Bunkók voltak és a betegek idejét rabolták

2016.04.13. 08:43

webmd_-photo_of_blood_test.jpgCsak bízni tudok benne, hogy mindez egy szerencsétlen és egyedi alkalom lehetett, de azt hiszem, legalábbis a megnyilvánulásokból erre lehet következtetni, hogy sajnos ebben az esetben a nagy általánossággal sikerült találkoznom.

Kedves Praxis!

 

Az indulás óta figyelemmel követem a blogot, bár nem szoktam rendszeresen hozzászólni. Inkább csendben figyelem az eseményeket, úgy hittem, mindenre fel vagyok készítve, ami az egészségügyi állapotokat illeti. Sokszor kissé túlzónak találtam az itt megjelenő történeteket, ehhez képest a saját bőrömön kellett megtapasztalnom egy egyszerű vérvétel alkalmával, mennyire rosszul áll a magyar betegek szénája. Az előzményhez tartozik, hogy a háziorvosom egy két hete húzódó hasmenéses nyavalya miatt beutalt a területi szakrendelőbe laborra. A háziorvosomról csupa jót tudok mondani, mindig alaposan megvizsgál, ha szükséges és nem csak arról szól egy-egy vizit, hogy gyorsan felír valamit és már lép is tovább a következő beteghez. Emellett nagyon empatikus, figyelmes, valószínűleg ez vezethetett tévútra és ebből kiindulva feltételeztem naivan, hogy a többi egészségügyi szakember is hasonlóan áll a betegekhez.

 

A laborra reggel 7 órára érkeztem meg, 7-9 óra 30-ig van rá lehetőség, így is sokadik voltam a sorban. Egy szerdai napról beszélünk egy hosszú hétvégét követően. A legfeltűnőbb az volt, hogy fél 8 tájékán még nem kezdődött el az érdemi munkavégzés, az orvosok, asszisztensek folyamatosan szállingóztak. De ahelyett, hogy az érkezést követően azonnal nekiláttak volna a dolguknak, csak a traccsolás, beszélgetés volt terítéken. Megbeszélték a betegirányítással a hétvégi eseményeket, egymás közt nevetgéltek, miközben legalább 50 ember türelmetlenül várta, hogy végre történjen valami. Oda se bagóztak, nevetgéltek, láthatóan kiválóan érezték magukat. Ez önmagában persze nem volna probléma, mindig jó, ha az ember jó kapcsolatot ápol a munkatársakkal, ha jó a munkahelyi légkör, ugyanakkor közel egy órán át várakoztatták a betegeket és ezt tették olyan természetességgel, mintha jobb dolguk nem volna. És akkor még csak a labor részlegről beszélünk, de ugyanez volt a helyzet a többi részlegen is.

 

8 óra fele végre megkezdődtek a vizsgálatok, elindult a sor, én 9 óra magasságában kerültem be a vérvételre. Menet közben az egyik beteg hangot adott nemtetszésének, mivel munkaidő előtt szándékozott elintézni a vizsgálatokat, ő is velem nagyjából egyidőben érkezett, rögtön rápirítottak nem épp irodalmi stílusban, gyakorlatilag a többi beteg előtt alázták meg jó hangosan és intették lekezelő stílusban türelemre. „A beteg dolga, hogy kivárja a sorát, ne hőzöngjön, más is kibírja” – szólt az intés. Én csak nyeltem egyet és azon tanakodtam, ha a beteg dolga a türelmes várakozás, akkor vajon mi a dolga az ott dolgozóknak? Nem a hatékony és gyors ellátás?

 

webmd_-photo_of_blood_test_1.jpg

 

A vérvételnél külön leteremtettek, hogy nem iszok elég folyadékot, ezért nem tudtak vénát találni rendesen, csak többszöri próbálkozás után, amely alapvetően nem igaz, hiszen nem először voltam efféle vizsgálaton, jó előre megittam minimum 1 liter vizet, de oda se neki. Nem álltam le vitatkozni, hiszen világosan látszott, hova kívánnának, épp csak a szemembe nem mondták. Örültem, hogy letudtuk az egészet és mehettem utamra. A történet végül azzal zárult, hogy másnap délre rendeltek vissza a leletért, amely nem készült el kellő időben, így adtam az ördögnek egy utat és rákövetkező napon mehettem be újra. Persze annyit sem tudtak mondani, hogy sajnáljuk, hogy az idejét vesztegettük, vállukat vonogatták, hogy ez van.

 

Az a dühítő az egész szituációban, hogy úgy csináltak végig, mintha ez az egész eljárás egészen természetes volna, kvázi mintha szívességből ültek volna ott, a beteg pedig visszaél ezzel a szívességgel, mert hozzájuk merészel fordulni. Gyakorlatilag több tucat ember idejét rabolták, vesztegették, és amikor ezt valaki szóvá merte tenni, rá mert kérdezni, mégis miért, nekik állt feljebb. Pedig nem tolakodóan, vagy ki, ha én nem stílusban tette mindezt, hanem udvariasan, érdeklődve és teljesen jogosan.

 

Csak bízni tudok benne, hogy mindez egy szerencsétlen és egyedi alkalom lehetett, de azt hiszem, legalábbis a megnyilvánulásokból erre lehet következtetni, hogy sajnos ebben az esetben a nagy általánossággal sikerült találkoznom. Még csak azt sem mondhatom, hogy gépiesen zajlottak az események, hiszen amellett, hogy ellenséges módon álltak hozzánk betegekhez, az egész ellátás akadozott. Persze, a pénztelenség és az elvégzendő munka mennyisége nyilván nincs túlontúl jó hatással a morálra, az általános hangulatra, viszont ahol munkaidőben munka helyett mással foglalkoznak, ott valami más is lehet a háttérben. Nem tudom, kinek volna a felelőssége, hogy ezeket a részleteket nyomon kövesse, ellenőrizze, de teljesen úgy tűnt, senki sem kompetens.

 

Tisztelettel,

B.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2016.04.13. 10:16:26

Remélhetőleg ez egy egyszeri alkalom volt. Legalábbis kívánom, hogy így legyen!:)
Csak annyit fűznék hozzá, hogy nekem furcsa, hogy a laboros a bénaságát a vízhiányra fogja.
Általános laborban egy sima vérképet készíttetni úgy kell mennie a betegnek, hogy előtte meghatározott idő után már nem eszik, nem iszik. Nem véletlenül ez a az szabály.
Ha reggel 7-re megyek laborba, akkor nagyjából éjfél után nincs semmilyen bevitel, legfeljebb minimális mennyiségű csapvíz. (Kivételekre nem térnék ki.)
Az, hogy a laboros bénán szúr, nem a beteg baja. Akkor sem, ha egy éjszaka alatt lett kórószáraz a beteg és tűnt el a vénája, és akkor sem, ha betegségből adódóan. Tessék megcsapolni a beteget (meg lehet azt csinálni, nem egy ördöngősség), és az eredmények beszélnek.

"...nem először voltam efféle vizsgálaton, jó előre megittam minimum 1 liter vizet, de oda se neki."

Bocs, ezt nem igazán tudom hova tenni. Vizsgálat előtt 1 liter víz? Miért? Vagy mikor, mennyi idő alatt folyt be az az 1 liter?

she_wolf 2016.04.13. 12:10:02

Bocsánat, mindenről a "rossz májam" tehet, mert nem is én lennék, ha ezt kihagynám:)
Igaz, a linkelt képen nem labor szerepel, ahol vért vesznek. Itt inkább szívják a vért (a miénket, természetesen), és nem laboros fizetésért. Tényleg: a nem jelenlévő szorgos népszolgák hol vannak munkaidőben? Betemette őket a rahedli meló, mi? Szabad kételkednem?
index.hu/mindekozben/poszt/2016/04/13/parlament_letszam/

rest of boys 2016.04.13. 15:22:04

A posztoló végigjárta aznap az összes részlegeket és mindenhol ugyanazt tapasztalta.
A kérdés az, hogy honnan a szomból volt ennyi ideje szimatolgatni, méricskélni, összehasonlítgatni, analizálni, szintetizálni, kombinálni, permutálni ?
Aztán ebből az egész zöldséghalmazból egy ekkora filozófiai színezetű lecsót iderittyenteni ?
Talán ő is egyike a korábban a szocializmus építő mai nyuggereknek, akik szervesen hozzájárultak ahhoz, hogy az ország a béka segge alá kerüljön a múlt század végén?
Ki tudja...

Akkor pedig ne csodálkozzon. Az övé, magának építette.

rikitikitévi 2016.04.13. 15:45:46

na idefigyusz, leroi, nem felejtettem el, hogy nemrégiben hatodévessel úgy nekem ugrottatok, hogy alig győztem a fejem kapkodni a záporozó ütések elől. Hiába, úgy látszik, a nájrológusok összetartanak és báncsák a kissebbett...
Csak azért írtam a bevezetőt, hogy érzékeltessem, bennem van a tüske, és neheztelek egy kicsinyeg rátok, mégis azt kell mondanom, hogy teljesen egyetértek veled: ez a poszt egy felfújt, de nagyjából ki is durrantott lufi. Nem történt semmi más, mint hogy B vérvételre ment és nem terítettek elébe vörös szőnyeget és nem nyalták ki a S.eggét. Kivánom, hogy soha ne érje nagyobb sérelem!

she_wolf 2016.04.13. 15:53:16

@rest of boys:
Olyan vagy...:)
Nem biztos egyébként, hogy jók a következtetéseid, és igenis, van béna laboros. Meg bunkó is. Találkoznál csak egyszer az én "kedvencemmel"! Bár szerintem azt is mondhatnám, hogy róla lassan mértékegységet lehetne elnevezni a bunkóság kalibrálására.
Meglehetőst hűvös a kapcsolatunk:)

macskaorr 2016.04.13. 16:01:31

@rest of boys: Remélem, te is leszel nyugger, már ha megéred ebben az eü rendszerben, úgy tűnik minden baj okozója a ratkó korszak, vagy a még idősebbek. Mi járultunk hozzá, hogy az ország a béka segge alá kerüljön? Mi akik annyit gürcöltünk mint az állat, neveltük az olyan nevelni valókat mint Te, ápoltuk az idős szüleinket, és három műszakban húztuk a belünket, hogy Te elvégezhessed az egyetemet? Már ha végeztél valamit! Az egészségügyről csak annyit hogy a legsötétebb Rákosi érában is jobb volt az ellátás, nem lopták a tisztelt kollegák ki egymás szemét is, mint most ahogy a Bőrklinikáról éjjelente egy furgon hordja ki a gumikesztyűket. Az autoimmun betegek meg ott fekszenek, akiknek egy csepp baci is az életébe kerülhet. Nincs semmiféle ellenőrzés, mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, igaza van Sándor Máriának, az eüben van a legnagyobb korrupció!
Az állam rengeteg pénzt von ki az eü-ből, stadionokra futja, másra nem!Az orvosok , ápolók, tisztelet a kivételnek pedig a betegen vezetik le a dühüket, amiért ilyen szar a helyzet!

she_wolf 2016.04.13. 16:01:39

@rikitikitévi:
Van benne némi túlzás, ez tény. Ezért is csak arra reagáltam, amire. De ha Te is itt vagy és r.o.b. is, akkor mondjátok már meg nekem, hogy egy süppedt véna miatt miért kell ekkora cirkusz? A laboros dolga a vizsgálandó cucc nyerése, vizsgálata. Nem kért tőle senki sem diagnózist, sem életvezetési tanácsot.
Javítsatok ki, ha valamit rosszul tudok, plíz!

macskaorr 2016.04.13. 16:12:49

@rikitikitévi: Erről nekem is ez a véleményem, majd megtudná a kedves posztoló, ha több szakrendelésen járna, és komoly betegségei lennének, na akkor biztosan nem szólna semmit, a vérvételnél ráripakodóra!Kérdezze meg a daganatos betegeket, akik mire a várólistán sorra kerülnek valmilyen vizsgálatra, addigra na nem is részletezem.Szóval sztem a hőbörgése akkor saját magának is nevetséges lenne! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezt kívánom, csupán megállapítom, mint tényt, hogy eddig nem sokat kellet hálistennek igénybe vennie az eüt!

rest of boys 2016.04.13. 18:52:59

@she_wolf: A nejem laboratóriumi orvos, egészen pontos rálátásom van a labormunkára és nyilván - a saját berkeimen belül - a betegtársadalomra is.

zünüke 2016.04.13. 21:59:47

@she_wolf:

Nekem is van egy kedvencem a Péterfiben a vérvételen, bár nem túl sűrűn fordulok meg náluk, de ha mégis muszáj a kapun belépve elkezdem az imát,hogy ne hozzá kerüljek.Na attól a nőtől retteg mindenki aki hallotta már megnyilvánulni vérvétel közben ha valami nem tetszik neki.Viszont profi a vérvételben.

she_wolf 2016.04.13. 22:32:38

@rest of boys:
Nincs is ezzel semmi baj. Egyik részével sem. Poszter kicsit túltolta, a kevesebb néha több, ecetetrá...Nem érint különösebben. A körítéssel éppen ezért nem is foglalkoztam.
Jellemzően akkor fordulok ki a számon, amikor a hunyó beteg előráncigálja (érvek híján ofkórsz) a szakmai alázatot, meg az M.Pátiát, meg valami lagzit szoktak emlegetni vagy maiaszösz. De akkor nagyon be tudok rágni:)
Itt meg igazából azt nem értem, hogy mi ez a körmenet a folyadékbevitel-kiszáradás támában. Ha nem tudok szúrni, akkor evvan, de nem tolom a betegre, hogy ez azért van, mert a betegnek hibásnak tetszik lenni. Vagy mi?

Ez nagyjából olyan, mintha Te azért nem tudnál nekem egy ENG/EMG-t csinálni, mert nem adsz delejt a műszernek, de ezt hülye vagy felismerni és inkább rám tolod a balhét, azzal, hogy én tulajdonképpen egy zombi vagyok, azért nem rajzol a gép.

Bocsánatodat kérem a bizalmas megfogalmazásért, és remélem, nincs harag!:)

she_wolf 2016.04.13. 22:42:58

@zünüke:
Profi a vérvételben. Hát ez az!:D
A miénkkel egyszer volt egy beszólásos afférom, és mert tisztább voltam mint a papok gatyája, megkértem, hogy panaszával forduljon a beutaló háziorvoshoz, meccselje le vele:P
Azóta csak Jónapot!-Viszlát! kapcsolatban vagyunk. Mert köszönni illik:)
Tény, hogy minden beteget lámpavasra húzna, de az is tény, hogy a teljesen átlagos vénám hálás a bánásmódért. Öreg néninék/bácsikák üvegropi vénáit úgy tudja szúrni, ahogy állítólag senki más a szaniban.
(Volt rutintalannak tűnő asszisztens aki tűpárnának használt, vele viszont jókat röhögtünk közben, és nem győzött szabadkozni. Emberek vagyunk. Ilyenek, olyanok. Én ilyen.)

asztalosani 2016.04.15. 09:34:36

@she_wolf:

cöcöcö... mondja ezt egy olyan ember akinek fingja sincs az egészségügyről nem tanult róla, nem dolgozott benne, max takkernőként, igaz miguszka csiguszka

she_wolf 2016.04.15. 09:39:28

@asztalosani:
böff...boáhhh...
Kösz, most már jobb:)

asztalosani 2016.04.15. 10:05:28

@she_wolf:

szóval wc pucolóként dolgoztál a szakmában miguszka- csiguszka!!

she_wolf 2016.04.15. 10:17:07

@asztalosani:
Rólam legalább tudni, hogy anyádat is tisztába tehettem akár. Te akkor hol voltál, kisköcsög?

asztalosani 2016.04.15. 11:40:18

@she_wolf:

ad1. kisköcsög az anyád, hogy ilyen szart, mint te a világra sz*rt

ad2. anyumat tutira nem tetted tisztába, mert egy ilyen görényt mint te, aki még azt kérdezgeti itt a praxison hogy mi az a "vérátömlesztés" 'hót zicher hogy még egészségügyi intézménybe se engednek /engedtek be. dolgozni, nem hogy a betegek közé...

she_wolf 2016.04.15. 11:50:43

@asztalosani:
....pssszt..kipukkanik a veres képed:)
Ásít..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása