Emberterlen körülmények Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján

2016.04.09. 06:27

pulm_klinika1.jpgItt nincs orvoshiány, nincs nővérhiány, a folyosón szinte nem lehetett haladni tőlük. Csak nagyfokú szervezetlenség, fejetlenség, és embertelenség.

Kedves Praxis blog!

 

Egészen friss a történetem. Húsvét vasárnap reggel Mentő vitt a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájára. Éppen fuldokoltam. A Mentősök profik és EMBEREK!

 

No persze ünnep lévén ügyelet, pedig akkor is fuldokolnak emberek, meg meghalnak, meg hasonlók. No de fő a bizalom, kibírom, majd jön a hétköznap, és megoldódik minden. Óriási tévedtem. 2 napig nyomnak belém vénásan akármit (nem közlik mit és miért). Beindul a nagyüzem. Megjelenik a kijelölt orvosom--6 másik kíséretében-- vizsgálat nincs, kommunikáció nincs. Ekkor megkérem, vizsgáljon meg, és vázolja a lehetőségeket. Válasz: " Erre nincs időm"! Mondom, más baj van, szétrobban a fejem, szó nélkül kimegy. Délután nővéreket kérem meg szóljanak az orvosnak. Visszaüzen: "nincs rám ideje"

 

Estére már nagy a baj, én a beteg kérek vérnyomásmérést. Merthogy az nincs a kórházban, meg lázmérés sincs--Tüdőklinikáról beszélünk--.

 pulm_klinika1.jpg

 

Nagy futkosás, tényleg nagy a baj. Az éjszakás nővérnek köszönhetem, hogy nem kaptam agyvérzést. Másnap reggel sem láttam az orvosom. Saját felelősségemre kijöttem, még mielőtt tepsiben hoznak ki.

 

Itt nincs orvoshiány, nincs nővérhiány, a folyosón szinte nem lehetett haladni tőlük. Csak nagyfokú szervezetlenség, fejetlenség, és embertelenség. Nem csak az én orvosom ilyen ott. 4 nap alatt azt láttam, hallottam, hogy idióta debilnek nézik a beteget. Magas lóról, megalázóan odavetnek 2 szót, és annyi. A sok idős kiszolgáltatott beteg nem mer szólni, csendben tűr, szenved és belepusztul.

Esetemben konkrétan szakmailag megkérdőjelezhető az egész. Milyen Klinika az, milyen orvos az, akik elindítanak egy kezelést és nem gondolnak arra, az mit okoz, annak mi a következménye, mit kell tenni ennek kivédésére, illetőleg, hogy be se következzék. Milyen szakmai tudás ez? Hol van itt az orvos, akiben bízunk, akitől segítséget várunk.

 

A szakmai alázat, az emberi tisztesség, az empátia nem pénzkérdés!

Ezt a klinikát néhány elhivatott, empatikus nővér tartja életben nettó 110.000.-Ft,ért.

 

Üdvözlettel

Márta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greg24 2016.04.09. 21:04:13

Gondolom husvet vasarnap reggel ugy kelt fel,hogy fulladt...penteken meg semmi baja nem volt...agyverzestol a nover mentette meg????!!! Mert????,,kertem vernyomasmerest":-) persze bemegy az orvos 6 agyas korterembe egynek megmeri mindenki egybol:,,ha mar ittvan az enyemet is! Nekem is tessek merni!"es bumm mar el is ment fel ora...

she_wolf 2016.04.10. 07:40:45

Az lehetett talán a baj, hogy nem hagyott mindenki rögvest csapot-papot.
2 napig kap vénásan valamit. Infúziót, vagy injekciót? De ez mindegy is, mert a kezelést elrendelték valami alapján, és megkapta.
Talán kérdezni kellene, és akkor válasz is lenne. Akár a nővértől is, aki beadta a vénás cuccot.

"Megjelenik a kijelölt orvosom--6 másik kíséretében-- vizsgálat nincs, kommunikáció nincs."
A jelenséget úgy hívják, hogy vizit. Jellemzően az oszály átadása-átvétele (a lelépő orvostól az aznapi munkáját kezdő orvos részére). Továbbá új esetek ismertetése.

Ha a dokinak üzengetek, visszaüzenget. Kommunikál, mi ezzel a baj?
"Ekkor megkérem, vizsgáljon meg, és vázolja a lehetőségeket."
Étterem, kajarendelés: "Pincér, étlapot!"

"Itt nincs orvoshiány, nincs nővérhiány, a folyosón szinte nem lehetett haladni tőlük."
Hát ezt meg honnan tetszik tudni? Maga szerint egy oktató kórházban csak az "elkészült" orvosok császkálnak fehérben, sztetoszkóppal a nyakukban/zsebükben.
4 nap alatt ennyire volt képes rájönni.

"Milyen Klinika az, milyen orvos az, akik elindítanak egy kezelést és nem gondolnak arra, az mit okoz, annak mi a következménye, mit kell tenni ennek kivédésére, illetőleg, hogy be se következzék. Milyen szakmai tudás ez? Hol van itt az orvos, akiben bízunk, akitől segítséget várunk."

Ha elindítottak egy kezelést, akkor volt mi alapján elindítani. Hol van az orvos? Hát ott van, a kórházban, éppen a Magácska laboárja fölé görnyedt elemezgetésre, hogy mit kell Magácskának kapnia. Szóval ott van az az orvos, csókolom a kis kisztihandját, akiben ha megbízik, akkor nem tesz fel itt hülye kérdéseket.

"Esetemben konkrétan szakmailag megkérdőjelezhető az egész."
A Magácska esetében Magácska konkrétan egy felelőtlen valaki, aki 4 nap után sértődötten összecuccolt, és mivel "konkrétan szakmailag" kérdőjelezi meg az ellátását, így alapos okom van azt gondolni, hogy Magácska ül azon a bizonyos magas lovon.

És azóta hogy tetszik lenni? Diagnózis?
Kórházban ne tessék idegeskedni, mert tényleg agyvérzés lesz a vége (engem konkrétan most kerülget), viszont legalább nem kell mentőt hívni:)

(A poszt önmagában teljesen semmitmondó. "A szakmai alázat, az emberi tisztesség, az empátia nem pénzkérdés!". Hát pedig DE!)

2016.04.10. 09:19:12

@Greg24: Esetleg érintettnek tetszik lenni, hogy ilyen idegesen vagdalkozik? :)

2016.04.10. 09:20:38

@she_wolf: Persze persze. A magyar orvos a poszt tartalmával ellentétben a legkiválóbb szakmai ismeretekkel rendelkezik. Például profi módon tud elvenni és eltenni egy borítékot!

she_wolf 2016.04.10. 09:48:02

@Laca1558:
A magyar orvos (általánosságban) vitathatatlanul jó képzést kap.
A boríték nem tudom, hogy kerül ide, senki nem ejtett róla egy szót sem. Még a poszter sem.
Kérdésem: van-e a posztban bármilyen konkrétum, ami megvilágíthatná az esetet?
Mert annak ellenére hogy nincs, a poszter kinyilatkoztat, megállapít imígyen:

"Esetemben konkrétan szakmailag megkérdőjelezhető az egész.
....
Ezt a klinikát néhány elhivatott, empatikus nővér tartja életben nettó 110.000.-Ft,ért."

4 nap alatt (amiből 2 nap stand by üzemmód!) teljes képet kapott Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának működéséről.
Ezt nevezem!

(Bocs, van egy konkrét(?) adat: a 110 ropis fizu.)

nyubocs 2016.04.10. 10:15:12

@she_wolf:
Amúgy ha kijött a kórházból, a teljesség kedvéért nem ártana ha megírná, hogy utána hova ment és mi az a diagnózis ami alapján bekerült ide.

Tessék bekerülni vidéki kórházba. Azután ez maga lesz a megváltás.
Sikertörténetként van tálalva a kórházfelújítás itt-ott.
De mondjuk konkrétan láttam, hogy a nővérhívó olyan magasságban van elhelyezve az ágy mellett amit még véletlenül sem elérni ha mozgásképtelen vagy.

she_wolf 2016.04.10. 10:49:45

@nyubocs:
Nem azt mondom, hogy nincs hiányosság, átgondolatlanság, mert számolhatatlanul sok van:(
Mint pl. az általad említett nővérhívó is. Bagatell kategória, ami akkor nem az, amikor éppen szükség lenne rá.
De jellemzően azok hisztiznek, aki ehhez a poszterhez hasonlóan gondolkodnak.
Vidéken lakom. A helyi kórház területére járok laborba, képalkotó vizsgálatokra, a háziorvosi rendelő külön helyen van.
Betegként nagyon nem szeretnék az itteni kórházba kerülni.
Járok egyéb felmerülő bajaimmal magánorvoshoz, és ha a helyzet úgy kívánja, az esetleges kórházi tartózkodást is egyeztetjük.

Mentő hívása esetén pedig szerencsém van, mert a lakhelyem szerinti fogadó intézmény kedves ismerősöm már huszonsok éve. De nincs mindenki ilyen helyzetben, ezt is tudom, és ezért szoktam azt szajkózni, hogy a szánkat ne csak evésre használjuk!
Tetszik vagy sem, szóból ért az ember! De nem mindegy, hogy kihez, mikor és milyen szavakkal szólunk.

Ez a poszt meg...

rest of boys 2016.04.10. 18:59:09

Megint bakela posztolgat errefelé, vagy Rejtő egyik kiadatlan művéből vett idézet ez a poszt?

Azt hittem, már nincs alább ezen az oldalon minőség tekintetében, de látom, hogy mégis mindegyre alulmúlja önmagát.

drappa 2016.04.10. 19:06:43

@Greg24:

Gondolom vasárnap reggel úgy kelt fel,hogy fulladt....pénteken még semmi baja nem volt..

Nem ártana ha a tüdőbetegségek széles skáláján el tudnál igazodni, mielőtt ostobaságokat írsz.

drappa 2016.04.10. 19:11:52

@she_wolf:

A magyar orvos hiába kap kiváló képzést ha a későbbiek folyamán könyörögni kell neki egy vizsgálatért,és ehhez kapcsolódóan szarik a betegeire.

she_wolf 2016.04.10. 20:16:20

@drappa:
"...szarik a betegeire."
Ezt ebből a posztból szűrted le, vagy általánosságban beszélsz?
Hogy könyörögni kell? Hát ja! És most tényleg vegyük sorba, hogy miért kell könyörögnie a betegnek? Nagyon sokáig tartana, előre szólok!
Egyébként a mondatoddal meg is fogalmaztad a választ:
pontosan azért nem kvaterkázik a beteggel, mert a vizsgálat, kezelési protokoll meghatározása okán dolgozik. Legelőször is adatokkal.

Kiskegyünk vehette volna a fáradságot és leírhatta volna mindjárt kezdésnek, hogy hogy zajlott a kórházi felvétele azon a szép húsvéti vasárnapon.
Kiskegyünk meg is kérdezhette volna, hogy milyen cuccal lövik és miért, fentebb írtam. Kiskegyünk hiába is vár arra, hogy "üzengetésre lábhoz megy" az orvos. Nem kutya ugyanis.
Kiskegyünk azt látta villámlátogatása alkalmával, hogy minden beteg szenved, ippegcsak nem agonizál, és minden orvos gyökér.
Itt a(z) "Itt nincs orvoshiány, nincs nővérhiány,...." kezdetű, gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott olvasmány bekezdésre gondolok.

Asszem megyek, mielőtt elgurul a gyóccerem...

she_wolf 2016.04.10. 20:18:31

@rest of boys:
Bárha! De nem reménykedem:(

rest of boys 2016.04.10. 20:43:28

@she_wolf: Valószínűleg a sok rohangáló orvos joggingozott a folyosón, nem épp a dolgát végezte.
Az, hogy az orvosok nem gyakorolták Mártikán felváltva, a nap 24 óráján keresztül a cunnilingust, ahogy szerette volna, nem azt jelenti, hogy épp nem a dolgukat intézték.

Biztosan, 100 % biztosan el volt látva a beteg, de jobban esett a lelkének ideönteni a sok szart, hadd kanalazzák az olvasók.

she_wolf 2016.04.10. 21:21:42

@rest of boys:
"What's Up Doc?"
Olyan egy izé vagy...:D Több empátiát!
Asszem, kedvet kaptam a Hair-hez (legalábbis a zenéjéhez).

rest of boys 2016.04.10. 22:59:40

@she_wolf: Köszönöm, nagyon kedvelem ezt a filmet ! :)

Greg24 2016.04.10. 23:04:59

@drappa: gondolom szakmabeli vagy ezert te tisztaban vagy a tudobetegsegek szeles skalajaval?! Ostoba vagy ez latszik a kommentjeiden...ezert konyorogsz az orvosodnak a folosleges bar altalad elkepzeltnek velt vizsgalat miatt es ezert szarik rad;-)

she_wolf 2016.04.10. 23:40:09

@rest of boys:
Szívesen!:)
Én annyiszor láttam már, hogy elég csak a szöveg és a zene, és akkor is "látom", ha másra figyelek. Nem ma volt az sem...

drappa 2016.04.10. 23:54:24

@Greg24:
Nem,nem vagyok szakmabeli viszont van tüdőbeteg a családban, és a szoros ismeretségi köreimben.Azt,hogy a te hülye kommentjeiden mi látszik az azt hiszem nem kell senkinek se magyarázni te tudálékos balfék.Nagyon kíváncsi lennék én az 'orcádra ha a mentő szirénázva vinne be fulladásos rohammal,hogy lenne e ekkora a szád.Szerintem örülnél annak,hogy luk van a seggeden (legalább az szelel).
A második bekezdésedre sajnos nem tudok érdemben válaszolni olyan értelmetlen.

drontal 2016.04.11. 08:28:53

En ha jol olvastam marpedig jol olbastam a poszterina ketszer kerte az orvost h vizsgalja meg. Egyszer a vizitnel egyszer uzenetben kerte mert panasza volt. Ketszer kapta ugyanazt a valaszt h erre nincs ideje...
Itt ezen a ponton azert az ember megall egy pillanatra es elgondolkodik.

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2016.04.11. 09:23:59

@she_wolf: Amellett, hogy ez a stílus, a lekezelő "csókolomakisztihandját" kritikán aluli válasz,a lényeg az, hogy igazságtalan is. Mert a beteg nem köteles érteni az orvosláshoz, ám joga van az emberi viselkedéshez. Ja és a vérnyomásméréshez is, meg ahhoz, hogy foglalkozzon egy orvos a panaszaival - hiszen ezért van ott. Nem a laborjával, nem a leleteivel, hanem vele, az élő beteg emberrel.

she_wolf 2016.04.11. 09:24:27

@drontal:
Valóban kétszer említette meg: először a -feltételezésem szerint- reggeli vizitkor, másodszor pedig aznap délután.
Vizitkor az orvos közli, hogy most nincs ideje. (Vizitkor nem vizsgálnak, legfeljebb akkor, ha esetbemutatás van.)
Délután a nővér mondja, hogy az orvosnak nincs ideje. Ehhez nem tudok, de leginkább nem akarok bármilyen feltételezést is gondolni. A beteg erre mit tesz? Cuccol, majd hazamegy.
Én is megálltam, és elgondolkodtam: olyan nem létezik, hogy orvos nem válaszoljon a kérdéseimre!
Olyan sem létezik, hogy nem tudom az orvost előrángatni valahonnan, hiszen ő írja alá az elbocsátó szép üzenetemet.
A poszterina ellátást kapott. A poszt pedig lényegi információkat nélkülöz.

A Praxis blogon kérdőre vonni, háborogni, követelőzni lehet. A kórházban miért nem?

she_wolf 2016.04.11. 09:35:41

@dasilva64:
Akkor nyilvánultam volna meg kritikán alul, ha nem ilyen decens formában nyilvánulok meg, hanem öncenzúra nélkül írom le azt, ami hirtelen eszembe jutott.

"Mert a beteg nem köteles érteni az orvosláshoz, ám joga van az emberi viselkedéshez."
A vele szembeni viselkedésben mi volt "embertelen"?
És mihez van még joga a betegnek? A szakmai tudás számonkéréséhez? Ezt nem gondolnám, hiszen józan belátása szerint, és saját lábán hagyta el a kórházat. Köszönhetően a szakmai hitelességükben megkérdőjelezett orvosoknak.
Pont.

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2016.04.11. 09:51:58

@she_wolf: Saját tapasztalat, hogy ha nem balhézik az ember a kórházban, az orvos bizony nem áll szóba a beteggel. Nem egyszer és nem kétszer fordult elő. Ja igen, a vaskos boríték, vagy egy agresszív rokon üvöltözése után inkább. Ez a magyar orvosi hozzáállás. Nem a szakmai rész a problémás, az emberi. Sok orvosnak van ebből problémája, amikor külföldre megy dolgozni, ahol rájuk szólnak, a beteggel kommunikálni kell. Megnyugtatni, felvilágosítani. Pont. Ja igen, ezzel a stílussal van baj, pont.

she_wolf 2016.04.11. 10:23:38

@dasilva64:
Már volt itt szó róla, nem ismételném: a határozottság nem egyenlő a balhézással.
"Ez a magyar orvosi hozzáállás."
Tévedsz, ami nem baj. Általánosítasz, ami viszont az!
Az orvosnak azzal van problémája, hogy betegek/páciensek többsége ívesen tesz arra, amit az orvos mond, tanácsol, javasol, előír.
Nem tudom, te kitől hallottad, hogy a külfödön dolgozó magyar orvosok figyelmét külön fel kell hívni a kommunikáció fontosságára, biztos megvan a forrásod. Ezzel együtt nem score rájuk és az ottani körülményekre hivatkozni itthon!
Annál is inkább, mert hasonlítsd össze minden tekintetben(!) a külföldön, külföldiekkel dolgozó magyar orvosokat az itthon dolgozó kollégáikkal.
A lényeg: "minden tekintetben"!
Ja, igen! Ezzel van a baj. Pont.

(Borítékról továbbra sem volt szó!)

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2016.04.11. 10:40:08

Csak annyira általánosítok, mint te a cikkíró nővel kapcsolatban. És én sokkal udvariasabban írok. Igenis balhézni kellett, nem egyszer és nem kétszer. Láttam, hallottam, én voltam, más volt. Nem, nem tesz ívesen arra amit az orvos mond - csak ha nem mondják el neki mit miért ne tegyen. Epidurálás után nem mondták el, miért kell fekve maradni. Csak annyit, fekve kell maradni. Én meg elvárom, hogy felnőttként kezeljenek. Hogy ne a fejem fölött beszéljenek rólam. Hogy ne kelljen minden magyarázat nélkül napokig, hetekig várni egy műtétre bent a kórházban úgy, hogy egy szót se szól senki. Hasonlítsam össze őket? Épp azt tettem. Minden tekintetben? Ő, az orvos, minden tekintetben összehasonlítja a helyzetét más országokéval? Vagy azzal, hogy mit tesz, vagy nem tesz hogy javuljon valami? Most sem lépnek, nem szolidárisak, nem határozottan lépnek (amit te elvársz a betegtől), hanem mutogatnak az üres zsebre, a valahavolt összes kormányokra, és tovább játsszák az istent.

she_wolf 2016.04.11. 11:33:13

@dasilva64:
A posztot beküldő emberekkel kapcsolatban nem (sem!) általánosíthatok, minden posztot különállónak tekintek annak ellenére, hogy sok a közös vonás bennük.
Tehát csak a miheztartás végett: én nem általánosítok semennyire (ha mégis, azt jelzem), te viszont igen, amikor azt írod, hogy "Ez a magyar orvosi hozzáállás.".

Udvariasság: én is udvarias vagyok gyárilag, legfeljebb cinikusan fogalmazok itt néha. De tudok bunkó is lenni, ez mindig a másik féltől függ:)

Köszönöm, hogy bepillantást engedtél a veled történtekbe, jogosan rovod fe, amit felrósz.
A poszter vonatkozásában szó nincs ilyesmiről. Szigorúan véve 2 (azaz kettő!) napról van szó, ami alatt nem körülötte forgott a világ.
De majd jól felháborodik, és megírja a vele történt gyalázatot a Praxis blogra, ahova vissza se néz, hogy kiegészítsen, esetleges orvosi hozzászólásra, észrevételre válaszoljon. Hányt egy jót, egészségére!

És hogy mit tesznek az orvosok a betegellátás rendbetétele érdekében? Szerinted tehet bármit is? Pofáját befoghatja itthon, vagy húzhat a retekbe külföldre. Ahol(!) megbecsüli a munkáját mindenki, és minden tekintetben, eszközzel. Csak itthon szokás lábhoz rendelni őket (fizetematébét!), és ha mégsem jön a beste, akkor lehet abcúgolni a praxis blogon. Általánosítva!
Az orvos nem sztrájkolhat, nem hagyhatja magára a beteget, legfeljebb egyetlen dolgot tehet: az összes kollégájával együtt azonnali hatállyal felmond, kilép. Máról holnapra!
Igen, mutogathat az üres zsebre, és nem csak az övé üres, hanem magáé az intézményé is.
És mutogathat a valahavolt összes kormányokra is, mert még mindegyiknek csak választási propagandaként szolgál az eü. helyzetének rendezése, ugyanakkor a megvalósításra már nem kerül sor, mert valamilyen hajánál fogva előrángatott baromság mindannyiszor felülírja azt.
(Nem politizálok, mert akkor vérivó hangulatba kerülök, és nem cinikus leszek, hanem bunkó, trágár, alpári....)

A poszt: bezzeg magunkról elmondani semmit! Az titok! Hogy mi volt azon a papíron, amit a kezembe nyomtak, amikor beintettem az intézménynek, orvosoknak. Mert papír biztosan volt. Meg lelet, meg legalább egy iránydiagnózis, ami meghatározása után a vénát böködték.
Őszintén: ha egy nővér közeledik hozzám, már csak kíváncsiságból is megkérdezem, mi a túrót nyom belém, nem? És ő válaszolni fog, ez egészen biztos, hiszen legalább annyit tudniuk kell, hogy nem-é vagyok-é allergiás-é arra a cuccra. Mert ha van ilyen úri huncutságom, az is szerepel a papíromon.
Ebből már ki lehet(ne) indulni. Ha gondolkodunk, és nem arra használjuk az agyunkat hogy a térdeink közé hajtott fejjel ezerrel sajnál(tat)juk magunkat, mert nem simóznak meg. Ha a doki nem dumál, majd dumál a nővér. Infókat megszűrve ugyan, de a lényeget ő is képes elmondani. Ott még nem tartunk, hogy a takarítónő gyógyszerezzen, bár amerre haladunk, és amilyen + terhet javasoltak a szakképzett nővér nyakába sózni, semmin nem csodálkoznék.

Bocs, nagyon elszaladt a kezem. A te eseted a tiéd, neked kell/kellett vele szembesülnöd, megbirkóznod. Ez meg itt a poszteré. Aki az én szememben továbbra is az marad, aki eddig volt.
Pont. Tényleg!:)

De mégsem: ha egy epidurál után azt mondják nekem, hogy fekve kell maradnom, akkor megkérdezem, hogy: miért? Csak mert én kíváncsi vagyok, és szóból értek. De ahhoz hogy szóljanak hozzám, kérdeznem kell.
Poszter nem írta, hogy ágyban fekve kellett maradnia, tehát feltételezhetem, hogy járóbeteg volt. Császkálás közben pedig simán el lehet kapni a dokit egy fordulóra, bocs.

she_wolf 2016.04.11. 11:34:40

@dasilva64:
Ez az "istent játszani"....ha előbb észreveszem...:(

kitchen 2016.04.11. 11:53:15

@she_wolf:

"Vizitkor nem vizsgálnak"
-Ez idáig oké,de a hölgy írásából én arra következtetek,hogy se előtte se utána sem semmikor nem vizsgálta meg az adott kezelőorvosa,hiába kérte.Aztán majdnem kapott egy agyvérzést ami csak azért nem következett be, mert az éjszakás nővérke ránézett.Az viszont,hogy egy kórházban ne legyen lázmérés és vérnyomásmérés nonszensz-szerintem.Szinte hihetetlen kategória.

she_wolf 2016.04.11. 12:26:00

@kitchen:
Szia! Rég láttalak, én személy szerint hiányoltalak, szóval örülök Neked!:)

Valamikor, valamilyen vizsgálatnak történnie kellett, ha máskor nem is, legalább a beszállításakor meg kellett, hogy valaki nézze. Mentő vitte be. Volt mentőorvos? Megnézte? Ellátta? Akkor a beteggel együtt a dokumentációt is leadja/megosztja. Ha nem volt a mentőn orvos, akkor a kórházban meg kellett hogy nézze valaki a felvétele során. A Húsvét miatt ez valószínűleg az ügyeletes orvos volt. Innentől bekerült a rendszerbe.
Egy nővér séróból nem kezd el vénásan adni semmit.

Az hogy kórházban ne legyen láz- és vérnyomásmérés, valóban nonszensz. Ahogy mondod: hihetetlen kategória. Mint ahogy ez az egész poszt is, így tálalva.
Mert lóg a lónak a lába kifele. Nagyon.
Majdnem agyvérzés? Ezt a poszter mégis honnan a pékből szedte? Öndiagnózis?
Én az ilyen posztoktól szoktam majdnem agyvérzést kapni, de szerencsére vannak gondolkodó kommentelők, akik "vérhigítanak":D

Szóval én annyiban maradnék (önmagammal), hogy 4 nap alatt -amiből 2 lájtos hozzáféhetőségű- inkábbb meg kellene köszönnie, hogy nem kell még további napokat ilyen khm...embertelen körülmények között töltenie szakmaiatlan orvosok között.

she_wolf 2016.04.11. 12:35:38

Különben is: miért nem sportol mindenki? Tessék megelőzni a bajt, sportolni, edzeni a testet, hogy sose haljunk meg!
Csak mert erre van pénz dögivel:
index.hu/belfold/2016/04/10/orban_szerint_a_sport_adja_vissza_az_onbecsulesunket/

Meg még önbecsülésünk is lesz! Tiszta nyereség, nem? Ezt az idiótát még nem diagnosztizálta senki?
És mióta csak az a kurva foci a SPORT!?
És egyébként meg....hopp! Elgurul a gyóccerem:(

Igazság, hol vagy? 2016.04.11. 14:01:03

@kitchen: Hát az a nővérke tudott valamit!Klónozni kellene!

kitchen 2016.04.11. 18:52:46

@she_wolf: @Igazság, hol vagy?: @drontal: @drappa:

A poszter hölgy a facebokos rovatban írt..

she_wolf 2016.04.11. 22:53:04

@kitchen:
Köszi!:)
Facés cuccal nem tudok mit kezdeni, nem ott kommunikálok. Itt kommunikálok, itt jelent meg a poszt. A facés kiegészítéssel szintén nem lett tisztább a kép. Ha pedig nem óhajtja a Praxis olvasói fárasztani hosszadalmas poszttal, akkor egy így mire jó?
Továbbá: szakmailag csak akkor kifogásolhat bármit is, ha az őt ellátó orvos a kollégája. Max. betegként élhet kifogással, de ennek is megvan a maga kerete, módja.

"És üzene, az eberi tisztesség,a szakmai alázat,az empátia NEM PÉNZKÉRDÉS."

Írja ő. Pedig DE! Már ha jól raktam össze magamban a mondatot:)
És nem, nem kaptam választ a legegyszerűbb kérdésemre, nem mintha bármit is tudnék vele kezdeni, vagy érdekelne ezek után.
Legfeljebb megjegyezhetem, hogy tüdőbetegnek, légzési problémával küszködőnek nem javallott dohányozni. Ha pedig bagzok, akkor kissé nagyképű dolog lenne tőlem szakmai alázatot, empátiát és emberi tisztességet követelni.

Avagy már megint nem én ülök fordítva a lovon...

she_wolf 2016.04.11. 22:59:12

És juszt is 2 nap az a 4 nap. Mert az első kettő nap ünnepnap volt, amikor megáll az élet egy kórházban, és csak minimális létszámmal üzemmel a folyamatos ellátás érdekében.
Egy átlagos hétvégén ugyanezekkel a szereplőkkel ugyanígy járt volna.

Greg24 2016.04.11. 23:10:11

@drappa: hidd el nem varnam meg a vasarnap estet...meg elotte bemnennek MAGAMTOL!nem mentovel vitetnem be a seggem....

kheiron 2016.04.13. 00:13:00

@drontal:

"En ha jol olvastam marpedig jol olbastam a poszterina ketszer kerte az orvost h vizsgalja meg. Egyszer a vizitnel egyszer uzenetben kerte mert panasza volt. Ketszer kapta ugyanazt a valaszt h erre nincs ideje...
Itt ezen a ponton azert az ember megall egy pillanatra es elgondolkodik. "

Aha. Mert a felvételkor, amikor a mentő bevitte a klinikára, akkor szerinted nem vizsgálták meg? Akkor mi alapján kapott kezelést? Amitől amúgy annyira jól lett, hogy bár mentő vitte be, mégis sértődötten a saját lábán távozott.

És amellett, hogy az osztályos orvos csak úgy, a beteg kívánságára végezzen egy vizsgálatot, sem szakmai, sem praktikus érvek nem szólnak, csak az, hogy lehet-e pattogtatni az orvost. Nos, mint kiderült, nem lehet. A poszter meg ezen annyira megsértődött, hogy haza is ment.

Aisha Alaenun 2016.06.13. 08:24:47

Be kell zárni!!!!
Ja!! Itt tüntetnének érte!!!
Meg is érdemlik!!!

Tyto Alba 2020.09.11. 13:49:43

@dasilva64: valahol itt van a kutya elásva. Döbbenten olvasom, hogy nekiugrott mindenki a posztolónak.
Nem mindenki szokott hozzá a vigyázzban fekvéshez és a kapott utasítások meggondolás nélküli végrehajtásához (mégse katonaság, hanem kórház).
A vizitnek se arról kéne szólnia, hogy latinul mormogunk a beteg felett, de ma már nem is arról szól, sőt. A nyílt és őszinte orvos-beteg kommunikáció nagyon fontos, de az is, hogy mindkettő lássa a másikban az mebert. Nem a nővért kell kérdezgetni, hanem vizit után konzultálni a kezelőorvossal, viszont, ha rosszul van, akkor nem kell megvárni, míg majdnem elájul, hanem időben szólni a nővérnek, mert ő sem rakéta.

jegeskaveee. 2020.09.13. 10:49:25

@Tyto Alba: Három és fél éve ugrottak neki a posztolónak... :)))

Tyto Alba 2020.09.14. 13:22:06

Tudom, de mindez semmit nem változtat a lényegen. Azóta csak még rosszabb a helyzet.

Tyto Alba 2020.09.14. 13:23:43

@jegeskaveee.: azóta se tudunk egy mással jobban kommunikálni, a magam részéről inkább gyűjtögetek egy-egy magánorvosi vizitre, mert emberként bánnak velem és azt tapasztaltam, hogy a vizsgálat is sokkal alaposabb és az orvos egész hozzáállása is teljesen más.

Tyto Alba 2020.09.14. 13:24:12

egymással (csak elírtam)

jegeskaveee. 2020.11.21. 05:39:42

@Tyto Alba: Én meg csak most olvastam... :)))
Teljesen felesleges erre a blogra írogatni bármit is.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása