A német egészségügy semmivel sem jobb

2015.11.17. 05:43

nemet_magyar_zaszlo_1.jpgAz elfekvő kemény volt, dilis öreg lányok fazonok éktelen bűz a folyosón haldokló betegek stb. Ez az ország ugyi az álom ország?

Tisztelt Praxis!

 

Mint törzsvendég a múlt évben kipróbáltam a Német egészségügy vendégszeretetét immár harmadszorra. Van ott valami, ami vonz ehhez. Először egy megyeszékhely Rems-Murr Kreis közkórházát, majd Stuttgart Bethesda intézményét tavaly a Madeburg-Uniklinik volt soron.

 

Erős hasi fájdalmakkal hányással kerültem be az ottani elfekvőbe, kis bonyodalom a hiányzó EU-Card miatt, amit sikerült pótolni ha nem akkor fizetős lett volna, de így a cehh nagy részét az AOK beteg biztosító fizette, így nem volt akadálya egy a kórháznak jól fizető hasi műtétet megcsinálni. Van önrész, ami nem sok csak 60 EURO, a mentő az már drágább érdemes taxival menni 450EUR, volt utasbiztosításom így ezeket az fizette. Felvétel a kórházba vizsgálatok, vakbél gyulladás jobb vese hasnyál mirigy epe hólyag reflux mind egyszerre, na melyik a fő baj?

 nemet_magyar_zaszlo_1.jpg

 

Doki, tudja a tököm volt a válasz, egy nap gyógyszeres kezelés labor eredmény radikálisan javul, persze antibiotikum infúzióban. Másnap egy kis ultrahang has nyomkodás, doki még mindig gőzöm sincs, mi van. 10 perc múlva hoz egy műtéti ismertetőt és kér egy nyilatkozatot a műtéthez hozzájárulok és minden felelősség az enyém nyugodtan kísérletezzenek a medikusok, aláírom vagy kiraknak az utcára. Na de milyen műtét lesz, az majd a műtő asztalon kiderül. Közben ott felejtettek a folyosón a műtét előkészítésekor. Ébredés fuldoklás elhaló hangon kérdezem mit vettek ki belőlem az epehólyag nézett ki rosszul azt vették ki.

 

Elbocsátáskor kaptam egy pár Clexanne kórházi kivitelű alvadásgátló injekciót. Egy sötét bőrű migráns doki mondja, hogy neki nem tetszik a labor eredményben a hasnyálmirigyre vonatkozó adat, meg ad néhány tanácsot, majd rákérdez az injekciókra ezek balfékek adjam oda neki, majd hoz rendes automata verziót. Az elfekvő kemény volt, dilis öreglányok, fazonok, éktelen bűz a folyosón, haldokló betegek stb. Ez az ország ugyi az álom ország?

 

A propaganda szerint. Persze van még pénz, ott van WC papir folyékony szappan fertőtlenítő kézmosó, meg németül nem tudó takarítónő, meg nővérek meg ostoba hozzá nem értő német dokik, de van egy két profi migráns orvos is. A Waiblingeni közkórházban a bal láb hüvelyk új körmét szedték le, német doki nem tudta elérzésteleníteni, hívot egy ázsiai dokit, akinek sikerült közben mondja hülyék ezek itt. Az osztályos doki jobban beszélt magyarul, mint én Budai sváb volt.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ördi ke 2015.11.17. 08:17:59

Nincs érdemi poszt?Ez nem rég hozzàszolàs volt.

asztalosani 2015.11.17. 16:29:41

"Erős hasi fájdalmakkal hányással kerültem be az ottani elfekvőbe, "

cöcööcöcö

csak úgy mellékesen:
ad.1. nem hiszem hogy erős hasi fájdalmakkal az elfekvőbe tennék a betegeket
(cöcöcöcö, maximum bel OSZTÁLYRA de semmiféleképpen sem elfekvőbe)
ad.2. az elfekvőből általában már nem jönnek ki az emberek, azért is a neve az hogy ELFEKVŐ....
ad.3.ez már egyszer volt posztként
ad.4. várjuk a "német egészségügy jobb a magyarnál" című epizód 9.999.999 részét

" Na de milyen műtét lesz, az majd a műtő asztalon kiderül."
ilyen hülyeség meg abszolút nincs! (ez alól kivéve, ha a beteg állapota súlyos és AZONNALI ellátást igényel, vagyis vagy most felvágjuk vagy a következő 1 percben halott lesz című sztorik)

(ergo: hülye vagy hogy aláírtad.)

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.11.17. 16:59:44

Mi lett az alvadásgátlóval? Az automatát nem kell beszúrni csak zsebben hordani?
Paki orvos végül mit mondott, aranyered volt?
Igen, a belosztály Németben is ilyen szok lenni pláne ha néhány magatehetetlen beteg is van. Ott is halnak az öregek, meg a nem öregek is.
Azt nem emlited hogy a töltöttkáposzta elég magyaros volt és milyen kaják voltak, hányszor naponta?

vajlégy 2015.11.17. 17:12:19

Ez mi? Akkora kamu ez a poszt, anyám...

Dr.Evet 2015.11.17. 19:31:16

Stílszerűen: "Alles Trug und Lug!":-)

Gyorgy Nagy 2015.11.17. 19:54:19

Még irdle 100•! Már ez az irás nemérdekel senkit

micsoda? 2015.11.17. 19:58:43

Ki igy, ki úgy keress egy kis mellékest, talán posztoló is közéjük tartozik. Lehet, hogy van, de a német, és a magyar ismerőseimtől is a legjobbakat hallottam a kórházak felszereltségéről, az online elterjedéséről páciens, és az intézmény között. Abban kicsit vitatkoznék, hogy a német, vagy a magyar orvos diagnosztizál jobban.(szerintem a magyar, legalább is "anno"))

csakmotyogok 2015.11.17. 20:20:09

@micsoda?: A felszereltség jó,egyebek rosszak.A gyerekem ott él. A barátnője 5-6 hónapig vár míg nőgyógyászhoz járulhat, 9 hónap ha reumatológushoz szeretnél menni. ..és seggre csók a dokinak nem lehet ám úgy viselkedni az orvossal,mint nálunk,mert a biztonsági szolgálat kivezet.Igen van szép előtér ,virágok. Szaktudás nem többb mint nálunk,sőt. A fiam míg kórházi szakrendelésre járt 1 német orvossal találkozott,de találkozott fekete,kirgiz és magyar orvossal.

csakmotyogok 2015.11.17. 20:21:48

@Gyorgy Nagy: Nem mert nem arról szól máshol kinyalják a beteg hátsóját, hanem arról máshol sokkal több pénzért sem jobb,csak van szép díszlet.

Rotoxis 2015.11.17. 21:14:40

Úgy fél éve volt egy ügyeletem. Ambulancia, eü személyzet: osztrák, német, örmény, szlovák, török, szerb és természetesen magyar. A betegek: macedón, horvát, török, afrikai, indiai, osztrák. Nagyon vidám volt.
Tapasztalatom szerint akár Ausztriát, akár Németországot tekintjük, az ellátás színvonala kiegészítő biztosítás nélkül nem jelentősen jobb, mint Magyarországon. Az eredményesség a jobb technikai színvonal ÉS A BETEGEK JOBB EGYÜTTMŰKÖDÉSE miatt eredményesebb.
Csak viszonyításképpen, csak a kiegészítő biztosításom nagyjából havi 80 ezer forintnak megfelelő €.

csakmotyogok 2015.11.17. 21:35:54

@Rotoxis: Meg a betegek eü. kultúrája miatt. Nem mennek 1 kis lázzal orvoshoz,diétáznak sportolnak, és a magas vérnyomásért magukat okolják stb.stb.

micsoda? 2015.11.17. 21:39:07

@csakmotyogok: Bizonyára helye válogatja, Neked is igazad lehet. Azt én is elismerem, hogy szaktudásban eddig még a magyar orvosok voltak jobbak. Azok közül is az idősebbek, nem gépekre hanem tapasztalatra építettek. Az viszont jó dolog, hogy működik az online kapcsolat a beteg és a háziorvos, ill. a kórház között.

csakmotyogok 2015.11.17. 22:03:41

@micsoda?: Igen az online kapcsolat jó,ha nincs komoly baj.Sok dolog jobb mint itt ha nincs komoly baj ha van ,no akkor gebasz van,mert akkor rosszabb,mint itt..és ami a legfontosabb ott nem annyi a járulék,mint itt . Erről felejtkezik el a többség. A műszerek labor vegyszerek gyógyszerek,pedig ott ua. vagy olcsóbb,mint nálunk.

mbond 2015.11.17. 22:04:52

Nagyon zavaró, hogy nem tudsz helyesen írni és fogalmad sincs az írásjelek használatáról.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.17. 22:47:21

A nyugati egészségügy semmivel sem jobb, ezt csak a hazai ballib propaganda nyomatja.
Egy másik blogon egy kinti biztosítással rendelkező, Angliában dolgozó honfitársunk súlyos gerincpanaszaival egyszerűen nem volt hajlandó foglalkozni a híres brit egészségügy.
Szabit vett ki, és itthon vizsgáltatta ki magát. A diagnózis: jó indulatú gerincdaganat, amit mielőbb műteni kell, majd Pécsen sikeresen végre is hajtották a műtétet.

De egy szintésn Angilában élő ismerősöm is Magyarországon kezeltette síbaleste következtében előálló térdszalag problémáját. Vajon miért..?

she_wolf 2015.11.17. 23:01:13

Nocsak! Visszanyal a fagyi, ezt is megértük.

Hórukk 2015.11.17. 23:38:34

@asztalosani: Szia. Na ezt a műtétet hívják exploratív laparotomiának, nem csak akut esetben végzik. Régen persze gyakoribb volt.

asztalosani 2015.11.18. 01:20:43

@Hórukk:
szia.
tudom. ;)
sőt ha már írtad, akkor tegyük hozzá, hogy az esetek döntő többségében vagy nőgyógyászati okból, vagy rák gyanújának felmerülésekor végzik (pl mikor tudják, hogy hasnyálmirigy-daganat van, de az áttéteket nem tudják előzetesen felmérni: hol, merre, mennyi stb.) . az esetek kisebb részében meg pl.: nagyobb és komolyabb traumás baleseteknél stb. AHOL (!) arra sincs idő, hogy a betegtől írásos beleegyezést kérjenek, mert vagy nincs eszméleténél, vagy mert már a műtőben van elaltatva.

viszont a fenti esetben egyikről sem volt szó.
ugye ha rákos, akkor vannak tumormarkerek meg stb,,,
ha már vannak akkor illik a beteget teljes körűen tájékoztatni, minimum annyiról hogy ilyen és ilyen rákos blablabla... ha meg már tájékoztatták, akkor azt bele kell írni a tájékoztatóba, tehát olyan nincs hogy írd alá a nagy semmit, meg hogy mindenbe beleegyezel, oszt felvágunk , körbe nézünk oszt kész.

úgy gondolom hogy a mai igencsak fejlett eszközök és diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően (amit te is írtál, hogy kevés manapság, nos szerintem ezért kevés ;-) ) a fenti műveletet más diag. eljárással kellett volna megközelíteni (mri, ct , uh ) mivel az eset nem volt sürgős, sztem a beteg kamuzik ;) (vagy nem mondott el valamit ezzel kapcsolatosan, vagy nem annyira volt perfekt németből, hogy 100%-ig megértse azt amit az orvos mondott, vagy kicsit kiszínezte az elméje a történteket)

ha jobban belegondolsz egy vakbélgyulladást simán ki lehet zárni: laborokkal (gyorsult süllyedés), és hasi uh-val...stb. a többit nem is értem, sztem nettó baromság már csak azért is mert
(1) a német nem annyira hülye, hogy ész nélkül belemenjen egy hasi műtétbe, hanem előszeretettel akasztanak az ember nyakába különböző drága vizsgálatokat (főleg ha a biztosító kifizeti akkor iért ne? itt gondolok a ct-re meg mri-re biopsiára.)
(2) a német nem annyira hülye hogy bevállaljon egy ekkora műhibapert... és bevállaljon egy komoly műtéttel járó rizikófaktorokat: pl.: elhalálozás, kórházi fertőzések...stb.

nettó baromság további fokozatai:
"Közben ott felejtettek a folyosón a műtét előkészítésekor."
aki bennfentes, az nagyon jól tudja, hogy miért "felejtették" ott a folyosón
cöcöcöcöcö

"Ébredés fuldoklás elhaló hangon kérdezem mit vettek ki belőlem az epehólyag nézett ki rosszul azt vették ki."
cöcöcöcö
szövetvizsgálat eredménye, hová tűnt?
ugye-ugye?
:-)

na kb. ennyire lehet szakmailag komolyan venni ezt posztot.

;-)

Gyorgy Nagy 2015.11.18. 13:23:49

@csakmotyogok: Szeretném itthon is azt a "diszletet" .Nem a Viktorkának és társainak fentartott VIP lakosztályakbol kell kindukni (Honvéd Kutvölgyi ) hanem a lerobbant János ( a kortemek menyezetéröl holló vakolat ) vagy a Péterfi, Dél-Pesti stb,stb .

csakmotyogok 2015.11.18. 22:35:03

@Gyorgy Nagy: Azt ugye olvastad,hogy a díszlet sokkal többért jár? Nem mintha a hulló vakolatot elfogadnám,de az nem a dolgozók hibája.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása