Kétarcú magyar egészségügy

2015.10.28. 06:35

mask.jpgA hatvani rémségekről direkt visszafogottan próbáltam írni, de azt hiszem a korábban említett kettősség így is érzékelhető. Mi volt a bányászok jelszava? Szerencse fel! Az kell a mai magyarországi egészségügybe való bekerülés esetén is!

  1. Praxis!

 

Gondolkodtam sokat, hogy írjak-e arról az iszonyú kettősségről, ami a mai egészségügyben tapasztalható? Történt, még 2014 Mikulás napján, hogy a lakásomban áramütést szenvedtem, majd a bal vállamra-karomra estem. Ismerős vitt be az épp most "kistafírozott" hatvani kórház sürgősségi rendelőjébe, ahol a flegma orvos meg sem nézte a sérült karomat, csak elküldött a röntgenbe. Az ottani áldatlan állapotokról egy szót sem, mert az ott dolgozók a borzasztó körülmények ellenére szívüket, lelküket kiteszik a betegekért.

 

Szóval, az én dokim ránézett a felvételre, közölte, hogy kis mértékben ferde törés van a felkarcsontomon, menjek a kötözőbe. Kaptam egy rögzítő kötést, meg egy cetlin egy javaslatot, valamiféle fájdalomcsillapítóra. Nem részletezem, 2015 tavaszán, végső elkeseredésemben (folyamatos fájdalom, tehetetlen bal kar) a Péterfy S. kórház és Baleseti Központhoz fordultam segítségért. Az ott végzett alapos és lelkiismeretes vizsgálatok után kiderült, hogy a vállam még mindig ki van ficamodva, az addigra gyógyult törésen kívül, van egy un ficamos törésem is, feltétlenül műtétre szorulok.

 mask.jpg

 

A vállprotézis beültetésével együttjáró korrekciós műtétet követően ma már gyógyultnak mondhatom magam, a bal karom működési korlátaival együtt. Az OBSI. minden rendű és rangú dolgozója olyan barátságos, családias légkört teremtett a betegek körül és olyan lelkiismeretesen végzi a feladatait, ami engem, a sok rossz tapasztalat után szinte áhítattal tölt el. Sajnos egyéb problémáim következtében júliusban stroke-ot kaptam, amiből a kerepestarcsai Flór F. kórház SBO-ja és Neurológiai Osztálya hozott vissza, szintén hálára kötelező módon, de az egy más történet.

 

A hatvani rémségekről direkt visszafogottan próbáltam írni, de azt hiszem a korábban említett kettősség így is érzékelhető. Mi volt a bányászok jelszava? Szerencse fel! Az kell a mai magyarországi egészségügybe való bekerülés esetén is!

 

Lente Gábor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztalosani 2015.10.28. 07:45:30

"Mi volt a bányászok jelszava? Szerencse fel!"

nettó hülyeség parasztkám!

a jelmondatuk a "Jó szerencsét" volt kisfiam, ezt illene tudnod!!!
úgyhogy leülhetsz, egyes!

amúgy mi ez?
csak nem fizetett bújtatott hirdetés a múlt heti Péterfi S. u. lehúzós kommentcunami után???

nézzük csak:
"A vállprotézis beültetésével együttjáró korrekciós műtétet követően ma már gyógyultnak mondhatom magam"

így egy panaszos nem ír! max a szakember (ezért is veti fel a gyanúját a bújtatott hirdetésnek)
a panaszos a következőket írta volna:
"megműtöttek, kaptam egy vállprotézist és most nincsenek fájdalmaim"

úgyhogy Péterfi S.-ás "Lentei Gáborka", nálam ez a szösszenet nem jött be.
nagyon nem.
amúgy elég ciki, ha a Péterfi S. kórháznak arra van ideje, hogy a praxisra "védelmező cikkeket írjanak", és arra már nem hogy a betegeket normálisan ellássák!
VÉRCIKI!

zsebibabi 2015.10.28. 08:24:38

Okos ember nem ítél elhamarkodottan, és különösen nem parasztozza le a számára ismeretlen, és feltehetően sokkal képzettebb és intelligensebb posztert!
Az meg külön tanulmányt érdemelne, hogy az egyértelműen túlzó, végletekig kiszínezett, az egészségügyi dolgozókat fehérköpenyes hentesként-gyilkosként, a kórházakat halálgyárként nevesítő posztokat ugyanezen ítészek tényként percipiálják, az eü. rendszerről néhány jó szót ejtő posztot hazugságnak vagy fizetett hirdetésnek minősítik.
A poszt egyébként korrekt, szabatos fogalmazású, életszerű. Az valóban kiviláglik belőle, hogy nem suk-sükölő, valóságshow-kon szocializálódott ember tollából származik, de semmi nem utal arra, hogy szakember (orvos) írta volna. Az egész engem emlékeztet Lente Gábor stílusára, de természetesen lehet puszta névazonosság is (bár nem túl gyakori név).
www.inorg.unideb.hu/LenteBlog/index_magyar.html

asztalosani 2015.10.28. 09:54:08

@zsebibabi:
nettó baromság amiket írsz.

ha valaki annyira intelligens, akkor nem zárja egy nettó baromsággal a történetét pl.. a bányászokról, hanem minimum utánanéz, hogy valóban jól írta-e vagy sem.

így erről a sztori íróról is leír a nagyképűség, a majd én megmondom, és a ki ha én nem stílus.
vér ciki, hogy az egészségügyhöz jobban ért, normál általános műveltsége viszont nincs, és ezt az egészet el akarja úgy adni, hogy ő nem ért az eü.-höz...

aha "persze".
ez is csak feltételezés, nem valóság.
akkor számold össze hány Szabó Kata nevű emberke van ma, vagy éppen karácsony géza

zsebibabi 2015.10.28. 10:10:31

"nettó baromság amiket írsz"
te meg magad vagy a bruttó baromság. Ha kimész az uccára, vegyél fel szkafandert, mert lehet, hogy fertőző.

rest of boys 2015.10.28. 10:56:51

@asztalosani: A "Szerencse fel!" kifejezés valóban létezik.
Anno a bányászok bányászai, a délnémetek honosították meg a "Glück auf!" bányászköszöntést, ez annak magyar tükörfordítása, a posztoló nem tévedett.
De az általad említett "Jó szerencsét !" is használatos.

A poszt önmagában kritikán aluli, nem érdemes szót vesztegetni rá.

zsebibabi 2015.10.28. 11:41:46

@rest of boys: "A poszt önmagában kritikán aluli" Miért is az?

Rotoxis 2015.10.28. 13:51:04

@zsebibabi: Mert ha igaz az első rész, az ellátó orvoson kívül tévedett a két kontrollt végző orvos, a felülvizsgáló orvos, a gyógytornász és a háziorvos legalább háromszor. Mindenki hülye, csak a poszter helikopter.

ne vada 2015.10.28. 14:30:36

@asztalosani: Nem írhatom azt, hogy "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna", ugyanis soha nem voltál bölcs. :D
A "Szerencse fel!" a bányászok JELMONDATA.
A "Jó szerencsét!" pedig a KÖSZÖNÉSÜK.

zsebibabi 2015.10.28. 14:56:22

@Rotoxis: És ebből az következik, hogy a posztot A Péterffy Kh. ir(at)ta?

swiss blend 2015.10.28. 17:07:42

@Rotoxis:
Rosszul értelmezed a posztot.A poszternek csak a hatvani kórház orvosával támadt gondja a többivel nem.

Faszerkezet 2015.10.28. 17:41:59

@ne vada:

Na ezt azért te se erőltesd.:D

asztalosani 2015.10.28. 17:59:53

@ne vada:

cöcöcöcö

a másik nagy "okos" megjelent!

kiscsillag! "a szerencse fel" a bányászHIMNUSZ-ban van benne, az NEM a bányászok jelmondata!

a "jó szerencsét" a bányászok JELMONDATA.

(az már mellékes, hogy így is köszöntek, és ha valaki már elég "vén" még arra is emlékezhet hogy általános iskolában is így kellett köszönni, a jó napot kívánok -előtti időszakban ;) !)

" "Jó szerencsét-ház"
Hungary / Veszprem / Tapolca / Kossuth Lajos utca, 2.
A Bakonyi Bauxitbánya Vállalat székháza volt a hatvanas évek közepétől.
Nevét onnan kapta, hogy a bányászok ____ jelmondata____ (!!!!!!) évtizedeken át az épület tetején állt."

amúgy nesze neked:
o2hir.hu/images/hirek/jo_szerencset0.jpg

"Bányászköszöntések - honnan ered a Jó szerencsét !
A bányászok köszöntése a Jó Szerencsét!, már az ókor óta él, akkor még a Fortuna Solutaris kifejezést használták. Mai formáját Péch Antalnak köszönhetjük, aki 1879-ben fordította le a Jó Szerencsét!köszöntésre és 1894 óta __hivatalos(!!!!!!)__ bányászköszöntéssé vált."

BiG74 Bodri 2015.10.28. 20:16:42

Kohászként használom a "Jó szerencsét" köszönésként, és igen, régen énekeltem is is a "Szerencse fel, szerencse le" sort, bár inkább egy megfelelő kislány után néztem ha lehetett. Speciel ezen a jelmondat, jelszó stb. elütésen egy hozzá nem értő részéről nem akadnék ki, pláne, ha köze sincs az alapsztorihoz. Viszont hasonló sztorit tudnék én is mesélni, csak nem a hatvani kórházról.

asztalosani 2015.10.29. 13:14:43

@BiG74:

a történet szempontjából amit írtál az irreleváns

(mert egy szó sem volt kohászokról, te pedig azokról beszélsz)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.11.01. 11:14:21

valószínűleg hátsó ficama volt, nehéz észrevenni, mindazonáltal ha ficamodva hagyták az perképes dolog mert egyértelműen egészségkárosodáshoz vezetett a fel nem fedezett sérülés

asztalosani 2015.11.01. 11:53:33

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

erre meg azt fogja beböfögni a kh ügyvédje:
1. "diagnosztikus tévedés"
(vagy ha ez nem jönne be, akkor):
2. a beteg bizonyítsa be, hogy nem egy későbbi esemény hatására ficamodott ki a korábban ő általuk kezelt (vagy éppen nem kezelt mert az ugye akkor nem volt az akkor és ott kificamodva, csak sérült) válla

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.11.01. 17:13:16

@asztalosani:
1)az ügyvéd nem "böfög" hanem a szakértő majd megállapítja
egyébként nem csak diagnosztikus hanem kezelési is és maradandó károsodást okozó. aztán volt kontrollröntgen, azon mi látszik. ha a beteg állapota nem javult miért nem történt további diagnosztika a vállról stb.
2)ha vettek a 2. műtét során szövettani mintát akkor a sérülés időpontját nem nehéz megállapítani. ha nem akkor meg majd a szakértő megmondja
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása