Miért kell azonnal hülyének nézni a beteget?

2016.07.12. 05:51

szedules_blog_theportlandhospital_com_2014.jpgMiért van az, hogy biztos szimulálok vagy hogy biztos magamnak okoztam a dolgot? Lehet nem látszik a fájdalom az arcomon, mert már megszoktam, nem mutatom, amikor szédülök.

Tisztelt Cím!

 

A felhívásukra dióhéjban leírom a történetemet. Sajnos nem telik többre, mert most is szédülök. Kérem, a nevem maradjon anonym.

 

A tüneteim még középiskolás, 15-16 éves koromban kezdődtek. Mivel egészségügybe készültem, ezért mindig is érdekeltek a betegségek- és maga az emberi test is. Akkor sokszor erőm alig volt felkelni, néha elszédültem, testnevelés órán pedig 10 perc futás után el akartam ájulni- a pulzusom 200 fölé emelkedett, vérnyomásmérővel is megnéztük. Ezen kívül mutattam a hirsutismus tüneteit is. A tüneteim alapján csökkent inzulinrezisztenciára és PCO-ra gondoltam.

 

Amikor az előbbit ötletét előadtam, akkor jött a "az nem lehet, túl fiatal vagy", "túl vékony vagy ahhoz" és a "csak a fejedben van" dolgok. Itt megjegyezném, hogy pár évvel később valamilyen "csoda" folytán az ezt vizsgáló vérvétel is valamiért "egyet értett".

 

A hirsutismusra kaptam Diane35-öt a nagyon kedves bőrgyógyászunk által, ő legalább nem nézett hülyének, főleg, hogy nem én voltam az első a családban. 

Vissza a csökkent inzulinrezisztenciára, elküldtek pszichológushoz, mert ugye a "fejemben van". Ott kaptam orbáncfű teát, hogy attól majd jobb lesz.

 

Itt szeretném megjegyezni, hogy hiába váltottuk ki egyszerre a Dianét és az orbáncfüvet, egyetlen egyszer sem szólt senki (a gyógyszertárban sem), hogy ezeket nem szabad. A pszichológus úr is úgy írta fel a teakúrát, hogy tudott a fogamzásgátlóról. A KETTŐT EGYÜTT TILOS SZEDNI. Fél évig szedtem ittam azt a vacak teát, fél évig MINDEN EGYES REGGEL TÖBB ÓRÁN KERESZTÜL HÁNYTAM, EPÉT IS, NÉHA VÉRT IS. Amikor könyörögtem anyáéknak, csak akkor hagyhattam abba. ÉS láss csodát, nem hánytam többé, de azóta is nagyon érzékeny a gyomrom. Ja, és amikor anya utánakérdezett, csak azt mondták, szedjem tovább, mert az csak gyomorideg. Na igen. Ez a mai napig is felzaklat.10 éve volt.

 szedules_blog_theportlandhospital_com_2014.jpg

 

Repülünk néhány évet előre, egyetem, Szeged. Kicsit lázas voltam, de gyakorlatra kellett menni. Gyakorlat előtt megettem egy jó cukros, csokival leöntött csukispudingos kakóscsigát, mert kellett az energia. A gyakorlaton rosszul lettem, a gyakorlatvezető telefonált, hogy jöjjenek át a szomszéd épületből, vigyenek át (a klinika területén volt a gyakorlat, kisoki, vele szemben pedig az ügyelet). Azt mondták,hogy nem, menjek én, miközben járni sem tudtam. A végén az oktatók vittek át, nem emlékszem pontosan, hogy, nem voltam magamnál. Bent kivizsgáltak, a cukrom 4,0- erre leszidtak, hogy miért nem reggeliztem. Mondtam, ettem, ne hazudjak. Jó betegellátás, nem? Az infúziót elutasítottam, féltem, egyedül voltam, nem voltam beszámítható, azért. Erre, hogy én csak lógni akarok, meg menjek haza- igaz, felkelni sem tudtam. Itt még mindig nem volt igazolva a csökkent inzulinrezisztencia.

 

Két évet ugrunk, 2009, harmadév. Az állapotom itt hirtelen túlélésre változott: állandó láz, szédülés, napi 18 óra alvás. Elestem, bevérzett a lépem, kórházba kerültem. Az Újklinika traumatológiájának minden elismerés, a nővérkék is nagyon kedvesek voltak, s a végén a lépemtől sem kellett megválnom. A tartózkodásom végén a Főorvos Úr adott beutalót az endokrinológiára is, hogy nézzek jobban utána, mi áll minden mögött.

 

Igaz, járni alig tudtam, de amint tudtam, elmentem az endokrinológiai rendelésre. Hiába volt papírom, rám lett ordítva, hogy én mit akarok ott, nincs nekem semmi bajom, csak elveszem az időt a cukorbetegektől. Itt annyira kiakadtam, hogy anya úgy döntött, hogy jobb, ha ezt magán úton rendezzük inkább, mert így nem jutunk semmire. És láss csodát, rövid időn belül kiderült a csökkent inzulinrezisztencia is, kezelve is lett, sok köszönet Valkusz Doktornőnek.

 

Azután jöttek-mentek az új tünetek, balesetek stb, több mint 28 ételre lettem allergiás és intoleráns és hasonló, de szerencsére a jó, és hozzáértő csapatnak, elég jól vettük az akadályokat, bár sajnos ezt mind magánúton kellett megoldani (Aranyklinika).

 

Tavaly év elején viszont nagyon megromlott az állapotom. Állandóan lázas voltam, 4 hónapon át folyamatos migrén, s semmi sem használt- a végén egy gyógynövény segített, amit bár furcsának tartottam, de egyáltalán nem bántam. Az arcüregi fájdalmaim sem akartak elmúlni, szinte minden negatív lett. Ekkor főknt csak éjszaka volt lázam, de az minden áldott nap. A végén a jelenlegi háziorvosom felvetette a Lyme-kórt. Az ELISA teszt negatív lett, s csalódott voltam, pedig lassan járni is alig tudtam. Később kiderült, hogy a rendszer olyan *********** elavult, hogy egy olyan tesztet vesznek alapul a Lyme-kórnál, aminek 20-50% a hatásfoka!!! Ajánlásra megcsináltattam egy németországi Lyme tesztet, s láss csodát, pozitív lett. Jelenleg az első 50 napos antibiotikum kúrámat folytatom, s bár van Herxheimer-reakcióm, de többnyire tudok járni, ami egyáltalán nem mindegy egy IV. stádiumú krónikus Lyme-kórnál. HIHETLEN sok orvos nem tudása, esetenként nemtörődömsége ezzel a betegséggel és a társfertőzésekkel kapcsolatban. 

 

Az egészben az a szörnyű, hogy valamikor 13 éves korom környékén csípett meg valami, s mindig azt mondták mindenemre, hogy a fejemben van, meg akarat kérdése. Hát, tényleg a fejemben van, csak borrelianak és a barátainak hívják, és az akaratomon kívül költözött be. Jelenleg munkaképtelen vagyok és semmilyen támogatás nincs, minden mehet saját zsebből. A TB se állja, mégis fizethetem. 

 

A legszörnyűbb az egészben, hogy a gyorstesztek nem mutatnak semmit, s nem tűnök betegnek sem, hiába a láz, a sok fájdalom, a szédülés és a tucatnyi tünet. Néha el kell mennem a sürgősségire, mert volt 42 fokos lázam, vagy szimplán olyan hasi fájdalmaim voltak, a múltkor meg kihánytam kb 1 deci vért- utólag kiderült, hogy leállt az emésztésem, s a hányás is azért volt.

 

Az más kérdés, hogy azért is én voltam hibáztatva, mert biztos nem iszok elég vizet (4 liter az adagom naponta) vagy nem eszek eleget (2000 kalória nem elég?), bár az, hogy a beleim teljesen tele voltak, azért inkább az állításomat támasztotta alá. Akkor biztosan nem mozgok eleget- hova mozogjak amikor sokszor járni alig tudok, meg lázasan? Otthon NEKÜNK kellett rájönnünk, hogy valószínűleg az emésztőenzimek lehetnek a ludasak, mert minden más- probiotikumostul- volt. És lőn újabb csoda, mióta szedem az enzimeket, azóta a 4 hónapos hasam elapadt. S ez csak néhány nap volt.

 

Tehát ez a gyors verzió, csak a legfontosabb tüneteket és kezeléseket írtam, illetve a nagyon említésre méltókat. A jelenlegi háziorvosomnak pedig nagyon hálás vagyok, mert nemcsak kitalálta a Lyme-kórt, hanem hülyének sem néz, megértő, és tényleg utánanéz az új dolgoknak.

 

Egyúttal szeretném megkérdezni, hogy miért kell azonnal hülyének nézni a beteget, amikor nem "átlagos" (pedig a krónikus Lyme összes átlagos tünetét mutatom)? Miért van az, hogy biztos szimulálok vagy hogy biztos magamnak okoztam a dolgot? Lehet nem látszik a fájdalom az arcomon, mert már megszoktam, nem mutatom, amikor szédülök. Van, amikor beszélni alig tudok, nem mindig tudom elmagyarázni a dolgokat, vagy hogy elzsibbad ez az, néha a fél testem, s csak feküdni tudok. És mégis, valamiért, nagyon sokszor, rám mutatnak.

 

Üdvözlettel,

 

U.I.: Ha véletlenül nem jött össze az összefüggés része, akkor az az agyi köd miatt van, elnézést érte. Remélem a fontos dolgokat azért nem hagytam ki...

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rest of boys 2016.07.12. 07:58:38

Ez kókuszdióhéj volt...

rest of boys 2016.07.12. 08:02:27

Az utóiratban szereplő sűrű légköri jelenséggel amúgy egyetértek. :-))

she_wolf 2016.07.12. 08:47:09

@rest of boys:
Hóó reggelt, szép napot!:)
Bennem már most ciklon dúl, pedig még el sem kezdődött a nap.
De ébresztőnek mindenkinek ajánlom átfutni az Indexet, és a Praxis blogot. Garantált a kezdő löket.

rest of boys 2016.07.12. 12:05:38

@she_wolf: Neked is szép napot. Ha még egyszer beraknak egy ilyen szilikonnal b@szott szájú pics@t illusztrációnak erre az oldalra, többet errefelé sem nézek. :)

Jossarian 2016.07.12. 15:01:18

Mert 90%-ban tappenzcsalo eloskodok vagytok, azert. Es a szabalykoveto kissebbseg sziv, mint mindig.

Igazság, hol vagy? 2016.07.12. 17:20:50

Nagyon nagy a köd és mellette még meleg is van.

she_wolf 2016.07.12. 19:44:53

@Igazság, hol vagy?:
Ja, és támadnak a frontok...:)

@rest of boys:
Ne fenyegetőzz, mert komolyan veszem:) Mi bajod a szilikonnal amúgy? Nektek, Értetek, Miattatok van, hogy minél kívánatosabbak legyünk a számotokra. Hát nem? De!:D
(Eszembe jutott egy másik beszólásod is amit ugyanígy, az illusztráció kapcsán ejtettél. Azon is somolyogtam:) Szerintem ne foglalkozz a képekkel, ha így kiborítanak!:D))
A poszter története felvetett bennem pár kérdést, de most inkább nem forszíroznám őket.

Bloggazdi!
A címben a "kell" 2 (azaz kettő) darab "lö" betűvel írandó.
Még a poszter is tudja. Vagy esetleg kijavítottátok, mint helyesírási hibát?

Igazság, hol vagy? 2016.07.12. 20:32:25

@she_wolf: Így van.Lenne egy-két tippem a poszt írónak,de inkább nem teszem.Majd jön Anika és kivesézi.

she_wolf 2016.07.12. 21:25:08

@Igazság, hol vagy?:
:D
Ugye tudod mi jár a falra pingálásért?:)

Kommentelő k.m.n. 2016.07.13. 00:33:56

Igazán nem akarok kötekedni, de szeretném a címben feltett "Miért kel (igen, így egy L-lel szerepel) azonnal hülyének nézni a beteget?" kérdést megválaszolni.

Szóval, ha valaki úgy jelenik meg a rendelőben, hogy ő az emberi test & betegségek és minden más nagy tudója, már oviban is Sobotta atlasz volt a mesekönyve, majd ezek után rögtön benyögi, hogy "csökkent inzulinrezisztenciája" van (5x is így használja a szerző), akkor az ember agya rögtön ledobja az ékszíjat. Mert ugyebár csökkent glükóztolerancia van, aminek inzulinrezisztencia áll a hátterében. Nem szakmabelieknek: ez olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy "alacsony magasvérnyomása" van...
Természetesen senkitől se várható el, hogy mindenben jártas legyen, de az már igen, hogy ne dobálózzon olyan terület szakkifejezéseivel, amiben nem jártas. Ez két okból veszélyes:
1. Ha helyesen használja őket, akkor az orvos az egyénre szabott kommunikáció jegyében szintén szakkifejezésekkel és kevésbé szájbarágósan fog tájékoztatást adni. Emiatt megeshet, hogy a tájékoztatás kisebb-nagyobb részét nem érti, rosszabb esetben félreérti a beteg.

2. Ha helytelenül használja őket, akkor egy "Google Egyetemet" végzett egyén képe rajzolódik ki és indul is az előítéletesség az orvosban. Tudniillik, az ilyen egyének kb. 80-90%-ának valóban valamilyen pszichiátriai problémája is van, és valamilyen rögeszme miatt mennek orvosról orvosra, holott semmi testi bajuk nincs. Ismétlem, az ilyen előítéletesség az orvos részéről helytelen, mert az ilyen betegek maradék részének valóban valamilyen nehezen megfogható testi baja van. Ugyanakkor se idő, se pénz, se kapacitás nincs minden hipochondert kivizsgálni.

Ami szintén kivágta a biztosítékot, az a pszichológusos rész: A PSZICHOLÓGUS NEM ORVOS, HANEM BÖLCSÉSZ! Egy töritanártól se várható el, hogy ismerje a farmakológiai interakciókat, éppen emiatt nem is kellene neki semmit se javasolni. Ennek ellenére rengetegen elvárják tőlük, hogy adjanak már "gyógyszert", holott ehhez joguk sincs. A gond ott kezdődik, hogy az igény (és biznisz) miatt jönnek a gyógynövények és étrendkiegészítők, amihez nem kell valódi recept, ugyanakkor nagyon komoly gyógyszerkölcsönhatásokat tudnak csinálni. EGY ÚN. GYÓGYNÖVÉNYBEN AKÁR TÖBB EZERFÉLE VEGYÜLET IS LEHET, MELYEK ATTÓL HOGY TERMÉSZETESEK, MÉG NAGYON KOMOLY (KÖLCSÖN)HATÁSSAL IS BÍRHATNAK. Erre szoktam a gyilkos galócát, gyűszűvirágot vagy kokacserjét példaként hozni, hogy ezek is 100%-ban természetesek, mégis elég komoly hatásuk van.

A posztban még van pár szakmailag eléggé instabil rész, de nem a poszter fikázása a célom. Az is tény, hogy a patikában fel kellett volna hívni a figyelmet az orbáncfű okozta kölcsönhatásokra és a leírt tünetek egy része valóban ordít a kései Lyme-kór diagnózisának felvetésért, ugyanakkor innen "kívülről" és utólag könnyű okosnak lennem, ezért nem is folytatom tovább, a poszter által feltett kérdésre már úgyis válaszoltam (szubjektív véleményem szerint). Jobbulást kívánok!

she_wolf 2016.07.13. 06:16:10

@Kommentelő k.m.n.:
Leginkább ott nem tudom összerakni magamban a dolgokat, hogy a poszter ezek szerint az egészségügyben kötött ki (gyakorlat a klinika területén), mégis sok szempontból kelti az írás egy laikus(abb) ember benyomását.
Azt azért vedd figyelembe kérlek, hogy 15-16 éves volt, mikor "inzulin reszisztenciára" következtetett a tünetekből, és a serdülőkor azért meg tudja kavarni a még érő embert, pláne, ha fokozott szőrnövekedéssel párosul olyan részeken, ahol az nem lenne kívánatos.

A pszichológus/pszichiáter összekeverése rendszeres. Többnyire azoknál a laikusoknál, akiknek egyik ilyen szakemberhez sem kell járniuk.
De a poszter egyik irányból nézvést sem az -vagy nem akar annak tűnni.
(Viszont ha a serdülőkor döcögősségét veszem alapul, akkor itt helye lehetett egy pszichológusnak is akár.)

Gyógynövények vs. (szintetikus) gyógyszerek.Tudom, hogy az én életemben nem fog megvalósulni, de nagyon szeretnék olyan egészségvédő/gyógyító szakemberekkel találkozni, akik a kettőt egymás mellett képesek elfogadni, és alkalmaz(tat)ni.
Mert egyelőre nem nagyon van erre törekvés, úgy látom. Ez nem feltétlen igazság, csak én így tapasztaltam.
Azt hiszem, hogy én eléggé utópisztikusan gondolkodom erről, de hát merjünk nagyot álmodni...vagy nem?:)

she_wolf 2016.07.13. 06:31:46

Lemaradt:
4 liter víz egy napra sok. Szerintem. Ritka alkalmakkor szükséges lehet talán, de rendszeresen semmiképpen. Ha azonban olyan kifejezett a szomjúság, hogy muszáj azt a 4 liter vizet meginni, akkor ott más baj is van esetleg. Más folyadékot nem vettem ide, a poszter sem tette.
(Gondolom nem martinász a poszter.)

Bloggazdi!
Magánintézményt szabad reklámozni?

hajatsermuta 2016.07.13. 08:47:21

@she_wolf: "... az én életemben nem fog megvalósulni, de nagyon szeretnék olyan egészségvédő/gyógyító szakemberekkel találkozni, akik a kettőt egymás mellett képesek elfogadni, és alkalmaz(tat)ni."
Az unokáink életében sem fog megvalósulni, és ez így helyes. A gyógynövényekben levő hatóanyagok pontos összetétele, mennyisége nem ismert, ezért gyógyszerként történő pontos adagolásuk lehetetlen. Most, és a belátható jövőben is.
Gondolj csak bele, pl a digitális tartalmú gyapjas gyűszűvirágból kivont hatóanyag már néhány milligramm mennyiségben halálos lehet. Ha nem GMP technológiával, század miligrammm pontossággal készített tabletta formájában adnánk, akkor hány szál gyógynövény (vagy abból készült tea) lenne a már hatékony, de még nem mérgező mennyiség?
Szóval, ne keverjük össze a gyógyszert és a gyógynövényt.
Talán arról is hallottál, hogy néhány éve Angliában sok haláleset fordult elő szabadon forgalmazott gyógynövények miatt, és évekig tartott, amíg a megmagyarázhatatlan halálesetek között sikerült megtalálni a közös tényezőt, a gyógynövények (illetve azokból készített gyógyteák) használatát.

she_wolf 2016.07.13. 08:47:56

Korrektor rulez!
(Igazán nincs mit, nagyon szívesen...)

she_wolf 2016.07.13. 09:17:56

@hajatsermuta:
Tökéletesen igazad van, ezért írtam, hogy utópisztikus vágyaim vannak ilyen tekintetben:)
Sokan az előforduló mellékhatások miatt ódzkodnak a gyógyszerektől, és némely esetben ezek valóban nagyon durvák lehetnek. Úgy gondolom azonban, hogy ahol a rázós mellékhatások ellenére is forgalmazható a gyógyszer, ott csupán a gyógynövények már nem érhetnek túl sokat:(
A háziorvos -akihez járok- nagyon gyógyszerhívő, tőle még egyszer sem hallottam, hogy drogériában szerezzek be bármit is.
Az az én felelősségem, hogy egy lázzal járó meghűlés esetén orvoshoz és recepttel gyógyszertárba megyek-e, vagy gyógynövényből készült teával kifekszem magamból itthon a kórságot:) Ha utóbbinál döntök, alkalomadtán beszámolok róla a háziorvosnak, ha szükséges.
Ha jóban vagyom magammal és ismerem a szervezetemet, annak általános reakcióit, akkor el tudom dönteni, hogy mit tegyek.
Egyazon gyógynövény hatásfoka is változhat a begyűjtés helye, ideje, feldolgozása függvényében.
És igen, van nem kevés, ami kifejezetten nem ajánlott kisbegyed (tényleg, az van még?) olvasóknak:D

Ugyanakkor betege is válogatja, mert ha az orvos azt mondja, hogy tessen kérem hazamenni, ezt-azt enni-inni, akkor jön megint a szokásos poszt, hogy halálomon voltam és a doki ilyen szakmaiatlan volt, hát ezért fizetem én a tébét!?
Nem könnyű tehát. Összekeverni nem szabad, és nem is kell, de közeledni egymáshoz (nem pedig kirekesztőnek lenni) talán célravezetőbb lenne.
A kényszerítő tényezőket -azon kívül, hogy nincs idő a fejfájásra (hogy én ettől a reklám dumától miért látok vöröset, nemtom)- bár nem kellene, most figyelmen kívül hagynám, csak a metodikára fókuszáltam:)

rest of boys 2016.07.13. 15:32:33

@she_wolf: Igen, az is egy ilyen tenyérbemászó kép volt. Olcsón és primitíven hatásvadász, mint a legtöbb poszt ezen a blogon.

she_wolf 2016.07.13. 20:17:36

@rest of boys:
Ilyen világban élünk, ez ellen nem tehetsz semmit, rázd le azt, ami Neked nem tetszik, vagy károsnak ítéled meg a magad számára. Nem könnyű, elismerem.

Hogy tompítsam a hatásvadászat élét: elképzeltem a blogszerkesztőt, amint Elmer módon így várja a "vadat":
cdn.playbuzz.com/cdn/f7d7106c-bf35-4b77-84a1-9228dc08729b/51143a95-ae09-44c2-affc-fd94c7908516.png

(Én viszom még mindig le vagyok maradva vagy két körrel, mert még azóta is azon agyalok, hogy hová és hogyan tűnt el egy bőven egy hete írt hozzá(m)szólásod....
Mert valaki van itt, az már egészen biztos. De akkor miért nem a dolgát végzi? Nem szeretem a nem tiszta dolgokat.)

Viktriat 2016.07.14. 07:46:52

Bár nekem csökkenne már az inzulinrezisztenciám :(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.07.14. 18:07:59

ha jól értem a történet kb 10 éve kezdődik. akkoriban a PCOS és az inzulinrezisztencia kapcsolata még elég új elmélet volt, nem tudom ha valaki komoly egészségügyi ismeretek nélkül erről tudomást szerzett.
"A hirsutismusra kaptam Diane35-öt a nagyon kedves bőrgyógyászunk által, ő legalább nem nézett hülyének, főleg, hogy nem én voltam az első a családban. " ha már akkor képbe került az inzulinrezisztencia akkor miért is nem kapott megfelelő terápiát? már 10 évvel ezelőtt is ismert volt, hogy ennek a megfelelő kezelése a Metformin (azóta van még modernebb is). a betegségkomplexust fogalmazásgátlóval kezelni elavult és értelmetlen, max az életben maradó petesejtek számát lehet vele növelni, de a betegséget nem gyógyítja.

Apexlokátor 2016.12.21. 22:07:15

Mióta lett ilyen nagy divat a krónikus Lyme-kór??? Amióta egy bizonyos magànklinikán mindenki tesztje pozitív lett és minden megmagyarázhatatlan tünet hátterében a Borrelia van?

Lucky310 2018.02.21. 11:00:03

Szép napot!

Szeretném megkérdezni, hogy a Lyme-kór teszthez hol vették le a vért és ki küldte ki Németországba?

Köszönöm előre is!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása