Pokolian fáj, de nem törődnek vele

2017.04.27. 05:35

elfekudt-nyak-gyors-megoldas-fajdalomcsillapito-nelkul-1430754080.jpgVárja meg a beteg az adott időpontot, ami  szerencsés esetben elmúlik, vagy rosszabb esetben rosszabbodik, és naponta háromszor csinálja össze magát kínjában? Erre az egészségügyi ellátásra vagyunk olyan büszkék?

Üdvözlöm a Blog olvasóit

Évek óta szenvedek a nyaki gerinc problémámmal, amire akármilyen kezelést írt fel a kezelőorvosom semmit sem ér. Ez év márciusában megpróbáltuk a gyógytornát, ha nem használ menjek vissza ebben állapodtunk meg.Elkezdtem járni a tornára hetente kétszer.Nem mondom,hogy semmit sem ért,mert valamit csak enyhült a folyamatos fájdalom a nyakamban és a vállamban de nem az igazi..Pénteken délután elkezdett rettenetesen fájni a problémás rész a nyakam és a tarkóm közt,estére már mozdulni sem bírtam.A fejem se jobbra,se balra mozgatni nem tudtam,mert ha próbáltam elmondhatatlan éles fájdalom nyílalt a nyaki résznél mindenfelé. Alvás semmi,egy perc sem.Egyszerűen nem volt az a póz,hogy csak egy pillanatra is szűnjön a fájdalom.

 

Háromféle fájdalom csillapító,hideg vizes borogatás,pihentetés sem csinált semmit,sőt  vasárnapra még rákapcsolt ekkor már a tarkómtól kezdve mindenem borzalmasan fájt.Itt mese nincs gondoltam,vissza megyek a reumatológus kezelőorvosomhoz,hogy csináljon velem valamit mert már moccanni sem tudok.

 elfekudt-nyak-gyors-megoldas-fajdalomcsillapito-nelkul-1430754080.jpg

 

Hétfőn reggel felhívtam a rendelőt,hogy megkérjem szépen az asszisztens hölgyet valahogy szorítson ki nekem legalább  10 percet az időpont hiánya miatt,mert én még egy ilyen napot nem bírok ki.Elmondtam azt amit itt leírtam.Nem lehet sajnos,április 18-ra tudok időpontot adni (ma 10-e van) addig tessék elmenni a körzeti orvoshoz,ő majd tudja mit kell ilyen esetben tenni.

 

Még egyszer elmondtam mert lehet nem értette,hogy nem tudok mozogni,pokolian fáj már mindenem,gyógyszer és semmi sem használ,három napja így kínlódok.A körzeti orvos semmit sem fog csinálni,maximum felír fájdalomcsillapítót,és oda fog irányítani önökhöz teljes joggal,mivel nem az ő szakterülete-mondtam.Válasz hasonló:tessék járni a gyógytornára továbbra is és tessék szedni Algoflexet és ez az időjárás változás is közrejátszik az ilyen hirtelen fájdalmakban.

 

Én nem akartam hinni a fülemnek,hogy ilyen hirtelen fellépő napok óta tartó csillapíthatatlan fájdalom esetén nemes egyszerűséggel elirányít a körzeti orvoshoz,amikor  is biztos lehetett benne,hogy az meg visszaküld hozzájuk.Másnap felhívtam a háziorvosomat és megkérdeztem tőle,hogy ebben az esetben mit tudna tenni velem ha odamegyek.Semmit,felírok magának egy erős fájdalomcsillapítót,és adok egy beutalót vissza-válaszolta.Nem mentem mert van betege épp elég,nekem meg van fájdalomcsillapítóm, tehát teljesen felesleges lett volna beülni a váróba huszadiknak.A kínom nem múlik,a nyakam ugyanúgy nem mozog se jobbra se balra,és szedem az Algoflexet kettesével,hogy kibírjam április 18-ig valahogy.Gyógytornára nem megyek mert nem tudok.

 

Most akkor megkérdezem azt,hogy lehet csodálkozni azokon akik fogják magukat és felkeresik a sürgősségi osztályokat vagy az ügyeletre elmennek? Tudnak mást tenni? Egyáltalán hova lehet fordulni ilyen és hasonló estben- a körzeti orvoson kívül- ha a panasz hirtelen jön és a fájdalom elviselhetetlen? Hova lehet menni fényes nappal? Vagy várja meg a beteg az adott időpontot,ami  szerencsés esetben elmúlik,vagy rosszabb esetben rosszabbodik, és naponta háromszor csinálja össze magát kínjában.Erre az egészségügyi ellátásra vagyunk olyan büszkék?

 

Bea

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chili wili 2017.04.27. 07:06:24

Megértem a posztolót, fájdalomban élni borzasztó, a csontfájdalom nagyon rossz, a nyakfájdalom pedig maga a pokol. De a 8 nap várakozás szakrendelésre egyáltalán nem számít soknak.
Sajnos nem akkor kell lépni, amikor már nagyon fáj, hanem amint eljezd rosszabbodni. Ez az egészségtudatos, megelőző életmód része és Magyarországon sajnos ma még ismeretlen. Én nem Magyarországon élek és egy súlyos, többször műtött problémával, sürgősségi beutalóval 3 hónapra kaptam időpontot. Itt nem létezik magánrendelés, amúgy az állami is borzasztó drága.
Magyarországon hozzá vannak szokva az emberek ahhoz, hogy minden ingyen van és azonnal elérhető. A valóság ezzel szemben az, hogy az egészségügy a legeslegdrágább ágazat, így csoda, hogy az otthoni körülmények között még működik.
Sajnos fel kell készülni, hogy a helyzet javulni nem fog, amíg az eü-be áramló pénz és az eü személyzet állománya csökken. Ennyi orvossal, ekkora költségvetésből komoly csoda, hogy egyáltalán ennyire futja.

qbr 2017.04.27. 08:05:38

Tarkóideg gyulladás?
Ha az, akkor nem lesz egy fáklyásmenet. A posztban leírtak alapján a levélíró mostanra már eljutott valahova, talán beír ide, hogy végül mi történt.

Idegsebészt meg lehet próbálni, bár oda tényleg sok hét a várakozás, és aztán úgyis csak fejbeszúrja, jó eséllyel szteroiddal (ha ez fog történni, bármi is a betegseg, akkor a non-steroid gyulladáscsökkentőket pl. Algoflex gyorsan abba kell hagyni, mert a steroiddal felerősítik egymás mellékhatásait, és lufifeje lesz a levélírónak).

Sajnos az ilyen jellegű, életet nem veszélyeztető, nem egyértelműen szervhez köthető (pl. fog), de ugyanakkor alig, vagy nem elviselhető fájdalom gyors ellátására nem jól van berendezkedve az ellátórendszer.

defné 2017.04.27. 09:06:52

Nem ertem milyen nagy megterhelest jelentett volna a szakrendelonek ha soron kivul fogadja a beteget idopont nelkul ha mar ott kezelik vagy kezeltek.

yogosan 2017.04.27. 09:27:40

@defné:
Nem érdekelte a szakrendelőt. Ennyi.

kitchen 2017.04.27. 12:39:08

@chili wili:
Áramlik oda pénz bőségesen csak nem tudni mi lesz vele.

kitchen 2017.04.27. 12:51:17

@defné:
Semmilyen megterhelést nem jelent fogadni soron kívül egy beteget hozzáállás kérdése az egész.
Viszont az asszisztens nő leépítős szövegére no komment.

drontal 2017.04.27. 19:09:58

Nem kellett volna talán az orvost megkérdezni mielőtt lepattintotta a beteget az asszisztens?

drontal 2017.04.27. 19:14:52

@yogosan:
Az nem biztos,hogy az orvos nem fogadta volna soron kívül.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.28. 16:43:22

@qbr: "Algoflex gyorsan abba kell hagyni, mert a steroiddal felerősítik egymás mellékhatásait, és lufifeje lesz a levélírónak" igen? biztos?
mindig együtt adjuk a kettőt

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.28. 16:44:51

a blog jellegéből adódóan ha akarnánk sem tudnánk segíteni a levélírónak, tehát sajna ez van. ha az ibuprofen nem segít akkor vegyen valami erősebbet és izomrelaxánst hozzá. esetleg invesztáljon egy kicsit egy schanz gallérba

drappa 2017.04.28. 22:37:45

@chili wili:

8 nap várakozás szakrendelésre tényleg nem sok

Tényleg nem sok ha nincs elviselhetetlen panaszod,de ha a szűnni nem akaró fájdalmad van akkor nagyon sok.

Magyarországon hozzá vannak szokva az emberek,hogy minden ingyen van és azonnal elérhető.

Teljesen nincs ingyen és már nagyon régen nem elérhető azonnal. (lásd a posztban)

qbr 2017.04.29. 12:27:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Gyógyszerinterakcio keresőbe most beírtam a medrolt random NSAIDekkel (ibuprofen, meloxicam), és 5-ös szintre írta a 10-ből (www.dr.info.hu/drinfo/drinfo/pid/0/medint)

Ráadásul egy injekcióban nagyobb dózis meg be, mint egy 16mg-os medrolban, amit én néztem, és akinek nagyon fáj, az az NSAIDeket is kettesével dobálja be, dózistól fuggetlenul
Szóval a kettőnél együttalkalmazas esetén valószínűleg lehet számítani mellékhatás-fokozódásra

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.04.30. 10:25:33

@qbr: te én most az összes steroidot beírogattam és mindre 5-ös szintet adott ki. én medrolt nem adok ilyen helyzetben. orálisan dexamethasont míg injekcióban triamcinolont adok. a medrol egy krónikus terápiára javasolt steroid, pl rheumatoid arthritisben.
injekciót pedig vakon csak úgy izomba nem adok, viszont nagy híve vagyok a célzott (rtg vagy CT irányított) facetta és ideggyökinfiltrációknak (PRT).

qbr 2017.04.30. 11:09:37

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Kolléganőm kapott pár hónapja szteroidot a tarkójába + ette mellé az NSAIDet - nagyon durván kijöttek a szteroid mellékhatásai. Persze ez csak egy eset

dayue 2017.04.30. 18:17:24

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @qbr:

Én hozzá nem értőként írom,hogy a Mutter is kapott szteroidot infúzióban a gerincsérvére 5 alkalommal,illetve kettővel mert a harmadiknál olyan érzése volt,hogy mellkastól felfelé fel fog robbanni.Leállították,kapott helyette mást.Viszont otthonra kiírt neki a doki Mydetont meg Aflamint amikor is valamelyiktől kezdődött megint a 'felrobbanok érzés,így nem szedte egyiket se tovább.Még napok múlva is érezte ezt a kellemetlen érzést de már nem olyan erősen.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.05.01. 14:01:18

@dayue: a Mydeton egy izomlazító.
normális esetben a steroidoktól a betegk hőhullámokat, vérnyomásemelkedést, vércukorszintemelkedés, vízretenciót (lábdagadás) kapnak, de persze nagyon betegfüggő. ezek jellemzően jóindulatú mellékhatások és nem allergiás reakciók.

dayue 2017.05.01. 19:23:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Akkor mi lehetett ez a még napok múlva is? A második infúziónál szólt,hogy valami nem okés,de ezután még napokig érezte főleg,hogy szedte szorgalmasan a Mydetont meg az Aflamynt.Aztán elege lett, és leállt mindkettővel.Valahogy úgy írta le mintha a mellkasából tódulna felfelé a vér a fejébe,fülébe szívdobogás nélkül, majd ahogy jött úgy pár pillanat múlva elmúlt.A vérnyomása rendben volt minden esetben sőt még alacsonyabb is volt a kelleténél.Előtte még soha nem kapott szteroidot ez volt az első,ezért gondoltuk,hogy ez mástól nem lehet.

2017.05.31. 22:33:26

Keplat tapasz. Akinek ilyen fájdalmai vannak, annak jobb ha tapaszol, mert a sok fájd.csillapító kicsinálja a gyomrát.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása