Haza akarják küldeni a magatehetetlen beteget

2017.05.31. 05:11

18e54da37aa0c6a04e15f1858ae9c226b6dde516.jpgÉdesanyámat 2015 Júniusában találtam meg egy budapesti elfekvőben a háziorvosa segítségével. 24 órás ellátást igénylő pelenkás beteg lett

Tisztelt Cím!

 

Édesanyámat 2015 Júniusában találtam meg egy budapesti elfekvőben a háziorvosa segítségével. Senkit nem adott meg akit értesíteni lehetne, így csodálkoztak amikor megjelentem. Az édesanyám 24 órás ellátást igénylő pelenkás beteg lett.

 

Annyit tudok, hogy sokat feküdt Pszichiátriai osztályon. Most majd két év elteltével haza akarják adni saját felelősségére. Megpróbáltam a gyámságot, de azt mondja a vizsgálat, hogy mentális állapota nem indokolja.

 18e54da37aa0c6a04e15f1858ae9c226b6dde516.jpg

 

Az.édesanyámnak nincs magántulajdona, csak egy önkormányzati bérelt lakása. Nekem aortabillentyű betegségem van. Mellé egy kiskorú gyermekem és egy házhitelem.

 

A kórház szociális nővére hívott fel, hogy hazafogják adni.Kérem adjanak tanácsot mit tehetnék?

 

Tisztelettel:Tóthné

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Despota 2017.05.31. 06:49:27

@Rókaregeróka: A levél most érkezett nagyjából 2 hete.

Dikusz 2017.05.31. 08:24:40

@Despota: Hadd kérdezzem meg akkor, hogy ennyi volt csak a levél? Így nem sok értelme van kitenni a blogra, vagy ennyire nincs más?

Szerettem/szeretném olvasni a blogot, csak már nincs igazi gazdája.

qbr 2017.05.31. 08:46:50

@Rókaregeróka: "2 év elteltével", azaz most.

Dikusz 2017.05.31. 10:21:35

@qbr: nem azért, de az tényleg előfordulhat, hogy a posztoló most küldte be.

qbr 2017.05.31. 11:10:55

@Dikusz: Ezt írtam én is: a szövegben szerepel, hogy "2015", és ahhoz képest "2 év elteltével".
Azaz 2017, tehát most.

she_wolf 2017.05.31. 11:19:10

A poszter ezek szerint jó sokat foglalkozhatott eddig is az édesanyjával, most meg be van gazolva, hogy szülőt kap a nyakába.
Szép.
Azért az is előzményes, hogy 2015-ben már elfekvőben talált rá.
És ha lenne a mamának magántulajdona, mi változna?

GiaMarie 2017.05.31. 11:37:38

@she_wolf: Azért a mai világban nem kéne ilyen könnyen pálcát törni valaki felett. Számtalan családot tudok közvetlen környezetben is, ahol a szülők a válás után, mikor új párt találtak, leszarták a saját gyerekeiket az előző házasságból. Meg ment az anyagilag kiforgatás. Ha ezután jó anyád alkoholista ÉS pszichiátriai beteg lett, Te szívesen magadhoz vennéd, a kiskorú gyerekeddel egy háztartásba, hogy peeersze, szívesen ápolod? Ha lenne magántulajdona, akkor be lehetne tenni egy otthonba az ingatlan fejében. Így, hogy nincs, a lányára marad, akinek nincs anyagi lehetősége "megszabadulni" tőle, tehát a nyakába varrják. Parádés, mert ha lakáshiteled van, akkor nyilván nem létminimum közeli fizetés, mivel nem menne át a hitelminősítésen a banknál. Amikor meg megállapítják, hogy jövedelmi helyzete alapján képes-e még egy eltartottat a nyakába venni, a hitelt nem nézik, csak az egy főre eső jövedelmet. Hatalmas szemétség.

4S 2017.05.31. 11:48:38

Mivel 24 oras felugyeletet igenyel szerintem nem megoldas ha maga marad otthon- mivel akkor nem tud dolgozni. Mindenkepp kell melle valaki aki gondozza. Kerdes, hogy at lehet e koltozni abba az onkormanyzati lakasba es kiadni a sajatjat, vagy forditva.
Most magasan vannak a berleti dijak abbol lehet hogy kitelne egy nyugdijasotthon dija, ahol megfelelokeppen tudjak apolni.

she_wolf 2017.05.31. 12:30:36

@GiaMarie:
"Ha ezután jó anyád alkoholista ÉS pszichiátriai beteg lett, Te szívesen magadhoz vennéd, a kiskorú gyerekeddel egy háztartásba, hogy peeersze, szívesen ápolod?"

Erre speciel pont rálátásom van, az én egykori helyzetemet írtad ugyanis le.
A poszter nem írta, hogy miért és mióta nem volt tudomásuk egymásról az édesanyjával, úgyhogy bármi lehet.

Alattad eggyel ott van egy megoldási lehetőség.

telkoe 2017.05.31. 12:34:46

@GiaMarie: Micsoda szemetseg hogy foglalkoznia kell a sajat anyjaval pedig kenyelmesebb lenne gondoztatni az allammal az adofizetok penzen.

@4S: Onkormanyzati lakast kiadni meglehetosen kockazatos jatek, mert felmondhatja az onkorm a szerzodest.

Treff Bubi 2017.05.31. 12:46:45

Elvileg háziorvosi javaslatra kaphatnak segítséget a helyi szociális szolgálattól, akik naponta kimennek (fürdetni, etetni, kisebb bevásárlást elintézni, stb), de ilyen állapotú embernél ennél sokkal komolyabb ápolásra van szükség.

Treff Bubi 2017.05.31. 12:47:42

@telkoe: valakinek szívbetegen, kiskorú gyereket nevelve már az anyja nélkül sem "kényelmes" az élete, elhiheted.

CyberPunK 2017.05.31. 12:47:44

@telkoe: Nekem is van olyan közvetlen családtagom, akitől az állam több támogatást kapott, mint én, szóval a franc se foglalkozna vele.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.31. 13:06:21

Posztoló foduljon a gyámhatósághoz és mondja el, hogy saját helyzete miatt nem tudja vállalni az anyja ápolását. Kérje, hogy az egészségi állapotra tekintettel a gyámghatóság kezdeményezze a gondnokság alá helyezését, mert aki szellemileg ép, de ügyeinek vitelében más okból korlátozott ( járásképtelen fekvő beteg ), annak részleges gondnoksága is elrendelhető. A gondok, meg majd rendezi a szociális ellátást. Szerintem ha bérelt a lakás, és abból intézetbe megy, akkor a bérletet megszüntethetik, ezért ebben nem kéne gondolkodni.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2017.05.31. 13:09:45

Mielőtt "okoskodni" kezdenék, néhány tisztázandó kérdés:
- hány éves a Néni?
- hogyan telhetett el kettő év, hogy észrevette az Édesanya Leánya, hogy az Édesanya nem az otthonában van?
- a gondnokság alá vétel (a cselekvőképesség részleges vagy teljes hiányának kimondása) mennyiben könnyítené meg az elmondása szerint nehéz helyzetben lévő felnőtt Gyermek feladatait?
- a gondokoltság mennyiben ad lehetőséget arra, hogy az eü. intézmény ne toloncolja (Sic!) haza a magatehetetlen beteget?
- és egyébként az idős Hölgy önmaga mit gondol minderről? (hiszen beszámíthatónak mondta ki a szakvélemény)

És akkor a lehetőségek, amelyek eszembe jutnak:
- az illetékes gyámhivatalnál lehet kérni az ideiglenes gondnokság alá helyezést, amelyhez nem kell bírósági döntés
- meglátásom szerint ugyancsak a gyámhivatal képes az idős asszony érdekeit megvédeni, ha ez nem segít, akkor javaslom a közérdekvédelmi ügyészséget felkeresni
- az idős néni hazatoloncolása esetén álláspontom szerint elsősorban a háziorvosát is terheli annak felelőssége, hogy a beteg asszonyka otthoni ellátása biztosított lehessen (ehhez az önkormányzattal és gyámhivatallal (mára már a járási vagy kormányhivatalok alá betagozott szerv)
- annak érdekében, hogy a magatehetetlennek mondott idős asszonyka a jelenlegi eü. intézményben maradhasson, a betegjogi képviselő segítségét is lehet (kellene) kérni
- a gyermek mint közvetlen hozzátartozó a tudomásom szerint külön meghatalmazás nélkül képes az eü. intézményekben a gondozott beteg érdekében eljárni

Végső soron, persze, az idős ellátott szociális otthonban történő elhelyezése lehetne érdemi és megnyugtató megoldás, de az állami/önkormányzati helyek túl azon, hogy irgalmatlan a várólista, bizony el fogják venni az önkormányzati bérlakást (vagy az annak vagyoni értékű jogáért járó összeget), nemkülönben a magánszolgáltatók is magas belépési vagy napi ápolási díjat kérnek. , Én persze azért pl. a református segélyszervezeteket is javaslom megkeresni, vagy a jó értelemben Iványi Gábor nevéhez kapcsolható Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek is van ilyen missziója a tudomásom szerint és kevés közvetlen tapasztalataim alapján nagyon segítőkészek.

Egyébként minden értelemben szomorú történet ez, ez is.

Szeretettel:
Maus Robi
www.tele-maus.hu

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2017.05.31. 13:12:06

Javítás:
- az idős néni hazatoloncolása esetén álláspontom szerint elsősorban a háziorvosát is terheli annak felelőssége, hogy a beteg asszonyka otthoni ellátása biztosított lehessen; ehhez az önkormányzattal és gyámhivatallal (mára már a járási vagy kormányhivatalok alá betagozott szerv) kell felvennie a háziorvosnak (hivatalból) a kapcsolatot, célszerűbb, mintha a hozzátartozó menne neki az ügynek, szerintem

Zed is not dead yet 2017.05.31. 14:19:56

Egyébként hogy magához a poszthoz is szóljak:

1. Feltételezem, hogy a mama nagyon nem ért egyet azzal hogy ő ne tudna magáról gondoskodni.

2. Feltételezem, hogy a kórházi "szakember" épp "jókor" nézte meg a mamát és adott róla szakvéleményt. Az a helyzet hogy ezek a szakemberek nem ismerik régebbről a beteget, szóval ha az alapprotokollt elfogadhatóan teljesíti (Néni, mi a maga neve? Néni, ki vagyok én? Néni, hol van most? Néni, mi a lánya neve? ... kérdésekre és hasonlókra nem mond konzekvensen orbitális hülyeségeket, akkor OK). Az ki se derül, hogy a néni, amikor arról beszél hogy otthon ki szokott ülni a kerti tó partjára és ott van vele hűséges kutyája, az egy 100%-os fantáziakép.

3. Feltételezem, hogy a mama egyetlen "birtoka" az a bérlakás, ezen kívül van még 3 rongyos bugyogója és kész, de jövedelme persze van (nyugdíj, gondolom), viszont hallani sem akar arról hogy bárki beleszóljon abba, mire költi (már amikor egyáltalán bármibe bele tud szólni).

Totál ugyanezen a pályán kellett nekem is mozogni. Hogy mit lehetett tenni? Első lépésként találni egy olyan rehab. (ápolási, gerontológiai, stb.) osztályt, ahol az ember talált egy valóban normális osztályvezető orvost és ráadásnak még adott a kezébe 10000 (20000) forintot és cserébe fogadták a beteget és kicsit enyhült ez a "küldjük haza" fenyegetettség.

Második lépésként rászánni és szabaddá tenni egy hosszú hétvégét és hazavinni a mamát a lakásába eltávozásra a kórházból (ha ezt ő nagyon akarja, nálunk ez volt). Ott lenni vele a hétvége során folyamatosan, éjjel-nappal, de nem csinálni helyette mindent, hanem csak segíteni neki abban, amit csinál. Levonni az eltávozás tapasztalatait (az orvosok szerint (is) előfordul, hogy a szokott környezetben a beteg meglepően önálló és hatékony tud lenni, akár gyors javulás is kezdődik az állapotában). Ha a tapasztalat az, hogy a mama teljesen képtelen bármire önállóan, sőt, sok dologra még segítséggel sem (éjjel összecsinálja álmában magát, miután kijelentette, hogy őt aztán nem kell pelenkázni, stb-stb), akkor ezt a tapasztalatot megbeszélni vele (ha valamennyire tiszta szellemileg, akkor ez fog menni, ha nem is olyan könnyen, mint egy szellemileg tipp-topp valakivel). Ezután, ha az a szomorú helyzet, hogy az eltávozás nem tett csodát, akkor visszavinni a mamát a kórházba és innentől nagyjából két út van. Az egyik hogy a mama belátó és hozzájárul a gyámsághoz és akkor lesz némi mozgástér intézni valamilyen emberhez méltó elhelyezést (vannak nagyon rendes és jó intézmények az országban vidéken többfelé, rohamosan javuló elhelyezési esélyekkel, ahogy az ember a nagyvárosoktól távolodik). A másik lehetőség, ha a mama nem partner, hogy az ember gyakorlatilag "bérel" azért a havi valamennyi csúszópénzért egy ágyat a mamának a kórházban és ennyi. Ilyen dolgokat hogy "szerető gyermek", meg hasonlók szándékosan kerülném mint témát, mert ha ez lenne a szitu, valószínűleg nem kellett volna a mamát kerülni mint a tüzet a korábbi években, szóval ... körülbelül ez az, amit az ember gyermeke nagyjából megtehet valakiért puszta szánalomból vagy etikai elvei mentén, aki soha eddig nem viselkedett úgy, hogy ennél többre legyen a gyermekének indíttatása iránta (vagy, ami sajnos még megeshet, hogy lenne, de nincsenek lehetőségei, anyagi, stb. téren). Ha az ember nem tervezi a gyakori látogatást, akkor nem az a szempont, hogy az elhelyezés a szomszéd utcában legyen, hanem az, hogy azért emberhez méltó gondoskodást kapjon. Sajnos sok intézmény eleve nem fogad demens (vagy hasonlóan teljes felügyeletet igénylő) személyeket, szóval ez külön nehézség.

telkoe 2017.05.31. 14:33:10

@Zed is not dead yet: Megertem, hogy a csaladtag unalmas meg nyugos meg egyebkent is nehogy mar neked kelljen foglalkozni vele. Szep nagyra tatott arccal sipolni, hogy valaki intezze el helyetted kenyelmes, egyszeru es neked nem is kerul semmibe. A kedves csaladtagod es a hulyegyerek rokona adoja nem fedezi az ilyen ellatasokat, a pofazasra meg senki nem fogja ellatni az eppen kellemetlenne valt rokonodat.

Zed is not dead yet 2017.05.31. 14:35:42

@she_wolf: Bocsáss meg kedves farkaslány, nem, nem lapos. Az hogy amit az arcodba nem tolnak 3 példányban, azt nem érted, az nem az én gondom, de igenis, abban a levélben elég sok dolog benne van, ami nincs oda "literally" levakarva.

Másik téma, ami szintén ott van a sorok között, csak_nem_értetted_meg: a mama már bőven túl van azon, hogy bármiféle kezelésre szorulna, gyakorlatilag egy szellemileg 99%-ban nem jelen lévő "járkáló valami" (ezt az én kálváriám során mondták az egyik kórházban az ilyen tipusú betegekre, minden pejoratív él nélkül és szerintem nagyon találóan). Az ilyenekkel kapcsolatban sajnos amíg él, két lehetőség marad mindüssze: vagy befogadják valahova, ahol folyamatos felügyelet alatt tudják tartani, vagy hazaviszi a jobb sorsra érdemes rokona és ő oldja meg a folyamatos felügyeletet (vagy durván hazardírozik, amikor az ilyen beteg mellett dolgozni jár, stb.). Utóbbival az az extra probléma hogy az, amit az idős emberrel csinálni kell innentől egészen a halála napjáig, az egyrészt egy külön szakma (hogy úgy ápold, hogy ne a szakszerűtlenségedbe haljon bele), másrészt ezzel gyakorlatilag arra az időre az ápolást végző család(tagok) élete teljes egészében kiüresedik és ez rettenetes testi-lelki következményeket tud előidézni.

A kórházi gyakorlatban egyébként az ilyen járkáló valamiket sokkal nehezebben kezelhetőnek tartják (tényleg, sokkal-sokkal), mint azokat akik simán magatehetetlenek valamilyen fokon, vagy folyamatosan fekvő betegek, mert a "járkálók" egy pillanatnyi oda nem figyelés alatt olyan seperc eltűnnek a helyükről, hogy aztán a fél kórház rohangálhat utánuk és gyakran a demens állapotukból következik az is hogy teljesen félreértik a helyzetüket még akkor is mikor kicsit fittebbek szellemileg (és pl. azt hiszi hogy fogságban van, mert egyszer lekötözve találta magát és a következő kicsit frissebb perceiben erre emlékszik és szökésre adja a fejét és direkt úgy mozog, hogy lehetőleg meg ne lássák). Tetézd ezt azzal hogy valakire ez otthon jön rá ...

Látszik a mondókádon, hogy szerencsédre meg tudtad oldani ezt a szitut családilag, pénzügyileg, stb-stb és ráadásul a te idős rokonod NEM a totál demens zombivá válása miatt volt az ápolásotok alatt, hanem bármi másért. Kicseszettül sok múlik azon, hogy az ilyen ember együttműködik veled, vagy azt fantáziálja hogy az ellensége vagy és akként cselekszik, amikor épp tud.

she_wolf 2017.05.31. 14:39:35

@Zed is not dead yet:
Ha az 1. pontodat nézzük, akkor itt már akadály van: elfekvőben, pelenkás betegről van szó. Bár ez nem szerepel leírva, de feltehetően nem mobilis a mama.
Mentálisan ettől még lehet a korához képest egészséges.

A poszter a saját helyzetéről szűkszavúan ír, ami jelentheti azt is akár, hogy betegen egyedül, hitellel terhelten neveli kiskorú gyermekét.
Nem a legegyszerűbb eset.
A poszter azt sem írja, hogy helyileg hol élnek. Mert lehet, hogy a mama az ország egyik végében, ő a másikban. Ha ezt lehetne tudni, akkor célzottabban lehetne segítséget adni.

Viszont az intézmény sem tud mit tenni, nem parkolóhely ugyanis. Ha csak helyet, ellátást és pelenkát kell biztosítani, akkor bocs' de az nem az egészségügy feladata.
Önkormányzat szociális osztályán lehet tanácsot, segítséget, megoldási javaslatot kérni, az pedig ingyenes is ráadásul.

Zed is not dead yet 2017.05.31. 14:42:46

Erre a szitura mondta a kórházi doktornéni a geriátrián, hogy ne abból induljunk ki, hogy korábban a szülő ilyen volt vagy olyan volt, meg mit gondolt és satöbbi, mert "de hát ő már nincs itt" Vagy amikor kicsit itt is van, akkor is csodálkozva néz körül hogy "hát maga kicsoda" (konkrétan ezt a kérdést a vége felé elég sokszor kaptam meg sajnos). És egy ismeretlen személlyel együttműködik, ha akar (vagy inkább nem). Más kérdés, hogy ilyenkor hogyan lehet még mindig az a "szakvélemény" hogy a gondnokság nem indokolt.

she_wolf 2017.05.31. 14:59:35

@Zed is not dead yet:
Ezt honnan vetted?:
"Másik téma, ami szintén ott van a sorok között, csak_nem_értetted_meg: a mama már bőven túl van azon, hogy bármiféle kezelésre szorulna, gyakorlatilag egy szellemileg 99%-ban nem jelen lévő "járkáló valami" (ezt az én kálváriám során mondták az egyik kórházban az ilyen tipusú betegekre, minden pejoratív él nélkül és szerintem nagyon találóan)."

A poszter ugyanis ezt írta:

"Most majd két év elteltével haza akarják adni saját felelősségére. Megpróbáltam a gyámságot, de azt mondja a vizsgálat, hogy mentális állapota nem indokolja."

Súgok: apósom meghalt közel 5 éve, ő Alzheimeres volt. A halála után nem sokkal az egyébként szervi beteg anyósom kezdett mentálisan összeomlani. Voltak "harcaink", nem mondom:( Ha valaki, akkor én tudom milyen az, amikor valaki akit szeretsz egyik percben még teljesen szituban van, a másikban pedig totál idegennek néz és magáz:(

A posztban szereplő beteg mentálisan nem fűcsomó (a poszter írásából ez jön le), feltételezhetőleg szervi megbetegedés(ek) miatt van krónikus osztályon. Azon csodálkozom, hogy ilyen régóta!

Idős rokonaim mind szervi, mind mentális állapotromlását nagyon keserves volt megélnünk, és totálisan át kellett szerveznük az életünket, hogy az ő érdekeiket helyezhessük mindenkor mindenek elé.
Anyósomat akkor kényszerültünk otthonba adni, amikor már nem halasztható friss műtétesként nem voltam fizikailag képes ápolni.

A papír pedig: manapság olyan világban élünk, amelyikben arról is papírt kell kérned, hogy papíron leírtak valamit neked.

Zed is not dead yet 2017.05.31. 14:59:58

@she_wolf: Azt gondolom, hogy ha az egészségügynek azért fizetsz élethosszig járulékot, hogy ha valami történik veled, akkor (épp, amikor a történt dolog miatt elesett vagy és keresőképtelen) ezért a járulékért cserébe elvárhasd hogy ne kerülj kilátástalan helyzetbe, akkor ez a státusz érvényes egészen a halálodig. Ez jelenleg a hivatalosan kimondott helyzet ebben az országban. Ebbe szerintem az is beletartozik, hogy NEM küldjük haza a beteget sehonnan azzal a megjegyzéssel hogy ez "nem parkoló", ha tudjuk, hogy a hazaküldés egy halálos ítélet (rövid vagy kicsit hosszabb távon). Arra, hogy ez egy életszerű helyzet, amire az egészségügy fel van (vagy fel kéne legyen) készülve, egyértelmű jelzés hogy LÉTEZNEK ilyen, (nem magán-) intézmények a hosszú távú elhelyezésre és ilyen kórházi részlegek, osztályok a rövid és középtávú igényekre.

Hogy az önkormányzat milyen segítséget ad ... hát ezt egyszer majd próbáld ki te is (nem, igazából nem kívánom ezt neked)! Szóval tanácsot, okos megmondásokat, hasonlókat, meg rengeteg értetlenséget és a helyzet nyilvánvaló nem ismeretéből fakadó otromba belekérdezéseket lehet kapni. Ingyen. Így van. Pénzt? Férőhelyet? Ápolási segítséget? Hát ezeket sajnos nem. Persze van az aki kapna, de nem akarok politizálni. Jó esetben legalább ventilláltál egy jót valakinek és ettől lett egy kis hely a lelkedben a holnapi adagnak, rosszabb esetben a hivatali ügyintéző is csak azt fogja hajtani hogy "de hát milyen dolog az hogy a kedves mamát nem is láttad előtte két évig, hogyan fordulhat elő az ilyen ...". Hát, bizony előfordul az, mert nem minden mama kedves ám (és persze nem minden gyerek se az a szüleivel, ez is tény, de amikor te mentél oda hogy próbálj segíteni a "kedves mamán", akkor talán ezen kicsit lehet gondolkodni és kiderül hogy ki is nem volt "kedves" idáig se). Egyébként, tekintve hogy úgy tűnik, nem egy szeretetteli anya-lánya kapcsolatba esett bele a posztolt ménkű ... szerintem nagyjából teljesen tök mindegy, hogy melyikük hol lakott eddig.

Zed is not dead yet 2017.05.31. 15:14:08

@she_wolf: Innen veszem (idézet a posztból):

"Annyit tudok, hogy sokat feküdt Pszichiátriai osztályon. Most majd két év elteltével haza akarják adni saját felelősségére. Megpróbáltam a gyámságot, de azt mondja a vizsgálat, hogy mentális állapota nem indokolja."

Szóval a pszichiátrián. Ehhez tedd hozzá a jelenlegi állapotának a leírását és a "saját felelősségére" kitételt. Továbbá azt hogy a posztoló kénytelen volt felvetni a gyámság kérdését (amire kapta a NEMleges választ). Kiegészítve a dolgot azzal az infóval, hogy a mama egyébként teljesen vagyontalan (ahogy a nagytudású TelkoSzamuráj mondaná: ruppótlan), tehát nyilvánvaló, hogy nem a kedves mama vagyonára áhítozó pénzéhes rokonság erőltetné a gyámságot, hanem csak próbálja a gyermek megragadni a bármilyen intézkedésre érdemi lehetőséget adó egyetlen eszközt, aminek a neve: gyámság. Nem gondolom hogy ez egy olyan komplikált gondolatmenet, ami mentén Agatha Christie szokott gondolkodni, de szerintem ez problémagombolyag ezekből a szálakból áll.

Treff Bubi 2017.05.31. 15:20:51

@Zed is not dead yet: az a baj, hogy az egészségügy csak valóban egészségügyi problémákat hajlandó kezelni. Tehát ha valaki nem beteg, nem szorul szakorvosi ellátásra, "csak" az általános fizikai állapotából adódó segítségre, akkor nem hagyják, hogy foglalja az ágyat és az erőforrásokat a ténylegesen beteg páciensek elől. Ebben az esetben vagy 24 órás otthon ápolást, vagy bentlakásos intézményt tudok elképzelni. Van egy csomó fizetős hely, ahol nincs szükség saját ingatlanra a beköltözéshez, de bármelyik megoldás minimum 250-300 ezer forint havonta.

Zed is not dead yet 2017.05.31. 15:22:47

@she_wolf: Bocsánat, igazán nem akarok itt "löncsölni" :p de azt azért gondold át hogy

"Idős rokonaim mind szervi, mind mentális állapotromlását nagyon keserves volt megélnünk, és totálisan át kellett szerveznük az életünket, hogy az ő érdekeiket helyezhessük mindenkor mindenek elé."

Szóval ti meg tudtátok oldani. Ő meg nem tudja. Ennyi az egész. Ez a levél egy segélykiáltás, én leglábbis egészen pontosan annak látom és abból a kevésből amit leír nagyjából látom hogy éppen hogyan fekszik a csapdában, illetve hogy milyen kérdéseken és válaszokon van már túl. Szóval én abból indulok ki, hogy amit te meg tudtál oldani (ha talán egyáltalán nem is könnyen), azt ő nem tudja megoldani és kész. Szerintem erre nem az a válasz hogy lehurrogjuk hogy "dehát hogyan történhet ilyen", vagy "bezzeg én meg tudtam oldani" ... nagyon jó hogy van határozott véleményed, az is nagyon jó hogy te ügyesebb voltál nála sokkal, de itt az olvasható lényeg az hogy "itt állok a szakadék szélén, segítség". Ahogy a nincstelennel se azzal kezdeném a megoldási javaslatot hogy előbb ledorongolom hogy hogy lehet ilyen, hanem azzal, hogy elmondanám neki, hogy ahol most áll, onnan merre visznek a járható utak.

Rosszul gondolom?

Zed is not dead yet 2017.05.31. 15:24:17

@Treff Bubi: Rendben. Értem. És a posztot, ha elolvastad, akkor most tudsz esetleg valami olyan javaslatot tenni, ami a posztolónak segít?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.31. 15:34:05

Vitáztok olyanról ami egy természetes jelenség.

A gyerek sok mindent még nem tud, és ezt a társadalom természetesnek tekinti. Az idős ember ( még a mentálisan teljes is ) viszont már sok mindent nem tud, de ezt nem tekintik természetesnek sem maguk, sem a társadalom, mert ha eddig tudta, akkor most is tudja a jelszó. Természetes ez?
Talán ezért van, hogy a "szakértők" sem találják az hasonlóan érintett időseket gondnokság alá helyezendőnek, főleg akkor, ha semmije nincs ( annyit is ér ), de ha netán van egy kis vagyonkája, és azt az etnikum vagy nem etnikum "fondorlattal" megszerzi, akkor bizony nem volt tudatánál aláíráskor, mondja a szakértők többsége. Pedig a vagyon elherdálásáig bizony hosszú út vezetett. De ez nem természetes a közfelfogásnak.

A posztbéli néni a saját életét nem tudja vezetni, nem tudja magát ellátni, és ez nem függ össze a mentális állapotával, de ügyeit még sem tudja intézni. Ügyintézés pl. a bevásárlás, háztartás, hivatali ügyintézés. Ezekben korlátozott, és emiatt helye lehet ügyterületre korlátozot gondonokságnak. Pl. atekintetben, hogy otthonban van-e a helye vagy sem. Én pontosan amiatt, hogy nem látja be a saját kényszerhelyzetét, és neki a legjobb ellátást otthonban nyújtanák, bizony azt mondom, mentálisan nem teljesek, és vitatnám a szakértőt.

Megkapaszkodhat mindenki, harmincas éveink végére elérjük a csúcsot, onnan lefelé lejt a pálya. Mindenkinek. Csak aki még a negyvenes elején van, ezt nem tudja. Az ötvenes már sejti, a hatvanas és felette meg bizony benne él.

she_wolf 2017.05.31. 16:07:46

@Zed is not dead yet:
"Azt gondolom, hogy ha az egészségügynek azért fizetsz élethosszig járulékot, hogy ha valami történik veled, akkor (épp, amikor a történt dolog miatt elesett vagy és keresőképtelen) ezért a járulékért cserébe elvárhasd hogy ne kerülj kilátástalan helyzetbe, akkor ez a státusz érvényes egészen a halálodig."

Itt gondolod rosszul!
Nem magamért fizetem a TB-t, hanem érted, és másokért. Te pedig viszont.
A kölcsönösség elvén fizetjük egymásért bele az álomkasszába, ha valamelyikünknek szüksége van rá, abból látják el, műtik, gyógykezelik.
És addig tartják bent egy egészségügyi intézményben, amíg az orvosilag indokolt.
Ennek a betegnek és a poszternek nem orvosi, hanem szociális segítségre van szüksége. Azt pedig nem lehet a kórházaktól elvárni, és nem is kötelességük.

"Ahogy a nincstelennel se azzal kezdeném a megoldási javaslatot hogy előbb ledorongolom hogy hogy lehet ilyen, hanem azzal, hogy elmondanám neki, hogy ahol most áll, onnan merre visznek a járható utak.
Rosszul gondolom?"

Igen, rosszul gondolod. Mert amit a poszter leírt, abból nem lehet kiindulni.
Mindössze annyi van, hogy ő sem egészséges, és idestova 2 év után az anyját rá akarják lőcsölni.
Az pedig egy másik dolog, hogyha mindenki aki segélykiált (lennének bőven, és okkal) levelet írna a Praxisba, Despota már rég felvette volna a nyúlcipőt.
Nem a Praxis a megoldás, hanem a talpalás. Először a kórházban (betegjogi képviselőtől iránymutatás), aztán önkormányzat és a többi sorban egymás után.

Az, hogy pszichiártiai osztályon volt nem jelenti feltétlenül azt, hogy pszichés beteg, demens, vagy nincs önrendelkezésre képes szellemi állapotban.
Jut eszembe:
"Édesanyámat 2015 Júniusában találtam meg egy budapesti elfekvőben a háziorvosa segítségével. Senkit nem adott meg akit értesíteni lehetne, így csodálkoztak amikor megjelentem."
Vajon miért nem jelölt meg senkit kapcsolattartónak?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.31. 16:15:41

"Vajon miért nem jelölt meg senkit kapcsolattartónak?"

Mert mentálisan hibátlan volt az állapota.:(

Zed is not dead yet 2017.05.31. 16:28:06

@látjátok feleim szümtükkel: Én is ezt gondolom. A mamit behozták ki tudja milyen mentális állapotban, gondolom teljesen "világos" válaszokat adott a feltett kérdésekre.

she_wolf 2017.05.31. 17:14:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Tehát teljességgel elképzelhetetlen, hogy másképp is történhetett.
Értem.

Viktória Kassai 2017.05.31. 17:54:21

@Treff Bubi: olyan nincs, melyik világban él ?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.31. 18:03:24

@telkoe:

Jah, ha te milliomos vagy, akkor majd a saját kecódba lesik az örököseid, hogy mikor dobod már fel a talpad.
Dolgozó embernek a szüleit is gondozni nagyon nehéz. Tudod sokkal nehezebb, mint a gyereket, mert a gyerek megy bölcsibe-oviba-iskolába, no de hová megy a magatehetetlen vagy szellemileg teljesen zavart idős ember? Megsúgom, sok még a wc-r sem. Sok meg elkóborol felügyelet nélkül, ezért szoknak ilyeneket keresni. Előferdül, hogy csak holtan találják meg hónapok múlva. Mert bezárni nem lehet, mivel mentálisan épnek látta a szakértő. Gyereket meg bezárhatod, el is mehetsz este bulizni, és a kutya sem morog rád.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.31. 18:05:04

@she_wolf:

Látam elég sokat azokból a variációkból miket eddig megemlítettem. Sajnos.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.31. 18:09:19

@Treff Bubi:

Anyám még jó erőben volt, amikor elment a szülőfalujába múködő szociális otthonba. Akkoriban még így nevezték. Lényeg, hogy nagyon tetszett neki, és azt mondta, ha öregebb lesz, megy oda. Később amikor már 80 felett volt, kérdeztem tőle, nem akar az otthonba menni? Erre letagadta, hogy ő valaha erről beszélt volna.
Ilyen az idős ember agya. De nem tehet róla senki, csak megérteni és elfogadni nehéz.

she_wolf 2017.05.31. 18:39:38

@látjátok feleim szümtükkel:
Elhiszem neked. De úgy gondolom, hogy ennek a posztnak a hiányos információi alapján csak találgatások lehetnek, hogy egyáltalán mi és hogyan történt.
Véleményem szerint segítséget kérni csak úgy lehet, ha minden körülményt világossá teszünk. A hozzászólók tapasztalatai és körülményei nem azonosak (ha vannak/voltak ilyenek), az eljárási módok sem feltétlenül ugyanazok minden régióban egységesen, mint ahogy a lehetőségek sem.

Nem tudom, hogy @Zed is not dead yet: miből gondolja ezt:
"Arra, hogy ez egy életszerű helyzet, amire az egészségügy fel van (vagy fel kéne legyen) készülve, egyértelmű jelzés hogy LÉTEZNEK ilyen, (nem magán-) intézmények a hosszú távú elhelyezésre és ilyen kórházi részlegek, osztályok a rövid és középtávú igényekre."

Ilyen egy államilag finanszírozott egészségügyi intézményben ugyanis egyszerűen nincs!
Régebben működött az ún. elfekvő, ahol hosszabb ideig lehetett valaki (megjegyzem, az sem egészen szabályos keretek között), ma már ilyen talán csak az isten háta mögött létezik. Ha egyáltalán....

guy2 2017.05.31. 18:44:36

Szerintem be kell menni az anya lakcíme szerinti gyámhivatalba és előadni a helyzetet. A többit intézik.

Treff Bubi 2017.05.31. 21:04:16

@she_wolf: én konkrét infót csak a Szent Imréről tudok, ott az elfekvőn hivatalosan 3 hétig lehet az ember, utána max. 3 hónapig, 3000 ft/nap térítés ellenében. Mindig tele van, de az ov. orvosnak adott boríték természetesen varázsol szabad helyet.

Dikusz 2017.05.31. 22:11:20

@Treff Bubi: volt olyan eset, hogy nem varázsolt szabad helyet az sem az egyik hozzátartozómnál. Nem hallottam valakitől, hanem tapasztaltam.
Amikor másik hozzátartozómat akarta a kórház odaküldeni annak ellenére, hogy indokolt volt az sebészeti orvosi kezelés, nem tudták átvenni, mert a többsége a fizetős beteg volt.

2017.05.31. 22:38:01

A néni bizonyára nem akart a lánya terhére lenni, ezért nem adott meg hozzátartozót. Akár a hozzátartozó oldaláról, akár a beteg oldaláról nézem, mindenképpen borzalmas.

Hanna Gica 2017.06.01. 05:16:25

Hát engem kifejezetten érdekel, miért kell két évnek eltelni, hogy a lánya megtalálja elfekvőben az anyukáját...
Szóval, most vagy fontos neki vagy sem, de ha fontos, akkor hol volt eddig és miért okoz gondot, hogy egy szülőt ápoljon. Nyilván nem sok van már a mamának hátra, és én nem keresnék kifogásokat....
Miben befolyásolja mindezt, hogy a néninek van-e saját tulajdona?

4S 2017.06.01. 08:44:24

Szamomra igazabol ket forgatokonyv bontakozott ki:

1. Otthon marad apolni a Mamat es nem dolgozik. Ez esetben a kerdes hogyan tud ket embert ellatni fizetes nelkul hisz ott a kislanya is

2. Valahogy megoldja az apolast ami szerintem mindenkinek a legjobb lenne. En a mar korabban emlitett verziot csinalnam: Bekoltoznek a Mama onkormanyzati berlakasaba ( hogy ne vegyek el) mind a harman es kiadnam a sajat lakasomat. Az biztos hozna kb 100 ezer forintot legalabb. Abbol mar lehetne valakit fogadni aki legalabb napkozben felugyel mire hazaerek a munkabol es foz is ( + 1 pozitivum :)
Ez persze csak akkor jarhato ha orvosi segitseget nem igenyel a Mama. Az gondolom dragabb lenne.

Mindenki hozzaszolasat ertem persze de kijarni a hivatalokat idobe kerul. A lakast viszont akar ket het alatt is ki lehet adni. Es a gyorsasag most fo.

Hozzaszolva a korabbiakhoz: Mindenki a lany postolo felelossegerol beszel a Mama fele, de nem gondolnak arra, hogy o egyben Anya is es a Kislanya fele is van felelossege aki adott esetben 5 eves es neki csak az anyja van.
Es nem csak arrol van szo hogy tud e neki kajat adni, hanem elheto korulmenyeket kell teremteni. Nyilvan vannak fenntartasai hogy milyen lehet a gyereknek egy volt pszichiatriai kezelttel egyutt elni ( bocs) es ez milyen hatassal lesz ra. A postolonak ha olvassa.
Ezen gondolkozzon, de azt is vegye figyelembe hogy ez talan egy jo lehetoseg lehet arra hogy a lanyanak fontos lecket tanitson a szulo gyerek szeretetrol amit adott esetben o a sajat anyjaval valo kapcsolataban elrontott

she_wolf 2017.06.01. 09:53:45

@4S:
Sok dolog hiányzik innen. Megemlítetted a mama lakását, ami ugyebár önkormányzati bérlakás. 2015 óta ki fizette a lakbért és egyebeket, tartózkodott-e ott valaki?
Mekkora és milyen állapotban van az a lakás? Mert ha egy vagyont kell beletolni, hogy kisgyerekkel lakható legyen, akkor már megint bukik minden.
Ha a mama szellemileg ép, lakcímbejelentővel megoldható lenne, hogy a poszter a gyerekkel odaköltözzön, és a saját lakását kiadja, mindez azonban iszonyatos meló, hercehurca. (Én is szeretem az ügyintézőket:()
Ha egyáltalán megoldható.
Ebben az esetben lenne lehetőség a mamának valami otthont keresni, mert az ő járandósága plusz a bérleti díj fedeznék az otthon költségeit -talán. A poszter annyival lenne beljebb, hogy az anyjának lenne egy normális helye, ahol szakszemélyzet, és sz.e. orvosi ellátás is van.

A kérdés a kettejük közti kapcsolat minősége. Mert el tudom képzelni, hogy egyikük sem kívánja a másikat még a hátára sem. Durva ezt így kimondani, de van ilyen.
Innentől azonban a jog-kötelesség meccs van.
Amíg konkrétabb adatok, tények nincsenek, addig csak elméletek születhetnek feltételezések alapján.

(Ez csak az én szemétségem: a poszternek hitellel terhelt háza/lakása van. Hitelhez jutni még akkor sem könnyű, ha ez folyik még a csapból is....)

she_wolf 2017.06.01. 10:01:19

@Dikusz:
"Szerettem/szeretném olvasni a blogot, csak már nincs igazi gazdája."

Gazdája lehet, hogy nincs, moderátora azonban (megint?) van, ahogy látom:)
És még hogy minden változik....francokat!:D

4S 2017.06.01. 10:44:42

@she_wolf: Persze a lakas allapota tenyleg kerdes, de ha jol ertem az onkormanyzati lakasok mukodeset akkor nem lehet csak ugy elvenni, illetve a berleti jogat el lehet adni. Ebbol kovetkezorn tulajdonnak vehetjuk. Ha pedig tulajdon akkor csak ugy hasznosithatnad egyebkent is ha felujitod ha rossz allapotban van, hogy valaki lakhasson benne.

Ugy is lehet benne lakni, hogy nem jelenti oda be magat, hanem a regi lakasba van bejelentve. Es igy van ideje papirozni.

A kettejuk kozti kapcsolat persze ugyanugy kerdes, de gondolom az egesz post azert szuletett mert nem akarja csak ugy magara hagyni, kulonben csak hagyna hogy az utcara tegyek es nem foglalkozna a dologgal

she_wolf 2017.06.01. 11:14:40

@4S:
Nagyon nagy hiányosságaim vannak az önkormányzati lakások és az azokkal kapcsolatos ismeretek területén.
Elvenni bizos hogy nem egyszerű, ugyanakkor nem tudom, hogy milyen adminisztrációs teendőket követel meg, hogy jogszerűen meg lehesen oldani a be/-ki/-átjelentkezést.
Tulajdonnak nem veheted, hiszen bérlemény, ami felett a tulajdonos önkormányzat rendelkezik. Pl. ha az önkorm. úgy dönt, hogy eldózerolja, mert valaki szemet vetett a területre és kell neki, akkor kirámolja a lakókat, ad a meglévő helyett egy másikat, és lehet cuccolni.
(Az csak demokratikus és jogkövető államberendezkedésű országokban fordulhat elő, hogy a toronyházak között állva maradhat egy kulipintyó:( Az pedig nem Magyarország!)

"...de gondolom az egesz post azert szuletett mert nem akarja csak ugy magara hagyni, kulonben csak hagyna hogy az utcara tegyek es nem foglalkozna a dologgal"
Te így gondolod, mert úgy vélem, ilyen az alaptermészeted (ami jó!):)
De lehet ennek egy másik oldala is, amit viszont én nem hagyok ki, hiszen ez egy kétoldalas ügy: a kétségbeesés a poszter részéről.
Mert az egy dolog, hogy esetleg nem volt jó köztük a viszony korábban, de az egyenesen katasztrófa, ha most a nyakába zuhan egy problémás eltartására való kötelezettség.

Utcára nem tehetik a szülőt. Ha a poszter anno nem kereste volna az édesanyját, az intézmény a föld alól is előkerítette volna azt az élő rokont, akinek amolyan "te dógod" jelszóval elpaterolhatja az "ágyfoglalót".
(Az idézőjelek nem véletlenek.)
Hatalmas bocsánatot kérek Tőled és mindenkitől, de nekem pont az jön le az egészből, hogy a poszter magára, vagy inkább másra hagyná a mamát:(
Ugyanakkor teljesen hihető az, hogy nem tudja megoldani a beteg szülő elhelyezését.
Ami nagyon szomorú ebben az egészben, hogy ez nem kirívó eset:(

she_wolf 2017.06.01. 11:21:05

@4S:
Bocs, még valami a bérleti jog eladásával kapcsolatban (merthogy most ingatlanos dolgok miatt túrok a neten):

"Ingoványos talaj. Olyan szempontból valóban törvénytelen, hogy az önkormányzati lakás bérleti jogát így kimondva, fehéren-feketén nem lehet eladni (mármint a lakás célú helyiségekét, más a helyzet az üzlethelyiségekkel).
Azonban törvényes kiskapu, hogy az önkoris bérleti jog elcserélhető más bérleti jogra, vagy akár tulajdonra. Jó 20 évvel ezelőtt volt a dömpingje az olyan apróhirdetéseknek, hogy:
....."

/Forrás és a továbbiak: oszinteingatlanos.blog.hu/2016/09/02/torvenyes-e_az_onkormanyzati_berleti_jog_eladasa /
Bocs az offért!:)

4S 2017.06.01. 13:02:22

@she_wolf: igen, erre gondoltam en is s berleti joggal kapcsolatban. A torveny nemcsak a tulajdonost vedi hanem a birtokbavevot is. Ez esetben a Mamat. Nem lehet csak ugy kirakni csak nagyon indokolt esetben, (zavarja az ott eloket, veszelyes, stb.) De ahhoz hogy birtokold ott kell lakni.
Szoval ezert irtam.

Szerintem ilyen dolgokban fontos, hogy ne legyunk kepmutatoak.
Igenis persze mindenkiben felmerulne hasonlo esetben hogy otthagyja. Nem ez a "bun" hogy ez eszebe jutott szerintem.

Valljuk be mindahanyan akik itt vagyunk pont ettol a helyzettol rettegunk, hogy ott van a szulonk es nem tudunk rajta segiteni, vagy csak nagy szemelyes aldozatok aran. Ami jelenleg a helyzet.
Mi pl pont ezert mentunk kulfoldre tobbek kozt. Hogy ne adj isten amikor szuleink ilyen helyzetbe kerulnek legyen penzunk apolast fizetni es ne az osszeroskado magyar egeszsegugyre kelljen hagyatkozni. De ez mas tema.

Kerdes, hogy lehet ebbol a helyzetbol kihozni a legjobbat. En jelenleg azon az allasponton vagyok hogy talan nem baj ha gyerekeim is latjak a szenvedest ez hozzajarul a jellemfejlodesehez majd. Meg persze anyamat sem hagynam magara.
Sajnos barhogy dont is nagy arat fizet majd, de meg mindig jobb az erkolcsi jo oldalon allni, legalabb a lelkiismerete szabad lesz.
Oszinten szolva en megprobalnek plusz csaladtagot bevonni

she_wolf 2017.06.01. 13:19:32

@4S:
Örülök, hogy hasonlóan látjuk.
A plusz családtag valóban nagyon hiányzik, és korábban akartam ugyan, de nem mentem bele feleslegesen kekeckedésbe amiatt, hogy a levél Tóthné aláírással érkezett be. Hiszen semmi közöm ahhoz, hogy Tóth-tal mi van, vagy egyéb rokonokkal.
Nem csak e poszt okán, hanem úgy általánosságban azt látom, hogy ami ebben az országban folyik szellemi-morális-anyagi vonalon, az valami elkeserítő:(
(Talán nem kéne neteznem.)

4S 2017.06.01. 13:23:22

@she_wolf: latod, pluszban olyan is van hogy eltartasi szerzodest lehet kotni onkormanyzati lakasra !! Tehat a Mama kothet valakivel eltartasi szerzodest a lakasra aki apolja.

+ egy korabbi hozzaszolonak a kozvetlen csaladtag ott lakhat kulon bejelentes nelkul.
Szerintem ez alapjan a helyzet nem remenytelen

4S 2017.06.01. 13:31:38

@she_wolf: ne keseredj el. :) most a vilag ilyen nemcsak MAgyarorszag. Nezd meg Trumpot.
A lenyeg hogy te milyen vagy es mit csinalsz a kozvetlen kornyezetedben

she_wolf 2017.06.01. 14:51:03

@4S:
Az eltartásra vonatkozó javaslat jó, de a poszter személyében szerintem nem kivitelezhető, így marad egy idegen -mint eltartóként lehetséges személy. Kérdés, hogy ezt a poszter mennyire tolerálná.

Trumpot inkább nem nézem meg, az én gyomrom sem bír el mindent:)
(Először azt hittem, hogy valami tipikus amerikai gegparádé, aztán nem győztem a leesett államat felkaparni. Szomorú látni, ahogy ezt a jobb sorsra érdemes világot ilyen egosita ostobák lehetelenítik el. De a legszomorúbb az, hogy nem vonhatom ki magam alóla, mert szívok miatta.)

Mozgásterem csak a nem túl tág környezetemre korlátozódik, de abban azért igyekszem megtenni, ami tőlem telik.

neduddki21 2017.06.01. 17:16:53

@she_wolf: A poszternek nem kell tolerálnia az eltartási szerződést, mert nem kérdezik meg a véleményét. Viszont az önkormányzatnak jóvá kell hagynia, anélkül nem köthető meg önkormányzati lakásra. És persze kellene valaki, aki felhajtja a reménybeli eltartót.

she_wolf 2017.06.01. 18:00:26

@neduddki21:
Köszönöm a kiegészítést!:)

4S 2017.06.01. 18:09:47

@she_wolf: Bar nem igazan ehhez a temahoz tartozik, de

Amit megelunk ez most mar a harmadik vilaghaboru. De mar nemcsak orszagok harcolnak egymassal hanem ideologiak is. Ugymint liberalis-multikulturalis, konzervativ/nacionalista, fasiszta (ezt kulon vettem, bar sajnos most mar nehez szamomra eldonteni mi a kulonbseg az elozohoz kepest), muszlim es egyeb vallasos alapon szervezodo vilagkep.

Ezert lehet az, hogy bar eltero orszagban vannak es ezert elvileg ellenfelek kellenenek legyenek jol megfer egymas mellett Putyin, Trump es Orban sorosozasa.
Ez mind egy vilagkep. Kerdes persze az te melyiket valasztod. En szemely szerint minden vilagkepben talalok valami kovetendot ( muszlim orszagban elunk szoval ez erre is igaz, foleg a magas erkolcsisegre vonatkozoan ami a nyugati kulturaban mar kiveszett- nem smarolunk az utcan nyilvanosan ilyesmi) vagy sokszor azert mert idegesit hogy a liberalis kultura mennyire kepmutato tud lenni ( igenis van kulonbseg a kulonbozo nepek kulturaja kozott, barki aki elt multikultiban tudja. De ez a tiszteletet nemkell befolyasolja) Remelem nembaj hogy kicsit offtopic csakjo veled beszelgetni

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.01. 19:57:03

Elvonatkoztatva a poszttól, a kommentekből jól kiviláglik, hogy lehet a gyerek-szülő kapcsolatot hetvenhétszer törvényben előírni, meghatározni, kötelezni, az a valóságban nem úgy működik. Mert hiába az egyik fél akarta, ha a másikban nincs, hiába a szeretet, ha nincs anyagi háttér, hiába vannak anyagiak, ha nincs szeretet.
Sajnos a poszter gondja nem egyedül álló, és ezek az esetek továbbra is a közre tartoznak.

Mert libsibolsokomcsi vagy jobberkeresztényakármi is valaki, attól még a közösség nem nézheti
és türheti , hogy elhagyatva, ápolatlanul tengődjön a magáról gondoskodni nem tudó polgár/embertárs.

Vannak közös ügyeink még akkor is, ha ezt sokan tagadják.
Mondjuk ez nálunk félig sem igaz, mert a magyar ügyészség minden zsenir nélkül megvádolta terrorizmussal a tolószékes menekült nénit. Ennyit az emberiességről. Vagy emberségről?

apanna 2017.06.01. 21:37:05

@Tele Maus Nonprofit Consulting: Gyámság alá vehetné,mivel a lánya. A gondnokság mást jelent. A procedúra alsó hangon fél év..
Ápolási osztályra lehetne elhelyezni, vagy pl a máltai szeretetszolgálatnak vannak otthonai, ahol szintén fizetni kell napi x összeg, függ attól, hány ágyas a szoba.
Az önkormányzat, idősek otthonában való elhelyezésnél, nem veszi el a lakását, akkor sem, ha önkormányzati, viszont a hozzátartozónak kell kipótolni az elhelyezéssel járó havi díjat,ha az nem fedezi az ellátást. A kórház, ha nincs megfelelő hely ahova mehetne, nem rakhatja ki, erre ott van a kórház szociális munkása, akinek ez lenne a dolga, ha alaphelyzetben az orvos erről tájékoztatja.

apanna 2017.06.01. 21:40:30

Azt kifelejtettem, hogy ne gondoljuk azt, hogy az önkormányzati otthonokban az ellátásí díj fedezi az ellátást, az állam ezt minden esetben kipótolja x összeggel,azért annyi az önkormányzati idős otthoni ellátás összege.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2017.06.01. 22:15:04

@apanna: Szervusz!

Én ha belegebedek is, a gyámságot csak a szülő helyetti gyám vs. gyermek viszonyra tudom értelmezni az "új" Ptk.-nak (njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=159096.323416 a hatályos szöveg) a Csjt. helyébe lépett rendelkezéseiből (4:223. § - 4:244. §), sőt ha a 4:240. § (1) bekezdését nézem, akkor fogalmilag kizárt a nagykorú szülő gyámság alá vétele, de mivel itt a szülőt kellene a gyermekének "gyámság alá" vennie, az gondnokoltság lehet csak, szerintem, de sem a szükségét, sem az életszerűségét nem látom, mert emlékeim szerint az eü. törvényekben a "törvényes képviselő", tehát az egyenesági közvetlen hozzátartozó dönthet életről és halálról is, nem kell hozzá a (fizikailag) cselekvőképtelentől a meghatalmazás.

Az, hogy az ápolásához, ellátásához az édesanya nyugdíja a rendelkezésére álljon, az pedig ha szükséges, megoldható egy egyszerű meghatalmazással is (NYUFI), vagy ügyvéd/közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazással (pénzintézet), de jó szándékkal és valóban tisztességes indokkal akár a postástól is felveheti a gyermek (nyilván az esetleges későbbi büntetőjogi szankciókkal terhelve, de erre értettem a mondat első részében, hogy de facto megelőlegezem a bizalmat).

Azt helyesen írod, hogy nem veszi el a lakást, de a megjegyzésedet, miszerint ki kell pótolni, én a szokásos életszerűség mentén (nincs meg ez a pénz) eleve továbbgondolva igyekeztem "ötletelni".

Az államnak a magánszolgáltatók felé nyújtott kiegészítő pü. támogatásába inkább ne menjünk bele, amit 2011 óta a szerencsétlen ellátottak ellen ez az ország (az egésze, mert hagyják!) elkövetett, azon már sírni sem érdemes (és nemcsak az egyházi törvény kapcsán írom ezt).
Ehhez képest manapság meg arról szólnak a sajtóhírek, hogy le akarják bontani még a jelenlegi állami szociális eü. ellátórendszert is ebben a formájában, és valami gigantikus, egyvalakikre szabott szerveződést akarnak, szóval itt ebből megint valaki zsírosra akarja tömni magát, lennének is tippjeim és az ellátottak meg voltaképp csak dögöljenek meg (itt, itt is).

Azt köszönöm, nagyon sokat segítettél nekem is, másoknak is, hogy a kórház felelősségére felhívtad a figyelmem, a szociális munkás feladatira.

Nagy (tényleg nagy és tágan megfelelhetetlen) kérdés az, hogy ez a rendszer működik-e és mikor/hol/mennyiben működik, hiszen az elérhetőség egyenlőtlensége a jelenlegi eü. rendszerek összességének a legnagyobb vétke a szakértők szerint.

Nézd, én szó szerint azt látom a szűkebb emberi környezetemben (pl. Főkefe nonprofit meg mi a fészkes..), hogy azoknak, akik még saját magukat sem tudják érdemben ellátni, az (ön)érdekeiket képviselni, sőt szó szerint sem ellátni (élelem, anyagiak, lakhatás), azoknak egy idős hozzátartozó, még a saját édesanyjuk vagy édesapjuk ápolása, napi gondozása akár teljesen lehetetlen is lehet. És ha már a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is napi ápolási díjért fogad csak be ellátottat (vö. csak megszűnő állami források 2011 óta), akkor már tényleg ez az ország lett (pl. Romániát is megelőzve!) önmaga, ténylegesen az a bizonyos sziklaszirt a történelem "fénykorából" feltámasztva, az újkori Taigetosz...

Tudod, nem véletlenül kívánok én mindenkinek, aki velem szembejön, megbecsülést mindenkitől, aki vele szem,bejön - de legalábbis azoktól, akik erre érdemesek...

Szeretettel:
Maus Robi

Ptk: 4:240. § [A gyámságnak és a gyám tisztségének megszűnése]
(1) A gyámság megszűnik, ha a gyámság alatt álló meghal, szülői felügyelet alá kerül vagy nagykorúságát eléri

she_wolf 2017.06.01. 23:43:08

@4S:
Köszönöm!:)
És valóban offtopic, éppen ezért e-mailban kifejtettem a választ:)

Tempus.Anh 2017.06.02. 06:20:36

A kórháznak nem kötelessége a beteget élete végéig ápolni. Az a te kötelességed.

4S 2017.06.02. 06:32:40

@látjátok feleim szümtükkel:

Egyetertek. Valahogy ez a fajta priorizalas hianyzik nekem a magyar szocialis rendszerbol.

Tehat alapbol kiindulva azt kene figyelembe venni, hogy az eroforrasok szukosek (tb kassza) es megfelelokeppen kell elosztani.

Most mindenki kb azonos nyugdijat kap, par tizezer forint kulonbseggel, az is akinek semmije nincs, es az is akinek tobb szaz millio felhalmozott vagyona van.
Most oszinten akinek tobb szaz millioja van annak 150 ezer nyugdij igazan semmi.
De megis kapja, miert? Mert o is fizette eleten at a TBt tehat jar neki, igy igazsagos. Ha az allam el akarna venni ezektol az emberektol a penzt, akkor nagy felhordules lenne, hogy hogy kepzeli, az neki jar!
Az egyetlen megoldas az lenne ha ezek az emberek onkent mondanank le a nyugdijukrol a tobbiek javara.
Ez a tarsadalmi szolidaritas.

A problema az, hogy az Orban kormany nagyban dolgozik a tarsadalmi szolidaritas lebontasan, es ezert olyan karos amit a migransokkal csinal.
Az hogy mi tortenik 8-10 ezer migranssal akit betelepitenek oszinten szolva semmilyen hatassal nincs a magyar eletre.
Egy het alatt tobben mennek ki Angliaba munkat keresni ( Illetve most mar nem

4S 2017.06.02. 06:41:27

@4S: + csak hogy benyuljak a darazsfeszekbe

Tempus.Anh 2017.06.02. 09:56:10

@4S: Én a migránsokkal nem lennék ennyire óvatlan. AZ nem arról szól, amit a libberek meg akarnak etetni a magyarokkal, szóval nem a háború elől menekülőkről, a rászorulókról, hanem az életerős férfiakról, akik ugyanazt tennék, amit ott, ahonnan kalandvágyból, a háborús menekültek mögé megbújva, hazug ürüggyel eljöttek : semmit, ehelyett viszont élősködnek, erőszakodkodnak, követelőznek.

Nem a csecsemőjét magával hurcoló anyáról, hanem az erőszakos, verekedős, gyilkolászós kanról van szó, aki nem otthon ontja a saját vérét a hazájáért, hanem a nyugati polgár vérét ontja az iszlám oltárán.

NEM kellenek. Egy sem belőlük.

Ha már megemlítettük őket.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.02. 11:21:57

@Tempus.Anh:

Pécsen/Budapesten rendőrnőt gyilkolászott a kan. Magyar állampolgár volt, még sem általánosítottunk. Migránsokat sem kéne.
Voltak/vannak jogszabályaink a migránsok kezelésére, azokat kéne betartani, és segíteni az ügyintéző hatóságot, hogy rendesen tudja a munkáját végezni. Ez viszont kormányzati feladat.

4S 2017.06.02. 11:34:44

@Tempus.Anh: amit a migransokrol irtam, hogy max 8-10 ezer koruli embert akarnak betelepiteni ami elenyeszoen kicsi szam. De senki sem gondolhatja komolyan, hogy embereket el lehet osztani amikor szabad mozgas van az eun belul.

A lenyeg hogy a migranstema magyarok szamara egyaltalan nem relevans tema, mert nincs rank hatassal. A kormany tematizalja folyamatosan, hogy elterelje a figyelmet a valoban fontos problemakrol.
Olyan mint a voros poszto a bikanak, nem latja a mogottebiranyito kezet.

A valoban fontos temak:
1. A kormany es a hivatalok korruptsaga olyan nagy hogy elmondhatjuk hogy az allamot foglyul ejtettek.
2. Az oktatas szinvonala rohamosan romlik
3. Az egeszsegugy es a szocialis rendszerbosszeomlott
4. Az emberek nagy reszenek nincs nyudgijmegtakaritasa, es nem is tervez ilyet.
5. A kozbizalom es kozhangulat igen rossz

Ebbol legalabb ketto erinti az eredeti postot is amirol beszeltunk.
En neked is azt javaslom ( minden szemelyeskedes nelkul tenyleg) hogy a szamodra relevans temakkal foglalkozz. A migransok nem ilyenek. Ok sem a multban sem a jovoben nem fogjak az eletedet befolyasolni.
Az viszont hogy elut az auto holnap es nincs surgossegi orvos a korhazban nagyon is

she_wolf 2017.06.02. 11:48:13

@látjátok feleim szümtükkel:
Valóban nem kéne. Mondja a szelídebbik felem. (Meg egyébként is szoktam szajkózni, hogy ne általánosítsunk!)
Csak a másik felem visszaugat nekem, hogy nézd meg az arányokat!
Még mielőtt: egy ember erőszakos halála is nagy veszteség.
De az végképp megengedhetetlen, hogy tömegesen hulljanak ártatlan emberek egy-egy akció során.
Orbánt és a sleppjét utálom, mint a többnapos szart. De a migránsokkal kapcsolatos intézkedéseiket elismerem és jogosnak tartom.
Ehhez a kérdéshez egész Európában mindenki rosszul állt hozzá az én véleményem szerint.
Beteg dolog az is amit Merkel csinál(t), és az is, amit Putyin. Vittor meg majmolja Putyint, csak némileg lájtosabban (saját esze neki ugyanis nincs.)

Az általánosításról pedig még annyit, hogy egyénekkel szemben mindig megoldhatóbb eljárni, mint tömegekkel szemben.

És miért pont most ne értenék megint egyet Tempus.Anh-nal?:) A villongásokat helyben kellett volna tartani és elintézni. Európa azért szív, mert ez nem történt meg.

she_wolf 2017.06.02. 11:58:23

@4S:
Ellenkeznék is, meg igazat is adnék:)
Valóban a kormány tematizálja, és túltolja, hiszen a csapból is az folyik, hogy jaj, a migránsok...! Ez baj. Azonban nem gondolom, hogy 8-10 ezer betelepítése ne lenne ránk hatással. Pontosan azért, mert kicsi ország vagyunk.
A migráns-kérdés "megoldása" (is!) viszont tényleg a fontosabb teendőktől szívja el a forrásokat, és ennek farvizén még többet lehet lopni a mélyen tűzdelt érintetteknek:(

4S 2017.06.02. 12:39:56

@she_wolf: csak annyi hogy ha te a magyar kulturat felted 8-10 ezer migranstol ( aki a 10 milliohoz kepest alig 0,1 %) ! Akkor az azt jelenti hogy tenyleg valami komoly baj lehet az ha valaki magyar. Kerdes miert szegyelled/juk magunkat ezert es miert gondoljuk, hogy vallalhatatlan dolog magyarnak lenni?

Az a baj, hogy valaki majd beszel egy migranssal es utana atter muszlim hitre?

Ha buszke vagy arra, hogy magyar vagy es eros a kulturalis kotodes akkor ugyse tudnak megvaltoztatni.

Itt inkabb az a baj akkor hogy ugy gondolja Orban hogy a magyarsagtudat nem eleg eros. Erted ugye mit akarok mondani, hogy ilyen rossz velemennyel van a magyarokrol. A nemetek azert nem felnek befogadni ennyi migranst mert ugy gondoljak a nemet tudat eros es integraljak majd az embereket.

Ez esetben ez a valos gond, es ezzel kene foglalkozni, hogy miert jo vagy nem jo magyarnak lenni. Es hogy lehetne elerni hogy a magyarok szeressenek Magyarorszagon elni es szeressenek magyarok lenni es buszkek legyenek magukra es a magyarsagukra.
Ehhez viszont a kormanynak konzultalnia kene az emberekkel, es hat masok velemenyenek kikerese nem tartozik az erossegeik koze.
Helyette ezzel az egesszel nem foglalkoznak csak ujabb es ujabb ertelmetlen temakat nyomnak a kozonsegnek.
Ehelyett foglalkozhatnanak azzal, hogy azon gondolkozzanak hogyan javitsak az emberek elegedettseget es eletminoseget.

Tempus.Anh 2017.06.02. 13:07:04

@4S: Alattunk 4 emelettel ott a sürgősségi osztály (talán mi látogatjuk a leggyakrabban, neurológusokként :) ) és remélem, nem üt el az autó, ha elüt, akkor elüt, és kész :)

A migránsokkal kapcsolatban én nem lennék ennyire derűlátó. Tudod, addig nincs gond, amíg nem VELED történik meg az, ami már többedszerre (és láthatóan visszhangok nélkül) megtörtént Nyugat-Európában, és amelyekhez képest a legutóbb megdobált, magyar gyerekeket szállító busz még csak egy enyhe eset volt.

Szóval nem kellenek, nagyon nem kellenek.

De ott van egy kakaslépésre tőlük pl. Szaúd-Arábia, a nagy tesó, a maga olajban mért jólétével, sokmilliónyi zarándoksátrával, óriási területével.
Oda mért is nem tolulnak be?

Ja, hogy ott a határnál nehézgépfegyver-össztűz várná a határsértőket, az egészen más...

she_wolf 2017.06.02. 13:34:13

@4S:
Nagyon elbeszélünk egymás mellett:(
Semmi bajom a magyarságommal, mindenem a magyar nyelv, és a magyar táj. De mások miatt néha kényelmetlenül érzem magam magyarként. Némileg skizó állapot.

"Az a baj, hogy valaki majd beszel egy migranssal es utana atter muszlim hitre?"
Mivel én nem vagyok hívő és vallástalannak tartom magam, nem különösebben érdekel, hogy körülöttem milyen vallást gyakorolnak az emberek.
Ha valaki áttér azért, mert beszélt egy valamilyen vallású hívővel, az az ő ügye.
Én nem akarok senkit magamhoz hasonlóvá tenni ebben a kérdésben, de viszonossági alapon elvárom, hogy engem se akarjanak befolyásolni.
Ez egyértelmű -gondolom.
Beszélgetni érvelni, vitázni lehet különböző világnézetekről, másra erőszakolni a sajátunkat azonban semmiképpen!
Nem attól tartok tehát, hogy Magyarország iszlamizálódik, ennek az elvi lehetősége is kizárt (szerintem).

Hogy Orbán mit gondol a maga néha hagymázas elméjével, azt inkább nem akarom tudni.
Azonban nem szabad bagatellizálni azt a nemkívánatos következményt, amit Nyugat-Európa megtapasztalt. Orbán utálatos módon kihasználja azt, hogy az emberek megfélemlíthetőek, és ügyesen keveri a zsugát, 19-re még lapot húz. Félelmetes, számító kis gyökér, mert azoknak a reszkető embereknek a bizalmára hajt örök védelmet ígérve neki, akik a tuti szavazótáborát jelentik. Ezért nem látok esélyt arra, hogy a következő ciklust más nyerje meg.
A kormány nem konzultál, hanem konzultációs kérdőívek formájában inzultál. Némelyiknek a szövegezésétő hullik a hajam, csomókban. De én jó álompógár vagyok, mindegyiket kitőtöm, és visszaküldöm. Tuti, hogy nem szerepel a statisztikájukban az "igenek" között.
Ja, neten is kaptam valami hülyeséget, végigmentem rajta, csak nem küldtem el. Osszák be!

A németek túlságosan bíztak magukban és abban, hogy a nagy ölelésben mindenki majd eggyé forr és akkor majd jól szeretni fogják egymást. Nem jött be. Ami nem lenne akkora katasztrófa, ha nem totál ártatlan emberek válnának áldozatul ennek az átgondolatlan kivitelezésnek.
Orbán pedig ebben lát önigazolást. A baj az, hogy a migrációs kérdés egyéni szinten nem bírálható el, és nem valósítható meg.

"Ehelyett foglalkozhatnanak azzal, hogy azon gondolkozzanak hogyan javitsak az emberek elegedettseget es eletminoseget."

Még szép! Kifejezetten kapóra jön nekik, mint ahogy bármi, amivel terelni lehet az aktuálisan legégetőbb problémákról. Ha nem a mingránsozás, akkor valami más. Valamit mindig az előtértbe tolnak, mintha az lenne a haza legfontosabb megoldandó feladata, nem pedig a nyikhaj szarházi tolvaj banda elszámoltatása, és a létfontosságú dolgok rendbetétele.

Ez viszont már akkora offtopic, hogy Despota szétrúgja a seggem.
Vagy nem, mert moderáció csak akkor van (szökőévente), ha egyik kommentelő jelzőzve ragál annak, aki őt jelzőzte:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.02. 14:22:57

@she_wolf:

Mi volt abban beteg dolog, hogy a tőlünk szabadon átrohanó migránsokat a németek nem nomták vissza hozzánk? Agyon verni sem lehetett őket, ezért érdekelne, re mit csináltál volna Merkel helyében?

Tudod most olvastam, hoyg a Jahn Ferenc kórházba éjszaka bement egy terhes nő, aki ráadásul epilepsziás. Valami ellátása megtörtént, majd taxit hívtak neki, és amikor kiment a kórházból, rohama lett. Hívták a mentőt, az elhajtotta kétszer is a telefonáló taxist. A kórház főbejárata meg belülről be volt záva. Elég hosszú idő után jött ki az orvos aki állítólag korábban ellátta. No, ez sokkal nagyobb baj, mint az a néhány migráns, aki eddig itt ragadt. Mert ehhez nem pénz kéne, hanem emberség, meg normális munkaszervezés. Ráadásul ez nem a kormány, hanem a kórház a mentők hibája. Persze a kormánynak is van sara, mert ezt a mentalitást megengedig a kormány alá tartozó intézményekben.

she_wolf 2017.06.02. 14:37:24

@látjátok feleim szümtükkel:
Rosszul fordítasz, mert valószínűleg elértettél.

A hírt én is olvastam, és csalódom benned, ha a két problémát (ami nem függ össze) egymással összehasonlítva súlyozod:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.02. 20:46:52

@she_wolf:

Nem én súlyozom, hanem a társadalom. Mert a saját bajunk nem elég nagy, kell nekünk egy olyan, ami nagynak láccik, de első kanyarban nem is a mi bajunk. Te is elmentél ebbe az irányba, pedig eredendően az egészségügy helyzetéről kezdtünk beszélgetni.

she_wolf 2017.06.02. 21:34:44

@látjátok feleim szümtükkel:
Az aktualitásokat nem nagyon lehet kikerülni, bár ez valóban egy egészségüggyel foglalkozó blog.
A társadalom pedig az aktualitásokon pörög -egy darabig. A migrációs kérdés egy erősen megosztó téma, úgyhogy jó ideig ettől lesz még hangos minden.
A két téma az egymással szembeni bánásmód tekintetében hozható össze, és végül abban csúcsosodik ki, hogy így vagy úgy, de mindenre van pénz ebben az országban, csak a legalapvetőbb dolgokra nincs:(
Mindennel, mindenkivel foglalkozunk, csak a sajátjainkkal nem.

@4S egy szülő-utód jog-kötelezettség megközelítéssel vázolta, hogy eltűnőben vannak alapvető emberi értékek. Ennek boncolgatása folytán terelődött át a beszélgetés egy másik irányba.
A poszttal kapcsolatban nagyjából minden elhangzott amit esetleg érdemes felvetni, a többi pedig moralizálás, véleménycsere.

Az egészségügyről beszélni pedig.... mást sem lehet, csak beszélni róla:(

4S 2017.06.03. 06:03:12

@she_wolf: irasban nehez atadni amire pontosan gondolok.
Nem azt vitatom hogy adott esetben hogyan Orban jol kezelte-e a migransvalsagot vagy sem. (En szemely szerint egyetertek a hatar lezarasaval, es alapvetoen ahogy kezelte a kerdest, leszamitva a meghurcoltatas reszet)

Hanem azt mondom, hogy a tema fontossaga elenyeszo a tobbihez kepest. Ez olyan mintha egy szazpontos matekdogabol az elso kerdesre kifogastalanul valaszolt volna, es erre dongetne a mellet. Meg ott van ot feladat amire nem erkezett valasz (egeszsegugy, oktatas...) tehat ez meg mindig egyes.
Ezert lenne fontos hogy a tobb pontot ero feladatokkal kezdjuk, fontossagi sorrendben. Amikor hullanak az emberek a rossz egeszsegugy miatt es a nepesseg 60% a szegenysegi kuszobon el akkor tenyleg a migransok a legfontosabb problema?
Ezert mondom hogy eltereles. Errol sokkal fontosabb lenne beszelni.

A magyarsagtudattal kapcsolatban, nem rad gondoltam, hanem ez csak szofordulat

she_wolf 2017.06.03. 13:20:22

@4S:
A téma fontossága azért nem elenyésző a többihez képest, mert ha jól megfigyeled, akkor azt látod, hogy ebben az országban minden (MINDEN!) elsőbbséget élvez az oktatással és az egészségüggyel szemben a kormányzati szervek működésében.
Ha ide benézel mást sem látsz, mint panaszáradatot, és ez a blog sem tegnap keletkezett, a RESZASZ sem egy hete háborúzik a kormánnyal. Azzal a kormánnyal, aminek minden, bármi fontosabb, mint az egészségügy rendbetétele.
És miért? Azért, mert az egészségügy veszteséges "iparág". Abból nem lehet zsét kivenni és tömni a cimbik zsebét (pedig közvetve igen).
Az országnak nincs egészségügyi minisztere, kormányzati politikától mentes, független vezetője! Én évek óta leragadtam ebben a tényben, és nem tudok vele mit kezdeni, mert számomra ez hihetetlen.

(Ez olyan, mintha egy társasháznak nem lenne közös képviselője, aki a közös költségeket beszedi, kezeli, és arra fordítja, amire a háznak szüksége van: közös rezsi fizetése, javítások, tatarozások.)

És hiába megy itt a szájtépés, leírjuk, panaszkodunk, véleményezünk, és ennyiben is marad:(
A migránsokkal kapcsolatos probléma pedig még sokáig velünk marad, mert Orbán sikert könyvel el vele. És ő nem az az ember, aki ezt egyhamar elereszti, évtizedek múlva is ebből fog élni, a fejemet rá!
Az, hogy a regnálása teljes ideje alatt mennyi mindent barmolt(ak) el, az emberek jelentős részének nem fog számítani, mert amit most csinált, az az eddigi károkozást a nullára redukálja. Ilyet hallottam a napokban valakitől: Orbán hülye mint a segg, de a migránsok miatt életemben először rá fogok szavazni.
No komment.
(Mert 1-2 jó döntése nem ad okot arra, hogy a dúlása fölött szemet húnyjak.)
A szegénység: megint nem lesz ebben sem előrelépés, mert a hiányt rátolják arra, hogy elment a migránsok elleni védekezésre. Én szóltam!:)
Egyébként pedig Soros. Vagy bármi....

zünüke 2017.06.09. 08:11:30

@Tempus.Anh: Nem tartozik a temahoz,de pontosan igy van. Semmi szukseg itt nincs tobb ezer eloskodo parazitara,akiknek eszuk agaban nincs integralodni es a befogado orszag hasznos allampolgarava valni.

zünüke 2017.06.09. 08:18:20

@4S: Igen,jelen esetben oriasi nagy problema a migransok koruli cirkusz. Nem vedem Orbant,nem szeretem a politikajat,de a migrans kerdesben tokeletesen igaza van.

zünüke 2017.06.09. 09:05:27

@4S: Tevedes. Nem a nemetek fogadtak be ezt a csurhet,hanem Merkel,amit kezd is megbanni de nagyon. Jelenleg tobb ezer kanmigrans szivodott fel nemetorszag teruleten akiket nem tudnak kiutasitani. Ezek mar lassan leragtak Europa husat es meg mindig van olyan aki betelepitene oket? Ki a francnak van szuksege ezekre az ingyenelo saskakra? Nincs itt eleg azokbol akiket eletuk vegeig el kell tartani az adofizetoknek? Dehogynem,van boven.Gondolod,hogy dolgozni,adot fizetni jottek Europaba? Ugyan...euro milliardokba kerulnek,es par szazalekuk az akivel tudnak is mit kezdeni. A tobbi eloskodik az adott orszag penzen.

eutanazia 2017.06.23. 09:35:13

@Treff Bubi: Igen kaphat segítséget, de azért fizetni is kell.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása