Ha az orvosokra bízom, már tolószékben lennék

2017.05.02. 06:05

fajdalmaim-vannak-gerincfajdalom.jpgAz egészben az volt a legborzasztóbb, rá sem jöttek, mi a bajom, mi okozza a borzalmas fájdalmat. Segíteni pedig végképp nem tudtak.

Tisztelt Praxis!

 

Az én kálváriám az egészségüggyel közel fél évig tartott. Az egészben az volt a legborzasztóbb, rá sem jöttek, mi a bajom, mi okozza a borzalmas fájdalmat. Segíteni pedig végképp nem tudtak. A kezelések semmit nem értek, megállapították, hogy van két gerincsérvem, egyről már közel tíz éve tudtam, de nem olyan jellegű, hogy műteni kelljen. Javasolták, hogy pihenjek. Na épp azt nem tudtam.

 

Deréktól lefelé a lábujjamig állandó fájdalom, az izmaim elkezdtek sorvadni, nem csak hogy feküdni, de már járni sem tudtam. Végső kétségbeesésemben felhívtam egy barátomat, aki reikimester és csontkovács és a második kezelés után már egyedül jöttem fel a harmadik emeletre. Három hét alatt, négy kezeléssel teljes életet élek, dolgozok, naponta kétszer nagyot sétálok a kutyusommal, bevásárolok, ötször-hatszor megmászom a harmadik emeletet, az a hat hónap már csak egy rossz emlék. Ha az orvosokra bízom, mára már tolószékben írom ezeket a sorokat.

 

fajdalmaim-vannak-gerincfajdalom.jpg

 

Nem is a gerincsérvem okozta, hanem a csípőm volt szétcsúszva és olyan idegszál becsípődve, ami ezeket a tüneteket okozta. Hiába volt MR-i, röntgen, erre nem jöttek rá. Azóta a két sérvem is és a csípőm is, köszönik, jól vannak!

 

És az egész kevesebbe került, mint amit a hat hónap alatt a gyógyszerekre költöttem, ami persze semmit nem ért!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2017.05.02. 08:00:54

A csontkovacsok által végzett bevatkozas (a hirtelen rántások) életveszélyes, gyakorlatilag elszakadhatnak az artériák:
www.medscape.com/viewarticle/726445

Persze lehet, hogy a csontkovacsok aláíratnak a beavatkozás előtt a kockazatokrol megfelelően tájékoztató nyilatkozatot, ezt nem tudom. Igaz, ilyen nyilatkozatot nehéz szerkeszteni, mert az irodalomban megjelenő esetszám csak a jéghegy csúcsa lehet.

chili wili 2017.05.02. 12:08:17

@qbr: huhh, elég durva számok...

badger 2017.05.02. 12:31:05

Hadd fogadjam a sztorit örökös kétkedésemmel és szarkazmusommal. Valóban az idő és a fizioterápia csodákra képes, és Magyarországon különösképp rossz a gerincproblémák kezelése (táppenzre nem tudnak elmenni, sokat kell várni az időpontokra miközben a józan ész azt diktálja hogy az amúgy keresőképes beteget minél előbb kezeljük, hogy vissza tudjon menni dolgozni... de hát ez Mo.) És túl nagy hangsúlyt kap az orvos ebben a kérdésben, miközben a gyógytorna, fizioterápia nem is ismert lakosságilag. Pedig ezeknek kellene az alappilléreknek lenni, nem annak hogy kijön az ügyelet oszt ad egy innyyekciót. Az alapellátás hiánya miatt meg virágoznak ezek a fantasztikus nevű klinikák meg gyógyítóközpontok meg magán MR, reiki mester és táltosok stb.

Ezzel a csontkovács reiki mester (lol miafasz az) dologgal nagyon óvatosan bánnék.

A csípő szétcsúszás és idegbecsípődés szavakat soha nem értettem, mert nem léteznek ilyen mechanizmusok.

sterimar 2017.05.02. 12:54:29

Reiki mester, aha. Megint elbaxtam az életemből 3 percet, amibe ennek az iromanynak az elolvasása került.

Kelly és a szexi dög 2017.05.02. 13:31:46

Látod, nem kell minden szarral azonnal orvoshoz rohangálni!

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.02. 13:35:41

@sterimar:

Ne sajnáld, mert legalább látod, hogy nagy az isten állatkertje.

Egyébként meg a csontkovács a sarki kocsmába biztosan az idegbecsípődést meg a csípőszétcsúszás problémáit tárgyalja a cimborákkal két csiki sör közt.

Posztíró meg máskor, ha fáj a dereka tornázzon, olyan formát, ami a fájdalmával összegyeztethető, mert a csotkovács sem csinált mást, mint fellazította a letapadt izmokat. Ezt otthon ingyen is megteheti.

Fergio 2017.05.02. 13:42:07

@badger: Ha ezeket a szavakat nem értetted soha, akkor olvass utána. Pl.: "Az ideg a gerinccsatornából oldal irányba lép ki két csigolya közti lyukon keresztül. Ezen az úton egy kiszakadt sérv, csontcsőr vagy egyéb degeneratív lágyrész szaporulat is becsípheti az ideget. A csontcsőrök és az ízületi elváltozások az idő múlásával, a gerinc degenerálódásával (öregedésével) együtt alakulnak ki. Ezek az elváltozások a gerinccsatornába benyomulva nyomják az ideget." (Forrás: gerinces.hu/gerincbetegsegek/betegsegek/az-idegbecsipodes-mint-a-nyak-es-derekfajdalmak-gyakori-okozoja/)
Igen, vigyázni kellene a lol miafasz reiki mesterekkel, legalább annyira, mint a "fingunk-sincs-miez-próbálkozzunk-valamivel-csak-kibír-a-beteg-még-néhány-hét-fájdalmat" orvosokkal. Mindenesetre igen sok ismerőst és barátot tudnék kapásból mondani, akiknek különböző ízületi- és végtagfájdalmát csontkovács gyógyította meg.

Bambano 2017.05.02. 13:58:51

a csontkovácsokkal az a baj, hogy elég sok közöttük a kontár. nekem is volt gerincbajom, elmentem egy nagyon jónak tűnő orvoshoz, aki csontkovácshoz küldött. na az a figura egy igazi hentes volt, megérdemelt volna egy alapos verést azért, amit csinált. bementem hozzá, lefektetett, megrecsegtette a gerincemet, nem telt el 2 perc se, 6 rugó, távozhat.

utána napokig fájt mindenem. a doki meg csodálkozott, hogy néhány kezelés után mindkettőjüket elküldtem az anyjukba.

majd évek múlva találkoztam egy masszőrrel, aki tényleg értett ahhoz, amit csinál. ő magyarázta el, hogy ilyen beavatkozásokat csak úgy lenne szabad csinálni, ha előtte megfelelően hosszú idő alatt alapos masszázzsal kilazítják az izmokat. ebben az esetben valószínűleg nem szakad el se artéria, se semmi.

egyébként aki szerint az ilyen kezelés nem jó, az gondolkodjon el azon, hogy fizikoterápia néven mit kap a hivatalos orvostudománytól. hint: ugyanezt.

VoluntartistA 2017.05.02. 14:12:39

Az mindenképp az ellátórendszer hibája, hogy a beteg kínjában kénytelen a nem támogatott magánpraxist támogatni :-) vagyis fizet mint a katonatiszt és vagy gyógyul vagy nem, vagy attól, miért fizetett, vagy magától is gyógyult volna (jó esetben rosszabbul nem lesz a fizetés kezelés után, max. szegényebb lesz és gazdagabb némi tapasztalattal).
Nem szabad általánosítani, a csontkovácsok sem egyformák, a masszőrök sem, a szellemi gyógyítók sem, ahogy az orvosok közt is van Doktor és van lelketlen, diplomás eü.szakmunkás.
Tudnék mesélni, de mióta úszni járok, nem érint a dolog, max. az empátiás bajtársi együttérzésemet tudom "sugározni". Jobbulást a szenvedőknek!

badger 2017.05.02. 14:48:19

@Fergio: olyan szó az orvoslásban, orvosi tankönyvekben hogy - idegbecsípődés - nincs. Nincs latin neve, nincs angol neve, ez valamiyen magyar félig-laikus fogalom, amit nem tudok sokszor hova tenni. Orvoslásban van protrusio, van prolapsus (ez felelhet meg az idegbecsípődésnek szerintem) . Nomenklatúrai és fogalmi zavarok elég erősek ebben a témakörben. Ha valaki bejön hozzám azzal, hogy becsípődött egy ideg a hátában, azt nem tudom értelmezni, mert nem tudni hogy protrusio-e , van neki osteophytája-e , vagy csak simán "meghúzta" a hátát egy mozdulattal / sport közben, vagy bármi más. Én akkor csak azt látom, hogy a gerinc melletti izomkötegek eléggé duzzadtak , orvosiasabban a paravertebrális izmok spasztikusak... (laikusok ezt hívják idegbecsípődésnek?)
Másik ilyen szó a forgó. Fáj a forgóm. Amikor a csípőízületre gondolok, akkor sokszor a beteg valami egészen másra ( pl. derékfájásra, lumboischialgiára) gondol.

És aki sokat fut, és érzi azt a furcsa szúró fájdalmat a mellkasában , azt is úgy hívják sokszor hogy " jaj már megint becsípődött egy ideg" , pedig az a bordaközti izmok fokozott működése miatti izomgörcse.

Én elhiszem hogy a gyógytorna, meg fizioterápia előbbrevaló gerinc degeneratív elváltozásaiban az orvos belekontárkodásánál. Én azonkívül hogy javaslok fájdalomcsillapítót, esetleg beadok egy fájdalomcsillíptó injekciót (amit utálok, mert 1 szuri nem old meg semmit, mégis ragaszkodnak hozzá) mást nem tudok. Nem értek hozzá, másrészről az már nem orvosi szakterület. Nem tudom hogy kell kivitelezni a McKenzie tornát, milyen alternatívák vannak, milyen gyakorlatokat kellene végezni. Mert ez a gyógytornász feladata és mestersége. Magyarországon előbb jön az orvos, utána a többi módszer, holott pont fordítva kellene legyen. Szerintem ez óriási probláma az otthoni egyészégügyben. Nem is beszélve arról, hogy akut fájdalomcsillapítás, akut rheumatológia nem is létezik. Nincs olyan cél hogy minél gyorsabban ellássuk az ilyen jellegű beteget, fájdalommentessé tegyük, esetleg megfelelő rehabilitációját minél előbb elkezdjük. Ez mind növeli a betegelégedettlenséget, nő a keresőképtelenek száma, az orvoslást lebecsméreli, a veszélyes hókusz-pókusz sarlatánságok elterjedését elősegíti.

badger 2017.05.02. 14:50:32

jah meg emiatt tolonganak az SBO-n a mozgásszervi- gerincproblémás betegek, akiknek nem az SBO-n lenne a helyük.

Tempus.Anh 2017.05.02. 14:50:55

A reiki segített.
Az, az...:D

Azt szokták mondani, hogy amiben hiszel, az meggyógyít, amiben nem, az soha.
Ha úgy mész az orvosokhoz, hogy seggfejek mind és azt akarják, hogy szegényen halj meg és mielőbb, akkor sosem fogsz meggyógyulni.

Hogy mid csúszott szét, b@szd meg, azt nem tudom, de hogy nem a csípőd, az is biztos.

Na ennyi és egy pacsi...
(Ja, a pacsi helyett mást is írhattam volna, ugyanazokkal a betűkkel)

Pic 2017.05.02. 15:03:24

Még alig múltam 40, de sajnos 30 éve küzdök ízületi problémával és öröklötten laza szalagokkal, rossz porcokkal. Igaz a sportot nem adtam fel és a kettő együtt produkált némi munkát az egészségügynek. Sajnos van némi tapasztalatom mind dokival, mind masszőrrel, csontkováccsal mindegyikből jóval is és rosszal is.

Az orvosok között is sok a hülye, aki nem ért a szakmájához, a masszőrök között is van amelyik csak simogat és a csontkovácsok között is van amelyik csak durvul.

Egyébként meg van átjárás a dolgok között. Anno meglepődtem kicsit mikor az orvosi szakrendelésen a sokak által agyondícsért reumatológus ("Kedveském hidd el ez biztosan meggyógyít téged") megfogott, megrázott és helyre rakott, majd mikor nevetve reklamáltam, hogy "Nade doktor úr ez csalás, maga csontkovácsol! :)))" akkor csak mosolygott, ujját a szájára téve, hogy "ssssh" és felírta a gyógyszert is.

Tehát:

Ha szarul áll egy csigolyád, mert elmozdul és derékszögben jársz, akkor az orvosnál hiába kapod az injekciót, és cseszheted a gyulladáscsökkentőt, meg a fájdalomcsillapítót, mert NEM a problémát oldja meg.

Elmehetsz masszőrhöz, de csak kevés olyan van masszázs van amelyik helyre is rakja a dolgokat, masszázs alapvetően a finomabb dolgokra van, inkább ellazítja az feszült izmokat.

A jó csontkovács megnézi a beteget, kikérdezi a bajait, megnézi az előzményeket és annak megfelelően dönt. Velem volt olyan, hogy elküldött azzal, hogy "ez most nem lenne jó"
Nekem szerencsére jó csontkovácsom van már 15 éve (az előző is jó volt, de már meghalt isten nyugosztalja) és ő mindig mondja, hogy ha el kell menni masszőrhöz, meg dokihoz is.

Ő mondta egyszer, hogy ha valakinek hosszú ideig rosszul áll a gerince, akkor ő hiába rakja helyre, azt a rossz helyzetbe befeszült izmok szépen lassan visszahúzzák. Tehát el kell menni masszíroztatni is időnként, meg ha baj van, akkor érdemes 1-2 hét múlva visszamenni.

Lehet szidni a csontkovácsokat, aztán mikor baj van és csak az hoz helyre téged akkor te is hívő leszel. Evvan.

Nem egy kollégát szállítottam már páciensként csontkovácshoz, eddig még mindegyik maximálisan elégedett volt.

badger 2017.05.02. 15:16:06

www.reikikepzes.hu/reiki-tanfolyamok/reiki-i-tanfolyam/
2 napos képzés a reiki I. mesterkurzus :D Én mindig jókat röhögök az ilyen spirituális baromságokon, kedvencem eddig az volt amikor egy nő azzal jött be hogy most azonnal de hasi UH-ot akar, és feljelent ha nem utalom be, --- mire hosszas kikérdezés és barchoba után kiderült, hogy a pránanádija azt mondta, hogy méhenkívüli terhes.

Boka1 2017.05.02. 15:21:01

@Pic: pontosan. Sokan akkor kezdenek kutat ásni, amikor megszomjaztak.

Amúgy a gerinc sérv tipikusan só hiány betegség, mint a diabétesz, meddőség, bél gyulladás, izületi problémák.

she_wolf 2017.05.02. 15:49:06

@badger:
Akkor most megint megfogadom, hogy többé a lábam be nem teszem ide!
Spoiler: úgyis megszegem:D

badger 2017.05.02. 16:00:23

@she_wolf: én trollkodni meg röhögni járok ide, de azért kezd lecsúszni nekem is az ékszíj ezektől :D

www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/socsokkentes-depressziot-es-inzulinrezisztenciat-okoz.php

erre gondolna Boka1? Ez a cikk nagyon messzire vezet. Attól hogy tudományosan igen jól van megindokolva, és hogy az aldoszteron fonalára felfűzhetünk betegség-gyöngyöket ( ez milyen szép hasonlat tőlem), még nem biztos hogy egy nyakláncot kapunk belőle. Szendi Gábor nem tűnik buta embernek, utána is nézek ki ő, de így első blikkre óriási nagy fenntartással kezelném az írásait.

Lady Ann 2017.05.02. 16:19:58

@Tempus.Anh: nekem be szokott durranni az ülőidegem, egyszer túlerőltettem a dolgot és egy hétig nem tudtam járni normálisan, ameddig a párom elrángatott egy ilyen csodadoktorhoz - nem hiszek bennük, korábban voltam csontkovácsnál, utána csak rosszabb lett a helyzet.
Na ez a csodadoki megmondta, mi a bajom (nem mondtam meg neki, mert kíváncsi voltam, rájön-e) utána szétnyomta az izmokat és a kezelés után rá tudtam állni arra lábamra. Ha nem velem csinálja, nem hiszem el. Nem is reméltem, hogy rendbe tud tenni.
Nyilván az alapproblémát nem tudta megoldani, de legalább tudom, hogy ha gebasz van, fordulhatok hozzá. A János kórház szakembere a diagnózis idején annyit mondott, hogy szedjek rá fájdalomcsillapítót. Ennél a csodadoki megoldása jobban tetszik.

Boka1 2017.05.02. 16:27:17

@badger:
m.youtube.com/watch?v=mFQ10zdJ86c

Nem mondanám, hogy a só lobbi nekimegy a gyógyszerlobbinak, mert a só szinte ingyen van.
Persze itt a NaCl-ről beszél, nem a Horváth Rozi jóddal és káliummal szennyezett sójáról ( kálium jodid pontosan)

badger 2017.05.02. 16:46:23

@Boka1: ez az ember egy vicces köntösbe bújtatott csaló fasz. Attól hogy féligazságokat vicces köntösben a saját nézete felé ferdíti, attól még nem lesz igaza. Ártalmas embernek tartom.

chili wili 2017.05.02. 16:53:31

@badger: szerintem - minden rosszindulat nélkül - meg kéne tanulnod betegül, mert betegekkel foglalkozol, akiknek nem dolguk megtanulni orvosul. Szerintem egy-egy ránézésre intelligensebbtől kérdezd meg, hogy ő mit ért idegbecsípődés alatt. Talán lumbágót? Nekem még sosem volt ilyenem, szerencsére. A forgó az - amennyire én tudom - a segg vonalában levő izé oldalt, a csípőnél magasabban, a medencecsont szélénél viszont lejjebb, kb a keresztcsont vonalában.

chili wili 2017.05.02. 16:56:48

@Pic: ha elmozdul egy csigolyád, akkor nem szakrendelésen tesznek rendbe és főleg nem mész, hanem visznek.

chili wili 2017.05.02. 17:02:23

@badger: Szendinél sunyibb, ártalmasabb embert nemigen ismerek. Nagyon sötét, de legalább arrogáns.

badger 2017.05.02. 17:04:26

@chili wili: megkérdezem, megmutattatom, innen tudom hogy majdnem mindenkinél mást jelent. Innen tudom az is, hogy a " fülem mögül egészen a kopoltyúmig olyan érzés, mint amikor a kék villyogó így forog" az azt jelenti , hogy áramütésszerű arcidegzsába.

Boka1 2017.05.02. 17:27:01

@badger: amikor a Lumiere fivérek levetítették az első mozgó filmet, a kávézóban hanyatt-homlok menekültek az emberek, mert azt hitték, hogy tényleg jön a vonat. A fenntartás mindig természetes.
Meg a genetikára hivatkozás.

Tempus.Anh 2017.05.02. 17:29:23

@Lady Ann: Valójában mechanikai úton létrejövő elváltozást (porckorongkiboltosulás vagy -kisérvesedés okozta gyöki kompressziót ) csak mechanikai behatás vagy műtét tud rendezni, nagyon igazad van, a gyógyszerek (NSAID, fájdalomcsillapító, izomlazító) csak a következmények enyhítését célozza, tüneti kezelés, nem oki.
Csontkovács legyen a talpán, aki az elmozdult porckorongrészletet úgy vissza tudja helyezni a csigolyatestek közé, hogy az felszabadítsa a gyököt (és egyidejűleg megszüntette a tüneteket), ez az esetek nagyon kis százalékában és - feltételezésem szerint - nagyon ép annulus fibrosus esetén jöhet össze.

sutyerák 2017.05.02. 17:35:29

nekem segített a gyógytorna és a fiziko-terápia,(stb:mint masszázs és elektro-kezelés),-bár akkor amikor csináltatták velem sokszor azt hittem,hogy mindjárt betojok a fájdalomtól. -aztán most:pár napja volt vége,(3 hét),-ha így maradna tök jó lenne. de javasolták is,hogy itthon is csináljam a gyógytornát amit benn a kórházban.

fekete macska a fűben (törölt) 2017.05.02. 18:59:31

Sajnos az igazi gyötrő gerincproblémákra nem hat sem a fájdalomcsillapítás, sem a gyógytorna, sem az egyéb kezelések.
Ezek után, szerencsés az, aki jó csontkovácsot talál, s megszabadítja a fájdalomtól.
Sajnos azonban vannak közöttük olyanok is, akik jó pénzért végleg tönkre vágják az embert, s
utána már a páciens nem a pénzét sajnálja, hanem a végleg tönkre vágott gerincét.

she_wolf 2017.05.02. 21:32:32

@badger:
Igehirdetők mindig voltak és lesznek. Nekem pedig megvan a választási lehetőségem.
A só és a cukor. Mindenhonnan azt nyomják, hogy fúj! Nem fúj! De igen! De nem! De....
Akkor fúj, ha több kettőnél. Csak éppen számolni felejtünk el elég gyakran.
A só: korábban laborban rendszeresen alacsony volt a Na értékem. Házisárkány mondja: sózzak! Mondtam hogy jó, legközelebb az ajtó alatt fogok beslisszanni hozzá, mert akkor már olyan sós lesz a kajám, hogy nem fogom tudni megenni.
(Újabban finom román kősóval főzök egyébként, import a szomszédomtól:D)
Vállat vont. Én meg kerítettem magas Na tartalmú posványvizet, azóta azt iszom, laboárban a Na ref. tartományon belül van. Nátrium abszolválva, lapozzunk!:)

A többi olvasmány pedig néha kifejezetten jót tesz az általában alacsony vérnyomásomnak:)
Mint ez a blog is. Jó, hogy vannak ilyenek, nem kell kegyszer:)

MrX84 2017.05.02. 23:56:23

Hogy mije volt szétcsúszva? A csípője? Az hogy? Nyomott egy spárgát a rakparton?

Na szóval pár észrevétel: olyan hogy csípőszétcsúszás, NINCS. Semmilyen értelemben, vagyis ha nagyon kisarkítjuk, akkor ez csípőficam lenne, az meg ugye mondjuk veleszületett.

Idegbecsípődés van, bár kissé laikus megfogalmazás, lényegében az intervertebralis discus, azaz porckorong nyomja különféle degenerítv elváltozások miatt a kilépő ideggyököt.

A betegnek valószínűleg utóbbi okozott panaszt, ehhez jött kis spondylosis, gerincferdülés, egyéb statikai rendellenességek.

Na most. MI EZ AZ ÁLLATSÁG, HOGY LEBÉNULT VOLNA?? Basszus, 10-ből 5 embernek, köztük nekem is fáj a derekam, de nem bénulunk le, és főleg nem írunk faszságokat egy blőd blogra.
Az akut idegbénulás, illetve következményes izombénulás egyébként is akut műtéti teendő, nem gondolnám hogy itt ez állt volna fent. Indokolatlanul pedig nem műtögetnek gerincet, nem szar ez, hogy piszkálgassuk...

fekete macska a fűben (törölt) 2017.05.03. 20:40:09

@she_wolf:
Cukor és só, igen felröppent már a hír, hogy mindkettő milyen káros az egészségre.
Én meg azt mondom embere válogatja.
Akinek úgy működik a szervezete, hogy jól fel tudja dolgozni akár a sót, akár a cukrot, az fogyassza bátran, mert nem fog ártani.
Előjövök megint egy olyan példával amire itt nagyon ugranak, de azért leírom (s nem kérek hozzá kommentárt!)
Biorez. természetgyógyászom anno, annak idején arra intett vigyázni kell a cukor, só... stb. fogyasztásával. Egyszer egy jól megcukrozott túrógombócos ebéd után mentem vizsgálatra, s elmondtam neki, ne csodálkozz ha óriási lesz a feldolgozatlan cukor a szervezetemben. Mikor vizsgálatkor megnézte az értékemet, először megdöbbent, s közölte velem, hogy te aztán nyakló nélkül fogyaszthatod a cukrot, amennyi jól esik, mert tökéletes a cukor feldolgozása a szervezetedben.
Egy időben pl. a tojás és a magas koleszterin kapcsolatáról is keringett egy tévhit, s mára rájöttek, hogy a tojásban épp a jó koleszterin van.
Száz szónak is egy a vége, olyan ételeket italokat fogyasszunk, ami jól esik, mert amit gond nélkül feldolgoz a szervezetünk, az jól hat ránk és nem fog betegséget okozni, hiába kiáltják világgá, hogy mennyire káros.

she_wolf 2017.05.03. 22:54:15

@fekete macska a fűben:
Én magamnak hiszek. A szervezet jelez. Nem véletlenül vagy szomjas, nem véletlenül kívánsz meg ezt-azt. Tanuld meg magad, add meg neki a szükségeset, csak ne vidd túlzásba (és lehetőleg kerüld azt, ami bizonyítottan káros). Ez van alapesetben, amit nem befolyásol feldolgozási, vagy hasznosítási akadály.
Ha valahol porszem kerül a gépezetbe, az előbb-utóbb kiderül, és igazodni kell ahhoz az élethelyzethez.
Legalábbis én így csinálom, kösz jól vagyok. Mértékletesen, és csak szökőévente megvadulva:)
Ja, és nem kell mindig bedőlni az éppen aktuális trendnek, mert némelyiktől tényleg égnek tud állni az ember haja (vagy legalábbis az enyém, de ez az én dolgom).
Az pedig csak utópia (bár kétségtelenül csodálatos elgondolás), hogy mindenkinek egyénre szabottan meg lehet állapítani, elő lehet írni, hogy miből, mikor, mennyit. Átlagból dolgoznak statisztika és valószínűség szerint, a rendelkezésre álló adatok és eredmények alapján.

(Különben köszi a túrógombócos tippet, holnap reggel beszerzek, bekutyulok, vacsira megleszen:D)

MrX84 2017.05.03. 23:06:04

Gyógytorna, fizikoterápia, mielőbbi mobilizálás, és a munka világába visszaállítás.
McKenzie torna
plusz kis NSAID,izomrelaxáns, sz.e. infúzióban.

Ennyi.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása