A férjem üvöltött a fájdalomtól

2017.09.29. 06:00

38e2458b6f8dfa1c364729c7db58bf1cabe1e8ae.jpgHa ezt tudom előbb, biztos nem adtam volna hálapénzt, amit simán zsebre vágott! Mikor kiengedte a kórházból ismét elmondta, hogy férjem meg fog halni.

Kedves Praxisblog!

 

Sajnos negatív véleményt kell írnom Törökbálinti Tüdőgyógyintézetről. Férjem tüdőáttétes daganatos beteg volt! Bekerült ebbe a kórházba a II. osztályra dr. N. főorvos kezei közé. Mellhártyáról kellett leszívni a felgyülemlett vizet. Mikor bekerült már mondta a doktornő, hogy férjem meg fog halni. (Igen és? Ez mennyiben befolyásol bármit is??) Sajnos befolyásolt! Leszívás után, nagyon megkönnyebbült. A doktornő mondta, hogy akkor mellhártya összetapasztást fog végezni! Így elkerülhető lesz, hogy minden héten odajárjunk leszívásra. Nagyon boldog és hálás voltam.

38e2458b6f8dfa1c364729c7db58bf1cabe1e8ae.jpg

A tapasztás előtt 2 napig folyamatosan géppel szívták a mellhártyáról a folyadékot, hogy "száraz" legyen. Na itt már kezdődtek a gondok, ugyanis a doktornő kiadta egy ápolónőnek, hogy csinálja meg, előtte ő becsövezte a mellkast. De több utasítást nem adott. Férjem majdnem megfulladt, mert olyan gyorsra állította be a nővér a szívást, hogy 2 l folyadék, kevesebb mint egy perc alatt jött le. Ez annyit jelent, hogy majdnem összeesett a tüdeje. Mikor reklamáltam, azt mondták, ezt így kell csinálni és még ők voltak felháborodva, hogy merni szóltam! De azért csodák-csodájára sokkal lejjebb vették a szívóhatást. Miért is nem közölte a doktornő, hogy kell ilyen beavatkozást csinálni? Miért nem ő állította be a gépet?Férjem ezek után már nem érezte azt a megkönnyebbülést, amikor csak leszívták a folyadékot, hanem egyre gyengébb volt.

 

Mint később kiderült az összetapasztást is lelkiismeretlenül csinálta a doktornő, még 5 cm magasságban hagyott a rekeszben folyadékot. Mielőtt haza engedte, érzéstelenítés nélkül húzta ki a csövet a mellkasából. Férjem üvöltött a fájdalomtól! Ha ezt tudom előbb, biztos nem adtam volna hálapénzt, amit simán zsebre vágott! Mikor kiengedte a kórházból ismét elmondta, hogy férjem meg fog halni.. Következő alkalommal a jobb oldalát kellett megcsinálni, akkor úgy engedte haza, hogy a cső, ott lógott a mellkasából. Sajnos következő nap, egy másik kórházba kellet mentővel szállítani, és mentősök is meg a fogadó kórház osztálya is el volt képedve, hogy engedhették ki így Törökbálintról!

 

Még kétszer volt nála, mert mindkét tüdőfélben víz gyűlt össze, abba is, amit "letapasztott". Az utolsó alkalommal, azt mondta, hogy férjemet már kábító-fájdalomcsillapítóval kellene kezelni, had menjen szegény az útjára!!! Egyik éjjel abból a sebből, amit először csinált, köhögésre spriccel ki a folyadék. Gyorsan kocsiba ültünk és mentünk Törökbálintra. "mit képzelünk mi, hogy ilyen semmiséggel bemegyünk, tegyek rá tapaszt, mert ők is csak ezt csinálnák." Mit tehettünk hazamentünk. Igen ám, de reggelre, már nem csak köhögésre jött a váladék, hanem szép sugárban folyt nyugalmi állapotban is. Persze minden elázott! Vissza Törökbálintra, ahol kénytelen voltak fogadni minket.

 

Mit csináltak? Semmit! Sztómazsákot tettek rá és jöhettünk haza. Kaptunk 2 db-t, mondván, nem fog az örökkévalóságig folyni. Kértem, hogy írja akkor fel, majd kiváltom.azt ő nem írhatja fel, volt a válasz. Akkor hogy engedheti így ki?? Egy szó mint száz, férjem sajnos elment augusztus 20-án, és biztos nem változtatott volna a végkimenetelen, ha a doktornő lelkiismeretesen végzi a dolgát, de az biztos, hogy nagyon sok szenvedéstől kímélhette volna meg. Ha valaki a II. osztályra kerül, nagyon vigyázzon dr n. (Nemecsek Ernő után szabadon) főorvossal! A másik amit nem értek, hogy miért kell egy daganatos betegnek, kórházról-kórházra járnia?! Miért nincs egy olyan intézmény, ahol az összes szövődményt egy helyen tudnak kezelni.

 

Mi a XI. kerületben lakunk, így ha a tüdővel van gond Törökbálintra, ha a szívével, vagy belgyógyászati gond van a Szent Imre kórházba, ha mellkas sebészet, akkor a Korányiba tartozunk. Kérem, ha lehet ezt szeretném közzé tenni, mert nem szeretném, ha más is így járna mint mi! Előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel, Laki

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2017.09.30. 10:27:14

Szomorú eset, én viszont csak jókat tudok elmondani a kórházról és az oszt. vezető főorvos asszony munkájáról/III.E./

Ugyan Nemár 2017.09.30. 11:09:46

Szakmabéli vagyok, ezért szeretném megjegyezni, hogy a leírtak alapján nem gondolom, hogy az orvos hibázott volna, megfelelő ellátást nyújtott férjének a végstádiumú betegségében.
Sajnos a végstádiumú betegségek túlnyomó része sok szenvedéssel jár, amit a hozzátartozók is nagyon nehezen élnek meg. Ön, és az osztály mindent megtett férje érdekében.
Őszinte részvétem férje miatt. Kétségtelen, hogy ezt a veszteséget nagyon nehéz feldolgozni, és szinte természetes, hogy ilyenkor dühöt él át, hiszen a társát veszítette el.
De nem gondolom, hogy ezt a dühöt a segítő személyzetre kellene vetíteni.
Remélem, hamarosan megbékélnek az önben kavargó indulatok.

Kopasz Szuzukis 2017.09.30. 15:44:40

@Ugyan Nemár: márpedig az olyan osztályokon, ahol végstádiumú betegek haldoklanak, rendszerint igen embertelenül bánnak velük. TAPASZTALTAM!!! Sajnos többször is. Persze, ha nyílott a buksza, mindjárt volt kellő mennyiségű morfin, gondos ellátás.
Az egyik tüdőgyógyászati elfekvőben a főorvos úr azzal indított: felvesszük a beteget, de a nyugdíja a főorvos úr zsebébe kerüljön. Nyíltan, bele a pofámba. Mikor mondtam, hogy csak 60 ezer a nyugdíja, azt mondta, akkor kerekítsem fel.

2017.09.30. 17:39:03

@Kopasz Szuzukis: ebből következik, hogy orvoshoz... pardon, doktorhoz, mert orvos itt már nincs, csak bekapcsolt hangrögzítő eszközzel szabad közelíteni. Aztán ha tisztességesen viselkedik, törlöd a felvételt. Ez hgyanis bűncselekmény, aminek a bizonyítására az illegálisan, titokban készített felvétel is felhasználható.

iBKV 2017.09.30. 18:08:49

@Ugyan Nemár: paraszt vagy, ha szakmabeli, ha nem. Szegyelld magad. Mi az hogy kivetiti? Jo hogy nem mar a betegnek a k*rva anyjat, mert a doktor szikranyit sem tett azert, hogy enyhitse a fajdalmat. Empatia, ezt nem tanitjak az orvosin? Jah igen, ezt a csalad tanitja meg. Elrugnam a terdet az orvosnak, hogy uvoltson a fajdalomtol es balta arccal megvonnam a vallam. Errol van szo, nem a betegsegrol. De latszik, hogy magas lorol az sem latszik, hogy mi itt a problema. Szakszeru ellatas empatiaval, vagy szakszeru ellatas a nelkul ket kulon fogalom. Nezze bazmeg gulyas, zabajja, vagy parancsoljon a Gulyasleves, jo etvagyat kivanok. Ugye mekkora a kulonbseg? A vegeredmeny ugyanaz, de az ize teljesen mas.

iBKV 2017.09.30. 18:10:52

@Kopasz Szuzukis: ezt az orvost pedig ugy pofanvertem volna, hogy elered az orra vere. Plusz siman nevvel a sajtohoz, hogy megemlegesse. Szar az egeszsegugy, de mekkora fergek dolgoznak ott, hihetetlen.

zZZz 2017.09.30. 18:15:32

@Ugyan Nemár: Ön, és az osztály mindent megtett férje érdekében//Te ezt honnan tudod, ott votal?
De nem gondolom, hogy ezt a dühöt a segítő személyzetre kellene vetíteni// Itt nem volt tulzott segitseg..
Te honnan az anyadbol irsz ilyneket?Suttyo paraszt.

az_igazi_trebitsch 2017.09.30. 21:28:05

@Ugyan Nemár: Melyik szakmának a belije vagy? Kórboncnok? Halottmosó?

pendinguser 2017.09.30. 22:15:09

HIHI
Mindig vicces amikor az emberek ennyire szűklátókörüek. Vegyünk egy példát az USA-ból.

Van egy betegsége a gyerekednek amibe belehal ha nem kap egy éven keresztül hetente egy kezelést aminek az alkalmi ára 400 000Ft, plusz 1 000 000Ft havi kórházi ellátás. (összesen legyen 16millióFt) Ezután fél évig még otthon kell ápolni orvosi segítség nélkül. Nincs megtakarított pénzed, mert egészségügyi biztosítást fizettél magadnak és a gyereknek, de az erre a betegségre nem vonatkozik. Két lehetőséged van:
1: Fél év alatt meghal a gyereked egy gyógyítható betegségben.
2: Felveszel egy hitelt a kezelésre. Annyi a bökkenő, hogy a munkahelyeden napi 10 órát dolgozol és évente 10 napot vehetsz ki szabadságnak, tehát nem tudod ápolni a gyereket mikor kijön a kórházból. Így fizetsz egy ápolónak, hogy a fél év korház után még fél évet ápolja, azt is hitelből. Persze vitaminokat, étrendkiegészítőt és némi gyógyszert is kell fizetned. A végösszeg annyi, hogy technikailag életed végéig a fizetésed 60%-át elviszi a törlesztőrészlet. Ha nincs más hiteled, még talán meg is tudod csinálni. Persze ha nem betegedsz le, mert akkor nem kapsz fizetést és egy-két törlesztőrészlet elmaradása után eljárást indítanak ellened. Az állásodat elveszted mert nincs lakásod és kocsid amivel bejárnál.

Úgy gondolom ennél még a korlátozott ellátás, várólista és hálapénz is jobb.

Ugyan Nemár 2017.09.30. 22:31:22

@Kopasz Szuzukis:
Sajnálom, hogy így tapasztalta.
Én ellenzem a hálapénzt, nem tartom elfogadhatónak, hogy kikövetelték öntől/hozzátartozójától.

Bolshevik 2017.09.30. 22:45:30

@Kopasz Szuzukis: Ez biztosan így volt, hiszen az interneten mindig mindenki igazat ír.

Bolshevik 2017.09.30. 22:46:59

@az_igazi_trebitsch: Nőgyógyász, anyádat is ő szokta kezelni. Meg faszolni is.

Ugyan Nemár 2017.09.30. 22:55:24

@iBKV:
Köszönöm a hozzászólást.
A posztoló nem írt konkrét degradáló viselkedést a kórházi személyzet részéről.
Azt jegyezte meg, hogy a kezelés szerinte nem volt megfelelő.
-A szívás erőssége, az orvos (vélt) hanyagsága a tüdőhártyák összetapasztásakor, kábító hatású fájdalomcsillapítás engedélyezésének ideje-
Ezeket protokollok (előírások) alapján követi az egészségügyi személyzet. Ezektől nem térhetnek el.
A posztoló laikus, mint ahogy ön is.
Ezeket a protokollokat tanulják hosszú-hosszú évekig az egyetemen/főiskolákon.
Emiatt is érdemelnének több tiszteletet.
Öntől is!

Ugyan Nemár 2017.09.30. 23:02:44

@pendinguser:
Ezt csak megerősíteni tudom.

Ugyan Nemár 2017.09.30. 23:06:36

@az_igazi_trebitsch:
Konkrétan gerontopediátriával foglalkozom.

Ugyan Nemár 2017.09.30. 23:20:09

@iBKV:
Orvos vagy ápoló személyzet bántalmazása közfeladatot ellátó személy elleni erőszakként 2-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélhető.

Hórukk 2017.10.01. 00:12:11

@pendinguser: Az általad leírtak ellenére az amerikaiak várható átlagos élettartama és számos más egészségügyi mutatója is sokkal jobb, mint a magyar mutatók. Ez nem volna így, ha általában ennyi primitív akadály állná útját a gyógyulásnak.

Hórukk 2017.10.01. 01:19:51

@Ugyan Nemár: Alapvetően egyetértek veled. Amit azért lehetne jobban is csinálni: mellkasi szívás során, legalább annak az elején szoros megfigyelés - és itt nem elsősorban a hozzátartozóra gondolok. Nem mondunk ilyet hogy "ilyen semmiséggel minek jöttek", mert a mellhártyaáttét nem semmiség, másrészt kétlem, hogy ezzel kapcsolatosan részletekbe menő felvilágosítást kapott volna korábban a beteg vagy a hozzátartozója. (Az egyébként nem derül ki a posztból, hogy ezt ki mondta.) Ha kiadok két sztómazsákot további felhasználás végett, akkor föl kell világosítani a beteget ezek használatáról és arról is, hogy ezeket honnan és milyen feltételekkel tudja a továbbiakban beszerezni. Ha receptre nem lehet fölírni, akkor adott esetben arról, hogy teljes áron kell megvásárolni. Más szakmai hibát és sem látok, ezeken túl az ellátás számomra is korrektnek tűnik, a halál ritkán (szinte csak az irodalomban) szép dolog.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2017.10.01. 03:43:48

@Ugyan Nemár: Ha már ilyen lelkesen osztogatná a börtönbüntetéseket a betegeknek vagy a hozzátartozóiknak, hadd kérdezzem meg: és ha valaki aktív eutanáziára biztatja a beteg hozzátartozóját ("már kábító-fájdalomcsillapítóval kellene kezelni, had menjen szegény az útjára!!!"), az mennyire ítélhető?

kamor 2017.10.01. 07:00:38

Én egészségügyben dolgoztam 10 évig úgyhogy van rálátásom a dologra. A hálapénz túl sokat nem segít mert akkor is leszarják a beteget de persze elvárják mindenkitől. Szóval inkább ne adjunk semmit! Több száz alkalommal álltam már éjjel a műtőben ügyeletben és komolyan mondom, hogy örültünk annak ha a beteget nem lehetett megoperálni mert mondjuk annyira áttétes volt, hogy nem volt értelme, és így előbb mehettünk vissza a szobánkba aludni. Ez borzasztóan hangzik tudom de ez a valóság. Mi lefekhettünk aludni de azoknak az embereknek a véget jelentette és ez senkit nem érdekelt. Ma már hála istennek nem ott vagyok de nem is csinálnám még egyszer. Egy rakás szar az egészségügy és csak megdögleni lehet ott, főleg ha komoly a gond. A cikkben említett főorvosnő meg egy rohadt sintér! Őszinte részvétem az elhunyt családjának.

kamor 2017.10.01. 07:06:12

@Ugyan Nemár: Mindent nem tett meg hanem csak ennyit akart tenni. Ez nagy különbség. Rothadó szar az egészségügy a sok pénzéhes dokival együtt! Nekem magyarázhatsz, jó sokáig láttam közelről, hogy mi is folyik ott meg miket beszélnek műtét közben a betegről stb.

kamor 2017.10.01. 07:12:03

@Ugyan Nemár: Ha nekem a párommal csinálnák ezt akit imádok, ne aggódj nem izgatna mennyit kaphatok. Kiírtanálak titeket mind, aztán jöhetne a rendőrség mert leszarnám. Addig örüljetek amíg nem egy hozzám hasonlóval teszitek ezt mert hamar végetérne a pályafutásotok.

2017.10.01. 08:12:38

@Ugyan Nemár: na itt is megy a cenzúra. Miféle szakmabeli vagy te?? Kérdeztem korábban is: kórboncnok?
Egyebekben csak egy nagyképű, arcátlan paraszt látszik, aki összeszedett a netről lár szakkifejezést.

Igazság, hol vagy? 2017.10.01. 09:51:08

@kamor: Életed legjobb döntése volt,hogy otthagytad az egészségügyet.

Bolshevik 2017.10.01. 11:14:22

@kamor: szerintem te a monitoron keresztül is megütsz bárkit, jó lesz vigyázni, egy igazi internetes keménygyerek van itt! :D

Nagypatak 2017.10.01. 11:15:13

@Ugyan Nemár: Sajnálom, hogy ezt így gondolja Én ugy gondolom ez az eset a min. a betegjogi képviselőhöz tartozik vagy lehet még máshová. Még szerencse, hogy akadnak olyanok, akik ebben a szakmában dolgoznak, és CSUPA NAGYBETŰVEL kellene kiírni a nevüket, de ez itt nem a reklám helye, amugy egy pesti kerület tüdőgondozója, ahol ismeretlen fogalom a hálapénz, a beteg pedig szent.

2017.10.01. 11:17:27

@Ugyan Nemár:

Ha végstádiumos rákos lennék - egyébként rákos vagyok,
áttétes duplex hepatis, mielőtt! -, szóval ha végstádiumos lennék, és így bánna velem az orvos, mint fent, én nem csak pofán vágnám, hanem eltörném mindkét kezén az ujjait, majd a könyökét úgy feszíteném hátra, hogy szanaszét szakadjon, hogy a büdös kurva életben ne tudjon orvosként dolgozni!
És leszarnám a 3-5 év börtönt is.

Ennyi.

alprazolam 2017.10.01. 11:36:53

Kissé triviális, de tökéletes összefoglalása volt a mai Magyarországon végstádiumú (értsd halálraítélt) rákos beteg kórházi kezelésével kapcsolatos történéseinek. Kisebb nagyobb különbségekkel, de minden hasonló betegre ez vár.Majd ha lesz egy komplex hospice hálózat, talán változik a rendszer.

Chestphysician 2017.10.02. 17:23:44

A post rengeteg csúsztatást, szakmailag nem helyénvaló állítást tartalmaz.
Az írója minden bizonnyal zaklatott, hiszen gyászban van, mert elvesztette a párját.
Mivel viszont egészen közelről làttam az esemènyeket, nèhàny dolgot szeretnék megjegyezni a tényszerűsèg kedvéért.
A kezelőorvos az egyik legnagyobb tudású, leglelkiismeretesebb kollégám, most is a protokoll
szerint járt el.
Vessük össze a post címèt, vagyis hogy a férjnek erős fájdalmai voltak, azzal a ténnyel, hogy az orvosa kábító fájdalomcsillapítót akart írni neki...

iBKV 2017.10.11. 18:28:58

@Ugyan Nemár: Na ezzel lehet jonni. Az hany ev bortont er, ha a nover, orvos ugy banik a paciensse mint egy darab szarral? A magatehetetlen embert semmibe veve, hugyban szarban ugyhagyva, mert a nagysagos orvosoknak/novereknek inkabb dumalhatnekja van? (Sok esetben igy van, tisztelet a kiveteleknek es oriasi respect) Az egyetemi evekkel meg nem kell jonni. En is lehuztam jo par evet, tobb diplomaval, megis ugy bantak velem,mint egy senkivel. Tiszteletrol nem kell dumalni. Laikus vagyok, de tiszteletet, empatiat nem az egyetemen tanitanak. (Ha nem igy neveltek fel, akkor tevesen hiszi, hogy azt az egyetemen tanitjak...)

drontal 2017.10.17. 01:41:08

@pendinguser:

De ne vegyünk "példát az USA-ból" mert nem ott vagyunk.A magyar beteg szarik arra,hogy mi van más országokban.

drontal 2017.10.17. 01:47:44

@Zigomer Trubahin:

Szóval akkor ne kapjon kábító-fájdalomcsillapítót,had szenvedjen az utolsó percig mert az a szabályos és törvényes?

Ne viccelj már..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása