A betegek előtt üvöltözött a leendő orvosokkal a professzor asszony

2016.12.16. 06:00

angry_doctor_jpg_838x0_q67_crop-smart_1.jpgTöbb hallgatóval is ordenáré, vállalhatatlan stílusban beszélt, a fülem hallatára minősítette az engem vizsgált hallgató édesanyját a k betűs jelzővel, megfenyegette őket, hogy nem vizsgázhatnak és ha rajta múlna, nem is lehetnének fogorvosok.

Tisztelt praxisblog!

 

Az alábbi eset a pécsi Fogászati Klinika Parodontológiai Osztályán esett meg. Évek óta a klinikára járok fogászati kezelésre, a hallgatók nagyon kedvesek és egészen eddig elégedett voltam mindennel. Legutóbb viszont a parodontológiai osztályra küldtek el fogkőleszedésre, korábban ezen az osztályon nem voltam.

 

A hallgató, aki vizsgált nagyon kedves volt és fájdalmat sem okozott, a probléma akkor kezdődött, mikor a hallgatók vezetője, a Doktornő bejött. Több hallgatóval is ordenáré, vállalhatatlan stílusban beszélt, a fülem hallatára minősítette az engem vizsgált hallgató édesanyját a k betűs jelzővel, megfenyegette őket, hogy nem vizsgázhatnak és ha rajta múlna, nem is lehetnének fogorvosok.

angry_doctor_jpg_838x0_q67_crop-smart_1.jpg

Én magam nem vagyok kompetens a témában, nem tudom, hogy milyen hibát követtek el a diákok, de azt gondolom, ezt le lehet kommunikálni máshogy is, trágár szavakat mellőzve és nem előttem, illetve a többi beteg előtt. B. Ágnes doktornő, miután kellőképpen kiordibálta magát, becsapva az ajtót elviharzott. A diákokat lehülyézte, lealázta, közölte velük, hogy alkalmatlanok erre a munkára.

 

Mindezt előttem és más betegek sőt, más orvosok előtt. Itt jegyezném meg, hogy az orvosok arca meg sem rezzent, ebből pedig jogosan hiszem azt, hogy nem ez volt az első eset.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2016.12.16. 06:22:19

Minél több ordítozást kap az orvospalánta a mesterétől, annál kevesebb letolást fog kapni később a betegektől.

karcsibácsi 2016.12.16. 09:44:07

@Tempus.Anh: Ebben (is) igazad van, és legalább hozzászoknak a hallgatók ahhoz a hangnemhez, amit a primitív betegek és hozzátartozók rendszeresen használnak. Elég, ha csak az itteni posztokra és kommentekre gondolunk, amelyek hemzsegnek a gyilkos, hentes, kókler stb. minősítésektől és az anyázástól.
Ettől függetlenül én is úgy gondolom, hogy a hallgatók által elkövetett hibákat nem a betegek előtt és nem ilyen hangnemben kell(ett volna) megbeszélni.

Tempus.Anh 2016.12.16. 11:52:29

Az amerikai típusú, hétmérföldes arcú és többszáz hektopascal nyomással belülről duzzadó mellényű üresfejű hülyegyerek-neveldék helyett a régi porosz iskola elveit valló intézetek nevelési stílusa helyezendő előtérbe, valódi értékek csak ott születnek.
Mestereinket is így nevelték és így lettek ők iskolaalapítók és a veretes, mély, alapos tudás hordozói.

Nem lehet a liberalizmusból megélni, az az anarchia, a tudatlanság és a gátlások hiányának melegágya.

Tempus.Anh 2016.12.16. 11:55:18

@karcsibácsi: Bocsánat, hogy a címzés elmaradt, ezt Veled szerettem volna közölni, kedves Kollegám.
Ismerve Téged, biztos vagyok abban, hogy hasonlóképpen gondolkodsz.

Dikusz 2016.12.16. 13:26:36

@Tempus.Anh: remélem nincs harag, ha megjegyzem: ezen a csodálatos blogon már rég nem volt olyan poszt (ha volt olyan egyáltalán), ahol 80%-ban orvosok voltak a hozzászólók.

defné 2016.12.16. 15:27:11

En mint "nem orvos"viszont el sem tudom kepzelni,hogy miert olyan jo is az,ha a "mestertol" rettegniuk kell a tanuloknak,legyen az orvos kepzes akar asztalos vagy barmi. Mitol hatekonyabb ez a tanitasi modszer,mint az ha az oktato emberi hangnemben beszel a nebulokhoz? Ugyan mar...

she_wolf 2016.12.16. 16:51:49

@Tempus.Anh:
Bekockultál, kedves Tempus-Anh?:D
Nem tudok most 100%-ban egyetérteni Veled. A régi poroszos nevelés kissé idejétmúlt már, noha az alapokat illenék megtartani, és igaz, hogy a liberális gondolkodást is keretek közé kellene szorítani (legalábbis bizonyos helyeken erősen javalott lenne!). Na, ez az, amit ebben az országban soha nem fognak közös nevezőre hozni:(

Az emberi viselkedést a jelen esetben megkapirgálva:
az orvos kurvaanyázik és üvöltözik a hallgatóval mindenki előtt. Ez a hallgató az évek során megkapja még ugyanezt egy párszor. Szerinted kin fog csattanni az ostor a végén? És kell ez? Mert én nem tartom helyénvalónak.
Mint ahogy azt sem, hogy ilyen stílusban "oktasson" valaki. A betegnek semmi köze nincs ahhoz, hogy az adott medika/medikus mennyire bénázik. A beteg azért van ott, hogy ellássák, a hallgató pedig azért, hogy tanuljon. Pont.

Személyes és elméleti kérdés, amire nem kell nyilvánosan (sem) válaszolnod: ha valamit nem ért a gyermeked -amit pedig már kellene- ordítva, anyázva, társai előtt megszégyenítve tanítod? És ő szeret Téged ezért? Megbízik Benned?
Na ugye....

És ott van a másik oldala is a dolognak, amit @karcsibácsi pedzeget: jó kis példamutatás ez a "tökös" betegek számára, akik így feljogosítva érezhetik magukat egy következőleg esedékes hirigre.
Szóval egyik oldal felől nézvést sem tekinthető kívánatosnak az ilyesfajta magatartás.
Persze, szigorúan csak szerintem!:)

she_wolf 2016.12.16. 17:12:29

@Dikusz:
Nyugtával dícsérd...:)
Egyébként jellemzően akkor jelentkeznek be az orvosok/orvosnők, ha valóban szakmai kihívás van egy posztban, vagy eltérő vélemények, javaslatok fogalmazódnak meg, és akkor nagyon szeretem olvasni amit és ahogyan írnak:)

Dikusz 2016.12.16. 20:46:36

@she_wolf: azért írtam gyorsan a %-os arányt, mert addig éppen annyi volt:)
Akkor én is szeretem olvasni azt, amit írnak.

she_wolf 2016.12.17. 01:24:24

@Dikusz:
Pedig itt aztán bőven lehetne szórni az áldást:)
Ja, hogy doki a leendő dokival? Az már nem is olyan izgi?:(

neduddki21 2016.12.18. 10:45:08

@Tempus.Anh: A jelenlegi túlszabályozott nevelésnek - egyen, pártpolitika alapján kiválasztott, hibáktól hemzsegő tankönyvek, túlzott szabályozás, erkölcstan és hittan minden mennyiségben, hatalmas mennyiségű tananyag és magolás gondolkodásra és kreativitásra nevelés helyett, és a többi - megvan az eredménye, lásd PISA teszt. A "liberáis" nevelést alkalmazó országok eredményei ezzel szemben magukért beszélnek. A fiatalság nem attól lesz alkalmas szakmája végzésére és helytállásra, ha megalázzák, elveszik az önbizalmát, döntésképtelen, meghunyászkodó bábbá nevelik, épp ellenkezőleg.

szőrdoki 2016.12.18. 12:59:54

Megdöbbenek, amikor az emberi tahóságot különböző kategóriákba sorolják, mint liberális vagy poroszos meg bármi más. A tahóság az tahóság, ha "dr" is van a név előtt. Most építkezem és ha új szerelő jön és azzal kezdi, hogy az előtte dolgozó munkáját gyalázza, azt legszívesebben ott helyben kirúgnám. Hogy miért nem teszem, arról is lehetne írni…

De az tényleg megdöbbentő, hogy a tanulási folyamat csúcsán elhelyezkedő orvos is a laikusok előtt gyalázkodva alázza meg munkatársait tanítás címszó alatt, az kimeríti a barom, a tahó és minden más hasonló fogalmat.
Az intelligencia legmagasabb foka a természetes viselkedés, melyben nekünk orvosoknak példamutatóan kell eljárnunk. Azért vagyunk orvosok, hogy a legárnyaltabb jelekből is saját magunk meglássuk a hibáinkat, úgy hogy azt más nem is veszi észre és javítjuk. A tanulás egy életen át elkísér minket, a jobbá válás folyamatába pedig nem illeszthető be a gyalázkodás, a lenézés, az erőszak, a bunkóság, a poroszos és a liberális forma sem. Ezért született ez a cikk is, mert nem ezt várják el egy orvostól sem!

2016.12.18. 13:19:39

@Tempus.Anh: Én Àngliában nem találkoztam nagyképű angol orvossal.
De a beteg előtti megalázás értelmetlen. Egyrészt, mert nem a munkát, hanem a személyt támadja, másrészt, mert a beteg bizalma elvész. Az összes orvos felé. Feléd is.

2016.12.18. 13:21:56

@Tempus.Anh: Ja, és az emberi méltóság kurvára nem libsi fogalom. Keresztényi.
Krisztusi...bár a maga korában ő is liberális volt...

2016.12.18. 13:41:16

Begyepesedett, tanulatlan senki. Valahogy egyszer bekerült oda, ahol van. Nem nagyon ért semmihez, viszont valamivel fent kell tartani a látszatot, hogy ő főnök.

Más területről jól ismerem ezt a típust. Természetes élőhelye jellemzően versenyszférán kívül eső szektor. Nemzetközi konferenciákon, vagy a kis szemétdombján kívül eső cégek szakembereivel folytatott megbeszéléseken már nem ekkora az önbizalma :)

2016.12.18. 13:46:22

@Tempus.Anh: " a régi porosz iskola elveit valló intézetek nevelési stílusa helyezendő előtérbe, valódi értékek csak ott születnek. "
Nézze Uram! Sajnos nem tudom megmondani, hogy milyen kezelés lenne hatásos az Ön betegségére. De fel tudom sorolni az egészségügy három alapvető funkcióját, és ha szeretné, idézhetek a biblia Ön által kiválasztott részéből.

Bicepsz Elek77 2016.12.18. 14:28:44

@Laca1558: "Begyepesedett, tanulatlan senki. Valahogy egyszer bekerült oda, ahol van. Nem nagyon ért semmihez, viszont valamivel fent kell tartani a látszatot, hogy ő főnök"
Na ez az!!!! Ez a tipikus altiszt/hajcsat kategoria, akuket azert alkalmaznak, hogy nyomast gyakoroljanak a "kozlegenyekre". Persze csak ott sikeresek, ahol szeretnenek benn maradni a"kozkatonak". Bizonyos primitív emberek ezt a nyelvet ertik, de orvosoknal tenyleg nem kene ezt igy csinalni!!!

Bicepsz Elek77 2016.12.18. 14:31:38

A poroszos oktatas is idejétmúlt, de a liberalis sem jo, mert abban meg keretek nincsenek.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.12.18. 14:57:38

nagy gond ha ilyen módszerekkel kell fegyelmet tartani és a tisztelet kivívásának sem ez a legjobb módszere. az anyukák említése eleve érzékeny téma, anyukákról vagy jót vagy semmit. sajnálatos dolog, ráadásul idegenek előtt.nem értem egyesek miért tartják ezt normálisnak? a családi szennyest is a nyilvánosság előtt teregetik?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2016.12.18. 17:12:49

Az fel sem merült, hogy az egész így nem igaz? Én ugyanis nem hiszem el. Ez a szocialista időben sem ment volna el, de ma sehogy sem. A medikus felnőtt, a betegek is, és ha valaki tényleg ezt adná elő, az hamarosan ki lenne rúgva. Szerintem a poszter tódít és hazudik.

she_wolf 2016.12.18. 18:19:27

@Molnárgörény:
Szíved joga azt hinni, amit akarsz:)
Én csak azért nem tartom hihetetlennek, mert szem- és fültanúja már voltam ilyen eseteknek. Sajnálatos a többes szám:(
Úgy gondolom, ennek nem ez lenne a módja.

g0826 2016.12.18. 18:19:44

@Molnárgörény: Szerintem is a férjem igen csak bül bül' szavúan beszél a rezidenseivel hallgatóival, nehogy sérüljön a pici lelkük és ott hagyják a pályát-

Bélám 2016.12.18. 18:43:55

Szerintem sem életszerű az ordibálás a nyilvánosság előtt a rezidensekkel. Ezzel csak fegyvert adna a kezükbe a ma már egyre jobban erősödő diák-öntudattal szemben. Azt meg már tudhatjuk, hogy egy ilyen meccs végeredménye mennyire lehet bizonytalan, függően attól, hogy az illető oktató illetve annak pozíciója mennyire biztos az adott szervezetben.

she_wolf 2016.12.18. 18:51:38

@g0826:
Senki nem mondta, hogy nem lehet leüvölteni a hallgató haját!:D
Csak nem a betegek előtt, vizsgálat, beavatkozás közben.
Meccseljék le az orvosiban, klotyón, akárhol. A betegnek ehhez semmi köze, ráadásol könnyen folyományossá válik a dolog.

Leooo 2016.12.18. 19:57:14

@she_wolf: A NAV is általában ezen a véleményen van, igaz kedves Doktorok? " Nyugtával dicsérd...!" Mindjárt vége is lenne a borítékolt zsebpénznek! ;-P

Gour 2016.12.18. 20:21:31

@Tempus.Anh:

Annyira jól fogalmaztál, hogy egyből megértettem miért marad annyi fiatal orvosunk külföldön egy életre!

she_wolf 2016.12.18. 20:25:48

@Leooo:
Ez azért némileg bonyolultabb, és megint a kályhához vezet vissza.

she_wolf 2016.12.18. 20:29:16

@she_wolf:
Nem azért marad külföldön, mert megtiporták a lelkét, nyugi!:)
Mint ahogy az sem véletlen, hogy a magyar orvosképzés nemzetközileg igencsak elismert. És amíg a Rózsikákat nem engedik beleszövegelni, addig marad is a tudás színvonala.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.12.18. 20:36:18

@she_wolf: felhígult azért rendesen. minden egyetem párhuzamosan futtat német meg angol évfolyamot a pénz miatt. az oktatók száma feleződött, a hallgatók száma triplázódott. azért ez a minőség rovására megy.

she_wolf 2016.12.18. 20:55:09

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Sajnos, igazad van. Az említett kényszerítő körülmények miatt valóban lazult a rendszer, és kuszább is lett. Ezek egy része csak azért lett elkerülhetetlen, mert nem maradtak szilárdan meg olyan alapok, amelyekre építkezni lehet (ld.: oktatási mizéria).
A Praxis blog nem egy nagy etwas, mégis bele lehet botlani olyan kintről írt posztokba, hozzászólásokba, amelyek a magyarországi egészségügyi dolgozók szaktudását méltatják az itteni emberi és eszközi felhozatal ellenére.
Ez nem lehet véletlen -gondolom én. Meg azt is gondolom, hogy összetettebb betegséggel diagnózisért a külföldön élő magyarok is hazajönnek. Nem a vizsgálat és a kezelés ára miatt v.ö. fogászati turizmus.

Tudom, hogy amikor Tempus-Anh a régi időket "sírja vissza", akkor ilyesmire gondol. Legalábbis bízom benne:)

szőrdoki 2016.12.18. 20:58:44

@Molnárgörény: Elsőre bennem is felmerült, hogy provokáció az egész, a szokásos orvoslejáratás. Aztán volt egy hasonló esetsorozst, pont Pécsett, ahol már kész orvosok hagyták el a klinikát a kiállhatatlan, intézetvezető professzornő miatt.

lüke 2016.12.18. 21:09:05

Haute culture hongroise
MO jobban teljesít!

Almandin 2016.12.18. 21:10:46

@Tempus.Anh: A tekintély tisztelete nem egyenlő azzal, hogy meg kell alázni másokat. Nem lesz attól liberális az oktatás, hogy megadja a tanár a diákjának az embernek kijáró tiszteletet. Sajnos Magyarországon sokan még ma is úgy gondolkodnak, hogy a rangban alattuk állót meg lehet (sőt:kell) alázni, mert alattvaló. Aki így gondolkodik, valójában a saját hatalmi perverzióját éli ki.

Tempus.Anh 2016.12.18. 21:35:23

@Almandin: Nem voltunk ott és nem láttuk a szituációt.

Aztán meg biztosan te is szívesebben ülsz majd egy olyan fogorvos székébe, akit ma véres verítékkel jó munkára okítottak, mint egy negédesen, de hibásan kioktatott pancserébe.
Hatalmi perverzió ide vagy amoda.

Blais 2016.12.18. 22:13:48

@Tempus.Anh

Gondolom ismered az USA orvosegyetemeit. Kicsit csalódnál ha ott kellene rezidensnek lenned, mert annál keményebb verseny nincs és a poroszos itteni tudással lehúznának a budiba.

2016.12.18. 22:32:01

@Tempus.Anh: te tényleg nem vagy képes reálisan gondolkodni? Szerinted csak két véglet van? Tisztára NER színvonal.

átlátó 2016.12.18. 22:48:44

Olga kérem küldje be ezt az asszonyt hozzám...beszédem van vele.

2016.12.18. 22:51:59

@Tempus.Anh: nos, megnéztem az egyetemi rangsort. Szeged 2003 -óta leküzdötte magát a majdnem kétszázadikról az épphogy ötszázban pozícióba....
Azért inkább a Karolinska...
szóval nyugodtan vissza lehet venni az arcból...

2016.12.18. 23:02:57

@Tempus.Anh: mondhatnád, hogy igen , mert a körülmények. Csakhogy a lejobb kétszázban-ahol Szeged sosem volt-három osztrák, több kínai, Dél-afrikai, Brazil, sőt, görög (!) is befért!

szőrdoki 2016.12.18. 23:13:37

@Tempus.Anh: Ne sajátítsd ki a fogalmakat!
Véres verítékkel tanulva, taníttatva is lehet szarul dolgozni. És lehet egy negédesen, hibásan kioktatott is jó orvos. Nem zárják ki egymást. Tanulni az ember, az okos ember saját magától tud a legtöbbet. A tanár, a tanító, a jó tanító ezt az utat megkönnyíti. A legjobb tanító, a példamutatás. Egy ilyen arrogáns baromtól mit lehet tanulni? Hogy ne legyen ilyen az ember!

she_wolf 2016.12.19. 00:22:53

@szőrdoki:
Egy ilyentől a beteg is tanul: hogy lehet és kell egy orvost leugatni. No persze, nem face to face, hanem csak a Praxis blogon:( (Szerencsére ez a poszter nem ilyen.)

Ez nem jut eszébe az említett doktornőnek, mint ahogy az sem, hogy ezzel önmagáról állít ki bizonyítványt. Igaz, ebből messzemenő következtetésre nem szabad jutni, mert még az is lehet, hogy egyébként egy brilliáns agyú orvosnőről van szó. De ez akkor sem jogosítja fel ilyen viselkedésre. Szerintem:)

Pte 2016.12.19. 01:13:34

A doktornőt ismerem,sajnos igaz amit róla irnak.
A vizsgaidőszakban még rosszabb a helyzet.
A felettesei vmiert nem merik,vagy nem akarják megfékezni ,pedig évről évre egyre rosszabb a hallgatokkal,vmint kollegaival a viszonya

Pte 2016.12.19. 01:45:28

Rendszeresen érkezik panasz a diakoktol ,szülőktől ,külföldiektől ugyan ugy mint a magyaroktol.
A diakok rettegnek es félnek,folyamatos megalaztatasnak vannak kitéve,de tehetetlenek.
A vizsgaidőszakrol nem is beszelve.
Ez a tantárgy nem atomfizika ,es mégcsak nem is gyogyszertan nehézségű !
Az egyetem utolso 1,5 évében tanulják,igaz hogy szaktantárgy de nem gondolom hogy az egyetem utolso évében kellene bebizonyitani hogy milyen gyenge képességű diákok jártak addig oda!
Ha valakinek lenne egy hasznalhato ötlete ,hogy mikent lehetne B.Ágnes feletteseit rávenni hogy ezt az évek óta tartó állapotot megszüntessék,annak megköszönném!

kodacx 2016.12.19. 02:28:35

@Tempus.Anh: Nem tudom, ki a picsa/fax lehetsz te, de két dologban biztos vagyok, egyet meg sejtek:
- Valószínűleg te vagy az érintett, vagy te vagy valakije, aki védi
Ami viszont biztos:
- A fent említett hölgy min. súlyos dühkezelési problémákkal rendelkezik, de az sem zárható ki, hogy mára már gyógyszeresen kezelendő elmebeteg...sajnos ilyen elég szép számmal előfordul a magyar orvostársadalomban, az emberhiány miatt sokuk nem rostálódik ki, és nincs megoldva, hogy a szakma előbb finoman jelezze, majd pedig határozottan felszólítsa, utána pedig akár ki is zárja maga közül az ilyeneket
- A hölgy az orvostudomány egyik etikai ALAPPILLÉR-ét szegte meg, tudniillik hogy
"ANTE AEGROS NON et NULLAM"
A BETEGEK (és hozzátartozók) ELŐTT NEM és SEMMIT
még akkor is, ha valóban elront valaki valamit, A BETEGEK ELŐTT egymást kritizálni, a főleg ilyen stílusban TILOS! Mert megingatja a bizalmat az adott terápiában, orvosban, az intézményben!

Személyes véleményem szerint példamutatással és profizmussal sokkal jobb eredmények érhetők el, mint ordibálással és terrorral, (nekem azok az emberek sokkal jobban megmaradtak, akik úgy oktattak), valamint a hazai társadalom, egészségügy és orvostársadalom QRVÁRA NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK, hogy pár ilyen közveszélyes, elmebeteg, csökött barom azokkal, akik ma még orvoslásra adják a fejüket így beszéljen.
Egy embert kell kirúgni a picsába...ezt az egy idiótát!

tantum verde 3 2016.12.19. 04:35:20

Miért, a betegek után kellett volna vele üvöltöznie?
Mi szabja meg a sorrendet, hogy mikor kinek ki előtt és ki után kell üvöltöznie?

Csak hogy ha egyszer orvosnál járok, ne legyek már nagyon tájékozatlan.

tantum verde 3 2016.12.19. 04:39:40

@kodacx:
"Személyes véleményem szerint példamutatással és profizmussal sokkal jobb eredmények érhetők el, mint ordibálással és terrorral"

A mai gyerekeknél?
Csak kiröhögnek. Példamutatás a lófasz.
Most sokkal nagyobb szükség lenne a poroszos - sőt, makarenkói módon oroszos - oktatásra, mint bármikor. A nagyon liberális nevelés miatt a mai gyerekek akkora tahók, mint még soha a történelemben.

Flúgatlan 2016.12.19. 08:00:03

Nem kell túlspilázni a dolgot: minden szakmában megesik ez.

Az üvöltöző doktornőnek nyilván egyéni, magánéleti problémái vannak. Magaviseletét kezelni kellene a feletteseinek, mert tényleg tűrhetetlen, de nem speciálisan orvosi dologról van szó.

she_wolf 2016.12.19. 08:32:03

@tantum verde 3:
Írtam fentebb: bárhol máshol megteheti (szigorúan nézve pedig nem!), de nem a beteg előtt!
Kórházban, rendelőben többnyire beteg, törékeny emberek vannak, akiknek egyrészt semmi közük nincs az oktatáshoz, másrészt felzaklatja őket egy ilyen közjáték, harmadrészt pedig megrendül a bizalma, netán félelemmel, szorongással reagál.
A beteg mégsem mondhatja azt (még ha szeretné is), hogy legyenek kedvesek ezt nélkülem megvitatni!:)

Semmi és senki nem szabja meg, hogy ki/mi előtt, vagy után lehet ordítozni. Valószínűleg azért nem, mert normális emberekben fel sem merül, hogy ezt szabályozni kellene. Szomorúvá tettél:(
Illetve valami mégis talán megszabhatja: a józan ész, no és az etikett;) (És itt nem kifejezetten az orvosi etikettre gondolok, beérem az általánossal is.

Amit nagyon nem értek: csak végletekben gondolkodni tudó, egypólusú emberek vannak?
Mert valaki vagy konzervatív (maradi, begyöpösödött), vagy liberális (azt se tudja jó dolgában, mit húzzon elő a kalapból, amire jogot formálhat később)?
A két véglet között nincs átmenet? Mert akkor jó nagy szarban vagyok ám:(

Lehet, hogy csak én látom rosszul, de azt hiszem, Makarenko említésével alighanem mellényúltál;)

Mai gyerekek: jó hosszút tudnék írni, de megkímélem a társaságot:)
Zanzásítva:
1: nem az ő hibájuk;
2: egy egyetemi éveinek végét taposó ember már nagyon nem gyerek (ezt csak a rend kedvéért!).

SD9 2016.12.19. 10:02:19

Szerintem az orvosokkal nem jó ötlet ordítozni, megalázni őket mások előtt.
A kezdőkkel meg főleg nem, már csak azért is, nehogy rossz pillanatban remegjen meg a kezük. :)
Gyomorgörccsel sem jó dolgozni.
Én nem hiszem, hogy csak (verbális) erőszakkal lehet nevelni. Vannak ennél jobb módszerek is.

Pattantyúk 2016.12.19. 10:03:38

Hülye picsák mindenhol vannak.

Még orvosok között is.

Ha szerencséd van megdugják, és akkor találkozol vele, amikor 1 hétig épp normális.

SD9 2016.12.19. 10:07:02

@neduddki21:
ezt nagyon jól megfogalmaztad

szőrdoki 2016.12.19. 10:12:46

@Pte: Ha jó szakember, keresse magát halálra a munkával, de ne oktasson.

Amúgy csak egy megoldás van: a nyilvánosság. Ez a blog most az Index-en is fut. Innen jöttem én is ide. Lesz visszhangja rendesen. Ha nem, úgy mindenki fantáziájára van bízva, hogyan vonja be a nyilvánosságot.

SD9 2016.12.19. 10:16:15

@Molnárgörény:
Azt hiszel, amit akarsz, de ha jól emlékszem, talán valami veszprémi osztályvezető(nő)ről is cikkeztek már korábban, a hasonló stílusa miatt.
Szóval, a mostani eset nem egyedi. Ki tudja, mennyi ilyen lehet még, ami nem került nyilvánosságra.

SD9 2016.12.19. 10:19:40

@szőrdoki:
Na, erről beszélek én is, hogy úgy látszik, ez nem egyedi eset. Én nem Pécsről hallottam, hanem talán Veszprémről, ahol tömegesen akartak felmondani az orvosok, és nem csak a kezdők.

SD9 2016.12.19. 10:25:20

@Tempus.Anh: Úgy látom, te tényleg azt hiszed, hogy csak a két véglet létezik.

Wandál 2016.12.19. 10:32:33

@Tempus.Anh: remélem hamarosan kihal a fajtád...

w

she_wolf 2016.12.19. 11:07:45

@Wandál:
A poszt érzékeny témát feszeget, és eddig egy hozzászólástól eltekintve sikerült személyeskedés nélkül beszélgetni róla egymással. Lehetne ezt az irányvonalat megtartani?
Tempus-Anh-nak gyakran és sok dologban igaza van. Csak szeret sarkosan fogalmazni, és első olvasatra ez kiverheti a biztosítékot:)

Pte 2016.12.19. 11:19:10

A hallgatók között futotüzként terjedt a hir (még Németországból is erkezett visszajelzés)
Ez az igazi nemzetközi reklam az egyetemnek.
Nemrég hallgatói panasz miatt kisidőre felfüggesztették,de ezek szerint nem volt túl hatásos.
Akik nem tapasztalták saját bőrükön vagy közvetlen környezetükben hasonló szituációt az nehezen tudja elképzelni ,hogy egy ugynevezett tanár,oktató mekkora károkat tud okozni pszihésen és anyagilag (évismétlés) hallgatóknál ,majdnem orvosoknál.
Korábban emlitettem ,hogy negyed-ötöd éveseket tanit,oktat ,vizsgáztat és ez az oktatási módszere évek óta fennáll.
("A helyzet egyre fokozódik")
A vezetés időnként próbálkozik a megfékezésével,láthatóan hatástalan.

she_wolf 2016.12.19. 11:25:01

@Pte:
Valahol csak kell léteznie egy "főnökök főnökének", vagy nem? Hol és kivel zárul a sor vége? A vezetésnek nem próbálkoznia kellene, hanem ultimátumot adnia. Szerintem.
Félreértés ne essék, nem a vérét akarom venni ennek az orvosnőnek, közöm nincs az egészhez. Csak furcsállom, hogyha ennyire egységes a kép, és ez megy évek óta, akkor ott minden szempontból nagy a baj:(

Pte 2016.12.19. 11:43:42

Pont ezt érzi mindenki ,főleg az érintett hallgatók!
Hiaba tesznek panaszt,tehetetlennek ,kiszolgáltatottnak érzik magukat.
Sem a Höok,sem az egyetem vezetősége nem segit nekik hatékonyan.
Ha nevüket felvállalva szólnak (többször megtörtént) félnek,tartanak a retorziótol!

she_wolf 2016.12.19. 12:22:50

@Pte:
Nagyon sajnálatos, és komoly károkat okoz, ha elharapózik ez a mentalitás.
És ez mindenképpen az egyetem vezetőségére tartozna, más ebben nem léphet, azt hiszem (laikusként).
El nem tudom képzelni, mitől ennyire érinthetelen valaki. Tüzet okád netán? Vagy akkora tudományos értéket képvisel, hogy inkább szemet hunynak a stílusa fölött?
A vezetőségnek nem piszkálja a csőrét, hogy az egész egyetem hírnevére vonatkoztatva káros ez a túlzott megengedés? Mert ez nem csak az adott doktornőt minősíti, hanem a vele szemben tehetlennek bizonyult, gyenge kezű vezetést is:(

Tempus.Anh 2016.12.19. 12:23:26

@Wandál: A vandálok rég kihaltak. Te valami atavizmus lehetsz. :)

Tempus.Anh 2016.12.19. 12:34:29

@she_wolf: Szarevőknek fekália jár, ugye...
:D

she_wolf 2016.12.19. 12:42:39

@Tempus.Anh:
Csak magamat tudom ismételni: mindenki kapja meg azt, ami jár neki! Nem többet, nem kevesebbet.
Pedig már-már örömködtem magamban, csöndesen...

2016.12.19. 14:14:10

Egyik kedves sebész professzor rokonom sem bánt kesztyűs kézzel az alá beosztott dokikkal, de azok legalább megtanulták a szakmát, és képesek tisztelni az emberéletet.

Rá is fér a fiatal orvosokra némi szigor. Ugyanolyan pökhendi faszfejként/picsaként jönnek ki az egyetemről, mint pl. az építészek, jogsászok, közben lóf@szt sem tudnak. Ezt az embertípust porosz/észak kóreai módszerekkel kell "betörni", hogy aztán megfelelően szolgálják a hazát és a magyar népet.

Tempus.Anh 2016.12.19. 14:44:15

@Dr. Trejo: A kozmopolita barom terem, mint a dudva, hazafinak születni kell és nyilván nevelés kérdése is, ahogy mondod...

Pte 2016.12.19. 14:59:57

Ez az oktatási modszer a szigor??????(szerinted)
Még az általad emlitett "modszerek" egyikénél sem a k.anyázás a fő megszolitás!
Ettől még nem lesz vki nagyobb hazafi,ha ilyen oktatoi környezetben nő fel!
23-24-25 éves felnőtt emberekről van szó.

she_wolf 2016.12.19. 15:02:17

@Dr. Trejo:
"betörni"
Senkit nem kell betörni! Nevelni kell(ene), tanítani. Úgy, hogy ne féljen a tanítótól, hanem felnézzen rá, és fel akarjon érni hozzá!
És ha ez megközelítőleg sikerül, akkor büszke lehessen magára.

@Tempus.Anh:
Megkockáztatom, hogy nevelés kérdése. És véleményem szerint a valós kozmopoliták létszáma elenyésző a kényszerűségből hátizsákkal cuccolókéhoz képest:(
És hadd ne mondjam, hogy mind a kozmopolitákért, mind a kényszerűségből cuccolókért is kár. Nagyon! Mert ha kint helyt tud állni, akkor itthon méginkább szükség lenne rá. Csak hát ugye hülye lenne itthon keccsölni caré-húgyé, amikor máshol a többszörösét keresi meg rendes szabadidővel, normális munkakörülmények és tiszta alá-fölérendeltségi viszonyban.

g0826 2016.12.19. 16:23:27

@szőrdoki: Nem védem az eljárását a doktornőnek ha valóban így viselkedett, de az oktatás állati nagy púp a dokik hátán.0 forint jár érte és ők lennének a legboldogabbak ha nem kellene ingyen marha sokat dolgozniuk és felelősséget vállalniuk a hallgatókért rezidensekért.

Tempus.Anh 2016.12.19. 19:32:49

@she_wolf: Nem biztos, hogy hátizsákkal a hátukon nyugaton kóborlók közt kell őket keresnünk. Van, aki idehaza él és egyáltalán nem magyar.
Ahhoz hasonló nyelvet beszél, de sem az agya, sem a szíve nem magyar.

mechanikus körte 2016.12.19. 20:08:50

@Tempus.Anh: a poroszos nevelésre nem jellemző az alpári stílus. El sem tudom képzelni, hogy anno Szentágothai vagy de Chatel prof ilyen jelenetet csap, még négyszemközt sem, nemhogy betegek előtt. Engem úriemberek és -nők oktattak, a szó legnemesebb értelmében.

she_wolf 2016.12.19. 22:51:07

@Tempus.Anh:
Ami engem illet, én nem keresem őket sehol. És hogy őszinte legyek, a magyarsága, vagy nemzettudata sem érdekel. Engem betegként az érdekel, hogy egy orvos a betegeként kezeljen, és az én gyógyulásom érdekében tevékenykedjen. Ehhez a magatartás is hozzátartozik, legyen szó rólam, az asszisztensről, nővérről, tanítványról, bárkiről addig, amíg én -a beteg- jelen vagyok.

Ennyit rólam:) A poszthoz már csak általam oly sokszor említett közhely jut eszembe: a tiszteletet kikövetelni nem, csak kiérdemelni lehet! Ha jól emlékszem, ezt a nézetet Te is vallod.
A hibát továbbra sem a magyar orvosképzésben látom, és azt a fajta liberalizmust sem látom, amit sokszor egy konkrét helyzethez nem illően szokás hajánál fogva előrángatni akkor, amikor összetett és nem helyben gyökerező problémával állunk szemben.
Ésdekes, hogy például az a bizonyos "makarenkói pofon" eszébe jut az embereknek, csak az nem, hogy mi és ki van az egész mögött. Mert abban az olvasatban (vagyis az egészét ismerve) mindjárt más a leányzó fekvése:)
Senki nem a szigoráért ítéli meg negatívan a doktornőt. Nem azért, mert megköveteli a tudást, hiszen ez mindannyiunk érdeke. "Mindössze" arról van szó, hogy akinek nincs pedagógiai érzéke, és nincs igénye a normális kommunkikációra, az ne oktasson!

NoOne 2016.12.19. 22:55:06

Nem szó szerint idézem, jó régen hallottam, de ide (is) nagyon illik:
"...csimota korom óta hallom az idősöktől mindég: hiába lovasnép a magyar, nyeregbe' ritkásan vagyon... hol balog, hol jobbik vasba állik a csizmát... oszt' csak fáradnak, és pediglen a lónak se jó... imígyen előbb vagy utóbb a lovas is csak bánhati!..." :)

kodacx 2016.12.20. 00:18:17

@tantum verde 3:
"A mai gyerekeknél?
Csak kiröhögnek. Példamutatás a lófasz.
Most sokkal nagyobb szükség lenne a poroszos - sőt, makarenkói módon oroszos - oktatásra, mint bármikor. A nagyon liberális nevelés miatt a mai gyerekek akkora tahók, mint még soha a történelemben. "

A következő kérdéseim merültek fel:
1. Nem tudom, manapság mennyire, de amikor még én kerültem be az egyetemre, 20 évvel elzelőtt, azért még elég nehéz volt!
Itt orvostan-hallgatókról van szó.
Ezek elvileg megszűrt, kiválogatott emberek...ha tényleg ennyire hülyék, ostobák, beleszarok mentalitásúak, hogy esetleg ez a hangnem, ez a módszer lenne indokolt (akkor sem lenne indokolt) akkor talán nem kellene elgondolkodni, az oktatásunkon, meg az intézmény felvételijén, hogy ilyenek jelentkeznek és nagy tömegben kerülnek is be?!

2. Mindig nagy melegséggel és széles kaján vigyorral fogadom az ilyen "a mai fiatalok" kezdetű sirámokat! (Amúgy messze nem az összes ilyen ám...sokuk már el is húzott, aki nem akar így játszani!)
Uraim és hölgyeim!
A mai fiatalok pontosan olyanok, amilyennek a felettünk eggyel, a miénk, és az utánunk 5-10 évvel lévő generáció, MI neveltük őket, illetve amilyen példát-ellenpéldát a MI generációnk mutatott nekik!
Ha nem szarnak a példákra, akkor az azért van, mert abban nőttek fel, hogy orrba-szájba hazug, aljas, hiteltelen, hamis példákat, embereket láttak maguk körül, ilyen szituációkat éltek meg!
Ment a naaaagy szentbeszéd, hogy "tanuljál, dolgozzál, szerezz diplomát" közben nálunk,a világnak ezen a felén a valós tudást kenterbe veri az ismeretség, a zsinnyegtetés, a mutyi, a korrupció, a protekció!
Mit csodálkozol, hogy mered a szemükre vetni, hogy ilyenek lettek!
Ezt a mi generációnktól látták!

she_wolf 2016.12.20. 05:58:18

@kodacx:
Nem bántásképpen, de valószínűleg a te generációd volt az utolsó, amelyik még valamennyire tisztességes alapokat kaphatott a további tanulmányaihoz.
Az, hogy most mi folyik az oktatásban -kezdve az általános iskolával- már valóban a mi sarunk, és nem mentegetőzés, de a legtöbb változásba bele sem szólhattunk. Most annak a levét isszák a betegek, hogy a dilettáns csürhe szétverte az alapokat, ami a gondolkodás megtanulásával indulna jó esetben.

A mi generációnknak opcionális volt, hogy megszoksz, vagy megszöksz. Egy mai orvosi diplomásnak ez már nem kérdés: szökik! Mert van annyi esze, és mert az sem véletlen, hogy a magyar orvosi diplomást odakint szívesen fogadják. (És milyen érdekes, hogy kint rögtön be is tud illeszkedni!)
De nemcsak az orvosi diplomást, hanem a jó szakmunkást is.
Budapestországban ez senkit nem érdekel.

A mi generációnknak egyetlen hatalmas hibája van: nem avatkozott időben közbe, most meg már szarik az egészbe:(
Az is igaz, hogy túl nagy merítése lehetőség nem volt, és sajnos azóta sincs.
Szólj, ha látsz valahol!

szőrdoki 2016.12.20. 11:55:27

@g0826: Szép paradoxon az orvosegyetemi oktatás.

Olyanok oktatják az talán legjobb képességű, a legmagasabb szintű tanítást érdemlő hallgatóságot, akiknek alapfokú pedagógiai képzettségük sincsen. Érdekes, nem? Az, hogy ezekből az oktatott fiatalokból a krém, aki a klinikán marad, majd ő is oktat a későbbiekben, az csak az intelligenciájuknak köszönhető. Gondoljunk csak bele, egy általános iskolában tanító vadbarom hogyan repülne a tanári karból ilyen előzmények, panaszok után!

Nekem ebből nem az intézetvezető felesősségének elsődlegessége jön le, hamar az egyén, az oktató belső világa izgat. Minden betegemmel, kollégámmal úgy próbálok viselkedni, hogy később magammal elszámolva velem is így viselkedjenek. Jóban akarok lenni magammal. Aki a tükörből visszanéz, az mosolyogjon rám. Ez valahol túlmegy a szimpla empátián, ez egyfajta életszemlélet. Nemcsak este, de napközben is átveszem, hol, mit rontottam el, és tolom le magamat a hülyeségeim miatt (amit más nem nagyon vesz észe, csak én, meg az asszisztensem). Hogyan zárhatja le a napját egy ilyen ember, aki figyelmeztetések után is csak a gonoszságokat követi el oktatás címszó alatt? Hogyan számol el magában, teszi fel a kérdést, ma milyen jó dolgokat cselekedtem? Ez izgat, hogy a sorozatos feljelentések mellett is miért teszi? Úgy gondolja, ezzel jót tesz, tanít, példátmutat? Úgy gondolja, ő jár a helyes úton, a többi meg nem? Ezek az érdekes kérdések! Szívesen megkérdezném, miért ilyen utat választott.

Tempus.Anh 2016.12.20. 17:25:08

@she_wolf: Vagy egyszerűen csak rossz napja volt és amúgyis könnyen kinyílik a bicska a zsebében. Nem lehet tudni, nem voltunk még a bőrében...
Egyebekben igazat adok Neked.

she_wolf 2016.12.20. 22:57:28

@Tempus.Anh:
Köszönönöm:*
Azt hiszem, mondhatom, hogy valamelyest ismerem a gondolkodásmódodat, értékrendedet, és rengeteg ponton tudok vele azonosulni.
De magaddal teszel jót, ha megpróbálod nem védeni a védhetetlent. Hidd el, van, aki nem érdemli meg! A lojalitás nemes tulajdonság, de csak akkor lehetsz igazán lojális valakihez, ha mindenben követendőnek tartod a személyt, aki iránt így érzel. És én tudom, hogy Nálad ebben az esetben ez nem így van:)
És magad fogalmaztad meg, hogy itt mi a legnagyobb probléma: "...amúgyis könnyen kinyílik a bicska..."
Jó dolog a szenvedély, a vehemencia - a megfelelő helyen, időben, és emberekkel. Itt, és most csupán visszataszító viselkedési forma.

victor vacendak 2016.12.21. 06:15:40

www.stoma.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/hirarchivum/phd-vedes

A lenti képen látható "hölgy"-ről van szó. A blogot olvasva megindul majd a katasztrófaturizmus, a betegek elözönlik a paro rendelést, hátha átélhetik az adrenelin löketet az évek óta folyamatosan "rossz napját" élő oktatónak... :-)

@Tempus.Anh:
Egyébként a szigort nem kéne keverni a rossz modorral.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2016.12.21. 14:13:06

Nem értem, miért kell erről irkálni, és kik járnak a pécsi fogorvosi karra. Egy kismagnó vagy egy telefon, egy bírósági eljárás, és vége mindennek, ha a dolog igaz. Én medikus koromban még a cucilista rendszerben működtem (épp hogy), és sose tűrtem volna el ilyen bánásmódot, kurvaanyázást meg főleg nem (bár nem is voltam anyámmal különösebben jóban). Ha ezt egy egész csapat fiatal felnőtt eltűri, az az ő bajuk, megérdemlik, ha nem tesznek ellene.

Tempus.Anh 2016.12.21. 16:52:14

Ez a "medvédte" azt jelenti, hogy megküzdött érte a medvével ? :)

Tempus.Anh 2016.12.21. 16:55:25

Amúgy nekem szimpi a kolleganő :)

she_wolf 2016.12.21. 18:10:51

A hátadon a célkereszt, és még alá is vésed, hogy "ide lőjetek!"?:D
Erre mondta volt megboldogul idesapám, hogy "bátor ember templomban is fingik"!:D

medium size devil 2017.02.21. 03:33:25

@Dr. Trejo: Nem tudom hany szaz orvos vegez evente de megis mi alapjan altalanositasz?? Az anyazastol jobb orvos lesz valaki szerinted, megkerdeznem te hulye vagy bazd meg?? Kurvara remelem, hogy nem az eü-ben dolgozol.

medium size devil 2017.02.21. 03:36:43

@Tempus.Anh: Roppant emelkedett szellem lehetsz ezzel a kozmozassal, gratulalok.

2017.02.21. 08:29:08

@medium size devil: Nocsak, színre lépett az igazság bajnoka...
Miből gondolod, hogy számon kérheted bárkin a stílusát, amikor alpári, bunkó módon röfögsz? Csak nem egy 30 éves másodéves ingyenélőt tisztelhetek személyedben? Honnan ez a nagy önérzet? XD

A szánalmas, primitív kérdéseiddel bombázd a jó édes anyukádat, hiszen ő a hibás azért, hogy te világra jöttél.

dr. Trejo B=====D --- O-: medium size devil
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása