Olcsó kezelés helyett tízezres műtétek

2010.04.17. 08:19

Sziasztok!

Sok nővel karöltve jártam végig a kálváriát, biztos vagyok benne, hogy felkapják majd mások is a fejüket, mennyire ismerős a történet.

Onnan indul, hogy gyereket akartunk a férjemmel.
Következő lépés gyógyszer elhagy, várjuk a normál ciklust. Ami nem és nem lett, helyette lett 15 kiló plusz, szőrök, ciszták a petefészken, pattanások. Nőgyógyászhoz elmentem persze, miután hónapokig esély sem volt arra, hogy megfoganjak.


Orvos szerint próbálkozzunk.
Mondom neki, de hát mire, mivel, hogyan, ha nincs ciklusom hónapok óta.
Kaptam gyógyszert, stimulálták a petefészkeket, nulla eredménnyel. Ismételték háromszor, a harmadikon már komoly cisztákat növesztettem.
További 5 kiló ment fel a kezelések okán, már a hangulatingadozásaim is elviselhetetlenek voltak.

Orvost váltottam. Női orvoshoz mentem, hátha megérti, hogy elfutott egy év, terhesség sehol, ciklus sehol.
Az orvosnő simán ledagizott, közölte majd menjek vissza ha legalább 10 kilót lefogytam! Egyébként pedig genetikai hozomány a szőrösödésem, ami már rettentő zavaró volt eddigre. Eredmény tehát megint nulla.

Újabb orvos váltás. Az új orvos végre elküldött laborba, a vérvétel eredménye után azt mondta, hogy korai menopauzám van. És azt is elmondta, hogy a petefészkeimet meg kell műteni, hogy minél hamarabb legyen peteérésem és gyerekem.

Ekkor pattant el cérna nálam és vettem fel a kesztyűt!
Nem voltam nagy internetező (azóta pótoltam...), de a neten kezdtem keresgélni, hogy mi bajom lehet. Eljutottam egy honlapra, ahol a tesztsor kitöltése után 90%-os biztonsággal feltételezheték a Policisztás Ovárium Szindromát (PCOS). Elindultam tehát, hogy utánna nézzek, mi a PCOS. A honlap szerint már 1978 óta tudják, hogy egy bizonyos tünetegyüttes magában foglalja ezt a betegséget, aminek alapja egy anyagcsere betegség, az inzulin rezisztencia. Az inzulin rezisztencia többek közt azért komoly dolog, mert a II. típusó diabétesz előszobája, aminek rondábbnál rondább szövődményei vannak, a későbbi életminőség romlása garantált.

Tudtam tehát, hogy a meddőségem az smafu ahhoz képest, mi várhat rám, ha nem vagyok észnél.

Bizonyos, akkor még hézagos tudással felszerelkezve mentem vissza a dokihoz, aki elhajtott, mondván, ha jobban tudom, mi bajom, gyógyítsam meg magam. Pedig nem voltam tiszteletlen, nem voltam fenhéjázó, nem borítottam rá az asztalt, csupán "beszélgetni" szerettem volna, hogy vajon jól gondolom-e. A rövid párbeszédünk alatt többször elhangoztt, hogy a műtét az egyetlen megoldás, amit én nem és nem akartam.

Tovább keresgéltem és olvastam, kutattam. Megtudtam, hogy semmi szükségem műtétre, a stimulációk kifejezetten ártalmasak, elég lehet, ha átalakítjuk kissé az életünket, egy bizonyos diéta és egy bizonyos gyógyszer segítségével lefogyhatok, a szőreim kikophatnak, megállhat a hajhullásom és végre terhes is maradhatok. Egy vérvétellel meg lehet állapítani és egy endokrinológust is sikerült találni, aki végre értette, mit is akarok és láttván az eredményeket, megkaptam a gyógszert!

Persze a jóvégről is írhatnék, mert tényleg sikerült, lefogytam, a hormonjaim helyrebillentek, a szőreim nem olyan durvák, és a többi borzasztó tünetem is kezdett megoldódni és gyerekem is született, de nem ez a lényeg.

Ha hagyom megműtenek, ha hagyom, valószínű, már cukrobeteg lennék. A környékemen már nyitott szemmel járva látom, mennyi nőt érint, többségük már megjárta a kálváriáját ez ügyben, nagy százalékuknál a gyógyszer rövid idő alatt javulást is hozott!!!

Mai napig a PCOS-t az orvosok többsége félrekezeli!
Pedig olcsóbb lenne a rendes kezelést kiírni a betegnek! Arról nem beszélve, hogy egy dolog a gyerek, ha később a cukorbetegség következményeivel kell küzdened!
Ennyi a történet!

Íme a honlap www.pco-szindorma.hu

Nem tudom, mennyire lehet ezt így kirakni, remélem lehet, sokaknak lesz segítség! Az Igaz Történetek rovatot ajánlom figyelmetekbe, nem én vagyok az egyetlen!!!
 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deee 2010.04.17. 12:30:50

@Alvarez:

Nem hinném, hogy keverem. Én a dignózist, kezelést ebben a kontextusban egységnek tekintem. Ebből leszűrhető, hogy nem arról beszélek, hoyg valaki megműti otthon a szürkehályogos szemét. De szerintem ez érthető volt eddig is, ha nem, akkor bocs.
De nyugati országokban - tippikusan USA - csak ritkán mennek orvoshoz, akkor is csak nagy bajjal. Mikor nem fordulnak orvoshoz nyilván fölállítanak egy diagnózist, majd elkezdik kezelni rá magukat. Szerintem ez hiba. Az orvos azért van, hogy betegség esetén hozzá fordulj, mert egy szép, tökéletes világban meghallgat és jó tanácsokat ad, mert sokkal több a tapasztalata.

epres négercsók 2010.04.17. 12:46:11

Na igen, amikor a beteg okosabb, mint az orvos...
Anyukám volt így, hogy csak írták fel neki a gyógyszereket a pszichiátrián, és csak nem akart neki használni semmi. Aztán anyukám kikölcsönözte a könyvtárban fellelhető összes szakirodalmat, megállapította, hogy mi a baja, majd előadta az orvosnak, aki jól letolta, hogy ne okoskodjon itt, mert úgysem ért hozzá.
Később persze kiderült, hogy tényleg az a baj, amit anyukám olvasott, kap is rá gyógyszereket, de leginkább a könyvben olvasottak, és nem az orvosok munkája segítettek.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.17. 12:52:07

@kendike: Kurvára ki nem állhatják ha a beteg mondja meg a diagnózist helyettük.

meronem 2010.04.17. 12:54:06

@Cicmaláj: nem méregdrága a műtét, rutin lenne, de nem ez a lényeg.
Azonban nehéz elhinni, hogy ezt a betegséget nem ismerték fel. A PCOS a leggyakoribb női hormonális és anyagcsere zavar. A nők hozzávetőlegesen 10%-át érinti.
Hol történt ez az eset? Biztos, hogy nőgyógyásznál járt a beteg?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.17. 12:54:26

@deee: Csak nem Magyrországon.Nekem néha megfordult már a fejemben hogy lehet tényleg nincs is baja az illetőnek csak kitalálják az orvosok mert pénzt kapnak a műtét után(hálapénz oep).Egy kis felnyitás megtekintés majd visszavarrás meg nem nagy kunszt.

almohada 2010.04.17. 12:56:16

A PCOS-t (policisztás ovárium szindrómát) nálam másfél évig nem diagnosztizálta egy magánorvos, akinek a honlapján az áll, hogy ért ehhez a betegséghez. Azzal kerestem fel, hogy az ultrahangra azt írták, hogy policisztás a petefészek, a labor vizsgálatok szerint nincs peteérés, és egy éve nem esek teherbe. Valamint a PCOS honlapon én is ráismertem a tünetekre.
A doktornő nagyon kedves volt,fölirt egy pár hormonból álló vérvételt majd a eredmény után azt mondta nem ez a bajom. Később(1,5 év múlva) kiderült, hogy nem megfelelő vérvételt írta fel, csak éhgyomori inzulin-t néztek nem terhelésest. Mint azóta több orvostól megtudtam a betegség megállapításához terheléses inzulin vizsgálat kell(akkor én ezt nem tudtam, de az orvosnak, különösen ha azt hirdeti magáról, hogy ért hozzá, tudnia kellett volna).
Közben hiába próbálkoztunk, jártam folyamatosan a doktornőhöz, stimulálta a peteérést,és ettől lettek peték is, szóval akár teherbe is eshettem volna, csak ugye a PCOS másik jellegzetessége, hogy ha megfogan a baba, akkor is valószínű, hogy elmegy, a nem kezelt hormonzavar miatt. Szóval így utólag visszatekintve Istennek hála ,hogy nem jött össze, mert valószínű elveszítettük volna.
Azt hiszem az a tanulság, hogy a magyar orvosok közül csak nagyon kevesen értenek a PCOS-hez (néha azok se akinek a honlapján az áll, hogy értenek hozzá). Illetve hogy attól, hogy egy magánorvos udvarias és nem aláz meg, nem 100%, hogy nem kezel félre.
Azóta sikerült olyan endokirnológust és nőgyógyászt találnom,aki tényleg ért hozzá. Havi 600 forintba kerül a gyógyszer,amit szedni kell rá, és úgy fogytam nyolc kilót két hónap alatt, hogy szinte sose vagyok éhes,úgy érzem többet is eszem mint előtte (a PCOS esetén speciális diéta kell, nem sima fogyókúra). Mindenkinek sok kitartást, akinek ez a betegsége, és remélem, hogy egyre kevesebb nőt kezelnek félre PCOS miatt.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.17. 13:01:48

@venszivar: én egyszer a madarász utcai gyerekkórházban összevesztem az orvossal jól ki is osztottam.
a gyerkőc hányt és bent akart tartani minket egy hétig.én meg mondtam hogy kérjük az infúziót és megyünk haza.ő meg erősködött hogy de egy hétig bent kell lenni de minimum 3 napot.mondtam hogy nem én reggel hazaviszem a gyerkőcöt.végül éjjel lement a 2 üveg infúzió és reggel mentünk szépen haza.

más.egyszer nagyon erős mensigörcsök miatt be kellett mennünk az akkor még meglévő újpesti szülőotthonba ahol a doki egyből elrendelte az egészségéügyi kaparást.
én úgy elhúztam haza a picsába mint a szél.
azóta nem voltak görcseim,szültem is már és legalább 14 év eltelt és a ciklusom is rendben van.
de ha kell ha nem kaparnának.
anyukájukat kapirgálják.
ezért mondom hogy ha műtétet rendel el egy orvos,meg kell még másik kettőt is kérdezni mellette mindenképp.

full mindegy 2010.04.17. 13:05:23

Na igen,ennyit erről.
Nem fogom végigolvasni a kommenteket is,de remélem valakiben azért rajtam kívül is felmerül az indok,miszerint
a TB jóval busásabban támogat egy műtétet mint.. bármi jelenleg helyénvaló lépést..
További szép napot.

zoxó 2010.04.17. 13:13:46

@szürke_tag: 2010-30=1980. Akkor már hol volt a gyárosoktól és a kulákoktól elvett pénz? Régen tele voltunk államadóssággal. Ráadásul akkor már olyan nagyon senkit nem érdekelt a felvételiző származása, kulákok meg évtizedek óta nem voltak, mind bement a téeszbe beszürkülni. Nem lehet, hogy azért nem vettek fel, mert nem tudtál eleget?

De ez mellékszál.

Viszont azt hiszem, én is elkezdek az endokrinológusomnál (akihez nem emiatt kerültem) érdeklődni, mert megcsináltam a tesztet. Jó lenne több mint húsz év szenvedés és rengeteg kivizsgálás után fixet tudni. Fiatal, képzett, és más betegektől tudom, hogy a PCOS-ban is otthon van. Bár cisztám nincs, sok tünet nagyon illik.

EUgén 2010.04.17. 14:05:02

Sajnos ebből a posztból sem derül ki, időrendben miként zajlottak az események. A policisztás ovárium kezelése elsősorban sebészi volt nem olyan régen, ami mostanra változott ugyan, de van amikor most is a sebészi kezelés az elsődleges.
Diabéteszt NEM ETTŐL kapnak a betegek ha kapnak, ez tehát egy rossz következtetés, de nem ez az egyetlen tévedés illetve csúsztatás a blogban. Szaktudás nélkül is nyilvánvaló, hogy ha valakinek olyen szindrómája van, aminek a nevében benne foglaltatik hogy cisztákkal jár, azt nem lehet a szindrómára adott kezelésnek tulajdonítani. A gyógyszeres kezelés költsége is eléri idővel a tízezer forintot, tehát a cím így már önmagában is ellentmondásos.
Mindettől függetlenül csak örülni lehet a kezelés sikerének

venszivar 2010.04.17. 14:14:58

@Gempacsöki Boborján: Ezt azért teszik,hogy legyen nekik páciens,
aki majd a heti 40-50 000 Ft-ot csak összerakják nekik az ój ke-
vés fizujukon kívül !!! Eddig azt sem tudtam,de most vén fejjel
látom,hogy egy körzeti orvos 4 azaz NÉGY órát rendel !!! De ők is
MINDIG sírnak,rínak, mint a fűzős.... !!!!!!!!!!!!!!!!

Rebca 2010.04.17. 14:22:38

Legalább a linket ne írta volna el... Na mindegy, nekem volt egy ismerősöm aki meghízott meg minden nyűge volt és abban reménykedett hogy neki ez a szindrómája van hogy kapjon gyógyszert és attól csodálatos módon lefogyjon 10-20 kilót... Ilyen is van. Persze amikor diétázni kezdett meg nem össze-vissza kajált mindent lefogyott normálisan is.

Motorpenis 2010.04.17. 14:54:01

@sef: Tudsz konkrétumot? Melyik cég ilyen gáláns? Illetve milyen gyakoriak mondjuk a thaiföldi, vagy ausztrál utazások? Kiket visznek?

Motorpenis 2010.04.17. 15:00:22

@min: Hogyan nyúlnál te a finanszírozáshoz és a törvényekhez? Van valamilyen ötleted?

Motorpenis 2010.04.17. 15:01:34

@epres négercsók: Milyen diagnózissal kezelték először, milyen gyógyszerekkel? Az új diagnózis mi volt? Milyen új gyógyszereket kapott?

hubertusz 2010.04.17. 15:02:08

Végre sikerül egy blogban az egészségügyi ellátás egyes nagyon lényeges kérdéseiről értelmesen beszélni. Én részemről ennek nagyon örülök, köszönöm mindenkinek, és kedves Zöldborsó, teljesen egyetértek veled. Valami megoldásféle kellene, jó lenne optimistának lenni, de valahogy mégsem vagyok az...

Motorpenis 2010.04.17. 15:02:53

@Gempacsöki Boborján: Gondolod, hogy az OEP repes az örömtől, hogy drágább eljárást finanszírozhat? Szerinted az OEP közvetlenül az orvos zsebébe fizet, hogy az orvos érdekelt a drágább eljárás választásában?

Motorpenis 2010.04.17. 15:04:09

@Gempacsöki Boborján: De ha a doki hazazavar a gyerekkel, akkor arról írtál volna felháborodva, ill. amiatt veszekedtél volna, ugye?

Motorpenis 2010.04.17. 15:05:19

@venszivar: 4 óra rendelési idő, és 4 óra készenlét/házhoz járás. Valahogy így van leosztva. Plusz az ügyelet ezek mellett.

dshk 2010.04.17. 15:09:46

@szabidoki: "sehogy sem bírom meggyőzni, hogy a tünetei alapján 10 másik betegsége is lehet. Ilyenkor mindenki frusztrált, és nincs jó megoldás."

Pl. azt lehet csinálni, amit a körzeti orvosom. Én is egy internetes igen/nem teszt alapján tippeltem, meg hogy mi bajom. Máshogy gondolta, vicceskedett is kicsit, de azért adott beutalót ami megerősíti vagy kizárja a tippelt betegséget. Igaz csak egy hét múlva lett volna az állami, de magánorvosnál szerencsére még aznap elvégezték, mentem is kórházba rögtön. Szinte biztos vagyok, extrém eseteket kivéve pénzügyileg is ki lehetne mutatni, hogy maga az, hogy a beteg megnyugodjon ér annyit amennyibe egy vizsgálat kerül ilyen esetben. Ha máshogy nem maximum saját maga fizeti (amihez persze kellene súlyosabb esetekre is alkalmas, nem állami eü kapacitás, ami a mostani rendszerben nincs és nem is lesz, mert lehetetlen nyereségesen megoldani)

dshk 2010.04.17. 15:23:33

A 300 Ftot a legtöbb ember nem érti. Egyrészt a 300 Ft számottevő bevétel volt a körzeti orvosoknak, amire szükségük van. Másrészt jelentősen, 10%-al csökkent a forgalmuk. Harmadrészt, és ez a legfontosabb, méréssel is megerősítették, hogy a betegek ügyfélnek kezdték magukat érezni miatta. Emlékszem 20 éve még kisebb botrányt okozott, amikor egy kórházi kezelés előtt tájékoztatást kértem, hogy minek is kell az. Ami aztán ugyanolyan gyorsan el is ült, miután egy darab percet rámfordított egy orvos, elmondta miért, én meg megnyugodtam.
Nem a 300 forinton állt vagy bukott az eü reformja persze. Elvileg. Gyakorlatilag meg igen, a népszavazás jó időre minden kísérletet reménytelenné tesz. Kiváncsi vagyok mit csinál most az új kormány. Előbb-utóbb kell valamit csinálni, különben tényleg nagy botrány lesz.

venszivar 2010.04.17. 15:24:20

@Motorpenis: No elő jöttél a humbukkal !!!!Az ha kimegy a lakásra
egy házi orv.,akkor az már biztos,hogy pénzes futam sz neki!!!!
Milyen ügyelet ???????????? Ha a Te gyereked járt volna úgy,mikor
a tizen éves gyerek a suliban rosszul lett s a 4. ,a NEGYEDIK !!!
kihívott doki ment ki s mentő helik.-rel bevitték a gyerek meg-
halt. Úgy kel könyörögni nekik !!! ÜGYELET !!!???? Ha van lóvé
s jó kedve,akkor meg mozdul........Majd ha csak egyszer is így járnál,akkor másképpen beszélnél.........Biztos ,hogy a többség nem ilyen !!! DE ha kifogod azt a 15-20-25-30 %.közülit ???......

kvadrillio 2010.04.17. 15:28:32

Talán Horváth Ági nem is mondott valótlant, mikor félrekezelésekről regélt, az orvosokkal kapcsban.
Sokan vagyunk így, hogy utána nézve dolgoknak, saját "kuruzslásba" kezdünk, NEM EREDMÉNYTELENÜL ! :)

..erre szokta mondani a háziorvosom: magát nem lehet akármilyen gyógyszerrel kezelni, mert maga, egyénien állapítja meg mi a jó a szervezetének ! és hamiskásan somolyog hozzá.....

.....jó pár évtizede....:O)

Jól tetted, hogy a kezedbe vetted a sorsod, az egészséged, nem lehet a különféle gyógyításokat bábúként elviselni, mert vannak emberek, akik külünösen megérzik, mi a jó nekik.

szürke_tag 2010.04.17. 15:29:38

@zoxó: Az is lehetett volna, de más volt az indok. Valószínű te kommunista múltaddal nem láttál bele, hogy mi megy a színfalak mögött. Én ellenzéki voltam és soha nem léptem be az úttörő bagázsba se. Vagyis rólam nyíltan tudták, hogy utálom őket csak tanulni szerettem volna. Persze aki kommunista fattyú volt, vagy elvtelen, hosszú nyelvű, az észre se vette mi történik körülötte. Az ilyen sikeresen felvételizett, vagy azt se kellett neki, de engem úgy neveltek, hogy utáljam ezt a rabló bandát.

CuBe 2010.04.17. 15:46:02

@EUgén: Sajna a kezeletlen pcos tényleg diabéteszt okozhat. Nem azonnal és nem feltétlenül (ebben én is érzek némi csúsztatást.)
Persze az már más lapra tartozik, hogy a kezelésben a gyógyszer szerepét sem kell túlmisztifikálni. A diéta (=egészséges táplálkozás, no cukor, no finomított szénhidrát, stb.), és a mozgás segít. De ha orvoshoz mész, ez lesz a legutolsó, amit mondanak. Mivel sokan a pcos-ok közül normál súlyúak, a fogyással se "riogatnak" mindenkit. Pedig a normál súlyú pcos-nak is változtatni kell a táplálkozásán.

Motorpenis 2010.04.17. 15:58:39

@venszivar:
Részletesebben elmagyarázva:a háziorvosi menetrend a következő->négy óra a rendelőben, és még négy óra, amikor még felhívható, illetve ebben a négy órában mehet el ahhoz a beteghez, aki nem tud, vagy úgy gondolja, hogy nem tud megjelenni a rendelőben. Aztán, ha épp rá esik, akkor ügyelet. Ebben az esetben ez így néz ki, hogy pl. hétfő reggel nyolctól délig rendelés a rendelőben, majd déltől négyig készenlét saját praxisban. Négytől másnap reggel hétig pedig ügyelet, ha éppen ő van beosztva. Van még kérdésed? Elég lesz egy kérdőjel is.

Motorpenis 2010.04.17. 16:00:19

@kvadrillio: Egészen pontosan miről is beszélt Horváth Ágnes a "félrekezeléseknél"?

macchiato 2010.04.17. 16:21:44

Azért egy ilyen probléma diagnosztizálásához nem feltétlenül kell Dr. House-nak lenni, főleg, ha egy beteg olyan problémával egy szakorvoshoz, ami az ő szaktürelete kell(ene) hogy legyen...az ilyenek és saját tapasztalataim alapján is úgy gondolom, ha már ilyen alacsony a felkészültségük, legalább figyeljenek oda ránk, betegekre, hátha mégis megkönnyítjük a munkájukat.
Win - Win.

venszivar 2010.04.17. 16:34:21

@Motorpenis: KI KÉRDEZETT TÉGED EGYSZER IS ???Mikor azt megtaláltad,akkor elég egy P .NE azt a " Milyen ügyelet "????????
mivel az nem feléd szólt,hanem az utána következő lényeget felvezető " ál kérdés volt !!!
Ha neked a hályogon át ,ami a szemedet takarja a tisztán látástól
ez nem jön át,akkor fordulj a drága orvos ismerősödhöz.NAGYON VALÓSZÍNŰ,hogy éppen vagy rendel vagy áldozatossan futkos a hozzád fajtákhoz , vagy éppen " '16-h tól ,másnap reggel 07-h ig
ügyel.Akkor minden másra EGY órányi , 60 perce marad ????Ezeknek az áldott szenteknek ?? Nem reflektáltál a NÉHA !!!! KIDERÜLő pici csúnyaságokról...........
Menj s csókold össze a rokonod kezét,talán rád hagyja egy pici
részét annak,amit a fizetésén kívül a betegei már évek,évtizedek óta "ráhagytak"..........
Ne legyél ideges !! Még ki kel hívni az ügyeletest az meg rohan.......

avakannyát 2010.04.17. 16:35:03

Szeretem az ilyen blogokat, kommenteket. Mindamellett, hogy sok igazság van itten jólmegmondva, kicsit gondúkoggyatok. Sok a hulladék az orvosok között? Meglehet. Közöttetek nincsen egy szem hulladék sem? Mindenki f@szán helytáll a maga mezején? Elégedetlenek vagytok? miért nem jelentitek fel? Miért nem keresitek fel a betegjogi képviselőt? Itt maszturbáltok névtelenül egy internetes fórumon, ahelyett, hogy a létező lehetőséget megragadva vennétek elégtételt? Kib@szottul eccerűek vagytok. Még hogy orvost nem marasztalnak el? Marhák. Nézelőggyetek az EBF honlapján. Keressétek Ábrahám ügyvédúr elérhetőségeit. Kérdezzétek, hány orvost marasztalt el egy év alatt. Okosodjatok. A másik kedvencem: az én adómból tanult a retek. Nem mindenki a te adódból tanul b@szodalássan? Csak az orvos tanul a te adódból? Egy másik tudor, valamivénszivar: 4 órát rendel a körzetis. Hát mennyit rendeljen Tewazze? Szerinted mennyilenne jó neked, ha annyit rendelne? Ismered egyáltalán az ő időbeosztását, vagy csak azt tudod elolvasni a rendelőn, hogy rendel 8-12-ig? Szeinted vannak ebben az országban fekvő betegek? Oszt azokat ki látogatja? Meg mikor? Abban a 4 órában, amikor országos átlagban 60-70 beteg jelenik meg? Édesapám! Te brilliáns vagy. Másik hörgésed az iskolás gyerek, akihez nem ment ki az 5 orvosból négy. Ércsedmegwaze, a közterületi rosszullét nem a háziorvos kompetenciája. Mentési feladat. Csak nem ismered a jogszabályokat. Meg nem hallgatod meg a másik felet, ami gyakori tulajdonság a magadféléknél.
Ajjaj gyermekeim. Ölég eccerűek vagytok ittmindannyian, mint a fakocka. További kellemes maszturbálást kívánva maradok tisztelettel

Motorpenis 2010.04.17. 16:41:26

@venszivar: Hát, ha valaki itt ideges, az te vagy. Sajnos, amint látom, veled nem lehet beszélgetni. Persze, ma már mindenkinek adott a lehetőség, hogy a hangját hallassa, és sárt dobáljon válogatás nélkül bárkire.

Meleg fürdő, rumos tea, családi béke-ez kell most neked. Kapcsold ki a számítógépet.

venszivar 2010.04.17. 16:51:25

@avakannyát: @Motorpenis: Csak egyszer ütnélek el benneteket a DAF-ommal .Esküszöm ott idegeskednék,hogy mikor szál ki belőletek a lélek, pedig már úton a Dr.
Úgy látom a bunkózást most ti hoztátok be a diskurzusba ,ezt tanultátok,ezek vagytok ti !!!!!!
Motorpenis, neked minek az orvos ?? Ahhoz egy jó mechanikai műszerész kell ,amekkora műfarok vagy te.........

No csá !!! Aztán ne remegjen a kezetek !!!!!!!!!

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2010.04.17. 17:07:42

@Káin: orvos vagyok, nem fiatal.:-)

Nagyon ráfaragnátok, ha az eltiltás tömegesen divatba jönne. Kicsit nézz körül itthon, és a világban: mindenhol orvoshiány van. Nem olyan jó pálya ez ma már.

Nézz meg egy várólistát, és majd azt is észre fogod venni, ha bevezetik a háziorvosi előjegyzést IS. Mint Angliában, Svédországban, stb.

Ezzel nem akarom védeni a gyengébben teljesítő orvosokat, de már így is hörög a hazában mindenki, hogy kevés a szakember, a fiatalok meg menekülnek.

Eltiltás helyett lehetne alternatív megoldás is, szerintem. Több is. De egyik sem fog működni a jelenlegi motiváció, illetve annak totális hiánya miatt.

Ezt 60 év alatt cseszték el, a baj nem ma kezdődött. A köcsög orvosok ugyanis elhagyják a pályát, vagy az országot, ha máshol kinyalják a se..üket. És érdekes módon külhonban elég jól boldogulnak.

A köcsög orvos magasról tesz arra a betegpopulációra, amelyik nem megsüvegeli, hanem leköcsögözi őket, en bloc. Nem fog lelkesedni az effajta pacientúráért.

Azt kapjátok vissza az egészségügyben, amit belefizettetek. Baromi keveset. Kis pénz, kis foci. Sajnos. Így működik a világ. Olcsó kurvának is híg a leve.

Egy orvos munkája nem a pizzafutár szintje, és nem is annyit ér.
Majd ha fizettek eleget, akkor megjön a minőség. De az nagyon sokba fog kerülni.

Egy Köcsög.:-)

kispista 2010.04.17. 17:16:56

Milyen szép kis reklám a gyógyszergyár honlapjának!

epres négercsók 2010.04.17. 17:21:26

@Motorpenis: Többféle, egymást kiegészítő betegségei vannak. Most hadd ne soroljam itt fel. A gyógyszereket nem is tudnám, mert az elmúlt kb 18 évben állandóan csak új gyógyszereket írnak fel neki, a fene se tartja már ezeket számon...

macchiato 2010.04.17. 17:41:46

giulio_vecchio, avakannyát: Ti nem akarnátok már külhonban kamatoztatni a nagy eszeteket? Vagy nem kelletek nekik, ugye?
Nekünk nem hiányoznátok.

aaabbbccc 2010.04.17. 17:42:27

Nejemnek a PCOS-t orvos diagnosztizálta, szóval néha azért előfordul ilyen is :)
Műtét laparoszkóppal, nem volt vészes, meg sem jött neki, rögtön teherbe esett a műtét után kb 3 héttel! Mondta az orvos, hogy ha akarunk még gyereket, akkor szülés után igyekezzünk, mert a műtét hatása véges, így igyekeztünk és simán teherbe esett megint a nejem, így most van két szép gyerekünk. Oké, ez 2000 körül volt és lehet, hogy azóta vannak jobb gyógyszerek, de a műtét nálunk bevált.

Motorpenis 2010.04.17. 17:42:48

@epres négercsók: Pedig jó lenne valami konkrétabbat megtudni, mert a hozzászólásodnak negatív kicsengése volt. Persze nem muszáj mindent leírni, csak amit úgy gondolsz, hogy itt megosztható, végül is névtelen ez az egész. Kíváncsi volnék, milyen gyógyszerekkel "kezelték félre", és mi volt az, ami használt.

venszivar 2010.04.17. 17:45:01

@giulio_vecchio: Dr.úr ! Eddig senki nem köcsögözött !!ÁLLANDÓAN a pénzt emlegeted !!! Ez a felétek áradó utálat legfőbb oka !!!!Egyszerűen ilyenek vagytok 17:07:42-kor nyilvánossá tetted !!! Azért nem sír egyik tök sem ,hogy a postás,eladó,cipész,vill.
szer., miért keres 65-70-75-85 000 Ft-ot !!!??? Persze erre ti szartok,mert ti dokik vagytok . PEDIG akkor ti is jobban s normálissabban tudnátok élni ,mert lenne miből osztani,mert ti,úgy megérdemlitek !!Mivel az a 10 000 000,kik rátok van vagy lesz szorulva ,előbb utóbb van rá esélyetek, nos bízva bízz az idő neked dolgozik,hogy lasz -e pénzünk rátok (is) ??? No az kérdéses .
Ugye az aláírás csak vicc ?? Engem elriaszt !!

szürke_tag 2010.04.17. 17:53:59

@giulio_vecchio: Te is büdös kommunista vagy és úgy szerezted a diplomádat, nem az eszeddel hanem a pártkönyveddel. Akkor most mire vágsz fel. A kádárizmusod cseszte el, hogy az ilyen önző lényekből orvost csinált. Titeket már csak a pénz érdekel semmi emberség nincs bennetek. Kár volt rátok egy fillért is költeni. A pizzafutár képzése olcsóbb lett volna. Most kellene visszafizetned amit kaptál érdemtelenül. Igaz az elvtársaid segítségével, de a nép vagyonából előlegként.

venszivar 2010.04.17. 18:03:33

@szürke_tag: Na baszod ,most benned hagynak egy pár törlő kendőt.
Doki !! Őt nem védem ,mert enyhén is túlzó volt !!De jóval elöbb
egy orvosnak készülő KIMONDOTTAN azt állította,hogy ő azért mert
kulák származású volt,nos CSAK az miatt NEM lehetett orvos.Ez ép-
pen akkora baromság !!!!,de ő meg ezt hirdeti,terjeszti.Ilyenek
vannak, az igazság , odaát van.........

órarugógerincű (törölt) 2010.04.17. 18:06:14

Nem a konkrét esethez kötődik, de a témába vág: ha egy évvel ezelőtt apám hagyja, hogy megoperálják, most félbe vágva vergődne, fél tüdővel. Csak azért, mert egy tüdőszűrős röntgenen, és egy azt követő MR vizsgálaton láttak valamit a tüdején, amiről - tessék jól figyelni - NEM TUDTÁK, HOGY MICSODA. Úgyhogy a megoldás: vegyük ki, hátha rák. Fél tüdőlebennyel együtt. Kockáztattunk, nem engedtük, így a fater még ma is él - mivel hál' Istennek nem rák volt - és az összes alkatrésze a helyén van. A "nemtudjukmi"-ről meg kiderült, hogy egy egykori tüdőgyula után ott maradt hegesedés.

Kérdés (költői): mi a magyar egészségügy, hentes és mészáros üzem?! Az agy megáll.

Motorpenis 2010.04.17. 18:09:23

@blueberry:
Na de ha rák lett volna, és nem veszik ki, akkor az azért ciki, nem?
Végül is mi volt az ott a tüdejében?

órarugógerincű (törölt) 2010.04.17. 18:13:39

@Motorpenis: ha öreganyám rinocérosz lett volna... Kicsit nevetségesnek tartom, hogy a 21. században, a jelenlegi orvosdiagnosztikai eszközök birtokában nem tudják megállapítani VALAMIRŐL, hogy MICSODA. Az első MR után 3 hónappal csináltak egy másikat, amin látszott, hogy a "nemtudjukmi" nem változik, ergo nem valószínű, hogy rák. De félbevágni az első után akarták. A mi volt az ott kérdésre pedig már leírtam a választ.

szürke_tag 2010.04.17. 18:14:54

@venszivar: Neked mi a bajod velem, Te is a dokit húztad le, vagy már elfelejtetted, ennyire vén vagy? Vén szar.

szürke_tag 2010.04.17. 18:16:11

@venszivar: Te is kommunista barom vagy aki azt se tudja mit ír.

venszivar 2010.04.17. 18:24:09

@blueberry: No nagy részben , többek közt emiatt,ilyenek miatt is
koptatom itt a seggem s ha nem is mondok mindig jókat,de megpró-
bálom.Ha egy cipész,szakács,pék,esztergályos , sofőr,vill.szer.,
nem jól teszi a dolgát az egykönnyen kiderül !!!!!!! Igaz ők jó
ha az 3.-át , 5.-ét keresi s ugyanakkor ( most voltam elsőre kor-
házban !!) a dokim 5 azaz ÖT nap alatt MAX. 7-8 mondatot mondott,
MINDENT a nővérek csináltak,MINDENT !!!!!A hatodik nap persze behívott a kb. 11-12 m2-es szobába s ott addig duruzsolt míg meg nem látta a borítékot , a SEMMIÉRT !!!!, mihelyt megkapta 3 azaz,HÁROM másodperc múlva a szoba kilincsét fogta.........Nos mint az itt írott példák is ki-ki ( nem első emelet !!) mutatják,
ők az übermensek...........

venszivar 2010.04.17. 18:28:43

@blueberry: Elő kerültél ??? Nem olvasod ???Oda írta,hogy egy hegesedés volt !! Olyan együtt érző lettél eddig nem így írtál!!

nemecsekerno_007 2010.04.17. 18:29:59

@zoldborso:

Betalált, ott a pont. A képmutató, önbecsapó magyar társadalom. Az borít ki, hogy ez a normális. A beteg van az egészségügyért és nem fordítva. Gyakorlatilag az orvostársadalom totálisan feudális alapon működik, mi meg itt vizitdíjazunk. Szánalmas.

venszivar 2010.04.17. 18:34:49

@szürke_tag: Miért ment el az a kevés .......is ?? Ha így fojtatod,még a kezükbe fogsz kerülni s ,mint már írtam akkor ott kicsinálnak !!!Persze ott már mindannyian be vagyunk,leszünk szarva......Érthetetlen,hogy miért engem kóstolgatsz ,baromságokkal.Nyugi.Szívj el valamit !!!!

szürke_tag 2010.04.17. 18:48:10

A@venszivar: A kóstolgatást te kezdted és nem én. Ész szempontjából pedig te állsz rosszul, nem én. De azon ne izgulj, hogy én orvoshoz kerülök, mert nem szokásom az orvosokhoz menni. Nincs is háziorvosom, illetve valakinek leadták a papíromat de én nem járok hozzá. Hála Istennek makk egészséges vagyok. Engem max a halálom után lát orvos. De akkor már egy egész ruhatárat hagyhat bennem. A halálomra is kell még várnia vagy 40 évet úgyhogy ne izgulj miattam.

venszivar 2010.04.17. 18:59:22

@szürke_tag: Utána néztem s valószínű,hogy a 18:03:33-as bejegyzésnél siklott ki kettőnk véleménye ,mert ott az,hogy" doki" ,nos az a megszólítás az igazi dokinak szólt s onnan végig
neki beszéltem,de rosszul sült el. Ganc egal.......Viszont az érintettek nem igen jelentkeznek !!!!!!Biztos műtenek !!

avakannyát 2010.04.17. 19:10:37

@venszivar: Te tényleg vén vagy wazze. A 3. hozzászólást már el is felejtetted. Wazze, duggyadfel magadnak a dafodat. Majd valamelyik ügyeletes kihuzza belőled. Neked perszonopátiád van, már ha tudod, mi is az. Frusztráció. Talán anyád nem adott eleget enni. Szegény. Ha tudta volna, hogy ilyen agyhalottat fial, kiborít az első fürdővízzel. Mennyé hívd meg a szürke tagot, oszt igyatok valamit. Jobban meglátszik rajtatok, mint a műveltség.

szürke_tag 2010.04.17. 19:22:45

@avakannyát: Te is kikerültél az elmeosztályról? Azért csak van gyógyszered, vagy elgurult? Szólj valakinek csak segít megkeresni.

venszivar 2010.04.17. 19:29:54

@avakannyát: Talán te vagy az első ember ,akin látszik a műveltség !!!Te egy STAR lehetsz !!?? A témához nem szólsz ???
Pöcsöm öccse !! Az nem megy !!! CSak az a fene nagy MŰ műveltség.........

CuBe 2010.04.17. 19:57:55

@aaabbbccc: épp az a dolog lényege, h a műtét tüneti kezelés, tartós életmódváltás és szükség esetén gyógyszer is kell, ez sajna nem petefészekbetegség( A gyerekhez gratula!

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2010.04.17. 20:58:16

@szürke_tag: iskolázatlan egyénekkel nagyon nehéz értelmesen kommunikálni.

Még ólomövvel sem tudok erre szintre lejutni.:-)
Az orvost fizetik a világon mindenhol a legjobban, nyilván nem véletlenül,a bunkót meg sehol nem fizetik meg, ez van.
Mondtam már.

Viszont a bunkó, az ma már köcsögözhet, meg kommunistázhat.:-)

Soxor már ez is elég ahhoz, hogy módosult tudatállapotba kerülhessen. Begőzöl saját magától.

Úgysem fogok itt veletek vitatkozni, az ember a fakéreggel sem áll le, csak kinyilatkoztattam nektek a tutit. Véssétek be.
Ez lesz a házi feladat. 5-6 óra alatt megértitek. Csak kavarni akartam kicsit a 40-es színvonalon.

avakannyát 2010.04.17. 21:09:47

@venszivar: Igen. Én egy STAR vagyok. Így, csupa nagy betűvel.

avakannyát 2010.04.17. 21:16:04

@venszivar: Ja, jut eszembe. Mi is a téma? Meg hát végül is miért is baj az, ha nem megy a pöcsöd öccse?

szürke_tag 2010.04.17. 22:00:41

@giulio_vecchio: Te rühes elmebeteg a büdös rühes anyáddal beszélgessél. Te mint értelmes orvos. Na ne dumálj. Egy szaros senkiházi vagy aki kommunista volt és beleverték az agyába a tudományt. Leszel te még hóhérok kezébe ha megtudom kivagy és ne hidd, hogy kimaradsz a kommunisták kivégzéséből. Te sz@rfejű kétbalkezes hullarabló.

szürke_tag 2010.04.17. 22:01:27

@avakannyát: Igen te is fiam Brutus, ugyan így fogsz járni te seggfej.

szürke_tag 2010.04.17. 22:04:50

@giulio_vecchio: Játszod itt az agyadat te állat, az anyád prosti volt. Az apád tolvaj mire vagy úgy oda. Te egy korcs vagy és a gyerekeid pedig árvák lesznek hamarosan. Te nagyképű barom. Te az orvosok szégyene. Egy barom.

szürke_tag 2010.04.17. 22:16:18

@giulio_vecchio: A blogoddal foglalkozzál meg az oltóanyagoddal te elmebeteg.

vakhangya 2010.04.17. 22:31:38

A kedves levelironak csak azt tudnam javasolni, ha megis valami gikszer kovetkezne be mert nem hasznalt a dieta/raolvasas es esetleg a diagnozist sem sikerult jol felallitani az internetes kerdoiv alapjan akkor lehetoleg ismet az internettel gyogyitassa magat meg veletlenul se menjen el orvoshoz.

vakhangya 2010.04.17. 22:38:32

a blog gazdat kicsit sem zavarja, hogy itt a kommentelok nem elhanyagolhato resze melyen alulmulja emberi (?) mivoltat? persze, hulyeseg ilyet megkerdezni mert valoszinuleg Kacorka vagy melyen egyetert ezekkel a letformakkal vagy - es ez a jobbik eset - a markaba rohog. Egyebkent ahogy olvasgatom a kommenteket en meleg szivvel ajanlanam az otthon maradott "kocsogoknek", hogy hagyjak a fenebe a szurke_tag felek gyogyitasat es jojjenek ki ok is kulfoldre. jo lesz Kacorkanak, jo lesz a levelironak, szurke_tagnak is jo lesz amig eljut a sarkaig az inger hogy nincs kit anyazni es persze jo lesz a "kocsogoknek" is mert megbecsulik oket es meg ehenhalni sem kell. szurke_tagot kicsit sajnalnam persze, mert uj ellenseget kellene keresni, sot az egesz tarsadalomnak...hiszen ha minden "kocsog" eljon onnan akkor kik fogjak taplalni tobbek kozt ezt a blogot is? de ez legyen az O gondjuk, "kocsogok", utanunk (a vizozon)!

vakhangya 2010.04.17. 22:42:36

@szürke_tag: ezzel a szaddal csokolod meg anyadat?!

szabidoki 2010.04.18. 01:34:56

szürketagnak hívjatok mentőt...
Vagy legalább a gyógyszerét adjátok neki vissza! :)

szabidoki 2010.04.18. 01:42:25

@giulio_vecchio: tévedel, mert Magyarországon a gátlástalan bunkókat fizetik a legjobban. A világ normálisnak mondható részén tényleg az orvosok vezetnek.
A probléma csak ott van, hogy a sok itthoni tuskó azt tartja természetesnek, hogy a kezdő orvos kevesebbet keres, mint egy átlagos fizikai munkás. Amíg ez a fejekben nem változik, esély sincs érdemi javulásra.

szürke_tag 2010.04.18. 07:17:30

@szabidoki: Írj fel magadnak és végbélbe dugd fel.

Nubat 2010.04.18. 07:34:53

@vakhangya:
Ha olvastad, volt dokinál, nem is egynél! Éppen csak nem a helyes kezelést kapta. Szerintem ne gúnyolódj, felesleges!

vakhangya 2010.04.18. 08:46:09

@Nubat: igen, latom, hogy ezt szeretne beallitani, de az elso orvos is azt ajanlotta elsokorben hogy fogyjon le (ennek egyebkent mas okai is vannak) es csodak csodaja egy dieta is kellett a dologhoz.

vakhangya 2010.04.18. 08:51:56

@szabidoki: en vegig olvastam mar par szaz kommentet ezen az oldalon kulonbozo esetek kapcsan. fenntartom a velemenyen, hogy ott kell oket hagyni az internettel, vajakos asszonnyal (sot TB-t se fizessenek) aztan a szurke_tag felek majd szep lassan elhullanak. az ertelmesebbje meg vagy felfogja, hogy szarul fizetett/tulhajszolt munkaero eseten nagyobb az esely a hibazasra (bar jo volna a sok frocsogest valami tennyel is alatamasztani) vagy lehet varni a messiast.

adamantium 2010.04.18. 09:37:24

@sef: ha elgondolkodnál egy kicsit akkor nem írnál ekkora marhaságot, külföldi kongresszusról beszélsz családostól thaiföldön, számoljunk már utána: nyilván nemzetközi kongresszusról van szó, 5 csillagos szállodában vagy üdülőközpontokban, vannak ilyenek. repülőjeggyel mindennel simán számíthatsz úgy 1 millára fejenként, az 2 szülő meg 2 gyerek esetén ugye 4 millió. egyrészről a gyógyszergyártóknak erősen korlátozott a joga az orvosok motiválásában, a legtöbbje külföldi kongresszust nem is támogat, csak számlára fizet, most XY doktor 4 éves kisfia thaiföldi útját milyen tudományos célzattal könyveli el egy gyógyszercég, de legyen te megoldanád. a gyógyszergyártók jobbra balra kell fizetgessenek mindenféle adókat, milliókat minden gyógyszerügynök után meg hasonlók, legyen fizetnek 5% motivációs díjat minden általad felírt gyógyszerből, de neked 10%-ot fizetnek, akkor is 40 millió értékben kell felírjál gyógyszert, hogy ezt neked kifizessék, elgondolkodtál már azon, hogy ez mennyi gyógyszer? egy kisebb kórház éves gyógyszerforgalma. na akkor még mindig reálisnak tartod az állításod?

Nubat 2010.04.18. 10:23:22

@vakhangya:
Egyetlen szóval sem vitatta senki azt, hogy hivatalosan szarul vannak a dokik fizetve!
Senki!
Ettől még a beteget bizony illik meghallgatni!
Illik nem félrekezelni!

Neked pedig illik a szöveget értelmezni:
Az első orvos nem ajánlott fogyást.
A második is kizárólag azt, nem tovább nézve a beteg egyéb próblémáira!
A harmadik fel sem ajánlotta a fogyást, mint lehetőséget.

Egészen addig ment a tologatás, míg másfelé nem kezdett keresgélni a beteg! Mert nem bízott az orvosban. Egyikben sem!

A fedlap nélküli "Pálma" strandsarü 2010.04.18. 10:47:11

@sef:
"A gyógyszergyártó kipengeti a doki+kiccsalád teljes nyaralását cserébe a doki 1 napjáért, ahol elmondják, hogy öreg ezt kell felírnod ezekre a panaszokra és akkor még megtámogatunk egy bajor négykerekűvel...melleslesleg ezek a nyaralások nem Zalakaroson vagy a Balatonnál szoktak lenni, inkább Thaiföld, Ausztrália, Florida..."

mondjál már erre KONKRÉT példákat légyszi, mert így erősen fikázás-fílingje van az agymenésednek...

adamantium 2010.04.18. 10:53:32

@A fedlap nélküli "Pálma" strandsarü: jah, egy BMW legyen mondjuk 20 milla, ahhoz ugye legalább 200 millió értékben kell gyógyszert felírjak. mivel én max 5 milla értékben írok fel évente (bár ezt nem számoltam ki, de ennyire becsülöm) akkor 40 év alatt van egy bömcim :)

venszivar 2010.04.18. 11:28:27

@giulio_vecchio: Tudom ,hogy az embernek sokszor nem jut minden s nem is igen juthat az eszébe..Nekem be ugrott egy.Az ,hogy főleg külföldön a sportolók sokkal,de sokkal TÖBBET keresnek ,mint az ottani dokik !!!!!???? Ez fer ???90 %-uk hülyék minden máshoz,vagy ott vannak a színészek ,színésznők,(nőcskék),énekesek,Ilyen a világ s a szemét is "arannyá" válik a mai kommunikációs csatornák nagy-nagy hatására.....Ha Te doki vagy akkor a hozzá állásod igen un szimpatikus,de ez van !!!

Alikam 2010.04.18. 13:10:36

@giulio_vecchio: mármint annyit, amennyit az állam belefizet, merta mi befizetésünk és a között, hogy az eü mennyit kap asszem bazi nagy a differencia.

Így van ez az egész országban. Amennyi adót itt fizetnek az emberek már Dubai szinten kéne lennünk ehelyett elmegy az IMF hitelre, az adósságtörlesztésre és az állami korrupcióra.

Az orvos elkötelezettségből legyen orvos, ne a pénzért. Ilyen mentalitással, hogy majd ha többet fizetsz,akkor jobbak leszünk, hát ne haragudj, siralmas...

Kíváncsi vagyok az önkéntes enszes orvosok vajon Afrikában mennyit kereshetnek, és mégis odamennek gyógyítani.

Ha már csinálod,akkor csináld rendesen. Én voltam már programozó olyan cégnél, ahol annyi pénzt kaptam mint máshol a portás, de tisztességes munkát végeztem mert én vállaltam el ilyen feltételekkel és ha már elvállaltam akkor igenis ugyanúgy kell dolgoznom, mintha 5x annyit kerestem volna.

ajvé 2010.04.18. 13:47:30

@Alikam: Már megbocsáss, ez igy marhaság. Mindenki pénzért dolgozik. Még Te is. Akár bevallod, akár nem. Afelől pedig, hogy az, akinek reflektáltál jól dolgozik-e vagy se,. semmiféle információval nem rendelkezel. Vannak önkéntes orvosok, meg önkéntes programozók. Csak gondold végig még egyszer: A sok befizetett járulékot ellopják az elvtársak. Kevés marad az eü-re ( is ), meg az orvosok fizetésére. Kevés kivételtől eltekintve frusztráltak, nem ritka a másod-harmad állás. Emellett azonban teljesítsem maximálisan, hiba nélkül persze, legyen empatikus, naprakész emberileg-szakmailag, mert különben jönnek az ábrahámügyvédek meg hát a fentebb böffenő vénszivarok, leköcsögözik. Tulajdonképpen ki is a hibás?

vakhangya 2010.04.18. 15:11:04

@Nubat: a felrekezelest tovabbra sem latom bizonyitva, az illik meghallgatni dologrol meg annyit, hogy meghallgatta a beteget csak miutan az erolkodott, hogy nem akart mutetet fel lett neki ajanlva hogy oldja meg a sajat bajat. Mivel a masodik (igen, ezt beneztem) orvos tanacsat sem hallgatta meg (fogyjon le eloszor), igy nem tudom mit birt volna a masodik orvos tovabb nezni? lassuk be, fogyni kellett neki es talan kellett neki valami gyogyszer. bar a konkretumokat gondosan keruli az illeto tehat vagy elhiszem vagy nem, de meg igy is jol latszik, hogy dietaznia kellett hogy lefogyjon. elhiszem, hogy a tenyek zavarnak teged/titeket de ettol meg tenyek maradnak.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.18. 15:31:20

@Alikam:
Nem vagyunk Istenek mint ahogy rá is mutattok sokszor. Sőt nem is képzeljük magunkat annak.Tehát pont úgy működünk mint minden más normális ember. Választunk egy szakmát, mint minden más ember. Lehetőleg olyat, ami a mások és mi boldogulásunkat is szolgálja, mint mindenki más. Soha esküt, fogadalmat arra nem tettünk, hogy ingyen fogunk dolgozni, kompenzálva a rendszer, esetleg más emberek hibáit. Mi is a piacról élünk és etetni kell a gyerekeinket.
Az már igaz, hogy a színvonalból nem szabad leadni és tisztességtelennek sem szabad lenni. Mivel tisztában vagyunk avval,hogy földi halandók vagyunk, ugyanúgy eltudunk fáradni mint ti és ilyenkor bizony nagyobb eséllyel hibázunk, azt is tudjuk, hogy tennünk kell valamit. Pl. Követelni, hogy emberhez méltó munkakörülmények között dolgozhassunk és emberi léptékkel számolva normális mennyiségű orát dolgozzunk csak egy hónapban. Ne kelljen 4 másik állást vállalnunk, hogy eltarthassuk a családunkat. Na most per pillanat Magyarországon ez lehetetlen. MI marad? El kell menni oda, ahol az eredeti tervnek megfelelően úgy tudom művelni a választott szakmámat, hogy az a mások és az én boldogulásomat is szolgálja. Hogy tudjak olyan színvonalon dolgozni, ahogy azt mindig is szerettük volna.
Nem fogunk ingyen dolgozni sőt éhbérért se. Ha valaki úgy gondolja hogy ez a helyes út, akkor talán példát kellene mutatni. Mondjon le mindenki a fizetésének a feléről és rakja be a közösbe, az egészségügy és egyebek felvirágoztatására.
Csak önök után uraim.

NemesekErnyo 2010.04.18. 18:33:28

Tisztelt Moderátor, itt némelyeknek elgurult a gyógyszerük.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2010.04.18. 18:50:28

@Alikam: hat ez netto baromsag amit irsz. segits mar, hol van az eloirva az orvosnak hogy rosszul kell eljen? hogy lehet egyaltalan olyat elvarni, hogy az aki segit rajtad amikor osszetorod magad, leall a szived, rakos vagy, az kevesebbet keressen mint egy szakmunkas es rosszabb eletszinvonalon eljen mint nem kevesen az orszagban?
De hajra, dolgozz annyiert mint egy szakmunkas, de a munkad/felelosseged ne valtozzon. Azt mar nem is mondom, hogy nevelj gyereket stb stb.

NemesekErnyo 2010.04.18. 20:37:26

@Alikam: Miért hagytad ott? Megszűnt a cég? Kár... még maradhattál volna :)))

venszivar 2010.04.18. 21:10:41

@Alikám : No ha ezeknek a jó lelkeknek a kezébe kerülünk !!!!Előre add oda nekik a pénz,mert ha már a te hibádból eltávozol,akkor nagyon haragudni fognak,ha nincs kitől megkapják a borítékot !!!!!Azért a rokonokat még behívják,hogy a zárót átadják s akkor "CSAK TÖRTÉNIK VALAMI !!!".

ajvé 2010.04.19. 07:27:33

@venszivar: Te menthetetlen vagy . Vén. Ne orvost keress, hanem régészt.

tizenhárom 2010.04.19. 11:31:58

Örülök, hogy valaki végre megírt egy ilyen posztot a PCOS-ről. Én is régóta fontolgattam, hogy figyelemfelkető, ismeretterjesztő jelleggel megírom a saját történetemet erről a még ismeretlen betegségről. Talán egyszer majd megírom, mert abban volt félrediagnosztizálás és orvos által történt megalázás is.
Addig is köszönet a lelkiismeretes orvosnak, aki végül megtalálta a problémát.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.19. 16:44:24

Gondoltam utánanézek kicsit mi a helyzet Svédorszagban PCOS kapcsan. Jelentem ugyanaz. A Metformin itteni hivatalos elöiratában sem szerepl a PCOS mint indikacio. Az orvosok itt is ugyanugy megosztottak. A legtöbb orvos tartja magat a hivatalos elöirathoz es nem rezkirozza meg a felirását. Vannak cikkek,nem keves, ahol leirjak a metformin pozitiv hatasát. Vizsgalatok is törtentek, amelyek azt mutatjak, hogy valamifele direkt hatasa van az ovariumra, de tovabbra is ismeretlen a hatasmechanizmus. Itt is zajlik a vita az interneten, itt is duhöngenek a betegek. (a stilus azert egeszen mas). Eleg nagy nevu kutatok foglalkoznak a temaval a Karolinskan is, de meg sincs egyetertes.Egy kongresszus utolsó elöadäsän volt ez tema, amit ugy irnak le, hogy parazs vita alakult ki a szakemberek között.
Szoval nem vagytok egyedul, de az is biztos, hogy nincs meg bizonyitva a dolog tudomanyosan es itt sincs benne a kezelesi protokollban a metformin. Amit minden evvel foglalkozo cikk ajanl elsökent, az az, hogy le kell fogyni, mert ez mär önmagäban is helyreällithatja a hormonegyensulyt es javithatja a teherbeeses valoszinuseget.
A lenyeg, hogy nem a szar magyar, penzsovar , alulkepzett orvos az oka annak, ha valaki nem kap megrendelösre Metformint.

Motorpenis 2010.04.19. 18:55:38

@szil5: Tegyük hozzá rögtön, hogy a metformin az egy antidiabetikum, azaz cukorbetegség kezelésére használják, erre van törzskönyvezve, és más betegségek kezelésére történő alkalmazása már "off label use", ami ugye necces helyzet, mert kié a felelősség? Hát persze, hogy az orvosé!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.19. 20:36:06

@Motorpenis:
Azért nem részleteztem, hogy mire való eredetileg a Metformin, mert ez kiderült már előzőleg a hozzászolásokból.Svédországban egyébként még szigorúbban veszik az ilyen "off label" alkalmazásokat. Volt is ebből nehézségünk az elején. Voltak gyógyszerek amiket otthon jó eredménnyel alkalmaztunk pl. Wellbutrint depresszió ellen .Itt viszont nem volt akkor még regisztrálva antidepresszánsként,csak Zyban néven ugyanaz a hatóanyag dohányzásról való leszokást segítő gyógyszerként. Természetesen támogatás nélkül. Kérdezgettük a megyei főnököt, hogy felírhatjuk-e depressziós betegeknek , mivel elég nagy tapasztalattal rendelkezünk vele otthonról. Azt a választ kaptuk, hogy meg ne próbáljuk, bármi történik a beteggel felelősségre vonhatnak miatta. Azóta már itt is regisztrálták depresszióra is ,Voxra néven. 2 évig azonban nem használhattam. Ugyanez vonatkozik a Nootropilra is. Csak neurologus írhatja fel és kizárólag corticalis myoclonus kezelésére. Szóval itt állok, neurologus ugyan vagyok (itt is) de TIA-s, stroke-s, vasculáris demens betegnek nem tudom felírni. Ez van.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.19. 21:02:51

@tizenhárom:
A betegség nem ismeretlen. Én már régen jártam egyetemre,de mégis tudok róla és nem most szereztem az ismereteimet a netről.
Nem csak az endokrinologusok értenek a hormonokhoz és a szülészek és nőgyógyászok sem csak gyulladásokban és szülésben vannak otthon. Az egyetemen a szülészet-nőgyogyászat oktatás igen nagy része szólt endokrinologiáról.
Ami talán új a PCOS kapcsán, hogy most vannak próbálkozások kicsit"visszafelé" kezelni,mármint az eddig szövödménynek tartott metabolikus syndromát kezelni és ezáltal befolyásolni az alapbetegséget.Csakhogy vannak szabályok és törvények.És van a feldühödött orvosellenes tömeg akik vért akarnak látni.Az,hogy manapság az orvosok nagy része igyekszik szó szerint követni a szabályokat és nem hajlandó rugalmasan kezelni a kérdést a beteg érdekében(mint ahogy évekkel ezelőtt ezt sokszor megtettük.)köszönhető ez a felturbózott műhíba pereknek is és az ezekből busásan meggazdagodott sztárügyvédeknek. Annak utána nézett-e már valaki,hogy X ügyvéd úr a perek hány százalékát nyeri meg és hányat veszít el. Az utólagos korrekciókra, amiket kisbetükkel írnak a vesztett perek után a legutolsó lap alján figyel-e valaki? És abba belegondolt-e már valaki,hogy a vesztett perek költségét ki fizeti? Belehajtani a betegeket eleve vesztésre álló perekbe és utána felvenni a munkadíjat és kifizettetni a perköltésget- ez nem etikátlan. Ezért senki nem morog?

Motorpenis 2010.04.20. 06:28:16

@szil5: Azért emeltem ki a metformint ismét, nehogy most aztán a tájékozódó-kutató páciensek megrohamozzák az orvost metforminért, aztán, ha az orvos ebbe nem megy bele, akkor ide írjanak valamit "Megtagadta az orvos a kezelésemet" címmel.

Egyébként egy másik "rémtörténet" kapcsán feltettem a kérdést az itt pert ajánlgatóknak, hogy vajon miért szaporodnak az ilyen perek? Annyit nem romlott ugyanis az eü.; a válasz részben ott van a hozzászólásodban.

misspony 2010.04.20. 21:36:37

@Motorpenis: @szil5:
Csak jelezném, hogy a metformin bármennyire is off-label és jajjszegényorvos, akit perelhetnek érte, az OGYI engedélyével már 2009 áprilisa óta felírható annak a betegnek, aki az orvosával együtt azt kérvényezi!

Ehhez kell:
1., Orvos, aki túl lát a sértettségén és beismeri, nem tudtam ugyan, de tényleg, ha segíthet, miért is ne!
Ugyanis a PCOS ugyebár alapból inzulin rezisztenciához IS köthető, ami már nem off-label a metforminhoz! Ehhez el kell végezni egy vérvételt, amit általában a beteg magánlaborban végeztet el, mert a háziorvos nem írhatja fel, az endokrinológus pedig nem fogja.... Pedig a PCOS az anyagcsere betegségek közé tartozik már a kódolása alapján is! Esetleg lehet tanácsolni is annak, aki panaszával fordul az orvoshoz és a beteg tud dönteni, hogy vállaja-e az utánajárást vagy nem!
2., Egy beteg, aki ismeri a lehetőségeit, korlátait, betegségét. Nem tanulta ugyan, de képzett..... Persze szakbarbár nanáááááá (és még ez is erős túlzás), de nem megvezethető és erőszakos is ha kell!
Az ilyet utálják a rendelőkben.

Azokkal a PCOS-s betegekkel mit kezdenének kérem az itt jelenlévő és író orvosok, akik messze a normális BMI alatt vannak, tehát olyan soványak, mint én leszek majd valamikor a koporsómban? És bizony ugyanazok a tüneteik vannak, a terhelt inzulinjuk 2-3-4 szerese a normálisnak? Ők vajon akkor hova fogyjanak?

misspony 2010.04.20. 22:25:40

@misspony:
És elnézést szeretnék kérni az ingerültségemért és értem Szil írását is, hogy a világon nem Mo-n egyedül probléma ez, de ez akkor sem mentség!

Mert van megoldás!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.20. 22:47:57

@misspony:
Senki nem mondta, hogy nincsenek kivételek. A legtöbb PCOS-s beteg valóban túlsúlyos,de nem mindegyik. Egy sovány betegnek pedig tuti nem fog egy orvos sem fogyást javasolni.Ezt kár tovább ragozni.

Az "indikátión túli gyógyszer rendelés" lehetőségét is ismerjük.
Napi rutin mostanában bizots nem lesz.
A kérdés rendezése az OGYI-ra vár. A már meglévő tudományos anyagokra támaszkodva nekik kellene megváltoztani a gyógyszer alkalmazási előiratát. Ezt eddig valamiért nem tették meg. Nem csak Magyarországon de más országokban sem.
Ez nem a gyakorló orvos szintje. Hogy a bürokrácia túl nagy, vagy nem találja több ország gyógyszertani intézete sem még eléggé bizonyítottnak ezt a kezelést, nem tudom.
Azt tudom, hogy pl. a háziorvosok egyik kötelező szinten tartó tanfolyamának ez már két éve anyaga volt.
Az orvosoknak két választása van. Neki állnak engedélyeztetni a indikáción túli alkalmazást- vállalva annak minden következményét-vagy nem rendelik erre a betegségre ezt a kezelést.
Azt hogy az evvel járó plusz munkát vállalja-e az orvos, tudja-e vállalni vagy nem ,esetleg a többi beteg ellátásának rovására,(gondolok itt az idő faktorra) azt joga van eldönteni.A terápia megválásztása a törvény szerint az orvos joga(az adott keretek és szabályok között)
A betegnek meg joga van a tisztességes kivizsgálásra, a megfelelő tájékoztatásra, elfogadni egy ajánlott kezelést vagy nem és joga van orvost is választani.Ez így tiszta.
Hogy miért nem lesz napi rutin?
Az eljárás a következő:( forrás OGYI)

"Indikáción túli gyógyszerrendelés

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004 (IV. 28.) ESzCsM rendelet (továbbiakban Rendelet) alapján lehetőség nyílt gyógyszert rendelni a forgalomba hozatali engedélyben jóváhagyott alkalmazási előírásban nem szereplő javallatban, ha ezt az OGYI engedélyezi.

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy nem adható engedély - az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény (továbbiakban GyT.) 25. § (7) bekezdése értelmében -, ha kérelmezett javallat a kérelmezett gyógyszer alkalmazási előírásában ellenjavallt.

Javallaton a gyógyszer alkalmazási előírásában foglalt előírásokat kell érteni.

Az OGYI engedély kiadásához szükséges formanyomtatvány (Kérelem indikáción túli gyógyszerrendelés engedélyezésére) letölthető közvetlenül INNEN vagy a FORMANYOMTATVÁNYOK menüpontból.

Az OGYI a kérelem beérkezésétől számítva a következő határidőkön belül dönt:

- szokásos eljárási rend: 20 naptári nap

- sürgős szükség esetén soron kívül, de legkésőbb 2 munkanap.

A sürgősséggel való benyújtás akkor indokolt, ha a kérelmezett gyógyszer a beteg életveszélyes állapotának kezelésére, vagy közvetlen életveszély elhárítására szolgál.

Külön felhívjuk a kérelmező kezelőorvos figyelmét arra, hogy a Rendelet 2/A §-a és a 6. sz. melléklet értelmében,
a kérelemben jelölni kell:

*
eljárási rendet (amennyiben sürgősséggel kérik, annak indokolását is külön mellékletben be kell nyújtani)
*
a kérelmező orvos adatait (név, munkahely, munkahely címe, szakorvosi képesítés/ek)
*
a gyógyszer nevét, hatóanyagát, hatóanyag-tartalmát, gyógyszerformáját, kiszerelését, a forgalomba hozatali engedély jogosultját,
*
a beteg nevét, születési idejét, társadalombiztosítási azonosító jelét, kiskorú beteg, illetve cselekvőképtelen beteg esetén az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 16. § (2) bekezdése szerinti nyilatkozattételre jogosult személy (a továbbiakban: nyilatkozattételre jogosult személy) nevét,
*
a gyógyszer forgalmazási helyét (Magyarország, EGT-n belüli, esetleg EGT-n kívüli ország megjelölése),
*
az engedélyezni kért javallatot,
*
az eddig alkalmazott kezelést és annak részletes indoklását, hogy az miért nem volt eredményes,
*
a kérelmezett gyógyszer tervezett adagolását és a terápia várható időtartamát (folyamatos, meghatározható).

A kérelemhez csatolni kell:

*
a kezelőorvos nyilatkozatát arról, hogy vállalja, hogy a kezelés lezárultakor, valamint folyamatos kezelés esetén az OGYI által meghatározott időközönként az OGYI-nak részletes, kiértékelhető jelentést küld a beteg állapotáról, a kezelésről, annak eredményéről, valamint az esetleges mellékhatásokról (erről a nyilatkozatról támpontként egy AJÁNLÁST is közzétettünk a honlapon).

*
a beteg beleegyező nyilatkozatát, mellyel hozzájárul a gyógyszer indikáción túli alkalmazásához
o
a beteg beleegyező nyilatkozata cselekvő képes beteg esetében (erről a nyilatkozatról támpontként egy AJÁNLÁST is közzétettünk a honlapon),
o
illetve cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes (kiskorú) beteg esetében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 16. § (2) bekezdése szerinti nyilatkozattételre jogosult személy nyilatkozatát (erről a nyilatkozatról támpontként AJÁNLÁST is közzétettünk a honlapon),

A Rendelet 2/A § (4) bekezdés d. pontja szerint a kérelemnek továbbá tartalmaznia kell a kérelmezett javallatban való alkalmazás indokait, valamint indokoltságának bizonyítékait, így különösen:

- a klinikai vizsgálatokról szóló közleményeket, és

- a gyógyszerrel történt kezeléssel kapcsolatos szakmai folyóiratban közzétett közleményeket, és

- a hazai, illetve nemzetközi ajánlásokat.

Fekvőbeteg gyógyintézetben alkalmazni kívánt gyógyszer esetén, amennyiben az adott gyógyszer szerepel az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 3. számú mellékletében foglalt homogén betegségcsoportok 5.0 verzióhoz kapcsolódó, az egészségügyi miniszter által tájékoztatóban közzétett Besorolási Kézikönyv „Besorolási Táblázatok” fejezetében besorolt protokollokban, továbbá a Besorolási Kézikönyv függelékében kihirdetett, nemzetközi irányelveken és hazai szakmai tapasztalatokon alapuló protokollokban,, úgy a kérelemhez nem kell csatolni a következőket:

- első alkalommal a kezelőorvosi nyilatkozatot,

- az indokoltság bizonyítékait (a protokoll pontos megnevezése azonban előfeltétel).

Amennyiben korábban már ugyanazon gyógyszer vonatkozásában ugyanarra a javallatra az OGYI engedélyezte az alkalmazást, nem kell tartalmaznia a kérelemnek a fent részletezett bizonyítékokat, valamint az előzőekben nevesített, az egészségügyi miniszter által tájékoztatóban közzétett protokollra történő hivatkozás esetén a kezelés indoklását.

A kérelmezett gyógyszerrel való kezelés megkezdhető, amennyiben a kérelmezett gyógyszer hatóanyaga az előbb részeletezett protokollokban szerepel.

A kezelés megkezdésével egyidőben az OGYI-hoz be kell nyújtani a kérelmet bejelölve rajta a protokoll számát, és megjelölve azt is, hogy szokásos az eljárási rend, vagy sürgősséggel kérelmezi a kezelőorvos.

Amennyiben a protokoll szerinti alkalmazásra sürgős szükség miatt kerül sor, és az OGYI két napon belül nem hoz határozatot (a kérelem beérkezése itt is feltétel!), akkor megadottnak kell tekinteni az engedélyt. A sürgős szükséget indokolni kell minden esetben!

Felhívjuk a kezelőorvosok figyelmét, hogy már lezárult kezelés utólagos engedélyeztetésére semmiképpen nincs lehetőség.

A támpontként adott Beteg beleegyező nyilatkozata, a beteg helyett a Nyilatkozattételre jogosult személy beleegyező nyilatkozata és a Kezelőorvos nyilatkozata ajánlások a FORMANYOMTATVÁNYOK menüpontból is letölthetőek.

Amennyiben a beteg cselekvőképes, de bármilyen okból írásképtelen, két tanú együttes jelenléte, azonosítható aláírása, valamint személyazonosító igazolvány száma is szükséges a beteg beleegyező nyilatkozaton (természetes mellőzve az írásképtelen beteg aláírását).

A szokásos slutlösninget, hogy mi meg vagyunk sértődve, lehetne már hanyagolni. A kérdés ennél sokkal összetettebb.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.20. 23:04:34

Még egy utolsó megjegyzés. A poszt tkp. rendben van. A kommentek nagy része viszont a égbekiáltóan bunkó.Csak remélni merem hogy akik ide járnak kommentelgetni ily módón,az csak egy szűk része a társdadalomnak.

misspony 2010.04.20. 23:16:10

@szil5:
A kérelem be van nyújtva. Száma vagyon. Én mondom is, ha kell!
És nem kell bizonyíték, ezeken már túl vannak azok, akik végig játszizták.
Kérelem, le és kitöltve, 20 nap múlva engedéllyel ezentúl alkalmazható!

Értettelek, köszönöm a reflektálásod!
De hidd el, hogy azt is tudom, miért nincs benne az ajánlásban. Petrányi doktor ezt is remekül leírta már nem egyszer!
Részemről is ejtve a téma itt! :-D

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.21. 00:03:09

@misspony:
Tényleg az utolsó. Ahogy az kiderül az eljárás leírásából és a kommentedből s: ha már egyszer adtak ki ilyen engedélyt egy adott gyógyszerre, akkor az eljárás lehet egyszerűbb. A szakmai bizonyítékokat nem kell már benyújtani. Azért még így is elég macerás a dolog.Csakhogy nem található arról infó az OGYI honlapján, hogy mely gyógyszerekre adtak már ki ilyent engedélyt.
Igen megkönnyítené az orvosok dolgát, ha lenne egy ilyen lista. Akkor talán ők is könnyebben belevágnának egy ilyen eljárásba.
Valaki javasolhatná az OGYI-nak.
Én már kiszálltam az otthoni körhintából,máshol vivom a harcomat, nem is tudom minek idegesítem magam avval, hogy mi zajlik otthon.Van nekem itt is mit tennem.
Talán azért kattantam rá mégis erre a témára, mert épp most vettem egy nagy levegőt és vállaltam be egy betegnél off-label gyógyszeralkalmazást.(engedély nélkül) Két ilyen gyógyszert is kap. Off label itt, de nem Magyarországon. Mivel tudtam, hogy jó lesz, nem bírtam megállni, hogy hagyjam lebénulni. Várom a következményeket. Mindenestre a beteg lényegesen jobban van és ezt laborokkal, MR-rel is alá tudom támasztani. Rendszert azért nem csinálok belőle.Ha megizélnek érte, majd beszámolok róla.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása