Hagyták meghalni a beteget

2017.11.30. 06:00

bereavement-min.jpgHát ezért tart itt a magyar egészségügy! Ilyen oktatás mellett milyenek lesznek a jövő orvosai?

Tisztelt Praxis!

 
Egy közeli hozzámtartozóval történt ez az „eset”. Bár valószínű ebben az országban sok ilyen eset van és nem tud róla a közvélemény, de mégis úgy gondolom, hogy erről jó, ha többen és többen tudnak. Sokat nem, - de annyit talán el lehet vele érni, hogy az illetékesek, akik felelősek emberéletekért, embernek tekintsék a beteget, az embert. Történet egy évvel ezelőtt kezdődött egy „állítólagos” jóindulatú mellékvese daganattal. Műtét után a beteget fél gyógyult (?) állapotban hozzábocsájtották a sebészeti osztályról kilógó drain csövekkel és gyanúsan alacsony testhőmérséklettel. Néhány nap múlva 70/30-as vérnyomással, (még nem rezisztens) Staphylococcus fertőzéssel, kezdődő szeptikus állapotban került vissza a sürgősségi intenzív osztályra, ahol a profi és lelkiismeretes csapat (köszönet nekik) még meg tudta menteni az életét, de a tartózkodás rövidsége miatt a kellő hosszúságú antibiotikum-kúrát nem kaphatta meg.

 

Az intenzív osztály után rövid időt töltött ismét a sebészeten, majd hazaengedték. A műtéti seb közel egy év alatt sem gyógyult be, és állandóan váladékozott. Megjegyzem, a műtétet egy egyetemi oktató kórház jó nevű főorvosa végezte. Többszöri megkeresésre sem történt semmi érdemleges, főorvos úr nagyon ritkán ért rá megnézni a sebet, és akkor is további türelemre intett. A beteg állapota nem javult. Más kórházban sem fogadták – mondván, kezeljék ott, ahol a műtét történt. A feleség kitartó és erőszakos kérésére egy MR vizsgálat történt, ahol rögtön kiderült, hogy nagy a baj, és az eddig nagyon elfoglalt illetékes főorvos azonnal foglalkozni kezdett az eddig elhanyagolt beteggel.

 bereavement-min.jpg

A probléma megoldására hamarosan kitűztek egy előzetes tájékoztatás szerint kb. másfél órásra tervezett műtétet, amely végül öt óránál is tovább tartott. Eltávolították a lépet, az eredeti problémát okozó mellékvesét, csonkolták a hasnyálmirigyet, a gyomrot és a hasfal egy részét. Ki tudja még, mi minden derült ki a műtőben, amiről sosem fogunk tudni. Gerincközeli érzéstelenítést a tervek ellenére általunk ismeretlen okból nem tudtak alkalmazni, így műtét után még egy napig altatásban tartották a beteget. Az intenzív osztály napokig nem kapta meg a műtéti jegyzőkönyvet, azt sem tudták, hogyan fogjanak az állapot stabilizálásához.

 

Ébresztés után közvetlenül még tiszta volt a tudata, emlékezett minden korábbi eseményre, majd rövidesen súlyos tudatzavar alakult ki, amelyben ezután csak egészen rövid tiszta szakaszok voltak. Két hónapi Intenzív Osztályon történt ápolás során a beteg több kórházi fertőzést is kapott, és végül MRSA fertőzésből adódó tüdőgyulladásban meghalt. Ez millió kérdést vet fel, amit egy vizsgáló bizottság előtt biztosan ki lehet magyarázni. A család aki végigküzdötte ezt a majd másfél évet, soha nem fogja felmenteni a felelősöket, és ha pert indítanának – lehet, hogy megnyernék, de az unokák nem kapnák vissza a nagyapjukat, a feleség a férjet, „gyerekek” az édesapjukat, de rengeteg herce-hucát „nyernének”.

 

Hát ezért tart itt a magyar egészségügy! Ilyen oktatás mellett milyenek lesznek a jövő orvosai?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.11.30. 10:01:23

Teljesen logikusan kapcsolódik az utolsó mondat az egész bejegyzéshez. Pff

Muad\\\'Dib 2017.11.30. 10:36:43

Ez van. Nálunk épp most apóst sikerült majdnem eltennie láb alól a magyar egészségügynek. Teljes finanszírozási és szakmai leépülés.

saci02 2017.11.30. 10:53:50

Nyugalom. Magyarorszag jobban teljesit.

panteon 2017.11.30. 10:58:42

@VaradiJanos: Neked tényleg nincs agyad!!!!
3 elemi azért megvan??
Képzeld el az orvosok ISKOLÁBAN tanulnak!!! Abban az iskolában amit az Orbánod szétvert.
De ha kihúznád a fejed a seggéből lehet, hogy látnál valamit.
Szerintem húzzál vissza az állatokhoz disznópásztor, mert szétszaladt a nyáj..

Pilotax 2017.11.30. 11:02:14

Baj van a magyar egészségügy finanszírozásával. Csak azzal van baj?

kisvirag78 2017.11.30. 11:03:16

Részvétem a hozzátartozóknak. Nekem ebből az derül ki, hogy a kommunikáció hiányos volt, a főorvosnak több energiát kellett volna fordítania a gyógyulási folyamat nyomon követésére és a hozzátartozók tájékoztatására, de korántsem biztos, hogy a beteg halálát orvosi mulasztás okozta, simán lehet, hogy időközben elburjánzott a daganat, és ez okozta a problémát, beleértve a váladékozást és a legyengült állapot okán a fertőzéseket, amivel kapcsolatban az orvosok tehetetlenek voltak.
Sajnos azt is hozzá kell tegyem, hogy sokszor van is kommunikáció, csak az orvosok igyekeznek tapintatosan fogalmazni, a hozzátartozók pedig igyekeznek nem meghallani és felfogni a végzetes híreket, és a remény utolsó kis fűszálába is betegesen kapaszkodni. Nem tudom, mennyivel lenne jobb, ha az orvos azt mondaná, tisztelt asszonyom, a helyzet az, hogy a férje végstádiumú rákos, búcsúzzon el tőle, itt már csak a csoda segít, persze mi igyekszünk segíteni, fájdalmat csillapítani, de itt már gyógyítani nem tudunk. Van, akinél ez használna, van, akinél meg ez verné ki a biztosítékot. Így az orvos ködösen fogalmaz, a hozzátartozó meg azt hall ki belőle, amit akar, általában azt, hogy igenis van remény. Közben meg dehogyis.

Medgar 2017.11.30. 11:28:05

@kisvirag78: A daganatból nem csinálnak szövettant automatikusan? Vagy a csak a posztból maradt ki?

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2017.11.30. 11:31:30

@VaradiJanos: pl. úgy kapcsolódik, hogy a medikusok, rezidensek KÓRHÁZAKBAN vannak gyakorlaton... és egyáltalán nem mindegy, ott mit látnak, tapasztalnak, milyen az oktató orvosok hozzáállása...

Szonday Szandra · https://www.facebook.com/szondayszandraoldala/ 2017.11.30. 11:37:09

Sajnos jómagam is megtapasztaltam ezt, szép kis gombás fertőzést sikerült összeszednem az egyik pulmonológiai intenziven, aminek köszönhetően hónapokig voltam lélegeztetőgépen... És később is volt, hogy a doki inkább hamarabb hazaküldött, minthogy összeszedjek valamit az osztályon. Legzesrehabon pl. olyan torokgyulladást szedtem össze, hogy tíz napig nyomták belém intravénásan az antibioikumot. Az, hogy rengeteg a fertőzés a rezisztens baciknak köszönhetően (ezek jelenléte sajnos "természetes" egy kórházban), nem újdonság, meg kell nézni a statisztikákat, az más kérdés, milyen a higiénia és az orvos felelősségtudata, hozzáállása.

kisvirag78 2017.11.30. 11:52:52

@Medgar: Ezt nem tudjuk, mert az orvosi tények kimaradtak a posztból. Hogy jóindulatú volt-e a daganat végül, nem tudjuk, erről nincs említés, annyit tudunk, hogy előre ezt feltételezték, de az a sok csonkolás később valahogy mást sugall... Biztos volt szövettan, lehet, hogy a főorvos nem hangsúlyozta eléggé az eredményét, vagy a hozzátartozó nem értette/nem akarta megérteni, amikor mondta neki. Biztos volt zárójelentés, nem is egy, ha azt egy orvos kiértékelné, jobban lehetne látni, mit tudtak az orvosok a beteg állapotáról, persze azt akkor sem tudjuk meg, hogy ebből mit és hogyan kötöttek a hozzátartozók orrára.
Ezért is írtam, hogy a kommunikációval sokszor az is baj, hogy a beteg nem akarja meghallani a rossz hírt, az orvos meg kétértelműen fogalmaz, hogy ne lássa ott helyben összeomlani a hozzátartozót.

szabidoki 2017.11.30. 12:02:08

@Medgar: a posztból szerintem sokminden kimaradt, amennyire ki tudom hámozni itt egy év történéseit sűrítette össze a posztoló pár mondatban - nem igazán lehet reális véleményt alkotni ismételt műtétekről meg több hónapos intenzív osztályos kezelésekről 3-4 bekezdésnyi szövegből aminek a fele eleve fröcsögés. Könnyen lehet hogy valaki hibázott és félrementek a dolgok de ugyanolyan könnyen lehet hogy mindenki a tudása legjavát nyújtotta de nem volt elég és a betegség győzött de a hozzátartozó nem hajlandó elfogadni...
@szonday: a kórházak és az egyetemek is egyaránt bajban vannak, mindenki hatalmas adósságot görget maga előtt a személyzet meg menekül a körülmények és a fizetés (hiánya) miatt... Idén pont annyi orvos ment külföldre mint amennyi kijött az egyetemekről - ha úgy tetszik nincs utánpótlás - nem nehéz kitalálni hogy a helyzet nem fog javulni.

Jakab.gipsz 2017.11.30. 12:26:29

@szabidoki: Az egészség ügy privatizációját és erre felé haladnak a dolgok, ("éljen a piacosítás"), nem a Orbán és a Fidesz találta ki, hanem a nyugat.

Ha nem majmolnánk, gondolkodás nélkül, a nyugatot és másokat, talán egy kicsit mindenkinek jobb lenne.

szabidoki 2017.11.30. 12:51:21

@Jakab.gipsz: a magyar helyzethez hasonlót nyugaton nem nagyon találsz... Lehet amúgy közfinanszírozott meg magán egészségügyet is jól csinálni, mindkettőre vannak példák (ugyanúgy a rossz példák is ott vannak mindkét verzióra), a magyar helyzetnek az a sajátossága, hogy az állam nem hajlandó árán finanszírozni az egészségügyet de arra sincs politikai akarat hogy ténylegesen privatizálják az egészet és átalakítsák biztosítás-alapúvá a rendszert, ebből adódóan nálunk egy furcsa vegyes rendszer van, közfinanszírozás + hálapénz együttese - nem működik valami jól. Ezt valóban nem Orbán találta ki de ő sem képes/hajlandó érdemi megoldással előállni.

Spermahajder 2017.11.30. 13:12:42

@Jakab.gipsz: Ha nem szórnád a hülyeségeidet szerte-szét, biztosan sokkal jobb lenne mindenkinek.

konrada 2017.11.30. 13:30:49

@szabidoki:
Nincs az az állam, ami hajlandó volna árán finanszírozni az egészségügyet, mert az olyan mértékben fejlődik és annyi új - ám igen drága - gyóógyszer, eszköz jelenik meg benne, hogy azzal adóbefizetésből lehetetlen lépést tartani.

...s ha mindez ráadásul egy olyan szövetségi rendszerben jelenik meg, ahol a határok nyitottak, viszont a jövedelmi viszonyok erősen eltérnek, ott tetőzi mindezt az a bérfeszültség, melyben az adott állam a bevételeinek arányában - mely alapjaiban függ az ország általános jövedelmi szintjétől - tud csak fizetni egyes ágazatoknál.
Ezért a versenyképes tudású eüs dolgozók Európában szinte mindenütt hiányszakmákként működő egészségügyben találnak olyan munkahelyeket, amivel a magyar fizetés nem versenyezhet, nem finanszírozható...

...s ezek ismeretében már nem csodálható, hogy az az orvos, aki a magyar átlagfizetés duplájáért - ami azért még mindig csak a tisztes megélhetésre elég, inkább megy el a német-svéd, stb átlagbér duplájáért dolgozni, amiből már -itthoni reáljövedelme 3-4x-eséből - jómódúként élhet, és ugyanígy a kiszolgáló személyzet is, melyek még az átlagot sem érik el - s bár hiába nem érik el azt a felsorolt országokban se, reálban még így is jóval dupláját keresik meg, ami meg nekik elég lesz az itthoni minimál élet helyett a tisztességes megélhetéshez.

...mindezek után nem csoda, ha azok maradnak csak itt - pár idealistán kivül - akik nem tudnak, nem akarnak tovább lépni, motiválatlanok.
Olyanoktól meg - akármilyen munkáról is van szó - nem lehet minőségi munkavégzést csinálni.

...s lehet persze személyspecifikusan hörögni, tudomásul kell venni: jobbat mi nem tudunk megfizetni, de nem is akarja azt más se (lásd IMF szabályzás, EU-s túlzott deficit eljárás) megfinanszírozni, így akárki is volt-van-lesz, csak a sz.rt göngyölgetjük tovább...

sakkosfx 2017.11.30. 13:58:21

A döntéshozó miniszterek magán vagyonából elfogadható szintre lehetne emelni az egészség ügyet! Több okból is jó lenne!

konrada 2017.11.30. 14:47:45

@sakkosfx:
...leginkább azért is, mert akkor itt csak olyan miniszterek lennének, akik fejenként többszáz-milliárdok felett rendelkeznek magánvagyonként, így eleve nem volnának rászorulva, hogy a közpénzből akarjanak maguknak...;))

szabidoki 2017.11.30. 16:19:25

@konrada: mint már írtam is, ha nem tudja vagy akarja finanszírozni az egészségügyet az állam akkor lenne arra lehetőség hogy átalakítsák biztosítás-alapú, magánfinanszírozott rendszerré de erre sincs politikai akarat (nyilván sok csalódott szavazó lenne aki nem tudná megfizetni az ellátást). Amúgy minden technológia eléggé drága eleinte, viszont lemegy az ára amint elterjedtté válik, lásd CT. Az is segít hogy hatékonyabb technológiával a gyógyítás hatékonysága is nő, vagyis pl. amputáció helyett meg lehet menteni egy érelzáródott végtagot így a beteg nem lesz rokkant hanem netán visszamehet dolgozni. Vagy pl. laparoszkópos műtétnél lényegesen gyorsabb a gyógyulás, mint a nyitott verziónál. Nem az egészségügyi technológia fejlettsége és költsége miatt vannak bajban a fejlett társadalmak hanem az elöregedés és az eltolt korfa miatt - nincs annyi fiatal adófizető mint amennyi kellene a fenntartható egészségügyi és nyugdíjrendszerekhez.
A magyar fizetések meg csak egy faktor a sok között, szerintem ha ténylegesen rendet tennének az eü-ben és végre felszámolnák ezt a hálapénzes uram-bátyám korrupciós rendszert akkor sokkal több orvos maradna otthon (vagy menne haza) de ameddig főorvosi szint alatt mindenki halálba van szívatva addig aki csak tud igyekszik menekülni külföldre.

bohuš 2017.11.30. 17:47:13

@VaradiJanos:
"a műtétet egy egyetemi oktató kórház jó nevű főorvosa végezte."

epidermis 2017.11.30. 21:22:15

@VaradiJanos: "...a műtétet egy egyetemi oktató kórház jó nevű főorvosa végezte".
Kiemelem, hogy megértsd: EGYETEMI OKTATÓ kórház.
Ha szövegértésből kettes alá vagy, inkább ne égesd magad...

epidermis 2017.11.30. 21:33:41

@Jakab.gipsz: a soproni kórház, ha jól tudom privatizált. De hogy 15-20 is úgy nézett ki, mint egy nyugati az is biztos. Ott állapítottak meg nálam olyan légúti betegséget, amivel gyerekkorom óta küszködtem. A budapesti kórházakban (SZTK, Péterfy, stb) nem tudták megmondani. Egy hónap alatt kikúráltak belőle...
Sajnos azt látom, hogy aki érzi magában a fejlődési vágyat és akaratot, hogy bizonyítson, az kimegy külföldre. És teljesít. A slepp meg itt maradt. És ezt az építőiparban és belsőépítészet vonalon is tapasztalom. Nincs ember, aki meg van, az katasztrófa; a szakemberek kimentek (vagy vállalkoznak), a pancserek (alkeszek, képzetlenek, stb) maradtak

Hórukk 2017.11.30. 21:44:17

@konrada: Akár igazad is lehetne, ha az egész ország toprongy volna és nem jutna semmire pénz. De miért zöldebb a fű a stadionban mint a kórház parkjában? Miért magasabb a jegyző, az ügyész, vagy a BKV középvezető fizetése mint egy orvosé (vagy akár pedagógusé)? Miért magasabb egy okmányirodai takarító fizetése mint egy kórházi takarítóé? Miért szebb a szőnyeg a minisztériumi kezdő munkatárs szobájában mint a főorvosok irodájában? Itt csak elosztási probléma van, de az nagy.

NoOne 2017.12.01. 00:03:25

Voltam nemrég egy olyan konferencián, ahol a KK-k (Klinikai Központ: ~az orvosi karral rendelkező egyetemeken a gyógyító-megelőző, kutató és oktatási feladatokat ellátó szervezeti egységeket összesíti) jó néhány vezetője jelen volt, szóval érdekes képet lehetett kapni.

*off*
Amúgy tavasszal lehet választani -- ha a közalkalmazottak szét nem sztrájkolják :) --, csak legalább volna kire...

2017.12.01. 08:47:57

@VaradiJanos: Te Árpi! Nyugodtan írj a saját neveden, ne szégyelld! Apád után te is habony vagy, nem ciki. Nem ez a ciki!

karcsibácsi 2017.12.01. 08:48:35

" Ilyen oktatás mellett milyenek lesznek a jövő orvosai?"
Erre könnyű válaszolni: olyanok, hogy az angol és skandináv fejvadász cégek már az ötödéves hallgatók között kampányolnak és próbálják elcsábítani őket (részben sikerrel). Persze, ami Svédországban vagy az UK-ban jó, az a rendkívüli magyar igényeknek (mindent, azonnal, a legmagasabb színvonalon, ingyen) nem felel meg...

2017.12.01. 08:54:48

@Hórukk: Egyrészt elosztási probléma, másrészt erős morális válságban is van az ország. Idézem "morálisan...hááát...kissé ingoványos."

karcsibácsi 2017.12.01. 21:06:45

@KO2017: Amit írtam, annak semmi köze "balogelvtárshoz". A magyar ember elvárását az egészségüggyel szemben pontosan írtam körül, ha ezt tagadod, akkor hazudsz. max.

Hórukk 2017.12.01. 23:43:29

@karcsibácsi: Az 5. éves orvostanhallhatók közt azért keresnek a fejvadászok, mert ez az az utolsó év, amikor a magyar orvos(jelölt) még állja a versenyt a nyugatival. A szigorló évtől kezdődően már rohamosan marad le a tudása. Van persze néhány 40-50-es specialista, akit szintén keresnek, de ők az a kivétel, aki erősíti a szabályt.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása