástól különösebben nem lett jobb, megpróbálom akkor jegelni egy kicsit.
Megnéztem minden szögből, ahogy magamnak láthatom, de én tényleg nem látok semmilyen méretbeli különbséget a két lábam között. Belülről érzem ezt a feszítő fájdalmas érzést, de ebből kívül semmi nem látszik. Nehézlégzés, stb. abszolút nincsen. (Felszínes picike visszerek vannak mindkét lábamon, kb mint a pókháló, de hát azok már ott vannak 1-2 éve.)
Szerintem most már éjszakára kibírom így, tegnap este is nagyon rossz volt, aztán reggelre valamivel jobb lett. Ha viszont elkezd dagadni vagy valami, akkor max felhívom az éjszakai ügyeletet. Holnap meg megyek orvoshoz.
Kösz szépen mindenkinek a tippeket, jó éjszakát!

Run in The Sun · http://roadworks.blog.hu 2010.05.14. 10:06:08

@kacorka:

Szia, igen, kitehetitek hátha másnak még hasznára lehet!

meronem 2010.05.18. 21:47:22

@trimalchio: Ez elég durva sztori. 3 orvosnak sem jutott eszébe, hogy áttét lehet???? Megemlítette egyáltalán, hogy volt vesedaganata? Az urológusnak is eszébe juthatott volna, ez alap, de hogy sorozatban még két másiknak sem, az vagy csúsztatás, vagy tényleg nagyon gáz a helyzet az orvosokkal :((( Az utánkövetés is problémás, ha nem volt, azért; ha meg volt, azért, mivel 2009 októberre már látható volt a duzzanat, és a CT is akkor készült, és - gondolom - az erdeményt csak megbeszélték egy onkológussal is.
De miért nem ment el kapásból onkológushoz inkább?

jani57 2018.11.20. 00:44:02

Leírom én is a kalandomat a Baker cisztával meg az orvosokkal: 61 éves férfi vagyok 105 kg, kb 58 éves koromig nem volt problémám a lábaimmal. Ekkor a téli nagy lustálkodások után tavasszal kimentem veteményezni a kertbe, kapálás közben egy éles késszúrás-szerű fájdalom hasított hátul a jobb térdhajlatomba és úgy éreztem mintha valami meleg folyadék ömlene le a térdemből a vádlimba. Fél perc után a fájdalom eltünt, egy kis merevség és feszítő érzés maradt a térdemben de dolgoztam tovább. Estére kicsit megdagadt a térdem de borogattam és elkezdtem szedni porcerősítőket (jutavit glükozaminszulfátot és hialuronsavat), kíméltem a térdemet és kb két-három hét alatt teljesen rendbejött. Három hónapig szedtem a pocerősítőket, aztán ahogy abbahagytam félévre rá kiújult a baj, ekkor már nem volt késszúrás-szerű fájdalom csak merevség és feszítő érzés a térdemben. Na, újabb pihentetés és porcerősítő kúra, ismét rendbejött. Ez négyszer ismétlődött meg 3 év alatt, megfogadtam hogyha mégegyszer előfordul elmegyek az orvoshoz és kivizsgáltatom hogy mi ez.
2018 aug 9 csütörtök, dög meleg volt, éreztem hogy merevedik és feszül a térdem (talán a melegtől rossz a keringés?)
aug 10 péntek telefonáltam a háziorvosnak hogy szeretném felkeresni, hány órára mehetek? (mániájuk ez a hülyeség hogy időpontot kell kérni, azelőtt másik háziorvosnál nem volt ilyen, ha beteg voltam odamentem, kivártam a soromat és elláttak) Női hang mondta hogy ma nem tudnak fogadni, kapok időpontot 14-én keddre. Estére fájt minden mozdulat a térdemmel, gyulladt meleg volt a térdem, csak nyujtott lábbal tudtam ülni, feküdni, felpüffedt a lábam térdtől lefele megtelt vízzel. Gondoltam egyet, ne pangjon benne a víz, a masszázsfotel lábrészével megszorongattam a lábamat. Ki is nyomta belőle a vizet, vékonyabb lett tőle a dagadt lábam és sokkal jobban éreztem magam utána. Fél nap múlva újra feltelt vízzel, én meg újra kimasszíroztattam belőle. Így telt a hétvége, hétfőn már jobb lett a lábam, keddre már alig dagadt. Mentem az orvoshoz.
Aug 14 kedd A háziorvos nincs, másik orvos helyettesített. Mutatom a lábam, elküldött röntgenre, kaptam rá gyulladáscsökkentőt, borogatáshoz krémet és egy beutalót az ortopédiára. Ott is időpontot kellett kérni, kaptam is 3 héttel későbbre szept 4-re. Addig beszedtem a gyulladáscsökkentőt, borogattam és porcerősítőket szedtem.
Szept 4 ortopédia: elmondtam mi volt de addigra a lábam teljesen rendbejött, fizikálisan megvizsgáltak, itt is elküldtek röntgenre. Mondta a doki hogy ortopédiai szempontból ő rendben látja a lábamat, amiatt hogyha vizesedik inkább érsebészetre kellene mennem. Írt fel nekem egy gyógyszert (cartexan) 3 havi adagot, de 18000 Ft lett volna így csak 1 havit váltottam ki belőle. Otthon mikor megnéztem láttam hogy ez is glükozaminszulfát csak spanyol gyártmány és háromszor annyiba kerül mint a magyar jutavit. Ha már kiváltottam beszedtem de csalódtam benne, jobb a jutavit.
Okt 4 A háziorvosnak elmondtam mire jártam az ortopédián, erre elküldött ultrahang vizsgálatra és ott cisztát találtak a jobb térdemben. Beutalt ortopédiára, de mondta hogy melyik kórházba kérjek időpontot. Kaptam is időpontot 2019 jan 22. Itt tartok most.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása