Honvédkórház: Mennyből a pokolba

2016.05.23. 07:39

honved_korhaz_kulso_1_1.jpgAki ilyen pökhendi, bunkó, agresszív módon képes csak beszélni egy beteg, várandós fiatal nővel, az menjen inkább szénhordónak.

Tisztelt Praxis Blog!

 

Régóta elszörnyülködve olvasom a történeteket. Szerencsére mindezidáig semmi rossz szavam nem lehetett az egészségügyre. Mindenhol kedvesek, segítőkészek, empatikusak voltak. Egészen máig. A történet péntek reggel kezdődik. Egy 13. kerületi társasházban lakom, reggel boltba indultam, amikor elestem a ház előtt, ráestem a bokámra. Nagy nehezen felbicegtem a lakásba, majd a párommal elmentünk az ÁEK sürgősségi betegellátó részére. Ott fogadtak, elküldtek röntgenre, azt mondták, nem tört el, valószínűleg otthon is meggyógyul, de ha már itt vagyok, kapok egy gipszet egy hétre.

 

Persze trombózis ellen injekcióznom kell magam.Többször megkérdezték, hogy nem vagyok e terhes, mondtam, hogy nincs kizárva de elképzelhető. Mondta az orvos, hogy ha mégis kiderül valami, vagy valami baj van, megyek vissza nyugodtan. Mindenki nagyon kedves volt, le a kalappal előttük. Ma reggel csináltam egy tesztet, ami pozitív lett. Be a kocsiba, vissza a Honvédba. Ott volt egy nagyon fiatal orvos (gondolom még rezidens) és egy "nagyon kedves " asszisztensnő. Elmondtam a problémám, hogy nem tudom folytatni lehet e az injekciózást így terhesen. Erre kiakadt az orvos, hogy persze nem muszáj majd jól belehalok a tüdőembóliába. Majd kérdeztem, hogy nem fog e ártani, hogy a gipszben, mivel csak ugrálni tudok, nagyon rázkódik az alhasam. Erre elkezdte minősíthetetlen hangnemben kifejteni, hogy ő az én felelősségemre leveszi a gipszet, de akkor oda többet ne menjek bármilyen bajom is lesz. Erre már sírva fakadtam. Közben telefonon hívták.

 

honved_korhaz_kulso_1_1.jpg

 

A hívás után megkérdezi, hogy most mi van. Mondtam neki, hogy én csak tudni szeretném, hogy terhesen folytathatom e az injekciót. Azt mondta jól van telefonál, de egyszerre csak egy telefont tud intézni. Azt mondta keres telefonon egy nőgyógyászt, addig menjek ki. Persze nem talált senkit, felhívtam A Bajcsy szülészetét ahol egy nagyon kedves hölgy elmondta, hogy nem lesz semmi probléma. Ezúton is köszönöm neki!

 

A Honvédból segítség nélkül távoztunk, de legszívesebben elmondtam volna az orvosnak, hogy ha még rezidens, most gondolja meg, mielőtt több időt és energiát fektet a szakvizsgájába, mert teljesen alkalmatlan orvosnak. Aki ilyen pökhendi, bunkó, agresszív módon képes csak beszélni egy beteg, várandós fiatal nővel, az menjen inkább szénhordónak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2016.05.23. 09:52:17

@kekecke:

nekem már az is abszurd, hogy az orvos telefonon keresgélt volna a betegnek egy nődokit:

azt írta:

"Azt mondta keres telefonon egy nőgyógyászt, addig menjek ki. Persze nem talált senkit, felhívtam A Bajcsy szülészetét ahol egy nagyon kedves hölgy elmondta, hogy nem lesz semmi probléma."

vesézzük ki:
AD.1. kiküldi a beteget telefonhívás közben? azon telefonhívás közben amikor neki intézne valamit??? na neeee..

AD 2. az orvos NEM talált saját berkein belül nődokit, de a beteg talált telefonon embert, egy másik tök idegen kórházban, úgy hogy ott sem dolgozik, helyismerete / dokiismerete nulla? és tudja hogy kb. hol kell keresgélni, akár google alapján, miközben az orvos aki mögött 5-10-15 év tanulmány van, és dolgozik x ideje meg nem??? na neeee...

____________________________________________

leírom feketén fehéren mi lehetett a szitú:

1. az orvosnak a töke is tele lett.

2. lehet a hölgyemény miatt, lehet már reggel bal lábbal kelt fel, nem tudni.

3. az orvos azért küldte ki, mert nem akart további hisztit. egyszerűen kijjebb rugdalta a rendelőből, mondván hogy intéz neki nődokit, felhívja, megkérdezi, és ezt a hölgyemény be is nyalta. nyilván ha kiküldi, akkor a folyosón lesz még rajtuk kívül 999 ember, akik tanuskodhatnak, hogy a csaj balhés, ha vissza mer szólni, ne adj isten hangosan teszi mindezt. mert ugye ha ezt négy fal között teszi akkor 2:2 ellen tanúskodnak: csaj + barátja = orvos+asszisztens. egyenlőek az erőviszonyok. most hogy kint van, majd kiküldi az asszisztenst, max őt verik össze.

4./1 lehetőség:
az orvos nagy valószínűséggel NEM is akart nődokikat ilyen kérdéssel zaklatni.
mert miért?
mert akkor bebizonyosodik a saját "háreme" előtt hogy abszolút kezdő, sík hülye, ha ilyen kérdésekkel rabolja más orvos idejét. helyette biztos hogy telefonált, de lehet éppen a szeretőjével tette mindezt, hiszen ha beteg érdekében ügyében volna, akkor értelemszerűen miért ne lehetett volna bent a páciens????

4./2 lehetőség:
mégiscsak felhívott egy - két orvost, akik elküldték a halál f*szára, mondván: nincsenek ott, nem látják a beteget, NEM AKARNAK PERBE KEVEREDNI, így nem mondanak semmit, mondja azt hogy nem talált senkit, így ő is védi magát, mert "megpróbálta" és más orvosnak sem okozott gondot,miközben a beteg előtt jó fej, lelkiismeretesnek tűnik, hogy ő igazán megtett mindent, hiszen össze töri magát ezért a színjátékért...

_______________________________________

véleményem szerint az orvos a 4/2-es esetre gondolván bejátszotta a 4/1 esetet.
egyszerűen félelmetes, szőrszálhasogató hogy egy fiatal titán orvos ennyire előre megfontolt szándékkal segítségnyújtás nélkül küldje el a hozzá érkező betege(ke)t.

a panaszos helyében bebiztosítottam volna magamat: mondván írja be az eü doksiba, hogy "a beteg 2016.x.x -án x.x órakor megjelent, x osztályon, a 20xx.xxx -án történ balesete miatt,mert kiderült terhes: azzal hogy terhesen is lehet-e véralvadás gátló inj.-s kúrát végezni-e vagy sem. az orvos, nem tudta megválaszolni a kérdést, elmondása szerint telefonon sem ért utol senkit."
és ha 8 hónap után "gondja lenne", ez egy kiváló alap lehet egy polgári perre... de most így? se papír, se semmi, még a szülészeten dolgozó nevére se biztos hogy emlékszik. ha meg igen, akkor miből áll letagadni mindezt, mondván egy másik beteg / takarítónő / irodista vette fel a telefont...

asztalosani 2016.05.23. 10:03:11

@hüpike:
de mégis hogyan?
elképzelni sem tudom, hogyan lehet bokára esni...

mész a tök vízszintes felületen és?
vagy a lépcsőn esel le?
vagy netalántán a lépcsőn felfelé esel el?
vagy belelépsz egy gödörbe, esetleg egy mozgó csatornafedőre lépsz?
vagy csak megbotlasz?

nekem is többször kifordult már a bokám életem során, pl.: magassarkúban a bokámat tartó szíj elengedte magát és a magassarkú cipő nem teljesen a sarkam alatt volt, így lecsúszott a sarkam a cipőről, kifordult a bokám és majd taknyoltam egyet azon a nyáron többet nem is hordtam magassarkút :D ... vagy anno tesiórán szekrényt ugrottunk, szarul érkeztem, ott is magam alá gyűrtem a lábfejemet bokástúl, de mondjuk ez tesiórán volt, amikor ráadásul ugráltunk is.

de így hétköznap hogyan lehet bokára esni?
nálad hogyan történt?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 10:07:46

@asztalosani: muszáj égetni magad? Rég tudja az itteni törzsközönség (meg már a nem törzstagok is, mint én), hogy rettentően buta vagy.

hüpike 2016.05.23. 10:13:54

@asztalosani: az én esetem nem volt hétköznapi, forgórúgás közben estem el. Csak arra akartam rávilágítani, hogy megtörténhet, te magad is leírtad hogyan. A hasbaszuri nem teljesen korfüggő, hanem ha nem tudod a végtagot mozgatni, kapnod kell. Nekem nem volt elvileg semmi komoly, csak fájt, mert megzúzódott, de így is feküdnöm kellett (volna).

Mónika Ambrus 2016.05.23. 10:29:55

@asztalosani:Dràga Ani ,nagyon egyszerűen a kisfiam 2 ève lelèpett a buszról,ès azon mód össze is csuklott,ordìtva a fàjdalomtól,pedig egy teljesen sima ùtra lèpett,az eredmèny szalag szakadàs,ès kitört egy darabka csont a bokàjàból!Mielőtt megkèrdeznèd,igen magam làttam mivel a kisfiam 7 èves volt fogtam a kezèt,hàt ilyen egyszerüen lehet sima úton bokatörèst szenvedni!Ha valamit nem tudunk,akkor csak akkor alkotunk vèlemènyt,ha valamilyen szinten utàna jàrunk a dolognak,ha nincs rà mód,inkàbb csendben kell maradni,ès akkor nem mondunk baromsàgokat!!

she_wolf 2016.05.23. 10:56:36

Komoly poszt. Komoly kérdéseket feszeget. Mindjárt az első: a "csináldmagad" teszt eredményét orvos is megerősítette?
Mert ahogy olvasgatom a poszter sorait, nem lepődnék meg egy álpozitív eredményen sem a priorizálási sorrendet tekintve(talán jobb is lenne).
Ha mégis szaporulat várható, akkor sem kell beszarni, mert az a magzat nagyobb biztonságban van ott, mint bárki is gondolná, rtg., trombózis profilaxis, és egy heti ugrabugra ellenére is.
Ha pedig a fentiek bármelyike következményes lenne, akkor a történtektől függetlenül is bajok lennének a későbbiekben. Szerintem.

she_wolf 2016.05.23. 11:00:40

@Mónika Ambrus:
Na most kiengedted a szellemet a palackból!:)
Nem tudod még, mibe szaladtál bele, én neked drukkolok!:D

she_wolf 2016.05.23. 11:05:13

@Hóhér az utolsó barátod:
Az orvos nem volt tahó:)
És én sem. Még!:) Mert ha megnézem a poszt utolsó sorát, akkor nagyon kikívánkozna belőlem valami.

asztalosani 2016.05.23. 11:06:43

@Mónika Ambrus:

mónika drága!
akkor a kisfiad nem ráesett, hanem félrelépett és kibicsaklott a bokája, nyilván azért mert a talpa élére lépett. a bokára esés és ez között között pedig oltári különbség van. esésről nem is beszélhetünk, mert írtad: fogtad a mancsát, tehát még a teljes testömegével sem "eshetett" rá a saját bokájára.

____________________________________________________________

"Ha valamit nem tudunk,akkor csak akkor alkotunk vèlemènyt,ha valamilyen szinten utàna jàrunk a dolognak,ha nincs rà mód,inkàbb csendben kell maradni"

hát nagyon nem irigylem a fiadat hogy ekkora baromságokat táplálsz bele, már 9 éve... tipikus diktatórikus anyuci szindróma.

kicsillag!
ha valamit nem tudunk, akkor kérdezünk, ahogy fentebb is tettem, nem némán és kukaként bámulunk a semmibe. ha téged ez zavar nem kell válaszolni, ülj tovább kukaként és olvass tovább.

baromságokat meg éppenséggel te irkálsz.

asztalosani 2016.05.23. 11:07:42

@hüpike:
forgórúgás?
hát nem éppen hétköznapi. :)

csak nem küzdősportot űzöl? :)

hüpike 2016.05.23. 11:12:05

@asztalosani: csak űztem. :)
Szerencsémre ezen az eseten kívül csak sportorvossal találkoztam.
Azóta annyit tanultam meg, hogy ha kérdésem van, valami nem tiszta, kérdezni kell és megkapom a választ. Meg hogy a fiatal orvosok igenis lelkiismeretesek.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 11:12:57

@she_wolf:
"Majd kérdeztem, hogy nem fog e ártani, hogy a gipszben, mivel csak ugrálni tudok, nagyon rázkódik az alhasam. Erre elkezdte minősíthetetlen hangnemben kifejteni, hogy ő az én felelősségemre leveszi a gipszet, de akkor oda többet ne menjek bármilyen bajom is lesz."

Hát ennek alapján... empátia mond valamit?
Képzeld magad abba a helyzetbe, hogy első terhesség, félted a babát, teli vagy félinformációkkal, nem tudod, kinek hihetsz, esetleg volt annyi negatív tapasztalatod dokikkal, mint nekem.
Akármennyire idegesítő orvosi szempontból, ez a viselkedés akkor sem elfogadható.

asztalosani 2016.05.23. 11:20:20

@Hóhér az utolsó barátod:

mert miért is?
unokatestvéremnek tavaly egy csúnya esést követően eltört a lábszára. (kerékpározott) bevánszorgott (bevitette magát rokonnal a S.A-ra). ott készült rtg, mondván "nincs törés". rá másnapra 3x-ra dagadt az érintett testrész, vissza SA-ra. ja, de mégis van törés, csak nem vettük észre hangzott a válasz. (utólag kiderült nem is az ő rtg-jét értékelték). 4 hétre begipszelték az alsó végtagját ÉS KÉPZELD NEM KAPOTT heparint és társait. semmit.

kolléganőm 3 hónappal ezelőtt belerúgott az asztal lábába. eltörött neki lábközépcsontjából kettő is, neki is begipszelték térdig 4 hétre, és semmi "trombózis ellen injekciót " nem kapott.

fogadott nagypapámnak télen kiment a térde (elcsúszott a jégen) rtg nem mutatott ki semmit. 3 hétig feküdt orvosi utasításra, fáslizott és jegelte szorgalmasan és ő sem kapott semmit sem trombózis ellen.

ezek után szerintem az orvos haverjaid a hülyék, vagy csak nem vitték a beteg megérdemelt trombózis elleni szerét a magánrendelőjükbe?!? hát tudod, most hogy beírtad a hülyeségedet, biztos hogy szólok nekik: nézzenek már rá a saját betegéletútjukra, aztán ha kell jelentsék fel az orvost.

she_wolf 2016.05.23. 11:31:35

@Hóhér az utolsó barátod:
Empátia? Mire? Kivel szemben? Az orvos végezte a dolgát. Majd felvilágosította arról, hogy megteszi amit a páciens kér, és ezzel át is hárítja a felelősséget rá.
Nem akarom én bántogatni a posztert, van elég baja nélkülem is. De ha egyszer már összehozott a jó sorsom egy olyan orvossal, aki azt mondta, hogy forduljak hozzá bizalommal bármi van, akkor nem kapom a rokolyámat a nyakamba az első patikás gyorteszt eredménye láttán és megyek egy vadidegen dokihoz, hanem azt keresem meg, aki ilyen rendes volt velem korábban.
És most komolyan, és nyersen: a második (a faragatlan?) orvos kimondatlan véleményezése és eljárása azt takarta, hogy a páciens válaszhat egy bizonytalan terhesség és a saját élete és/vagy a további életminősége között.
Pont. Ez csakis és kizárólag a páciens döntése.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezek mellett még az ugrabugra esetleges káros következménye is terítékre került. Bocs', de az a véleményem, hogy az a poszter merő frászban lesz egész terhessége alatt, mert "rám néztek a tikok":D
Még szép, hogy M Pátia ilyenkor házon kívül van.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 11:38:33

@she_wolf: pont erről beszélek, hogy tudatlan orvosi kérdésekben és fél. Egy orvostól elvárható, hogy ezt észrevegye és ennek megfelelően beszéljen a beteggel. Én sem fogom betartani a 150g-os diétát attól, ha a doki leordítja a fejemet miatta. Ez kb hasonló.

asztalosani 2016.05.23. 11:39:56

@Hóhér az utolsó barátod:

no persze, mert rubint réka nem "ugrálta" végig 3x is terhesen a 9 hónapját, mi?!?

és ő nem csak futott, keményen aerobikozott, hanem még hasizmozott is és mégis 3 gyereke van.

ha a panaszosnak annyi alapvető biológiai ismerete sincs, hogy max egy hónapos terhesen hogyan néz ki az embrió a méhben, akkor minimum erre emlékezhetett volna. ha 8 hónapos lett volna, azt mondom megértem az aggodalmát, mert nem akar, ekkora hassal ugribugrizni, és korán megszülni blabla... de az isten szerelmére... az ilyen emberek mi a lótúrót gondolnak? hogy 1 hetes szökdécseléseikkel egy hónaposan kiesik a "gyerek" a hasukból?!? jézusom, hát mi a lótúrót tanítanak mostanában általános iskola 8. osztályában?!

ha meg már terhes akkor meg miért egy kis szökdécseléstől fél, bezzeg mikor eltaknyolt előtte lévő nap az nem számít?!? az miatt nem aggódik? wtf?

és ilyen nődokis üggyel miért az ambulanciás / sürgősségi orvost/orvosokat zaklatja?

"első terhesség, félted a babát, teli vagy félinformációkkal, nem tudod, kinek hihetsz, esetleg volt annyi negatív tapasztalatod dokikkal, mint nekem."

akkor most honnan tudod hogy igazat mond egy orvos, vagy sem?! ha amúgyis tele vagy félinfókkal, csalódásokkal, akkor +1 "orvosi" (szakbarbár) véleménye nem sokat szoroz vagy oszt rajta...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 11:47:48

@asztalosani: hálás lennék ha leszakadnál rólam, különösen az ilyen behányásaiddal, amivel meghamisítod amit írtam.
Nem én vagyok tele félinformációkkal, néhány év óta alaposan megválogatom a forrásaimat.

she_wolf 2016.05.23. 12:15:43

@Hóhér az utolsó barátod:
Nem egészen hasonló, mert Te tisztában vagy az aktuális állapotoddal, és némi tapasztalatod is van.
A poszter mindezzel nem rendelkezik, ami nem baj. De már az elején felötlött bennem, hogyha elkezdek picsogni amikor az orvos arra figyelmeztet hogy mibe fájhat nekem, ha a gipszet is lekapja a lábamról, és a vérrögképződést magakadályozni hivatott gyógyszert is megvonja, akkor nem csodálkozom azon, ha a doki gyógyszere elgurul, továbbá ezek után érdekelne, mi utal a "minősíthetetlen" jelzőre a hangnemet illetően.
Üvöltözött, káromkodott, jelzőzött? Vagy mit mondott és hogyan, hogy az "minősíthetetlen"?
Én itt nem látom, hogy bármiben is csorbult volna a betegjog.

És hogy már megint rossz legyek: mindez már megint a sürgősségin történt, ahol általában nincs idő elmagyarázni a betegnek, hogy a gyereket nem a gólya hozza, továbbá hogy a terhesség mely szakaszában milyen rizikóval kell számolni, és mikor mit kell mérlegelni.
Vagy a poszter azt hitte, hogy ugyanaz a jó doktor lesz ott, akinél előzőleg járt? Mert ha igen, akkor sok csalódás fogja még érni (ami természetesen nem lenne megengedhető, de szegény ember dízel főz).

she_wolf 2016.05.23. 12:22:13

@Hóhér az utolsó barátod:
Nehogy már!:D Mantrázgasd inkább csak magadban: "Apage/vade, satana!":D Különben Te is megjárod:D

asztalosani 2016.05.23. 12:28:39

@she_wolf:

na megint sikeresen hülyét csináltál magadból, mert az eredeti görög szövegben hypage van.

tudod kiscsillag nem mindegy hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik ismét...

hogy nehogy félreértsd lassan írom, csak neked: te az utóbbi eset vagy :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 12:29:09

@she_wolf: az nemt'om mi... én azt szoktam, hogy "ommmmmanipaddmehuuummmmm"
Nem emlékszem, honnan az ötlet, de sokszor bejött...

asztalosani 2016.05.23. 12:30:23

@Hóhér az utolsó barátod:
kiscsillag kettő pont nulla, aka miguszka csiguszka töfkölöje, igaz tempuszka?!

"amivel meghamisítod amit írtam."

kiscsillag!
szó szerint idéztem amit írtál. n
em hamisítottam meg semmit, a hamisítgatás az a ti asztalotok nem az enyém :)
arról meg nem tehetek hogy jobban tudok érvelni nálad :D

she_wolf 2016.05.23. 12:59:35

@Hóhér az utolsó barátod: +
Ez se rossz:)
ancika megint kezd szétcsúszni, jó napom lesz:D
Meg még a görögöt is kutyulja a latinnal. Aszongya: "eredeti görög szöveg", baszki, most nagyon röhögök...eredeti, meg görög, meg szöveg, meg hasonló agyrémek, Te meg már tempuszka is vagy... mi lesz még itt?:D
(A tévedéshez való jogomat természetesen fenntartom, bár úgy gondolom, ebben az esetben nincs miért, megboldogult anyósom érdeme ez is:()

karcsibácsi 2016.05.23. 13:30:37

A sok mellékvágányra, egymás-, a posztoló-, és az őt ellátó orvosok fikázására nem szeretnék rátérni, de felmerült egy szakmai kérdés, amit helyre kell tenni. Tehát: ha - bármi ok miatt - gipszrögzítés történik az alsóvégtagon, KÖTELEZŐ a thromboprofilaxis kismolsúlyú heparin (LMWH) injekció adásával. Nem(csak) azért, mert nem mozog a páciens, hanem a gipsz okozta kompresszió miatt, ti. ez akadályozza a mélyvénákban az áramlást, ami viszont a vér megalvadását (trombózis) okozhatja. Egyedüli kivétel a kisgyermek. Saját gyakorlatomban is nem egy esetben előfordult 30-40 évvel ezelőtt, amikor ez az összefüggés még nem volt ennyire evidens (és még nem létezett LMWH sem), hogy fiatal, egészséges ember egy banalis lábszárcsont törés okozta gipszrögzítés alatt mélyvénás trombózist kapott, majd tüdőemboliában meghalt. Az LMWH egyébként terhességben teljes biztonsággal adható, éppúgy, mint pl. az inzulin.

she_wolf 2016.05.23. 13:46:58

@karcsibácsi:
Régebben belefutottam egy olyan oldalba a neten, ahol éppen várandós kismamák beszélgetnek egymással. LMWH terápia kapcsán osztják meg a tapasztalataikat, rutinosan. (Magam miatt néztem utána a trombózisnak, és az erről szóló tudnivalóknak.)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 15:52:04

@asztalosani: szóval nemcsak ostoba vagy, de a hamisításod is szándékos.

karcsibácsi 2016.05.23. 16:32:33

@she_wolf: Aki egy picit is törődik saját egészségével, az valóban tud tájékozódni, akár a neten is, de a konkrét esetben elég lett volna, ha a poszter elolvassa a betegtájékoztatót.
Asztalosani meg tényleg hülye, nem szoktam végigolvasni a marhaságait, de most megakadt a szemem ezen:
"te meg az éppen hatályos eü tv szerint a következőt kéred hogy rögzítsék az egészségügyi dokumentációdba: "az orvos nem együttműködő, a feltett kérdésekre miszerint ....blablabla... nem hajlandó érdemben válaszolni. Minősíthetetlen hangon fenyeget és zsarolgat""ű
Az egészségügyi dokumentációba az orvos azt rögzíti , amit a beteg vizsgálata és ellátása alapján szükségesnek lát (anamnmesis, status, dg., th., javaslat), nem azt, amit az ancihoz hasonló alakok gondolnak. Az eü. tv-ben sincs ilyen blődség, hogy a beteg előírhatná, hogy mi kerüljön a dokumentációba.
"zsarolgat" Persze, az esze meg elmegyeget (asztalosnak).

she_wolf 2016.05.23. 16:54:17

@karcsibácsi:
Sokan próbálnak azzal ellenérvelni, hogy a betegtájékoztatóból csak otthon derül ki, hogy nem volt szerencsés kiváltani. Ezen mindig csodálkozom, mert kérésre, előzetes tájékozódásra simán el lehet kérni.
A kritizált orvosról pedig nehezen tudom elképzelni, hogy adott esetben ellenjavallt gyógyszeres tarápiát alkalmazzon.
(A nettel kapcsolatban csak annyit, hogy azért ott is található néha furcsaság, ezért lehetőleg ne álljunk meg az első találatnál, hanem szakmai oldalt keressünk.)

Egészségtudatosság, betegségbelátási képesség nincs, csak jog van, akkor is, ha az mondvacsinált, és ellenkezik a józan paraszti ésszel:(

rest of boys 2016.05.23. 19:08:37

Előbb elesett és aztán megesett vagy előbb megesett és aztán elesett ? Fontos.

Ez a "beteg várandós fiatal nő" remélem, csak vicc.

:D

Székely bácsi Csíkszereda felé tart a szekerével és megállítja egy fiatal csinos lány.
- Bácsi, elvinne-e Szeredáig?
- Hát, terhes nőket nem nagyon szállítok, lányom.
- De hát én még nem vagyok terhes ! - mondja hüledezve a lány.
- Hát még nem is értünk Szeredába. - válaszolja huncutul a bácsi.

she_wolf 2016.05.23. 19:32:07

@rest of boys:
Egyébként szerintem halálosan komolyan mondta:( És ha minden igaz, gyereke lesz. Bízom benne, hogy tudja majd tartani vele lépést.

Braincelle 2016.05.23. 19:59:33

Nagyon nehezen hihető történet.
Ez ugyanis az orvos szempontjából nagyon risky helyzet, terhesség és indokolt gyógyszer, ez belebukós törtènet, amiből per lesz akár akkor ha leállítom az életmentő gyógyszerét és meghal, akár akkor ha nem életmentő, és károsodik a magzat, de akkor is ha mindent jól csinálok, mégis baj lesz és nem hibátlan a dokumentáció.

Ergo ha az ember nem egészen biztos abban, hogy hogy legyen, mert még sosem látott LMWH-ra szoruló terhest, vagy mert nem biztos benne, hogy a gyógyszerre szükség van, akkor nem így jár el, a rezidens meg főleg nem (megjegyzem ez a rezidensezés elég mocskos dolog, engem amúgy csomószor orvostanhallgatónak néznek, illetve még tavaly nyaron is személyit kértek a dohányboltban, azonkívül mi van a rezidenssel, amikor mondjuk mentőn helyszíni szülést vezet. Vagy azzal aki 35 évesen jött vissza 10 év gyesről, és most lát először élesben beteget. Elég nehéz saccra kort illetve tapasztalatot becsülni).

Szóval ha ilyen helyzetben kérdés van, akkor az a sztori, hogy leírom én, hogy szakmám szabályai szerint miért és mennyire indokolt a gyógyszer, majd átküldöm nőgyógyászhoz, hogy írja le a terhesség meglévő jeleit vagy azok hiányát, és írjon arról, hogy szülészetileg az adott gyógyszer szerinte adható-e, és még akkor is para.

LMWH amúgy vitális indikációval persze hogy adandó, de ha vki nincs erről meggyőződve, akkor nem így jár el, főleg ha tényleg rezidens.

Ugrálós kérdés meg nem a traumatológusnak való hanem a nőgyógyásznak, akihez a pozitív teszttel kapásból fordulni kellett volna.

Braincelle 2016.05.23. 20:11:02

Amúgy meg vsz így folyt a beszélgetés:
Beteg: tegnap derült ki, hogy terhes vagyok, mondja kérem, hogyan befolyásolja ez a dolog a hasba injekciókat, ugyanúgy kell adjam, ahogy eddig?
Orvos: na ide figyeljen maga idióta, ha azt akarja, hogy tüdőemboliát kapjon, akkor most azonnal hagyja abba, de aztán ne jöjjön hozzám sírni, amikor cianotikusan fuldoklik.

....
Ja.

Greg24 2016.05.23. 22:40:47

@asztalosani: te jó ég,de buta ember vagy te:-D ömlik a hülyeség minden egyes mondatodból és látszik, hogy nulla,ismétlem nulla egészségügyi tudásod van:-) ,,nem kell thrombozisprofilaxis a gipszhez,mert nem hasi mutet vagy also vegtagi mutet volt" te jo eg,ulj le egyes!

she_wolf 2016.05.23. 22:48:44

@Greg24:
Ne feledd ki a páciens fiatal korát sem!:) Trombózis veszélyének csak a hozzám hasonló korúak (135-150 év) vannak kitéve. Ha még nem tudnád!:D

asztalosani 2016.05.24. 08:21:30

@karcsibácsi:
blődségeket és hülyeségeket a köbön te irkálsz.

___________________________________________________

benne van az eü tv.-ben HOGY A BETEG IS KEZDEMÉNYEZHETI A DOKSIJA KIJAVÍTÁSÁT és pont.
____________________________________________________

nem kell itt a parasztokat vakítani, hogy amit te mondasz az szent és sérthetetlen, és hogy te sz*rod a törvényeket SEGGFEJKÉM. na persze. max otthon 4 FAL KÖZÖTT miguszka csiguszkával az ágyban.

tedd le a kib*szott nagy löttyedt seggedet az eü tv. elé, és magold be szó szerint, ha orvos létedre (?) még nem is rémlik a passzus. ha meg nem tudsz olvasni AKKOR MEG ne beszélj baromságokat te véglény.
________________________________________________________________________

és ha már ennyire tahónak nézel te istenverte hülye gyerek adok a panaszosnak még egy tippet:

TÉRTIVEVÉNYES PANASZLEVELET KELL ÍRNI AZ EÜ SZOLGÁLTATÓ FELÉ, AMIBEN A PANASZOS LEÍRJA A VELE TÖRTÉNTEKET

UGYANIS A PANASZLEVELEKET AZ EÜ DOKSI MELLÉ KELL TENNI ÉS 5 ÉVIG ŐRIZGETNI, SEGGFEJKÉM!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

ÍRJATOK MÉG SZ*RSÁGOKAT ÉS MÉG TÖBB TIPPET ADOK A PRAXIS BLOG OLVASÓINAK, HOGY HOGYAN LEHET VELETEK (?) A LEHETŐ LEGJOBB MÓDON KIB*SZNI!!!!!

asztalosani 2016.05.24. 08:23:39

@Braincelle:

"majd átküldöm nőgyógyászhoz, hogy írja le a terhesség meglévő jeleit vagy azok hiányát, és írjon arról, hogy szülészetileg az adott gyógyszer szerinte adható-e, és még akkor is para.
"

csillagbogárka!
szombat volt mikor visszamásztak.
szerinted szombaton van a kórházban nődokis TBs-s rendelés????

asztalosani 2016.05.24. 08:26:37

@Hóhér az utolsó barátod:

ajánlanám neked az értő olvasást,

másrészt meg ha nem beszélnél össze vissza hülyeségeket, akkor meg nem köpnéd szembe magadat minden egyes mondatoddal :)

a hazudozás, a valótlan állítása, pedig mint a mellékelt ábra is mutatja az a ti asztalotok, nem az enyém. :) vissza lehet olvasni, ott van feketén fehéren, hogy mit írtál.
nem kellett semmit sem meghamisítani :)

Braincelle 2016.05.24. 08:32:28

@asztalosani:
Az AEK Sbo-n? Persze, konzíliumnak hívják.
Persze a nőgyógyász falra mászna, de mi is kértünk hasonló, csak némileg értelmesebb és indokoltabb kérdéssel.
De nem ez a lényeg. Ha nincs nőgyógyász, megkérdezi a szakorvosát, szakorvos egy másik szakorvost, ha tényleg annyira nehéz kérdés lenne.
Amit leírtak, nekem nem élezszerű.

asztalosani 2016.05.24. 09:30:43

@Braincelle:

figyu
most komolyan.

miért nehéz elképzelned azt az esetet, amikor (bármelyik) SBO-n NINCS sem nődoki, sem szülész végzettségű szombaton, vagy akár hétvégenként?

most komolyan.

sok helyen nincs, mert ahogy meghallották azt, hogy be lehetnek osztva hétvégére, ráadásul az sbo-ra, egyszerűen elszeleltek, vagy külföldre vagy magánba.

ismerek olyan helyet ahol vezető FOG orvost üldöztek el azzal, hogy be akarták osztani SBO-ra, ő pedig azt mondta hogy dolgozott x éven keresztül FOG-n, neki nem fekszik a belgyógyászat, a sebészet, a szemészet, a szülészet, a nőgyógyászat, a bőrgyógyászat, nem tud rtg-t elemezni, nem tud hasi uh-t elemezni, stb...kijött a gyakorlatból stb, és így nem tudja bevállalni az SBO.-t, ha csak nem FOG témakörben. erre mégis csak betették az sbo-ra és nem csak a FOG-ra, mire ő meg felmondott (és a kórházzal szemben nyitott egy magánpraxist XD).

de mesélek egy másik sztorit is :
a helyi boltos eladónak szombaton baleset következtében egy nagyobb üvegszilánk fúródott az egyik szemgolyójába. behúztak az sbo-ra, ott megvizsgálta egy doki. a doki majdnem elájult, valamit hablatyolt, de nem tűnt túl magabiztosnak, ezért megkérdezték, hogy milyen végzettsége van. erre kiderült, hogy nődoki. nem is tudtak ott az sbon mit kezdeni vele, mert a másik sbo-s orvos meg bőrdoki volt, a harmadik meg fogorvos.

ezek után nem tartod elképzelhetetlennek hogy nem tudott konzíliumot kérni / kapni mert :
1. nem volt nődokis orvos
2. nem volt olyan nődokis orvos aki ezt bevállalta volna?

marand22 2016.05.24. 11:13:57

@karcsibácsi: @asztalosani:
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
24. §(4) A beteg jogosult az általa pontatlannak vagy hiányosnak vélt - rá vonatkozó - egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását kezdeményezni, amelyet a kezelőorvos, illetve más adatkezelő a dokumentációra saját szakmai véleményének feltüntetésével jegyez rá. A hibás egészségügyi adatot az adatfelvételt követően törölni nem lehet, azt úgy kell kijavítani, hogy az eredetileg felvett adat megállapítható legyen.

Jelen esetben a pontatlan vagy hiányos egészségügyi adat azt jelenti, hogy kiegészítjük (amint az rendszeresen előfordul) az anamnézist (mert például a betegnek eszébe jut, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedett, vagy korábban milyen hasi műtétje volt, aminek ott a műtéti hege, de nem emlékezett korábban, mit operáltak meg rajta, vagy előkerül az eszméletlen beteg hozzátartozója, aki heteroanamnézisben elmeséli a beteg előtörténetét).
Zsarolgatás és hasonló dehonesztáló megjegyzések leírására SENKI egészségügyi személyzetet nem fog rávenni. Ez nem egészségügyi adat. PONT

she_wolf 2016.05.24. 12:45:00

@asztalosani:
Szóval eddig van tempuszka, karcsibácsi, meg hóhér is velem egy ágyban? Mondom én, hogy vetítesz, te kis huncut!:D

Eddig volt a poén.
Komolyabbra fordítva: nagyon gondold meg a szavaidat és hogy kivel milyen messzire merészkedsz, mert én ívesen leszarom, hogy velem hogyan csevegsz, még élvezni is tudom, mert nevetek rajtad, és én szeretek nevetni.
De te továbbra is csak egy kupac trágya vagy ahhoz, hogy tanult, a szakmájukhoz nagyon értő és nem ritkán kimagasló tudású emberekkel ilyen hangot merészelj megütni (de akár egy egyszerű kommentelővel szemben is)!
Vegyél vissza a tepsi képedből, és hunyászkodj meg még időben, mert ha leesel az egódról az IQ-dra, az nagyon fog neked fájni!

she_wolf 2016.05.24. 12:47:40

@asztalosani:
"és ha már ennyire tahónak nézel..."
Nem néz annak. Az vagy.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.24. 12:50:44

Off: laboreredményeket még mindig nem lehet lekérdezni online? Régebben mintha lett volna szó róla, hogy legalább a labor leleteket a betegek is el tudják majd érni internetről, de én még mindig csak annyit látok a betegéletútban, hogy milyen vizsgálatokat (nem)végeztek el...

asztalosani 2016.05.24. 12:55:22

@marand22:
ott bukik meg az eszmefuttatásod, hogy az egészségügyi dokumentációra AZT IS rá kell vezetni, hogy milyen beavatkozásokat, tájékoztatásokat...stb. adott át az orvos a beteg részére. ha nem adott át, azt is fel lehet rá vezetni a beteg általi kezdeményezésben. hoppácska ugye?

igaz ahhoz tovább kellett volna olvasnod a törvényt, de hát mint a lusta disznó, leálltál a huszon valahányadik paragrafusnál... olvasd szépen tovább biztosan azt is megleled, aztán rájössz hogy igazam van.

sőt tovább megyek.
az adott orvost a MOK EB elé is lehet ráncigálni és nemcsak a fenyegetőzése miatt, hanem azért mert nem tájékoztatta megfelelően a beteget és ez ugyancsak benne van vastagon a kódexben (jó olvasást hozzá)

sőt.
az AJBH -nál is fel lehet nyomni, ugyanis olyan nincs hogy kizárnak valakit egy tb-s ellátásból, úgy hogy nem biztosítanak mellé egy másik orvost aki átvállalja. itt ugyanis el lett küldve a pi*csába a hölgyemény (magára lett hagyva) , hozzáteszem nem csak törvénytelenül, hanem ez már alapjogi kérdéseket is elég rendesen szaggatja.

egyéb kérdés?
:)

asztalosani 2016.05.24. 12:59:18

@marand22:
"Zsarolgatás és hasonló dehonesztáló megjegyzések leírására SENKI egészségügyi személyzetet nem fog rávenni. Ez nem egészségügyi adat. PONT "

oh, dehogynem, szereti ezt a bíróság.

ugyanis ha valakit megfenyegetnek ráadásul egy egészségügyi szolgáltatónál, úgy hogy a személy közfeladatot ellátó személy,

1. befolyásolhatja a későbbi betegellátást, sőt ha már ekkora pofája volt az orvosnak, akkor legyen annyira vastag bőr a képén is hogy rávakarja az általa kimondott szavakat a papírra, ezzel felvállalva a vele együtt járó "kellemetlenségeket", vagyis a büntetőjogi következményeit

2. rendőrségen fenyegetésért, zsarolásért vastagon feljelenthető, ugyanis mint közfeladatot ellátó személy végzi a dolgát, és mint olyan ez már így ilyen módon minősített eset.

she_wolf 2016.05.24. 13:00:30

@asztalosani:
"szombat volt mikor visszamásztak."

Ja! És legott megírta a Praxisba, hogy minő galádság történt vele, majd levele végén új melót ajánlott a csúnya doktornak.
Ahelyett, hogy elmerengett volna a történteken, olvasgatott volna, és helyükre tette volna magában a történéseket.
Nem is értem, miért ekézted kezdetben a posztert, hiszen nagyjából veled egy nívón van. És ugye, hasonló a hasonlónak örül. Persze az is lehet, hogy féltékeny vagy, mert felért hozzád (sőt, le is hagyott téged, hiszen terhes is, meg minden...), viszont akkor így jártál, bogár:sow the wind, reap the whirlwind:P

asztalosani 2016.05.24. 13:00:37

@she_wolf:
"Szóval eddig van tempuszka, karcsibácsi, meg hóhér is velem egy ágyban? Mondom én, hogy vetítesz, te kis huncut!:D"

hát tudod csiguszka-miguszka nem tehetek róla, hogy ekkora ribanc vagy :D

asztalosani 2016.05.24. 13:01:37

@Hóhér az utolsó barátod:
kiscsillag!

azt NEM a betegéletutadba kellene kutatnod :P

asztalosani 2016.05.24. 13:03:49

@she_wolf:

a zárt osztályon éppen téged keres az ápolód, mert megint nem vetted be a bogyóidat :)

she_wolf 2016.05.24. 13:07:42

@asztalosani:
De nem is az én seggemet gusztálgatták körbe a hímek "közvélemény-kutatás" keretében:P
És amilyen hülye vagy, még el is dicsekszel vele, "kardashian":D

she_wolf 2016.05.24. 13:09:04

@asztalosani:
Megint tereled a necces dolgokat, mi? Nem vagy formában anyukám:(
Tényleg: szólíthatlak anyukámnak? Rólad valahogy mindig ő jut eszembe.

asztalosani 2016.05.24. 13:12:58

@she_wolf:
szerintem itt az ideje bevenned a bogyóidat :-)

she_wolf 2016.05.24. 13:13:47

@Hóhér az utolsó barátod:
Csak egy javaslatom van a jövőre nézve, de nem tudom, Nálatok ez kivitelezhető-e:
a laborosokat kérd meg, hogy a leletet küldjék meg Neked e-mail-ben!
Nálunk működik, és mikor járóképtelen voltam, így kaptam meg őket. Most az van, hogy ma labor, holnap elbattyogok a papírért, és azzal megyek az orvoshoz (amit egyébként nem szeret, de ez az ő baja).

she_wolf 2016.05.24. 13:18:46

@asztalosani:
Kösz, már megtettem: B-komplex, oszt csá! A vitalitást belőled merítem:P
Ha nincs újabb, és továbbra is csak terelésre fussa tőled, akkor inkább foglalkozz valamivel tartalmasabb dolgokkal.
Szavak értelmezésével, helyesírással, nagybetűkkel, decens fogalmazással, a helyed világban való megtalálásával....pédul. Köszi!:)

Igazság, hol vagy? 2016.05.24. 13:55:41

@asztalosani: Igen,szombaton és vasárnap és ünnepnapokon is van a kórházakban nőgyógyászati ügyelet,még akkor is,ha te ennek az ellenkezőjét hiszed!

she_wolf 2016.05.24. 14:17:03

@Igazság, hol vagy?:
Nem hiszi, TUDJA! Neki sztorijai vannak! És azok tények, maga a megfellebbezhetetlen igazság minden szava.

Nőgyógyászati ügyelet nemhogy a helyszínen van, de még az orvos otthonában is. Lánykori nevén "szuperesnek" hívtuk azt az orvost, aki az oszályon lévő ügyeletes orvos mellett telefonon kötelezően elérhető kellett hogy legyen, komplikáció esetére. És a hívástól volt 10 perce beérni a kórházba. Rég volt, kisváros... gondolom, az alapok érvényesek ma is.

Igazság, hol vagy? 2016.05.24. 14:46:24

@she_wolf: Az alapok ma is érvényben vannak,így igaz.Még szemész orvos is behívható még az SBO-ra is.Anika nem jól tudja,de azért okoskodik.

she_wolf 2016.05.24. 15:00:35

@Igazság, hol vagy?:
Ennek örülök. Mármint annak, hogy a jól működő és a kötelezően elvárható alapok megvannak.
Természetesen minden hajfájásra nem ugraszthatók, és ez így helyes!

(ancika meg jól elvegetál a maga kis lázálmokkal teli birodalmában, ami nem lenne baj, csak ne hirdetné a hiteltelen és helytelen igéket:()

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.24. 15:27:30

@she_wolf: köszi, de nekem a múltam kellene elsősorban, nem a jelen. Papíron megvan, de azt macerás gépre vinni, ha weben elérném, akkor könnyen fel tudnám dolgozni. @asztalosani: akkor lefordítom, hogy egy magadfajta buta liba is megértsen belőle valamennyit: van a betegéletút, ott látom, hogy milyen laborvizsgálatokat végeztek. És ezzel vége, sehol, semmi egyéb arra utaló nyom, hogy az eredményeket le lehetne kérni. Bár tartok tőle, hogy még így sem fogod fel...

Braincelle 2016.05.24. 15:30:22

@asztalosani:
SBO-ra lehet nőgyógy konzit kérni.
Ehhez a kérdéshez persze baromság.
Az egész sztori bizarr pl hány óra alatt jutott be egy ilyen kérdéssel az sbo-ra? Meg a leírt beszélgetések sem életszerűek, vagy mindenesetre hiányosak.

she_wolf 2016.05.24. 15:48:42

@Hóhér az utolsó barátod:
Értem. Mennyire a múltad, és mekkora adathalmazról lenne szó? Azért kérdezem, mert én azt tenném, hogy megpróbálnék beszélni a laborvezető orvossal, elmondanám neki hogy mire, és miért van szükségem, és hátha összejön valami. Ha nála nem, akkor a háziorvosnal, de valahol meg kell, hogy legyenek az eredmények, hiszen az orvosok is abból dolgoznak. Arra nincs rálátásom, hogy ki és milyen adatbázishoz fér(het) hozzá, de én első körben ezen a két helyen indítanék. Ha pedig egyiktől sem kapod meg, legalább abban segíthetnek, hogy megmondják, mi ennek az útja. Mert úgy gondolom, nekik ezt tudniuk kell.
Ennyi telt tőlem, bocs:(

(ancika jól leírta Neked, hogy hol nem kell kutatnod, de azt már nem, hogy hol kellene. Jellemző a kis genyóra, mert ő sem tudja:P)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.24. 16:47:17

@she_wolf: nem egy laborról van szó és évekről. Szóval a te módszereddel macerás. ;)

asztalosani 2016.05.24. 16:55:46

@Hóhér az utolsó barátod:
kiscsillag bogárka!
nemcsak azt látod, hanem mellette azt is, hogy mennyibe került a vizsgálat, sőt alatta a tb-re felírt gyógyszereket is és a támogatás összegét is

úgyhogy a buta liba te vagy, te gágogsz itten, mert én képben vagyok és még most is tartom azt amit korábban leírtam :-)

de biztos nem fogom megírni neked ezek után, hogy hol lehet megnézni :)
szenvedjél csak... :D

asztalosani 2016.05.24. 17:01:24

@Igazság, hol vagy?:
az egy dolog hogy behívható, ha :
1. kevés az orvos mo.-on
2. ha tudják jól, hogy az orvos egy ilyen húzás után azonnal felmond,

ugye azt azért tudod, hogy a kórházaknak minimumfeltételeknek kell megfelelniük, és ha nem akkor lehúzhatják a rolót?!

szerinted hány kórházigazgató (aka fidessszesss szélkakas) veszélyeztetné zsíros székét és zsíros bérpapírját, csak azért hogy egy ilyen paritású kérdés miatt berendelje a szabadnapján lévő orvost?!?

3. orvos egyszerűen kikapcsolja a telefont. hogyan éred utol?! ha már mindent 'tudol, válaszold már meg ezt is. :-)

asztalosani 2016.05.24. 17:03:34

@she_wolf:
""szuperesnek" hívtuk "

álmodban "hívtátok" :D

asztalosani 2016.05.24. 17:08:44

@Igazság, hol vagy?:
ez sem így van, mert akkor miért küldik el pesten (!) az egyik kórházból (amelyiknek van sbo.ja) a másikba azt akinek hétvégenként sürgős nődokira lenne szüksége, hm?

és akkor most gondolok egy terhességre és hirtelen fellépő vérzésre, úgy hogy még mentőt sem hívnak az illetőhöz, pedig piszkosul vérzett?!

Igazság, hol vagy? 2016.05.24. 17:24:14

@asztalosani: Tudod kedves,vidéken még van olyan orvos pl.aki úgynevezett"behívós" A másik hozzám intézett válaszodra pedig Budapesten keresd a választ. Ehhez csak annyit,hogy vidéki emberek"ódákat "zengenek a pesti ellátásról persze itt is akad kivétel. Ja,a szemész orvos "otthoni"ügyeletes.Jobb helyeken kórházi gyógyszerész is van készenlétben.

she_wolf 2016.05.24. 17:52:39

@asztalosani:
Pofádat befoghatod!

Nem kapcsolhatja ki a telefont, + "cógátija" is kell(ene), hogy legyen (igaz, nem mindenhol)! Kevés az orvos? Mit nem mondasz?! Nem mondhat fel, szerződésben foglaltatik az ügyeleti óraszám, és minőség, te kis aktabuzi! A minimumfeltétel szerves része az akut esetek létszámi megszervezése, igazán tudhatnád te, aki mindenbe beleugatsz!

(A politika meg kapja be! Veled együtt!)

she_wolf 2016.05.24. 17:57:05

@asztalosani:
Megint mindent összekeversz:( Más az ügyeleti (ügyeletes orvosi+szuperes) rendszer, és más a sürgősségel működő intézmények hierarchiája, kompetenciája, működése. De egy idióta ezt nem fogja tudni megérteni:(

she_wolf 2016.05.24. 18:00:17

@asztalosani:
Jó tanács: hóhért ne libázd le, mert megcsíp!
Ja, hogy nem írod meg Neki? És miért? Megmondjam? Mert TE SEM TUDOD!:P Csak szeretsz a mindentudó szerepben pózolni, kisköcsög!

asztalosani 2016.05.24. 18:02:15

@she_wolf:

kiscsillag, kaparj a kezedbe egy anatómia könyvet és iratkozz már be eü képzésre, és töltsd ki a szak. gyakorlatodat rendesen, majd akkor traccsolhatunk, mert addig még a bokámig sem érsz fel. :)

she_wolf 2016.05.24. 18:14:14

@asztalosani:
...ásít...
Az megvan korábbról, hogy semmilyen tekintetben nem óhajtok "felérni" hozzád? Igaz, ez cáfolható:(

Dikusz 2016.05.24. 19:01:08

@she_wolf: a mai nap megint közelebbi kapcsolatba kerültem (férjem révén) a területi kórház SBO-jával, légzési elégtelenség miatt vitték be megint.
Míg vizsgálták, közvetlenül mellettem egy négytagú család kissé elhízott kb 13 éves hasfájós fiúgyermekéhez jött le az ügyeletes sebész. Beinvitálta anyukával együtt a gyermeket a vizsgálóba, majd amikor kijöttek, a családnak azt mondta: várjuk meg a holnapot, remélhetőleg a fiatalember addigra jól kipukizza magát, meg is könnyebbül. Ha meg mégsem, akkor holnap jöjjenek be a szakrendelésre. Ezzel csak arra szerettem volna utalni, amit többen is többször említettetek, hogy le-, behívhatóak konzíliumra orvosok.
Meg azt is újra megemlíteném, hogy sok esetben teljesen fölöslegesen - most is tapasztaltam - mennek feleslegesen az SBO-ra.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.24. 19:11:22

@asztalosani: ez tényleg ennyire sötét vagy csak játssza a trollt (nem túl sikeresen, mert ennél egy trollnak is több esze van)

she_wolf 2016.05.24. 19:27:20

@Dikusz:
Jobban van a férjed? Hiányoltalak. Írsz majd, ugye?:)

A gyerekhez valószínűleg azért kellett sebész, hogy kizárja, vagy megerősítse egy esetleges vakbélgyulladás lehetőségét (gondolom én).
13 éves gyerek, szülők aggódnak, ennyi. Remélhetőleg nem lesz semmi baj. Nem tudom, mert nem írtad, hogy hány óra körül volt a történet, legfeljebb annyiban lehet lényeges, hogyha a szokványos rendelési időben mentek az SBO-ra, akkor tényleg fölöslegesen terhelik a rendszert. Ha azon kívül, akkor jogosnak tartom, noha lehet, hogy valóban csak egy triviális emésztési gondról van szó.

she_wolf 2016.05.24. 19:28:02

@Hóhér az utolsó barátod:
Ezt most tőle, vagy rá vonatkoztatva kérdezed?

Igazság, hol vagy? 2016.05.24. 19:30:18

@Hóhér az utolsó barátod: Kire gondolsz?Meg szabad kérdezni,ha nem titok?

asztalosani 2016.05.24. 20:17:47

@Dikusz:

ez is nem más, mint: melléduma.

nem arról volt szó hogy behívható-e vagy sem.
törvény szerint behívható.

a kérdés az hogy:
1. melyik hülye kórházigazgató (vagy annak kiadott utasítása szerint) hívná/ hívatná be egy nem dolgozó orvost egy nem vészhelyzet miatt (fentebb részleteztem, ha nem értenéd olvasd vissza) hétvégén a szabadnapján, főleg ha az orvosnak olyan beosztása volt ?! ha te orvos lennél, hányszor tűrnéd el sorozatban, hogy mindenféle piszlicsálé sz*r miatt kelljen az ebéd mellől felkelned és berongyolnod, vagy az ország másik végéből elindulnod hétvégenként (pl.: hévízről ahol éppen a hosszú hétvégédet töltenéd)
2. melyik orvos megy be (pl.: kikapcsolja a telefonját és kész)
3. melyik orvos adja a nevét az esethez illetve a felelősségét?

NYILVÁN ha minden orvos kötelezően berángatható lenne, akkor a fenti eset úgy végződött VOLNA, hogy 1 óra múlva bement a nődoki, a csajt megvizsgálja, értelemszerűen válaszol a neki feltett kérdésnek. és mindenki boldog. csakhogy nem ez történt. jóhiszeműen gondolom, hogy egy magyar
állampolgár nem talál ki ilyen sztorikat, ugyanis van annál jobb dolga is mint a praxisra írogasson.

tehát ebből kifolyólag az ottani általatok sokat emlegetett "behívórendszer" (még mindig röhögök azon hogy ti ebben hisztek, főleg egy ilyen esetben) nem működött. (minő meglepetés)

a legnagyobb szánalmas sarokpont az, hogy ennek az "orvosszerű" izének fel sem merült a csöppnyi agyában, hogy ha már nem tud belső berkekben segítséget kérni, akkor felhívjon egy másik kórházat.

illetve a hangnem, akármilyen sz*r napja is volt.

she_wolf 2016.05.24. 21:12:44

Valaki magyarázza már meg ennek az idiótának, hogy mit jelent az otthoni ügyelet!?
Egyáltalán, az "ügyelet" mint fogalom.
Valaki magyarázza már meg ennek az idiótának, hogy az ügyelet (az otthonról tartott is!) munkaidő!
A "szuperes" -ha hívják, és kizárólag akut esetben hívják!- hagy csapot-papot és bemegy, mert ő is ügyeletet lát el. Házon kívül. És nem megy vidékre havajozni, mert beosztása van, ami szentírás a számára.
A csaj este pedig minden, csak nem akut.

@asztalosani:
Milyen hangnem, baszd meg!? Ott voltál? Hallottad?
"általatok sokat emlegetett "behívórendszer"" attól, hogy te valamiről nem tudsz, még nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Próbálj megbarátkozni ezzel a gondolattal!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.24. 21:24:08

@she_wolf: hármat találgathattok... :) Van az emberi butaságnak egy olyan szintje, ami felett nem tudok napirendre térni. Na a libuci már elérte ezt a szintet.

she_wolf 2016.05.24. 21:38:42

@Hóhér az utolsó barátod:
Nem butaság ez, hanem merő rosszindulat. És én nem szeretem a kötekedő embereket. Néha szégyellem magam amiért lealacsonyodom a szintjére, de sajnos ilyen vagyok. Tekintsd jellemhibának!:)
Vagyis inkább ne, hiszen Te is tapasztalhatod, hogy mindenkivel úgy beszélek, ahogy velem teszik, sőt, néha megelőlegezem az újragondolás lehetőségét, mint legutóbb is, és nem szúrok rögtön.
Őszintén tudom irigyelni azokat, akik át tudnak siklani ilyesmik fölött. Nekem is ezt kellene, de egyszerűen képtelen vagyok rá:( Ez a görény meg kihasználja. Bár ha ettől van orgazmusa, egyszer talán még hálás is lesz nekem:P

Dikusz 2016.05.24. 22:09:45

@she_wolf: ma délután volt az eset, 16:00 körül. Viszonylag sokan voltak, nem tudom ügyeletes volt-e a kórház. Volt olyan, aki már ott várt mikor mi beértünk a mentővel, és most amikor fél órával ezelőtt eljöttem, még mindig ott várakoztak. Nyilván mindenki a maga baját gondolja fontosnak, de egyszerűen nem értem, hogy miért kell rendelési időben az SBO-t terhelni, amikor az sürgősségi ellátásra való. Tudom naív kérdések ezek. Az előbb emlegetett család is vidáman távozott, jót derültek az orvos szavain. Kimaradt: a gyerek reggel óta fájlalta a hasát. Volt még ott egy idősebb hölgy, törékeny, sápadt, egyértelműen beteg. Azzal jött be (lánya kísérte), hogy "nehézlégzése" van. Az orvos amikor tájékoztatta őket: az amikor nehezen veszi a levegőt nem egyenlő a nehézlégzéssel, még nekik állt feljebb. A néni simán beszélgetett a lányával, majd szépen eltotyogtak. Kedvem lett volna mondani nekik, hogy nézzék meg a férjemen milyen az amikor tényleg nehezen kap valaki levegőt.

she_wolf 2016.05.24. 22:54:18

@Dikusz:
Ahogy mondod: mindenkinek a saját baja a legnagyobb, és természetes, hogy szeretne minél hamarabbi enyhülést. És éppen ezért azt is megértem, hogy a betegek ilyenkor kevésbé toleránsak, tűrőképesek. Az igazán betegeket fel lehet ismerni, még egy laikusnak is. Az orvost viszont nem értem, mert szerintem bőven ráér vizsgálatkor felvilágosítani a beteget és a hozzátartozót a "nehezen vesz levegőt és a nehézlégzés" közti különbségről. Sokszor ilyen apróságokon csúszik el a kommunikáció.
És a nehézlégzésnek is vannak fajtái, vagy fokozatai (legalábbis azt hiszem).

A gyerek meg lehet, hogy csak valami olyasmit evett/ivott, ami megterhelte a gyomrát, és emésztéssel kapcsolatos volt inkább a fájdalom oka:) Ha jót nevettek, az csak jó, viszont rossz is, mert mástól, egy indokoltabb esettől vonták el az időt, és az embert.
Ezért említettem egy jóval korábbi hozzászólásomban, hogy az SBO-n jelentkező emberek jelentős %-át már a bejárattól simán vissza lehetne irányítani a háziorvoshoz! Csak ugye annak megint lehet váratlan, és problémás következménye:(

asztalosani 2016.05.25. 08:30:11

@she_wolf:

"A gyerek meg lehet, hogy csak valami olyasmit evett"

idézlek téged:

"baszd meg!? Ott voltál? Hallottad?"
orvos vagy hogy neten keresztül nem ismerve a konkrét esetet diagnosztizálsz????

hülye együgyű pancser vagy és maradsz is

kheiron 2016.05.25. 10:19:11

Nyugi már, "asztalosani" egy paranoid, a személyiségzavarból lassan effektív skizofréniába hajló nick, szerintem zseniálisan van megalkotva, le a kalappal az előtt, aki csinálta.

:-)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.25. 10:49:18

@kheiron: dokibácsi, ez nincs megcsinálva, ez ilyen. Ha valós a diagnózisod, akkor tényleg jobban tenné, ha orvosi segítséget kérne, mielőtt még kis színes, repkedő gömböket kezd látni, mint szegény Vera néni...

kheiron 2016.05.25. 10:53:32

@Hóhér az utolsó barátod:

Annyira tankönyvi típus, hogy olyan az életben nincs, én egész biztos vagyok abban, hogy egy vidám troll.

Évek óta nézem és mulatok.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.25. 12:18:18

@kheiron: ilyet mondtak már rólam is :D

Mondjuk a kedvencem, mikor a humorérzéktől mentes pszichiáter a cinikus, öniróniának/szarkazmusnak/fekete humornak szánt megjegyzésekből kihoz egy skizoid személyiségzavar diagnózist, amit a belgyógyász "szakértő" módon skizofréniára konvertál. :D

Braincelle 2016.05.25. 13:45:10

@kheiron:
Szerintem is troll. Néha kilép a szerepéből.
De szetintem nem vicces.

she_wolf 2016.05.25. 15:27:00

@asztalosani:
Én nem vagyok orvos. Te viszont hülye vagy. Pont.

sokgyerekes 2016.05.25. 19:01:10

asztalosaninak szép rikító piros orcája van. Fél szemmel, hunyorítva, méterekről látszik, hogy mit kell átugrani olvasás közben. Mi a csudának törődtök vele?

she_wolf 2016.05.25. 19:24:50

@sokgyerekes:
Én kizárólag csak terápiás céllal teszem:)

Aisha Alaenun 2016.06.13. 08:21:58

Igaza volt a dokinak!!!
Aki ilyen hülye, hogy ezért feltartsa az Sbo-t meg is érdemli!
Most tessenek külfölddel prédikálni! Ott felhívják a szülészt-nőgyógyászt vagy a háziorvost telefonon és megmondta volna, hogy szúrogassa magát tovább. Persze jó pénzért mert ott a telefonos konzultáció pénzbe kerül! Cserébe nem küldenek el jogosan a picsába.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása