Nem számít, ha a beteg szenved?

2015.09.23. 08:36

6a0133f4380dea970b013488552cbe970c-800wi.jpgÉdesanyám 92 évesen fekszik combnyaktörést követően a Hódmezővásárhelyi kórház Krónikus osztályán, ahol nem sikerült megakadályozni a felfekvés kialakulását, de ha már nem sikerült akkor miért kellet megvárni, hogy a karján is kialakuljanak olyan súlyos sebek, amelyek már szagosak és levedzenek?

Tisztelt Cím!

 


Tudom, hogy az élet múlandó, a korral jár a betegségek elleni védekezés gyengülése, de ha már kialakul a súlyos probléma nem kellene egyéb járulékos elváltozásokkal tetézni a bajt.

Írom ezt azért, mert édesanyám 92 évesen fekszik combnyaktörést követően a Hódmezővásárhelyi kórház Krónikus osztályán ahol nem sikerült megakadályozni a felfekvés kialakulását,de ha már nem sikerült akkor miért kellet megvárni hogy a karján is kialakuljanak olyan súlyos sebek, amelyek már szagosak és levedzenek- mondom a karján!!!!????

 6a0133f4380dea970b013488552cbe970c-800wi.jpg

Hogy fürdették, hogy pelenkázták, ha ilyet nem vettek észre?

 

A vizitek alkalmával hogy nem derült ez ki, mivel Ő már nem tudja mondai, legyengült állapota miatt nem tud beszélni, csak a fájdalmat jelzi az arca eltorzulásával.

 

Úgy gondolom ez nem pénz kérdése, hanem a hanyag munkavégzés eredménye.

 

Tisztelettel: Gézabá

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabidoki 2015.09.23. 10:40:09

Nem annyira hanyagság hanem ember és eszközhiány.
A magatehetlen beteget vagy forgatni kell 2 óránként vagy decubitus-matracot kell alá tenni, persze legjobb ha mindkettő megvan. Jellemzően matrac sehol sincs vagy ha van már rég elromlott, nővér meg egyre kevesebb van.

drontal 2015.09.23. 11:14:10

Ez ellen csak egyféleképpen lehet védekezni.Minden szabadidejében tessék a kórházban tartózkodni és ápolni a mamát.

Dikusz 2015.09.23. 12:05:40

Tisztelt Gézabá - az mi Apukánk tavaly novemberben hagyott itt minket életének 90.évében, sok-sok szenvedés után. Több kórházban kezelték, feküdt krónikus osztályon is. Akkor már szegénykém nem volt olyan állapotban , jórészt tudatánál sem , hogy önállóan el tudta volna látni magát. A krónikus osztályon meglátásom szerint olyan betegek fekszenek, akiken már nem nagyon tudnak segíteni, állapotukon javítani. Mi megtehettük, hogy minden nap bemenjünk hozzá látogatni. Fürdetni nekünk nem kellett, azt megtették helyettünk, egyebet nem nagyon tehettek érte. Az osztályon kérték, hogy vigyünk neki S....u krémet, ami segít a felfekvések kezelésében, azzal bekenték, ahol kellett. Nem alakultak ki nála sebek, de ha a nővéreknek nem lett volna idejük rá, hogy kezeljék, megtettük volna mi. Nektek nem volt rá lehetőségetek? Ha akkor látjuk, hogy Papánknak, főleg a karján sebek vannak, vagy szólunk a nővéreknek, vagy mi segítünk rajta. Nehezen hihető, hogy ez a felfekvés hirtelen, egyik óráról a másikra láthatatlanul alakul ki.
Annak ellenére, hogy a kórház ( budapesti, egyetemi oktatókórház), nyilvánvalóan jobb helyzetben vannak, mint a vidéki intézmények többsége, nekik sem könnyű a helyzetük. Azt meg kifejezetten kikérem magamnak, hogy hanyagul végezték a munkájukat, itt mindegyik beteg 90%-ban 24 órás ellátásra szorult. Ezen az osztályon kb. hetven betegre egy orvos jutott (két emelet) - nem volt másik orvos egyáltalán -, és ha jól tudom négy nővér műszakonként. Úgy érzem itt a kedves hozzátartozó is tehetett volna többet, nem csak a nővérek segítségere kellett volna várni.

she_wolf 2015.09.23. 13:35:47

@Dikusz:
Osztom a véleményedet. Megnéztem ennek a kórháznak a honlapját, és a szemem felakadt azon, hogy hány település tartozik hozzá.
Bár az ezeken a honlapokon szereplő ismertetők nagyon tetszetősek, köztudott, hogy a valóság gyakran más.
Az általad említett krém (ha a Sudocremre gondoltál) valóban nagyon jó, megboldogult anyósomat is azzal kezeltük/kezelték, és valóban nem alakultak ki nála decubitus.
De ehhez az is kellene, hogy idős, magatehetetlen beteg hozzátartozóinkat ne hagyjuk magára! Látogassuk, amilyen gyakran csak tudjuk, és mi is aktívan vegyünk részt az ápolásában! (A honlapon nem találtam dolgozói létszám adatot.)
Valahogy megint azt látom, hogy túl azon, hogy közismertek a hazai egészségügy hiányosságai, megint elsikkadt egy nagyon fontos részlet. Mégpedig az, hogy nem kommunikálnak egymással az emberek.
Egy hozzátartozónak illenék megkérdeznie az orvost, ápolónőt, hogy miben segíthetnek a betegnek és a nővéreknek műtét után. (Gondolok itt pl. tárgyi eszközökre.)
Az orvosnak vagy nővérnek pedig illene tájékoztatást adni arról, hogy mit tegyen a hozzátartozó, hogy minél hamarabb és jobb állapotban kerülhessen haza a beteg.
Mindezekről nem tudni semmit, mert a poszter erről nem írt.
Azt írta, hogy idős édesanyja már beszélni sem tud legyengült állapota miatt, de ahogy a poszter állapota megengedi, hogy a Praxisra írjon, azt is megengedné, hogy a kórházban elmondja a kifogásait, észrevételeit. Megtörtént ez? Ha nem, miért nem?
Ellenben vastagon csak a kérdőre vonás megy, és a nővérek hibáztatása a kialakult helyzet miatt.
És téved a poszter, amikor azt hiszi, hogy a megfelelő, színvonalas ápolás nem pénzkérdés. Mert ember és eszköz kell, az pedig nincs ingyér'.

wrstjnethn 2015.09.23. 13:56:03

@Dikusz: Kérem ne sugallja, hogy ez a hozzátartozó mulasztása és nem a kórházé. Vagy melyik szakmánál várható el, hogy az utcáról besétált dilettáns ember vegyen észre dolgokat és utasítsa az ott dolgozókat??? Vegyünk néhány hasonlatot: a pék kifogását is elfogadjuk, hogy azért égett szénné a kenyér, mert a vevő nem szólt időben, hogy ki kellene venni a sütőből? Vagy a buszsofőrt az utasoknak kell figyelmeztetni a piros lámpára? Esetleg én világosítsam fel a szobafestőt, melyik festékhez milyen higító kell? Ugye nem. Akkor miért várja el bárki is, hogy a hozzátartozó szóljon, hogy baj van a beteggel. Ha a betegnek nincs hozzátartozója aki vérmérséklettől függően asztalt borogat vagy pénzt osztogat, akkor teljesen normális, hogy a beteggel nem törődik senki? Én nem értem, hogy ha az emberek az internet adó miatt képesek utcára vonulni, akkor miért tűrik el, évtizedek óta, hogy nincs pénz betegellátásra??? Pedig ez az emberek 99%-t érinti, előbb-utóbb mindenki feküdni fog magatehetetlenül...

Lángharcos 2015.09.23. 14:35:19

@drontal:

@Dikusz

A hozzátartozó nem hozzáértő. Be tud vinni sokadik ellopható pizsomát és kenőcsöt, tartalék pelenkát (ha már a kórháznak nincs), be tudja csempészni a beteg kedvenc gyümölcslevét.

De ne várjuk már el tőle, hogy ért hozzá, miképp kell beteget forgatni, etetni, fürdetni. Aznap 8-9-10 órában máshol dolgozott, teljesen más szakterületen, ezután elvárnád, hogy bemenjenek és nekiálljanak elvégezni a kórházi dolgozók munkáját?
Majd hazamegy, és elvégzi a házimunkát is, hiszen a gyerekeket is gondozni kell.

she_wolf 2015.09.23. 15:10:55

@Lángharcos:
Ez nálunk is így volt. Vittünk minden szükséges dolgot, gyakran még többet is, mint amennyi indokolt lett volna. Elkeveredtek törölközők, hálóingek, evőeszközök, és gyakorlatilag minden, ami mozdítható. Volt, hogy idegen beteg hálóinge volt anyósomon, az ő pohara pedig egy másik beteg szekrényén. A balhét egyszer vertem ki, amikor egyszerre tűnt el egy egész csomag pelenka, és egy nagy tégely Sudocrem 2 nap alatt. Egyik sem olcsó, és mi nem fialjuk a pénzt. Előkerültek a cuccok egy másik beteg szekrényéből.
Nem firtattam, hogy került oda.
De amikor csak tehettük, bementünk anyósomhoz. Ha lepedőt vagy pelenkát kellett cserélni, szóltam a nővérnek, ketten megcsináltuk mihelyt ráért, közben pedig beszélgettünk. Arról, hogy én mit akarok/szeretnék, ők mit javasolnak, amivel könnyebbé tehető anyósom számára a bentlét. A látogatásaimat igyekeztem lehetőleg valamelyik étkezés idejére beosztani, így én etethettem azt, akinek a főztjét oly sokszor én is ettem.
És közben nyitva volt a szemem. Láttam, hogy milyen állapotú betegek vannak bent, hányan, és minderre hány nővér jut. Hogy miből áll a munkájuk a klasszikus ápoláson felül.
Senki nem kérte, hogy a poszter végezze el egy nővér szakmunkáját. De ha objektívek akarunk maradni, akkor jó lenne belátni, hogy egymás nélkül nem megy. Legalábbis ma, Magyarországon.
És felmerült bennem egy kérdés: mi lesz ezzel a beteggel a kórház után? Hogy oldja meg a poszter 8-9-10 órás napi meló és gyerekek mellett a rehabot?
Mert úgy érzem, a neheze még csak ezután jön.

asztalosani 2015.09.23. 15:18:31

Gézabá!

1. az ántsz-hez kell panaszlevelet írni

2. el kell menni tüntetni, mert itt nem 300-500 plusz havi költséget jelent a pénztárcának (mint a netadó), hanem a hanyagság akár valaki életébe kerülhet. ha már telik stadionra, kisvasútra, menekültekre (és még sorolhatnám), akkor a mi egészségünk is legyen annyira fontos a döntéshozóknak, mint az általunk többszörösen lehúzott adó, illeték, járadék és járulék forintjaink! máshogy sajnos NEM fog menni

asztalosani 2015.09.23. 15:19:14

@szabidoki:
a gyűrött lepedő is okozhat decubitust... :/

asztalosani 2015.09.23. 15:24:37

@drontal:
akkor majd légy oly kedves fél 3-kor felkelni és legyél ott a pékek kenyérdagasztásánál, majd hajnali 5-kor a kórházban, azt követően vidd el a gyerekedet az óvodába és felügyeld is 16 óráig, miközben kihordod a postás helyett magadnak a levelet, szennyvizet tisztítasz, vezeted Paksot, meg egy utasszállítót is, és nehogy már valami sz@rt etessenek meg gyógyszer gyanánt, még felügyeld is a gyógyszergyártás teljes folyamtatát... és még lehetne folytatni.

költői kérdés: vajon melyik az a másik munka az, amelyiknél lehet olyat írni: hogy ha nem tetszik legyen bent és ápolja???? hülyébbnél hülyébb agymenéseid vannak mostanság! kb, a te agymenéseddel lehetne olyat mondani, hogy ha nem bízol a sebészben, akkor műtsed már meg magadat otthon...

asztalosani 2015.09.23. 15:26:54

@mig54:
"Osztom a véleményedet. Megnéztem ennek a kórháznak a honlapját, és a szemem felakadt azon, hogy hány település tartozik hozzá."

na itt a másik agymenős...
kicsi szívecske, tök lényegtelen hány település tartozik egy osztályhoz! nem az a lényeg, hanem az hogy hányan fekszenek bent! bár lehet egy takkernő színvonalán megrekedt személynek hiába is magyarázz az ember...

Lángharcos 2015.09.23. 15:28:51

@mig54: Szerencsés vagy, ha meg tudod oldani, hogy oda tudj menni egy konkrét időpontra. Nekem például mindig is véletlenszerű túlóráim voltak. (És mindig ég a ház, azonnal meg kell csinálni, nem várhat holnapig.)

És a kérdéssel mi is szembesültünk, hogyan gondozzunk egy magatehetetlen beteget, amikor folyamatosan dolgozom és túlórázom, a munkanélküli "kisöcsém" meg azt mondta, hogy b*szódjunk meg, de ő nem fogja a nagymamáját gondozni. A szüleink még szintén dolgoztak. És megtettek, amit meg lehet. De ha nincs elegendő gazdasági befolyásod az életedre, addig csak tudomásul vehetsz dolgokat.

Megpróbálsz neki helyet találni gondozó otthonban, de a várólisták hosszúak. Addig is megpróbálsz neki helyet találni valami elfekvő osztályon. Tudomásul veszed, hogy amikor rühöt kap, akkor a kórházak egymásra mutogatnak, hogy melyiküknél kapta el. Tudomásul veszed, hogy az otthonokba nehéz a felvétel, és miután bekerül oda, az általuk vállalt feltételek töredéke se teljesül. De te álld a saját részed, fizess mint a katonatiszt. Amíg meg nem halnak. Tudomásul veszed, hogy meghalnak.

Happy (?) End

Lángharcos 2015.09.23. 15:32:02

@asztalosani: Nem kell harapni. A vak is látja, hogy ha túl sok a meló, akkor nem tudsz mindent időben elvégezni, és nem tudsz mindent megfelelően ellátni.

Én is túlórázom, megoldaná a problémát 1-2 plusz ember, de hát ez nem megy. A kórházakban is segítene, de nem szánnak rá pénzt. Hiába várjuk el az ott dolgozóktól, hogy húzzák jobban az igát, ha reménytelen, és kilátástalan. Kilátástalan mert tudják: nem lesz jobb.

asztalosani 2015.09.23. 15:34:49

@mig54:

" és mi is aktívan vegyünk részt az ápolásában!"
(...)
"De amikor csak tehettük, bementünk anyósomhoz. Ha lepedőt vagy pelenkát kellett cserélni, szóltam a nővérnek, ketten megcsináltuk "

cöcöcööcö...
pelenkázáshoz nem kell két ember, simán te magad is megcsinálhattad volna, ja de neked könnyebb más embert csicskáztatni és osztani az észt, hogy "aktívan vegyen részt más az ápolásban". szánalmas.

_Epikurosz_ 2015.09.23. 15:37:08

@Dikusz: Na és mik a kezdődő decubitus jelei? Mert én mint átlagállampolgár nem tudom. Tessék elmondani, itt az alkalom.

asztalosani 2015.09.23. 15:41:49

@Lángharcos:
és pont ez az érdekük a politikusoknak: szítani és fenntartani a feszültséget orvos, ápnő stb, ÉS a betegek között

viszont kifogások mindig vannak: "nincsenek jól megfizetve", keveset keresnek.
szerinted ha többet keresnének, akkor ugyanúgy 70 embert jobban el tudnák látni? mert én nem hiszem. közgazdaságtanilag meg lehetne oldani a jobb betegellátást, pl.: több emberrel DE azonos bérszintvonalon, viszont ez sem tetszene nekik.

és azért az se feledjük, hogy láthattunk már itt a praxison olyan yt-os videót, ahol az ápnő (ha lehet AZT annak nevezni) úgy közlekedett a folyosón mint egy csiga, és mindennel foglalkozott csak nem a beteggel és a hozzátartozóval..

és nem a kórház nem szán rá több pénzt, hanem a kormány nem fizet nekik többet.
ezt mondjuk jó lenne már tisztán látni :)

she_wolf 2015.09.23. 15:51:13

@Lángharcos:
Nincs happy end:(
Mi (a férjem és én) valóban szerencsések voltunk, mert meg tudtuk tenni, hogy úgy úgy osszuk be az időnket, ahogy a helyzet megkívánta.
Az otthonok többsége csak "kihalásos" (bocs' a morbid megfogalmazásért) rendszerben hozzáférhető, és az áruk sem mellékes körülmény.
Az otthonnal is mázlink volt, mert a kórházból rögtön átkerülhetett.
Minderre nem is lett volna szükség, ha a fizikai állapotom lehetővé tette volna, hogy egyedül ápoljam. A férjemre nem számíthattam vidéki munkája, és rapszodikus munkaidő-beosztása okán.
Átérzem milyen nehéz az idős, beteg családtagok elhelyezése, ápolása. Írom ezt annak ellenére, hogy nálunk nem volt panasz sem a kórházi ellátásra, sem az otthonban tapasztaltakra.
De a poszthoz visszatérve: a decubitus valóban nem egyik napról a másikra alakul ki, ezt illett volna észrevenni, és még idejében beavatkozni. Szerintem.

asztalosani 2015.09.23. 15:52:59

@_Epikurosz_:
pl.: piros bőrfelület, ha végig tapperolod a bőrt az érintett részen:" vizes tésztaszerűt" érzel....stb...

de mondjuk nem hiszem hogy neked mint ht.-nak egy fekvőbeteg teljes átvizsgálását kellene nap mint nap megtenned (gondolok itt egy 120 kg-os egyénre akinek combnyaktörése van és nem lehet megmozdítani az ágyában - itt hiba lenne már maga a mozgatás is - és ezt sem tudhatja a beteg ht-ja. )

de ha meg meg tudod mozgatni (mert mondjuk csak 60 kg, és mozdítható) és ha már látod a piros bőrfelületet, lehet rá kenni "mentolos bedörzsölőt" (jobb ha mindennap viszed hozod a kórházba), illetve lehet spéci párnákat is venni vagy ha olyanod van tudsz is készíteni (gyűrűszerűek). de ennek is általában lába kél a kórházban... vannak még spéci lehetőségek, pl.: vízágy, légágy

2015.09.23. 16:08:28

@_Epikurosz_: Ha rossz a vérkeringése, akkor szinte lehetetlen elkerülni hogy kialakuljon. Forgatni kellene óránként és nem hagyni hogy feküdjön, csak amennyit nagyon nagyon szükséges.

Dikusz 2015.09.23. 16:41:03

@wrstjnethn: miért sugalltam volna, hogy ez a hozzátartozó mulasztása? A saját esetünket írtam le, azt, hogy mit tapasztaltunk a kórházban. Egyszerűen nincs az intézménynek sem anyagi kerete, sem a személyi feltételei nem adottak arra (mivel ahogy írtam is, kevesen vannak az ápolók), hogy pl. a felfekvéseket egyedül csak ők kezeljék. Egyszerűen nincs idejük arra a nővéreknek, hogy minden beteget forgassanak. Ha fürdették őket, akkor ha kellett, bekenték a kenőccsel a betegeket. Én sem vagyok hozzáértő, de ha látom, hogy felfekvése van Apunak, akkor bekenem magam is. Itt nem volt szükség rá, megtették az ápolók.
Ebbe az intézménybe, ahol Papánkat ápolták, nekünk kellett bevinni a pelenkát, a felfekvés ápolására szolgáló krémet is. A kórház minden osztályára, nem csak Papa feküdt ott, férjemet is itt kezelték, mindig nekünk kellett vinni mindent, még az otthon használt gyógyszereket is.
Nem ehhez a poszthoz tartozik, de ehhez a kórházhoz: mikor a férjemet itt kezelték az intenzív osztályon (több, mint három hétig), a kezelőorvosa lehajtott fejjel kérte, hogy ha tudunk, vigyünk be pelenkát, mert nincs az intézménynek pénze rá. Nem ők, és nem az ápolók tehetnek erről. Férjemnél kialakult felfekvés, de az ITO-n és utána az osztályon (kardiológia) ápolták, nekem nem is engedték, hogy hozzányúljak, csak a hazaengedése után tudtam kezelni.
@Lángharcos: természetesen nem mindig hozzáértő. Én sem tudtam Papát forgatni, holott a fizikai adottságom (súlyom) adott hozzá. Az ágyon fekve sem tudtam feljebb segíteni, mert nem tudtam, hol kell megemelni, hogy sikerüljön. A negyven kilós ápolónő fél kézzel megtette. De ahogy pár sorral feljebb megírtam, a felfekvést észrevettük volna, és ha másképp nem megy, mi kenjük be, ha csak a karján is. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a krónikus osztályokon (ha nem így van, akkor a hozzáértők kijavítanak, és ezt nem sértésként írom), nincsenek kezelések, szó szerint "csak" ápolni tudják a betegeket, az állapotuk nemigen javítható. Ezért kell nekünk, hozzátartozóknak az ápolásban segítéshez hozzásegítenünk.

Dikusz 2015.09.23. 16:56:58

@_Epikurosz_: Ne haragudj, nem volt szándékomban senkit megbántani, és szakmailag semmiképpen sem felülbírálni. Valahonnan a hozzászólásomból ez jött le? Ha igen, kérlek írd le hol, de biztos nem szándékosan tettem.
Papámnál nem alakult ki, pedig majd egy évig ágyban fekvő beteg volt, nála nem láthattam, a férjemnél viszont igen. A kórházban kezelték neki, itthon kellett nekem kenegetni, speciális tapasszal leragasztani. Mivel addig nem láttam ilyet, és megmondták, hol a seb, bár a tapaszból rájöttem volna, csak innentől tudom hogy néz ki. Nem túl szép látvány, viszont igen fájdalmas.

she_wolf 2015.09.23. 17:13:00

A poszter továbbá azt sem írta, hogy a combnyaktöréses beteget miért krónikus osztályon kezelik, amikor a combnyaktörés nem krónikus betegség...

Lángharcos 2015.09.23. 18:24:25

@asztalosani: Én is az emberhiányról beszéltem. Jobb bérrel vonzóbb szakma lenne (és esetleg lehetne válogatni, hogy ki való oda). Nagyobb emberkerettel pedig javulna a betegek alapellátása..

she_wolf 2015.09.23. 19:42:47

@Lángharcos: Érdemes megnézni a nővérfelhozatalt.
A fiatal nővér tanul még (nyelvet is), a SzKI-t ugródeszkának használja a felsőoktatásba kerüléshez, mindeközben pedig már helyezkedik.
Jó esetben itthon.
Ha sikerül magas szinten elsajátítania a szaktudást, válogathat, hogy kimegy külföldre jobb (sokszor jobb!) fizetésért és munkahelyi körülmények közé, de maradhat itthon is, magánkórházban.

A középkorú nővér számára szintén opcionális hogy marad vagy megy, egyéni sorsoktól függően. Azonban ha többet akar keresni, számára is áll a zászló fejlődni.
Az ágy mellett dolgozó nővérek száma kevés. Akik pedig tényleg csak munkahely-otthon útvonalon közlekednek három műszakban és hétvégén, ünnepnapokon, gyakran maguk is betegek (főként mozgásszervi panaszokkal orvoshoz fordulók).

A fiatal, egészséges, és jó teherbírású és szaktudású nővérek azok, akikből rettenetesen kevés van, és számukra nem hogy nem vonzó, hanem egyenesen demotiváló az, amiben részük van itthon akár erkölcsi, akár anyagi megbecsülés helyett!
Még azzal sem lehet érvelni, hogy hú de toltam neki a jattot, mert az ilyen esetek gyakran csak a mesélő meglódult fantáziájában léteznek.

A legrosszabb pedig az, amikor a pályaelhagyók kerülnek szóba.
Mert Eü.SzKI érettségivel is oda lehet ültetni valakit egy call-centerbe, és közben a hívó fél azt nem látja, hogy a mosolygós hangú hölgyemény beint neki.

asztalosani 2015.09.23. 22:10:32

@Lángharcos:
kétlem, nem hiszek abban hogy vonzóBB szakmává lehetne tenni, még több bérrel sem.

(pl.. nem hiszem, hogy egy ápnő ha +20 ezret kap jobban vonzódna a sz*ros pelenka cseréhez - pl.: mosolyogna a csere közben, ha eleve nincs pelenka) vagy egy másik példa: már eleve olyan az időbeosztásuk, hogy eleve nem vonzó, mert NEM lehet mellette életet tervezni: pl.: 3 napos munkarend. könyörgöm, hol a fenében dolgoznak 3 napig (vagy több) órában? most gondold el: te ápnő vagy, van 1 gyereked, meg egy férjed. a férjed 3 műszakos menetrendben dolgozik heti váltásokkal: vagyis
A héten reggeles
B héten délutános
C héten éjszakás
most akkor gondolj bele, hogy a fenébe tudja a 2 szülő elintézni azt, hogy a gyereket minden egyes nap MINDIG ők vigyék el az óvodába? márpedig az óvodás korú gyerek nem tud elmenni önállóan óvodába.
és akkor beszéljünk az ápnők kötelező oltásokról is, és arról is hogy az oltások kockázatait, mellékhatásait vajon ki vállalja fel? (megsúgom: ő maga, mert az állam nem fogja azt mondani, hogy bocsika elbaszarintottunk valamit)
és akkor beszéljünk azokról a betegekről is akik DIREKT elhagyják magukat a kórházban mert cselédnek nézik az ápnőket: ha már alapvető feladatokat nézzük: pl. mosdatás: Pista bá 120 kg és nem akar magától megmosdani, ezért azt mondja hogy nem tud felkelni az ágyból. az ápnő odamegy segít, de közben gerincsérvet kap. az élete hátralévő része megbélyegeződik.

és még sorolhatnám. :(

régen is mondták, hogy ez nem szakma hanem elhivatottság kérdése. ma ez hatványozottabban érvényes.

a "nagyobb emberkeret" nem érdeke az államnak, mert
(1) túl költséges
(2) nekik és a hozzátartozóiknak biztosítva van privát ellátásuk 0-24 h-ban
(3) amíg nincs zúgolódás (pl.: sorozatos tüntetés a "jobb betegellátásért",) addig még mindig szorítani fognak a szíjon. és kitalálhatod hogy nem a sajátjukon kezdik majd.

asztalosani 2015.09.23. 22:28:09

@mig54:
"A fiatal nővér tanul még (nyelvet is), a SzKI-t ugródeszkának használja a felsőoktatásba kerüléshez, mindeközben pedig már helyezkedik."

aaaaahhhh, te tök hülye vagy.
a szakközépiskolákban már évek óta nem nyomatják a nyelvoktatást olyan szinten mint más szki-kban.
pl.: 2000-ben nem szerepelt érettségi tantárgyként az idegen nyelv eü. szkik.-ban.

"ugródeszka"?????
te teljesen hibbant vagy.
régebben azért választották az eü.-i szki-t, mert 18 éves koruk után mehettek kórházba dolgozni ápolónőként, ugyanis sok család szegény volt és nem tudták a gyereket 26 éves koráig eltartani ne adj isten a felsőoktatásukat finanszírozni. érted ez mit jelent???
az ugródeszkádat felnyomhatod magadnak, mert a eü.-i szakirányú felsőoktatásba való bekerülésre több mód is volt, tehát a gimisek SEM szenvedtek hátrányt abból, hogy nem tanultak szakirányú tantárgyakat mert nekik másból volt felvételi!!!!!!!!!!!!!!!

"ugródeszka, helyezkedés"?
na ne röhögtessél már!
a kijelölt helyre kellett nekik menni dolgozni,a kijelölt időben, semmi sem volt választható, így még helyezkedni sem tudtak, és azt kellett nekik csinálni amit mondtak nekik.

mondjuk ha a hozzászólásaidat olvassa egy ápnő, és a jövőben összetalálkoztok, nem vagyok benne biztos hogy azt a színvonalú munkát végezné "rajtad" ami elő van írva, sőt ha megcsapkodna akkor teljesen egyetértenék vele.

borzalmas hogy milyen elképzeléseid vannak az egészségügyről és a benne dolgozó emberekről.

asztalosani 2015.09.23. 22:32:47

@Lángharcos:
"(és esetleg lehetne válogatni, hogy ki való oda"

olcsóbb lenne, ha már eleve a szakképzés előtt szűrnék ki a nem odavaló egyéneket, és nem vennének fel mindenkit. :-)

de ha van olyan bunkó paraszt orvos ismerősöd, akit le tudsz informálni, akkor ne legyél meglepődve, ha kiderül: az ilyen orvosok 95%-ban gimiből az orvosira jutott be, és sokszor azért mert "van családban orvos", "vagy mert apuka orvos", vagy mert "anyuka orvos" és sokat beszélt neki a vastag borítékokról esti mese gyanánt...

asztalosani 2015.09.23. 22:33:45

körkérdés:

ki mennyi nettó havibérért vállalná vadidegen felnőtt ember pelenkázását és altájának tisztítását?

drontal 2015.09.23. 23:44:40

@asztalosani:

Elsőként ha megkérhetnélek a stílusodból vegyél vissza ha a kommentemre írsz !

Látom már megint elkapott a szófosás.Nem kell itt a hajnali kenyérdagasztásról,meg mindenféle ostobaságról regélni, akinek fontos a kórházban magatehetetlenül fekvő idős édesanyja/nagyanyja az szabadidejében ott van mellette és ápolja.Mondjuk neked tök felesleges ilyet írni is,mert te ahelyett,hogy a beteg rokonodat
ápolnád,inkább az ÁNTSZ panaszirodájában ülnél fél napot.

drontal 2015.09.24. 00:09:32

@Lángharcos:

Egy valamit meg kell érteni.Nem lesz jobb a helyzet attól,hogy állandóan azt szajkózzuk,hogy ez a nővér dolga lenne nem az enyém...stb.stb.Hiába lenne az ő dolga ha tényleg 2 ápolónő van pl.egy egész krónikus belgyógyászati osztályra,hiába lenne az ő dolga ha éppen nem az emberhiány a probléma hanem egésze egyszerűen nem "ugrál" csak ha nagyon muszáj.Ez ellen nem lehet mit tenni csak azt,hogy a lehetőség szerint az ember bemegy a kórházba és megcsinálja azt amit az ápolónő nem tud,vagy nem óhajt megcsinálni.

kgaben 2015.09.24. 06:35:37

@wrstjnethn: az összehasonlítása nem korrekt így. Szerintem úgy lenne aranyos, ha a pék egyszerre kb 20-30 kemencét kellene felügyelnie, vagy a buszsofőrnek egyszerre ugyanennyi buszt kellene vezetnie, vagy a festőnek egyszerre ennyi szobát kifesteni........ Ez jellemezné a leterheltséget. És igen, amennyiben minden nap látogatja az illető az édesanyját (de legyen csak minden másnap), és rendesen foglalkozik Vele, azaz felülteti, esetleg lemosdatja, megeteti, forgatja az ágyban átöltözteti, akkor eközben észre kellene vegye, hogy valami nem így néz ki, mint ahogy ki kellene a bőrén.... Persze a legegyszerűbb nem menni, látogatni, és aztán meg vádaskodbi, mert akkor lehet sajnáltatni magunkat....

kgaben 2015.09.24. 06:43:45

Megy a vita, hogy a kórházi dolgozók, a mentődolgozók, és egyáltalán az EÜ dolgozók mennyire nem végzik a dolgukat. Nem csak itt, hanem nagyon sok itteni poszt alatt. Megkérdezném, hogy az itt írogatók közül mégis hányan voltak jelent azokon a tüntetéseken, amikor fel kellett volna szólalni a magyar egészségügy helyzete, állapota miatt??????

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.09.24. 08:02:49

@asztalosani: Persze hergeld csak az embereket, igy aztan sokat fogsz elerni. Engem ket hete tudod miert panaszoltak be? Mert ugyeletben ket orat kellett varnia a kedves paciensnek. Szepen leirta a panaszaban, hogy nem idopontra jott. Kifejezett keresere sem vettem elore, mert o csak egy beutalot szeretett volna kerni. Ezaltal en stresszhelyzetnek tettem ki es a munkam kifogasolhato.
-13-an voltak a beteg elott. Ha kivetelezek vele akkor a 13 ember kozul panaszol be valaki, hogy biztos ismeros stb.
-miert a beteg rendel? Mi az, hogy o beutalot ker? Ki vizsgalta meg elotte. Senki. Mert otthon a Mari neni azt mondta.....
- Az orvos ill. asszisztens nem ellenseg, ezaltal kicsit maskent kellene allni a dolgokhoz es akkor sokkal sikeresebb az egyuttmukodes.
Nem kell lealacsonyitoan beszelni a masikkal "kiscsillag" es tarsai. Unalmas mar a kovetelozo, fenyegetozo, jelentgeto panaszkodas. A betegeknek vannak jogaik es vannak kotelessegeik. Valahogy a kotelessegekig soha nem jutunk el.....

wrstjnethn 2015.09.24. 09:53:25

@kgaben: Íme a következő nagy kérdés: miért tartjuk normálisnak, hogy az egészségügyi dolgozók ennyire leterheltek, miközben kiborulnánk azon, ha egy buszsofőrnek harminc buszt kellene vezetni?

Arra próbáltam kihegyezni a válaszom, hogy milyen visszás, hogy a látogatón múlik a beteg állapota. Akinek nincs rokona, hozzátartozója, az éljen túl, ahogy tud...

kgaben 2015.09.24. 10:18:33

@wrstjnethn: elég egyszerű: mert pont leszarják. Nem érdekli ezeket az embereket, hogyan, miként, csak kapják meg, mert "nekik jogaik vannak", és mert "kell"....
Engem anyukám soha nem vitt orvoshoz, mert belázasodtam, vagy tüsszentettem kettőt, hanem otthon szépen kezelt. Érdekes, soha nem tanult semmi hasonlót, mégis tudta, hogy kell. Sőt, pelenkázni sem hívott naponta négyszer, mikor csecsemő voltam.....
De mentőt sem hívott mandulagyulladáshoz sem, pedig kocsik sem volt akkor..
Ma meg már.... Ez a társadalom teljesen életképtelen.....

zünüke 2015.09.24. 13:28:48

Géza bá drága...

" Miért kellett megvárni,hogy a karján is kialakuljanak olyan súlyos sebek,amelyek szagosak és levedzenek-mondom a karján"?

Igaza van,miért kellett megvárni,hogy a karján is kialakuljon? Ön tett valamit ez ellen azonkívül,hogy ide jött panaszkodni a praxisra? Ha látta,hogy a kórházi személyzet nem kezeli,vagy nem tudja kezelni akkor Ön próbálta? Nem? És miért nem? A krónikus belgyógyászati osztályok nem híresek arról,hogy maximálisan ellátják az időseket (ezt tapasztalatból mondom)éppen ezért a hozzátartozónak kell helytállni ilyen esetben,mert amíg elvitatkoznak arról,hogy kinek is lenne a dolga,meg miért nem csinálja,addig a mama magatehetetlenül és ellátatlanul meghal.

zünüke 2015.09.24. 13:31:24

@kgaben:

Ezek a tüntetések egy kalap szart se érnek,ahogy az ábra mutatja.
Változott valami?
Még a tüntetést szervező nővért büntették meg.

kgaben 2015.09.24. 13:35:26

@zünüke: nem. Mivel a "mélyen tisztelt" átlag ember nem képes felemelni a seggét, és kimenni az utcára. Azért ha lett volna 20-30 ezer ember (vagy több is akár, hiszen ez mindenkit érint) máris elgondolkodott volna a kormány... De ezek az emberek csak panaszkodni, követelőzni és vádaskosni tudnak. Nem tesznek semmit. Akkor meg lehet hallgatni kb itt is.....

asztalosani 2015.09.24. 14:13:54

@anitám83:
kiscsillag!

és most összebarnáztad magadat, mert valaki be mert panaszolni?
tyűha... aztamindenit.
mégis kinél és panaszoltak be, drága? az eü-i intézmény jogi osztályán, vagy az ántsznél, hm?

ha a panasz alaptalan úgyis elutasítják a beteg által benyújtott panaszt azzal hogy protokollok, előírások szerint jártál el, ha meg nem akkor meg mit reklamálsz?

nem értelek komolyan mondom.

az írásodból az derül ki (mivel elért hozzád a beteg panaszának híre), hogy mégiscsak nem alaptalan volt a panasz.

és azt is tegyük hozzá, hogy az orvosnak is vannak KÖTELEZETTSÉGEI, jó?

asztalosani 2015.09.24. 14:23:35

@drontal:
jó, akkor legyél hülye és lásd el 9.999.999 másik embertársad munkáját is, miközben munkabért kapnak az általad elvégzett munkáért.

az hogy valaki olyan helyen dolgozik ami nem megfelelő a munkavégzésre, ne a szolgáltatást igénybevévő szívatásával (vagy annak megölésével, megcsonkításával, megalázásával ) érjék el, hogy jobb munkafeltételek mellett dolgozzanak, hanem legyenek gerincesek (pl.. Sándor Mária) és álljanak ki. jah hogy hiányzik a sokakból gerinc? meg a forró gesztenye kikaparását másra bízzuk??? akkor mire is megy a pofatépés?

______________________________________

na és mi van azzal aki két munkahelyen dolgozik 16 órában? annak mikor is van szabadideje? és akkor miért is fizetünk (jah bocs vonják) a tb-t tőlünk? ami éves szinten MINIMUM 80 ezer forint???

______________________________________

ha nem jelzi senki azt az ántsznél, hogy baj van, akkor az életben soha senki nem fog változtatni!
jelezni kell, még azt is ha csúnyán nézel a betegre, aztán majd máskor 2x is meggondolod, hogy nézel -e csúnyán vagy sem, álljon már meg a menet!

kgaben 2015.09.24. 16:00:21

@asztalosani: nem nagyon értem, mit képzel magáról, mert majd mindenkivel úgy beszél, mintha a seggéből rángatta volna ki.....
A bepanaszolás nagyon egyszerű, bárhol is teszi meg, az eljut a munkáltatói, aki utána fog járni a körülményeknek, és hopp, máris értesült a panaszról a dolgozó. Nem bonyolult ugye...??? Ha a panasz alaptalan, akkor el, igen. Csak ez nem órák, napok kérdése. Hetek, hónapok, évek. Volt akinél 2 év pereskedés volt, minden stresszel, anyagi vonattal, mire a bíróság kimondta, nem a dolgozó a hibás. Gondolom érthető mit jelent 2 év ilyen stressz....
És hogy tiszta legyen: az ügyelet nem arra van, hogy mindenféle bemutatókat írogasson. Arra a háziorvos van.... Szóval ha elküldi/továbbítja a haziorvoshoz a "kedves beteget", akkor még egy rossz szava sem lehet.... A sűrgősségi ügyeletben az orvosnak a sűrgősségi ellátás a kötelessége, nem a háziorvos feladatának ellátása.
Tehát a kórházi dolgozót lehet megszólni mindenért, de a beteg gyerekét lehet védeni, mert baszik bemenni mindenféle kifogás miatt. Bedugja egy intézetbe, és veri a mellkasát, hogy ott milyen szar az ellátás. Lehet. De pont annyival több, mint amit ő csinált.
A másik, hogy azért ne verje senki a seggét a földhöz azért az évi 80.000 forintos elvont TB miatt.... Az azért nem valami sok. Egy két nagyobb műtét, és már el is ment rá a pénz. És akkor még a többi apróságról nem is beszélve.... És akkor még nem említettük a rendszeren élősködőket, akik életükben egy fillért nem fizettek. Őket iá ebből a hatalmas pénzből finanszírozzák....
Persze, mi ne nézzünk csúnyán a "betegre". De ők anyázhatnak, fenyegetőzhetnek, stb, mert joguk van mindenhez. Az annyit hangoztatott ÁNTSZ a tirpák, bunkó betegekkel is foglalkozik.....????? Ugye....

she_wolf 2015.09.24. 16:02:33

Én még mindig ott tartok, hogy mit keres egy combnyaktöréses beteg a krónikus belen...
És ott, hogy mi lesz ezzel a beteggel a hazatérte után.

Szarból várat nem csinálsz, mélyen alulfizetett ágazatba nem jelentkeznek csőstül az emberek. Ha így folytatják, századokat fogunk visszaesni az egészségügyi ellátás terén. Végülis...hulljon a férgese, az öreg, a szegény.

(Új mottónk: Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon!" /Janis Joplin/)

platelet 2015.09.24. 19:35:58

Ha valaki combnyaktöréssel fekszik krónikus belen (elfekvo), azt nem tudtak megoperalni az allapota/kora miatt... ha elotte is agyban fekvo beteg volt, nem is biztos, hogy lett volna ertelme kinozni az operacioval... itt nem a gyógyítás a cél, mert az már nem lehetséges, hanem a komfort biztosítása... emiatt a felfekves kezelése alapvető lenne... sajnos, az ember- és pénzpiaci mellett ez nagyon nehéz

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.09.24. 21:36:05

@asztalosani: Latom piszkosul kepben vagy (illetve csak azt hiszed). A tobbi teged minosit arra nem szeretnek reagalni. A panaszt elutasitottak. En egy pillanatig sem ilyedtem meg, mert a tetteimert mindig is vallalom a kovetkezmenyeket. A betegrol hasonlokat nem lehet elmondani. Nev nelkul panaszkodott. Mindenki olyan okosnak hiszi magat, de annyi esze sincs hasonlo esetben, hogy megadja a nevet es a cimet, hogy lehessen ertesiteni a vizsgalat eredmenyerol. Rohej komolyan. Igaz mindent leirt az adott naprol, igy csak a hulye nem tudta, hogy kirol van szo. En csak arra szeretnelek ravezetni, hogy akaratossaggal felesleges jelentgetessel (amikre biztatod az embereket) semmit sem ersz el a vilagon. A stilus pedig maga az ember.....

she_wolf 2015.09.24. 22:30:30

@platelet:
Köszönöm szépen!
Így már árnyaltabb a kép.

asztalosani 2015.09.25. 09:13:32

@anitám83:

"hogy akaratossaggal felesleges jelentgetessel (amikre biztatod az embereket) semmit sem ersz el a vilagon."

na akkor tegyük tisztába azt a sz*ros pelenkát amit te csináltál magad alá most.

1) a betegek gyógyítása nem olyan mint óvodába a játszunk orvososdit, itt a betegek meghalhatnak, és meg is halnak tehát ez nem játék, vagyis felelősséggel tartoztok függetlenül attól hogy mennyit kerestek és egyéb kifogások (mert ugye bezzeg a "röghözkötést" már nem volt merszetek aláírni több pénzért jaj de érdekes) , ezt ideje lenne már végre felfogni.

2.) MOK ETIKAI kódexében is benne van, hogy kerülni kell a beteg felesleges várakoztatását. ha olyan panaszolt be téged aki olvassa a praxist és az itteni posztokat és szeretne megszívatni, akkor jelzem neki, hogy a MOK Etikai Bizottságánál is bepanaszolhat

3.) ahogy ti szoktátok sokszor mondani kiscsillag: hazudsz, jó lenne a másik felet is meghallgatni a történtekről. ahogy az írásodból ki lehet venni: a beteg beesett, bemondta hogy csak beutalóért jött, te meg csak szívatásból a legutolsónak hívtad be, 2 órát töltött el feltehetőleg betegebb emberek között (vagyis infekciónak tetted ki). na már most mi lett volna ha az asszisztensed közli vele, hogy mivel állapota nem sürgős, ezért a mai napon ő lesz az utolsó, ami feltehetőleg 2 óra múlva lesz? belehaltatok volna?

4.) senkit nem bíztatok semmire, csak a lehetőséget vázolom fel eléjük, mert sokan nem tudják kihez fordulhatnak, az ő akaratukon, cselekvéseiken múlik mit tesznek,

5) névtelen panaszt benyújtani TÖRVÉNYES LEHETŐSÉG, nem ész kérdése: másrészről regélj már arról, hogy téged miért is zavar a névtelen panasz? :D

6) MÉGISCSAK ELÉRT VALAMIT, MERT LÁTOM B@SSZA A CSŐRÖDET ELÉG RENDESEN MÁR 2 HETE :)

defné 2015.09.25. 11:19:16

Asztalos megkezdte...

yogosan 2015.09.25. 12:42:45

@defné:

Nem megkezdte hanem folytatja.

...most összebarnáztad magad..
...mit reklamálsz..

...tök hülye vagy...
...teljesen hibbant vagy..
...felnyomhatod magadnak...

...na itt egy másik agymenős...
....egy takkernő színvonalán megrekedt személynek...

..szaros pelenkát amit csináltál magad alá..
..nem volt merszetek..
...kis csillag..
..hazudsz...
...te meg csak szívatásból is a legutolsónak hívtad be...
..regélj már arról..
..ba@@a a csőrödet...

Most ez komoly,hogy nincs aki ezt a nőt innen eltakarítsa végleg erről a blogról?

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.09.25. 12:52:34

@asztalosani: Te mirol beszelsz? Erto olvasas, tudod mit jelent?
Sajat magamnak fizettem a tandijam, mit is kellett volna alairnom? 12 eve dolgozom az egeszsegugyben, lett volna lehetosegem elmenni megis maradtam. Ennyit akkor a roghozkotesrol.
Felesleges varakoztatas, igen akkor elotte a 12 ember ellatasa felesleges volt. Sajnalom, hogy 13.- nak erkezett. Nem kaveztunk stb... Dolgoztunk amit a hozzad hasonlo ember el sem tud kepzelni, pedig a szeme elott zajlik. Nem a legutosonak hivtam be, hanem a 13.- nak, aznap 25- en voltak. Akkor mit szoljon a 24.?Erkezesi sorrend, tudod mit jelent?
A 12 ev alatt ketszer jelentettek fel, evi 3500 -3800 beteget latunk el. Szorozd be.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2015.09.25. 12:59:14

@asztalosani: Meg mielott kiosztanal, a masik esetnel is minden szabalyos volt es a beteget!!! marasztaltak el.
Amugy megmutatnam a lapokat, a kis rajzokat, es a betegek halajanak minden formajat amit kaptam eddig.
Sajnalom es egyben szanlak is, hogy benned ennyi gyulolet van. Szep napot...

she_wolf 2015.09.25. 16:56:43

@yogosan:
Komoly. Nincs:( Írhattok esetleg a Praxisnak, hogy moderálja valaki a blogot.
Vagy egyszerűen nem kell reagálni a szemétségeire, ostobaságaira.
Tudom, hogy rohadt nehéz, de miután már tudom hogy mekkora nulla emberileg, szellemileg, erkölcsileg egyaránt, nem foglalkozom vele.
és különben is: fegyvertelen emberrel nem decens szellemi csatát vívni:)
Én már elvettem a játékát, vegyétek el Ti is! Akkor talán elmegy más terepre, azokat boldogítani.

defné 2015.09.25. 20:56:42

@yogosan:

Hagyd a francba,beteg.

she_wolf 2015.09.26. 18:06:03

Némileg off, de mégsem. Csütörtök este vásárolgattam az egyik bevásárlóközpontban. A pénztárnál egyedül voltam, és előre elnézést kértem, hogy kicsit lassú leszek. Nem volt mögöttem senki, pakolgattam, és közben szóba elegyedtem a fiatal pénztáros lánnyal. Szó szót követett, kiderült, hogy Eü. szakközepet végzett, utána pedig elment egy OKJ-s tanfolyamra gyógytornásznak tanulni.
Nem kap munkát sehol, ágy mellett váltott műszakot nem tud vállalni, magánkórházban legalább 2-3 éves gyakorlattal vennék fel (amivel még nem rendelkezik). Házhoz kijárni nem tud, mert nincs kocsija, és egyéb feltételek sem adottak hozzá. Inkább "osanozik", nettó 90 körüli ezerért, mint mondjuk egy krónikus belen dolgozzon ennél kevesebbért (+ esetleg kutya vacsorája jattért).
Tetszene talán a kormánynak tisztességesen megfizetni az embereket (nem csupán az egészségügyiseket!), és akkor nem lenne létszámhiány! A kellő létszámmal pedig biztosítani lehetne a megfelelő szakápolást.

Valaki egy másik blogon arról panaszkodott, hogy nem veszik fel sehova eü.-be, pedig ő most éppen eü.-t tanul (nem bejáró, nappalis diák). A felvételi irodán sem hülyék ülnek, hogy mindenkit felvegyenek. Pontosan azért, mert emberéletekről van szó.

she_wolf 2015.09.26. 18:10:00

@anitám83:
Ne magyarázkodj, csak rosszul jársz, mert úgyis beszól, és elferdíti amit mondasz! Felesleges "értő olvasásról" papolni, ezt csak leírni tudja, a gyakorlatban alkalmazni nem.

asztalosani 2015.09.26. 20:31:49

@mig54:

"Tetszene talán a kormánynak tisztességesen megfizetni az embereket (nem csupán az egészségügyiseket!), és akkor nem lenne létszámhiány!"

uram atyám!
te sötétebb vagy annál mint mutatod magadat.

tényleg nem látod, vagy ennyire csipás a szemed?

kiscsillag! nem csak azért nincs több nővér az osztályokon, mert létszámhiány lenne, hanem azért mert a kilépőket egyáltalán nem óhajtják pótolni (sem központilag értsd ezalatt a kormányt és a költségvetést, sem pedig kórházigazgatóilag lsd kövi mondat). és akkor most gondolkozz el azon, hogy a kórházak élén milyen színvallású emberkék is állnak, azok hogyan kerültek oda, és mi a céljuk jó?
és gondolkozz el azon, hogy szerinted ha senki nem pirít rájuk, senki nem rinyál az utcán (max itt a blogon cöcöcö ami kb. már olyan mint széllel szemben pisilni) a normális egészségügyi ellátásért,(és a normális eü.-is fizetésekért - bár Sándor Mária megtette BIG RESPECT neki érte, kár hogy nem volt több követője) akkor meddig fogják módszeresen és szépen lassan MÉG tovább csökkenteni a szakemberek állományát amit a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSBŐL finanszíroznak? szerinted hány milliárdot spórolt meg a kormány az elmúlt csak 6 év alatt, csak azzal hogy ugyanolyan bérszínvonalon hagyta a fizut, csak azért hogy a DRÁGA szakemberek kimenjenek külföldre és NE az ÁLLAMNAK kelljen fizetniük a (drága) bérüket???? szerinted ezzel mekkorát szakítottak titokban? és hová folyt az a pénz?

pedig te írtad előbb hogy a tecsóba összefutottál egy eü-s szakközepet végzettel, és el is mondta a problémáját. ennyire nem látsz át a szitán??? ne már!

tényleg, jut eszembe:
nem kérdeztél be nála olyan nagy arccal, mint ahogy te azt a napokban itt írtad: , hogy miért nem "helyezkedett" a tanulmányi ideje alatt és akkor most lenne munkája jó kövér fizetéssel?
tudod amit múltkor is ide böffentettél! ennyire kétszínű vagy, vagy a való életben nincs merszed bekérdezni és csak itt a praxison papírhuszárkodsz?

btw.
ha nagyon ráérsz hivatalos szerveknél érdeklődhetsz, hogy hány eü-is szakképzett van MO.-on (akik még nem mentek el), és közülük hányan dolgoznak a szakmában idehaza. ha a két számot egymásból kivonod rá fogsz jönni, hogy szakember van , viszont igazi kereslet nincs rájuk idehaza(!), mert ha IGAZI HIÁNY lenne és lenne rájuk IGAZI kereslet akkor egyrészt a bérek hiperinflációhoz közeli magatartást tanúsítanának, másrészt ezáltal tömve lennének a szakképző helyek, és nem x+y+z év lenne a képzési idejük, és ha nem lenne olyan szigorú a szabályozás (amit te is megtudtál a pénztárostól, bár hozzáteszem ha ezt elmondtam volna neked, biztos nem hittél volna nekem)...stb.

_________________________________________________

addig fogják kivéreztetni az eü.-et ameddig:

(1) emberek azt szó nélkül hagyják (gondolok itt a tüntetésekre, az ántsz-es feljelentegetésekre...stb)

(2) ameddig nem 100%-os a halálozási ráta, azok körében akik orvoshoz fordultak de a várólisták miatt várniuk kellett és a várakozás közben meghalnak.
(bár ha ezt is szó nélkül hagyja a birka magyar nép, akkor megérdemli a sorsát :( sajnos )

asztalosani 2015.09.26. 20:38:01

@yogosan:
a praxis blogon túl is van élet és van még jó pár fórum.

érdekes hogy ott nem szoktak ilyen piszlicsálé sz*rdobálások lenni mint itt (köszönhetően mig kisasszonyak) , pedig ott is vannak orvosok, betegek, szakápolók, mentősök, kutatók és még sorolhatnám...

jah, lehet azért mert ti nem vagytok ott?

oh, de érdekes
:-D

(hadd ne kopizgassam ki én is hogy te miket irkáltál eddig, mert a maradék kedves és lelkes praxis olvasó agyhúgykövet kapna, ha még egyszer el kellene olvasniuk ;) )

yogosan 2015.09.27. 12:58:10

@asztalosani:

Örömmel tölt el (feltételezem másokat is)hogy a praxison kívül is fedeztél fel blogokat ahol jól érzed magad és ahol nincs szardobálás.Ez némi reményt ad arra,hogy ez a blog rendbe jöjjön-nélküled.

Nem az én dolgom @mig54:védelmére kelni,de a sértegetések 90%át te kezded vele szemben.Hogy védekezik ez gondolom természetes.

Az én írásaimat egészen nyugodtan "kikopizgathatod" aranyanyám,abban semmi nincs amitől a praxis blog "maradék kedves olvasói agyhúgykövet kapnának" ellentétben a te soha nincs vége jogi,egészségügyi,családjogi,ellentmondást nem tűrő,erőszakos,regényeiddel.Na,azoktól kaptak itt már sokan agyhúgykövet de olyan szinten,hogy ide sem jönnek.És mielőtt gyorsan előkapnád a billentyűzetet bizonyítékként javaslom,hogy ugyancsak olvasd vissza azokat a kommenteket amiket az elmúlt hónapokban neked írtak vagy rólad.Majd ha ezeket mind végigolvastad és fel is fogtad majd akkor dumálj,hogy más blogokon azért van rend mert "mi" nem vagyunk ott.

she_wolf 2015.09.27. 13:51:52

@yogosan:
Nem fogja fel. Buta hozzá. Éppen ezért a Te mostani kommentedet sem fogja majd fel, bonyolultan fogalmaztál:)
Ne fáraszd magad a neki szánt hiábavaló írásokkal, kár a bitekért, és az idődért!
Azt sem fogja fel, hogy hosszadalmasan fejtegetett agymenéseiben nagyjából a második, harmadik mondatánál vagy ellentmondásba keveredik saját magával, vagy pont annak az állítását igazolja, akit éppen ekézni akar.
Bizony, nehéz ezt jelzők nélkül megállni:(

she_wolf 2015.09.27. 13:56:59

@yogosan:
Bocs, elfelejtettem megköszönni, hogy mellettem szóltál. Védekezni? Igen, próbáltam őt a saját fegyverével legyőzni, belátom, vesztettem. De tudod, van az a mélység, amit még én sem kockáztatok meg, pedig néha nagyon a határán voltam.
Ha jól emlékszem, talán @reepach említette ezt meg egyszer, és az sem tegnap volt.

neduddki21 2015.09.27. 17:33:22

@asztalosani: Bocs, de ebben a topikban kizárólag te dobáltad a szart, személyeskedtél másokkal bicskanyitogató stílusban. Senki más. Érdekelne a pszichológiai háttere: miért tartod ezt szükségesnek? Mit kompenzálsz vele?

neduddki21 2015.09.27. 17:44:37

@mig54: Örülök ennek a megjegyezésnek, mert annak ellenére, hogy mindig azt olvasom: mekkora a munkaerőhiány az egészségügyben, azért olyanok a nővérek amilyenek, mert nincs ennyi pénzért jobb, örüljünk, hogy ilyen is van stb., én azt tapasztalom, hogy nem egyszerű nekik sem elhelyezkedni. Nem egy olyan nővérrel kerültem - szakmai - kapcsolatba, aki nagyon is félt állása elvesztésétől, mert nem könnyen talál másikat. Vagy, ha létszámleépítés miatt el kellett jönnie, csak nehezen tudott újra elhelyezkedni másik kórházban. Lehet, hogy ez csak az én lakóhelyem környékén jellemző (Borsod). Gondolom, státusz sincs elég. Orvosokból persze itt is óriási a hiány, még viszonylag jó fizetésért sem jönnek egy kisebb városba dolgozni.

she_wolf 2015.09.27. 18:11:17

@neduddki21:
Ennek a lánynak volt egy elképzelése. Talán nem is lett volna ez olyan valóságtól elrugaszkodott ötlet akkor, amikor a suliba jelentkezett. Csak az a baj, hogy amikor napról napra változik a helyzet attól függően, hogy milyen gatyát húznak magukra a politikusok, nem lehet előre tervezni.
Ez a lány egy statisztikai adat az egészségügyi szakközépiskolát végzettek között. És lehet, hogy soha az életben nem fog gyógytornászként dolgozni -mert nem tud többéves gyakorlatot szerezni-, megmarad az Auchanban pénztárosnak.
És vele együtt még sokan, akik nem tudnak külföldre menni dolgozni, vagy nincs lehetőségük arra, hogy fizetős továbbképzésre menjenek.
Aki pedig egészségügyi dolgozóként elhelyezkedett és félti az állását bármilyen keveset is kap érte, annak biztosan jó oka van erre.
Borsod. A viharsarok. Onnan származom magam is, de már csak a médiákból tudom, hogy milyen ott a helyzet. Katasztrofális - ahogy látom.
Sokan megfeledkeznek arról, hogy Magyarország nem csak Budapestből és megyeszékhelyekből áll. És mindenütt látszámhiány van. És pontosan azért van létszámhiány, mert a pályaelhagyókat, a szakmán belüli, de máshová igazolókat, és a nyugdíjba vonultakat nem pótolják.
Ötletem sincs, hogy mi lehet egy olyan kormánynak az elképzelése, amelyik nemhogy önálló minisztériumot (sok-sok éve már), de egy nyüves államtitkárt sem tud biztosítani (hetek óta). Az egészségügy jelenlegi helyzete egy szerencsétlen kóbor kutyáéhoz hasonlít.

she_wolf 2015.09.27. 18:22:17

@neduddki21:
Jó kérdéseid vannak!:) Engem ez azért érdekelne, mert valami nagy bibinek kell lennie ott, ahol valaki még arra is veszi a fáradságot, hogy külön a FB-ra regisztráljon csak azért, hogy itt beszólhasson valakinek (speciel nekem). Biztos sok ideje van a rengeteg meló, és a család mellett.

yogosan 2015.09.27. 18:39:00

@neduddki21

Nem csak ebben a topikban.Gyakorlatilag nincs olyan poszt ami tiszta lenne tőle.

she_wolf 2015.09.27. 21:14:11

@yogosan:
...és a hozzám írt fantazmagóriáiban olyanba szövegel bele, amiről halvány dunsztja sincs. Egy elképzelt, és általa irányított világban él, ahol ő a nagyvezír, és mindenki más csak fapapucs.
Anyósom angolnyelv-tanár volt. Nyugdíjba vonulása után vállalkozóként tanított otthon, és nagyon sok szakközépiskolás, ill. gimnazista járt hozzá erősíteni. És olyan tanítványa is volt, akit szinte az ABC-től juttatott el a középfokig.
Tudom, hogy nagyon sok diák jár ugyanígy különböző magántanárhoz.
És akkor jön ez az észlény azzal, hogy mióta nincs idegennyelv-oktatás a szaközépiskolákban...
Én a mostról beszéltem, ez meg jön azzal, hogy jóval korábban mi volt a módi. Csoda, ha az embernek jelzők jutnak az eszébe, és azokat néha le is írja?

she_wolf 2015.09.27. 21:30:08

@neduddki21:
Bocs, csak elgondolkodtam ezen a munkaerőhiány dolgon....
Nem vagyok pénzügyi szakember, ezt előrebocsátom. Úgy gondolom, hogy egy egészségügyi intézménynek van egy kerete, amiből gazdálkodhat. (
Ezirányú gazdasági szakember(!) javítson ki, ha tévedek!)
Ez a keret -páldának okáért- 2 nővért enged meg egy osztályra. A hiány nem abban mutatkozik meg, hogy csak 1 ember van, hanem abban, hogy 2 + még 2 kellene ideális esetben a munka maradéktalan elvégzéséhez.
Mivel ez a +2 fő nincs meg -nem engedi a kórház anyagi kerete- az azt eredményezi, hogy a beteg késve kapja meg az ellátást, tornyosulnak a tennivalók, a nővért pedig úgy kell röptében elkapni, ha akarunk tőle valamit. Ugyanez áll az orvosokra is.
Itt mutatkozik meg a létszámhiány, nem pedig az újságok álláshirdetéseiben.

asztalosani 2015.09.27. 21:31:20

@mig54:

"Ötletem sincs, hogy mi lehet egy olyan kormánynak az elképzelése, amelyik nemhogy önálló minisztériumot (sok-sok éve már), de egy nyüves államtitkárt sem tud biztosítani (hetek óta)."

még ötleted sincs? ez már nagyon gáz!!

kicsicsillag! rogánnak és 2 hét alatt tudtak csinálni KÜLÖN minisztériumot...

csak a hülye nem látja mi az elképzelése a kormánynak!

asztalosani 2015.09.27. 21:35:13

@mig54:

"nem pedig az újságok álláshirdetéseiben. "

most iszonyatosan nagyokat nevetünk! :D
(1) kiscsillag, ugye tudod hogy az újsághirdetésben megjelenő álláshirdetések sem mind valódi álláshirdetés?
(pl.: egy sarkított példa: hvg újságban megjelenők)

(2) olvasd vissza a tegnapi posztomat, mert már tegnap leírtam azt amit te itt most át akarsz fogalmazni és feltalálni a spanyol viaszt.

she_wolf 2015.09.27. 22:39:56

@mig54:
"Ezirányú gazdasági szakember(!) javítson ki, ha tévedek!)"

Mondtam volt. A hangsúly a mondat első részében a vessző előtt írottakon van!

she_wolf 2015.09.27. 22:47:47

@asztalosani:
Szeretnélek megkérni, hogy ne írj nekem címezve "válasz erre" módban! Írhatsz másképp, nem fogok rá válaszolni, ígérem. Azért kérem a "válasz erre" mellőzését, mert baromira unlak már kitörölgetni az e-mailjeim közül, és a telefonomból!
Köszönöm.

2015.09.28. 07:45:12

@asztalosani: körkérdés:

ki mennyi nettó havibérért vállalná vadidegen felnőtt ember pelenkázását és altájának tisztítását?
Válasz erre;

Én csináltam, nem olyan vészesen rossz dolog az, meg lehet szokni. A segédápolók végzik többnyire ezt a részét és a nővérek csak ritkán vagy inkább soha.Az viszont elvárás, hogy a segédápoló szarozzon, és a nővér kapja a hálapénzt.
Amúgy a segédápoló nettó 100 körül kap+ a hálapénz,+ napi étkezés azért általában ingyen van. Kb havi 140 nettó összesen.
A korrekt nettó 400-500 lenne ilyen munkáért.

she_wolf 2015.09.28. 09:05:31

@Diorella Queen:
Ott a pont!:( És ehhez mérten meg is lehet nagyjából határozni, hogy a szakdolgozóknak mennyi járna, és azért milyen követelményeknek kell megfelelni, milyen felelősséget kell vállalni.

(Hálapénz elviekben nem létezik, így nem helyes a bérrel összevonni. Ha jogkövető állampolgár vagy, akkor bevallod, és adózol utána.)

Egyébként nem biztos, hogy mindig a fecsis nővérke jár jól, mert a betegek jobban örülnek a kedves szónak, mosolynak, komfortérzetnek, mint az infúziónak, vérvételnek, és egyéb "vegzálásoknak".
Csak nettó százért kevés segédápolónőnek van kedve türelmesen mosolyogni, amikor egyedülálló anyukaként már megint pénzért nyúzza a gyerek. Mert a suliban be kell fizetni...

2015.09.28. 16:01:34

@mig54: Mivel a segédnővér van többet a beteg körül ( pelusozás, ágyneműcsere, etetés ) így a beteg úgy érzi hogy a segédnővérke foglalkozik vele többet.Emiatt tévedésből sokszor a segéd kapja a több hálapénzt, amiről amúgy azért sem érdemes beszélni, mert annyira nem túl nagy összegről van szó. Régen egy komód felújításával kerestem kb annyit mint a hálapénz havi összege az eügyben.Szóval ebből vannak konfliktusok osztályokon belül, nem is kevés. Mindez már csak hab a tortán ami az egészségügy amúgy is tragikus állapotát illeti. Sokkal fontosabb lenne hogy a gumikesztyűket használják a dolgozók, és legyen is minden osztályon bőven.
Egyenlőre itt sem tartunk néhány kórház estében.
Azt pedig hogy mi zajlik a műtőkben, lehet már nem is nagyon akarnám tudni annak tekintetében, amit az osztályon volt szerencsém látni.

she_wolf 2015.09.28. 20:53:28

@Diorella Queen:
A látszámhiány mellett a második legnagyobb probléma az eszközhiány.
Az elegendő gumikesztyű egy dolog, a saját gyógyszer bekérése egy másik dolog, és kismillió egyéb dolog van, amit innen-onnan kell tudni megoldani, mert nem telik rá saját kasszából.
Bármelyik posztot megnézed, mindig ide lyukadunk ki: létszám- és eszközhiány. És mindennek eredője a siralmasan kevés pénz, mert a többit elsíbolja a kormány.
Pedig az a politikus aki tovább lát a jelennél, azt is megláthatná, hogy ez tartósan (értsd: évtizedekig) nem fog menni.
De a legnagyobb bajt az okozza, hogy a lefelé tartó tendencia is tizensok évvel ezelőtt kezdődött.
Sokan, sokszor leírták/-tuk, hogy az eü. csak viszi a pénzt. Csak abba nem gondolnak bele, hogy hosszú távon ez az öngerjesztő folyamat (van erre valami műszó, de most nem jut eszembe) már megállíthatatlan lesz.
A népvándorlás/kivándorlás már elkezdődött, a létszámot legalább szinten kellene tartani, ha növelni már nem lehet, és ha évekig csak pumpálnák a pénzt az eü.-be akkor is csak a lemaradásokat töredékének törlesztésénél tartanánk.
Ez van.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása