Focipálya van,orvos nincs

2014.12.22. 06:41

misszio-qpr.jpgNos, én személy szerint ezúton szeretnék üzenni városunk és országunk vezetőinek, hogy talán egy kicsit foglalkozhatnának a kirakat helyett az emberek valódi hogylétével és jólétével.

Kedves Praxis Blog és Lelkes Olvasótábora!

Mit gondoltok a következőről?


Helyszín: Veresegyház, dinamikusan növekvő város új műfüves focipályával, új színjátszó társulattal, jégpályával, nagy CBA-val a Budapesti útnál, új körforgalommal, stb. Édesanyám (nyugdíjas, 70 éves asszony) csípője és dereka fáj néhány hónapja, lépni előre egyik lábával tud a másikkal nem, gyakorlatilag sántít, lépcsőn föl-le menni egyáltalán nem. Elment a körzeti orvoshoz, aki beutalta a szakrendelésre, méghozzá reumatológiára a Misszió Egészségügyi Központba (www.misszio.hu) ahol Dr. Nagynál kapott időpontot. A bejelentkezés 2014. október 07-én történt, időpontot 2015. január 21-re kapott (http://www.misszio.hu/rendel.php#reuma szerint 98 nap az előjegyzési idő, a tájékoztatás korrekt, a várakozási idő viszont, hát, hogy is mondjam, nagyon gáz).

 misszio-qpr.jpg

 

Ezek után ma reggel csörög a telefon (2014. december 08. van, azaz 3 hónappal, 90 nappal a bejelentkezés után). Közölték, hogy Dr. Nagy elment Veresegyházról és nem rendel többet a Misszióban és az időpontot törölték (nem áttették a másik orvoshoz, hanem törölték). És azt mondták anyámnak, hogy telefonáljon megint 2015. januárban, mert keresnek orvost Dr. Nagy helyett, de egyelőre nem találtak, ezért nem is tudnak időpontot adni. Nyilván a 98 nap akkor újra kezdődik, ami akkor már 200 nap fölött, azaz bőven fél év fölött lesz és ez csak a várakozás az első szakorvosi vizsgálatra.

Nos, én személy szerint ezúton szeretnék üzenni városunk és országunk vezetőinek, hogy talán egy kicsit foglalkozhatnának a kirakat helyett (amin egyébként mindenki átlát) az emberek VALÓDI hogylétével és jólétével (a szisztematikus jobblétre szenderítésük helyett; mert ez a sztálini út: nincs ember, nincs probléma). Meg lenne más üzenetem is, de azt úgysem közlitek le.

Sanyi

 

 

 

HIRDESSEN SZINTE INGYEN A PRAXIS BLOGON!

 

index_2.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2014.12.22. 07:45:29

Ha nincs orvos, akkor nem tudják máshoz átjegyeztetni, logikus.
Senki sem hibás, hogy oda született ahová. De mondjuk születhetett volna Kongóba is egy őserdőbe, ahol se orvos, se focipálya, csak vadállatok.
De ott sem biztos, hogy talált volna egy varázslót, aki meggyógyítsa.

Hja, az orvos úgy látszik, mégis kelendő portéka.

Vagy tévednék?

asztalosani 2014.12.22. 07:48:53

Kedves Sanyi!

rossz helyre küldted a leveledet.

nem ide kell, mert itt nincsenek befolyásos emberek.

küldje el az ÁNTSZ-hez, az EMMI-hez, az összes politikusnak, pártnak, a TASZ-hoz, az OBDK-nak, BLIKK-hez, VG-hoz, Brüsszelbe, rtlklubb, tv2, hírtv, atv,m1,m2, duna... és még sokan másoknak (a többit találd ki), csak 3 kattintás:ctr+c, ctr+v, másolat küldés:...

igen, még mielőtt belekérdezel: az összesnek és egyszerre mert TALÁN valaki majd valamikor foglalkozik majd a kérdéssel

vagy fel lehet keresni az orvosokat aláírásokat gyűjtögetni tőlük!

vagy lehet menni tüntetni, ha a netadót sikerült eltöröltetni, lehet a stadionok további építését is sikerül megakadályozni, vagy lehet az eü-ért is tüntetni.

keress sorstársakat, fogjatok össze, szerveződjetek, ha többen vagytok akkor komolyan vesznek

asztalosani 2014.12.22. 07:51:35

@Tempus.Anh:
tévedsz.

nem baj, nemsokára elérjük azt, hogy aki itt fórumozgat és orvos, majd akkor behívják önkénteskedni, hisz ha van ideje fórumozgatni és osztani az észt, akkor van ideje betegeket is ellátni!
:)

reepach 2014.12.22. 08:53:47

@asztalosani: mássz vissza a fára, a fajtársaid közé (ha már plagizálsz)!!!

reepach 2014.12.22. 08:58:11

@Tempus.Anh:
A focipálya/stadion versus egészségügyi rendszer szembeállítása akkora demagógia, mint ide Kamcsatka! Másfelől néhány nagyon szerény képességű (hogy eufemisztikus legyek) kommentelő egy másik topicban a száját tépte, hogy nincs is orvoshiány, meg menjenek csak külföldre az ilyen tempusz meg ripacs félék...
A sok marha nem képes felfogni, hogy NEKÜNK itt, Magyarországon (mert szeretjük a hazánkat, és mert magyar embereket akarunk gyógyítani, még ha vannak is köztük hülyék szép számmal, őket is) MINDIG lesz elég betegünk, de hogy nekik jut-e elég orvos... nos, mindenki döntse el, figyelembe véve a fenti posztot is.

reepach 2014.12.22. 09:03:19

Sanyi meg a nagyon szerény képességű emberek sokaságát gyarapítja. Nem baj, rájuk is szükség van, szeretjük őket, kell az önbecsülésünknek is a kontraszt.
Veresegyházát nagyon jól ismerem, kiválóan prosperáló város, 50 éve ugyanazzal a (nem kormánypárti) tanácselnök/polgármesterrel. Az egészségügy országos gondjairól, beleértve a katasztrófális orvoshiányt is, nem tehet. Mindenesetre a buxusblog sokat tesz az orvoshiány elmélyüléséért.
Egy külföldön dolgozó kolléga írta egyszer a webdokin, hogyha honvágyam támad, megnézem a bankszámlámat és beleolvasok a praxisblogba...

Tempus.Anh 2014.12.22. 09:44:49

@reepach: És jó asszonykórusa is van Veresegyházának :)

reepach 2014.12.22. 09:51:21

@Tempus.Anh: Igen, emlékszem a honky tonk woman asszonykórusi előadására.

Tempus.Anh 2014.12.22. 09:54:36

@reepach: Többszörösen rakott sokszoknyás kórus volt az :)
Szerintem olyan népviselet mellett a népszaporulat erősen megcsappant lehet arrafelé. Mire felhajtja a huszonötödiket is a legény, elfelejti, hogy miért is kezdte el...:)

reepach 2014.12.22. 09:55:00

@asztalosani: "aki itt fórumozgat és orvos, majd akkor behívják önkénteskedni,"
Gondolkoztam, hogy egyáltalán reagáljak-e a hülyeségedre (kicsit úgy vagyok ezzel, hogy aki szarba nyúl, büdös lesz a keze), de kivételesen megtisztellek azzal, hogy szólok hozzád:
Szóval, mit ott dolgozunk, ahol akarunk, nem ott, ahol ti akarjátok!

pacagánycsök 2014.12.22. 10:04:36

@reepach: akkor viszont, ha ott dolgozol, ahol akarsz, pofád lapos, ha nem tetszenek a körülmények:)

Az ilyen "mi" meg "ti" felosztástól amúgy is okádok.

reepach 2014.12.22. 10:07:46

@pacagánycsök: Ha berúgtál, nyugodtan hányjál, csak lehetőleg ne a közelemben.
Ha meg nem tudod, hogy a világ így oszlik meg, ebben a tekintetben is, (Mi meg ti), akkor hülye vagy. Mégis, hogy képzelted? Szerinted nem MI vagyunk az orvosok, és TI a betegek??!!

reepach 2014.12.22. 10:10:43

@pacagánycsök: " pofád lapos, ha nem tetszenek a körülmények"
Pofád neked van, hogy milyen, abba jobb nem belegondolni.
Az általam választott körülmények pedig nekem nagyon is tetszenek, soha nem írtam ezzel ellentmondó véleményt.

pacagánycsök 2014.12.22. 10:14:05

@Tempus.Anh: "Hja, az orvos úgy látszik, mégis kelendő portéka.

Vagy tévednék?"

Rendkívül tipikus. Ennyit látsz az egészből, mindent erre fordítasz le.
Segglyukszűk szűrőn át nézed a világot.
Ráadásul 6 sorban ennyi logikai hibát véteni még egy ilyen hozzád hasonló vulgárművelt bunkónak is rekord.

pacagánycsök 2014.12.22. 10:19:34

@reepach: emberek vagyunk ugyanabban az országban, nem MI vagy TI.
Ha megbetegedsz, akkor mi vagy, retardáltkám?

Mellesleg neked tempusz-ánusz a fönököd, vagy mi?
Zavarba ejtő minden postnál látni a kéjt ahogy lefetyeled szaros seggét.
Nem megalázó ez neked?
Vagy te is szerettél volna főorvos lenni, azért csaholsz az árnyékában?

reepach 2014.12.22. 10:33:58

@pacagánycsök: Abban egyetértünk, hogy emberek vagyunk, sőt legtöbb vonatkozásban ugyanolyan emberek. Retardált talán még te sem vagy, én semmiképpen sem.
A kategorizálás, ha tetszik, ha nem, megkerülhetetlen. Vannak orvosok, és vannak betegek (definició szerint az egészségügyi ellátást igénybe vevők), ez természetesen nem jelent minősítést. Mindkét csoportban vannak kiválóak és nagyon gyengék.
Sajnos, úgy látom, némely vonatkozásban te a gyengék csoportját erősíted, legalábbis erkölcsi értelemben (te szólítottál meg, azonnal agresszív, sértegető stílusban, amit később még fokoztál).
Olvasd vissza az utolsó kommentedet, és kicsit szégyenkezzél miatta (ha képes vagy egyáltalán reális értékítéletre, önkritikára).
Tempust nem ismerem személyesen, sok mindenben egyetértek vele, ez kiderülhetett a hozzászólásaimból. Természetesen nem mindenben, ez is kiderülhetett innen.

"Szaros seggét" nem lefetyelem, nem csaholok az árnyékában, és arról, hogy én is szeretnék-e főorvos lenni, csak annyit, hogy több, mint 20 éve vagyok osztályvezető főorvos, nem is akármilyen helyen.

defné 2014.12.22. 11:01:08

@Tempus.Anh:
Azt nem írja a cikk,hogy ne lenne másik orvos,csak "keresni"kell.Ez idáig rendben is lenne,de miért kellett a beteget törölni a várólistáról? Végigvárta a három hónapot,erre sztornó az egész?

Én tanácsolnám a poszternek,hogy fogja meg az édesanyját és keressenek fel egy magán orvost,ne halogassák a vizsgálatot mert ilyen fájdalmakkal együtt élni szörnyű lehet.A franc várna megint hónapokat,egy 20 perces vizsgálatra.

Tempus.Anh 2014.12.22. 11:37:02

@reepach: Úgy látom, ma drug-holiday van a pszichiátrián, ráadásul gépközelbe kerültek a súlyosabb, shubos betegek :-)

Tempus.Anh 2014.12.22. 11:38:11

@defné: Sajnos nem tudom megoldani, ha hozzám jönne, ellátnám, nálam a soronkívüliség és betegdömping mindennapos.

Tempus.Anh 2014.12.22. 11:47:13

@reepach: A 8:58-as kommenteddel pedig 100%-osan azonosulok.

pacagánycsök 2014.12.22. 12:00:17

@reepach: Megkövetlek, nem érdemelted meg a stílust. A jövőben ezt Tempusnak tartom fenn kizárólagosan.
A "mi meg ti" dologról továbbra is azt tartom, hogy ez a legnyilvánvalóbb oka és okozata is a mai egészségügyi helyzetnek.

she_wolf 2014.12.22. 12:17:06

@reepach:
"A focipálya/stadion versus egészségügyi rendszer szembeállítása akkora demagógia, mint ide Kamcsatka!"

Ebben teljesen igazad van, de ez testesíti meg azt a mai tipikus balfaszkodást/terelgetést (már ami a kormány gazdaságpolitikáját illeti), miszerint rongyrázásra fussa, alapvető dolgokra meg nem. Ettől kapnak agylobot az emberek, ezért van az, hogy hitetlenek, bizalmatlanok, és - többek között - ahol lehet, adót csalnak.
És igen, összehasonlítják, hogy a tízezer botlábú focistának jut, Zsuzsi néninek (aki a melóba rokkant bele 60 év alatt) pedig nem.

Nekem nincs túl sok bajom Sanyi posztjával, én is látom benne a - talán nem is annyira - burkolt, a helyi politikai irányzatot megcélzó kritikát, ugyanakkor annak ellenére hogy nem ismerem az ottani viszonyokat, nagy vonalakban igazat adok neki abban, hogy ha egy orvos hátrahagyja a betegeit, akkor azok tudni szeretnék, hogy a továbbiakban hogy zajlik majd a rendelés, előjegyzés, stb...
Mert szerintem ez "Nyilván a 98 nap akkor újra kezdődik, ami akkor már 200 nap fölött, azaz bőven fél év fölött lesz és ez csak a várakozás az első szakorvosi vizsgálatra." nem biztos, hogy így fog történni.
Optimista vagyok, és el tudom képzelni, hogy a következő orvos nem "újranyitja a könyvet, hanem onnan folytatja, ahol nyitva hagyták".
Legyen nekem igazam!:)

Lenne egy ártatlan kérdésem, bár már előre látom, hogy most feketeseggűvé válok az itt kommentelő orvosok szemében: ha egy rendelőben egy adott szakterületen csupán egyetlen orvos dolgozik, akkor nem lehetne megoldani valahogy hogy ne hagyhassa hátra a betegeit mint Szent Pál az oláhokat addig, amíg nem találnak valakit, aki helyettesítheti?
Ez tényleg csak egy hirtelen felmerült, minden rossz szándék nélküli kérdés a részemről...
Hogy nincs is orvoshiány? Hát persze, hogy van:( Sokan nem tudnak Budapest határainál messzebbre látni. Amíg ilyen beszűkült látókörű emberek klaviatúrához jutnak, addig lesznek jócskán átléphető kommentek is, ez ellen nem lehet tenni.

@defné:
"Én tanácsolnám a poszternek,hogy fogja meg az édesanyját és keressenek fel egy magán orvost,ne halogassák a vizsgálatot mert ilyen fájdalmakkal együtt élni szörnyű lehet.A franc várna megint hónapokat,egy 20 perces vizsgálatra."

Én is ezt tanácsolnám, feltéve, hogy újra indítják az előjegyzést.
A kérdés, hogy van-e rá keretük? Mert a magánorvostól megkapják a diagnózist, az egy dolog, anyagilag talán bele se rokkannak. De kezelések, kontrollra járogatások bizony viszik ám a pénzt...

csakmotyogok 2014.12.22. 12:17:48

Érdemes elolvasni amit ez a fiatal Ausztriában élő orvos írt.
drfejborblog.blogspot.hu/2014/12/megen-itt.html

Tempus.Anh 2014.12.22. 12:18:52

Hát nem tudom, kik gyakorolják itt a szarral fröcskölést, majd tisztára nyalást. Mégis hiányzik nekik az a kimaradt tabi.

csakmotyogok 2014.12.22. 12:20:39

@mig54: Hogyan oldanád meg? Odaláncolnád a dokit? Mert helyettesítőt találni hiányszakmában lehetetlen.Azért van egyedül és lesz ez még így sem. Fő hogy vannak akik szerint nincs orvoshiány:).

Tempus.Anh 2014.12.22. 12:25:50

@mig54: Eléggé élénk az orvosáramlás mostanában, lehet, hogy akadt egy külföldi állása, amit azonnal betölthetett, ilyenkor a területi ellátás vezetője tehetetlen, a legjobb esetben fog a helyére ugyanolyan végzettségű szakorvost határidőre találni. Az orvos, aki elszánja magát, kapva kap az álláson és nyilván vissza se néz. Az itteni, az orvosokat nemes egyszerűséggel kipenderíteni akarók mért csodáloznak azon, ha ez akaratjk szerint meg is valósul? Ha kihajítom egyik autókerekemet, akkor három keréken döcögök. Így jártam.

reepach 2014.12.22. 12:31:59

@mig54: "ha egy rendelőben egy adott szakterületen csupán egyetlen orvos dolgozik, akkor nem lehetne megoldani valahogy hogy ne hagyhassa hátra a betegeit mint Szent Pál az oláhokat addig, amíg nem találnak valakit, aki helyettesítheti?"

Természetesen meg lehetne oldani, csak időben kellene egy kicsit visszamenni. Leginkább a középkorba (jobbágyok röghözkötöttsége), vagy legalább a kommunizmusba, bár ez már akkor sem működött tökéletesen. Én pl. amikor első munkahelyemről, fiatal szakorvosként 1985-ben eljöttem, a kórházigazgató-párttitkár nem akart hozzájárulni az áthelyezésemhez. Rendben, mondtam, akkor már holnap sem jövök dolgozni, felmondok azonnali hatállyal.

she_wolf 2014.12.22. 12:38:29

@Tempus.Anh:
"De mondjuk születhetett volna Kongóba is egy őserdőbe..."
Igen, és ha nekem áramszedőm lenne, én lennék a villamos:) Tudod, hogy ugrom a "ha"-val kezdődő mondatokra:))
Igen, az orvos kelendő portéka a "pereputtyával" együtt. A pereputty jelen esetben nem pejoratív jelző akar lenni, csupán az orvoslás terén érintett szakdolgozókra utaltam ezzel, akikről a saját eseteim kapcsán csak mély tisztelettel tudok nyilatkozni.
A kelendő portéka pedig ripsz-ropsz elfogy, az utángyártott pedig vagy már elővételben elkelt, vagy "akciós" lesz. Szeretném látni a harmadik alternatívát is, de nagyon félek, hogy nem lesz:(

@pacagánycsök:
Ne haragudj, hogy megszólítalak, de szeretnék neked mondani valamit:
nem minden az, aminek látszik:) Tudom, hogy tudod, nem vagy nyeretlen kétéves. De tégy meg annyit, hogy tájékozódsz, mielőtt olyan értékítéletet mondasz másról, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Meglepődsz, ígérem:)

she_wolf 2014.12.22. 12:42:12

@csakmotyogok:
Ezért írtam, hogy - mivel ötletem sincs - ha másnak lenne erre valami javaslata, akkor szívesen venném:) Ugyanis nem vagyok mindentudó, így fogalmam sincs arról, hogy hogy néz ki orvoséknál a munkaügy:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.22. 12:42:37

én ezeket a háziorvosokat nem értem. nem képesek egy minimális fizikális vizsgálatra? kérem szépen vizsgálja meg a beteget és döntse el mi a baja a betegnek, nincs olyan sok lehetőség.
"lépni előre egyik lábával tud a másikkal nem, gyakorlatilag sántít, lépcsőn föl-le menni egyáltalán nem" ebben a korban ez jellemzően 2 okból szokott bekövetkezni: csípőízületi kopás (coxarthrosis) vagy valamilyen gerincproblémája van a betegnek és csípőhajlítóizomzati gyengesége van (pl porckorongsérv L2/3 magasságban).
ha a csípő fáj berotációra akkor küldje el a beteget egy medence és csípőröntgenre majd az eredményről függően ortopédushoz. ha meg fekvő helyzetben nem bírja felemelni a lábát (mert túl gyenge a csípőhajlító izom - psoas major) akkor meg irány sürgősen az idegsebészet.
ha meg már minden áron (megmagyarázhatatlan okból) a reumához ragaszkodik akkor meg csináljon ambulánsan egy labort (rehumafaktor és HLA-B27, nem nagyon drága) és ha az pozitív akkor küldje rheumatológushoz

csakmotyogok 2014.12.22. 12:50:15

@mig54: Költői kérdés volt. Nekik is 30 nap a felmondási idő,mint bárki másnak.

she_wolf 2014.12.22. 12:51:41

@Tempus.Anh:
Értem én, csak valahogy nagyon elszomorító, hogy itt tartunk. Nem azt mondom én, hogy minden tanya 100 méteres körzetében legyen egy XII. századbeli eü. létesítmény, hiszen még itt, Budapest mellett is csak heti 14(!) órában rendel a kolléganőd 3 nap alatt. Az bosszant, hogy ezek a patkóba szorult elmeroggyantak mindezt nem látják, vagy ha látják is, magasról leszarják "dögölj meg, ha nem bírod a gyűrődést!" alapon:(
Ha egy ácskapoccsal a tarkójukra rögzíted a szemhéjukat, akkor sem fogják látni a siralmas valóságot...

reepach 2014.12.22. 12:53:03

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Szerintem a háziorvos is rájött arra, hogy nagy valószínűséggel coxarthrosisról van szó (RA-ra, de különösen Bechterew-re nem gondolnék 70 éves néninél, a HLA B27 talán fölösleges is, hasonlóan a rheumafaktorhoz), a rheumatológiára nyilván azért utalta, hogy kaphasson fiziotherápiás kezelést.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.22. 13:12:31

"Focipálya van, orvos nincs"

Sportoljatok, vazz, hogy ne legyetek betegek :D

she_wolf 2014.12.22. 13:16:15

@reepach:
Passzolok, mert kinyírtál:) Erre tényleg semmi épeszű gondolatom nincs.

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
De, képesek. Nekem pl. mindig megméri a vérnyomásomat, a szisztolés és diasztolés értékből kapásból levon huszat, a pulzusból vagy harmincat, és rendben is vagyunk. Labort néz, receptet ír, jónapot!
Aztán a recepthalmazból kiválogatom ami(ke)t már kb.2 éve nem szedek (az orvosnő utasítására!), azokat jobb kézzel bal váll fölött kukába (kár a tentáért, papírért), a maradék 2-3-mal meg elbocogok a patikába:)

Mondtam neki: fájnak a térdeim, mikor és milyen jellegű a fájdalom. Asszisztense már verte is a billentyűket a név nélküli szakorvosnak. Megakasztottam, hogy tisztelettel kérném, hogy a beutalót Hehl doktor úrnak címezze! Megvillantottam a hatszáz karátos mosolyomat, mikor megkérdezte hogy miért, és én azt válaszoltam, hogy megbeszéltem vele.
Tudom, ez nem szép, de nem biztos, hogy a háziorvosomnak lenne ideje arra, hogy kiválassza a számomra legalkalmasabb szakorvost.
Igen, ehhez kellene a fizikális vizsgálat, hogy a beteggel megbeszélve kialakítható legyen egy olyan menetrend, ami a végén - jó esetben - sikerrel zárul.

she_wolf 2014.12.22. 13:17:07

@polyvinyl:
Hiányoztál, pontosan ennek a posztnak a kapcsán gondoltam rád:)

she_wolf 2014.12.22. 13:19:42

@csakmotyogok:
30 nap sajnos bakfitty:( Ezzel nem azt mondom, hogy legyen nekik jóval hosszabb a felmondási idejük, hanem azt, hogy "Isten malmai lassan őrölnek":(

Tempus.Anh 2014.12.22. 13:35:21

@mig54: Tudom, hogy elírás volt, de XII. századi biztosan akad :)

komolytalan samu 2014.12.22. 13:43:29

A kórházak, beleértve a Missziót, állami fenntartásúak, az önkormányzat már semmit nem tud tenni. Az orvos elvándorlás oka pedig egyszerű: A Misszió gyakorlatilag 8-10 éve nem emelt semmit a béreken, ma már versenyképtelen még Magyarországon is.

Nem az említett doktor az egyetlen, aki otthagyja mostanában.

she_wolf 2014.12.22. 13:44:04

@Tempus.Anh:
Valóban, köszönöm a javítást!:) Szóval akkor ez így néz ki helyesen XXII.!
Egyébként vannak akik azt érdemelnék (ezt csak halkan súgtam meg Neked, maradjon köztünk!):D
Ha abban a korban éltem volna, olyan magánorvost kerestem volna, aki a szerzetesi orvoslásban járatos:)

she_wolf 2014.12.22. 13:45:51

@komolytalan samu:
Hozzászólásodból azt veszem ki, hogy ismered azt a terepet. 8-10 éve semmit? Te jószagú....fényt esznek, vagy mit? Elképesztő:(

laci_52 2014.12.22. 14:38:50

A cikkírójának inkább a polgármesterhez kellene fordulnia, aki negyvenvalahány éve a város vezetője és azóta a településért dolgozik, becsületes és tisztességes ember, aki mindent megtesz azért, hogy a város lakóinak jobb legyen. Ő biztosan fog segíteni.

nagypapesz 2014.12.22. 14:43:17

@komolytalan samu:
Nem a fenét nem tud tenni.
Az általános iskolai ellátás is állami feladat, és éppen most bővítik az általános iskolát - az önkormányzat (az adófizetői) pénzéből.
Erdőkertesnek (a polgármesterünk fia ott a településvezető) 40 milliót adtunk puszira, hogy fejlesszenek vmit. Adósság törlesztésre fordították.
Úgyhogy ha akarnák, bőven lenne pénze az önkormányzatnak megtámogatni egy kicsit az orvosi ellátást is.

Dorrog Zultan 2014.12.22. 15:05:43

Ha jól sejtem, itt a közszolgáltatás biztosításáért felelős szervezetet kellene előszedni, mivel az ellátás biztonságáért végső soron az intézmény fenntartója felel, amely az EMMI illetve a GYEMSZI a Misszió esetében.
A másik, kicsit offtopic vélemény a kommentekre vonatkozik: sem az orvosoknak, sem a pácienseknek nem célszerű egymást szidni, mert azzal végképp nem jutni előre. Azért, mert valaki orvosként végzett, még messze nem kapta meg az tévedhetetlenség, vagy a mindentudás képességét. Vannak más tudományok, szakterületek, azokról meg fogalma sincs adott esetben. Mindenkinek megvan a maga tudása, amivel hasznos része lehet a társadalomnak, legyen szó tetőfedésről vagy emberek gyógyításáról: szerintem ilyen szempontból vizsgálva egyik sem alacsonyabb rendűbb a másiknál.

Dorrog Zultan 2014.12.22. 15:12:30

@komolytalan samu: azért fura, mert az önkormányzat IPA-bevétele irgalmatlanul magas, ha jól emlékszem, több mint 3 milliárd forint, elvben semmi akadálya sem lenne, hogy az önkormányzat is beszálljon a feladat (járóbeteg-ellátás) finanszírozásába.
Persze igen, a 20-25 fekvőhely miatt az EMMI lett a fenntartója, előtte meg az önkormányzat felhúzta az épületet nulláról. Az is pénzbe került (alsó hangon is milliárdos tétel lehetett), de az ilyen esetekben nem "kárpótol" semmit az állam, csak viszi a feladatellátáshoz tartozó infrastruktúrát.

komolytalan samu 2014.12.22. 15:32:19

@nagypapesz: Iskolák esetén az önkormányzat lehet üzembentartó. A napi működést, a béreket a KLIK fizeti, az infrastruktúrát, fejlesztéseket, az önkormányzat. A kórházak teljesen kikerültek az önkormányzatok hatásköréből.

Lehet hogy az önkormányzat támogathatná a kórházat a saját forrásaiból, de beleszólása pl a támogatás elosztásába nem nagyon lenne.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.22. 16:15:50

@reepach: manapság ilyesmiket már nem diagnosztizálnak klinikailag, vagy be tudod bizonyítani vagy akkor nem tudsz megfelelő kezelést írni a betegnek.
a modern orvostudományban sem a coxarthrosis sem pedig a spinális problémák kezelésére nem a fiziotherápia az elsődlegesen választandó, hanem a korrekt diagnosztika.
egy sequestrált porckorongsérvre elég kontraproduktív úgy a 3 hónap várakozás mint a fiziotherápia

mnika88 2014.12.22. 16:41:02

Mondjuk ezen én is kiakadnék.Fájdalmaim vannak,várnom kell egy csomót,majd közlik,hogy várjak még tovább.
Ilyenkor különben nem úgy van,hogy átirányítják a beteget egy másik ellátó helyre,ahol van az adott szakrendelés? Nem tudom,máshol hogy van,de ha a mi kórházunkban nincs az adott szakrendelés,mehetünk a megyei kórházba.Vagy persze marad a magánorvos.

2014.12.22. 16:47:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"én ezeket a háziorvosokat nem értem. nem képesek egy minimális fizikális vizsgálatra?"

Ezt nem kellett volna.
1. Ha messze élsz a háziorvosi gyakorlattól, akkor segítek: beutalási rend van. Progresszivitási szintek vannak. A háziorvos ha meg is vizsgálja, fizikálisan, sőt labort is néz, sőt kisujjában több van, mint egy-két kórházi orvosnak, mégsem küldhet közvetlenül osztályra. A betegutat nem tervezheti szabadon.
2. Gyógyítani sem tud a házidoki szabadon, mert szakorvosi javaslatos gyógyszereket csak szakrendelőben írhat fel az orvos. (még akkor is, ha mindkét helyen ugyanaz a doki rendel!)
3. Csak egy példa a múlt hétről. Fizikális vizsgálat rendelőben és kórházban.
Akkora májdaganat, hogy kívülről látszik, kórház nem vette észre, két szakorvos vizsgálta, belgyógyász és sebész. Most itt napokig sorolhatnám a példáimat, de az első 2 pont a lényeg.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.22. 16:55:35

@pizzaszeletvágó: kimondta, hogy osztályra? csak a megfelelő szakrendelőbe, vagy ha mondjuk tényleg gyenge a csípőhajlító izomzat akkor az idegsebészeti ügyeletre. nem kell elfelejteni, hogy 3/5ös vagy annál rosszabb parézis sürgősségi műtét.
én azt nem értem miért a rheumatológushoz ha nem rheumatológiai betegsége van?

Tempus.Anh 2014.12.22. 17:02:39

@pizzaszeletvágó: A régi klasszikus, a két kezével, szemével, fülével de főleg az agyával vizsgáló régi doktor bácsik kora nagyrészt lejárt. Nem győzöm elismételni a húgommal terhes anyám esetét (ultrahang, NST és anyámtyúkja sehol még, a terhességet is hím kecskebékával állapították meg, Galli-Mainini próba szerint), amikor az idős, hófehér hajú szülész-nőgyógyász ráhelyezte anyám hasára a sárgaréz, talán még Ferenc József császárunk és királyunk idejéből való sztetoszkópját és egy pár pillanatnyi hallgatózás után azt mondta, hogy ez egy lánymagzat szívverése, gratulál, kislánya lesz.
Kislánya lett.
Kíváncsi lennék, hogy ezt ma bármelyik prof.dr.med.habil.obst.-gynecologiae ugyanígy meghallja-e...

mnika88 2014.12.22. 17:04:08

@pizzaszeletvágó:
Ezek szerint akkor különbség van a felnőtt és a gyermek háziorvosok között.Nálunk közvetlenül küldenek felvételre gyereket a háziorvosok,nem csak akut probléma miatt.

élhetetlen 2014.12.22. 18:02:53

Változnak a dolgok. Hosszú leszek. Úgy 20 éve, egy bedurrant faggyúmirigy a jobb hónom alatt, Mexikói út, több, mint harminc beteg a folyosón. Sorra kerülök, irány a vizsgáló melletti műtő, ha már ott vagyok, megnézi, megtalálja a másik oldalon, szintén a hónaljban levő nem kicsi szemölcsöt, ami gyerekkorom óta ott volt, mondja, az veszélyesebb, azt is kivágja. Beérzésteleníti a faggyúmirigy oldalt, és amig hat, kirohan, és ellát még két beteget. Visszajött, „a másik oldalon kezdünk” szöveg az asszisztensnek, és kivágta a szemölcsöt. Tőlem csak annyi telt, hogy „bassza meg, nem zavarja, hogy a másik oldalt érzéstelenítette?”. Bocsánat, bocsánat, lökte belém az érzéstelenítőt, de ellátott, ha bakival is, és ellátta a többi embert is. Az ilyen orvosnak kéne háromszoros fizetést adni.
Mi van most. Ahol megy pénz az egészségügybe, ott mire megy? Szuper bejelentkezési számítógépes rendszer. Két eset. Egyik, lett egy kelésféle a nyakamon, azért idegesített, mert, ha befele tágul, nem tudom mit ér el. A körzeti orvosom azt mondta, hogy, ha lenne egy szikéje, kitisztítaná, de ő nem erre van berendezkedve, mint tudjuk, hát adott beutalót. Időpont, bemegyek, érlelő tapasz, három nap múlva érlelő tapasz, és mivel nem fakadt ki, előjegyzés másfél hónap múlva a kis műtétre. Addig egy gennyes izével a nyakamon.
A másik, öregszem, előjönnek a régi betegségek maradványai is. A fenekemen herpesz szerű megnyilvánulás, egy hét múlva elmúlt. Aztán pár hónap múlva újra. Meg kéne nézetni. Bőrgyógyászat, telefonon nem ment, bementem. Beteg egy db, időre, egy betegre azt hiszem húsz perc, ha csak öt perc ment rá, akkor tizenöt percig malmozik az orvos, de rá sem néz másra. Velem közölték, hogy a következő szabad időpont három hét múlva, addigra, ugye elmúlik a hólyag a seggemen, mit nézessek meg. Megint a háziorvos, övsömör.
A háziorvosok. A háziorvosoknak nem készítettek egy ingyenes szoftvert a betegnyilvántartásra, recept felírási rendszerre, amit a hatályos jogszabályoknak megfelelően kell használniuk, hanem esetleg pár bt összeáll, és fizeti a jogszabály módosításainak a szoftvermódosítási költségét. Durva.
Nekem, mint betegnek, jobb volt, ha elláttak, mint a szuper „időpontra mehetek”. Ezen, ami most van, csak az segíthetne, ha a döntéshozóknak nem járna VIP ellátás, mert amig jár, addig nem fogják fel, hogy mi van.

reepach 2014.12.22. 18:24:03

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Elég nagy baj, ha fizikális vizsgálat + anamnézis alapján az orvos nem tud diagnosztizálni egy coxarthrosist. Az is nagy baj, ha elfelejt gondolkodni, és csak studykon meg EBM-en jár az esze.
Mire is kellene reuma faktor a 70 éves, csipőizületi fájdalmakkal és mozgáskorlátozottsággal küszködő néninél? Ezek, ugye nem reumatoid artritis tünetei. A HLA B27 meg tényleg nevetséges, Ha valakinek ankylosing spondylitise van, azt 70 éves korban ránézésre fel lehet ismerni. Vagy Reiter sy-t akarsz igazolni a néninél???
Porckorong sérv gyanújánál meg illik vizsgálni gyöki tünetekre, ha nincs, nincs ok aggodalomra, igenis NSAID + izomrelaxans + fizioth. a teendő.
Legalábbis szerintem.

reepach 2014.12.22. 18:25:59

@Tempus.Anh: Magyar Imrénél hallgattam belgyógyászatot, ő mondta, hogy a régi klinikusok a hypernephromát kikopogtatták...

Tempus.Anh 2014.12.22. 18:35:59

@reepach: Kiváló belgyógyász volt, Petrányival együtt. Az még valóban a klasszikus medicína volt, az csodálatos, ahogyan puszta kézzel diagnosztizáltak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.22. 19:19:10

@reepach: azért nem kell lebecsülni a bechterewet, sok gerincprobléma okozója, főleg idős korban amikor már jó rendesen össze vannak nőve a csigolyák és gyakran nincs rendesen diagnosztizálva. a coxarthrózis meg olyan betegség amit időben kell műteni amíg a beteg állapota megengedi és jók az esélyek a remobilizációra, ha húzzák-nyúzzák míg a beteg már alig mozog akkor az eredmények is gyengék. a másik nagyon alábecsült probléma a neuroborreliozis, nem is olyan ritka mint gondolnánk (mondjuk ezt háziorvosként nehéz diagnosztizálni).
a porckorongsérveknél ha felső lumbális szakaszon van, akkor nem könnyű a diagnózis, ugye nincs Laseque, a femoralis tesztje sem pozitív már L2/3 szintjén és a csípőflexió gyengesége a legnehezebben diferenciálható parézis. egyébként én 70 év felett labor nélkül soha nem adok NSAID-et, került már betegem dialízisre NSAID miatt.
az izomrelaxánosk piaca meg nagyon beszűkült, sokat visszavontak az utóbbi időben, nagyon meg kell gondolni a használatukat, én is adtam régebben kilószámra, jó eredménnyel, de nagyon aggasztó cikkek jelentek meg mostanában a mellékhatásaikról (mondjuk én soha egyet sem tapasztaltam közülük).

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.22. 19:22:15

@reepach: az a kérdés milyen stádiumban :) meg aztán akkoriban malpraxis sem volt, mondott valamit az ember és a beteg beletörődött, ha mégsem az volt akkor meg úgy se nagyon boncoltak akkoriban.
minden tiszteletem a régieknek de azért tovább kell lépni, a lobotomiáért is nobel-díjat adtak egykor, ma már csak elrettentésként emlegetjük.

reepach 2014.12.22. 19:40:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
A gyógyszerek "mellékhatásai" mögött nemegyszer konkurens cég lobbitevékenysége áll. Példa erre a cisaprid, az egyetlen hatásos prokineticum, amit a PPI gyártó cégek pressiójára vont vissza az FDA, majd az európai gyógyszerhatóságok is. Nagyon irritált egyes gyógyszergyárakat, hogy a refluxos tünetek elmulnak PPI nélkül is. Soha nem észleltem mellékhatást, pedig én is kilószámra adtam. Mostmár ugye nincs gond, legfeljebb az furcsa egy kicsit, hogy egy komplex motilitászavart (GERD) secretiócsökkentővel kezelünk.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.22. 20:26:20

@reepach: ez kétségtelenül így van, nagy pénzek forognak a gyógyszerpiacon és egyes mellékhatásokat jelentősen túlértékelnek.

Tempus.Anh 2014.12.22. 21:05:09

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A fegyver és a gyógyszer fogy ma legjobban a világon. Mindkettő mögött piszkos érdekek húzódnak. Nem csodálkozom, hogy a globális gyógyszerlobbi időnként ál-járványokat robbant ki a világ különböző részein, ahová aztán a saját termékeit rendelteti és szállíttatja borsos áron, mint életmentő és nélkülözhetetlen szereket. Erről szólnak az úgynevezett "járványok".
Ugyanaz, amit a fegyverlobbi tesz, amikor háborút gerjeszt, csak hogy eladhassa a fegyvereit.

she_wolf 2014.12.22. 21:57:34

@dimitrisz:
Nem tudhatod, hogy hányszor javasoltam már poszternek és hozzászólónak egyaránt, hogy nem itt és nem ezt az asztalt kell verni?
Nem tudhatod, látom, hogy ide nem szoktál hozzászólásokat írni:) Most csak azért tettem fel én ilyen jellegű kérdést, mert nem vagyok járatos abban, hogy hová milyen protokoll szerint kerül(het) orvos. Megpályáztatják őket? Ugyanis még mindig nem tudom:)

mekk68 2014.12.23. 01:20:36

ha ilyen irányban fejlődik tovább a magyar egészség ügy komolyan fontolóra kell venni
a lehetőséget hogy esetleg orvosok helyett alkalmazzanak sámánokat olcsóbban meg úszná az állam ,rövidebb ideig tartana a képzésük, és akadna bőven jelentkező és még telefonon is tudnának gyógyítani.

csakmotyogok 2014.12.23. 11:30:04

@mekk68: Vagy Interneten. Egyébként is ki lehet "guglizni" mindent nem kell ehhez orvos ;).
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása