Novemberre van időpont

2010.05.09. 07:00

Sziasztok.

Az én történetem sokkal rosszabbul is alakulhatott volna, szerencsére csak az eleje volt borzalmas. Szeptember elején leköltöztem Szegedre, a hónap végéig nem is volt semmi gond. Ám egyik este feldagadtak az ajkaim. Tudtam egy már meglévő ételallergiámról, na mondom, biztos valami olyat ettem, amit nem kellett volna, vettem szépen Claritine-t meg Ca pezsgőtablettát, nem rohantam egyből az orvoshoz. Másnap már feldagadtak a szemeim is, de gondoltam nincs gond, még pár napig szedem a gyógyszert meg iszom a sok Ca-t és kiürül a szervezetemből a cucc. Igen ám, de amikor már egy hete is úgy néztem ki, mint egy kezdeti szakaszban levő elefántember, akkor elmentem a Bőr- és nemi beteg gondozóba.

Nem is az orvossal volt gond - hanem a kartonozóban csücsülő hölggyel.

Nyújtottam neki a TB kártyám, hogy szeretnék valamelyik orvoshoz bemenni, mire közölte, hogy novemberre van időpont. Pislogtam rá bután, és mondtam neki, hogy ne haragudjon, de már egy hete ilyen fura fejem van, nem várok tovább. Ő nekiállt hisztériázni, hogy nincs időpont, csak különleges nagyon súlyos esetek kerülhetnek be soron kívül.

Az ott ülők is elég csúnyán néztek a hölgyre, de ő egyre csak arról magyarázott, hogy ha be akarok menni soron kívül, akkor előbb meg kell nézzen valaki, hogy van-e erre okom, és csak utána kerülhetek orvos elé. Már azon vacilláltam, hogy hazamegyek (Pest megye), amikor megjelent egy idősebb asszisztensnő. Ő megállt, kérdezte mi a probléma.

Elmeséltem neki, mire ő rászólt az asszisztensre, hogy nagyon gyorsan vegyen fel a rendszerbe. A hölgy hívott még egy asszisztenst, bementünk egy kisebb szobába, ahol felvettek egyéb adatokat, majd mondták, hogy várjak, mindjárt hív a doktornő. A kartonozó hölgy bár felvitt az adatbázisba, de a doktornőhöz nem írt be, így még háromnegyed óra múlva is ott ültem a rendelőben. Épp akkor járt arra még egyszer a már fentebb említett hölgy, aki teljesen meglepetten kérdezte, hogy hogyhogy nem kerültem én még be, mire feleltem, hogy nem hívtak.

Ekkor szólt, hogy "Na jöjjön csak..." és vitt egyenesen a doktornőhöz. Ő rendesen kikérdezett, megvizsgált, és bár az asszisztensnek már lejárt a munkaideje, de ott maradt, hogy beadjon nekem három injekciót, és megvárta, míg a mentők is odaérnek hozzám. Ugyanis a doktornő azonnal hívta a mentőket, már a torkom is be volt dagadva. A doktornő is nagyon kedves volt, az asszisztens is, a két mentős is.

Bevittek az allergológiára, ahol szintén nagyon kedves orvosokkal találkoztam, és a bent töltött idő alatt is mindenki teljesen korrekt volt velem. (Sajnos még jó párszor találkoztam a dokikkal, ugyanis eltartott egy darabig, mire a steroidok kiürültek a szervezetemből és normális allergia vizsgálatot lehetett csinálni és kiderült mi a probléma.) A doktornőtől azért kaptam egy fejmosást, hogy miért vártam egy hétig, ha már feldagadtak a szemeim is, meg az ajkaim (Geronazzo Máriát simán vertem), de megértette, hogy azt gondoltam, ez csak amolyan kicsit erősebb reakció valamire, és megoldódik magától, én meg nem járkálok feleslegesen az orvoshoz.

Lehet, hogy csak nekem volt eddig mázlim, de mindig korrekt orvosokkal találkoztam (a gyerekorvosom is szuper volt, a háziorvosom is nagyon kedves és figyelmes, bénaságom miatt a sebészeten is sokat időztem, és ott is csak egyszer futottam bele egy agresszív asszisztensbe, de a dokival ott sem volt gond), és remélem ez így is marad.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EUgén 2010.05.09. 10:05:37

Nyilván nem kontakt allergiáról volt szó, amivel a bőrgyógyászok foglalkoznak. Ezért is jobb lett volna először a családorvosnál próbálkozni. Akiről persze tudjuk egy korábbi posztból hogy felesleges

Káin 2010.05.09. 10:08:24

Az allergia nagyon kellemetlen tud lenni, tapasztalatból mondom :(. Ez a novemberre van időpont dolog meg elég érdekes...

molnisz 2010.05.09. 10:12:13

Elég vicces mostanság a bőrgyógyászati szakrendelés ezzel a időpont kiadással, legyen mellette sürgősségi ellátás is.
Annak úgy kéne működnie.
Valaki összeszed valami fertőzést és nem kap rá gyógyszert ill. nem kezelik pár hétig, mert nincs időpontja.
Idióta rendszer.

Cicmaláj 2010.05.09. 10:15:53

Nem jól van ez, az biztos. Nem tudom, az ilyen kartonozós minek képzeli magát...

Cicmaláj 2010.05.09. 10:19:28

Nem jól van ez, az biztos. Nem tudom, az ilyen kartonozós minek képzeli magát...

Cicmaláj 2010.05.09. 10:20:06

Hülye blogmotor szórakozik.

Jozsó_ 2010.05.09. 10:21:22

Bőrgyógyászattal nekünk is volt hasonló. Gyereknek vmi furcsa, kiütéses lett a keze. Ez történt márciusban. Feleségem betelefonált, hogy kér időpontot. Mondták, hogy márciusra már nincs, áprilisban meg nem lesz bőrgyógyászat. (????) Végül kiharcolt vmit.

Mondjuk máshol is hasonló. Elmentem háziorvoshoz, hogy fáj a derekam. Ez pár éve májusban történt. Beutalt röntgenre, majd reumatológiára. Reumatológián novemberben volt először időpont. Mind1, elmentem. Kérdezték hol fáj. Most? Sehol. Májusban fájt. Szuper.

Egyetlen megoldás létezik, a ház végében van egy magán rendelő mindenféle szakorvossal. Oda kell menni, bár az meg nyilván fizetős.

hawkeye 2010.05.09. 10:22:37

Tudom keményen hangzik, de ilyen kartonozós adott esetben egy potenciális gyilkos...

Pont olyan, mint az 5 centis, műkörmös HSZP-k, akiknek az a gyógyszerezést, és terápiát illetőn jogukban áll felülbírálni nemcsak a házi-, és szakorvos, hanem komoly professzorok döntéseit az "egészségügyi terrorhatóságnál".

Jelenleg a magyar egészségügy Mengele-szindrómában szenved...

Káin 2010.05.09. 10:28:50

@hawkeye: Keményen hangzik, de sajnos van benne igazság.Persze ez sem mindenhol van így.

picitaci · http://hedgehodgy.franksharman.com/ 2010.05.09. 10:45:16

Kartonozó kartonozzon, és azonnali hatállyal kirúgni, illetve eltiltani ilyen munkától örökre.

kendike 2010.05.09. 10:47:25

Túllépte a hatáskörét a kisasszony, szerencsére megoldódott a probléma.

dr kíváncsivagyok 2010.05.09. 10:50:16

Feleségem beteg volt, már több orvosnál is jártunk (beutalókkal) és egyik helyen rossz gyógyszert írhattak fel, mert folyamatosan rosszul lett tőle . Mivel ugyanaz betegség miatt más rendelésre is volt beutalónk, odamentünk. Másfél hónappal későbbi időpontot adott az asszisztensnő. Kissé felemeltem a hangomat (a Nejem rosszul volt, nem tudott reagálni) erre aznap délutánra visszahívott. Akkor derült ki, hogy rossz a gyógyszer amit kapott. Ha kivárjuk a másfél hónapot, talán bele is hal.Szégyen, ami az egészségügyben folyik. Több hónapra adnak időpontot, holott mindenütt ahol jártunk, lézengtek a betegek ! Érthetetlen és értelmetlen !

Káin 2010.05.09. 11:06:58

@kíváncsivagyok: Még szerencse, hogy legtöbbször legalább az indulatos, elszánt hangnem segít ilyen esetekben.

Jaffar 2010.05.09. 11:13:29

Legközelebb vigyé borítékot a kartonozóba is!

Motorpenis 2010.05.09. 11:16:08

@kíváncsivagyok: Melyik gyógyszer volt? Mire kapta?

Csalamádé 2010.05.09. 11:16:21

Maszek dokinál ilyen nem történhetne meg. Ahol pénz van, ott minden van.

megbecsültorvos 2010.05.09. 11:18:37

@Káin: Sajnos szinte törvényszerű, hogy a kartonozókban ilyen "hélóták" üljenek, mert ha képesek lennének többre, rég nem ott ülnének.
Szintén rossz hír, hogy ha egyes betegek vélt vagy valós problémáikat a hangerő fokozásával igyekeznék orvosoltatni, előbb-utóbb minden más beteg is ezt fogja tenni, hogy ne maradjon le, mindennek a vége pedig csatatéri vagy vadnyugati kocsmajelenetek kialakulása lenne, ami egy orvosi rendelő esetében meglehetősen profilidegen, rendészeti többletfunkciók (lovasrendőrök, seriff stb.) szükségességéhez vezetne.

Káin 2010.05.09. 11:21:55

@megbecsültorvos: Igazad van, tényleg ragadós a rossz példa, de akadnak olyan esetek, amikor a csendes, megfontolt és udvarias hangnem már nem célravezető, akkor egyszerűen muszáj felemelnie az embernek a hangját, hátha...Nem csak orvosnál, de mindenhol máshol így van ez, bár ne így lenne.Az a baj, hogy ezek a "hélóták" nem a saját renoméjukat rombolják, hanem az orvosokét, asszisztensekét, stb.

Brekkancs 2010.05.09. 11:28:42

Kartonozó...Kivert a veríték. Nem lehetne valami jobb rendszert kitalálni helyette?

múvemáccsó 2010.05.09. 11:40:28

uez.egy receptet akartam feliratni.
1. első esetem,mikor itt a 11.ker.-ben a szakrendelőben: 3 hónap múlva lett volna időpont (1 olyan gyógyszerre, amit havonta írnak fel 1 adagot-többet nem) ezt hiába próbáltam 1 kartonozóval megértetni, sötétek, mint a kamra.mondom, dobja ki az asszisztens, nem kell nekem vizsgálat, annyit mondott, hogy előbb kellett volna rá gondolni (látni, hogy nem jutott el az agyáig az info)
2.most ortopédiai klinika - a karolinán úgy szint nyáron lett volna rendelés-akkor meg vagy benn van az orvos, vagy nyaral valahol, tehát így is 50-50 %. máshova protekcióval bementem, és tudtam, hogy csak egy recept kell, hiába erősködtek a karolinán, hogy majd lehet hogy röntgen meg a faszom - utána kiderült, hogy nincs már támogatás lúdtalpbetétre, és így kb, 2 ezer forinttal került volna többe, ha AZONNAL ELMEGYEK 1 MAGÁNRENDELŐBE ÉS OTT HELYBEN MEG IS CSINÁLTÁK VOLNA - mert így még rohangálnom kellett hogy megcsinálják!!!!!!!!!!
röhej.

Jaffar 2010.05.09. 11:40:54

@Brekkancs:
Már rég kitalálták, vagy 40 éve. Számítógépes ADATBÀZIS a neve.
Viszont akkor mi lenne a sok értelmes/kedes/diplomás/okos dolgozókkal a kartonozókban?

Brekkancs 2010.05.09. 11:48:19

@Jaffar: Nem tudom...Megtanulnának valami rendes munkát?

Jaffar 2010.05.09. 11:51:23

@Brekkancs:

Szerintem tuti lesz munkájuk, hisz a fidesz most gyártja az 1.000.000 új munkahelyet :D

Brekkancs 2010.05.09. 11:54:15

@Jaffar: Höhö, gyárthatnák kicsit gyorsabban is :), mert én nem vettem észre, hogy özönlenének az új, jobbnál jobb álláslehetőségek...

Káin 2010.05.09. 12:04:27

@Brekkancs: Én is örülnék, ha végre ha normális ajánlatokkal bombáznának.

full mindegy 2010.05.09. 12:20:46

Ez is zseniális.
Szerencsétlen munkaerő láthatólag nem tud különbséget tenni a tét nélküli kiütések meg az adott esetben halálos kimenetelű allergiás reakció között .
Másrészt mára amúgy is bizonyítási kényszer állt be az egészségügyben. Elmész egy kivizsgálásra,és ha nem épp a végét járod,kb ők kérnek számon hogy hogyan mered ilyen bagatell problémákkal rabolni az idejüket.
Megelőzésről sajnos a szüleik sem hallottak.. =|

Jaffar 2010.05.09. 12:33:10

@full mindegy:

Erre lenne a legjobb ellenszer az ha pl az egészségbiztosítás mindennek csak a 2/3-át állná, a be teg meg a maradék 1/3-ot. Persze úgy, hogy a 2/3-ért te betegbizosításod fizeted. Mint Japánban pl. Így a zemberek is megtanulnák, hogy csak akkor megyünk orvoshoz, HA TÈNYLEG BETEGEK VAGYUNK. Meg azt is megtanulnák nagyon hamar, hogy egészségesen kell élni, különben qrva sokba fog az kerülni mindenkinek.

Káin 2010.05.09. 12:52:52

@Jaffar: Viszont ha ilyen emberekkel találkozik a beteg, ha kénytelen orvoshoz menni, akkor legközelebb nehezebben szánja rá magát, pedig ugyebár mindig azt hangoztatják, hogy időben kell orvoshoz fordulni.

roadrunner 2010.05.09. 12:54:26

Es akkor most mi volt a problema oka?
Marmint az allergianak????

Jaffar 2010.05.09. 12:56:51

@Káin:

De az egyszerüen még a leggazdagabb országokban sem fenntartható, hogy a beteg magasról SZARIK az egészségére egészen addig, amíg beüt a krach. Ráadásul amit nálunk fizetünk eü hozzájárulást az nagyságrendekkel kisebb, mint amennyit valójában igénybe veszünk. Persze az eü-nek ez a kisebb baja. Az egész rendszer szar úgy ahogy van. Az orvosok nagy része ugyanolyan megélhetési bünözö, mint a politikusaink nagy része.
Én még soha nem láttam/hallottam olyan hírt amiben azállt volna, hogy az eü dolgozók sztrájkolnának a hálapénz elle és tiesztességes fizetést akarnak kapni a fekete lóvé helyett. S ez csak egy példa a sok közül.....

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2010.05.09. 13:05:50

@Csalamádé: Sajna igazad van. Nekem vesekövem volt és 2 hét után a háziorvos mondta hogy akkor most már ultrahang... Kértem időpontot, kaptam 1,5 hónapra rá. El kellett mennem magánrendelésre ahol azonnal kaptm ultrahangot. Mire eljött az eredeti UH időpontja már a 2. kövemmel kínlódtam...

Káin 2010.05.09. 13:07:19

@Jaffar: Magyarország a top 10-ben van ebben a tekintetben, sajnos magyar sajátosság, hogy az egészségünket nem vesszük komolyan.

"tisztességes fizetést akarnak kapni a fekete lóvé helyett"- ez a kulcsmondat. Ezt kellene mindenképpen megoldani, hogy működjön a rendszer.

Dubito 2010.05.09. 13:28:08

Magyarországon akkor kezdett az emberek fogazata javulni, amikor gyakorlatilag maszek és fizetős lett a fogászat. Azóta tudjuk értékelni az egészséges fogsort.

Ez a helyzet az egészségügy többi területével is. Addigis tessék pofa nélkül fogyasztani az állami szart.

whoamiohmy 2010.05.09. 13:29:20

Orvosként az egész magyar egészségügyhöz a következőket szeretném hozzáfűzni (dolgoztam a magyar egészségügyben is, most Angliában dolgozom):
Amit a legtöbben nem tudnak, a politikusok meg persze nem mondanak el, az az, hogy a magyar egészségügyben azért nincs pénz semmire, mert a gyógyszereket kb. 15-20-szor annyiért vesszük, mint pl. Anglia. Amikor felmerül, hogy idehaza nem elég a szakellátó kapacitás (ezért vannak hónapos várólisták), az orvosok, ápolók fizetése nevetséges (ezért ülnek a kartonozóban a posztoló által leírt, teljesen dilettáns emberek), akkor mindig ugyanaz az alapprobléma: kevés a pénz. Na, hát akkor gondolkodjunk egy kicsit.
Magyarországon kb. 1500 milliárdot költünk gyógyító-megelőző tevékenységre, ez a GDP kb. 6-6,5%-a. Kevés? Anglia pl. 8%-ot költ, igaz, nagyobb GDP-ből, így az egy főre jutó, egészségügyre költött pénz valamivel több, mint 3-szorosa a magyar pénznek (100 milliárd font 60 millió emberre, azaz kb. 500.000 forint fejenként - szemben a magyar 1500 milliárd forint 10 millióra, vagyis kb. 150.000 forint fejenként). Csakhogy az egészségügyi dolgozók fizetése nem harmada a kintinek itthon hanem kb. huszada. Ez pedig azért lehetséges, mert Angliában az egészségügyre fordított pénz 13%-át költik gyógyszerekre, viszont a bérköltség 79%! Nálunk a nettó bérköltség nem éri el a kiadások 9%-át (110.000 nettó az egészségügyi közalkalmazottak átlagbére, és kb. 100.000-en vannak). Viszont a gyógyszerekre kiadott pénz legalább 70% (pontos számot azért nem tudok mondani, mert a gyógyszerköltségek jó része a kórházi költségvetésekben jelenik meg, arról pedig nincs országos adat, de csak a központi gyógyszerár-támogatás évente 370 milliárd). És a slusszpoén: ha az ember felüti a British National Formulary-t (bnf.org), és megnézi mondjuk 50, az aktív ellátásban használt gyógyszer árát, akkor a legtöbb gyógyszert kereskedelmi áron az angolok 1 font és másfél font közötti áron szerzik be... nálunk a belgyógyászati gyógyszerek nagy része 4000 forint körül kezdődik. Példa (most ez jut eszembe): Simvastatin kint 1.37 font, nálunk 3000-nél kezdődik. Az ok egyszerű: nálunk kizárólag licenszelt gyógyszereket lehet forgalmazni, Anglia lejárt licenszű, generikus készítményeket vesz.
Még egy gyors számítás: 2005-ben az ELTE szociológiai tanszéke csinált egy humán erőforrás felmérést a magyar orvosok körében, aminek egyik központi kérdése az volt, hogy egy szakorvos kb. mennyi nettóért maradna itthon ill. zárná ki az életéből a paraszolvenciát. A válasz: átlag 415.000 forint. Ha évi 6 millió forinttal, és 30.000 szakorvossal számolunk, az 180 milliárd forint. És ezt a pénzt nem sikerül kigazdálkozni 1500 milliárdból... de csak központi gyógyszerár-támogatásra van 370 milliárd évente... aztán csodálkozunk, hogy nem működik a magyar egészségügy.
Ha működő egészségügyet szeretnénk, kövessük az angol példát. Vegyünk lejárt licenszű, generikus gyógyszereket, és az így megspórolt pénzből működtessünk egy normális egészségügyi ellátó-hálózatot. Ha az angoloknak jó a generikus gyógyszer, akkor nekünk is jó kell legyen.

Motorpenis 2010.05.09. 14:04:55

@kovacsjancsYYYZZZ: Simvastatin-t már nem is nagyon használnak idehaza, inkább atorvastatin-t. Nem tudom, melyik intézményből indultál ki a gyógyszerbeszerzésekkel kapcsolatban, de nálunk pl. a készlet 1/3-a adomány a nagy gonosz gyógyszercégektől, teljesen ingyen. A fennmaradó 2/3-ért pedig fizetni kell, de a 4000 Ft-ot egyik sem éri el, még az originális se. A legolcsóbb pénzbe kerülő gyógyszer 1 Ft/doboz, a legdrágábbat nem tudom, de 1000-1500 Ft körül van. Hozzánk más (alacsonyabb) árakon szállítanak a cégek, nem annyiba kerül a gyógyszer, mint a közforgalomban. A drága originális gyógyszerekre is kedvezőbb megállapodások vannak.

És mit tesznek az angolok olyan esetben, ha nem áll rendelkezésre generikus gyógyszer?

Káin 2010.05.09. 14:10:48

@kovacsjancsYYYZZZ: Tanulságos, de Anglia messze van minden téren...

whoamiohmy 2010.05.09. 14:24:04

@Motorpenis: Kizárólag generikus készítményeket használunk, nagyon-nagyon ritka, hogy licenszelt gyógyszert kell használni, szinte gyakorlatilag példa nélküli. Ebből természetesen az is következik, hogy szinte az összes, kórházakban, illetve háziorvosi rendelőben felírt hatóanyag 20 évnél idősebb. Pont most volt egy vita arról, hogy az egyik gyógyszercég szerint 20.000 rákbeteg angol életét lehetett volna megmenteni, ha az NHS használná a legújabb kemoterápiás szereket. A magam részéről nagyon nem értek ezzel egyet, de ebbe most ne menjünk bele. Egyébként a rákos betegek java része itt nem kap kemoterápiás vagy sugárkezelést, leggyakrabban csak palliatív kezelést adunk. A sors fintora, hogy ez egyáltalán nem látszik meg az angol nép egészségén, a legtöbb betegem itt 85-90 éves vagy annál idősebb, sőt, a rákos betegek túlélése sem számottevően rosszabb, mint más nyugat-európai országban.
Egyébként nem tudom, honnan veszed, hogy a 4000 forintot egy gyógyszer sem éri el, én időnként ha hazamegyek, a MOK-os kártyámmal kiváltom a nagymamám gyógyszereit, például az Atorvastatinja, amit te is említettél, 4700 forint, támogatott áron 950. Persze lehet, hogy a kórházban, ahol dolgozol, nem használják ezeket a szereket, vagy egy részüket megkapjátok ingyen, de hidd el, a betegek jó része ilyen gyógyszereket kap a háziorvostól, ami után az állam nagyon kemény gyógyszerár-támogatást fizet.
Ha már Atorvastatin, most kíváncsiságból fel is ütöttem a BNF-et, Atorvastatin itt is csak licenszelt van, Lipitor néven, a 10 mg-os 18 font dobozonként. Ezzel szemben a Simvastatinból van generikus készítmény, 10 mg-os 36 penny. Na, ezért nem adjuk az Atorvastatin itt. (kb. 50-szeres árkülönbség)

babraba 2010.05.09. 14:45:45

nem csak a kartonozóban ülnek dilettánsok... A sztorim ugyan régi, kb. 12-13 éves, de megállja a helyét...
Hónapok óta fájt a fejem, a háziorvossal karöltve végigjártam mindent (neurológia, szemészet stb..) majd minden negatív, ismételt vérvétel, vércukorszint kicsit magas (6,9), ismételjünk újra... megint magas (7,49), háziorvos: csináljuk cukorterhelést! Miután ez a vizsgálat nem két perc, szabadság kivétele, reggel begyaloglás helyi sztk-ba, papírt átad, majd laborasszisztens közli, hogy ő márpedig nem csinálja meg a terhelést, ne szórakozzak, 7,5 alatt nem! Elvitatkozgattunk kb. 5-10 percet, mire kiakadtam, hogy ugyan már, az ő neve előtt nem látom a dr. előtagot, míg a beutalómat aláíróé előtt igen, szóval csípkedje magát, mert addig én innen el nem megyek! Megcsinálta... Annyiban igaza volt, hogy az éhgyomri vércukrom akkor sem lett magas, de a terheléssel felment 20-ig és nem is ment vissza, szóval kiderült, hogy klassz kis egyes típusú diabéteszem van... Ha nem vagyok erőszakos, hisztis picsa (k. laborasszisztens szerint), akkor lehet, mára inkább dialízisre járok tolószékkel, mert tönkremegy lassan a vesém, a végtagjaim....
Ezúton köszönöm a hisztis picsa természetemet magamnak...

Motorpenis 2010.05.09. 14:47:11

@kovacsjancsYYYZZZ: A kórházban használt, készleten levő gyógyszereknél gondoltam a 4000 Ft-ra.

A rákosokat mivel kezelik Angliában?

whoamiohmy 2010.05.09. 15:02:41

@Motorpenis: Értelek, csak azt ne felejtsd el, hogy a kórházi gyógyszer-ellátás a biznisznek csak a kisebbik része, mivel a beteg két hetes kórházban tartózkodás után kap egy gyógyszert, amit a háziorvos utána felír élete végéig. Tehát a gyógyszercégeknek megéri ingyen adni a kórházaknak a licenszelt gyógyszert, a kórházi orvos beállítja rá a beteget, utána a háziorvos meg írja még évtizedekig. Az orvosoknak nem kerül pénzébe, állam bácsi úgyis belenyomja azt az évi 370 milliárdot (meg a betegek még mellé kb. 130-at), az a minimális kis pénz, amibe a kórházak gyógyszerfelhasználása kerül nem tétel a gyógyszercégnek. Persze pontos számokat nem tudok mondani, mivel, mint az eredeti kommentben is írtam, nem látok bele a kórházak belső pénzelosztásába, de a saját magyarországi tapasztalataimból tudnék mesélni... irtózatos a korrupció minden szinten, sajnos természetesen a legfelső szinten (professzorok, osztályvezető főorvosok) a legnagyobb. A dolgot úgy lehetne egyszerűen megoldani, hogy az angol példa alapján központi guideline-okat csinálni, és szigorúan megszabni, hogy az OEP csak az abban leírt gyógyszereket támogatja. Ezeket a gyógyszereket pedig úgy kellene összeválogatni, hogy generikus készítményekből fillérekért megoldani az egészet. Ha a beteg mást akar, fizesse ki. Itt nagyjából így működik a rendszer, marad is pénz orvosi bérekre (egy szakorvos havi szinten 3 és 6 millió forintnak megfelelő angol fontot keres - ha ennek, erőforrás arányosan csak a harmadát keresnénk itthon, már az is két és félszer több pénz lenne, mint amit az említett felmérés alapján az orvosok elvárnának). A kórházban, ahol most dolgozom, ha a beteg kérésére mást írok fel, mint amit a kórház szokott használni, fölhív a gyógyszerész, majd közli, hogy túró a fülembe, tessék felírni a generikust, nem fizetünk 40-50-szeres pénzt. Pont. Ha a betegnek más kell, írjak külön receptet rá, majd kiváltja a magán gyógyszertárban a saját pénzéből, nem az adófizetők pénzéből finanszírozzuk a külföldi cégek extraprofitját. Ja, az alacsony kereskedelmi áraknak köszönhetően itt a legtöbb gyógyszerre nincs is állami támogatás, vagyis a beteg elhagyja a kórházat, 28 napra megkapja a gyógyszert a kórházból, majd ezután elmegy a háziorvoshoz (GP), aki felírja, és a beteg a saját pénzéből, kereskedelmi áron megvásárolja a gyógyszert, így az otthoni gyógyszerelés állami költsége 0. Csak a havi 8 fontnál drágább gyógyszerekre van támogatás, ilyenkor csak a 8 fontot kell kifizetni, a többit az állam állja, csakhogy ilyen gyógyszer szinte alig van, így a gyógyszer-ellátás nagy részéért az állam csak a kórházi tartózkodás idejére fizet.
A rákos betegek ellátása úgy történik, hogy természetesen ha lehet műteni, műtenek, bár megjegyezném, hogy mivel a rákos betegek többsége 80 év fölötti, ezért gyakorlatilag ritkán műtenek, itt ugyanis 80 év fölött szinte semmivel nem fognak megműteni, vagy csak nagyon jó állapotú betegeket nagyon indokolt esetben. Ha a műtét nem jön szóba vagy ha nem megoldható műtéttel a dolog, akkor nagyon ritkán adnak kemoterápiát, főleg időseknek, szinte csak mellrák esetében látok kemoterápián átesett betegeket (nyilván a mellrákos betegek jó része 80 év alatti). A legtöbb áttétes rákos betegnél csak palliatív terápia van. Kétszer is meggondolják, hogy beavatkozzanak-e, ha kockázat merül fel, vagy a dolognak nem sok értelme van, nincs műtét, kemo, sugár.

trimalchio 2010.05.09. 16:52:32

@kovacsjancsYYYZZZ: Én rákbeteg vagyok. Tehát az én kezelésem pénzkidobás? Minek arra a pár évre? Ha jól értelek nem kéne kezelést kapnom és máris meglenne néhány forint a fizetésemelésre?

whoamiohmy 2010.05.09. 16:59:42

@trimalchio: Dehogyis, félreértesz. A rákbetegségek kezelésének kérdése egyébként is csak mellékes téma volt. Én arról beszéltem, hogy ha a gyógyszerek nagy része nem licenszelt, méregdrága készítmény, hanem régebbi, generikus szer lenne, akkor ezen annyi pénzt tudnánk megspórolni, hogy jutna normális kapacitású ellátó-hálózatra meg normálisan motivált orvosokra, egészségügyi dolgozókra pénz. Az, hogy a rákbetegségeket meddig és milyen mértékben érdemes kezelni akár a beteg, akár a társadalombiztosítás szempontjából, teljesen más kérdés.
A kemoterápiával kapcsolatban egyébként pont az a legnagyobb probléma, hogy sokszor nemhogy javítaná a betegek túlélési esélyeit, hanem rontja. Nem vagyok onkológus, úgyhogy nem tudok a témáról érdemben nyilatkozni, az egész csak azért jött fel, mert volt nemrégiben ez a bizonyos vita az angol egészségügyben a legújabb kemoterápiás szerekről, amiket az NHS nem alkalmaz. Szó sincs arról, hogy a rákbetegeket nem kéne kezelni, egyszerűen nagyon nehéz megmondani, hogy meddig van a kezelésnek értelme. De ha visszaolvasod a kommenteket, láthatod, hogy elsősorban belgyógyászati és nem onkológiai szerekről ment a vita.

trimalchio 2010.05.09. 17:09:30

@kovacsjancsYYYZZZ: Értelek. Én nem vagyok orvos, tehát nem is értek hozzá. Ezért kérdezem: a sokkal olcsóbb generikus gyógyszerekkel, tehát teljesen jól lehetne kezelni a betegségek többségét? A generikus gyógyszerek használata, tehát semmilyen visszaesést nem jelentene a betegellátásban, a betegségek kezelésében?

whoamiohmy 2010.05.09. 17:19:13

@trimalchio: Szerintem nem. Ha például összehasonlítod, hogy meddig élnek az emberek Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban, akkor azt látod, hogy a legtöbb statisztika jobb az angoloknál, mint az amerikaiaknál, pedig az USA-ban tényleg a lehető legújabb, licenszelt gyógyszerek mennek, na és persze az USA a GDP-je 20%-át költi egészségügyre, szemben a brit 8%-kal (kisebb GDP-ből). Vagyis az, hogy mennyit költünk az egészségügyre, ill. hogy licenszelt vagy generikus gyógyszereket adunk-e a betegeknek valószínűleg nem vagy csak elhanyagolhatóan kis mértékben fogja meghatározni az emberek egészségét. Az alapgondolata az eredeti kommentemnek az volt (nem tudom, mennyire jött le), hogy Magyarország sokkal jobban járna olcsó gyógyszerekkel és megfelelően finanszírozott, jól motivált egészségügyi dolgozókkal, mint drága gyógyszerekkel és alulfinanszírozott, alulfizetett dolgozókkal. Vagyis lenne pénz normális kapacitást fenntartani, normális fizetést adni az EÜ dolgozóknak, csak ehhez központilag, fillérekért beszerzett generikus készítményeket kellene adni mindenkinek, akinek ez nem felel meg, az pedig fizessen saját zsebből.

bakela 2010.05.09. 23:59:47

@kovacsjancsYYYZZZ: 2 picike kiegészítés:
A legdurvább becslések szerint is az egészségügy sara a lakosság egészségi állapotában 17% /tizenhét !!/
Méghogy a GDP 6 %-át fordítanánk eü-re? 4,3% most, de ezt is csak a kormányzati Goebbels-ek etetik meg velünk. Mennyi a valós arány, ha levonjuk a közgyógyellátás, az utiköltségbiznisz, a fürdőkórházi locsipocsik, a Gyes, a Gyed,+ járulékai, a krónikus ellátásnak hívott elfekvők csillagászati költségeit? Mert, bizony, ezeknek semmi köze az egészségügyhöz, - színtiszta szociális ellátás. Ezeket az eü költségvetésben szerepeltetni színtiszta aljasság.
Persze az itt olvasgató x számú black hole ezt úgy sem fogja fel.

bakela 2010.05.10. 00:03:54

@kovacsjancsYYYZZZ: Megoszt:
Odaát szerintem elképzelhetetlen lenne, hogy az eü minisztériumot, a gyógyszerellátás állami szabályozását, az ÁNTSZ-t, a TB-t ugyanaz a klán, az úgynevezett "veresegyházi asszonykórus" tartja a markában.

epres négercsók 2010.05.10. 08:49:54

Az ilyen idióta recepciósoktól megyek a falnak!
Tavaly a saját szememmel láttam, amikor időpontot kértem a recepción egy szakrendelésre, hogy mellettem állt egy lány (nő), és könnyes szemmel szó szerint könyörgött a mellettem lévő recepciósnak, hogy engedje fel az urológiája, mert olyan durva hólyaghurutja van, hogy nem bír felegyenesedni, és ide küldte a háziorvosa. A recepciós meg közölte, hogy öt hét múlva van a következő időpont. Végülis én eljöttem onnan, így nem hallottam a végkifejletet, de akkor ott azt gondoltam, ezek a recepciósok valami hihetetlen embertelenek, hogy nem képesek felmérni, kinek van szüksége azonnali ellátásra, és ki ér rá pár hetet várni. Vagy ezek még sosem voltak betegek? Majd egyszer talán ez a recepciós is megtapasztalja, milyen az, ha nem tud felállni se a hólyaghuruttól, vagy bármi más akkut baja lesz.
Hangsúlyozom, hogy az itt dolgozó orvosokkal nekem soha semmi bajom nem volt, de a recepciósok velem is kiszúrtak már, meg mások is mesélték, meg ez a szegény lány is önmagáért beszélt...

epres négercsók 2010.05.10. 08:54:14

@múvemáccsó: 11.ker, szakrendelő. A fenti sztorim ugyaninnen származik. Köszönöm.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.05.10. 11:52:31

Hm. Neked nagyon-nagyon nagy szerencséd volt.
Hasonló helyzetben - én nem dagadtam, csak kiömlöttem és viszkettem - nem jutottam be az orvoshoz, a múlt rendszerből itt maradt kommunista cerberusasszony nem is akart velem szóba állni.
Mint ahogy Te én is erősködtem, de engem elzavart az orvos.
A blogomban leírtam a többit, itt nem szaporítanám a szót.
De a tököm tele van az orvosok nagyképűségével és az egész rendszerrel.
Vagy azzal, hogy bevezették az előjegyzést az orvos már el is felejtheti az esküjét...?

adamantium 2010.05.11. 15:55:42

post írójának csak annyit: ha sürgős egészségkárosodás esete forog fenn akkor miért nem a sürgősségi osztályra mégy el? a börgyósok az 5 éves lábgombával meg a 10 éves lábszárfekéllyel vannak szokva annak nem igazán számít ha novemberben kap időpontot. nem mindig azt kell nézni, hogy konkrétan mihez is tartozik a te bajod hanem a sürgősség fokát

Mille38 2010.05.12. 12:18:23

@adamantium: Sajnos a laikus a sürgősség fokát nem tudja megítélni, leginkább azért, mert nem tudja, mi a baja és nem látta még tucatnyi hasonló betegnél a betegség lefolyását, azaz nincs mihez viszonyítania. Pont, mivel laikus.

A posztban szereplő asszisztens nyilván nem volt orvos, de volt annyi tapasztalata, amivel helyesen ítélte meg a helyzetet. Lehet, hogy az ilyen bölcs asszisztensek számát kellene növelni?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása