Az EU-s biztosítási kártyámmal nem tudtak mit kezdeni

2017.03.20. 06:37

false.pngVégül nem láttak el, visszaküldtek székre, ahol még kb. 3/4 órát küzdöttem, és aki autóval bevitt, hazaszállított, otthon még másfél-két napig kínlódtam, és végre elmúlt.

Tisztelt Praxis!

 

Pár éve én nagyon erős migrén rohammal voltam ott. Pár óra eltelte után már a széken leborulva "félig" feküdve kínlódtam. Odajött egy orvos, kérdezte, mi a bajom, mondtam neki, szinte alig látok, iszonyatos hányingerem van, iszonyatosan szédülök, nem tudok függőleges helyzetben megmaradni, de amúgy semmi, "csak" migrénes roham, ami nálam néha (kb. évente kétszer) ájulással jár, azért is vitettem be magam egy ismerőssel, autóval.

 

Azt ajánlotta az orvos, hogy igyak az automatából egy kávét. Mondtam neki, nem kávézom, és amúgy is, a koffein baromira nem tesz jót az én migrénemnek. Lehet, hogy másnak segít, nekem nem, csak lüktet a szívem, még rosszabb a helyzet. Na, végre szólítottak, odatámolyogtam a pulthoz a kis fiatal hölgyekhez, akik az EU-s biztosítási kártyámmal nem tudtak mit kezdeni.

 false.png

 

Mondtam nekik, hogy itt van a magyar, ellenőrizzék le, kék, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy el kell látniuk, csak az OEP majd a külföldi betegbiztosítómmal elszámolja a számlát.

 

Nekik semmit nem kell külön emiatt tenniük, ezt az infót az OEP EU ügyfélszolgálatától kaptam. Azt is mondtam a pultnál, hogy egyébként is, rosszullét, illetve sürgős esetben alanyi jogon el kell látni a beteget, még akkor is, ha egyáltalán nincs kártyája vagy biztosítása. Szívesen mondtam volna egy példát, csak nagyon rosszul voltam, és a beszéd is nehezen ment. Végül nem láttak el, visszaküldtek székre, ahol még kb. 3/4 órát küzdöttem, és aki autóval bevitt, hazaszállított, otthon még másfél-két napig kínlódtam, és végre elmúlt.

 

Vannak erős gyógyszerek és infúzió is, amit ha ilyenkor alkalmaznak, akkor megkímélik a beteget ettől az iszonyatos fájdalomtól, és a melléghatásaitól. Sajnos ezt nekem nem sikerült megkapnom, pedig akkor, abban a kiszolgáltatott helyzetben, mindenemet odaadtam volna, csak segítsenek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apanna 2017.03.20. 07:25:57

Hol volt évekkel ezelőtt?Ekkora kamu posztot.

apanna 2017.03.20. 08:20:09

@ericghar: Ez mindenkinek egyéni. Az én migrénes hajlamomat két fiam örökölte. Mindketten sötét szoba alvással, a nagyobbnak csőlatasa van a kisebbnek hányassal jár. Sürgősségire felesleges elmenni. Beutalôval CT indokolt, de nálunk semmit nem találtak.

apanna 2017.03.20. 08:36:19

@ericghar: Azért a lumbalas utáni fejfájás nem olyan mint a migrén.

qbr 2017.03.20. 08:45:11

Az adminisztrátorok egyértelműen hibáztak, tudniuk kellett volna adminisztrálni egy EUs TAJ kártyát. Egy levél megérné az intézménynek, hogy tartsanak egy képzést a kollégáknak, hogy máskor ne forduljon elő.

Rohadék egy betegség egyébként a migrén. Akinek igazán súlyos van, borzasztóan meg tudja keseríteni az életét.

badger 2017.03.20. 12:05:30

Sürgire nem illik migrénnel menni. Otthon ágyban sötét szobában teljes csendben ki kell aludni. Egy ismert migrénes tudja hogy milyen gyógyszer hat neki. Van akinek Naproxen, van akinek a metoclopramid, olyan is van akinek a dimenhydrinát, van akinek a koffein, a drotaverin, az ibuprofen stb... Ezt ki kell tapasztalni

Dikusz 2017.03.20. 13:37:11

@qbr: saját tapasztalataim szerint nem tudom elképzelni, hogy ne lennének tisztában az EU-kártya adminisztrációjával a kórházak SBO-ján.
Az egyik alkalommal (2 éve) hoztak be rendőri kísérettel egy fiatal (külföldi)srácot belőve a mentők a Sziget fesztiválról. Alig tudott a fiú magáról, mégse volt az ellátásával gond, a papírjai pedig rendben voltak. Mire elláttak, jött is a saját országának a mentője és vitte el.

Dikusz 2017.03.20. 13:38:36

@apanna: szerintem nem a poszt kamu, hanem egy kommentből csináltak megint posztot.

Tempus.Anh 2017.03.20. 13:51:46

Migrénnel nem szokás a sürgősségire rohanni. Aki valódi, megállapított migrénben szenved, annak a fejfájás-szakrendelő (ahol illik megjelenni egy-két ilyen epizód után) megajánlja az adekvát migrén ellenes szert (valamilyen típusú triptánt - egyébként aranyárban mérik), amit a beteg magánál tart és roham előtt bevesz és azt követően azt teszi, amit minden migrénes roham esetén szokása volt tenni (elsötétített szoba, zajmentesség, nyugalom, stb.).

Amúgy hol történt ez az eset ? Mert a posztból nem derül ki.

Ja, és azért, hogy nem láttak el (ott, hol is ?) azért nem a magyar egészségügy a hunyó.
Előfordulhat, hogy - kimondani is szörnyű, de - arrafelé nem divat a betegek anális fényesre nyalása, mint errefelé.

Tempus.Anh 2017.03.20. 13:56:24

Ilyen, hogy "alanyi jogon" egyébként nem létezik.

A mondattan több elemével élve: az ilyen állítmány után arrafelé határozottan a tárgyra térnek és megfelelő jelzők kíséretében kitessékelnek onnan.

"Alanyi jogon", hallod ?! :)))

neduddki21 2017.03.20. 14:50:01

@Tempus.Anh: Tévedés, olyan, hogy "alanyi jogon" létezik, ismert fogalom. Soha nem hallottam, hogy akár itthon, akár külföldön egészségügyi intézményben a "tárgyra tértek" volna, és "megfelelő jelzők kíséretében" kitessékeltek volna egyetlen beteget is a sürgősségi osztályról. Nem kell rosszabb színben feltüntetni az egészségügyet, mint amilyenben egyébként is feltűnik. A posztból egyértelműen kiderül, hogy Magyarországon történt az eset, tehát a magyar egészségügy a hunyó.

neduddki21 2017.03.20. 14:53:52

@badger: Szerintem ahány migrén, annyi féle. Egy barátnőmnek is van, ő általában el tudja intézni az előre felírt gyógyszerrel, sötét szobával stb, de van olyan eset, amikor annyira súlyos a roham, hogy be kell mennie (ill. beviszik) és infúzióval kezelik. Soha nem mondták még neki, hogy minek jött, rendesen ellátják.

Tempus.Anh 2017.03.20. 15:05:30

@neduddki21: A migrén nem "rosszullét" és nem sürgős ellátást igénylő eset.
Ha minden migrénes beteg az összes migrénes rohamával az SBO-ra rohanna, akkor összeomlana a düledező eü. rendszer.

Dikusz 2017.03.20. 15:19:08

@neduddki21: a poszt (már ha az, nem egy hozzászólás) nem kerek egész.
Ha a barátnőd migrénes (nagyon sajnálom, nagyon rossz lehet neki), nyilván jobban tudod, mint én, akinek nincs ilyen betegséggel kínlódó ismerőse.
A leírtakból számomra az derül ki, a beteg azonnal sorra szeretett volna kerülni. Az nincs ebben az írásban (azért nem poszt, mert az eleje olyan, mintha a közepe lenne), hogyha sorra kerül, nem kapott volna ellátást. Hiszen odament hozzá egy orvos megkérdezni mi a baj. Ha annyira súlyos állapotban van biztos tudod, előre veszik, tapasztaltam én is.

fekete macska a fűben (törölt) 2017.03.20. 15:51:29

@Dikusz:
Jó a megérzésed:
A történet a "Szent Imre a gyilkos kórház" című posztjához, Tóth Tamás facebookos felhasználó hozzászólása.

badger 2017.03.20. 16:01:30

@neduddki21: sajnálom, akkor sem sürgősségire való eset. Nagyon szar dolog a migrén, de semmilyen veszélyeztető állapotot nem takar. Persze, természetesen nem szólnak érte egy szót sem mert elég látványos szenvedést tud okozni, nem fogják elzavarni hogy minek jöttél. De akkor sem SBO-ra való eset. Ugyan azokat a szereket kapja mint amiket recept nélkül meg lehet venni {fájdalomcsillapító, hányingercsillapító) csak infúzióban. Nem találkoztam sürgin még triptánokkal. Szerencsésebb otthon átveszelni, ha nagyon nem megy inkább ügyeletre menni mint SBO-ra.
www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://epa.oszk.hu/02400/02454/00060/pdf/EPA02454_neuropsychopharmacologia_hungarica_2015_04_169-176.pdf&ved=0ahUKEwjCgrGQq-XSAhWGB5oKHRmpAlYQFggYMAA&usg=AFQjCNFq3a3Ra1vXKfXrINf3mLQGaadtDA&sig2=jzFQ0Qlcm9MBMHgdxlU1eg

chili wili 2017.03.20. 17:12:32

Inkább azt írja meg a bloggazda, hogy igaz-e a hír, hogy Kheiron meghalt

Dikusz 2017.03.20. 17:19:41

@fekete macska a fűben: pedig nem is néztem vissza a posztra. Azt az SBO-t pedig nagyon is jól ismerem. Láttam én ott is padon fekvő beteget, de kiabáló, durva orvost, ápolót, mentőst még soha. Ha a facebookos posztoló a padon feküdt, akkor tuti látta szakember, biztos nem úgy volt, hogy bement és rögtön lefeküdt a padra. Pont azért, mert a kocsival annál a bejáratnál tud a kísérő megállni, ahol mindjárt a "nővérpult" van, magasan képzett szakápolóval. Az felveszi az adatokat, ha sürgős rögtön hívja az orvost, minden esetben, tapasztaltam.

she_wolf 2017.03.20. 17:24:44

"Azt is mondtam a pultnál, hogy egyébként is, rosszullét, illetve sürgős esetben alanyi jogon el kell látni a beteget, még akkor is, ha egyáltalán nincs kártyája vagy biztosítása."

Itt téved a poszter (vagyis a hozzászóló). Ez életveszély azonnali elhárítása esetén van úgy, hogy rögtön, papír nélkül, és mindent. A migrén nem ilyen, sürgősségin is ki kell várnia a sorát, ez van.
Talán ha nem mondja, hogy migrén, akkor a stroke-ra hajazó némely tünet miatt lehet, hogy hamarabb sorra kerül, merthogy ott meg időablak, vagy miaszösz. Igaz, akkor meg azért kap a fejére.
Ebben szerencsére nem vagyok érintett, de mások elmondásából tudom, hogy ki tudja facsarni az embert.
Csak azt kérdezném meg, hogy így utólag hogy érzi, jól döntött? Nem lett volna jobb várni még, mire megkapja a szükséges kegyszert, mint még otthon másfél-két napig kínlódni?
Hát igen. Mégiscsak felháborító, hogy hosszú (3/4 órányi) várakozás után dolgavégezetlen kellett elhagynia az intézményt....

(Te meg cseszd meg Despota! Már megint!)

she_wolf 2017.03.20. 17:26:33

@chili wili:
Micsoda? Ha poénkodsz....

chili wili 2017.03.20. 17:36:52

@she_wolf: sosem poénkodnék ilyennel

she_wolf 2017.03.20. 18:03:27

@chili wili:
Azt hiszem, most először nincsenek szavaim:(
Köszönöm hogy szóltál, megtartom Őt jó emlékezetemben.

chili wili 2017.03.20. 19:56:59

@she_wolf: nem szívesen tettem, én nem tudom elhinni :-(((
Sajnos a blog.hu a kommentem felét levágta, mert nem tudott mit kezdeni a könnyes szemű emotikonnal, így mindent, ami azután jött, eltüntetett. Így jó érzéketlennek nézek ki, ne haragudjatok érte :-(
Kheiront személyesen ismertem és nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy nincs többé.

fekete macska a fűben (törölt) 2017.03.20. 20:12:27

@Dikusz:
Helyismeret birtokában, jobban megítélhető a történet valószínűsíthetősége, mint anélkül. De ki tudja, hogy hány éve történhetett az eset, s azóta nem változott-e esetleg az SBO helye és a kártya beolvashatósága. Végül is, azt nem olvastam ki a poszt-kommentből, hogy tuskók lettek volna vele.
Én egyet hiányolok az SBO osztályokról: beállíthatnának néhány fekhelyet a váróba, hogy aki nem tud ülni mint pl. én (egy régi balesetből kifolyólag), várakozás közben legalább elfeküdhessen.

she_wolf 2017.03.20. 20:26:57

@chili wili:
Részvétem a veszteségedért:(
Én csak innen ismertem, néha reagáltunk egymás írásaira. Az itteni viszonyokhoz képest jól megértettük egymást -azt hiszem.
Semmit nem tudok róla, csak ami a hozzászólásaiból sejthető volt, de így is végtelenül elszomorított a hír.
A megváltoztathatatlanba pedig sajnos muszáj beletörődni, ehhez kívánok neked sok erőt!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.03.20. 21:01:11

@ericghar: alacsony liquornyomásra nem a coffein a legjobb hanem a teophilin

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.03.20. 21:04:52

@Tempus.Anh: nekem van egy kolléganőm akinek olyan durva migrénes rohamai szoktak lenni, hogy hemiplég lesz pár napra, ő mindig sürgősségi angio-MR-t kap, hogy nincs-e mégis valami agyi történése. évente egy-kétszer kiesik emiatt vagy 2 hétre

tiszafa 2017.03.20. 22:32:21

Hol történt ez egyáltalán?
Zavaros a dolog.
Nekem volt esetem Németországban, nem fogadták el az EU-s kártyát, volt utasbiztosításom is, de lusta voltam utánajárni ,hogy azzal hova mehetek.
Végül itthon a kifizetett német számla nagyobbik részét az OEP megtérítette.
Ha ez a panaszos a magyar egészségügyet akarja szidni, akkor mást kell előhoznia, ez nem ült, ahogy az én esetemben is korrektül járt el az OEP

Dikusz 2017.03.21. 00:11:44

@tiszafa: egy kommentelőtárs jelezte, hogy nem poszt, hanem egy facebookos hozzászólás egy része lett a posztba beemelve. A Szent Imre kórházról volt akkor szó.

petimegmondja 2017.03.21. 00:15:10

A Szentkirályi u-i fogászaton sincs lövésük se az EU TB kártyáról. A fiamat már kétszer elzavarták. Még sürgősségi ellátást se kapott.
Auróra u-i rendelő dettó.

chili wili 2017.03.21. 04:52:50

@she_wolf: nagyon köszönöm, most ez így hülyén néz ki, de leírom, nem voltunk annyira közel, hogy bármiféle részvétnyilvánítást megérdemeljek; 14 éve felajánlotta neten a segítségét, én pedig hálásan elfogadtam. Még pár ultrahang, rtg erejéig felkerestem, de leginkább online ismertük egymást. Az eü-ről és az orvosokról alkotott véleményünk sosem egyezett, ezért barátok sosem lettünk volna. De a halálhíre engem olyan szinten letaglózott, hogy nem térek magamhoz.

Im just here for the comments 2017.03.21. 06:21:06

Kicsit uncsi már ez a sürgősségis post-folyam, amit a kommentelők fele lereagál annyival, h minek ment oda, a másik fele meg sajnálja az illetékest és felháborodik az eü-s dolgozókon meg a rendszeren. Plusz az 1-2 "ez a poszt mekkora egy kamu" hsz.
Tessék már valami normális történettel jönni, vagy egyáltalán nem jönni semmivel.

DFK 2017.03.21. 07:19:04

@Tempus.Anh: Tudod ki a beteg? A járulék és/vagy adófizető. Amiből a doktorbácsi fizetése lesz. Pontosan ez a magas lóról beszélés a beteggel, ami miatt tízszer ennyi pénzből is csak szar egészségügyet lehet csinálni. Gáz, amikor az orvosnak a beteg csak egy zavaró tényező.

Eino81 2017.03.21. 08:09:33

Nem kamu a poszt, tényleg nem tudnak mit kezdeni néha az EU-s eü.-kártyával. Én volt, hogy karácsony után voltam rosszul és épp otthon voltam, nosza, menjünk el a dokihoz, aki gyerekkorom óta ismer. A gyógyszert végül apám TAJ-kártyaszámára írta fel. A bőrgyógyászomnál is jártam egyszer, mert ismerte a kórtörténetem, na ő is nézte már a kártyámat, hogy akkor erre hogy írjon fel bármit is...

Dikusz 2017.03.21. 08:56:53

@Eino81: nincs kétségem arról, hogy valós amit írsz. De ebben a hozzászólásból kiemelt "posztban", ami épp emiatt nem ad teljes információt, egy budapesti kórház (Szent Imre) SBO-járól van szó. Ott tapasztalataim alapján nincs gond az EU-s kártyával.

Duplaxiii 2017.03.21. 11:32:04

Én nem értem, hogy a magyarok miért gyűlölik az amerikaiakat?
Ha a történet igaz, mert ugye csak az egyik felet olvassuk, akkor nem blogoknak kell írni, hanem ügyvéd!
Az intézet felel az alkalmazottaiért, lényegtelen, hogy az alulfizetett alkalmazott volt barom, vagy tényleg az egész, van egy törvény, vannak a alpjogok.
És ezzel a világon mindehol élnek, csak nálunk megy a sírás a sarokban.
Pereld be őket baszki, jó nagy összegre és ha kamuznak, irány a nemzetközi szint, mert EU-s jogot sértettek.
Az első per és nyilvánosság rendbeteszi a dolgokat.
De amik kussol a magyar, addig mehet ez a szokásos szabaduljunk meg az ügyféltől szokás.
Miért nem áll ki az átlagmagyar többség a jogaiért???

WYW 2017.03.21. 11:35:36

"A Magyarországon kiadott Kártya nem váltja fel és nem helyettesíti a TAJ-t tartalmazó „Hatósági Igazolvány”-t (a zöld vagy fehér-kék színű ún. TAJ kártyát). Így e Kártyával csak egy másik tagállamban vehetők igénybe a szükséges szolgáltatások."

www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya/eu_kartya.html

BéLóg 2017.03.21. 13:03:07

Hát, nekem egy német rendelőben simán elfogadták, majd pár nap múlva küldtek egy számlát, hogy nem sikerült nekik egyeztetni (?) ami persze kamu volt. Az eccerűség okán kifizettem és itthon szépen mindent visszakaptam. Jó, nem volt egy tízezres összeg, azt persze nem hagytam volna annyiban.
Ellenben Britanniában bementem, beolvasták, lemásolták, mittudomén, aztán többet nem is kérdeztek. ÉN érdeklődtem, biztos OK-e mert nem szeretnék meglepődni, de csak néztek rám mosolygós nagy szemekkel, mégis mit akarok.
Ez egy elsősegély ellátás volt egy kórhát szemészeti ambulanciáján.

Családtagom Mallorkán kapott vesegyulladást, kórház, miegyéb. EU+utasbiztosítás és semmi de semmit nem kellett csinálniuk.
Szóval biztos hogy van szívás is, de olyan is hogy minden működik. Utóbbiról nem sokan fognak beszámolni, hisz AZ a természetes.

Tempus.Anh 2017.03.21. 13:41:59

@DFK: Az eszedbe sem, jut ugye, hogy differenciálni kell beteg és beteg közt súlyossági szempontból, és az sem, hogy egy nem sürgős eset a sürgős esettől időt és energiát vesz el. Hm ?
Arról nem is beszélve, hogy maga az orvosnak hány üresjáratú ugrasztást-riasztást kénytelen éjjel-nappal átvészelnie és ez mind nyomot hagy benne, az egészségét emésztgeti lassan de biztosan.
Nem az életveszélyben lévő súlyos beteggel van bajom, hanem a mindent magának revendikáló nem sürgős esettel, aki mégis az SBO-n landol.
Úgyhogy ne oktass te engem, hogy ki honnan kapja a fizetését és mennyit dolgozik ezért.

she_wolf 2017.03.21. 18:26:21

@Im just here for the comments:
Despotánál reklamálj!:) Egyébként idejét nem tudom már, mikor volt itt utoljára olyan poszt, ahol szakemberek terápiáról cseréltek véleményt. Mert olyan is volt. Jó kis beszélgetések voltak, igazán tanulságosak.

chili wili 2017.03.21. 19:04:58

@she_wolf: majd én beküldök egy olyat, amin el lehet vitatkozgatni. Szerintem tanulságos történet és fogalmam sincs, ki hibázott és hol. Majd itt remélhetőleg megtudom a tutit. Csak meg kéne végre írnom.

Dikusz 2017.03.21. 19:17:23

@chili wili: kell a blognak bármilyen poszt, mint egy falat kenyér. Úgyhogy írjad hamarosan, másnap már meg is jelenik:)) Csak gyere te is hozzászólni.
Ez a "poszt" is egy hozzászólásból lett kiemelve.

Im just here for the comments 2017.03.25. 06:35:22

@Duplaxiii: mert qrva sokba kerül pereskedni (idő + pénz). Én személy szerint nem szeretnék egy USA-hoz hasonló országban élni, ahol minden apró baromságért lehet perelni a másikat. (A minap láttam egy fotót egy amerikai srácról, aki négy órája állt egy fal tövében azt várva, hogy egy meglazult "P" betű ráessen a fejére és beperelhesse az adott áruházat... Ha megtalálom, belinkelem.)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása