Hajnali birkózás a sorszámokért

2016.01.10. 10:15

heim_pal_hospital_budapest.jpgMilyen marhaság,hogy reggel 7 kor 50 sorszámot kiosztanak,és aki kapja marja alapon jut be a rendelésre?Ha nem vagyok ügyes,vagy éppen nincs szerencsém, akkor aznap már nem jutunk be,másnap megint reggel 7-kor ott kell kezdeni.

Üdvözlöm az olvasókat!

Tudom nem leszek túl népszerű a lényegtelen panaszommal,de nagyon kíváncsi vagyok arra,hogy kik azok akik szabályokat vezetnek be a kórházakban,azon belül a rendeléseken.
Kamasz gyermekemnél komoly bőrpanaszok jelentkeztek,és itt nem csak a kamaszkori pattanásokról van szó.Sajnos a probléma ettől komolyabb.Felhívtam a hozzánk tartozó gyermekorvosi rendelőt,hogy megkérdezzem egyáltalán létezik-e gyermek bőrgyógyászat,vagy összevonták már  a felnőtt rendeléssel.Tájékoztattak,hogy a Heim Pál gyermek kórházhoz tartozik,ott érdeklődjek elsőként telefonon.Felhívtam őket és kérdeztem,hogy beutaló köteles,vagy csak elég ha a rendelési időben kell odamegyünk.Az asszisztens hölgy elmagyarázta a következő (szerintem nagyon rosszul kitalált újítást) reggel 7-kor kezdik a sorszámok kiosztását,ami 50 darabból áll.Ha nem vagyok ügyes,vagy éppen nincs szerencsém, akkor aznap már nem jutunk be,másnap megint reggel 7-kor ott kell kezdeni.Hogy aztán ismét ügyetlen leszek-e,vagy nem elég erőszakos a sorszámért,és megint nem jutunk be,az benne van a "pakliban".
heim_pal_hospital_budapest.jpg
A munkahelyemről maximum 1 napot tudok kérni,azt is előre jeleznem kell 2 nappal,tehát a többszöri próbálkozás kilőve mint lehetőség.Telefonon nem lehet időpontot kérni,az már megszűnt.Tehát a gyermek bőrgyógyászatra bejutni előre tervezetten nem lehet,és mint említettem előfordulhat,hogy az első sorban állás még sikertelen is.Úgy döntöttem,hogy nem fogok sorszámért birkózni reggel 7 kor vagy-vagy alapon,inkább kerestem egy magán bőrgyógyászt,akihez már holnap időpontra megyünk.Ettől még az időpontos rendszer is jobb volt,mert ott legalább az ember tudta,hogy ezen és ezen a dátumon,ekkor vagy akkor fogadnak még ha hetekkel később volt akkor is.De ez?? Milyen marhaság,hogy reggel 7 kor 50 sorszámot kiosztanak,és aki kapja marja alapon jut be a rendelésre.

üdv: G.Éva

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jottó 2016.01.10. 14:29:10

Kedves posztoló! Üdv a való világban! Nem, ez a rendszer nem újítás.. tapasztalat alapján mondom, vidéki nagyváros sztk rendelőjében kb 30 éve ez a gyakorlat. Nőgyógyászaton, szemészeten, urológián, bárhol..

csakmotyogok 2016.01.10. 14:30:24

@drappa: heimpalkorhaz.hu/blog/osztaly/borgyogyaszati-osztaly/
Nézd már meg ,hány szakorvos van. Az hogy a rezindens is fel van tüntetve nem jelent sokat (sokszor nincs is az osztályon más osztályon tanul stb.). Csak szakorvos rendelhet,és adhat ügyeletet.

csakmotyogok 2016.01.10. 14:33:29

@csakmotyogok: Ja az 5 szakorvosból "4 bőrgyógyász működik az osztályon, közülük 1 gyermekgyógyász szakvizsgával is rendelkezik" azaz összesen 1 gyermekbőrgyógyász van. Remek.

Antalbaba 2016.01.10. 14:38:57

@kitchen: passz, én egy felnőtt rendelőben vagyok, de ha megnéznéd, pl. nálunk is van vagy 10 gégész feltüntetve, de abból MINDEGYIK csak 1-2 műszakot visz egy héten, így sikerült őket összetoborozni. Vagy éppen 3 felé van osztva egy nap, mert még egy 5 órás műszak sem jön össze:-(
A másik osztályon rendel 3 műszakot a doki, a 4-5.-ben a kerület más részeibe van kihelyezve, ahol ezek szerint hetente 1* elérhető - és ez sem 2 perces menetekről szól (diabetológia).
Szóval az adott orvost nem lehet a végtelenségig túlterhelni + mehet úgy is, hogy érkezési sorrend, de készülj ággyal és 3 napi hideg élelemmel, ha egyszer NEM FÉR BELE A RENDELÉSBE az illető.

G®eg_W 2016.01.10. 15:21:58

@asztalosani: Egy sem . De majd szólj ha meghaltál mert nem volt orvos aki ellásson .

G®eg_W 2016.01.10. 15:29:03

@Jottó: 30 éve ?? Kiosztanak mondjuk 40 sorszámot ? Nálatok lehet . Amúgyilag pl szemészetre időpontot kell kérni . Amennyiben Munkaügyben kell a vizsgálat pl alkalmasság miatt , akkor soronkívül azonnal megnéznek . Nem a táblával , hanem elvégeznek 4-5 vizsgálatot ha jól emlékszem .Vidéke válogatja hogy csinálják . Kevés az orvos , ebből már most nagy baj van ! Sebészek is elillantak .

efi 2016.01.10. 15:39:04

Süketek párbeszéde folyik itt felettem.
Jelen esetben a probléma nem az volt, hogy hány orvos van és hogy meddig rendel.
Hanem hogy miért nem lehet egy kockás füzettel és napi kijelölt 30 perc telefon környékén üléssel megoldani, hogy be lehessen jelentkezni?? (Ehelyett az asszisztens hölgy a fél perc helyette a telefonon inkább 2 percben elmondja, hogy helyette hogyan lehet, gratula). Vagy 2 nővér 1 havi béréért 10 évre használhatóan lefejleszteni egy hihetetlen egyszerű szoftvert, amivel interneten be lehetne jelentkezni?
Mert nem érdekük. Tojnak rá, hogy a fenti módszer egyenértékű azzal, mintha mindenki azonos időpontot kapna. Ki a tököm ér rá ott dekkolni órákat? Amihez még - feleslegesen - fel is kell kelni 5-6 óra körül, hogy jó pozícióból indulhassunk a sorszámosztós közelharcban. Ez nem pénz kérdése lenne, csak jó lenne egy picit gondolkodni is.

she_wolf 2016.01.10. 15:45:59

Szóval ez lenne az a poszt, amit @forge kivonatolt egy másikhoz...

Ami tény, hogy kevés az egészségügyi szakember, és némelyeknek megalázóan kevés a fizetése. Örökösen ide lyukadunk ki, de ilyen alapon mélyen alulfizetett mindenki, aki nem minimum polgármester. Az összes alkalmazotti jogviszonyban álló ide sorolható a multikeres eladótól a kőművesen keresztül a pedagógusokig. Tehát ez már ezredjére is kivesézett téma itt. Az egészségügyiseké pedig mindennapos - mint az közismert).

Nem tudom hol tartanak most ezek az agybetegek (ti.: a dilettáns politikusok/miniszterek) az intézmények összevonása tekintetében, de még alig kezdték el, már látható volt, hogy öngól:(
Ezt eredményezi ugyanis osztályok, rendelések, komplett intézmények megszüntetése. Mert valós átcsoportosítás nincs az elképzelés mögött sem, nemhogy megvalósításában.

@kitchen:
De, rossz szervezés. Mert hiába van is esetleg x bőrgyógyász, ha nincs éppen szabad helyiség, ahol rendelhetnek.

@asztalosani:
Mifasz köze van már megint a MÁV-nak az egészségügyhöz, te idióta?
Ha a masiniszta meg a kalaj azt mondja, hogy nem visz el a szomszéd faluba, akkor nem visz el, megyek gyalog, drótszamárral, jóskapistával, vagy marokmarcsával, megoldom. Vagy felvonom a vállam és aszondom a főnöknek: nem gyütt a vonat, nyaljon sót!
De te beledöglesz a szifiliszedbe, ha nincs aki diagnosztizáljon, nincs ahol kezeljen.
A virrasztásodon majd írhatod a levélkéidet, más dolgod se lesz:)
Értve vagyok te két lábon járó, orvosi egyetemi szemléltető eszköz?

asztalosani 2016.01.10. 15:47:55

@efi:

HURRÁÁÁÁÁ.

VÉGRE VALAKI AKI A PROBLÉMÁT LÁTJA MEG, NEM PEDIG A MÁSIKBA AKAR DIREKT BELEKÖTNI, ÉS MINDENT MEGMAGYARÁZNI!

szerintem sem érdekük, nekik az a jó, ha a betegek egymást tépik.
szerintem ezt ők külön élvezik is.

a baj akkor fog kezdődni, ha lesz egy súlyos beteg gyerek, akit szülei nem pelenkakiütéssel visznek be és nem fér bele az 50-es számba. na akkor majd kapnak pert, hatósági vizsgálatokat (mert ugye nem lehet úgy elküldeni egy beteget, hogy előtte nem vizsgálták meg). csak kár hogy ehhez majd egy halálesetnek kell bekövetkeznie :(

asztalosani 2016.01.10. 15:53:33

Istvánné Koncz:

oké, de akkor ne sírjon a szád, ha majd ha a kölködön, vagy az unokádon jelennek meg bőrkiütések, melyek azonnali beavatkozást igényelnének és azért nem kerültök sorra, mert az 51.ek lettetek, estére meg a kölköd kifingja magát, azaz orvosi ellátás nélkül megdöglik :-)

majd akkor megkérdezem, hogy ugyan már hol élsz, kicsi szívecském ,jó?

azt ugye NEM tudod, te tirpák hörcsög, hogy nem küldhetnek el egészségügyi szolgáltatótól úgy hogy ne nézzék meg mi a bajod?
jah, hogy NULLA agysejttel, ez neked eszedbe se jutott!
SZÉGYEN!

asztalosani 2016.01.10. 16:02:57

@csakmotyogok:
"sokkal többet keresnek"
??????
hülyeségeket írsz!

nem a máv vezetők tüntettek, hanem a mávnál dolgozók!
tudod, a máv személyzet nem csak mozdonyvezetőből áll, te idióta, hanem kallerekből, kerékvizsgálókból, felsővezetékszerelőkből és még sorolhatnám, akik a minimálbért sem kapják meg, és ki vannak téve agresszív utasoknak is.

ilyen erővel ugyanazt mondhatnám én is neked, hogy mi a f@szt akarnak az egészségügyisek, ha egy altatóorvos 900 ezer forintot is megkeres?

amúgy nincsenek dögivel, és senkit sem képeznek ki! éppen szerencsém volt Győr és Bp között utazni decemberben MÁVval, mikor 1/2 óránként bemondták, hogy legalább 15 különböző helyre keresnek munkavállalót! ha nem hiszed telefonálj be, vagy vegyél jegyet erre járatra!

és megint pofára estél, ugyanis már nekik SEM lehet sztrájkolni!

na ennyit a hülyeségeidről, lapozzunk...

she_wolf 2016.01.10. 16:04:10

@asztalosani:
Ha tartottál volna gyertyát, most zokognál:)

Látom, hogy totál ismeretlenek felé megint a decens úrinő formádat hozod, hajrá, ne add lejjebb, mert még a végén kideül, hogy akkora empata vagy, mint ide Lacháza!:)
Anyádnak megismer még, vagy már letagad?

asztalosani 2016.01.10. 16:09:59

@csakmotyogok:
"számtalan fórum"
-na akkor ezeket linkeld már be,mert ilyeneket bárki írhatna!

"azt hogy egy szakorvos,szeretne annyit keresni ugyanannyi idő alatt ,mit 1 mozdonyvezető"
-ha annyit akar keresni egy szakorvos, mint egy mozdonyvezető, akkor menjen mozdonyvezetőnek

XD XD XD XD XD XD

amúgy nesze:
gyakori kérdések: uzlet-es-penzugyek__karrier-fizetes__6272817-mennyi-az-alap-fizetese-egy-mozdonyvezetonek

br 180

asztalosani 2016.01.10. 16:15:59

@G®eg_W:
egyszer így is úgyis meg kell halni, senki sem élhet örökké!
az utóbbi időben előbb hal, aki orvoshoz megy.

nagyon gusztustalan, hogy az orvosok a betegekre gyakorolnak nyomást, holott ott a szakszervezetük, a mok, és még egy csomó testület. nem egy átlag proli beteg létezése a probléma, hanem az hogy ezek a szervezetek nem működnek, és az is probléma hogy az átlag proli beteget, akitől már levonták az évi kb 100.000 forintot, nem látják el.

neked is hasonló jókat!

Semper Fidelis 2016.01.10. 16:22:45

Azért az jó, hogy a posztoló azon kesergett, hogy nem lehet időpontot kérni előre, mire ti kiosztjátok, hogy csak 1 orvos van, és egyébként is keveset keres. Milyen összefüggésben is van ez az aki kapja marja kontra előzetes egyeztetéssel? Semmilyenben, de legalább fröcsöghettek.

csakmotyogok 2016.01.10. 16:38:06

@Semper Fidelis: Nagyon sok. Ha lenne elég orvos lehetne időpontot kérni a sürgős és a kevésbé sürgős esetekre is jutna idő. Ha telefonos bejelentkezéskor 10 perc alatt elfogyna az időpont akkor ezen rugózna. Hiánygazdaság van az eü-ben. Lesz ez még rosszabb is. Nem lett kiosztva a poszter el lett magyarázva miért ez az áldatlan állapot. Aki meg okoskodik menjen el gyermekbőrgyógyásznak érettségi után csak 11 évet kell tanulni és máris dolgozhat napi 12 órát kevesebbért,mint az utcaseprők.

csakmotyogok 2016.01.10. 16:40:23

@efi: Amúgy ez szerintem is hülyeség legyen érkezési sorrend,hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon.És mondjuk 30 után kitenni a megtelt táblát,hogy legyen hely a sürgős eseteknek is.

csepke 2016.01.10. 16:55:56

szerintem azért nem lehet időpontot kérni, mert paradox módon így többet tudnak ellátni. Fent valaki kiszámolta, hogy az 50 beteg 6 percenkénti betegbehívást jelent. Ebből nyilván van 2 perces is meg 12 perces is. ha időpontot osztanának hány percenként adnák? 6? hát ki tudja így kicentizni? de ha mondjuk negyedóránként adják és feltételezzük mindenki pontos az pont azt jelenti, hogy egy órában nem 10 beteget látnak el hanem 4et, azaz a sorszámos módszerrel ellátottak 40%át. És akkor még ehhez hozzá sem vettük hogy az emberek a legritkább esetben pontosak. A végére tömegjelenetek alakulnának ki. Igen, borzasztó lehetetlenség ez a konkurrens anyukákkal verekedés a számokért, de már bőven túl vvan minden a kapacitáson. A pénzzel pedig úgy függ össze, hogy lehetne éppenséggel minden egyes beteg mellé egy orvost odarendelni, megfelelő mennyiségű pénz kérdése csak. Elvégre a sivatagban is lehet sípályát építeni.

Semper Fidelis 2016.01.10. 16:56:47

@csakmotyogok: Szerintem egyáltalán nincs igazad, mert itt a meglévő erőforrások BEOSZTÁSÁRÓL volt szó, nem az erőforrások mennyiségéről.

Ziu9 2016.01.10. 17:00:06

@efi: Hasonló a helyzet a mi kerületünkben a nőgyógyászaton, ment a szervezés, hogy legyen valaki aki kora délután odaáll sorszámot szerezni, míg a párom még a munkahelyén van... Szinte minden más osztályra van előjegyzés, ezt kivéve. Elvileg régebben volt, de állítólag akkor meg a várólista volt nagyon hosszú (hogy akkor kevesebb szakorvos volt-e, vagy más oka volt, nem tudom). Meglepne ugyanakkor, ha egy napra esően lényegesen több beteget lehetne ellátni előjegyzés nélkül. Ha úgymond lehet választani, hogy a beteg a hosszú előjegyzési idő, vagy egy várakozással-tolakodással töltött procedúra miatt váltson magánrendelésre, szerintem inkább az előbbi...

Korábban másik kerületben éltem, papíron még oda tartozom, előjegyzések tekintetében jó tapasztalataim vannak az ottani szakorvosi rendelővel, többféle szakrendelés kapcsán. Kikérdeztem családom nőtagjait az ottani helyzetről, nőgyógyászati téren: interneten is foglalható előjegyzés van, negyed órás bontásban, néha még a következő napra is van szabad hely. Aki időpont nélkül megy, azt pedig igyekeznek ellátni az időpontosok között keletkező holtidőben (általában van rá lehetőség). Nehezen hihető, hogy a két budapesti ellátási körzetben az egy főre eső betegek száma között olyan nagyságrendi differencia lenne, aminek ilyen minőségi különbséget kellene hogy okozzon.

Ziu9 2016.01.10. 17:10:18

@csepke:
Ha mondjuk negyed órás bontásban intézik az előjegyzést, akkor lehet olyan hogy három 20 perces eset jön, és csúszás van, de statisztikai alapon ezt kompenzálni fogja néhány 5-6 percig bent tartózkodó. És akkor máris beférhet még pár olyan beteg, akinek nincs foglalt időpontja. Lehet hogy nem érkezik aztán mindenki pontosan, de ebben benne vannak azok is akik már negyed órával korábban ott ülnek, és esetleg ennyivel hamarabb be is hívják őket.

Más megközelítésben: orvoshoz menni nem öröm, de jobb érzéssel, nagyobb bizalommal tudok egy olyan rendeléshez fordulni, ahol esetleg azt mondják: "10:30 az időpont, ha tud legyen itt negyed órával előbb, de lehet azért hogy várni kell majd", mint hogy egy 7:30-kor megszerzett sorszámmal tippelgessem, mikorra jöjjek vissza a kezelésre (ha egyáltalán ezt a munkahely engedi).

Az ideges emberekre utalsz: itt van azért a kutya elásva, mert lenne aki azt képtelen lenne elviselni, hogy a megadott óra-perckor éppen az előzőt hívják be, mert csúszás van az előjegyzésben, és ebből képes lenne műsort rendezni.

asztalosani 2016.01.10. 17:25:40

@csakmotyogok:
még az érkezési sorrended is nagyon-nagyon hülyeség!

UGYANAZ az orvos MAGÁNRENDELÉSBEN hogyan tudja EGYEDÜLI RENDELÉS TARTÁSA KÖZBEN megoldani azt hogy folyamatos beteganyaga legyen ráadásul időponthoz kötve, hm?

ja hogy a tbs helyen ELEVE NEM akarja megoldani ugyanaz az orvos/vezetés.

na ugye!

itt van a kutya elásva!

szívassuk a betegeket ugye?

csepke 2016.01.10. 17:28:02

@Ziu9: igen, egyszer lett volna gyerekortopédia programunk ugyanitt, ugyanilyen sorszámkaparintós módszerrel. Bele sem vágtam. Mentünk egyből magánrendelésre. Hát kinek van erre ideje, hogy egynapi hidegélelemmel odamenjen reggel 7re, félig alvó gyerekkel, és ha véletlenül két perccel 7 után ér oda, akkor már 40en ott ülnek, és akkor még örülhet ha aznap befér. Mi ugyan IXkerületi lakosként oda tartoztunk, de akkor valahogy a HeimPál országos vonzáskörzetű volt. El lehet képzelni a tumultust. Meg a jeleneteket, akik nem a szomszéd utcából jöttek esetleg hiába, és ez ott derül ki.

csepke 2016.01.10. 17:35:31

@asztalosani: úgy, hogy a magánrendelésén annyi beteget vállal, amennyi neki kényelmesen belefér. és egy jó orvosra simán várnak zokszó nélkül 2-3 hónapot is, ha mindenképp hozzá akar menni. Meg nyilván magánrendelésre más jellegű bajokkal mennek az emberek. Előre tervehetővel, nem azonnali megoldandó beesőssel.

she_wolf 2016.01.10. 17:35:45

@asztalosani:
Úgy, hogy a magánrendelésemen én vagyok a góré, én mondom meg Gizikének, hogy kit mikorra jegyezzen elő.
Tébés rendelésen meg azt eszem, amit elém löknek, te nagyon okos!
Már megint kétbites vagy:(

apanna 2016.01.10. 17:59:03

Szerintem sem jó megoldás. A kamasz gyerekem egyedül elmegy az orvoshoz, 14 éves.

csepke 2016.01.10. 18:13:58

@mig54: ihihi csak apróság: a bit önmagban két állású 1 v. 0, ha azt akarod mondani hogy feketén fehéren látja a világot, akkor egybites... ;)

vackor1 2016.01.10. 18:13:59

Nem ide szánom, csak magamnak mondom - és borzasztó halkan , hiszen szerintem nem az orvosok tehetnek erről - , hogy a térképen kicsit tőlünk bal irányban lévő országban MR kezelésre két héttel az azonnali CT után kaptam időpontot , itthon 3 nappal ezelőtt egy sima szemészetre majd febr. 19-én menjek ( öt, azaz 5!! hét múlva menjek ) ..

csepke 2016.01.10. 18:25:24

@vackor1: és ebben mi a meglepő? hogy gazdagabb országban több az egy főre eső ct gépek száma? hát igen. ez meg egy szegény ország sajnos.

vackor1 2016.01.10. 18:34:05

@csepke:

Bár nem vitatémának szántam - mint jeleztem is - , de én ezzel úgy vagyok, hogy azt nem tudom, hogy gazdagabb-e és ha igen ( még az is lehet, hogy kisebb "vagyonnal" rendelkezik maga az ország , csak azt és a többi értéket máshogyan használják fel , esetleg mások a prioritások/gondolkodásmód ) , akkor miben és mennyivel , viszont, hogy másképp menedzselik az országot és máshogyan "bánnak" az állampolgáraikkal az biztos.
Még az is lehet, hogy gazdagabb az ország és azért, de abban is biztos vagyok, hogy egyikőnk sem tudja, hogy melyik , miben - és miért "gazdagabb" a másiknál..

csepke 2016.01.10. 18:42:10

@vackor1: azt mondod tőlünk nyugatra. hát melyik ország nem gazdagabb tőlünk nyugatra? őszintén kíváncsi vagyok. igen, de elkölteni jóléti szolgáltatásokra csak azt a pénzt tudja egy ország, ami máshonnan nem hiányzik. ezzel együtt azt gondolom, az emberek lehetnének egészségtuddatosabbak is hogy ne arra keljen költeni azt a keveset hogy tömegek rongálják az egészségüket 40-50 évig módszeresen, csak azért, hogy aztán 10-20 évig meg próbálják ezt a hatást valahogy közömbösíteni az egészségügyben horribilis, soha senki által meg nem keresett összegekért.

she_wolf 2016.01.10. 18:45:53

@csepke:
Nem, ő kétbites. Kétszer 1 bites!:) Attól függően, hogy mikor melyik bugyingóját húzta magára, mert ha a fehéret, akkor a posztert szidja mint a bokrot, ha feketét, akkor az egészségügyben dolgozókat. De van neki szürke bugyingója is, abban szokta összekeverni a szezont a fazonnal, amikor összemossa az egymással nem kompatibilis dógokat. (Hoppá! Az már 3 bit, veszélyesen eltévedünk a színek világában...)
Bonyolult lélek ő, ezért probléma, hogy bezárt az OPNI:(

("....az egy főre eső ct gépek....") az én fejemre lehetőleg egy se essen, mert olyan levelet írok, hogy a kétbites is megnyalja utána mind a 2 ujját;))
Nem az ország szegény, a gazda pazarló:(

mnika88 2016.01.10. 19:07:28

@csakmotyogok:
Azért a gyerekbőrgyógyász sem dolgozik napi 12 órát,ahogy egy orvos sem.:) És többet is kap,mint egy utcaseprő,főleg ha szakorvos azért ennyire ne túlozzunk már. :) S ügyelhet a nem szakorvos is,nálunk készenlétezni a szakorvosjelöltek is szoktak (2 éves munkaviszonnyal).
Én ennél az 50 kártyás dolognál azt nem értem,h pl a kontrollra visszahívott betegek mi alapján kerülnek be? Mert oké,h kiszórják az 50 db sorszámot,de visszarendelt betegként nekem nem kell húznom.
Egyébként "egyszerűbb" a kártyás megoldás olyan szempontból,h ha befagy a rendszer ( ami nálunk elő szokott ferdülni), akkor nem kell döntőbírónak lenni,h most kinek,mikor,mire volt időpontja,vagy nincs időpontja.

she_wolf 2016.01.10. 19:11:55

@mnika88:
Végre egy valóban kompetens hozzászóló!:) Hiányoltalak...

mnika88 2016.01.10. 19:12:47

@mnika88:
De,az sbo-s orvosok 12 óráznak.

mnika88 2016.01.10. 19:16:02

@mig54:
:))
Megy a méél,csak a sok-sok jó dolgot össze kell szedni. ;)

csakmotyogok 2016.01.10. 19:27:23

@mnika88: A Budapesti utcaseprő nettó 138-at + 20-30 ezer kafetériát kap.

A sógorom 50 éves főorvos nettó 220-at kap és reggel fél7-től van bent este 7-ig.
Hiányszakmás,hálapénz 0. Tíz éve szakorvos bére bruttó 156 555 Ft.
Szóval? Az ügyelete meg ne számold mert az nem telik ki a 40 órából.

kitchen 2016.01.10. 19:29:11

@csakmotyogok:

Te meg keresd fel személyesen Orbánt vagy Lázárt,vagy bármelyik illetékest,és verd ki a botrányt,hogy az orvosok keveset keresnek.Ha már mániáddá vált ez a ennyipénzértnemdolgoznak akkor tegyél érte valamit,ne csak itt ismételgesd az unalomig.Vagy nem érted,vagy nem akarod megérteni,hogy nem a betegek tehetnek arról,hogy a kormánynak (fidesz)esze ágában nincs változtatni a helyzeten,és a béreket megfelelően megemelni.

csakmotyogok 2016.01.10. 19:33:39

@kitchen: Pont a betegek tehetnek az alacsony fizetésekről.Én minek verjem ki nekem nem kell sorban állnom sehol:D.Az aki ide ír,hogy várni kell ,meg várólista az menjen nekik nem lesz orvosunk nekem mindig lesz.

mnika88 2016.01.10. 19:43:46

@csakmotyogok:
Hát nem tudom.Nálunk a rezidensek kapnak netto 90 ezret,a szakorvosaink meg 180 felett,a főorvosaink 250 körül kapnak,az osztályvezető meg nem volt hajlandó megmondani,h mennyit.:)
Kötve hiszem,h a munkaideje reggel 7-től este 7-ig tart,hétfőtől péntekig. Olyan főorvosunk nekünk is van,akinek 8-12-ig van a hivatalos rendelése,de este 8-ig bent van,mert annyi a betege,elküldeni meg nem küldene el senkit.Ő sem kap parát. :) Csak sok-sok megbecsülést kap,meg inkább ő ad,nekem pl.cappucinot ha találkozunk. :)
Az utcaseprők bérében nem vagyok otthon. :)

she_wolf 2016.01.10. 19:48:22

@kitchen:
Teljesen igazad van, azonban én azt látom, hogy (és ezt nem először írom), hogy a rendszerváltás óta egymást követő kormányok mindegyike(!) számára nemszeretem zabigyerek a honi egészségügy helyzete.
És ezen nincs mit csodálkozni saját minisztériumuk híján.
Számomra teljesen érthetetlen, hogy egyáltalán hogy létezhet ország egy olyan (pártsemleges) minisztérium nélkül, ami arra lenne hivatott, hogy az egész ország jólétét a benne élők számára biztosítsa minden eszközzel....
Már egy kupac tágyának is van saját minisztériuma, csak éppen annak nincs, aminek lennie kellene: az élhető, termelékeny életnek:(

she_wolf 2016.01.10. 19:51:55

@csakmotyogok:
"Pont a betegek tehetnek az alacsony fizetésekről."

Bocs, ezt kifejtenéd bővebben? Nagyjából sejtem a célod, csak éppen nem értem:(

mnika88 2016.01.10. 19:52:15

@mnika88:
S ezzel nem azt mondom,h ez sok.Mert ez is orvos függő.Van olyan,akinek nem adnék ennyit sem,mert annyira el van szállva magától,h a többire óriási terhet ró.Vagy épp beér 9 után,mert még vásárolt,vagy lelép délben,mert akkor van fodrásznál időpontja.Átlagban 10-et ügyelnek fejenként egy hónapba,de egyes főorvosok nem hajlandók ilyen-olyan okból ügyelni ( mert megtehetik) s a többinek kell ezt megoldania. Az osztályvetőknek meg alapból nem is kell ügyelniük.
Még mindig úgy gondolom,h többet is kapnak,meg érdemelnek is az orvosok,mint egy utcaseprő.

drappa 2016.01.10. 19:54:13

@Semper Fidelis:

A kórház honlapja szerint a következő orvosok dolgoznak a gyermek bőrgyógyászaton:

Dr. Szalay Zsuzsanna o.vez.főorvos

Dr. Kassay Erzsébet adjunktus

Dr. Molnár Katalin adjunktus

Dr. Csitos Ágnes szakorvos

Dr. Solymosi Ágnes adjunktus

Dr. Jakab Éva Mária szakorvos

Dr Veres Klára orvos

Most tökmindegy,hogy ki egyéni vállalkozó,ki nyugdíjas (bár a fényképek alapján aktívkorú orvosok)akkor is gyalázatosnak tartom,hogy ekkora gyerektömeget 1 db orvos lát el évek óta,és a kora reggeli sorszámosztással ellehetetlenítették -még jobban- a rendelést.Sok anyuka talán egy napot kitud venni a munkahelyén,de ha nem jutnak be akkor ugrik az egy nap szabadnap,másodikat már csak pofahúzogatásra írnak ki,és arról nem beszélve,hogy az iskolás gyerek is feleslegesen marad ki az órákról.

drappa 2016.01.10. 19:56:15

@csakmotyogok:

És miért a betege tehetnek az alacsony fizetés miatt? Ezt elmagyarázhatnád részletesebben,mert ez így elég zavaros.

she_wolf 2016.01.10. 19:56:20

@mnika88:
Majd írsz, ha lesz időd, kedved, egyebed:)
(Megváltozott az "írásképed":()

DarthVader 2016.01.10. 19:57:01

Az a helyzet, hogy a kormány nem érdekelt benne, hogy az egészségügy jól működjön. Abban érdekelt, hogy a betegeket átterelje a magánellátásába. Kevesebb OEP kiadás, több adóbevétel.
Ebben partner az egészségügy is, mivel a szakorvosok is abban érdekeltek, hogy a magánpraxisuk forgalma növekedjen, abban van a pénz. Igy még azt sem igazán teszik meg, amit szervezés terén egyébként megtehetnének.
Úgyhogy ezen a szemüvegen keresztül tessék szemlélni a magyar egészségügyet.

csepke 2016.01.10. 19:59:10

@mig54: a termelékeny élet nálunk kb. 50 éves korig tart bezárólag, az egészségügyi kiadás meg onnan kezdődik csak igazán. így rossz nyelvek szerint nem sok indok van ami a fejlesztése mellett szólna.

mnika88 2016.01.10. 20:00:52

@mig54:
Miért? :) Az írásképem?

yogosan 2016.01.10. 20:21:51

@csakmotyogok:

"Budapesti utcaseprő nettó 138-at kap + 20-30 ezer cafeteriát"

Erről egy hiteles linket tudnál dobni? Mert ez nagyon valószínű,hogy nem így van.Ha meg így van,akkor a szerencsétlen hajnaltól-estig szedi az emberek szemetét a lapátjára akasztott ebédjével.Most én is mondhatnám,hogy próbáld ki.Mínusz 8 fokos hidegben avagy plusz 30 fokos hőségben több utcát végigseperni amit ráadásul ellenőriznek is.

"A sógorom 50 éves főorvos nettó 220-at kap reggel 7-től este 7-ig"

Már bocs de ez kizárt dolog.Reggel 7-től meg este 7-ig nem dolgoznak az orvosok ezt mindenki tudja.
És ingyen sem vállalnak ügyeletet pontosan erről volt szó a tévében nem is olyan régen.Egy szó nem igaz abból,hogy teljesen ingyen dolgoznak a beosztott ügyeletekben.Én már akkor kételkedtem ebben amikor először említetted egy posztban.

she_wolf 2016.01.10. 20:31:20

@DarthVader:
@csepke:

Semmi baj nem lenne a magánellátással, ha az azt igénybevenni akarók meg tudnák fizetni. Mindenki jól járna. De így az van, hogy a keveset kereső emberektől (is) levont társadalombiztosítási hozzájárulás egy részét megkapja az egészségügy, és próbál belőle gazdálkodni.
És ilyenkor szokott az jönni, hogy "de tőlem mennyi vonnak le és hányszor vagyok beteg átlagban 5 évente?"....
A kölcsönösség elve alapján az állami egészségügyi ellátás nem szüntethető meg, és ez nem csak Magyarországon van így. Azonban míg más országokban van mód tisztességes feltételek mellett megfizethető kiegészítő betegbiztosítás megfizetésére, addig itthon túrós batyu van:(

she_wolf 2016.01.10. 20:36:41

@csepke:
50 éves kor? Bakfitty! Én már legalább 130 vagyok (ha nem tudnád:D), és már 50 éves korom előtt kiaknáztam az összes létező állami egészségügyi forrást, amit csak megkaphattam. Igaz, most busásan megfizetem az árát mind az egészségemet, mind az egyészségügyi kidásaimat tekintve. Már arról az egy szerről is lejöttem, amit eddig kellett szednem...

she_wolf 2016.01.10. 20:38:09

@mnika88:
Az. Az írásképed. (Majd megírom:D)

mnika88 2016.01.10. 20:42:56

@mig54:
Okéé,várom mert most zavarban vagyok,h valami "rosszat" írtam :D

csepke 2016.01.10. 20:46:35

@mig54: igen, ebben tökéletesen igazad van

Netuddki. 2016.01.10. 20:47:01

@csakmotyogok: El lehet húzni nyugatra nagyobb munkabérért. Aztán ha nem lesz orvos akkor majd társadalombiztosítást se fizetünk. Ha nincs ellátás minek fizessek?

Netuddki. 2016.01.10. 20:48:45

@csakmotyogok: "A Budapesti utcaseprő nettó 138-at + 20-30 ezer kafetériát kap."

Lófaszt! Közmunkásbért kap. Még mindig meg lehet élni 47ezerből?

Netuddki. 2016.01.10. 20:51:19

@DarthVader: Akkor miért nem vezetik be amagánrendelőkbe az online kasszát? Vinném én az orvos magánszámláját a TB-be kifizettetni, de baszik számlát adni!

csakmotyogok 2016.01.10. 20:51:34

@mnika88: Nem a munkaideje a sógoromnak is 4-ig tart,csak utána,adminisztrál. Hallgatókat vizsgáztat (azért nem kap 1 árva fityinget sem,csak a külföldiek után).Betegekkel foglalkozik. De ha nem tud hazamenni 4-kor akkor 4-7 ingyen dolgozik .A közalkalmazotti bértábla alapján fizetik őket.
Íme:www.kozszolga.hu/illetmenyalap
Az ügyeletet ne számoljuk már oda mert az már nem a 40 órából megy. S addig míg minimál órabérért ügyelnek addig más munkát amivel kereshetnének is nem tudnak vállalni+nem alszanak+ a családjuk tönkremegy bele.

csakmotyogok 2016.01.10. 20:54:50

@yogosan: Gondolom benyelted a kormány propagandát ,attól mert leírod nem lesz igaz. Épp a Balogh miniszter mondta,tudják bérfeszültséget okoz de, nem tudják a középkorú orvosok fizetését felemelni annyira mint a rezidensekét.

she_wolf 2016.01.10. 20:55:45

@mnika88:
Nem írtál semmi rosszat:)

Netuddki. 2016.01.10. 20:57:31

@csakmotyogok: A pinokkió? Ne röhögtess! És akkor tanult orvosok képesek levelet írni neki, mintha bármiféle hatása lenne...

csakmotyogok 2016.01.10. 21:00:55

@mnika88: Nem hiányszakmás helyen dolgozol,mert a sógorom osztályvezetőként 7-10 ügyelt.Akkor mondta a nővérem elválik,így változtatott sógor állást,hogy csak 5-öt ügyeljen havonta.

she_wolf 2016.01.10. 21:16:27

@csakmotyogok:
Bár nagyon gyakran egyetértek veled, és az is közismert, hogy én hogy viszonyulok az egészségügyhöz illetve a benne dolgozókhoz, valamint azt is kifejtettem már, hogy milyen szempontokat mérlegelek, mikor az írásaidat olvasom, de:
attól azonban tartózkodnod kellene, hogy overdrive-ként általános igazságként deklaráld azt, amit a saját, közvetlen környezetedben (család) tapasztalsz, mert a probléma ennél sokrétűbb, és nem feltétlenül egyetemleges.
Igaz, hogy elsőkézből származó információid vannak, de azok nem általános érvényűek. Ettől -sajnos- még valódiak, és gyakoriak...

csakmotyogok 2016.01.10. 21:50:52

@mig54: Viszont orvosokat is látogatok és akiket látogatok azok is eléggé ki vannak zsigerelve+ezek mellet még nem élnek jobban,mint 1 átlag melós. Igaz a fővárost nem ismerek de 3 megyét igen.Ahol járok minden osztályvezető ügyel,de még a klinika igazgató is,mert ha nem tenné akkor nem lenne ellátás.

she_wolf 2016.01.10. 22:16:01

@csakmotyogok:
Tudom, ezért tettem oda az utolsó mondatomat:)
Az azonban előtted is tiszta, hogy nem mindegy milyen átlag melósról beszélünk, és főként, hogy hol!
Ebben az eszmefuttatásban (mármint az nyémben) máris van két baki:
1: Az "átlag" megemlítése;
2: A földrajzi kérdés.

Az "átlag" hegesztő-ács-IT szakember, stb... Németországban megbecsült polgár, olyan fizetéssel, ami alkalmanként vetekszik egy ottani orvoséval.
Itthon a fordítottja igaz. Tehát nem a szakmunkás a túlbecsült, hanem az orvos alábecsült. És még a túlbecsült szakmával rendelkezők nagy része sem tud magának kiegészítő ellátást vásárolni. Itt bukik meg a magánbiztosítási rendszer.
Nem szeretnék az összehasonlítás hibájába esni, ezért nem merülnék mélyebben bele...csak magamat ismételhetem: mindenki kapjon annyit, amennyit megérdemel a teljesítménye és a tudása alapján, és amennyiből élhető, emberi életet élhet. "Okosba" megoldások miatti szégyenkezés nélkül.
Igen, tudom: ide nem fogunk soha eljutni.

DarthVader 2016.01.10. 22:16:31

@bértrollbosszantó_kovi1970:

1, a TB nem fogja neked kifizetni a magánorvos számláját.
2, most pedzegetik, hogy a magánorvosokat is be kell kötni a NAV-hoz :)

zöldkereszt 2016.01.10. 22:19:24

Aki 7-re (esetleg háromnegyed 7-re) érkezik kap sorszámot.
Ki kell próbálni.
A sorszámon rajta van kb. mikor kerül sorra. (egy órás intervallum)
Ki kell próbálni.
Az orvosok és a környezet is támogató, szó sincs birkózásról.

Gyermekbőrgyógyászat létezik a Mária utcában is, a Semmelweis egyetemé. Oda lehet időpontot kérni telefonon.
(Mi időpontra érkezve majd egy órát vártunk. De ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni.)

Mielőtt egy intézményről véleményt fogalmaz meg valaki érdemes kicsit jobban tájékozódni. Esetleg tenni egy próbát. Mert még az is előfordulhat, hogy a dolog működik.

she_wolf 2016.01.10. 22:28:33

@DarthVader:
A jótündér NAV. Állam az államban....ott aztán van munkaerő! Nem lehetne átcsoportosítani belőlük műtőssegédeket, segédápolónőket helyettesíteni? Ja, hogy akkor nem fogják tudni szankcionálni a krampusz lelkületű Mikulást, aki nem adott számlát házhoz rendeléskor...:(

DarthVader 2016.01.10. 22:37:53

@mig54:

hát, az egységsugarú állami polgárnak tudomásul kellene venni végre, hogy az egészségügy nem "ingyen" van. Hanem kurva drága. Eszköz, gép, munkaerő, mind drága és egyre drágább.
De e kies honban még mindig mindenki az ingyenes egészségügyről hadovázik. És addig nem is lesz semmiféle változás, amig erről le nem szok' a nép.
Amúgy van még olyan fejlett (!!) ország, ahol gondolsz egyet, bemész a szakorvoshoz és rögtön megtekintenek? Ez kurvára kommunista csökevény. Fodrászhoz bejelentkezel három hétre előre, orvos meg beugrasz, mert most vannak kevesen.
Van olyan betegem, aki elmúlt évben 54 alkalommal tette tiszteletét. Ha kinyomtatnánk a beteganyagát 1993-tól - azóta van gépen a dokumentáció - 184 gépelt oldal lenne. Amikor vizitdij volt, ugyanez a beteg 6 alkalommal járt nálam egy évben. 2006 éves forgalom 13200, 2007-es éves forgalom (vizidij!) 10400, 2015-ös éves forgalom 13600. (Háziorvosi rendelő) Ennyit tett 300 Ft.

Ja, aki meg fizet de nem jár, az gondoljon arra, hogy annak fizeti, aki pedig jár. Annál tessék reklamálni. Ilyen a rendszer.

(kommenter örömködött 2010-ben, hogy a kurmány milyen jól tette hogy elsöpörte a vizidijat, merthogy ő fizet 20 ruppót havonta eü járulékot, ÉS még fizessen 300 Ft-ot is darabonként, évente két-háromszor. Mondom neki, cimbora, a kurmány a kurmányváltás után felemelte 1 %-kal az eü hozzájárulást, az neked ezek szerint nagyjából 2000 Ft havonta, csak hogy a mamkáknak, akik havi 3-4-szer jönnek, ne kelljen fizetni, tehát 600 forint helyett most fizetsz évi húszezret. Igazad van, kurva jól jártál. )

Jut eszembe:

A magyar egészségügy magas szinvonalú, mindenki számára hozzáférhető és ingyenes. Csak az a kis bökkenő van, hogy ebből a háromból egyszerre maximum kettő teljesülhet.
Azaz, ami mindenki számára hozzáférhető és ingyenes, az nem magas szinvonalú, ami ingyenes és magas szinvonalú, az nem mindenki számára hozzáférhető, ami pedig mindenki számára hozzáférhető és magas szinvonalú, az nem ingyenes.

Ez a mondás legalább 40 éves. És azóta rohadtul nem változott semmi.

she_wolf 2016.01.10. 22:54:25

@DarthVader:
Persze hogy kurva drága.
Elég egy súlyponti(nak nevezett, majd ebbe az elnevezésbe belebukott) kórház egyetlen havi gazdasági kimutatását megnézni.
Nem tudom ki írta, talán @kgaben(?), hogy ez a társadalom életképtelen. Én hozzátenném, hogy: így, ebben a formában.
Azt viszont én írtam korábban, hogy még mindig tudathasadt állapotban vagyunk '89 óta:(

prevent 2016.01.11. 01:59:57

csak kérdem - lehet, hogy elkerülte a figyelmemet
próbálkoztunk bejutni az 50 közé?

she_wolf 2016.01.11. 02:26:30

@prevent:
"Tehát a gyermek bőrgyógyászatra bejutni előre tervezetten nem lehet,és mint említettem előfordulhat,hogy az első sorban állás még sikertelen is.Úgy döntöttem,hogy nem fogok sorszámért birkózni reggel 7 kor vagy-vagy alapon,inkább kerestem egy magán bőrgyógyászt,akihez már holnap időpontra megyünk."

Semmi nem kerülte el a figyelmedet:) Elvi síkon megy a matekozás. No és részben tapaszatalatokon nyugvó beszámolók alapján.

platelet 2016.01.11. 06:13:44

Ez egy nyilvánvalóan rossz megoldás, de valószínűleg ennek is van oka. Például, nincs pénz adminisztrátorra. 1 betegre 6 perc van (ahogy fent kiszámolták), ha közben még az időpontkéréseket is intézni kell telefonon, akkor nem marad idő a betegellátásra, és még kevesebb beteget tudnak ellátni egy nap.

Még egy dolog, az senkit nem érdekel, hogy a posztoló hány napon tud kérni munkahelyén. Ő (vagyis, jelen esetben a gyereke) egy beteg ember, neki kell az ellátás. Ez szociális probléma, nem az egészségügynek kell megoldania, hogy a munkahelyén nem kap a gyereke miatt betegszabit.

Braincelle 2016.01.11. 09:45:15

@platelet:
Egyet értek Veled abban, hogy milyen erőforrásbeli nehézségek miatt van ez a megoldás, de azzal a szemlélettel nem értek egyet, hogy ha szar a betegnek, akkor az ő baja.
Egyrészt orvosnak is jobb, ha nem egy síkideg, órák óta várakozó beteg jön be, hanem valaki, aki zökkenőmentesnek érzi a rendszert és elégedett vele.
Másrészt ha a gyermekgyógyászat célkítűzése az, hogy a beteg gyermekeket gyógyítsa, akkor nem lehet eltekinteni attól a szemponttól, hogy a gyermek esetleg azért nem jut el a rendelésre, mert a szülő nem tud sok szabadnapot kivenni, hogy hátha valamelyiken majd bejutnak (pl. nálunk senki nem kap soron kívül szabad napot, van nyári szabadság és téli és azon kívül még előre bejelentett szabadságok is, persze lehet vis maior, egy-egy, de több napot az ember nem mulaszthat, arról nem is beszélve, hogy több betegség is lehet egy évben. A legtöbb ember nem szeretné, ha kirúgnák az indokolatlan hiányzásai miatt.
Harmadrészt szörnyű egy beteg gyerekkel órákat várakozni, egyszerűen embertelenség, mindent meg kellene tenni, hogy a lehető legkevesebbet kelljen.
Ha semmi mást nem lehet tenni, legalább ismerjük el, hogy jó lenne, ha lehetne, és ne azt mondjuk, hogy "ez a te egyéni problémád".

Csak magamból kiindulva, nekem rendkívül nagy kihívást jelent eljutni bármilyen olyan boltba vagy szolgáltatóhoz, amelyik hat előtt bezár, és nagyon bosszantó és érthetetlen, hogy mért nem akkor van valami nyitva, amikor az emberek oda tudnának menni (pl vasárnap egyébként). Amikor még nem neten fizettem be a számláimat, sokszor fizettem azért pótdíjat, mert nem jutottam el hetekig a postára. Persze ez is az egyéni problémám, de a beteg gyermek azért mégsem egy fűtésszámla.

defné 2016.01.11. 11:15:13

@Braincelle:

Ez sajnos így van 10 munkahelyből 9-nél már napokkal előre be kell jelenteni a szabadnap igénylését,no meg aztán vannak olyan munkahelyek is ahol az alkalmazott egyedül dolgozik pl.eladóként ott viszont meg nem létezik soron kívül szabadnap.

zünüke 2016.01.11. 12:21:31

@DarthVader:

"Ja,aki meg fizet de nem jár,az gondoljon arra,hogy annak fizet,aki pedig jár.

"Annál tessék reklamálni.Ilyen a rendszer."

-Te meg a ha kevesled az orvosi fizetésedet gondolj arra,hogy járni járna,de nem jut....
Ott fentebb tessék reklamálni.
Ilyen a rendszer,ez van.

mnika88 2016.01.11. 12:34:28

@csakmotyogok:
De,pont ott dolgozom.Már nem tudják megírni az ügyeletet sem,annyian elmentek.Ezért írtam,amit írtam.

kgaben 2016.01.11. 14:47:08

@mig54: igen, és tartom is ezt a véleményem. Persze, ebben a formában. Gondoltam ezt nwm kell külön kiemelni, de a kiegészítés jogos. Csak pár példa:
- Feleség behozza férjét a sürgősségire, mert 3 napja lázas. Valóban,a férfi nem néz ki jól, 3 napja 40 fok feletti laza van. Kérdésre, hogy ez idő alatt milyen lázcsillapítást hajtottak végre, mennyi folyadékot itatott a férjével, a válasz: természetesen semmit. Nem akarta elfedni a tüneteket (???????), és egyébként is, a gyógyszerelés a mi dolgunk...... (mondanom sem kell, háziorvosnál sem járt)
- 21 éves nőbeteg jelentkezik a sürgősségin délelőtt fél 10-kor, hogy görcsöl a hasa,hasmenés reggel óta. Fél, hogy kiszárad. Kérdésre aztán elmondja, hogy előző nap bablevest evett, lencsefőzelékkel, hurka-kolbászt. Ma reggel egyszer görcsölt a hasa, és egyszer volt egy hasmenése... Egy ultrahangot rendelne, meg infúziót, mert hogy ő most ki fog száradni. Mintha valami gyorséttermek menüt kérne....
- Idős nőbeteg otthonába hívnak mentőt, mert kiszáradt. A helyszínen elmondják, hogy valóban,5 napja nincs széklete, és két napja vizelete. Kérdésre, hogy hashajtót próbáltak e,a válasz, hogy miért adtak volna, természetesen nem, és mivel a mama nem volt szomjas, így nem nagyon adtak inni sem....
- Vesegörcs, középkorú nő. Sürgősségin elláttuk, panaszai megszüntek. Orvos személyesen megy, ambuláns lapot kezébe adja, és elmondja, megmutatja, hogy milyen gyógyszereket váltson ki, mennyit, mikor és hogy vegye be(sokszor mi alá is szoktuk húzni). Két nap múlva visszajön a nő,hogy nagyon görcsöl megint, kér egy ultrahangot. Kérdésre, hogy a kiírt gyógyszereket NEM vette be, egy darabot sem. Akkor mégis mitől várja a gyógyulást, vagyis jelen helyzetben a javulás?????????
- apuka gyereket viszi sürgősségire, hogy lázas, és 5 napja nincs széklete. Szerinte hashajtót kellene neki adni... WTF????
- tegnap éjszaka: sürgősségin jelentkezik egy idősebb nő, hogy kora délután egy alkoholos koktélt ivott, egyszer volt hasmenése. Megijedt, így hajnal 1-kor már úgy gondolta bejön... 3 dolog volt a legfontosabb számára: 1: mikor mehet haza ( ezt már köszönés helyett teszi fel), hogy mikor veheti át a pizsamáját, amit hozott, és hogy a papucsát ki akarja venni a csomagból.
És ezek a dolgok nem fél, 1-2 év alatt jönnek össze, mint mondjuk sok sztori, amit anekdotaként emleget pár ember, hanem ez kb 1 hét eseménye. És ezek csak amik kb 1 perc alatt eszembe jutottak, és van ott, ahonnan még ez jön.....
Szóval ezért mondom, hogy "ilyen formában" életképtelenek. Vagy ha úgy pontosabb kihalt a józan paraszti ész az emberekből.
( másrészt, aki dolgozott ilyen helyen, az tudja, aki igazán beteg, az leszarja mikor mehet haza, azt nem érdekli, hogy a pizsamája rajta van e, vagy hogy épp akkor kap e reggelit a sürgősségi osztályon (???), vagy nem. Aki igazán beteg, az türelmes, mert látja, hogy azért dolgoznak, hogy jobban legyen.) és persze tisztelet a kivételnek. Mint máskor, most is csak azokról beszélek, akikkel én találkoztam, mert azokat tapasztalom meg...

she_wolf 2016.01.11. 16:41:46

@kgaben:
Belegondoltam....kínomban vigyorgok. Igen, tényleg vannak ilyenek, és Ti rendesen bevásároltok, amikor csőstül kapjátok a nyakatokba.
Erre szoktam megemlíteni a betegség/egészségtudatos gondolkodást,de tényleg csak egy pici logika, józan paraszti ész kellene hozzá. Ebben az egyre "okosodó" világban:(

she_wolf 2016.01.11. 20:22:58

Ha beáll ez a helyzet, lehet majd menni és mondani:
"Egy ultrahang lesz, köszi!"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mindenki_retteg_sztrajk_johet_az_egeszsegugyben.608467.html

Ja, és álomtitkár uram aszonta (mai Híradó, vagy miaszösz), hogy Magyarországon ma az egészségügyben gyakorlatilag nem is van várólista.
Aham...nekem sincs szemem/fülem, hogy látom/hallom a valóságot:(

she_wolf 2016.01.11. 20:24:49

@kgaben:
Az eggyel fentit Neked küldtem volna, csak lemaradtál, mint címzett:)

kgaben 2016.01.11. 20:59:21

@mig54: A finanszírozás... Persze, vonják a TB-t, de abból fizetik a szar és húgyszagú hajléktalan fejsérült CT vizsgálatát, ellátását is. Így máris kevesebb jut neki. Nem a szakszervezet dolga lenne kiállni és ütni a dobot, hogy mi a rossz, egészen addig, amíg el nem indul a javulás, fizetés, körülmények, stb. Szégyellje magát a szakszervezeti vezető és a bizalmi tagok is....
De az is érdekes, hogy arra a kommentemre semmit nem reagált, reagáltak azok, akik a "NekünkjogainkvannakrohanunkazÁntszhez" emberek, hogy ha feleslegesen használják a rendszert hol lehet, milyen szervnél lehet őket számon kérni, esetleg kártérítést fizettetni, ugyanis azoktól veszik el az időt és forrást, és minden egyebet, akik tényleg segítségre szorulnának.... Erre valahogy nem tudnak reagálni. Mindegy is.

platelet 2016.01.11. 21:34:29

@Braincelle: Írtam is, hogy ez egy rossz szervezés, amin javítani kéne, de nem tudjuk, milyen indokok vannak mögötte... Szerintem az egészségügy feladata az egészségügyi, és nem pedig a szociális, munkajogi, stb. problémák megoldása. Érdeke az egészségügynek az elégedett beteg, de van egy pont, amin túl nem kell a beteg seggét kinyalni. Pont azért, mert nekem se nyit ki egy hivatal se, csak mert nekem pont akkor jó. Meg kell tanulni, hogy az egészségügyi ellátás is bizonyos keretek között működik, nem pedig a "ide most nekem mindent, mert fizetem a tébét" hozzáállás szerint.

platelet 2016.01.11. 21:34:29

@Braincelle: Írtam is, hogy ez egy rossz szervezés, amin javítani kéne, de nem tudjuk, milyen indokok vannak mögötte... Szerintem az egészségügy feladata az egészségügyi, és nem pedig a szociális, munkajogi, stb. problémák megoldása. Érdeke az egészségügynek az elégedett beteg, de van egy pont, amin túl nem kell a beteg seggét kinyalni. Pont azért, mert nekem se nyit ki egy hivatal se, csak mert nekem pont akkor jó. Meg kell tanulni, hogy az egészségügyi ellátás is bizonyos keretek között működik, nem pedig a "ide most nekem mindent, mert fizetem a tébét" hozzáállás szerint.

she_wolf 2016.01.11. 22:17:32

@kgaben:
Az egészségügy veszteséges iparág. (Bocsánat a pongyola megfogalmazásért.)
Amit ki akartam hozni a dologból, parasztvakítás címszó alatt keresendő a szótárban.
Értem ezalatt, hogy laikusok számára is nyilvánvaló hazugságokat képesek az emberek képébe tolni a vezérürük (várólisa).
Mindennek legyen meg az ára, és legyen az behajtható, ha a delikvens nem csönget, nincs biztosítása.

DarthVader 2016.01.12. 11:46:05

@zünüke:

Akkor meg nem kell szipogni, ha elmegyek oda, ahol jut.

Braincelle 2016.01.12. 13:36:59

@platelet: de talán nem az a határ, hogy birkózzanak az ország minden tájáról jött gyerekes szülők a sorszámért reggel 7kor és ha nem sikerül, jöjjenek holnap.

Braincelle 2016.01.12. 13:38:56

@zünüke: már hogyne jutna. Van itt az országban pénz csak nem a népnèl.

Dikusz 2016.01.12. 14:47:27

@Braincelle: megnéztem a kórház honlapját, ott pont azt írják, hogy távolabbról érkezett betegeket sorszám nélkül is fogadnak, valamint egy hónaposnál fiatalabb babákat soron kívül hívnak be.
Ha még beleolvasol ebbe a posztba, kérlek válaszolj nekem (olvasva a blogot, tudom orvosként dolgozol), csupán kíváncsiságból kérdezem: ebben a konkrét esetben (gyermek bőrgyógyászat) mi lenne a helyes megoldás, a sorszám vagy az időpont?
Laikusként úgy látom, lehet helytelenül, hogy a sorszámos megoldás azért a kevésbé rossz megoldás. Mert ha mondjuk olyan komoly probléma van ami még fájdalmas is, akkor nem szerencsés várni plusz heteket.

asztalosani 2016.01.12. 14:58:31

@Dikusz:
nem vagy/vagy hanem: és

90% időpontosok,és 10% beesettek (azonnaliak)

így nem lenne morgás.

(mondjuk az elég necces, ha egy bárányhimlős gyereket a kiütéseivel egy héten át a többi gyerek között dekkoltatnak, csak azért mert 6.30-ra odamegy másodikként, viszont akkora tömegverekedés alakul ki 7 órára, hogy pont az 51. lesz, majd másnap ismét, harmadnap ismét)

yogosan 2016.01.12. 15:39:58

@platelet:

Még egy dolog,az senkit nem érdekel,hogy a posztoló hány napot tud kérni a munkahelyén.
.Olvasva ezt a stílust, téged bizonyára nem.
.Viszont akinek van gyereke, meg kötött munkahelye azt biztosan.

Ő (vagyis,jelen esetben a gyereke)a beteg ember,neki kell az ellátás.
.A "beteg ember" jelen esetben egy kiskorú, akiket általában a szülők elkísérnek az orvoshoz.Tehát a logikus gondolkodást követve a szülő kénytelen szabit kivenni.

Ez szociális probléma,nem az egészségügynek kell megoldania,hogy a munkahelyén nem kap a gyereke miatt betegszabit.
.Sajnos az eü.-ben már minden szociális probléma,pontosan ezért nem kéne még tetőzni is ilyen sorszámhúzós marhaságokkal,aminek a világon semmi értelme nincs.Inkább könnyíteni kellene az ellátást olyan területeken ahol tömeg várható mindennap.

Igazság, hol vagy? 2016.01.12. 20:27:50

@asztalosani: Miért is kell egy bárányhimlős gyermeket bőrgyógyászatra vinni?

she_wolf 2016.01.13. 05:19:16

@Igazság, hol vagy?:
Csak, meg azért! Ezt sem tudtad?:D

Braincelle 2016.01.15. 09:29:46

@Dikusz: pl ha lennének sorszámos helyek és az akutak meg menjenek reggel és beszútrják őket valahová. Akut bajjal jobban értik az emberek hogy várni kell, de ha nem akut, akkor éb jobban örülnék ha pl két hetet várni kell, de amikor megyek, akkor tudjam, hogy aznap bejutok.

Dikusz 2016.01.15. 11:44:42

@Braincelle: köszönöm a választ.
Én úgy látom az itt leírt esetben pont ez a helyzet.
Laikusként úgy látom, hogy a sorszámozással az a baj, hogy mindenki akutnak gondolja a saját problémáját, és azonnal akarja kezeltetni. Még akkor is, ha otthon már hetek óta kezelgeti mindenféle csodakenőccsel.

Nálunk a háziorvosi rendelőben jelenleg úgy működik a rendszer, hogy aki időpontot kér, mondjuk 17::00 órára, akkor abban az időben behívják, még akkor is, ha a nem időpontra jött beteg 16:00 óra óta ott ül.
Másik körzeti rendelőben meg úgy működik, hogy csak időpontra bejelentkezés van, és a nem bejelentkezett beteget akkor hívják be, ha nincs várakozó időpontos beteg. Mondjuk ez a körzet jóval kevesebb beteget lát el szerintem, mint az előző.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása