Van-e jövője a magyar egészségügynek?

2015.11.30. 06:15

gerinces_kezfogas_blog.jpgHa azt szeretnénk, hogy az orvosaink itt maradjanak, és a betegeink gyógyuljanak, akkor össze kell fognunk.

Tisztelt blog!

 

Két éve olvasom önöket, olykor szörnyülködve, olykor dühösen, néha pedig csak megszokásból. Nem mondanám, hogy én találtam fel a spanyol viaszt, de az a véleményem, hogy a beteg orvos ellentét rendkívül jól megfigyelhető a hozzászólásokon keresztül. Ne menjünk bele, ki a hibás úgy nagy általánosságban, tyúk és a tojás esete forog fenn. Egészen egyértelmű, hogy egyik fél sem hajlandó még csak engedményeket sem tenni a másik irányába, csak és kizárólag a másikra mutogatás és a sárdobálás működik. A betegek saját rossz tapasztalataik okán hajlamosak az általánosításra, ennek kapcsán azokat az egészségügyi dolgozókat is simán bunkó parasztnak titulálják, akik lelkiismeretesen és odaadóan végzik munkájukat. Egyértelmű, hogy mindez ellentétet, haragot szül a kritizált orvosok és nővérek körében, akik simán ugyanígy állnak a levélírókhoz is. Még azokhoz is, akik személyeskedés mentesen írják meg tapasztalataikat. Mert bár lehet, hogy ők nem sértegetik és alázzák meg a betegeket és családtagjaikat, de mivel kollégáikat, sorstársaikat éri támadás, hát mögéjük állnak.

 

gerinces_kezfogas_blog.jpg

 

Persze előfordul sokszor az is, hogy ők lendülnek támadásba egy-egy beteg sztorival kapcsolatban. Azonnal hazugságot, ferdítést kiáltanak, még akkor is, amikor tények állnak szemben az ő álláspontjukkal. Ez is rendkívül elhibázott hozzáállás és ezért (is) tart ott a magyar egészségügy, ahol. Mert ez a blog egyfajta szimulációja is a magyar állapotoknak. Így, ezzel a mentalitással a magyar egészségügynek nincs jövője. A betegeknek több fájdalom és szenvedés van előirányozva, az orvosoknak pedig az eddiginél is kevesebb megbecsülés, ha minden marad ebben a kerékvágásban. Észre kellene végre venni, hogy a két réteg nem egymástól elkülöníthető, csak szoros együttműködéssel, szimbiózissal lehetséges a jelenlegi folyamat lelassítása, megállítása. És ez mindkét fél érdeke lenne. 

 

Mindenekelőtt érdemes volna betegnek, orvosnak, nővérnek is engedi a 48-ból. Legalább itt, a Praxis blogon. Azok az orvosok, akik általában nem személyeskedő megjegyzéseikkel tűnnek ki, sokkal nagyobb megbecsülésnek örvendenek itt a blogban is. Mert szerencsére vannak ilyenek is. Lehet szakmai véleményt formálni, kételkedni, még kritizálni is, de tegyék a többiek is mindezt olyan hangnemben, amelyet ők maguk is elvárnának. Azok pedig, akik ide írnak, legyenek kedvesek végiggondolni, csak negatív élményeik voltak-e, ha pedig nem, ne hallgassák el a jó tapasztalatokat sem. Mert azokra is szükség van! Semmi sem fekete, vagy fehér, így az egészségügy sem az. Lássuk meg egymásban a partnert, a sorstársat és akkor talán könnyebb némi empátiával viszonyulni a másik fél felé.

 

Természetesen amit most leírtam, nem váltja meg a világot. Nem lesz több a fizetés, az orvoshiány sem fog csökkenni, de mégis sokat számíthat, ha legalább mindannyian elgondolkodunk egy röpke perc erejéig. Ha azt szeretnénk, hogy az orvosaink itt maradjanak, és a betegeink gyógyuljanak, akkor össze kell fognunk. Úgy gondolom, az egészségügyben még a pénznél is nagyobb szükség volna a társadalmi szimpátiára, mert anélkül minden törekvés hiábavaló, ha nincs mögötte egyetértés. Volt annak idején egy könyv, "Miért beteg a magyar futball" címmel. A futball kilábalóban van ebből a kórból, de az egészségügy elesettebb, mint valaha. Ne rontsunk hát mi is tovább a helyzetén, főleg, ha mi magunk is tehetünk a kezelésért. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.04. 08:52:02

@Braincelle: Ezen én is gondolkodtam. Induljunk ki abból, hogy az erőforrások (orvosok száma, ágyak száma, műszerpark stb) végesek, tehát egyre inkább reménytelen mindenkit azonnal és eredményesen gyógyítani. Kegyetlennek tűnik, de ma már ez a valóság, a rendszer már szelektál pl. a várólistával. Innen már csak az a kérdés, hogy mi alapján biztosítjuk az előnyt. Ma leginkább a kapcsolati háló ez a kritérium, ami amellett, hogy teljesen igazságtalan, a rendszert sem gazdagítja. Lehet más kritériumokkal ötletelni.:
- állapot. Pl. előnyben az aki nagyobb velószínűséggel meg fog gyógyulni, könnyű belátni, hogy itt is a kapcsolati háló fog győzni,
- intelligenciahányados. Ez diszkriminatív, ráadásul sokan meglepődnének azon, hogy kik kerülnek eléjük. Mérni is kell, ami szintén pénzbe kerül.
- munkaképesség (előnyben aki később vissza tudja termelni a gyógyítás költségeit). Ez úgyszintén diszkriminatív, és a szüleik okán komoly ellenérzéseket váltana ki azokból is, akik amúgy a nyertesei lennének.
- pénz. Előnyben részesíti az egészséges gazdagokat a beteges szegényekkel szemben. DE:
A fizetős rendszer nem jelenti a szolidaritási elemet tartalmazó egészségbiztosításról való lemondást.
Elvben mindenkinek van lehetősége dolgozni és jövedelmet szerezni. Jó jó tudom, de hasonlítsd ezt össze a kapcsolati háló kiépítésének vagy éppen az intelligenciahányados növelésének lehetőségével.
A befizetések a hozzájárulnak a rendszer működtetéséhez.
Az emberek megtanulnak felelősen "gazdálkodni" az egészségükkel.
Erre a rendszerre rá lehetne építeni (akár állami) jótékonysági programokat a leghátrányosabb helyzetűek számára.

Szóval bárminnyire is divat ma fújni a pénzre, a megoldást csak az jelenti, ha van közvetlen, szabályozott és átlatható kapcsolat az ember zsebe és az ellátása között.

2015.12.04. 08:56:37

@Braincelle: Írtam erre egy kisebb disszertációt. Asszem, indulok a választásokon :)

Dikusz 2015.12.04. 10:06:32

@pityókabor sommelier: soha nem álltam azon az oldalon amelyiken Te vagy. Átlagos jövedelmem (középkategória alsó harmada)volt, amíg dolgoztam. Nyilván jóval többet tanultál mint én, magasabb végzettséged van, ezért jóval többet is keresel. Hozzáteszem jogosan. Ezért is fizetsz több járulékot, ezért tudod megengedni magadnak (ismétlem: nem irigylem) a magánbiztosítást is. Ha magánbiztosítóba fizetnéd a járulékot is, valóban mondhatnád: ezt csak magadra költöd. Biztos a fiatalabb korosztályhoz tartozol, egészséges vagy, nincs szükséged drága kezelésekre. De arra gondoltál-e, ha valamikor megbetegszel, igen drága vizsgálatokra, kezelésekre lesz szükséged, a magánbiztosításod ezt meddig tudja fedezni? Minden vizsgálatot, minden kezelést a saját biztosításod fedezne. Nem lehetne államilag finanszírozott intézményben végeztetni vizsgálatot, csak ha megfizeted a teljes költséget. Olvassák a blogot külföldet is megjárt orvosok, biztosan tudják azt, hogy mennyire (és meddig) finanszírozza a költségeket a magánbiztosító.

Dikusz 2015.12.04. 10:11:44

@pityókabor sommelier:
érdemes lesz indulnod, és remélem titkárnőnek magad mellé veszel:). Jó ajánlásokat tudok adni magamról: ha nem is tudok ilyen disszertációt írni, de ha diktálnak azt általában helyesírási hibák nélkül írom. Szigorúan titkos információkat nem adok ki, mert rövid időn belül elfelejtem. :)

2015.12.04. 11:36:21

@Dikusz: Kissé sarkosan fogalmaztam. Én sem gondolom, hogy mindenféle szolidaritási elem nélkül kellene mindenki megoldja a saját egészégügyi ellátását. De az sem járható út, hogy egy olyan rendszert foltozgatunk, mely lehetővé teszi, hogy egyesek (sokak) teljesen szubjektív és átláthatatlan módszerekkel - mondjuk ki: másokat korrumpálva - visszaéljenek (polgár)társaik szolidaritásával, és hátrányba hozzanak olyanokat, akik ugyanúgy (vagy magyobb mértékben) fizetnek be, de nincs ilyen befolyásolási lehetőségük.

Braincelle 2015.12.04. 12:20:02

@pityókabor sommelier:
Szociális alapú egészségügyi rendszerben az ellátást a rászorultság határozza meg. Ha ebben korrupció van, akkor a korrupciót kell megszüntetni, nem a rendszert. Amúgy nem tudom, mennyire általános a korrupció. Mindenki erről beszél és nyilván azok az esetek, ahol a korrupció kiderül, nagyobb nyilvánosságot kap. De alapból, mondjuk egy MR vizsgálóban sorra adják ki az időpontokat, és a sürgősségre meg a sürgősségi ellátás szabályai vonatkoznak.
Elvileg ugye megjelent igényként, hogy ha nekem pénzem van és kifizetem, mért ne kaphatnám meg korábban az ellátást. Ezzel én mondjuk nem értek egyet, de egy pénzalapú társadalomban nehezen tudok ellene érvelni. Itt nem illegális korrupcióra gondolok, hanem akár arra, ami az MR vizsgálóknál van: létezik fizetős vizsgálat, vagyis ha én kifizetem, hamarabb kerülök sorra. Ez legális, számlát is adnak róla.
Emellett a rendszer mellett érvelők azt mondják, hogy ha vannak fizetős vizsgálatok, vagyis nagyobb a cég bevétele, akkor nagyobb kapacitást tud biztosítani, ezért a TB-támogatott helyek is többen lesznek. Ezért a fizetős időpontok lehetősége voltaképpen a nemfizetős betegeknek is kedvező.
Ez szerintem csak részben teljesül, főleg azért, és ez az alapvető probléma, hogy a kapacitás még így is kevés. Ha lenne annyi MR és MR időpont, hogy mindenki optimális időben hozzájutna, akkor ez a probléma nem létezne. Nyilván akkor is van ember, aki mostazonnal akar mindent, oks, akkor fizesse ki.
De szakmailag azért megmondható, hogy ennek a betegnek egy órán belül indokolt a vizsgálat, ennek pár napon belül jó lenne, a másiknak ráér fél év múlva, mert olyan is van. Ha én a pár napon belülieknek minden esetben gond nélkül tudnék pár napon belüli időpontot szerezni, akkor nagyrészt megoldódna a probléma, mert akkor egyértelmű lenne, hogy a fél év múlva is ráérőnek adnék fél év múlva. A baj ott van, hogy nem tudunk az összes pár napon belülinek pár napon belüli időpontot szerezni, ezért késik az ellátás, illetve egyedi heroizmusokra van szükség, például vadászni a különböző MR-eken elérhető lemondott időpontokat, ami esetleges, vagy szívhezszólóan könyörögni a radiológusnak, hogy ennek a betegnek ugyan keressen még egy plusz soron kívüli időpontokat. Ezért van egy időpontra sokszor három beteg is beírva, innentől kezdve bukik az, hogy a megnövelt magánkapcitás megnöveli az állami kapacitást, mert már rég kapacitáson felül dolgozik a rendszer, az operátor sokszor jószíváségből túlórázik, vagy kénytelen a beteggel való kontaktus, normális munkatempó, vagy a saját ebédszünete rovására dolgozni.
És itt megint ahhoz jutunk, hogy mért nem vállalnak el az orvosok mondjuk bizonyos munkákat 6000 forint órabérért: mert nem csak az a szempont, hogy mennyi pénzt kapsz mennyi óráért, hanem egy ponton túl az is, hogy milyen a terhelés, és hogy az a munkamnennyiség, amit elvárnak, teljesíthető-e 1. normális munkatempóban 2. rohanva, éhgyomorral, de korrektül 3. már semmilyen munkatempóval vagy tudással nem lehet biztonságosan ennyi beteget ennyi idő alatt ellátni, és ebbe a rendelt vizsgálatokhoz való hozzáférés is tartozik, pl. ha egy órát vadászol indokolt MR-időpontot, akkor nem tudsz egy beteget tizenöt perc alatt befejezni és kész.
A másik meg, hogy hosszútávon senkitől nem várhatod el, hogy 1. egyszerre x óráná többet 2. evés és pihgenés nélkül 3. megfeszített tempóban 4. jó szakmaisággal dolgozzon. Ez rövidtávon megy, de hidd el, hogy pár év alatt tönkreteszi az embert, betegségeket, burnout-ot okoz, és ez teljesen független attól, hogy az illető mennyire lelkiismeretes vagy elhivatott, sőt, sokszor azok égnek ki a leghamarabb, akik a legtöbbet akarják dolgozni, minden megpróbálnak rendesen megcsinálni, és nem figyelnek oda magukra.

A rendszer a teljesítőképessége határán vagy afelett van, a fő baja a kapacitáshiány és minden más ebből következik.

Dikusz 2015.12.04. 13:01:59

@pityókabor sommelier: biztos voltam benne, hogy nem szó szerint kell érteni amit mondtál. Egyikünk sem láthatja, a másik oldal (semmiképp nem ellenségnek gondolom)problémáit. A magam részéről elhiszem, hogy aki többet fizet Tb járulékot, úgy gondolja, hogy őt előrébb kellene venni a vizsgálatoknál. Nekem azokkal van gondom, akik semmit nem fizetnek, mégis verik az asztalt, hogy nekik minden jár, ingyen és azonnal.
Hadd említsek egy példát: évek óta a Mammut környékén van dolgom néhány hetente. A két üzlet közötti utcában van egy pad, rajta emléktábla, néha kis csokor van mellette. Sokáig egy hajléktalan ember "lakott" ott. Mindig rend volt körülötte, soha nem kéregetett, elfogadta, ha valaki letett mellé egy kis kenyeret, vizet. Miután kikerült az emléktábla, elolvastam mi van rajta. A nevén kívül oda volt írva az egykori foglalkozása,melyik kórházban halt meg (bányász volt). Lényegtelen milyen okból került az utcára, mivel hajléktalan volt rajta sem kell segíteni, vagy kerüljön a sor végére? Ahányszor arra megyek, eszembe jut, talán segíthettem volna rajta, de sokunk úgy tesz, inkább elfordítja ilyenkor a fejét.

Dikusz 2015.12.04. 13:18:05

@Braincelle:
Augusztusban kísértem el a férjemet MR vizsgálatra, egy budai klinikára. Hónapokkal előtte (május) kaptuk ezt az időpontot. Elfogadtuk, hogy sokat kell várni, mindenki tudja, hogy hosszú a várólista. Azt gondolom minden vizsgálatra beteg tudja, ha súlyos állapotban lévő beteget hoznak, ők elsőbbséggel kerülnek sorra, ki is van írva sok helyen. Két ilyen eset is volt, mindkét alkalommal szóltak, hogy csúszik a vizsgálat.
Egyébként itt ki volt írva, hogy melyik nap végeznek fizetős vizsgálatokat (CT, MR), aznap viszont csak fizetősöknek van.

2015.12.04. 14:07:10

@Braincelle: Amit írtál nagyrészt alátámasztja a véleményemet:
"Ha ebben korrupció van, akkor a korrupciót kell megszüntetni, nem a rendszert." A korrupciót leghatékonyabban úgy lehet visszaszorítani, ha az okát szüntetjük meg. Ez pedig a részben a forráshiány, amit segítene a legális "fizetéses" rensezr, részben a szubjektív döntéshozatal pl. ezt a beteget most kell cétézni, mert az állapota indokolja (lehet, hogy rosz a példa). Ráadásul az anyagi motiváció hiányéban mindenkinek inkább megéri a korrupció (a hálapénz kisebb, mint a hivatalos fizetéses szolgáltatás díja).
"És itt megint ahhoz jutunk, hogy mért nem vállalnak el az orvosok mondjuk bizonyos munkákat 6000 forint órabérért: mert nem csak az a szempont, hogy mennyi pénzt kapsz mennyi óráért, hanem egy ponton túl az is, hogy milyen a terhelés, és hogy az a munkamnennyiség, amit elvárnak, teljesíthető-e 1. normális munkatempóban 2. rohanva, éhgyomorral, de korrektül 3. már semmilyen munkatempóval vagy tudással nem lehet biztonságosan ennyi beteget ennyi idő alatt ellátni, és ebbe a rendelt vizsgálatokhoz való hozzáférés is tartozik, pl. ha egy órát vadászol indokolt MR-időpontot, akkor nem tudsz egy beteget tizenöt perc alatt befejezni és kész." Viszont ha egy mai orvostanhallgató okkal számíthatna arra, hogy x éven belül 10.000 forintos, bejelentett órabérért fog dolgozni, akkor többen döntenének úgy, hogy itt maradnak, és csökkenne a leterheltség. El tudod képzelni ezt a mai rendszerben?

2015.12.04. 14:11:54

@Dikusz: Egy dologban rosszul értelmezted, amit leírtam. Én nem gondolom, hogy jobb ellátás jár annak, aki TB-t fizet. A TB biztosított státusz ugyanazokkal a jogokat kell biztosítsa mind az esztergályos, mind az államtitkár számára. Ezen felül, ha valaki többletet szeretne, akkor vagy fizesse meg tételsen, számla ellenében, vagy kössön kiegészítő biztosítást. De ez valóban kiegészítő legyen, tehát ne kelljem még egyszer kifizetnia azt amit a TB biztosított státusza révén már egyszer kiérdemelt. És senki se juthasson többlethez anélkül, hogy fizetne érte.

2015.12.04. 14:12:29

@Dikusz: @pityókabor sommelier: Helyesbítés: Én nem gondolom, hogy jobb ellátás jár annak, aki TÖBB TB-t fizet.

Braincelle 2015.12.04. 15:26:50

@pityókabor sommelier:
Nem értelek, az, hogy a betegnek most kell-e a CT, szakmai kérdés.
Egyébként mért is lesz nekem hasznom, hogy neki most lesz a CT? Gondolod, vagy gondoljátok, hogy aszerint szervezek CT vizsgálatot, hogy hátha akkor több pénzt ad a beteg, vagy mi? Ne haragudj, de ez nevetséges. Ha van, aki így csinálja, az bűncselekményt követ el, de egyáltalán nem hinném, hogy ez túl nagy százalék.
Szerintem gyalázat, hogy kategorikusan korruptnak titulálsz mindenkit. ha olyan pénzsóvár, mért nem megy Nyugatra sokkal jobb körülmények és több pénz közé?
Amit Ti következetesen feltételeztek, az legfeljebb néhány orvosra igaz a menő sebészeti ágazatokban.

@Dikusz:
Nem csak arról az akutról beszélek, akit tíz perc múlva kell megvizsgálni. Ott vannak a subakut dolgok, amik nem azonnaliak, de nem érnek rá fél évet. Ezeket egyáltalán nem tudja normál időpontra bejuttatni az ember.

Braincelle 2015.12.04. 15:27:47

@pityókabor sommelier:
A forráshiány alatt egyáltalán nem csak a fizetéseket értem. Tényleg ez az egyetlen szempontod? Az orvosok alapvetően nem a pénzért lesznek orvosok. Ennél sokkal több pénzt lehet keresni sokkal kevesebb szenvedéssel.

Braincelle 2015.12.04. 15:30:40

@pityókabor sommelier:
Értem, de ha Te kapsz időpontot az MR-ben a pénzeddel és nem a sürgős beteg, akkor borul az egész. A magánbiztosíts is az állami egészségügy eszközeit fogja használni, pont ez benne a stikli. Mutass egy olyan magánklinikát, ahol sürgősségi osztálytól a koraszülött-intenzíven át minden van.
Ha a magáncégnél szül valaki beteg gyereket, a gyerek az állami intézménybe fog kerülni nem? Ugyanúgy a korlátozott számú ágyak egyikét fogja foglalni. A neves magánklinikán elrontott műtét szövődményeit ugyanúgy az a rohadt állami eü látja majd el (láttam már ilet is). Majd a magáneü akkor mondja szerintem az okosat, amikor mindene van saját magának.

Braincelle 2015.12.04. 15:34:13

@pityókabor sommelier:
Örülök, hogy annyira stabil a véleményed, hogy még az ellentmondások is alátámasztják :)
Megkérdezhetem, hogy van-e bármilyen képzettséged vagy dolgoztál-e éveket az egészségügyben, vagy csak úgy alanatura gondolod úgy, hogy három bekezdéssel meg lehet oldani komplex társadalmi problémákat?

Dikusz 2015.12.04. 18:43:39

@Braincelle: úgy gondolom ugyanarról beszélünk, de én a teljesen laikus oldalról. Remélem nem az jött le számodra, hogy az orvosokat hibáztatom a hosszú várakozási idő miatt. Nem tudom mennyi MR gép van Budapesten, biztos kevesebb, mint kellene. Mi is kivártuk a sorunkat, tudtuk mire számíthatunk. Utána kellett néznem mit jelent a subakut szó, úgy gondolom mi is ide tartozunk. A lehetőségekhez képest ezek szerint még nem is kellett sokat várnunk a vizsgálatra.
Ezen a klinikán a CT, és az MR vizsgáló egymás mellett van, egy perc megállása sem volt senkinek, mégis flottul ment minden. Tulajdonképpen azért írtam le az egészet, mert ki volt írva, hogy a fizetős vizsgálatot melyik nap végzik. Az előbb írtam, hogy a fizetős vizsgálatot a hétnek csak egy bizonyos napján végzik. Azt helytelenül írtam, hogy csak fizetősöket vizsgálnak, mert nem így van, mi is azon a napon jártunk ott.

she_wolf 2015.12.04. 19:57:49

@Braincelle:
Ha alaposabban figyelek, még azt is megérhetem, hogy éppen paradigmaváltás történik pityókánál:)

szabidoki 2015.12.04. 20:19:04

@Dikusz: még mindig nem látom a posztodat, úgyhogy itt reagálok, bár nem lesz hosszú - amennyire tudom a Szent Imrés történet nem a pénzről szólt hanem arról hogy ellehetetlenültek a munkavégzés feltételei, sorra mondtak fel a szakképzett nővérek és orvosok, a vezetőség meg nem nagyon segített így az osztályvezető felállt mert nem tudta garantálni az ellátás biztonságát, a csapata meg követte.
Ha belegondolunk egyébként akkor a hírek szerint nyolc anesztes kolléga dolgozott az osztályon - ez nagyon kevés, ennyi emberrel nem lehet műtőket, intenzív osztályt, műtéti előkészítést (aneszt szakrendelés) plusz még ügyeleteket is csinálni - eleve legalább kettő ügyeletes kell, egy a műtőbe, egy az intenzív osztályra _állandóan_ - nyilván nem ment a dolog, rengeteget kellett dolgozniuk úgyhogy a végén elegük lett.
Érdemes elolvasni az európai munkaidő direktívát (eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=URISERV%3Ac10418), abban feketén-fehéren benne van hogy éjszakai munka nem lehet több mint 8 óra egyhuzamban, és mindenkit megillet 11 óra pihenés minden 24 órában. Épeszű ember nem gondolhatja, hogy egy 24 órás ügyelet bármilyen formában megfelelhet ezeknek a szabályoknak - éppen ezért ügyel mindenki vállalkozásban mert így a munkaidő-nyilvántartásban nem az van hogy Kovács doktor dolgozott 32 órát egyhuzamban, hanem az hogy Kovács doktor dolgozott hétfőn meg kedden 8-8 órát, közben meg ügyeleti szolgálatot biztosított a Kovács Bt szerződés alapján de a kormány nagy bajban lesz ha ezt egyszer az EU elkezdi kicsit megpiszkálni...

szabidoki 2015.12.04. 20:21:57

@Reaper Man: nem teszek el hálapénzt... Mondjuk ahol én dolgozom ott ez nem is divat ugyanakkor rendes fizetést kapok. Ilyen egyszerű. Ja, ez Anglia :)
A hálapénz amúgy egy tünete az egészségügy bajának, nem a baj maga, ezt kellene felismerni és akkor máris előrébb lennél...

2015.12.04. 20:25:55

@mig54: Nem fogod megérni. Eleve az állami egészségügy a rossz paradigma. Braincelle is azért tartja rossznak az érveimet, mert csak annak rendszernek a keretei között tud gondolkodni (ld. legutóbbi válaszait).

Valahol már leírtam: plurális rendszer kell mind a biztosításban, mind az ellátásban, ahol van egy kötelező szolidaritási elem, ahhoz kapcsolódik egy minimálcsomag, amit a kötelező biztosításból fenntarhatóan lehet finanszírozni, beleértve a még nem és már nem keresőképesek ellátását is, ezen felül mindenkinek a preferenciái szerint lehet plusz szolgáltatásokat venni (nívósabb, gyorsabb, alaposabb, fájdolommentesebb, mittudomén). Ha lesz ilyesmire kereslet, akkor lesz kínálat is. De addig, amig az van, hogy mindenképpen kell TB-t fizetnem, de ha kicsit is másképp akarok valamit, akkor olyan helyre kell mennem, ami nincs szerződésben az OEP-pel, tehát kétszer fizetek ugyenazért, akkor hülye leszek nem jattal (ami fele sincs a magánklínika díjának) megoldani a dolgot. Akinek haverja van, nem jattol, tök igazsagos. És ami az általánosítást illeti: mutassanak nekem olyan orvost, aki nem tartja a markát, ha komolyra fordul a dolog.

2015.12.04. 20:28:27

@Braincelle: Ahogy az ánglus mondaná: think outside the box.

she_wolf 2015.12.04. 21:06:45

@pityókabor sommelier:
Kár...
Mert nem értelek. A plurális rendszer jó, ez nem vonható kétségbe.
Csakhogy amit te "kötelező biztosításként" difiniálsz, az ma ez eü.-ben a Tb. A plusz szolgáltatás pedig a magánellátás.
És kereslet biztos hogy lenne rá, legalábbis én jelentkezem! És ilyenkor szokott az jönni, hogy a Tb. terhére "jár, de nem jut".
És Tb.-t pedig a %-osan, a jövedelmedből vonnak. Vagy netán egy meghatározott összeget tartalmazó minimálcsomagra gondolsz, amibe Matolcsy (bármelyik istenverte gyökérrel helyettesíthető!) is 100 forintot tesz havonta, meg Lujza bácsi közmunkás/alkalmankénti munkanélküli is?
Vagy ezt hogyan?
Nem kétszer fizetsz ugyanazért! Egyszer fizetsz a tizenkét ágyas kórtermi ellátásért a baleseti sebészeten, ahol azért vagy feküdni kénytelen, mert mentőt hívott hozzád egy járókelő, miután a cracktől beállt úri ficsúr a papa ótójával áthajtott rajtad,
aztán fizetsz a magánellátásért egy magánklinikán, ahogy az aszfaltgyalulta testedet hamvas bőrűre plasztikázzák.
Szélsőséges példa, tudom.
Mindenki szeret úgy tenni, mintha a kezében lenne az irányítás, pedig soha nem tudhatod, mi történik veled, ha kiléptél a lakásod ajtaján.
És akkor milyen jó, ha a Tb.-ből van mentő, van sürgősségi, és az összes többi olyan dolog, amiről eszedbe sem jutna, hogy szükséged lesz rá valaha is.
Én is fizetek Tb.-t, és magánorvoshoz is járok. Sőt, ha úgy adódik hogy közellátára szorulok, jattolok is. Tudom, én rontom el az egészet:(

Az english-hez: "but we are living in our own different boxes":)

she_wolf 2015.12.04. 21:25:58

@pityókabor sommelier:
Bocs, lemaradt, de nem én lennék, ha kihagynám:

"És ami az általánosítást illeti: mutassanak nekem olyan orvost, aki nem tartja a markát, ha komolyra fordul a dolog."

Patológus!:) Vigyor nélkül: és a patológiához szervesen tartozó szakterületeket képviselő orvosok (hisztológus, citológus...)
De folytathatnánk a labororvossal, a rögönyössel, ecetetrá....
Nem mindenki belgyógyász, onkológus, nőgyógyász!
Fentiek természetesen a teljesség igénye nélkül, és nem kiemelve ill. csorbítva a többiek érdemeit!

csakmotyogok 2015.12.04. 21:34:16

@mig54: az onkológusok is kapnak hálapénzt? Nekem ez teljesen új.

she_wolf 2015.12.04. 21:51:39

@csakmotyogok:
Ha jól tévedek, a kutatókra gondolsz. Nem róluk beszéltem, bocs, ha félreérthető voltam.

Dikusz 2015.12.04. 22:15:19

@szabidoki: köszönöm a választ. Annyira megdöbbentett a hír, hogy végig sem gondoltam, hamar írtam a posztot, és már küldtem is be.
Aztán tovább gondolkodtam, és rájöttem lehet nem is fog, az eset kényes problémákat vet fel. Annyira közelről érintett a dolog, a felmondott orvosok közül ketten is különösen sokat tettek a férjemért (egyébként mindegyik orvos és nővér is), pedig nem könnyű beteg. Nagyon súlyos állapotból hozták vissza. Most röviden, de legalább szakszerűtlenül írom le a betegségeit azért ebből talán látszik, hogy mennyit küzdöttek érte: az SBO-ról szívelégtelenséggel, intubálva, lélegeztetve került az intenzívre. COPD-s, cukorbeteg (inzulinos), 8 hónappal előtte amputálták a bal lábát, MRSA-pozitív is volt(bár ez nem tudom jelent-e valamit). Nem volt könnyű visszahozni, azt mondták az utolsó pillanatban került kórházba.
Orvosként jól látod, én pedig az ott tapasztaltak alapján gondolom, nem a pénz volt a döntő, hanem tényleg ellehetetlenültek a munkavégzés feltételei. Amikor ott jártam (leleteket vittem vissza), akkor az osztályt festették, nem tudom azóta elkészült-e. Amit a munkaidőről írtál, a saját szememmel láttam hogy így megy.
Egyszerűen kétségbeejtő a helyzet, és még szándék sincs arra, hogy megoldják a problémát.

2015.12.04. 23:20:28

@mig54: Nyilván nem lehet egy blogon megalkotni egy jó ellátási rendszert. De az is biztos, hogy a mostani úgy szar, ahogy van. Még viszi előre a meglevő géppark, a még be nem ázó épületek és a költözni nem akaró szakemberek, de össze fog omlani. És azt nem kellene megvárni. És nagy hiba azt hinni, hogy pár eü. miniszteri rendelettel, pontokkal, volumenkorláttal vagy még miafaxom politikusötletekkel megreformálható, javítható.

she_wolf 2015.12.05. 00:01:20

@pityókabor sommelier:
Persze hogy nem, ezt nem is vitatja senki. Ennek a blognak az egyetlen pozitív hozadéka az, hogy sokan, sokféle szemszögből, sok-sok tapasztalattal, eseti leírással ábrázoljuk a jelen helyzetet. Egymással konstruktív vitákat folytatni jó. Kérdések és tanácsok hangzanak el akár nyilvánosan, akár a blogot megkerülve is.
Régebben még ilyenebb volt!

A mostani helyzet valóban szar, és nem tegnaptól szar, és nem holnaptól lesz jobb varázsütésre (ha valaha is jó lesz).
Gyökeres átalakításra lenne szükség, de ennek taglalása már messze túlnyúlik e blog keretein.
Alapvetően optimista szemléletű emberke vagyok, de ami az eü.-t (és az oktatást, és az igazságszolgáltatást) illeti, azt hiszem, semmi okom annak lenni:(
Ha vészesen lemegy a vérnyomásom, elég csak a napi híreket elolvasni, megnézni. És akkor -vesztedre- beleolvasol a Praxisba, ahol valaki azon rinyál, hogy a doktor nem köszönt neki. Erre mondom én azt, hogy ennél sose legyen nagyobb baja!
Amikor a seggünk kilóg a szaros gatyából, 10-100 milliók mennek el úri passziókra...a TV-ben meg a felhívások jótékonykodásokra, hogy Évikének, Józsikának megcsinálnák Németországban, Ausztriában, mert ott van cucc, amivel megoldható!
Amikor egy, a mai kor követelményeinek megfelelő diagnosztikai berendezést sikerül egy intézménynek megszereznie, akkor szalagcímet csinálnak belőle, mert az ekkora eredmény! Gáz! Siralmas! Gyász:(

Braincelle 2015.12.05. 07:51:13

@mig54: azért én nem gondolom, hogy menthetetlenül szar az eü, sőt szetintem egész jó lehetne, ha jól törődnének vele. Mondjuk talán más adpektusai t is látom. Minden mellett, ami létezik és szomorú hiányosság, azt id észre lehet venni, hogy sok nemzetközilrg versrnyképes szakember dolgozik itt, skik a szarból is tudnak várat építeni. Láttam idegsebészeti műtőt, aminél modernebb nyugaton sincs, mentőtiszteket, akik bármelyik oxiológust kenterbe verik, orvosokat, akik ismert kutatók teljes mubkaidős klinikai munka és semmi kutatási pénz mellett, koraszülött intenzívet, jól kiépített coronarographiás rendszert és még sorolhatnám.
Szerintem ez nagyon is jó eü, de ha nem kap forrásokat, tönkre fog menni. Források alatt nem azt értem, hogy az én fizetésem legyen jobb. Más országokban a GDP nagyobb arányát fordítják az eü-re, pedig már alapból ott a gdp is magasabb. Ráadásul ilyen beteg, közben nagy arányban szegény, reménytelen helyzetű beteganyaga sincs semmilyen mád országnak, legfeljebb Közép Afrikában.
Azt, aki ezt a posztot írta ezzel a kérdéssel, jól fültövön billentemém ám. Vitatkoztam én már sok emberrel etémában, legutóbb egy fiatal, jó családból jött mérnökkel, csak épp beszélgetés jözben kiderült, hogy köszönőviszonyban sincs a társadalmi valösággal, kb szegény embert sem látott még az egyszál utcai kolduson kívül.

she_wolf 2015.12.05. 08:33:09

@Braincelle: Az egészségügy nem szar, csak a helyzete az a mindenkori kormány zabigyerekeként.
A továbbiakkal teljesen egyetértek, de azt hiszem, ez úgy általában le is jön a hozzászólásaimból.
Vannak itt elismert, és jó dolgok, meg picinyég elkényeztetettek emberek. A hozzám hasonló korúak azért, mert abban nőttek fel amiben, a mostani huszonévesek pedig azért, mert megy a mell/nyálverés ezerrel.
Jó volna összefüggő folyamatában szemlélni és értékelni az eseményeket, és akkor talán nem lenne akkora sötétség a fejekben.
A magyar szakembergárda -alapos költői túlzással élve- képes lenne franciakulccsal és wolfcrafttal is bypasst csinálni, és a páciens azon lázadozna, hogy miért van a nyele pirosra mázolva!?
És a patkóban ezzel élnek vissza. Én ettől vagyok pesszimista, és ezért önti el néha a trágyalé az agyamat.

csakmotyogok 2015.12.05. 08:57:54

@pityókabor sommelier: A valós árról volt szó. Te nem valós árat fizetsz, ha állami eü. ellátást veszel igénybe. Az árakat pedig azért árazzák mélyen alá (azért csak 1/20-át 1/10-ét fizeted) ,mert akkor pl. te sem juthatnál hozzá megfelelő ellátáshoz.

csakmotyogok 2015.12.05. 09:02:25

@mig54: Szakorvosokra gondoltam,ahol én élek nagyon szegények,mire hozzájuk kerül a beteg a nőgyógyász vagy a sebész rég levette és a a semmiből ha akarna sem tudna adni.Ismerek olyan onkológust aki szponzorokat keres beteginek,mert megfagynának,vagy éheznének...hát ott aztán tényleg nincs hálapénz, ezért lepődtem meg.

Braincelle 2015.12.05. 09:07:36

@csakmotyogok: eddig én is csak elhivatott, becsületes onkológust láttam.

she_wolf 2015.12.05. 09:51:23

@csakmotyogok:
Bocs, akkor elcsúsztunk egymás mellett. Amit írsz, az követendő példa lehetne, de itt megint visszakanyarodhatnánk a különböző egyenlőtlenségekhez.
Amit pedig én írtam, az budapesti kórházi tapasztalat, igaz szerencsére nem személyes, hanem baráti körből származó, és többes. Ezzel együtt: szavuk sincs az onkológusokra, volt akit meggyógyítottak, volt akinek sikerült még pár fájdalommentes évvel meghosszabbítani az életét.

she_wolf 2015.12.05. 09:52:24

@Braincelle:
Nálam (és szigorúan csak a magam nevében szólok!) a kettő nem zárja ki egymást.

csakmotyogok 2015.12.05. 09:55:36

@mig54: Nálam sem,csak meglepett,mert ezek szerint Budapest más világ,ezentúl azt mondom az onkológusok nem kapnák parát kivéve : Budapest.

she_wolf 2015.12.05. 10:01:36

@csakmotyogok:
Nem ezek szerint, hanem ténylegesen más világ Budapest, és néhány megyeszékhely.
Érdemes a lefedettséget megnézni, ha van kedved bogarászni:(

csakmotyogok 2015.12.05. 10:33:39

@mig54: én Hajdút és BAZ megyét, Somogy megyét ismerem jól,no ott nincs para az onkológusnak a megyei kórházban sem.

nickM 2015.12.05. 12:31:50

@pityókabor sommelier: "De az is biztos, hogy a mostani úgy szar, ahogy van." Ühümm... és ezt remekül megoldja majd, ha kivonjuk a fizetőképes keresletet belőle. :/
A magánbiztosítók ajnározásával "csak" a következő gondok vannak:
1, A piac mérete kicsi, a belépési korlátok meg magasak. (Elég sokba kerül felszerelni egy rendelőt, pláne egy magánkórházat, stb.)
2, A magánbiztosításod nem élethosszig tart, x évenként meg kell újítanod a szerződést.
3, Azt a szerződést, amelyet a biztosítónak nem kötelező megújítani, cserébe akár 3-4-x-szeresére is növelheti a díjad.
4, Azt említettem már, hogy ha - rajtad kívül álló okokból akár - nem fizeted a biztosítási díjat x hónapig, akkor automatikusan felmondásra kerül?
5, Mivel kicsi a piac, oligopólium lesz a vége - jobb esetben. Kartellezésről meg még sose hallottunk ugyebár.
6, Úgy általában az inaktívaknak (pl. nyugdíjasok) azok, akik gyakoribb és drágább vizsgálatokra/kezelésekre szorulnak.
7, ... (Nem sorolom tovább, számtalan probléma van még azzal, amit "megoldásnak" gondolsz. :( )

csakmotyogok 2015.12.05. 12:48:47

@mig54: Közeben azon gondolkozom miért legyen követendő példa az,hogy azért mert valaki orvos lesz szegénységre ítéli a családját.Komolyan kérdezem ettől lesz valaki jó ember? Most sógorra szuszogok,állítólag szereti a testvérem még sem érzékeli a fene nagy altruizmusával tönkre teszi a családját,a feleségét.Vajon mely szakma képviselője vállalná ezt be még az eüsökön kívül ?

2015.12.05. 19:05:30

@nickM: Van, aki a kifogást keresi, van, aki a megoldást.

2015.12.05. 19:08:29

@csakmotyogok: Még egyszer mondom: nem én szabom meg az árakat. Egyébként hajlandó lennék megfizetni a valós árat, amit meg is teszek egy piaci alapú biztosítás formájában. Úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, és ha tiszta viszonyok lennének, akkor többen lépnének erre az útra.

nickM 2015.12.05. 19:30:01

@pityókabor sommelier: Megoldás bőven van, amit írtál az véletlenül sem az. Ha szerinted mégis akkor légy szíves cáfold a felsorolt pontokat és vázold a javaslatod.

nickM 2015.12.05. 19:35:23

@pityókabor sommelier: :) Már ameddig hajlandók veled piaci alapú biztosítást kötni. Kb. amellett kardoskodsz, hogy 20-30 évig (amíg statisztikailag nincs rá szükséged) fizeted a kiegészítő/magán-biztosítást egy profitorientált cégnek, majd mikor rászorulnál neked is csak az "állami minimum" marad. Mestertervnek tűnik. :)

she_wolf 2015.12.05. 20:47:21

@csakmotyogok:
Vagy félreértetted, vagy szándékosan ferdíted el a szavaimat, még nem tudom.
Egyszer már leírtad én pedig elolvastam, hogy miért tolod túl a mondókádat. Bár nem értek vele egyet, elfogadtam a magyarázatodat, és ezt szem előtt tartva olvaslak azóta is.
Úgyhogy ezt legalább velem ne tedd, szépen kérlek!:)

Szóval ott tartunk, hogy követendő példa. Írtam olyasmit, hogy toldozott-foltozott gatyában járjon az orvos bringával a tanyavilágban (az overdrive nekem is megy)?
Követendő példának azt tartom, ha nem fogad el hálapénzt, hanem lobbizik plusz forrásért. Ha van ideje, és kapcsolata hozzá.
Légy szíves, barátkozz meg a gondolattal: nagyon sok dolog függ attól, hogy ebben a pici országban hol laksz:( Ez a gáz!
És ha már megyeszékhely, konkrétan miskolci negatív példát tudnék említeni, de sejted, hogy nem fogok.

nickM 2015.12.05. 20:53:51

@csakmotyogok: Csak belekotyogok... ismerkedj tanárokkal, tűzoltókkal, mentősökkel... :( soroljam tovább? :( :(

she_wolf 2015.12.05. 21:11:54

@nickM:
Mindenhol ez van, csak az eü. egy olyan speciális terület, ahol könnyen elszabadulnak az indulatok.

2015.12.05. 23:33:27

@nickM: No lássuk csak:
"1, A piac mérete kicsi, a belépési korlátok meg magasak. (Elég sokba kerül felszerelni egy rendelőt, pláne egy magánkórházat, stb.)"
Az államnak is sokba kerül, talán még többe.
"2, A magánbiztosításod nem élethosszig tart, x évenként meg kell újítanod a szerződést." Van automatikusan meghosszabbodó szerződés, létezik csoportos beszedési megbízás, stb stb stb, és egyébként is felnőttek vagyunk. Az állami rendszerben is, ha jövedelem nélkül maradsz, magad kell gondoskodj a fix összegű TB befizetéséről, egyébként jöv a végrehajtó, és viszi a nagyi kanapéját.
"3, Azt a szerződést, amelyet a biztosítónak nem kötelező megújítani, cserébe akár 3-4-x-szeresére is növelheti a díjad." Persze, nem köteles csak éppen érdeke, hogy ügyfelei legyenek. Nekem még semmilyen biztosításonmak nem emelték 3-4-szeresére az árát, pedig volt balasetem, káreseményem, minden.
"4, Azt említettem már, hogy ha - rajtad kívül álló okokból akár - nem fizeted a biztosítási díjat x hónapig, akkor automatikusan felmondásra kerül?" 4.1. Véletlenül elég nehéz ide eljutni, mert a biztosítók általában megpróbálnak elérni. 4.2. Ha azért nem fizetsz, merti nincs miből, akkor TB-t sem tudnál fizetni, tehát ugyanott vagy.
"5, Mivel kicsi a piac, oligopólium lesz a vége - jobb esetben. Kartellezésről meg még sose hallottunk ugyebár." Nem is olyan kicsi ez a piac. Nézd meg Szlovéniát.
"6, Úgy általában az inaktívaknak (pl. nyugdíjasok) azok, akik gyakoribb és drágább vizsgálatokra/kezelésekre szorulnak." Van olyan (jobb helyeken), hogy az emberek előre "takarékoskodbak" a későbbi nagyogg egészségügyi költségekre, vagyis a biztosítái konstrukció figyelembe veszi az életkori sajátosságokat.
"7, ... (Nem sorolom tovább, számtalan probléma van még azzal, amit "megoldásnak" gondolsz. :( )" Ne is sorold tovább. Te a mostani, itthoni helyzetből indulsz ki, nekem kissé nagyobb rálátásom van arra, hogyan oldották meg ezt máshol.

she_wolf 2015.12.06. 00:34:01

@pityókabor sommelier:
"Nézd meg Szlovéniát."
Ott élsz?

"Te a mostani, itthoni helyzetből indulsz ki, nekem kissé nagyobb rálátásom van arra, hogyan oldották meg ezt máshol."
Hol?

"Van olyan (jobb helyeken), hogy az emberek előre "takarékoskodbak" a későbbi nagyogg egészségügyi költségekre, vagyis a biztosítái konstrukció figyelembe veszi az életkori sajátosságokat."
Hol jobb helyeken?

"Nekem még semmilyen biztosításonmak nem emelték 3-4-szeresére az árát, pedig volt balasetem, káreseményem, minden."
Önhibás baleset esetén a bónusz-malusban sem soroltak át? A GKFB-t lehetőleg ne hasonlítsuk már össze egy élő szervezet működésére kötött biztosítással, nohát!

"Van olyan (jobb helyeken), hogy az emberek előre "takarékoskodbak" a későbbi nagyogg egészségügyi költségekre, vagyis a biztosítái konstrukció figyelembe veszi az életkori sajátosságokat."
Megint a jobb helyek, de eltekintek tőle. Inkább a második része érdekelne.
Szóval egy fiatalabb valaki esetében úgy néz ki, hogy megkapja a fizut, és azt mondja a gyereknek, hogy ma csak egyszer kaphat gyümölcsöt, és a nagyi inkább megstoppolja a zoknit és majd szülinapon kap ajándékba újat, mert gondolnod kell az öregségedre, hiszen beteg leszel, és csak magadra számíthatsz?
Igen, tudom, erőteljes sarkítás, de ha egyszer csak a túltolás ér célba, akkor @csakmotyogoknak tényleg igaza van:(

Konkretizálnál is egy-két dolgot, vagy csak csípőből megy a dafke ellentmondani akarás?
Simítsd le a farktollaidat, és próbálj meg egy átlagos, középkorú melós szemüvegével látni. Ha sikerül, kérlek, válaszolj, ha nem, akkor sem leszek megbántódva.

Braincelle 2015.12.06. 01:58:52

Jóléti társadalmakban lehet, hogy lenne ilyesminek értelme. De ebben az országban opcionális biztosítást az emberek nagy része nem fog fizetni. A szegények befizetéséből nem lehet egészségügyet fenntartani. Plusz magánbiztosítások a TB-n felül most is vannak.
Két bajom van:
1. ha ebben a mai magyar társadalomban külön-külön ellátást fog kapni a gazdag és szegény, akkor nyomorkórházak fognak létrejönni. Kissé túlhaladott nem? Anno, a világ fejlődésével inkább az ellenkező irányt preferálták.
2. A magáneü nem tud az állami nélkül létezni. Egy-egy rendelő, vagy rendelőkomplexum szintjén igen, de komplex, mindent lefedő intézmények olyan költséget jelentenek, amit csak nagyon szűk rétegek tudnának kifizetni (ez nem jóléti társadalom. az emberek problémája nem az, hogy melyik országba menjek nyaralni, hanem, hogy miből veszek tűzifát/fizetem ki a fűtés számlát, hová fogom tenni a gyereket vakáció alatt, mert a legolcsóbb tábort sem tudom kifizetni. Persze van pénzes réteg. De kevés). A benne alkalmazott orvosokat vajon hol fogják kiképezni? Vajon a hallgatók a magánbetegeket gyakorolják a rectalis digitalis vizsgálatot? Ugyanmár. Vagy akkor a csórókon kitanított orvosok abajgatják majd a gazdagokat?

Még egyszer: a magyar társadalomról beszélünk, Európa legbetegebb, legleharcoltabb és egyik legszegényebb társadalmáról.

Braincelle 2015.12.06. 02:04:01

@Braincelle:
És ne mondjátok, hogy most is a pénz szabja meg az ellátást. Egyes dolgokat igen, és ezek hibák. Pont ezeket nehezményezitek.

Pedig a kórházakba területi illetékesség szerint tartozunk. A mentő kimegy a hívásokra és nem kérdezi meg, hogy takarítónő vagy vagy manager. A koraszülött-intenzíveken, a gyermekonkológián ugyanúgy gyógyítanak mindenkit. Mindenki el tud jutni a szakrendelésre, a vizsgálatokra (igaz, lassan, mert szegény a rendszer, mint erről már korábban írtam).

Legyen inkább az, hogy ha az I.sz. gyermekkórházba rohansz be a beteg gyerekeddel, akkor bezárják az ajtót, mert csak a kettesbe mehetsz, ahol nincs lélegeztetőgép, mert a szegényeknek nem jár? Hogy az X és a Z nem kaphat MR vizsgálatot, mert nincs emelt szintű biztosítása? Legyen az, mint egy határral keletre, ahol (ezt ott dolgozó kardiológus mentőorvos mondta), a szívinfarktusos betegtől az első amit megkérdeznek, hogy ki tudja-e fizetni a koszorúér-tágítást vagy vihetik a sima kardiológiai osztályra? És legyen mindez legális, törvényes, minden esetben kötelezően érvényes?

she_wolf 2015.12.06. 03:17:25

@pityókabor sommelier:
Továbbá az is lemaradt, hogy a nagyi kanapéját ugyan vihetik az elmaradt befizetés fejében, de ha agyvérzést, szívrohamot... kapsz, vagy megbaszik az áram az otthonodban annyira, hogy nem vagy tudatodnál, akkor lehetsz te a templom egere is, meg lehetsz milliárdos is, akkor is a szutyok mentő fog kimenni érted, és a szutyok állami egészségügy fog veled első körben törődni. Aztán ha megmaradsz, akkor átkéretheted magad a megszokott baldachinos ágyas magánkórtermedbe. És ja, majd a biztosítód lemeccseli az államival a veled kapcsolatos kiadását kezdve egy mentő kiérkezésétől (létszám, útiköltség, a téged ellátó alkalmazottak óradíja, felhasznált anyagok) egészen az elbocsátásodig/áthelyezésedig történt beavatkozások áráig eszközhasználattal, szakemberek óradíjával egyetemben.
Így gondolod? Mert ha igen, akkor számolj!

És ez csak egyetlen, véletlen eset, ami bármikor megtörténhet veled. Hány éved van még hátra? Van egy komoly tétem arra, hogy fogalmad sincs!
Azt már meg sem kérdezem, hogy mit tegyen az az egyedülálló, kétgyermekes ember, aki a példa kedvéért csak egy egyszerű óvónő, vagy éppen kereskedelmi dolgozó.....

Lehetne viszont átcsoportosítani az adókat! Mert az nonszensz, hogy az ivóvizen 27% ÁFA van, ugyanannyi, mint a 18 éves Chivas Regalon, vagy a Davidoff Classicon (ha már úgyis azzal szórakoznak, hogy belegyalogolnak az önérzetes bagózók lelkivilágába, legalább tegyék hasznosan)! Utóbbiakon legyen 70% + a mosttól bevezetett népegészségügyi termékadó, aminek jó nagy részét tessenek hozzácsapni ez egészségügyi ill. szociális szférához!
(És ha már víz, akkor képtelen vagyok megérteni, hogy miért verjük az egész világot azzal, hogy 27% ÁFA terheli, amikor a levegőn kívül az élet legfontosabb alapfeltétele.:()

Viszont mióta megemlítetted, azóta sem tudok rájönni, hogy ennek az egésznek mi köze egy olyan viszonyító számhoz, mint az IQ?

csakmotyogok 2015.12.06. 08:49:16

@mig54: Nem ferdítek.1 pillanatra néztem is ám: jól nézünk ki az az elvárásod tegyenek szegénységi fogadalmat:))

csakmotyogok 2015.12.06. 08:55:17

@nickM: 1.Ez nem az oktatásról szóló blog.
2.Ha figyeltél volna: a nővérem tanár így tudom mennyi a fizetésük. Viszont továbbra is "viccesnek' tartom,hogy huszonéves óvónéni többet keres,mit a szakorvos. Te nem ? Oxiológus a barátnőm férje,tehát tudom mennyit keres a mentős,bár eddig úgy hittem a mentős is egészségügyes. Történt tegnap valami változás?
A tűzoltót nem tudom,de tudtommal nem tanulnak érettségi után 11 évet,elég hozzá valami tanfolyam.Hogy úgy mondjam orvos könnyen lesz tűzoltós a tűzoltós pedig 11 év tanulás után lehet orvos. Ráadásul ők az idejük nagyrészt pihenéssel töltik nem? (irónia)Nem tudom érted-e mire akartam kilyukadni.

csakmotyogok 2015.12.06. 08:56:14

@csakmotyogok: Az elmaradt: nem a tanárok fizetését sokallom.

she_wolf 2015.12.06. 09:00:25

@csakmotyogok:
Huhh..csak olyan hülyén jött ki, hogy .... izé...:)
Mostanában pengettem a húrokat életem szebbik és jobbik felének, hogy húzzunk már el a tetűbe, annyi szép hely van az országban, és olyan pecókat lehetne megcsípni egykori szűkebb pátriám környékén, hogy olvadok elfele. Szerinted mi volt a kijózanító válasz?:( És cáfolhatatlanul igaza van. Annak ellenére, hogy mindketten tudjuk, hogy nem pözsmegye a világ közepe.

csakmotyogok 2015.12.06. 09:01:17

@mig54: A víznél én hagynám az áfát, mert környezettudatos vagyok,nem örülök neki hogy pazaroljuk.Más kérdés az ami azzal be folyna mire fordítanám.

she_wolf 2015.12.06. 09:25:21

@csakmotyogok:
Mind a 27%-ot? Brutális vagy. Ha már ilyen szépen "beszabályozták" az Áfa-t, akkor lehetne még mit csiszolgatni, és a megfelelő helyekre juttatni belőle.
Környezettudatos. Szép, nemes dolog, és megfogható is vagyok általa. Vérivó állapotba kerültem, amikor nálunk eltüntették a szelektív konténereket, és csak az üvegnek hagytak meg egyet. Se papírt, se PET palackot! Van a faluban egy hulladékudvar, megpakoljuk a recegéket, és elvisszük. Ott még engem soha, senki nem látott jókedvűnek.

she_wolf 2015.12.06. 09:36:35

@csakmotyogok:
Szerintem nem érdemes @nickM: -et kinyírnod, mert jól beszél:)
Sőt, tolok alá egy lapáttal: a katasztrófavédelmiseket is oda sorolnám!
Verje kavics, talán még a rendőröket is. Nagyon nem lenne szabad megengedni, hogy ezek az emberek alulfizetettek legyenek, ugyanakkor komolyan kellene szankcionálni azokat, akik hibát vétenek.
Jéééé...csak nem megint ott kötünk ki, hogy senki nincs rendesen megfizetve, senki nem lakik jól, csak a séf népes családja?

2015.12.06. 09:56:57

@mig54: Nem tudom, olvastad-e a korábbi hozzászólásaimat. Többen is leírom, hogy nem halyettesíteni kell az államit a magánbiztosítással, hanem kiegészíteni vele. A mostani TB azzal az ambícióval lép fel, hogy ő mejd mindent megold, de ez láthatóan egyre kevésbé sikerül neki. Egy normálisan felépíett közösségi, ahol a erősen érvényesül a szolidartás elve, és egy magán, ahol lehet egyéni igényeket érvényesíteni lehetővé tenné, hogy mindenki megtalálja a számításait, és átlatható módon vonzana be többlet pénzt az egészsügybe. De az nem lehet a mai toldozása-foltozása.

Egyébként: Hollandia. Államilag szabályozott megánszereplők álta működtetett rendszer. Dánia: lehet választani közösségi vagy magánellátás között, utóbbit is finaszírozza a "TB" az előbbi árszintjén.
Nem dafke ellentmondás akarás mondatja ezeke velem, de úgy érzem, mivel nem Afrika felé akarunk tartani, inkább azokat kellene tanulmányozni, akik mellé fel akarunk zárkozni. És igen, vannak szegények, és nekik lehetetlen lenne "túlélni" egy amerikai típusú teljesen magánbiztosítós-szolgáltatós rendszert (bár a jattot valahogy kigazdálkodják, ha kell), de én nem is azt "ajnározom". A mondanivalódat próbáld ennek fényében újragondolni.
Ja, és reméljük, hogy egyszer majd az átlagos középkorú melósnek sem fog problémát okozni a kötelező TB mellett fenntartani egy alsó középkategóriás egészségbiztosítást. És a gyerek is kap ajándékot, és a nagyi sem kell zoknit stopoljon. Ezt akarjuk mind, nem?

2015.12.06. 10:11:19

@mig54: Azért a "szutyok" szó elárulja, hogy bizonyos dolgokban egyetértünk. Speciel a mentő és a sürgősségi ellátás lehetne az egyik kötelező állami elem, amit a kötelező TB fedez. És talán a mentőt is ke lehetne cserélni újabbra, jobbra.

Az ÁFA kérdésében tükéletese igazad van, mondjuk az alkoholon komoly jövedéki adó is van, kivéve - tavalyig - I. Viktor királyunk által hősiesen kiharcolt otthon pancsolt pálinkát. :)

IQ: A priorizálási kritériumokra gondolsz? Most elméletileg abeteg állapota, gyakorlatban a pofa és a jatt az, és én felsoroltam néhány lehetséges alternatívát, persze, hogy egyik nevetségesebb, mint a másik. Ugyanakkor, ha lehetőv tesszük, hogy azok, akik meg tudják fizetni, átmennyenek egy másik (esetükben magán) korházba, laborba, rendelőbe, ahol rövidebb a sor, akkor azok is jól járnak, akik az erdeti helyen maradnak, és a kötelező TB terhére, most már rövidebb sorukat kivárva kezeltetik magukat. Tudom, ezt sok esetben most is meg lehet tenni, de sok embert.aki nem kőgazdag, de tudna, és akarna kissé többet fizetni, visszatertja az, hogy ez a töblet az eljárás teljes költsége, mert az OEP nem fizeti ki az eljárás még amúgy csökkentett díját sem a nem állami intézményeknek, tehát ők kétszer fizetnek: egyszer - a kötelezően levont - járulék, máskor a megánintézménynek fizetett díj formájában. Ha ezt valamilyen módon rendezni lehent, akkor az egészégük mint egész több forráshoz jutna, nőne és korszerűsödne az ellátási kapacitás, több orvos maradna itthon, és tovább csökkennének az állami terhet (pl nem kellene más álami pénzeket épületfelújításra költeni, nem az állam kár lenne a korházbóó elloptt érszéstelentő stb).

she_wolf 2015.12.06. 10:35:33

@pityókabor sommelier:
A TB. semmilyen ambícióval nem tud fellépni, mert nincs neki olyanja.
Sok embernek pedig magánbiztosítása nincs (többnek, mint amennyinek van).
Nem vagyok statisztikus, laikusi minőségemben pedig nem akarnám táblázatokkal, kimutatásokkal szórakoztatni a nagyérdeműt, mert valószínűleg idekozmálnék:)

De az a sima ábra, hogy azon a csekély százalékon kívül, akik fent tudnak tartani egy ilyen biztosítást, a többi mit tegyen?
Ugyanis fogyik a nép, és nem csak azért, mert elöregszik szép nemzetünk, hanem mert vándorol szépen elfele. Ne konkrétan az orvosokra gondolj, most spec. a fiatal, ill. középkorú szakmunkásokra utalnék. CNC-marós, ív - és védőgázas hegesztő, ács - állványozó....és a többi. Ha eléggé fiatal és ambíciózus, akkor nem egyedül megy, hanem viszi a leendő adófizetőt is magával.
Európában bárhol megteheti, hogy ilyen melóból befolyt összegből magánbiztosítása legyen. Csak Európa közepén nem teheti meg.
Igen, tudom. Ott nem csak a bérek jóval magasabbak, hanem az árak is. (Bár ebben nem is vagyok olyan biztos.) De - és visszatérve hazánkba -: gyógyulni, megműttetni magam akkor is Magyarországra jönnék vissza!

Valóban, a remény hal meg utoljára. Ezért én még reménykedem abban, hogy még az én életem alatt eltakarodik a Parlament környékéről annak a sleppnek még az írmagja is, amelyik hagyta/hagyja, hogy ez történjen a hazájában!

Most letörlöm a vérhabot a számról, és remélem, hogy egy zuhany után talán aludnom is sikerül picit:)

she_wolf 2015.12.06. 10:57:40

@pityókabor sommelier:
:D
"Azért a "szutyok" szó elárulja, hogy bizonyos dolgokban egyetértünk."

Azért a vigyor az elején, mert nem értünk egyet. A "szutyok" fricska volt, mert amikor a sült mókus megakad a ház urának a gigájában, akkor ténsasszonyom a mentőket tárcsázza ezerrel, akikről köztudott, hogy késnek, gorombák, darab-darab alapon húst szállítanak az éppen nyitvatartó vágóhídra.
Igen, kellenne néhány leharcolt recege helyett pár új, szokott is lenni, el nem mulasztanák értesíteni a médiákat, ha egyet át is adnak Bivalybasznádon.

IQ: nem priorizálási kritériumra gondolok, hanem egyáltalán nem értem, hogy hogy lehet egy ember intelligenciahányadosa összefüggésben az orvosi ellátással, illetve az egészségbiztosítással. És erre most sem sikerült kielégítően válaszolnod:)

defné 2015.12.06. 13:31:35

@csakmotyogok:

A tűzoltók a szolgálati idő nagy részét nem pihenéssel töltik ez egy nagy tévedés.Rendszeresen gyakorlatozniuk kell hóban,sárban,fagyban,kánikulában a teljes felszerelést cipelve. Nagyon kevéske a fizetésük ahhoz képest,hogy nem veszélytelen dolog lángoló házakba bemenni emberi életeket menteni.Van ismerős család,ahol a kenyérkereső tűzoltó,és nem élnek valami fényesen ahhoz képest,hogy a tűzoltó férj ritkán van egyhuzamban otthon 24 órát.

A "huszonéves óvónéni" nettó 130 ezer forintot keres ezért 20-25 gyerekért vállal felelősséget naponta 8 órában.Ki vannak téve egyes nem normális szülő kénye kedvének akik az óvónőt vonják kérdőre,hogy miért nem törölgeti a gyerek orrát amikor annak lóg az orrából a takony,a gyerek ruháján miért van rajta az étlap naponta,miért nem figyel oda az ilyenekre..
Aztán ez vonatkozik az általános iskolai pedagógusokra is,ott talán még rosszabb a helyzet a sok elkényeztetett hülye gyerekkel akikkel már alsó tagozatban nem lehet bírni.Nekem példa nem tudnának annyi pénzt adni,hogy egy mai általános iskolában tanár legyek,ezt nagyon őszintén mondom.Inkább csörgő kígyókra vigyáznék ha a kettő közül választanom kellene. :D

2015.12.06. 16:31:18

@mig54: Az IQ-t éppen negatív példaként hoztam fel.

nickM 2015.12.06. 19:06:47

@pityókabor sommelier:
Előre is bocsánat, hosszú lesz.

Nagyon utálni fogom magam érte, személyeskedni egyáltalán nem szokásom, de kérlek inkább kérdezz, ha nem világos valamelyik kg-i alapfogalom, termékenyebb a vita, ha nem szavakon lovagolunk. Mellesleg - valószínűleg emiatt - érdemi cáfolatot nem kaptam. :/

"1, Az államnak is sokba kerül, talán még többe." Ezt hogy hoztad ki? Miért? A vegyes (magán + állami) biztosítás esetén az állam a legnagyobb vásárló. (Ugye alapvetően hozzá tartoznak az inaktívak, "csórók", "felelőtlenek".) (Példára fordítva: ha Gipsz Jakab e.v. (1 db. teherautót kérek) és ABC Transz Holding (1000 db. teherautót vennék) besétál egy tetszőleges kereskedésbe, melyikük kap nagyobb kedvezményt és kedvezőbb feltételeket?

"2, Van automatikusan meghosszabbodó szerződés*, létezik csoportos beszedési megbízás**, stb stb stb, és egyébként is felnőttek vagyunk. Az állami rendszerben is, ha jövedelem nélkül maradsz, magad kell gondoskodj a fix összegű TB*** befizetéséről, egyébként jöv a végrehajtó, és viszi a nagyi kanapéját****.
* Közös jellemzőjük kettő is akad: 1, a "fix" ügyfeleknek általában kedvezőtlenebbek a feltételek, mint az újonnan belépőknek; 2, előzetes értesítéssel ugyan, de egyoldalúan módosíthatók a szolgáltató részéről.
** Mi köze van a fizetés módjának a szerződés tartalmához? (jó, benne foglaltatik, de akkor sem értem mire gondolsz.)
*** A fix összegű TB (tudod, az részben az amire fujjogsz, mert állami) és a magánbiztosításod az hogy kerül egy kalap alá? Ráadásul mi köze van ennek ahhoz, hogy " A magánbiztosításod nem élethosszig tart," ?
**** Azért ez nem egészen így van. Valóban magadnak kell gondoskodnod róla, de a nagyi lakásából nem viszik el a nagyi kanapéját. :D (Most azért elképzeltem, ahogy a nagyi csücsül a kanapén és van olyan bátor végrehajtó aki így a vállára veszi. :D Pratchett feeling :D )

"3, "Persze, nem köteles csak éppen érdeke, hogy ügyfelei legyenek."
Igen. Minthogy nem jótékonysági intézmény, lehetőleg olyan ügyfelei, akik megfelelően alacsony kockázatú csoportokba tartoznak. (Mellesleg pl. miért is van kizárva az extrém sportolás az utazási biztosításokból vajon?)
"Nekem még semmilyen biztosításonmak nem emelték 3-4-szeresére az árát, pedig volt balasetem, káreseményem, minden."
Egyelőre. Talán érdemes elolvasni: homar.blog.hu/2015/09/14/biztositjuk_amig_kedvunk_van_most_mar_nincs

"4.1. Véletlenül elég nehéz ide eljutni, mert a biztosítók általában megpróbálnak elérni." És ha sikerül elérniük az min változtat? :) (De szerintem itt félreértettél.)
"4.2. Ha azért nem fizetsz, merti nincs miből, akkor TB-t sem tudnál fizetni, tehát ugyanott vagy." Miért lennél ugyanott? Gyakorlatilag nem ugyanarról az összegről beszélünk egyrészt, másrészt "állambácsi" egészségügye a sürgősségi ellátásokat akkor is elvégzi, ha éppen piros a TAJ-számod (legfeljebb később megpróbálja behajtani). Szerinted a magánbiztosítók ilyenkor mit tesznek?

"5,Nem is olyan kicsi ez a piac." Áááá... dehogy.
"Nézd meg Szlovéniát." Erre gondoltál: "Az egészségügyi ellátást nagyobbrészt a kötelező egészségbiztosításból finanszírozzák, amely
egybiztosítós rendszerben működik."
(www.irf.gyemszi.hu/HolOrszag/csatolt/20141022_szlovenia_2014_okt.pdf)

"6,Van olyan (jobb helyeken), hogy az emberek előre "takarékoskodbak" a későbbi nagyogg egészségügyi költségekre, vagyis a biztosítái konstrukció figyelembe veszi az életkori sajátosságokat." "Jobb helyeken". Emlékeim szerint itt még mindig a magyar eü a téma. (Mellesleg a "jobb" helyeken sem feltétlenül tudsz félretenni annyit, amennyibe egy hosszú távú betegség, netalán tartós keresőképtelenség kerül.
Figyelembe veszi az életkori sajátosságokat - és hogyan változik a díj ennek függvényében?

"7, ... (Nem sorolom tovább, számtalan probléma van még azzal, amit "megoldásnak" gondolsz. :( )" Ne is sorold tovább. Te a mostani, itthoni helyzetből indulsz ki, nekem kissé nagyobb rálátásom van arra, hogyan oldották meg ezt máshol. "
Miből induljak ki, ha egyszer ez a téma? Máshol nyilván máshogyan oldották meg, azonban ezek a megoldások sehol sem függetlenek az adott ország körülményeitől. Nem mellesleg: NEM ezt a problémát oldották meg, hanem egészen máshogy szervezték az egészségügyet, jóval ezelőtt. Magyarázhatod az almának, hogy ő valójában körte, de ezzel csak azt éred el, hogy hosszasan járhat cihijjáterhez.

" Többen is leírom, hogy nem halyettesíteni kell az államit a magánbiztosítással, hanem kiegészíteni vele." Erre már most is van lehetőség. Amíg... (lásd újra: homár link)

Kicsit az az érzésem, hogy olyan mantrát ismételsz, amely remekül hangzik, de nem tudod értelmezni mit is jelent amit mondasz. :(

nickM 2015.12.06. 19:17:57

@csakmotyogok: :) Tudom. Te kérdezted ki mindenki az, aki a hivatásával szegénységre ítéli a családját ( :( :( :( ); nekem ők jutottak először eszembe. :) Orvosokról volt szó, nem eüsökről kollektíve, de igen. (Azt nézted már mennyit keres egy dadus? :( )
A tűzoltók már csak ilyen láblógató népség :D.
Igen, értem mire szeretnél kilyukadni és igazad is van. Abban viszont azt hiszem egyetértünk, hogy aki hivatástudatból közszolgálatra adja a fejét az bizony "kitol" a családjával, de alaposan. :( És igen, ez engem is nagyon elszomorít és felháborít. Részemről nagyon örülnék neki, ha párszázezer járási/önkormányzati/minisztériumi/egyébsóhivatali bürokrata (de leginkább kis/nagyfőnök!)finanszírozása helyett a valódi közszolgáltatást végzők bérezését sikerülne rendezni. (A legszomorúbb, hogy szerintem ők már azzal is megelégednének, ha a munkakörülményeik javulnának. :( Legalább egy kicsikét. :( )

nickM 2015.12.06. 19:22:38

@mig54: " Utóbbiakon legyen 70% + a mosttól bevezetett népegészségügyi termékadó, aminek jó nagy részét tessenek hozzácsapni ez egészségügyi ill. szociális szférához!" A 70% már most is van, "népegészségügyi" chipsadó, jövedéki mizéria és társai is. (Ha hülyeséget írok, javítson ki valaki, nincs most kedvem belebújni a vonatkozó tvekbe), csak - utolsó emlékeim szerint a chipsadó kivételével(?) ezek nem pántlikázott pénzek, azaz a Nagy Közös Kalapba mennek, ahelyett, hogy az eü alszámlán jelennének meg. :(

she_wolf 2015.12.06. 23:11:02

@nickM:
Jobb helyeken az impotens vezetés lemond, vagy ha árnyék vetül rá, leváltják.
Nálunk ez nem működik. Itt a nagy urambátyámozás és az átültetés dívik.
Azon mondjuk mindig is csodálkoztam, hogy aki ma még X minisztériumot vezényli, az holnap már az Y-t fogja, mert a szar már a fülén bugyog ki, és azért a jónép egy része talán mégsem birka, hogy kanyar nélkül bevegye a legújabb simlit is.

Néha, amikor kedélyes a hangulatom, jókat mosolygok azon, hogy a magyar nyelv mennyire színes, és hogy a mondanivalót egészen finom árnyalatokkal hogy lehet elferdíteni. Itt konkrétan a különböző adók elnevezésére gondolok.
"Népegészségügyi termékadó"...ízlelgetem.

Meg a Nagy Közös Kalap. Igen. Azt mondanám, hogy a szenvedélybetegek által preferált termékek árába építsenek vastag adótartalmat, és fordítsák vissza az egészségügyi, ill. szociális rendszerbe.
De ehelyett megérhetjük, hogy Budapest belvárosában a sétálóutcák elején egyszer használatos, ingyen papucsot fognak osztogatni, hogy a neves karamikus által tervezett és a hollóházi munufaktúrában készült padlólapokat ne karcolja fel a homokos bakancs.
Igen, tudom. Túltoltam. De biztos vagyok benne, hogy megérted, miért:)

Chipsadó. Nekem speciel vörös posztó a többi hasonló agyament kitalációval együtt.
Pratchett? Gyöngyöt a vályúba?
"Senki sem lehet annyira süket, mint az, aki nem akar hallani."
/Terry Pratchett/

she_wolf 2015.12.06. 23:28:35

@pityókabor sommelier:
Az előjel teljesen mindegy. Legfeljebb annyiban lehet köze ehhez az egészhez, hogy nem mindegy, hogy az orvos, aki éppen felhentel mekkora intelligenciahányadossl bír.
De engem ebben az esetben is csak a szerzett intelligencia (gyk. a tudás) érdekel.
Az IQ és annak számítási metódusa még ma is eléggé kérdőjeles, egységes álláspont nincs, ezért nem foglalkozom vele.
Ami miatt pláne nem értem hogy hogy sikerült ennek a fogalomnak idekeverednie az az, hogy a téma kötelező hozadéka lenne az EQ, ami egy ilyen blogon aztán valóban a III. világháborút is képes lenne elindítani. Azt meg inkább nem várnám meg, ha nem baj, így is az szokott észérv helyett előkerülni aduászként:(

(Jó, értem én, hogy azt akartad érzékeltetni, hogy az ostoba bunkónak van miből magándokik seregét megfizetni, de erről nem szegény ostoba bunkó tehet, hanem az a sógorkoma, aki helyzetbe hozta. És ha elindulsz ezen a spirálon felfelé és sikerült a józan eszed megőrizni, akkor inkább keresel egy kis kutricát a spirál alján, és magadra húzod a takarót, mielőtt megtébolyodsz attól, hogy miben vagy kénytelen élni.)

she_wolf 2015.12.06. 23:42:10

GigaOff!
Ebbe most botlottam bele a zsindekcen, és....
No komment....de tényleg! Ez kész:(
index.hu/gazdasag/2015/12/06/nav-osok_csapdaba_csaltak_a_mikulast/

yogosan 2015.12.07. 10:24:49

@mig54:
Csodás képeket lehet látni a 15 milliárd forint közpénzből felhúzott Fradi stadionról kívül-belül,és lehangoló képeket a Szt.István kórház belsejéről egy képes riportban a Feminán.A képek láttán tényleg az embernek ki nyílik a bicska a zsebében.Amíg a kórház egyes osztályain életveszélyesek a villanykapcsolók az víztől átázott félig levált vakolaton,addig a lelátó tér és a büfék közti távolságon belül 200 db LCD tévé biztosítja a szurkolóknak,hogy egy pillanatról se maradjanak le ha megszomjaznának a meccs kellős közepén.

És ez csak egy stadion közpénzből.Tehát én még mindig azon a véleményen vagyok,hogy megy itt be szépen az állami kasszába pénz,nincs azzal semmi gond.A gond az,hogy nem arra van költve amire kellene,és egyáltalán ezt meg lehet tenni egy EU-s országban emberek millióival.

she_wolf 2015.12.07. 11:34:49

@yogosan:
Bocs, nem írok erre semmit, mert csak epeömlésem lenne.

2015.12.07. 14:08:29

@nickM: Hagyjuk ezt, nagyon nem értünk egyet. Csak arra kérlek, ne nevezd mantrázásnak az érveimet. Én sem csúfolódtam veled.

2015.12.07. 14:37:10

@mig54: Ha még megtalálod ebben a hozzászólástömegben, nézd meg mit írtam az IQ-ról mint lehetséges kritériumról. Nem jót, az biztos.

she_wolf 2015.12.07. 16:41:28

@pityókabor sommelier:
A 2015.12.04. 08:52:02 -kor írt hozzászólásodban említed meg az intelligenciahányadost, mint lehetséges priorizálási kritériumot.
Amit még mindig nem értek, hogy egyáltalán miért?

"- intelligenciahányados. Ez diszkriminatív, ráadásul sokan meglepődnének azon, hogy kik kerülnek eléjük. Mérni is kell, ami szintén pénzbe kerül."

Már meg se haragudj, de ez mégis mi a fenét keres itt? (Igen, olvastam a másik vonatkoztatásodat is, de most konkrétan ezzel van bajom inkább.)
Mérni kell, ja! Csakhogy nem konstans eredményt kapsz. Attól is függ, hogy éppen milyen bugyingó van rajtam! PMS-es hölgyek simán 100 alá képesek olyankor menni:)
Tehát mégegyszer: a beteg-orvos-egészségügy kapcsolatában egyáltalán hogyan merülhet fel még kósza ötletként is az IQ megemlítése?

Hacsak úgy nem, hogy az intelligencia ott kezdődik, hogy diplomád van. De ez az elgondolás is elhasal. Egyrészt nem minden diplomához szükségeltetik a józan paraszti ész, és egy főiskoláról, vagy egyetemről mostanában kiesett ember nem fog rögtön annyit keresni, hogy az legyen az első dolga a diplomája átvétele után (jó esetben 25 éves kora körül), hogy azonnal szerződik egy magánklinikával.

És akkor még mindig nem beszéltünk arról, hogy mi legyen azokkal, akik csakis és kizárólag az állami egészségügyi ellátást tudják igénybe venni? Egy keresetből, kisgyerek(ek)kel, ne adj' Isten munkaképtelen/munkanélküli/nyugdíjas családtaggal.
Én csak abban látom a megoldást, hogy az állam mindenkori kormánya feszüljön végre neki egy átfogó egészségügyi reformnak, aminek kötelező eleme a bérek megnyugtató rendezése, és a befolyt összegeket, adókat arra fordítsa, amire nagyon kell! Az egészségüggyel kapcsolatban oldalakat lehetne megtölteni javaslatokkal még itt, a buxusblogon (style by: reepach:D) is.
Ami marad (megsúgom: nem fog!), abból pedig lehet rongyot rázni, és koronával a fejünkön a Sándor-palota ablakából bámészkodni.

Dikusz 2015.12.07. 20:33:36

@mig54: szerinted ezek a statisztikák mire jók? Nem azt mondom, hogy felesleges dolog, de éppen ezeket a foglalkozásokat hogy lehet összehasonlítani, mit akarnak elérni vele?

she_wolf 2015.12.08. 00:24:08

@Dikusz:
Ha jól tévedek, már a nagy Murphy is megmondta: "A statisztika olyan, mint a bikini. Csak gondolatokat ébreszt.":D

Bennem például azt a gondolatot, hogy (komolyabb összehasonlítás nélkül) bruttó bérekről van benne szó:(
A lista végén ott kullog az orvos, akit toronymagasan megelőz a "Társadalmi (érdek-képviseleti) és egyéb szervezet vezetője (1 176 372 Ft/fő/hó)"
A téged (na jó, engem:D) éjszaka fél kettőkor összestoppoló doki, pedig ennek kevesebb, mint a felét.

És hogy mit akarnak elérni vle? Azt, hogy hányjak:(

Dikusz 2015.12.08. 07:32:03

@mig54: nekem is feltűnt, hogy kiknek a fizetése kullog a lista végén, ez igazságtalan.

De már megint az alma összehasonlítása a körtével. Például a lista elején szereplő foglalkozás. Akik ezt csinálják, megérdemlik a fizetésüket, nem mindennapi feltételeknek kell megfelelniük, rendkívül megterhelő lehet. Legalább ugyanezen a helyen kellene állni az orvosok fizetésének is. Ezekben a kimutatásokban meg az a legnevetségesebb, hogy az átlagbér itt pl. 243.000 Ft. Itt szerintem felesleges átlagbért számítani, a kiszámított eredmény semmire sem jó.
A hányinger jogos.

she_wolf 2015.12.08. 07:39:31

@Dikusz:
Pontosan ezért nem akartam mélyebben belemászni. Csak megpendítettem, hogy azért nem ártana kicsit jobban szétnézni:(

Átlagbér. Röhej ez alapján bármilyen következtetést is levonni, de matematikailag, statisztikailag szükség van rá.
És tudom hogy mit beszélek, mert van út a hátam mögött.

she_wolf 2015.12.08. 07:43:46

@mig54:
Reklám menedzsernek, píárosnak több a bruttója, mint egy orvosnak? Egészen sátáni....

2015.12.08. 10:27:47

@mig54: Nem tudom, van-e értelme oda-visza boncolgatni részletkérdéseket. Te azt gondolod, hogy az állam kell megoldja ezt a problémát, én pedig azt, hogy az állam képtelen megoldani azt.

Ilyen távoli álláspontokbók kiindulva inkább csak elbeszélünk egymás mellett.

Braincelle 2015.12.08. 13:11:00

@pityókabor sommelier: Már csak azt nem értem, mért fognak az állami eü-ben dolgozó orvosok tízszer ennyit keresni attól, hogy lesz magáneü?

2015.12.08. 13:50:06

@Braincelle: Az államiak nem feltétlenül. Ha a külföldre vándorlás nem fogja kéyszerűen felhúzni a bérüket, akkor a magánszektorba vándorlás sem. Ugyanakkor utóbbi esetben legalább itthon marad az orvos.

2015.12.08. 13:52:32

@Braincelle: @pityókabor sommelier: helyesbítés: nem kéyszerűen, hanem kényszerűen

she_wolf 2015.12.16. 13:40:24

@mig54:
És a folyomány folyománya:

"Számokban az elvándorlás

Ez év júliusáig már 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára - derült ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataiból. Az első fél évben 415 orvos, 259 szakápoló, 114 fogorvos, 33 gyógyszerész és 8 szülész igényelte a bizonyítványt. Elsősorban a belgyógyászok, sebészek és aneszteziológusok igényeltek hatósági bizonyítványt, a legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek, a többiek főleg Írországba, Svájcba vagy Svédországba mennek. Tavaly összesen 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal - olvasható a Magyar Nemzetben."

/Forrás: www.napi.hu/magyar_gazdasag/orvoshiany_meg_nagyobb_a_baj_mint_eddig_hittuk.607524.html /

csakmotyogok 2015.12.16. 15:32:44

@mig54: Elmennek? Nahát az a csirió millió fizetés+hálapénz sem elég nekik. A hülyék,elmennek 6-10 ezer euróért dolgozni.Pedig mindnek villái házai +Jaugárja van.(Irónia)-

she_wolf 2015.12.16. 16:52:54

@csakmotyogok:
El. Érthetetlen.
Az 1943-nak vajon hány %-a nő? Mennek külföldre dolgozni, ahelyett, hogy teleszülnék az országot mintegy kiteljesedve egyetlen és szent küldetésük megvalósítása által.

(Asszem, inkább dolgozom egy kicsit, vérhabos szájjal termelékenyebb vagyok.)

she_wolf 2015.12.21. 22:34:44

Tolom még egy kicsit:

index.hu/chart/2015/11/07/egeszsegugy_magyarorszag_oecd/

Lehet gondolkodni egészség/betegségtudatosság, és jövedelmek, ellátások tekintetében, továbbá....
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása