Az orvosok mindig egymást védik

2016.03.01. 08:11

doctor-wart-removal.jpgAzért azt még hozzá teszem, amit szoktam mondani széllel szembe nem lehet pisilni. Az úgymond orvosok az egy külön faj! És ha kell, összezárnak annak ellenére, hogy azt sem tudják ki az a "másik", de védik.

 

Tisztelt Praxis!

 

  1. január.23.-án a páromnak ketté tört a lábszár csontja, mentő, kórház. Annak ellenére, hogy másfél centit elcsúszott a két csont műtét 24.-én. mivel a nagy fájdalom és láz nem szűnt 28.-án újból műtét / hematóma/ vér ömleny. Február 2.-án haza - 2 azaz kettő csomag antibiotikummal.....szedje és ha el fogy vissza kontrolra.

 

 A kontrolt nem kellett megvárni, mert egy-két nap lett volna még a gyógyszerből és a fájdalom nem szűnt a láz meg bizony 40 fokra szökött! Kórház, ahol a "főorvos" közölte velünk, hogy mikró mozgások vannak a lábba 3-4.nap teljes pihentetés és újból megműtik, hogy rögzítsék a belső felét is a csontnak /azt ugyan is el felejtették mondani, hogy először csak az egyik felét rögzítették/ ehhez képest 4. napon tokától bokáig gipszbe tették, mondván csak két hétre. Páromnak ezen rövid idő alatt is nagy fájdalmai voltak, amire a kontroll alkalmával azt mondta az orvos, hogy ez egy nagyon fájdalmas és hosszadalmas törés. No, annak módja szerint március 15.-én ügyeletbe az orvos levette a gipszet a párom lábáról, és amikor én megláttam a lábát szóvá tettem az orvosnak, hogy szerintem ennek a gipsz után már nem így kellene kinézni, hisz a gipszbe pihent! Vörös. fényes és dagadt volt.

 doctor-wart-removal.jpg

 

A doki persze nyugtatott, hogy majd most már szépen rendbe jön. Márc.16.-án tüdőembóliát kapott, mivel a kedves doktor úr nem vette észre, hogy mélyvénás trombózisa volt. Mivel meg sem vizsgálta a lábát a gipszlevételnél, hiába mondta a párom, hogy nagyon fáj neki. Most már nem szaporítom a szót a lényeg az embóliát túl élte, de élete végéig vérhígítót kell szednie és 3-havonta kardiológia, egyszóval tönkre tették az életünket! Ügyvéd -műhiba per első fok 2x. másod fok 2x. évente két tárgyalás, amiből egyiket elnapoltak öt év után kuria- és a kuria is úgy látta, hogy nincs 100% bizonyítva, hogy a mélyvénás trombózist a nem megfelelő ellátás miatt kapta. Annyit még hozzá tennék, hogy egy 45-éves jó fizikumú BETEGSÉG mentes férfi volt, igen addig.

 

Azért azt még hozzá teszem, amit szoktam mondani széllel szembe nem lehet pisilni. Az úgymond orvosok az egy külön faj! És ha kell, összezárnak annak ellenére, hogy azt sem tudják ki az a "másik", de védik. Az orvos szakértőről, aki a mi ügyünket csinálta, arról meg nem is beszélek. Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy szakértő, hogy írhat olyan ellentmondásos véleményt amilyen a mienk szívesen közprédára bocsátanám, ha valaki kíváncsi rá! Szóval a műhiba perekről nekem ez a véleményem!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2016.03.01. 15:03:35

"Szóval a műhiba perekről nekem ez a véleményem!"

A hír szent, a vélemény szabad. Nekem meg ez a véleményem.

"...nincs 100% bizonyítva, hogy a mélyvénás trombózist a nem megfelelő ellátás miatt kapta..."
Szerintem nagyon nagy hibát kellett volna valakinek vétenie ahhoz, hogy ez a 100% meglegyen, tekintettel a trombózis és az embólia közti összefüggésre. Egy ilyen balesetnél és műtétnél nagy eséllyel keletkezhet trombus, ezt kivédeni ennek a betegnek az esetében nem tudom, egyáltalán lehetséges volt-e?

"Most már nem szaporítom a szót a lényeg az embóliát túl élte, de élete végéig vérhígítót kell szednie és 3-havonta kardiológia, egyszóval tönkre tették az életünket!"

Mégis milyen életet "tettek tönkre" az orvosok? Netán azt, amelyiket éppen megmentették? Kórházi, ellenőrzött körülmények között csekély eséllyel fordul elő, hogy a beteg meghal tüdőembólia következtében, de ha a folyamat elindult, nagyon gyorsan végzetes lehet.
Egy erős csöves csont törése, fekvőgipszben töltött mozdulatlanság mind mind csak növeli egy trombus kialakulásának kockázatát.
Ehhez képest csak enyhe kellemetlenség a véralvadásgátló élethosszig tartó szedése kiküszöbölendő az újabb trombózis kialakulását (és ezzel egy embólia okozta halált).

Amit sajnálok az az, hogy a betegnek ilyen fiatalon kellett mindezen átesnie.
Remélem, hogy a poszter nagyon-nagyon sok év múlva másképp fog gondolni erre a "külön fajra", akik csak úgy passzióból "összezárnak", nem mellékesen pedig végtagokat, életeket mentenek meg:(

(Bocs, asszem megyek színeset ásítani.)

István 68 2016.03.01. 20:47:31

Csak annyi 10000-Ft lenne a zsebemben ahány hibát vétenek az orvosok,akkor nagyon gazdag ember lennék.

she_wolf 2016.03.01. 21:44:35

Csak annyi 10000-Ft lenne a zsebemben, ahány ember képtelen megérteni, hogy az orvos nem mindenható, akkor nagyon gazdag ember lennék.

qbr 2016.03.02. 00:22:23

LMWH-t írt fel az orvos (az a "vérhígító" injekció, amit naponta kell adni)?
Ha nem, az hiba. Ha igen, és kiváltották/beadták, és ennek ellenére kialakult a trombózis és embólia, az már genetikai adottság valószínűleg, szerencsére megmentették az életét.
Szerencsére van "vérhígító" gyógyszer, ami segít megelőzni az újabb embóliát.

Igazság, hol vagy? 2016.03.02. 12:22:24

Hát igen.Tönkre tették az életeteket.Gyógyszer szedés és állandó kontroll.Ez borzalmas.

rest of boys 2016.03.02. 13:53:43

Gondolom, a doktor "törte ketté" a sípcsontját is a betegnek.
Ezek szerint a beteg semmiért nem felelős, csak az orvosok, az egészége védelméért, az életviteli utasítások betartásáért, gyógyszerszedési fegyelemért, stb.
Begipszelt végtagú betegnek manapság rendszeresen adagolnak LMWH-t.

Azonkívül nem kell orvoshoz járni, ha az egy külön faj, aki rendszeresen tönkreteszi a betegek életét.
Van odahaza léc, kötszer, csinálják szépen maguk a balf@szok, ha ennyire ellenségesek.

she_wolf 2016.03.02. 14:14:51

@rest of boys:
Titeket majd Magyar Nemzeti Parkokba fogunk zárni (mint kevés egyedszámú, kihalófélben lévő fajt), mi meg majd járunk sámánokhoz, akik bagolyköpetbe mártott varjútollal bekenegetik a a törött csont két végét, oszt jól összeragasztják:P
Bocs!:D

rest of boys 2016.03.02. 14:18:04

Ha zabálok és piálok mint egy állat és kilyukad a gyomrom, megműtenek, aztán történik egy műtéti szövődmény, akkor nem az orvos tette tönkre az életemet, hanem saját magam.
Ugyanez vonatkozik egy balesetre is és az utána következő műtétre.
A balesetért ami oda juttatott az orvos nem hibás, holott a bajom fő oka épp az.
Darabos csonttörésnél az embólia kockázata sokkal nagyobb, aki tehát oda jut, hogy emiatt megműtik, majd imobilizálják, a szövődmények közt közt számítson ilyesmire is, hogy bekövetkezHET.

Ja, és még valami.
A csekélyértelmű ateisták figyelmébe: a legjobb kismolekulasúlyú heprain védelem mellett is lehet thrombosisa, embóliája valakinek.
Buzgón imádkozni tehát a Jósorshoz, ne az orvost szidni és vergődni, mint malac a jégen.

rest of boys 2016.03.02. 14:19:22

@mig54: De magas kerítés is legyen ám, tetején szigorúan nagyáramú villanypásztorral, mint a Jurassic Park-ban. :)

she_wolf 2016.03.02. 15:04:24

@rest of boys:
"A csekélyértelmű ateisták figyelmébe..."
Értelmem is csekély, ateista is vagyok (annak viszont gyenge), mégis megértem, hogy ami egyszer elkezdődött, annak vége is lesz egyszer. Még az emberi butaságnak is, ellentmondva ezzel Einsteinnek:P
Meg még azt is megértem, hogy bármi lehet, meg az ellenkezője is.
Ha szar van a palacsintában, nem Istenhez imádkozom, hanem az orvoshoz. Ő úgyis imádkozik helyettem, két legyet ütök egy csapásra. Gátlástalan vagyok, mi?:D

Jurasszikus parkoló? Háááát...nem hagynám üresen, az biztos:D

qbr 2016.03.03. 10:35:49

@rest of boys: Ez az információ valószínűleg az okos ateisták, illetve a bármilyen értelmi képességű hívők számára is egyaránt érdekes lehet

EZAZ 2016.03.03. 13:53:13

@rest of boys: Nem az első eset lenne, hogy az orvos elfelejtett vérhigítót felírni. Szintén nem az első eset, hogy valaki eltöri a lábát.

she_wolf 2016.03.03. 18:44:39

@EZAZ:
De az első esetek között lehetne pl. az, hogy definiálják az embolus mibenlétét ebben az ügyben. Mert bár magasan esélyes a vérrög okozta trombózis következményekénti embólia (hiszen diagnosztizálták a mélyvénás trombózist?), embóliát még sok dolog képes okozni.
Jelen esetben az ok-okozati összefüggés logikusnak tűnik, de lehet, hogy nem feltétlenül igaz.
Gondolom ezt én, a laikus.

qbr 2016.03.04. 09:06:11

@EZAZ: Utólag nem eldönthető, hogy az orvos felejtette-e el, vagy a beteg nem váltotta ki

she_wolf 2016.03.04. 16:40:29

Ajjajj....nagy a baj:)
Hátha valaki átverekszi magát rajta, nekem elsőre nem sikerült, sőt...de ezért még nem kötöm fel magam:)
(Csak miheztartás vége okán, és hogy rácsodálkozzunk arra, hogy mik nem vannak!:D)

index.hu/tudomany/2016/03/04/on_elhiszi_hogy_par_millioert_visszano_a_levagott_lab/

...bár, engem speciel tökre érdekelne ez a "spirituális dupla elhelyezkedés":D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.03.04. 16:42:18

@qbr: hát ha írásban ajánlotta akkor annak nyoma van, ha receptet írt akkor annak is nyoma lehet mert ez egy 90%ban kompenzált gyógyszer. ha elfogyott akkor a beteg kellene újat felírasson.
a szakvéleményt ugye nem láttuk, ezért arról véleményt nem lehet mondani. a törés és az embólia között egyértelműen van összefüggés, de a törés után kezelési módszertől függetlenül gyógyszerezés ellenére bekövetkezhet a trombózis, tehát az esetleges rossz kezelés és a trombózis között nem egyértelmű a kapcsolat.

EZAZ 2016.03.04. 17:05:35

@qbr: Személyes tapasztalatból tudom, hogy van, amikor leszarják/elfelejtik... nekem szerencsém volt, de megesett, hogy hetekkel egy baleset után tátva maradt az orvos szája, hogy "Úristen, maguk nem kaptak vérhigítót? De már mindegy, nem lett baj..."
Pár hónapja tele voltak a szennylapok egy bizonyos celeb szépészeti műtétje utáni botránnyal, ui. nem kapott vérhigítót és majdnem belehalt.
Igenis vannak ilyenek, orvosok is követnek el hibát, nem nagyon értem sokszor azt a lekezelő és elutasító hangnemet, amivel itt tudnak egyesek reagálni történetekre. Az, hogy ilyenkor a beteget hibáztatják, csak növeli a szakadékot és tovább rombolja a bizalmat.
Egyébként is sajnos túl sokan haltak már bele abba, hogy nem hittek neki.

qbr 2016.03.04. 17:48:27

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem feltétlenül, ha a beteg nem váltotta ki a gyógyszert. A kórházi és ambuláns szakellátás esetén a finanszírozó csak a receptírás tényének rögzítését várja el, ezért a szoftverek nem, vagy nem megbízhatóan rögzítik, hogy mit írt fel az orvos. Javaslat esetén a szöveges javaslatot jó eséllyel megőrzi a rendszer. És persze a zárón is rajta lehet, hogy antikoagulációval ellátva (mondjuk ez utóbbi az esetleg elfelejtett receptről nem mond semmit)

qbr 2016.03.04. 18:01:58

@EZAZ: Az elfelejtett felírások számát nagymértékben felülmúlják a felírt, de ki nem váltott receptek. Sőt, az elfelejtett felírás szerintem kifejezetten nem lehet túl gyakori - erről gondoskodnak a gyógyszercéges látogatók, akik a protokollt mantrázzák, hogy ne maradjon ki a receptfelírás.

she_wolf 2016.03.04. 18:35:40

@qbr:
A háziorvosomtól rendszerint egy köteg recepttel jövök ki. Köztük olyannal is, amit már régóta nem szedek, nincs rá szükségem, illetve olyannal is, amit fel sem kellene hogy írjon külön, mert nem receptköteles, és nem is támogatott.
Pl. receptköteles és támogatott a Noacid, amit már jó ideje nem szedek. Orvos tud róla, de felírja. Nem váltom ki.
Nem receptköteles és nem támogatott a B Komplex (közgyógyra kapható, de azom meg nincs), azt is felírja. (Azt szedem is rendszeresen.)

Bár az orvosok is emberből vannak, mégis nehezemre esik elhinni, hogy pont véralvadásgátlót ne írnának fel egy ilyen traumásnak:(
(Én Fraxiparine-nal lőttem magam.)

qbr 2016.03.05. 08:35:58

@she_wolf: Háziorvos más, az ő rendszerük rögzíti (és jelenti az OEP felé), hogy mit írtak fel. Nekik van egy ún indikátor-rendszer nevű kiegészítő finanszírozási rendszerük, ha jól tudom, ez ahhoz kell.

she_wolf 2016.03.05. 09:13:56

@qbr:
Értem, köszönöm!:)
Nem látom át az adminisztrációs részét a dolognak, és őszintén szólva nem is foglalkozom vele.
Azt mindig megbeszélem vele, hogy mit muszáj, és mi miért ajánlott.
Fraxiparin recepttel pedig még a műtétemet végző ortopéd szakorvos látott el, nővérek tartottak "gyorstalpalót":)
Ezért esik nehezemre elfogadni, hogy véralvadásgátlót csak úgy elfelejtenek adni/felírni egy ilyen komoly műtét után.

rikitikitévi 2016.03.05. 10:02:28

@qbr: A kórházi orvos által felírt recepteket is rögzíti a kórházi számítógépes rendszer, természetesen időpont megjelöléssel, nem lehet utólag manipulálni. Gipszrögzítéshez a "vérhígító" (LMWH) annyira evidens és kötelező módon jár, hogy nehezen tudok elképzelni olyan súlyos mulasztást, hogy ne kapná meg a beteg. Egyébként ez műhiba lenne. Tényszerűen megállapítható, hogy felírta-e a receptet a kórházi orvos vagy sem. Egyébként akkor sem követ el hibát, ha nem ír receptet, hanem szakorvosi javaslatot ad az LMWH-ra és ez alapján a háziorvos írja fel. Természetesen a szakorvosi javaslat is naplózva van a rendszerben.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.03.05. 11:09:00

@qbr: azt, hogy kiváltotta-e könnyű bizonyítani, ezeken a recepteken van vonalkód, a patikában leolvassák azt, tehát regisztrálva van ha kiváltották

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.03.05. 11:10:35

@she_wolf: én is felírok minden, akár nem receptköteles gyógyszert is, mert ha van valami privát biztosítása onnan visszakaphatja az árát.

EZAZ 2016.03.05. 12:06:03

@qbr: Volt már olyan, hogy nem váltottam ki gyógyszert. Azzal kezdtem az orvosnak, hogy ne fájdalomcsillapítót írjon, hanem segítsen kideríteni, hogy mi okozza a hónapok óta tartó erős fájdalmat. Erre felírt egy dögerős fájdalomcsillapítót, amiben ráadásul olyan cucc volt, ami korábban már kicsinálta a gyomromat. Nem váltottam ki. (Azóta más orvos kiderítette és meg is gyógyított.)
De véralvadásgátlót már jó néhányszor kellett használnom és mindig elég ijesztő halálnak tűnt a dolog, minthogy elsunnyogjam.

Dikusz 2016.03.05. 13:34:44

@István 68: ha nekem meg annyi 10000 Ft lenne a zsebemben, ahány ember életét megmentették az orvosok, akkor még nálad is sokszor gazdagabb lennék.

István 68 2016.03.05. 17:35:20

@Dikusz: Az lehet,hogy sokszor gazdagabb lennél,de én nem vagyok telhetetlen, és megelégednék annyival amennyit vétenek. Viszont azt is belátom,hogy ez nem csak az Ő hibájuk, hanem az egész egészségügyé. Az milyen orvos aki 5 méterről megállapítja az ember baját vizsgálat nélkül ? Ugyanis ahogy írták az orvos nem mindenható,de ezek szerint van köztük az is.

Dikusz 2016.03.05. 19:44:26

@István 68: ezt tulajdonképpen elmondhatjuk más munkahelyen dolgozókról is. Mindenhol vannak rosszul teljesítők, de szerintem mindenhol többségben vannak a jól dolgozók. tudom, hogy nem rossz szándékú a válaszod, de nem szabad általánosítanunk. Azt sehol nem írják meg, hogy naponta mennyien küzdenek áldatlan körülmények között emberek életéért(orvosok, nővérek, mentősök) de az sokszorosan ki van hangsúlyozva, ha valami hiba történik (okkal, ok nélkül). Most volt a hírekben, hogy legalább olyan problémát jelent a nővérhiány, mint az orvoshiány. Negyedannyival kevesebb nővér van, mint kellene, közben arról lehet olvasni, hogy aki nővérként szeretne elhelyezkedni nem tud, mert nincs felvétel.
Az egészségügy meg mindig mostohagyerek volt,még soha egyik oldal sem tette rendbe, csak választási ígéret szokott lenni az egészségügy rendbetétele.
A kérdésedre ("Az milyen orvos aki 5 méterről megállapítja az ember baját vizsgálat nélkül ?") a válasz (irónia): bőrgyógyász

she_wolf 2016.03.05. 20:42:38

@István 68:
Ha istenkomplexusos emberrel akarsz találkozni, ajánlom a különböző hivatalokat, különös tekintettel az ingatlan-gépjármű témakörre:)
Igaz, nem az életem van a kezükben, hanem a személyi szabadságom (ami nekem talán az életemnél is fontosabb).
Szóval mindenhol vannak nem odavaló emberek, alkalmasint trehányak is, de a téged darab-barab alapon kezelőket ne az egészségügyben keresd! Szerintem.

she_wolf 2016.03.05. 21:10:34

@EZAZ:
Gyógyítani a szó legszorosabb értelmét figyelembe véve nem könnyű. Sok betegség elkíséri a halálig az embert, csak a tünetek kezelése mellett. Az, hogy nincsenek tüneteim, a betegség még ott lehet (esetemben van is), legfeljebb nem jelzi a szervezet.
Az nagyon jó, ha a tünetek okát kiderítik, és valóban meg tudják szüntetni az okot.
(Ez Magyarországon komoly nehézségekbe ütközik, és nem a szakmaiság híján.)
Tudom magamról, hogy nagyjából mi, mikor és hol romlott el bennem, a betegségek nagy része a mai napig megvan. Vitaminokon kívül semmit nem szedek már, háziorvoshoz beutalókért járok, alapvető és néha ad hoc kegyszerekért, amik receptkötelesek. Egyetlen tudott, diagnosztizált betegségem meglévő tüneteitől eltekintve kösz, jól vagyok. És már arra sem szedek gyógyszert, felesleges, ennyit tudtunk elérni.
De ha holnap felhentelnének a hideg asztalon, csúnya látvány fogadná a kórboncnokot. Ezt is tudom:)

István 68 2016.03.05. 23:04:03

@she_wolf: Az életnél semmi sem fontosabb,abból csak egy van !

István 68 2016.03.05. 23:22:04

@Dikusz: Természetesen semmi rosszindulat nincs bennem az orvosok iránt, főleg a hivatástudatú orvosokat nagyon tisztelem, és becsülöm a munkájukat,mivel olyan dolog van a kezükben amiből csak egy van, az emberi élet.És szint úgy az ápolókat,beteghordozókat,és a többiek akik szinte alamizsnáért dolgoznak.Az egészségügyet pedig nemhogy nem tudnák rendbe tenni,hanem nem is akarják, csak választáskor ígérgetik.

she_wolf 2016.03.05. 23:25:13

@István 68:
Ez vitathatatlan:)
És igen, kapaszkodik az ember a legutolsó szalmaszálba is, mert meg akarja tartani.
A prioritásokat azonban mindenki önmaga határozza meg a saját életére vonatkozóan.
Van, hogy más élete fontosabb, mint a sajátunk, és olyan is van, hogy azt mondod (illetve nem te, hanem én, vagy más), hogy ezzel, vagy ilyen áron inkább kösz, nem...
Mások vagyunk:) És ez így jó.

she_wolf 2016.03.05. 23:31:27

@István 68:
Mai cucc (a nagy ember bólintott, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy már megint mi fogunk focizni a saját fejünkkel):

www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_rabolintott_az_egeszsegugy_atalakitasara.611196.html

István 68 2016.03.05. 23:54:47

@she_wolf: Ez így van két egyforma ember nincs a világon,de én is azt mondom,hogy ha a halál nem lenne akkor bizony sok ember szenvedne nagy kínok közt,a betegség kivetkőztetné emberi mivoltából és ezt senki sem akarja.

she_wolf 2016.03.06. 00:09:33

@István 68:
Ennek a fejtegetésében nagyon messzire lehetne menni, az élet megannyi szegmensét érintve még akkor is, ha csak a felszínt kapirgáljuk meg.
A mindennapokban azt tartom fontosnak, hogy ember tudjak maradni az emberekkel való kapcsolataimban, és elérjem, hogy ők is így viszonyuljanak hozzám.
Ha ezt elérem (és általában sikerül), akkor nincs nagy baj:) A problémákat pedig meg kell oldani, és minél "emberebb" vagy, annál könnyebben megy. Azt azonban el kell fogadnunk, hogy nincs hatalmunk minden fölött.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása