Egy magzatelhalás után 5 évvel

2018.02.22. 06:00

5348208_59fec60b23e0cae86e5deddd8091223a_x.jpgKi akarná a társadalom (és az egészségügy) haragját magára húzni, hogy veszélyezteti a saját életét, csak mert ragaszkodna a tb-s ellátáshoz?

Kedves Praxisblog!

 

5 éve volt egy magzatelhalásom. Írtam is később itt róla. A lényege az akkori felháborodásomnak mai fejjel visszagondolva leginkább az volt, hogy tb-s nőgyógyászatra jártam, de a kórházban az első körben mindenki azt kérdezte "ki az orvosa?". (Nekem meg a nőgyógyász hát épp félig nyugdíjas volt és mint kiderült ő a kórházba már nem jár be csak a rendelőintézetben rendel.) Mivel "nem volt" orvosom, annak megfelelően haza is küdtek vizsgálat nélkül...noha a rendelőintézetes papírjaimon rajta volt, 19 hetes..15. héten elhalt magzat missed ab. UH lelet stb. Hagyom is, nehéz volt. (Életmentő műtét lett belőle és utólag aláíratott műtéti beleegyező, majd betegjogi képviselővel beszélgetés, végül kikértem az összes dokumentumot és itt adtam föl: ugyanis volt közöttük egy vizsgálati lap, orvosi pecséttel és aláírással, miszerint aznap, amikor a rendelőintézetből átmentem a kórházba a leletekkel, akkor ők (mármint egy orvos az ügyeleten) megvizsgált. Úgy látszik rájöttek hiba volt a kb. 4 hete elhalt magzattal éldegélőt hazazavarni, hogy a nőgyógyászaton senki nem ér rá és különben is "ki is az orvosa?"

 

Eltelt 3 év. Közben bőszen próbálkoztam nemzetünknek nemzeni, de sehogy se sikerült. Egész vagyont költöttem (a befizetett tb mellett és annak lehetőségeit pl. sima nőgyógyászati rendelés kihasználva), ennek a problémának a megoldására. És valahogy minden rendben van.

Egy dolog nem stimmelt az pedig a menstruáció hossza és mennyisége összehasonlítva a vetélés előtti régmúlttal. Amikor a meddőségem okára próbáltam rálelni, akkor az újabb és újabb nőgyógyászoknak mindig elmondtam: volt egy durva magzatelhalásom, küret lett a vége, azóta alig van menstr. lehetséges, hogy a méhfallal van a gond?

 5348208_59fec60b23e0cae86e5deddd8091223a_x.jpg

 

Mindenki kivétel nélkül azt mondta ugyan dehogy. Egy helyen elhangzott menjek haza, csináljuk mint a nyuszik, ez csak pszichés, nincs nekem semmi bajom.

 

Végül már volt pozitív terhességi tesztem is, de pár napos késéssel megjött.

Gugli a barátod tartja az újkori mondás. Lám addig olvastam (angolul és nem a kismamik fórumait), míg végül rájöttem: Ashermann szindróma. (Lényege: méhen belüli összenövések, több fokozata van legsúlyossabb a méhfal teljes összetapadása, kialakulásának leggyakoribb oka "kaparás", durva missed ab. esetén kb. 25% esély, hogy biztos lesz.) Ashermann mellett a teherbesés esélye minimális a gyerek kihordása majdnem lehetetlen.

 

Fogtam magam befizettem egy magán office hysteroscopiara, mert ezzel lehet egyértelműen diagnosztizálni. Az orvos egyből kérdezte miért akarok ilyen vizsgálatot stb. Hamar rövidre zártam azzal, hogy ...nézze meg, mert más már nem jöhet szóba.

 

Erőst kételkedett, UH-gal kezdte, milyen szép, nem lát ő itt semmit (Ashermannt nem is nagyon lehet látni UH-on, ha nem a legrosszabb fokozata van.). Következett a "bekukkantás a méhüregbe". Síri csönd. Majd kérdés a hova is jártam egyetemre...végül: orvosnak kellett volna mennie, gratulálok diagnosztizálta az Ashermant.

 

Voltam boldog, hisztis, kétségbeesett egyszerre, de leginkább dühös, hogy a sok ...hova menjen el...főleg, mert mindnek mondtam mi az előzmény és leginkább az "életmentő, de a beleegyezőt utólag velem aláírató" , de erről a lehetséges szővödményről mélyen kussoló orvosra haragudtam. Aztán elmúlt. Előre kell tekinteni. Ez az orvos megnyugtatott kevés az összenövés, fel lehet őket műtétileg oldani, ő vállalja. Hozzáteszem, nem fogadott el hálapénzt a műtét után!

 

Hogy-hogy nem mégis lombik programmal jutottam el a 6. hétig (nem miattam, én papírforma szerint rendben vagyok). A lombik is egy érdekes jelenség az egészségügy rengetegében. Minden vizsgálati eredménnyel rendelkezően is a tb alapon igénybevett esetben minden egyes újabb és újabb találkozóra, a konzultációra és magára a valós beavatkozás kezdetére 2-3 hónapos közökkel kellett (lehetett csak, mert úgy be vannak táblázva) menni. Majd 1 év volt mire sorra kerültünk. Ne értsen félre senki, nem voltam elégedetlen, főleg, hogy elsőre sikerült (legalábbis eddig).

 

És ITT JÖN az a fázis, hogy esek pofára már megint!

 

Keresnem kell nőgyógyászt, hiszen az intézet csinált nekem kis embriót, megtapadt, ideje kiengedniük vissza a természetes körfolyamatba, keressek orvost.

 

Gondoltam aha hát erre is ott a tb, egy sikeres szülésig eljutottam tb-vel, egy másiknál, hát hagyjuk, lombikra se panaszkodhatom, közel lakom a rendelőintézethez, bejelentkezem, legalább tájékozódó jelleggel. Megjegyzem jelenleg ikerterhesség (jelenleg). 

 

Kérni akartam időpontot. Mondják majd egy hónap múlvára tudnak adni. Jelzem, hogy az kissé későinek tűnik, mert lombik volt, mert iker, meg mert hát egy hónap sok idő, nem lesz gond? (Nem fejtettem ki, hogy majd ha akkor lecsesznek (mint tették egy barátnőmmel ugyanitt, hogy már rég jönnie kellett volna, nem a 10. héten) mit csináljak...). Kérdés, de hát ki az orvosa? Most keresném...

Kapcsolták gyorsan a nőgyógyászatot. Asszisztenssel beszélgetünk. Bemennék és nem 1 hónap múlva, kérdezi ki az orvosa? Basszus elmondom neki is, nincs orvosom, jönnék terhesgondozásra, tb-s vagyok. Erre megszólal, nekünk még szonográfusunk sincs egy ideje, szerintem ide ne jöjjön...

 

Szóval itt tartunk 5 évvel később a főváros egyik gazdagnak tartott kerületében. Már nem a kórházban kérdezik meg ki az orvosa, hanem az "sztk"-ban is nyitó kérdés lett.

 

Ki az orvosom??? "a tb. által bőven megfizetett területi ellátási kötelezettséggel bíró"

 

Ugyan már! Indulhat újra a "megfelelő" nőgyógyász keresése, aki természetesen magánrendelésen fog terhesgondozni, néha beinvitál a kórházba, majd előre jelzett szülési tarifa mellett lehet még jelen is lesz a szülésnél. Mert ki akarná a társadalom (és az egészségügy) haragját magára húzni, hogy veszélyezteti a saját életét csak, mert ragaszkodna a tb-s ellátáshoz?

 

Ui: valaki tud orvost ajánlani ikres indulású várandóssághoz, de csakis olyat, aki nem nézi full hülyének a "kismamát"?

 

A legjobbakat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anne_B 2018.02.23. 18:05:05

"A TB altal boven megfizetett"! ez nagyon aranyos mondat volt es fajdalmasan hamis.
Amugy sok sikert a kisbabakhoz :) remelem kap itt valami jo ajanlast egy jo orvoshoz! ezt nem cinikusan ertem :)

yogosan 2018.02.24. 00:12:52

@Anne_B: Elėg nehezen tudtam követni a lėnyeget,viszont azt nem tudhatjuk mennyit fizet illetve vonnak le tőle eü járulėkkėnt. Van akitől bizony sokat.

hagyárosböröndi polgár 2018.02.27. 01:00:25

Kedves kérdező, ezt majd köszönd meg valamelyik kismami-fórumon, hogy "ide jutottunk." Többször olvastam, végighallgattam arról szóló pourparler-t, hogy mennyire igénytelen az, akinek minden vizsgálat alkalmával más kotorászik a lába között, mert nem kíván orvost "fogadni." Manapság ugyanis a takarító Mariskának is derogál, ha tb-alapon jár terhesgondozásra, szüli meg a gyerekét, és nem áll rendelkezésére saját, külön bejáratú nőgyógyász és szülésznő. Csak nem képzeled, hogy neki majd megmondják az sztk-ban, mikor mehet vizsgálatra??:D EZZEL sikerült kialakítani ezt a rendszert, úgyhogy nem az asszisztenssel kell hisztizni. Szépen vissza kell menni fórumozgatni, és ott feltenni a kérdést, kit ajánlanak a "gazdagnak mondott" kerületben.:-) Egyébként ha oly sok tb-t fizetsz, hogy bőven betakarja az előző szülésed, a műtéteid és a lombikprogram költségeit (plusz a te és a gyereked egyéb egészségügyi ellátásait, mindent beleértve), akkor nyilván nem okoz problémát valamelyik magánklinikát választani a projekthez, de ezt azért nem tartom túl valószínűnek.:-)

yogosan 2018.02.27. 18:13:28

@hagyárosböröndi polgár: Azt azért nem kellene elfelejteni,hogy a szülėsz-nőgyógyászok többsėge a terhessėg alatt magánorvoskėnt "szerepel" amiėrt alkalmankėnt bizony 5-6 ezer forintot is elkėr,ugyanakkor a tb-s terhesrendelėsen is o ül az asztal másik vėgėn.

hagyárosböröndi polgár 2018.03.01. 20:45:10

@yogosan: "Azt azért nem kellene elfelejteni,hogy a szülėsz-nőgyógyászok többsėge a terhessėg alatt magánorvoskėnt "szerepel" amiėrt alkalmankėnt bizony 5-6 ezer forintot is elkėr,ugyanakkor a tb-s terhesrendelėsen is o ül az asztal másik vėgėn."

Ez miért is mond ellent annak, amit leírtam?:-)

hagyárosböröndi polgár 2018.03.01. 21:00:12

@Braincelle: Melyik része nem világos? Tb-alapon történt a beavatkozás, ott van a posztban. Cca. 400 ezer forint az eljárás, plusz a gyógyszerköltség, amit egyébként szintén támogat a tb (70%, ill. tavaly október óta 90%-át fizeti), a fizetendő rész is több százezer Ft lehet a kezeléstől függően. Mi a kérdés?:-)

Mirtabel 2018.03.03. 11:00:15

Braincelle@- Ő nem cinikus, hanem jól ismeri a valóságot. Szóval:realista...

hagyárosböröndi polgár 2018.03.03. 13:49:26

@Braincelle: Nem vagyok cinikus, csak irritál a teljes mértékben indokolatlan, ostoba, mellverő okoskodás és rinyálás. Bosszant, amikor valaki azt hiszi, hogy a befizetett tb-vel, aminek a sokszorosát egyébként már kivette az ellátórendszerből, mindjárt a saját alkalmazottaivá tette az egészségügyi dolgozókat, egyfajta nacsasszony-takarítónő viszony alakult ki, és rá semmiféle intézményi szabály nem vonatkozik. Ha indokolt a sürgős vizsgálat a terhesgondozáson, az szerepel a lombikeljárást végző intézményből kapott zárójelentésen, erre hivatkozva lehet korábbi időpontot kérni, ha nincs rajta, akkor nem. Az meg végképp dühít, amikor a kismamák által kialakított rendszert az egészségügyi intézményen kéri számon. Aligha ismeretlen számára a helyzet, hiszen egy gyereket már, hál'istennek, sikeresen megszült, nem értem, ugyan milyen meglepetés érte. Roppant kíváncsi lennék, mekkora felháborodás törne ki a "gazdagnak mondott" kerületben, ha meglépnék azt, amit egy vidéki kórház tökös osztályvezetője megcsinált - ti. ott csak a munkaidejében vezethet le szülést minden nőgyógyász, nem lehet behívni "fogadott" orvost, nem is tartózkodhat bent senki a munkaidején kívül, minden kismama az aktuálisan a szülőszobára beosztott, vagy éjszaka az ügyeletes orvosnál szül. Ugyanígy a terhesgondozáson, nincs irányítás, aki oda van épp beosztva, az végzi, pont.

Anne_B 2018.03.05. 09:00:00

@yogosan: valo igaz, tok mindegy azonban hogy mennyit vonnak le. az orvos nincs boven megfizetve a tb altal.

defné 2018.03.05. 10:20:21

@hagyárosböröndi polgár:
"Roppant kivancsi lennek mekkora felhaborodas torne ki..."
Hat meg a szuleszek kozt mekkora felhaborodas torne ki,hogy megszunnenek a szulesekert gyakran elkert 80-100 ezrek. Kepzeld ok hogy tepnenek a szajukat ezzel a szigoritott modszerrel. Szoval hagyjuk..

DarkWolf 2018.03.05. 20:53:51

@defné: bárcsak...

Lehet egy ilyen után az egészségügy rendszer kivetné magából a kapzsi kóklereket.

Bajkalto 2018.06.22. 00:59:03

Kicsit idejét múlt a posztom, de azért most visszanéztem. Elgondolkodtató, hohy sokan a cinikus megjegyzésemen akadtak fönt, hogy én bőven fizetem a tb-t stb.
A valódi problémám egyike az volt, hogy én korábban is az adott kerületi intézmény nőgyógyászatára jártam. Összesen kettő orvoshoz (egymás után, nem felváltva, csak épp az egyik fél lábbal már nyugdijba ment és emiatt kellett váltani). Mindig időben bejelentkeztem, nem hisztiztem stb.
Azonban ebben az intézményben mint kiderült, elfogytak az orvosok (egy ex itt dolgozó orvos, aki szintén a kora miatt már magánban se vállalt el, elárulta lehetetlenek a mukakörülmények ő inkább felmondott). Nincs ultrahangos szakember és így kismamákat nem is ultrahangozzák meg, mert elküldik máshova, legtöbbször fizetős intézményeket javasolnak.
Itt a 12. heti és 18-20. heti ultrahangról van szó.
Amikor én próbáltam a korábbi orvosomhoz bejelentkezni (bocsánat, de jobb híján igenis a tb-s ellátást igénybe venni), akkor már nem volt ultrahangos az intézményben, és orvos is alig. Azonban ha kivárom az x hetes előjegyzést, akkor valószínű ugynaz történik, mint egy barátnőmmel, aki ugyanide tartozik.
Azaz: kivárta a több hetes előjegyzést, de addigra betöltötte a 13. hetet (kb.) és lebaltázták, hogy mt képzel, hogy csak most jön, hogy azonnal menjen genetikai ultrahangra. Mivel itt nincs olyan keressen egy fizetoset es majd utana jöjjön vissza. Azért a fizetősökön se azonnal adnak időpontot...Barátnőm inkább felfogadta az "sztk"-s nődokit (na nem ezt, aki lebaltázta) és azóta szerencsére szépen megszült.

Köztisztviselő vagyok tehát rendesen levonnak mindig,mindent, amióta befejeztem az egyetemet. Nem hálapénzes helyen dolgozom (ergó extra fekete bevételeim nincsenek és nem is voltak).
Az állami egészségügyet tisztelem, kivéve, amikor lekezelnek, beszólnak, hülyének néznek.
Az államilag támogatott lombikprogam igenis drága és az is tele van visszásságokkal. Például elsőre sikerült, de így is 250.000 ft-ra jött ki, amiben nincs benne az összes idevezető úton kifizetett orvosi/labor/office hysteroscopia , életmódváltás költsége. Direkt nem mentem el egy lombikos orvos magánrendelésére se, hanem szépen kivártuk a sorunkat. Ez pontosan egy teljes év volt. Az egyik legviccesebb (irónia!!!) momentuma, hogy csak ottani ultrahangvizsgalat felel meg nőgyógyászati ultrahangként, hogy odabent minden rendben van-e. Erre közel 3 hónapos volt az aktuális előjegyzési sor. Erre bementem és az orvos szabadságon volt a helyettesító másfél perc alatt kész volt a teljes vizsgálattal. Megkérdeztem ennyi és mondta igen ez ennyi szokott lenni. Majdnem felvihogtam.
Az ultarahang gép meg hát olyan állami eü-s... (aki akarja érti). Természetesen, mint utólag kiderült, ha szemfüles akartam volna lenni, mint a többi sajnos a korból kifutó és évek óta gyerekre áhítozó nő, akkor kértem volna időpontot ezeknek az orvosoknak a 20-25 ezres magánrendelésére, ahol a kötelező konzultációt és szuper részletes uh-ot is elvégzik, így 4-6 hónapnyi várakozási idő kiesik. (Csórók ne is álmodjanak a lombikról.)

Nincs végtelen pénzem :-), így amikor kiderült veszélyeztetett terhesnek nyilvánítanak (több okból is és nem a sajàt lustaságom miatt kérésre), nagyon főtt a fejem. Táppénzből hogyan fogom fizetni a magánorvosi árakat (köszönöm a gyanúsítgatást, hogy telik magánkórházra is), beleértve, hogy sokkal gyakrabban kell vizsgálatra menni, ultrahangra...
Mindegy elmentem kerestem azért magánrendelőket (18.000-nél kezdődnek...), de lepattantam párszor, mert "nyugdíjbamegyek, elegem van több szülést nem vállalok, visszavonulok stb." Végül ajánlottak orvost (orvos, aki már nem vállal).

És milyen a "Sors fintora" annak az orvosnak nincs magánrendelése. Azaz ha akarnék se tudnék fizetősre menni hozzá! Persze táppénzesként boldogan elüldögélek órákig várva a viizsgálatokra, megbeszélésekre, és főleg, mert korrekt, normális stílusban beszél, tájékoztat, ad időt kérdezni és legfőképpen jó szakember.

Sajnos a várandósságom sokszorosan komplikàlt és emiatt azt is van lehetőségem (újra) megtapasztalni, hogy vannak, akik még küzdenek ebben a rendszerben és a rossz munkakörülmények, túlterheltség mellett is segítőkészek, viszonylag türelmesek és tudnak mosolygni is. :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása